فهرست مطالب

فصلنامه اثر
پیاپی 87 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد سعید ذکایی، علی خانمحمدی* صفحات 248-264

    تهران به عنوان پایتخت تجلی گاه سیاست حافظه ی دوران پهلوی است. به سبب این سیاست، حافظه ی شهری تهران خود همه ی منازعات نشانگان هویتی را بازگو می کند. این منازعات حتی در میان معماران و تندیس گران مطرح آن دوران هم برقرار بوده است، اما معماران و تندیس گران پناهنده ی قفقاز فرصت بی سابقه ای در دوران پهلوی برای آفرینش هنر شهری پیدا کردند. این هنرمندان خیلی پیشتر به دلیل سکونت در امپراتوری تزاری و عثمانی با مظاهر نوآوری1غربی آشنا شدند و تعداد بسیاری از آنان در اروپا تحصیل کرده بودند. این هنرمندان با این پیشینه ی فرهنگی توسط هنرمندان سنتی پذیرفته نشدند و از طرفی فشار نوسازی پهلوی تهدید و فرصت همزمان برای آنان شد. معماران ارمنی با ساخت بناهای عمومی در جنبش نوآوری معماری پیشتاز شدند و تندیس گران آذری با ساخت مجسمه های شهری به هنر دوران هخامنشی و ساسانی بازگشتند. حافظه ی شهری تهران تلفیقی از نمادهای بصری ارمنی، آشوری، نوین2 و ایران باستان شد. در این مقاله با روش نشانه شناسی عناصر بصری پانزده اثر (ازجمله بنا و تندیس) دوران پهلوی بررسی شد. سیاست حافظه ی پهلوی تلفیقی از حافظه ی هویتی ارمنی و آذری با باستان گرایی3 در حافظه ی شهری به یادگار گذاشته است. این تلفیق دارای نمادهای مسیحی و ارمنی بسیاری است که میراثی فرهنگی و  نمونه ای از تجدد ایرانی در هنر است. امید است که این دست پژوهش ها باعث بازنگری جدی در سیاست های حفاظت و بهسازی بافت های میراث فرهنگی ایجاد کند.

    کلیدواژگان: هنر شهری، سیاست حافظه، حافظه ی شهری، گروه قومی دینی، پناهندگان
  • سلیم سلیمی موید* صفحات 265-283

    مساکن قدیمی شهر بهار نمادی از شیوه های تامین معاش ساکنان آن به شمار می رود. با نگاهی اجمالی به نوع مواد و مصالح، شیوه ساخت، پلان و نوع بهره برداری از فضاها و همچنین جانمایی فضاها در نقشه مساکن می توان به پیوند انسان و طبیعت پی برد. بناها برای رفع نیاز مادی و معنوی آنان بوده و نشان از هم زیستی با محیط زیست و دام دارند. در این مقاله، به شکل گیری و بافت محله های شهر بهار و گونه شناسی مساکن آن به همراه فرهنگی زیستی اشاره شده است. اینکه چگونه این محله ها شکل گرفته اند و هسته اولیه شهر از کجا شروع شده و به کدام جهت توسعه یافته ، از اهداف اصلی این پژوهش بوده است. همچنین میزان تاثیرپذیری مساکن از معیشت و اقتصاد در ساختار بناها و کارکرد و جانمایی فضاهای داخلی خانه ها و مواردی از این دست، بررسی شده است. طرح پرسش هایی از این قبیل و مطالعه درباره آنها ما را با جنبه های تاریک و نیمه تاریک بخش هایی از معماری بومی و فرهنگ سکونت در بهار قدیم و برای علاقه مندان به تاریخ و فرهنگ بومی روشن تر می کند؛ به همین منظور نگارنده در پژوهش میدانی و با استفاده از روش مشاهده و طرح پرسش هایی که همراه با برنامه ریزی قبلی بوده، به گردآوری اطلاعات مربوط به مقاله حاضر اقدام کرده است. در تدوین این پژوهش بنا به ضرورت، بسیاری از واژه های محلی که برای افراد غیربومی نامانوس بود، ترجمه تحت الفظی و هریک از واژه ها برای خوانش دقیق آوانویسی شد. در مواردی هم که به نظر می رسید مفید باشد، برخی اصطلاحات و اسامی به صورت موجز و مختصر شرح داده و تعبیر آنها در پاورقی ذکر شد. براساس داده های پژوهش حاضر، مساکن بومی شهر بهار فضاهای متعددی برای استفاده انسان و دام است و تنها ساختاری کارکردی دارد. بر این اساس کمتر به جنبه های بصری و زیبایی شناختی داخل و بدنه بناها پرداخته شده است. در این پژوهش اگرچه بیشتر توجه نگارنده بر دیدگاه مردم شناسی به همراه مشاهده، مصاحبه و مطالعات میدانی مشارکتی است، برای روشن شدن موضوع به مسایل تاریخی نیز اشاره ای مختصر شده است.

    کلیدواژگان: مسکن، حیاط بیرونی، حیاط اندرونی، حیاط خلوت، کوشک، اتاق، مطبخ
  • هادی صفا منصوری*، علی رنگچیان صفحات 284-300

    قلعه حصاری گازرانی از قلعه های اواخر قاجار، در جنوب شرقی شهرستان اسفراین، از توابع استان خراسان شمالی واقع است. پس از بررسی نقشه های هوایی و مطالعه میدانی، مشخص شد که قلعه های بسیاری از دوره قاجار با سبک معماری تقریبا مشابه در منطقه اسفراین وجود دارد که نشان دهنده شرایط تاریخی و شیوه معیشت به ویژه در این منطقه بوده است. این پژوهش با هدف آغاز یک زمینه مطالعاتی به منظور درک تصویری جامع از تحولات سیاسی و اجتماعی و سبک معماری دوران قاجار در منطقه انجام شده است. در این مقاله، پس از بررسی مختصر انواع قلعه های ایران و درک جایگاه قلعه گازرانی از لحاظ طبقه بندی های موجود، شناخت کاملی از وضعیت فعلی و گذشته آن در زمینه تاریخ و معماری و محیط پیرامون آن حاصل شده است. پژوهش حاضر به روش توصیفی، همراه با نقشه برداری و ثبت مطالعات میدانی انجام شده و کوششی برای شناساندن و درک ارزش های تاریخی و معماری قلعه حصاری گازرانی به عنوان یکی از آثار ارزشمند اواخر قاجار است. همچنین ارتباط روابط اجتماعی و اقتصادی و شیوه معماری دوره تاریخی مذکور در منطقه را تبیین کرده است.

    کلیدواژگان: قلعه، حصاری گازرانی، اسفراین، خراسان شمالی، قاجار
  • مهناز اشرفی، امیر محمد معززی مهرطهران* صفحات 301-313

    بیش از یک دهه است که مفهوم-رویکرد منظر شهری تاریخی در پی شدت یافتن ضرباهنگ «تغییر» در شهرها و بروز آسیب ها و معضلاتی جدی در شهرهای تاریخی، از سوی نهادهای بین المللی مطرح و در اسناد مرجع گفتمان حفاظت منعکس شده است؛ مفهوم-رویکردی که با تصدیق «ماهیت پویا و در حال تغییر شهرها» و تاکید بر لزوم «مدیریت تغییر»، دریچه ای نو در مواجهه با چالش ها و پیچیدگی های مدیریت و حفاظت از شهرهای تاریخی گشوده است. با این حال در ایران با وجود شهرهای تاریخی متعدد با بافت های ارزشمند، توجه شایانی به این مفهوم-رویکرد، به ویژه در ساحت عمل و در هدایت سیاست ها و طراحی چارچوب های مدیریتی یکپارچه و فراگیر نشده است. بر این اساس، مقاله حاضر با رجوع به منابع و اسناد مرتبط، علاوه بر تبیین و تشریح مفهوم-رویکرد منظر شهری تاریخی و اصول کلیدی آن، با تحلیل توصیه نامه 2011 یونسکو، فرایندی را به منظور شناسایی، ارزیابی، حفاظت و مدیریت منظرهای شهری تاریخی معرفی کرده است. این فرایند با توجه به مشکلات کنونی در مدیریت شهرهای تاریخی ایران، از جمله تقابل حفاظت و توسعه در سطوح مختلف می تواند در هدایت ذات پویای شهر در مسیر حفظ و تداوم منظر شهری تاریخی موثر باشد؛ فرایندی که با نگاهی جامع، همه منابع و ارزش های موجود را در نظر می گیرد و با تاکید بر برنامه ریزی مشارکتی زمینه شراکت و مدیریت از سطوح محلی تا کلان را مهیا می کند. همچنین آسیب پذیری هریک از ارزش های میراثی را با مداقه بر تغییر و تحولات در کل شهر مدنظر قرار می دهد و درنهایت اقدامات مورد نیاز را با توجه توامان به دو امر حفاظت و توسعه اولویت بندی می کند.

    کلیدواژگان: منظر شهری تاریخی، یادداشت وین، یونسکو، مدیریت تغییر
  • علی اصغر محمودی*، سیدرضا رافعی، سجاد ذوالفقاری، قاسم اکبرپور صفحات 314-335

    برخورداری ایران از اقلیم های مختلف آب و هوایی موجب شده است که بافت های مناطق مختلف تحت تاثیر اقلیم همان منطقه شکل بگیرد. ملاحظات اقلیم و جغرافیای خاص یک منطقه، عامل اصلی و مهم فرم زایی بافت قدیمی و عناصر معماری است. محیط زیست شهرها و روستاها و حتی تک بناهای مربوط به یک اقلیم خاص، ویژگی های خاص و متناسب با آن اقلیم و جغرافیا را به دست می آورند. از آنجا که بخش عمده ای از مساحت کشور ایران را نواحی گرم و خشک دربرمی گیرد، بافت شهری و روستایی در این مناطق متناسب با اقلیم گرم و خشک به وجود آمده است؛ به گونه ای که پاسخ گوی نیازهای ساکنان آن باشد. از جمله بافت های قدیمی در اقلیم گرم و خشک، بافت قدیمی روستای دیهوک واقع در شهرستان طبس در خراسان جنوبی است که در حاشیه کویر لوت قرار دارد. هدف اصلی نگارش این مقاله معرفی این بافت و عناصر معماری موجود در آن است. بافت قدیم روستای دیهوک شامل مسجد جامع، قلعه، بازار، آب انبار، آرامگاه و فضاهای مسکونی است. در این میان، دلایل مختلفی از جمله موقعیت ارتباطی و منابع آب نسبتا کافی نقش مهمی در شکل گیری و توسعه بافت قدیم دیهوک داشته است. شرایط آب و هوایی در این منطقه موجب شده است بافت آن با توجه به اقلیم و نیاز ساکنان شکل بگیرد و نقش محیط را در انتخاب مصالح و فضاهای مسکونی و عمومی در نظر بگیرند. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات توصیفی و تحلیلی با رویکرد تاریخی و فرهنگی بوده و جمع آوری یافته های آن به کمک مطالعات میدانی و کتابخانه ای انجام شده است.

    کلیدواژگان: بافت قدیم روستای دیهوک، اقلیم، معماری، خانه، موقعیت ارتباطی
  • حسین اسمعیلی سنگری* صفحات 336-350

    یکی از اصلی ترین دغدغه های متخصصان شهری در حوزه مدیریت بحران درباره بافت های تاریخی است. این مقوله به دلیل فرسودگی نسبی کالبدی معمولا در بحران هایی مانند زلزله، سیل یا آتش سوزی آسیب پذیرتر و شکننده تر بوده است. لزوم برنامه ریزی مناسب به منظور مدیریت هدفمند این مجموعه های تاریخی باید سرلوحه اصلی مدیران چنین آثار ارزشمندی باشد تا مانع بروز حوادث جبران ناپذیر و وحشتناک شود. در این راستا، مبحث آتش سوزی یکی از مهم ترین این بحران هاست. هدف اصلی تحقیق نیز بررسی و آسیب شناسی کامل موضوع و طرح رفع آسیب های شناسایی شده به منظور مدیریت هدفمند و پیشگیری از آتش سوزی و همچنین اطفای به موقع و سریع درصورت بروز آن، براساس تجربه های پس از سانحه سال های 1388 و 1398 است. این تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی است. برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از بررسی های کتابخانه ای و مطالعات میدانی استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای بود که با کمک صاحب نظران در هر دو زمینه بازار تبریز و مدیریت بحران طراحی شد. داده های جمع آوری شده براساس مدل SWOT تجزیه و تحلیل شدند با توجه به نتایج به دست آمده از تحقیق که با روش تحلیلی SWOT سنجش شد، وضعیت مدیریت پس از سانحه آتش سوزی در بازار تاریخی تبریز در موقعیت تهاجمی قرار دارد؛ یعنی باید با استفاده از فرصت های خارجی، نقاط قوت سیستم افزایش یابد. موقعیت تهاجمی به جای تصمیم گیری منفعلانه، کاملا به صورت فعال، وارد حوزه تصمیم گیری هایی می شود که تاثیرات مستقیم آن به مرور زمان در سیستم دیده خواهد شد؛ البته تعدادی از راهبردهای تهاجمی، سال هاست در حال اجرایی شدن است و حتی بعضی از آنها از جمله تعبیه شیرهای هیدرانت به صورت کامل روند اجرایی شدن را طی کرده است.

    کلیدواژگان: آتش سوزی، مدیریت، پس از سانحه، بازار تبریز
|
  • Mohammad Saeed Zokaei, Ali Khanmohmmadi* Pages 248-264

    Tehran, as the capital, symbolizes the memory policy of the Pahlavi era. Tehran's urban memory itself reflects all the struggles and conflicts of the identity syndrome. These conflicts have existed even among the leading architects and sculptors of that era. But the Caucasian refugees architects and sculptors found unprecedented opportunities in the Pahlavi era to create civic art. These artists were previously acquainted with modern western design for their stay in the Tsarist and Ottoman Empire, and many of them were educated in Europe. With this cultural background, these artists were not accepted by traditional artists, and on the other hand the pressure of modernization was a threat and an opportunity for them at the same time. Armenian architects took the pioneering the movement of architectural modernism by building public buildings, and Azeri sculptors returned to the art of the Achaemenid and Sassanid arts by making urban sculptures. Tehran combination of visual symbols of urban memory of Armenians, Assyrians, Modern and Persia. In this article, fifteen works (including buildings and statues) of the Pahlavi period were studied by the method of semiotics of visual symbols. The Pahlavi memory policy has left a combination of Armenian and Azeri identity memory with archaism in urban memory. This combination has many Christian and Armenian symbols that are a cultural heritage and an example of Iranian modernity in art. It is hoped that such research will lead to a serious review of policies for the conservation and reconstruction of heritage district.

    Keywords: Civic art, Memory policy, Urban Memory, Ethnoreligious group, Refugees
  • Salim Salimi Moayed* Pages 265-283

    Researching and recognizing the beliefs, convictions, environmental knowledge, techniques and traditional methods of each community allows us to know their interests. The purpose of this study is to document the native architecture of the inhabitants of Bahar city in order to record some parts of its unwritten history in addition to introducing it. This research has been done through observation, interview and participation. Shahr-e Bahar is located in the northwest of Hamadan and its inhabitants are from Baharloo tribe and they speak Turkish. The Baharlus came to this place from Central Anatolia in the 12th century and built the Bahar Fortress in the 13th century. Bahar Castle was destroyed by the Mongols in 1257. Therefore, some of the Baharlus came to the Bahar plain at least eight hundred years ago, and some of the tribes have remained in the Anatolian region. Bahar passed away and at the beginning of its formation, it was a village-castle. Gradually, with the development of the city, the first houses were built on the south side of the castle and near the qanats (aqueducts). There is now a castle neighborhood in the north of the city. The location of Bahar city in the northern part of Alvand Mountains has caused them to enjoy lush and productive ranges as well as temperate climate that tend to be cold and dry. By looking at the type of materials, the method of construction and the type of exploitation of spaces, we can understand the connection between man and nature. Also, the impact of livelihood and economy on the structure of the building and the function of the interior spaces of the houses is quite obvious. In compiling this article, it was necessary to translate local words and transliterate each word for careful reading. According to the results of this study, the indigenous residential spaces of Bahar have been used only for humans and animals and less attention has been paid to the aesthetic aspects inside and outside the building. In this study, although most of the author's attention is on the anthropological perspective along with observations, interviews and participatory field studies, historical points have been made to clarify the issue.

    Keywords: Residence, Outer courtyard, Inner courtyard, Backyard, Kiosk (Kūshk), Room, Kitchen
  • Hadi Safamansouri*, Ali Rangchian Pages 284-300

    Hesari-ye Gazerani castle is one of the late Qajar castles, located in the southeast of Esfarayen city, in the functions of North Khorasan province. After reviewing aerial maps and field studies, it was found that there are many castles from the Qajar period with almost similar architectural style in Esfarayen region, which show the historical conditions and life-style, especially in this region. This study aims to start a field of study in order to understand a comprehensive picture of the political and social developments and architectural style of the Qajar period in the region. In this article, after a brief review of the types of castles in Iran and data were obtained about the Hesari-ye Gazerani castle in terms of the current situation and its past concerning the history, architecture and the surrounding environment. The present research was conducted by descriptive method, along with mapping and recording field studies, and was an attempt to identify and understand the historical values ​​and architecture of Hesari-ye Gazerani Fortress as one of the valuable works of the late Qajar period. It also explains the relationship between social and economic relations and the architectural style of the mentioned historical period in the region.

    Keywords: Castle, Hesari-ye Gazerani, Esfarayen, North Khorasan, Qajar
  • Mahnaz Ashrafi, Amir Mohammad Moazezi Mehr-E-Tehran* Pages 301-313

    Nowadays, the rhythm of "change" in cities has been intensified and the serious challenges and problems in historic cities have become more and more. Responding to this situation, the Historic Urban Landscape (HUL) approach has been proposed by international institutions which is reflected in the reference documents of Conservation discourse. HUL by acknowledging the "dynamic and changing nature of cities" and emphasizing the need for "change management", sheds light on facing the challenges and complexities of managing and conservation of historic cities. Despite the numerous historic cities with valuable contexts in Iran, this approach has not been well considered, especially in policy making, practice and designing integrated management frameworks.
    Therefore, the present article intends to explain the concept-approach of the HUL and its key principles, and introduce a process to identify, evaluate, conserve and manage historic urban landscapes based on analyzing the UNESCO Recommendation that was published in 2011. According to the current problems in the management of historical cities in Iran, (e.g. the conflict between conservation and development at different levels), proposed process can be effective in guiding the dynamic nature of the cities and conserve of HUL continuity.

    Keywords: Historic urban landscape, Vienna memorandum, UNESCO, Change management
  • Ali Asqar Mahmoodi Nasab*, Seyed Reza Rafei, Sajjad Zolfgary, Ghasem Akbarpour Pages 314-335

    Different climates has caused the formation of different regions in Iran. Climate and geographical considerations specific to a region is itself a major factor in shaping the old places and architectural elements. The environment of cities and villages, and even single buildings related to a particular climate, acquire special characteristics appropriate to that climate. Since most of the area of Iran is covered by hot and dry areas, the urban and rural parts in these areas have been created in accordance with the hot and dry climate, so that it meets the needs of its inhabitants. Among the old places in hot and dry climate is the old village of Deyhuk located in South Khorasan province - Tabas city, which is located on the edge of Lut desert. The main purpose of this article is to introduce this village and its architectural elements. The old places of Deyhuk village includes the Grand Mosque, the castle, the bazaar, the water reservoir, the tomb and the residential spaces. Various reasons including its strategic position in terms of communication and relatively sufficient water resources have played an important role in the formation and development of the old texture of Deyhuk. Climatic conditions in this region have caused it to be formed according to the climate and the needs of residents considering the role of the environment while choosing materials as well as residential and public spaces. The present study was a descriptive and analytical research with a historical and cultural approach and its findings were collected through field and library studies.

    Keywords: Old texture of Deyhuk village, Climate, Architecture, House, Communication Location
  • Hossein Emaeeli Sangari* Pages 336-350

    One of the main concerns of urban experts in the field of crisis management is about historical contexts. This matter is usually more vulnerable and fragile in crises such as earthquakes, floods or fires due to relative physical exhaustion. The need for proper planning for the purposeful management of these historical collections should be the main goal of the managers. In this regard, fire is one of the most important crises. The main purpose of this descriptive-analytical study is to investigate and complete the pathology of the subject and the plan to eliminate the identified the damages in order to purposefully manage and prevent fire, as well as timely and rapid extinction in case of its reoccurrence, based on post-traumatic experiences in 2009 and 2017. Library surveys and field studies have been used to collect the required information. The tool of data collection was the questionnaire that was designed using the opinions of the experts of both the historical market of Tabriz and crisis management. The collected data were then analyzed based on the SWOT model. According to the results of the study, which was measured by the SWOT analytical method, the post-fire management situation in the historic market of Tabriz is in an aggressive position; that is, the system must be ameliorated using external opportunities. Instead of passive decision-making, the aggressive situation enters the realm of decisions that will have direct effects on the system over time. Some of these strategies including the installation of hydrant valves, have been fully implemented.

    Keywords: Fire, Management, Post-disaster, Tabriz bazaar