فهرست مطالب

فصلنامه اثر
پیاپی 95 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شاهین گرکانی دشته*، محمد مرتضایی صفحات 450-469

    سرای، یک اسم عام در واژه نامه معماری ایران بوده که در متون تاریخی عهد ایلخانی برای اشاره به مجموعه های اقامتی ایلخانان در ایران و خانان مغول در چین و مغولستان استفاده شده است. گونگ نیز همچون سرای، یک اسم عام در واژه نامه معماری چینی است. از این واژه نیز در متون تاریخی عهد یوآن، برای اشاره به مجموعه های اقامتی خانان مغول در چین و مغولستان استفاده شده است. استفاده هم زمان از این دو واژه در منابع ایرانی و چینی، برای دو دودمانی که دارای ریشه فرهنگی مشترک بوده اند، فرضیاتی را مبنی بر وجود مشابهت ها و تاثیرات احتمالی میان آن ها به ذهن متبادر می سازد. این پژوهش سعی دارد تا با اتکاء به آخرین مستندات باستان شناسی و منابع تاریخی، به این سوالات پاسخ دهد که مجموعه های سلطنتی خانان مغول در مغولستان و ایلخانان در ایران دارای چه ویژگی هایی بوده و این دو دسته، چه شباهت ها و تفاوت هایی با یکدیگر داشته اند؟ اطلاعات این مقاله با روش های اسنادی، مشاهده بصری و مقایسه یافته های حاصل شده، گردآوری و سپس با انجام مطالعات تطبیقی با در نظر گرفتن شباهت ها و تفاوت ها میان گونگ های خانان مغول در چین و مغولستان و سرای های ایلخانان در ایران، دسته بندی و با یکدیگر تطبیق داده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که گونگ های مغولی و سرای های ایلخانی از لحاظ ساختارهای کلی و نحوه قرارگیری در شهرها و یا خارج از محیط شهرها، دارای مشابهت با یکدیگر بوده اند و تنها تفاوت میان آن ها، در نحوه چیدمان بناهای مجموعه بوده که در سرای های ایرانی از ساختار چهارایوانی و در گونگ های مغولی از فرم مرکزگرای کوران تبعیت شده است.

    کلیدواژگان: مجموعه های سلطنتی، اقامتگاه های فصلی، اقامتگاه های دوره ای، گونگ، سرای، مغولان، ایلخانان
  • مهناز شریفی* صفحات 470-487

    منطقه حاجی لرچای در شهرستان ورزقان استان آذربایجان شرقی قرار دارد. بررسی های باستان شناسی منطقه به منظور روشن شدن چشم اندازهای استقراری منطقه انجام گردید. در مجموع، سی محوطه در منطقه شناسایی شد که در این بین، دو محوطه متعلق به عصر مفرغ میانی- جدید و پانزده محوطه، متعلق به دوره تاریخی شناسایی شد. با وجود شواهدی از دوره مفرغ در منطقه، به نظر می رسد که سکونت گسترده منطقه، از دوره تاریخی به بعد آغاز شده و تا به امروز نیز ادامه یافته است. منطقه حاجی لرچای ورزقان جزو نقاط تقریبا کم تر شناخته شده به شمار می رود و پژوهش های باستان شناسی تاکنون در منطقه انجام نشده است. این بررسی ابتدا توسط پژوهش های میدانی انجام یافت. سپس با نقشه های GIS، چشم انداز دقیق منطقه، مشخص و الگوهای استقراری تبیین گردید. در این پژوهش تلاش گردید هر محوطه به تفکیک، علاوه بر ویژگی های کلی وآسیب شناسی، معرفی الگوی استقراری منطقه نیز ارایه گردد. مهم ترین پرسش این مقاله، بررسی الگوهای استقراری منظقه است که تاکنون به آن پرداخته نشده و مسیله مهم این است که گونه شناسی استقرارهای حوضه رودخانه حاجی لرچای چگونه است؟ چه سنت های فرهنگی در منطقه حضور داشته است؟ نتایج این بررسی نشان داد که اکثر محوطه های باستانی در کنار رودخانه حاجی لرچای، از سرشاخه های رودخانه ارس قرار گرفته اند و شرایط زیست محیطی و نزدیکی به رودخانه و کد ارتفاعی نقشی مهم در ایجاد استقرارها داشته است.

    کلیدواژگان: شمال غرب ایران، ورزقان، حاجی لرچای، بررسی باستان شناسی
  • سارا صادقی*، فرزاد فیضی صفحات 488-504

    سنگ نگاره یا پتروگلیف، از جمله هنرهایی است که حجاری آن ها از دوره پارینه سنگی تا عصر حاضر تداوم داشته است. این هنر تقریبا در بیش تر مناطق جهان مشاهده می شود. تاکنون شمار زیادی نقوش صخره ای شناسایی و معرفی شده که بخش زیادی از آن در زاگرس مرکزی به ویژه، غرب ایران (استان کردستان) قرار دارد. در این پژوهش، طی بررسی های باستان شناختی در سال 2020 سنگ نگاره های نویافته زرینه در ناحیه ای کوهستانی به فاصله 1/5 کیلومتری در غرب روستای زرینه مورد بررسی قرار گرفت. روش پژوهش در این مقاله، به صورت میدانی و با رویکرد تاریخی- تطبیقی- تحلیلی است. در بخش میدانی به بررسی سایت مورد نظر در استان کردستان پرداخته شده است. در بخش تاریخی، کتاب ها، مقاله ها و گزارشات مرتبط با موضوع مورد بررسی قرار گرفته اند. سوالات اصلی پژوهش شامل: نگاره های زرینه، شامل چه نقوشی است؟ نقوش زرینه نماد چه موضوعاتی هستند؟ سنگ نگاره های زرینه قابل مقایسه با چه محوطه هایی است؟ گاهنگاری نسبی محوطه، متعلق به چه بازه زمانی است؟ نقوش سنگ نگاره زرینه در برگیرنده نقش هایی است که به صورت مجموعه هایی از: تصاویر حیوانات (اسب، بزکوهی، پلنگ، شتر)، هندسی (چلیپا، چرخ)، ابزارآلات (تیر و کمان، کمند، چوبدستی) و نقوش انسانی است. نگاره ها به روش کوبشی و به سبک استیلیزه و مقداری حجمی روی سنگ هایی از جنس آذرین ایجاد شده اند. نقش ها روایتگر صحنه هایی روایی است که ارتباط مستقیمی با افکار و عقاید مردمان گذشته دارد. این نقوش حتی تا سال های اخیر نشان دهنده تداوم یک سنت دیرین بوده است. قدمت نقوش را می توان حداکثر به عصر آهن یا جدیدتر از آن رساند. سنگ نگاره ها از نظر سبک، تکنیک، تنوع موضوع شباهت با مناطق داخل فلات ایران و به ویژه آذربایجان (سونگون ارسباران) و لرستان (باوکی ازنا) قابل مقایسه و تحلیل هستند. مطالعه این آثار در غرب ایران، از آن جهت اهمیت دارد که این آثار در منطقه ای قرار گرفته اند که از دوره های پیش از تاریخ تا دوره های اسلامی همواره به عنوان یک گذرگاه راهبردی میان اقوام گوناگونی مورد توجه بوده است.

    کلیدواژگان: سنگ نگاره، نقش مایه، نمادشناسی، استان کردستان، زرینه
  • هادی فرهنگدوست*، حسین کوهستانی اندرزی صفحات 506-530

    سلسله ساسانی از ادوار شاخص تاریخی ایران و از حکومت های مقتدر جهان متمدن کهن بوده است. ساسانیان در طی بیش از 4 قرن، علی رغم فراز و نشیب های فراوان تلاش کردند، ضمن میراث داری از دستاوردهای حکومت های قبلی، بستری مناسب را برای پیشرفت و تکامل علم، ادب و هنر ایران زمین فراهم آورند. در این بسترسازی فرهنگی و اجتماعی، موسیقی به عنوان زبان پیشرفته و پیوند دهنده اجتماعی، نقشی مهم را ایفا می کرد. سوال اصلی و شکل دهنده این پژوهش، بررسی اهمیت موسیقی در ساختار اجتماعی ایران باستان و خصوصا دوران ساسانی، و شباهت های کارکردی آن با جوامع معاصر است. خصوصا که ضرورت نگاه بین رشته ای به این موضوع دو چندان شده است؛ زیرا می توان کاربرد مهم این بستر و سیر تحول شناسی را، در بازشناسی مقولات هنری ادوار تاریخی و کشف الگوهای کارکرد فرهنگی آنان در مواجه با اوضاع اجتماعی آن دوران دانست. بر این اساس در پژوهش کیفی حاضر، به بررسی شواهد و علل گستردگی و عمومیت موسیقی دوره ساسانیان، پرداخته شده است؛ یعنی از طریق بررسی شواهد باستانی، و تحلیل جامعه شناسانه، از برداشت های منعکس در منابع، به شناخت کارکردهای اجتماعی موسیقی آن دوران پرداخته شده است. روش گردآوری اطلاعات در این مقاله به شیوه کتابخانه ای است و تلاش شده تا اهمیت موسیقی در دوران ساسانی به ویژه در سطوح مختلف جامعه بررسی شود. چنین نگاهی تاریخی و اجتماعی به مقولات هنری، سبب باز تعریف ارزش های موجود پیرامون فلسفه هنر و مبانی نظری آن به سمت اجتماع محور شدن هنر در برنامه ریزی فرهنگی حال حاضر خواهد شد. خصوصا که امروزه، جایگاه موسیقی، در تثبیت شده ترین حالت اجتماعی خود است و اکنون فرصت بررسی روش های کیفیت آفرینی مبتنی بر ارزش های انسانی و کاربردهای تعالی آفرین، با استفاده از تجربیات تاریخی این سرزمین فراهم می باشد.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی هنر، موسیقی کهن، هنر ساسانی، کارکرد هنر، هنر اجتماعی
  • حسین اسمعیلی سنگری* صفحات 532-551

    بازارهای تاریخی یکی از مهم ترین سرمایه های فرهنگی- تاریخی کشورمان محسوب گردیده و بازار تاریخی تبریز نیز به عنوان بزرگ ترین سازه سرپوشیده آجری دنیا و تنها اثر تجاری سنتی ثبت شده کشور در فهرست میراث جهانی، از این قاعده مستثنی نیست. ابنیه تاریخی، همواره از سوی انواع مخاطرات طبیعی و انسانی مورد تهدید بوده و حفاظت از بناهای تاریخی نیازمند کسب دانش و مهارت خاصی است که یکی از مهم ترین آن ها، دانش مدیریت بحران در این نوع اماکن خاص است. اولین مرحله از این دانش، کسب شناخت کافی از ماهیت بازارهای تاریخی و رفتار ذی نفعان از این بناهاست. لذا بازارهای تاریخی به دلیل قدمت زیاد ساخت در مرحله اول، نیازمند کسب شناخت کافی از مقاومت بنا، ساختار فضایی بنا، نوع حوادث و همچنین نوع رفتارهای ذی نفعان است تا بتوان متناسب با آن ها اقدامات پیشگیری را انجام داد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی  پیمایشی است که با هدف شناسایی و تحلیل بحران ها و مخاطرات کالبدی موجود در بازار تاریخی تبریز بر اساس عوامل ذکر شده و به روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی صورت گرفته است. تعداد مخاطرات شناسایی شده در این پژوهش، برابر با 9 مخاطره آسیب‎رسان به کالبد بازار بوده است که این موارد بعد از اولویت بندی به سه مخاطره اصلی (زلزله، آتش سوزی و تخریب عمدی سازه به وسیله بازاریان) تنزل پیدا کرد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار Expert Choice انجام گرفت. در نهایت با توجه یافته های پژوهش، پیشنهادهای کاربردی برای جلوگیری از وقوع بحران ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: آسیب، بحران، مخاطره، روش سلسله مراتبی، بازار تاریخی تبریز
  • بهروز افخمی*، سعید ستارنژاد صفحات 552-567

    سنگ  مزارها یکی از اجزاء جدایی ناپذیر تفکر مرگ در میان تمامی جوامع از روزگاران کهن تا به امروز بوده و ابزاری اساسی برای نمودهای عینی و معنوی آن به کار رفته است. یکی از مناطق مهم در حوزه مطالعات این  گونه آثار در منطقه آذربایجان شرقی، شهرستان ورزقان است. برخی از گورستان های دوران اسلامی این شهرستان، دارای سنگ قبرهای در اشکال مختلف و مزیین به نقش مایه های متنوع بوده که بررسی، مستند نگاری و مطالعه آن ها ارزشمند است. این پژوهش، با استفاده از روش توصیفی-تطبیقی، تحلیلی و بر اساس مطالعات میدانی و کتابخانه ای به دنبال اهدافی چون مطالعه سنگ  قبرهای دوران اسلامی ورزقان، طبقه‎بندی اشکال سنگ  قبرها و بررسی نقش  مایه های تزیینی در آن هاست. نتایج پژوهش نشان می دهد که این سنگ  قبرها عموما از دوران ایلخانی تا معاصر شکل گرفته اند. سنگ قبرهای موجود در این گورستان ها از نظر شکل ظاهری به چهار دسته کلی؛ صندوقی، گهواره ای، پیکره سنگی حیوانی و پلکانی قابل  تقسیم بوده و روی آن ها نگاره هایی چون نقش مایه کتیبه، گیاهی، ابزارآلات، هندسی، محراب به کار رفته است. همچنین نتایج دیگر این پژوهش نشان می دهد که نقش مایه های ایجاد شده، بازتاب اعتقادات مذهبی، اجتماعی و قومی ساکنان منطقه بوده است. به طور کلی، هدف اصلی در پژوهش حاضر ضمن دسته بندی و تفکیک اشکال و نقش مایه سنگ قبرهای 18 گورستان، تحلیلی بر ریشه شناختی برخی اشکال و نقش  مایه های تزیینی سنگ قبرها، در شهرستان ورزقان پرداخته است. با توجه به اینکه بسیاری از این سنگ  قبرها در معرض تخریب هستند، ضرورت مطالعه و ثبت اطلاعات آن ها وجود دارد.

    کلیدواژگان: ورزقان، سنگ قبر، گونه شناسی
  • نفیسه گلستانی، مهدی خاک زند*، محسن فیضی، باقر کریمی صفحات 568-584

    محله محیط جداگانه ای است که به دلیل مشخصات کالبدی متفاوت و خصوصیات اجتماعی سکنه متمایز شناخته می شود. به منظور دستیابی به شاخص های موثر پایداری اجتماعی در محله ها مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی به واسطه مشاهده بصری محیط صورت گرفته است؛ از این  رو دو گذر شاخص در دو محله متفاوت در بافت تاریخی شیراز مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی و به لحاظ ماهیت به صورت ترکیبی است؛ به گونه ای که ابتدا از روش تحلیل محتوا براساس منابع کتابخانه ای به منظور دستیابی به داده های اصلی تحقیق استفاده شده است. سپس به منظور پیشبرد اهداف تحقیق، روش پیمایش به صورت بازدید میدانی به صورت مشاهده استفاده شده است. همچنین یافته های تحقیق، تلفیق نتایج برگرفته از مطالعات اسنادی با نتایج مطالعات موردی و میدانی در گذر بازارچه فیل در محله اسحاق بیگ و گذر بازارچه حاج زینل در محله سنگ سیاه در بافت تاریخی شیراز است. از آنجا که هدف از این پژوهش دستیابی به ماهیت اصلی مفهوم محله، با در نظرگیری اصول پایداری اجتماعی است، شاخص های ادراک محیط و محله های بافت تاریخی دسته بندی و وجوه کیفیت ادراک محیط بررسی شده و در نهایت شاخص های این وجوه مثبت و منفی به واسطه مصادیق در نمونه ها ارایه شده است. فضاهایی که در جوار آنها بوهایی مانند بوی نان در نانوایی و بوی کارگاه شیرینی پزی استشمام می شد، به نوعی عامل حیات جمعی محسوب می شود. از سوی دیگر مکان هایی با پیشینه تاریخی دلیل هویت بخشی و ارتقای ادراک محیط می شود؛ در نتیجه به منظور ادراک محیط شهری می توان پایداری اجتماعی را به عنوان مولفه اصلی در محله های تاریخی شیراز در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: ادراک محیط، پایداری اجتماعی، محله، بافت تاریخی شیراز
  • زینب افضلی* صفحات 586-605

    شهر سیرجان از شهرهای مهم جنوب شرق ایران است که به لحاظ موقعیت مکانی سه بار جابه جا شده، تا اینکه در دوره قاجار در مرکز شهر کنونی پایه گذاری و به سرعت توسعه یافت. درباره شکل گیری، تخریب و جابه جایی های آن در دوره های مختلف تاکنون نظرات گوناگون و متفاوتی ارایه شده است. در بررسی های باستان شناسی سال 1397 که با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و به منظور سنجش تغییر و تحولات شهر سیرجان در دوره های مختلف صورت گرفت، اطلاعات جدیدی درباره تحولات این شهر به دست آمد که در تحلیل، نقد و ارزیابی نظرات پیشین از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند. پژوهش حاضر ضمن تحلیل و نقد نظرات پیشین از طریق سنجش آن آرا با منابع مکتوب و داده های باستان شناسی، به دنبال پاسخ گویی به این پرسش است که با استناد به چه مدارکی می توان به نقد نظرات پیشین در ارتباط با این شهر پرداخت؟ زیرا با توجه به نظرات متعددی که درباره جابه جایی ها و افول این شهر مطرح شده، ضرورت نوشتن این مقاله احساس شد تا خلاهای مطالعاتی در این زمینه را پر کند و از طرفی با به چالش کشیدن فرضیات پیشین، بتوان آگاهی هایی نو و نتایج قابل قبولی درباره این شهر به دست آورد. نتایج جدید نشان می دهد، برای توضیح چگونگی شکل گیری، توسعه و به ویژه مکان یابی و جابه جایی شهر سیرجان در ادوار مختلف باید به بازخوانی مدارک و مطابقت آن ها با داده های باستان شناسی بپردازیم.

    کلیدواژگان: دشت سیرجان، شهر قدیم سیرجان، قلعه سنگ، باغ بمید، سعیدآباد
  • عاطفه شکفته*، سپهر بهادری، عباسعلی قائمی مقدم، محسن چاره ساز صفحات 606-630

    محوطه تاریخی-فرهنگی تاق بستان در دیواره رشته کوه های پرآو-بیستون قرار گرفته است. این محوطه از دوران ساسانی باقی مانده است که شامل سه بخش اصلی از نقش برجسته های سنگی با نام های متداول تاق بزرگ، تاق کوچک و نقش اردشیر دوم است. این آثار از زمان خلق (دوره ساسانی) تا کنون دایما در معرض عوامل محیطی بوده اند و تخریب های رخداده در سطوح آن کمتر بررسی شده اند. بدین سبب در این پژوهش با هدف بررسی الگوهای تخریب نقوش برجسته سنگی، الگوهای تخریب از طریق مشاهده و بررسی میدانی و به روش ماکروسکوپی شناسایی شدند. در بررسی های انجام شده معلوم گشت که رسوبات سطحی به طور گسترده (عمدتا در تاق بزرگ) در تنالیته رنگ های روشن تا نارنجی و قهوه ای و حتی سیاه، سطح نقوش برجسته را پوشانده اند، به طوری که ظرافت های نقوش ساسانی از دید عموم مخفی مانده است.
    در ضلع غربی تاق بزرگ این رسوبات سطحی باعث مخدوش شدن بخش اعظمی از نقش برجسته ها (خصوصا صورت ندیمان و همراهان شاه) به شکل پوسته های زمخت شده اند. تاق کوچک و نقش اردشیر دوم، کمتر تحت تاثیر رسوبات انحلالی قرار گرفته اند؛ زیرا رسوبات در تاق بزرگ عمدتا در اثر خروج آب از کانال های طبیعی موجود در زیر تاق نشات گرفته و در اثر جاری شدن آب در بین نقوش، مواد معدنی محلول در آن به شکل پوسته ای رسوب کرده اند. در نقش درخت زندگانی نقش فرشته و دیواره های ضلع شرقی و غربی تاق کوچک و نقش اردشیر دوم اثراتی از فعالیت میکروارگانیزم ها و بقایای باکتریایی مشاهده می شود. خوردگی حفره ای در اثر فعالیت گلسنگ در این نواحی موجب مخدوش و ناهموار شدن سطح شده است. همچنین سیمان های مرمتی بکار رفته جهت پرکردن درزه های صخره، باعث شکل گیری شوره هایی در نواحی اطراف خود شده اند. بنابراین از مطالعه الگوهای تخریب معلوم گشت که جریان آب در بین نقش برجسته ها و انحلال رخ داده توسط این جریان در کنار فعالیت میکروارگانیزم ها و مداخلات نادرست پیشین، از مهم ترین عوامل مخدوش کننده سطوح نقش برجسته سنگی تاق بستان هستند.

    کلیدواژگان: نقش برجسته سنگی، محوطه تاریخی- فرهنگی، تاق بستان، الگوهای تخریب، انحلال
  • نادیا مهردادیان، رضا رحیم نیا، سجاد موذن* صفحات 632-647

    آسیاب ها، بناهایی تاریخی با وجه عملکردی بوده که با پیشرفت صنایع، دیگر استفاده و رونق پیشین خود را ندارند. آسیاب کهک بنایی کم تر شناخته شده از اوایل دوره قاجار است که در محله مرزداران شهر تهران، به عنوان شاهدی بر نحوه زیست دوره ای از تهران قدیم قرار گرفته و در حال حاضر در میان توسعه های شهر فراموش شده است. هدف این مطالعه، بازشناسی بنای آسیاب کهک از نظر تاریخی، عملکردی و معماری است. برای گردآوری اطلاعات لازم از روش کتابخانه ای و بررسی های میدانی بهره گرفته شده است. بر اساس یافته ها، آسیاب کهک به عنوان بخشی از مجموعه ای وسیع تر دارای نقش کلیدی در چرخه حیات روستای کهک بوده و امروزه با از بین رفتن بخش هایی از آن مجموعه، از جمله باغ و قطع ارتباط اجزاء با هم مثل عدم ارتباط آب قنات با آسیاب، هویت آن مخدوش و برای بازیابی این بنا باید به احیاء کل مجموعه و پیوند مجدد روابط از دست رفته، پرداخت.

    کلیدواژگان: تهران، آسیاب، کهک، بازشناسی، مستندسازی
|
  • Shahin Garakani Dashteh*, Mohammad Mortezaei Pages 450-469

    Saray is a common name in the dictionary of Iranian architecture that has been used in the historical texts of the Ilkhanate era to refer to the residential complexes of the patriarchs in Iran and the Mongol dynasty in China and Mongolia. The term Gong is also used in Yuan historical texts to refer to the residential complexes of the Mongol dynasty in China and Mongolia. The simultaneous use of these two words in Iranian and Chinese sources for two dynasties with common cultural roots, leads to theories about the existence of similarities and possible effects between them. This study tries to answer the questions based on the latest archaeological documents and historical sources. What are the characteristics of the royal collections of the Mongol khans in Mongolia and the Ilkhans in Iran?  What are the similarities and differences between these two groups? The data of this article were collected by documentary methods, visual observation, and comparison of the obtained findings. Then the data were categorized by comparative studies between the Mongol dynasty's Gongs in China and Mongolia and the Ilkhanate dynasty's  Sarays in Iran. The results of this study showed that the Mongol Gongs and Ilkhanate Sarays were similar to each other in terms of general structures and location in cities or outside the cities, and the only difference between them was in the way the buildings were arranged. Iranian Sarays were designed with four porches, and in Mongolian Gongs, the form of curran was used.

    Keywords: Royal buildings, Seasonal settlements, Periodic settlements, Gong, Saray, Mongol Empire, Ilkhanid Dynasty
  • Mahnaz Sharifi* Pages 470-487

    Hajilerchai region is located in Varzeqan city of East Azerbaijan province, Iran. Archaeological surveys of the area were conducted to clarify the settlement landscape of the area. A total of thirty sites were identified in the area. There are two bronze age sites identified by means of an archaeological surface survey in the region. Hajilarchai area of Varzeqan is one of the lesser-known parts, about which archeological research has not been done so far. This study was first conducted by field research. Then, using the GIS maps, the exact landscape of the area was determined, and the settlement patterns were explained. In this study, in addition to general characteristics and pathology, each site was introduced separately, presenting the area's settlement pattern. With a descriptive-analytical approach, this research tried to answer how the settlement patterns have changed in different historical periods. With the beginning of the historical and Islamic period, especially the Parthian period, the region has enjoyed certain prosperity and development. This study showed that most of the ancient sites along the Hajilerchai River are located at the tributaries of the Aras River, and environmental conditions and proximity to the river have played an essential role in establishing settlements.

    Keywords: Northwest of Iran, Varzaghan, Hajilar chai, Settlement patterns
  • Sara Sadeghi*, Farzad Feyzi Pages 488-504

    Petroglyph is one of the arts whose sculpture has continued from the Paleolithic period to the present day. This art is found in almost all parts of the world. So far, a large number of rock motifs have been identified and introduced, a large part of which is located in the Central Zagros, especially in western Iran (Kurdistan Province). In this study, during archeological studies in 2020, newly discovered lithographs of Zarrineh in mountainous areas at a distance of 1.5 km west of Zarrineh village were examined. The research method in this article is fieldwork along with a historical-comparative-analytical approach. In the field section, the site in Kurdistan province has been studied. In the historical section, books, articles, and reports related to the subject are examined. The main research questions include: What designs do Zarrineh drawings contain? What are the themes of the golden motifs? What areas are Zarrineh lithographs comparable to? What is the relative chronology of the area? Zarrineh lithographic motifs include motifs in the form of collections of images of animals (horse, goat, leopard, camel), geometric (cross, wheel), tools (bow and arrow, bow, cane), and human figures. The paintings are stylized and volumetric and have been created on igneous rocks. The figures narrate scenes that are directly related to the thoughts and ideas of past peoples. Even in recent years, these motifs have shown the continuation of a long tradition. The motifs can be traced back to the Iron Age or later. The lithographs can be compared and analyzed in terms of style, technique, and variety of similarities with the regions within the Iranian plateau, especially Azerbaijan (Songun Arasbaran) and Lorestan (Bauki Azna). The study of these works in western Iran is important because these works are located in a region that has always been considered as a strategic passage between different ethnic groups from prehistoric times to Islamic periods.

    Keywords: Lithograph, Motif, Symbolism, Kurdistan province, Zarrineh
  • Hadi Farhangdoust*, Hosein Kohestani Pages 506-530

    The Sassanid dynasty was one of the important historical periods in Iran and one of the powerful governments in the ancient civilized world. Despite the many ups and downs, Sasanids ruled for over four centuries, and in addition to maintaining the heritage and the achievements of previous governments, provided an opportunity for developing the science, literature, and art of Iran. Laying the groundwork for a socio-cultural platform, music played an essential role as a modern language and a social link. The main question of this research is to investigate the importance of music in the social structure of ancient Iran, especially the Sassanid era, and its functional similarities with contemporary societies. This means that the social functions of music of that period have been investigated by studying ancient evidence and sociological analysis of them. The data were collected by reviewing the literature on this matter. The current study tried to examine the importance of music during the Sassanid era, especially at different social levels. The importance of music in the social structure of ancient Iran, especially during the Sassanid era, and its functional similarities with contemporary societies, have further increased the necessity of an interdisciplinary view of this issue. This historical and social view of the artistic subjects will redefine the existing values of the philosophy of art and its theoretical basis towards the socialization of art in present cultural planning. Especially now that the position of music is in its most stable social state, it is time to study how to create qualitive techniques based on human value applications using the historical experience of this land.

    Keywords: Sociology of art, Ancient music, Sassanid art, Function of art, Social art
  • Hossein Esmaeili Sangari* Pages 532-551

    Historical markets are one of the most important cultural-historical capitals of any country, reflecting its inhabitants' various aspects of life, and Tabriz Historic Bazaar, the largest indoor brick structure globally and the only commercial-traditional work registered in Iran in the World Heritage List, is no exception. Various natural and human factors have constantly threatened historical markets, and a variety of natural disasters have been placed alongside the threats of human actions as a detrimental factor to historical monuments. The protection of historical monuments requires the acquisition of special knowledge and skills, one of which is the knowledge of crisis management in this type of particular place. The first stage of this knowledge is sufficient knowledge about the historical monument's nature and the behavior of those interested in this monument. Therefore, enough knowledge about the strength, spatial power, type of events, and the types of behaviors of those who share interest so that the appropriate preventive actions are predicted. The present study is applied in terms of purpose and descriptive in terms of method, which has been done to identify and analyze crises and physical hazards in the Tabriz Historic Bazaar based on the mentioned factors and hierarchical analysis process. The number of risk factors identified in this study was 9. These items were reduced to three main hazards (earthquake, fire, and deliberate destruction of the structure by the marketers) after prioritization. Personal data analysis was performed using Expert Choice software. Finally, according to the research findings, practical suggestions for crisis prevention are presented.

    Keywords: Damage, Crisis, Risk, Hierarchical Method, Tabriz Historic Bazaar
  • Behrooz Afkhami*, Saeid Sattarnezhad Pages 552-567

    Tombstones have been an integral part of the idea of ​​death among all societies from ancient times to the present day. They have been used as an essential tool for objective and spiritual manifestations. One of the important areas in the field of study of such works in the region of East Azerbaijan is Varzeqan. Some of the cemeteries of the Islamic era of this city have tombstones in different shapes and decorated with various motifs that are worth studying and documenting. This research, using descriptive-comparative, analytical method and based on field and library studies, seeks objectives such as studying the tombstones of the Islamic period, classifying the shapes of tombstones, and examining the decorative motifs in them. The results showed that these tombstones are generally formed from the Ilkanid period to the contemporary. The tombstones in these cemeteries are divided into four general categories in terms of appearance, box, cradle, an animal stone statue and a staircase. There are figures such as plants, tools, geometry, and altar and inscriptions on them. Also, other results of this study showed that the created themes reflect the religious, social, and ethnic beliefs of the region's residents. In general, the main purpose of the present study, while classifying and separating the forms and motifs of tombstones of 18 cemeteries, is to analyze the etymology of some forms of tombs and artistic motifs of tombstones in Varzeqan. Given that many of these tombstones are in danger of being destroyed, it is necessary to study and record their information.

    Keywords: Warzqan, Tombstone, Typology
  • Nafiseh Golestani, Mehdi Khakzand*, Mohsen Feizi, Bagher Karimi Pages 568-584

    A neighborhood is a separate environment characterized by different structural features and social characteristics of the residents. In this connection, library studies and field surveys were conducted while direct observation was made to achieve effective social stability indicators in neighborhoods. Thus, two prominent passes in two different neighborhoods in the historical context of Shiraz were investigated. The present research falls under applied studies from an objective point of view and is a hybrid one from a nature perspective, which involves a content analysis based on library sources that help meet main research data. Then, a survey method via field visits was conducted to understand the research objectives better. The research findings are a combination of findings from documentary and case and field studies about the Bazarchey-e-Fil pass in the Es'haagh Beig and HajZeinal Pass in the Sang-e Siah Neighborhoods in the historical parts of Shiraz. Because the research sought to better understand the main nature of the neighborhood concept by considering social stability principles, environment perception and historical context neighborhood indicators were categorized, and the quality of the perception of the environment was examined. In sum, the indicators about positive and negative aspects were provided using case examples. The spaces where one could smell bread at bakeries and sweet at confectionaries were factors contributing to collective life. On the other hand, places with historical backgrounds were regarded to help identify and promote a perception of the environment. Thus, to understand the urban environment, social stability is seen as a major component of Shiraz's historic neighborhoods.

    Keywords: Perception of the Environment, Social sustainability, Neighborhood, Historical fabric of Shiraz
  • Zeinab Afzali* Pages 586-605

    Sirjan is one of the most important cities of Kerman province, which was relocated three times in historical and Islamic periods and was founded in the present-day downtown in the Qajar period. Thus far, historians and researchers have expressed various views about the city's formation, destruction, and relocation in different periods. According to the archaeological studies, new information was obtained that is particularly important in analyzing and evaluating previous views. This study analyzes and criticizes previous views measuring them by written sources and archaeological data obtained from field research, and seeks to clarify the historical developments of Sirjan city. In fact, it aims to reject, criticize and challenge previous views about this city by pinpointing logical reasons. Owing to the importance of Sirjan city in the Islamic era and regarding the numerous views expressed about its relocations and fall, it was necessary to write this article to fill the study gaps in this field based on the latest findings.
    Furthermore, this study aimed to provide new information and acceptable results about the city based on written sources and new archaeological studies by challenging the previous hypotheses. New findings explained how the formation, development, and particularly the location and relocation of Sirjan occurred in different periods showing that we must re-read the documents.

    Keywords: Sirjan Plain, Shahr-e-Qadim-e-Sirjan, Qal´eh Sang, Bagh-e Bamid, Saeedabad
  • Atefeh Shekofteh*, Sepehr Bahadori, Abbas-Ali Qaemimoqaddam, Mohsen Charesaz Pages 606-630

    The historical-cultural site of the Tāq-e Bostān is located in the Porav-Biston Mountain range. This area is attributed to the Sassanid era, which includes three main parts of stone reliefs so-called "the Great Arch", "the Small Arch" and "the Relief of Ardeshir II". Since its creation, this site has been constantly exposed to environmental factors and has rarely been studied in terms of decay. Therefore, this study was conducted to investigate the decay patterns of stone reliefs by field studies and macroscopic surveys. Studies have shown that the crusts (mainly in the Great Arch) have covered the surface of the reliefs in orange to brown and even gray tones. In particular, on the western side of the Great Arch, these crusts have distorted most of the reliefs. The small arch and the relief of Ardeshir II are less affected by surficial crust. The reason of crust formation on the reliefs of the Great Arch is mainly the outflow of water from the natural channels inside the rock, so that by sprinkling among the reliefs, it has caused transfer and then deposition of dissolved minerals. Some microorganisms and bacterial residues are observed in the Relief of the Tree of Life, the motifs of the angel, the walls on the east and west sides of the small arch, and the Reliefs of Ardeshir II. Due to lichen activity in these areas, the pitting pattern has caused distortion and roughness of the surface. Also, the restoration interventions such as cement used to fill the rock veins have caused the formation of effloresces and microcracks in the surrounding areas. Therefore, from the point of decay patterns, it became clear that the water flowing and the dissolution occurred by this phenomenon, along with the activity of microorganisms and previous incorrect interventions, are the most important factors of deterioration of the surfaces of reliefs of the Tāq-e Bostān.

    Keywords: Stone reliefs, Tāq-e Bostān historical-cultural site, Decay pattern, Dissolution
  • Nadia Mehrdadian, Reza Rahimnia, Sajad Moazen* Pages 632-647

    Water-mills, as ecological crafts, were not limited to the function of turning grain into flour but also brought about social relations, economic exchange, cultural contact, and people connection. The Kahak Water-Mill is an unknown building from the early Qajar period, located in the Marzdaran neighborhood of Tehran, as evidence of the lifestyle of ancient Tehran, Iran. Today, the development of Tehran has left the building abandoned, and the originality and integrity of the building have been damaged. This study's main purpose is to recognize the Kahak Water-Mill building in terms of history, function, and architecture. Literature reviews and field studies have been used to collect the necessary information. Kahak Water-Mill, as part of a complex, was an important place in Kahak village, and today, losing parts of that complex, including the garden and the connection of components such as the water with the mill, has blemished its identity and the complex with the damaged connections must be restored.

    Keywords: Tehran, Water-mill, Kahak, Recognition, Documentation