فهرست مطالب

پژوهش در برنامه ریزی درسی - پیاپی 71 (زمستان 1400)

فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی
پیاپی 71 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نرگس جدا، مرجان کیان*، علی حسینی خواه، مهدی سبحانی نژاد صفحات 1-25
    این پژوهش درصدد استنتاج مبانی و اصول برنامه درسی روییدنی در دوره پیش دبستان بوده است. برای این منظور پس از تحلیل اسنادی و مفهومی ماهیت این برنامه، با بهره گیری از روش پژوهش «استنتاج پس رونده» به استنباط مبانی این برنامه پرداخته شده است. در طرح پس رونده در ابتدا کلیه مصادیق این برنامه از 60 سند معتبر ملی و بین المللی (کتب، مقالات، رساله های مکتوب و الکترونیکی) از سال 1994 تا سال 2020 استخراج شدند، سپس به منظور تجزیه وتحلیل داده های جمع آوری شده در سه مرحله، کدگذاری باز، محوری و گزینشی داده ها دسته بندی و حدود 31 مبنا احصاء شد. در ادامه با بهره گیری از روش «استنتاج پیش رونده» اصول ناظر به هر مبنا استنتاج شدند. نمونه گیری مورد استفاده در این پژوهش، از نوع هدفمند بوده است؛ چراکه به بررسی اسناد موثر در فهم مسئله پژوهش پرداخته شده است. جهت اعتباربخشی نتایج حاصل از این پژوهش، مراحل کدگذاری در تعامل با متخصصین برنامه ریزی درسی و فلسفه تعلیم و تربیت، حدود 10 بار مورد بازنگری دقیق قرار گرفتند. اهم یافته ها پیرامون ماهیت برنامه درسی روییدنی عبارتند از پدیده ای منعطف، پویا و مارپیچ چندبعدی با سطح مقطع های متفاوت. مهم ترین مبانی برنامه درسی روییدنی در دوره پیش دبستان عبارتند از اینکه کودک موجودی منعطف با ابعاد همه جانبه، دارای هویت اجتماعی و استعدادهای منحصربفرد است و معرفت نیز اکتشافی، پویا، بدیع و متناظر با علایق کودکان است. برخی از اصول اساسی برنامه درسی روییدنی نیز شامل جامع نگری به کودک، توجه به تفاوت های فردی، تدارک امکان کندوکاو، ارتباط با پدیده موردمطالعه و فرضیه سازی هستند.
    کلیدواژگان: مبانی و اصول، برنامه درسی روئیدنی، استنتاج پیش رونده، استنتاج پس رونده، پیش دبستان
  • مریم خدارحمی، مصطفی قادری*، محبوبه خسروی، محمود مهرمحمدی صفحات 26-44

    از آنجا که PCK به عنوان یکی از ارکان دانش معلمی در نظر گرفته می شود، این مطالعه با هدف درک چگونگی حمایت از  PCKو طبقه بندی مولفه ها و عوامل حمایت از شکل گیری آن انجام شده است. این مطالعه مروری سیستماتیک از 11 سال تحقیق در فاصله سال های (2021-2010) در زمینه مولفه های حمایت از شکل گیری PCK است. کلیدواژه های مورد استفاده در این پژوهش عبارتند از: «توسعه PCK، حمایت از شکل گیری PCK نومعلمان، دانش موضوعی-تربیتی و آموزش معلمان،  برنامه حمایت از نومعلمان، رشد حرفه ای و دانش موضوعی-تربیتی» که در پایگاه های Science Direct، Google Scholar ، Eric ، Scopus ، Sage ، Web of Science جستجو شد. در جستجوی اولیه 750 مقاله شناسایی شد که در مرحله اول غربالگری 95 مطالعه مرتبط به دست آمد؛ در نهایت در مرحله دوم غربالگری، پس از بررسی متن کامل مطالعات و ارزیابی آنها با استفاده از ابزار ارزیابی روش های ترکیبی (MMAT)  39 مقاله وارد فرایند مرور سیستماتیک شدند. تجزیه و تحلیل مطالعات بر 12 مولفه و 9 گروه بازیگر تاکید داشت که از میان 12 مولفه، مولفه های «نقش برنامه های آماده سازی معلمان در توسعه PCK ،  PCK مبتنی بر تجربه شخصی و رشد تامل معلمان همسو با توسعه PCK» به عنوان مولفه های اصلی حمایت از شکل گیری PCK شناخته شده اند. سایر مولفه ها عبارتند از: «توسعه PCK در جامعه یادگیرندگان تدریس، رشد حرفه ای مبتنی بر PCK، برنامه مربیگری با محوریت PCK، حمایت رسمی مدارس از شکل گیری PCK، تسلط به حیطه موضوعی به عنوان معلم، تاثیر متقابل توسعه PCK و رشد باورهای سازنده معلم، توسعه PCK در بستر آموزش مجازی، تجارب زیسته مشترک با دانش آموزان. در این مطالعه، چندین بازیگر از ادبیات مربوطه شناسایی و بر اساس درصد به 9 دسته طبقه بندی شدند که شامل «معلم راهنما، نومعلمان، مدیران مدارس، مسیولان برگزاری دوره ها در دانشگاه، دانش آموزان، همکاران، استاد راهنما، محققان و والدینند و از بین آنها «معلم راهنما،  نومعلمان، مدیران مدارس و مسیولان برگزاری دوره ها در دانشگاه» به عنوان بازیگران برتر شکل گیری PCK شناخته می شوند.

    کلیدواژگان: بازیگران PCK، حمایت از شکل گیری PCK، مرور سیستماتیک، مولفه های حمایت از PCK
  • ابراهیم اصابت طبری، محمد نوربان*، کیومرث دمساز صفحات 45-60

    این پژوهش با هدف مطالعه نظام مند و با استفاده از پژوهش های انجام شده توسط محققان داخلی و خارجی در بیست سال گذشته در مورد صلاحیت های دانش و مهارت های تربیتی معلم (Pedagogie) به مرحله اجرا درآمد. روش به کار گرفته شده در این تحقیق، روش مروری بوده و در این رابطه از بین 150 پژوهش انجام شده طی بیست سال در فاصله سال های 1378 تا سال1398 درباره موضوع به عنوان حوزه پژوهش، پژوهشگر با 43 پژوهش به سطح اشباع داده ای رسیدند و با استخراج نتایج به دست آمده به صورت واحدهای معنایی و کدگذاری صلاحیت ها از نوع استقرایی،74 کد در مرحله نخست ایجاد و با روش فراترکیب در 13 مقوله سازمان دهی شدند و در نهایت سه درون مایه از صلاحیت ها به دست آمد که عبارتند از: 1-درون مایه صلاحیت های پیش نیاز با پنج مولفه «صلاحیت های عمومی، مهارت های ارتباطی، علاقه مندی به حرفه معلمی، توسعه حرفه ای، منش معلمی».2-درون مایه صلاحیت های برنامه ریزی با شش مولفه «درک موضوع درسی، تطبیق برنامه با فراگیران، آماده سازی موضوع درسی برای تدریس، شناخت فراگیران و صلاحیت عمومی».3- درون مایه صلاحیت های اجرا و ارزشیابی با هفت مولفه «فعال سازی دانش آموزان، مدیریت کلاس درس، شناخت فراگیران، سازمان دهی فرایندهای یاددهی و یادگیری، مهارت های ارتباطی و مهارت های تدریس مطلوب» طبقه بندی گردید.

    کلیدواژگان: صلاحیت های حرفه ای معلم، دانش موضوعی معلم، پداگوژی، دانش تربیتی -موضوعی
  • نفیسه عباسپور اصفهانی، جواد حاتمی*، علیرضا صادق زاده قمصری، محسن ایمانی نائینی، عادل پیغامی صفحات 61-78

    هدف پژوهش حاضر، طراحی و اعتباربخشی الگوی بهینه برنامه درسی سواد مالی برای دانش آموزان دوره متوسطه اول بود.  برای گردآوری داده ها از رویکرد کیفی به شیوه تطبیقی و اسنادپژوهی استفاده شد. جامعه پژوهش شامل اسناد سواد مالی طی بازه زمانی 2020-2000 بود. نمونه گیری به شیوه هدفمند انجام شد و حجم نمونه شامل 90 سند بود. مبنای تحلیل و کدگذاری داده ها واحد مضمون بود. روایی داده ها از طریق سه سویه سازی و چک کردن همکاران پژوهشگر اصلی و اعتباربخشی از طریق اجرای مجدد، حاصل شد. یافته ها مطابق با الگوی اکر در قالب مولفه های برنامه درسی سواد مالی شامل منطق، اهداف، محتوا، فرصت های یادگیری، منابع، نقش معلم، زمان، فضا، گروه بندی و ارزشیابی، تبیین گردید. برای اعتباربخشی الگوی پیشنهادی از شیوه گروه کانونی استفاده شد. بر اساس نتایج حاصل، ویژگی های مولفه اهداف برنامه درسی سواد مالی بدین صورت اولویت بندی گردید: 1) آماده سازی نوجوانان در مدیریت امور مالی؛ 2) حصول امنیت مالی در ابعاد فردی، خانوادگی و اجتماعی؛ 3) برنامه ریزی های کوتاه مدت و بلندمدت مالی؛ 4) آینده نگری و مسیولیت پذیری مالی؛ 5) خودکارآمدی مالی و کارآفرینی؛ 6) ایجاد نگرش انتقادی نسبت به مسایل مالی؛ 7) تقویت قدرت تجزیه و تحلیل و حل مسایل مالی و 8) درونی سازی ارزش های دینی و اخلاقی. همچنین، تدوین استانداردهای ملی سواد مالی پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: اعتباربخشی، الگوی سواد مالی، طراحی الگو، متوسطه اول
  • پروانه تقی نژاد، عزت الله نادری*، مریم سیف نراقی صفحات 79-100

    هدف پژوهش حاضر طراحی چارچوبی برای کارگاه آموزش کارآفرینی به منظور ارتقاء صلاحیت حرفه ای اعضای هییت علمی دانشگاه مبتنی بر استانداردهای سازمان ملی کارآفرینی و اعتبار یابی آن از منظر متخصصان ذی ربط بود. به لحاظ روش شناسی، این مطالعه «آمیخته» از نوع اکتشافی است. جامعه آماری سه دسته شامل کلیه اعضای هییت علمی دانشگاه، متخصصان برنامه ریزی درسی و متخصصان کارآفرینی دانشگاه های شهرستان ارومیه بودند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود که به تمامی افراد ارسال شد. بعد از پیگیری های لازم، در بعضی مواقع طی تماس با افراد، از دسته ی اعضای هییت علمی دانشگاه، 261 نفر، از متخصصان برنامه درسی 27 نفر و از دسته ی متخصصان کارآفرینی 49 نفر به پرسشنامه پاسخ دادند. در طراحی چارچوب پیشنهادی برنامه درسی کارگاه های آموزشی در سه حوزه «شناختی»، «عاطفی» و «مهارتی»، برای عنصر «اهداف» برنامه درسی کارگاه آموزشی 11 ویژگی، «محتوا» 13 ویژگی، «فعالیت های یادگیری» 12 ویژگی، «روش های تدریس» 18 ویژگی و «ارزشیابی» 9 ویژگی استخراج و پیشنهاد گردید. برای بررسی نظرات گروه های مختلف در مورد ویژگی های پیشنهادی از آمار توصیفی و برای اعتبار یابی چارچوب برنامه درسی پیشنهادشده، از آزمون خی دو استفاده شده است؛ و انجام تحلیل های آماری از نرم افزار SPSS و برای ترسیم الگوی نهایی از نرم افزار Visio استفاده گردید. یافته ها نشان داد که ازنظر گروه های نمونه اعتبار چارچوب ارایه شده مورد تایید است و الگوی پیشنهادشده برای برگزاری کارگاه آموزشی کارآفرینی برای اساتید اعتبار دارد. پیشنهاد می شود از یافته های به دست آمده برای تدوین برنامه درسی کارگاه های آموزشی کارآفرینی توانمندسازی اساتید بهره گرفته شود.

    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، استانداردهای ملی کارآفرینی، برنامه ریزی درسی، صلاحیت حرفه ای اساتید، کارآفرینی، کارگاه آموزشی
  • سارا ابراهیمی* صفحات 101-131

    هدف این پژوهش، مرور نظام مند مطالعات کلاس های چندپایه در ایران برای دسته بندی و ارایه تصویری کلی از چالش های کلاس های چندپایه و راهکارهای شناسایی شده و تحلیل آن ها بود. پژوهش حاضر به روش کیفی از نوع مرور نظام مند انجام شد. پژوهش های معتبر از طریق جست وجوی الکترونیکی کلیدواژه های کلاس های چندپایه، آموزش چندپایه و تدریس چندپایه در پایگاه های علمی مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، مجلات تخصصی نور، گوگل اسکولار، پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، بانک اطلاعات نشریات کشور، پرتال جامع علوم انسانی و سامانه نشر مجلات علمی دانشگاه تهران با در نظر گرفتن بازه زمانی 1386-1399 انجام شد. فرایند شناسایی، غربالگری، تعیین صلاحیت و ورود به مطالعه نمونه بر اساس بیانیه پریزما صورت گرفت. در جست وجوهای انجام شده 204 مطالعه برای انجام مرور نظام مند شناسایی شدند که پس از حذف موارد تکراری و غربالگری های صورت گرفته شده، در نهایت 35 پژوهش که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند انتخاب و مورد تحلیل قرار گرفتند. مستندات انتخاب شده بر اساس فراتحلیل کیفی مورد بررسی قرار گرفت. در تحلیل چالش های مربوط به کلاس های چندپایه، یافته ها حاکی از پنج طبقه اصلی از چالش ها شامل چالش های مربوط به معلمان، دانش آموزان، جامعه و محیط، عناصر برنامه درسی و نظام چندپایه بود که به صورت جداگانه و یا ترکیبی بررسی شد. همچنین در مرور پژوهش ها، راهکار اصلی برای رفع هریک از این چالش ها، طراحی و تدوین برنامه درسی سازگار با ویژگی های دانش آموزان و ویژگی های جامعه محلی بود. برنامه ای که از یک سو وفادار به برنامه درسی ملی و از سوی دیگر مرتبط با واقعیت های کلاس های چندپایه و جامعه محلی باشد. بر این اساس، پیشنهاد می شود برنامه درسی ملی با همکاری معلمان و کارشناسان چندپایه تعدیل شود؛ به گونه ای که بتوان برنامه درسی کلاس های تک پایه را بر اساس برنامه درسی کلاس های چندپایه تطبیق و یکپارچه نمود.

    کلیدواژگان: مرور نظام مند، کلاس های چندپایه، چالش ها، راهکارها
  • آزیتا قرنجیک، علی اصغر بیانی*، حسن صائمی، حسین فکوری حاجیار صفحات 132-146

    هدف این پژوهش" تبیین اهداف  برنامه درسی آموزش خانواده در مدارس دوره ابتدایی " است . رویکرد پژوهش کیفی و با روش تحلیل محتوای قراردادی (رویکرد استقرایی) بود. جامعه ی هدف 20 نفر از اعضای هییت علمی گروه های برنامه ریزی درسی، جامعه شناسان ، مشاوران و مدرسان آموزش خانواده و روانشناسان بودند وبا روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. روش گردآوری اطلاعات ، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود . برای روایی و پایایی داده ها ازمعیارهای قابلیت اعتبار و قابلیت تایید استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل محتوای قراردادی مبتنی بر استقرا بهره گرفته شد . تحلیل داده ها منجر به استخراج70  مفهوم، 12 مقوله ی فرعی و 5 مقوله ی اصلی شد .مقولات اصلی پدیدار شده شامل: "ارتقای سواد رسانه ای"،"آگاهی نسبت به آداب و مهارتهای زیستن"، "مشارکت خانواده ها و نقش والدگری"، "شناخت نسبت به مراحل رشد و زندگی کودکان" و "آگاهی نسبت به اصول و مبانی تعلیم و تربیت" می باشند. نتایج حاصل می تواند در برنامه ریزی واجرای هرچه بهتر دوره های آموزش خانواده درمدارس دوره ابتدایی تسهیلگر باشد و برنامه ریزان و مجریان این دوره ها نیز می توانند در بعد عملی از آن بهره گیرند.

    کلیدواژگان: آموزش خانواده، اهداف، برنامه درسی، خانواده، دوره ابتدایی
  • علی زارعی، مرضیه دهقانی* صفحات 147-164
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان هماهنگی و انطباق برنامه درسی قصد شده، اجرا شده با کسب شده دانش خانواده و جمعیت در جهت تقریب بین این سه برنامه بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی در نظام تعلیم و تربیت است. روش پژوهش در بخش برنامه درسی قصد شده تکنیک تحلیل محتوا بود که اهداف کتاب درسی با اهداف سند بالادستی مطابقت داده شد. در بخش برنامه درسی اجرا شده از روش پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسی استفاده شد و کلاس های درس دانش خانواده و جمعیت مورد واکاوی قرار گرفت. در بخش برنامه درسی کسب شده نیز از روش پژوهش کیفی از نوع پدیدارشناسی استفاده شد که میدان پژوهش، شامل دانشجویان دوره کارشناسی دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی دانشگاه تهران بودند که به وسیله نمونه گیری هدفمند در پژوهش جای گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که مطابقت خوبی بین اهداف سند بالادستی و اهداف کتاب دانش خانواده و جمعیت ویراست دوم وجود دارد. به نظر می رسد که محتوای این درس را استادان به صورت کاربردی در کلاس درس بیان کرده اند که نشان از برنامه درسی کسب شده در دانشجویان است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی قصد شده، برنامه درسی اجرا شده، برنامه درسی کسب شده، دانش خانواده و جمعیت، دانشگاه تهران
  • محمد ادیبان، اسماعیل کاظم پور*، زهره شکیبایی صفحات 165-180
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های پرسشگری استراتژیک در راستای توسعه پایدار نظام آموزش عمومی انجام پذیرفت. تحقیق حاضر از نوع پژوهش کیفی و با روش گراندد تیوری (Grounded Theory) یا نظریه داده بنیاد انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش را تمامی صاحبنظران حوزه علوم تربیتی و مدیریت آموزشی تشکیل می دهد. روش نمونه گیری به صورت روش هدفمند ملاک محور است که حجم نمونه آن براساس قاعده اشباع نظری با 12 نفر از خبرگان دانشگاهی تشکیل می دهد. در این روش نمونه گیری هدف پژوهشگر انتخاب مواردی است که با توجه به هدف تحقیق، سرشار از اطلاعات باشند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، مصاحبه نیمه ساختار یافته است. برای سنجش روایی و اعتبار مصاحبه ها؛ اعتبار، انتقال پذیری، اطمینان پذیری و تاییدپذیری مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تجزیه و تحلیل مصاحبه ها، 430 کد باز اولیه، 147 کد باز ثانویه،42 مفهوم و 19 مقوله می باشد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که پرسشگری استراتژیک بر توسعه رویکرد پژوهشی، روش های فعال یادگیری، نقد منصفانه، خلق دانش جدید و نظرگاه های افق آفرین، پرسشگری هوشمندانه و تعالی بخش، تغییر وضع موجود و پاسخگو کردن نظام آموزشی تاکید می کند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، توسعه پایدار نظام آموزش عمومی، پرسشگری، پرسشگری استراتژیک
  • یعقوب رحیمی پردنجانی* صفحات 181-196

    هدف پژوهش حاضر نقد و تحلیل برنامه درسی ملی بر مبنای انطباق با نیازهای آموزشی دانش آموزان پیش دبستانی و دوره اول ابتدایی عشایر با تاکید بر رویکرد دانش بومی بود.روش تحقیق مورد استفاده تحلیل محتوا بود. جامعه این پژوهش 15 عنوان اصلی سند برنامه درسی ملی که به کمک ابزار چک لیست محتوا کدگذاری شد. واحد تحلیل متن (پاراگراف) بوده است. بدین منظور ابتدا نیازهای آموزشی از طریق مطالعه مبانی نظری شناسایی و به کمک تکنیک دلفی در سه حیطه دسته بندی شد؛ سپس محتوای سند برنامه درسی ملی بر اساس این نیازها تحلیل و نقد گردید. نتایج بررسی حاکی از توجه نسبی سند به نیازهای آمورشی بود؛طوری که حوزه «تجارب یادگیری» «اصول ناظر برنامه های درسی»، «مبانی فلسفی و عملی» و «چشم اندازها » به طور مستقیم و مناسب به مولفه های بوم شناختی تمرکز داشت؛ و بند اصول ناظر بر فرایند «یاددهی و یادگیری» این موضوع را کمتر مد نظر داشته است. همچنین بقیه بندها به صورت تلویحی و کلی به استفاده از این رویکرد اشاره داشته اند. در بخش دوم، در مجموع 6 مورد نقد برداشت شده که می توان به کلی گویی متن سند در مورد مبانی جامعه شناختی ، معرفی نکردن برنامه اجرایی خاص برای آموزش عشایر با توجه به ظرفیت های طبیعی موجود و توجه کمتر سند به برخی مولفه های رویکردهای دانش بومی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی ملی، دانش بومی، آموزش و پرورش عشایر، بوم شناختی
  • سعید اسدپور، علیرضا عصاره، غلامعلی احمدی، محمدرضا امام جمعه صفحات 197-216
    پژوهش حاضر با هدف طراحی و اعتبارسنجی الگوی برنامه درسی زمینه- محور با تاکید بر ارتباط گرایی برای آموزش علوم تجربی متوسطه اول انجام شد. روش پژوهش از نوع آمیخته و طرح اکتشافی است. در بخش کیفی از روش تحلیل محتوای کیفی جهت دار برای طراحی الگو و در بخش کمی از روش پیمایشی برای اعتبارسنجی الگو استفاده شد. داده ها از طریق اسناد بالادستی و متون علمی در بازه زمانی 2020- 2000 و مصاحبه نیمه ساختار یافته به روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی با 10 نفر از صاحب نظران گردآوری گردید. روش تحلیل داده ها در بخش کیفی، کدگذاری استقرایی و در بخش کمی، تحلیل عاملی تاییدی، شاخص های توصیفی میانگین، انحراف معیار و آزمون استنباطی کندال (w) بود. پس از دستیابی به الگوی پیشنهادی از طریق پرسشنامه محقق ساخته با 30  نفر از صاحب نظران  به روش نمونه گیری هدفمند جهت اعتبارسنجی الگو نظرخواهی شد. از جمله نتایج به دست آمده در این پژوهش، 72 کد محوری مربوط به ویژگی های عناصر منطق، هدف، محتوا، نقش معلم، فعالیت های یادگیری، گروه بندی، منابع، زمان، مکان و ارزشیابی بود. در مرحله کمی، پس از تحلیل عاملی تاییدی پرسش نامه محقق ساخته توسط نرم افزار PLS، 2 متغیر به دلیل داشتن بار عاملی کمتر از 5/0 از الگوی اولیه حذف شده و الگوی اصلاح شده، با 70 متغیر، پس از تحلیل عاملی تاییدی و برازش مناسب و همچنین بررسی توافق صاحب نظران، اعتبارسنجی و ارایه شد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، زمینه- محور، ارتباط گرایی، علوم تجربی
  • سید پیمان امامی، غلامرضا منشئی*، امیر قمرانی صفحات 217-228
    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی مداخله فرانظری ویژه دانش آموزان دارای فرسودگی تحصیلی با آموزش راهبردهای فراشناختی برانگیزش تحصیلی دانش آموزان پسر مقطع دوم متوسطه شهر اصفهان بود. در پژوهش حاضر روش تحقیق نیمه آزمایشی بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر دارای فرسودگی تحصیلی در مقطع دوم متوسطه در سال 1398 و نمونه پژوهش 45 نفر از دانش آموزان بودند که بر اساس معیارهای ورود و به شیوه دردسترس انتخاب و به روش تصادفی در سه گروه 15 نفره قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه فرسودگی تحصیلی (برسو و همکاران 1997) و انگیزش تحصیلی (ولرند،1992) بود که در مطالعه ویسانی و همکاران (1391) آلفای کرونباخ آن تایید گردیده است که بر روی دو گروه اول مداخله فرانظری و آموزش راهبردهای فراشناختی اجرا گردید و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. سپس از هر سه گروه پس آزمون و پیگیری به عمل آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس استفاده گردید. نتایج نشان داد که بین اثربخشی مداخله فرانظری با آموزش راهبردهای فراشناختی بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان تفاوت معناداری (p<0.05) وجود دارد ولی مداخله فرانظری نسبت به آموزش راهبردهای فراشناختی تاثیر و دوام بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: فرانظری، راهبردهای فراشناختی، فرسودگی تحصیلی، انگیزش تحصیلی
|
  • Narges Joda, Marjan Kian *, Ali Hoseinikhah, Mehdi Sobhaninejad Pages 1-25
    This study proposes the foundations and principles of the emergent curriculum in preschool. For this purpose, we address the conceptual and documentation analysis of this curriculum. Hence, using the research method of “regressive inference”, the foundations of the emergent curriculum have been deduced. Firstly, all instances of emergent curriculum were extracted from 60 valid national and international documents (including books, articles, written and electronic thesis) from 1994 to 2020. Then, the collected data were classified in three stages; including open coding, axial and selective data in order to analyze them. Approximately, 31 selective codes were recognized. In addition, the principles were inferred by use of the “progressive inference” method. Since, this research investigates the effective documents in order to understand the research problem, its employed sampling is considered purposeful. To validate the results, the coding steps were carefully reviewed about 10 times in interaction with curriculum planning and philosophy of education experts. The most important findings about nature are that emergent curriculum is a flexible, dynamic and multidimensional spiral phenomenon with different cross-sections. The main foundations are that child is a flexible creature with comprehensive dimensions, social identity, and unique talents. Knowledge is exploratory, dynamic and innovative and corresponding to children’s interests. Some of its basic principles include a holistic view of the child and attention to individual differences; providing the possibility of exploration; Relation to the phenomenon under study, hypothesizing.
    Keywords: emergent curriculum, progressive inference, regressive inference, preschool
  • Maryam Khodarahmi, Mostfa Ghaderi *, Mahboobeh Khosravi, Mahmoud Mehrmohammadi Pages 26-44

    Because PCK is considered as one of the dimensions of teacher knowledge, understanding how to support it has been considered. This study is a systematic review of 11 years of research (2021-2010) on the components supporting PCK formation. The aim of this study is to classify the components and factors supporting PCK formation. 39 articles were selected from 6 major academic databases using search disciplines and manual screening protocols. Literature analysis focused on twelve components and 9 groups of actors. "The role of teacher training programs in PCK development", "PCK based on personal experience" and "Growth of teachers' reflection in line with PCK development" are recognized as the main components of supporting PCK formation. In this study, several actors from the relevant literature were identified, and categorized into nine categories based on percentage, including: mentors, new teachers, school principals, university administrators, students, colleagues, Supervisor, researchers, and parents; And among them "mentors", "new teachers", "school principals" and "university course organizers" are known as the top actors in the formation of PCK.

    Keywords: Actors, components, Systematic Review, support for PCK formation
  • Ebrahim Esabat Tabari, Mohammad Norian *, Kiumars Damsaz Pages 45-60

    This study aimed to study systematically and present a meta-synthesis of researches over the past 20 years on teacher's pedagogic content knowledge (pck) competencies. The approach used in this study included discretional qualitative research synthesis which was fulfilled through content analysis and metasynthesis. The researcher reached data saturation level with 43 studies of all the researches on the topic as a statistical population. By extracting the results in terms of semantic units and coding of competencies, 74 codes were generated in the first step and organized in 13 categories through the meta-synthesis method and finally three themes of competencies were obtained. Themes of competencies and categories are1- Theme of prerequisite competencies with five components: general competencies, communication skills, interest in teaching profession, professional development, teacher character. Lessons for teaching, learners 'knowledge and general competence. 3- The theme of performance and evaluation competencies was classified with seven components: student activation, classroom management, learners' knowledge, organization of teaching and learning processes, communication skills and teaching skills.

    Keywords: the professional competencies of a teacher, teacher subject knowledge, Pedagogy, Pedagogical Content Konwledge(PCK)
  • Nafiseh Abaspour, Javad Hatami *, Alireza Sadeghzadeh, Mohsen Eimani, Adel Peighami Pages 61-78

    The aim of this study was to design and validate the optimal model of financial literacy curriculum for junior high school students. In order to collect data, qualitative approach was used using comparative method and research documents. The study population consisted of financial literacy documents during 2000-2020. Sampling was done purposefully and the sample size consisted of 90 documents. The basis of data analysis and coding was the theme unit. Data validity was obtained through triangulation and checking of principal researcher colleagues and accreditation through re-implementation. The findings were explained in accordance with Akker's model in the form of components of financial literacy curriculum including logic, objectives, content, learning opportunities, resources, teacher role, time, space, grouping and evaluation. In order to validate the proposed model, focal group method was used. Based on the results, the characteristics of the objectives of the financial literacy curriculum were prioritized as follows: 1) preparing adolescents for financial management, 2) achieving financial security in individual, family and social dimensions, 3) short planning Long-term and long-term financial, 4) financial foresight and responsibility, 5) financial self-efficacy and entrepreneurship, 6) creating critical attitudes toward financial issues, 7) strengthening the power of analysis and solving financial problems, and 8) Internalizing religious and moral values. Also, the development of national standards of financial literacy was proposed.

    Keywords: Validation, Financial Literacy Model, Model Design, Junior High school
  • Parvaneh Taghinezhad, Ezatollah Naderi *, Maryam Seif Naraghi Pages 79-100

    The purpose of this study was to Planning a Framework for Entrepreneurship Workshop for Professional Competency Promotion of Urmia University Faculty Members Based on Entrepreneurship National Organization Standards and its Evaluation Experts. Methodologically, this study was a "mixed" exploratory study. The statistical population were three group including all faculty members of University, curriculum planning specialists, and entrepreneurship specialists of Urmia universities. The data collection tool was a researcher-made questionnaire that was sent to all individuals. After the necessary follow-ups, in some cases, contact with individuals, we received 27 questionnaires from curriculum specialists, 261 from university faculty members and 49 from entrepreneurship specialists. In designing the proposed curriculum for workshops extracted and suggested features were categorized in three areas including "cognitive", "emotional" and "skills". Finding showed that there were about 11 features for the "objectives" element of the workshop curriculum, 13 features for "content", 12 Features for "learning activities", 18 features for "teaching methods", and 9 features for "evaluation". Descriptive statistics were used to examine the views of different groups on the proposed features and Chi-square test was used to validate the proposed framework; Statistical analysis was performed using SPSS software and Visio software was used to draw the final pattern. Findings showed that the validity of the proposed framework is valid for the sample groups. It is suggested that the obtained findings be used to develop the curriculum of entrepreneurship training workshops for faculties.

    Keywords: Entrepreneurship Education, Entrepreneurship National Organization Standards, Curriculum planning, professional competency, entrepreneurship, Workshop
  • Sara Ebrahimi * Pages 101-131

    The purpose of this study was to systematic review the studies of multigrade classrooms in Iran in order to classify and provide an overview of the challenges and the solutions identified and to analyze them. The present study was conducted by a qualitative method of systematic review. Reliable research were conducted by electronic search keywords of multigrade classroom, multigrade education and multigrade teaching in the databases of SID, Noormags, Google Scholar, Irandoc, Magiran, Comprehensive Portal of Humanities and The University of Tehran’s Scientific Journals Database the period of 1396-1386. The process of identification, screening, qualification, and inclusion in the sample study was performed based on the PRISMA statement. In the searches, 204 studies were identified for systematic review. After eliminating duplicates and screening, finally, 35 studies that met the inclusion criteria were selected & analyzed. The selected documents were reviewed based on qualitative meta-analysis. In the analysis of  multigrade classrooms challenges, findings indicated 5 main categories of challenges including challenges related to teachers, students, society and environment, curriculum elements and multigrade system which were examined separately or in combination. Also, in reviewing the research, the main solution to address each of these challenges was to design and develop a curriculum consistent with the characteristics of the local community. A program that is faithful to the national curriculum on the one hand and to the realities of the multigrade classrooms and the local community on the other. Accordingly, it is suggested that the national curriculum be modified in collaboration with teachers and multigrade experts, so that the curriculum of single-grade classrooms can be adapted and integrated based on the multigrade curriculum.

    Keywords: Systematic Review, multigrade classrooms, challenges, Solutions
  • Azita Gharanjik, Ali Asghar Bayani *, Hasan Saemi, Hosein Fakoori Hajyar Pages 132-146

    The goal of this study is to "explain the objectives of the family education curriculum in primary school." The research approach was qualitative and the method was Conventional Content Analysis (Inductive approach). The target populations was 20 faculty members of curriculum planning groups, sociologists, family education counselors and psychologists, and were selected by purposive sampling. The data collection method was Semi-structured interview. For data validity and reliability, Credibility and Verification criteria were used. To analyze the data, Induction-based Conventional Content Analysis was used. Data analysis led to the extraction of 70 concepts, 12 sub-categories and 5 main categories. The main categories that have emerged include: "Promoting media literacy", "Awareness towards life etiquette and skills", "Family participation and the role of parenting", "Knowledge of the growth and life stages of children" and "Knowledge of the principles and bases of education". The results can facilitate the better planning and implementation of family education courses in primary schools, and the planners and facilitators of these courses can also apply them in the practical dimension.

    Keywords: aims, Curriculum, primary school, Family, family education
  • Ali Zarei, Marzieh Dehghani * Pages 147-164
    The purpose of this study was to investigate the degree of coordination and compliance of the intended curriculum, implemented with the acquired knowledge of family and population in order to approximate between these three programs. This research is applied in terms of practical purpose in the education system. The research method in the intended curriculum section was content analysis technique in which the objectives of the textbook were matched with the objectives of the upstream document. In the implemented curriculum section, a qualitative research method of phenomenological type was used and family and population knowledge classrooms were analyzed. In the obtained curriculum section, a qualitative research method of phenomenological type was used. The research field included undergraduate students of the Faculty of Educational Sciences and Psychology, University of Tehran, who were included in the research by purposive sampling. The results showed that there is a good correspondence between the goals of the upstream document and the goals of the family knowledge book and the population of the second edition. It seems that the content of this lesson has been expressed by the teachers in a practical way in the classroom, which shows the curriculum acquired in the students.
    Keywords: intended curriculum, curriculum implemented, Curriculum acquired, Science of Family & Population, University of Tehran
  • Mohammad Adiban, Esmaeil Kazempour *, Zohreh Shakibaei Pages 165-180
    The aim of this study was to identify the components of strategic questioning in order to provide a sustainable development of public education system. The present study was a qualitative research using the method of grounded theory or foundation data theory. The research statistical society consists of all experts in the field of educational sciences and educational management. The sampling method is purposeful criterion based method. The sample size was formed based on the theoretical saturation rule with 12 academic experts. The data collection tool in this study is a semi-structured interview. To assess the reliability and validity of interviews; Validity, transferability, reliability and validity were examined. The results of the interview analysis are 430 primary open source, 147 secondary open source, 42 concept and 19 categories. The present study shows that Strategic questioning  develops research approach and active learning methods , fair criticism , creation of new knowledge and horizon-creating views , intelligent and uplifting questioning , changing the present status and emphasizes the accountability of educational system.
    Keywords: Sustainable Development, Sustainable Development of Public Education System, questioning, Strategic questioning
  • Yaghoub Rahimi Pordanjani * Pages 181-196

    The purpose of this article is to critique and analyze the national curriculum in terms of adapting to the educational needs of preschool and students of nomadic elementary school with emphasis on the native knowledge approach. The research method used was content analysis analysis The population of this study is 15 main titles of the national curriculum document that were coded using the content checklist tool. The unit of analysis was the text (paragraph). For this purpose, first the educational needs were identified through the study of theoretical foundations and categorized into three areas using the Delphi technique, then the content of the national curriculum document was analyzed and critiqued based on these needs The results of theا study indicate the relative attention of the document to educational needs. So that the field of "learning experiences", "principles of curriculum supervision", "philosophical and practical foundations" and "perspectives" focus directly and appropriately on the ecological components; And the principles of the "teaching and learning" process pay less attention to this issue. The rest of the paragraphs also implicitly and generally refer to the use of this approach. In the second part, a total of 6 criticisms were deduced, the result of which can be generalized to the text of the document on sociological foundations, not introducing a special executive program for nomadic education according to the existing natural capacities and less attention to some components of the document Indigenous knowledge approaches pointed out.

    Keywords: national curriculum document, Indigenous knowledge, nomadic education, Ecological Approach
  • Saeid Asadpour, Alireza Assareh, Gholam Ali Ahmadi, Mohamad Reza Emam Jomea Pages 197-216
    The present study was conducted with the aim of designing and validating the context-based curriculum model with emphasis on connectivism for teaching sciences in the first period of high school. The method of the study is mixed and exploratory design. In the qualitative part, the directional qualitative content analysis method was used and in the quantitative part, the polling method was used. Data were collected through upstream documents and scientific texts in the period of 2000-2020 and semi-structured interviews using purposive sampling and snowball sampling with 10 experts. The method of data analysis  in the qualitative part was inductive coding and in quantitative part was confirmatory factor analysis, descriptive indices of mean and standard deviation and Kendall inferential test(w). After achieving the proposed model, through a researcher-made questionnaire, 30 experts were interviewed by purposive sampling to validate the model. Among the results obtained in this study, 72 pivotal codes related to the characteristics of the elements of logic, purpose, content, teacher role, learning activities, grouping, resources, time, place and evaluation. In quantitative part, after confirmatory factor analysis of the questionnaire by PLS structural equation software, 2 variable were removed from the original model due to having a factor load of less than 0.5 and a revised model of curriculum with 70 variables was validated and presented after confirmatory factor analysis and appropriate fit by R2 and also examining the agreement of experts with Kendall coefficient.
    Keywords: Curriculum, Context-Based, connectivism, sciences
  • Seyed Peyman Emami, Gholamreza Manshaee *, Amir Ghamarani Pages 217-228
    The aim of this study was to Comparison of the effectiveness of transtheoretical intervention for students with academic burnout with metacognition training on academic motivation in high school student in Isfahan city.In the present study, the research method was quasi-experimental.The statistical population included male students with academic burnout in one of the schools of Isfahan in 1398.The sample of study 45 included students with academic burnout who were selected based on inclusion criteria and available and randomly.Three groups of 15 people, The research tool was the academic burnout questionnaire(Bresso et al. 1997)and imposed motivation (Martin & Jackson. 2008). The first two groups underwent transtheoretical intervention for students with academic burnout and teaching metacognition training and the control group did not receive any intervention.Then, post-test and follow-up groups were performed. Analysis of covariance was used to analyze the data. The results showed that there is a significant difference(p <0.05) between the effectiveness of transtheoretical intervention for students with academic burnout and teaching metacognition training on students with academic motivation.
    Keywords: trans-theoretical, metacognition training, academic burnout, Academic motivation