فهرست مطالب

مجله مطالعات روان شناسی صنعتی و سازمانی
سال هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • راضیه عابدینی ولامدهی* صفحات 1-26

    با توجه به این که کارکنان به دنبال مشاغلی هستند که در آن امکانات اولیه مرتبط با زمینه شغلی را دارا باشد و حق انتخاب و استقلال داشته باشند، هدف از این پژوهش بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس شغل خوب و انطباقی دافی و همکاران (2017) در کارکنان بیمارستان مشهد بود تا این مسئله مورد بررسی قرار گیرد. بدین منظور نمونه ای شامل 180 نفر از کارکنان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های شغل خوب و انطباقی دافی و همکاران، حمایت اجتماعی ادراک شده زیمن، سازگاری شغلی بل و خشنودی شغلی تسو و ایگان را تکمیل کردند. بررسی همسانی درونی سوالات پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ و همبستگی هر سوال با نمره کل آزمون نشان داد سوالات این مقیاس از همسانی درونی قابل قبولی برخوردارند. به منظور بررسی روایی مقیاس شغل خوب و انطباقی از چند روش استفاده شد. اول تحلیل عامل اکتشافی با روش مولفه های اصلی و چرخش واریماکس، مطابق با انتظار نشان داد که 15 ماده پرسشنامه شغل خوب و انطباقی روی پنج عامل شرایط کار ایمن، دسترسی به امکانات بهداشتی، پرداختی مناسب، اوقات فراغت و ارزش های مکمل بار می گذارند. دوم، تحلیل عاملی تاییدی نشان داد روی هر پنج عامل به طور مجزا سه ماده به طور معنی داری بار گذاشتند و مدل پنج عاملی برازش خوبی با داده ها دارد. سوم، نتایج حاصل از بررسی روایی همگرا نشان داد میان نمره کل مقیاس و نمرات خرده مقیاس های شرایط کار ایمن، دسترسی به امکانات بهداشتی، پرداختی مناسب، اوقات فراغت و ارزش های مکمل همبستگی مثبت وجود دارد. همچنین، همبستگی مقیاس شغل خوب و انطباقی با خشنودی شغلی (59/0)، سازگاری شغلی (26/0) و حمایت اجتماعی (30/0) محاسبه شد. نکته ای که باید به آن توجه کرد این بود که خود مقیاس شغل خوب و انطباقی در محیط کار می تواند بهتر پنج عامل شرایط کار ایمن، دسترسی به امکانات بهداشتی، پرداختی مناسب، اوقات فراغت و ارزش های سازمانی را پیش بینی کند. در مجموع یافته های پژوهش نشان دادند که مقیاس شغل خوب و انطباقی همسان با پژوهش های انجام شده در غرب از پنج عامل تشکیل شده است و از روایی و پایایی قابل قبولی برخوردار است. در نتیجه می توان از این پرسشنامه برای سنجش این سازه در کارکنان ایرانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: شغل خوب و انطباقی، ویژگی های روان سنجی
  • غزاله حیاوی*، آسیه مرادی، خدامراد مومنی، نسرین ارشدی صفحات 27-48

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر سرمایه روان شناختی بر عملکرد شغلی و بهزیستی روان شناختی از طریق نقش واسطه ای رشد روان شناختی در کار بود. جامعه پژوهش کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب منطقه اهواز در سال 1398 را در بر می گیرد که از این میان تعداد 418 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از  پرسش نامه های سرمایه روان شناختی لوتانز و همکاران، رشد روان شناختی در کار پوراث و همکاران، عملکرد شغلی ویلیام و آندرسون، و بهزیستی روان شناختی دینر و بیسواس-دینر جمع آوری گردید. طرح پژوهش از نوع همبستگی از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) بود. ارزیابی الگوی پیشنهادی با استفاده از نرم افزارهای SPSS-25 و AMOS-24 صورت گرفت. جهت آزمودن اثرات واسطه ای نیز از روش بوت استراپ استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد که الگوی پیشنهادی از برازش خوبی با داده ها برخوردار است. یافته های پژوهش حاکی از تایید اثرات مستقیم سرمایه روان شناختی و رشد روان شناختی در کار بر عملکرد شغلی و بهزیستی روان شناختی بود. هم چنین اثر مستقیم سرمایه روان شناختی به رشد روان شناختی در کار مورد تایید قرار گرفت. یافته های مربوط به فرضیه های غیرمستقیم نشان دهنده تایید نقش واسطه ای متغیر رشد روان شناختی در کار در رابطه بین سرمایه روان شناختی و پیامدهای عملکرد شغلی و بهزیستی روان شناختی بود. با توجه به نتایج این تحقیق، تمرکز بر حالات فردی نیروی انسانی در محیط کار منجر به ارتقاء عملکرد شغلی و بهزیستی روان شناختی می گردد، لذا اقداماتی جهت افزایش سرمایه روان شناختی و رشد روان شناختی در کار در قالب برنامه های آموزشی به سازمان توصیه می شود

    کلیدواژگان: سرمایه رواشناختی، رشد روان شناختی در کار، عملکرد شغلی، بهزیستی روان شناختی
  • علی یزدخواستی*، فاطمه متولی جعفرآبادی، زهرا صادقی آرانی صفحات 49-74

    محیط در حال تغییر و دگرگونی، سازمان ها را ملزم به توجه به خلاقیت و نوآوری می کند. سازمان ها باید به طور مداوم خلاق باشند تا بتوانند مزیت رقابتی داشته باشند. هدف تحقیق حاضر بررسی عوامل موثر بر خلاقیت به روش فراتحلیل در سازمان های ایرانی است، تا از این طریق بتوان با یکپارچه سازی پژوهش های مجزای انجام شده در زمینه خلاقیت، عوامل موثر بر آن را شناسایی و اندازه اثر هریک از عوامل و میزان همگنی مطالعات انجام شده را مشخص نمود. روش پژوهش، فراتحلیل است. بدین منظور از نرم افزار CAM2 استفاده شده است. در جستجوی اولیه با معیارهای ورود سال پژوهش و زبان پژوهش از پایگاه های داده مورد بررسی 1687 سند مرتبط با موضوع یافت گردید. پس از آن، با معیارهای درون گنجی 170 پژوهش گزینش و در فرایند فراتحلیل وارد شده است. یافته های پژوهش نشان داد که در سطح اطمینان 95 درصد عوامل سازمانی تاثیر معنی داری بر خلاقیت سازمانی داشته و توانسته 52/0 درصد از تغییرات خلاقیت سازمانی را تبیین کند. همچنین، نتایج آزمون ناهمگونی نشان دهنده آن بود که بین مطالعات مورد بررسی ناهمگنی وجود دارد که به همین جهت از اندازه اثر تصادفی استفاده شد. نمودار قیفی نیز حاکی از آن است که خطای استاندارد پایین و سوگیری نسبتا کم است، که درواقع بیانگر توزیع نرمال و تصادفی است و خطای مشاهده شده نیز ناشی از انواع اریب احتمالی می باشد. نتایج این پژوهش نشان دهنده آن بود که از میان متغیرهای بررسی شده فرهنگ بوروکراسی، فرهنگ سلسله مراتبی، پیچیدگی شغل، راهبرد رفتارمحور، تفویض اختیار با مقدار معنی داری P>0.05، بدون تاثیر بر خلاقیت سازمانی گزارش شده است. همچنین متغیرهای استراتژی و سیاست های دانش محور و فرهنگ قبیله ای با اندازه اثرهای 65/0 و 63/0، بیشترین درصد تغییرات خلاقیت در سازمان های ایرانی، و متغیر رهبری عملگرا با اندازه اثر 17/0 کمترین درصد تغییرات خلاقیت در سازمان های ایرانی را تبیین کرده است. نتایج نشان می دهد تلاش برای بهبود فرهنگ سازمانی به ویژه غنی سازی فرهنگ قبیله ای و هم چنین تدوین استراتژی های مدیریت دانش سازمانی و برنامه ریزی برای اجرای این استراتژی ها تاثیر قابل توجهی بر توسعه خلاقیت سازمانی در سازمان های ایرانی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، خلاقیت سازمانی رفتار خلاقانه، عوامل سازمانی
  • ایرج سلطانی، منصور نوروزی*، اکبر اعتباریان صفحات 75-96

    کارکنان سازمان های فرهنگی دارای ویژگی هایی هستند که آن ها را از سایر کارکنان مجزا کرده لذا، بالندگی سرمایه انسانی در آن ها نیاز به مدل خاصی دارد. تحقیق حاضر با هدف شناسایی تم های کلیدی بالندگی سرمایه انسانی برای توانمندسازی کارکنان به منظور تعالی سازمان های فرهنگی، تعیین ارزش و اولویت هر تم انجام شد. این تحقیق به صورت آمیخته انجام گردید. مرحله کیفی از روش تحلیل محتوای کیفی منابع و مقالات ارایه شده در سال های 1393 (2014) به بعد انجام شد. مرحله کمی از روش دلفی فازی که جامعه آماری آن را تعداد 50 نفر از استادان، مدیران و کارشناسان فرهنگی تشکیل داده، و حجم نمونه برابر 12 نفر واجدین شرایط دلفی بودند، انجام شد. بخش کیفی بر اساس مراحل تحلیل محتوای کیفی و کدگذاری و مقوله بندی داده ها انجام شد. در بخش کمی نتایج حاصل از تحلیل محتوا به صورت دلفی فازی در معرض نظرات خبرگان قرار داده شد، با تکنیک های فازی مثلثی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت و اولویت بندی گردید. نتایج بیانگر این است که نگاه به توسعه سرمایه انسانی در سازمان های فرهنگی باید به سمت کارکنان فرهنگی تغییر جهت دهد. تم های به دست آمده برای توسعه سرمایه انسانی به ترتیب اولویت عبارت از شرایط عمومی کارکنان (انگیزشی) با مقدار قطعی 8 از 10، فرهنگ سازمانی با مقدار قطعی شده 92/7 از 10، هوش اخلاقی با امتیاز 56/7 از 10، هوش فرهنگی با 92/6 از 10 و هوش معنوی با مقدار 27/6 از 10 هستند. مقوله های شرایط عمومی عبارت است از: برنامه ریزی منابع انسانی، ویژگی های فردی، قابلیت های شغلی، شرایط سازمانی و فنون مدیریتی. فرهنگ سازمانی شامل مقوله های: رسالت، سازگاری، درگیر شدن، انطباق پذیری، فاصله قدرت، ابهام گریزی، آینده نگری، فردگرایی/ جمع گرایی، اجتناب از زیاده روی، زنانگی/ مردانگی و نمادسازی. مقوله های هوش اخلاقی؛ همدردی و هوشیاری، رفتار منصفانه و خودکنترلی، توجه و احترام، مهربانی و صبر و بردباری است. هوش فرهنگی شامل مقوله های؛ انگیزشی- احساسی، فراشناختی، شناختی و رفتاری است و مقوله های هوش معنوی عبارت از؛ خودآگاهی، خودانگیختگی، چشم انداز محوری، کل نگری، نوعدوستی، استقبال از تفاوت، استقلال رای، تواضع و فروتنی، طرح چراهای بنیادی، توانایی تغییر چارچوب ذهنی و حس تعهد به رسالت سازمان است.

    کلیدواژگان: عملکرد شغلی، سازمان های فرهنگی، توانمندسازهای سرمایه انسانی
  • مهدی نداف، مهتا جودزاده* صفحات 97-132

    دانستن اصول رفتار سازمانی برای مدیران اهمیت دارد. یکی از مبانی مدیریت در سازمان ها داشتن اطلاعات درباره نگرش های کارکنان می باشد. نگرش کارکنان بر عملکرد آن ها تاثیر می گذارد. نگرش های شغلی کارکنان و مدیریت آن ها می تواند منافع زیادی برای سازمان داشته باشد، زیرا نگرش ها معمولا یکی از پیش بینی کننده های اساسی رفتار هستند. نگرش شغلی، نوعی احساس فرد نسبت به شغلش است که ناشی از عواملی مانند ماهیت شغل، عوامل سازمانی، عوامل محیطی و نیز عوامل فردی است. نگرش های اصلی و مهمی که در تحقیق حاضر به آن ها پرداخته می شود شامل: خشنودی شغلی، دلبستگی شغلی، تعهد سازمانی و حمایت سازمانی ادراک شده هستند. از این رو، هدف تحقیق حاضر بررسی کیفی وضعیت موجود نگرش های شغلی در بین کارکنان شرکت پالایش گاز بیدبلند است. جامعه آماری تحقیق کلیه مدیران و کارکنان رسمی، قراردادی و پیمانی شرکت پالایش گاز بیدبلند بود که تعداد 50 نفر از آن ها با روش گلوله برفی مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه های نیمه ساختاریافته بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل محتوای کیفی استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل نشان داد که در مجموع 4 متغیر، 20 بعد و 27 مولفه برای چهار نگرش شغلی مورد بررسی حاصل شد. تعداد 8 بعد و 15 مولفه برای متغیر خشنودی شغلی؛ تعداد 3 بعد و 3 مولفه برای متغیر تعهد سازمانی؛ تعداد 5 بعد و 5 مولفه برای متغیر حمایت سازمانی ادراک شده و تعداد 4 بعد و 4 مولفه برای متغیر دلبستگی شغلی به دست آمد. با توجه به اینکه نگرش های شغلی بر رفتارهای کارکنان در سازمان ها تاثیر می گذارد، با شناخت نگرش های شغلی می توان از بسیاری از رویدادهای شغلی مانند فرسودگی شغلی، بی علاقگی، سوء رفتارهای مختلف و درنهایت جابجایی و ترک شغل جلوگیری کرد و این برای مدیران سازمان ها بسیار مفید است.

    کلیدواژگان: نگرش شغلی، خشنودی شغلی، تعهد سازمانی، حمایت سازمانی ادراک شده، دلبستگی شغلی
  • شادی صالحی*، لیلا پیری، حسین شکرکن صفحات 133-150

    امروزه کارآفرینی سازمانی به سرعت در حال تبدیل شدن به یک سلاح قدرتمند برای بسیاری از سازمان ها به منظور ایجاد مزیت رقابتی می باشد. پژوهش حاضر به بررسی رابطه هوش هیجانی و کارآفرینی سازمانی با توجه به نقش میانجی اشتیاق شغلی پرداخته است. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. کلیه کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران به تعداد 1100 نفر جامعه آماری پژوهش را تشکیل می دهند که 285 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه های استاندارد اشتیاق شغلی سلانوا و شوفیلی (2002)، کارآفرینی سازمانی مارگاریت هیل (2003) و هوش هیجانی افزلور و ماینورس (2003) بود. برای بررسی روایی پرسشنامه ها از ضرایب روایی همگرا و واگرا استفاده شد .پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار PLS و الگویابی معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد که بین هوش هیجانی با کارآفرینی سازمانی و اشتیاق شغلی رابطه وجود دارد. بین کارآفرینی سازمانی و اشتیاق شغلی نیز رابطه معنی دار بود. همچنین، نتایج نشان داد که رابطه غیر مستقیم کارآفرینی سازمانی از طریق اشتیاق شغلی با هوش هیجانی از رابطه مستقیم آن بیشتر است. لذا می توان نتیجه گیری کرد که با توجه به رابطه هوش هیجانی با کارآفرینی سازمانی و با در نظر گرفتن تایید نقش واسطه ای اشتیاق شغلی، مدیران می توانند با توجه هرچه بیشتر به اشتیاق شغلی کارکنان شرایط لازم را برای کارآفرینی سازمانی فراهم سازند.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، کارآفرینی سازمانی، اشتیاق شغلی
  • نرگس سکوند*، زهرا وظیفه، فاطمه مالکی، حسن غفاری، محمد مهدی صفحات 151-170

    هدف این پژوهش بررسی اثر هوش هیجانی بر بهره وری منابع انسانی با نقش متغیر میانجی ترومای سازمانی بود که به روش پیمایشی و مبتنی بر الگویابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار  SMART PLS انجام شد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های استاندارد هوش هیجانی وانگ و لو (2000)، ترومای سازمانی دیهیم پور و دولتی (1398) و بهره وری نیروی انسانی هرسی و گلد اسمیت (1980) استفاده شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان سازمان بنادر و کشتیرانی چابهار تشکیل دادند . از این جامعه، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 103 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت تعیین پایایی پرسش نامه ها از روش های آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی و جهت تایید روایی آن ها نیز از روایی واگرا و همگرا استفاده شد. نتایج نشان داد هوش هیجانی بر ترومای سازمانی اثر منفی (57/0-) و بر بهره وری منابع انسانی اثر مثبت (30/0) دارد. اثر منفی ترومای سازمانی نیز بر بهره وری منابع انسانی مورد تایید قرار گرفت (28/0-). اثر غیرمستقیم هوش هیجانی بر بهره وری منابع انسانی از طریق نقش میانجی گر ترومای سازمانی نیز تایید شد (01/0<p). با توجه به نتایج پژوهش، متغیر هوش هیجانی در کارکنان جهت بالا رفتن بهره وری منابع انسانی از اهمیت بالایی برخوردار است. ضمن این که، توجه به هوش هیجانی کارکنان برای جلوگیری از اثرات مخرب ترومای سازمانی مهم و حایز اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، ترومای سازمانی، بهره وری نیروی انسانی
  • امیر قنبرپور نصرتی*، ناصر بای، حمیدرضا قزلسفلو صفحات 171-196
  • زهره لطیفی*، مرضیه خلیلی صفحات 197-212

    هدف اصلی این پژوهش بررسی اثربخشی مشاوره شغلی با رویکرد روایت درمانی بر انطباق پذیری کارراهه، اهمال کاری و کیفیت زندگی کاری در کارکنان آموزش و پرورش استان اصفهان بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه بود.  جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان آموزش و پرورش استان اصفهان در سال تحصیلی 1399 به تعداد 140 نفر بودند. 30 نفر از کارکنان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورن تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. گروه آزمایش به مدت هفت جلسه 60 تا 90 دقیقه ای در گروه مشاوره کارراهه با رویکرد روایت درمانی شرکت کردند. متغیرهای پژوهش با پرسشنامه های انطباق پذیری مسیر شغلی ساویکاس و پورفیلی (2012)، اهمال کاری تاکمن (1991) و کیفیت زندگی کاری والتون (1973) مورد سنجش قرار گرفتند. داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری با استفاده از نرم افزار SPSS-24 تحلیل گردید. نتایج نشان داد که آموزش مشاوره کارراهه با رویکرد روایت درمانی میزان اهمال کاری را کاهش و میزان انطباق پذیری و کیفیت زندگی کاری را افزایش داد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که اجرای مشاوره شغلی با رویکرد روایت درمانی می تواند سبب افزایش عملکرد شغلی و بهره وری کارکنان سازمان ها شود. پیشنهاد می گردد مراکز آموزش عالی و ادارات استفاده از مبانی مشاوره کارراهه مبتنی بر رویکرد روایت درمانی را در برنامه های آموزشی کارکنان خود جای دهند، این امر می تواند بر کاهش اهمال کاری، افزایش انطباق پذیری مسیر شغلی و کیفیت زندگی کاری تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: انطباق پذیری کارراهه، اهمال کاری، کیفیت زندگی کاری، مشاوره کارراهه با رویکرد روایت درمانی
  • محمدمهدی دوالی*، فرشید علیپور صفحات 213-230

    خشنودی شغلی نگرشی است که موجب بهبود بهره وری، افزایش انگیزه و توانمندی کارکنان می شود، لذا شناخت عوامل موثر بر آن و توجه به مهارت شغلی می تواند زمینه افزایش خشنودی شغلی را فراهم نماید. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر مهارت شغلی بر خشنودی شغلی با نقش میانجی فرسودگی شغلی می‎باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل کارکنان اقماری دکل های حفاری 61 و 69 فتح متعلق به شرکت ملی حفاری ایران بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، 109 نفر انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها با استفاده از پرسش نامه‎های استاندارد بوده است. جهت سنجش روایی از آزمون روایی محتوایی و روایی سازه و برای سنجش پایایی نیز از آزمون های آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی در نرم افزار پی.ال.اس استفاده گردید. یافته ها رابطه مهارت شغلی با خشنودی شغلی و فرسودگی شغلی و رابطه فرسودگی شغلی با خشنودی شغلی را تایید کرد. همچنین، یافته ها حاکی از آن بود که مهارت شغلی از طریق نقش میانجی گر فرسودگی شغلی، بر خشنودی شغلی کارکنان ملی حفاری ایران اثر غیرمستقیم دارد. نتایج پژوهش بیانگر آن است که با توجه به مشخص شدن رابطه بین خشنودی شغلی با فرسودگی شغلی و مهارت شغلی، مدیران برنامه هایی جهت افزایش خشنودی شغلی کارکنان و احساس خودکارآمدی اجرا نمایند و زمینه کاهش فرسودگی شغلی را فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: مهارت شغلی، رضایت شغلی، فرسودگی شغلی
  • سید رحیم صفوی میرمحله، شبنم زرجو، فاطمه پورسبحان دورقی، محمد کشاورز* صفحات 231-240

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر قلدری سازمانی بر تنهایی کارکنان با نقش میانجی سرپرستی استثمارگرایانه و باج گیری عاطفی انجام شده است. این مطالعه از لحاظ هدف کاربردی، از نوع توصیفی و با روش پیمایشی انجام شده است. اعضای نمونه در این مطالعه 212 نفر از کارکنان سازمان های ورزشی سمنان بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور تحلیل داده ها، روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار Smart PLS 2 مورد استفاده قرار گرفت. جهت سنجش روایی از روایی همگرا بهره گرفته شد و به منظور محاسبه پایایی، آلفای کرونباخ مورد استفاده قرار گرفت و ضریب آن برای تمام سازه های پژوهش بیشتر از 7/0 گزارش شد. نتایج نشان دادکه  قلدری سازمانی با ضریب مسیر 44/0 اثر مثبت و معنی داری بر احساس تنهایی کارکنان در سازمان دارد. همچنین، اثر مثبت و معنی داری میان متغیر های قلدری سازمانی با سرپرستی استثمارگرایانه با ضریب مسیر 64/0 و باج گیری عاطفی با ضریب مسیر 50/0 وجود داشت. علاوه بر این، سرپرستی استثمارگرایانه و باج گیری عاطفی به ترتیب با ضریب مسیر 42/0 و 38/0 اثر مثبت و معنی داری بر احساس تنهایی در سازمان داشتند. همچنین، سرپرستی استثمارگرایانه و باج گیری عاطفی نقش میانجی گر را بین قلدری سازمانی و احساس تنهایی در سازمان ایفا کردند (01/0<p). در صورتی که در یک سازمان قلدری رواج داشته باشد، سرپرستی استثمارگرایانه و باجگیری عاطفی بیشتری از سوی مدیران مشاهده خواهد شد و این امر به نوبه خود منجر به احساس تنهایی کارکنان در سازمان های ورزشی می گردد. از سوی دیگر چنانچه مدیران در سازمان های ورزشی رفتارهای مبتنی بر اعتماد و احترام نسبت به کارکنان داشته باشند، به دنبال باجگیری عاطفی از زیردستان خود نخواهند بود و سرپرستی سازمانی در جهت بهبود عملکرد و بهره وری کارکنان خواهد بود و بدین ترتیب ارتباطات موثرتری میان کارکنان شکل می گیرد که این امر به نوبه خود می تواند از احساس تنهایی کارکنان در سازمان های ورزشی بکاهد.

    کلیدواژگان: قلدری سازمانی، تنهایی کارکنان، سرپرستی استثمارگرایانه، باج گیری عاطفی
  • مهشید پورحسین، مجید فیروزکوهی برنج آبادی، نوری کعب عمیر صفحات 255-274

    پرستاران به دلیل ویژگی های کار پرستاری مانند نوبت‌کاری و تغییرات غیرقابل‌پیش‌بینی وضعیت بیمار، استرس شغلی بالایی را تجربه می‌کنند. تغییرات مکرر و گسترده در بیمارستان‌ها می‌تواند صدمه‌ای به پرستاران وارد کند و باعث خستگی ناشی از تغییر شود که تا حد زیادی مورد غفلت واقع ‌شده و کمتر موردپژوهش قرارگرفته است. هدف از این پژوهش بررسی نقش تعدیل گری تاب آوری در رابطه بین استرس شغلی و التزام شغلی در پرستاران بیمارستان الزهرا (س) شهر اصفهان بود. روش تحقیق حاضر، تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی- همبستگی بود. جامعه آماری شامل 1700 نفر از پرستاران بیمارستان الزهرا (س) شهر اصفهان بود که بر اساس روش مونت‌کارلو و با روش نمونه‌گیری در دسترس 200 نفر (60 مرد و 140 زن) انتخاب شدند. پرسش‌نامه‌های استرس شغلی‌HSE، تاب‌آوری و التزام شغلی بر روی نمونه اجرا گردید. داده‌های جمع‌آوری‌شده توسط نرم‌افزار SPSS-24 با استفاده از روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون ساده به روش همزمان، تجزیه‌وتحلیل شد. نتایج نشان داد، ضریب همبستگی بین استرس شغلی و التزام شغلی در سطح بالای تاب آوری (01/0>p ، 28/0-= r)، کمتر از ضریب همبستگی بین استرس شغلی و التزام شغلی در سطح پایین تاب‌آوری (01/0> p، 38/0- r =) می باشد. بنابراین علی‌رغم این که استرس شغلی یک عامل مهم در کاهش التزام شغلی است، اما با وجود تاب آوری بالا در کارکنان، افزایش استرس شغلی، نمی‌تواند التزام شغلی را چندان کاهش دهد.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، تاب آوری، التزام شغلی
|
  • Raziyeh Abedinivelamdehy * Pages 1-26
    Introduction

    Given increasing evidence that challenges the implicit autonomy assumption in the field of vocational psychology (that all people have the autonomy to make career choices), the psychology of working theory (PWT) expands the current vocational research and practice by taking an inclusive consideration that people are facing contextual constraints and thus may not be able to make free choices in their career. The purpose of this study was to investigat the psychometric properties of Decent Work Scale in employees of one hospital in Mashhad city.

    Method

    The sample consisted of 180 employees who were selected by census method, who completed Decent Work (2017), Social Support (1998), Adjustment (1961), and Job Satisfaction questionnaires were completed.

    Results

    Evaluation of internal consistency of questionnaire by Cronbach's alpha method and correlation of each question with total score, showed that questions of this scale have acceptable internal consistency. In order to investigate the validity of the Decent Work Scale, several methods were used. The exploratory factor analysis with principal components method and varimax rotation, as expected, showed that 15 items of the Decent Work Scale were loaded on five factors of individually directed safe working conditions, access to healthcare, adequate compensation, free time, and complemental values. Confirmatory factor analysis showed that 3 items of this scale significantly loaded on the five-factorial and the five-factorial model has a better fit with the data than the one-factorial model. The results of the convergent validity showed there is a positive correlation between the total score of the scale and the scores of safe working conditions, access to healthcare, adequate compensation, free time, and complemental values subscales. Also, the correlation of Decent Work Scale with job satisfaction (0.59), job adjustment (0.26) and social support (0.30) has been calculated.

    Discussion

    It should be noted that the Decent Work Scale in the workplace can better predict the five factors of safe working conditions, access to healthcare, adequate compensation, free time and rest, and organizational value. Overally, the study findings showed that this scale, similarity to the West research, is composed of five factors and has acceptable validity and reliability. Consequently, it can be applied to measure this construct in Iranian employees.

    Keywords: Decent work, psychometric properties
  • GHAZALEH Hayavi *, ASIE MORADI, KHODAMORAD MOMENI, Nasrin Arshadi Pages 27-48
    Introduction

    Thriving at work is a positive psychological state that definitely describes individual growth at organizations. Thriving at work is a two-dimensional construct composed of feeling of vitality or being energized and a sense of learning that signifies the acquisition and application of knowledge and skills to build capability and confidence at work. These two elements considering the affective and cognitive basis of employee growth and development simultaneously. Most previous studies focused on observing outcomes of thriving at work. Their findings show lots of benefits for both employees and organizations mainly such as psychological and physical health and high quality of job performance, but there are a few studies which identify antecedents of thriving at work. On the other hand, the literature of thriving at work supports its mediating role between some antecedents and consequences. In this regard, the present study has taken into account the effects of one of the major antecedents of thriving at work (psychological capital) on job performance and psychological well-being with highlighting the mediating role of thriving at work. The purpose of this study was to investigate the effect of psychological capital on job performance and psychological well-being considering the mediating role of thriving at wor.

    Method

    The research method is correlational through structural equation modeling (SEM). The participants of this study were 418 employees of NISOC who were selected through stratified random sampling method. Instruments included Psychological Capital Questionnaire )Luthans et al., 2007(, Thriving at Work Scale )Porath et al., 2012(, Job performance Questionnaire )Williams & Anderson, 1991(, and Psychological Wellbeing Questionnaire )Diener & Biswas-Diener, 2008(. The proposed model was analyzed through structural equation modeling by using SPSS-25 and AMOS-24 software packages. For testing indirect effects, Bootstrap method (Preacher & Hayes, 2008 (was used.

    Results

    Findings revealed that the proposed model fit the data properly. The direct effects of psychological capital and thriving at work on job performance and psychological well-being were significant. Findings also showed that psychological capital has positive direct effect on thriving at work. Results of indirect effects supported the mediating role of thriving at work in the relationship between psychological capital and both job performance and psychological well-being.

    Discussion

     According to the findings of this study, focus on personal chracteristics such as psychological capital and thriving at work in the case of improving job performance and psychological well-being is important thus practices for increasing psychological capital and thriving at work through training packages and programs should be considered by organization.

    Keywords: psychological capital, thriving at work, job performance, psychological well-being
  • Ali Yazdkhasty *, Fateme Motavalli Jafarabadi, Zahra Sadeqiarani Pages 49-74
    Introduction

    In a changing environment, organizations should consider creativity and innovation in the workplace. It would be a competitive advantage for organizations. The purpose of this study was to investigate the factors affecting creativity through meta-analysis in Iranian organizations by integrating separate research conducted in the field of creativity, the factors affecting it and the effect size of each factor and the degree of homogeneity.

    Method

    The research method is meta-analysis. CAM2 software has been used for this purpose. In the initial search based on the year and language, 1687 related documents were found from the studied databases. After that, 170 pieces of research were selected by inclusion criteria and entered into the meta-analysis process.

    Results

    Findings showed that at the 95% confidence level, organizational factors have a significant effect on organizational creativity and can explain 0.52% of changes in organizational creativity variable. Also, the results of the heterogeneity test indicated that there is heterogeneity between the studies, which is why the random effect size has been used. The funnel diagram also indicated that the standard error is low and the bias is relatively low, it indicates a normal and random distribution, and the observed error is due to possible oblique types.The results of this study show that the P-value of bureaucracy culture, hierarchical culture, job complexity, behavior-oriented strategy, and delegation is more than 0.05. These variables did not affect organizational creativity. Also, the variables of strategy and policies based on knowledge and tribal culture with the effect size of 0.65 and 0.63, the highest percentage of creativity changes in Iranian organizations, and the variable of pragmatic leadership with the effect size of 0.17, the lowest percentage of creativity changes in Iranian organizations.

    Discussion

    On the basis of research results, efforts to improve organizational culture, especially the enrichment of tribal culture, as well as development of organizational knowledge management strategies, and planning to implement these strategies will have a significant impact on the development of organizational creativity in Iranian organizations.

    Keywords: Meta-Analysis, Organizational creativity, creative behavior, Organizational Factors
  • Iraj Soltani, Mansoor Noroozi *, Akbar Etebarian Pages 75-96
    Introduction

    Employees of cultural organizations have characteristics that set them apart from other employees. Therefore, the development of human capital requires a specific model. The purpose of this study was to identify key themes of human capital development for empowering employees to enhance performance of cultural organizations, determine value and prioritize each theme.

    Method

    This study was a mixed method study. The qualitative phase was carried out through the qualitative content analysis of the sources and articles presented in 2014 and later. Quantitative phase of fuzzy Delphi method was used. The statistical population consisted of 50 professors, managers and cultural experts. The sample size was 12 persons eligible for Delphi method. The qualitative section was based on qualitative content analysis and data coding and categorization. In the quantitative section, the results of the content analysis were fuzzy Delphi exposed to the opinions of experts, analyzed with triangular fuzzy techniques and prioritized.

    Results

    The results indicated that the development of human capital in cultural organizations should shift towards cultural employees. The themes obtained for the development of human capital were in order of priority, the general conditions of  employees (motivational) with a definite value of 8 out of 10, organizational culture with a definite value of 7.92 out of 10, moral intelligence with a definite value of 7.56 out of 10, cultural intelligence with a definite value of 6.92 out of 10 and spiritual intelligence with a definite value of 6.27 out of 10.

    Discussion

    Categories of general conditions include: human resource planning, personal characteristics, job capabilities, organizational conditions and management techniques. Organizational culture includes the categories: mission, adaptation, engagement, adaptability, power distance, unceraintity avoidance, future-orientation, individualism/ collectivism, avoidance of extravagance, femininity/masculinity, and symbolism. Categories of moral intelligence include; Empathy and vigilance are fair and self-controlled behavior, attention and respect, kindness and patience. Cultural intelligence includes categories of motivational-emotional, metacognitive, cognitive and behavioral, and the categories of spiritual intelligence are self-awareness, spontaneity, central vision, arrogance, altruism, acceptance of difference, independence of opinion, humility, the design of fundamental whys, the ability to change the mental framework and the sense of mission.

    Keywords: job performance, cultural organizations, human capital enablers
  • Mahdi Nadaf, Mahta Joodzadeh * Pages 97-132
    Introduction

    Managers need to know the principles of organizational behavior. One of the basics of management in organizations is having information about employees' attitudes. Employees' attitudes can affect their performance. Considering employees' job attitudes can be of great benefit for organization, because attitudes are one of the basic predictors of behavior. Job attitude is a kind of feeling towards one's job that is result of factors such as the nature of the job, organizational, environmental, and also individual factors. The purpose of this study was to investigate qualitatively the employees’ job attitudes in Bidboland Gas Refining Company. The main and important attitudes that are addressed in the present study include job satisfaction, job involvement, organizational commitment, and perceived organizational support. Among the proposed attitudes, job involvement can act as a key attitude for the organization, because job involvement leads to job satisfaction, organizational commitment, especially emotional and normative commitment, and desire to stay in job. Job involvement also reduces absenteeism and turnover and increases positive and voluntary behaviors such as humanitarian actions.

    Method

    The statistical population of the study was all managers and employees of Bidboland Gas Refining Company. 50 employees were selected by snowball method as research sample. The instrument was semi-structured interviews, and qualitative content analysis was used for data analysis.

    Results

    The results showed that a total of 4 variables, 20 dimensions and 27 components were obtained for the four job attitudes. 8 dimensions and 15 components for the job satisfaction; 3 dimensions and 3 components for the organizational commitment; 5 dimensions and 5 components for the perceived organizational support, and 4 dimensions and 4 components were obtained for the job involvement variable.

    Discussion

    Given that job attitudes affect the behaviors of employees in organizations, by recognizing job attitudes, many job events such as job burnout, apathy, various misconduct, and finally  leaving the job can be prevented. And this is very useful for managers of organizations.

    Keywords: Job attitude, Job Satisfaction, organizational commitment, perceived organizational support, job invovement
  • Shadi Salehi *, Leila Piri, Hosein Shokrkon Pages 133-150
    Introduction

    Today, organizational entrepreneurship is rapidly becoming a competitive advantage for organizations.  The aim of present study was to investigate the relationship between emotional intelligence and organizational entrepreneurship with the mediating role of job engagement.

    Method

    The statistical population of the study consisted of 1100 employees of the Iranian Offshore Oil Company (IOOC). The research sample comprised 285 employees selected through a stratified random sampling method. The research instruments included Work Motivation (Selanova & Shofili, 2002), Organizational Entrepreneurship (Margaret Hill, 2003), and Emotional Intelligence (Fellor & Minors, 2003) questionnaires. Convergent and divergent validity coefficients were used to evaluate the validity of the questionnaires. The reliability of the questionnaires was calculated using Cronbach's alpha coefficient. PLS software and structural equation modeling were used for data analysis.

    Results

    The results confirmed the positive relationships of emotional intelligence with organizational entrepreneurship and job engagement, and the relationship between organizational entrepreneurship and job engagement. The results also showed that the indirect effect of organizational entrepreneurship on emotional intelligence through work engagement is greater than its direct effect, so it can be concluded that there is a relationship between organizational entrepreneurship and emotional intelligence under the influence of work engagement in employees.

    Discussion

    According to the research results, managers should provide the necessary conditions for organizational entrepreneurship with more and more attention to the job engagement of the employees.

    Keywords: emotional intelligence, organizational entrepreneurship, job engagement
  • Narges Sakvand *, Zahra Vazifeh, Fatemeh Maleki, Hassan Ghaffari, Mohamad Mehdi Pages 151-170
    Introduction

    One of the most important organizational resources is human resources. Hence, recognizing the factors that affect the productivity of human resources is important. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of emotional intelligence on human resources productivity with the mediating role of organizational trauma.

    Method

    This study was conducted through a survey method based on structural equation modeling using the SMART PLS software. The instrumnts included Bar-An's emotional intelligence (2000), Dehympour and Dovlati Organizational trauma (1396), and Hersey and Gold Smith's human resource productivity (1980) questionnaires. The statistical population of the study consisted of all employees of the Chabahar Ports and Shippin Organization. From this population, 103 emploees were selected by simple random sampling method as research sample. To determine the reliability of the questionnaires, Cronbach's alpha and composite reliability were used. Convergent validity also used for testing questionnaires’ validity.

    Results

    The results showed that emotional intelligence has a negative effect on organizational trauma (-0.57) and a positive effect on human resource productivity (0.30). Organizational trauma also has a negative effect on human resource productivity (-0.28). The indirect effect of emotional intelligence on human resource productivity through mediating role of organizational trauma was also confirmed (p <0.01).

    Discussion

    According to the research results, the emotional intelligence is very important to increase the productivity of human resources. In addition, paying attention to employees' emotional intelligence is important to prevent the destructive effects of organizational trauma

    Keywords: emotional intelligence, trauma, human resource productivity
  • Amir Ghanbarpour Nosrati *, Nasser Bay, Hamidreza Ghezelsofloo Pages 171-196
  • Zohreh Latifi *, Marziyeh Khalili Pages 197-212
    Introduction

    The purpose of this research was to investigate the effectiveness of career counseling with a narrative therapy approach on career adaptability, procrastination, and quality of work life in the education employees of Isfahan province.

    Method

    The research method was quasi-experimental with a pre-test, post-test and control group design. The statistical population included all education staff of Isfahan province including 140 employees. 30 employees were selected through census sampling method. These employees then randomly assign into experimental and control groups. The experimental group received career counseling with a narrative therapy approach in seven sessions (60 to 90-minutes sessions per week). The study variables were assessed using the Tuckman Procrastination Scale (TPS) (1991), Savickas and Porfeli Career Adapt-Abilities Scale (CAAS) (2012), and Walton Quality of Work Life Questionnaire (WQWLQ) (1973). Data were analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA) using SPSS-24 software.

    Results

    The results showed that the intervention sessions decreased procrastination and promoted career adaptability and quality of working life in the experimental group in the post-test phase. The impact rates for procrastination, adaptability, and quality of working life were 0.30, 0.80, and 0.35 respectively. In other words, it can be said that career counseling with a narrative therapy approach has reduced the scores of procrastination in the experimental group in the post-test stage and has increased the scores of career adaptability and quality of work life.

    Discussion

    Based on findings of this study, it can be concluded that career counseling with a narrative therapy approach can help improvhng employees’ job performance and productivity. So, it is suggested that higher education institutions include career counseling program based on a narrative approach in their employees’ training programs.

    Keywords: Career counseling, Narrative therapy approach, career adaptability, procrastination, Quality of working life
  • MohammadMehdi Davali *, Farshid Alipour Pages 213-230
    Introduction

    Having sufficient skills and abilities to participate not only in professional life but also in the social life of individuals is vital. Skills are the basis of social cohesion, which is based on mutual understanding, respect for differences, civic responsibility, creativity, freedom and interpersonal skills. The education system provides sufficient skills for all citizens. Job satisfaction is an attitude that improves productivity, motivates employees and empowers them. Therefore, recognizing the factors affecting it and paying attention to job skills can provide the basis for job satisfaction increase. The aim of this study was to investigate the effect of job skills on job satisfaction with the mediating role of job burnout.

    Method

    This research is in the category of applied descriptive cross-sectional studies. The statistical population included all employees of two drilling rigs belonged to the National Iranian Drilling Company. Using simple random sampling method, 152 employees were selected and questionnaires were distributed among them. Finally, 109 questionnaires were collected. The data instruments included standard questionnaires. Content validity and construct validity tests were used to assess validity and Cronbach's alpha and integrated reliability tests were used to measure reliability in PLS software.

    Results

    Based on the results of the study, all hypotheses were confirmed and it was concluded that the present study has a relatively strong scientific support. The findings show that job skills have an significant effect on job satisfaction with a partial effect of mediation of job burnout.

    Discussion

    Considering the relationship between job satisfaction with job burnout and job skills, it is necessary for managers to implement programs to increase employee job satisfaction and self-efficacy and provide a basis for reducing job burnout.

    Keywords: job skills, Job Satisfaction, job burnout
  • Seyed Rahim Safavi Mirmahaleh, Shabnam Zarjou, Fatemeh Poursobhan Doraghi, Mohammad Keshavarz * Pages 231-240
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the effect of organizational bullying on loneliness of  employee with the mediating role of abusive supervision and emotional blackmail.

    Method

    This study was performed in terms of applied purpose, descriptive type, and survey method. The participants were 212 employees of sport organizations in Semnan, who were selected by the census sampling method. The Partial Least Squares method and Smart PLS2 software were used for data analysis. Convergent validity was used for testing validity. Cronbach's alpha coefficients for all research variables were more than 0.7.

    Results

    The results indicated that organizational bullying with a path coefficient of 0.44 has a positive and significant effect on loneliness feeling of employees in the organization. The findings also showed positive and significant effects of organizational bullying variable on abusive supervision with a path coefficient of 0.64, and emotional blackmail with a path coefficient of 0.50. Also, abusive supervision and emotional blackmail with path coefficients of 0.42 and 0.38 respectively, had positive and significant effects on the feeling of loneliness of employees in the organization. The mediating role of abusive supervision and emotional blackmail between organizational bullying and loneliness of employees also confirmed.

    Discussion

    If organizational bullying is prevalent in an organization, managers will show more abusive supervision and emotional blackmail, which in turn leads to employees’ feeling of loneliness in organizations. On the other hand, if managers have behaviors based on trust and respect, they will not seek emotional blackmail from their subordinates, so organizational control and supervision will improve employee performance and productivity. This in turn can reduce the feeling of loneliness of employees in sport organizations.

    Keywords: Organizational bullying, Loneliness of employees, Abusive supervision, Emotional Blackmail
  • Mahshid Pourhosein, Majid Firouzkouhi Berenjabadi, Noori Kaabomeir Pages 255-274
    Introduction

    Nurses experience high job stress due to the characteristics of nursing work such as work shifts and unpredictable changes in the patient's condition. Frequent and extensive changes in hospitals can hurt nurses and cause fatigue due to change, which has been largely neglected and less researched. The purpose of this study was to investigate the moderating role of resilience in the relationship between job stress and job engagement in nurses of Al-Zahra Hospital in Isfahan.

    Method

    The current research method was descriptive survey-correlation research. The statistical population consisted of 1700 nurses of Al-Zahra Hospital in Isfahan city, who were selected based on the Mont Carlo method and 200 people (60 men and 140 women) were selected by available sampling. Questionnaires of HSE occupational stress, resilience and job engagement were implemented. 

    Results

    Using SPSS-24 software data were analyzed using Pearson's correlation coefficient method and simple regression simultaneously. The results showed that the correlation coefficient between job stress and job engagement at a high level of resilience
    (p < 0.01, r = -0.28) is lower than the correlation coefficient between job stress and job engagement at a low level of resilience. (p > 0.01, r = - 0.38).

    Discussion

    Despite the fact that job stress is an important factor in reducing job engagement, but, increasing job stress cannot reduce job engagement much in employees with high resilience.

    Keywords: Job stress, resilience, job engagement