فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد - سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 186، اردیبهشت 1401)

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 186، اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن برزگر، عادله پویافرد، حمیدرضا عجمی، سحر پاکزاد* صفحات 4504-4511
    مقدمه

    سنگ های غده بزاقی از جمله بیماری های متداول و شایع به خصوص در غدد ساب مندیبولار می باشند. حضور سنگ های متعدد در بیش از یک غده بزاقی فقط در به ترتیب 5% و 3 % موارد گزارش شده است. در این مقاله مورد نادری از حضوردو طرفه سنگ های متعدد در سایزها واشکال مختلف در غدد ساب مندیبولار و مجرای آن در آقای 68 ساله تحت بررسی قرار گرفته است. سنگ های سمت چپ توسط برش داخل دهانی برداشته شدند و در سمت راست کل غده بزاقی با دسترسی خارج دهانی برداشته شد.

    نتیجه گیری

    پس از تشخیص دقیق وجود سنگ در غدد بزاقی، درمان در این بیماران باید با توجه به شرایط مختلف از جمله سایز، تعداد، محل سنگ ها، میزان گرفتگی مجرا و شدت بیماری طرح ریزی شود. همانطور که در این مطالعه با توجه به شرایط موجود تصمیم به برداشتن یک غده بزاقی با دسترسی خارج دهانی در یک سمت و حذف سنگ ها از طریق برش داخل دهانی در طرف دیگر با حفظ غده بزاقی، اتخاذ گردید.

    کلیدواژگان: سنگ غده بزاقی، غده ساب مندیبولار، غدد بزاقی، التهاب غده بزاقی
  • سید مهدی حسینی، محمدحسن شیخها، محمد صامت، الهام سادات حسینی، فاطمه منتظری* صفحات 4512-4534
    مقدمه

    در طی 20 سال گذشته، هفت کرونا ویروس بیماری های تنفسی کم و بیش شدیدی را در انسان پدید آورده اند. از جمله مهم ترین آن ها، ویروس سارس و کرونا ویروس مشابهی که از سال 2019 پاندمی موسوم به کووید-19 را ایجاد کرده است، متعلق به رده b از بتاکرونا ویروس ها به نام Sarbecovirus هستند. این ویروس به واسطه نوعی ساختار گل میخی به گیرنده ACE2 (angiotensin converting enzyme 2) در سطح سلول های میزبان متصل می شوند. این گیرنده با فعالیت آنزیمی پروتیازی، یکی از پروتیین های شبه-ACE است که نقش مهمی در تنظیم سامانه رنین-آنژیوتانسین-آلدوسترون ایفا می کنند. اغلب اختلال در عملکرد پروتیازی ACE2 پس از عفونت ویروسی منجر به اختلال در عملکرد مسیر (سامانه رنین- آنژیوتانسین-آلدوسترون) RAAS شده و در نتیجه با تاثیری که بر فشار خون اعمال می کند، باعث برهم خوردن تعادل مایعات و الکترولیت ها در بدن می شود، فرآیندی که پیامد آن افزایش التهاب و نفوذپذیری عروق در مجاری هوایی است. علاوه براین، انتشار گسترده سایتوکین ها توسط سیستم ایمنی بدن در پاسخ به عفونت ویروسی و/یا عفونت های ثانویه می تواند منجر به طوفان سایتوکینی و علایم سپسیس شود. در این موارد، التهاب کنترل نشده آسیب های چند اندامی را ایجاد می کند که منجر به نارسایی اندام ها، به ویژه سامانه قلبی-عروقی، کبدی و کلیوی می شود.

    نتیجه گیری

    علی رغم یافته های مربوط به سازوکار این بیماری، هنوز داروی مشخصی برای درمان اختصاصی بیماری کووید-19 وجود ندارد. از این رو، دستیابی به استراتژی های درمانی مناسب جهت مقابله با این عفونت، نیازمند درک جامعی از چگونگی عملکرد ویروس در حمله به میزبان در طی دوره عفونت و استفاده از این دانش برای تولید داروهای جدید و استفاده مجدد از داروهای موجود است.

    کلیدواژگان: آنزیم مبدل آنژیوتانسین، کرونا ویروس، بیماری کووید-19، سندرم تنفسی حاد شدید
  • علی اکبر علیزاده، حامد همیشه کار، شادی یعقوبی* صفحات 4535-4552
    مقدمه

    استفاده از دارورسانی ریوی به عنوان یک سیستم انتقال غیر تهاجمی دارو برای درمان سیستمیک بیماری ها و هم چنین درمان موضعی بیماری های تنفسی رو به افزایش است. در میان فرمولاسیون های مختلف استنشاقی، پودرهای خشک استنشاقی به دلیل پایداری بالا، فراهمی زیستی بالا و راحتی استفاده مزیت بالایی نسبت به سایر اشکال دارویی دارند. تاثیر خصوصیات ذره ای بر روی میزان انتقال ماده فعال دارویی به ریه ها در فرمولاسیون های پودر خشک استنشاقی در مقالات قبلی مورد بررسی قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    از آنجایی که خصوصیات فیزیک وشیمیایی ذرات فرمولاسیون پودر خشک استنشاقی مانند اندازه ذره ای، سطح و شکل ذرات، و نیز بار الکتریکی ذرات نقش تعیین کننده ای در انحلال، فراهمی زیستی و حذف دارو از بدن دارد، در مقاله مروری حاضر برآنیم تا تاثیر خصوصیات ذره ای فرمولاسیون پودر خشک استنشاقی را بر روی فراهمی زیستی، سرعت انحلال ذرات دارویی و سرعت تصفیه دارو از بدن مورد بررسی قرار دهیم.

    کلیدواژگان: پودر خشک استنشاقی، دارورسانی ریوی، فراهمی زیستی، فرمولاسیون دارو
  • مهشاد موسوی، نازنین موسوی، مجید عبداللهیان، مژگان کاویانی* صفحات 4553-4564
    مقدمه

    سل، عامل اصلی مرگ در اثر بیماری های عفونی در سراسر جهان است. دیابت، به عنوان عامل خطر مهمی برای سل مطرح شده است. تا به امروز مطالعات کمی ارتباط بین دیابت و سل را بررسی نموده اند. در این مطالعه، فراوانی سل نهفته در بیماران دیابتی مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه، تعداد 195 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو جهت تشخیص عفونت سل نهفته با تست پوستی توبرکولین مورد مطالعه به روش بررسی مقطعی (Cross Sectional Study) قرار گرفتند. افرادی که علامتی از سل فعال داشتند از مطالعه خارج شدند و افرادی که تست توبرکولین مثبت داشتند، به وسیله گرافی قفسه سینه از نظر سل فعال بررسی شدند. برای موارد نیازمند مقایسه با استفاده از نرم افزار SPSS version 16 در مورد آنالیز متغیرهای کمی از t-test و برای متغیرهای کیفی از Chi - square استفاده گردید و سطح معنی داری برای تمام نتایج برابر با 0/05 در نظر گرفته شد.

    نتایج

    از مجموع 195 بیمار دیابتی، تعداد 115 بیمار جهت بررسی نتیجه تست توبرکولین مراجعه نمودند. تعداد 43 نفر از 115 نفر (37/39%) قطر اندوراسیون بیشتر یا مساوی 5 میلی متر داشتند، 29 نفر (25/21%) قطر اندوراسیون بیشتر یا مساوی 8 میلی متر داشتند و 3 نفر (2/61%) قطر اندوراسیون بیشتر یا مساوی 10 میلی متر داشتند که تست توبرکولین مثبت محسوب می شود (0/05<p).

    نتیجه گیری

    نتایج کاذب تست توبرکولین می تواند شیوع واقعی سل نهفته را پنهان کند. حساسیت تست توبرکولین در بیماران مبتلا به نقص ایمنی کاهش می یابد و منجر به محدودیت در ارزیابی شیوع سل نهفته می شود. اگرچه در این مطالعه اطلاعات کافی جهت به دست آوردن ارتباط معنی دار بین دیابت و سل نهفته در دسترس نبود، ولی مطالعات بیشتر جهت بررسی این ارتباط کمک کننده خواهند بود.

    کلیدواژگان: سل، سل نهفته، دیابت شیرین نوع دو، تست پوستی توبرکولین
  • نیر سلمانی*، مژگان براتی کهریزسنگی، فاطمه کافی صفحات 4565-4575
    مقدمه

    گسترش کووید 19 به سرعت زندگی روزمره افراد از جمله دانشجویان را تحت تاثیر قرار داده است و باعث تغییر برنامه های معمول دانشجویان شده است و تغییر سبک زندگی دانشجویان پرستاری نه تنها بر زندگی شخصی و سلامتی خودشان، بلکه بر سبک زندگی و سلامتی سایر افراد جامعه نیز تاثیر گذار است لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین سبک زندگی در دوران همه گیری کووید-19 در دانشجویان پرستاری دانشگاه یزد در سال 1399" انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1399 بر روی 171 نفر دانشجوی پرستاری دانشگاه یزد به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. ابزار جمع داده ها فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسش نامه سبک زندگی در همه گیری کووید 19 بود. داده ها پس از جمع آوری توسط نرم افزارSPSS version 16  با روش های آمار توصیفی و استنباطی (تی مستقل، آنالیز واریانس) تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    میانگین و انحراف از معیار سبک زندگی کلی دانشجویان 16/8 ± 38/08 و در سطح متوسط قرار داشت. میانگین و انحراف معیار سبک زندگی شاد و سالم به ترتیب 9/4 ± 21/66 و 8/5 ± 16/42 بود که از لحاظ سطح بندی هر دو در سطح ضعیف بودند. بین مشخصات دموگرافیک و میانگین نمره سبک زندگی ارتباط معنی داری وجود نداشت (0/05 p>).

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه سبک زندگی دانشجویان در سطح متوسط و اجزای سبک زندگی (شاد و سالم) در سطح ضعیف ارزیابی شد و با نظر به اینکه پایان پاندمی کووید19 نامشخص است لذا لازم است مدیران و مسیولین دانشگاه ها و وزارت بهداشت جهت ارتقای سبک زندگی دانشجویان پرستاری برنامه ریزی و مداخله های به موقع و موثر را در پیش گیرند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، دانشجویان پرستاری، کووید 19
  • زهرا نافعی، مهران کریمی، زهرا نجفی* صفحات 4576-4582
    مقدمه

    مقاومت میکروبی ناشی از مصرف بیش از حد آنتی بیوتیک ها می تواند سلامت عمومی جامعه را به خطر بیاندازد. عوامل گوناگونی در مصرف بیش از حد آنتی بیوتیک ها توسط مادران برای کودکانشان نقش دارند. هدف این مطالعه بررسی نگرش و رفتار مادران در مورد مصرف آنتی بیوتیک کودکان کمتر از 5 سال در شهر یزد بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی مقطعی، 302 مادر دارای کودک زیر 5 سال در سال های 98-99 وارد مطالعه شدند و پرسش نامه نگرش و عملکرد مادران در مورد مصرف آنتی بیوتیک تکمیل شد. سپس اطلاعات به دست آمده وارد نرم افزار آماری SPSS version 16 گردید و از نظر آماری 0/05P< معنی دار در نظر گرفته شد.

    نتایج

    سطح نگرش مادران در60 نفر (20 %) ضعیف، 180 نفر(59/5 %) متوسط و 62 نفر(20/5 %) خوب بود. سطح عملکرد در 55 نفر(18/2 %) ضعیف،210 نفر(69/5 %) متوسط و 37 نفر (12/3 %) خوب بود. مادران با میزان تحصیلات بالاتر به طور معنی داری از سطح نگرش (0/000P=) و عملکرد (0/007P=) بالاتری برخوردار بودند. با افزایش تعداد فرزندان ، سطح نگرش (0/03P=) و عملکرد (0/02P=) مادران به طور معناداری کمتر بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، اکثر مادران در استفاده از آنتی بیوتیک ها از نگرش و عملکرد متوسطی برخوردارند. هم چنین تعداد قابل توجهی مصرف آنتی بیوتیک بدون تجویز پزشک را ذکر نمودند. بنابراین، برای کاهش مصرف نادرست آنتی بیوتیک ها، توجه به برنامه های آموزشی با برنامه ریزی مناسب توسط رسانه های عمومی توصیه می شود. آموزش پزشکان و نظارت بر عملکرد ایشان، نظارت دقیق بر فروش آنتی بیوتیک ها در داروخانه ها برای کاهش مصرف آن ها بدون تجویز پزشک منطقی است.

    کلیدواژگان: نگرش، عملکرد، آنتی بیوتیک، کودکان
  • مهدیه ممیزی، حسین فلاح زاده، لیلا فخرآوری*، مسعود میرزایی صفحات 4583-4592
    مقدمه

    اختلال در چرخه خواب می تواند فعالیت هورمون های بدن را دچار اختلال کند. با توجه به اینکه دیابت شایع ترین بیماری غدد درون ریز است و مطالعات کمی به بررسی رابطه آن با کیفیت خواب انجام شده است، مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط اختلال خواب و دیابت نوع دو انجام شد. 

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی-مقطعی است. جامعه آماری جمعیت 70-35 سال شهرهای شاهدیه، اشکذر و زارچ بودند. داده ها در این مطالعه شامل اطلاعات دموگرافیک، متغیرهای مربوط به خواب و میزان قند خون ناشتا بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS version.16  و آزمون های آماری کای دو، T-test، ANOVA و رگرسیون تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد شیوع خواب کمتر از 6 ساعت در افراد مبتلا به دیابت نوع دو به طور معناداری بیشتر بود و با افزایش قند خون مدت زمان تاخیر در به خواب رفتن افزایش یافت (R=0.06, P=0.001). هم چنین نتایج رگرسیون نشان داد شانس ابتلا به دیابت در افراد با طول خواب کمتر از 6 ساعت، 12 درصد، در افراد با تاخیر در به خواب رفتن بیش از 15دقیقه، 11 درصد، در افرادی که از داروهای خواب آور به طور مداوم استفاده می کردند ، 15 درصد و در افرادی که در طول روز چرت می زدند ، 27 درصد بیشتر از سایر افراد بود.

    نتیجه گیری

    طبق یافته های این مطالعه شیوع اختلالات خواب در افراد مبتلا به دیابت بیشتر بود و خواب یک پیش بینی کننده قوی برای بیماری دیابت نوع 2 بود.

    کلیدواژگان: اختلالات خواب، مدت خواب، قند خون، دیابت
  • سید عبدالله فاطمی، امین فرزانه حصاری*، مینو دادبان شهامت صفحات 4593-4606
    مقدمه

    فعال سازی اینفلامازومNLRP-3  از مشخصه های التهاب مزمن در دیابت نوع دو است. انجام تمرینات ورزشی در کنار مصرف مکمل های آنتی اکسیدانی قادر به کنترل التهاب می باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر شدت های مختلف تمرین همراه با آلفالیپوییک اسید بر بیان ژنNLRP-3  بافت پانکراس موش ها دیابتی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی، 35 موش ویستار به صورت تصادفی به 7 گروه: کنترل، دیابتی، دیابتی مکمل، دیابتی تمرین تناوبی شدید، دیابتی تمرین تناوبی متوسط، دیابتی تمرین تناوبی شدید+ مکمل، دیابتی تمرین تناوبی متوسط+مکمل تقسیم شدند. پروتکل تمرین تناوبی متوسط و شدید به مدت 6 هفته و 5 جلسه در هفته اجرا شد. تمرین تناوبی شدید شامل 10 وهله 4 دقیقه ای دویدن (با شدت 90-85% سرعت بیشینه) و تمرین تناوبی متوسط شامل 13 وهله 4 دقیقه ای دویدن (با شدت 65-70% سرعت بیشینه) بود. آلفالیپوییک اسید به مقدار 20 میلی گرم در هر کیلوگرم وزن در روز به صورت گاواژ به موش ها داده شد. بافت برداری و خونگیری 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی انجام شد. بیان ژن NLRP-3 از روش real-time PCR اندازه گیری گردید.

    نتایج

    بیان ژنNLRP-3  بافت پانکراس در گروه دیابتی نسبت به گروه سالم افزایش معنی داری داشت (0/0001P=). آلفالیپوییک اسید (0/021P=)، تمرین متوسط (0/009P=)، تمرین شدید (0/001P=)، تمرین متوسط+مکمل (0/003P=) و تمرین تناوبی شدید+مکمل (0/0001P=) سطح NLRP-3 بافت پانکراس را به طور معنی داری نسبت به گروه دیایت کاهش دادند.

    نتیجه گیری

    بیماری دیابت نوع دو با افزایش بیان ژن NLRP-3 در پانکراس همراه است و تمرین تناوبی شدید به همراه مکمل آلفالیپوییک اسید یک مداخله موثرتر در کاهش NLRP-3 پانکراس در دیابت در نظر گرفته می شود.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، آلفالیپوئیک اسید، NLRP3، دیابت
|
  • Mohsen Barzegar, Adele Pouyafard, Hamidreza Ajami, Sahar Pakzad* Pages 4504-4511
    Introduction

    Sialolithiasis is a most common disease of salivary glands most commonly occurs in submandibular gland system. Simultaneous sialolithiasis in more than one salivary gland and multiple stone formations have been reported in only 5% and 3% of cases, respectively. In this article, a rare case of bilateral presence of various stones in different sizes and shapes in the submandibular glands and its duct in a 68-year-old man has been investigated.  Stones on left side were removed through an intraoral incision and on the right side; the entire salivary gland was removed with extraoral access.

    Conclusion

    After precise diagnosis of sialolithiasis through various diagnostic modalities, treatment plan should be tailored based on existing condition and the decision was made to remove a salivary gland with extraoral access on one side and remove the stones by intraoral incision on the other side while preserving the salivary gland.

    Keywords: Sialoliths, Submandibular gland, Salivary glands, Sialadenitis
  • Seyed Mehdi Hoseini, Mohammad Hasan Sheikhha, Mohammad Samet, Elham Sadat Hoseini, Fateme Montazeri* Pages 4512-4534
    Introduction

    Over the past 20 years, seven coronaviruses have caused more or less severe respiratory diseases in humans. Among these, the most important ones are SARS-CoV and the coronavirus, a similar virus that has created a pandemic called Covid-19 since 2019, belonging to the b-category of beta-coronaviruses called Sarbecovirus.This virus is due to a kind of spike-like structure to the ACE2 receptor (angiotensin converting enzyme 2) bind to the surface of host cells. Often, dysfunction of ACE2 protease after viral infection leads to dysfunction of the RAAS (renin-angiotensin-aldosterone) pathway and, as a result, by affecting blood pressure, it upsets the balance of fluids and electrolytes in the body, a process that results in increased inflammation and permeability of arteries in the airways. Furthermore, the widespread release of cytokines by the immune cells in response to viral and/or secondary infections can lead to cytokine storms along with symptoms of sepsis. In these cases, uncontrolled inflammation causes multiple organ damage that leads to organ failure, particularly in cardiovascular, hepatic, and renal systems.

    Conclusion

    Despite the findings of the pathogenic mechanism of SARS-CoV-2, there is still no specific drug to treat COVID-19. Therefore, achieving proper therapeutic strategies against COVID-19 requires a comprehensive understanding of its pathogenesis in the host for developing new drugs and/or using approved drugs.

    Keywords: Angiotensin-converting enzyme, Coronavirus, COVID-19 infection, Severe acute respiratory syndrome, SARS-CoV-2
  • Ali Akbar Alizadeh, Hamed Hamishehkar, Shadi Yaqoubi* Pages 4535-4552
    Introduction

    The use of pulmonary drug delivery as a non-invasive drug delivery system for the systemic treatment of diseases as well as the topical treatment of respiratory diseases is increasing. Among the various inhaled formulations, inhaled dry powders show advantages over the other forms of inhaled medicines due to high stability, bioavailability and ease of use. The effect of particle properties on the rate of drug delivery to the lungs in inhaled dry powders has been investigated in previous papers.

    Conclusion

    Since the physicochemical properties of particles of dry powder inhalation formulations such as particle size, surface and particle shape, as well as the electrical charge of the particles play a decisive role in drug pharmacokinetics, in the present review article we intended to discuss the effect of these parameters of inhaled dry powder formulations on bioavailability, dissolution rate of drug particles and the rate of drug clearance from the body.

    Keywords: Dry powder inhalation, Pulmonary drug delivery, Bioavailability, Drug formulation
  • Mahshad Mousavi, Nazanin Mousavi, Majid Abdollahian, Mozhgan Kaviani* Pages 4553-4564
    Introduction

    Tuberculosis is the leading cause of death from infectious diseases worldwide. Diabetes has been suggested as an important risk factor for tuberculosis. To date, few studies have examined the association between diabetes and tuberculosis. In this study, the prevalence of latent tuberculosis in diabetic patients was investigated.

    Methods

    In this study, 195 patients with type 2 diabetes were studied in a cross-sectional study to diagnose latent tuberculosis infection with a tuberculin skin test. Individuals with symptoms of active tuberculosis were excluded from the study, and individuals with a positive tuberculin test were evaluated for active tuberculosis by chest x-ray. For analyzing the data, SPSS software version 16 was run, a t-test was used to analyze quantitative variables, and for qualitative variables, Chi-square was applied.  The significance level of 0.05 was considered for all the results.

    Results

    Out of 195 diabetic patients, 115 patients were referred for tuberculin test results. 43 out of 115 patients (37.39%) had an induration diameter greater than or equal to 5 mm, 29 patients (25.21%) had an induration diameter greater than or equal to 8 mm, and 3 patients (2.61%) had an induration diameter greater than or equal to 10 mm (Positive tuberculin test) (p>0.05).

    Conclusion

    False tuberculin skin test results can hide the true prevalence of latent tuberculosis infection. The sensitivity of the tuberculin test decreases in immunocompromised patients and leads to limitations in assessing the prevalence of latent tuberculosis infection. Although not enough information was available in this study to establish a significant association between diabetes and latent tuberculosis infection, further studies will help to investigate this association.

    Keywords: Tuberculosis, Latent Tuberculosis, Type 2 Diabetes Mellitus, Tuberculin Skin Test
  • Naiire Salmani*, Mojgan Baraty Kahrizsangi, Fatemeh Kafi Pages 4565-4575
    Introduction

    The spread of COVID-19 rapidly affected the daily lives of individuals, including students. It has led to changes in students' usual curricula and nursing students' lifestyles. It has affected not only on the personal life and health of nursing students but also the lifestyle and health of other people in the community. Therefore, this study aimed to determine the lifestyle of nursing students of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences and Health Services during the COVID-19 epidemic in 2020.

    Methods

    This was a cross sectional  study in 2020 on 171 nursing students of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences and Health Services using the convenience sampling method. To collect the required data, demographic information form and lifestyle questionnaire during the COVID-19 epidemic were used. The collected data were then analyzed by SPSS software version 16 using descriptive and inferential statistics methods (independent t-test and ANOVA).

    Results

    The mean and deviation score of students' general lifestyle was at a moderate level, 38.08 ± 16.8. Mean and deviation scores of both happy and healthy lifestyles were at a low level, 21.66 ± 9.4 and 16.42 ± 8.5, respectively. There was no significant relationship between demographic characteristics and mean lifestyle score (P≥0.05).

    Conclusion

    Due to the fact that students' lifestyle are at a moderate level and the score of lifestyle components (both happy and healthy) was at a poor level, and given that the end of the COVID-19 pandemic is uncertain, therefore, it is necessary for managers and officials of universities and the Ministry of Health to plan timely and effective interventions to improve the lifestyle of nursing students.

    Keywords: Lifestyle, Nursing students, COVID-19
  • Zahra Nafei, Mehran Karimi, Zahra Najafi* Pages 4576-4582
    Introduction

    Microbial resistance due to antibiotics overuse can endanger the general health of society. Various factors play a role in mothers' overuse of antibiotics for their children. This study aimed to investigate mothers' attitude and behavior about the use of antibiotics in children under five years old in Yazd City.

    Methods

    In this cross-sectional descriptive study, 302 mothers with children under five years old were included in 2019-2020; a questionnaire of mothers' attitudes and practices regarding antibiotic use was completed. Then, the obtained data were analyzed by SPSS software version 16 and P-value less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The mothers' attitude level was poor, moderate, and good in 60 (20%), 180 (59.5%), and 62 patients (20.5%), respectively. Furthermore, mothers' practice level was poor in 55 (18.2%), moderate in 210 (69.5%) and good in 37 (12.3%). The level of attitude (P = 0.000) and practice (P = 0.007) in mothers with a higher level of education was significantly higher. With increasing the number of children, mothers' attitude (P = 0.03) and practice (P = 0.02) were significantly lower.

    Conclusion

    The study results showed that most mothers have a moderate level of attitude and practice in using antibiotics in their children. A significant number of them also mentioned antibiotic use without a prescription. Therefore, to reduce the improper use of antibiotics, it is recommended to pay attention to educational programs with proper planning by the public media. It makes sense to train physicians, monitor their performance and closely monitor the sale of antibiotics in pharmacies to reduce their use without a doctor's prescription.

    Keywords: Attitude, Practice, Antibiotics, Children
  • Mahdieh Momayyezi, Hossein Fallahzadeh, Leila Fakhravari*, Masoud Mirzaei Pages 4583-4592
    Introduction

    Disruption of the sleep cycle can disrupt the activity of the hormonal rhythms. Given that diabetes mellitus (DM) is the most common endocrine disease, and few studies have been conducted to investigate its relationship with sleep quality, the present study aimed to investigate the relationship between sleep disorders and diabetes mellitus.

    Methods

    The present study was a descriptive, cross-sectional study. In this study, all adults aged 35-70 years from Shahedieh, Ashkezar, and Zarch Cities were investigated. The data used in this study included demographics, sleep variables, and fasting blood sugar level. Data were analyzed using SPSS V. 16 and Chi-square, T-test, ANOVA and regression.

    Results

    The results showed that the prevalence of sleep less than 6 hours was significantly higher in people with diabetes type2, and also, the sleep latency increased with increasing blood sugar level (R=0.06, P=0.001). The results of regression analysis indicated that the chance of diabetes in people with a sleep duration of less than 6 hours was 12%, in people with a sleep latency of more than 15 minutes was 11%, in people who used sleep medications continuously was 15% and in people who nap during the day was 27% higher than other people.

    Conclusion

    According to the findings of this study, the prevalence of sleep disorders was higher in people with diabetes and sleep was a strong predictor for diabetes type2.

    Keywords: Sleep duration, Sleep disorder, Blood sugar levels, Diabetes
  • Seyed Abdollah Fatemi, Amin Farzaneh Hesari*, Minoo Dadban Shahamat Pages 4593-4606
    Introduction

    Activation of NLRP-3 Inflammasome is considered an indicator of chronic inflammation in type 2 diabetes. Regular exercise training along with antioxidants supplements can control inflammation. The aim of the present study was to investigate the effect of training with different intensity and alpha lipoic acid supplement on pancreatic NLRP-3 expression in diabetic rats.

    Methods

    In this experimental study, 35 Wistar rats were randomly divided into seven groups: control, diabetic, diabetic+ supplement (S), diabetic+ high intensity training (HIT), diabetic+ moderate intensity training (MIT), diabetic+ high intensity training + supplementation (HIT+S), diabetic+ moderate intensity training + supplementation (MIT+S). The HIT and MIT protocols were performed five days a week for six weeks. HIIT included 10 bouts of four minutes running (at 85–90% of VO2max) and MIT, 13 bouts of four minutes running (at 65–70% of VO2max). Alpha lipoic acid was administered orally at a dose of 20 mg/kg was given to rats once a day by gavage. Blood and tissue sample was taken 24 h after last exercise session. Real-time PCR method for the relative expression of NLRP-3 gene expression was used.

    Results

    Expression of LRP-3 gene in pancreatic tissue was increased significantly in the diabetic group compared to control group (p=0.0001). In addition, S (P = 0.021), MIT (P = 0.009), HIT (P = 0.001), MIT+S (P = 0.003) and HIT+S (P = 0.0001), significantly reduced the NLRP-3 levels in pancreatic tissue compared to the diabetic group.

    Conclusion

    Type 2 diabetes is associated with increased mRNA NLRP-3 in pancreatic tissue. MIT and HIT plus alpha lipoic acid can be considered as an effective intervention in decreasing pancreatic mRNA NLRP-3 in diabetic rats.

    Keywords: Interval training, Alpha lipoic acid, NLRP-3, Diabetes