فهرست مطالب

تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی - پیاپی 68 (بهار 1402)

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 68 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/05
  • تعداد عناوین: 24
|
  • خدیجه میکائیلی حاجی کندی، بهروز سبحانی*، سعید ورامش صفحات 1-15

    مطالعه تغییرات پوشش و کاربری اراضی کاربرد گسترده ای در برنامه ریزی های محیطی دارد. در طول یک دهه اخیر رشد روز افزون خشکی در حوضه دریاچه ارومیه به یک معضل مهم منطقه ای و حتی ملی تبدیل شده است. هدف پژوهش حاضر آشکارسازی تغییرات پوشش/کاربری اراضی در بخش جنوبی و جنوب شرقی این حوضه با استفاده از دو تصویر تیر ماه در سال‎های 2000 و 2017 است. برای انجام پژوهش از تصاویر سنجنده های TM و OLI ماهواره لندست و شاخص  NDVIاستفاده شد. نقشه های کاربری منطقه در دو سال مورد بررسی، با استفاده از دو سری داده شامل باندهای طیفی (سری داده اول) و همچنین باندهای طیفی و لایه فیلتر بافت (سری داده دوم) به روش الگوریتم حداکثر احتمال تهیه. و شش طبقه کاربری شامل اراضی کشاورزی آبی، دیم، باغ، مراتع، بایر و آب تفکیک گردید. ارزیابی و مقایسه صحت نقشه های کاربری بدست آمده از هر سری داده، با استفاده از نمونه های تعلیمی برداشت شده از تصاویر گوگل ارث انجام شد و شاخص های ضریب کاپا، دقت کلی، دقت تولید کننده و دقت کاربر محاسبه گردید. طبق نتایج، سری داده های دوم از صحت طبقه بندی بالاتری برخوردار بوده و دقت کلی نقشه های سال 2000 و 2017 حاصل از سری داده های دوم به ترتیب 93/98 و 29/98 و سری داده های اول 28/99 و 45/91 بدست آمد. همچنین فیلتر بافت باعث کاهش اختلاط بین کلاسه های مرتع، اراضی کشاورزی آبی و باغ شد. نتایج ارزیابی تغییرات، گویای افزایش قابل توجه در مساحت اراضی کشاورزی آبی (44/13 درصد) و باغ (58/1) بوده، همچنین در بازه زمانی مورد مطالعه از مساحت پهنه های آبی و مرتع به میزان 58/1 و 94/22 درصد کاسته شده است.

    کلیدواژگان: طبقه بندی بیشترین احتمال، فیلتر بافت، برش تراکمی، سنجنده لندست، NDVI
  • صادق صیدبیگی*، امید سمندری، علی حسین شاهین، مصطفی بهشاد صفحات 17-41

    رشد فزاینده جمعیت در نقاط شهری پیامدهای ناگوار اجتماعی - اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی برای شهرها به وجود آورده است. بنابران شهرها باید مکان های بهتری را برای زندگی فراهم کنند. یکی از این مکان ها، خلق خیابان های پیاده است. هدف این پژوهش ازیابی توسعه پیاده مداری با رویکرد انسان محوری در شهر گلوگاه می باشد که در راستا سه خیابان امام،17 شهریور و طالقانی به عنوان محدوده های مورد ارزیابی انتخاب شده اند. در بژوهش به بررسی و ارزیابی عوامل موثر بر مطلوبیت پیاده راه های شهری در رویکرد انسان محوری از دید کارشناسان و مردم داشت. بنابراین این فصل شامل سه بخش اصلی می باشد. در بخش اول معیارها  ، در قالب پرسشنامه تدوین شده و با تکمیل 348 پرسشنامه از عابران پیاده و سکنه وضعیت موجود خیابان های مد نظر را  از حیت این معیارها و شاخص ها ارزیابی شد تا بهترین گزینه برای اجرای پیاده راه تعیین گردد. در ادامه با معیارها و شاخص هایی که از مطالعه مبانی نظری و ادبیات تحقیق استخراج شد با استفاده از روش دلفی و مدل تحلیل سلسله مراتبی به کمک نرم افزار expert choice رتبه بندی می شوند. در نهایت نیز با توجه به اهمیت هر شاخص و اولویت دهی مردم به خیابان ها با توجه به مطالعات توصیفی آلترناتیوهای مر بوطه برای اجرای پیاده راه اولویت بندی می شوند.برای این کار ابتدا اولویت بندی آلترناتیو ها را بر اساس زیر شاخص ها مورد بررسی قرار گرفت و سپس با توجه به ضریب اهمیت هریک و تاثیر هرکدام این شاخص ها و زیر شاخص ها اولویت بندی خیابان ها برای اجرای پیاده راه انسان محور ارایه گردید که خیابان امام با امتیاز 36 درصد نسبت به سایر بیشترین اولویت را در شهر گلوگاه برای اجرای پیاده راه را  دارا می باشد. و همچنین خیابان 17 شهریور با امتیاز 4/33 درصد در اولویت بعدی برای اجرای طرح پیاده راه انسان محور  را دارا می باشد. خیابان 17 شهریور نیز با امتیاز 7/30 درصد سومین اولویت را برای اجرای پیاده را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: توسعه شهری، خیابان، پیاده مداری، انسان محوری، گلوگاه
  • سمیه جهان تیغ مند*، یاسین زینی وند، سید معین موسوی ندوشن صفحات 43-60

    مطالعه حاضر با هدف ساماندهی رودخانه ی کشکان شهرستان پلدختر سعی دارد با استفاده از این عنصر با ارزش طبیعی، شهر را احیا و ساماندهی نموده و از پتانسیل های آن در جهت سرزندگی و توسعه گردشگری و رونق اقتصادی استفاده نماید. مسیر رودخانه های درون شهر به دلیل خطی بودد می توانند به عنواد یک محور پایدار گردشگری شهری مورد استفاده قرار گیرند. در صورت ساماندهی فضایی و مکانی رودخانه ها برای چنین مقصودی، می توان از الگوهای متنوع و در عین حال استاندارد برای شکل دهی و مدیریت طول رودخانه ها بهره گرفت. در نهایت یافته های مطالعات کتابخانه ای و نتایج یک بررسی میدانی از طریق توزیع پرسشنامه و با استفاده از نرم افزار SPSS از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است، که ضریب به دست آمده در این پژوهش معادل837/0 محاسبه شده است که مبین اعتبار مناسب برای گردآوری داده ها می باشد. در مرحله آخر با استفاده از نرم افزار AMOS و روش معادلای ساختاری رابطه بین مولفه های اصلی پژوهش و متغیر های تشکیل دهنده هر کدام مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته شده اند. محدوده نتایج نشان داد مهم ترین راهبرد برای ایجاد گردشگری رودخانه شهری در پلدختر عبارت است از: تلاش برای ایجاد محیطی اجتماعی و امن با امکانات و سهولت دسترسی و تاکید خاص نسبت به مسایل زیست محیطی و بوم شناختی. به همین منظور معیارهای اصلی طراحی مبتنی بر قابلیت های محلی تعریف می گردد. لازم به ذکر است در زمینه های اجتماعی، تفریحی، تاریخی و زیست محیطی نیز روال بر همین منوال است و این بدان معناست که کلیه راهبردها و معیارهای ساماندهی فضایی و مکانی رودخانه در راستای بومی گرایی و توجه به خواسته های مردم ساکن در محدوده و در یک کلام استفاده کنندگان از طرح به کار گرفته شده است.

    کلیدواژگان: ساماندهی فضای-مکانی، رودخانه های شهری، توسعه گردشگری، شهرستان پلدختر
  • علی شماعی، حبیب الله فصیحی، مهسا دلفان نسب* صفحات 61-79

    بافت های ارزشمند به علت وجود جاذبه های نوستالژیک و معماری و فرهنگی و بازآفرینی آن ها نقش مهمی در توسعه گردشگری در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و... دارد. هدف این پژوهش واکاوی عوامل پیشران از متغیرهای مربوط به طرح های بازآفرینی برتوسعه گردشگری شهری محله تجریش می باشد. روش جمع آوری  مبتنی بر اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی و میدانی است. . بر اساس نتایج متغیرهایی مانند توسعه زیرسطحی و ایجاد تره بار و توسعه پناهگاه در بیمارستان شهدای تجریش، ایجاد حوضچه آرامش و توسعه رودخانه  مقصود بیک و متغیرهای دیگر در زمره متغیرهای مستقل قرار می گیرند یعنی نه تاثیرگذار هستند و نه تاثیرپذیر. اما در این میان، ایجاد قطب فرهنگی  و تفریحی در شمال تهران، شکوفاسازی اکو توریسم، ساماندهی امامزاده صالح ،احیای درختان خیابان ولیعصر توانسته اند متغیرهایی محسوب شوند که در توسعه گردشگری محله تجریش هم نقش تاثیرگذاری داشته باشند و هم تاثیرپذیری. اما متغیرهایی همچون مدیریت محله ، ایجاد مرکز خرید،  ایجاد قطب فرهنگی و تفریحی در شمال تهران ، شکوفاسازی اکو توریسم مناطق اطراف محدوده محله تجریش همچون دربند و درکه و...  توسعه موزه سینمای ایران  و... ازآنجاکه در ناحیه استراتژیک قرارگرفته اند نقش بسزا و تعیین کننده و راهبردی در توسعه گردشگری محله تجریش دارند و به عنوان متغیرهای کلیدی محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: بازآفرینی، توسعه گردشگری، محله تجریش، میک مک
  • زینب حسین پور، علی اکبر شمسی پور، مصطفی کریمی*، فرامرز خوش اخلاق صفحات 81-98

    هدف پژوهش تبیین فراوانی، توزیع زمانی، استمرار امواج گرمایی و شناسایی روند رخداد آن در دامنه های جنوبی البرز مرکزی است. بنابراین با استفاده از روش های آماری و داده های دمای بیشینه روزانه ایستگاه های همدیدی تهران (مهرآباد)، قزوین و سمنان برای دوره آماری 30 ساله (2016-1986) مشخصه های ذکر شده استخراج گردید، در گام نخست برای شناخت میزان تغییرپذیری و آگاهی از روند ماهانه دماهای بیشینه در دوره مورد پژوهش از روش ناپارامتری من کندال استفاده گردید. در ادامه برای شناسایی شدت، دوام و بسامد رخداد امواج گرمایی از نمایه های صدک (95. 98) و انحراف نرمال شده دما (NTD) استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که فراوانی موج های گرمایی کوتاه مدت بیشتر بوده است. بیشترین فراوانی مربوط به امواج 2 روزه بوده، و به ترتیب ایستگاه های تهران (مهرآباد)، سمنان و قزوین فراوانی رخداد بیشتری دارند. بیشترین فراوانی رخداد سالانه به ترتیب در ایستگاه تهران (11موج در سال 2010)، در سمنان (9 موج در سال 2015) و  قزوین (7 موج در سال 2015) شناسایی شد. بالاترین فراوانی ماهانه رخداد امواج گرمایی در ماه های ژوین و سپتامبر ثبت شده است. بیشترین تداوم (15 روزه) در ماه مارس  2008 با روش صدک در ایستگاه مهرآباد بدست آمد. در روش انحراف نرمال شده دما در سال 2008 به صورت یک موج گرم (12روزه) محاسبه شد. بالاترین فراوانی سالانه رخداد اموج گرمایی در هر سه ایستگاه در سال 2015 رخداد داده است. واکاویی روند حاکی از افزایش رخداد امواج گرمایی در دوره سرد سال  بوده، اما در دیگر فصل ها روند تغییرات معنی داری بدست نیامد. بطوریکه گویای کاهش شدت سرمای زمستانه در دامنه های جنوب البرز است. نتایج حاصل از دو روش نشان داد که در روش انحراف نرمال شده دما تعداد موج های گرمایی بیشتری نسبت به روش صدک ثبت گردید، ولی با این وجود در روش صدک شناسایی موج های گرمایی  در دوره سرد سال نمایان تر بوده است.

    کلیدواژگان: موج گرما، تحلیل روند، شاخص صدک، انحراف نرمال شده دما، البرز مرکزی
  • برومند صلاحی*، وحید صفریان زنگیر صفحات 99-114

    گرمایش جهانی و افزایش دما اثرات زیادی در بخش های مختلف از جمله کشاورزی خواهد داشت. افزایش دمای زمین باعث افزایش شدت تبخیر می شود و به تبع آن مقدار نیاز محصولات کشاورزی به آب بالا می رود. در پژوهش حاضر برای پایش اثر گرمایش جهانی بر نوسانات بارش و نیز در تولید و کشت محصول گندم در دشت مغان، از مدل LARS-WG و خروجی مدل اقلیمی HADCM3 تحت سناریوی A1B و نیز داده های اقلیمی (دمای حداقل، دمای حداکثر، بارش و ساعت آفتابی روزانه) ایستگاه گرمی در یک بازه زمانی 14 ساله (2017-2004) استفاده شد. با مقایسه میانگین های ماهانه پارامترهای مذکور این نتیجه حاصل شد که در سطح اطمینان یک درصد تفاوت معنی داری بین داده های شبیه سازی از مدل و داده های مشاهداتی در دوره پایه وجود نداشته و میانگین های پارامترهای اقلیمی داده های حاصل از مدل و داده های واقعی شبیه به هم بوده و همبستگی بالای بین آن ها وجود دارد. در خاتمه با مقایسه میانگین های ماهانه مشاهداتی و مدل سازی عناصر اقلیمی بارش، دمای حداقل، حداکثر و ساعت آفتابی با استفاده از پارامترهای آماری RMSE، MAE، NA و R2 نشان داده شد که مدل (LARS-WG5) استفاده شده دقت کافی را برای شبیه سازی داده های روزانه در پارامترهای مذکور در دشت مغان، استان اردبیل دارا می باشد. نتایج این پژوهش نشان داد که کاهش متوسط عملکرد گندم آبی و نیز کاهش تولید آن در منطقه موردمطالعه می تواند ناشی از کاهش بارش و نیز افزایش دمای منطقه باشد که خود ناشی از گرمایش جهانی است.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، کشت گندم، سناریوهای اقلیمی، دشت مغان، مدل لارس دبلیوجی
  • نازلی پاکرو، میرسعید موسوی* صفحات 115-135

    شهرها محل تجمع سرمایه های مادی و معنوی بشریت به شمار می رود که از اهمیت بالایی برخوردار است. این نوع از سکونت گاه ها با جای دادن بیش از 50 درصد جمعیت جهان در خود، در سال های اخیر اهمیتی بیش از پیش یافته و برای حفظ اصولی و مدیریت پایدار آن انواع برنامه ریزی ها مدنظر قرار گرفته است. یکی از این برنامه ریزی ها تاب آورسازی شهرها بوده است. تاب آور سازی در برابر تهدیدات و خطراتی احتمالی که درصورت بروز، آن را تحت تاثیرات سویی قرار می دهد. مفهوم تاب آوری در ابعاد و سطوح مختلفی مورد طرح و بحث قرار گرفته است که در این پژوهش بر ابعاد کالبدی تاب آوری در شهرها تاکید می شود. هدف پژوهش حاضر ارزیابی تاب آوری منطقه 1 شهر تبریز در برابر زلزله می باشد که با استفاده از مدل Fuzzy AHP به تحلیل این امر پرداخته شده است. 8 معیار شامل؛ فاصله از مراکز امدادی، فاصله از مراکز آسیب زا، مصالح ابنیه، کیفیت ابنیه، عمربنا، فاصله از شبکه راه ها، فاصله از فضاهای سبز و باز و فاصله از گسل پایه تحلیل قرار گرفته است. بعد از تهیه لایه مربوط به هر معیار، با استفاده از توابع فازی سازی، لایه های فازی استخراج شده است. با استفاده از عملگرهای SUM,AND,GUMMA لایه های نهایی تهیه شدند که با ارزیابی انجام گرفته از طریق ابزار Band Collection Statistics ، لایه گامای 9/0 به عنوان بهترین خروجی انتخاب گردید. نتایج نشان دهنده این است که در سناریوی گامای 9/0 در محدوده مورد مطالعه، حدود 26% از محدوده تاب آوری خیلی کم و کمی دارند. در مقابل بیش از 22%  تاب آوری متوسط و 51 درصد از محدوده، تاب آوری زیاد و خیلی زیاد را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی شهری، تاب آوری، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مدل Fuzzy-AHP، منطقه 1 شهر تبریز
  • مریم سبک خیز، اسماعیل شیعه* صفحات 137-148

    کرامت انسانی مفهومی است کیفی که می تواند اثر بسزایی در فضای همگانی شهری داشته باشد. در این مفهوم صحبت از ارزشمند بودن انسان و مقام آن به عنوان موجودی متفکر و دارای بعد روحانی مطرح می شود.کشف این احساس ارزشمندی در فضایی که مورد استفاده عموم شهروندان می باشد مورد اهمیت این پژوهش است.ماهیت ذهنی و تعاملی این پدیده، تجربه و ادراک آن در کنشگران مختلف و چگونگی ایجاد احساس کرامت انسانی در آنها هدف این پژوهش بوده است.در این پژوهش از تحلیل محتوا کیفی استقرایی آشکار به عنوان شیوه پژوهش و به منظور تفسیر داده های متنی به دست آمده از مصاحبه های عمیق بدون ساختار و مشاهده های میدانی، استفاده شده است. داده ها از طریق فرایند نظام مند کدگذاری و با هدف طبقه بندی مفاهیم تا سه سطح از انتزاع مورد تحلیل قرار گرفته اند.انتخاب مشارکت کنندگان در این پژوهش هدفمند و در راستای توسعه مفاهیم تا دست یابی به اشباع بوده است. یافته های این پژوهش بیانگر آن است که مهمترین عامل در حوزه ادراک مردم از کرامت انسانی، مفهوم جامعه پذیری است.مفهومی که با مفاهیم دیگری چون از بین رفتن فاصله فردی، رشد ارتباطات اجتماعی، صمیمیت روابط، تنوع اجتماعی و وحدت با محیط و جامعه شکل می گیرد. آنچه مورد توجه است ارتباط این عوامل با هم و پیچیدگی روابط انها می باشد که منجر به شکل گرفتن احساس کرامت انسانی در افراد شده است.اگرچه مفهوم چندوجهی کرامت انسانی قادر خواهد بود مفاهیم و معنای گسترده ای را در خود جای دهد که در این پژوهش مفهوم جامعه پذیری فضای همگانی شهری مورد دقت بوده است.

    کلیدواژگان: کرامت انسانی، کیفیت فضای همگانی، جامعه پذیری شهری، کشف پدیده ذهنی، وحدت با محیط شهری
  • غلامرضا ملکشاهی*، طاهر پریزادی، کلثوم رضایی صفحات 149-165

    بررسی نقش و عملکرد شهرها و تحولات آن ها، مقوله مهمی در مطالعات نوین جغرافیایی به شمار می رود. توزیع فضایی نامتعادل جمعیت، مهاجرت های بی رویه به سمت کلانشهرها و عدم تعادل در توزیع امکانات و فرصت های اقتصادی در سطح مناطق منجر به تمرکز روی ایده شهرهای میانی به عنوان یکی از رویکردهای موثر برنامه ریزی منطقه ای شده است. از این رو هدف این مقاله بررسی عملکرد شهر نسیم شهر به عنوان یک شهر میانی در ساختار توسعه فضایی استان تهران است. روش تحقیق از «نوع توصیفی- تحلیلی» و روش گردآوری اطلاعات مبتنی بر دو روش کتابخانه ای و میدانی است. برای بررسی نقش شهر از روش ها و مدل های کمی استفاده شده است. مدل های اقتصادی نشان می دهند که سهم این شهر در قیاس با استان تهران به لحاظ اشتغال زایی صنعتی از میانگین بیشتر است. شاخص تغییرات ساختاری نشان می دهد که تغییرات در نسیم شهر بیشتر از استان تهران بوده است. نتایج مدل تغییر سهم حاکی از آن است که بخش خدمات رشد بالاتری نسبت به استان داشته است. در بررسی ساختار فضایی نیز بدون در نظر گرفتن نقش این شهر، عدم تعادل فضایی در شبکه شهری استان محسوس است. مدل های جمعیتی نشان می دهند که نسیم شهر از کشش پذیری بالایی در رابطه با جذب جمعیت سر ریز استان برخوردار بوده، لذا این شهر با توجه به نقاط قوت و داشتن فرصت های مناسب می تواند در سطح بندی منطقه ای به عنوان مرکزیت خدماتی و صنعتی سکونتگاه های جنوب غرب استان نقش اساسی داشته باشد.

    کلیدواژگان: شهرمیانی، توسعه فضایی، شهر نسیم شهر، استان تهران
  • حامد احمدزاده*، محمودرضا کی منش، سیاوش مکانی بناب، ایمان غنی زاده صفحات 167-180

    روند رشد شتابان کلان شهرها در جهان، توام با افزایش جمعیت در این شهرها، مشکلات متعددی را مانند معضل ترافیک و اختلال در سامانه حمل ونقل درون شهری به وجود آورده است.از این رو، معضل مذکور از چالش های اساسی فراروی برنامه ریزی شهری در اواخر قرن بیستم بوده که بر دستیابی به اهداف توسعه پایدار شهری تاثیر نهاده است.جابه جایی و حرکت، نیاز اساسی زندگی بشر در تمام اعصار بوده و امروزه نیز با وجود پیشرفتهای الکترونیک در فضای سایبری، جزء جدایی ناپذیر زندگی محسوب می شود.امروزه استفاده از حمل و نقل عمومی، از موضوعاتی است که با جنبه های مختلفی از کیفیت زندگی، در ارتباط می باشد.پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر استفاده از وسایط حمل و نقل عمومی در کاهش ترافیک و آلودگی هوا نوشته شد.پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی تحلیلی است. در این پژوهش به منظور گردآوری داده ها و اطلاعات از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شد.جامعه آماری پژوهش را کارشناسان و متخصصین برنامه ریزی شهری تشکیل می دادند.حجم نمونه با استفاده از تکنیک گلوله برفی، 25 نفر برآورد گردید.در این پژوهش به منظور دستیابی به اهداف پژوهش از تکنیک AHP استفاده شد.ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه مقایسه زوجی بود.نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که اهمیت شاخص ها، به ترتیب درصد اهمیت شان عبارتند از: ایمنی  0.499، آلودگی زیست محیطی 0.313، ارزانی0.120 و راحتی 0.068 و در نهایت ارجح ترین گزینه مناسب  از بین دو مد حمل ونقل موتوری ، مدحمل ونقل عمومی با 0.778 نسبت به مدحمل ونقل شخصی 0.222، شناخته شده است.

    کلیدواژگان: حمل و نقل عمومی، کاهش ترافیک، آلودگی هوا، شهر تبریز
  • محسن پورخسروانی*، علی مهرابی، بهناز شیخ شریعتی صفحات 181-197

    انرژی خورشید به دلیل اینکه از پاک ترین، ارزانترین و قابل دسترس ترین انرژی های جهان است مورد توجه است. اما میزان انرژی تابشی خورشید در مناطق مختلف متغیر است. بنابراین شناخت مکان های مناسب برای بکارگیری انرژی خورشیدی الزامیست. بر همین اساس هدف این پژوهش پایش مکانی دمای سطح زمین و انرژی تابشی خورشید با استفاده از تکنیک های سنجش از دور و زمین آمار در دشت لوت می باشد. نتایج نشان می دهد که، دمای سطح زمین در دشت لوت بین 29 تا 79 درجه سانتیگراد در نوسان است. بر این اساس دمای سطح زمین به سمت شرق و شمال شرق منطقه افزایش پیدا می کند. همچنین نتایج حاکی از آنست که مقدار انرژی تابشی رسیده به سطح دشت لوت بین 77/232 تا 61/237 وات بر مترمربع در بخش های مختلف دشت لوت متغیر است. به طوریکه حداکثر انرژی رسیده به سطح در دشت لوت مربوط به جنوب این دشت می باشد و هرچه به سمت شمال حرکت کنیم از مقدار انرژی رسیده به سطح کاسته می شود.

    کلیدواژگان: انرژی خورشید، دمای سطح زمین، سنجش از دور، زمین آمار، بیابان لوت
  • امیر صفاری، عزت الله قنواتی، حمید علیپور دزفولی اصل* صفحات 199-222

    مطالعه تغییرات مورفولوژی رودخانه ها و شناسایی علل این تغییرات، به طور گسترده ای در تعیین روند تکاملی رودخانه ها و برنامه ریزی در حفظ سیستم رودخانه ای، مفید و کاربردی است. رودخانه کارون، بازه بین بندقیر تا خرمشهر، با برخورداری از جریان دایمی و بزرگ در کشور، نقش مهمی در چرخه آبی کشور دارد. با توجه به تغییرات مورفولوژیکی این رودخانه که منجر به اختلال در روند عملکرد طبیعی رودخانه شده است، نیازمند به بررسی تغییرات مورفولوژی و یافتن علل آن می باشد. در این تحقیق با هدف بررسی این تغییرات با تصاویر ماهواره ای، تصایر لندست برای سال های 1990، 2005 و 2018 تهیه و پس از پردازش های مورد نیاز، تغییرات مورفولوژی استخراج گردید. نتایج نشان می دهد که از 36 مقطع مورد بررسی، در 29 مقطع عرض رودخانه کم شده است به طوری که در اطراف اهواز 450 متر عرض رودخانه باریک شده است. جهت بررسی علل تغییرات، از پارامترهای موثر در تغییرات مانند بارش، دبی، ضریب روان آب، طول آبراهه، ضریب نفوذپذیری، لندفرم، لیتولوژی، تغییرات کاربری، اراضی بایر، درصد شیب، تراکم زهکشی و تراکم پوشش گیاهی، زمین شناسی و پهنه های سیل گیر استفاده گردید. پارامتر پهنه های سیل گیر با استفاده از مدل ANP_Fuzzy و پارامترهای اراضی بایر وتغییرات کاربری با استفاده از مدل SVM استخراج گردید. از بین عوامل موثر در این تغییرات که با استفاده از مدل های رگرسیون لجستیک و تحلیل عاملی مرود بررسی قرار گرفت، تغییرات کاربری، تراکم پوشش گیاهی و رسوب بوده است. این تغییرات منجر به از بین رفتن زیستگاه های طبیعی حاشیه رودخانه، توان خود پالایی آب، سیلاب های ناگهانی، تهدید و خسارت به سازه های انسانی، کشاورزی و... گردیده.

    کلیدواژگان: تغییرات مورفولوژی، سنجش از دور، رگرسیون لجستیک، مخاطرات، رودخانه کارون
  • عاطفه مرادی، مریم دانشور*، سید عبدالهادی دانشپور، هومن بهمن پور صفحات 223-242

    امروزه مکان سازی پایدار یکی از رویکردهای اصلی طراحان شهری و برنامه ریزان منطقه ای است. هدف از انجام این پژوهش، طراحی و برازش مدل تلفیقی مکان سازی مناطق پیراشهری با تاکید بر تعادل زیست محیطی است. این تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی و از نوع پیمایشی - تحلیل می باشد. در ابتدا با توجه به مبانی نظری، پیشینه تحقیق و مصاحبه با خبرگان اقدام به طراحی مدل تلفیقی (مدل مفهومی اولیه) گردید. در ادامه از طریق مراجعه به آرای خبرگان (86 نفر) نسبت به برازش مدل اقدام گردید. مدل اولیه تحقیق با استفاده از روش معادلات ساختاری (SEM) و با کمک نرم افزار Smart PLS 2 مورد بررسی و آزمون قرار گرفت. نتایج نشان داد که بارهای عاملی تمام سوالات پرسشنامه بیش تر از 4/0 بوده و بنابراین در حد قابل قبولی بودند. مقادیر t  نیز برای تمام سوالات بزرگتر از 96/1 بوده و از این رو، در سطح اطمینان 95 درصد معنی دار هستند. از سوی دیگر، برقراری تعادل زیست محیطی در مکان سازی مناطق پیراشهری، تحت تاثیر 7 معیار و 22 زیرمعیار قرار دارد که از میان آنها کیفیت محیطی بیشترین تاثیر (ضریب مسیر = 5227/0) و ساختار معنایی (ضریب مسیر = 0353/0) کمترین تاثیر را داشته اند. همچنین؛ مقدار میانگین شاخص اشتراکی 147/1 و مقدار ضریب تعیین (R2) برابر با 9184/0 به دست آمد. برازش کلی مدل (GOF) نیز 5235/0 محاسبه گردید. در بررسی نهایی، مشخص شد که تمامی مسیرها دارای ضرایب معنی داری هستند و در نتیجه مدل مفهومی پژوهش تایید گردید.

    کلیدواژگان: مکان سازی، پیراشهر، تعادل زیست محیطی، مدل تلفیقی، برازش مدل
  • زهرا عبادی نهاری، مهدی عرفانیان*، سیما کاظم پور چورسی صفحات 243-257

    خشکسالی یک رویداد پیچیده است که در اثر به هم خوردن تعادل آب ایجاد شده و همواره بر بخش های کشاورزی، اکولوژیکی و اجتماعی-اقتصادی تاثیر گذار می باشد. اگرچه تا کنون، شاخص های خشکسالی به دست آمده از داده های سنجش از دور برای پایش خشکسالی کشاورزی یا هواشناسی مورد استفاده قرار گرفته اند، ولی شاخصی که بتواند به طور مناسبی بازتاب کننده اطلاعات جامع از خشکسالی از جنبه هواشناسی تا کشاورزی باشد، کمتر مورد استفاده قرار گرفته است. در تحقیق حاضر، به منظور پایش جامع خشکسالی حوضه آبریز دریاچه ارومیه از شاخص خشکسالی تلفیقی (SDI) به عنوان شاخص سنتز شده از شاخص وضعیت پوشش گیاهی (VCI)، شاخص وضعیت دمایی (TCI) و شاخص وضعیت بارش (PCI) بر اساس روش آنالیز مولفه اصلی (PCA) استفاده شده است. بدین منظور، ابتدا سری داده های ماهواره ای MOD13A3، MOD11A2 و TRMM3B43 طی دوره ی آماری 2001 تا 2012 دانلود شد. پس از پردازش اولیه، شاخص های خشکسالی با استفاده از داده های LST، NDVI و TRMM محاسبه و نقشه های شدت خشکسالی ماهانه تهیه شدند. به منظور اعتبارسنجی شاخص SDI، رابطه همبستگی این شاخص با شاخص SPI در بازه زمانی 3 ماهه طی فصل رشد بدست آمد. همچنین روابط همبستگی SDI با میزان عملکرد دیم دو گیاه گندم و جو بررسی شد. نتایج حاکی از وقوع خشکسالی در سال های 2008 و 2001 در حوضه آبریز دریاچه ارومیه می باشد. نتایج بررسی اعتبارسنجی بیانگر وجود همبستگی 80% میان دو شاخص SDI و SPI می باشد. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که شاخص SDI، به عنوان شاخص جامع پایش خشکسالی، بازتاب کننده اثرات خشکسالی بر کشاورزی می باشد.

    کلیدواژگان: پایش خشکسالی، MODIS، تحلیل مولفه های اصلی، SDI، TRMM
  • عباس لدنی، احمد پوراحمد*، کرامت الله زیاری، رحمت الله فرهودی، سعید زنگنه شهرکی صفحات 259-277

    حکمروایی خوب مفهوم بسیار گسترده ای را در بر می گیرد که محصول مشارکت سه نهاد دولت، جامعه مدنی و بخش خصوصی است که هر سه برای توسعه انسانی پایدار ضروری هستند. از سوی دیگر، مدیریت یکپارچه نواحی ساحلی با رویکرد توسعه پایدار درصدد حفظ محیط زیست و در عین حال توسعه اقتصادی است؛ به گونه ای که محیط طبیعی و ساکنان نواحی ساحلی از آن بهره مند شوند. لذا بکارگیری مدیریت یکپارچه نواحی ساحلی با رویکرد حکمروایی خوب می تواند موجب مشارکت سه نهاد دولت، جامعه مدنی و بخش خصوصی در جهت حفظ محیط زیست و توسعه اقتصادی نواحلی ساحلی شده و ساکنین و محیط طبیعی ناحیه ساحلی را به طور همزمان منتفع کند. کیش به واسطه ویژگی های جغرافیایی و پتانسیل های اکولوژیکی و بستر شهری متناسب با موضوع تحقیق، از میان دیگر جزایر خیلج فارس، به عنوان نمونه موردی این مطالعه مدنظر قرار داده است. هدف از انجام این پژوهش، تدوین شاخص ها و معیارهای حکمروایی خوب، ارزیابی وضعیت حکمروایی خوب در مدیریت یکپارچه کیش و ارایه راهکارهایی جهت ارتقاء مدیریت یکپارچه نواحی ساحلی با رویکرد حکمروایی خوب بوده است. برای تحقق این اهداف، ابتدا با تشریح ادبیات موضوع و مرور پیشینه تحقیق، الگوی مدیریت یکپارچه نواحی ساحلی با رویکرد حکمروایی خوب ارایه گردید. معیارهای اصلی در این الگو، مشارکت، قانون مداری، پاسخگویی، مسیولیت پذیری، عدالت محوری، شفافیت، کارایی و اثربخشی و اجتماع محوری بوده که هریک شامل زیرمعیارهایی است. سپس با استفاده از ابزار پرسشنامه و مصاحبه با ساکنین و متخصصین، و همچنین از طریق کاربست روش تحلیل سلسله مراتبی، وضعیت حکمروایی خوب در مدیریت یکپارچه کیش ارزیابی شد. امتیاز نهایی کیش با انجام محاسبات، 53/2 (از مجموع 5) به دست آمد که نشان دهنده وضعیت نسبتا نامناسب حکمروایی خوب در مدیریت یکپارچه کیش است. در نهایت، راهکارهایی برای ارتقاء وضعیت حکمروایی خوب در مدیریت یکپارچه کیش ارایه گردید

    کلیدواژگان: مدیریت یکپارچه نواحی ساحلی، حکمروایی خوب، کیش
  • امید ماه پیکر*، محمدرضا خلیل آبادی صفحات 279-292

    الگوی جریان کلی خلیج فارس یک گردش پادساعتگرد است که نیروهای جزر و مد، تنش باد و گرما-شوری آن را تحت تاثیر قرار می دهند. با وجود اینکه نیروی جزر و مدی بیشترین سهم را در مقادیر سرعت جریان ایفا می کند ولی در بلندمدت دو نیروی دیگر بیشتر اثرگذار هستند. جزر و مد و چگالی پارامترهایی هستند که در بحث دریانوردی و کشتی رانی بخصوص هنگام ورود کشتی ها به سواحل و مناطق کم عمق در جهت تعیین آبخور کشتی ها اهمیت فراوانی دارند. در این مطالعه با استفاده از مدل مایک که بر اساس حل سه بعدی معادلات ناویر استوکس، با فرض تراکم ناپذیری، تقریب بوزینسکی و فشار هیدرواستاتیک استوار است، جریانات خلیج فارس با در نظر گرفتن نیروهای جزر و مد، باد و گرما-شوری مدل سازی گردید. پس از پایداری مدل، اثرات نیروی جزر و مدی بر توزیع افقی و قایم چگالی طی مدت یک سال بررسی شد. نتایج نشان داد که وجود جزر و مد باعث می شود جهت گیری حرکت جریان منظم تر باشد و در غیاب آن  اثر باد بر روی چگالی خصوصا در فصل سرد منجر به تلاطم در سطح آب می شود. همچنین با حذف اثر جزر و مد سرعت جریان آب تا 75% کاهش می یابد و چگالی آب یک تا دو کیلوگرم بر مترمکعب افزایش دارد. نیمرخ قایم چگالی نشان داد که خلیج فارس محیطی چگال گرا است و در فصل سرد نسبت به فصل گرم چگال گرا بودن آن قوی تر است. میزان تاثیر نیروها نیز در نواحی مختلف خلیج فارس یکسان نیست؛ به طوری که اثرات جزر و مد بر تغییر چگالی در تنگه هرمز محسوس تر و با حرکت به سمت داخل خلیج فارس از شدت اثر آن کاسته می شود.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، مدل سازی، مایک 3، چگالی، جزر و مد
  • حسن حاجی امیری، آرش ثقفی اصل*، مهدی اشجعی صفحات 293-311

    پیرو تحولات در بافت های شهری دوران معاصر در ایران، ایجاد بافت ها و محلات جدید در شهرها واجد اثرگذاری مستقیم بر زیست بوم منطقه پیرامونی خویش ارزیابی می شود. محلات شهری در مسیر دستیابی به هدف توسعه پایدار شهری، هم سویی معماری و مبانی پایداری محیطی را طلب می کند. استفاده از رویکرد معماری پایدار بر پایه اصول استاندارد جهانی از اثربخش ترین گام ها در این زمینه است. پژوهش پیشرو به شیوه ترکیبی و با در نظر گرفتن آیین نامه استاندارد جهانی  LEED به عنوان مبنای ارزیابی، به بازنگری رده بندی شاخص های این آیین نامه بر اساس ویژگی های زیستی و بومی در منطقه  شهر قم پرداخته است. به این منظور سنجه های ارزشیابی بافت ها و محلات شهری در آیین نامه مرجع (LEED) تبیین شده و سپس با هدف تعیین رده اهمیت، شاخص های مبنا در مقیاس منطقه مورد مطالعه -به عنوان شهرک های نو ساختار (شهر پردیسان)- به شیوه تحلیل کیفی مورد بررسی قرار گرفته است. در نهایت سنجش کمی در هر بخش از شاخص های زمینه بر پایه داده های مستند آماری موجود برای زیرشاخص های اعتبار بخشی انجام پذیرفته است و با توجه به یافته های نهایی، رده بندی جدیدی از شاخص های جدول ارزیابی مبنا برای طرح بافت های شهری دوران معاصر بر اساس میزان اثربخشی ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: معماری پایدار، توسعه محله ای LEED، شهرهای معاصر ایران
  • میر اسدالله حجازی، زهرا حیدری* صفحات 313-326

    در سال های اخیر، رشد جمعیت وکمبود منابع آب شرب، اهمیت مطالعه مناطق کارستیک را دو چندان نموده است.در تحقیق حاضر به ارزیابی و پایش مناطق کارستیک توسعه یافته و پتانسیل آلودگی منابع کارستیک در حوضه روانسر پرداخته شده است که به منظور بررسی عوامل توسعه کارست و پتانسیل آلودگی منابع کارستیک در حوضه روانسر از 7 معیار  دو روش OWA و ANP استفاده شده است. روش کار به این صورت است که پس از پردازش های لازم، با استفاده از روش OWA و با اعمال اوزان بدست آمده تصاویر ماهواره ای 2007 و 2015 روند توسعه نواحی انسان ساخت در مناطق کارستیک توسعه یافته مورد ارزیابی قرار گرفته شده است. نتایج تحقیق بیانگر این است که بخش عمده ای از حوضه مورد مطالعه بخصوص در مناطق شمالی و غربی در کلاس توسعه یافتگی زیاد و نسبتا زیاد قرار دارد. محاسبه مساحت نواحی انسان ساخت بیانگر این است که در سال 2007 حدود 6/2 کیلومترمربع از مناطق کارستیک توسعه یافته را نواحی انسان ساخت(مستعد آلودگی) اشغال کرده است با توجه به روند رو به رشد جمعیت این مقدار در سال 2015 به 8/3 کیلومترمربع افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: حوضه آبریز روانسر، کارست، آلودگی، OWA، ANP
  • مینا میریان، مصطفی کرمپور*، محمد مرادی، هوشنگ قائمی، بهروز نصیری صفحات 327-343

    پژوهش حاضر با هدف آگاهی از تغییرات بلندمدت داده های بارشی و همچنین شناسایی دوره های مرطوب و خشک 35 ایستگاه همدیدی در ایران انجام شده است. جهت شناخت تغییرات بارشی ایستگاه های مورد مطالعه، نقشه های میانگین، شاخص ضریب تغییرات و چولگی ترسیم گردید. سپس با استفاده از آزمون آماری من - کندال معناداری روند بر روی هر کدام از ایستگاه ها در سطح اطمینان 95 درصد مورد آزمون قرار گرفت. در نهایت با استفاده از بارش های حدی 20 درصد بالا و پایین در طول دوره مطالعاتی 50 ساله، دوره های مرطوب و خشک شناسایی شدند. نتایج نشان می دهد که الگوی کلی رژیم بارشی کشور به صورتی است که مقادیر بارشی از نیمه شمالی به سوی نیمه جنوبی و از غرب به شرق کشور کاهش می یابد. کمترین مقادیر ضریب تغییرات و چولگی مربوط به نواحی شمالی به ویژه سواحل دریای کاسپین می باشد و بیشترین مقادیر مربوط به نواحی جنوبی به خصوص مناطقی از جنوب و جنوب شرق می شود. به طورکلی نتایج آزمون من-کندال نشان می دهد که داده های بارشی در مقیاس فصلی به استثنای چندین ایستگاه همدیدی روند معناداری را نشان نمی دهند. بیشترین دوره های مرطوب در فصل بهار و کمترین در فصل تابستان و بیشترین دوره های خشک در فصل پاییز و کمترین در فصل بهار رخ داده اند. تعداد خشکسالی ها در دوره های سرد قابل توجه می باشد. همچنین فراوانی وقوع دوره های خشک بیشتر از دوره های مرطوب می باشد.

    کلیدواژگان: روند، بارش، من-کندال، ایران
  • فاطمه یادگاری فر، محمدرضا پودینه*، مرتضی اسمعیل نژاد صفحات 345-364

    وقوع خشکسالی های اخیر در ایران و شدت خسارت های وارد شده از ادامه آسیب پذیری نقاط شهری و روستایی حکایت می کند. در زمان حاضر مدیریت خشکسالی در کشور ما، بر مبنای مدیریت بحران صورت می گیرد و بدین ترتیب به کاهش تاثیرات و آمادگی در برابر خشکسالی توجه چندانی نمی شود. بنابراین هدف این پژوهش ارزیابی تاب آوری شهرستان زاهدان در برابر بحران آب و خشکسالی است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی و تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش را تمام خانوارهای شهرستان زاهدان تشکیل می دهد که براساس سرشماری سال 1395 دارای 168480 خانوار(672589نفر) می باشد. از میان سرپرستان خانوار حجم نمونه ای با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 383نفر به صورت تصادفی انتخاب شد. برای تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش از آمارتوصیفی و آماراستنباطی استفاده گردید. نتایج آزمون تحقیق نشان داد که وضعیت تاب آوری اقتصادی، اجتماعی و نهادی در شهرستان زاهدان به ترتیب با میانگین 815/2، 873/2 و 886/2 پایین تر از میانگین مطلوب (3) است و شهرستان زاهدان از نظر تاب آوری در برابر خشکسالی و بحران آب در وضعیت مناسبی قرار ندارد و این شهرستان مشکلات بسیار زیادی در زمینه آب در نقاط روستایی و شهر زاهدان دارا است. در نقاط روستایی بحران کم آب و خشکسالی خسارت های زیادی به کشاورزان و دامداران وارد ساخته است. اثرات بحران آب بر ساختار اقتصادی، اجتماعی و محیطی روستاها بسیار منفی بوده که باعث مهاجرت روستاییان به شهر زاهدان شده است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، خشکسالی، ارزیابی، بحران، شهرستان زاهدان
  • المیرا عظیمی مهرورز*، حسین مبری، مریم فرزادمنش صفحات 365-382

    بروز انواع نابرابری ها،فقر گسترده، سو تغذیه و... نمونه هایی از آثار سو رشد شهرنشینی بود.  به همین دلیل توجه بسیاری از دانشمندان و صاحب نظران به مفهوم کیفیت زندگی معطوف شد تا از این طریق تلاش هایی در راستای ارتقای شرایط زندگی و بهبود بخشیدن به بعد کیفی زندگی بشر صورت گیرد. بسیاری از مطالعات نشان می دهد، رضایت مندی از ابعاد و ویژگی های مختلف محله، بر کیفیت زندگی ساکنان تاثیرگذار است. با توجه به این که رضایتمندی از زندگی، یعنی رضایتمندی همه جانبه از تمامی بخش های زندگی، چنانچه این نوع از رضایتمندی در میان ساکنین شکل نگیرد، معضلات جدی تری نظیر مهاجرت های درون شهری، تضاد های شدید طبقاتی و مساله بالاشهر و پایین شهری صورت می پذیرد. بنابراین شناسایی عوامل موثر بر رضایتمندی سکونتی در هر محله که مطابق با خواسته های ساکنین آن محله نیز باشد، یکی از اصلی ترین اهداف برنامه ریزان شهری به منظور افزایش رضایتمندی سکونتی است. این پژوهش با هدف بررسی  تاثیر تعلق مکانی و کیفیت محیطی در ارتقا رضایتمندی شهروندان از محلات به رشته تحریر درآمده است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده، روش جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای و پیمایشی،حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 315 نفر برآورد گردید. به منظور آزمون فرضیات مطرح شده در این پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری در محیط نرم افزار لیزرل استفاده شد. نتایج پژوهش بیانگر این مطلب است حس تعلق مکانی و کیفیت محیط بر میزان رضایتمندی ساکنان از محله تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: حس تعلق مکانی، کیفیت محیط، رضایتمندی سکونتی، محله کشاورز منطقه 6تهران
  • الهه ذوقی حسینی، داراب دیبا*، حامد کامل نیا، مصطفی مختاباد صفحات 383-402

    حس ذاتی تعامل با منطقه نشانه حساسیت زیست محیطی است که در قرن بیست و یکم بسیار حیاتی است. امروزه اجتناب ناپذیر است که منطقه گرایی می بایست در گفتمان بزرگ تری از معماری قرار داده شود و بحث و مناظره در مورد نقش کاربست معماری سبز منطقه ای به عنوان یکی از عوامل هویت فرهنگی و حس مکان مورد ترویج قرار گیرد. پژوهش حاضر استدلال می کند که معماری منطقه گرا وارد مرحله جدیدی از روند تکاملی خود شده است که همانا منطقه گرایی پایدار می باشد. در این دیدگاه، مناطق را باید از لحاظ منابع منحصر به فرد و محدودیت های خاص خود تعریف کرد. به جای اینکه تحت تاثیر جهانی شدن باشیم، مناطق باید در یک سیستم تعاملی جهانی و منطقه ای از وابستگی های متقابل پیچیده که فیزیکی، اجتماعی، فرهنگی و مهم تر از همه اکولوژیک هستند، تبعیت کنند. لذا با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی مبتنی بر منطق استدلال استقرایی، از داده های متنی و تجارب معماری ذکر شده در پژوهش، حرکت و با بیرون کشیدن مفاهیم مستتر در آن، به تدریج به سطوح انتزاعی تری از منطقه گرایی پایدار دست خواهیم یافت. مضاف بر آن با استفاده از جدیدترین آثار معماری منتخب توسط موسسات بین المللی و جوایز و مسابقات، مصادیق مروری منطقه گرایی پایدار را بسط می دهیم. دستیابی به یک مدل یا چارچوب نظری که نظم های نهفته و الگوهای تکرارشونده در معماری منطقه گرا و معماری پایدار را نشان دهد، می تواند پایان بخش تحقیق باشد.

    کلیدواژگان: منطقه گرایی، پایداری، منطقه گرایی پایدار، زیست منطقه گرایی، رویکردهای معماری، جهانی سازی، بومی گرایی
  • احسان امینی، شیرین طغیانی*، امیرحسین شبانی صفحات 403-426

    امروزه به دلیل  عوامل مختلف از جمله تغییر امید به زندگی و توزیع جمعیت، تعداد سالمندان در حال افزایش است.  از طرفی این دوره زندگی نیازمندی های خاصی از جمله مراقبت و بهداشت تا سایر عوامل  بیرونی و محیطی را می طلبد. پدیده اجتماعی شهر از این گروه جمعیتی یعنی سالمندان جدا نیست و  برنامه ریزان شهری با استفاده از نظریات محیطی می توانند در راستای بهبود میزان استفاده سالمندان از شهر و فضاهای عمومی آن گام بردارند. در همین راستا هدف پژوهش حاضر تبیین مولفه های شهر دوستدار سالمند با رویکرد روانشناسی محیطی در منطقه هشت شهر شیراز می باشد. بعد از شناسایی شاخصه ها به دریافت اطلاعات موردنیاز با استفاده از ابزار پرسشنامه که از روش کوکران برای تعیین نمونه آن استفاده شد و داده های GIS با بکارگیری تحلیل موران لایه های موردنظر تولید شد و سپس با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی و تحلیل لکه های داغ همپوشانی معیارها با استفاده از توابع فازی انجام شد و فضاهای شهری موردنیاز سالمندان شناسایی شد. سپس با تایید فرضیات مطرح شده در این زمینه که توجه به مولفه های اجتماعی در کنار مولفه های ساختار فضایی  می تواند برای بهبود محیط شهری مناسب باشد پیشنهاداتی در این زمینه از توجه به دسترسی ها و حمل ونقل عمومی تا ایجاد محیط های تفریحی سالمندان ارایه شد.

    کلیدواژگان: شهر، فضای شهری، شهر دوستدار سالمند، روانشناسی محیطی، شیراز
  • پریسا همدانی، آزیتا رجبی* صفحات 427-444

    در عصر جدید و در هزاره سوم بحران های طبیعی واقعیتی جدایی ناپذیر از زندگی انسان گردیده اند و به یکی از موضوعات مهمی که  اکثر کلانشهرهای جهان با آن روبرو هستند، تبدیل شده است. با استفاده از رعایت اصول و قوانین شهرسازی و کاربرد آن ها با موازین اصول مدیریت بحران تا حدودی می توان از بحران های شهری کاست. مدیریت بحران فرایند برنامه ریزی و عملکرد می باشد که با مشاهده سیستماتیک بحران ها و تجزیه و تحلیل آن ها در جستجوی یافتن ابزاری برای کاهش اثرات بحران است. با توجه به اهمیت موضوع پژوهش حاضر در صدد است با روش توصیفی - تحلیلی عوامل موثر بر آسیب پذیری فضایی - کالبدی شهر با رویکرد مدیریت بحران در شهر رباط کریم را مورد واکاوی قرار دهد. جامعه آماری پژوهش گروه خبرگان به تعداد 20 نفر به شیوه گلوله برفی انتخاب شدند. روش تجزیه و تحلیل داده ها با مدل anp انجام گرفته است. نتایج پژوهش نشان داده است که از میان 4 عامل تاثیرگذار شناسایی شده بر آسیب پذیری شهر عامل(معیار) ، طبیعی (باامتیاز نرمال شده 0.054)، در اولویت اول، معیار کالبدی (با امتیاز نرمال شده 0.27) در اولویت دوم و معیار اجتماعی- اقتصادی (با امتیاز نرمال شده 0.08) در اولویت سوم و در نهایت معیار امداد و مدیریت (با امتیاز نرمال شده 0.09) در اولویت چهارم شناخته شدند و این معیارها به ترتیب بر آسیب پذیری شهر رباط کریم نقش دارند. براساس نتایج بدست آمده هر گونه برنامه ریزی در راستای مدیریت بحران شهر رباط کریم بایستی متکی بر عوامل طبیعی این شهر باشد.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، مدیریت بحران، شهر رباط کریم
|
  • Khadijeh Mikaeli Hajikandi, Behrooz Sobhani*, Saeid Varamesh Pages 1-15

    Study of land use/cover changes is widely used in environmental planning. During the last decade, growing increase of aridity in Uromiyah Basin has become a major regional and even national problem. The purpose of this study is to reveal the changes in land use/cover in the southern and southeastern parts of the basin with using 2 images for month of July of 2000 to 2017. Landsat TM and OLI data and NDVI were used for classification this study. Land use/cover maps in the two studied years were provided using Maximum Likelihood Classifier (MLC) algorithm applied on two series data including spectral bands (data series 1) also spectral bands and filter texture layer (data series 2) and six categories of land use/cover containing Irrigated Farmland, Dry Farmland, garden, rangeland, bare land and water bodies were distinguished.. The accuracy of the produced maps were assessed and compared with the training samples derived from Google Earth images and Kappa Index, overral accuracy, producer accuracy and user accuracy. The results demonstrated that the maps produced using the data series 1 have higher accuracy and the overall accuracy of the maps of 2000 and 2017 using the data series 2 are 98.93 and 98.29 and these values for data series 1 were gained 99.28 and 91.45, respectively. In additional, texture filtering decreased amount of mixing between classes of rangeland, Irrigated Farmland and garden. The results of change detection showed considerable increase in the area of Irrigated Farmland (13.44) and garden 1.85 (27.24) an also at the studied period, the area of the water bodies and rangeland were decreased to 1.58 and 22.94%.

    Keywords: Maximum Likelihood Classification, texture filtering, density slicing, Landsat Sensor, NDVI
  • Sadegh Seidbeigi*, Omeid Samandari, Ali Hossein Shahein, Mosttafa Behshad Pages 17-41

    The increasing population growth in urban areas has created adverse social, economic, environmental and physical impacts on cities. Therefore, cities must provide better places for life. One of these places is the creation of pedestrian streets. The purpose of this research is to find out the development of a pedestrian with a human-centered approach in the city of Golghah which has been selected in the direction of three streets of Imam, 17 Shahrivar and Taleghani. In this study, we evaluated the factors influencing the utility of urban walkways in a human-centered approach from the point of view of experts and people. So this chapter consists of three main sections. In the first part of the criteria, in the form of a questionnaire and 348 questionnaires, pedestrians and residents were evaluated on the status of the streets in view of these criteria and indicators to determine the best option for walking. In the following, the criteria and indicators extracted from the study of theoretical foundations and research literature were ranked by Delphi method and the hierarchical analysis model using expert selection software. Finally, considering the importance of each indicator and prioritizing people in the streets, according to descriptive studies, alternative strategies are to be prioritized for pedestrians. To do this, first, prioritize alternatives based on the following indicators Then, considering the coefficient of importance of each and the impact of each of these indicators and sub-indicators, prioritizing the streets for the implementation of the human-made walkways was presented that Imam Street with a score of 36% compared to the other highest priority in the city of Haloogha for the implementation of the pedestrian It has a way. As well as Shahrivar St. with 33.4 percent in the next priority for the implementation of the human-like pavement plan. September 17th, with a score of 7.30%, is the third priority for pedestrians.

    Keywords: Urban development, street, pedestrian, human-centered, galogah
  • Jahan Tigh Mond *, Yassin Zeini Vand, Seyyed Moein Moosavi Nadoshan Pages 43-60

    This study aims at organizing the city of Poldokhtar in the city of Kashkan. Using this element of natural value, the city is being restored and organized, and its potential for tourism and development of tourism and economic prosperity is to be used. The paths of the rivers within the city can be used as a linear route, and can be used as a sustainable urban tourism axis. In the case of the spatial and spatial organization of the rivers for such a purpose, various, yet standardized patterns for shaping and managing the length of rivers can be used. Finally, the findings of library studies and the results of a field survey were distributed through a questionnaire and SPSS software using the Cronbach's alpha coefficient, the coefficient obtained in this study was equal to 8,377, which indicates the appropriate credit for Data collection. In the final stage, using the AMOS software and the structural equivalence method, the relationship between the main components of the research and the constituent variables has been analyzed and analyzed. The range of results showed that the most important strategy for creating urban river tourism in Poldokhtar is the attempt to create a social and secure environment with facilities and ease of access and special emphasis on environmental and ecological issues. For this reason, the main criteria for design based on local capabilities are defined. It should be noted that in the social, recreational, historical and environmental areas the same procedure is used, which means that all the spatial and spatial regulation strategies and parameters of the river in line with the native nature and the needs of the people living in the area and in A word of the users of the project has been used.

    Keywords: Spatial-space organization, Urban rivers, Tourism development, Poldokhtar city
  • Ali Shamai, Habib Fasihi, Mahsa Delfannasab* Pages 61-79

    Valuable textures play an important role in the development of tourism in various aspects of economic, social, cultural, etc. due to the presence of nostalgic attractions and architectural and cultural relics. The purpose of this study is to examine the factors driving the variables related to recreational plans for the urban tourism development of Tajrish. The collection method is based on library, documentary and field information. . Based on the results of variables such as subsurface development and the establishment of shelter and shelter development in Shohada-Tajrish Hospital, the establishment of a pond of tranquility and development of the Maghsud Beyk river and other variables are independent variables, that is, neither effective nor ineffective. However, creating a cultural and entertainment pole in northern Tehran, promoting eco-tourism, organizing the Emamzadeh Saleh, reviving the trees of Valiasr Street have been considered as variables that have both influencing and influencing the development of tourism in the Tajrish district. However, variables such as neighborhood management, the establishment of a shopping center, the creation of a cultural and entertainment pole in northern Tehran, the expansion of eco tourism surrounding areas of the Tajrish area such as Darband and Derek ... and the development of the Iranian Cinema Museum and ... have been significantly influenced by the strategic area. And determining and strategic in developing the tourism of Tajrish neighborhoods and are considered as key variables.

    Keywords: recreation, tourism development, Tajrish neighborhood Mick-Mac model
  • Zienab Hosinpoor, Aliakbar Shamsipour, Mostafa Karimi*, Faramarz Khoshakhlagh Pages 81-98

    Heat waves are important phenomena in Iran, And its upsurge in recent years seems to have a high upside trend.This climate has a negative impact on agriculture, forest fire and forestry, water resources, energy use and human health.The purpose of the research is to explain the frequency, time distribution, continuity of thermal waves, and the identification of its occurrence in the southern foothills of central Alborz.Therefore, using the statistical methods and maximum daily temperature data of Tehran (Mehrabad), Qazvin and Semnan stations for the statistical period of 30 years (1966-2016), the mentioned characteristics were extracted.In the first step, the nonparametric method of Kendal was used to understand the variability and awareness of the monthly trend of maximum temperatures in the study period.In order to determine the severity, duration and frequency of heat wave events, the percentiles (95.98) and normalized temperature deviation (NTD) were used.The results of the study showed that the frequency of short-wave heat waves was higher.Most frequencies are related to 2-day waves, respectively, and Tehran (Mehrabad), Semnan and Qazvin stations are more frequent.The highest frequency of annual events was detected at stations in Tehran (11 waves in 2010), in Semnan (9 waves in 2015) and Qazvin (7 waves in 2015), respectively.The highest frequency of monthly heat wave events was recorded in June and September.The highest continuation (15 days) was obtained in March 2008 with the percentile method at Mehrabad station.In the normalized deviation method, the temperature was calculated as a warm wave (12 days) in 2008.The highest annual frequency of heat loss occurred in all three stations in 2015.The evolution of the process indicated an increase in the incidence of thermal waves in the cold period of the year But in other chapters, no meaningful changes were made.As it says, the decline in cold winter temperatures is on the southern slopes of Alborz.The results of the two methods showed that in the normalized deviation of the temperature, the number of thermal waves more than the percentile method was recorded, but in the percentile method, the thermal wave was more prominent in the cold period of the year.

    Keywords: Heat wave, Trend analysis, Percentile index, Normalized temperature deviation, Central Alborz
  • Bromand Salahi*, Vahid Safarian Zangir Pages 99-114

    Global warming and temperature rise will have many effects on different sectors, including agriculture, the warming of the earth will increase the rate of evaporation, and consequently the increase in the demand for agricultural products will increase. In this study, in order to monitor the effect of global warming on Mughan Plain wheat, using the LARS-WG model as a relatively inexpensive and accurate instrument for producing climate multi-yearly climate change scenarios On a daily basis, In Ardabil province, Germi Station was selected as the representative of the three stations in the study area due to the data in the appropriate statistical period. In the present study, to monitor the effect of global warming on precipitation fluctuations, as well as in the production and cultivation of wheat crop in Moghan plain, the LARS-WG model and the HADCM3 climate model output under A1B scenario as well as climate data (minimum temperature, maximum temperature, precipitation and Daily Sunshine) The Germys station was used over a 14 year period (2004-2007).The results of the research show that by comparing the monthly mean of these parameters, this result was obtained that at confidence level 1 there is not a significant difference between the simulation data from the model and observational data in the base period and the mean The climatic parameters of the data obtained from the model and the actual data are similar and there is a high correlation between them. Finally, by comparing observational monthly meanings and modeling of climatic elements of precipitation, minimum and maximum temperatures and sunshine were shown using statistical parameters RMSE, MAE, NA and R2 The model (LARS-WG5) is used to accurately simulate daily data in the parameters of the Mughan Plain, Ardebil province. The results of this study showed that the average decrease in yield of irrigated wheat and the decrease of its production in the study area could be due to the decrease of precipitation and the increase of the regional temperature which is due to global warming.

    Keywords: Climate Change, Wheat Crop, Climate Scenarios, Mughan Plain, LARS-WG5 Model
  • Nazli Pakru, Mir Saeid Moosavi* Pages 115-135

    Cities are a place of accumulation of material and spiritual capital of humanity, which is of great importance. This type of settlement, with more than 50 percent of the world's population in it, has become more important in recent years and has been considered for the maintenance of principled and sustainable management of all types of planning. One of these plans has been the resilience of cities. Resilience to the threats and potential hazards that affect it when it occurs.   The concept of resilience has been proposed and discussed in various dimensions and levels. In this research, emphasis is placed on the physical dimensions of urban Resilience. The purpose of this study is to assess the resilience of the 1st district(zone) of Tabriz city against earthquake, which is analyzed using the Fuzzy AHP model. The 8 criteria, include the distance From relief centers, the distance from the centers of harm, the building materials, the quality of the building, the time of the building, the distance from the network of roads, the distance from the green and open spaces and the distance from the fault, is the base of analysis. After preparing the layer for each criteria, Fuzzy layers are extracted using fuzzy functions. Using the SUM, AND, GUMMA operators, the final layers were generated, which was evaluated using the Band Collection Statistics tool, the gamma layer 0.9 was selected as the best output. based on the scenario of gamma 0.9 in the study area, about 26% of the area has very low and low resilience. In contrast, more than 22% of the range is moderate and 51% of the area have a high resilience.

    Keywords: Resilience, geographic information system, Fuzzy-AHP Model, Zone 1 of Tabriz city
  • Maryam Sabokkhiz, Esmail Shieh* Pages 137-148

    Human dignity is a concept that can have a significant impact on urban public space. In this sense, it speaks of the value of human beings and their status as a thoughtful and spiritual being. Discovering this valuable feeling in an environment that is widely used by citizens is important to the research. The subjective and interactive nature of this phenomenon The purpose of this study was to analyze explicit inductive qualitative content analysis as a research method and to interpret contextual data obtained from in-depth unstructured interviews and field observations, and its perception among various actors and how human dignity was generated. Used. The data were analyzed through a systematic coding process with the aim of classifying concepts up to three levels of abstraction. The selection of participants in this study was purposeful and aimed at developing concepts to reach saturation. The findings of this study indicate that the concept of socialization is one of the most important factors in people's perception of human dignity. It is conceptualized with other concepts such as loss of personal distance, development of social communication, intimacy, social diversity and unity with the environment and society. Is formed. What is of interest is the relationship between these factors and the complexity of their relationships that have led to the formation of a sense of human dignity in individuals. Although the multifaceted concept of human dignity will be able to accommodate the broad concepts and meanings that are involved in this study The concept of socialization of urban public space has been carefully considered.

    Keywords: Human dignity, quality of public space, urban socialization, discovery of mental phenomena, unity with urban environment
  • Gholamreza Malekshahi*, Taher Parizadi, Kolsoum Rezaei Pages 149-165

    The study of the roles and functions of cities and their developments is an important question in modern geographic studies. The unbalanced spatial distribution of populations, irregular migration to metropolises and imbalances in the distribution of economic opportunities between regions have led to focus on the idea of ​​medium-sized cities as one of the most effective approaches to planning of the territory. Therefore, the purpose of this article is to study the performance of the city of Nasimshahr as an intermediary city in the spatial development structure of Tehran province. The research method is "descriptive-analytical" and the data collection method is based on both library and field methods. Quantitative methods and models have been used to study the role of the city. Economic models show that the city's share of industrial employment is above average in terms of industrial employment. The structural change index shows that the changes in Nasimshahr were greater than those in Tehran province. The results of the share change model show that the service sector has grown faster than the province. Considering the spatial structure, whatever the role of the city, the spatial imbalance in the urban network of the province is obvious. Demographic models show that Nasimshahr has great elasticity to attract the overwhelming population of the province. Therefore, given its strengths and possibilities, it can play a key role in regional leveling as a service and industrial center in the southwest of the province.

    Keywords: Medium-sized cities, Spatial Development, Nasimshahr, Tehran Province
  • Hamed Ahmadzadeh*, Mahmoud Reza Keymanesh, Siavash Makani Bonab, Iman Ghanizadeh Pages 167-180

    The rapid growth of metropolitan areas around the world, coupled with the increase in population in these cities, has created numerous problems such as traffic congestion and disruption to the inter-city transportation system. Therefore, this dilemma has been one of the major challenges facing urban planning in the late twentieth century which has influenced the achievement of sustainable urban development goals. Electronics in cyberspace are an integral part of life. Today, the use of public transport is one of the issues that are related to different aspects of quality of life. The purpose of this study was to investigate the impact of using public transport in reducing traffic and air pollution. In this study, library and field method were used for data collection. The statistical population of the study consisted of experts and urban planning experts. Sample size was estimated 25 people using snowball technique. In this study, AHP technique was used to achieve the research objectives. Data gathering tool was paired comparison questionnaire. The results of this study showed that the importance of indicators (criteria), in terms of their importance percentages are: Safety 0.499, Environmental Pollution 0.313, Cheapness 0.120 and Convenience 0.068 and finally the most preferred option between two motor modes, The public transport mode is identified at 0.778 compared to the 0.222 personal transport mode.

    Keywords: Public Transportation, Traffic Reduction, Air Pollution, Tabriz City
  • Mohsen Pourkhosravani*, Ali Mehrabi, Behnaz Shaikhshariati Pages 181-197

    Solar energy is receiving lots of attention because it is one of the cleanest, cheapest and most available energies in the world.but solar radiation in different parts is changing, thus, identifying appropriate locations for implementation of solar energy is necessary. Accordingly the aim of this study was to analyze the potential of solar radiation and land surface temperature on the Loot desert using remote sensing and geo statistical technique. Results show that Earth's surface temperature fluctuates between 29 and 79 degrees Celsius in the Lut Plain. So that Earth's temperature increases to the east and north-east of the region. Also, the radiation energy reaching the surface in the Lut plain varies from 232.77 to 237.61w/m² in different parts of the Lut plain. So that the maximum amount of energy is related to the south of the plain, and the further we move to the north reduces the amount of energy.

    Keywords: Solar energy, land surface temperature, remote sensing, geo statistical, Lut desert
  • Amir Saffati, Ezatallah Ghanavati, Hamid Alipour Dezdouli Asl* Pages 199-222

    Studying the morphology of the rivers and identifying the causes of these changes are widely useful in determining the evolution of rivers and planning the maintenance of the river system. The Karun River, between Bandar-e-Khoramshahr and the constant flow of water in the country, plays an important role in the country's water cycle. Due to the morphological changes of this river that have disrupted the normal functioning of the river, it is necessary to investigate the morphological changes and its causes. In this study, with the aim of investigating these changes with satellite imagery, Landsat images for 1990, 2005 and 2018 were prepared and morphological changes were extracted after required processing. The results show that out of the 36 investigated sections, the width of the river has decreased in 29 sections so that it has narrowed to 450 m around Ahwaz. In order to investigate the causes of changes, the effective parameters in changes such as precipitation, discharge, runoff coefficient, waterway length, permeability coefficient, landform, lithology, land use change, wasteland, slope percentage, drainage density and vegetation density, land Theology and floodplains, To assess the hazards of the area, were used. Floodplain parameter was extracted using ANP_Fuzzy model and landslide and land use parameters were extracted using SVM model. Among the factors affecting these changes that were investigated using logistic regression models and factor analysis were land use changes, vegetation density and sediment yield. These changes have resulted in the destruction of natural habitats along the river, the ability to self-purify water, sudden floods, threatening and damaging human structures, agriculture, and so on.

    Keywords: Bandagir, Khorramshahr, Morphological changes, Remote sensing, Land use change
  • Atefeh Moradi, Mariam Daneshvar*, Seyed Abdol-Hadi Daneshpour, Hooman Bahmanpour Pages 223-242

    Today, sustainable placement is one of the main approaches of urban planners and regional planners. The purpose of this study was to design and fit a consolidated model of localization of densely populated areas with emphasis on environmental balance. The purpose of this research is practical and it is a survey-analysis type. At first, according to the theoretical foundations, the research background and interviewing the experts designed the integrated model (basic conceptual model). Then the model was fitted by referring to experts (86 simple). The initial model of the research was investigated and tested using SEM using Smart PLS 2 software. The results showed that the factor loadings of all questionnaire questions were more than 0.4 and were therefore acceptable. The t-values ​​for all questions are greater than 1.96 and are therefore significant at 95% confidence level. On the other hand, environmental equilibrium in locating subtropical regions is affected by 7 criteria and 22 sub criteria, among which environmental quality had the highest impact (path coefficient= 0.5227) and semantic structure (path coefficient = 0.0353) the least. Also, the mean of the common index index was 1.147 and the coefficient of determination (R2) was 0.9184. The overall fit of the model (GOF) was calculated to be 0.55235. In the final study, it was found that all paths have significant coefficients and thus the conceptual model of research was confirmed.

    Keywords: Location, pre-urbanism, Environmental Balance, Integrated Model, Model Fit
  • Zahra Ebadi Nehari, Mahdi Erfanian*, Sima Kazempour Choursi Pages 243-257

    Drought is a complex phenomenon caused by the breaking of water balance and it has always an impact on agricultural, ecological and socio-economic spheres. Although the drought indices deriving from remote sensing data have been used to monitor meteorological or agricultural drought, there are no indices that can suitably reflect the comprehensive information of drought from meteorological to agricultural aspects. In this study, the synthesized drought index (SDI) as a synthesized index from the vegetation condition index (VCI), temperature condition index (TCI) and precipitation condition index (PCI) were used for comprehensive drought monitoring in the Urmia Lake Basin (ULB) based on the Principal Component Analysis (PCA). For this purpose, MOD13A3, MOD11A2 and TRMM 3B43 data series were downloaded y for the period of 2001–2012. After initial processing, drought indicators were calculated using LST NDVI and TRMM data, and monthly drought severity maps were prepared. In order to validate SDI index, the Correlation relationship between SDI and SPI indices was obtained in the 3 month period during the growing season. As well as, SDI correlation relationships were investigated with wheat and barley crop yields. The results indicate that drought occurred in 2008 and 2001 in the ULB. The results of validation show that there is a correlation of 80% between the two SDI and SPI indicators. Also, the results of this study showed that the SDI index, as a comprehensive index of drought monitoring, reflects the effects of drought on agriculture.

    Keywords: Drought Monitoring, MODIS, Principal Component Analysis, SDI, TRMM
  • Abbas Ladani, Ahmad Pour Ahmad*, Karamatollah Ziyari, Rahmatollah Farhoudi, Saeed Zanganeh Shahraki Pages 259-277

    Good governance encompasses the very broad concept that is the product of the participation of the three institutions of government, civil society, and the private sector, all of which are essential for sustainable human development. On the other hand, integrated coastal zone management with a sustainable development approach seeks to preserve the environment while at the same time promoting economic development so that the natural environment and coastal residents can benefit from it. Therefore, the application of integrated coastal zone management with a good governance approach can result in the participation of three government agencies, civil society and the private sector in protecting the environment and economic development of coastal areas and simultaneously benefiting coastal residents and natural environments. Kish is considered as a case study of this study due to geographical features and ecological potentials and urban context of the study area, among other islands of the Persian Gulf. The purpose of this study was to develop good governance indicators and criteria, evaluate good governance in integrated management of Kish, and provide strategies to promote integrated management of coastal areas with good governance approach. To accomplish these goals, firstly, by explaining the subject literature and reviewing the research background, an integrated coastal zone management model with a good governance approach was presented. The main criteria in this model are participation, legislation, accountability, accountability, central justice, transparency, efficiency and effectiveness, and community-centricity, each of which includes sub-criteria. Then, by using questionnaire and interviewing residents and experts, as well as by applying hierarchical analysis method, good governance status in integrated management of Kish was assessed. The final score of Kish by calculations was 2.53 (out of 5), indicating a relatively inadequate situation of good governance in Kish integrated management. Finally, solutions were presented to promote good governance in the integrated management of

    Keywords: Integrated Coastal Zone Management, Good Governance, Kish
  • Omid Mahpeykar*, Mohammadreza Khalilabadi Pages 279-292

    General circulation of Persian Gulf has a cyclonic pattern that affected by tide, wind stress and thermohaline force. Although tidal force is very effective in values of current speed, but thermohaline force is dominant in long time because tidal forcing has a short period and returning nature. Tide and density parameters are important in navigating and shipping, especially when ships approaching the shore and shallow water to determine the drainage of them. In this study using the Mike model based on the three-dimensional solution of the Navier Stokes equations, assumption of incompressibility, Boussinesq aproximation, and hydrostatic pressure, Persian Gulf circulation modelled. After model stability, the effects of tidal force on horizontal and vertical distribution of density were investigated. Results show that forcing of tide caused current direction be regular and without tidal force, wind stress dominates on isopycnal and turbulent pattern forms in sea surface layer especially in cool season. Also, with the elimination of the tide effect, the velocity of current is reduced to 75% and the water density is increased to 1-2 kg/m3. Density profile show that the Persian Gulf is a baroclinic environment and it is stronger in cool season relative to warm season. The impact of forces is not the same in different regions of the Persian Gulf, so that the effects on the change in density in the Strait of Hormuz are more perceptible and moving inward to the Gulf, the intensity of its effect is reduced.

    Keywords: PersianGulf, Modelling, MIKE 3, density, Tide
  • Hassan Haji Amiri, Arash Seghfi Asl* Pages 293-311

    Following developments in urban contexts of contemporary Iran, the creation of new urban contexts and cities has a direct impact on the ecosystem of its surrounding area. Urban neighborhoods on the path to achieving the goal of sustainable urban development require the integration of architecture and the principles of environmental sustainability. Using the Sustainable Architecture approach based on the principles of world standard is one of the most effective steps in this field. Progressive research, combined with the LEED World Standard Code of Conduct as a basis for evaluation, has revised the classification of the indicators of this Code based on biological and indigenous characteristics in the Qom city. To this end, urban texture and neighborhood assessment metrics are explained in the LEED and then with the aim of determining the importance category, baseline indices at the scale of the study area - renovated settlements (Pardisan City) - in a manner Qualitative analysis has been investigated. Finally, quantification in each section of context indices is done based on existing statistical documentary data for accreditation sub-indicators and, according to the final findings, a new classification of baseline assessment indexes for contemporary urban context designs. Based on the degree of effectiveness provided.

    Keywords: Sustainable Architecture, LEED Neighborhood Development, Contemporary Iranian Cities
  • Asadolah Hejazi, Zahra Heidari* Pages 313-326

    In recent years, population growth and consequently the shortage of drinking water resources have increased the importance of studying the areas of caries Regarding the importance of the subject, in the present study, the evaluation and monitoring of the developed karstic areas and the potential of contamination of Cartesian resources in the Ravensar basin have been addressed In this study, 7factors were used to evaluate the factors of Karst development in Ravansar basin as well as two methods of OWA and ANP. The method of work is that after the necessary processing, using the OWA method and applying weights obtained through the ANP model, the zoning is done After designing the zoning map, using the satellite imagery of 2007 and2015, the development of human development areas in the developed karstic areas has been evaluated The results of this study indicate that most of the studied basin, especially in northern and western areas of the basin, are highly and relatively developed in the class, The calculation of the area of man-made areas suggests that in2007, about 2.6 km of occupied areas of man-made industrial zones have been occupied which, according to the growing population, increased to 3.8 km in2015, human-made areas have been extracted in developed artisanal areas.

    Keywords: Ravansar watershed, Karst, Pollution, OWA, ANP
  • Mina Mirian, Mostafa Karampoor*, Mohamd Moradi, Houshang Ghemi, Behrouz Nasiri Pages 327-343

    The purpose of this study is to determine the long-term variations in rainfall data as well as to identify wet and dry periods of 35 synoptic stations in Iran. In order to know the variation of rainfall in studied stations, average maps, coefficient of variation and skewness were drawn. Then, using the Mann-Kendall test, the significance of the trend on each station was tested at 95% confidence level. Finally, wet and dry periods were identified by using 20% high and low extreme rainfall during the 50-year study period. The results show that the general model of the country's regime is that the rainfall levels from the north to the south-east and from the west to the east of the country are reduced. The lowest values of the coefficient of variation and skewness are related to the northern regions especially the Caspian seaside and the highest amounts are in the southern regions, especially in the south and south-east. In general, the results of the Mann-Kendall test show that rainfall data in the seasonal scale, with the exception of several synoptic stations, do not show a significant trend. Most wet periods occur in the spring and the lowest in summer and the highest dry periods occur in the autumn and the lowest in spring. The number of droughts in the cold periods is significant. Also, the frequency of occurrence of dry periods is more than wet periods.

    Keywords: Trend, Precipitation, Mann-Kendall, Iran
  • Fatemeh Yadegarifar, Mohammadreza Poodineh*, Morteza Esmaelnejad Pages 345-364

    In the meantime it can cause serious and irreparable damage to other social, economic and structural sectors of society. A look at the history of human life on Earth shows that human beings have always been exposed to all kinds of natural hazards. Natural hazards have many types, one of which is drought and water crisis. The recent droughts in Iran and the severity of the damage indicate the continued vulnerability of urban and rural areas. At present, drought management in our country is based on crisis management and thus less attention is paid to drought impacts and preparedness. Therefore, the purpose of this study is to evaluate the resilience of Zahedan city against water crisis and drought. The present study is applied in terms of purpose and in terms of research, descriptive and analytical. The statistical population of the study is all households in Zahedan city based on the census of 1395 168480 households (672589 people). From the household heads, a sample size of 383 people was selected randomly using Cochran formula. Descriptive statistics and inferential statistics were used to analyze the findings. The results of one-sample t-test show that the economic, social and institutional resiliency status in Zahedan city is lower than the average (2.815, 2.873 and 2.886, respectively); The results showed that Zahedan city is not in a good position in terms of resilience to drought and water crisis and this city has many water problems in rural areas and Zahedan city. Rural water shortages and droughts have caused extensive damage to farmers and ranchers. The effects of the water crisis on the economic, social and environmental structure of the villages have been very negative and these negative effects have ultimately led to the migration of villagers to Zahedan.

    Keywords: Resilience, Drought, Evaluation, Crisis, Zahedan City
  • Elmira Azimi*, Hosin Mobara, Maryam Farzadmanesh Pages 365-382

    The emergence of a variety of inequalities, widespread poverty, malnutrition and ... were examples of the effects of urbanization. For this reason, many scholars and experts have focused on the quality of life, in order to improve living conditions and improve the quality of life of human beings. Many studies show that satisfaction with different dimensions and characteristics of the neighborhood affects residents' quality of life. Considering that satisfaction with life, i.e., the full satisfaction of all parts of life, if this kind of satisfaction does not develop among residents, more serious problems such as intra-urban migration, severe class contradictions and the problem of uplifting and down-town faces Accepts. Therefore, identifying the effective factors on residential satisfaction in each neighborhood, which is in accordance with the needs of the residents of that neighborhood, is one of the main goals of urban planners in order to increase residential satisfaction. The purpose of this study was to investigate the effect of location and quality of environment on improving citizens' satisfaction from neighborhoods. The research method was descriptive-analytic, data collection method, library and survey, sample size was estimated 315 by Cochran formula. In order to test the hypotheses presented in this study, structural equation modeling was used in Lisrel software environment. The results of this study indicate that spatial sense of belonging and quality of environment have a significant effect on residents' satisfaction with the neighborhood.

    Keywords: Spatial sense of taste, environmental quality, residential satisfaction, farmer's area in the 6th district of Tehran
  • Elahe Zoghi Hosseini, Darab Diba*, Hamed Kamelnia, Mostafa Mokhtabad Ameri Pages 383-402

    The innate sense of interaction with the region is a sign of environmental sensitivity, which is very vital in the 21st century. Today, it is inevitable that regionalism should be included in a larger discourse of architecture, and that the debate over the role of the use of regional green architecture as a factor in cultural identity and sense of place should be promoted. The present study argues that regionalist architecture has entered a new phase of its evolutionary process, which is sustainable regionalism. In this view, regions must be defined in terms of their unique resources and specific constraints. Instead of being influenced by globalization, regions must follow a complex interdependence in a global and regional interaction system that is physical, social, cultural, and most importantly ecological. Therefore, using the method of qualitative content analysis based on the logic of inductive reasoning, from the textual data and architectural experiences mentioned in the research, move and by extracting the hidden concepts in it, gradually reach more abstract levels of sustainable regionalism. We will find. In addition, using the latest works of architecture selected by international institutions and awards and competitions, we are developing examples of sustainable regionalism. Achieving a model or theoretical framework that demonstrates latent disciplines and repetitive patterns in regionalist architecture and sustainable architecture can be the culmination of research.

    Keywords: regionalism, sustainability, sustainable regionalism, bioregionalism, architectural approaches, globalization, localism
  • Ehsan Amini, Shirin Toghyani*, Amirhosein Shabani Pages 403-426

    Today, the number of elderly people is increasing due to various factors such as changing life expectancy and population distribution. On the other hand, this period of life requires special needs such as care and health to other external and environmental factors. The social phenomenon of the city is not separate from this population group, ie the elderly, and urban planners using environmental theories can take steps to improve the use of the elderly in the city and its public spaces. In this regard, the purpose of this study is to explain the components of the elderly-friendly city with an environmental psychology approach in the eight cities of Shiraz. After identifying the characteristics to obtain the required information using a questionnaire tool that Cochran's method was used to determine the sample and GIS data were generated using Moran analysis of the desired layers and then using hierarchical analysis and Hot spot analysis of overlapping criteria was performed using fuzzy functions and urban spaces needed by the elderly were identified. Then, by confirming the hypotheses in this field that attention to social components along with components of spatial structure can be appropriate to improve the urban environment, suggestions in this area from attention to access and public transportation to creating an environment Elderly entertainment was provided.

    Keywords: City, urban space, elderly friendly city, environmental psychology, Shiraz
  • Parisa Hamedani, Azita Rajabi* Pages 427-444

    In the new age and in the third millennium, natural crises have become an inseparable reality of human life and have become one of the most important issues facing most of the world's metropolises. By observing the principles and laws of urban planning and applying them in accordance with the principles of crisis management, urban crises can be reduced to some extent. Crisis management is a process of planning and performance that by systematically observing and analyzing crises seeks to find a tool to reduce the effects of the crisis. Due to the importance of the subject of the present study, it seeks to investigate the factors affecting the spatial-physical vulnerability of the city with a descriptive-analytical method with a crisis management approach in the city of Robat Karim. The statistical population of the research group of 20 people was selected by snowball method. Data analysis method was performed with anp model. The results showed that among the 4 factors affecting the vulnerability of the operating city (standard), natural (with a normalized score of 0.054), in the first priority, physical criteria (with a normalized score of 0.27) in the second priority and social criteria - Economic (with a normalized score of 0.08) were recognized in the third priority and finally the relief and management criteria (with a normalized score of 0.09) in the fourth priority, and these criteria play a role in the vulnerability of the city of Robat Karim, respectively. According to the obtained results, any planning in order to manage the crisis of Robat Karim city should be based on the natural factors of this city.

    Keywords: Vulnerability, Crisis Management, Robat Karim city