فهرست مطالب

طب کار - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 45، زمستان 1400)

نشریه طب کار
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 45، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ویدا زراوشانی*، مهدی صفری صفحات 1-5

    نزدیک به دو سال است که جهان با یک بحران مشترک به عنوان کووید 19 روبرو شده است . در این میان خسارت و هزینه های بسیار متنوع و گوناگونی متحمل دولت ها شده و آسیب به سرمایه های انسانی و از بین رفتن افراد متخصص در کادر بهداشت و درمان یکی از هزینه های جبران ناپذیر سیستم های بهداشتی در تمام دولت ها است. با توجه به تغییر شرایط جوامع در طول این بحران ، سیستم های بهداشت و درمان و افراد متخصص در دوره های زمانی خاص درگیر خطرات شغلی ویژه شدند که مواجهه کادر درمان با این خطرات در بیمارستان ها منجر به وقوع حوادث فرصت طلب متعددی شد . بررسی و مطالعه حوادث فرصت طلب می تواند به شناسایی کانون ها و منابع خطرات شغلی کادر درمان کمک نموده و موجب مدیریت مناسب ریسک های مرتبط با حوادث مذکور گردد . این مقاله قصد دارد توجه پژوهشگران را به حوادث فرصت طلب در دوران همه گیری کووید 19به عنوان یک بحران جهانی در بیمارستان ها ، جلب نماید .

    کلیدواژگان: کووید19، حوادث، بیمارستان، خطرات شغلی
  • لیلا میرهادیان، ساره جفاکش*، افسانه پاشا، زهرا عطرکار روشن، محمدجواد گل حسینی صفحات 6-16
    مقدمه

    کیفیت هوای ساختمان، در پرستارانی که ساعات بسیاری را در بخش های مراقبت ویژه سپری می کنند؛ می تواند منجر به مشکلات سلامتی ازجمله سندرم ساختمان بیمار گردد. این مطالعه باهدف تعیین کیفیت هوای داخل ساختمان در بخش های مراقبت ویژه و ارتباط آن با سندرم ساختمان بیمار در پرستاران مراکز آموزشی درمانی رشت انجام گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه تحلیلی به صورت مقطعی بر روی 144پرستار در بخش های مراقبت ویژه که به صورت تصادفی سهمیه ای انتخاب شدند، انجام گرفت. برخی از عوامل فیزیکی و شیمیایی موثر بر کیفیت هوای داخل بخش ها شامل ترکیبات آلی فرار(اتیل بنزن، زایلن، تولوین)، مونوکسید کربن،گرد و غبار، دما، رطوبت، روشنایی، سروصدا و  سرعت جریان هوا توسط تجهیزات کالیبره شده، و نشانه های سندرم ساختمان توسط پرسشنامه MM040EA  موردسنجش قرار گرفت.

    نتایج

    در بخش های مراقبت ویژه موردمطالعه، مقادیر اندازه گیری شده عوامل شیمیایی کمتر؛ دما، رطوبت و صدا بیشتر و روشنایی کمتر از حداقل مقدار توصیه شده بود. بااین وجود، بین کیفیت هوا و سندرم ساختمان بیمار ارتباط آماری معنادار مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    بااینکه عوامل فیزیکی و شیمیایی اندازه گیری شده در بخش های مراقبت ویژه اکثرا در حد مجاز شغلی بود٬ پرستاران موردمطالعه شرایط فیزیکی محیط کارشان را نامناسب گزارش کردند. شناسایی  و کنترل عوامل زیان بار شغلی در بخش های مراقبت ویژه می تواند از این طریق افزایش رضایت شغلی موجب ارتقای عملکرد پرستاری گردد.

    کلیدواژگان: کیفیت هوای داخلی، بخش های مراقبت ویژه، سندرم ساختمان بیمار
  • مسعود نجاری*، فرشید بی باک، اسعد خضرنژاد، علی خضرنژاد، کامران مام قادری صفحات 17-24
    مقدمه

    همه گیری بیماری کرونا و اجرای سیاست های پیشگیرانه تاثیر زیادی ازلحاظ روانی و جسمانی بر روی آحاد جامعه گذاشته است؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر پیش بینی اضطراب کرونا بر اساس رضایت شغلی و اشتیاق شغلی بود.

    روش بررسی

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مدرسان دانشگاه جامع علمی کاربردی شهر بوکان در سال 1400-1399 بود که با استفاده از روش نمونه گیری تمام شماری 93 نفر به عنوان نمونه مورد ارزیابی قرار گرفتند. پرسشنامه ها به صورت آنلاین از طریق شبکه های اجتماعی (واتساپ و تلگرام) توزیع شد. برای سنجش متغیرهای موردمطالعه از پرسشنامه های اضطراب کرونا علی پور و همکاران (1398)، رضایت شغلی مینه سوتا (MSQ) و اشتیاق شغلی سالانوا و شوفلی (2001) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده های پژوهش با استفاده از روش های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام و با نرم افزارSPSS  نسخه 23 صورت گرفت و سطح معناداری آزمون ها 05/0 در نظر گرفته شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که 57 نفر (29/61 درصد) از مدرسان مرد و 36 نفر(70/38 درصد) از مدرسان زن بودند. میانگین و انحراف معیار سن برای مدرسان مرد 54/4 ± 91/37 و میانگین و انحراف معیار سن برای مدرسان زن 82/3 ± 19/34 بود. همبستگی مثبت معنی داری بین رضایت شغلی و اشتیاق شغلی وجود داشت. همچنین همبستگی منفی معنی داری بین رضایت شغلی و اشتیاق شغلی با اضطراب کرونا وجود داشت. 5/12 درصد از واریانس اضطراب کرونا توسط رضایت شغلی و درمجموع 6/19 درصد از واریانس اضطراب کرونا توسط رضایت شغلی و اشتیاق شغلی تبیین شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش می توان اظهار کرد که جهت بالا بردن رضایت شغلی و اشتیاق شغلی در محیط های کاری افراد تدابیری اتخاذ شود که اضطراب و متغیرهای منفی کاهش یافته و مدرسان با رضایت و اشتیاق بیشتری فعالیت خود را انجام دهند و به رشد کیفی دانشگاه کمک کنند.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، اشتیاق شغلی، اضطراب کرونا، دانشگاه جامع علمی کاربردی
  • علی پورباندری، امیرحسین دوامی* صفحات 25-37
    زمینه

    حوادث ناشی از کار هزینه های مستقیم و غیر مستقیم زیادی را بر اقتصاد ملی کشور تحمیل می کند. از آنجا که به عنوان یک واقعیت، همواره مخارج واقعی برای کاهش ریسک از محدودیت برخوردار بوده و ارزش گذاری پولی هزینه ها، می تواند بر سرمایه گذاری بهینه در مسایل ایمنی اثر گذار باشد، هدف از انجام مطالعه حاضر تعیین هزینه های ناشی حوادث شغلی در یکی از پالایشگاه های پارس جنوبی، عسلویه، استان بوشهر می باشد.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و  هزینه های ناشی از 92 مورد حادثه شغلی به وقوع پیوسته در سال های 1396 و 1397 در بخش خشکی پالایشگاه گازی پارس جنوبی برآورده شده است. با استفاده از روش آنالیز سیستماتیک اندازه گیری هزینه های حوادث (SACA) که ریز هزینه ها و اطلاعات حوادث در فرم های مربوط به هر حادثه وارد شده و براساس نوع حادثه پس از تجزیه و تحلیل هزینه ها، هزینه کل محاسبه می گردد. در این تحقیق تجزیه و تحلیل آماری داده ها با آزمون های کای دو و کلموگروف - اسمیرنوف و به کمک نرم افزار SPSS 17 و Excel انجام شد.

    یافته ها

    بیشترین روزهای کاری از دست رفته در اثر وقوع حوادث در پالایشگاه گاز (12613 روز) می باشد. ارزیابی هزینه های حوادث ثبت شده در سیستم اطلاعات حسابداری شرکت ها نشان داد که 3/2 هزینه ها شغلی را هزینه های مستقیم، در حالیکه 3/1 هزینه ها از دیدگاه مدیریت ارشد سازمان پنهان بوده است. از کل هزینه های ناشی از کار برآورد شده، غیبت پرسنل حادثه دیده با میانگین حدود 71% بالاترین میزان را به خود اختصاص داده است. بیشترین میزان هزینه حوادث شغلی برای شرکتی با 1500 کارگر در حدود 000/000/440/27 ریال برآورد شده است.

    نتیجه گیری

    هزینه های ناشی از حوادث و خسارتی که این حوادث بر کارفرمایان و نهایتا بر پیکیره اقتصاد کشور وارد می کند، قابل توجه است. لازم است تصمیم گیرندگان نسبت به شناسایی علل و کنترل نرخ بروز آنها و افزایش ایمنی محیط های کاری اهتمام بیشتری بورزند.

    کلیدواژگان: حوادث صنعتی، صنعت نفت و گاز، جراحات شغلی، هزینه
  • ایرج علی محمدی، آیدا روح زنده*، جمیله ابوالقاسمی، آسوده امیرارسلان خان، رضیه سلطانی گردفرامرزی صفحات 37-43
    زمینه و هدف

    آسیب های اسکلتی- عضلانی یکی از شایع ترین علل بروز بیماری های ناشی از کار، غرامت ها و غیبت از کار کارگران در محیط های کاری در دنیا می باشد. در بین عوامل متعدد، مواجهه با ارتعاش یکی از علل اصلی این آسیب ها می باشد. مطالعه حاضر باهدف بررسی تاثیر فاکتورها و عوامل کلیدی در بروز و تشدید اثرات ناشی از مواجهه با ارتعاش دست - بازو انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه میزان ارتعاش وارده به دست و همچنین میزان نیروی چنگش دست 57 نفر از کارگران در حال کار با آچار بادی در یک صنعت خودروسازی اندازه گیری شده است.

    یافته ها

    یافته های اصلی مطالعه نشان داد که میانگین نیروی چنگش دست کارگران بعد از مواجهه با ارتعاش از 22/43 به 90/40 کیلوگرم کاهش یافته است. نتایج این مطالعه می تواند اطلاعات ارزشمندی در طراحی ابزار، کنترل بروز و شیوع اختلالات ناشی از ارتعاش ارایه دهد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده به طور میانگین 67/5 درصد کاهش در نیروی چنگش دست مشاهده گردید. همچنین با توجه به همبستگی قوی میان میانگین اختلاف نیروی چنگش دست کارگران قبل و بعد از مواجهه با ارتعاش و شتاب معادل 4 ساعته در محور X می توان به این نتیجه رسید که محور برتر ارتعاش دست - بازو در آچارهای بادی محور X می باشد.

    کلیدواژگان: ارتعاش دست - بازو، اختلالات اسکلتی - عضلانی، نیروی چنگش دست، کارگران صنعتی
  • رضا جعفری ندوشن، محمد زارع زاده، فریماه شمسی، احمد احمدی یزدی، الهام کریمی* صفحات 44-55
    مقدمه

    مفهوم تاب آوری بیمارستان به معنای"توانایی یک بیمارستان در مقاومت ،جذب و پاسخ به شوک بلایا می باشد.بشردرطول زندگی با انواع بلایا ازجمله بیماری های نوظهور دست به گریبان بوده و خسارات جبران ناپذیری را متحمل گردیده است.در مدیریت و کنترل بحران اپیدمی ها نقش اصلی بر عهده ی بیمارستان ها می باشد و به همین دلیل آمادگی بیمارستان برای استمرار خدمات درمانی در بحران ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بنابراین مطالعه حاضر باهدف به دست آوردن شاخص های موثر برتاب آوری بیمارستان در شرایط اپیدمی انجام شده است.

    روش بررسی

    یک مطالعه کیفی جهت شناسایی شاخص ها انجام شد.روش اصلی جمع آوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان و هم چنین بررسی متون گسترده بود.درنهایت با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و با کمک نرم افزار MAXQDA ابعاد اصلی ،شاخص ها و زیر شاخص ها استخراج گردیدند.

    نتایج

    طبق نتایج به دست آمده، ابعاد اصلی شامل 3 بعد (مدیریت و رهبری ،آمادگی و ظرفیت تطابق پذیری) و شاخص های اصلی شامل 11 شاخص(مدیریت نیروی انسانی ،مدیریت خدمات پشتیبانی ،مدیریت بیماری، انسجام و ساختاریافتگی،افزونگی ،مدیریت دانش ،فرهنگ سازمانی ،ارایه ی خدمات ،پیشگیری و کنترل عفونت ،بهداشت محیط ،بازیابی)می باشد.

    نتیجه گیری

    بیمارستان ها به منظور بهبود تاب آوری می توانند بر روی شاخص های مشخص شده تمرکز کرده، نسبت به پایش و بهبود آن ها اقدام نمایند.اصلاح و بهبود شاخص های موثر منجر به ارتقاء تاب آوری و مدیریت و کنترل موثر بحران پاندمیها در بیمارستان خواهد شد.

    کلیدواژگان: بیمارستان، تاب آوری، بیماری همه گیر
  • آناهیتا بابک، مجید بخشیانی، علیرضا صفائیان* صفحات 56-64
    مقدمه

    پرسنل بهداشتی به علت ماهیت شغلی، مستعد اختلال خواب هستند که بر روی عملکرد رفتاری و شناختی افراد تاثیر منفی زیادی می گذارد که می تواند توانایی کار در پرسنل بهداشتی را کاهش دهد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط خواب آلودگی روزانه و عوامل موثر بر آن با شاخص توانایی کار می باشد.

    روش ها

    این مطالعه به صورت مقطعی بر روی 384 پرسنل بخش های مختلف بیمارستان الزهرا اصفهان می باشد که به صورت نمونه گیری سهمیه‎ای و بر اساس نسبت تعداد هر رده شغلی به کل پرسنل بیمارستان انتخاب شدند. برای شرکت کنندگان چک‎لیست متغیرهای دموگرافیک و شغلی و دو پرسشنامهESS (EPWORTH SLEEPINESS SCALE) و WAI (WORK ABILTY INDEX)  تکمیل شد. کسب نمره 13 و بیشتر برای پرسشنامه ESS  به عنوان معیار خواب آلودگی مفرط روزانه و کسب نمره 28 و کمتر برای پرسشنامه WAI به عنوان توانایی انجام کار ضعیف در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    48% شرکت کنندگان مرد و 52% زن بودند. میانگین سنی شرکت کنندگان 65/7±79/35 و میانگین سابقه کار آن ها 24/7±48/10 سال بود. نتایج بررسی ها نشان داد که بین خواب آلودگی روزانه با متغیرهای دموگرافیک و شغلی به جز جنس، ارتباط معناداری وجود دارد. در رابطه با توانایی انجام کار نیز ارتباط معناداری با متغیرهای فوق به جز جنس، تحصیلات و رده شغلی دیده شد. بین خواب آلودگی روزانه و توانایی انجام کار ارتباط قوی معکوس و معنادار مشاهده شد. (r=.-0.62, p<0.001)

    بحث

    ارتباط شاخصWAI وESS در پرسنل، حاکی از آن است که با اصلاح وضعیت خواب و کنترل عوامل موثر بر آن که منجر به خواب آلودگی روزانه می شوند، می توان وضعیت  توانایی انجام کار در پرسنل را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: خواب آلودگی، پرسنل بهداشتی درمانی، شاخص توانایی انجام کار
  • محمد بابامیری، محمدرضا امیری، علی مهدیون، یونس محمدی، مهرانه شعبانی* صفحات 65-74
    مقدمه

    پرستاری یکی از پرمخاطره ترین مشاغل دنیا است و این خطرات شغلی مستقیما بر روی سلامت پرستاران تاثیر دارند. اختلالات اسکلتی-عضلانی مبتنی بر کار بین کارکنان مراقبت های بهداشتی، به ویژه کارکنان پرستاری شیوع دارد. هدف از این مطالعه مرور نظام مند مطالعات درزمینه ارتباط استرس شغلی بر اساس مدل تقاضا-کنترل-حمایت با اختلالات اسکلتی- عضلانی پرستاران است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه پایگاه داده های الکترونیک عمده بین المللی شامل PubMed، (ISI) Web of Science، Scopus و Science Direct و پایگاه های فارسی شامل SID،Irandoc،Magiran و Medlib موردبررسی قرار گرفت. جهت بررسی از کلمات کلیدی: اختلالات اسکلتی - عضلانی، استرس شغلی -مدل تقاضا-کنترل- حمایت و پرستار در منابع فارسی و social support، job stress, job control, job demand و musculoskeletal disorder در منابع لاتین استفاده شد. معیار اصلی ورود به مطالعه بررسی سه متغیر بالا در جامعه پرستاران بود. پس از ارزیابی معیارهای ورود و کیفیت مقالات، 6 پژوهش واجد شرایط شناخته و به مطالعه وارد شدند.

    نتایج

    با توجه به بررسی صورت گرفته بر روی 6 مطالعه در 4 مطالعه متغیر استرین شغلی و در 5 مطالعه نیز متغیر تقاضاهای روان شناختی شغل با بروز اختلالات اسکلتی عضلانی ارتباط داشتند. ارتباط بین کنترل شغلی و حمایت سرپرست نیز هرکدام در یک مطالعه مورد تایید قرارگرفته است.

    بحث و نتیجه گیری

    بررسی‎های نشان داد که هراندازه ادراک فرد از داشتن کنترل بر کارش بیشتر باشد و سطح تقاضاهای روان شناختی نیز در شغلش کمتر باشد، سلامت شغلی در فرد افزایش می‎یابد.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی- عضلانی، استرس شغلی، مدل تقاضا -کنترل-حمایت، پرستاران
|
  • Vida Zaroushani*, Mahdi Safari Pages 1-5

    For nearly two years, the world has been facing a common crisis as Covid-19. In the meantime, governments have suffered a wide variety of damages and costs, and damage to human capital and the loss of health professionals is one of the irreparable costs of health systems in all governments. During this crisis, health care systems and specialists were exposed to special occupational hazards over specific periods of time, and the exposure of the medical staff to these hazards in hospitals led to a number of opportunistic incidents. Investigation of opportunistic incidents can help identify the sources of occupational hazards of medical staff and lead to proper management of risks associated with these accidents. This article aims to draw researchers' attention to opportunistic incidents during the Covid 19 pandemic as a global crisis in hospitals.

    Keywords: Covid-19, Incidents, Hospital, Occupational hazards
  • Leila Mirhadyan, Sare Jafakesh*, Afsaneh Pasha, Zahra Atrkar Roshan, Mohammad Javad Gol Hosseini Pages 6-16
    Introduction

    Indoor air quality can lead to health problems such as Sick Building Syndrome among nurses who spend many hours in intensive care units.The aim of this study was to determine the relationship between Sick Building Syndrome in nurses and indoor air quality of intensive care units in educational hospitals in Rasht.

    Materials and Methods

    This cross-sectional analytical study was performed on 144 nurses in intensive care units who were randomly selected by quota random sampling. Some of the physical and chemical factors affecting indoor air quality including volatile organic compounds (Ethyl benzene, Xylene, Toluene), carbon monoxide, dust, temperature, humidity, brightness, noise,and airflow velocity were measured by calibrated equipment and symptoms of building syndrome were assessed by the MM040EA questionnaire.

    Results

    The chemical factors were lower; temperature, humidity and noise were higher and brightness was lower than the recommended minimum. However, no statistically significant relationship was observed between indoor air quality and Sick Building Syndrome.

    Conclusion

    Although the measured physical and chemical factors in intensive care units were often at the occupational limits. The studied nurses reported poor physical conditions in their workplaces. Identifying and controlling occupational hazards in intensive care units can improve nursing performance by increasing job satisfaction.

    Keywords: Indoor air quality, Intensive care units, Sick Building Syndrome
  • Masoud Najari*, Farshid Bibak, Asaad Khezernezhad, Ali Khezernezhad, Kamran Mamghaderi Pages 17-24
    Introduction

    The spread of corona disease and the implementation of preventive policies have had a profound psychological and physical impact on individuals in society; Therefore, the aim of this study was to predict corona anxiety based on job satisfaction and work engagement.

    Materials and Methods

    The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the study included all teachers of bokan University of Applied Sciences in 2020-2021, which were evaluated as a sample using a total sampling method of 93 people. The questionnaires were distributed online through social networks (WhatsApp and Telegram). To measure the studied variables, questionnaires of Corona Minnesota job satisfaction (MSQ) and work engagement of Salanova & Schaufeli were used. Research data were analyzed using Pearson's correlation test and stepwise regression analysis with SPSS software version 23 and the significance level of the tests was considered 0.05.

    Results

    The results showed that 57 teachers (61.29%) were males and 36 (38.70%) were females. The mean and standard deviation of age for male teachers was 37.91 ± 4.54years and the mean and standard deviation of age for female teachers was 34.19 ± 3.82 years. There was a significant positive correlation between job satisfaction and work engagement and also a significant negative correlation between job satisfaction and work engagement with coronary anxiety. 12.5% of the variance of corona anxiety was explained by job satisfaction and a total of 19.6% of the variance of coronar anxiety was explained by job satisfaction and work engagement.

    Conclusion

    According to the results of the study, it can be stated that in order to increase job satisfaction and work engagement in people's work environments, measures should be taken to reduce anxiety and negative variables and teachers should do their work with more satisfaction and engagement.

    Keywords: Job satisfaction, Work engagement, Corona anxiety, University of Applied Science, Technology
  • Ali Pourbandori, Amir Hossein Davami* Pages 25-37
    Introduction

    Occupational accidents impose a lot of direct and indirect costs on the national economy of the country. Because, as a fact, resources are  limited  for  reducing  the  risks  and  costs  can  affect  the  optimal  investment  in  safety issues, the aim of this study was to calculate the economic costs of occupational accidents in one of the South Pars Gas Refinery, Assalouyeh, Boushehr Province.

    Material and Methods

    The present research was a descriptive-analytic study, and the costs from 92 occupational accidents occurred in the South Pars Gas Refinery during the period of 2017 and 2018 is estimated. Estimation of these costs contributes to decision-making for cost control. The systematic accident cost analysis (SACA) method, which calculates their costs and information in the forms of each incident and calculates the total cost based on the type of incident after the analysis of the cost of the incident. Excel, SPSS version 17 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA), Kolmogorov-Smironov and Chi-squared tests were used for data manipulations and statistical analysis.

    Results

    The Most working days were lost in the Gas Refinery (12613 days). The evaluations of accident cost showed that 2/3 of the costs of occupational accidents are visible in the corporate accounting information systems reviewed while 1/3 is hidden from management view. As can be seen the costs due to the absence of the injured employee are the largest cost category with an average of 71%. The highest cost of occupational accidents for a company with 1500 employees was estimated to approximately 27,440,000,000 Rials.

    Conclusion

    The costs of accidents on employers and ultimately the country's economy are noticeable.  It is really important to recognize the accidents’ causes, control the rate of them and provide sufficient and appropriate occupational health and safety services.

    Keywords: Industrial accidents, Gas, Oil Industry, Occupational Injuries, Cost
  • Iraj Alimohammadi, Ayda Rouhzende*, Jamileh Abolghasemi, Asoode Amirarsalan Khan, Raziyeh Soltani Pages 37-43
    Introduction

    Musculoskeletal injuries are one of the most common causes of work-related illnes, reimbursement and absence among workers in working environments throughout the world. Among various factors, exposure to vibration is one of the main causes of these injuries. The aim of this study was to investigate the effect of key factors on the occurrence and exacerbation of the effects of exposure of hand - arm to vibration.

    Materials and Methods

    In this study, the amount of vibration as well as the amount of grasp force for 57 workers working with pneumatic torque wrench in an automobile industry was measured.

    Results

    The main findings of the study showed that the mean grasp force of the workers after exposure to vibration decreased from 43.22 to 40.90 kg. The results of this study can provide valuable information on designing tools, controlling the incidence and outbreak of vibrational disorders.

    Conclusion

    Based on the results obtained in this study, an average of 5.67% reduction was observed in grasp force. Moreover, due to the strong correlation between the mean grasp force difference of workers before and after exposure to vibration and a 4-hour acceleration in the X axis, it can be concluded that the critical axis of the hand-arm vibration is in the X-axis in the pneumatic torque wrench.

    Keywords: hand-arm vibration, musculoskeletal disorders, hand grip (grasp force), industrial worker
  • Elham Karimi* Pages 44-55
    Introduction

    The concept of hospital resilience means "the ability of a hospital to withstand, absorb and respond to catastrophic shocks ."Humans have been plagued by a variety of disasters throughout their lives, including emerging diseases, and have suffered irreparable loss. Hospitals play a key role in crisis management and control of epidemics, and therefore the hospitals readiness to continue medical services in crises is of particular importance. Therefore, the present study was conducted with the aim of obtaining effective indicators on hospital resilience in epidemic conditions.

    Materials and Methods

    A qualitative study was conducted to identify the indicators. The main method of data collection was semi-structured interviews with experts and also review of extensive texts. Finally, using qualitative content analysis method and with the help of MAXQDA software, the main dimensions, indicators and below Indicators were extracted.

    Results

    According to the results, the main dimensions included: 3 dimensions (management and leadership, readiness and adaptability capacity ) and the main indicators include 11 indicators (manpower management, support services management, disease management, cohesion and structuring, redundancy, knowledge management, Organizational culture, service delivery, infection prevention and control, environmental health, recovery). The number of sub-main indicators is also 43.

    Conclusion

    In order to improve resilience, hospitals can focus on the identified indicators and monitor and improve them. Correction and improvement of effective indicators will lead to the promotion of resilience and effective management and control of pandemic crises in hospitals.

    Keywords: Hospital, Resilience, Epidemic Disease
  • Anahita Babak, Majid Bakhshiani, Alireza Safaeian* Pages 56-64
    Introduction

    Hospital personnel are susceptible to sleep disorders due to their occupational nature, which has a negative impact on their behavioral and cognitive function and can decrease their ability to work. The aim of this study was to investigate the relationship between daytime sleepiness and its affecting factors and work ability index.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 384 personnel of different departments of Al-Zahra hospital in Isfahan who were selected by quota sampling based on the ratio of number of staff of each job title to the total number of hospital personnel. For participants a checklist of demographic and occupational variables and two questionnaires: ESS (Epworth sleepiness scale) and WAI (Work Ability Index) were completed. Scores 13 and more for ESS questionnaire were considered as daytime sleepiness, and scores 28 and less for the WAI questionnaire were considered as poor performance.

    Result

    48% of participants were male and 52% were female. The mean age of the participants was 35.79±7.65 years and their mean working experience was 10.48±7.24 years. The results showed that there is a significant relationship between daytime sleepiness and demographic and occupational variables other than gender and educational level. Regarding the work ability index a significant relationship was seen with the above variables except gender, educational level and job title. A strong reverse and significant relationship was observed between daily drowsiness and the work ability index.

    Conclusion

    The relationship between WAI and ESS in hospital personnel indicates that the ability to work can be increased by improving sleep status and controlling the factors that lead to daytime sleepiness.

    Keywords: Sleepiness, Health care workers, Work capacity
  • Ali Mahdioun, Younes Mohammadi, Mehrane Shabani* Pages 65-74
    Introduction

    Nursing is one of the high risk jobs in the world and its occupational hazards have a direct impact on the health of nurses. Work-based musculoskeletal disorders are prevalent among health care workers, particularly nursing staff.  The purpose of this study was to systematically review studies on the relationship between occupational stress based on demand-control-support model and nurses' musculoskeletal disorders.

    Materials and Methods

    In this study, major international electronic databases including PubMed, ISI Web of Science, Scopus and ScienceDirect and Persian databases including SID, Irandoc, Magiran and Medlib were studied. The keywords used were: social support, job stress, job control, job demand, and musculoskeletal disorder. The main criterion for inclusion was the survey of the top three variables in the nursing community. After evaluating the inclusion criteria and the quality of the articles, 6 studies were identified and included in the study.

    Results

    According to the results of 6 studies, in 4 studies variables of job strain and in 5 studies psychological demands of job were related to the musculoskeletal disorders. The relationship between job control and supervisor support has also been confirmed in one study.

    Conclusion

    Surveys clearly show that the greater the individual's perception of control over their work and the lower the level of psychological demands in their job, the health of the individual increases.

    Keywords: Musculoskeletal Disorders, Job Stress, Demand-Control-Support Model, Nurses