فهرست مطالب

علوم مدیریت ایران - پیاپی 63 (پاییز 1400)

فصلنامه علوم مدیریت ایران
پیاپی 63 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی ساجدی خواه، حسین رضایی دولت آبادی*، آرش شاهین صفحات 1-30
    نظرات مشتریان برخط نقشی بنیادی در فرایند تصمیم خرید ایفا می کند، زیرا به طور عمیق بر عقاید و نگرش افراد اثر می گذارد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر یکی از مهم ترین ابزارهای تسهیل تصمیم گیری در بستر تجارت اجتماعی یعنی توصیه مشتریان با کنترل سایر عوامل موثر نظیر شهرت برند، بر عملکرد فروش محصولات تجربی می باشد. در پژوهش حاضر، کتاب های عرضه شده از سال 2015 تا پایان سال 2018 در فروشگاه آنلاین آمازون به عنوان جامعه هدف انتخاب شد . با استفاده از روش مطالعه طولی ، تغییرات رتبه فروش تعداد 162 از این محصول در یک بازه یکساله به همراه  67817 نظر از خریداران تایید شده و کاربران عادی این محصول جمع آوری شد . داده ها با روش رگرسیون تابعی در تحلیل داده های طولی مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش حاکی از این است که توصیه مشتریان شامل خریداران تایید شده و بازخورد سایر کاربران تاثیر معنی داری بر رتبه فروش محصول دارد. تاثیر تجمیعی نظرات کاربران عادی در اواخر دوره بررسی بر رتبه فروش بیش تر مشهود بوده در حالی که اثر تجمیعی نظرات خریداران تایید شده در طول دوره دارای منحنی غیرخطی است به نحوی که این اثر در اواسط دوره بررسی وزن بیش تری دارد. در این مطالعه مشاهده شد نظرات خریداران تایید شده 60 درصد تاثیر بیش تری بر رتبه فروش محصولات  نسبت به نظرات کاربران عادی دارد.
    کلیدواژگان: تجارت اجتماعی، توصیه مشتریان، رگرسیون تابعی، عملکرد فروش، محصولات تجربی
  • زری آبسالان*، آرین قلی پور صفحات 31-52
    این پژوهش با هدف شناخت تجارب زیسته کارکنان از فضای کاری انجام شده است. تجربه کارکنان به کلیه ادراکات،احساسات، برداشت ها و تفاسیر کارکنان از فضای کاری (فیزیکی، فرهنگی و تکنولوژیک) اطلاق می شود. شناخت تجربه زیسته کارکنان، نقش محوری در جهت دهی تلاش ها و اقدامات سازمان جهت ارزش گذاری واقعی به منابع انسانی دارد. این پژوهش با درک اهمیت تجربه زیسته انسان در ارزیابی فضای کاری و شناسایی کمبودپژوهش های پیشین در خصوص مطالعات شناسایی تجربه زیسته انسانی اجرا گردید. به این منظور،پژوهش می کوشد به این سوال پاسخ دهد: «تجربه زیسته کارکنان از فضای کاری چیست و چگونه معنا می شود؟» در این پژوهش، ازروش پدیدارشناسی تفسیری برای شناخت تجارب زیسته کارکنان استفاده شد. مشارکت کنندگان در پژوهش، شانزده تن از کارکنان سطوح کارشناسی و مدیریت میانی یک شرکت در صنعت خدمات ارتباطی هستند. ابزار گرد آوری داده ها، مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته است. تحلیل داده ها با استفاده از روش دیکلمن صورت گرفت که پس از چند مرحله رفت و برگشت  به کد ها و درون مایه های اصلی و فرعی، نهایتا درون مایه های مشترک تجربه زیسته کارکنان مشخص شد. تحلیل یافته ها نشان داد ذات تجارب زیسته کارکنان از فضای کاری در شش درون مایه اصلی «احتیاط»، «تنگنا»، «ناکارایی»، «تعلق»، «دلسردی» و «جا ماندن از زندگی» و بیست و دو درون مایه فرعی شناسایی و معنا می شود.
    کلیدواژگان: پدیدار شناسی، تجربه زیسته، تجربه کارکنان، فضای کاری
  • سید مجتبی محمودزاده*، زهره دهدشتی شاهرخ، میرعلی سید نقوی، هادی عبدالهی صفحات 53-102

    محققان طی چند دهه اخیر نشان داده اند که اعتماد می تواند پیامدهای مثبت بسیاری در سطوح فردی ،گروهی و سازمانی داشته باشد.همچنین، ادبیات موجود در حوزه اعتماد همواره به شکننده بودن آن اذعان داشته است.ایجاد اعتماد در روابط موجود در هریک از سطوح یاد شده موضوع بسیار مهمی بوده؛ لیکن بازسازی اعتماد از دست رفته مسئله ای متفاوت و پیچیده تری است که حسب بررسی های بعمل آمده از اوایل دهه 1990 میلادی مورد توجه محققین و متخصصان منابع انسانی قرار گرفته است.هدف این پژوهش ،  مرور نظام مند ادبیات حوزه بازسازی اعتماد جهت انجام مقایسه پژوهش های این حوزه، استخراج انواع استراتژیها و مکانیسم های بازسازی اعتماد، شناسایی خلاهای پژوهشی و ارایه پیشنهاداتی در این حوزه است. برای این منظور، با استفاده از روش مرور نظام مند ادبیات به عنوان یک روش تحقیق، کلیه مطالعات مرتبط با موضوع بازسازی اعتماد در سطح بین الملل، جستجو و تحلیل شدند. نتیجه این پژوهش، شناسایی آخرین و پیشرفته ترین دستاورد ها در زمینه بازسازی اعتماد در هریک از سطوح فردی،گروهی و سازمانی است. در آخر نیز، نقاط شروع فراوانی برای انجام پژوهش های بیشتر در این حوزه علمی پیشنهاد شده است.نوآوری عمده این پژوهش از نوع نوآوری در حوزه اجرا یا قلمرو مکانی و بازه زمانی است.

    کلیدواژگان: اعتماد، ابعاد اعتماد، بازسازی اعتماد، مکانیسم ها و استراتژی های بازسازی اعتماد، روش مرور نظام مند ادبیات
  • عسل آغاز*، کامران غفاری صفحات 103-133

    با وجود اهمیت مدیریت منابع انسانی در سازمانهای پروژه محور، پژوهشهای چندانی در مورد کارکردهای منابع انسانی در چنین سازمانهایی انجام نشده است. در این پژوهش تلاش شده در قالب مطالعه ای کیفی به آسیب شناسی نظام مدیریت عملکرد کنونی پژوهشگاه نیرو بپردازیم و راهکارهایی برای بهبود آن در جهت استقرار یک نظام پرداخت مبتنی بر عملکرد ارایه کنیم. جامعه آماری این پژوهش پژوهشگرهای حوزه صف پژوهشگاه نیرو (متشکل از اعضای هیات علمی و غیر هیات علمی مشغول در پروژه ها) هستند و برای نمونه گیری، روش نمونه گیری هدفمند بکار گرفته شه است. برای گرداوری داده ها، از مصاحبه نیمه ساختار استفاده شده و در کنار آن به بررسی اسناد و مدارک سازمانی و کسب نظرات خبرگان پرداخته ایم. بر اساس نتایج حاصل از تحلیل داده ها پیشنهاد شد که در سیستم مطلوب ارزیابی عملکرد پژوهشگاه نیرو چهار نوع ارزیابی انجام شود: 1) ارزیابی سالانه عملکرد فردی اعضا و استفاده از نتایج آن در ترفیع رتبه و پایه سالانه، 2) ارزیابی ماهانه عملکرد فردی اعضا  برای پرداخت کارانه، 3) ارزیابی پروژه در پایان آن توسط کارفرما با توجه به اطلاعات مدیریت برنامه ریزی و کیفیت و نظرات ناظر و 4) ترکیبی از ارزیابی عملکرد گروهی و فردی در پایان هر پروژه و اتصال آن به پاداش پروژه.

    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، جبران خدمات، پرداخت مبتنی بر عملکرد، سازمان پروژه محور
  • حاکم قاسمی، مهدی نیکویه*، شهریار شیرویه پور صفحات 135-160
    با افزایش پیچیدگی و عدم قطعیت در روندهای گوناگون جوامع انسانی، پیش بینی آینده از طریق تعمیم روندهای گذشته فرآیندی غیرمنطقی و تقریبا غیرممکن به نظر می رسد. ازاین رو آینده پژوها به جای شناخت یک حالت از آینده به مطالعه آینده های بدیل روی می آورند و با ارایه راهبردهایی آینده محور در جهت ساخت آینده اقدام می کنند. هدف پژوهش حاضر تبیین و دسته بندی راهبردهای ارتقای سرمایه اجتماعی در چهار لایه لیتانی، اجتماعی، گفتمان و استعاره مبتنی بر روش تحلیل لایه ای علت ها است. با یک نوآوری در این روش، می توان با شناسایی عوامل ریشه ای یک پدیده در چهار لایه، از حال به آینده حرکت کرد و پس از شناسایی و تبیین عوامل موثر بر آینده یک پدیده، به تدوین راهبردهایی برای اقدام در زمان حال پرداخت و از آینده به حال حرکت کرد. لذا، پس از مرور ادبیات پژوهشی و با تشکیل پنل خبرگان در چهار مرحله با حضور 14 نفر به صورت آنلاین، علل اصلی کاهش سرمایه اجتماعی در چهار لایه شناسایی شده و سپس، 8 راهبرد در سطح نمادها و استعاره ها، 13 راهبرد در سطح باورها و گفتمان ها، 27 راهبرد در سطح ساختارها و 31 راهبرد در سطح لیتانی ارایه شدند تا بتوان با کاربست این راهبردها در راستای افزایش سرمایه اجتماعی سیاست های لازم را تدوین و عملی نمود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، روش تحلیل لایه ای علت ها، راهبرد پردازی، آینده پژوهی
  • رضا فرهمند، سنجر سلاجقه*، مسعود پورکیانی، سعید صیادی صفحات 161-184

    این تحقیق با هدف شناسایی و تبیین عوامل بازدارنده اجرای تحول نظام  اداری در حوزه منابع انسانی انجام شده است. تحقیق حاضر از نظر هدف، توصیفی و ازبعدروش یک تحقیق آمیخته می باشد. جامعه آماری بخش کیفی (دلفی) شامل خبرگان دانشگاهی و سازمانی 30 نفر می باشند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جامعه آماری بخش کمی شامل کلیه کارکنان دستگاه های اجرایی شهر کرمان در سال 1398 می باشد که 450 نفر از آنان  با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزارهای آموس و اس پی اس اس استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد، بازدارنده تحول نظام اداری در حوزه منابع انسانی عبارتند از: عدم رعایت شایسته سالاری، آموزش ناکافی، نبود امور رفاهی، مناسب نبودن مزایای بازنشستگی، نامناسب بودن نظام ارزشیابی عملکرد، درجه بالایی از سیاسی زدگی، سلطه بوروکراتیک، ناتوانایی های نهادی، فنی و اداری، بی توجهی به اجرای همزمان منافع عمومی و حقوق اداری، ضعف فناوری های اطلاعات و ارتباطات، فراهم نبودن شرایط علی اثرگذار، عوامل فرهنگی، سیاسی، مدیریتی، قضایی، ارزشی و ساختاری، مبهم بودن اهداف و عدم حاکمیت تفکر بهبود مستمر، وجود روحیه مقررات ستیزی، نبود نظام انگیزشی کارآمد، رابطه سالاری و رهبری ناکارآمد می باشد.

    کلیدواژگان: شناسایی، تبیین، عوامل بازدارنده، اجرای تحول نظام اداری، منابع انسانی
|
  • Ali Sajedikhah, Hossein Rezaei Dolatabadi *, Arash Shahin Pages 1-30
    Online customer feedback plays a fundamental role in the purchasing decision-making process. It profoundly affects people's opinions and attitudes. The purpose of this study is to investigate the effect of one of the most important decision-making tools in the context of social business, namely customer advice by controlling other effective factors such as brand reputation, on the sales performance of empirical products. In this study, the book product selected as a unit of analysis and the sales rank of 162 of such a product in one year with 67,817 opinions from buyers and ordinary users of this product collected from the Amazon online store and analyzed using the regression method. The longitudinal data was analyzed by  functional regression. The evaluation of the cumulative effect of the recorded opinions on the sales rank of products in one year evaluated and recognized as the historical effect of the relevant variables in the functional regression model. Findings indicated that customer recommendations and their feedback on other product buyers significantly influenced product sales rankings. The cumulative effect of the opinions of regular users at the end of the review period on sales rank was evident, while the cumulative influence of the approved buyers' viewpoints during the review period had a nonlinear curve. Therefore, such an effect weighs more in the middle of the review period. In this study, compared to the regular users, the opinions of approved buyers had a 60 percent greater impact on product sales rankings.
    Keywords: Customers commendation, empirical Goods, Functional Data Analysis, Sales performance, Social Commerce
  • Zari Absalan *, Arian Gholipour Pages 31-52
    The purpose of this study is to  understand  the employees lived experiences of workspace. Employees experiences refer to any perception, sense, understanding and interpreting of the workspace (physical, cultural and technological). Understanding the employees lived experiences plays a main role in aligning organizational efforts with employees values. We took up this study in order to expose the importance of employees experiences at workspace and shed light on previous studies that have been done on understanding humane lived experiences as well. The research focuses on two questions: what are the employees’ lived experiences? and how they interpret those experiences? We used the Dickelman’s phenomenological approach in this study. We interviewed 16 employees and middle managers who hold BA and BS degrees and worked at a telecom organization. Findings show that: employees experiences and interpretation at their workspace can be expressed in 6 main themes: “precaution”, “strait”, “inefficiency”, “belonging”, “discouragement” and “lagging behind of personal life”. These main themes included 22 subthemes which clarify and interpret the employees experiences in details.
    Keywords: Employee Experience, Lived Experience, Phenomenology, Workspace
  • Seyed Mojtaba Mahmudzadeh *, Zhoreh Dehdashti Shahrokh, Mirali Seyed Naghavi, Hadi Abdollahi Pages 53-102

    Over the past few decades, researchers have shown that trust have many positive consequences at the individual, group, and organizational levels. Also, throughout the literature writers, have acknowledged that trust could be fragile. Creating trust at each of these levels could be obtained by appropriate interactions. But repairing broken trust is a different and more complex issue that has attracted the attention of researchers and human resources experts since the early 1990s. The purpose of this study is to systematically review the literature in the field of trust repair to compare research in this area, extract various strategies and mechanisms of trust repair, identify research gaps and provide suggestions in this area. For this purpose, we used a systematic literature review to carry on this study. We searched articles and studies related to the issue of repairing trust that have been published in English language journals in a period between  the year 2000 and 2020.. The results of the research present the achievements in the area of trust repairing at individual, group and organizational levels. Finally, several points for further research in this field have been suggested..

    Keywords: Dimensions of Trust, Trust Repair, Trust Repair Mechanisms, Strategies, Systematic Literature Review Method
  • Asal Aghaz *, Kamran Ghaffari Pages 103-133

    Despite the importance of Human Resource Management in project-oriented organizations, there are not adequate studies in this field. As a qualitative study, the purpose of this research is firstly to diagnose the status of performance management and compensation system in Niroo Research Institute. Secondly, this study aims to suggest mechanisms to implement a pay for performance system. The population of this study is researchers and employees working directly in projects. We used a purposive sampling method and collected data through a semi-structured interviews. Besides the interview, we examined the organizational documents pertinent to performance appraisal. Moreover, to increase the research validity, the opinions of experts were also taken into account. Findings of the study suggest  four types of appraisal: 1) employees’ annual performance appraisal as a basis for grading and annual promotion, 2) employees’ monthly appraisal for merit pay, 3) project evaluation by employer regarding the related data, and  4) the combination of individual and group performance appraisal when  the project is completed  and being linked to the rewards.

    Keywords: performance management, compensation, Pay for Performance, Project-oriented Organization
  • Hakem Ghasemi, Mahdi Nikooye *, Shahriar Shiroyepoor Pages 135-160
    With increasing complexity and uncertainty in the various processes of human societies, predicting the future by generalizing past trends, seems to be unwise and almost impractical. Therefore, instead of relying on one status of the future, futurists tend to study alternative futures and present future-oriented strategies to predict the future. The purpose of this study is to explain and categorize strategies for uplifting social capital in four layers: litany, social, discourse and metaphor based on Casual Layer Analysis method. The innovation in this method, is to move from the present to the future by identifying the root factors of a phenomenon in four layers. Through identifying the factors affecting a phenomenon future, we can formulate strategies for acting in present and move from future to present. In this study, in order to identify the main causes  of social capital decline, we formed an online expert’s panels in four stages, comprising of fourteen persons. Findings indicated  that,  8 strategies at the level of symbols and metaphors, 13 strategies at the level of beliefs and discourses, 27 strategies at the level of structures and 31 strategies at the litany level has to be applied for formulating and implementing the necessary policies to increase social capital.
    Keywords: Social capital, Casual Layer Analysis, Strategy Making, Futures studies
  • Reza Farahmand, Sanjar Salajeghe *, Masoud Pourkiani, Saeed Sayadi Pages 161-184

    The study was is aimed at identifying and explaining the factors that hinder the implementation of the administrative reform in the HR area. This mixed research is descriptive in terms of purpose and cross sectional in terms of time dimension. The statistical population in qualitative Delphi section of the research comprises of thirty academicians and organizational experts who were selected on purposive sampling method. The statistical population of the quantitative section covers all employees of the executive agencies of Kerman in 1398, from which 450 people were selected on a stratified random sampling. A researcher-made questionnaire was used to collect data. Structural equation modeling (SEM)and SPSS and AMOS software was used for analyzing the data. The results show that the factors that impede the HR reforms initiatives in HR include: nepotism, inadequate education, Lack of welfare, inadequate retirement benefits, inadequacy of performance management, politicized  bureaucratic behavior, , technical and administrative incompetency, favoritism, inadequate ICT skills, ,organizational goals  ambiguity, lack of continuous improved thinking, having anti-regulatory spirit, lack of effective motivational system, favoritism and inefficient leadership.

    Keywords: deterrents, administrative system transformation, human resources. Favoritism, Nepotism