فهرست مطالب

خون - سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 75، بهار 1401)

فصلنامه خون
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 75، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهربانو کیهانیان، سعیده مصطفی زاده* صفحات 1-9
    سابقه و هدف

    فرآورده های خونی برای بسیاری از بیماران حیاتی هستند. به دلیل درخواست بیش از حد خون که باعث اتلاف آن و افزایش هزینه های درمان و حجم کاری بانک خون می شود، ضروری است که درخواست و مصرف فرآورده های خونی تا رسیدن به سطح مطلوب همواره مورد بررسی قرار گیرد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی، فرم های درخواست خون برای بیماران بالای 18 سال مراجعه کننده به بیمارستان امام سجاد رامسر، از دی 97 تا دی 98 مورد بررسی قرار گرفت. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 25 و آزمون کای دو بررسی شد و شاخص های آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین) و شاخص های تزریق خون شامل نسبت خون کراس مچ شده به تزریق شده (C/T)، شاخص تزریق خون (TI) و احتمال تزریق خون (T%) محاسبه گردید.

    یافته ها

    3111 فرم درخواست خون مورد بررسی قرار گرفت. از 7640 واحد خون درخواست شده، 5051 واحد (11/66%) از آن ها به بیماران تزریق شد. در بین بخش ها، بخش زنان با 58 واحد (1/1%) کمترین فراوانی مصرف گلبول قرمز فشرده را داشته است. در کل بیمارستان، نسبت 56/1 : C/T ، 22/1 : TI و 82/65% = درصد T محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که نسبت شاخص های تزریق خون برای تمام بخش های بیمارستان امام سجاد(ع) رامسر، به جز زنان مناسب بود. با توجه به بالا بودن درخواست خون نسبت به مصرف، می توان با بررسی صحیح بیماران و به کارگیری اصول درخواست خون، از درخواست های غیر ضروری به میزان قابل توجهی کاست.

    کلیدواژگان: گلبول های قرمز خون، انتقال خون، بیمارستان ها
  • سیلان محمدی، محمدسعید کریمیان، صلاح الدین خداکریمی*، سروه باباحاجیانی، امیر پورعلی، سیوان وفایی صفحات 10-23
    سابقه و هدف

    ریسک، ترکیبی از احتمال وقوع یک حادثه و شدت عواقب آن در صورت وقوع آن حادثه می باشد. هدف از این پژوهش، شناسایی و ارزیابی ریسک در فرآیند اهدای خون در مرکز ثابت خونگیری شهرستان سقز با روش تجزیه و تحلیل حالات و اثرات خطا بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی- کاربردی بود که در مرکز ثابت خونگیری شهرستان سقز در سال 1399 انجام گردید. پژوهشگر با استفاده از کاربرگ های تحلیل حالات و اثرات خطا، داده ها را گردآوری و تجزیه و تحلیل نمود. سپس عدد اولویت ریسک از حاصل ضرب سه شاخص شدت خطا، میزان احتمال وقوع خطا و قابلیت کشف خطا به دست آمد و بر مبنای آن خطاها اولویت بندی گردید.

    یافته ها

    در نهایت 30 زیر فرآیند، مورد شناسایی قرار گرفت که 20 زیر فرآیند با ریسک قابل قبول و10 زیرفرآیند با ریسک غیر قابل قبول شناسایی شدند. بیشترین میزان ریسک شناسایی شده مربوط به عدم توجه به نکات ایمنی توسط اهداکننده قبل و بعد از اهدای خون با عدد اولویت ریسک به میزان 168 و کمترین آن مربوط به آلارم نزدن دستگاه شیکر به هنگام قطع فرآیند اهدای خون با عدد اولویت ریسک به میزان 48 بود.

    نتیجه گیری

    بسیاری از خطاهای شناسایی شده به وسیله آموزش، تهیه تجهیزات به روز و تغییر در رویه و روش های کاری کاهش پیدا کرده یا حذف خواهند شد.

    کلیدواژگان: ریسک، ارزیابی ریسک، اهداکنندگان خون، اهدای خو
  • زینب گنجیان مفرد، علی عرب خزائلی، فرزاد ملاحسینی، مجید شهابی* صفحات 24-29
    سابقه و هدف

    ویروس HTLV-1 از جمله ویروس های منتقله از راه خون می‎باشد که در برخی مناطق جهان و در مناطقی از شمال شرق ایران به صورت اندمیک مشاهده می‎شود. مولکول HLA-G که به عنوان یک آنتی‎ژن لکوسیتی غیرکلاسیک شناخته می‎شود، دارای پلی‎مورفیسم rs371194629 در ناحیه 3’-UTR خود می‎باشد که ناشی از یک توالی اضافه 14 نوکلیوتیدی است و در مطالعه های مختلف تاثیر آن بر ابتلا به عفونت‎های مختلف نشان داده شده است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر این پلی‎مورفیسم بر استعداد ابتلا به ویروس HTLV-1 در اهداکنندگان خون خراسان رضوی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تحلیلی، 131 اهداکننده خون مبتلا به ویروس HTLV-1 و 131 اهداکننده سالم شرکت داشتند. پس از استخراج DNA از لنفوسیت های خون محیطی، ژنوتیپ پلی‎مورفیسم rs371194629  با روش PCR-SSP تعیین شد. یافته های آماری به کمک آزمون کای دو و نرم‎افزار 23 SPSS  تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    ژنوتیپ هتروزیگوت DI ، بیشترین فراوانی را در هر دو گروه بیمار و شاهد داشت. نتایج به دست آمده نشان دهنده اختلاف معنا‎داری بین فراوانی ژنوتیپ DD و استعداد ابتلا به ویروس HTLV-1 بود(03/0 p= ، 11/3-14/1 CI= 95% ، 89/1 OR=). بین فراوانی آلل‎های D و I و بیماری ارتباطی یافت نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده و نیز نتایج دیگران، پلی‎مورفیسم  rs371194629در ناحیه 3’-UTR مولکول HLA-G می‎تواند یکی از عوامل موثر در ابتلا به ویروسHTLV-1 باشد.

    کلیدواژگان: HTLV-1، عفونت، HLA-G
  • اصغر صفری فرد، حسن امیری*، کورش پارسا معین، بهرام علیشیری صفحات 30-43
    سابقه و هدف

    تغییرات سریع، رقابت جدی و لزوم افزایش بهره وری، سازمان ها را نیازمند به کارکنانی نموده است که فراتر از وظایف شغلی خود عمل نمایند که به آن "رفتار شهروندی سازمانی" گفته می شود. یکی از عوامل موثر بر توسعه این رفتارها عوامل فردی می باشد. تحقیق حاضر با هدف شناسایی این عوامل در ستاد مرکزی سازمان انتقال خون ایران انجام شده است. 

    مواد و روش ها

    این پژوهش با رویکرد کاربردی بوده که در دو بخش کیفی و کمی انجام شده است. در بخش کیفی خبرگان و متخصصان به تعداد 13 نفر که به روش کاملا هدفمند انتخاب شده بودند، جامعه آماری پژوهش را تشکیل و برای تحلیل داده ها از نرم افزار 2020 MAXQDA- استفاده گردید. در بخش کمی، جامعه آماری پژوهش را کارکنان ستاد مرکزی سازمان انتقال خون ایران به تعداد 210 نفر تشکیل داده که به صورت تصادفی ساده نمونه گیری شدند.

    یافته ها

    در مورد عوامل فردی، نتایج نشان داد که به ترتیب شخصیت (بار عاملی 94/0)، رضایت شغلی (بار عاملی 93/0)، وجدان کاری (بار عاملی 87/0)، تعهد سازمانی (بار عاملی 84/0)، انگیزش (77/0) و مهارت های ارتباطی (بار عاملی 71/0) در توسعه رفتار شهروندی سازمانی موثر بودند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و دوم مدل عوامل فردی حاکی از مناسب بودن مدل اندازه گیری متغیرهای مربوطه بود.

    نتیجه گیری

    جهت توسعه رفتار شهروندی سازمانی، مدیران سازمان انتقال خون ایران به عوامل شناسایی شده در تحقیق توجه داشته و با برگزاری دوره های آموزشی با محوریت شناخت جایگاه و اهمیت این رفتارها، در پیشبرد اهداف سازمان اقدام کنند.

    کلیدواژگان: شهروندی، رفتار، توسعه، انتقال خون، سازمان ها
  • لیلا کسرائیان، زهرا افسر، بابک شیرازی، مهتاب فرح انگیز، نیما نادری* صفحات 44-51
    سابقه و هدف

    یکی از خطرات تزریق خون، خطاهایی است که منجر به تزریق خون اشتباه به بیمار می گردد. بنابراین، این مطالعه با هدف شناسایی انواع خطاهای منجر به تزریق خون ناسازگار به منظور پیشگیری از وقوع مجدد این عوارض و افزایش سلامت گیرندگان خون انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی همه عوارض ناسازگاری ABO ناشی از تزریق خون و فرآورده های خونی که در سال 1398در تمامی بیمارستان های شیراز (68 بیمارستان)، اتفاق افتاده بود انجام شد. خصوصیات دموگرافیک گیرندگان خون، نوع فرآورده دریافتی، حجم خون ناسازگار تزریق شده، علایم و علت ایجاد ناسازگاری ABO بررسی شد. برای مقایسه نسبت ها از نرم افزار MED CALC-7و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t و 23 SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه، در مجموع 9 عارضه ناسازگاری  ABOو Rh از 219638 (004/0%) خون و فرآورده های خونی گزارش شد که 7 مورد (8/77%) ناشی از تزریق خون فشرده، یک مورد (1/11%) ناشی از تزریق پلاکت و یک مورد (1/11%) ناشی از تزریق پلاسما بود. از نظر علایم بالینی، تنها در یک بیمار لرز ایجاد شد و بقیه بیماران هیچ علامتی نداشتند. شایع ترین خطای منجر به ناسازگاری، عدم شناسایی دقیق بیمار در6 مورد(7/66%)، خطای نمونه گیری 2 مورد (2/22%) و یک مورد (1/11%) اشتباه در نوشتن گروه خونی در فرم درخواست خون بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد برای ارتقای تزریق خون ایمن، بررسی موارد وقوع ناسازگاری ABO به منظور شناسایی  خطاهای زنجیره تزریق خون، علل بروز خطاها و جلوگیری از وقوع مجدد این عوارض اهمیت دارد.

    کلیدواژگان: سیستم گروه خونی ABO، انتقال خون، عوارض
  • محمد فلاح تفتی*، کامران موسوی حسینی، رضا گلستانی شیشوان صفحات 52-60
    سابقه و هدف

    نگهداری پیشگیرانه، نقش تعیین کننده ای در تضمین عملکرد مستمر، افزایش دقت و ایمنی تجهیزات پزشکی به عهده دارد. وجود این سیستم به میزان چشمگیری می تواند موجب کاهش هزینه های تعمیر و جایگزینی آن ها گردد. در این مطالعه اثربخشی روند نگهداری تجهیزات پزشکی 7 مرکز انتقال خون تهران، کرج، گیلان، مازندران، سمنان، شیراز و یزد طی سال های 97-95 بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، اثربخشی استقرار مدیریت نگهداری بر روی 201 دستگاه با سابقه فعالیت بیش از 5 سال در 7 مرکز انتقال خون ارزیابی شد. وضعیت عملکرد، اثربخشی بازدیدهای دوره ای و آموزش از طریق پرسشنامه و به صورت حضوری انجام گرفت و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمارهای توصیفی و استنباطی و تجزیه و تحلیل واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد. یافته ها توسط 16 SPSS  ارزیابی گردید.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که حدود 40% تجهیزات پزشکی این مراکز از ارزیابی منظمی برخوردار نیستند و شرایط عملکرد دستگاه ها، بازدید دوره ای و آموزش کاربران به ترتیب 87%، 64% و 43% در مقیاس خوب قرار داشتند. هم چنین با تجزیه و تحلیل واریانس مشاهد شد که میانگین امتیاز شرایط عملکرد تجهیزات، بازدید دوره ای و آموزش کاربران برحسب استانداردهای بین المللی از نظر آماری اختلاف معناداری ندارند.

    نتیجه گیری

    استقرار مدیریت نگهداری تجهیزات پزشکی منجر به استمرار عملکرد، افزایش دقت نتایج، زمان دسترسی و طول عمر مفید آن ها همراه با کاهش خرابی ها و هزینه تعمیرات گردیده است.

    کلیدواژگان: تجهیزات، نگهداری، انتقال خون
  • افسانه آقائی* صفحات 61-74
    سابقه و هدف

    صنعت پلاسما در طی جنگ جهانی دوم و با نیاز به محصولات دارویی مشتق از پلاسما آغاز گردید. اکنون حدود 30 محصول اصلی به صورت تجاری در دسترس می باشد که مهم ترین آن ها آلبومین، فاکتورهای انعقادی و ایمونوگلوبولین است. تقاضا برای این محصولات رو به افزایش است و این محصولات نه تنها در درمان بیماری ها بلکه در تجارت جهانی نیز اهمیت ویژه ای پیدا کرده است. هدف مقاله، نگاه مختصری به روند تحولات صنعت پلاسما در طی حدود هشتاد سال گذشته بوده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مروری، از طریق جستجوی مقالات در پایگاه های اطلاعاتی Scopus ، PubMed ، Google Scholar تقریبا از زمان پیدایش این صنعت یعنی از حدود دهه 1940 تا سال 2021، بر اساس جنبه هایی از سیر تکاملی صنعت پلاسما، هزینه تولید مشتقات پلاسمایی، پیشبرنده های صنعت پلاسما، ورود بخش خصوصی و بررسی هزینه و فایده انجام فرآیندهای غیرفعال سازی ویروسی انتخاب گردیده است.

    یافته ها

    صنعت پلاسما در طی سالیان متمادی پیشرفت های شگرفی را تجربه کرده و با مشکلات عدیده ای نیز مواجه شده و علی رغم پیشرفت های بیوتکنولوژی، جهان معقتد است که این صنعت یک ضرورت منحصر به فرد در سلامت جوامع بشری به حساب می آید. تولید محصولات دارویی مشتق از پلاسما یک فعالیت پیچیده و شامل مراحل متعددی از واحدهای عملیاتی می باشد.

    نتیجه گیری

    در حال حاضر چالش ها و فرصت های بسیاری در آینده صنعت پلاسما وجود دارد. به نظر می رسد برخی مسایل نظیر ظهور پاتوژن های جدید، نیاز به محصولات جدید و یا پتانسیل ایجاد بازارهای مصرف جدید، چالش های این صنعت در آینده باشد. از طرف دیگر افزایش فزاینده تقاضای مصرف می تواند برای تغییر در استراتژی های موجود و بهینه سازی مصرف فرصت مناسبی را فراهم سازد. هم چنین توسعه روش های نوترکیب جایگزین مناسبی برای این محصولات ایجاد می کند. پتانسیل استفاده از پلاسماهای مازاد برای تولید بومی، فرصت مناسبی را در اختیار کشورهای در حال توسعه قرار می دهد.

    کلیدواژگان: پلاسما، صنعت، آلبومین
  • نیلوفر کاظمی بابا احمدی*، مریم خیراندیش صفحات 75-97
    سابقه و هدف

    در دسامبر 2019 بیماری کرونا ویروس(COVID-19) که یک عفونت نوظهور دستگاه تنفسی است، توسط ویروس  SARS-COV-2 ایجاد و در ووهان چین شیوع پیدا کرد. قدرت بالای سرایت این بیماری سبب شد، در مدت کوتاهی افراد زیادی در سراسر جهان به بیماری مبتلا گردند. ابتلا به این عفونت سبب برهم خوردن تعادل سیستم ایمنی به واسطه ترشح فراوان سایتوکاین های پیش التهابی مثلTNF-α ، IL-6 و IL-1 شده و منجر به بروز طوفان سایتوکاینی می گردد. نظر به اهمیت و نقش ویروس های نوظهور در سلامت خون و فرآورده های آن، در بخش اول این مقاله به مبحث ویروس شناسی، پاسخ های ایمنی و ایمونوپاتوژنز این بیماری پرداخته خواهد شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری واژگان کلیدی در پایگاه های Science Direct ، PubMed ،Scopus  و سایت ژورنال های Nature Science ، Elsevier ، Cell ، BMJ و Lancet جستجو شده و نهایتا 148 مقاله استفاده گردید.

    یافته ها

    ظهور گونه های جدید ویروس SARS-CoV-2 که به دنبال جهش بالای این ویروس رخ می دهد، ضمن افزایش قابلیت فرار از سیستم ایمنی و قدرت سرایت بیشتر آن، سبب ناکارآمدی واکسن های تولیدی می شود. سیگنال ها و پاسخ های سیستم ایمنی در پاسخ به SARS-CoV-2 سبب تولید سونامی سایتوکاینی شده، هم زمان با تاثیرات هم افزایی آن ها سبب القای پانوپتوزیس، نقص چند ارگانی و مرگ می گردد.

    نتیجه گیری

    به علت گسترش و انتشار وسیع ویروس SARS-CoV-2 و ماهیت بی سابقه آن در ایجاد بیماری، پرداختن به آن بسیار با اهمیت است. با این حال به دلیل ماهیت ژنومی ویروس، احتمال وقوع بالای موتاسیون های مختلف و ظهور گونه های جدید، هنوز اطلاعات دقیق و جامعی از توانمندی های ویروس در فرار از سیستم ایمنی و مکانیسم های بیماری زایی آن در دسترس نیست و در این زمینه تناقضات زیادی وجود دارد. با این همه در این مقاله با مرور بر مقالات و منابع چاپ شده تا زمان تهیه آن، تلاش شده است تا از آخرین مطالب علمی در دسترس و موثق استفاده گردد.

    کلیدواژگان: SARS-CoV-2، پاسخ ایمنی، دستگاه تنفس
|
  • Sh. Keyhanian, S. Mostafazadeh* Pages 1-9
    Background and Objectives

    Blood products are important to many patients. Due to excessive demand for blood, which causes blood loss and increases the cost of treatment and the workload of the blood bank, it is necessary to consider the demand and consumption rates of blood products.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, blood request forms were examined for individuals over 18 years of age referred to Imam Sajjad Hospital in Ramsar from January 2019 to January 2020. Data were analyzed by SPSS software version 25 and Chi-square Test. Descriptive statistics (frequency, percentage, and mean) and blood transfusion indices including cross-matched to injected blood ratio (C/T), blood transfusion index (TI), and blood transfusion probability (T%) were calculated.

    Results

    3111 blood request forms were reviewed. Out of 7640 units of requested blood, 5051 units (66.11%) were injected into patients. Among the hospital sectors, gynecology department with 58 units (1.1%) had the lowest frequency of consumption of packed RBCs. The overall C⁄T ratio was calculated to be 1.56. Overall TI was 1.22 and T٪was 65.82%.

    Conclusions

     This study showed that the ratio of transfusion indices was appropriate for all departments of Imam Sajjad Hospital in Ramsar except for gynecology. Due to the high demand for blood compared to consumption, unnecessary requests can be significantly reduced by properly examining patients and applying the principles of blood ordering.

    Keywords: Red Blood Cells, Blood Transfusion, Hospitals
  • S. Mohammadi, M.S. Karimian, S. Khodakarimi*, S. Babahajiyani, A. Pourali, S. Vafaei Pages 10-23
    Background and Objectives

    Risk is a combination of the likelihood of an incident occurring and the severity of the consequences if that incident were to occur. The aim of this research is to identify and evaluate the risk factors in the blood donation process in a fixed blood collection center of Saqez city by failure mode and effects analysis (FMEA).

    Materials and Methods

    It is a descriptive-applied study that was performed in a fixed blood collection center of Saqez in 2020. The researcher collected and analyzed the data using FMEA worksheets. Then the risk priority number is obtained by multiplying the three indicators of failure severity (S), the failure probability of occurrence (O), and the failure detection (D). Finally, the priority was based on the failures.

    Results

    Finally, 30 sub-processes were identified, of which 20 sub-processes with acceptable risk and 10 sub-processes with unacceptable risk were identified. The highest identified risk is related to the donor not paying attention to safety points before and after blood donation with a priority risk number of 168 and the lowest is attributed to the shaker not alarmed when the blood donation process ends with a RPN of 48.

    Conclusions 

    Many of the failures identified will be reduced or eliminated by training, providing up-to-date equipment, and changing procedures and working methods.

    Keywords: Risk, Risk Assessment, Blood Donors, Blood Donation
  • Z. Ganjian Mofrad, A. Arabkhazaeli, F. Mollahoseini, M. Shahabi* Pages 24-29
    Background and Objectives

    The HLA-G antigen is a non-classical HLA class-I with limited polymorphism. Several studies have indicated the role of a 14 bp Indel polymorphism rs371194629 in the 3'-UTR region of the HLA-G in acquisition of HTLV-1 infection. In this study, we investigated the correlation between the genotypes of this polymorphism and HTLV-1 infection in blood donors of Khorasan Razavi province.

    Materials and Methods

    In this analytical study, a total of 131 healthy individuals and 131 HTLV-1 positive patients were analyzed. After DNA extraction, the genotypes of the polymorphism were determined by PCR-SSP method. Statistical analysis was performed with chi-squared test using SPSS version 23 software.

    Results

    The DI was the most frequent genotype in both groups (49.6% of controls and 40.3% of patients). The DD genotype was associated with increased risk of HTLV-1 infection (OR=1.89, 95% CI=1.14-3.11, p=0.03). There was no significant difference between the frequency of D and I alleles in both groups.

    Conclusions

     Our findings confirm previous results about the significance of HLA-G polymorphisms in susceptibility to infectious diseases including HTLV-1. Further investigations could reveal the underlying mechanisms.

    Keywords: HTLV-1, Infection, HLA-G
  • A. Safarifard, H. Amiri*, K. Parsa Moein, B. Alishiri Pages 30-43
    Background and Objectives

    Rapid change, serious competition, and the need to increase productivity have made organizations need employees to go beyond their job responsibilities, which is called "Organizational Citizenship Behavior (OCB)". One of the effective factors in the development of these behaviors is individual factors. The present study was conducted to identify these factors in the headquarters of Iranian Blood Transfusion Organization.

    Materials and Methods

    This research has an applied approach that was conducted in two parts: qualitative and quantitative. In the qualitative section, 13 experts and specialists were selected by a completely purposeful method and thus the statistical population of the study was formed. MAXQDA-2020 software was used to analyze the data. In the quantitative part of the statistical population of the study, the staff of the central headquarters of IBTO consisted of 210 people who were sampled by simple random sampling method.

    Results

    Regarding individual factors, the results showed that the personality (factor loading 0.94), job satisfaction (0.93), work conscience (0.87), organizational commitment (0.84), motivation (0.77), and communication skills (0.71) were effective in developing organizational citizenship behavior. The results of the first and second order confirmatory factor analysis of the individual factors model indicate the appropriateness of the measurement model of the relevant variables.

    Conclusions 

    It is suggested that in order to develop OCB, managers of IBTO should pay attention to the factors identified in the research and hold training courses focusing on recognizing the status and importance of these behaviors to achieve the goals of the organization.

    Keywords: Citizenship, Behavior, Development, Blood Transfusion, Organizations
  • L. Kasraian, Z. Afsar, B. Shirazi, M. Farahangiz, N. Naderi* Pages 44-51
    Background and Objectives

    One of the dangers of blood transfusions is the mistakes that lead to the wrong blood transfusion to the patient. This study was performed to identify the types of errors that lead to incompatible transfusions to prevent their recurrence and increase recipients health.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed on complications of ABO incompatibility caused by transfusion in 2019 in Shiraz hospitals. Demographic characteristics of blood recipients (age, sex, diagnosis, history of transfusion, blood type), type of product received, blood type of product received, incompatible blood volume injected, symptoms and causes of ABO incompatibility were determined. Chi-square and t-test were used to analyze data.

    Results

    A total of 9 complications of ABO incompatibility were reported; 7 cases (77.8%) were due to packed red blood cells, one case (11.1%) due to platelet injection and one (11.1%) due to plasma injection. Seven cases occurred in patients undergoing surgery, one case in neonates and one in thalassemia patients. In terms of clinical symptoms, only one patient developed chills. The rest of the patients had no symptoms. The most common error leading to inconsistency was the lack of accurate identification in 6 cases (66.7%) and in 2 cases (22.2%) sampling error and in one (11.1%) incorrect group writing.

    Conclusions 

    It seems that in order to promote safe blood transfusion, it is important to investigate the occurrence of ABO incompatibilities in order to identify blood transfusion chain errors in order to identify the causes of errors and prevent the recurrence of these complications.

    Keywords: ABO Blood-Group System, Blood Transfusion, Complications
  • M. Fallah Tafti*, K. Mosavi Hosseini, R. Golestani Shishvan Pages 52-60
    Background and Objectives

    Preventive maintenance plays a crucial role in ensuring continuous operation and increasing the accuracy and safety of medical equipment. The existence of this system can significantly reduce the cost of the repair and replacement. In this study, the effectiveness of the maintenance of medical equipment of 7 blood centers was evaluated in Tehran, Karaj, Gilan, Mazandaran, Semnan, Shiraz and Yazd during the years 2016-2018.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, the effectiveness of establishing maintenance management on 201 devices with a history of more than 5 years in 7 blood transfusion centers was evaluated. Performance status and effectiveness of periodic visits and training were done through a questionnaire and in person. Descriptive and inferential statistics, one-way analysis of variance, and Spearman correlation coefficient were used to analyze the data. The results were statistically calculated using SPSS 16 software.

    Results

    The results of this study showed that about 40% of the medical equipment of these centers do not have a regular evaluation and the operating conditions of the devices, periodic visits and user training were 87%, 64% and 43% in good scale, respectively. Analysis of variance also showed that the mean scores of equipment performance conditions, periodic visits, and user training were not statistically significant according to relevant international standards.

    Conclusions

      Establishment of medical equipment maintenance management has led to continued performance, increased accuracy of results, access time, and useful life along with reduced breakdowns and the cost of repairs.

    Keywords: Equipment, Maintenance, Blood Transfusion
  • A. Aghaie* Pages 61-74
    Background and Objectives

    The plasma industry started during World War II with the need for Plasma Derived Medicinal Products (PDMP). About 30 major plasma products are now commercially available, the most important of which are albumin, coagulation factors and immunoglobulin. Demand for these products is still growing, and these products have become particularly important not only in the treatment of diseases but also in global trade. The article is a brief overview on the evolution of plasma industry over the past eighty years.

    Materials and Methods

    This review was done by searching for articles in Google Scholar, PubMed, Scopus databases, based on aspects of the evolution of the plasma industry, and the cost of producing plasma derivatives, from the beginning of this industry, from 1940 to 2021. Additionally, private sector entry and cost and benefit of viral deactivation processes in plasma industry was selected.

    Results

    The plasma industry has experienced tremendous progress over the years and faced many problems, and despite advances in biotechnology, this industry is a unique necessity in the health of human societies. The production of plasma-derived pharmaceutical products is a complex activity and involves several stages of operational units.

    Conclusions 

    There are many challenges and opportunities in the future of plasma industry. It seems that the emergence of new pathogens, the need for new PDMPs, and the potential to create new consumer markets, will be a challenge for plasma industry in the future. But the increasing demand can provide a good opportunity to change strategies and optimize consumption. The development of recombinant methods provides a good alternative to these products. In addition, the potential of using surplus plasma for local production provides an opportunity for developing countries.

    Keywords: Plasma, Industry, Albumin
  • N. Kazemibabaahmadi*, M. Kheirandish Pages 75-97
    Background and Objectives

    Clinical features of SARS-COV-2 virus include fever, headache, cough, sore throat, and shortness of breath, and in severe forms it leads to disseminated intravascular coagulation, septic shock, and ultimately death. Excessive secretion of proinflammatory cytokines such as TNF-α, IL-6, and IL-1 leads to cytokine storms in this disease. The emergence of new variants of the SARS-CoV-2 virus, which occurs following a high mutation of the virus, increases its ability to escape the immune system and improve its transmission power. This process, in turn, can lead to ineffective vaccines against the virus. Due to the effect of the emerging viruses on the safety of blood and its products, in the first part of this article, the topic of virology, immune responses, and immunopathogenesis of this virus were discussed. The second part will discuss the viral-related issues of blood safety and its products.

    Materials and Methods

    In this review, keywords were searched in Science Direct, PubMed, Scopus databases and the sites of Nature, Science, Elsevier, Cell, BMJ, and Lancet journals, and finally 148 articles were used.

    Results

    In this article, in addition to a brief review of SARS-CoV-2 and its new variants from a virological point of view, its immunology and immunopathogenesis are also discussed.

    Conclusions

      Due to the widespread SARS-CoV-2 virus and its unprecedented nature in causing the disease, it is essential to address it. However, based on the genomic nature of the virus, the high probability of various mutations and the emergence of new variants, accurate and comprehensive information on the virus abilities to escape the immune system and its pathogenic mechanisms is not yet available. There are many contradictions in these topics. However, the latest available and reliable scientific materials at the time of the preparation of this article have been tried to be reviewed.

    Keywords: SARS-CoV-2, Immune Response, Respiratory System