فهرست مطالب

فصلنامه انتظام اجتماعی
سال سیزدهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمدرضا استوار، امیر پاک نهاد، مهدی هوشیار صفحات 1-34
    زمینه و هدف

    جرم «تمرد علیه مامورین انتظامی» به سبب جایگاه بزه دیدگان که مجری قانون هستند، نتایج و آثار نامطلوبی را در خصوص احساس امنیت به دنبال خواهد داشت. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر وقوع تمرد نسبت به ماموران انتظامی بر احساس امنیت اجتماعی شهروندان است.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش کمی به صورت توصیفی - پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، 135 نفر از استادان دانشگاه، شهروندان عادی، بزهکاران و بزه دیدگان و خبرگان و قضات در سال های 98 و 99 در استان فارس است. با بهره گیری از جدول کرجسی و مورگان، 101 نفر برای حجم نمونه انتخاب و تعیین شد. برای دستیابی به جامعه نمونه، از نمونه گیری خوشه ای سه مرحله ای استفاده گردید. پرسش نامه محقق ساخته برای گردآوری داده ها به کار رفت و روایی ابزار گردآوری داده ها به شکل صوری و محتوایی و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ (0/722) ارزیابی و تایید شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها با بهره گیری از نرم افزار spss18 از آزمون های تی، تحلیل واریانس، همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد.

    یافته ها

     این تحقیق حاکی از ارتباط مولفه های سطح آستانه تحمل (0/129=R)، قاطعیت پلیس (0/491=R)، تعاملات اجتماعی (0/229=R)، سیاست های تقنینی و قضایی (0/335=R) با احساس امنیت است، همچنین متغیرهای مستقل توانسته اند حدود 31 درصد واریانس متغیر وابسته را تبیین کنند. درمجموع مبتنی بر یافته های تحقیق، متغیرهای مستقل به صورت مستقیم بر متغیر وابسته احساس امنیت تاثیرگذارند؛ از بین متغیرهای مستقل، متغیر «تعاملات اجتماعی پلیس با مردم» با 0/166 بیشترین تاثیر و متغیر «سطح آستانه تحمل افراد» با 0/027 کمترین تاثیر را دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج گویای این است که تمرد نسبت به ماموران پلیس بر احساس امنیت اجتماعی شهروندان اثر نامطلوب دارد و موجب تسری حس ناامنی در سطح اجتماع می شود.

    کلیدواژگان: تمرد، احساس امنیت، آستانه تحمل، تعاملات اجتماعی
  • رضا قهرمانی، الهام امینی صفحات 35-62
    زمینه و هدف

    فضاهای عمومی مهم ترین بخش های شهر را تشکیل می دهند که یکی از این فضاها خیابان های شهری هستند. خیابان های شهری تجلی گاه حیات مدنی شهر و محل رخداد وقایع و فعالیت های اجتماعی شهروندان در زندگی و حیات شهری است. هدف این تحقیق ارزیابی شاخص های سلامت خیابان شهری با تاکید بر مولفه های امنیت ادراکی ساکنان است.

    روش

    این تحقیق از هدف کاربردی است و به لحاظ ماهیت روش از نوع پیمایشی است، و به لحاظ شیوه تحلیل داده ها، توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری شهروندان منطقه 4 شهرداری تهران و تعداد نمونه بر اساس فرمول کوکران، 250 نفر است که از نوع نمونه گیری تصادفی سیستماتیک سهمیه ای می باشد. اطلاعات از طریق پرسشنامه با طیف لیکرت جمع آوری گردید. روایی پرسشنامه بر اساس اعتبار محتوایی سنجیده شده است و به تایید اساتید و متخصصین حوزه مدیریت شهری و امنیت ادراکی رسیده و پایایی آن از طریق روش آلفای کرونباخ به میزان  0.756 تایید شد. تجزیه وتحلیل داده ها از طریق آزمون های تحلیل عاملی و رگرسیون و فریدمن با نرم افزارهای Spss ,Lisrel,  انجام شد.

    یافته ها

    از طریق آزمون تحلیل عاملی تاییدی مولفه های 8 گانه تحلیل سلامت خیابان های شهری با تاکید بر مولفه های امنیت ادراکی ساکنان منطقه 4 شهرداری تهران شناسایی شدند و  با میزان بار عاملی بالای 0.4 تایید شدند. با آزمون رگرسیون و میزان ضریب تعیین تعدیل شده مشخص شد، شاخص های تحقیق به میزان 53%  درصد واریانس امنیت ادراکی  را پیش بینی می کند و بر اساس آزمون رگرسیون؛ مولفه ی آسایش بصری و محیطی بالاترین تاثیر را بر روی امنیت ادراکی ساکنان منطقه 4 دارد (beta=0.779). اولویت بندی های مداخله در تحلیل سلامت خیابان های شهری با تاکید بر مولفه های امنیت ادراکی ساکنان در منطقه 4 شهرداری تهران به ترتیب آزمون رتبه بندی فریدمن عبارت اند از:آسایش بصری و محیطی (1.28)، سرزندگی (1.87)، مولفه ی خوانایی (1.96) مولفه ی اندازه و فرم فضا(2.10)میزان سازگاری با محیط (2.59)،مولفه ی کالبدی (2.70) آلودگی های دیداری و شنیداری (2.83) احساس تعلق (2.94).

    نتیجه گیری

     مولفه های آسایش بصری و محیطی، سرزندگی، خوانایی، اندازه و فرم فضا، میزان سازگاری با محیط، امنیت کالبدی آلودگی دیداری و شنیداری، احساس تعلق؛ بر امنیت ادراکی ساکنان و سلامت خیابان های شهری تاثیر مثبت دارند. می توان نتیجه گرفت با ارتقا هریک از این مولفه ها؛ امنیت ادراکی و به تبع آن سلامت خیابان های شهری منطقه 4 را افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: سلامت، خیابان شهری، امنیت ادراکی، منطقه چهار، تهران
  • فرید محسنی صفحات 63-86
    زمینه و هدف

    قاچاق انسان یکی از سهمگین‌ترین و خطرناک‌ترین جنایاتی است که بشر در طول تاریخ بر هم نوع خود روا می‌دارد، در حقیقت رفتاری مخالف کرامت انسانی بوده و ارتکاب آن نقض حقوق بشر است. هدف پژوهش حاضر، ارایه الگوی مبارزه با قاچاق انسان با استفاده از رویکرد سیستم نرم است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از حیث ماهیت، توصیفی - تحلیلی است و از نظر روش، کیفی است. مشارکت‌کنندگان حاضر در پژوهش شامل خبرگان دانشگاهی هستند که با توجه به اصل کفایت نظری و نمونه‌گیری هدفمند، چهارده نفر به‌عنوان اعضای نمونه انتخاب شد. ابزار گردآوری داده‌ها، مصاحبه نیمه‌ساختاریافته بود که روایی و پایایی آن با استفاده از ضریب CVR و کاپای کوهن مورد تایید قرار گرفت. از طرفی برای تحلیل داده‌های به‌دست‌آمده از رویکرد سیستم نرم بهره گرفته شده است.

    یافته‌ها

     یافته‌ها حکایت از آن دارد که با استفاده از رویکرد سیستم نرم، ضمن ارایه تعاریف ریشه‌ای از پدیده قاچاق انسان، الگوی مفهومی آن نیز تشریح شد. همچنین نتایج نشان می‌دهد که «تجدیدنظر و بازنگری در قوانین و مقررات، هوشمندسازی پلیس، نهادها و سازمان‌های ذی‌ربط» جزو راهبردهای مهم در مبارزه با قاچاق انسان است.

    نتیجه‌گیری

     قاچاق انسان یکی از خطرناک‌ترین جنایاتی است که بشر بر هم نوع خود روا می‌دارد؛ بنابراین، ریشه‌یابی آن، تدوین الگوی مناسب و همچنین ارایه راهکارهای مطلوب می‌تواند گامی مهم و موثر درزمینه کاهش این معضل اجتماعی باشد.

    کلیدواژگان: قاچاق، مبارزه با قاچاق انسان، روش شناسی سیستم های نرم
  • مجید صفاری نیا، مسعود زالی زاده، محسن زالی زاده، محسن امین صفحات 87-112
    زمینه و هدف

    یکی از دغدغه های اصلی همه دولت ها، نهادینه کردن قانون در ساختار اداری است؛ اما در واقعیت و متناسب با وضعیت کشورها، همواره میزانی از قانون گریزی وجود دارد. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی عوامل زمینه ساز قانون گریزی در ادارات شهر اهواز است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی بوده و در زمره پژوهش های کیفی قرار می گیرد. افراد مورد مطالعه، کارمندان اداری شهر اهواز در 1399 بوده که از طریق روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و داده های حاصل از مصاحبه بر مبنای روش تحلیل مضمون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     در فرایند تحلیل بر مبنای مضامین پایه، ده مضمون سازمان دهنده تعاملات درون قومی، حمایت گری قومی، نظارت شکلی، ضعف در برخورد با افراد متخلف، تغییر ارزش های مرتبط با قانون مندی، فشار قانون گریزی، بی علاقگی شغلی و بی تفاوتی به منافع سازمانی به دست آمد؛ که درنهایت چهار مضمون فراگیر «شبکه روابط قومی، ضعف نظارت سازمانی، کاهش قبح قانون گریزی و ضعف تعهد سازمانی» به عنوان عوامل زمینه ساز در ایجاد قانون گریزی مشخص شدند.

    نتیجه گیری

    با توجه به دیدگاه کارمندان درباره عوامل زمینه ساز قانون گریزی باید از طریق مداخلاتی همچون «حاکم نمودن مناسبات شهروندی در سطح جامعه، تقویت نظارت سازمانی در بعد کمی و کیفی، تقویت ارزش های همسو با قانون مندی و نهادینه کردن مدیریت علمی» قانون مندی را در بین کارمندان افزایش داد

    کلیدواژگان: قانون گریزی، روابط قومی، قبح قانون گریزی، ضعف نظارت، تعهد سازمانی، اهواز
  • سلیمان حمزئی ماشاری، یاسر رستگار، محمود رئوفی صفحات 113-142
    زمینه و هدف

    پس از ورود پاندمی کرونا به ایران، گزارش های غیررسمی از افزایش خشونت خانگی حکایت داشت. ناظر براین مسیله، پژوهش حاضر تلاش کرده تا وضعیت خشونت خانگی علیه همسران را ارزیابی نماید.

    روش

    پژوهش با روش کمی و به شیوه پیمایش انجام شده است. جامعه آماری، همه شهروندان ساکن شهر بندرعباس در سال 1399 و حجم نمونه برابر با 384 نفر بوده است. با توجه به شرایط کرونا، از پرسش نامه آنلاین به منظور جمع آوری داده ها استفاده شد. بدین منظور با استفاده از سامانه پرس لاین، لینک پرسش نامه مذکور ایجاد و به مدت یک ماه در شبکه های اجتماعی مجازی (از قبیل واتس اپ، تلگرام، سروش، آی گپ و...) پخش شد و درنهایت به منظور افزایش دقت و توزیع مناسب در مناطق سه گانه شهر بندرعباس،  653 پرسشنامه ی تکمیل شده در سامانه مذکور، مبنای ارزیابی و تحلیل داده ها قرار گرفت. روایی پرسشنامه به لحاظ صوری و محتوایی توسط خبرگان و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ (0.78) تایید گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تی، پیرسون و آنالیز واریانس با استفاده نرم افزار spss انجام شده است.

    یافته ها

     نتایج آزمون نشان می دهد که میانگین خشونت علیه زنان برابر با 5.22 و میانگین خشونت علیه مردان برابر با 5.69 بوده است که حاکی از خشونت بیشتر علیه مردان است. همچنین ضریب همبستگی پیرسون بین سرمایه فرهنگی و دین داری با خشونت خانگی علیه همسران، به ترتیب برابر با 0/229- و 0/277-  می باشد. خشونت خانگی برحسب سن، تحصیلات، درآمد، تعلق طبقاتی، تعداد فرزندان و طول مدت ازدواج متفاوت است.

    نتیجه گیری

    فارغ از اینکه خشونت خانگی علیه مردان را ذیل تحولات نهادی خانواده و نقش های جنسیتی تحلیل کرد یا آن را پدیده ای مقطعی و صرفا مرتبط با بحران کرونا برشمرد، ملاحظه ی اشکال نوظهور خشونت خانگی، امری راهگشا خواهد بود. افزون بر این، خانواده هایی که از سرمایه فرهنگی و دینداری بالاتری برخوردار بوده اند، خشونت کمتری را تجربه کرده اند و این مهم، می تواند در سیاستگذاری های معطوف به خانواده، مطمح نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، خشونت علیه همسران، خانواده، بحران کرونا، بندرعباس
  • علی شریعت نژاد*، یوسف محمدی مقدم، عبدالله ساعدی صفحات 143-166
    زمینه و هدف

    امروزه به علت تغییرات روز افزون که در همه جوانب زندگی بشر روی می دهد، ضرورت یک نهاد انتظام بخش هوشمند که تغییرات همه شیونات زندگی اجتماعی را رصد نموده و فراخور آن اقدامات لازم را به عمل می آورد، بیش از پیش احساس می شود. لذا پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل هوشمندسازی جامع پلیس با استفاده از نظریه داده بنیاد انجام پذیرفت.

    روش تحقیق

      این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی است که از نظر هدف کاربردی و از حیث نحوه گردآوری داده از نوع مطالعات توصیفی است. جامعه آماری پژوهش فرماندهان و مدیران سطوح مختلف در سازمان نیروی انتظامی استان لرستان هستند که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر مصاحبه است و پرسشنامه است. برای بررسی روایی و پایایی ابزار، از مدل کرسول به همراه روایی محتوایی و پایایی درون کدگذار میان کدگذار بهره گرفته شد. همچنین در این پژوهش، برای تحلیل داده ها از روش نظریه داده بنیاد و تکنیک دلفی استفاده شد. پس از جمع آوری اطلاعات با استفاده از نرم افزار Atlas.ti و با بهره گیری از روش کدگذاری و بر اساس رویکرد نظریه داده بنیاد با روش استراوس و کوربین، داده ها تحلیل و مدل پژوهش تدوین و سپس با روش دلفی اعتباریابی مدل انجام شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش مشتمل بر ارایه مدل هوشمندسازی پلیس بوده و مدل در قالب نظریه داده بنیاد تدوین شده است. این مدل نشان می دهد که پلیس چگونه می تواند با پیاده سازی طرح هوشمندسازی، در برقراری امنیت اجتماعی، توسعه نظم اجتماعی، بهبود امنیت روانی شهروندان، مقابله سایبری با مجرمان، توسعه اقدامات پیشگیرانه، شناسایی شیوه های جدید جرم و جنایت، هوشمندسازی تجهیزات و فرایندهای کاری و تربیت نیروی متخصص و کارآمد به نحو اثربخش تری فعالیت نماید.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش مدل هوشمندسازی پلیس بر اساس سه محور هوشمندسازی منابع انسانی، هوشمندسازی ساختاری و تکنولوژیکی و هوشمندسازی استراتژیک ارایه شده است. بر این اساس، سازمان ناجا در جهت هوشمندسازی پلیس باید با استفاده از راهبردهایی دقیق، برنامه های هوشمندسازی منابع انسانی، هوشمندسازی ساختاری و تکنولوژیکی و هوشمندسازی استراتژیک را ارایه و علاوه بر فراهم سازی ساختار و تکنولوژی لازم، کارکنان ستادی و عملیاتی نیروی انتظامی را در جهت موفقیت طرح هوشمندسازی آماده نماید.

    کلیدواژگان: هوشمندی، هوشمندسازی پلیس، هوشمندسازی منابع انسانی، هوشمندسازی ساختاری و تکنولوژیکی، هوشمندسازی استراتژیک
  • سعید محمدی صادق، شوکت علم زاده صفحات 167-188
    زمینه و هدف

     با توجه به ابعاد گسترده و گوناگون جرایم فضای مجازی، انجام تحقیقات و مطالعات عمیق در خصوص پیشگیری از این گونه جرایم ضروری است. تحقیق حاضر با هدف بررسی جامعه شناختی تاثیر فضای مجازی درارتکاب جرم جوانان و نوجوانان انجام یافته شد.

    روش

     این تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش بررسی، از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی و از نظر روش گردآوری اطلاعات نیز از نوع پیمایشی  می باشد. جامعه آماری این تحقیق شامل تمامی جوانان و نوجوانان 12 تا 29 سال مرتکب جرایم اینترنتی و زندانی در زندان‏ ها و کانون های اصلاح و تربیت استان سیستان و بلوچستان بوده است. با توجه به در دست نبودن حجم کل جامعه آماری، حجم نمونه به طور تقریبی300 نفر محاسبه گردید که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، انتخاب شدند. داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی با بهره گیری از آزمون کولموگروف – اسمیرنف،  آزمون همبستگی پیرسون و اسپیرمن، تی نمونه مستقل، و رگرسیون چندگانه و با نرم افزار Spss22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     بین متغیرهای میزان استفاده از فضای مجازی(800/0=p)، اعتیاد به فضای مجازی(003/0=p)، عدم وجود نظارت و کنترل در فضای مجازی(003/0=p)و گمنامی و ناشناس بودن در فضای مجازی(001/0=p) و متغیر ارتکاب جرم جوانان و نوجوانان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بین متغیر پایگاه اقتصادی و اجتماعی (200/0=p) و ارتکاب جرم جوانان و نوجوانان رابطه معناداری وجود دارد. همچنین متغیرهای پیش بین تحقیق، در مجموع حدود 32 درصد از واریانس متغیر ملاک (ارتکاب جرم) را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

     باتوجه به گسترش استفاده از فضای مجازی و ناشناس بودن افراد درآن میل به ارتکاب جرم افزایش یافته است؛ بنابراین یکی از راه های کنترل جرم وکاهش آن، نظارت برفضای مجازی است.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، اینترنت، جوانان، نوجوانان، جرم
  • ایرج محمدی، امیرحسین یاوری، حسین رشیدی راد صفحات 189-220
    زمینه و هدف

      تعامل پلیس با سازمان های مردم نهاد می تواند نقش به سزایی در پیشبرد ماموریت های پلیس داشته باشد؛ بر همین اساس این تحقیق با هدف بررسی تاثیر تعامل محور پلیس و سازمان های مردم نهاد بر جرم یابی انجام شده است.

    روش

    این پژوهش بر اساس هدف کاربردی و ازنظر گردآوری داده ها پیمایشی است. جامعه آماری آن شامل کارکنان فرماندهی انتظامی شهرستان اصفهان و نمونه مورد مطالعه شامل 280 نفر است. ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه است که به روش تصادفی ساده در بین نمونه، توزیع شده است. روایی ابزار پژوهش به روش صوری و با نظر خبرگان انتظامی تایید شده و برای اندازه گیری پایایی پژوهش نیز از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. تحلیل داده های پژوهش با استفاده از تحلیل عاملی با مدل سازی معادله ساختاری به وسیله نرم افزار ایموس انجام شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که تعامل اطلاعات محور پلیس و سمن ها از طریق بعد مشارکت مردمی با ضریب همبستگی 1.025، بعد سرمایه اجتماعی با وزن 0.928، بعد اصلاح گری با وزن 0.850، بعد تسهیل گری با همبستگی 0.594، بعد پیشگیری با وزن 0.294 و بعد خلاقیت و نوآوری با همبستگی 0.016 بر جرم یابی موثر است.

    نتیجه گیری

    تعامل اطلاعات محور پلیس و سمن ها در ابعاد سرمایه اجتماعی، اصلاح گری، تسهیل گری، پیشگیری و خلاقیت، تاثیر متفاوتی بر جرم یابی دارند. یافته های پژوهش با تایید تمامی فرضیه ها نشان می دهد که تعامل اطلاعات محور پلیس و سمن ها بر جرم یابی تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: تعامل اطلاعات محور، پلیس، سازمان های مردم نهاد، جرم یابی
|
  • ahmadreza ostovar, Amir paknahad, Mehdi hoshyar Pages 1-34
    Background and Aim

    The crime of "rebellion against law enforcement officers" due to the status of victims who are law enforcers, will have adverse consequences and effects on the sense of security. Therefore, the importance and necessity of serious and meticulous attention, caused in this article to study the role of social and psychological factors in rebellion against police officers and its effect on citizens' sense of security (Case study of Fars province). In order to identify and analyze the causes of insecurity in the occurrence of the crime of rebellion against law enforcement officers.

    Method

    The present study is a quantitative method based on the purpose of the applied type and descriptive-survey in which the statistical population is victims, offenders, experts, university professors and experts, which is a sample of 135 victims and offenders, and .. During 1998 and 1999, by probabilistic sampling method and according to the sampling framework of the list of individuals, it was systematically randomly selected and used the researcher-made questionnaire technique to collect data and the validity of its content collection tool and its reliability by Cronbach's alpha method. High (0.7) is measured. Pearson correlation test, multiple regression, and smearing data were used to analyze the data using SPSS18 software.

    Findings

    This study indicates the relationship between the components of tolerance threshold level (0.129), police determination (0.491), social interactions (0.229), legislative and judicial policies (0.335) with a sense of security. Also, the independent variables could explain about 31% of the variance of the dependent variable.

    Keywords: Rebellion, sense of security, tolerance threshold, social interactions
  • reza ghahremani, Elham Amini Pages 35-62

    Healthy and safe streets are streets that facilitate physical activity. The purpose of this study is to evaluate the indicators of urban street health with emphasis on the components of perceptual security of residents.

    Method

    This research is of applied type and in terms of the nature of the method is survey type and in terms of data analysis method is descriptive-analytical. The statistical population is the citizens of District 4 of Tehran Municipality and the sample size is 250 people, which is a simple random sampling. Data were collected through a questionnaire. Analysis was performed by factor analysis and regression tests and Friedman with Spss, Lisrel and Exell software.

    Results

    It was found that by regression test and ADJR2 index, research indices predict 53% of the variance of perceptual security and based on regression test; The component of visual and environmental comfort has the highest impact on the perceptual security of the residents of Region 4 (beta = 0.779). Intervention priorities of the components of perceptual security in District 4 of Tehran Municipality are: visual and environmental comfort (1.28), vitality (1.87), readability component (1.96), size and shape component of space (2.10), environmental compatibility (2.59), Physical component (2.70) Visual and auditory pollution (2.83) Sense of belonging (2.94).

    Results

    Finally, using data analysis, it was concluded that; The components of perceptual security are related to the health of urban streets, and if a standard unit of eight components of perceptual security is upgraded to beta (regression test), it can improve the health of the streets in District 4 of Tehran Municipality.

    Keywords: Health, Urban Street, Perceptual Security, District Four, Tehran
  • farid mohseni Pages 63-86
    Background and Aim

    Human trafficking is one of the most heinous and dangerous crimes that human beings have committed against their fellow human beings throughout history, in fact, behavior against human dignity and its commission is a violation of human rights. Due to the importance of the subject, the present study was conducted with the aim of presenting a model for combating human trafficking using a soft system approach.

    Method

    The present research is applied in terms of nature, descriptive-analytical and qualitative in terms of method. The participants in the study are academic experts who were selected as sample members according to the principle of theoretical adequacy and purposeful sampling. The data collection tool was a semi-structured interview whose validity and reliability were confirmed using CVR and Kappa Cohen coefficient. On the other hand, a soft system approach has been used to analyze the obtained data

    Findings

    The findings indicate that using the soft system approach while providing root definitions of the phenomenon of human trafficking; Its conceptual model was also described. The results also show that the revision of laws and regulations, intelligence of the police, relevant institutions and organizations are important strategies in the fight against human trafficking.

    Conclusion

    Human trafficking is one of the most dangerous crimes that human beings commit against their fellow human beings. Therefore, rooting it, developing an appropriate model and also providing desirable solutions can be an important and effective step in reducing this social problem.

    Keywords: Smuggl, combating Human Trafficking, Soft systems methodology
  • Majid Saffarinia, masoud zalizadeh, mohsen zalizadeh, mohsen Amin Pages 87-112
    Background and purpose

    One of the main concerns of all governments is the institutionalization of law in the office structure. But in reality, depending on the circumstances of the countries, there is always a degree of Law-Breaking. Therefore, the main purpose of this study is to investigate the underlying factors of lawlessness in Ahvaz city offices.

    Method

    This research method is qualitative . The technique of in-depth qualitative interview has been used to identify the underlying factors of Law-Breaking. Theoretical saturation was obtained through interviews with 27 employees of different offices. Data were analyzed based on Thematic analysis method, which finally extracted five main themes.

    Findings

    The findings indicate that the five factors of ethnic relations network, weak organizational Supervision, reducing the ugliness of Law-Breaking, weak organizational commitment and the involvement of political forces have a major role in creating Law-Breaking in Ahvaz city administrations.

    Conclusion

    The conditions indicate a high level of Law-Breaking in Ahvaz city offices. According to the obtained factors, it is necessary to consider issues such as the governance of citizenship relations at the society level, strengthening organizational Supervision in quantitative and qualitative dimensions, Strengthen the values associated with legality and institutionalizing scientific management Keywords: Law-Breaking, ethnic relations, reducing the ugliness of Law-Breaking, weakness of supervision and organizational commitment, involvement of political forces

    Keywords: Law-Breaking, ethnic relations, reducing the ugliness of Law-Breaking, weakness of supervision, organizational commitment, involvement of political forces
  • Soleiman Hamzei Mashari, Yaser Rastegar, Mahmood Raoofi Pages 113-142
    Background and Aim

    After the arrival of the Corona pandemic in Iran, the situation of domestic violence during this period became a special question and unofficial reports indicated an increase in violence against spouses.

    Methodology

    The research method is quantitative and has been done by survey method. The statistical population was all citizens living in Bandar Abbas in 2021 and the sample size was 384 people. Due to the Corona conditions, an online questionnaire was used to collect data. For this purpose, using the Porsline system, the link of the questionnaire was created and distributed for one month in virtual social networks (such as Whats App, Telegram, Soroush, IGap, etc.). Therefore, in order to increase the accuracy and proper distribution in the three areas of Bandar Abbas, 653 completed questionnaires were finally received. The obtained data were analyzed by SPSS software using Pearson tests, analysis of variance and regression.

    Findings

    The test results show that the average violence against women is 5.22 and the average violence against men is 5.69, which indicates more violence against men. Also, Pearson correlation coefficient between cultural capital and religiosity with domestic violence against spouses is -0.229 and -0.277, respectively. Domestic violence varies by age, education, income, class, number of children, and duration of marriage.

    Results

    Regardless of whether domestic violence against men is analyzed in the light of institutional developments in the family and gender roles, or whether it is a phenomenon solely related to the corona crisis, it would be helpful to consider emerging forms of domestic violence and redefine common concepts. In addition, families with higher cultural capital and religiosity are less stressed and less violent, and this can be reflected in family-oriented policies.

    Keywords: Domestic Violence, Violence against Partner, Family, Corona Crisis, Bandar Abbas
  • ali shariat*, yousof mohamadi, abdollah saedi Pages 143-166
    Background and Purpose

    Today the need for an intelligent regulatory organization that monitors changes in all aspects of social life and takes appropriate action, is felt more than ever. In fact, the needs and changes of today's world have made comprehensive police intelligence an undeniable necessity. Therefore, the present study was conducted with the aim of designing a comprehensive police intelligence model using Grounded theory.

    Research Methods

    This research is a mixed research with a data-based theory approach, which is a type of survey study in terms of practical purpose. The statistical population of the study is the commanders and managers of different levels in the Lorestan police NAJA organization. They were selected using the snowball sampling method. The data collection tool in the present study is interview, which used semi-structured interviews with experts to identify the categories. To evaluate the validity and reliability of the tool and method, the Cresol model was used along with the content validity and the inter-coder inter-coder reliability. After collecting data using Atlas.ti software and coding method and based on the data theory theory approach by Strauss and Corbin method, the data were analyzed and a research model was developed.

    Findings and Conclusions

    The results of the research include presenting a model including causal, contextual and intervening conditions along with introducing the central phenomenon and presenting police intelligence strategies and identifying its consequences. In this research, the police intelligence model is presented based on the three axes of human resource intelligence, structural and technological intelligence and strategic police intelligence.

    Keywords: Intelligence, Police Intelligence, Human Resources Intelligence, Structural, Technological Intelligence, Strategic Intelligence
  • Shokat Elmzadeh, Saeed Mohammadi Sadegh Pages 167-188
    Aims

    The aim of this study is to Sociological analysis impact of cyberspace in Tendency Youth and Teenagers Sistan and Baluchestan Province to crime.

    Materials & Methods

    The research is functional in terms of its objective and in terms of review method; is based on descriptive- analytical and in terms of data collection; is Library and field (questionnaire). Statistical society is all Tendency Youth and Teenagers 15 to 29 years old Committed of Cybercrimes and Prisoner in Prisons of Sistan and Baluchestan Province. The sample selected 30 people to Cluster random sampling methodData analysis were performed on two levels of description and inferential statistics and by Spss software.

    Results

    The results show that: There is a significant and positive relationship between variables; Use of cyberspace, Cyberspace addiction, Lack of supervision and control in cyberspace and Anonymous in cyberspace and variable of Tendency Youth and Teenagers Sistan and Baluchestan Province to crime. There is a significant relationship between Economic and social base and Tendency Youth and Teenagers to crime. The results of multiple regression analysis show that: predictor variables explain about 32% of Variance of Criterion variable (Tendency Youth and Teenagers to crime).

    Keywords: cyberspace, Internet, Youth, Teenagers, crime
  • iraj mohammadi, amirhosein yavari, Hossein Rashidi rad Pages 189-220
    Background and Aim

    This study focuses on the impact of interaction between police and NGOs on crime and is based on the assumption that NGOs can assist police in their interaction.

    Methodology

    This research is an applied type based on purpose and survey data. The data collection tool was a questionnaire, which was distributed among the statistical sample by simple random method and field method. Factor analysis with structural equation modeling by Amos software is one of the methodological strengths of this research and SPSS software was used for descriptive analysis of data.

    Results

    The results of confirmatory factor analysis confirm the validity of the scales defined by the observed data. Research findings show that information-driven interaction between police and NGOs has a positive effect on crime.

    Conclusion

    Since the role of the police as a factor in protecting security, preventing crime and safeguarding the values ​​governing society is equal to the rules, and the work of NGOs is in line with the overall goals of society, therefore, police cooperation and interaction with organizations Institutional people can play a significant role in advancing police missions.

    Keywords: Criminalization, NGOs, Information-Based Interaction, Factor Analysis, NAJA