فهرست مطالب

تحقیقات حقوقی بین المللی - پیاپی 55 (بهار 1401)

نشریه تحقیقات حقوقی بین المللی
پیاپی 55 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/22
  • تعداد عناوین: 14
|
  • ابراهیم رجبی تاج امیر* صفحات 1-23
    زمینه و هدف

    در عصر حاضر یکی از چالش های جدید پلیس، مقابله با جرایم سایبری است. با توجه به گستردگی و شبکه ای بودن فضای سایبر ، باید اذعان داشت مقابله با جرایم سایبری به جهت گستردگی خسارت و کثرت بزه دیدگان، فرامرزی بودن و مشکلات کشف و تعقیب مجرم و بسیاری ویژگی های دیگر تنها با سیاست جنایی هماهنگ بین المللی پلیس میسر خواهد بود.

    روش

    این پژوهش کیفی و به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر گردآوری اطلاعات به روش اسنادی و مطالعه اسناد بین المللی، منابع مرتبط با موضوع انجام شده و اطلاعات به دست آمده به صورت توصیفی- تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها و نتایج

    سیاست جنایی حاکم بر جرایم حوزه سایبر در ایران بیشتر متکی به پاسخ دهی از طریق دولت با محوریت قرار دادن امنیت ملی می باشد. عدم پویایی پلیس، عدم همکاری بین المللی و نبود ساختار سیاست جنایی پلیسی همگون در سطح جهانی، سیاست جنایی پلیس ایران را در مقابله با جرایم سایبری با چالش روبرو نموده است. از این رو، برای رسیدن به نتیجه مطلوب و تسهیل همکاری های بین المللی پلیس به منظور کاهش چالش های پیش رو، همچنین ایجاد ظرفیت سازی در راه مبارزه با جرایم سایبری لزوم یک سیاست جنایی پلیسی موثر هماهنگ بین المللی از طریق سازوکارهای همکاری بین المللی پلیس در مقابله با جرایم سایبری، ارتقای توان علمی و تخصصی واحدهای مبارزه با جرایم سایبری، تهیه تجهیزات و امکانات سخت افزاری و نرم افزاری پیشرفته مبارزه با جرایم سایبری، اتخاذ چارچوب های بین المللی همکاری پلیس در مقابله با جرایم سایبری و ایجاد سیاست منسجم بین المللی پلیس در مقابله با جرایم سایبری ضرورت می یابد.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی، همکاری های بین المللی، پلیس، جرایم سایبری
  • سارا حاجی زاده*، ابوطالب کوشا، حسین صادقی صفحات 25-42
    زمینه و هدف

    از همان ابتدای وضع قوانین داخلی و خارجی در حوزه حقوق مالکیت ادبی و هنری استثنایاتی از قبیل استفاده شخصی، استفاده توسط کتابخانه ها، موسسات آموزشی و همچنین معیارهایی مانند آزمون سه گام کنوانسیون برن بر حقوق مادی مولفان و هنرمندان وضع گردیده است. از آنجاییکه هدف قانون گذار در وضع قوانین مالکیت فکری حمایت از حقوق مادی و معنوی پدیدآورندگان می باشد این پرسش مطرح می گردد که علت وجود اسنثنایات مذکور که منجر به استفاده از آثار فکری بدون کسب اجازه از پدیدآورنده می گردند چیست؟

    روش

    این پژوهش با روش تحلیلی_توصیفی به مطالعه منابع مرتبط با موضوع و گردآوری اطلاعات پرداخته است.

    یافته ها و نتایج

    با بررسی چرایی پیش بینی این استثنایات مشخص می گردد که مبانی متعددی همچون حمایت از حق های بشری، عوامل اقتصادی، برقراری رفاه و عدالت اجتماعی، عوامل ناشی از توسعه فن آوری و در حقوق ایران دلایل فقهی منجر به پیش بینی استثنایات گردیده است. مقاله حاضر صرفا با پرداختن به یکی از این مبانی که حمایت از حق های بشری می باشد نتیجه گیری می نماید رویکرد حقوق بشر حفظ تعادل بین حقوق پدیدآورندگان آثار فکری و منافع جامعه در دسترسی به این آثار است و حق های بشری همچون آزادی بیان، آزادی دسترسی به اطلاعات، بهره مندی از منافع پیشرفت های عملی و مشارکت در حیات فرهنگی از مبانی اصلی وضع استثنایاتی در حمایت از آفرینش های فکری بوده اند.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، استثناء، حق آزادی بیان، حق مشارکت در حیات فرهنگی
  • محمدرضا حسینی* صفحات 43-66
    زمینه و هدف

    بر اساس قواعد حقوق بین الملل فضایی، دولت ها در قبال تمامی فعالیت های فضایی انجام گرفته در قلمرو خود، مسیولیت بین المللی دارند. گسترش فعالیت فزاینده بازیگران خصوصی و نهادهای غیردولتی در اکتشاف و استفاده از فضا و لزوم صدور مجوز و نظارت مستمر بر فعالیت های فضایی توسط دولت، این پرسش ها را مطرح می سازد که چه تعهدات بین المللی دولتها را بسوی تدوین قوانین ملی فضایی سوق می دهد؟ الزامات و بایسته هایی معاهدات فضایی برای وضع قانون ملی کشورها کدامند؟ کشورهای پیشرو در عرصه فضایی برای تنظیم چارچوب قوانین فضایی خود از چه الگویی پیروی کرده اند؟

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ گردآوری اطلاعات به روش اسنادی و از طریق مطالعه قوانین و منابع معتبر انجام شده و اطلاعات به دست آمده به صورت توصیفی- تحلیلی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها و نتایج

    بررسی تطبیقی قوانین ملی 28 کشور پیشرو در عرصه فضایی گواه این امر است که تمامی آنها یک سری سرفصل های قانونی مشابه استفاده کرده اند. با این وجود، هر کشور در تدوین قانونی ملی اش، نیازهای ملی و ملاحظات امنیتی و مقتضیات بومی خود را مدنظر داشته و گستره قانون ملی اش بستگی تام به دامنه فعالیت های فضایی ملی و سطح مشارکت نهادهای غیردولتی و سیاستهای فضایی آن کشور دارد.الزامات بین المللی ضرورت تدوین قانون گذاری ملی فضایی از این موارد ناشی می گردد که دولت ها در راستای بهره برداری و استفاده از فضا، بایستی ضمن توجه و ایفای تعهدات بین المللی خود ناشی از معاهدات فضایی و سایر اسناد حقوقی مرتبط، مکانیزم هایی را برای صدور مجوزها و نظارت بر فعالیت های فضایی نهادهای دولتی، غیردولتی و بخش خصوصی در نظام حقوقی داخلی خود پیش بینی کنند و مسیولیت ناشی از اعمال آنها را بپذیرند.

    کلیدواژگان: معاهدات فضایی، قانون ملی فضایی، صدور مجوز، ثبت اشیاء فضایی، مسئولیت بین المللی
  • علی اسلامی پناه*، آسیه علایی صفحات 67-86
    زمینه و هدف

    بطلان دارای ویژگی ها، مختصات و مبانی خاص خود بوده که با سایر موارد انحلال قرارداد مانند فسخ و... تفاوت های اساسی دارد. این بطلان ممکن است صرفا در بخشی از قرارداد رخ داده و منجر به بطلان جزیی آن گردد. به منظور حفظ حقوق متضرر از بطلان جزیی، راهکارهای متفاوتی در نظام های حقوقی گوناگون ارایه شده است. حق فسخ نسبت به قسمت صحیح عقد یکی از راه حل هایی می باشد که در نظام فقهی و حقوقی ایران پذیرفته شده و تحت عنوان «خیار تبعض صفقه» مطرح است. در این پژوهش ضمن مطالعه ی تطبیقی و بررسی مبانی این حق فسخ، هدف این است که پذیرش چنین حقی برای متضرر از بطلان جزیی عقد و مطابقت یا عدم مطابقت آن با عدالت و انصاف و اصول حقوقی را بررسی نماییم.

    روش

    در این پژوهش از روش تحلیلی و توصیفی استفاده شده است.

    یافته ها و نتایج

    حق فسخ نه تنها مغایر با «اصل لزوم قراردادها» نمی باشد، بلکه منطبق با قاعده ی مهم فقهی «لاضرر» و نیز منطبق با عدالت و انصاف است. البته، مطلق بودن این حق می تواند با قواعد فوق مغایرت داشته باشد و لازم است که محدودیت هایی چون «وحدت مطلوب» و «تعدد مطلوب» را برای آن تصور نمود. حق فسخ در صورت بطلان جزیی قرارداد در حقوق کامن لا و به مثابه ی خیار تبعض صفقه در حقوق ایران پیش بینی نشده است، اما می توان آن را با برخی موارد حق فسخ که در حقوق انگلستان پیش بینی گردیده، منطبق نمود.

    کلیدواژگان: بطلان جزئی، خیار تبعض صفقه، وحدت مطلوب، تعدد مطلوب، رد قرارداد، نقض اساسی، اظهار خلاف واقع
  • عباس تدین* صفحات 87-102
    زمینه و هدف

    در هیچ یک از مراحل رسیدگی نباید به متهم، به دید مجرم نگریسته شود و این امر مستلزم رعایت اصل منع بازداشت غیرقانونی اشخاص و تضمین حقوق افراد بازداشت شده در فرآیند دادرسی و برخورد مناسب و کرامت مدارانه با آنان در طول رسیدگی و بازداشت است. اصل بر آزادی است و دستگیری افراد، استثنایی بر این اصل است. از این رو، این استثناء با اصل مصونیت شهروندان از دستگیری یا بازداشت خودسرانه که ریشه در اصل برایت دارد، در تعارض قرار گرفته و همین امر ایجاب می نماید تا معیارهای قانونی دستگیری و بازداشت افراد به صورت دقیق تعیین گردد.

    روش

    پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها و نتایج

    در کنار حقوق دوران بازپرسی و تحقیقات مقدماتی، به ویژه حق تفهیم اتهام و حقوق دفاعی به متهم، افراد تحت بازداشت و دستگیری حق دارند که بلافاصله به منظور بررسی قانونی بودن بازداشت و بهره مندی از سایر حقوق قانونی نزد مقام قضایی صلاحیت دار حاضر شوند و همچنین، نسبت به بازداشت قانونی خود از ابتدای دستگیری تا آزادی، اعتراض نمایند. بدیهی است باید امکان جبران خسارت در صورت غیرقانونی بودن بازداشت برای این افراد وجود داشته باشد. این، حداقل حقوق قانونی اشخاص تحت بازداشت در قانون آیین دادرسی کیفری و مقررات و رویه قضایی دادگاه های موردی و دیوان کیفری بین المللی دیده می شود.

    کلیدواژگان: اشخاص تحت بازداشت، آیین دادرسی کیفری، دیوان کیفری بین المللی، اصل برائت، حقوق شهروندی
  • عسکر جلالیان* صفحات 103-125
    زمینه و هدف

    اولین سند بین المللی که الزامات و تعهداتی را برای دول امضاکننده ایجاد نموده است تا عمل تطهیر عواید نامشروع را در حوزه قوانین داخلی جرم انگاری نمایند ، کنوانسیون سازمان ملل متحد علیه قاچاق مواد مخدر و داروهای روان گردان مصوب 19 دسامبر 1988، معروف به «کنوانسیون وین» است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی امکان توسعه صلاحیت دیوان بین المللی کیفری بر مبنای کنوانسیون مذکور می باشد. توسعه مذکور بر سیاستگذاری کشورهای درگیر با مواد مخدر تاثیرگذار خواهد بود. سوال اصلی پژوهش بیان می دارد با عنایت به مواد و مفاد کنوانسیون وین 1988 علیه قاچاق مواد مخدر و روانگردان، چگونه امکان توسعه صلاحیت دیوان بین المللی کیفری به بررسی جرایم مواد مخدر وجود دارد؟ و اینکه توسعه صلاحیت مورد بحث چه تاثیری بر سیاستگذاری های ایران در حوزه مقابله با مواد مخدر خواهد گذاشت.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و برای جمع آوری اطلاعات از روش اسنادی-کتابخانه ای استفاده شده است.

    یافته ها و نتایج

    یافته های پژوهش نشان می دهد کنوانسیون 1988 تحت صلاحیت سرزمینی و پرچمی موضوع رسیدگی به جرایم مواد مخدر را بررسی نموده است و امکان توسعه صلاحیت دیوان بین المللی کیفری به جرایم مواد مخدر وجود دارد. در صورتی که توسعه مذکور مورد شناسایی قرار گیرد، برنامه ریزی های امنیتی ایران برای مقابله با قاچاق مواد مخدر متفاوت خواهد شد.

    کلیدواژگان: کنوانسیون وین، جرائم مواد مخدر، سیاستگذاری امنیتی، صلاحیت سرزمینی، صلاحیت دیوان بین المللی کیفری
  • محمدتقی گهرنیا، اسمعیل رحیمی نژاد*، رضا فانی صفحات 127-147
    زمینه و هدف

    اگرچه نسل زدایی در گذشته جرم مستقلی نبود و ذیل جنایات علیه بشریت قرار داشت، اما شدت و شنیع بودن اقدامات و همچنین، سوءنیت خاص که از ویژگیهای منحصربه فرد این جرم است، به سرعت در اسناد بین المللی آن را به عنوان یک جرم مستقل مورد شناسایی قرار داد. این جرم علیه گروه های مختلف در طول تاریخ صورت گرفته که می توان مورد اخیر آن را بر علیه مسلمان روهینگیا عنوان نمود. از این رو، ضمن بررسی مفهوم و ماهیت این جرم به مطالعه این امر می پردازیم که نسل زدایی مسلمانان روهینگا از چه ابعاد حقوقی برخوردار است؟

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ گردآوری اطلاعات، به روش اسنادی و از طریق مطالعه قوانین و منابع معتبر انجام شده و اطلاعات به دست آمده به صورت توصیفی- تحلیلی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها و نتایج

    نسل زدایی اگرچه در اسناد بین المللی از جمله معاهده نسل زدایی و اساسنامه رم، منع و جرم انگاری شده است، اما از جمله جنایاتی است که اکنون جزو حقوق بین الملل عرفی و به تعبیری جهانی است که تمامی دول غیرعضو در اسناد مذکور را نیز متعهد می سازد. تاکنون جنایات متعددی علیه مسلمانان روهینگیا ارتکاب یافته است که دولت این کشور نیز نقش مهمی در ارتکاب و تشدید این جنایات داشته است و در انطباق با مصادیق نسل زدایی مقرر در اسناد بین المللی مانند قتل، صدمات شدید روحی و جسمی، قرار دادن عمدی در وضعیت نامناسب زندگی و اقدامات به منظور  جلوگیری از توالد، ارتکاب نسل زدایی در میانمار محرز می گردد.

    کلیدواژگان: نسل زدایی، جرم بین المللی، میانمار، مسلمانان روهینگیا، دیوان کیفری بین المللی
  • عبدالصمد بحرینی، سهراب صلاحی*، محسن دیانت صفحات 149-171
    زمینه و هدف

    سالهاست که ایران تحت تحریم های یک جانبه آمریکا قرار داشته و هر روز دامنه این اقدامات رو به افزایش است. از توقیف اموال و دارایی های ایران تا تهدید به توقیف نفتکش های ایران نشان از این تنش های رو به افزایش دارد. در این خصوص، بررسی اقدامات آمریکا در اعمال تحریم و توقیف نفتکش های ایران از منظر حقوق بین الملل هدف اصلی این پژوهش می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ گردآوری اطلاعات، به روش اسنادی و از طریق مطالعه قوانین و منابع معتبر انجام شده و اطلاعات به دست آمده به صورت توصیفی- تحلیلی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها و نتایج

    قاعده مصونیت قضایی دولت در پی تحولات نظام حقوق بین الملل، استثنایاتی را پذیرفته است، از جمله استثنای اعمال تصدی گری و پذیرش دکترین مصونیت محدود. در خصوص اعمال تحریم های یک جانبه نص صریحی در قانون منشور ملل متحد مبنی بر توافق دولتها در اعمال فشار از طریق تحریم در زمینه های مختلف وجود ندارد و لذا، این اقدامات آمریکا دارای قانونیت نیست. پیرامون اقدام آمریکا در توقیف نفت صادراتی ایران نیز باید گفت که این اقدام از منظر اصل برابری دولتها، از منظر مقررات بین المللی حقوق دریاها و از منظر اصل مصونیت اموال دولتها از توقیف توسط محاکم داخلی فاقد قانونیت و مشروعیت می باشد.

    کلیدواژگان: مصونیت دولتها، تحریم اقتصادی، توقیف کشتی های نفتی ایران، آمریکا
  • مجید بهاری غازانی، اکبر زارع* صفحات 173-191
    زمینه و هدف

    مفهوم سوء استفاده از اضطرار در معنای عام خود هم شامل معاملات اضطراری ناشی از اکراه و هم در برگیرنده معاملات اضطراری که در معنای خاص کلمه از وضعیت اضطراری مضطر سوء استفاده شده می باشد. از آن جایی که ماده 206 قانون مدنی معاملات اضطراری را صحیح دانسته است، بسیاری از متعاملین با آگاهی از وضعیت اضطراری و شرایط خاص مضطر، از این حالت سوءاستفاده کرده و وارد معامله با مضطر می شوند. بنابراین سوالی که در اینجا به ذهن تبادر می کند این است که ضمانت اجرای چنین معاملاتی در حقوق ایران و حقوق فرانسه چیست؟

    روش

    پژوهش حاضر به صورت توصیفی و تحلیلی انجام گرفته است.

    یافته ها و نتایج

    در حقوق اکثر کشورهای متمدن مانند فرانسه، عقود مبتنی بر سوء استفاده از اضطرار را متمایز از معاملات اضطراری می دانند و برای آنها احکام جداگانه ای قایلند. در قانون کشور ما ماده 179 قانون که از قانون کشور فرانسه اقتباس شده است، به این موضوع پرداخته و در اینگونه موارد برای مضطر حق تعدیل قرارداد را در نظر گرفته است. بر این اساس نظرات گوناگونی در باب معاملات مضطر در حالت سوء استفاده از اضطرار بیان گردیده است که در پنج نظر خلاصه می شود: 1- صحت معامله 2- صحت معامله با حق فسخ برای مضطر 3- عدم نفوذ معامله 4- تعدیل معامله 5- بطلان معامله. که به نظر می رسد با توجه به تحقق رکن معنوی اکراه، عدم نفوذ معامله در این مورد با منطق حقوقی سازگارتر است.

    کلیدواژگان: تعدیل قرارداد، سوء استفاده از حق، اکراه، اضطرار، نظریه صحت معامله
  • رادا اسدپور پیرانفر، جواد نیک نژاد* صفحات 193-211
    زمینه و هدف

    رسیدگی به دعاوی از طریق داوری همیشه بدون ایران و اشکال نمی باشد، از این رو، قانونگذار راه هایی را برای آرای داوری باطل در نظر گرفته است که یکی از آنها از طریق اعاده دادرسی می باشد. البته، این مسئله در میان حقوقدانان دارای اختلاف نظر است، چرا که برخی اعاده دادرسی را جزء احکام داوری ندانسته و آن را تنها از طریق مرجع و دادگاهی که داوری را مشخص نموده، امکان پذیر می دانند، اما برخی دیگر اعاده دادرسی را در احکام داوری پیش بینی نموده اند.

    روش

    مقاله حاضر با روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها و نتایج

    مسئله مهم تعیین دادگاه صلاحیتدار جهت رسیدگی به ابطال رای داوری می باشد. در این مسئله نیز اختلاف نظرهایی وجود دارد، چرا که نظام های حقوقی ملی نیز ممکن است نسبت به ابطال ردی داوری ادعای صلاحیت نمایند. از این رو، تنها دادگاه های کشوری می توانند به درخواست ابطال آراء رسیدگی نمایند که مطابق معیارهای پذیرفته شده در نظام حقوقی متبوع دادگاه، رای موضوع درخواست ابطال، نسبت به آن کشور، داخلی تلقی شود. از این رو، در این پژوهش به رفع ابهامات و تعارضات در زمینه اعاده دادرسی و دادگاه صالح جهت ابطال رای داوری پرداخته شد.

    کلیدواژگان: اعتراض به آراء داوری، نحوه رسیدگی، ابطال رای داوری، داوری تجاری بین المللی
  • میلاد کیانپوریان نژاد، پژمان محمدی*، خلیل احمدی صفحات 211-233
    زمینه و هدف

    شرکت در یک دعوای حقوقی، متضمن هزینه هایی برای طرفین دخیل در آن، اعم از دادگاه، خواهان و خوانده است و نظام حقوقی حاکم بر این هزینه ها در تحقق عدالت مدنی نقش بسزایی دارد. بررسی تطبیقی مقررات ناظر بر تامین و جبران خسارات دادرسی در حقوق ایران و انگلستان، نقایص قوانین فعلی ایران در این حوزه را بهتر نشان داده و در اصلاح آن ها موثر می افتد.

    روش تحقیق

     پژوهش حاظر به صورت توصیفی-تحلیلی و با نگاه تطبیقی به منابع مختلف اسنادی و مطالعاتی در حقوق ایران و انگلستان تدوین یافته است.

    یافته ها و نتایج

    قانونگذار برای تضمین جبران خسارات احتمالی خوانده، امکان تامین هزینه های او توسط خواهان را مقرر کرده است، که با لحاظ فقدان سازوکار مناسب برای پیش بینی مدت و کیفیت رسیدگی و تخمین هزینه ها، در مقایسه با نهاد مشابه در حقوق انگلستان کاستی هایی دارد. همچنین، برای جبران خسارات قطعی ناشی از هزینه دادرسی و دیگر خسارات دادرسی، به تبعیت از قاعده «هزینه پس از رویداد» قایل به انتقال پذیری خسارات شده است تا زیانی بدون جبران باقی نماند. با این حال، در حقوق ایران، برخلاف انگلستان، عدم اعطای اختیار به دادرس در بررسی شرایط پرونده و طرفین دعوا، علاوه بر امکان سوءاستفاده خوانده از نهاد تامین دعوای واهی، باب سوءاستفاده از حق دادخواهی برای خواهان را نیز باز گذاشته و این نقایص در عدم تمایل متداعیین به حل و فصل دعوای خود خارج از دادگاه و متروک شدن اصل حسن نیت در نظام قضایی ما تبلور می کند.

    کلیدواژگان: هزینه دادرسی، دعوای واهی، جبران خسارت، خسارت دادرسی، امنیت هزینه ها، حقوق انگلستان
  • رعنا نادعلی جلوخانی، محسن شکرچی زاده*، فرامرز عطریان صفحات 235-251
    زمینه و هدف

    نقض مقررات حقوق رقابت و ارتکاب پدیده مجرمانه اخلال در رقابت اقتصادی، لزوم پیش بینی تدابیر واکنشی متناسب قانونی را در قبال آن، آشکار می سازد. هدایت فرآیند صدور حکم و اجرای تدابیر مزبور، نیازمند استقرار نهادهای قانونی است که در اتحادیه اروپا، تابع نظام تعدد مراجع رسیدگی بوده و در حقوق رقابت ایران، از اصل وحدت پیروی می کند.

    روش

    پژوهش حاضر با روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها و نتایج

    در هر دو نظام سیاست جنایی اتحادیه اروپا و ایران، اعمال سرکوبگری کیفری، به عنوان آخرین راهکار در زنجیره تدابیر قانونی، منحصرا در صلاحیت محاکم ذیصلاح ملی است؛ با این تفاوت که در سیاست جنایی تقنینی ایران، نقش آن پررنگتر از اتحادیه اروپا بوده و موجد چالش هایی نیز گردیده است. با وجود اینها، توجه هر دو نظام سیاست جنایی، به لزوم تنوع در تدابیر واکنشی، در قبال پدیده مجرمانه گفته شده، غیرقابل چشم پوشی بوده و پیش بینی سازوکارهای مبتنی بر سرکوبگری غیرکیفری را موجب شده است.

    کلیدواژگان: رقابت اقتصادی، سیاست جنایی، تدابیر واکنشی، پدیده مجرمانه، تدابیر سرکوبگری
  • سیده زهرا جعفری فارسی، معین صباحی گراغانی*، مصطفی سراجی صفحات 253-272
    زمینه و هدف

    یکی از پایه های اساسی حکومت های شفاف، حق دسترسی شهروندان به اطلاعات است. این حق، یکی از مهم ترین مصادیق آزادی های فکری است. چراکه با کمک اطلاعات درست و سنجیده افراد می توانند به پرورش فکر و ذهن خود بپردازند و افکار خود را منتشر سازند . اما گاهی این امر با موانعی مواجه می گردد که تحقق اهداف مورد نظر را با چالش مواجه می سازد. لذا این سوال مطرح است که آزادی اطلاعات در حقوق ایران با چه موانع و چالش هاییی مواجه می باشد؟

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ گردآوری اطلاعات به روش اسنادی و از طریق مطالعه قوانین و منابع معتبر انجام شده و اطلاعات به دست آمده به صورت توصیفی- تحلیلی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها و نتایج

    نظام حقوقی دسترسی آزاد به اطلاعات یکی از عناصر پایه ای حکومت های دموکراتیک و ضروری ترین ابزار در جهت تضمین آزادی های اساسی ازجمله حق آزادی بیان و حق تعیین سرنوشت است. از سویی حق جستجو یا دسترسی به اطلاعات را می توان یکی از ضروری ترین عناصر آزادی بیان دانست و از دیگر سوی مردم سالاری نیز بدون تضمین حق آگاهی نمی تواند متضمن آینده ای روشن باشد. حق آگاهی دارای دو مفهوم مضیق و موسع می باشد. این حق در مفهوم مضیق آن، آزادی در جستجوی اطلاعات را مدنظر قرار می دهد، اما مفهوم موسع آن، شامل حق دسترسی به اطلاعات یا حق دریافت اطلاعات است. تفسیر موسع از اصل هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، این حق را در حقوق اساسی کشورمان مدلل می سازد، به همین دلیل در کشورما نیز در سال 1388 ش با تصویب قانون«انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات»این حق به صورت عام و فراگیر وارد نظام حقوق موضوعه شد. با این وجود قانون اخیر حایز ایرادات، موانع و چالش هایی است که به آن ها اشاره شده است.

    کلیدواژگان: آزادی اطلاعات، حقوق بشر، حقوق اساسی، حق شهروندی، دموکراسی
  • فرید نورمحمدان، عمران نعیمی*، محسن قاسمی صفحات 273-298
    زمینه و هدف

    حق بر تامین اجتماعی یکی از حقوق بنیادین بشر بشمار می باشد که در اسناد حقوق بشری به آن توجه ویژه ای شده است. لذا توجه به موضوع تامین اجتماعی یکی از معیارهای های حکمرانی مطلوب می باشد که از شاخص های مهم رعایت تعهدات حقوق بشری دولتها محسوب می گردد. از جمله مواردی که در خصوص تامین اجتماعی به آن توجه می گردد موضوع بازنشستگی است که در این پژوهش به بررسی نظام حقوقی بازنشستگی تامین اجتماعی ایران در پرتو حقوق بنیادین بشر پرداخته می شود.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ گردآوری اطلاعات به روش اسنادی و از طریق مطالعه قوانین و منابع معتبر انجام شده و اطلاعات به دست آمده به صورت توصیفی- تحلیلی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    تامین اجتماعی به عنوان یکی از شاخصه های امنیت اجتماعی و یک حق بشری بر اصول مختلفی چون اصل فراگیری، برابری و کرامت بشری پایه گذاری شده است که منشاء این اصول تعهدات دولتها ذیل اسناد بین المللی حقوق بشر می باشد. همچنین چالش های صندوق بازنشستگی شامل ناکارآمدی مدیریت دولتی، ضعف در نظام نظارتی و ناپایداری مالی می باشد.

    کلیدواژگان: حق بر سلامت، بازنشستگی، تامین اجتماعی، حقوق بنیادین بشر، اسناد بین المللی
|
  • Ebrahim Rajabi Taj Amir * Pages 1-23
    Field and Aims

    In the present era, one of the new challenges for the police is to deal with cybercrime. Given the vastness and networking of cyberspace, it must be acknowledged that tackling cybercrime will be due to the extent of the damage and the large number of victims, cross-border and the difficulty of detecting and prosecuting the perpetrator, and many other police-only characteristics.        

    Method

    This is a qualitative and applied research in terms of purpose and in terms of collecting information by documentary method and studying international documents, sources related to the subject and the obtained information has been analyzed descriptively-analytically.   

    Findings and conclusion

    The criminal policy governing cybercrime in Iran relies more on government response with a focus on national security. The lack of police dynamism, the lack of international cooperation and the lack of a homogeneous police criminal policy structure at the global level have challenged the criminal policy of the Iranian police in the fight against cybercrime. Therefore, in order to achieve the desired result and facilitate international police cooperation in order to reduce the challenges ahead, as well as to build capacity in the fight against cybercrime, an effective coordinated international criminal police policy through international police cooperation mechanisms against cybercrime is necessary. And specializing in cybercrime units, providing equipment and facilities for advanced cybercrime hardware and software, adopting international frameworks for police cooperation in cybercrime, and establishing a coherent international police policy in the face of cybercrime.

    Keywords: criminal policy, international cooperation, Police, cybercrime
  • Sara Hajizadeh *, Aboutaleb Koosha, Hosein Sadeghi Pages 25-42
    Field and Aims

    From the early  national and international  intellectual property  legislation for artistic and literary works, some exceptions such as personal use, use by libraries, educational institutions, as well as criteria such as the three-step test of the Berne Convention, were legislate on the material  rights of the authors of  artists and literary  works. As the purpose followed by the lawmakers of intellectual property  is to  protect the intellectual and material  rights of the authors, the question arises that what is the reason for the existence of these exceptions that lead to the use of intellectual property without the permission of the creator?     

    Method

    This research has studied the relevant sources and collected information by descriptive-analytical method.       

        Findings and conclusion

    With regard to reasons for anticipating these exceptions, it is concluded that  there are some grounds  for these exceptions ,including the human rights protection ,economic factors , welfare and social justice , technology development issues and  in Iran jurisprudential grounds. The present article concludes only by addressing one of these principles, which is the protection of human rights, that the human rights approach leads to maintaining the balance between the rights of the authors and the interests the society has in using these  literary and artistic works. Such human rights as the freedom of speech, access to the information and use of practical developments and participation in cultural life are among the basic grounds for imposing these exceptions on the intellectual property rights.

    Keywords: Human Rights, Exceptions, the right to freedom of expression, the right to participate in cultural life
  • Mohammadreza Hosseini * Pages 43-66
    Background and Aim

    The growing activity of private actors and non-governmental organizations in the exploration and use of space and the need for continuous licensing and oversight of space activities by the government, raises questions about: What Requirements and necessities of space treaties enforce states to set out their national laws? What model have the leading countries in the field of space followed to regulate the framework of their space laws?

    Method

    The present study has been done in terms of applied purpose and in terms of data collection by documentary method and by studying valid legal instruments and sources and the obtained information has been analyzed descriptively-analytically.

    Findings

    A comparative study of the national laws of the 28 leading countries in the field of space shows that all of them have used a series of similar legal topics. However, in enacting their national law, each country takes into account its national needs and security considerations and indigenous requirements, and the scope of its national law depends entirely on the scope of national space activities and the level of participation of non-governmental organizations and space policies.

    Results

    International requirements to enact national space legislation arises from the fact that states in order to exploit and use space, while paying attention to and fulfilling their international obligations under space treaties , the mechanism Provide for the issuance of licenses and oversight of governmental bodies, non-governmental and private space activities in their domestic legal system and accept responsibility for their actions.

    Keywords: Outer space treaties, National Space Law, Licensing, Registration of Space Objects, international responsibility
  • Ali Eslami Panah *, Asiyeh Alaee Pages 67-86
    Background and Aim

    Annulment has its own characteristics, coordinates and principles that are fundamentally different from other cases of termination of the contract, such as termination, etc. This annulment may occur only in a part of the contract and lead to its partial annulment. . In order to protect the rights of victims from minor invalidity, different solutions have been proposed in different legal systems. The right to terminate the right part of the contract is one of the solutions that is accepted in the jurisprudential and legal system of Iran and is referred to as the "option of discrimination". Is to examine the acceptance of such a right for the victim of a minor invalidity of the contract and its conformity or non-conformity with justice and fairness and legal principles.

    Method

    In this research, analytical and descriptive methods have been used.

    Findings and Results

    The right of termination is not only not contrary to the "principle of necessity of contracts" but also in accordance with the important jurisprudential rule of "no harm" and also in accordance with justice and fairness. Of course, the absoluteness of this right can be contrary to the above rules, and it is necessary to imagine restrictions such as "desirable unity" and "desirable plurality" for it. The option of segregation discrimination is not provided for in Iranian law, but it can be reconciled with some cases of termination right provided for in British law.

    Keywords: Minor invalidity, option of discrimination, desirable unity, desirable multiplicity, rejection of contract, fundamental violation, statement of untruth
  • Abbas Tadayoon * Pages 87-102
    Field and Aims

    The accused should not be considered a criminal at any stage of the trial, and this requires observing the principle of prohibition of unlawful detention of persons and guaranteeing the rights of detainees during the trial and treating them appropriately and with dignity during the trial and detention. The principle is based on freedom, and the arrest of individuals is an exception to this principle. Hence, this exception conflicts with the principle of immunity of citizens from arbitrary arrest or detention, which is rooted in the principle of innocence, and this requires that the legal criteria for the arrest and detention of individuals be precisely defined.

    Method

    This is a qualitative and applied research in terms of purpose and in terms of collecting information by documentary method and studying international documents, sources related to the subject and the obtained information has been analyzed descriptively-analytically.

    Findings and conclusion

    In addition to the rights of the interrogation and preliminary investigation, in particular the right to be informed of the charges and the rights of the accused, detainees have the right to be immediately examined by a competent judicial authority to verify the lawfulness of the detention and enjoy other legal rights. And also to protest their legal detention from the beginning of their arrest until their release. Of course, it must be possible to compensate these detainees if their detention is illegal. This is the minimum legal rights of detainees as enshrined in the Code of Criminal Procedure and the Rules and Procedures of Case Courts and the International Criminal Court.

    Keywords: Detained persons, Criminal Procedure, International Criminal Court, Principle of innocence, Citizenship Rights
  • Askar Jalalian * Pages 103-125
    Field and Aims

    The first international document establishing obligations and obligations for signatory states to criminalize the laundering of illicit proceeds under domestic law is the United Nations Convention against Narcotic Drugs, adopted on December 19, 1988, known as the Vienna Convention. The purpose of this study is to investigate the possibility of developing the jurisdiction of the International Criminal Court based on the said convention. This development will affect the policies of countries involved in drugs. The main question of the research is considering the articles and provisions of the Vienna Convention against Narcotics and Psychedelics 1988, how is it possible to develop the jurisdiction of the International Criminal Court to investigate drug crimes? And what impact the development of the competence in question will have on Iran's counter-narcotics policies.           

    Method

    This is a qualitative and applied research in terms of purpose and in terms of collecting information by documentary method and studying international documents, sources related to the subject and the obtained information has been analyzed descriptively-analytically.

    Findings and conclusion

    The findings show that the 1988 Convention on Territorial and Flag Jurisdiction addresses the issue of dealing with narcotics crimes and that it is possible to extend the jurisdiction of the International Criminal Court to narcotics crimes. If the development is identified, Iran's security plans to combat drug trafficking will change.

    Keywords: Vienna Convention on Narcotic Drugs, security policy, Territorial Jurisdiction, Jurisdiction of the International Criminal Court
  • MohammadTaghi Gohernia, Ismail Rahiminejad *, Reza Fani Pages 127-147
    Field and Aims

    Although genocide was not an independent crime in the past and was subject to crimes against humanity, the severity and heinous nature of the acts, as well as the special malice that is unique to this crime, quickly recognized it as an independent crime in international documents. This crime has been committed against various groups throughout history, the most recent of which is the Rohingya Muslim. Therefore, while examining the concept and nature of this crime, we study what are the legal dimensions of the genocide of Rohingya Muslims?  

    Method

    This is a qualitative and applied research in terms of purpose and in terms of collecting information by documentary method and studying international documents, sources related to the subject and the obtained information has been analyzed descriptively-analytically.

    Findings and conclusion

    Although genocide is prohibited and criminalized in international instruments, including the Treaty on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women and the Rome Statute, it is one of the crimes that is now a customary international law that obliges all non-member states to commit such acts. Numerous crimes have been committed against Rohingya Muslims so far, and the government has played an important role in committing and intensifying these crimes, in accordance with the examples of genocide in international instruments such as murder, grievous bodily harm, and deliberate deprivation of life. And measures to prevent childbirth, genocide are being committed in Myanmar.

    Keywords: Genocide, International Crime, Myanmar, Rohingya Muslims, International Criminal Court
  • Abdul Samad Bahrani, Sohrab Salahi *, Mohsen Diyanat Pages 149-171
    Field and Aims

    Iran has been under unilateral US sanctions for years, and the scope of these measures is increasing every day. From the seizure of Iranian property and assets to the threat of seizure of Iranian oil tankers shows the growing tensions. In this regard, the main purpose of this study is to examine US actions in imposing sanctions and seizing Iranian oil tankers from the perspective of international law.         

    Method

    This is a qualitative and applied research in terms of purpose and in terms of collecting information by documentary method and studying international documents, sources related to the subject and the obtained information has been analyzed descriptively-analytically.   

    Findings and conclusion

    The rule of judicial immunity The government has accepted exceptions following changes in the international legal system, including the exemption of tenure and the adoption of the doctrine of limited immunity. Regarding the imposition of unilateral sanctions, there is no explicit text in the Charter of the United Nations that states agree to exert pressure through sanctions in various fields, and therefore, these actions of the United States have no legitimacy. Regarding the US action in seizing Iran's export oil, it should be said that this measure lacks legitimacy in terms of the principle of equality of states, in terms of international rules of the law of the sea and in terms of the principle of protection of state property from seizure by domestic courts.

    Keywords: State immunity, Economic Sanctions, seizure of Iranian oil ships, US sanctions
  • Majid Bahari Ghazani, Akbar Zare * Pages 173-191
    Field and Aims

    The concept of abuse of urgency in its general sense includes both emergency transactions resulting from reluctance and includes emergency transactions that, in the specific sense of the word, abuse the state of emergency. Since Article 206 of the Civil Code considers emergency transactions to be valid, many traders, aware of the state of emergency and special distressing circumstances, take advantage of this situation and enter into a transaction with distressed persons. So, the question that comes to mind here is what is the guarantee of such transactions in Iranian and French law?     

    Method

    This is a qualitative and applied research in terms of purpose and in terms of collecting information by documentary method and studying international documents, sources related to the subject and the obtained information has been analyzed descriptively-analytically.

    Findings and conclusion

    In the law of most civilized countries, such as France, contracts based on the abuse of urgency are distinguished from emergency transactions and are subject to separate provisions. In our country's law, Article 179 of the law, which is adapted from the law of France, deals with this issue and in such cases, for the distressed, the right to amend the contract is considered. Accordingly, various opinions have been expressed about distressed transactions in case of abuse of urgency, which can be summarized in five comments: 1- The validity of the transaction 2- The validity of the transaction with the right of termination for the distressed 3- No influence of the transaction 4- Transaction; It seems that considering the realization of the spiritual element of reluctance, the non-influence of the transaction in this case is more compatible with legal logic.

    Keywords: Contract Modification, abuse of rights, reluctance, Urgency, theory of transaction validity
  • Rada Asadpour Piranfar, Javad Niknejad * Pages 193-211
    Field and Aims

    Arbitration litigation is not always without its drawbacks, so the legislature has considered ways to invalidate arbitral awards, one of which is through retrial. Of course, this issue is controversial among jurists, because some do not consider the retrial as part of the arbitral awards and consider it possible only through the authority and the court that determines the arbitration, but others have foreseen the retrial in the arbitral awards.          

    Method

    This is a qualitative and applied research in terms of purpose and in terms of collecting information by documentary method and studying international documents, sources related to the subject and the obtained information has been analyzed descriptively-analytically.   

    Findings and conclusion

    An important issue is the determination of the competent court to consider the annulment of the arbitral award. There are differences of opinion on this issue as well, as national legal systems may also claim jurisdiction over the annulment of arbitration. Therefore, only the national courts can hear the request for annulment of the verdict, which according to the criteria accepted in the relevant legal system of the court, the verdict of the petition for annulment is considered internal to that country. Therefore, in this study, ambiguities and conflicts in the field of retrial and competent court to cancel the arbitral award were resolved.

    Keywords: Objection to Arbitral Awards, Proceedings, Annulment of Arbitral Award, International commercial arbitration
  • Milad Kianpouriannejad, Pejman Mohammadi *, Khalil Ahmadi Pages 211-233
    Field and Aims

    Participating in a lawsuit involves costs for the parties involved, including the court, the plaintiff and the defendant, and the legal system governing these costs plays an important role in achieving civil justice. A comparative study of the provisions governing the provision and compensation of legal damages in the law of Iran and the United Kingdom better shows the shortcomings of the current Iranian laws in this field and is effective in correcting them.   

    Method

    The present research has been compiled in a descriptive-analytical manner with a comparative view of various documentary sources and studies in Iranian and British law.  

    Findings and conclusion

    The legislature, in order to guarantee possible damages, has made it possible for the plaintiff to cover his costs, which, in view of the lack of a proper mechanism for forecasting the duration and quality of proceedings and estimating costs, is a shortcoming compared to a similar institution in English law. ‌ There are some. Also, in order to compensate for definitive damages resulting from court costs and other court damages, following the rule of "post-event costs", damages have been transferred so that no damages remain without compensation. However, in Iranian law, unlike in the United Kingdom, not giving the judge the power to review the circumstances of the case and the litigants, in addition to the possibility of abuse of the institution of fictitious litigation, also leaves the door open to abuse the right to sue and these shortcomings The unwillingness of the defendants to settle their dispute out of court and the abandonment of the principle of good faith in our judicial system is crystallized.

    Keywords: court costs, fictitious lawsuits, compensation, court damages, cost security, UK law
  • Rana Nadali Jaloukhani, Mohsen Shekarchizade *, Faramarz Atrian Pages 235-251

    It reveals the need to reactive appropriate legal measures, the violation of competition law and committing the criminal phenomenon of disturbing economic competition. Guiding the process of verdict and implementing of these measures, requires the establishment of legal institutions, that in the European Union, it has been subjected to a system of multiplicity of complaints and follows the principle of unity in Iranian competition law. the application of criminal repression, as the last solution in the chain of legal measures, is exclusively within the jurisdiction of the competent national courts in both systems of criminal policy, despite this difference, its role in Iran's legislative criminal policy has been more prominent than the European Union and has created challenges. However, it has not been ignored the attention of both criminal policy systems to the necessity of a Variety of reactionary measures to the alleged criminal phenomenon and it has caused anticipate mechanisms based on non-criminal repression and also restorative measures, however, recent measures are still recent and require further support in both criminal policy systems.

    Keywords: Economic Competition, The Disruptive Practices of Competition, criminal policy, Reactive Measures, Criminal Phenomenon
  • Seyedeh Zahra Jafari Farsi, Moin Sabahi Graghani *, Mostafa Seraji Pages 253-272
    Field and Aims

    One of the basic foundations of transparent government is the right of citizens to access information. This right is one of the most important examples of intellectual freedoms, because with the help of accurate and measured information, people can cultivate their thoughts and minds and publish their thoughts. But sometimes it encounters obstacles that make it difficult to achieve the desired goals. Therefore, the question arises that what obstacles and challenges does freedom of information face in Iranian law?

    Method

    This research has been applied in terms of purpose, and in terms of data collection by documentary method and by studying valid laws and sources and the obtained information has been analyzed descriptively-analytically.

    Finding and Conclusion

    The legal system of free access to information is one of the basic elements of democratic governments and the most essential tool for guaranteeing fundamental freedoms, including the right to freedom of expression and the right to self-determination. On the one hand, the right to seek or access information can be considered one of the most essential elements of freedom of expression, and on the other hand, democracy can not guarantee a bright future without guaranteeing the right to information. The right to information has two narrow and broad meanings. This right, in its narrow sense, envisages freedom to seek information, but its broader concept includes the right to access information or the right to receive information. A comprehensive interpretation of the eighth principle of the Constitution of the Islamic Republic of Iran justifies this right in the constitutional rights of our country. The legal system became the subject. Nevertheless, the recent law has its drawbacks, obstacles and challenges that have been mentioned.

    Keywords: Freedom of information, Human Rights, Fundamental Rights, citizenship, democracy
  • Farid Noor Mohammadan, Emran Naemi *, Mohsen Ghasemi Pages 273-298
    Field and Aims

    The right to social security is one of the fundamental human rights that has received special attention in human rights instruments. Therefore, paying attention to the issue of social security is one of the criteria of good governance, which is one of the important indicators of compliance with the human rights obligations of governments. One of the issues that is considered in the field of social security is the issue of retirement, which in this study examines the legal system of social security pension in Iran in the light of fundamental human rights.

    Method

    This research has been done in terms of practical purpose and in terms of collecting information by documentary method and by studying valid laws and sources and the obtained information has been analyzed descriptively-analytically.

    Finding and Conclusion

    Social security as one of the characteristics of social security and a human right is based on various principles such as the principle of inclusiveness, equality and human dignity, which originate from the principles of the obligations of governments under international human rights instruments. Pension fund challenges also include inefficiency in public administration, weakness in the regulatory system, and financial instability. Not all sections of society enjoy the benefits of social security and retirement support in old age, and this has violated the principle of universal social security, and the lack of a specialized authority to handle social security claims is another benefit. Inflation, dispersion and abnormal complexity of social security pension laws and regulations are other issues and problems observed in the Iranian social security pension system. In addition, another proposal to reform the legal system of social security pensions is to review some laws in the field of pensions.

    Keywords: The right to health, retirement, Social Security, fundamental human rights, international instruments