فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اقتصاد انرژی
پیاپی 72 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین یادگاری*، تیمور محمدی، حمید آماده، عبدالرسول قاسمی، حمیدرضا مصطفائی صفحات 1-25

    ویژگی های نفت خام و عوامل موثر بر قیمت این حامل انرژی باعث شده است تا پیش بینی قیمت آن همواره مورد توجه محققان، فعالان بازار نفت، دولت ها و سیاست گذاران قرار گیرد. با توجه به این که قیمت نفت خام تحت تاثیر عوامل زیادی است، همواره باید در این زمینه مطالعات مداوم صورت گیرد تا برآوردهای انجام شده با گذشت زمان، نتایج دقیق تر و از قابلیت اعتماد بالاتری برخوردار شود. در این مقاله برای پیش بینی قیمت نفت خام از ترکیب مدل خاکستری غیرخطی و آریما استفاده شده و مدل ترکیبی خاکستری غیرخطی-آریما پیشنهاد شده است. برای بررسی این تکنیک از داده های قیمت نفت خام برنت در بازه های زمانی فصلی، ماهیانه و هفتگی استفاده شده است. در پیش بینی فصلی داده های سه ماهه اول سال 2015 تا سه ماهه چهارم سال 2021، در پیش بینی ماهیانه داده های ژانویه 2020 تا دسامبر 2021 و در پیش بینی هفتگی داده های هفته دوم مارس2020 تا هفته اول دسامبر 2021 مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج نشان داد میانگین قدرمطلق درصد خطا و جذر میانگین مربع خطا  در مدل ترکیبی ، همواره کم تر از مدل منفرد خاکستری غیرخطی است. هم چنین، مدل ترکیبی توانایی بالاتری جهت توضیح و پوشش نوسانات قیمت در بازه های مختلف زمانی را داشته و قابل اطمینان تر از مدل منفرد است. لذا می توان از مدل ترکیبی به جای مدل های مبتنی بر نظریه منفرد برای پیش بینی دقیق تر استفاده کرد.
    طبقه بندی JEL: Q47,C53,C01

    کلیدواژگان: قیمت نفت خام، پیش بینی قیمت نفت خام، مدل خاکستری غیرخطی NGM، مدل ترکیبی تصحیح پسماند NGM-ARIMA
  • فیض الله مرادی*، لطفعلی عاقلی، عباس عصاری آرانی صفحات 27-58

    شدت انرژی در اقتصاد ایران همواره سیر صعودی داشته است.در این مطالعه منحصرا عامل موثر بر شدت انرژی، نااطمینانی در سیاست های اقتصادی فرض شده است. تعیین معیار جامعی از نااطمینانی اقتصادی که نمایانگر سطح کلی نااطمینانی در اقتصاد باشد از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. برای ساخت شاخص نااطمینانی در سیاست های اقتصادی از نااطمینانی در سیاست های ارزی، پولی و مالی با استفاده از رویکرد EGARGH  استفاده شده است. سپس تاثیر نااطمینانی در سیاست های اقتصادی بر شدت انرژی با مدل خودتوضیح با وقفه های توزیعی(ARDL) در بازه زمانی 1397-1352 برآورد شده است. نتایج برآورد نشان می دهد که افزایش یک درصدی در شاخص نااطمینانی در سیاست های اقتصادی در سال جاری، سال دوم و سال سوم  تاثیر مثبت و معناداری بر شدت انرژی دارد و این تاثیر مثبت به ترتیب برابر با 12/0، 11/0 و 06/0 درصد است. در واقع، با افزایش نااطمینانی در سیاست های اقتصادی، بنگاه ها برای مدیریت انرژی نمی توانند برنامه ریزی کنند چون اساسا برنامه تولید آنها برای دوره های بلندمدت و میان مدت با نااطمینانی مواجه است. نتایج تحقیق نشان داد که نااطمینانی در سیاست های اقتصادی مستقیما در کوتاه مدت و بلندمدت تاثیر مثبت و معناداری بر شدت مصرف انرژی دارد. از طرفی اثرات غیرمستقیم نااطمینانی سیاست های اقتصادی از کانال نرخ تورم، کسری بودجه و رشد اقتصادی بر شدت مصرف انرژی منفی است و این اثرات منفی با وجود نااطمینانی در سیاست های اقتصادی تشدید می شود. پس کاهش شدت مصرف انرژی از طریق کنترل تورم، کسری بودجه و تقویت رشد اقتصادی بیشتر مقدور است. به خاطر اینکه تاثیرگذاری این متغیرها بر شدت مصرف انرژی بیشتر از اثرات نااطمینانی اقتصاد کلان بر شدت مصرف انرژی است.

    کلیدواژگان: نااطمینانی، شدت انرژی، سیاست مالی، سیاست پولی، ایران
  • سید نعمت الله موسوی*، عباس امینی فرد، آزاده ولیهی صفحات 59-87

    منابع اساس رشد اقتصادی است. با توسعه سریع اقتصادی و رشد جمعیت، رشد اقتصادی در جهان با محدودیت منابع روبرو است. در کشورهایی که در مسیر سریع توسعه اقتصادی قرار دارند، هماهنگی منابع و اقتصاد به موضوع اصلی دولت ها در دستیابی به اهداف توسعه استراتژیک تبدیل شده است. توسعه پایدار اقتصاد کشورها به منابع و محیط زیست امن نیاز دارد. امروزه رشد اقتصادی با محدودیت های جدی در منابع و محیط زیست روبرو است که مرحله ای اجتناب ناپذیر در فرایند صنعتی شدن است. هدف  از این مطالعه بررسی تاثیر وابستگی به نفت و کیفیت نهادی بر رشد اقتصادی با رویکرد خودرگرسیون برداری پانلی(PANEL VAR) می باشد. در این راستا چهارده کشور توسعه یافته و ده کشور درحال توسعه برای دوره زمانی 2019-1995 بررسی شده اند. نتایج تحقیق با توابع واکنش، حاکی از آن است که شوک وارده از سمت شاخص کیفیت نهادی بر رشد اقتصادی در کشورهای در حال توسعه در دوره های ابتدایی منفی و سپس مثبت می شود، ولی این شوک درکشورهای توسعه یافته در کل دوره مثبت می باشد. همچنین شوک اجاره نفتی در کشورهای در حال توسعه بررشد اقتصادی در ابتدا مثبت و با رسیدن به آخرین دوره ها این روند منفی می شود، ولی این شوک در کشورهای توسعه یافته تنها دوره های اول تاثیر مثبت داشته و در سایر دوره ها اثرگذاری منفی دارد. در نهایت شوک سهم نفتی در کشورهای در حال توسعه ابتدا مثبت و پس از آن منفی می شود، در حالی که این شوک در کشورهای توسعه یافته ابتدا و انتهای دوره اثرگذاری مثبت، ولی درمیان دوره اثرگذاری منفی بر رشد اقتصادی دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت نهادی، رشد اقتصادی، وابستگی نفتی، رانت نفتی، خودرگرسیون برداری پانلی
  • مهدی صادقی شاهدانی، وحید سیفی* صفحات 89-120

    ایران به دلیل داشتن ذخایر عظیم نفت و گاز و دسترسی به آب های آزاد، توسعه محصولات پتروشیمی از جمله متانول را طی دهه اخیر مورد توجه قرار داده است؛ به نحوی که ظرفیت اسمی تولید متانول کشور 12 میلیون تن در سال است و تا سال 1408، این عدد به 26 میلیون تن در سال خواهد رسید. علیرغم وجود بازار جذاب اقتصادی محصولات واحدهای تبدیل متانول به الفین در داخل و خارج از کشور، سرمایه گذاری قابل توجهی برای استفاده از این ظرفیت صورت نگرفته است. از سوی دیگر ظرفیت تولید بالای متانول در کشور و توسعه بازارهای داخلی محصولات دارای مواد پایه پروپیلن و اتیلن در داخل، فرصت های جدیدی را برای تاسیس این واحدها فراهم نموده است. در تحقیق حاضر با استفاده از روش ارزیابی اقتصادی، به بررسی تاثیر تاسیس این واحدها در کشور می پردازیم. نتایج حاصل از ارزیابی اقتصادی، بیان کننده کاربردی و سودآوردن بودن این واحدها برای کشور در چشم انداز ده ساله می باشد و یکی از فرصت های برون رفت از خام فروشی متانول کشور می باشد که موجب ایجاد امنیت و اطمینان در آینده صنعت پتروشیمی کشور شده و نگرانی ناشی از مازاد تولید و صادرات ارزان متانول را برطرف می نماید.

    کلیدواژگان: متانول، تبدیل متانول به الفین، امکان سنجی اقتصادی، زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی
  • محمدمهدی حاجیان*، فیصل عامری، سامیه کوکبی صفحات 121-160

    حقوق رقابت اهداف مختلفی را دنبال می‏کند که از جمله اهداف اقتصادی آن را میتوان افزایش کارایی اقتصادی و رفاه مصرف‏کنندگان برشمرد. این شاخه از حقوق در مقابل توافقات و قراردادهایی که رفاه مصرف کننده و یا جامعه را به مخاطره اندازد، ایستادگی نموده و سعی درجلوگیری از انعقاد چنین توافقات و رویه‏هایی دارد. اتحادیه اروپا یکی از بزرگترین مصرف کنندگان و واردکنندگان انرژی جهان بشمار می رود. بخش عمده ای از گاز مصرفی اتحادیه اروپا، از طریق کشورهای خارج از این اتحادیه تامین می‏شود. از این‏رو از برجسته ترین نگرانی ها در اتحادیه اروپایی، دورنمای تامین انرژی و انتقال آن به شریان های حیاتی صنعت و اقتصاد اروپاست. از طرفی این اتحادیه با وضع قوانین حمایت از رقابت به دنبال ایجاد ساختار رقابتی عادلانه میان فعالان اقتصادی و بنگاه‏های تولیدی می‏باشد و با کنترل رفتارهای ضدرقابتی از ایجاد کارتل ها و انحصار و همچنین آسیب به منافع جامعه جلوگیری می‏کند. یکی از مهمترین بخش‏هایی که طی سال‏های اخیر صحنه مناقشات زیادی بوده، بخش فروش گاز به این اتحادیه از طریق قراردادهای بلندمدت می‏باشد. گاهی در این قرارداد ها شروطی دیده می‏شود که با حقوق رقابت در این اتحادیه در تضاد می‏باشد. اروپا خواهان ایجاد یک بازار مشترک و همگن انرژی در درون اتحادیه به منظور حمایت از حقوق مصرف کنندگان و همچنین حصول اطمینان از تامین منبع انرژی مورد نیاز می‏باشد. در این مقاله برآنیم تا با بررسی قراردادهای بلندمدت فروش گاز به اروپا، شروط قراردادی که از منظر اتحادیه اروپا مغایر با قوانین حمایت از رقابت اروپاست را مشخص و تاثیر مقررات اتحادیه را بر درج این شروط در قراردادهای بلندمدت بررسی نماییم. موضوعاتی که تحت پوشش قرار می‏گیرند عبارتند از: شرط مقصد، محدودیت‏های باز فروش، قیمت گذاری و شرط Take or Pay . توجه به این نکته که کاربرد قوانین ضد انحصاری خاص زمان است از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است و از این‏رو تحت تغییرات مداوم قرار می‏گیرد. چنانچه یک اقدام قانونی امروز، فردا می تواند ضد رقابت باشد.

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، حقوق رقابت، قراردادهای گازی، شروط قراردادهای گازی، شرط مقصد
  • بیژن پیشه جو، صابر ملاعلیزاده زواردهی*، علی محمودی راد، الله کرم صالحی، رضا طهرانی صفحات 161-206

    هدف این پژوهش شناسایی و اولویت بندی ریسک برون سپاری پایدار با داده های فازی نوع2 شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است. این تحقیق از نظر روش شناسی ترکیبی است و برای جمع آوری و تحلیل داده ها از فرآیندهای تحلیلی بخش کیفی و کمی استفاده شده است. در بخش کیفی از تحلیل فراترکیب ابتدا به منظور شناسایی مولفه ها و مضامین ارزیابی آن جهت سنجش ریسک برون سپاری پایدار استفاده شد. سپس براساس تحلیل دلفی تلاش شد تا حد اجماع نظری در خصوص مولفه ها و مضامین ارزیابی ریسک برون سپاری پایدار تایید شوند. در بخش کمی نیز  براساس منطق فازی، از تحلیل داده های فازی نوع-2 و الگوریتم FAHP بهره برده شد. جامعه هدف پژوهش خبرگان دانشگاهی به عنوان اعضای پانل در بخش کیفی و مدیران سطوح سازمانی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در بخش کمی بودند. نتایج در بخش کیفی از وجود 3 مولفه اصلی شامل ریسک اقتصادی؛ ریسک زیست محیطی و ریسک های اجتماعی و 22 مضمون ارزیابی ریسک برون سپاری پایدار حکایت داشت. همچنین در بخش کمی نتایج نشان داد، ریسک اقتصادی ناشی از برون سپاری پایدار مهمترین مولفه و فقدان استانداردهای زیست محیطی در کنترل ضایعات به عنوان مهمترین مضمون ارزیابی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب می باشند.

    کلیدواژگان: ریسک برون سپاری پایدار، داده های فازی نوع-2، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
  • عباس اسفندیاری خالدی، محمود جلالی کروه*، لیلا رئیسی دزکی صفحات 207-226

    اثر دو نهاد حقوقی قوه قهریه و غیرممکن (عقیم) شدن قرارداد تقریبا شبیه هم بوده و آن هم عدم امکان اجرای تعهد یا قرارداد می باشد. در عین حال، این دو نظریه با این که در عمل، بسیار شبیه به هم بوده، اما دارای تفاوت هایی نیز می باشند که موجب تمایز این نظریات از یکدیگر می گردند. در ابتدا این سوال مطرح بود که ماهیت دو نهاد قوه قهریه و غیرممکن شدن قرارداد در ایران چیست؟ و جایگاه آن ها در قراردادها و نظام حقوق نفت و گاز ایران چگونه است؟  با گردآوری مطالب به روش کتابخانه ای و استفاده از روش تحقیق تحلیلی و توصیفی، این نتیجه حاصل شد که این دو نهاد علی رغم اینکه دارای شباهت هایی هستند، اما نمی توان آنها را یکی دانست و در قراردادهای بیع متقابل ایران پیمانکاری که متوسل به قوه قهریه شده برای دریافت هزینه های خود باید تا زمان بهره برداری از میدان صبر نماید. قراردادهای جدید نفتی ایران نیز در خصوص قوه قهریه شیوه قراردادهای بیع متقابل را در پیش گرفته اند فقط با این استثناء که تحریم های بین المللی جزء مصادیق آن نمی باشد.

    کلیدواژگان: قرارداد نفتی، قوه قهریه، غیرممکن شدن، تحریم، بیع متقابل
  • حسین دهشیار*، محمد موردغفاری، رحمت حاجی مینه، حسن شفیعی صفحات 227-267

    این مقاله قصد دارد ابتدا اهمیت استقلال نفتی ایالات متحده و پیامدهای آن بر استراتژی خارجی ایالات متحده در سیاست بین الملل را توضیح دهد. ثانیا ، پیامدهای این سیاست انرژی بر سیاست خارجی ایالات متحده در زمینه سیستم بین المللی مورد بررسی قرار می گیرد. فرضیه پرداختن به این سوالات،  با استفاده از نظریه نو واقع گرایی مطرح شده است. بر این اساس، به دنبال استقلال نفتی دولت ایالات متحده، آسیب پذیری این کشور در برابر تحولات ژیوپلیتیک مناطق نفت خیز، به ویژه خاورمیانه و شمال آفریقا کاهش یافته و برتری ایالات متحده در رقابت با قدرت هایی مانند چین و روسیه تقویت شده است. در این راستا، اعمال تحریم های اقتصادی علیه تولیدکنندگان بزرگ نفت جهان مانند روسیه، ایران و ونزویلا، ایجاد جنگ تجاری با چین، تشدید درگیری های اجتماعی و جنگ در خاورمیانه و اعمال فشار بر اوپک برای تصمیم گیری به نفع نفت شیل بیشتر تولید نفت یکی از مهمترین اجزای سیاست خارجی ایالات متحده در جهت دستیابی به استقلال نفت است. بر مبنای روش تحلیل نو واقع گرایانه، منابع انرژی، عناصر مهم برای قدرت دولت به حساب می آیند به گونه ای که هر اندازه یک دولت دارای منابع بیشتری باشد از قدرت و امنیت بیشتری برخوردار خواهد بود. نتایج این مطالعه نشان می دهد که تلاش ایالات متحده برای بهره برداری از منابع غیرمتعارف نفت و گاز از طریق انقلاب تکنولوژیکی در چارچوب استراتژی خودکفایی در تولید انرژی برای به حداکثر رساندن قدرت و امنیت و کاهش آسیب پذیریهای ژیوپلیتیکی در جهت حفظ هژمونی کشور در سیستم بین المللی است. با افزایش تولید نفت و گاز در ایالات متحده، وابستگی اقتصادی و سیاسی آن به سایر مناطق و کشورها کاهش یافته و این کشور توانسته است آسیب پذیری های خود را در طراحی و پیشبرد سیاست های هژمونیک کاهش دهد.

    کلیدواژگان: ایالات متحده آمریکا، انقلاب تکنولوژیکی، نو واقع گرایی، وابستگی، واردات نفت و گاز
|
  • Hossein Yadegari*, Teimur Mohammadi, Hamid Amadeh, Abdolrasol Qasemi, Hamidreza Mostafaei Pages 1-25

    The characteristics of crude oil and the factors affecting the price of this energy carrier have caused its price forecast to always be considered by researchers, oil market activists, governments and policy makers. Since the price of crude oil is affected by many factors, therefore, continuous studies should be done in this way so that the estimates made over time, the results are more accurate and more reliable. In this paper, a combination of nonlinear grey model and Arima is used to forecast the price of crude oil and a combined nonlinear grey-Arima model is proposed. Brent crude oil price data for seasonal, monthly and weekly periods have been used to investigate this technique. In the quarterly forecast of data for the first quarter of 2015 to the fourth quarter of 2021, in the monthly forecast of data for January 2020 to December 2021 and in the weekly forecast of data for the second quarter of March 2020 until the first week of December 2021 has been used. The results showed that the mean absolute value of the error percentage and the square root of the mean square error in the hybrid model are always lower than the single theory-based model or the nonlinear grey single theory. Also, the hybrid model has a higher ability to explain and cover price fluctuations in different time periods and is more reliable than the single model. Therefore, a hybrid model can be used instead of single and single theory-based models for more accurate forecasting.

    Keywords: Crude Oil Price, Crude Oil Price Forecast, NGM Nonlinear Grey Model, ARIMA Model, NGM-ARIMA hybrid correction model
  • Feyzollah Moradi*, Lotfali Agheli, Abbas Asari Arani Pages 27-58


    Energy intensity in the Iranian economy has always been on the rise. In this study, the only factor affecting energy intensity is the uncertainty in economic policies. It is important to determine a comprehensive measure of economic uncertainty that reflects the overall level of uncertainty in the economy. To build the index of uncertainty in economic policies, uncertainty in foreign exchange, monetary and fiscal policies has been used using the EGARGH approach. Then, the effect of uncertainty in economic policies on energy intensity has been estimated with the self-explanatory model with distributive intervals (ARDL) model during 1973-2018. The findings show that one percent increases in the index of economic uncertainty in current period, second year, and third year have positive and significant effects on energy intensity. The magnitudes of such effects are equal to 0.12, 0.11 and 0.06 percent, respectively. These results show that uncertainty in economic policies increases energy intensity. If uncertainty in economic policies goes up, firms cannot plan to manage energy consumption properly because their production plans will be risky in the medium- and long-term. The results showed that uncertainty in economic policies has a direct positive and significant positive effect on energy intensity in the short and long term. On the other hand, the indirect effects of economic policy uncertainty through the rate of inflation, budget deficit and economic growth on the intensity of energy consumption are negative, and these negative effects are intensified despite the uncertainty in economic policies.Therefore, reducing the intensity of energy consumption is possible by controlling inflation, budget deficit and strengthening economic growth. Because the impact of these variables on energy intensity is greater than the effects of macroeconomic uncertainty on energy intensity.

    Keywords: Uncertainty, Energy intensity, financial policy, monetary policy, Iran
  • Seyed Nematullah Mousavi*, Abbas Aminifard, Azadeh Valihi Pages 59-87

    Resources are the foundation of economic growth. With speedy economic and population growth, economic growth is facing a scarcity of resources worldwide. Resource-economy co-ordination has become every government’s main focus in reaching strategic development goals in countries that are on the path of rapid economic development. Sustainable economic development in a country requires resources and secure environment. Nowadays economic growth is facing serious limitations in resources and environment, which is an unavoidable stage in the process of industrialization. The purpose of this study is to inspect the effect of oil dependence and institutional quality on economic growth with the Panel VAR approach. In this regard, 14 developed countries and 10 developing countries between the years 1995-2019have been selected. The results of the research with reaction functions tells us that the shock from the institutional quality index economic growth in developing countries is negative in the primary stages and turns positive later on, but in developed countries is positive throughout the period. Moreover, the shock of renting crude oil in developing countries affects economic growth positively at first and when reaching its final stages this trend becomes negative. Also, the shock of renting crude oil has only a positive effect in the first periods and other periods have a negative effect. In the end the oil share shock is positive at first and later on has a negative effect on economic growth, but in developed countries has positive affect at first and later on of the period, but has a negative affect on economic growth in the middle.

    Keywords: institutional quality, economic growth, oil dependence, oil rent, panel vector autoregression
  • Mahdi Sadeghi Shahdani, Vahid Seyfi* Pages 89-120

    Due to its huge oil and gas reserves and access to open waters, Iran has considered the development of petrochemical products, including methanol, in the last decade; In such a way that the nominal production capacity of methanol in the country is about 9 million tons per year; According to investment plans in this industry until 1408, this number will arrive to 26 million tons yearly. due to the attractive economic market of these products inside and outside of Iran, almost no significant investment has been considered to increase this capacity. High production capacity of methanol in the country and the development of domestic markets for products with propylene and ethylene base materials, provided new opportunities to create units for the conversion of methanol to olefins (propylene and ethylene) in the country. Therefore, in this paper, using the method of economic feasibility, we will examine the establishment of these units in the country. The results of the feasibility study of these units, show that they are profitable for the country in the ten-year perspective. It is one of the most important opportunities to exit the sale of raw materials in the methanol sector of the country.

    Keywords: methanol, methanol-to-olefins, Economic Feasibility, Value Chain of Petrochemical Industry
  • Mehdi Hajiyan* Pages 121-160

    Competion laws follow varions goals including economic targets such as increase of economic efficiency and consumers' welfare. This branch of law has resisted against agreements and contracts which endanger the consumers' or public welfare and has tried to prevent such contracts and processes. European Union is among the greatest consumers and importer of energy in the world. The most part of the gas consumed in EU is provided from outside and therefore the outlook of supply and transport of energy to the critical paths of lits industrial and economic sectors has become a major concern in EU. On the other hand, through imposing competition laws, EU is pursuing to develop a fair competitive structure among economic actors and production institution and by controlling anti-competion behaviour has prevented the formation of cartels and monopoles, and thus avoided damage to the public interests. One of the most important sectors which witnessed many disputes is the sale of gas to EU through long term contracts. Sometimes, conditions are inserted in the contracts which contrablicts competition laws in EU. Europe is willing to organize a common uniform energy market inside EU to support the consummers' rights and assurance of supply of the needed energy.In this paper, we are going to identify the EU envisaged anti-competition conditions through analysis of EU's long term gas sale contracts. Furthermore we will explore the impact of EU's regulations on the insertion of such conditions in the contracts.The subjects that will be covered are: Destination Cluse, Oil Price Indexation, Take or Pay and Resale Restrictions. It is very important to note that application of anti- trust laws is time specific and thus undergo countinuos change. A legal action today might be an anti competition activity tomorrow.

    Keywords: European Union, Competition laws, gas contracts, gas contract conditions, destination clauses, Take or Pay, Resale Restriction
  • Bijan Pishejoo, Saber Molaalizadeh Zavardehi*, Allahkaram Salehi, Reza Tehrani Pages 161-206

    The purpose of this research is Identifying and Prioritizing Sustainable Outsourcing Risk with Fuzzy Type II Data in National Company for Southern Oilfields. This research was a Mix methodology and used qualitative and quantitative analytical processes to collect and analyze data. In the qualitative part, meta-analysis was first used to identify its components and themes to assess the risk of sustainable outsourcing. Based on Delphi analysis, an attempt was made to confirm the theoretical consensus on the components and themes of sustainable outsourcing risk assessment. In the quantitative part, based on fuzzy logic, type-2 fuzzy data analysis and FAHP algorithm were used. The target population in this study was academic experts as panel members in the quality department and managers of organizational levels of the National Company for Southern Oilfields in the quantitative department. The results in the qualitative part indicated the existence of 3 main components and 22 themes of sustainable outsourcing risk assessment. Also in the quantitative part of the results showed that the economic risk of sustainable outsourcing was the most important component and the lack of environmental standards in waste control was identified as the most important assessment theme in the National Company for Southern Oilfields.

    Keywords: Sustainable Outsourcing Risk, Fuzzy Type II, National Company for Southern Oilfields
  • Abbas Esfandiari Khaledi, Mahmoud Jalali* Pages 207-226

    The effect of the two legal entities of force majeure and the impossibility (frustration) of the contract is almost similar, and that is the impossibility of fulfilling the obligation or contract. However, these two theories, although are very similar in practice, have some differences that distinguish them from each other; Initially, the question was what is the nature of the two institutions of force majeure and the  frustration of contracts in Iran and what is their position in contracts and the Iranian oil and gas law system and by collecting materials by means of the library method and using analytical research method Descriptively, it was concluded that the two entities, although they have some similarities, cannot be considered as one, and in reciprocal sales contracts in Iran, a contractor who has resorted to coercion to receive his costs must wait by the time of operation from the field. Iran's new oil contracts have also taken the form of reciprocity agreements regarding coercion, with the exception that international sanctions are not an example.

    Keywords: Oil contract, force majeure, impossibility, sanction, buy back
  • Hossein Daheshiar*, Mohammad Mourdghaffari, Rahmat Hajimineh, Hassan Shafiee Pages 227-267

    This paper aims to firstly explain the significance of the U.S oil independency and its consequences on the U.S foreign strategy in international politics. Secondly, the implications of this energy policy on the U.S foreign policy in the international system context is examined. The hypothesis to address these inquiries is postulated using neo-realism theory. Accordingly, following oil independency by the U.S government has lowered vulnerability to geopolitical developments in oil-rich regions, particularly Middle East and North Africa (MENA), and has reinforced the hegemony of the U.S in rivalry with rising powers, namely China and Russia. In this direction, imposing economic sanctions against large world oil producers such as Russia, Iran and Venezuela, sparking trade war with China, escalating social conflicts and war in the Middle East, and decide to benefit of further shale oil production are among the most important components of the U.S foreign policy toward oil independency accomplishment. According to the neo-realistic method of analysis, energy resources are important elements of power in international system and proportionally, more energy production will lead to more power and security for states. The results of this study show that the U.S effort to exploit unconventional oil and gas resources through the technological revolution is in the framework of a strategy of self-sufficiency in energy production to maximize its power and security and to reduce geopolitical vulnerabilities in terms of dependence on the energy supply needed to maintain the country's hegemony in the international system. As the U.S energy supply increases, its economic and political dependence on other regions and countries has diminished and the country has been able to reduce its vulnerabilities in designing and advancing hegemonic policies.

    Keywords: United States, Technological Revolution, Neo-realism, dependency, energy imports