فهرست مطالب

پژوهش ملل - پیاپی 73 (اسفند 1400)

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 73 (اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا پریزاد، محمدرضا صفری کیا صفحات 7-28

    هدف سیاست‎های کلی اقتصاد مقاومتی تامین رشد پویا، بهبود شاخص‌های مقاومت اقتصادی و دستیابی به اهداف سند چشم‌انداز می‌باشد. این سیاست در اواخر بهمن ماه 1392و در مقابله با تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه ج.ا. ایران توسط رهبر انقلاب به قوه مجریه، مقننه و قضاییه ابلاغ گردید. از سوی دیگر و در حوزه اجرایی نیز دولت اقدام به راه‌اندازی ستادی تحت عنوان ستاد راهبری و مدیریت اقتصاد مقاومتی به ریاست معاون اول رییس‌جمهور کرد. این ستاد به تبع تاکیدات رهبر بعنوان ستاد فرمانده اقتصاد مقاومتی تغییر نام داد. اما مسئله و نکته قابل توجه این است که چرا با وجود زیرساخت‌های قانونی لازم برای اجرای قوانین و مقررات اقتصاد مقاومتی، لیکن مشکلات اصلی اقتصادی همچنان در حوزه اقتصادی مشاهده می‌شوند و سیاست‌های اقتصاد مقاومتی براساس اهداف و چشم‌اندازهای آن به اجرا در نیامده است؟ بر همین اساس و نظر به اهمیت موضوع، در این مقاله تلاش گردیده با این فرض که مهمترین موانع موجود در این میان به عدم اتخاذ و اجرای سیاست‌های مناسب در حوزه سیاست‌های اقتصاد مقاومتی مربوط می‌شود، به گردآوری داده‌های موردنیاز از طریق مطالعات میدانی اقدام و در چارچوب نظری مدل‌های سیاستگذاری اقتصادی با روش کیفی و تحلیلی نتایج موردنظر را با هدف ارایه راهکارها و توصیه‌های سیاستی احصاء نماییم.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، سیاستگذاری اقتصادی، اقتصاد مقاومتی، تحریم
  • سید مهران محمدی صفحات 29-48

    در دهه‌های اخیر، اکثر قریب به اتفاق مخاصمات مسلحانه به جای آنکه مرتبط با گستره جغرافیایی چندین دولت باشند اغلب در حوزه داخلی یک دولت رخ داده‌اند. شورای امنیت سازمان ملل که مسیولیت اولیه حفظ صلح و امنیت بین‌المللی را وفق مواد منشور دارا می‌باشد در حوزه مخاصمات مسلحانه غیر بین‌المللی اقداماتی را صورت داده که پایان جنگ سرد نقطه عطف تغییرات رویکردی شورا در اینباره است. محکومیت اقدامات طرفین درگیری، عملیات‌های حفظ صلح سازمان ملل، ایفای نقش در توسعه حقوق بین‌الملل بشردوستانه عرفی و تاسیس محاکم بین‌المللی گوشه‌ای از فعالیت‌های شورای امنیت سازمان ملل ذیل فصل هفتم منشور می‌باشد. این نوشتار با رویکردی تحلیلی- توصیفی، ضمن شرح اقدامات شورای امنیت و در پاسخ به اینکه این اقدامات چه کمکی به توسعه حقوق مخاصمات مسلحانه غیر بین‌المللی نموده، مفروض خود را بر این پایه قرار داده که گرچه اقدامات این شورا به توسعه این حوزه کمک نموده اما فعالیت‌های این نهاد چه در بخش قانونگذاری و اعمال حقوقی و چه در خلق عرف‌های بین‌المللی با نظرات مخالف روبرو بوده و در فعل و انفعالات فضای سیاسی و غبارآلود خود نیز روندی پرنوسان داشته است.

    کلیدواژگان: حقوق بشردوستانه، حقوق بین الملل، شورای امنیت، مخاصمات مسلحانه غیر بین المللی
  • رضا پریزاد، زهرا شکوری صفحات 49-69

    بیمه بعنوان یکی از مهمترین و اثربخش‌ترین بخش‌های اقتصاد کشور شمرده می‌شود. نظام بیمه تکافلی به منظور ایجاد تنوع در نهادهای مالی و جلب‌نظر مسلمانان در جهت رفع شبهات مطروحه از جانب فقهای مسلمان و همچنین جذب سرمایه ارایه گردیده است. ایران بیش از دو دهه است که از بانکداری اسلامی بهره‌مند است ولی در صنعت بیمه هنوز از مدل متعارف بیمه‌ای در جهان استفاده می‌کند. از آنجاییکه هر طرح مالی باید هم از نظر اسلامی بودن و هم از نظر کارآمدی بررسی شود، این مقاله به بیان کارآمدی آن پرداخته است. با بررسی آسیب‌شناسی سیاستگذاری نظام بیمه تکافلی در صنعت بیمه ایران و میزان تاثیر آن بر توسعه اقتصادی کشور با استفاده از مدل نظریه اجتماعی، این سوال مطرح می‌شود که نظام بیمه تکافلی در راستای افزایش ضریب نفوذ بیمه در کشور تا چه اندازه می‌تواند در توسعه اقتصادی ایران تاثیرگذار باشد؟ به نظر می‌رسد بیمه تکافل می‌تواند بعنوان یک بیمه مکمل نه جایگزین در صنعت بیمه کشور کارایی داشته باشد و در رقابت با کشورهای اسلامی و اروپایی تاثیر مثبتی بر توسعه اقتصادی ایران داشته باشد. در همین رابطه یافته‌ها نشان می‌دهد که نظام بیمه تکافلی می‌تواند تا حدودی بعنوان مکمل نه جایگزین بیمه متعارف در صنعت بیمه در ایران مورد استفاده قرار گیرد و باتوجه به اینکه تامین امنیت اجتماعی و اقتصادی امت مسلمان نیازمند الگوی بیمه‌ای جایگزینی است که مورد تایید قرآن و سنت باشد، باید در مقابل ریسک‌های پیش‌بینی نشده یا فجایع از امنیت نسبی برخودار باشند.

    کلیدواژگان: بیمه متعارف، تکافل، خسارت، بیمه گر، بیمه گذار
  • سیامک شهرکی صفحات 71-89

    فرایند دولت- ملت‌سازی موضوع جدیدی نیست اما این پدیده در سال‌های جنگ جهانی دوم به بعد در بین کشورهای در حال توسعه، توسعه نیافته و جهان سوم رواج یافت. کشورهایی که فاقد یک دولت مرکزی واحد و قدرتمند هستند همواره برای امنیت جهان خطر محسوب شده و می‌توانند مامن خوبی برای رشد و پرورش تروریست و تروریسم بین‌الملل باشند. افغانستان نیز بعنوان یک کشور فروپاشیده پس از دوران حکومت طالبان بین سال‌های 1996 تا 2001 و پس از خروج نیروهای آمریکا در سال 2021 و فروپاشی دولت افغانستان و بر تخت نشستن دوباره طالبان از این قاعده مستثنی نبوده است. لذا در این مقاله که روش گردآوری داده‌ها کتابخانه‌ای بوده و سعی بر آن شده است تا نقش حکومت طالبان در دولت – ملت‌سازی بعد از تحولات 2021 در افغانستان بررسی گردد. از مطالعات و شواهد موجود می‌توان نتیجه گرفت به سبب حضور دو دهه‌ای ایالات متحده و کشورهای ناتو در منطقه و نزاع و درگیری‌های متعدد با گروه‌های طالبان و القاعده و همچنین افکار سنتی، ترس از سختگیری‌ها و عذاب‌های طالبان، قومیت‌گرایی و اعتماد نداشتن مردم جامعه به آمریکایی‌ها، همواره فرایند دولت- ملت‌سازی با چالش‌های متعددی روبرو بوده و کشور را به سمت یک حکومت دیکتاتوری طالبانی دیگر سوق خواهد داد.

    کلیدواژگان: دولت - ملت سازی، ایالات متحده، طالبان، تروریسم بین الملل، افغانستان
  • رامین فخاری صفحات 91-108

    در سال 2019 ویروس کرونا (کووید 19) در شهر وهان چین مشاهده شد و به سرعت همه کشورها را در نوردید، کشورهای درگیر، راه‌های مختلفی را برای مقابله با این ویروس آزمودند، کشور ترکیه نیز یکی از این کشورها است. هدف مقاله حاضر، این است که دولت ترکیه چگونه تواسته است با اعمال سیاستگذاری‌ها با این ویروس مقابله نماید و از وخیم شدن اوضاع در این کشور جلوگیری کند. بررسی سیاستگذاری‌ها می‌تواند بعنوان الگویی برای سایر کشورها در راستای مبارزه با پاندمی کرونا مورد استفاده قرار بگیرد، در این مقاله با پذیرش مفروضه‌های کمی سیاستگذاری کشور ترکیه در قبال ویروس کرونا را توضیح داده و عوامل روانشناختی و نهادی موثر بر سیاست‌ها تبیین شده است. راهبرد پژوهش قیاسی‌گونه، کاربردی موردی و ایستاسنجی است. چهارچوب نظری مشتمل بر عوامل نهادی و روانشناختی می‌باشد که در این بخش به بررسی عوامل نهادی و عوامل روانشناختی پرداخته شده است. یافته‌ها نشان دهنده این است که افزایش قدرت دولت و کاهش بروکراسی اداری در جهت افزایش تعطیلی‌ها و برداشت از صندوق‌های توسعه در جهت واردات لوازم پزشکی و استفاده دولت از سازمان‌های اجتماعی، سیاسی و مذهبی می‌تواند اثرات مفیدی را در راستای مقابله با کرونا داشته باشد.

    کلیدواژگان: عوامل نهادی، ویروس کرونا، سیاستگذاری، ترکیه، حزب عدالت و توسعه
  • شهلا پاشایی صفحات 109-127

    مقاله حاضر درصدد بررسی تطبیقی مبانی قانونی و فقهی و اخلاقی اتانازی در حقوق ایران و سوییس است. از این منظر پس از بسط فضای مفهومی موضوع و بیان جنبه مسیله‌مند بودن آن، به بررسی اهمیت مبانی قانونی و فقهی و اخلاقی اتانازی خواهد پرداخت. مطابق با مستندات موضوعی ارایه شده در این مقاله، روش تحقیق، تطبیقی و روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه‌ای می‌باشد. در ادامه این سوال مطرح است که چه تفاوت‌هایی از حیث مبانی قانونی، فقهی و اخلاقی درخصوص اتانازی در حقوق ایران و سوییس دیده می‌شود؟ یافته‌های این مطالعه، حاکی از آن است که: در کشور ایران برخلاف سوییس، انجام اتانازی از لحاظ اخلاقی نادرست تلقی شده که با نظم عمومی، اخلاق حسنه و دین اسلام در تضاد است و انجام آن قتل عمد محسوب می‌شود و مجازات شخصی که دست به این اقدام بزند براساس روح سایر مواد در قانون مجازات، مجازات خواهد شد. درنهایت یافته‌ها نشان می‌دهد که نبود مواد قانونی مستقلی همانند کشور سوییس در رابطه با اتانازی در قانون ایران خالی از ایراد نیست، لذا در این راستا پیشنهاد می‌شود تا قانونگذار ایران در رابطه با اتانازی اقدام به قانونگذاری نماید و مبحث مستقلی را به آن اختصاص دهد، که در صورت انجام آن می‌توان شاهد کاهش بسیاری از سردرگرمی‌های قانونی مربوط به این مسئله بود.

    کلیدواژگان: مبانی قانونی- فقهی- اخلاقی، اتانازی، ایران، سوئیس، خودکشی
|
  • Reza Parizad, Mohammad R. Safarikia Pages 7-28

    The goals of the general policies of the Iranian resistance economy are to ensure dynamic growth, to improve the indicators of economic resistance and to achieve the goals of the Iran’s Vision Document. This policy was announced to the executive, legislative and judicial branches by the Supreme Leader of Iran in late February 2014, in response to the unilateral US sanctions against the Islamic Republic of Iran. On the other hand, in the executive sphere, the government set up a headquarters called the Headquarters for Leadership and Management of the Resistance Economy, headed by the First Vice President. This headquarters was renamed as the Command Headquarters of Resistance Economy, following the emphasis of the Supreme Leader. But the important point is why, despite the necessary legal infrastructure to implement the laws and regulations of the resistance economy, the main economic problems are still observed in the economic field and the policies of the resistance economy have not been implemented based on its goals and perspectives? Accordingly, and given the importance of the issue, in this article, we assumed that the most important obstacles in this regard are related to the non-adoption and non-implementation of appropriate policies in the field of resistance economy policies, and we have tried to collect the required data through field studies and in the theoretical framework of economic policy models with qualitative and analytical methods to calculate the desired results with the aim of providing solutions and policy recommendations.

    Keywords: Pathology, Economic Policy-Making, Resistance Economy, Sanctions
  • S. Mehran Mohammadi Pages 29-48

    In recent decades, the vast majority of armed conflicts have often taken place within the internal sphere of one state, rather than being related to the geographical scope of several states. The UN Security Council, which has the primary responsibility for maintaining international peace and security in accordance with the Charter, and the end of the Cold War marks a turning point in the Council's approach in this regard. Condemning the actions of the parties to the conflict, UN peacekeeping operations, its role in the development of customary international humanitarian law, and the establishment of international tribunals are some of the activities of the UN Security Council under Chapter VII of the Charter. This article, with an analytical-descriptive approach, while describing the actions of the Security Council and in answering the question that how these actions have contributed to the development of the law of non-international armed conflict, assumes that although the actions of this council have contributed to the development of this field, the activities of this organ, both in the field of legislation and legal practices and in the creation of international customs, have faced opposing views and have had a volatile trend in the interactions of its political and dusty atmosphere.

    Keywords: Humanitarian Law, International Law, Security Council, Non-International Armed Conflict
  • Reza Parizad, Zahra Shakoori Pages 49-69

    Insurance is considered as one of the most important and effective sectors of the country's economy. The supplementary insurance system has been introduced in order to create diversity in financial institutions and to attract Muslims in order to eliminate the doubts raised by Muslim jurists and also to attract capital. Iran has benefited from Islamic banking for more than two decades, but in the insurance industry it still uses the conventional insurance model in the world. Since every financial plan must be examined both in terms of being Islamic and in terms of efficiency, this article has expressed its effectiveness. Examining the pathology of Takaful insurance system policy in Iran insurance industry and its impact on the economic development of the country using the social theory model, the question arises as to what extent the Takaful insurance system can increase the insurance penetration rate in the country. Be effective in Iran's economic development? It seems that Takaful insurance can be effective as a complementary and non-alternative insurance in the country's insurance industry and have a positive effect on Iran's economic development in competition with Islamic and European countries. In this regard, the findings show that the supplementary insurance system can be used to some extent as a complement to conventional insurance in the insurance industry in Iran, and given that the social and economic security of the Muslim nation requires an alternative insurance model that Approved by the Qur'an and Sunnah, they must be relatively safe in the face of unforeseen risks or catastrophes.

    Keywords: Conventional insurance, Takaful, Damage, Insurer
  • Siamak Shahraki Pages 71-89

    The process of state-nationalization is not a new issue, but it was not developed in developing countries during the years of World War II onwards, and became widespread in the Third World. Countries that do not have a single, strong central government have always been a threat to world security and can be a good safe haven for the growth of terrorism and international terrorism. Afghanistan, as a collapsed country after the Taliban regime between 1996 and 2001 and after the withdrawal of US troops in 2021 and the collapse of the Afghan government and the re-establishment of the Taliban, was no exception to this rule. Therefore, in this article, the method of data collection is library and an attempt has been made to examine the role of the Taliban government in nation-building after the 2021 developments in Afghanistan. From the available studies and evidence, it can be concluded that due to the presence of the United States and NATO countries in the region for two decades and the numerous conflicts with the Taliban and al-Qaeda, as well as traditional ideas, fear of austerity and punishment. The Taliban's ethnicity and the public's distrust of the Americans have always posed a number of challenges to the nation-state process, leading to another Taliban dictatorship.

    Keywords: State-building, United States, Taliban, International Terrorism, Afghanistan
  • Ramin Fakhari Pages 91-108

    In 2019, the coronavirus (Covid-19) was detected in Wuhan, China, and quickly spread to all countries. The countries involved tried different ways to fight the virus, and Turkey is one of them. The purpose of this article is to show how the Turkish government has managed to counter the virus by implementing policies and preventing the situation from deteriorating in the country. Policy review can be used as a model for other countries to combat the corona pandemic. are explained. The research strategy is deductive, applied case and statistic. The theoretical framework includes institutional and psychological factors, which in this section examines the institutional factors and psychological factors. The findings show that increasing government power and reducing administrative bureaucracy to increase closures and withdrawals from development funds to import medical supplies and government use of social, political and religious organizations can have beneficial effects on to have the direction of confronting the corona.

    Keywords: Institutional factors, Corona Virus, Policy-making, Turkey, Justice, Development Party
  • Shahla Pashaei Pages 109-127

    The present article seeks to make a comparative study of the legal, jurisprudential and ethical foundations of euthanasia in Iranian and Swiss law. From this perspective, after expanding the conceptual space of the subject and expressing its problematic aspect, it will examine the importance of the legal, jurisprudential and ethical foundations of euthanasia. According to the documents presented in this article, the research method is comparative and the data collection method is library-based. The question then arises that what are the differences in Iranian and Swiss law in terms of legal, jurisprudential and ethical foundations of euthanasia? The findings of this study indicate that in Iran, unlike in Switzerland, euthanasia is considered ethically wrong and contrary to public order, good morals and the religion of Islam, and it is also considered premeditated murder, and the person who commits this act will be punished according to the spirit of other provisions in the Penal Code. Finally, the findings show that the lack of independent legal provisions on euthanasia - similar to those in Switzerland – in Iranian law is not without its flaws. Therefore, in this regard, it is suggested that the Iranian legislature legislate in relation to euthanasia and devote an independent topic to it, which, if done, can eliminate a lot of legal confusion related to this issue.

    Keywords: Legal-Jurisprudential-Ethical Foundations, Euthanasia, Iran, Switzerland, Suicide