فهرست مطالب

نشریه جامعه شناسی سیاسی انقلاب اسلامی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی فلاح نژاد* صفحات 7-24
    رابطه گفتمان انقلاب اسلامی و طبقه متوسط از جمله مسایل مهم در حوزه مباحث انقلاب اسلامی و جامعه شناسی سیاسی انقلاب به شمار می آید. تحولات گفتمانی انقلاب اسلامی در بعد دال های شناور، حرکت سینوسی را در رابطه میان گفتمان انقلاب اسلامی و طبقه متوسط موجب شده، که به نوبه خود زمینه تغییر و تحولات مختلفی در پهنه سیاست ایران در عصر جمهوری اسلامی شده است. پرسش پژوهش حاضر معطوف به چگونگی رابطه میان گفتمان انقلاب اسلامی و طبقه متوسط است. فرضیه مقاله عبارت است از اینکه: به دلیل نقش آفرینی پر رنگ طبقه متوسط در عرصه حکمرانی مدرن، دولت های عصر جمهوری اسلامی، بر اساس خرده گفتمان خود، در تعامل با طبقه متوسط پاسخ زیبنده خود را ارایه داده اند. روش تحقیق، توصیفی تحلیلی است و روش گردآوری داده ها نیز کتابخانه ای می باشد. یافته پژوهش حاکی از آن است که بیشتر خرده گفتمان های انقلاب اسلامی با توجه به دال های شناور مطرح خود در صدد ارایه ترجیحات نسبت به لایه های سنتی و جدید طبقه متوسط بوده اند و بر اثر این ترجیحات موجب کاهش یا افزایش نیرو و توان طبقه متوسط یا لایه های سنتی و جدید آن شده اند.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، گفتمان، طبقه متوسط، خرده گفتمان
  • گارینه کشیشیان سیرکی* صفحات 25-52

    رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم انقلاب ضمن تحلیل آنچه در چهل سال ابتدایی گذشت و با تاکید بر نقاط قوت به دست آمده، بسیار مدبرانه و حکیمانه قله های قابل دسترس در چهل ساله دوم انقلاب را با تکیه بر نقش جوانان مومن و انقلابی مشخص نمودند و راه رسیدن به آرمان والای انقلاب یعنی ایجاد تمدن نوین اسلامی را در جوان گرایی و حضور موفق و بیش از پیش جوانان انقلابی، متعهد و متخصص در همه میدان های داخلی و خارجی دانستند. سیوالی که در این پژوهش مطرح شد این بود که چگونه جوانگرایی از منظر بیانیه گام دوم انقلاب می تواند موجب تحقق نظام پیشرفته اسلامی شود؟ در پاسخ مطرح شد که جوانان با وجدان کاری، همبستگی، تلاش امیدوارانه، کار مدبرانه و برنامه‏ریزی شده، و در عین‏ حال توکل به خدا و استمداد از پروردگار و با تکیه بر روحیه جوانی می توانند به این مهم برسند. همچنین یافته های پژوهش حاکی از آن بود که شاخصه های مورد تایید ایشان برای واگذاری مسیولیت ها و مناصب حیاتی و موثر برای طی نمودن مسیر چهل سال دوم به جوانان از جمله تعهد، تخصص، ایمان، شجاعت، عدالت خواهی و مجاهدت بوده، و با تاکید بر این شاخصه ها به سلامت و بهتر از چهل سال اول این راه می تواند پیموده شود. استخراج شاخصه های جوانگرایی از کلام و اندیشه امام خامنه ای (مدظله العالی) در این تحقیق الگوی کار ما بود.

    کلیدواژگان: تمدن اسلامی، جوان گرایی، پیشرفت، گام دوم انقلاب، نظام اسلامی
  • مرتضی علویان، سعید ذکریاپور* صفحات 53-79

    شفافیت بعنوان یکی از مفاهیم نوپدید در قرن اخیر مورد توجه بسیاری از دانشمندان بعنوان یکی از شاخصه های حکمرانی خوب قرار گرفته است. در پژوهش های اسلامی نیز، تحقیقات زیادی پیرامون تطبیق شاخصه های حکمرانی خوب با اندیشه اسلامی صورت گرفته است. این پژوهش با موضوع "جایگاه شفافیت در حکمرانی شایسته در آیت الله خامنه ای (مدظله العالی)"، به بررسی و تطبیق مولفه شفافیت در حکمرانی و اندیشه آیت الله خامنه ای (مدظله العالی)، بر مبنای الگوی مطالعاتی حکمرانی شایسته در اندیشه علوی بر اساس کتاب نهج البلاغه می پردازد. این نوشتار در صدد پاسخ به این سوال است که شفافیت چه جایگاهی در اندیشه و حکمرانی امام خمینی دارد. برای این پژوهش، از روش تحلیل مضمون بعنوان یکی از پرکاربردترین روش های تحلیل داده استفاده شده است. پس از مطالعه و بررسی، شفافیت در اندیشه آیت الله خامنه ای در دو بخش "محتوای شفافیت در اندیشه و حکمرانی آیت الله خامنه ای (مدظله العالی)" و "ملزومات شفافیت زا در اندیشه و حکمرانی آیت الله خامنه ای" فصل بندی شد و نتایج حاصله از پژوهش نشانگر آن است که در اندیشه آیت الله خامنه ای، شفافیت پیش از آنکه توسط مراکز و اندیشمندان غربی مطرح شده باشد، در کلام و سیره حضرت امیر (ع) مورد اشاره و تاکید قرار گرفته است و منطبق با اندیشه علوی، شفافیت در اندیشه و حکمرانی ایشان، مورد پذیرش و مورد تاکید است. نظر به تغییر ابزارهای حکمرانی و گسترش مفاهیم مشارکت مردمی و افکار عمومی و پاسخگویی و همچنین گسترش ابزارهای شفافیت ساز در عصر حاضر نسبت به عصر حضرت امیرالمومنین (ع)، میتوان به استخراج گزاره های بیشتری ذیل مفهوم شفافیت در اندیشه و حکمرانی آیت الله خامنه ای (مدظله العالی) پرداخت که محققان دیگر میتوانند بدون بررسی تطبیقی به این منظور تحقق بخشند.

    کلیدواژگان: شفافیت، حکمرانی خوب، حکمرانی شایسته، نهج البلاغه، آیت الله خامنه ای(مدظله العالی)
  • سید محمدرضا موسوی* صفحات 81-100

    پژوهش حاضر با اتکاء به این مفروض که سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران صرفا با رهیافت های مادی گرایانه و عینیت محورانه قابل تفسیر، تبیین و مطالعه نمی باشد، درصدد تحلیل و واکاوی نقش مفهوم بین الاذهانی «انگاره های هویت ملی» در تکوین و شکل گیری سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران- در بازه زمانی مورد بررسی- می باشد. بدین منظور هویت ملی ایران در چهاچوب مولفه های سه گانه فرهنگی آن یعنی اسلامیت، ایرانیت و تجدد مورد ژرف اندیشی قرار گرفته و تاثیر آن بر سیاست خارجی ایران بین سال های 1392-1368 در قالب نظریه برسازه گرایی به مداقه گذاشته شده است. لذا سوال اصلی پژوهش این است که مولفه های سه گانه فرهنگی هویت ملی چه نقشی بر تکوین و شکل گیری سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران (1368-1392) داشته است؟ فرضیه کار نیز بدین صورت تدوین شده است که به نظر می رسد مولفه های سه گ انه فرهنگی هویت ملی اساس تکوین سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در دوره ی مورد بررسی را شامل می شود. در این راستا تحقیق حاضر کوشیده است تا نشان دهد انگاره های بین الاذهانی در بررسی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران صرفا در مولفه های خاص هویت یافت نمی شود، بلکه در درون هویت ملی، دگرهای هویتی شکل گرفته ی متضاد و پارادوکس نیز در تکوین سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نقش به سزایی دارند.

    کلیدواژگان: هویت ملی، تکوین گرایی، برسازه انگاری، اسلامیت، ایرانیت، تجدد
  • مریم شفیعی، علی شیرخانی*، محمد ترابی صفحات 101-126
    یکی از مهم ترین راه های دستیابی به توسعه، مشارکت تمام افراد جامعه است و این امر در گرو برقراری روابط و مناسبات اجتماعی مطلوب و عادلانه امکان پذیر است. مشارکت سیاسی زنان یکی از موضوعات مهمی است که شاخص مهم، در فرآیند توسعه پایدار هر جامعه ای محسوب می شود. هر چه جامعه از روابط اجتماعی انسانی تر و عادلانه تر برخوردار باشد، مشارکت و همکاری افراد بیشتر و بهتر می گردد. در واقع مشارکت معلول ساختارها و کارکرد روابط اجتماعی و نحوی توزیع امکانات، منابع، نحوه تقسیم کار و مسولیت ها در جامعه است. تغییر و تحولاتی که در دهه های اخیر در حوزه سیاسی و اجتماعی زنان در ایران بوجود آمده است، افزایش سطح تحصیلات، مشارکت در زمینه های مختلف اجتماعی و سیاسی و اقتصادی و به طور کلی تلاش آنها برای کسب نقش های مختلف در اجتماع نشان دهنده فعال شدن نقش زنان در عرصه های مختلف است. اما با این حال مشاهده می شود که حضور و مشارکت زنان در رده های بالای مدیریتی دارای مشکلات جدی می باشد. در این بین پرسشی مطرح است این که آیا پیروزی انقلاب اسلامی تاثیری بر کیفیت مشارکت سیاسی زنان داشته است؟ چه موانعی بر سر راه مشارکت سیاسی زنان وجود دارد؟ نتایج پژوهش نشان می دهد با توجه به اینکه آموزه های انقلاب اسلامی بر استقلال طلبی، ظلم ستیزی، عدالت اجتماعی و عدالت جنسیتی تاکید دارد و این مفاهیم در مشارکت تجهیزی زنان نقش اساسی را داشته است و کمتر به مشارکت از نوع مستقل آن توجه شده است. ساختار و بافت سنتی که بر تار و پود فکر و اندیشه ی مردم جامعه تنیده شده است، متاثر از فرهنگ سیاسی جامعه ایران می باشد و به نظر می رسد  مانع جدی برای احقاق حقوق و مشارکت زنان محسوب می شود.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، زنان، مشارکت سیاسی، فرهنگ سیاسی، مردم سالاری
  • غلامرضا ضابط پور کاری* صفحات 127-146
    عدم وجود تعریفی جامع و مانع از اصل نه شرقی و نه غربی و فقدان اجماع در خصوص معنای آن در بین گروه های سیاسی موجب شده تا برداشت های مختلفی از آن صورت بگیرد. حتی برخی ها معتقدند تاریخ مصرف این اصل به پایان رسیده است. از این رو بازشناسی این اصل از زبان اندیشمندان و خصوصا امام خمینی دارای اهمیت ویژه ای است؛ مطالعه حاضر بر آن است تا با بازشناسی مفهوم نه شرقی و نه غربی به تبیین علی آن به مثابه اصل اساسی حیات انقلاب اسلامی بپردازد تا درک درستی از این اصل و حال جمهوری اسلامی داشته باشیم. بنابراین در پرسش اصلی می توان گفت اگر بخواهیم در یک تحلیل منصفانه درک درستی از اصل «نه شرقی و نه غربی» و حال جمهوری اسلامی داشته باشیم چه مسایلی را باید مدنظر داشته باشیم؟ فرضیه مقاله می گوید: اصل نه شرقی و نه غربی، استراتژی کلان سیاست خارجی جمهوری اسلامی است که موانع و مشکلات و فرصت های عدیده ای را در پیشگاه ملت مسلمان ایران قرار داده است. این فرضیه در پژوهش حاضر در خلال بررسی اسنادها و با بهره گیری از روش اسنادی- تحلیلی به آزمون نهاده شده است. یافته های پژوهش بر اساس اسناد و قانون اساسی، اصل نه شرقی و نه غربی را این گونه ترجمه کرده اند: عدم اتکا به غرب و شرق، رفتار عادلانه محور روابط با شرق و غرب، عدم گرایش به سوی شرق و غرب، تعیین سرنوشت خویش و حفظ استقلال.
    کلیدواژگان: امام خمینی، نه شرقی، نه غربی، انقلاب اسلامی
|
  • Ali Falahnejad * Pages 7-24
    The relationship between the discourse of the Islamic Revolution and the middle class is one of the important issues in the field of Islamic Revolution and the political sociology of the Revolution. The discourse developments of the Islamic Revolution in the dimension of floating signs have caused a sinusoidal movement in the relationship between the discourse of the Islamic Revolution and the middle class, which in turn has led to various changes and developments in Iranian politics in the era of the Islamic Republic. The question of the present study focuses on the relationship between the discourse of the Islamic Revolution and the middle class. The hypothesis of the article is that: Due to the colorful role of the middle class in the field of modern governance, the governments of the Islamic Republic, based on their sub-discourse, have provided a beautiful answer in interaction with the middle class. The research method is descriptive-analytical and the data collection method is library. The research findings indicate that most of the sub-discourses of the Islamic Revolution, due to their floating signs, have sought to provide preferences over the traditional and new layers of the middle class, and as a result of these preferences, reduce or increase the strength and power of the middle class. Or have become its traditional and new layers.
    Keywords: Islamic Revolution, Discourse, Middle Class, sub-discourse
  • Gharineh Keshishyan Siraki * Pages 25-52

    In the statement of the second step of the revolution, the Supreme Leader of the Revolution, while analyzing what happened in the first forty years and emphasizing the strengths achieved, very thoughtfully and wisely identified the peaks available in the second forty years of the revolution, relying on the role of faithful and revolutionary youth. And the way to achieve the lofty ideal of the revolution, ie the creation of a new Islamic civilization in youth and the successful and increasing presence of revolutionary youth, committed and specialized in all domestic and foreign fields. The question that arose in this study was how youthfulness from the perspective of the statement of the second step of the revolution can lead to the realization of an advanced Islamic system? The answer was that young people can achieve this with conscience, solidarity, hopeful effort, thoughtful and planned work, and at the same time trusting in God and seeking help from God and relying on the spirit of youth. The findings of the study also indicated that the approved criteria for handing over vital and effective responsibilities and positions to the youth during the second forty years were commitment, expertise, faith, courage, justice and struggle, and with emphasis. On these characteristics, this path can be walked safely and better than the first forty years. Extracting the characteristics of youthfulness from the words and thought of Imam Khamenei (as) was the model of our work in this research.

    Keywords: Islamic Civilization, Youth, Progress, The second step of the revolution, the Islamic system
  • Morteza Alavian, Saeed Zakariapour * Pages 53-79

    Transparency as one of the emerging concepts in the last century has been considered by many scholars as one of the characteristics of good governance. In Islamic research, a lot of research has been done on the application of the characteristics of good governance with Islamic thought. This study, entitled "The place of transparency in good governance in Ayatollah Khamenei (as)", examines and adapts the component of transparency in the rule and thought of Ayatollah Khamenei (as), based on the study model of good governance in Alavi thought. Deals with the basis of the book Nahj al-Balaghah. This article seeks to answer the question of what place transparency has in the thought and rule of Imam Khomeini. For this research, content analysis method has been used as one of the most widely used data analysis methods. After the study, transparency in Ayatollah Khamenei's thought was divided into two sections: "The content of transparency in Ayatollah Khamenei's thought and rule" and "The requirements for transparency in Ayatollah Khamenei's thought and rule" and The results of the research show that in the thought of Ayatollah Khamenei, transparency has been mentioned and emphasized in the words and manners of the Amir (AS) before it has been proposed by Western centers and thinkers, and in accordance with Alavi thought, Transparency in their thinking and governance is accepted and emphasized. Considering the change of governance tools and the expansion of the concepts of popular participation and public opinion and accountability, as well as the expansion of transparency tools in the present era compared to the era of Amir al-Mu'minin (AS), we can extract more statements under the concept of transparency in Ayatollah Khamenei's thought and rule. (Modzaleh Al-Aali) paid that other researchers can achieve this without a comparative study.

    Keywords: Transparency, Good Governance, Nahj al-Balaghah, Ayatollah Khamenei (as)
  • Seyyed Mohammadreza Mousavi * Pages 81-100

    The present study, based on the assumption that the foreign policy of the Islamic Republic of Iran can not be interpreted, explained and studied only with materialistic and objectivist approaches, seeks to analyze the role of the intersubjective concept of "ideas of national identity" in the formation and formation The foreign policy of the Islamic Republic of Iran - in the period under review - is. For this purpose, Iran's national identity has been deeply thought out in the context of its three cultural components, namely Islam, Iranianness and modernity, and its impact on Iran's foreign policy between 1368-1392 has been studied in the form of constructivist theory. Therefore, the main question of the research is what role has the three cultural components of national identity played in the formation and formation of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran (2013-2014)? The work hypothesis has been formulated in such a way that it seems that the cultural components of national identity are the basis of the development of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran in the period under study. In this regard, the present study has tried to show that intersubjective ideas in the study of foreign policy of the Islamic Republic of Iran are not found only in specific components of identity, but also within the national identity, contradictory identities and paradoxes in the development of foreign policy. Islamic Iran has a great role to play.

    Keywords: National Identity, evolutionism, constructivism, Islamism, Iranianism, modernity
  • Maryam Shafiee, Ali Shirkhani *, Mohammad Torabi Pages 101-126
    One of the most important ways to achieve development is the participation of all members of society, and this is possible through the establishment of desirable and just social relations. Women's political participation is one of the important issues that is an important indicator in the process of sustainable development of any society. The more humane and just society has social relations, the more and better the participation and cooperation of individuals. In fact, disability participation is the structure and function of social relations and the distribution of facilities, resources, division of labor and responsibilities in society. Changes and developments that have occurred in recent decades in the political and social field of women in Iran, increasing the level of education, participation in various social, political and economic fields and in general their efforts to gain different roles in society show the activation of the role Women are in different fields. However, it can be seen that the presence and participation of women in senior management has serious problems. In the meantime, the question arises whether the victory of the Islamic Revolution had an effect on the quality of women's political participation? What are the barriers to women's political participation? The results show that the teachings of the Islamic Revolution emphasize on independence, oppression, social justice and gender justice, and these concepts have played a key role in women's equitable participation and less attention has been paid to independent participation. The traditional structure and texture that is woven into the fabric of thought and thought of the people of the society is influenced by the political culture of the Iranian society and seems to be a serious obstacle to the realization of women's rights and participation.
    Keywords: Islamic Revolution, Women, political participation, Political Culture, Democracy
  • Gholamreza Zabetpour Kari * Pages 127-146
    The lack of a comprehensive definition of the neither Eastern nor Western principle and the lack of consensus on its meaning among political groups have led to different interpretations of it. Some even believe that the expiration date of this principle has expired. Therefore, recognizing this principle from the language of thinkers, especially Imam Khomeini, is of special importance; The present study intends to recognize the concept of neither Eastern nor Western, to explain it causally as the basic principle of the life of the Islamic Revolution in order to have a correct understanding of this principle and the present of the Islamic Republic. Therefore, in the main question, we can say that if we want to have a correct understanding of the principle of "neither East nor West" and the Islamic Republic in a fair analysis, what issues should we consider? The article hypothesis states: "Neither Eastern nor Western principle is the grand foreign policy strategy of the Islamic Republic, which has presented many obstacles, problems and opportunities to the Muslim nation of Iran." This hypothesis has been tested in the present study during the review of documents using the documentary-analytical method. The findings of the research based on the documents and the constitution have translated the principle of neither East nor West as follows: non-reliance on West and East, fair behavior based on relations between East and West, lack of orientation towards East and West, determination Self-destiny and maintaining independence.
    Keywords: Imam Khomeini, neither Eastern nor Western, Islamic Revolution