فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 52 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی متقی* صفحات 5-19

    با توجه به تاثیرگذاری درجه حرارت و طول روز بر عملکرد دانه ذرت، شناخت تاریخ مناسب کاشت هیبریدهای مختلف ذرت ضروری است. به منظور بررسی واکنش گروه های مختلف رسیدگی هیبریدهای ذرت در منطقه همدان، اقدام به کاشت سه هیبرید زودرس (201KSC، 260 KSCو 400KSC)، دو هیبرید میان رس (647 KSCو 678BC) و دو هیبرید دیررس (703KSC و 704KSC) در چهار تاریخ کاشت (10 اردیبهشت، 1 خرداد، 20 خرداد و 10 تیر) به صورت کرت های خردشده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی طی سال های 1396 و 1397 در ایستگاه تحقیقاتی اکباتان مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان گردید. تاریخ های کاشت در کرت های اصلی و هیبریدها در کرت های فرعی جای گرفتند. بیش ترین عملکرد دانه هیبریدهای موردبررسی در تاریخ کاشت دوم مشاهده شد و هیبریدهای 703KSC، 704KSC، 678BC و 647 KSCبه ترتیب با 18271، 18066، 17068 و 16491 کیلوگرم در هکتار از برتری معنی دار نسبت به هیبریدهای 400KSC، 260 KSCو 201KSC به ترتیب با 13557، 12620 و 12291 کیلوگرم در هکتار عملکرد دانه برخوردار بودند. با تاخیر در زمان کاشت (تاریخ کاشت سوم)، عملکرد دانه تمامی هیبریدها کاهش یافت و علی رغم کاهش طول دوره کاشت تا گلدهی، سایر خصوصیات فنولوژیک شامل: دوره پر شدن دانه، روز تا رسیدگی فیزیولوژیک دانه و روز تا رسیدن رطوبت دانه به 20% (زمان مناسب برداشت مکانیزه) افزایش نشان داد. در تاریخ کاشت آخر (10 تیر)، هیبریدهای دیررس به مرحله رسیدگی فیزیولوژیک دانه نرسیدند و هیبریدهای میان رس نیز امکان رسیدن به رطوبت مناسب برداشت مکانیزه را نیافتند، درصورتی که امکان برداشت مکانیزه هیبریدهای زودرس پیش از مواجهه با سرمای شدید پاییزه فراهم بود و هیبرید 400KSC با 11110 کیلوگرم در هکتار، بیش ترین عملکرد دانه را در میان هیبریدهای زودرس داشت. به طورکلی در صورت به تاخیر افتادن زمان کاشت به نیمه اول تیرماه در مناطقی مانند همدان، کاشت هیبریدهای زودرس ذرت (به خصوص هیبرید 400KSC) به دلیل عملکرد دانه مطلوب و امکان آماده سازی به موقع زمین برای کشت بعدی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: گلدهی، رسیدگی فیزیولوژیک، ردیف دانه و زودرسی
  • حسین مهرآسا، امین فرنیا*، مجتبی جعفرزاده کنارسری، شهرام نخجوان صفحات 21-39

    این مطالعه به منظور بررسی اثر محلول‏پاشی سالیسیلیک اسید و کاربرد کودهای زیستی بر عملکرد و ویژگی های فیزیولوژیکی لوبیا سفید تحت شرایط تنش خشکی اجرا شد. آزمایش در طی دو سال زراعی متوالی 1397 و 1398 در پردیس تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی بروجرد واقع در استان لرستان به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. در کرت‏های اصلی تیمار تنش خشکی در دو سطح وجود و عدم وجود تنش خشکی به صورت کم‏آبیاری قرار داشت. همچنین در کرت‏های فرعی دو فاکتور کود زیستی و اسید سالیسیلیک به صورت فاکتوریل قرار داشت. تیمار کود زیستی فسفری شامل سه سطح شاهد و کاربرد باکتری‏های باسیلوس و سودوموناس بود. همچنین تیمار سالیسیلیک اسید شامل محلول‏پاشی سالیسیلیک اسید در سطوح صفر، 1 و 2 میلی‏مولار بود. نتایج تجزیه مرکب نشان داد اثر تیمار سال، تنش خشکی، اسید سالیسیلیک، کودهای زیستی و همچنین برهم کنش آن ها بر ویژگی های فیزیولوژیکی از قبیل کلروفیل a، b، کل، محتوای نسبی آب برگ، پروتیین محلول و آنزیم‏های کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز معنی‏دار شد. تنش خشکی منجر به افزایش محتوای پرولین و کاهش میزان پروتیین محلول و محتوای نسبی آب برگ شد در حالی که کاربرد سالیسیلیک اسید و کودهای زیستی در شرایط تنش خشکی منجر به بهبود این صفات گردید. میزان فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز نیز با کاربرد سالیسیلیک اسید و کودهای زیستی به میزان قابل توجهی افزایش یافت. تنش خشکی سبب کاهش عملکرد دانه شد و هر چند در هر دو شرایط تنش و عدم وجود تنش کاربرد کودهای زیستی منجر به افزایش عملکرد دانه شد ولی بیشترین میزان عملکرد دانه به میزان 2937 کیلوگرم در هکتار در تیمار کاربرد سودوموناس به دست آمد. در کل نتایج این مطالعه نشان داد که در شرایط تنش خشکی که ویژگی های فیزیولوژیکی گیاه در شرایط مطلوبی نیست سبب کاهش 55 درصدی عملکرد دانه شد. کاربرد سالیسیلیک اسید منجر به بهبود ویژگی های فیزیولوژیکی و افزایش فعالیت انتی اکسیدانی گیاه شده که در نهایت با بهبود این ویژگی های میزان عملکرد دانه نیز افزایش یافت.

    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدانت، باسیلوس، پرولین و سودوموناس
  • حامد خسروی، ناصر اکبری*، ماشااله دانشور، امیدعلی اکبرپور، سجاد رحیمی مقدم صفحات 41-58

    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و رقم بر اجزای عملکرد و صفات فیزیولوژیکی، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1400-1399 در دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان اجرا گردید. عامل اصلی شامل چهار تاریخ کشت 15 مهر، 30 مهر، 15 آبان، 30 آبان و عامل فرعی رقم شامل چمران 2، سیروان، میهن بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر ساده تاریخ کاشت بر کلیه ی صفات موردبررسی در سطح احتمال یک درصد و اثرات ساده رقم بر صفات عملکرد دانه، شاخص برداشت، تعداد سنبله در مترمربع، وزن هزار دانه و کار آیی انتقال مجدد ماده خشک در سطح احتمال یک درصد معنی دار شد. تاریخ کاشت 15 مهرماه به دلیل کشت زودهنگام و حادث شدن مراحل رشدی با دماهای پایین تر از تحمل گیاه و تاریخ کاشت 30 آبان به دلیل تاخیر در زمان کاشت و محدود شدن تولید پنجه در بوته و درنتیجه کاهش تعداد سنبله در مترمربع، عملکرد دانه کاهش یافت. بیش ترین عملکرد دانه با 5/6976 کیلوگرم در هکتار مربوط به تاریخ کاشت 15 آبان و رقم میهن بود. به طورکلی تاریخ کشت مناسبت ضمن شرایط بهینه برای ارقام گندم ویژگی های رشدی و فیزیولوژیک گیاه ازجمله مولفه های فتوسنتزی، شرایط مساعدی را برای رشد مطلوب تر گیاه فراهم نموده و نهایتا عملکرد دانه را افزایش داد. در مطالعه اخیر تاریخ کاشت 15 آبان و رقم میهن به ترتیب به عنوان بهترین تاریخ کاشت و رقم برای منطقه خرم آباد و مناطق آب و هوایی مشابه آن توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: سرعت رشد رویشی، سهم انتقال مجدد، عملکرد دانه و کارایی انتقال مجدد
  • هادی جهانشاهی، حسین عجم نوروزی*، محمدرضا داداشی، محمدعلی رضایی، هدیه مصنعی صفحات 59-77

    به منظور ارزیابی کودهای شیمیایی و زیستی بر ویژگی زراعی و فیزیولوژیک گندم رقم مروارید در شرایط نوکنده آزمایشی در قالب بلوک های کامل تصادفی به صورت فاکتوریل با سه تکرار در شهرستان نوکنده استان گلستان به اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایش شامل منابع تامین کننده نیتروژن در چهار سطح ازتوباکتر (12 گرم بر 100 کیلوگرم بذر)، آزوسپیریلیوم (12 گرم بر 100 کیلوگرم بذر)، اوره (200 کیلوگرم در هکتار) و ترکیب مساوی از سه منبع (33 درصد ازتوباکتر+ 33 درصد آزوسپیریلیوم + 33 درصد اوره) و منابع تامین کننده فسفر در سطح سه سطح سوپرفسفات تریپل (100 کیلوگرم در هکتار)، فسفات بارور2 (12 گرم بر 100 کیلوگرم بذر) و ترکیب مساوی دو منبع (50 درصد سوپرفسفات تریپل + 50 درصد فسفات بارور 2) به همراه شاهد بود.نتایج تجزیه واریانس حاکی از آن بود که کودهای نیتروژنه و بیولوژیک بر تمامی صفات به جزء وزن هزار دانه در سطح احتمال یک درصد اثری معنی داری داشتند. نتایج نشان داد که بالاترین میزان ارتفاع گیاه، عملکرد بیولوژیک، طول سنبله، تعداد دانه در سنبله، عملکرد دانه، پروتیین گلدهی و رسیدگی، کلروفیل b و کل مربوط به تیمار کودی ترکیب سه منبع تامین کننده نیتروژن (33 درصد ازتوباکتر+ 33 درصد آزوسپیریلیوم + 33 درصد اوره) بود. مقادیر بالای شاخص سطح برگ، تعداد سنبله و کلروفیل a با تیمار ازتوباکتر به دست آمد. به طور خلاصه نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از تلفیق مناسب کودهای زیستی و نیتروژن دار می تواند موجب کاهش مصرف کودهای شیمیایی شده و بنابراین در راستای اهداف کشاورزی پایدار باشد.

    کلیدواژگان: : آزوسیپریلیوم، ازتوباکتر، فسفات بارور2، صفات عملکردی و گندم
  • مختار داشادی*، علی رسائی، فردین رنجبر صفحات 79-93

    بیشتر اراضی تحت کشت لوبیا در مناطقی هستند که در طی فصل رشد با کمبود آب روبرو می شوند. جهت بررسی اثر دور آبیاری و کود مناسب نیتروژن بر عملکرد، اجزای تولید و کارایی مصرف آب لوبیا قرمز رقم D-81083، آزمایشی به‎ صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بروجرد (لرستان) طی دو سال زراعی اجرا گردید. کرت های اصلی شامل چهار زمان آبیاری بعد از 36 (I1)، 54 (I2)، 72 (I3) و 90 (I4) میلی متر تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر کلاس A و کرت های فرعی شامل مقادیر و نحوه مصرف کود نیتروژن شامل N1: بدون مصرف کود نیتروژن (اوره) یا شاهد، N2: مصرف 50 کیلوگرم کود اوره در هنگام کاشت و N3: مصرف 50 کیلوگرم کود اوره در هنگام کاشت + 50 کیلوگرم کود اوره به صورت سرک در شروع مرحله گل دهی بودند. نتایج نشان داد بیشترین میزان تعداد غلاف در بوته (3/18 غلاف)، تعداد دانه در غلاف (13/6 دانه)، عملکرد دانه (8/2538 کیلوگرم در هکتار)، زیست توده (8/5330 کیلوگرم در هکتار) و کارایی مصرف آب (376/0 کیلوگرم بر مترمکعب) از تیمار I2N2 حاصل شد. در تیمار I4 کاربرد کود نیتروژن اثر چندانی بر صفات نداشت. به‎طور کلی، می توان دور آبیاری را از زمان شروع کاشت تا قبل از گل دهی هر 7 تا 8 روز و بعد از آن 6-5 روز تنظیم نمود. همچنین، مصرف 50 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن هنگام کاشت، جهت تحریک رشد اولیه ریشه تا زمانی که به اندازه کافی با باکتری های جنس ریزوبیوم آلوده شوند توصیه می شود.

    کلیدواژگان: لوبیا، دور آبیاری، کود نیتروژن، عملکرد و کارایی مصرف آب
  • علی اکبر صانعی نژاد، محمود توحیدی*، بهنام حبیبی خانیانی، مهدی صادقی، محمد خرمیان صفحات 95-111

    به منظور بررسی اثر محلول پاشی متانول بر عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیک لوبیا چشم بلبلی در شرایط تنش کم آبی آزمایشی به مدت دو سال زراعی 96-95 و 97-96 در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول اجرا شد. آزمایش به صورت کرت های دو بار خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل تنش کم آبی در چهار سطح (25، 50، 75 و 100 درصد تامین نیاز آبی گیاه) به عنوان کرت اصلی، محلول پاشی متانول در سه سطح (شاهد، 10 و 20 درصد حجمی) به عنوان عامل فرعی و دو ژنوتیپ لوبیا چشم بلبلی (لاین امیدبخش 1057 و مشهد) به عنوان عامل فرعی فرعی بودند. نتایج نشان داد که اعمال سطوح مختلف تنش کم آبی باعث کاهش محتوای نسبی آب برگ، میزان کلروفیل ها و کارتنوییدها و افزایش میزان نشت یونی و محتوای پرولین شد. از طرف دیگر محلول پاشی سطوح مختلف متانول توانست تا حد زیادی اثرهای مخرب تنش کم آبی را کاهش دهد به طوری که محتوای نسبی آب برگ از 69 درصد در شاهد به 73 درصد در محلول پاشی 20 درصد حجمی متانول رسید. همچنین ژنوتیپ امیدبخش 1057 نسبت به رقم مشهد برای تمامی صفات فیزیولوژیک اندازه گیری شده شرایط بهتری داشت و توانست تنش کم آبی را بهتر تحمل کند. علاوه براین، تنش کم آبی باعث کاهش شاخص برداشت و عملکرد بیولوژیک شد و عملکرد دانه در تنش 50 درصد نیاز آبی، بالاترین میزان را به خود اختصاص داد. بنابراین می توان اذعان نمود که محلول پاشی متانول توانایی لازم جهت کاهش اثرهای مخرب تنش کم آبی در صفات اندازه گیری شده را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: تنش کم آبی، صفات فیزیولوژیک، عملکرد، لوبیا چشم بلبلی و متانول
|
  • Mehdi Mottaghi* Pages 5-19

    Considering the effect of temperature and day length on maize grain yield, knowing the appropriate planting date of different maize hybrids is necessary. In order to investigate the response of different groups of maize hybrids to planting date in Hamedan region, three early maturing hybrids (KSC201, KSC260 and KSC400), two medium maturing hybrids (KSC647 and BC678) and two late maturing hybrids (KSC703 and KSC704) were planted in Four planting dates (30 April, 22 May, 10 June and 1 July) into random plots based on a randomized complete block design during 2017 and 2018 at Ekbatan Research Station of the Agricultural and Natural Resources Research Center of Hamadan Province. Planting dates were placed in main plots and hybrids in sub plots. The highest grain yield of hybrids was observed on the second planting date and KSC703, KSC704, BC678 and KSC647 hybrids with grain yield of 18271, 18066, 17068 and 16491 kg.ha-1, respectively, were significantly superior to KSC400, KSC260 and KSC201 hybrids with grain yield of 13557, 1260 and 12291 kg.ha-1, respectively. With delay in planting time (third planting date), grain yield of all hybrids decreased and despite the reduction of planting to flowering period, other phenological characteristics include: grain filling period, day to grain physiological maturity and day to grain moisture of 20% (suitable time for mechanized harvesting) increased. At the last planting date (1 July), late maturing hybrids did not reach the physiological maturity stage of grain, and medium maturing hybrids were not able to reach the appropriate harvest moisture, while early maturing hybrids could be harvested before facing the severe autumn cold and among them, KSC400 showed the highest grain yield with 11110 kg.ha-1. In general, in case of delaying the planting time to 22 June-6 July in region such as Hamedan, planting early maize hybrids (especially KSC400 hybrid) is recommended due to desirable grain yield and the possibility of timely preparation of land for the next crop.

    Keywords: flowering, physiological maturity, row grain, earliness
  • Hossein Mehrasa, Amin Farnia*, Mojtaba I Jafarzadeh Kenarsari, Shahram Nakhjavan Pages 21-39

    This study was performed to investigate the effect of foliar application of salicylic acid and application of biofertilizers on yield and physiological characteristics of white beans under drought stress. The experiment was conducted during two years of 2018 and 2019 in Boroujerd Agricultural and Natural Resources Research Campus located in Lorestan province as a split factorial split in a randomized complete block design with four replications. In the main plots, drought stress treatment was at the two levels of presence and absence of drought stress in the form of defecit-irrigation. Also, in the subplots, two factors of biofertilizer and salicylic acid were factorial. Phosphorus biofertilizer treatment included three levels of control and application of Bacillus and Pseudomonas bacteria. Salicylic acid treatment also included foliar application of salicylic acid at levels of 0, 1 and 2 mM. The results of combined analysis showed the effect of year treatment, drought stress, salicylic acid, biofertilizers and also their interaction on physiological characteristics such as chlorophyll a, b, total, relative leaf water content, soluble protein and catalase and superoxide dismutase enzymes. Drought stress increased the proline content and decreased soluble protein content and relative leaf water content, while the use of salicylic acid and biofertilizers under drought stress conditions improved these traits. The activity of superoxide dismutase was significantly increased by the use of salicylic acid and biofertilizers. Drought stress decreased grain yield and although in both stress and lack of stress application of biofertilizers increased grain yield, but the highest grain yield of 2937 kg / ha was obtained in Pseudomonas application treatment. Overall, the results of this study showed that under drought stress conditions that the physiological characteristics of the plant are not in favorable conditions caused a 55% reduction in grain yield. Application of salicylic acid improved the physiological properties and increased the antioxidant activity of the plant, which eventually increased the grain yield by improving these properties. The application of Bacillus and Pseudomonas biofertilizers also improved the physiological characteristics of the plant and subsequently increased the grain yield of white beans and increased the grain yield by 14% and 24%, respectively.

    Keywords: Antioxidant enzymes, Bacillus, Proline, Pseudomonas
  • Hamed Khosravi, Nasser Akbari*, Mashaalah Daneshvar, Omid Ali Akbarpour, Sajad Rahimi Moghadam Pages 41-58

    In order to investigate the effect of planting date and cultivar on yield components and physiological traits, split plot was performed in a randomized complete block design with three replications in 2020-2021years at the University of Lorestan. The main factor consisted of four cultivation dates 6 October, 21 October, 5 November, 21 November and the sub-agent of the figure, including Chamran, Sirvan, Mihan. The results of analysis of variance showed that simple effect of planting date on all traits in one percentage probability level and simple effects of cultivar on grain yield, harvest index, number of spikes per square meter, 1000 grain weight and dry matter remobilization at the probability level of a Percent was significant. Planting date on 6 October due to early culture and developmental stages with lower temperatures of plant tolerance and planting date 21 November due to delay during planting and limiting the production of tillers per plant and, as a result of reducing the number of spikes per square meter, grain yield decreased. The highest grain yield with 6976 kg ha-1 was related to the planting date of 5 November and the Mihan cultivar. In general, the history of cultivation, while increasing the optimal conditions for wheat cultivars, provide growth and physiological characteristics of the plant, including photosynthetic components, provide favorable conditions for the more favorable growth of the plant and ultimately increase the event. In the recent study, the Date of Planting 5 November and Mihan cultivar is recommended as the best planting date and cultivar for Khorramabad region and similar climate areas.

    Keywords: Vegetative growth rate, Share of remittances, Seed yield, Retransmission efficiency
  • Hadi Jahanshahi, Hossein Ajamnorozi*, Mohamdreza Dadashi, Mohamad Bagher Rezaei, Hedieh Mosanaiey Pages 59-77

    In order to evaluate the effect of chemical and biological fertilizers on crop and physiological characteristics of wheat, pearl cultivar was applied in experimental form in the form of complete randomized randomized blocks with three replications in Nokandeh city of Golestan province. Experimental factors include nitrogen supply sources at four levels of nitrogen (12 g/100 kg seed), Azospirillum (12 g/100 kg seed), urea (200 kg/ ha-1) and an equal combination of three sources (33% Azotobacter + 33% Azospirillum + 33% urea) and phosphorus-supplying sources at the level of three levels of triple superphosphate (100 kg / ha), fertile phosphate 2 (12g/100 kg seed) and equal combination of two sources (50% triple superphosphate + 50% fertile phosphate 2)) Was with the control.  The results of analysis of variance showed that nitrogen and biological fertilizers had a significant effect on all traits except the weight of one thousand seeds at the level of one percent probability. The results showed that the highest plant height, biological yield, spike length, number of seeds per spike, grain yield, flowering and care protein, chlorophyll b and total fertilizer treatment combined the three sources of nitrogen supply (33% Azotobacter + 33% of Azospirillum + 33% Urea). High levels of leaf area index, spike and chlorophyll a were obtained with Azotobacter treatment. In summary, the results of this study showed that using the right combination of biofertilizers and nitrogen fertilizers can reduce the use of chemical fertilizers and therefore be consistent with agricultural goals.

    Keywords: Azospirillum, Azobacter, fertile phosphate 2, functional traits, wheat
  • Mokhtar Dashadi*, Ali Rasaei, Fardin Ranjbar Pages 79-93

    Most bean cultivated lands are in areas that facing water deficit during the growing season. In order to investigate the effect of irrigation period and nitrogen fertilizer on yield, yield components and water use efficiency of red bean (cv. D-81083), an experiment was conducted as a split-plot based on a randomized complete block design with four replications at Boroujerd Agricultural Research Station (Lorestan) during two crop years. The main-plots were included four irrigation times after 36 (I1), 54 (I2), 72 (I3) and 90 (I4) mm of cumulative evaporation from class A evaporation pan and sub-plots were included the amounts and method of nitrogen fertilizer consumption including N1: without the use of nitrogen fertilizer (urea) or control, N2: consumption of 50 kg/ha of urea fertilizer at planting, and N3: consumption of 50 kg/ha of urea fertilizer at planting + 50 kg/ha of urea fertilizer at the beginning of the flowering stage. The results showed that, the highest number of pods per plant (18.3 pods), number of grains per pod (6.13 grains), grain yield (2538.8 kg/ha), biomass (5330.8 kg/ha) and water use efficiency (0.376 kg/m3) were achieved from I2N2 treatment. In the treatment of I4 application of nitrogen fertilizer didn’t have much effect on the traits. In general, the irrigation period can be planted from the beginning of sowing to before flowering stage every 7 to 8 days and after this period arranged for 5-6 days. Also, it is recommended to consumption of 50 kg/ha of nitrogen fertilizer at planting to stimulate early root growth until they sufficiently infected with rhizobium bacteria.

    Keywords: Bean, Irrigation period, Nitrogen fertilizer, Yield, Water use efficiency
  • Aliakbar Sanei Nejad, Behnam Habibi Khaniani, Mehdi Sadeghi, Mohammad Khorramian Pages 95-111

    In order to evaluate the effect of methanol foliar application on yield and physiological traits of cowpea under water  deficit the experiments were carried out in the research farm of Safiabad Agricultural and Natural Resources, Research and Education (Dezful) along two crop years 2016-17 and 2017-18. The experiment was performed as split split plots in a randomized complete block design with three replications. The studied treatments included water stress at four levels (25, 50, 75 and 100% water supply of the plant) as the main plot, three levels of methanol foliar application (control, 10 and 20% by volume) as a secondary factor and two bean genotypes (1057 line omidbakhsh and Mashhad) were as a sub-factor. The results showed that the application of different levels of water stress reduces the relative water content of leaves, the amount of chlorophylls and carotenoids and increases the amount of electrolyte leakage and proline content. On the other hand, foliar application of different levels of methanol were able to reduce greatly the destructive effects of water  deficit so that the relative water content of leaf increased from 69% in control to 73% in 20% volumetric methanol. Also, 1057 line showed better conditions than Mashhad cultivar for all measured physiological traits and was better in ability to tolerate water deficit. In addition, harvest index and biological yield were reduced under water deficit condition, but grain yield at 50% water supply of the plant showed the highest value due to the earlier entry of the plant in this stress to the flowering stage and longer this stage compared to 75% and 100% water supply of the plant. Also, methanol foliar application was able to eliminate the destructive effects of water deficit on the measured yield traits.

    Keywords: Cowpea, Methanol, Physiological traits, Water deficit, Yield