فهرست مطالب

مجلس و راهبرد - پیاپی 109 (بهار 1401)

فصلنامه مجلس و راهبرد
پیاپی 109 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیامک کریمی* صفحات 5-31
    جهان پس از کرونا (کووید-19) با پرسشی اساسی رو به رو است: آیا دولتی بابت جبران خسارات این بیماری که همه مرزها را در نوردیده است، مسیولیت دارد یا خیر. پاسخ های مختلفی برای این پرسش مطرح می شود اما از آنجاکه علت حتمی این بیماری مشخص نشده است، نمی توان با قطعیت جانب پاسخی را گرفت. با این حال ارزیابی های اولیه نشان می دهد که منشا اصلی شیوع این بیماری به فعالیت هایی مربوط می شود که در حقوق بین الملل در قالب «فعالیت های منع نشده» قرار می گیرند. این وضعیت سبب می شود تا مطلوب ترین گزینه برای مطالبه جبران خسارات فرامرزی ناشی از کووید-19، گرایش به سوی راهبرد جبران خسارات ناشی از فعالیت های منع نشده باشد. مزیت مهم استناد به این مفهوم، آن است که برای درخواست جبران خسارت نیاز به اثبات هیچ گونه تخلف بین المللی علیه دولت مسیول نیست. در حال حاضر راهبرد حاکم بر نظام جبران خسارت ناشی از فعالیت های منع نشده، بر مسیولیت اولیه و اصلی متصدی فعالیت و مسیولیت ثانوی و غایی دولت مربوطه (دولت منشا) متمرکز است. مقاله حاضر ضمن بررسی این راهبرد، نتیجه می گیرد که درباره جبران خسارات فعالیت های منع نشده فوق العاده خطرناک که به خساراتی همچون کووید-19 منجر می شوند، لازم است به سمت راهبرد مسیولیت محض دولت تغییر جهت داده شود.
    کلیدواژگان: راهبرد مسئولیت محض دولت، کووید-19، فعالیت منع نشده، دولت منشا، خسارت فرامرزی
  • آیت مولائی* صفحات 33-54
    از جمله الزامات قانون نویسی، نگارش سندی شفاف و بدون ابهام است چرا که ابهام در قانون، تشتت برداشت و در نتیجه رویه های متعارض را در پی خواهد داشت. برای پیشگیری از حدوث چنین وضعیتی، شایسته است قانونگذار در مقام قانونگذاری از تصویب مواد ناهمسو و مغایر با همدیگر اجتناب کند. نگاه تطبیقی به رابطه مواد (79 تا 89) با ماده (92) قانون محاسبات عمومی مصوب 1366، گویای ناهماهنگی میان آنهاست. نوشتار حاضر نسبت این مواد را از منظر حقوق عمومی به بحث گذاشته و با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی به این نتایج دست یافته است: اول، قانونگذار مواد (79 تا 89) را به درستی در فضای حقوق عمومی نگاشته است. دوم، به نظر می رسد متن ماده (92) در منطق حقوق خصوصی احاطه شده و در نتیجه دولت ناچار است با تکیه بر اصول و ضوابط حقوق خصوصی این ماده را به کار گیرد. سوم، از آنجا که برای یک موضوع واحد (معاملات دولتی) نمی توان توامان در زمان واحد، دو روش و ضابطه حقوق خصوصی و حقوق عمومی را اعمال کرد؛ در نتیجه جمع میان مواد مذکور، سخت مناقشه آمیز است. چهارم، صدور مجوز صریح تخلف از قانون در ماده (92) راه هرگونه پیشگیری از فساد در معاملات دولتی را در چارچوب قانون محاسبات عمومی با امتناع روبه رو کرده است.
    کلیدواژگان: خطای قانون نویسی، قانون محاسبات عمومی، قراردادهای حقوق عمومی، قراردادهای حقوق خصوصی، معاملات دولتی
  • سهیلا کشاورز، نورمحمد یعقوبی*، عادله دقتی صفحات 55-85
    با توجه به نام گذاری سال های 1397، 1398 و 1399 به نام حمایت از کالای ایرانی، رونق تولید و جهش تولید از سوی مقام معظم رهبری، تحریم های پی درپی کشور و آمار بالای بیکاری فارغ التحصیلان جوان دانشگاهی، اهمیت و توجه به شرکت های دانش بنیان دوچندان شده است. در بیان مقام معظم رهبری اساسی ترین پایه های محکم اقتصاد مقاومتی، اقتصاد دانش بنیان است. در این میان شرکت های دانش بنیان موتور محرکه و توسعه این اقتصادها هستند، بااین حال اثربخشی قابل ملاحظه شرکت های دانش بنیان، آمارها نشان می دهد که بیشتر این شرکت ها در طول زمان یا از بین می روند یا کوچک باقی می مانند و تعداد اندکی از آنها به شرکت های بزرگ تر تبدیل می شوند. با توجه به اهمیت شرکت های دانش بنیان در رشد اقتصادی کشور، لازم است پژوهشی جامع در مورد استخراج عوامل موفقیت این شرکت ها انجام شود. ازاین رو پژوهش حاضر که با روش کیفی (رویکرد فراترکیب) انجام شده، به دنبال شناسایی عوامل موفقیت شرکت های دانش بنیان و طبقه بندی آنهاست. بر این اساس ابتدا 479 مقاله بررسی شد که از میان آنها 99 مقاله برای تجزیه وتحلیل نهایی استفاده شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش کدگذاری استفاده و 32 کد شناسایی و اعتبار کدها از طریق آزمون کاپای کوهن به کمک نرم افزار SPSS نسخه 22 تایید شد. پس از استخراج شاخص های مستخرج از روش کیفی فراترکیب، برای تعیین وزن شاخص ها از روش آنتروپی شانون استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که عوامل موفقیت شرکت های دانش بنیان را می توان در سه مقوله سازمانی، محیطی و فردی تحلیل کرد. نتیجه پژوهش نشان داد که به ترتیب شاخص های برخورداری از نیروی انسانی دانش محور و خبره، سیاست های پشتیبان دولت و توانمندی بازاریابی و فروش به عنوان مهمترین عوامل موثر بر موفقیت شرکت های دانش بنیان هستند. در پایان براساس یافته ها و نتایج پژوهش پیشنهادهای لازم ارایه شده است.
    کلیدواژگان: شرکت های دانش بنیان، ابعاد موفقیت شرکت های دانش بنیان، روش فراترکیب، آنتروپی شانون
  • ابراهیم فتحی، محسن شاکری نژاد*، مجید باقری صفحات 87-121
    مشارکت سیاسی شهروندان تابع عوامل مختلفی همچون فرهنگ سیاسی آنان است. فرهنگ سیاسی دارای مولفه هایی همچون ارزش ها، باورها، احساسات و دانش سیاسی است که طی فرایند جامعه پذیری در افراد شکل می گیرد. امروزه رسانه ها در کنار خانواده، گروه های همسالان و نظام آموزشی یکی از مهمترین عوامل جامعه پذیری افراد به شمار می روند. این پژوهش با هدف بررسی رابطه مصرف رسانه ملی و مولفه های فرهنگ سیاسی دانشجویان دانشگاه های تهران انجام شد. به این منظور چهارصد نفر از دانشجویان به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شدند. در این پژوهش از روش های آماری متناسب با سطوح سنجش متغیرها همانند آزمون تی، اف و رگرسیون چند متغیره جهت تحلیل مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین میزان استفاده از رسانه ملی و ارزش ها، باورها و احساسات سیاسی دانشجویان دانشگاه های تهران رابطه معناداری وجود دارد، ولی بین مصرف رسانه ملی و دانش سیاسی دانشجویان رابطه معنا داری دیده نمی شود. در مجموع بین مصرف رسانه ملی و فرهنگ سیاسی دانشجویان همبستگی مستقیم و مثبت وجود دارد. به عبارت دیگر دانشجویانی که بیشتر از رسانه ملی استفاده می کنند، دارای فرهنگ سیاسی فعال (مشارکت جویانه تر) هستند.
    کلیدواژگان: رسانه ملی، دانش سیاسی، ارزش های سیاسی، باورهای سیاسی، احساسات سیاسی
  • مصطفی دانش، ابوالفتح خالقی* صفحات 123-146
    حدود یک قرن از جرم و تخلف انگاری قاچاق کالا و ارز در نظام جزایی ایران می گذرد؛ از جمله ابهامات بنیادینی که محکومیت و سرنوشت بسیاری از متهمان را تحت الشعاع قرار داده و می دهد، رکن روانی و شیوه تفسیر آن در این موارد است. به رغم اصلاحات مکرر در قوانین مرتبط، کماکان تشتت در دیدگاه حقوقدانان و رویه محاکم اعم از قضایی و شبه قضایی، در اثر تلقی این رفتارهای غیرقانونی به عنوان جرایم و تخلفات با مسیولیت مطلق کیفری یا عدم آن پابرجاست. این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی ضمن اشاره به پیشینه مقررات و برخی آرای قضایی درصدد است تا با واکاوی نظرات مختلف، مدل افتراقی جامعی را برای پیش بینی رکن روانی این جرایم به دست دهد. به این منظور و با امعان نظر به عدم طرح اختصاصی این مسئله در آثار پژوهشی تاکنون، تحلیل ابعاد نظری و کاربردی این تشتت و تشریح رکن روانی این جرایم و تخلفات ضروری به نظر می رسد. نتیجه آنکه با اتخاذ رویکرد راهبردی افتراقی نسبت به این موارد و تقویت نصوص قانونی در این باره می توان در عین تقویت رکن قانونی از معضل کیفرگرایی افراطی در این جرایم عبور کرده، به پاسخ دهی عادلانه به متهمان، دست یافت و زمینه تحقق اهداف قانونگذار در مبارزه با این جرایم و تخلفات و در نهایت اصلاح رویه قضایی محاکم را بیش از پیش فراهم کرد.
    کلیدواژگان: قاچاق کالا و ارز، رکن روانی، مسئولیت مطلق کیفری، جرم مادی صرف
  • حمید روستایی صدرآبادی*، هادی مرسی صفحات 147-173
    جرم اسیدپاشی در زمره جرایم علیه تمامیت جسمانی اشخاص قرار می گیرد که به علت ماهیت بسیار خشن و نتایج زیان بار ناشی از آن موجب آسیب و صدمات جسمانی و روانی جبران ناپذیری بر فرد بزه دیده می شود. بنابراین لازم است علاوه بر قوانین و مقررات شکلی و ماهوی که به طور عام برای حمایت از تمامی بزه دیدگان وضع شده است، قوانین و مقررات ویژه ای نیز برای بزه دیدگان اسیدپاشی با توجه به شرایط و اوضاع و احوال آنان وضع کرد. از این رو مقنن ایران در اقدامی شایسته تحت تاثیر آموزه های بزه دیده شناسی و آگاهی از شرایط خاص بزه دیدگان اسیدپاشی اقدام به تصویب «قانون تشدید مجازات اسیدپاشی و حمایت از بزه دیدگان ناشی از آن» کرد. به رغم حمایت هایی از قبیل جبران خسارت های مادی و معنوی و پرداخت هزینه های درمان بزه دیده، ارایه خدمات روان شناختی، مددکاری و توانبخشی که در قانون یاد شده برای بزه دیدگان اسیدپاشی وضع شده؛ اما متاسفانه مقنن از موضوعاتی همچون عدم پیش بینی جبران خسارت بیکاری، لزوم برخورداری از وکیل تسخیری، نادیده انگاری نقش سازمان های مردم نهاد برای حمایت از بزه دیدگان اسید پاشی، لزوم برخورداری از خدمات حقوق به نحو الکترونیکی و لزوم صدور قرار بازداشت در راستای امنیت بزه دیده غافل بوده است. ضرورت نوشتار حاضر که به صورت «توصیفی - تحلیلی» است، نوپا بودن حمایت از بزه دیدگان اسیدپاشی است و هدف بنیادین آن تحلیل نوآوری ها و استخراج کاستی های حقوق بزه دیدگان اسیدپاشی و در نهایت ارایه پیشنهادهایی جهت رفع کاستی هاست.
    کلیدواژگان: اسیدپاشی، بزه دیده، جبران خسارت، نظام عدالت کیفری
  • شهربانو خشکاب* صفحات 175-203
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی وضعیت کارایی آموزشی و پژوهشی 27 دانشگاه جامع دولتی ایران در سال های تحصیلی 1393-1392 و 1394-1393 با استفاده از روش های ناپارامتری تحلیل پوششی داده ها و پارامتری تحلیل مرز تصادفی برای متغیرهای ورودی (تعداد دانشجویان ورودی، تعداد اعضای هییت علمی، تعداد کارکنان و بودجه) و متغیرهای خروجی (درآمد اختصاصی، تعداد دانشجویان در حال تحصیل، تعداد دانش آموختگان و مقالات همایشی) مستخرج از لایحه بودجه، آمار و مستندات موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی و وبسایت پایگاه جهان اسلام انجام شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در واحدهای دانشگاهی ناکارایی وجود دارد؛ در واحدهای دانشگاهی مختلف، درجه ناکارآمدی متفاوت است؛ میانگین کارایی کل دانشگاه های جامع در سال 1393 در مقایسه با سال 1394 افزایش یافته است؛ میانگین کارایی آموزشی دانشگاه های منتخب در طول زمان افزایش و میانگین کارایی پژوهشی با کاهش همراه بوده است؛ نتایج آزمون اعتبار داده ها در روش ارزیابی تحلیل مرز تصادفی گویای وضعیت ناهمسانی واریانس داده های مطالعه است؛ نتایج آزمون عامل تورم واریانس با هدف بررسی مسئله همخطی بین متغیرهای توضیحی نشان از همخطی بین برخی متغیرهای توضیحی از جمله اعضای هییت علمی و بودجه داشت؛ اثر کششی ضرایب برآوردی تعدادی از نهاده های پژوهش برای ستانده های آموزشی و پژوهشی دانشگاه های منتخب معنادار نبود و در نهایت در روش تحلیل مرز تصادفی علاوه بر ناکارایی فنی، ناکارایی تصادفی و ضریب کشش نهاده ها بر ستانده های آموزش و پژوهش نیز برآورد شده است که می تواند راهنمای سیاستگذاران و روسای دانشگاه ها درباره تصمیم های تخصیص منابع کارایی محور باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی کارایی، کارایی آموزشی، کارایی پژوهشی، واحدهای دانشگاهی، تحلیل پوششی داده ها، الگوی توبیت
  • روح الله عبادی*، زهرا سرکارراه صفحات 205-245

    اطلاعات مالی شفاف و قابل مقایسه یکی از ارکان اصلی پاسخگویی مدیران اجرایی و از نیازهای اساسی تصمیم گیران اقتصادی و از ملزومات بی بدیل توسعه و رشد اقتصادی در بخش دولتی و خصوصی است. نظارت بر شفافیت به ثبات و گسترش نظام بانکداری ملی منجر می شود و درگیری بین بانکداران و سپرده گذاران را کاهش می دهد.با گسترش روزافزون تعاملات اقتصادی در سطح بین الملل و لزوم توجه به جریان سرمایه، معرفی استانداردهای مناسب برای شفافیت در نظام های مالی، گامی مهم برای تجهیز و تخصیص مناسب منابع، ارتقای سلامت و شفافیت بانکی و کاهش هزینه های مربوط به گردش اطلاعات مالی محسوب می شود. ازاین رو در مقاله حاضر به روش توصیفی - تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای؛ فرصت ها، تهدیدها، نقاط ضعف و قوت نظام بانکی در پیاده سازی استاندارد شفافیت ابلاغی هییت خدمات مالی اسلامی بررسی شده و به روش میدانی - پیمایشی و توزیع پرسشنامه با به کارگیری رویکرد مدل سازی تصمیم گیری چندمعیاره، شاخص های استاندارد شفافیت و انتشارعمومی اطلاعات صورت های مالی از نظر «اهمیت و تاثیر اجرای شاخص بر میزان شفافیت» رتبه بندی شده است.نتایج تحقیق نشان می دهد شاخص های افشای اطلاعات صورت های مالی، افشای اطلاعات حاکمیت شرکتی و کنترل های داخلی و افشای اطلاعات شناسایی و مدیریت ریسک بیشترین میزان اهمیت و شاخص های افشای اطلاعات صورت های مالی، افشای اطلاعات رویدادهای بااهمیت و افشای اطلاعات حاکمیت شرعی بیشترین تاثیر در اجرا را برخوردارند.

    کلیدواژگان: شفافیت و انتشار عمومی اطلاعات، نظام بانکی، هیئت خدمات مالی اسلامی، تحلیل سلسله مراتبی
  • سعید صانعی، سید حسین حسینی*، سید مهدی سید زاده ثانی صفحات 247-272
    گستره سیاست کیفری قانونگذار در قبال اعدام برای جرایم مواد مخدر ثابت نبوده و گاهی این تغییر به سمت توسعه گستره سیاست کیفری سختگیرانه و گاهی به سمت محدودسازی آن بوده است. این پژوهش با ارزیابی تغییر گستره سیاست کیفری ایران در قبال جرایم مواد مخدر مستوجب اعدام با روش توصیفی - تحلیلی نشان می دهد قانونگذار در آخرین اراده تقنینی خود در ماده (45) الحاقی مصوب 1396/7/12 در اکثر موارد خواسته یا ناخواسته به رغم قصد کاهش مجازات اعدام، در عمل دامنه سیاست کیفری سخت گیرانه و اعدام را توسعه بخشیده است؛ زیرا مقنن هر چند سعی کرده است با اقداماتی همچون کاهش دامنه جرایم مستوجب اعدام از طریق افزایش وزن مواد مخدر و تبدیل احکام قطعی مجازات اعدام به حبس و جزای نقدی سیاست کیفری سخت گیرانه را تحدید کند، اما در مرحله اجرا ملاحظه می شود با اقداماتی همچون گسترش دامنه شمول جرایم مستوجب اعدام، محروم کردن متهمان اعدام از تدابیر ارفاقی، استفاده از الفاظ تقنینی ابهام زا، گسترش نقش سوابق کیفری در حکم اعدام و جرم انگاری مستقل معاونت و حدانگاری برخی جرایم مواد مخدر این سیاست کیفری سخت گیرانه بسیار پررنگ تر از گذشته شده است.
    کلیدواژگان: سیاست کیفری، تحدید مجازات اعدام، مواد مخدر، افزایش سخت گیری کیفری، ماده (45) الحاقی
  • علیرضا الهی*، حسین اکبری یزدی، چالاک مجیدی، رضا خورشیدی صفحات 273-304
    اقتصاد مقاومتی یکی از مهمترین سیاست های فعلی جمهوری اسلامی ایران است. دستگاه ها، وزارتخانه ها و سازمان های دولتی هر یک به نوبه خود در حال تدوین برنامه های تحقق این سیاست ها هستند. ورزش نیز به عنوان یکی از ابعاد توسعه فرهنگی، اجتماعی و حتی تجاری کشور از این امر مستثنا نیست. ازاین رو پژوهش حاضر با هدف تدوین نقشه راه نظام ورزش ایران در راستای تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی انجام شده است. در این تحقیق از شیوه کیفی و رویکرد مطالعات راهبردی استفاده شد. اجرای مصاحبه های نیمه ساختارمند و بررسی مطالعات و مدارک موجود و اسناد بالادستی دو روش اصلی جمع آوری اطلاعات در مطالعه حاضر بود. در بخش مصاحبه ها نیز مدیران دستگاه های ورزشی، صاحبنظران و خبرگان حوزه اقتصاد ورزش به صورت هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند. در مطالعه حاضر حوزه های کلیدی عملکرد ورزش ایران برای تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی به ترتیب اولویت شامل منابع انسانی، قوانین، ساختار و فرایندها، تحقیق، توسعه و نوآوری، بازاریابی و مدیریت مالی، کیفیت و بهره وری و در نهایت دیپلماسی و فرهنگ معرفی شده اند. در این باره پانزده راهبرد مرتبط با حوزه های کلیدی عملکرد ارایه شده است. به منظور تحقق هر یک از راهبردهای پانزده گانه، فهرستی از اقدامات اساسی به همراه شاخص های ارزیابی و متولیان اجرای آنها مشخص شده اند. این مطالعه می تواند به عنوان یک نقشه راه، برای تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی در سازمان های ورزشی عمل کند. همچنین شاخص های کلیدی عملکرد ارایه شده می تواند به عنوان شاخص های ارزیابی میزان تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی در ورزش ایران مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی در ورزش، راهبردها، اقدامات، حوزه های کلیدی عملکرد، شاخص های ارزیابی
  • حسین بختیاری، علی صالح نیا، وحید سیفی* صفحات 305-336
    فساد اقتصادی همواره از جمله آسیب های مخرب بر پیکره حکومت ها و دولت ها بوده و این نقطه ضعف اساسی، ضمن ایجاد ناامیدی در مردم به ایجاد شکاف بین ملت و دولت منجر شده و تاثیر مستقیم بر متغیرهای امنیت ملی پایدار می گذارد؛ به طوری که می توان آن را از مهمترین تهدیدات امنیتی هر کشور محسوب کرد.با توجه به شرایط کنونی اقتصاد کشور و نیاز جدی به برنامه ریزی عملیاتی برای مقابله با فساد اقتصادی، لازم است تا با شناسایی مبنایی عوامل شکل گیری فساد اقتصادی و سطح بندی این عوامل، گام های عملی موثری برای مبارزه با فساد اقتصادی برداشته شود.در مقاله حاضر که حاصل یک پژوهش عملیاتی و راهبردی در زمینه شناسایی عوامل موثر بر فساد اقتصادی و سطح بندی آنهاست؛ ابتدا به شناسایی عوامل فساد اقتصادی می پردازیم و سپس با توجه به مصاحبه های نیمه ساختاریافته و تکمیل پرسشنامه توسط دوازده نفر از خبرگان علمی و اجرایی و با استفاده از رویکرد مدل سازی ساختاری - تفسیری که یکی از پرکاربردترین روش های تحقیق در عملیات نرم است؛ به سطح بندی و مدل سازی این عوامل پرداخته ایم تا سیاستگذاران و مدیران جمهوری اسلامی ایران را در مبارزه با فساد اقتصادی به عنوان یکی از اصلی ترین تهدیدات امنیتی جمهوری اسلامی ایران یاری رسانیم.نتایج حاصل از مدل سازی با رویکرد ساختاری - تفسیری نشان می دهد مولفه های «بی ثباتی در نظام اقتصادی کشور»، «ناکارآمدی قوانین پیشگیری از فساد اقتصادی»، «امتیازهای انحصاری در اقتصاد» و «نهادینه شدن اقتصاد متکی بر نفت» در قسمت معیارهای مستقل قرار دارند که کلیدی ترین عوامل موثر بر شکل گیری فساد اقتصادی در ایران هستند.
    کلیدواژگان: فساد، فساد اقتصادی، مدل سازی، مدل تفسیری - ساختاری
  • عبدالرضا جوان جعفری بجنوردی، محمد مقنی باشی* صفحات 337-366
    در عصر حاضر با پیشرفت تکنولوژی و وسایل ارتباطی، شاهد حضور چشمگیر کاربران در فضای مجازی هستیم. فضایی رمز آلود و بی انتها که با ویژگی های منحصربه فرد می تواند هر سلیقه ای را به خود جذب کند. افزایش ارتکاب جرایم سایبری بیانگر علاقه خاص مجرمان به این ویژگی ها از جمله گمنامی و حضور قربانیان بی اطلاع است. جوامع بشری در استفاده از مجازات به عنوان اولین وسیله دفاعی خود در برابر بزهکاران سایبری با چالش عدم شناسایی مجرم روبه رو می شوند. اما واقعیت این است که مجرمان سایبری از فضای حقیقی پا به این فضا گذاشته اند و هویتی نامعلوم ندارند. دستگاه عدالت کیفری با کمک تکنولوژی می تواند ردپای به جامانده از متهم را دنبال کند و با دستیابی به هویت سایبری و مرتبط کردن آن با اطلاعات موجود از نحوه دستیابی متهم به اینترنت، هویت حقوقی او را در فضای حقیقی شناسایی و مسیولیت کیفری رفتار مجرمانه را بر او بار کند. رمزگشایی از ارتباط میان تکنولوژی و حقوق کیفری در اولین گام از فرایند رسیدگی به جرم سایبری یعنی شناسایی متهم با کمک پروتکل اینترنت یا همان IP امکان پذیر می شود.
    کلیدواژگان: مسئولیت کیفری، انتساب، هویت سایبری، IP
|
  • Siamak Karimi * Pages 5-31
    The world is faced with a fundamental question after the spread of the Corona Virus (Covid-19) and that is, whether any state or government is responsible for offering compensation for the damages caused by this pandemic. There are various answers to this question, but since the exact cause of this disease has not yet been determined, it is not possible to give a definite answer. However, preliminary assessments show, the main cause of the outbreak is related to activities that fall under the category of "non-prohibited activities" in international law. This situation makes the tendency towards the concept of compensation for damages caused by not prohibited activities, the most desirable option in claiming compensation for transnational damages caused by Covid-19. The advantage of recourse to this concept is, there is no need to prove any international wrongdoing against the responsible state in order to claim damages. At present, the strategy governing the compensation regime of damages arising from not prohibited activities is based on the primary and original liability of the operator and the secondary and residual liability of state of origin. However, this article, while examining this strategy, concludes that in order to compensate ultra-hazardous not prohibited activities that lead to damages such as Covid-19, it is necessary to switch to the States’ Strict Liability Strategy.
    Keywords: State’s Strict Liability Strategy, Covid-19, Not-prohibited Activities, Operator, Transboundary Damage
  • Ayat Mulaee * Pages 33-54
    One of the requirements of legislation is to write a clear and unambiguous document, as ambiguity in such documents will lead to fragmentation and conflicting procedures. To prevent such a situation from occurring, the legislator should avoid writing inconsistent and contradictory materials. A comparative look at the relationship between Articles (79) to (89) and Article (92) of the General Accounting Act, 1987, shows a mismatch between them. The present article discusses the relationship of these articles from the perspective of public law and uses the descriptive-analytical research method. Findings have shown that, firstly, the legislature has written Articles 79 to 89 correctly in the context of public law. Secondly, it seems that the text of Article 92 is based on the logic used in private law, as a result, the government is forced to apply this article based on the principles and rules of private law. Thirdly, it is not possible to logically apply two methods and rules at the same time for a single subject (government transactions), i.e. applying both private and public law, hence, the combination of these articles is highly controversial. Fourthly, the explicit issuance of a license to violate the law in Article (92) has prevented any deterrance of corruption in government transactions within the framework of the General Accounting Law.
    Keywords: Legislative Error, General Accounting Act, Public Law Contracts, Private Law Contracts, Government Transactions
  • Soheila Keshavarz, Noor Mohammad Yaghoubi *, Adeleh. Deghati Pages 55-85
    In the name of supporting Iranian goods, the Supreme Leader allocated specific titles to the years 2019, 2020, 2021. This was done in order to help create a production boom and tackle the consistent sanctions and high unemployment rates of young university graduates. Therefore the importance of and interest in knowledge-based companies has doubled. According to the Supreme Leader, the most fundamental foundation of a resistance-based economy is a knowledge-based economy as knowledge-based companies are the driving force behind the development of these economies. However, despite the remarkable effectiveness of knowledge-based companies, statistics show that most of these companies either disappear or remain small over time, and only a small number of them become larger companies.Given the important role knowledge-based companies play in the economic growth of the country, it is necessary to conduct a comprehensive study on extracting the success factors of these companies. Therefore, the present study, which was conducted using a qualitative method (meta-combined approach), seeks to identify the success factors of knowledge-based companies and their classifications. Therefore, initially 479 articles were reviewed, of which 99 articles were used for final analysis. For data analysis, the coding method was used and 32 codes for recognition and validation were verified via the Cohen Kappa test using SPSS software version 22.After obtaining the extracted indices using the hyper-combined qualitative method, Shannon’s entropy method was employed to determine the weight of the indices. Findings showed, the success factors of knowledge-based companies can be divided into three general categories: organizational factors (organizational culture, organizational policy, organizational capability), environmental factors (supportive mechanism, environmental infrastructure) and individual factors (demographic characteristics, personality traits). The results of this study portray, the indices of knowledge-based and expert manpower, government support policies and marketing and sales capabilities, are the most important factors affecting the success of knowledge-based companies. Therefore, based on the findings and results of the research, the necessary suggestions were presented.
    Keywords: knowledge-based companies, Success Dimensions of Knowledge Companies, Meta-synthesis Method, Shannon’s Entropy Method
  • Ebrahim Fathi, Mohsen Shakerinejad *, Majid Bagheri Pages 87-121
    The political participation of citizens depends on various factors, including their political culture. The components of citizen political culture, including their values, beliefs, feelings, and political knowledge, are formed during the process of socialization. Today, the media, along with family, peer groups, and the education system, is one of the most important factors in socialization. In this regard, this study was conducted to investigate the relationship between those who observe IRIB, which are a number of government-backed TV channels, and the components of the political culture of students in Tehran universities. For this purpose, 400 students were selected by stratified random sampling. The statistical method used in this study was multivariate regression and path analysis. The results show that there is a direct correlation between those who view IRIB channels and the political culture of students; in other words, students who view such TV channels more, have more of an active political culture (more participatory). In addition, there is a significant relationship between viewing government-backed channels and the values, beliefs and political feelings of students of Tehran universities, but there is no significant relationship between the viewing of such channels and the political knowledge of students.
    Keywords: IRIB, Political Science, Political values, Political Beliefs, Political Emotions
  • Mostafa Danesh, Abul-Fath Khaleghi * Pages 123-146
    Nearly a century has passed since the crime of smuggling goods and currency was first defined, yet one of the fundamental ambiguities that overshadow condemnation of these crimes and the fate of many defendants, is the mens rea and the way it is interpreted. Despite the amendments to the Law of Combating Commodity and Currency Smuggling, there is still a disagreement in the judicial procedure as there is a difference of opinion in whether these illegal acts should be treated as crimes and offenses with or without criminal liability. This article, uses the descriptive-analytical method, refers to the background of regulations and some judicial opinions, and analyses different opinions in order to obtain a comprehensive differential model for predicting the mens rea of such crimes. Findings showed that, by adopting a differential strategic approach to crimes related to the smuggling of goods and currency, by including the conditions required to obtain a mens rea, and by strengthening legal texts, it is possible to overcome the problem of extreme criminalization in these crimes and achieve a fair verdict for defendants.
    Keywords: Smuggling of goods, currency, mens rea, Absolute criminal responsibility, Strict liability crime
  • Hamid Rostaei Sadrabadi *, Hadi Mersi Pages 147-173
    Acid attack is one of the crimes against the whole physical integrity of individuals, which due to its very violent and horrific nature and the harmful consequences results in harm and irreparable physical and psychological damage to the victim. In addition to the procedure and substantive rules and regulations that have been generally enacted to protect victims, special procedure and substantive rules need to be followed, depending on the specific circumstances of the victims of the acid attack to support them. Therefore, the Iranian legislature, in a decent measure under the influence of victimization learning and knowledge of the specific circumstances of acid attack victims, passed " The punishment intensification law of acid attacks and protects its victims." Despite the supports such as compensation for the physical and moral damages, payments of medical expenses, provision of psychological services, assistance and rehabilitation, etc., which are set out in the said law for the victims of acid attacks, unfortunately, the legislature has been unaware of issues such as the lack of anticipation of unemployment compensation, the need of having a lawyer, neglecting the role of NGOs in supporting victims of acid attacks, the need for electronic legal services, and etc. The necessity of the present study, which is "descriptive-analytical", is the novel support of the victims of acid attacks, and its main purpose is to analyze innovations and extract the shortcomings of the victims of acid attacks and finally offer suggestions for eliminating shortcomings.
    Keywords: Acid Spraying, Victim, compensation, criminal justice system
  • Shahrbano Khoshkab * Pages 175-203
    The aim of this study was to evaluate the educational and research efficiency of 27 public universities in Iran in the academic years 2014-2015 and 2015-2016. This was done using non-parametric methods of data envelopment analysis and parametric random border analysis for the input variables (number of incoming students, number of faculty members, number of staff and budget) and output variables (specific income, number of students studying, number of graduates and conference papers). Such information was extracted from the budget bill, statistics and documents belonging to the Institute of Higher Education Research and Planning and the Islamic World Database website. The results indicated that there were inefficiencies in academic units and that the degree of these inefficiencies varied from university to university. In addition, there was an average increase in the efficiency of all comprehensive universities in 2016 compared to 2015. Furthermore, the data showed, while the average educational efficiency of selected universities has increased over time, the average research efficiency has decreased. The results of the data validity test obtained via the evaluation method of random border analysis indicated the heterogeneity of variance of the study data. The variance inflation test was conducted with the aim of investigating the problem of alignment between explanatory variables. The results showed, alignment between some explanatory variables, including faculty members and budget. In addition, the tensile effect of the estimated coefficients of some research inputs was not significant for the educational and research outputs of selected universities. Thus, universities should be efficient when making resource allocation decisions.
    Keywords: Efficiency Assessment, Teaching Efficiency, Research Efficiency, University Department, Data Envelopment Analysis, Panel Tobit Model
  • Ruhollah Ebadi *, Zahra Sarkarrah Pages 205-245

    The existence of transparent and comparable financial information is one of the main pillars of executive managers' response to the basic needs of economic decision makers and one of the irreplaceable requirements for economic development and growth in the public and private sectors. Transparency oversight leads to the stabilization and expansion of the national banking system and reduces the conflict between bankers and depositors.With the increasing expansion of economic interactions at the international level and the need to pay attention to capital flows, the introduction of appropriate standards for transparency in financial systems, is an important step to equip and appropriate allocation of resources, promote health and banking transparency and reduce costs related to financial information circulation. . Therefore, descriptive-analytical method using library resources, opportunities, threats, weaknesses and strengths of the banking system in the implementation of the standard of transparency of the Islamic Financial Services Board have been examined and field-survey method and distribution of questionnaires using modeling approach. Multi-criteria decision-making, standard indicators of transparency and public disclosure of financial statement information are ranked in terms of "importance and impact of the implementation of the index on the degree of transparency."The research results show; Indicators of financial disclosure information, disclosure of corporate governance information and internal controls and disclosure of risk identification and management information are the most important and indicators of disclosure of financial statement information, disclosure of important event information, disclosure of legal authority information have the greatest impact on performance .

    Keywords: Transparency, Disclosure of Information, Banking System, Islamic Financial Services Board, Analytical Hierarchy Process
  • Saeed Sanei, Seyedhossein Hosseini *, Seyedmehdi Seyedzadeh Thani Pages 247-272
    The development of the penal policies brought about by the legislator has not been fixed for executions and so has shifted towards the enactment of strict penal policies or their limitation. The present study investigates the changes in the scope of penal policies in Iran in regards to drug-related crimes deserving execution. This was done using the descriptive – analytical method and indicated that the lawmaker has further increased the scope of strict penal policies and their execution in the last legislative will, Article 45 of the amendment enacted in 14/10 2017, claiming the punishment for the aforementioned crime has decreased. Although the legislature has tried to limit the strict criminal policies by taking measures such as reducing the scope of crimes punishable by death by increasing the weight of drugs and converting final sentences into imprisonment and fines, it is evidenet that in practise, the severity of the penal policies has becaome much more prominenet than before. This is as a result of the deprivation of death row inmates from compassionate measures, use of ambiguous legislative terms, expansion of the role of criminal records in the death sentence, independent criminalization of criminals and standardization of some drug-related crimes.
    Keywords: Penal Policy, Limiting the Execution Punishment, Drugs, Increased Criminal Hardship, Article 45 of the Amendment
  • Alireza Elahi *, Hossein Akbari Yazdi, Chalak Majidi, Reza Khorshidi Pages 273-304
    Resistance economy is one of the most important current policies of the Islamic Republic of Iran and so government organizations and ministries, in turn, are also developing plans to implement these policies. Thus, sport as one of the dimensions of cultural, social and even commercial development of the country is no exception. Therefore, the present study was conducted with the aim of developing a roadmap for the Iranian sports system in order to aid the implementation of resistance economic policies. In this research, the qualitative method and the strategic studies’ approach were used. Conducting semi-structured interviews and reviewing existing and upstream documents were the two main methods of data collection used in the present study. The key performance areas were determined and prioritized using the pairwise comparison method. The priorities were human resources, rules, structures and processes, research, development and innovation, marketing and financial management, area quality and productivity, and the field of diplomacy and culture, respectively. Also, 15 strategies were developed to implement resistance economic policies in sports and were strongly, moderately, and weakly related to key areas of performance. In order to realize each of the 15 developed strategies, a list of basic actions along with the evaluation index and those in charge of implementing each of the measures were determined. This research can provide a roadmap for any sports organization that wants to make its own plans and consider resistance economic policies. Furthermore, the key performance indicators provided in this research can be used to evaluate the extent to which Iran's sports organizations have been successful in executing resistance economic policies.
    Keywords: : Resistance Economy in Sport, Strategies, Sections, Key Performance Areas, Evaluation Indicators
  • Hossein Bakhtiari, Ali Salehnia, Vahid Seyfi * Pages 305-336
    Given the current state of the country's economy and the serious need for operational planning to combat economic corruption, it is necessary to take effective practical steps to combat economic corruption by identifying the root causes of economic corruption and leveling these factors.In this article, which is the result of an operational and strategic research in the field of identifying the factors affecting economic corruption and their leveling; First, we identify the causes of economic corruption and then according to the opinions of experts and using the analytical-structural modeling (ISM) approach, which is one of the most widely used research methods in soft operations; We have leveled and modeled these factors to help policymakers and managers of the Islamic Republic of Iran in the fight against economic corruption as one of the main security threats to the Islamic Republic of Iran.The results of structural-interpretive modeling show the components of "instability in the country's economic system", "inefficiency of anti-corruption laws", "existence of monopolies in the economy" and "institutionalization of oil-based economy" in There are independent criteria that are the key factors influencing the formation of economic corruption in Iran.
    Keywords: corruption, Economic Corruption, Modeling, Interpretive-Structural Model
  • Abdul-Reza Javan Jafari Bujnordi, Mohammad Moghanni-Bashi * Pages 337-366
    In the present era, with the advancement of technology and communication devices, we are witnessing a significant presence of users in cyberspace. A mysterious and endless space with unique features that can appeal to any taste. The increase in cybercrime reflects the special interests of criminals in these features, which include, anonymity and the presence of uninformed victims. In using punishment as their first means of defense against cybercriminals, human societies face the challenge of not identifying the culprit. However, the fact is that cybercriminals have stepped into the realm of space and have no known identity. With the help of technology, the criminal justice system can track the accused's left footprint and, by obtaining a cyber identity and linking it to the available information on how the accused accesses the Internet, it identifies their legal identity in real space, and so imposes criminal responsibility on them for criminal behavior. Decryption of the connection between technology and criminal law is possible in the first step of the cybercrime investigation process, in other words, the accused can be identified with the help of the Internet Protocol or IP.
    Keywords: Criminal Liability, Assignment, Cyber identity, IP