فهرست مطالب

نشریه بیماریهای عفونی و گرمسیری
پیاپی 95 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زیبا مظفری صفحات 1-15

    ظهور باکتریهای مقاوم به آنتی بیوتیک در بیمارستانها یکی از مشکلات بسیار جدی در بهداشت عمومی میباشد. مطالعات اخیر نشان دادهاند کهICUها منبع اصلی تنوع میکروبی و مقاومت آنتی بیوتیکی میباشند. با این که سودوموناس آیروژینوزافلور نرمال رودهمیباشد، مسیول طیف گسترده ای از عفونت های بیمارستانی در افراد، بخصوص بیماران دچار نقص ایمنی یا ایمنی سرکوب شده است. این باکتری، علاوه بر مقاومت ذاتی به بسیاری از آنتی بیوتیکها از جمله بتالاکتامها و پنمها میتواند به صورت اکتسابی به آنتی بیوتیکهایی از جمله بتالاکتامها، آمینوگلیکوزیدها، فلوروکینولون و پلی میکسینها مقاومت کسب کند. در این مطالعه ی مروری به مکانیسم های ذاتی و اکتسابی مقاومت آنتی بیوتیکی در سویه های سودوموناس آیروژینوزامیپردازیم و همچنین، مروری بر استراتژی های درمانی که امروزه از آنها برای درمان عفونت های ناشی از سودوموناس آیروژینوزامقاوم به دارو استفاده میشود ارایه خواهیم داد.

    کلیدواژگان: سودوموناس آئروژینوزا، مقاومت آنتی بیوتیکی، مکانیسم مقاومت، مقاومت به چندین دارو
  • فخری شهیدی، سحر روشنک، زانا پیرخضرانیان، محمدهادی سخاوتی، عاطفه سرادقی توپکانلو صفحات 16-27
    سابقه وهدف

    معرفی موادضدمیکروبی جدیدیابررسی اثر هم افزایی ترکیبات موجود،به عنوان یک استراتژی درمانی دربرابر سویه های میکروبی مقاوم به یک یا چند آنتی بیوتیک، ضروری است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی فعالیت ضد میکروبیواثرهم- افزاییلاکتوفرین کایمرا (cLF)،در تعامل با برخی آنتی بیوتیکهای رایج درمانی بود.

    روش کار

    فعالیت ضد میکروبیcLFو آنتی بیوتیکهای جنتامایسین،سفازولینو سف تازیدیم به روش تعیین حداقل غلظت ممانعت کنندگی (MIC) تعیین و متعاقب با آن، اثر هم افزایی این پپتید با هر یک از آنتی بیوتیک های مذکور بهروش چک برد، علیهE. coli،P. aeruginosaوS. typhi، بررسی و حداقل غلظتبازدارندهکسری (FIC) گزارش گردید. آزمون بررسی خروج مواد از سیتوپلاسم، ترسیم منحنی های زنده مانی و فعالیت پپتید و آنتی بیوتیکها به تنهایی و در ترکیب با یکدیگر، و موفولوژی سلول باکتریایی با کمک میکروسکوپ اکترونی روبشی در غلظتهای MIC وFIC انجام شد.

    یافته ها

    اثر هم افزایی در ترکیبcLFبا همه آنتی بیوتیکها، مشاهده شد. نتایجنشان داد که در غلظتهای FIC، خروج مواداز سیتوپلاسم و تعداد سلوهای زنده مانده، به طور معنیداری به ترتیب بیشترو کمتر از زمانی است که پپتید یا آنتی بیوتیکها به صورت منفرد استفاده گردند.فعالیت پپتیدو آنتیبیوتیک ها در غلظت FIC،روند افزایشی داشتوتصاویر SEM دراین غلظت نشان دهنده آسیب شدید غشایی سلولهای باکتریایی،بود.

    نتیجه گیری

    استفاده ازcLFو آنتی بویتیکها در غلظتهای FIC منجر به کاهش مقدار مصرفی هر دو ماده میگردد

    کلیدواژگان: فعالیت ضد میکروبی، اثرهم افزایی، پپتیدهای ضدمیکروبی، آنتی بیوتیک ها
  • وحید رحمانیان، راضیه زاهدی، مریم چگینی، سید مهدی حجتی صفحات 28-34
    مقدمه

    در حال حاضر اپیدمیکووید-19به عنوان مهمترین چالش سلامت جهانیمطرحاست. این مطالعه با هدف برآورد اندازه جمعیت مبتلایان به بیماری کووید-19در شهرستان جهرم در بهار1399با استفاده از روش بسط شبکه ای انجام شد.

    روش کار

    2753نفر از جمعیت ساکن شهرستان جهرم به روش پرسشگری الکترونیک وارد مطالعه شدند. از افرادسوال شدآیا در شبکه اجتماعی خود فردی را مبتلا به بیماری کووید-19می شناسند؟ (روش احتمالی) و اگر پاسخ مثبت است چند نفر را می شناسند؟ (روش فراوانی).

    یافته ها

    60% (1592نفر) افراد مورد مطالعه زن و اکثریت آنها76% (2028نفر) ساکن شهرستان جهرم و7 (%182نفر) از بخش خفر بوده اند.شیوع کلی برآورد شده بیماری کووید-19به روش بسط شبکه ای3/14 با فاصله اطمینان95% (5/17،2/11)،شیوع کووید-19بر اساس علایم بالینی17% (9/19،1/14) و از بین بخش هایتحت پوشش شهرستان جهرم بالاترین شیوع مربوط به بخش خفربا شیوع 9/%42 (5/45،5/13) بود. بر اساس برآوردهایانجام گرفته شیوع کووید-19در شهر7/%14و در روستا7/%11برآورد شد.

    نتیجه گیری

    شیوع واقعی ابتلا به کووید-19در شهرستان جهرم در بهار1399 ، چندین برابر موارد گزارش شدهمحاسبه شد.بنابراین، بیمار یابیفعال با استفاده ازتست گسترده و تشخیص وجداسازی بیماران بدون علامت میتواند برای کنترل همه گیری مفیدباشد.

    کلیدواژگان: کووید-19، برآورد، بسط شبکه ای، جهرم
  • مریم آورزمانی، فاتح رحیمی، علی قاسمی صفحات 35-45
    زمینه و هدف

    عفونت دستگاه ادراری از شایعترین و پیچیده ترین عفونتهای باکتریایی در انسان به شمار میرود کهسویه های اشرشیا کلایاوروپاتوژنیک به عنوان عامل ایجاد بیش از75درصد از عفونتهای دستگاه ادراری در جهان شناخته می شوند. جدایه های اشرشیا کلای اوروپاتوژنیکقادر به تشکیل بیوفیلم هستند که باعث مقاومت آنها در برابر آنتی بیوتیکهای مختلفی از قبیل کینولون ها می شود و این امکان را فراهم می سازد که باکتریها بتوانند در دستگاه ادرای حضور داشته باشند وبه عنوان مخزنی برای ایجاد عفونتهای عودشوند فعالیت نمایند. در این مطالعه الگوی مقاومت نسبت به کینولون ها در میان سویه های اشر شیا کلای اوروپاتوژنیک جداسازی شده از بیماران مبتلا به عونت ادراری در یک بیمارستان درزاهدان تعیین گردید.

    روش کار

    در این مطالعه در مجموع،81جدایه اشرشیا کلایاز بیماران مبتلا به عفونت ادراری در یک بیمارستان مرجع در شهر زاهدان جمع آوری گردید. جدایه ها پس از کشت بر روی محیطهای ژلوز مک کانکی و ژلوز ایوزین متین بلو باآزمون PCR و با استفادهاز پرایمرهای اختصاصی ژن tufA مورد شناسایی قرار گرفتند. جهت تعیین سویه های مولد بیوفیلم ازآزمون کیفی ژلوزقرمز کنگو استفاده گردید و مقاومت سویه های اشرشیا کلایمولد بیوفیلم نسبت به آنتی بیوتیک های نالیدیکسیک اسید، سیپروفلوکساسین، لووفلوکساسین، اوفلوکساسین ونورفلوکسین به روش انتشار از دیسک و بر اساس دستورالعملهای    CLSI تعیین گردید.

    یافته ها

    تمامی جدایه های جمع آوری شدهواجد ژن tufA بودند و به عنوان سویه های اشرشیا کلایمورد شناسایی و تایید قرار گرفتند. با استفاده از آزمون کیفی ژلوز قرمز مشخص گردید که7،87و6درصد سویه ها به ترتیب قادر بهتشکیل مورفوتایپهای rdar،bdarوpdarبودند و به عنوان سویه های بیوفیلم مثبت انتخاب شدند. علاوه بر این،18سویه نسبتبه تمامی آنتی بیوتیکهای انتخابی حساسیت نشان دادند و64درصد سویه ها نیز مقاوم به سیپروفلوکساسین بودند. همچنین،56،50،50 و48 درصد سویه ها نیز به ترتیب نسبت به نالیدیکسیک اسید، لووفلوکساسین، اوفلوکساسین و نورفلوکساسین مقاومت نشاندادند. علاوه بر این،6الگوی مقاومتی نیز در میان سویه ها شناسایی گردید که الگوی شماره6 (مقاومت به تمامی آنتی بیوتیکها) به عنوان الگوی غالب در این مطالعه انتخاب گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان دهنده فراوانی بالای سویه های اشرشیا کلایاوروپاتوژنیک مولد بیوفیلم و مقاوم به خانواده کینولون ها در میان بیماران مبتلا به عفونت ادراری در بیمارستان مورد مطالعه در زاهدان است

    کلیدواژگان: اشرشیا کلایاوروپاتوژنیک، عفونت ادراری، کینولون ها، بیوفیلم، ژلوز قرمز کنگو، زاهدان
  • فاتح رحیمی صفحات 46-55
    سابقه وهدف

    استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین یکی از شایعترین عوامل ایجادعفونت دستگاه ادراری محسوب می شود که عفونتهای ناشی از این عامل بیماریزا به یک مشکل شایع در سراسر جهان تبدیلشده است. هدف از این مطالعه تعیی نفراوانی مقاومت به متی سیلین در میان سویه های استافیلوکوکوس اوریوسجدا شده از بیماران مبتلا به عفونت ادراری در شهرهای تهران و اصفهان بود.

    روش کار

    در طی سالهای1398 -1395در مجموع 4089 جدایه استافیلوکوکوس اوریوسجدا شده از بیماران مبتلابه عفونت ادراری از دو بیمارستان مرجع در شهرهای تهران و اصفهان جمع آوری شدند و با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ژن nucA مورد تایید قرار گرفتند. سویه ها بر روی محیط مولر هینتون آگارواجد8میکروگرم/میلی لیتر اگزاسیلین کشت داده شدند وجهت تایید مقاومت سویه ها از روش انتشار از دیسک (سفوکسی تین 30 میکروگرم) بر اساس دستورالعملهای CLSI و همچنین آزمون PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ژن mecA استفاده گردید. به منظور تایپینگ سویه ها از روش های پروفاژ تایپینگ و SCCmecتایپینگ با استفاده از آزمونهای multiplex-PCR جداگانه استفاده گردید.

    یافته ها

    بر اساس نتایج حاصل از آزمونهای مختلف در مجموع1489سویه (36درصد) استافیلوکوکوس اوریوسکهنسبت به سفوکسی تین مقاومت نشان دادند و همچنین واجد ژن mecA بودند به عنوان سویه های استافیلوکوکوس اوریوسمقاوم به متی سیلین مورد تایید قرار گرفتند. تمامی6پروفاژ تایپ و4الگوی پروفاژی در میان جدایه ها شناسایی شدندکه پروفاژ تایپهایSGF، SGFaوSGFbدرتمامی سویه ها حاضر بودند و الگوی پروفاژی شماره3نیز غالبترین الگو در میان سویه هابود. همچنین، در مجموع 4SCCmec تایپ در میان سویه ها مورد شناسایی قرار گرفتند که SCCmec تایپIIIفراوانترین تایپ درهر دو شهر بود. علاوه بر این،18درصد سویه ها نیز واجد پروفاژ تایپ SGA وSCCmec تایپهایIVیاVبودند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان دهنده فراوانی نسبتا بالای سویه های استافیلوکوکوس اوریوسمقاوم به متی سیلین در میان بیماران مبتلا به عفونت ادراری در شهرهای تهران و اصفهان است. این سویه ها که اغلب منشاء بیمارستانی دارند واجدپروفاژ تایپهای مختلف هستند و قادر به تولیدطیف وسیعی از عوامل حدت و عفونتهای مختلف در بیماران می باشد.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوسمقاوم به متی سیلین، عفونت ادراری، پروفاژ تایپینگ، SCCmecتایپینگ، تهران، اصفهان
  • محمدرضا شهرکی، حامد فنایی، طاهره صفری، نسیم تیرداد، الهام شهرکی، علیرضا داشی پور، ناصر کیخا صفحات 56-67
    سابقه وهدف

    استافیلوکوکوس اوریوسمقاوم به متی سیلین یکیاز شایعترین عوامل ایجادعفونت دستگاه ادراری محسوبمی شود که عفونتهای ناشی از این عامل بیماری زا به یک مشکل شایعدر سراسر جهان تبدیلشده است. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی مقاومت به متی سیلین در میان سویه های استافیلوکوکوس اوریوسجدا شده از بیماران مبتلا به عفونت ادراری در شهرهای تهران و اصفهان بود.

    روش کار

    در طی سالهای 1398-1395در مجموع 4089 جدایه استافیلوکوکوس اوریوسجدا شده از بیماران مبتلابه عفونت ادراری از دو بیمارستان مرجع در شهرهای تهران و اصفهان جمع آوری شدند و با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ژن nucA مورد تایید قرار گرفتند. سویه ها بر روی محیط مولر هینتون آگار واجد 8 میکروگرم/میلی لیتر اگزاسیلین کشت داده شدند وجهت تایید مقاومت سویه ها از روش انتشار از دیسک (سفوکسی تین 30میکروگرم) بر اساس دستورالعملهای CLSIو همچنین آزمون PCRبا استفاده از پرایمرهای اختصاصی ژن mecAاستفاده گردید. به منظور تایپینگ سویه ها از روش های پروفاژ تایپینگ و SCCmec تایپینگ با استفاده از آزمونهای multiplex-PCR جداگانه استفاده گردید.

    یافته ها

    بر اساس نتایج حاصل از آزمونهای مختلف در مجموع 1489سویه (36درصد) استافیلوکوکوس اوریوسکهنسبت به سفوکسی تین مقاومت نشان دادند و همچنین واجد ژن mecAبودند به عنوان سویه های استافیلوکوکوس اوریوسمقاوم به متی سیلین مورد تایید قرار گرفتند. تمامی6پروفاژ تایپ و4الگوی پروفاژی در میان جدایه ها شناسایی شدندکه پروفاژ تایپهای SGF، SGFaوSGFb درتمامی سویه ها حاضر بودند و الگوی پروفاژی شماره3نیز غالبترین الگو در میان سویه هابود. همچنین، در مجموع 4SCCmec تایپ درمیان سویه ها مورد شناسایی قرار گرفتند که SCCmec تایپ فراوانترین تایپ درهر دو شهر بود. علاوه بر این،18درصد سویه ها نیز واجد پروفاژ تایپ SGA و SCCmecتایپهایIV یاV بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان دهنده فراوانی نسبتا بالای سویه های استافیلوکوکوس اوریوسمقاوم به متی سیلین در میان بیماران مبتلا به عفونت ادراری در شهرهای تهران و اصفهان است. این سویه ها که اغلب منشاء بیمارستانی دارند واجدپروفاژ تایپهای مختلف هستند و قادر به تولید طیف وسیعی از عوامل حدت و عفونتهای مختلف در بیماران می باشد

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوسمقاوم به متی سیلین، عفونت ادراری، پروفاژ تایپینگ، SCCmecتایپینگ، تهران، اصفهان
|
  • Ziba Mozaffari Pages 1-15

    The emergence pf antibiotic resistant bacteria in hospitals is a very serious global health concern. Recent studies have shown that ICUs are major sources for microbial diversity and antibiotic resistance. Although Pseudomonas aeruginosa is normal flora of the intestine, it accounts for a wide variety of nosocomial infections in individuals, especially in immune-compromised or immune-suppressed patients. This bacterium is not only intrinsically resistant to several antibiotics, including betalactams and penems, but also can acquire resistance to betalactams, aminoglycosides, fluoroquinolones, and polymixins. In this review, we will present an overview of the intrinsic and acquired mechanisms of antibiotic resistance in P. aeruginosa strains and therapeutic strategies for infections caused by drug resistant P. aeruginosa.

    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, Antibiotic resistance, Resistance mechanism, Multidrugresistance
  • Fakhri Shahidi, Sahar Roshanak, Zana Pirkhezranian, MohammadHadi Sekhavati, Atefeh Soradeghi Toopkanloo Pages 16-27
    Background and objectives

     It is essential to introduce new antimicrobials or to evaluate the synergistic effect of existing compounds as a therapeutic strategy against microbial strains resistant to one or more antibiotics. The aim of this study was to evaluate the antimicrobial activity and synergistic effect of lactoferrin chimera (cLF) in interaction with some common therapeutic antibiotics.

    Materials and methods

     The antimicrobial activity of cLF and the antibiotics including gentamicin, cefazolin, and ceftazidime were determined by the minimum inhibitory concentration (MIC) method and subsequently, the synergistic effect of this peptide with each of the mentioned antibiotics was checked against E coli, P. aeruginosa and S. typhi were investigated and the minimum fraction inhibitory concentration (FIC) was reported. Release of cytoplasmic materials, plotting of survival curves, and activity of peptides alone and in combination with antibiotics were evaluated, and bacterial cell morphology investigating was performed using scanning electron microscopy at MIC and FIC concentrations.

    Results

     The synergistic effect was observed in the combination of cLF with all antibiotics. The results showed that at FIC concentrations, material release from the cytoplasm and the number of surviving cells were significantly higher and lower than when peptides or antibiotics were used alone, respectively. The activity of peptides and antibiotics at FIC concentration was increasing and SEM images at this concentration showed severe membrane damage of bacterial cells.

    Conclusions

     The use of cLF and antibiotics at FIC concentrations reduces the dose of both substances.

    Keywords: Antimicrobial activity, Synergetic Effect, Antimicrobial peptides, Antibiotics
  • Vahid Rahmanian, Razieh Zahedi, Maryam Chegini, Seyed Mahdi Hojjati Pages 28-34
    Background and objective

    The COVID-19 epidemic is currently the most important global health challenge. The aim of this study was to estimate the population size of COVID-19 patients in Jahrom, Iran, in the spring of 2020 using network scale up method.

    Materials and methods

    2753 people from Jahrom were included in the study by electronic questionnaire. People were asked if they knew anyone with COVID-19 on their social network (probability method)? If yes, how many people do they know (frequency method)?

    Results

    Sixty percent (1592 people) of the subjects were women and the majority 76% (2028 people) resided in Jahrom. Seven percent (182 people) were from Khafr district. The estimated overall prevalence of COVID-19 by network scale up method was estimated to be 14.3(95% CI: 17.5, 11.2). The prevalence of COVID-19 was estimated to be 17% (95% CI: 19.9, 14.1) based on clinical signs. Among the covered sections, Jahrom city had the highest prevalence related to Khafr district with a prevalence of 42.9% (95% CI: 45.5, 13.5). According to calculations, the prevalence of COVID-19 was estimated at 14.7% in urban areas and 11.7% in rural areas.

    Conclusion

    The actual prevalence of COVID-19 in Jahrom county in the spring of 2020 was calculated several times as many as reported. Therefore, active diagnostics using extensive testing and diagnosis and isolation of asymptomatic patients can be useful for controlling the epidemic.

    Keywords: COVID-19, estimation, network scale up, Jahrom
  • Maryam Avarzamani, Fateh Rahimi, Ali Qasemi Pages 35-45
    Background and objective

    Urinary tract infection (UTI) is one of the most common and serious bacterial infections in humans and uropathogenic Escherichia coli (UPEC) strains are responsible for more than 75% of all UTI worldwide. UPEC strains are able to form biofilm which enable them to show resistance to variety of antibiotics such as quinolones which enable them to persist within the urinary tract and serve as a reservoir for recurrent infections. In this study the patterns of quinolone resistance among UPEC strains isolated from patients with UTI in a hospital in Zahedan was determined.

    Materials and methods

    In this study, a total of 81 E. coli isolates were collected from patients with UTI in a referral hospital in Zahedan. Isolates were cultured on MacConkey agar and eosin methylene blue (EMB) agar plates and identified using PCR assay by specific primers of tufA gene. The ability of E. coli strains to form biofilm was measured using qualitative Congo red agar (CRA) assay and susceptibility of strains to 5 antibiotics was determined by disk diffusion method according to the guideline of Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI).

    Results

    All isolates were positive for tufA gene and confirmed as E. coli strains. Using qualitative CRA agar assay 7, 87 and 6% of strains were able to form rdar, bdar and pdar morphotypes, respectively and were selected as biofilm positive strains. In addition, 18 isolates showed susceptibility to all antibiotics, and 64% were resistant to ciprofloxacin. Moreover, 56, 50, 50 and 48% of strains showed resistance to nalidixic acid, levofloxacin, ofloxacin and norfloxacin, respectively. Moreover, 6 resistance patterns were identified among the strains in which pattern 6 (resistant to all antibiotics tested) was selected as the most prevalent type type in this study.

    Conclusion

    Results of this study revealed the high prevalence of quinolone resistant and biofilm producing UPEC strains among patients with UTI in the studied hospital in Zahedan.

    Keywords: Uropathogenic E. coli, urinary infection, quinolones, biofilm, congo red agar, Zahedan
  • Fateh Rahimi Pages 46-55
    Background and objective

    Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) is one of the most frequent agents of urinary tract infection (UTI) and infections with this pathogen become a prevalent problem worldwide. The aim of this study was to determine the frequency of resistance to methicillin among S. aureus strains isolated from patients with UTI in Tehran and Isfahan.

    Material and methods

    In this study, during 2016-2019 a total of 4089 S. aureus isolated from patients with UTI collected from two referral hospitals in Tehran and Isfahan and confirmed using specific primers for nucA gene. Strains were cultured on Mueller-Hinton agar plates supplemented with 8 μg/ml oxacillin and MRSA strains were confirmed using disk diffusion method (cefoxitin 30 μg) by the guidelines of Clinical & Laboratory Standards Institute (CLSI) and also PCR by the specific primers of mecA gene. Prophage typing and SCCmec typing methods were employed using separate multiplex-PCR assays to type the MRSA strains.

    Results

    According to the results of different methods, a total of 1489 S. aureus strains (36%) which showed resistance to cefoxitin and harbored mecA gene were confirmed as MRSA. Six prophage types and also 4 prophage patterns were also detected among the strains, in which SGF, SGFa and SGFb were present among all strains and prophage pattern 3 was the dominant one. Also, a total of 4 SCCmec types (II, III, IV and V) were identified among the MRSA strains and SCCmec type III was the most prevalent type in both cities. Furthermore, 18% of MRSA strains also harbored SGA prophage type and were positive for SCCmec types IV or V.

    Conclusion

    The results of this study revealed the relatively high prevalence of MRSA strains among patients with UTI in Tehran and Isfahan. These strains, which almost originated from hospitals, harbored different prophage types which enable them to produce high variety of virulence factors and also different infections among patients.

    Keywords: Methicillin resistant Staphylococcus aureus, urinary infection, prophage typing, SCCmec typing, Tehran, Isfahan
  • Mohammadreza ShahrakI, Hamed Fanaei, Tahereh Safari, Nasim Tirdad, ElhamShahraki, AliReza Dashipour, Nasser Keikha Pages 56-67
    Background and objective

    Since stress is a destructive factoer on reproduction system in rats and myricitrin is a flavonoid which used for Improvement of many sicknesses and infertility, the aime of this experiment was to evaluate the myricitrin on male reproduction pararameters and sex hormnes in male rats which esposed to immobility stress.

    Materials and methods

    This experiment was perfomed on 50 male Wistar rats which were devided into five groups:Control groups (A), Sham control (B) and test groups (C), (D) and (E), (n=10) randomly. Tests groups received immobility stress (restriner) for 60 days daily. Group C did not recieeved any agent during trial stress but group D received normal saline intraperitoneally in the last 14 days during trial course every other day of the trial, but group E received 2.5 mg/kg Myricitrin intraperitoneally in the last 14 days every other day of the trial.

    Results

    Testosteron, LH, FSH, and the weight of testis epididymis and vas deference, sperm count, velocity and motility were significantly decreased in testes group C and D compared to grou A and B. But these values in group E were significantly increasde compared to other testes group. Sperm morphology did not showe any differences among all groups.

    Conclusion

    This survey reaveled that chronic immobility stress leads to decrease serum level of Gonadotropins, sex hormone and sex parameters in male rats, but Myricitrin improved all values exept of sperm morphology.

    Keywords: immobility stress, Myricitrin, sperm parameters, testestron