فهرست مطالب

فصلنامه اثر
پیاپی 94 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سجاد موذن، هلیا ولی*، سپیده بنایی صفحات 234-259

    آزمایش های غیرمخرب از جمله روش های غیرتهاجمی و غیرتماسی هستند که بدون ایجاد آسیب در سازه ها این امکان را فراهم می کنند تا از صحت عملکرد سازه مطمین شویم؛ بنابراین چون روش های غیرمخرب به اجزای سازه صدمه ای وارد نمی کنند، باعث صرفه جویی در وقت و هزینه نیز می شوند. از طرفی ابنیه تاریخی نیز در طی زمان در معرض آسیب های متعدد قرار گرفته و حتی پس از اقدامات حفاظتی نیز نیازمند پایش و کنترل مداوم هستند؛ از این رو با بهره گیری از روش های غیرمخرب می توان بناهای تاریخی را حفظ نموده و از سلامت آنها  نیز اطمینان پیدا کرد. گرماسنجی مادون قرمز 1 یکی از روش های غیرمخرب است که با تهیه تصاویر حرارتی (ترموگرام) به وسیله دوربین های حرارتی امکان ارزیابی ابنیه تاریخی و سازه های متعدد را بدون آسیب به اجزای سازه و در کوتاه ترین زمان فراهم می کند. این پژوهش به صورت مروری و با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و بررسی 41 مقاله در حوزه گرماسنجی مادون قرمز انجام شده است. همچنین در این مقاله روش گرماسنجی مادون قرمز، انواع و کاربرد آن در ابنیه تاریخی و صنعت ساختمان معرفی شده است. بررسی مطالب و مثال های ذکر شده نشان می دهد که می توان از این روش برای مشخص نمودن الگوی ترک در ابنیه، تشخیص آسیب در بخش های داخلی و خارجی ساختمان، بررسی محل اتلاف انرژی در بنا، ارزیابی آسیب های ایجاده شده در محل بازشوها، مشخص نمودن بافت مصالح و همچنین محل بازشوها و فضاهای خالی پنهان در زیر تزیینات و اندودها، تعیین محل نشت آب و هوا، تحلیل توزیع دما در ساختمان، شناسایی محل آسیب در عایق ها و لوله کشی های تاسیسات استفاده کرد. همچنین می توان تمایز بین بخش های مرمت شده جدید و بخش های از پیش موجود را با کمک حرارت سنجی سطوح و براساس خصوصیات متفاوت حرارتی مصالح تشخیص داد.

    کلیدواژگان: ابنیه تاریخی، آزمایش غیرمخرب، گرماسنجی مادون قرمز، دوربین حرارتی، ترموگرام
  • سارا صادقی*، اردشیر جوانمردزاده، زینب خسروی صفحات 260-281

    استفاده از نقوش و نمادها در هنر ایران جایگاه والایی داشته است. این نقوش دربردارنده تجارب فرهنگی و معتقدات مذهبی دوران خود هستند؛ بنابراین به فهم بهتر سیر تحول اندیشه های مردم دوران خود کمک می کنند. یکی از شاخصه های مهم آثار هنری هخامنشی نقوش تزیینی به کار رفته در آن است که تاثیر عمیقی بر هنر دوره های مختلف تاریخی بعد از خود گذاشته است. یکی از نقش های پر تکراری که در هنر هخامنشی استفاده شده، عقاب است که با آسمان و خورشید پیوند داشت. هخامنشیان همواره از نقوشی در آثار هنری شان بهره می بردند که بر قدرت و مشروعیت آنان تاکید داشت. نقش عقاب در عمده ترین رسانه های هنری دوره هخامنشی یعنی پرچم، معماری، زیورآلات و نقش برجسته ترسیم شده است. این پژوهش در پی دستیبابی به پاسخ سوالات زیر است: 1. در بررسی آیکونوگرافی نگاره عقاب، چه مواردی به عنوان ارزش نمادین این آثار مشاهده می شوند؟ 2. چرا نقش عقاب بارها در رسانه های هنری هخامنشی پدیدار شده است؟ 3. چرا در بیشتر داده های فرهنگی بر بال گشوده این پرنده تاکید شده است؟ مسیله تحقیق با تمرکز بر رابطه این نقش در دوران هخامنشی با تحلیل آیکونوگرافی طرح شد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و روش تحقیق آن، آیکونوگرافی است. گردآوری اطلاعات با استفاده از داده های کتابخانه ای، اساطیری و میدانی است. در همین راستا برای تبیین مفاهیم نهفته در پس این نقش نمادین و به منظور دست یابی به ارزش ها و مفاهیم بنیادین آن با تکیه بر روش آیکونوگرافی ابتدا نقوش توصیف و سپس تحلیل شد ه اند. نتایج نشان می دهد نقش عقاب، نقشی همگانی است و با توجه به ویژگی های عقاب با بال گسترده کهن الگوی الوهیت است؛ بنابراین شاهان هخامنشی از یک کهن الگوی جانوری برای فرافکنی قدرت و مشروعیت به اتباعشان بهره بردند.

    کلیدواژگان: آیکونوگرافی، عقاب، هخامنشی، الوهیت
  • آرزو زندی محب* صفحات 282-307

    یونگ ناخودآگاه جمعی، میراث کهن، تجربیات و خاطرات نیاکان را مطرح کرد که به صورت نماد کهن الگو برای پوشش شکاف بین خودآگاه و ناخود آگاه انسان شناخته می شود. عناصر نمادین برای بیان خواسته و اندیشه هنرمند است. این گفت وگو میان نسل ها در فرهنگ ها، هنر و معماری حفظ شده است. برای ورود به شهرها، بناها و حرکت در فضاهای ساخته شده، باید از مرزهایی گذشت که در دوران مختلف با بیان متفاوت تعریف شده است. فهم چگونگی اثرگذاری نماد کهن الگوها بر گذرگاه ها به عنوان مرز، تغییر عالم، محل اتصال و تفکیک دو عرصه درون و برون دارای اهمیت است. هدف تحقیق حاضر تحلیلی بر نماد کهن الگوها و نیروی آفرینش ناخود آگاه جمعی در گذرگاه هاست. تاثیر کهن الگوها در تاریخ گذرگاه ها چگونه است؟ مفهوم گذر در ناخود آگاه جمعی چگونه بر فضاهای ساخته شده اثر گذاشته است؟ از نظر راهبرد کیفی، روش تاریخی و تحلیل محتوا تبیینی است. پژوهش در چهار مرحله کلی، مبانی نظری (اندیشه های یونگ، مفهوم کهن الگو، نماد در جهان، تاریخ معماری و گذرگاه ها)، یافت نکات مشترک نماد کهن الگو در گذرگاه ها، رمزگان های مفهومی مرتبط و الگوی تکرار شونده و بیان متفاوت نمایش و گزارش تحقیق تهیه شد. گردآوری داده ها اسنادی است. با شناخت کهن الگوها و تاثیر بر انسان می توان فضای مناسب زیست، سکونت و دل بستگی انسان را خلق کرد. زبان کهن الگوها سبب دل بستگی به مکان می شود. نماد کهن الگوهای عبور از آب و مرگ و زندگی در سراسر جهان با مفاهیم مشترک، تصاویر و نمودهای متفاوت در فرهنگ ها و تاریخ دیده شده اند. به صورت سلسله مراتب، حس حضور، بی زمانی و بی مکانی سبب ماندگاری و تاثیر معماری بر انسان ها می شود. گذرگاه ها حاصل الگوهای مشترک و تصویرهای ازلی و ناخودآگاه جمعی انسان هاست. در اشکال مختلف گذر، شامل پل، دروازه، ایوان و آستانه نمایش داده می شود. این مطالعات مسیر خلق فضایی پایدار برای زیست و سکونت را مشخص می کند. نتیجه این تحقیق را می توان در طراحی گذرگاه ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: یونگ، معماری، کهن الگو، گذرگاه، ناخودآگاه جمعی
  • محمد متولی*، فرزانه فرخ فر صفحات 308-323

    سکاها اقوامی کوچ نشین و جنگجو بودند که در سده های ابتدایی هزاره اول ق.م در بخش غربی و شرقی دریای کاسپین سکنی گزیدند. اینان به زبان ایرانیان آن دوره سخن می گفتند و در منابع و متون کهن به سکاهای ایرانی معروف شدند. فرهنگ و هنر این قوم متناسب با نوع زندگی آنان، بیشتر در حوزه فلزکاری، به ویژه ساخت گنجینه آثار زرین بوده است. نوع تزیینات، تکنیک ساخت و فرم این آثار در مقایسه با سایر تمدن های هم عصر، دارای شاخصه های خاص است. یکی از این ویژگی ها، به کارگیری نقوش جانوران ترکیبی است که بر هنر دیگر جوامع تاثیر گذار بوده است. موزه ارمیتاژ روسیه، مجموعه آثار زرین چشمگیری از سکاها در اختیار دارد که در سال های اخیر رونمایی شده و فاقد مطالعات تخصصی برای شناسایی نقوش و کیفیت تصویری آثار است. این مجموعه تنوعی از گنجینه آثار زرین باکیفیت و با قابلیت های کاربردی متفاوت را نمایش می دهد که با نقوش جانوران ترکیبی مزین شده است. در این پژوهش به دنبال آن بودیم تا بدانیم ویژگی های بصری این آثار چگونه بوده است و نقوش جانوران ترکیبی با چه کیفیتی طراحی و اجرا شده اند؟ جامعه بررسی این پژوهش را 22 اثر زرین مربوط به سکاها موجود در موزه ارمیتاژ تشکیل می دهد. نتایج به دست آمده نشان از به کارگیری فرم، تکنیک های دقیق و رویکردهای متنوع در طراحی و اجرای نقوش جانوران ترکیبی دارد که این آثار را دارای ارزش بصری ممتازی می کند. جانوران ترکیبی 31 درصد از مجموع نقوش جانوری این مجموعه را به خود اختصاص داده اند که شامل نقوش ترکیبی حیوان-حیوان، حیوان-انسان و انسان-حیوان است. شناخت آثار این قوم، به عنوان قومی ایرانی و به ویژه تاثیر نقوش جانوران ترکیبی آنان در دوره های مهم هنر ایران می تواند ما را در یافتن و کشف بسیاری از راز و رمزهای آثار گذشتگان مانند هخامنشیان و اشکانیان یاری کند. این پژوهش به روش تاریخی-تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای- اسنادی انجام شده است.

    کلیدواژگان: هنر ایران، سکاها، گنجینه آثار زرین، موزه ارمیتاژ، جانوران ترکیبی
  • بابک امرایی* صفحات 324-339

    طراحی سنتی اصطلاحی است که بیشتر برای اشاره به ترسیم نقوش سبک های سنتی رایج است و به عنوان روش طراحی (دیزاین) پیکره محصولات و ابزارها در نظام تولید سنتی، چندان مورد پژوهش علمی نبوده است. اندک بررسی ها و تاملات در این باب نیز خود دچار مشکلات ناشی از پیش فرض های فرانظری، محرک های زمینه ای و مفروضات ناروا هستند. با توجه به اهمیت موضوع طراحی سنتی (در زمینه شناخت صناعات و هنرهای سنتی و همچنین جنبه های کاربردی و آموزشی آن) لازم است پژوهش های گسترده ای به شناخت درست چیستی و چگونگی آن اختصاص یابند، اما در گام نخست، شناخت طراحی سنتی نیازمند شناسایی و گسست، از شناخت های سطحی و مفروضاتی است که بر پژوهش در این زمینه سایه افکنده اند؛ بنابراین پرسش این پژوهش این است که عوامل زمینه ای، فرانظری و پندارهای رایج در باب «طراحی سنتی» چه هستند؟ هدف اصلی شناسایی عوامل منحرف کننده پژوهش ها در باب طراحی سنتی است. برای نیل به این هدف سه گام طی شده است، نخست از طریق اسنادی به گردآوری اطلاعات پرداخته شده است، دوم اینکه واحدهای تحلیلی مستخرج از گردآوری اطلاعات، به روش تحلیل محتوا، تحلیل و مقوله بندی شدند، سوم اینکه به روش استدلالی به بحث درباره مقولات مستخرج پرداخته شده است. روش این پژوهش، توصیفی- تحلیل محتواست. برای گردآوری اطلاعات از روش اسنادی و برای تحلیل واحدهای معنایی مستخرج، از روش مقوله بندی در سه سطح (برگرفته از روش داده بنیاد) استفاده شده است. در پایان، یافته ها به روش استدلالی مورد بحث قرار گرفته اند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که پدیده کانونی در پندارهای رایج درباره طراحی سنتی، «نفی طراحی در سنت» است. این مقوله کانونی حاصل پژوهش های بی طرفانه درباره طراحی سنتی نیست، بلکه نتیجه هشت گروه عوامل زمینه ای و فرانظری است که شناخت موضوع را مخدوش کرده اند.

    کلیدواژگان: سنت، طراحی سنتی، روش شناسی طراحی، صناعات، مدرن، مدرنیته
  • فرامرز صابرمقدم، هائیده خمسه*، محمد مرتضایی صفحات 340-363

    مجموعه آرامگاهی شیخ احمد جام، در زمره آثار فاخر معماری ایرانی، در طول زمان، یکی از کانون های عمده عرفان و تصوف در شرق ایران و سرزمین خراسان بوده است. این اهمیت در طول زمان مرهون الهام بخشی شیخ جام و بازماندگانش بوده که نقش مهمی در رونق بناهای آن به ویژه در قرن 8 هجری/ سده 14 و مقارن با حاکمان ایلخانی داشته اند. با وجود جایگاه تاریخی، تاکنون بسیاری از ویژگی های معمارانه در این مجموعه، در ارتباط با بزرگان عرفان ناشناخته و مغفول مانده است. از جمله این ابنیه در مزار شیخ احمد جام، مسجد جامع قدیم یا مسجد عتیق از آثار معماری قرن هشتم هجری است که بنابر متون بانی آن «خواجه رضی الدین» بوده؛ اما تاکنون بررسی های کافی در زمینه شناخت تاریخی، گونه شناسی معماری و مطالعات جامع روی این بنا صورت نگرفته است. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی الگوهای معماری و سبک شناسی مسجد جامع قدیم و مطالعه آرایه های آن و تحلیل و مقایسه تطبیقی داده ها، با بهره گیری از اسناد و شواهد قبل و بعد از مرمت و بازسازی عناصر، از دیدگاه باستان شناسی، برای شناخت الگوهای ساختاری و عملکرد این بنا در زمان ساخت و تدقیق در گاه نگاری موثر بوده است. این پژوهش از نظر هدف بنیادی بوده و با رویکرد توصیفی- تحلیلی و تطبیقی انجام شده و برای گردآوری داده ها نیز از روش های مطالعات کتابخانه ای، بررسی های مشاهده ای و تجزیه و تحلیل بهره گرفته شده است. نتایج مطالعات و تحقیقات با رویکرد باستان شناسی بر روی مسجد جامع قدیم، با بهره گیری از گزارش های باقی مانده و اسناد قبل و در حین مرمت اثر، حاوی نکات ارزشمند ساختاری، به لحاظ گونه شناسی و تاریخ معماری این بنا بود که نشان داد مسجد جامع با شیوه ای متفاوت از دیگر بناهای مجموعه شیخ جام و با چندین کاربرد، در ثلث نیمه اول قرن 8 هجری/ سده 14 ساخته شده و در طول زمان دچار تغییرات فضایی شده است.

    کلیدواژگان: خواجه رضی الدین احمد، مجموعه شیخ احمد جام، مزار شیخ احمد جام، مسجد جامع قدیم، معماری مسجد عتیق
  • حسین مرادی نسب*، سروش هاشمی صفحات 364-379

    بن مایه هر معماری سنتی، بی تردید نشان از بنیان های آموزشی و تربیت معماران آن است؛ خصوصا معماری سنتی ایران در دوره اسلامی، گنجینه گران بهایی است که مبین وجود دانش غنی معماری در میان آنهاست. فتوت نامه (های) صنفی که در این نظام آموزشی تهیه شده اند، رساله یا کتابی بوده است که به منظور تربیت صنعتگران و هنرمندان در باب منش، عقاید، قوانین و آداب آن صنف و پیشه نوشته شده است و بی گمان (این فتوت نامه ها) بخش عظیمی از روش آموزش صناعات کاربردی در دوره اسلامی را نشان می دهد. هدف از این پژوهش، تبیین بنیان های آموزشی سنتی معماری ایران با تاکید بر فتوت نامه بنایان است که در حیطه سه بنیان آموزشی توانش، دانش و بینش انجام شده است؛ بنابراین این تحقیق در واکاوی متون تاریخی در جست وجوی پاسخ به این پرسش است که چگونه فتوت نامه ها با تاکید بر فتوت نامه بنایان بنیان های آموزش سنتی معماری در ایران را در سه حوزه توانش، دانش و بینش تبیین می سازند؟ این پژوهش از نظر هدف یک پژوهش بنیادی است و از لحاظ نوع، پژوهشی کیفی است که با رویکردی تفسیری-تاریخی بر پایه متون و اسناد تاریخی انجام شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که در حوزه بنیان توانش (شاگرد)، ورود به صناعت معماری ضمن سلامت جسمی و عقلی مستلزم داشتن اهلیت و متخلق به صفات پسندیده است و در حوزه بنیان دانش (افزایی)، تعلیم و تعلم بر پایه رابطه استاد- شاگردی بوده و انتقال تمامی مهارت ها در محضر استاد بوده که متعلم، در همان حین تعلیم عملی، آموزش معماری می دیده است و مدارج حرفه ای را (در صورت احراز شرایط) نیز طی می کرد و همچنین در حوزه بنیان بینش (معرفت) بخشی، استاد معماری مجهز به حکمت و مهارت است که در خلال آموزش تکنیک و مهارت به شاگرد، با تاکید بر حضور قلب و تقدس عمل به تربیت نفس شاگرد نیز همت می گمارد.

    کلیدواژگان: آموزش سنتی معماری، فتوت نامه بنایان، توانش، دانش، بینش
  • اصغر مولایی، محمدامیر کاکی زاده* صفحات 380-404

    همان گونه که برای زندگی خصوصی نیاز به عرصه هایی با محرمیت بالا وجود دارد، برای ایجاد زندگی اجتماعی نیز، نیاز به عرصه های عمومی مناسبی است. تعاملات اجتماعی بخش مهمی از زندگی انسان است که در فضای عمومی اتفاق می افتد و کیفیت زندگی او را از بسیاری از جهات تحت تاثیر قرار می دهد. بنابر اهمیت برقراری تعاملات اجتماعی و تاثیر آن در سطح کیفیت زندگی مردم، یکی از ضروریات محققان و پژوهشگران پرداختن به این موضوع و ابعاد آن در ساختار کالبدی شهرهای امروزی است. یکی از شهرهایی که با وجود فرهنگ های متفاوت و وجود افرادی با مذاهب مختلف، از نمونه های موفق در ایجاد تعاملات پایدار اجتماعی بوده، بافت تاریخی شهر بوشهر است. این بافت با به کارگیری ظرافت های کالبدی خود، قرارگاه های مطلوب رفتاری را برای مردمان گذشته ایجاد می کرده است. هدف از این پژوهش بررسی نقش ساختار فضایی کالبدی بافت تاریخی بوشهر بر تعاملات اجتماعی شهروندان به منظور بازشناسی و واکاوی راه کارهای موثر در ایجاد و تقویت تعاملات اجتماعی و به کارگیری آن ها در شهرسازی و معماری امروز است. حال این سوال مطرح است که رابطه بین کالبد شهرسازی بافت تاریخی بوشهر با تعاملات اجتماعی چگونه است؟ در این راستا نویسندگان با به کارگیری راهبرد استقرایی و به صورت کیفی، این پژوهش را صورت دادند. ساختار تحقیق در دو بخش مبانی نظری با استفاده از منابع کتابخانه ای و بخش میدانی با استفاده از تصاویر قدیمی، منابع اینترنتی معتبر و همچنین مشاهده مستقیم از بافت تاریخی بوشهر، تنظیم شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد ساختار کالبدی شهرسازی بوشهر در دسته بندی میدان، میدانچه و گذرها و معابر صورت گرفته است که هرکدام از این ها با ویژگی های خود به ایجاد شرایط مناسب برای ایجاد یک قرارگاه رفتاری و تعاملات اجتماعی مطلوب کمک نموده اند.

    کلیدواژگان: تعاملات اجتماعی، ساختار فضایی کالبدی، بافت تاریخی بوشهر، میدان و میدانچه، گذرها و معابر
  • علی فرحانی، حسن کریمیان*، کمال الدین نیکنامی صفحات 406-423

    در دامنه جنوبی کوهستان البرز مرکزی در پهنه استان تهران، قلعه ها، دژها و تاسیسات دفاعی زیادی از ادوار مختلف تاریخی پراکنده اند که تا پیش از انجام این پژوهش، چندان مورد مطالعه قرار نگرفته و اطلاعات اندکی از آنها در دست بود. این پژوهش به روش تحلیلی، برای پاسخ به پرسش هایی همچون تعداد و پیشینه ساخت قلعه های تهران چگونه بوده؟ از نظر گونه شناسی به چند دسته تقسیم شده؟ الگوی حاکم بر سازمان فضایی قلعه ها چیست؟ انجام شده است. فرض بر آن بود که در استان تهران به دلیل شرایط اقلیمی، موقعیت جغرافیایی و شرایط سیاسی و اجتماعی، قلعه هایی از دوران پیش از اسلام و اسلامی بر پا شده و به دو گونه اصلی کوهستانی و دشت تقسیم می شوند. قلعه ها متناسب با مکان ساخت، اهداف سازندگان از سازمان فضایی خاصی برخوردار بوده و از نظر فرم شامل دو دسته هندسی منظم و نامنظم و از نظر عملکرد نیز به انواع مسکونی و نظامی تقسیم می شوند. روش انجام این پژوهش بدین ترتیب بود که پس از مطالعات کتابخانه ای، مطالعات میدانی با پیمایش سطحی و سنجش از راه دور به انجام رسید و داده های فرهنگی مورد نیاز مستندسازی، ثبت و ضبط شدند. در پژوهش حاضر، که به شناسایی و مستندسازی 159 اثر و بنای دفاعی در استان تهران انجامید، مشخص شد که قلعه سازی در استان تهران از دوران مادها آغاز و در دوران اشکانی و ساسانی توسعه یافته و در دوران اسلامی به ویژه قرون میانی به اوج می رسد.

    کلیدواژگان: قلعه ها و استحکامات تهران، گونه شناسی، سازمان فضایی، قرون میانی اسلامی
  • علی صدرایی، اسماعیل معروفی اقدم* صفحات 424-446

    جنگ افزارها از جمله مهم ترین نقوشی هستند که روی سنگ قبور ادوار مختلف ایران اسلامی خودنمایی می کنند. این ادوات جنگی معمولا ساده نقر شده اند و تنها فرم کلی و ظاهری سلاح مورد توجه هنرمندان سنگ تراش قرار گرفته است. پژوهش حاضر به شیوه توصیفی- تحلیلی و تاریخی و با توجه به بررسی های میدانی و مطالعه اسناد کتابخانه ای، نقوش ابزارآلات جنگی موجود روی سنگ قبور و چرایی به کارگیری آنها بر روی مزار متوفی را مورد کنکاش قرار داده و همچنین این نگاره ها را با سلاح های جنگی ادوار اسلامی ایران مقایسه تطبیقی نموده است. مطالعات صورت گرفته نشان می دهد که نقوش ادوات جنگی بیشتر روی سنگ قبور قوچ و شیرهای سنگی و محرابی شکل نقش بسته و شامل شمشیر، تیر و کمان، خنجر، گرز، تفنگ، سپر و نیزه است که در میان آنها، شمشیرهای منحنی بیشترین کاربرد را طی ادوار داشته است. فرم کلی و ظاهری این آلات جنگی منقور روی سنگ قبرها، در راستای کامل با جنگ افزارهای ادوار اسلامی، خصوصا ادوار ایلخانی، تیموری، صفوی و قاجار بوده و به نوعی نشان از آگاهی هنرمند سنگ تراش به صنعت فلزگری آن زمان است. از طرف دیگر، این نگاره ها بیش تر به دلیل رشادت های شخص متوفی روی سنگ قبر وی حک شده و نشان از بزرگی و احترام، قدرت و شجاعت، پهلوانی و دلیرمندی وی است.

    کلیدواژگان: سنگ قبور، جنگ افزارها، دوران اسلامی، ایران، نقوش
|
  • Sajad Moazen, Helia Vali*, Sepideh Banayi Pages 234-259

    Non-destructive testing is one of the non-invasive and non-contact methods that allow us to ensure the correct operation of the structure without damaging it. Since non-destructive methods do not damage the structural components, it saves time and money. On the other hand, historic buildings have been exposed to considerable damages over time, and even after protective measures, they need constant monitoring and control. Therefore, using non-destructive methods, historical buildings can be preserved. Infrared thermography is one of the non-destructive methods that provide thermal images (thermograms) by thermal cameras to evaluate historic buildings and multiple structures without damaging the components of the structure in the shortest time. This research reviews some articles regarding non-destructive infrared thermography using the descriptive-analytical method. Also, this paper introduces the infrared thermography method, its types, and its application in historic buildings and the construction industry. Examination of the mentioned materials and examples showed that the researchers could use this method to determine the pattern of cracks in buildings, detect damage in the interior and exterior of the building, investigate the place of energy loss in the building, damage in the openings, and determine the texture of materials. It is also possible to distinguish between newly repaired parts and pre-existing parts with the help of surface thermometers and based on different thermal properties of materials.

    Keywords: Historic buildings, Non-destructive testing, Infrared thermography, Thermal camera, Thermogram
  • Sara Sadeghi*, Ardeshir Javanmardzadeh, Zeinab Khosravi Pages 260-281

    Motifs and symbols have had a high status in Iranian art. These motifs contain the experiences, cultural and religious beliefs of their time, so they help to understand better the evolution of the thoughts of the people of their time. One of the important features of Achaemenid works of art is the decorative motifs used in it, affecting the art of different historical periods profoundly. One of the most frequent motifs used in Achaemenid art is the eagle, a bird associated with the sky and the sun. The Achaemenids always used motifs to emphasize their power and legitimacy in their works of art. The eagle's role has been depicted in the main artistic media of the Achaemenid period, namely flags, architecture, ornaments, and embossed designs. This research seeks to address the following questions: 1. Studying the Eagle's iconography, what items are seen as the symbolic value of these works? 2. Why has the eagle's role repeatedly appeared in the Achaemenid art media? 3. And why is it emphasized in most cultural data on the open wings of this bird? The research question focused on the relationship between this role in the Achaemenid period and its iconographic analysis. The present research is descriptive-analytical, and the method is iconography. Gathering information was done using libraries, mythological and field. In this regard, the designs are first described and then analyzed to explain the concepts behind this symbolic role and achieve its values and basic concepts relying on the iconographic method. The results showed that the eagle's role is universal, and according to the characteristics of the wide-winged eagle, it is the archetype of divinity. Thus the Achaemenid kings used an animal archetype to project power and legitimacy to their subjects.

    Keywords: Iconography, Eagle, Achaemenid, Divinity
  • Arezo Zandimoheb* Pages 282-307

    The collective unconscious, ancient heritage, ancestral experiences, and memories were presented by Jung, considering them an archetype symbol for covering the gap between human's conscious and unconscious. Symbolic elements are for expressing the artist's desire and notion. This interaction has been maintained among generations in cultures, art, and architecture. Boundaries in different eras with different expressions should be passed to enter cities and buildings and move in built spaces. Apprehension of how archetype symbol affects pathways as a symbol of boundary, universe change, junction, and separation of inside and outside is significant. This analytical-qualitative historical research aims to study the symbolism of archetypes and the force of collective unconscious creation in pathways. What is the impact of archetypes on the history of pathways? How has the concept of passage in the collective unconscious affected the constructed spaces? The research was prepared in four general stages, theoretical foundations, finding common points of the archetype symbol in the pathways, related conceptual codes, and the repetitive pattern and different expressions of the research presentation and report. The results showed that an appropriate space for living, dwelling, and attaching could be created knowing the effect of archetypes on human beings. Archetype symbols of water, death, and life have been seen worldwide with familiar concepts, different images, and presentations in cultures and history. Hierarchically, a sense of presence, timelessness, and placelessness lead to the architecture's durability and effect on human beings. Pathways result from human beings' common models, eternal images, and the collective unconscious. It is presented in different shapes of a path, including bridge, gate, porch, and threshold. This study determines a path to create a stable space for living and dwelling. The findings of the current study can be utilized in designing pathways.

    Keywords: Jung, Architecture, Archetype, Pathways, Collective unconscious
  • Mohammad Motevalli*, Farzaneh Farrokhfar Pages 308-323

    The Scythians were a nomadic and warrior tribe who settled in the western and eastern parts of the Caspian Sea in the early centuries of the first millennium B.C. They spoke the language of the Iranians of that period and became known as the Persian Scythians in ancient sources and texts. The culture and art of these people have been mainly in the field of metalwork, especially the making of golden works. The type of decorations, construction technique, and form of these works have special characteristics compared to other civilizations of the contemporary era. One of these features is the use of combined animal motifs that have influenced the art of different societies. The Hermitage Museum of Russia has an impressive collection of golden works from the Scythians and lacks specialized studies to identify the patterns and visual quality of the works. This collection shows a variety of high-quality gold works with different functionalities, decorated with motifs of combined animals. What were the visual features of these works? And with what quality are the designs of mixed animals designed and executed? The study population of this study is 22 golden works related to the Scythians. The results show the use of form, precise techniques, and various approaches in the design and execution of motifs of combined animals, making these works of exceptional visual value. Combined animals account for 31% of the total animal motifs, including animal-animal, animal-human, and human-animal motifs. Knowing the works of these people - as Iranian people and especially the influence of their combined animal motifs in important works of Iranian art can help us find and discover many mysteries of the works of the past. This research has been done in a historical-analytical method using library-documentary sources.

    Keywords: Art of Iran, Scythian (Saka), Treasures of gold, Hermitage museum, Combined animals
  • Babak Amraee* Pages 324-339

    Traditional design is a term that is more common to refer to the drawing of traditional patterns and has not been much researched as a method of designing the products and tools in the traditional production system. Few studies and reflections on this subject themselves have problems arising from meta theoretical assumptions, contextual stimuli, and stereotypes. Given the importance of the subject of traditional design (in the field of understanding traditional crafts and arts, as well as its practical and educational aspects), it is necessary that extensive researches be devoted to the subject. But in the first step, understanding traditional design requires identifying superficial cognitions and assumptions (that have overshadowed research in this field) and making a cognitive rupture with them. Therefore, in this study, references, texts and unguided interviews about traditional design, were analyzed and categorized using content analysis method. Then, by reasoning method and based on causal relations, the extracted categories are classified into two levels that includes: 1. Meta theoretical factors and 2. Stereotypes. Then meta- theoretical factors are categorized in eight branches: 1. The conflict between tradition and modernity; 2. Biased and oriental studies; 3. Complications of the Industrial Revolution; 4. Intangible heritage and cultural identity protection policies; 5. Differentiation between domains in the academic space; 6. The dilemma of defining terms; 7. The dilemma of creatology; 8. Scientific gap in traditional design methodology. Then in the second level, three axial codes have been identified as the result of Meta theoretical factors. The core category in all these categories is the "negation of design in tradition”. Therefore, in the second phase of the research, the content validity of these categories and the core of them have been discussed and it has been answered with some reasons.

    Keywords: Tradition, Traditional Design, Design Methodology, Traditional Crafts, Modern, Modernity
  • Faramarz Sabermoghadam, Haeideh Khamseh*, Mohammad Mortezaie Pages 340-363

    The Complex of Sheikh Ahmad-e Jam tomb has been among the great works of Iranian architecture over time, one of the main areas of mysticism and Sufism in eastern Iran and the land of Khorasan. This importance has been due to the charismatic personality of Sheikh-e Jam and his descendants, who play an important role in the prosperity of these buildings, especially in the 8th / 14th century and towards the Ilkhanid era. Despite the historical status, many architectural values have been neglected in connection with mysticism. Among the monuments in the tomb of Sheikh Ahmed-e Jam, the structure of the old Jame Mosque (Atigh Mosque), which has been affected by the architectural works of the eighth century A.H, who was the founder of the"Khajeh Radhi-aldin Ahmad" ; but far enough studies on historical cognition , architectural typology and comprehensive studies have not been conducted on this construct. The purpose of this study is to survey the paradigms of architecture and the stylistics of the Old Jaame Mosque and its decorative elements and compare the data using documents and evidence regarding restoration and reconstruction of the elements, from the archaeological point of view. Also, to recognize the structural patterns and function of the structure at the time of construction and accuracy in chronology. This research is fundamental in terms of purpose and has been done using a descriptive, analytical and comparative approach to collect data from library studies, observation and analysis of evidence. The results of the examinations and research with the archaeological approach to the old Jame Mosque, using remaining reports and documents restoration of the work, contained valuable structural points, in terms of its typology and history, which showed that Jame mosque was constructed differently from other monuments of the of Sheikh-e Jam Complex and with several applications in the first half of the 8th /14th century and has undergone spatial changes over time.

    Keywords: Atigh Mosque Architecture, Khajeh Radhi-aldin Ahmad, Old Jame mosque, Sheikh Ahmad-Jam tomb, The complex of Sheikh Ahmad-Jam
  • Hosein Moradinasab*, Soroush Hashemi Pages 364-379

    The foundation of any traditional architecture is undoubtedly the training of architects and its educational foundations. Especially Iranian architecture is a precious treasure that indicates the existence of rich architectural knowledge among them. Guild Fotovatnamehs written in this educational system are treatises that are a large part of the method for training craftsmen and artists about the character, ideas, rules, and customs of that guild and profession, and of course, these Fotovatnamehs clarify the training of applied industries in the Islamic period. Therefore, this research seeks to answer the question: How do Fotovatnames explain the foundation of traditional architecture education in Iran in three areas of ability, knowledge, and insight? The purpose of this study is to describe the educational foundation of traditional Iranian architecture with emphasis on the Fotovatnameh of the masons (Fotovatnameh-ye Banayan), which has been done in three areas of ability, knowledge, and insight. In terms of purpose, this research is fundamental, and in terms of type, it is qualitative. It has been performed using interpretive-historical texts and documents. Research findings show that ability and the creation of desirable traits are associated with physical and mental health. In the field of knowledge, teaching and learning are based on the teacher-student relationship, and the transfer of all skills is in the presence of a teacher who teaches architecture while practicing. He would professionally promote if he were worthy. In terms of insight, the master has wisdom and skill; during the teaching, emphasizing the presence of the heart and the sanctity of the practice, he also strives to train the student's soul.

    Keywords: Traditional architecture education, Fotovatnameh-ye Banayan, Ability, Knowledge, Insight
  • Asghar Molaei, Mohammad Amir Kakizadeh* Pages 380-404

    As well the private life requires spaces with high privacy, also for social life requires suitable public space. Social interactions are an important part of human life and take place in public places and affect the quality of life of people in many ways. Due to the importance of social interactions and their impact on the quality of people's lives, it is necessary that researchers study this issue and its dimensions in the physical structure of today's cities. Bushehr is one of the cities that, despite the different cultures and the existence of people with different religions, has successfully created sustainable social interactions. In this historical texture, physical delicacy has made a favorable behavioral setting for the people in the past. The purpose of this study is to investigate the role of the physical spatial structure of Bushehr's historical texture on the social interactions of citizens to identify and analyze effective strategies in creating and strengthening social interactions and using them in today's urban planning and architecture. Now the question is, what is the relationship between the urban structure in Bushehr's historical texture and social interactions? Accordingly, the authors conducted this research using inductive and qualitative strategies. The research structure is organized in two parts: the theoretical part using library resources and the field section using historical images, valid internet sources, and direct observation of the historical texture of Bushehr. The results showed that the physical structure of Bushehr had been done in the classification of squares (small and big ones) and passages. With their characteristics, each of these has helped create the right conditions for establishing a desirable behavioral base and social interactions. The results showed that the physical structure of Bushehr's historical texture had been classified in squares, small roundabouts, and alleys, and each has helped to create the suitable conditions for making a favorable behavioral setting and social interactions through their characteristics.

    Keywords: Social Interactions, Physical Spatial Structure, Historical Texture of Bushehr, Square, Piazza, Alley
  • Ali Farhani, Hasan Karimian*, Kamalaldin Niknami Pages 406-423

    On the southern hillside of the Central Alborz Mountains, in the province of Tehran, there are many castles, forts, and defense facilities from different historical periods that have not been studied much before this research, and little information is available about them. This research was done analytically to answer questions: What is the number and background of the construction of castles in Tehran? How many categories are they divided into according to Typology (archaeology)? What is the pattern of the spatial organization? It was assumed that in Tehran province, due to climatic conditions, geographical location, and political and social conditions, castles from pre-Islamic and Islamic eras were erected and divided into two main types, mountainous and pasture. Castles have particular spatial organization according to the place of construction and the builders' goals. In terms of form, they include two categories of regular and irregular geometry, and in terms of function, they are divided into residential and military types. The information needed for this research was collected using library and field studies. The field study was performed by surface surveying, remote evaluation, and the cultural data necessary were documented and recorded. In the present study, which led to the identification and documentation of 159 defensive constructions and buildings in Tehran province, it was found that castle construction in Tehran province began in the Median period and developed in the Parthian and Sasanian eras and bloomed in the Islamic period, especially the middle ages.

    Keywords: Tehran castles, Typology, Spatial organization, Form, Islamic middle ages
  • Ali Sadraie, Esmaiel Maroufi Aghdam* Pages 424-446

    War tools are one of the most important designs that appear on the tombstones of different periods of Islamic Iran. These motifs are usually simple, and only the general and visual form of the weapon has been considered by stonemasons. The present study surveyed the designs of war tools on the tombstones and the reason for their use on the tomb of the deceased using a descriptive-analytical and historical method and according to field studies and library documents. It also compared these images with the weapons of the Islamic period in Iran. The findings showed that these motifs are mostly engraved on tombstones with the form of ram and lion and altar-shaped stones and include: sword, bow and arrow, dagger, mace, gun, shield and spear. The image of curved swords has been used the most. The general and apparent form of these weapons is depicted, as the weapons of the Islamic period, especially the Ilkhanid, Timurid, Safavid, and Qajar eras, and is probably a sign of the artist's knowledge of the metalworking industry of that time. On the other hand, these paintings are mostly engraved on tombstone due to the bravery of the deceased and show their greatness and respect, strength and courage, heroism and bravery.

    Keywords: Tombstone, Tools of war, Islamic era, Iran, Motifs