فهرست مطالب

دانشکده پرستاری ارتش - سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 41، زمستان 1400)

مجله دانشکده پرستاری ارتش
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 41، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه ظاهری، شهلا علیاری*، سیمین تاج شریفی فر، سید امیرحسین پیشگویی صفحه 1
    مقدمه

    بیماران مبتلا به بیماریهای مزمن از جمله گروه های آسیب پذیر در شرایط بحرانی هستند که به شدت تحت تاثیر بلایای طبیعی قرار می‌گیرند. بیماران مبتلا به دیابت با توجه به نیازهای منحصر به فرد خود، نیازمند توجه ویژه‌ای در مراحل برنامه ریزی، واکنش و بهبود فاجعه هستند. از آنجایی که رفتارهای مطلوب مراقبت از خود مهم‌ترین عامل، در کنترل موثر و جلوگیری از پیشرفت بیماری دیابت و عوارض آن می‌باشد. لذا این مقاله مروری با هدف مدیریت دیابت در بحران با تاکید بر آموزش خود مراقبتی تدوین گردید.

    مواد و روش‌ها:

    پژوهش حاضر یک مقاله مروری است، که با استفاده از منابع مختلف کتابخانه‌ای و جستجو در منابع فارسی و انگلیسی با کلید واژه‌های دیابت، بحران، خود مراقبتی و آموزش در پایگاه‌های داده PubMed، Sid، Scopus، Iran doc و Magiran در بازه زمانی 2007 تا 2021 انجام شد.

    یافته‌ها:

    جهت مدیریت صحیح دیابت در بحران، بایستی قبل از بروز حوادث، آمادگی کافی از نظر تجهیزات، دارو و نیروی انسانی وجود داشته باشد. در حین و بعد از بروز حوادث، جنبه‌های روانی، فیزیکی، روانی اجتماعی و سلامتی بیماران دیابتی در نظر گرفته شود در خصوص خودمراقبتی دیابت بایستی خودکنترلی قند خون، تزریق صحیح و به موقع انسولین، رعایت رژیم غذایی، انجام فعالیتهای ورزشی منظم، مصرف منظم داروها و مراقبت از پاها به بیماران دیابتی آموزش داده شود.

    بحث و نتیجه‌گیری:

    با توجه به عدم حضور کارکنان و کمبود شدید نیروی انسانی در زمان بلایا، توجه به «آموزش خود مراقبتی به بیماران دیابتی در بحران» یک گزینه بسیار مهم در راستای کاهش عوارض حاد دیابت در بلایا محسوب می‌گردد و می‌تواند زیانهای اقتصادی - اجتماعی حاصل از بحران را تا درصد بالایی کاهش دهد. پیشنهاد می‌گردد، رسانه‌های نوشتاری در این خصوص طراحی، چاپ و توزیع گردد. همچنین برگزاری نشست‌هایی با بیماران دیابتی و خانواده‌های آنان با تکیه بر آموزش مدیریت شرایط در بحران‌ها توصیه می‌شود.

    کلیدواژگان: آموزش، بحران، دیابت، خود مراقبتی
  • سمانه گنجعلی، زهرا فارسی *، سیده اعظم سجادی، کوروش زارع صفحه 12
    مقدمه

    استرس و اضطراب از شایعترین اختلالات روانپزشکی می‌باشند که در اکثر جوامع از جمله ایران شیوع بالایی دارند. استفاده از مداخلات غیردارویی پرستاری در این زمینه بسیار حایز اهمیت می‌باشد که یکی از این روش‌های غیردارویی، آرامسازی پیشرونده عضلانی می‌باشد. مطالعه‌ی حاضر با هدف بررسی و جمع‌بندی نتایج مطالعات در زمینه تاثیر آرامسازی پیشرونده عضلانی بر میزان استرس و اضطراب بیماران انجام شد.

    مواد و روش‌ها:

    در این مطالعه مروری، مقالات منتشر شده بین سال‌های 1400-1385 (2021-2006) مورد بررسی قرار گرفت. به منظور دست یابی به مستندات علمی مرتبط، جستجوی الکترونیک به دو زبان فارسی و انگلیسی با استفاده از کلید واژه‌های فارسی و انگلیسی «استرس»، «اضطراب»، «آرامسازی پیشرونده عضلانی»، «مداخلات غیردارویی» در بانک‌های اطلاعاتی پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، بانک اطلاعات نشریات کشور (Magiran)، بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران (IranMedex، PubMed، Science Direct، Elsevier، ProQuest و موتور جستجوی Google Scholar) انجام و مجموعا تعداد 1269 مقاله یافت شد که بر اساس عنوان و چکیده حذفیاتی صورت گرفت و از میان آن‌ها 19 مقاله استخراج، بررسی و جمع‌بندی گردید.

    یافته‌ها:

    یافته‌ها نشان داد که مداخله‌ی آرام سازی عضلانی پیش رونده منجر به کاهش استرس و اضطراب بیماران مبتلا به کووید-19، مولتیپل اسکروزیس، بیماری‌های قلبی-عروقی، بیماران تحت همودیالیز، بیماران مبتلا به سرطان و پرفشاری خون می‌شود.

    بحث و نتیجه‌گیری:

    با توجه به اثر بخش بودن استفاده از آرام سازی عضلانی پیش رونده در کاهش و کنترل استرس و اضطراب بیماری‌های مختلف، پیشنهاد می‌گردد که پرستاران از این مداخله‌ی غیردارویی ساده، بی‌عارضه، ارزان و موثر استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: آرام سازی، استرس، اضطراب، بیمار
  • فرشته فلاح، سیده اعظم سجادی*، سید امیر حسین پیشگویی صفحه 23
    مقدمه

    افزایش فزاینده بیماران مبتلا به فشارخون به‌ عنوان یک مشکل بهداشتی درحال ‌توسعه در جهان مطرح است. به نظر می‌رسد نرم‌افزارهای مبتنی بر تلفن همراه می‌تواند در بهبود وضعیت فشارخون دربیماران مبتلا به آن موثر باشد. براین اساس مطالعه مروری حاضر با هدف جمع‌بندی منظم از مطالعات سال‌های اخیر در زمینه تاثیر نرم‌افزارهای کاربردی آموزشی مبتنی بر تلفن همراه بر ارتقاء مدیریت فشارخون در بیماران مبتلا به پرفشاری خون انجام شد.

    مواد و روش‌ها:

    در این مطالعه مروری مقالات انگلیسی و فارسی مبتنی بر هدف پژوهش، از پایگاه‌های الکترونیکی Pubmed، Google scholar، Irandoc، SID و Scienc direct از سال 2009 تا 2019 گردآوری شدند.

    یافته‌ها:

    مرور متون نشان داد، مطالعات محدودی درزمینه بررسی تاثیر نرم‌افزارهای آموزشی مبتنی بر تلفن همراه بر میزان فشارخون در بیماران مبتلا به پرفشاری خون صورت گرفته است، نتایج همه مطالعات نشان‌دهنده تاثیر مثبت نرم‌افزارهای آموزشی مبتنی بر تلفن همراه بر میزان فشارخون، مبتلا به پرفشاری خون بوده است.

    بحث و نتیجه‌گیری:

    با توجه به محدودیت مطالعات و اهمیت کنترل فشارخون در بیماران مبتلا، انجام مطالعات بیشتر در زمینه استفاده از نرم‌افزارهای مبتنی بر تلفن همراه بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به فشارخون ضروری به نظر می‌رسد.

    کلیدواژگان: بیماران مبتلا به فشارخون، مدیریت فشارخون، نرمافزارهای آموزشی مبتنی بر تلفن همراه
  • عباس جعفری، فاطمه کلروزی*، هنگامه حبیبی، سید امیرحسین پیشگویی صفحه 30
    مقدمه

    تامین ایمنی بیمار یک استراتژی مهم در حوزه سلامت است. از این رو رعایت اصول تزریقات به طور ایمن توسط پرستاران از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. هدف از این مقاله، مروری جامع بر پژوهش‌های انجام شده درباره‌ی بررسی وضعیت عملکرد پرستاران در کشور ایران در رابطه با تزریق ایمن است.

    مواد و روش‌ها:

    این یک مطالعه مروری جامع است. به این منظور مطالعات مرتبط از طریق جستجو در پایگاه‌های اطلاعاتی معتبر فارسی زبان شامل پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران، پایگاه‌های انگلیسی از جمله Google Scholar، Medline، Scopus، Elsevier، PubMed، Science Direct با استفاده از کلیدواژه‌های فارسی «عملکرد»، «پرستاران»، «تزریق» و «ایمنی» و کلیدواژه‌های انگلیسی Performance Injection’ Nurses Safety’ بدون محدوده زمانی انجام شد.

    یافته‌ها:

    از مجموع 56 مقاله بدست آمده بعد از بررسی دقیق تعداد 12 مقاله انتخاب گردید. با مطالعه این مقالات مشخص گردید، شیوه‌های تزریق غیرایمن از جمله آماده سازی داروها در محل آلوده، تماس سرسوزن آلوده، استفاده مجدد از سوزن و سرنگ آلوده، دفع نامناسب زباله‌های نوک تیز و برنده به عنوان یک عامل موثر در انتقال بیماری‌های منتقله از راه خون (هپاتیت B، هپاتیت C و ایدز) معرفی شده است. در اغلب مقالات، خطرناک‌ترین تزریق غیرایمن که پرستاران را در معرض بیماری قرار داده است، تماس با سر سوزن آلوده ذکر شده است.

    بحث و نتیجه‌گیری:

    به طور کلی نتایج بررسی‌ها نشان داد اطلاعات دقیق و مدونی درباره وضعیت عملکرد پرستاران در تزریق ایمن در بیمارستان‌‌های ایران وجود ندارد. علی رغم اینکه اکثر تزریقات در محدوده نسبتا مطلوب و ایمن قرار دارند ولی با توجه به رهنمودهای سازمان بهداشت جهانی (WHO) که رعایت بیش از نود درصد این استانداردها را مطلوب می‌داند انتظار می‌رود این استانداردها به طور کامل رعایت شود. لذا پیشنهاد می‌شود اقدامات حمایتی از جمله بهبود شیوه‌های تزریق، اصلاح برنامه کاری، برنامه ریزی برنامه‌های آموزشی با هدف استفاده از تجهیزات محافظ شخصی و تهیه تعداد کافی از تجهیزات ایمنی برای پرستاران لحاظ شود.

    کلیدواژگان: ایمن، پرستاران، تزریق، عملکرد
  • حمید بیگ محمدی، عفت آفاقی*، سید امیر حسین پیشگویی، ناهید رجایی صفحه 41
    مقدمه

    ابتلا به بیماری نارسایی کلیه و انجام همودیالیز تمام جنبه‌های زندگی این بیماران را تحت تاثیر قرار می‌دهد که برای کنترل بیماری و تخفیف عوارض از روش‌های دارویی و غیردارویی استفاده می‌شود. یکی از این روش‌های غیردارویی انجام تمرینات ورزشی می‌باشد. مطالعه‌ی حاضر با هدف بررسی مطالعات در زمینه تاثیر فعالیت‌های ورزشی در مددجویان تحت همودیالیز انجام شد.

    مواد و روش‌ها:

    در این مطالعه مروری، مقالات منتشر شده بین سال‌های 1400-1390 (2021-2011) مورد بررسی قرار گرفت. به منظور دست یابی به مستندات علمی مرتبط، جستجوی الکترونیک به دو زبان فارسی و انگلیسی با استفاده از کلید واژه‌های فارسی و انگلیسی همودیالیز، ورزش، تمرینات ورزشی، مداخلات غیردارویی (Hemodialysis, Exercise, Physical Exercise, Non-Pharmacological Interventions) در بانک‌های اطلاعاتی پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، بانک اطلاعات نشریات کشور (Magiran)، بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران (IranMedex, Pubmed, Science Direct, Elsevier, ProQuest و (Google Scholar انجام و مجموعا تعداد 905 مقاله یافت شد. از میان آن‌ها 25 مقاله استخراج گردید. معیارهای ورود شامل اصیل بودن، نگارش به زبان فارسی و انگلیسی و هم خوانی با هدف مطالعه و معیارهای خروج شامل عدم دسترسی به نسخه‌ی کامل مقاله بود.

    یافته‌ها:

    بررسی مطالعات نشان داد که انواع مختلفی از ورزش مانند تمرینات قدرتی، مقاومتی، هوازی و غیرهوازی، اوتاگو، تای چی، هاتایوگا و فعالیت بدنی مانند پیاده روی می‌تواند در ارتقای کیفیت زندگی، کیفیت خواب، کفایت دیالیز و کاهش خستگی، افسردگی، اضطراب و مواد زاید سرمی موثر باشد و در کنترل بیماری مفید واقع شود.

    بحث و نتیجه‌گیری:

    با توجه به نتایج مطالعات و اثر بخش بودن استفاده از انواع ورزش، تمرینات ورزشی و حرکتی در ارتقای کفایت همودیالیز و کیفیت زندگی و کیفیت خواب و کاهش اضطراب و خستگی بیماران تحت همودیالیز، لذا پیشنهاد می‌گردد برای کمک به این بیماران از این مداخله‌ی غیردارویی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: خستگی، کیفیت خواب، ورزش، همودیالیز
  • توحید سیدی کزنق، هنگامه حبیبی*، سید امیرحسین پیشگویی، ناهید رجایی صفحه 53
    مقدمه

    حساسیت اخلاقی توانایی ارزیابی پاسخ‌ها و احساسات دیگران و همچنین آگاهی از نحوه عملکرد مناسب در یک موقعیت خاص است. حساسیت اخلاقی اولین مرحله از تصمیم‌گیری اخلاقی است. بنابراین شناسایی عوامل تاثیرگذار بر آن جهت افزایش قدرت قضاوت اخلاقی پرستاران ضروری است.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر حساسیت اخلاقی انجام شد.

    مواد و روش‌ها:

    این پژوهش یک مطالعه مروری است که با جستجوی مقالات در داده پایگاه‌های اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، ایران مدکس، موتور جستجوی Google scholar، PubMed و Scopus صورت پذیرفته است. مقالات بین سالهای 2000 تا 2021 مورد بررسی قرار گرفتند. از کلید واژه‌های حساسیت اخلاقی، پرستاران و اخلاق و معادل انگلیسی آنها شامل Moral Sensitivity، Nurses، Ethics جهت جستجوی مقالات استفاده گردید. مجموعا 33 مقاله وارد این مطالعه شده و بررسی گردیدند. در نهایت 16 مقاله مورد بررسی دقیق قرار گرفتند.

    یافته‌ها:

    عوامل مهم موثر بر حساسیت اخلاقی پرستاران شامل انواع هوش شامل هوش اخلاقی و هوش فردی، آموزش اصول اخلاق حرفه‌ای به پرستاران و محل فعالیت حرفه‌ای پرستاران می‌باشند. عوامل دموگرافیک مانند سن، جنس و تحصیلات در برخی از مطالعات موثر و در برخی موارد نیز ارتباطی میان آنها یافت نشده است.

    بحث و نتیجه‌گیری:

    با توجه به اینکه حساسیت اخلاقی اولین مرحله جهت تصمیم‌گیری اخلاقی است و عوامل مخدوش کننده آن موجب پریشانی اخلاقی پرستاران می‌شوند. شناسایی عوامل تاثیرگذار بر آن جهت افزایش قدرت قضاوت اخلاقی پرستاران ضروری است. همچنین مسولین مربوطه باید اقدامات لازم جهت افزایش حساسیت اخلاقی پرستاران مانند آموزش‌های مداوم و بهبود وضعیت فعالیت پرستاران در محیط‌های تنش زا را در اولویت خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: اخلاق، حساسیت اخلاقی، پرستاران
  • مهدی احمدی، عفت آفاقی، فرزانه تقئی* صفحه 61
    مقدمه

    خواب یکی از نیازهای فیزیولوژیک بدن می‌باشد که اگر به این نیاز به طور کامل پاسخ داده نشود، باعث ایجاد مشکلاتی از قبیل کاهش تمرکز و کارایی، تنش و ناتوانی در یادگیری می‌شود که این مشکلات می‌توانند بر عملکرد تحصیلی دانشجویان تاثیر منفی گذارند. این مطالعه با هدف مرور مطالعات مرتبط با تاثیر اختلالات خواب بر عملکرد تحصیلی دانشجویان علوم پزشکی صورت گرفت.

    مواد و روش‌ها:

    مقاله‌ی حاضر یک مطالعه مروری است که با استفاده از جست و جوی منظم منابع اینترنتی در پایگاه‌های اطلاعاتی معتبر Elsevier، Pubmed، SID، Magiran، Science Direct بین سال‌های 2011 تا 2021 با کلید واژه‌های فارسی و انگلیسی اختلالات خواب (sleep disorders)، عملکرد تحصیلی (Academic Performance) و دانشجویان علوم پزشکی (Medical Students) انجام شده است. در مجموع تعداد 55 مقاله یافت شد که از میان آن‌ها بعد از بررسی عنوان و چکیده مقالات و حذف مقالات تکراری و نامرتبط، 15 مطالعه باقی مانده و مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته‌ها:

    بررسی مطالعات متعدد نشان می‌دهند برخورداری از خواب مناسب، از جمله موارد تاثیر گذار بر عملکرد تحصیلی دانشجویان است. ابتلای دانشجویان علوم پزشکی به انواع اختلالات خواب، از جمله کیفیت پایین خواب، تاخیر در به خواب رفتن، کاهش مدت خواب و خواب آلودگی در طول روز بر عملکرد تحصیلی آنان، تاثیر منفی دارد.

    بحث و نتیجه‌گیری:

    با توجه به تاثیر اختلالات خواب بر افت عملکرد تحصیلی دانشجویان و همچنین نقش مهم دانشجویان علوم پزشکی در ارتقا و حفظ سلامت افراد جامعه، لازم است با شناسایی و رفع معضلات و مسایل تاثیرگذار در آسایش فکری و جسمی دانشجویان و ارایه‌ی برنامه‌های آموزشی مناسب در بهبود پیشرفت تحصیلی دانشجویان اقدام نمود.

    کلیدواژگان: اختلالات خواب، دانشجویان علوم پزشکی، عملکرد تحصیلی
  • حسین شهبازی، *نسرین جعفری گلستان، یزدان احمدی، محمد حسن کاظمی گلوگاهی صفحه 69
    مقدمه

    پرستاران شاغل در بخش‌های مراقبت ویژه کووید-19به دلیل شرایط خاص ناشی از محیط کار و نوع بیماران ممکن است در معرض خطر باشند. عدم وجود هر گونه درمان یا پیشگیری قطعی از بیماری کووید-19، استرس و اضطراب بسیاری را به افراد از جمله پرستاران شاغل در بخش‌های مراقبت ویژه کووید-19 تحمیل کرده است. اضطراب‌های شغلی پرستاران بر عملکرد آن‌ها تاثیر سوء دارد. در این مطالعه، مروری اجمالی بر مطالعات در زمینه تاثیر آموزش بکارگیری تجهیزات حفاظت فردی بر میزان اضطراب شغلی پرستاران شاغل در بخش‌های مراقبت ویژه کووید-19 در بیمارستان‌ها، انجام شده است.

    مواد و روش‌ها:

    مطالعه حاضر با استفاده از منابع الکترونیکی کتابخانه‌ای، موتورهای جستجو و بانک‌های اطلاعاتی معتبر مانند: PubMed، SID, PMC, Google scholar، Science، Direct، Scopus, Research Gate با کلید واژه‌های «آموزش (Training)»، «تجهیزات حفاظت فردی (Personal Protective Equipment (PPE)»، «اضطراب شغلی (Job anxiety)»، «کووید-19 (Covid-19)»، «پرستار (Nurse)» و «بخش مراقبت ویژه (Intensive care unit (ICU)» در بین مقالات از سال‌های 2003 تا 2021 انجام شده است. معیار ورود مقالات مرتبط با موضوع این مقاله بوده است. معیار خروج، عدم تناسب یا عدم بررسی مناسب با موضوع این تحقیق بوده است. با جستجوی واژه‌های کلیدی تعداد 20 مقاله استخراج شد و نهایتا 17 مقاله در این تحقیق استفاده شد.

    یافته‌ها:

    بخش قابل توجهی از کارکنان بهداشتی دارای علایم اضطراب، بی‌خوابی، افسردگی و استرس می‌باشند. زنان در معرض خطر بیشتری برای تجربه علایم اضطراب شدید هستند. افسردگی، اضطراب و استرس پرستاران در حد متوسط بود. پرستارانی که در تماس مستقیم با بیماران آلوده به کووید-19 هستند، نسبت به افرادی که در تماس مستقیم با این بیماران نیستند، دارای اضطراب بیشتری هستند. بین استرس شغلی و بهره وری پرستاران بخش کرونا رابطه‌ای معکوس و معنادار وجود دارد. استرس شغلی با متغیرهای جنسیت، فعالیت بدنی و وضعیت استخدامی رابطه معنی‌داری دارد.

    بحث و نتیجه‌گیری:

    اطمینان از حمایت مناسب بهداشت روانی از کارکنان شاغل در مراکز مراقبت از بیماران مبتلا به کووید-19، یکی از مولفه‌های مهم اقدامات بهداشتی در اپیدمی این بیماری می‌باشد. مدیران و سازمان‌های مراقبت‌های بهداشتی باید تجهیزات حفاظت فردی مناسب و کافی را برای پرستاران تهیه کنند، آن‌ها را در مورد استفاده مناسب آموزش دهند و روند حل موانع را زیر نظر داشته باشند. آموزش و نظارت برکفایت تجهیزات محافظتی شخصی از اجزای اساسی یک برنامه پیشگیری است. آموزش پرستاران جهت رویارویی با موارد بحرانی مشابه با کووید-19 و افزایش تجهیزات حفاظت فردی می‌تواند در پیشگیری از ابتلای پرستاران به افسردگی، استرس و اضطراب موثر باشد.

    کلیدواژگان: آموزش، بخش مراقبت ویژه، پرستار، تجهیزات حفاظت فردی، کووید-19
|
  • Zaheri. F, *Aliyari. Sh, Sharififar. ST, Pishgooie. SAH Page 1
    Introduction

    In crisis situations, diabetic patients need special attention in the stages of planning, reaction and disaster recovery. Therefore, this paper reviews the aim of management of diabetes in crisis with emphasis on self - care education.

    Materials and Methods

    This study is a review article, using various sources of library and search in Persian and English sources with the key words of Diabetes, Crisis, Self - Care and training in the PubMed, Sid, Scopus, Iran ‘s database and magiran were carried out.

    Results

    On the following days of a Crisis, Disturbance in health care, lack of ability to monitor glucose, poor nutrition, limited physical activity, damaged or lost drugs, lack of ability to maintain insulin due to outages are among the major problems for diabetic patients. In order to correct management of diabetes in a crisis, there should be sufficient preparation for equipment, medicines and human resources. The psychological, physical, psychosocial and health aspects of diabetic patients should be considered during and after accidents. Also, lifelong care is important in health care and family members in crisis situations.
    Discussion and

    Conclusion

    Paying attention to “Self-Care Education” is a very important option in order to reduce the acute complications of diabetes in disasters. It is suggested that written media should be designed, printed and distributed. Also, holding public gatherings and meetings with diabetic patients and their families with emphasis on condition management education in crisis is recommended.

    Keywords: Crisis, Diabetes, Education, Self – Care
  • Ganjeali. S, * Farsi. Z, Sajadi. SA, Zare. K Page 12
    Introduction

    Stress and anxiety are the most common psychiatric disorders in the most societies, including Iran. The use of non-pharmacological nursing interventions in this field is very important. One of these non-pharmacological methods is progressive muscle relaxation. This study aimed to evaluate and summarize the results of studies on the effect of progressive muscle relaxation on patients’ stress and anxiety.

    Materials and Methods

    In this review study, articles published between 2006 to 2021 were reviewed. A comprehensive search in both Persian and English using the keywords such as “stress”, “anxiety”, “progressive muscle relaxation”, “non-pharmacological interventions” in the electronic databases of the SID, Magiran, IranMedex, PubMed, Science Direct, Elsevier, ProQuest, and Google Scholar search engine was conducted. A total of 1269 articles were found, which were omitted based on the title and abstract, and 19 articles were extracted, reviewed and summarized. Finally, 194 articles were found that 20 articles were extracted, reviewed, and summarized.

    Results

    The results showed that progressive muscle relaxation intervention reduces stress and anxiety in patients with Covid-19, multiple sclerosis, cardiovascular disease, hemodialysis patients, cancer patients, and hypertension.
    Discussion and

    Conclusion

    Due to the effectiveness of progressive muscle relaxation in reducing and controlling stress and anxiety in various diseases, it is recommended that nurses use this simple, uncomplicated, inexpensive, and effective non-pharmacological intervention.

    Keywords: Anxiety, Patient, Relaxation, Stress
  • Fallah. F, *Sajadi. SA, Pishgooie. SAH Page 23
    Introduction

    Increasing prevalence of hypertension patients consider as a big problem in field of health in the world. It seems that mobile-based software can improve the blood pressure of patients with it. The purpose of this review study was to provide a regular summary of recent studies on the effect of mobile based educational software on improving blood pressure management in hypertensive patients.

    Materials and Methods

    In this review study, English and Persian articles based on the research purpose were compiled from PubMed, Google Scholar, Iran Doc, SID and Science Direct databases from 2009 to 2019.

    Results

    Review of the literature showed that there have been few studies investigating the effect of mobile-based educational software on blood press in hypertensive patients. The results of all studies have shown the positive effect of mobile-based educational software on blood pressure in hypertensive patients.

    Discussion & Conclusion:

    According to the limited number of studies and the importance of decreasing blood pressure in patients, further studies on the use of mobile-based software on the quality of life of patients with hypertension seems necessary.

    Keywords: Blood pressure management, Mobile-based educational software, Patients with high blood pressure
  • Jafari A, *kalroozi F, Habibi H, Pishgooie. SAH Page 30

    Introduction:

    Patient safety is an important health strategy. Therefore, it is important for nurses to safely inject principles. The purpose of this article is to provide a comprehensive overview of the researches done on the status of nurses’ performance regarding safe injection in Iran.

    Materials & Methods:

    This is a comprehensive review study. In order to find relevant studies, a search was conducted through Academic Jihad Scientific Database, Iranian Medical Science Database, English databases including Google Scholar, Medline, Scopus, Elsevier, PubMed, Science Direct Nurses ‘Performance and Safe Injection and Nurses’ Performance and Safety Injection were used without time limits.

    Results:

    Of the 56 papers obtained after a thorough review, 12 articles were selected. By studying these articles, it was found that unsafe injection methods, including preparation of contaminated medicines, contaminated needle contact, reuse of contaminated needles and syringes, improper disposal of sharp and window waste as an effective factor in transmitting diseases. Blood-borne diseases (hepatitis B, hepatitis C and AIDS) have been introduced. In most articles, the most dangerous unsafe injection that puts nurses at risk is contact with the infected needle head.

    Discussion and Conclusion:

    Overall, the results showed that there is no accurate and reliable information about the performance of nurses in safe injections in Iranian hospitals. Although most injections are in a relatively safe and safe range, they are expected to be fully complied with WHO guidelines that regard compliance with more than 90% of these standards. It is therefore recommended to consider supportive measures such as improving injection methods, modifying the work plan, planning training programs for the use of personal protective equipment and providing sufficient safety equipment for nurses.

    Keywords: Injection, Nurses, Performance, Safety
  • Beig Mohammadi. H, *Afaghi. E, Pishgooie. SAH, Rajai. N Page 41
    Introduction

    Kidney failure and hemodialysis affect all aspects of these patients’ lives. Pharmacological and non-pharmacological methods are used to control the disease and alleviate its complications. One of these non-pharmacological methods is exercise. The aim of this study was to investigate the effects of exercise activities on hemodialysis patients.

    Materials and Methods

    In this review study, articles published between 1390-1400 (2011-2021) were reviewed. In order to obtain relevant scientific documents, electronic search in both Persian and English using the Persian and English keywords Hemodialysis, exercise, physical exercise, non-pharmacological interventions in Databases SID, Magiran, IranMedex, Pubmed, Science Direct, Elsevier, ProQuest and Google Scholar and a total of 905 articles were found. 35 articles were extracted from them. Inclusion criteria included originality, writing in Persian and English, and compliance with the purpose of the study, and exclusion criteria included not having access to the full version of the article.

    Results

    Studies have shown that different types of exercise such as strength training, resistance training, aerobic and anaerobic exercise, Otago, Tai Chi, Hatayoga and physical activity such as walking can improve quality of life, sleep quality, adequate dialysis and reduce fatigue, depression Anxiety and serum wastes are effective and are useful in controlling the disease.

    Discussion and Conclusion:

    According to the results of studies and the effectiveness of using various types of exercise, exercise and movement exercises in improving the adequacy of hemodialysis and quality of life and quality of sleep and reducing anxiety and fatigue in hemodialysis patients, it is recommended to help these patients Use this non-pharmacological intervention.

    Keywords: Exercise, Fatigue, Hemodialysis, Sleep Quality
  • Seyedi. T, *Habibi. H, Pishgooie. SAH, Rajai. N Page 53
    Introduction

    Moral sensitivity is the ability to evaluate the responses and feelings of others as well as the knowledge of how to act properly in a particular situation. Ethical sensitivity is the first step in making moral decisions. Therefore, it is necessary to identify the influential factors to increase the moral judgment of nurses. The purpose of this study is to investigate the factors affecting moral sensitivity.

    Materials and Methods

    This research is a narrative review study that were conducted by searching the articles in the SID information database, Iran Medex, Google scholar, PubMed, and Scopus. Articles were reviewed between 2000 and 2021. The keywords used in this study were Moral Sensitivity, Nurses, in Persian and English language. A total number of 33 articles were included in this study and reviewed. Finally 16 articles were thoughtfully evaluated.

    Results

    The most important factors affecting nurses’ moral sensitivity include different types of intelligence including moral intelligence and individual intelligence, teaching the principles of professional ethics to nurses and the professional workplace of nurses. Demographic factors such as age, gender and education were demonstrated to be effective in some cases and some of the studies indicated demographic factors does not have relationship with moral sensitivity.

    Discussion and Conclusion:

    Considering that, moral sensitivity is the first step for moral decision-making and its distorting factors cause moral distress to nurses, identifying the affecting factors is necessary to increase the moral judgment of nurses. Health authorities should also apply the necessary measures to increase the moral sensitivity of nurses, such as continuous training and improving the status of nurses in stressful environments.

    Keywords: Ethics, Moral sensitivity, Nursing
  • Ahmadi. M, Afaghi. E, *Taghaee. F Page 61
    Introduction

    Sleep is one of the physiological needs of the body, if this need is not fully met, it can cause problems such as decreased concentration and efficiency, stress and inability to learn, which can negatively affect students’ academic performance. The aim of this study was to review the studies related to the effect of sleep disorders on academic performance of medical students.

    Materials and Methods

    The present article is a review study that uses the regular search of Internet resources in the authoritative databases of Elsevier, Pubmed, SID, Magiran, Science Direct between 2011 and 2021 with the keywords Persian and English sleep disorders. Academic Performance and Medical Students. A total of 55 articles were found, of which 15 studies remained and were reviewed after reviewing the titles and abstracts of the articles and removing duplicate and irrelevant articles.

    Results

    Numerous studies show that having a good night’s sleep is one of the factors affecting students’ academic performance. Medical students have a variety of sleep disorders, including poor sleep quality, delayed sleep, reduced sleep duration, and daytime drowsiness, which have a negative effect on their academic performance.

    Discussion and Conclusion:

    Considering the effect of sleep disorders on the decline of students’ academic performance and also the important role of medical students in promoting and maintaining the health of society, it is necessary to identify and eliminate problems and issues affecting the mental and physical comfort of students and provide appropriate educational programs. Improved students’ academic achievement.

    Keywords: Academic Performance, Medical Students, Sleep Disorders
  • Shahbazi H, *Jafari-golestan N, Ahmadi Y, Kazemi-galougahi MH Page 69
    Introduction

    Nurses working in Covid-19 intensive care units may be at risk due to the specific conditions of the work environment and the type of patients. The lack of any definitive treatment or prevention of Covid-19 has put a lot of stress and anxiety on people, including nurses working in Covid-19 intensive care units. Nurses’ job anxiety has a negative effect on their performance. In this study, an overview of studies on the effect of training in the use of personal protective equipment on the level of job anxiety of nurses working in the intensive care unit of Covid-19 in hospitals, has been done.

    Materials and Methods

    This study uses the electronic resources of libraries, search engines and reputable databases such as: PubMed, SID, PMC, Google scholar, Science Direct, Scopus, Research Gate with the keywords “Education ( “Training”, “Personal Protective Equipment (PPE)”, “Job anxiety”, “Covid-19”, “Nurse” and “Intensive Care Unit” care unit (ICU) “was conducted among the articles from 2003 to 2021. The inclusion criteria were articles related to the subject of this article. A total of 20 articles were extracted and finally 17 articles were used.

    Results

    A significant proportion of health workers have symptoms of anxiety, insomnia, depression and stress. Women are at greater risk for experiencing symptoms of severe anxiety. Nurses’ depression, anxiety and stress were moderate. Nurses who are in direct contact with patients infected with Covid-19 are more anxious than those who are not in direct contact with these patients. There is a significant inverse relationship between job stress and productivity of corona nurses. Job stress has a significant relationship with variables of gender, physical activity and employment status.

    Discussion and Conclusion:

    Ensuring proper mental health support for staff working in the care centers of patients with Covid-19 is one of the important components of health measures in the epidemic of this disease. Managers and health care organizations should provide adequate personal protective equipment for nurses, educate them on proper use, and monitor barrier resolution. Training and monitoring the adequacy of personal protective equipment is an essential component of a prevention program. Training nurses to deal with critical situations similar to Covid-19 and increase personal protective equipment can be effective in preventing nurses from developing depression, stress and anxiety.

    Keywords: : Education, Intensive Care Unit, Nurse, Personal Protection Equipment, Covid-19