فهرست مطالب

مجله علمی شیلات ایران
سال سی‌ام شماره 6 (پیاپی 128، بهمن و اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • هادی اسدی، حمید علاف نویریان*، مجیدرضا خوش خلق، رقیه صفری صفحات 1-12

    مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف پودر ملخ صحرایی (Schistocerca gregaria) به جای پودر ماهی بر عملکرد رشد، بقاء و ترکیب بیوشیمیایی بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان انجام شد. چهار جیره با مقدار یکسان نیتروژن (5/46 درصد) و انرژی (4652 کیلوکالری)، با سطوح مختلف جایگزینی 0 درصد (تیمار شاهد)، 15 درصد (SG15)، 30 درصد (SG30) و 60 درصد (SG60) پودر ماهی با پودر ملخ صحرایی فرموله شدند. جیره ها در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تیمار و سه تکرار و میانگین وزن اولیه (33/0± 08/5 گرم) در 12 مخزن و به مدت 8 هفته توزیع شدند (تعداد 25 قطعه ماهی در هر تانک) و غذادهی سه بار در روز تا حد سیری انجام شد. پارامترهای فیزیکوشیمیایی مانند درجه حرارت (3/17 درجه سانتیگراد)، اکسیژن محلول (49/6 میلی گرم در لیتر)، pH (55/7) در طول آزمایش ثابت بودند. مطابق با نتایج، بیشترین وزن نهایی در تیمار 30 درصد مشاهده شد (89/34±20/616 درصد) و تفاوت بین تیمارهای صفر، 15 و 60 درصد معنی دار بود (05/0>p). در تیمار 60 درصد کاهش معنی دار شاخص های رشد و کارایی تغذیه نسبت به تیمار شاهد مشاهده شد (05/0>p). حداکثر مقدار پروتیین در تیمار 30 درصد بود و مقادیر چربی و رطوبت لاشه در تیمارهای آزمایشی نیز دارای تفاوت معنی داری با تیمار شاهد بودند (05/0>p). مطابق با آنالیز آنزیم های گوارشی، بیشترین مقدار فعالیت آنزیم های پروتیاز و آمیلاز در ماهیان تغذیه شده با جیره SG30 مشاهده گردید. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد استفاده از 30 درصد پودر ملخ به جای پودر ماهی می تواند باعث بهبود عملکرد رشد، ترکیبات بیوشیمیایی لاشه و آنزیم های گوارشی گردد.

    کلیدواژگان: پودر حشره، کارایی غذا، بازماندگی، ترکیب لاشه، ماهی قزل آلای رنگین کمان
  • داود ضرغام*، کمیل رزمی، طیبه باشتی صفحات 13-24

    وقوع بلوغ جنسی معمولا باعث کاهش نرخ رشد بدنی می شود که امری نامطلوب برای پرورش دهندگان است. یکی از راهکارهای کنترل این امر، تولید ماهیان عقیم می باشد. در تکنیک ایجاد ماهیان تریپلویید، به عنوان یکی از روش های عقیم سازی، آگاهی از توان ماهی ها در تحمل شرایط پر استرس محیط پرورش و بررسی میزان رشد، بازماندگی و بد شکلی ناشی از شوک بسیار مهم می باشد. در تحقیق حاضر، 3 تیمار برای القاء تریپلوییدی با استفاده از شوک گرمایی در نظر گرفته شد. در تیمار A تخمها پس از گذشت 30 دقیقه از لقاح به مدت 15 دقیقه در آب با دمای 27 درجه سانتی گراد قرارگرفتند. در تیمار B شوک دهی 20 دقیقه پس از لقاح، به مدت 20 دقیقه و در دمای 26 درجه انجام گرفت و در تیمار C ، شوک دهی 40 دقیقه پس از لقاح، به مدت 10 دقیقه و در دمای 28 درجه انجام شد. یک گروه نیز (D) به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. بازدهی القاء تریپلوییدی، در تیمار  A برابر  با 84% و در تیمار B برابر با 76% و در تیمار  C برابر با 98% به دست آمد. نتایج حاصل از 10 مرحله بررسی رشد بچه ماهی ها، اختلاف معنی داری را تا 208 روز پس از تخم گشایی از خود نشان نداد (05/0≤p). میزان بازماندگی ماهیان تیمارها نیز در 7 مرحله مجزا مورد بررسی قرار گرفت که در مجموع، بازماندگی تیمار A برابر با 66%، بازماندگی تیمار B 81%، بازماندگی تیمار C  72% و بازماندگی گروه شاهد 86% به دست آمد. همچنین میزان لاروهای دارای بد شکلی و نقص ظاهری نیز از مرحله تخم گشایی تا شروع شنای فعال و تا رسیدن به وزن 200 میلی گرم در تیمارهای تریپلویید بالاتر از تیمار شاهد بود (05/0>p). در مجموع، میزان بد شکلی در تیمار A برابر با 51/6 درصد، در تیمار B برابر با 65/7 درصد، در تیمار C 75/10 درصد و در گروه شاهد 6/0 درصد به دست آمد (05/0>p). در نهایت بالاترین میزان تریپلوییدی و بد ریختی ناشی از آن در تیمار C و بیشترین بازماندگی در تیمارهای آزمایشی در تیمار B مشاهده شد، ولی تفاوتی در رشد تیمارها مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: تریپلوئید، قزل آلای رنگین کمان، رشد، بازماندگی، بد شکلی Oncorhynchus mykiss
  • مریم قیاسی*، حسن نصرالله زاده ساروی، حسن فضلی، رضا صفری، سید محمد وحید فارابی، محمد بینائی، زهرا یعقوب زاده، عین الله زارع، شهریار بهروزی، فرشیده حبیبی صفحات 25-42

    رودخانه هراز نقش مهمی در توسعه آبزی پروری و تولید قزل آلای رنگین کمان در مازندران دارد. هدف این بررسی ارزیابی شاخص های میکروبی و فلزات سنگین آب و نیز شناسایی عوامل باکتریایی بیماری زا رایج و قدرت مقاومت آنها در برابر آنتی بیوتیک های مصرفی به عنوان عوامل موثر بر تولید ماهیان بوده است. این تحقیق طی چهار فصل (تابستان، پاییز  و زمستان 1396 و بهار 1397) در 6 مزرعه مجاور رودخانه هراز انجام گردید. بر اساس نتایج میزان جیوه آب ورودی مزارع مورد بررسی در تمام فصول از حداقل 3 برابر حداقل حد مجاز (1 میکروگرم بر لیتر) تا حداکثر 6 برابر حداکثر حد مجاز (2 میکروگرم بر لیتر) بود ولی میزان ارسنیک، سرب و کادمیوم در تمام مراحل نمونه برداری در حد استاندارد بود. مهمترین علایم بالینی مشاهده شده در ماهیان، پوسیدگی باله، شنای نامتعارف، التهاب و پرخونی کبد و کلیه بود. از مجموع 420 عدد ماهی واجد علایم بالینی  15/12% و 85/87% به ترتیب از نظر کشت باکتری مثبت و منفی بودند. عوامل باکتریایی جداسازی شده همگی از باکتری های گرم منفی و براساس درصد فراوانی شامل یرسینیا (25/37%)، آیروموناس (35/33%)، ادواردزیلا (76/11%)، ویبریو (84/7%)، پاستورلا (88/5%) و سیتروباکتر (92/3%) بودند. بیشترین مقاومت آنتی بیوتیکی در برابر آموکسی سیلین و کمترین آن مربوط به تری متوپریم سولفامتوکسازول بود. در ارزیابی شاخص های میکروبی آب شامل شمارش کلی باکتری، کلیفرم، کلیفرم مدفوعی و اشریشیا کولی، نتایج نشان داد که شاخص های میکروبی آب تقریبا در بیشتر مراحل نمونه برداری بیش از حد مجاز بود. با توجه به نتایج به نظر می رسد، تاثیر فلز سنگین جیوه بر سلامت ماهیان براساس علایم بالینی، افزایش مقاومت عوامل باکتریایی بیماری زا در برابر آنتی بیوتیک ها و نیز بیش از حد مجاز بودن شاخص های میکروبی آب از عواملی هستند که به طور مستقیم و غیر مستقیم تولید ماهیان قزل آلا مزارع حاشیه رودخانه هراز را تحت تاثیر قرار داده اند. لذا، توجه به استفاده از روش های مناسب مدیریت آب در جهت کاهش بار میکروبی و فلز جیوه در کنار استفاده از تغذیه و مدیریت پرورش مناسب تا حدود زیادی مشکلات تولید را در این رودخانه حل خواهد نمود.

    کلیدواژگان: رودخانه هراز، قزل آلای رنگین کمان، کلیفرم مدفوعی، جیوه، تری متوپریم سولفامتوکسازول
  • مهداد مهدابی، مهدی شمسایی مهرجان*، هومن رجبی اسلامی صفحات 43-61

    در این مطالعه سه نوع پروتیین هیدرولیز شده حاصل از گوشت، آرد ماهی و پساب کارخانه آرد ماهی (استیک واتر) ماهی کیلکای آنچووی (Clupeonella engrauliformis) با استفاده از آنزیم آلکالاز (دمای 50 درجه سانتی گراد، pH 5/8 و مدت دو ساعت) تهیه و ترکیبات تقریبی و پروفایل اسیدهای آمینه مورد ارزیابی قرار گرفت. باتوجه به نتایج، بالاترین پروتیین (97/81 درصد) در KMH و کمترین چربی (51/0 درصد)، پروتیین (31/70 درصد) و بیشترین خاکستر (64/22 درصد) نیز در SWH به دست آمد. تیمار SWH با 23/17 درصد از بالاترین درجه هیدرولیز برخوردار بود (05/0p<). آسپارتیک اسید، گلوتامیک اسید و لیزین بیشترین اسیدهای آمینه دو تیمار KMH و FMH را تشکیل دادند درحالی که SWH غنی از گلوتامیک اسید، گلیسین و آلانین بود. بالاترین اسیدهای آمینه آب گریز و آروماتیک نیز در تیمار KMH مشاهده گردید (05/0p<). اسیدآمینه اورنیتین (44/1 درصد) فقط در SWH مشاهده شد. پروفایل اسیدهای آمینه و امتیاز شیمیایی محاسبه شده نشان داد که KMH و FMH غنی از اسیدهای آمینه ضروری بودند و نیازهای انسان، کپور، قزل آلا، تیلاپیا و میگوی ببری را پوشش می دهند درحالی که SWH تنها نیازهای قزل آلا را به طور کامل برآورده ساخته و برای اسیدهای آمینه متیونین، تریونین، آرژینین و ایزولوسین برای گونه های آبزی پرورشی محدود کننده رشد خواهد بود. با توجه به ارزش غذایی بالا و محتوای اسیدهای آمینه در KMH و FMH، می توان از آنها به عنوان مکمل های پروتیینی بهبود دهنده سلامت استفاده نمود. همچنین ترکیبات SWH نشان داد که از این پساب می توان محصولات با ارزش افزوده بالا تولید نمود.

    کلیدواژگان: پروتئین هیدرولیز شده، کیلکای آنچووی استیک واتر، اسیدهای آمینه، آلکالاز، امتیاز شیمیایی
  • مرضیه ببری، نازنین زند* صفحات 63-82

    در این مطالعه اثر غلظت‌های مختلف سه نوع مخلوط گازی (دی‌اکسید‌کربن، نیتروژن و اکسیژن) و نیز شرایط تحت خلاء و بسته‌بندی معمولی، در 3 نوع پوشش قابل انعطاف 4 لایه همراه با اسانس رازیانه برای افزایش زمان ماندگاری ماهی قزل‌‌آلا تازه در شرایط دمایی یخچال ‌‌4 درجه سانتی‌گراد ‌‌مورد بررسی قرار گرفت.‌‌ بسته‌بندی بدون تزریق گاز و اسانس با 4 نوع بسته‌بندی با اتمسفر اصلاح شده با ترکیبات گازی شامل 1) 25 درصد N2 + 75 درصد CO2، 2) 75 درصد N2 + 25 درصد CO2، 3) 48 درصد N2 + 48 درصد CO2 +4 درصد O2 و 4) تحت خلا، به همراه تزریق اسانس‌‌ رازیانه یا بدون اسانس به میزان 2 درصد وزنی بودند، مقایسه گردید. برای بسته‌‌بندی نمونه‌‌های ماهی از پوشش‌‌های چند لایه، PET12/AL7 /OPP20/ LLD90 ، PET12 /AL7/PET 12/LLD 100 و PET12/AL7 /PA15/ LLD 90‌  استفاده شد‌‌. نمونه‌های بسته‌بندی شده، طی 20 روز در روزهای مختلف 5، 10، 15 و 20 مورد آزمون‌های شمارش باکترهای هوازی و باکترهای بی‌‌هوازی، تغییرات pH،‌‌ اندازه‌‌گیری‌‌ مقادیر پراکسید و بازهای نیتروژنی فرار و خواص حسی قرار گرفتند. آزمایش‌‌ها نشان داد ترکیب گازی 75 درصد CO2 همراه اسانس رازیانه و بسته‌بندی با پوشش 4 لایه PET12/AL7 /PA15/ LLD 90 (123 میکرون) حاوی پلی آمید با نفوذپذیری و عبور بخار آب کمتر به رغم ضخامت کمتر، برای ماندگاری ماهی قزل آلا تا 20 روز بهتر بود و تاثیر مطلوبی بر کنترل رشد میکروبی ، کنترل خواص شیمیایی و ارزیابی حسی (رنگ، بو، مزه، ظاهر و بافت) نمونه‌‌ها گذاشت که به دلیل خاصیت ضد‌ میکروبی این دو عامل ارزیابی شد.

    کلیدواژگان: بسته بندی تحت اتمسفر اصلاح شده، ماهی قزل آلا تازه، پوشش های انعطاف پذیر چند لایه، اسانس رازیانه
  • سکینه یگانه*، سهیل ریحانی پول صفحات 83-95

    هدف از مطالعه حاضر ارزیابی خواص مختلف پپتیدهای زیست فعال (با وزن کمتر از 3 کیلودالتون) نانوریزپوشانی شده با پوشش ترکیبی نانولیپوزوم و کیتوزان بود. به همین جهت، ضایعات مراکز فراوری و بسته بندی میگو با استفاده از آنزیم نیوتراز آبکافت و خواص ضدباکتریایی، آنتی اکسیدانی و ضد فشار خونی محصول در قالب پنج تیمار شامل P (پپتیدهای آزاد)، NP (نانولیپوزوم های حامل پپتید)، NP-CH-0.05 (نانولیپوزوم های حامل پپتید با پوشش 05/0 درصد کیتوزان)، NP-CH-0.01 (نانولیپوزوم های حامل پپتید با پوشش 1/0 درصد کیتوزان) و NP-CH-0.5 (نانولیپوزوم های حامل پپتید با پوشش 5/0 درصد کیتوزان) ارزیابی شد. نتایج نشان داد، همه تیمارهای تحقیق تا حد مشخصی خواص ضد باکتریایی، آنتی اکسیدانی و ضد فشار خونی دارند. تیمارهای P و NP در هر سه خاصیت، مقادیر تقریبا برابری ارایه کردند و خواص آنها اختلاف معنی داری نداشت (05/0<p). تیمارهای دارای پوشش کیتوزان به صورت معنی داری نسبت به تیمارهای P و NP خواص ضد باکتریایی، آنتی اکسیدانی و ضد فشار خونی بیشتری داشتند (05/0>p). در سه تیمار دارای پوشش کیتوزان، با افزایش میزان کیتوزان، هر سه خاصیت مذکور به صورت معنی داری افزایش یافتند (05/0>p). در بین تیمارهای تحقیق، بیشترین فعالیت مهار رشد باکتری های اشریشیاکلای، باسیلوس سریوس و استافیلوکوکوس اوریوس (به ترتیب 96/0±89/45، 75/0±82/34 و 45/1±67/49 درصد)، بالاترین نرخ مهار رادیکال های آزاد DPPH، ABTS و پراکسیداسیون لینولییک اسید (به ترتیب 86/2±52/63، 29/0±91/73 و 11/2±06/89 درصد) و موثرترین خاصیت ضد فشار خونی (29/1±91/37 درصد) نیز مربوط به تیمار NP-CH-0.5 بود.

    کلیدواژگان: ضایعات میگو، پپتیدهای زیست فعال، نانولیپوزوم، خواص ضد باکتریایی، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • میلاد محیطی، جاوید ایمانپور نمین*، مسعود ستاری، مجتبی شکرالله زاده طالشی صفحات 97-110

    وجود میکروپلاستیک ها (ذرات پلاستیک کوچکتر از 5 میلی متر) در محیط های دریایی به دلیل وزن پایین، ماندگاری بالا و خطرآفرینی برای جوامع دریایی مرتبط، باعث نگرانی رو به رشد جهانی شده است. با توجه به  طبیعت و خطرات ذرات میکروپلاستیک برای جوامع کفزی و گونه های اقتصادی دریای خزر این مطالعه با هدف بررسی پراکندگی میکروپلاستیک ها در رسوبات بستر منطقه ساحلی حاشیه جنوبی دریای خزر انجام شد. نمونه های رسوب با استفاده از بنتوز گیر ون وین  از شش ایستگاه آستارا، بندرانزلی، کیاشهر، رودسر، ساری و بندر ترکمن در زمستان 1397 برداشته شدند. ایستگاه ساری با میانگین 20±340 قطعه در یک کیلوگرم از رسوبات خشک بیشترین و ایستگاه بندر ترکمن با 71/75±66/156 قطعه در کیلوگرم دارای کمترین فراوانی میکروپلاستیک بودند. اندازه میکروپلاستیک ها 7/9- 2/0 میلی متر متغیر بود و بیشتر میکروپلاستیک های یافت شده (54/35 %) اندازه 2-1 میلی متر داشتند. میکروپلاستیک های استخراج شده عمدتا رشته ای بودند و میکروپلاستیک های قطعه ای و فیلم هم مشاهده شدند. در نمونه های بررسی شده تنوع رنگی بالایی  مشاهده شد که رنگ های آبی (85/63 %) و قهوه ای (31/20 %)، دارای بیشترین فراوانی بودند. با استفاده از آنالیز ATR-FTIR، 4 نوع پلیمر سلوفون، پلی اتیلن، پلی پروپیلن و پلی وینیل استات شناسایی شدند. فراوان ترین میکروپلاستیک شناسایی شده سلوفون بود. در پایان یک نتیجه گیری مشخص ارایه شود و از کلی گویی خودداری گردد.

    کلیدواژگان: میکروپلاستیک، آلودگی، دریای خزر، رسوب، ATR-FTIR
  • علی حسین پور زلتی، میرحامد سید حسنی*، حسین آدینه، تورج سهرابی صفحات 111-125

    در آزمایش حاضر، تاثیر مخلوطی از مکمل های ریزپوشانی شده نانو ذره سلنیوم (اندازه ذره 30 نانومتر) (شرکت پیشگامان نانو مواد، خراسان)، ویتامین های C و E (1/0، 30 و 100 میلی گرم در کیلوگرم: جیره A)، (2/0، 60 و 200 میلی گرم در کیلوگرم: جیره B)، (3/0، 90 و 300 میلی گرم در کیلوگرم: جیره C) و جیره شاهد (فاقد مکمل: جیره D) بر شاخص های رشد، کارایی غذا، سیستم ایمنی و آنزیم های کبدی 120 عدد فیل ماهی با میانگین وزن اولیه 38/1±34/77 گرم پرورش یافته در تانک های فایبرگلاس نیم تنی (آب رسانی شده بامخلوطی از آب چاه و رودخانه) در قالب 4 تیمار (هریک با 3 تکرار) به مدت 10 هفته مورد بررسی قرار گرفت. ماهیان 2 درصد وزن بدن و 3 بار در روز تغذیه شدند. در انتهای آزمایش، وزن نهایی (5 درصد)، درصد افزایش وزن بدن (84/3 درصد)، نرخ رشد ویژه (89/1 درصد در روز) و رشد روزانه (23/6 درصد) در ماهیان تغذیه شده با جیره B به طور معنی داری بیشتر از جیره شاهد بود (P<0.05). فعالیت آنزیم های آسپارتات آمینوترانسفراز (SGOT) و آلانین آمینوترانسفراز (SGPT) سرم نسبت به ماهیان تغذیه شده با جیره شاهد بیشتر بود (P<0.05). اختلاف معنی داری در سطح ایمونوگلوبولین کل (Ig) سرم ماهیان تغذیه شده با جیره های B، C و شاهد مشاهده نشد (P>0.05)، میزان کمپلمان سرم در ماهیان تغذیه شده با جیره شاهد به طور معنی داری بیشتر از جیره های A و B بود (P<0.05) و اختلاف معنی داری در میزان لیزوزیم سرم ماهیان تیمار شاهد، A و B ثبت نگردید (P>0.05). نتایج این مطالعه نشان داد که افزودن مقادیر 2/0، 60 و 200 میلی گرم در کیلوگرم نانو ذره سلنیوم، ویتامین های C و E ریزپوشانی شده به جیره تجاری می تواند موجب افزایش معنی دار وزن نهایی و شاخص های رشد گردد، اما باید مطالعات بیشتری در مورد تاثیر نانوذره سلنیوم ریزپوشانی شده بر عملکرد کبد و شاخص های بیوشیمیایی این گونه صورت گیرد.

    کلیدواژگان: فیلماهی، نانوسلنیوم، ویتامین C و E، شاخص های رشد، ضریب تبدیل غذا، سیستم ایمنی، آنزیم های کبدی
  • علی خسروانی زاده*، عبدالعلی راهداری، ساحل پاکزاد توچایی صفحات 127-143

    در این مطالعه میزان رشد، توده زنده، محتوی کلروفیل a و b و غلظت کارتنوییدهای ریزجلبک Dunaliella salina کشت شده در 5 تیمار مختلف (تمیار 1: آب شهر به همراه نمک 35 قسمت در هزار، تیمار 2: آب شهر با نمک20 قسمت در هزار، تیمار 3: آب ژرف با نمک 35 قسمت در هزار، تیمار 4: آب ژرف تغلیظ شده 35 قسمت در هزار و تیمار 5: آب ژرف20 قسمت در هزار)، در شرایط یکسان از نظر شدت نور (μmol.m2.s1 75/33)، رژیم نوری (16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی)، دما (1±25 درجه سانتی گراد)، pH (8)، محیط کشت (جانسون) و هوادهی (24 ساعته) به مدت 24 روز مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده کمترین میزان نوسان pH در تیمارهای 3، 4 و 5 (تیمارهای دارای آب ژرف) مشاهده شد. به علاوه، تیمارهای 3، 4 و 5 وضعیت بهتری از نظر نمودار رشد داشتند و تا روز 21 آزمایش روند صعودی رشد در آنها دیده شد. حداکثر تعداد سلول (R) در تیمارهای 3، 4 و 5 در روز 21 آزمایش ثبت شد که 9 روز بیشتر از سایر تیمارها (تیمارها 1 و 2) بود. کمترین تعداد سلول شمارش شده، کمترین میزان جذب نوری، کمترین نرخ رشد ویژه (SGR)، کمترین زمان دو برابر شدن (DT)، کمترین زی توده خشک و بالاترین تعداد تقسیم سلولی در روز (k) برای تیمار 2 ثبت شد. بالاترین میزان زی توده تولیدی در تیمار 4 مشاهده شد. بالاترین و پایین ترین میانگین غلظت کلروفیل a به ترتیب در تیمارهای 4 و  2 دیده شد درحالی که بیشترین و کمترین میانگین غلظت کلروفیل b به ترتیب در تیمارهای 2 و 1 ثبت شد. بالاترین و پایین ترین میانگین غلظت کارتنوییدها به ترتیب در تیمارهای 1 و  2 به دست آمد. بنابراین، طبق نتایج این مطالعه امکان استفاده از آب ژرف برای پرورش جلبک D.salina وجود دارد.

    کلیدواژگان: کشت، جلبک، Dunaliella salina، آب های ژرف، سیستان
  • حسن جلیلی*، مینا سیف زاده صفحات 145-156

    این مطالعه با هدف تعیین امکان تولید پخشینه رژیمی با استفاده از ژلاتین حاصل از پوست کپور نقره‌‌ای پرورشی و پکتین و مقایسه اثر غلظت‌‌های مختلف ژلاتین و پکتین بر کیفیت رنگ پخشینه کم چرب، تغییرات شیمیایی و میکروبی طی نگهداری در یخچال انجام شد. شش تیمار با غلظت‌ها و نسبت‌‌های مختلف ژلاتین ماهی به پکتین تهیه شد. آزمایش‌های فیزیکوشیمیایی و میکروبی شامل اسیدیته، pH، شمارش کلی باکتری‌‌ها، باکتری‌‌های سرمادوست، استافیلوکوکوس اوریوس و کپک و مخمر و تعیین عمر ماندگاری در دمای یخچال بود. اسیدیته و pH اختلاف معنی‌‌دار بین تیمارهای مختلف نشان ندادند. تیمارهای آزمایشی به مدت 4 هفته از ویژگی رنگ و میکروبی قابل پذیرش برخوردار بودند. اسیدیته و ویژگی‌های میکروبی بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی‌‌دار نشان ندادند. بین تیمارهای آزمایشی از نظر رنگ نیز اختلاف معنی‌دار مشاهده نگردید. نتایج نشان داد که ژلاتین اسیدی استحصالی از پوست کپور نقره‌ای می‌تواند در ترکیب با پکتین، امکان تولید پخشینه رژیمی را فراهم نماید. مقدار 4 درصد ژلاتین ماهی و پکتین، به نسبت مساوی، برای تولید پخشینه کم‌چرب پیشنهاد می‌‌شود.

    کلیدواژگان: پخشینه رژیمی، ژلاتین پوست کپور نقره ای، پکتین، عمر ماندگاری
|
  • Hadi Asadi, Hamid Allaf Noveirian*, Majid Reza Khishkholgh, Roghaieh Safari Pages 1-12

    The present study was conducted to evaluate of different levels of locust meal (Schistocerca gregaria) on growth function, survival, biochemical composition and intestinal digestive enzymes in rainbow trout fingerling. Four experimental diets with different replacement levels of 0 (control treatment), 15 (SG15), 30 (SG30) and 60% (SG60) of fish meal with locust meal were formulated with equal protein (46.5%) energy (4652 kcal) contents. Diets were distributed in a completely randomized design in four treatment and each with three replications and the average initial weight (5.08±0.33) in 12 tanks for eight weeks (25 pieces of fish in each tank) and Feeding was done three times a day to satiety. Physicochemical parameters such as temperature (17.3°C), dissolved oxygen (6.49 mg), pH (7.55) were constant during the experiment. The results revealed that the highest final weight was observed in 30% treatment (89.34±20.616 %) and differences between 0, 15 and 60% treatments (p<0.05). In 60% treatment, a significant decrease in growth indices and nutritional efficiency was observed (p<0.05). Also, the amounts of protein, fat and moisture in the body of fish were significantly different compared to the control treatment (p>0.05). Analysis of digestive enzymes showed that the highest activity of protease and amylase enzymes was observed in fish fed SG30 diet. The results of this study showed that using 30% locust meal instead of fish meal can improve growth performance, the biochemical composition and digestive enzymes rainbow trout fingerlings.

    Keywords: Insect meal, Feed efficiency, Survival, Body composition, Rainbow trout
  • Davood Zargham*, Komeil Razmi, Tayyebeh Bashti Pages 13-24

    The occurrence of puberty usually slows down the body's growth rate because the energy from the food is diverted to gonadal development instead of muscle production. By producing sterile fish, these problems can be solved. One method of sterilization is through ploidy induction (especially triploid). Given that these triploid fish are stressed in the early stages of life, it is important to be aware of their ability to withstand the rearing environment's stressful conditions and assess the rate of growth, survival and deformity caused by shock. 3 treatments were considered for the triploidy inducing in this study. In treatment A, the eggs were placed in water at 27° C for 15 minutes after fertilization for 30 minutes. In treatment B, shock was performed 20 minutes after fertilization for 20 minutes at 26° C and in treatment C, shock 40 minutes after fertilization was performed for 10 minutes at 28° C. A treatment with 13,200 eggs was considered as Control Group (D). The efficiency of triploid induction was 84% in treatment A, 76% in treatment B and 98% in treatment C. The results of 10 stages of juvenile growth study did not show a significant difference until 208 days after hatching (p≥0.05). The fish survival of the treatments was examined in 7 separate stages. In total, the survival of treatment A was 66%, the survival of treatment B was 81%, the survival of treatment C was 72% and the survival of Control group was 86%. Also, the number of larvae with deformity and appearance defects from the hatching stage to the beginning of active swimming and reaching a weight of 200 mg were examined quantitatively and qualitatively. In total, the malformation rate in treatment A was equal to 6.51%, in treatment B was equal to 7.65%, in treatment C was 10.75% and in Control group was 0.6% (p<0.05).

    Keywords: Triploid, Rainbow trout, Deformity, Survival, Growth, Oncorhynchus mykiss
  • Maryam Ghiasi*, Hassan Nasrollahzadeh Saravi, Hassan Fazli, Reza Safari, Seyed Mohammad Vahid Farabi, Mohammad Binaii, Zahra Yaghobzadeh, Eynolah Zare, Shahryar Behrozui, Farshideh Habibi Pages 25-42

    Haraz River has an important role in the development of aquaculture and the production of rainbow trout in Mazandaran province. Since 2015, the production of rainbow trout has been decreased in the farms along the river and almost halved. This study have been investigated the microbial indices and heavy metals in water as well as the identification of common bacterial pathogens and their resistance to antibiotics and used them as effective factors in the fish health and production. This study was conducted during four seasons (summer, autumn and winter 2017 and spring 2018) in 6 rainbow trout farms along the Haraz River. The results showed that the amount of the water mercury in all seasons was from minimum 2 to maximum 12 times the allowable limit but the arsenic level was standard in all sampling times. The most important clinical symptoms were observed in the fish including fin rot, erratic swimming, inflammation and hyperemia of the liver and kidneys. From 420 fish with clinical signs, 12.15% and 87.85% of fish were positive and negative bacterial culture respectively. The all of bacterial isolates were gram-negative and no gram-positive bacteria were isolated. The bacterial agents identified were including, Yersinia (37.25%), Aeromonas (33.35%), Eduardzilla (11.76%), Vibrio (7.84%), Pasteurella (5.88%) and Citrobacter (3.92%). The highest and lowest antibiotic resistances were found against amoxicillin and trimethoprim sulfamethoxazole respectively. In evaluation of the microbial water indices including total bacterial count, coliform count, fecal coliform count and E. coli, the results showed that the all of microbial indices were not allowable level in the most of the sampling time.

    Keywords: Haraz River, Rainbow trout, Fecal coliform, Mercury, Trimethoprim sulfamethoxazole
  • Mahdad Mahdabi, Mehdi Shamsaie Mehrgan*, Houman Rajabi Islami Pages 43-61

    In this study, three protein hydrolysates were produced from muscle, fishmeal and fishmeal effluents (stickwater) of Anchovy Kilka fish (Clupeonella engrauliformis) using Alcalase (temperature=50ºC, pH=8.5, time=2 h) and their proximate compositions and amino acids profiles were analyzed. Based on the results, the highest protein content (81.97%) was in KMH and the lowest lipid (0.51%) and protein (70.31%) contents and the maximum ash (22.64%) were in SWH. The highest degree of hydrolysis was observed in SWH (17.23). KMH and FMH were rich in aspartic acid, glutamic acid and lysine while SWH was rich in glutamic acid, glycine and alanine. KMH had the highest content of hydrophobic and aromatic amino acids (p<0.05). SWH was the only treatment containing ornithine (1.44%). The results of amino acid profiles of hydrolysates and their calculated chemical scores showed that KMH and FMH were rich in the essential amino acids and met the nutritional needs to support optimal growth of human, common carp, rainbow trout, Nile tilapia and monodon shrimp. However, SWH could only meet the amino acid requirements of rainbow trout and the limiting amino acids for other species were methionine, threonine, arginine and isoleucine. Due to The high nutritional values and amino acid composition of KMH and FMH, they could be used as health promoting protein supplements. Also, the SWH composition showed that this effluent could be used for developing value-added products.

    Keywords: Protein hydrolysate, Anchovy Kilka, Stickwater, Amino acids, Alcalase, Chemical score
  • Marzieh Babri, Nazanin Zand* Pages 63-82

    In this study, the effect of different concentrations of three gas mixtures (carbon dioxide, nitrogen, oxygen), as well as vacuum conditions, and ordinary packagings in 3 types  of flexible 4-layer films, containing fennel essential oil were evaluated for extending shelf life of fresh rainbow trout fish at 40C. Ordinary conditions as control samples, were compared with four kinds of modified atmosphere packaging 1)75% CO2+25% N2, 2) 25% CO2+75% N2, 3)% 48CO2+48% N2+4% O2 and 4) under vacuum condition, along with injection fennel essential oil(2% WE/Ws), and samples without essential oil. Fish samples were packaged in different flexible multi-layer films, PET12/AL7/OPP20/‌‌LLD90, PET12/AL7/PET 12/LLD100 ‌‌, and PET12/AL7/PA15/‌‌LLD90, under MAP. The microbial aerobics and anaerobic counts and the pH changes, determination of peroxide content, total volatile nitrogen, and sensory properties of samples were performed on the packaged samples at different 5, 10, 15, 20 days. The experiments revealed that the gas composition of 75% CO2 combined with fennel essential oil due to high antimicrobial properties of these factors, and 4-layer PET12/AL7 /PA15/ LLD 90)123 μ) ‌‌‌‌along with poly amid as a low water vapor transmission rate containers in spite of less thickness, were used to maintain the long-term of (20 days) fresh trout fish and had a desire effect on controlling microbial growth and chemical properties, and sensory evaluation of samples(odor, color, texture, appearance, and taste) were observed better.

    Keywords: Modified atmosphere packaging, Fresh rainbow trout, Flexible multi-layer films, Fennel essential oil
  • Sakineh Yeganeh*, Soheyl Reyhani Poul Pages 83-95

    The aim of this study was to evaluate the different properties of bioactive peptides encapsulated with a combined coating of nanoliposome and chitosan. Therefore, the wastes of shrimp processing and packaging centers were hydrolyzed using Neuterase enzyme and the antibacterial, antioxidant and antihypertensive properties of the product were evaluated in the form of five treatments of P (free peptides), NP (peptide-carrying nanoliposomes), NP-CH-0.05 (peptide-carrying nanoliposomes with a coating of 0.05% chitosan), NP-CH-0.1 (peptide-carrying nanoliposomes with a coating of 0.1% chitosan) and NP-CH-0.5 (peptide-carrying nanoliposomes with a coating of 0.5% chitosan). The results showed that all research treatments have certain antibacterial, antioxidant and antihypertensive properties. P and NP treatments provided almost equal values for all three properties and their properties did not differ significantly (p>0.05). Chitosan-coated treatments had significantly more antibacterial, antioxidant and antihypertensive properties than P and NP treatments (p<0.05). In chitosan-coated treatments, with increasing the amount of chitosan in the coating, all three mentioned properties were significantly increased (p<0.05). The highest growth inhibition activity of Escherichia coli, Bacillus cereus and Staphylococcus aureus (45.89±0.96, 34.82±0.75 and 49.67±1.45%, respectively), the maximum amount of inhibition of DPPH, ABTS and linoleic acid peroxidation (63.52±2.86, 73.91±0.29 and 89.06±2.11%, respectively) and also the most effective antihypertensive property (37.91±1.29%) were related to NP-CH-0.5 treatment.

    Keywords: Shrimp waste, Bioactive peptides, Antibacterial properties, Antioxidant activity, Antihypertensive effects
  • Milad Mohiti, Javid Imanpour Namin*, Masoud Sattari, Mojtaba Shokrollah Zadeh Taleshi Pages 97-110

    The presence of microplastics (less than 5 mm) in marine environments, owing to their persistence and risk imposed to marine communities has become a growing global concern. Considering the hazardous nature of microplastic particles to benthic communities and commercial species of the Caspian Sea, the study was conducted to investigate the distribution of microplastics in sediments of the southern shores of the Caspian Sea. Sediment samples were taken by a Van Ween grab as sampling sites located in Astara, Bandar Anzali, Kiashahr, Rudsar, Sari and Turkmen port during the winter 2018. Sari station with an average of (340±20 items/kg dry sediment) had the highest and Turkmen port station with (156.66±75.71 items/kg dry sediment) had the lowest microplastic frequency. The size of the microplastics varied from 0.2-9.2 mm and most of the microplastics found (35.54%) were 1-2 mm in size. The extracted microplastics were mainly filamentous although fragment microplastics and films were also observed. In the studied samples, high color diversity was observed and blue (63.85%) and brown (20.31%) had the highest frequency. Using ATR-FTIR analysis, 4 types of polymers including cellophane, polyethylene, polypropylene and polyvinyl acetate were identified. The most abundant microplastics identified were cellophane. This study is among very few studies on microplastic contamination in the sediments of the southern Caspian Sea and the obtained results vital for further studies.

    Keywords: microplastics, pollution, Caspian Sea, Sediment, ATR-FTIR
  • Ali Hossein Pourzelti, Mir Hamed Sayedhassani*, Hossein Adineh, Tooraj Sohrabi Pages 111-125

    In this experiment, effect of micronutrient supplements of selenium nanoparticles, vitamin C and E supplemented to the diet at levels (0.1, 30 and 100 mg / kg: diet A), (0.2, 60 and 200 mg / kg: diet B), (0.3, 90 and 300 mg / kg: diet C) and control diet (no supplement: diet D) on Growth indices, food efficiency, immune system and liver enzymes of juvenile Huso huso were examined. A total of 120 Huso huso with an average initial weight of 77.34 ± 1.38 g for 10 weeks were randomly tested in 4 treatments (each with 3 replications) for 70 days. Final weight, body weight gain percentage, specific growth rate, daily growth and protein efficiency ratio in fish fed B diet (0.2, 60 and 200 mg / kg selenium nanoparticles, vitamins C and E) were significantly higher than the control diet. (P <0.05). The activity of aspartate aminotransferase (SGOT) and alanine aminotransferase (SGPT) enzymes was higher than that of fish fed the control diet. (P <0.05).significant difference was observed in the level of total immunoglobulin (Ig) of fish fed diets B, C and control (P> 0.05),but level of ACH50 in fish fed control diets was significantly higher than diets A and B (P <0.05) and There was no significant difference in lysozyme content in control fish, A and B (P> 0.05). The results of this study showed that adding 0.2, 60 and 200 mg / kg selenium nanoparticles, vitamins C and E to the commercial diet could significantly increase of final weight and growth indices, but more studies should be done on the effect of microcoated selenium nanoparticles on performance. Liver and immune system characteristics of this species.

    Keywords: Huso huso, Nanoselnium, Vitamins C, E, Growth indices, Food conversion ratio, Immune system, Liver enzymes
  • Ali Khosravanizadeh*, Sahel Pakzad Toochaei Rahdari Pages 127-143

    In this study, growth, biomass, concentration of chlorophyll a chlorophyll b, and carotenoid content of Dunaliella salina were evaluated in five different treatment (including: T1: 35 ppt (freshwater + salt), T2: 20 ppt (freshwater + salt), T3: 35 ppt (deep aquifer well water+ salt), T4: 35 ppt (concentrated deep aquifer well water), and T5: 20 ppt (deep aquifer well water)) in the same conditions, including the amount of light intensity (33.75 μmol.m2.s1) Photoperiodic lighting (16 hours of light:8 hours of dark), the temperature at (25±1 degrees centigrade), pH (8), cultivation medium (modified Johnson medium), and the same 24-hour aeration for 24 days. The results showed that among different treatments, the lowest pH fluctuation was observed in the T3, T4, and T5. In addition, T3, T4, and T5 had a better situation in terms of growth, and growth rate was increased until the 21st day of the experiment. Maximum cellular yield (R) for T3, T4, and T5 was recorded on day 21, which was 9 days longer than other groups (T1 & T2). The Minimum cell number, minimum optical density (OD), minimum specific growth rate (SGR), minimum doubling time (DT), minimum dry biomass, and maximum Division per day (k) were recorded for T2. The maximum dry biomass was observed in T4. The highest and lowest mean of chlorophyll a concentration appeared in T4 and T2, respectively. While the maximum and minimum mean of chlorophyll b level was recorded in T2 and T1, respectively. The highest and lowest mean of carotenoids concentration was obtained in T1 and T2, respectively. Based on the results of this study, the cultivation of D.salina with deep aquifer well water is possible.

    Keywords: Deep aquifer well, Dunaliella salina, Algae, Cultivation, Sistan
  • Hassan Jalili *, Mina Seifzadeh Pages 145-156

    This study aimed to determine the possibility of producing dietary spread using farmed silver carp skin gelatin and pectin to compare the effect of different concentrations of gelatin and pectin on the physicochemical and microbial changes of the low-fat spread at refrigerated storage. Six treatments were produced with different concentrations and ratios of the fish gelatin and pectin. The physicochemical and microbiological tests included acidity, pH, total bacterial counts, psychrophilic bacteria, Staphylococcus aureus, and mold and yeast were measured to determine the shelf life at refrigerator temperature. The acidity and pH did not show significant differences between different treatments. The experimental treatments had acceptable color and microbial properties for 4 weeks. The acidity and microbial properties did not show significant differences between experimental treatments. No significant differences were observed between the experimental treatments in terms of color. The results showed that the acidic gelatin extracted from silver carp skin, in combination with pectin, enables the possibility of producing a dietary spread. It is recommended to produce a low-fat spread using 4% of the fish gelatin and pectin in equal proportions.

    Keywords: Dietary spread, Silver carp skin gelatin, Pectin, shelf life