فهرست مطالب

مطالعات اسلامی آسیب های اجتماعی - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1398)

نشریه مطالعات اسلامی آسیب های اجتماعی
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه وفایی صدر*، مونس سیاح صفحات 1-18
    از مهم ترین چالش های نخستین قرن از هزاره سوم (قرن سالخوردگی جمعیت دنیا) تضعیف روابط خانوادگی و بین نسلی است که در گذشته کارکرد آن قویا حمایت از اعضا سالمند خانواده ها بوده است. احتمال وجود افتراق و تضاد نسل ها در آینده و با شکل گیری کانون های خانوادگی، متشکل از زن و همسر و فرزندان، فرصت و امکان کمتری برای محافظت از سالمندان و تامین نیازهای ضروریشان را به وجود می آورد. در ایران نیز پیش بینی می شود در دو دهه آینده، کشور با سونامی سالمندی مواجه شود؛ لذا بررسی سالمندی با رویکرد خانواده، به عنوان یک فرصت یا تهدید ضروری است. در این مقاله برآنیم تا با روش کتابخانه ای و اسنادی، توصیفی و تحلیلی عقلی به بررسی سبک زندگی و شرایط مشترک و عینی سالمندی در عصر کنونی پرداخته و پس از تحلیل به نکاتی جهت معاشرت احسن خانواده با سالمند و الزامات دینی در راستای مدیریت بهتر این روابط در خانواده اشاره شود. یافته های تحقیق حاکی از آن است که امکان نگهداری از سالمند در خانواده ارتباط مستقیمی با تعامل و مسیولیت پذیری جمعی خانوادگی دارد که خانواده های پرچمعیت تر دچار بحران و فشار کمتری می شوند. هم چنین مطابق با نظریه فعالیت، با راهکارهایی می توان کیفیت تعامل با سالمند در خانواده را ارتقا داد. از طرف دیگر تبیین دینی، علمی و دقیق سالمندی و تاثیرات آن در خانواده می تواند تا حدودی از آسیب سالمندی در خانواده بکاهد. لذا همواره باید در نظر داشت که نگاه به سالمند در منزل، در حقیقت نگاهی خوش بینانه به آینده نه چندان دور خود است. با این نگاه می توان از زاویه آینده نگر به فرزند آوری نگریست و چالش ها و فرصت های میزان فرزندان را بررسی نمود.
    کلیدواژگان: الزامات دین، خانواده، بحران جمعیت، آسیب اجتماعی، سالمند در اسلام
  • مهری ایمانی* صفحات 19-42
    امروزه مسئله تربیت و شناخت آسیبهای ناشی از تربیت غلط یکی از دغدغه های اصلی والدین متعهد می باشد. تربیت صحیح کودکان با توجه به حساسیت های روحی و جسمی آنان از اهمیت بالایی برخوردار است. والدین کودک به عنوان اثرگذارترین افراد در زندگی کودک لازم است از نیازهای اساسی کودک آگاهی کامل داشته و سعی خود در برآورده کردن آن نیازها به کار بگیرند. یکی از مهم ترین نیازهای کودک نیاز عاطفی می باشد ، از مصادیق آن می توان به نیاز به محبت ،آرامش ، امنیت اشاره کرد. بی توجهی یا کم توجهی والدین به نیازهای عاطفی ، آثار نامطلوبی را دردوران کودکی و بزرگسالی در شخصیت کودک از خود به جای خواهد گذاشت؛ آثاری چون ترس،بی اعتمادی،چرخاشگری، عدم اعتماد به نفس و اضظراب مواردی از این آثار نامطلوب است که دوران کودکی و بزرگسالی فرد را تحت الشعاع خود قرار می دهند. والدینی که در روش تربیتی خود از افراط و تفریط، خشونت، تبعیض و مقایسه، بی حوصلگی و زمان نگداشتن برای هم صحبتی و بازی کودکان زندگی را سپری می کنند با این نوع رفتاری که از خود نشان می دهند عامل موثری در به وجود آمدن این مشکلات می باشند. لذا لازم است والدین اصولی را در شیوه تربیتی خود بیاموزند و آن را به کار بگیرند. اصولی چون آموزش و تقویت باورهای دینی ،رعایت عدالت،مثبت اندیشی،تفاهم رفتاری پدر و مادر،صبر و مدارا، با به کار بستن این اصول رفتاری نیازهای عاطفی فزرندان خود را برطرف کرده و زندگی سرشار از آرامش و امنیت را برای آنها فراهم کنند.
    کلیدواژگان: نیازهای عاطفی، والدین، محبت، راهکارها، آسیب ها
  • زهرا شاهیاری حیدرلو*، اسماعیل چراغی کوتیانی صفحات 43-58
    حکومت اسلامی در برابر مردم دارای وظایف مختلفی می باشد. یکی از اقشار آسیب پذیر جامعه، بیوه زنان می باشند که حاکم اسلامی بالخصوص در قبال آن ها وظایفی خاص دارد؛ چنانچه در روایات نیز از پیامبر(ص) و امام علی(ع) به عنوان پناه بیوه زنان یاد شده است. این نوشتار بر آن است تا وظایف حکومت اسلامی را در قبال بیوه زنان از منظر آیات و روایات مورد مطالعه قرار داده، سپس الگوی اسلامی را از لحاظ تطبیق بر قوانین ایران بررسی کند. روش پژوهش توصیفی تحلیلی و مبتنی بر داده های گردآوری شده در منابع واسطه ای کتابخانه ای می باشد. طبق یافته های این پژوهش، از منظر آیات و روایات، تامین نیازهای اقتصادی زنان بیوه و ایجاد عدالت از وظایف مهم حاکم اسلامی می باشد، هم چنین حاکم باید با فرهنگ سازی و ایجاد امکاناتی برای رسیدگی سریع به شکایات بیوه زنان و آماده کردن شرایطی برای تسهیل ارتباط با مشاوران، آسیب های اجتماعی مانند تهمت ها و تحقیرها و آسیب های روحی روانی بیوه زنان را کاهش دهد. در بررسی تطبیقی الگوی اسلامی با قوانین ایران نسبت به زنان بیوه، یافته ها نشان می دهد قوانینی که ایران در رابطه با بیوه زنان وضع کرده به تامین نیازهای اقتصادی بیوه زنان غیر شاغل مربوط می شود که وظیفه اجرای این قوانین بر عهده بهزیستی و کمیته امداد می باشد. هم چنین دولت با قرار دادن مشاوران در این دو موسسه، به مشکلات بیوه زنان در زمینه اجتماعی، اقتصادی، حقوق و... مشاوره رایگان می دهد. با این وجود به مشکلات ناشی از فرهنگ ها و نگرش های غلط جامعه از جمله سوءظن، تهمت و تحقیر بیوه زنان و مزاحمت های جنسی توجهی نشده است، هم چنین مشکلات بیوه زنان شاغل هم مغفول مانده است. در همین راستا فرهنگ سازی مطلوب به وسیله رسانه های عمومی، تاسیس انجمن هایی برای خدمات مشاوره ای، رفاهی، مالی و توانمندسازی این زنان و هم چنین نشریات و سایت هایی برای بررسی و رسیدگی به مشکلات بیوه زنان، احتساب خانه داری به عنوان شغل، ایجاد مهدکودک های دولتی با امکانات مناسب و به تعداد مورد نیاز، و مهم تر از همه، قرار دادن مامورانی برای بازرسی حال بیوه زنان و رسیدگی به شکایات آن ها پیشنهادهایی برای کاهش مشکلات بیوه زنان می باشد.
    کلیدواژگان: حکومت اسلامی، آسیب های اجتماعی، بیوه، الگوی اسلامی، زنان سرپرست خانواده، زنان بی سرپرست
  • محمودرضا حقیقت* صفحات 59-80
    با تغییر یک باره نظام آموزش کشور از حضوری به مجازی، بروز آسیب های حضور دانش آموزان در فضای مجازی دور از ذهن نبود که البته اگر آموزش وپرورش طبق سند تحول بنیادین حرکت می کرد دیگر با شرایط کرونایی یکباره به فضای مجازی پرتاب نمی شد، چراکه طبق این سند موظف به برنامه ریزی برای آموزش مجازی بوده است. با گسترش حضور دانش آموزان در فضای مجازی، ترس از تخریب مبانی اخلاقی اجتماعی و نداشتن امنیت روانی فرهنگی ناشی از اطلاعات آلوده و مخرب در فضای مجازی بیش از پیش احساس شده است، تربیت هنری فرایندی است که شکوفایی و رشد مهارت های فکری و شناختی و تولید ایده های نوین در دانش آموزان را به همراه دارد. هم چنین، یکی از مهم ترین کارکردهای نظام آموزش اخلاقی پیشرو به شمار می آید و به شکل گیری هویت فرهنگی، رفتارسازی در جامعه و هدایت دانش آموزان به سوی هنجارها می انجامد. بدین ترتیب، تربیت هنری به دانش آموزان در رسیدن به شناخت و خودآگاهی کمک می کند؛ ضمنا، نقش مهمی در ارتقای خلاقیت آن ها خواهد داشت که در حوزه های مختلف زندگی نیز کاربرد دارد. تربیت هنری می تواند عاملی برای رشد و پرورش دانش آموزان باشد که عدم کج روی و انحراف در فضای مجازی را برای آنان درپی خواهد داشت. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش تربیت هنری است که می تواند دانش آموزان را در استفاده درست از فضای مجازی یاری کند. نتایج حاصل از پژوهش، شناخت مهم ترین آسیب های فضای مجازی و نقش تربیت هنری در کاهش آن بین دانش آموزان است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی و جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و بررسی اسنادی بوده است.
    کلیدواژگان: هنر، تربیت هنری، دانش آموزان، فضای مجازی، آسیب های فضای مجازی.
  • فاطمه فرهادیان*، نرگس افشار صفحات 81-108
    براساس داده‏های منتشر شده از سوی سازمان های مختلف جمعیت‏شناختی، نرخ باروری در بسیاری از کشورهای جهان و از جمله در ایران در حال کاهش است. این امر می‏تواند ناشی از دلایل متعددی باشد. با وجود این، دگرگونی‏های فرهنگی طی چند دهه‏ اخیر، در میان سایر تغییرات، بیشتر از همه خودنمایی می‏کنند. رشد فردگرایی و تفکرات اومانیستی، تغییرات باورها و نگرش ها، رشد سکولاریسم، دگرگونی در ارزشهای خانوادگی و تحول خواهی در زمره‏ مهم ترین تحولات مرتبط با باروری است. هدف از این پژوهش، مطالعه‏ عوامل موثر در باروری در حوزه‏ های فردی، خانوادگی و اجتماعی و تبیین الگویی برای خانواده در زمینه باروری با استناد بر شواهد معتبر و با تکیه بر آموزه های دینی است. براین‏اساس، روش تحقیق در این مطالعه، از نوع کیفی و به صورت فراتحلیلی است. نتایج پژوهش نشان داد که رابطه‏ کاملا معناداری میان متغیرهای فردگرایی، مدرنیزاسیون، دینداری، سکولاریسم و ارزش‏های خانوادگی در خانواده ها و باروری وجود دارد؛ به‏این ‏معنا که هر چه میزان التزام به باورهای دینی خانواده بیشتر، سطوح سکولاریسم و فردگرایی کمتر و هر چه میزان توجه به ارزش‏های خانوادگی بیشتر باشد، نرخ باروری در آن خانواده ها بیشتر است. در این میان مدرنیزه شدن و تبعات متاثر از آن بر خانواده و به ویژه زنان سهم زیادی در تغییر نگرش ها داشته است. بنابراین مهم ترین اصل، تغییر در نگرش، باور و ارزش و کنش در سه سطح فرد، خانواده و جامعه است. نگرش ها در طول زمان و یک فرایند تحولی شکل می گیرند و سپس به به باورها و ارزش ها و نهایتا به کنش تبدیل می شوند و زمانی که شکل گرفتند تغییر آنها به سادگی امکان پذیر نمی باشد ازاین رو باید در این زمینه اقدامات موثری شکل بگیرد.
    کلیدواژگان: الگوی باروری، استنادات قرآنی، فراتحلیل، نگرش، کنش، ارزش.
  • محمد قاسم پور قاضی محله* صفحات 109-122
    اثر حاضر به بررسی فرصت ها و تهدیدهای خرده فرهنگ های کجرومی پردازد. مقابله با این نوع از جرم و کجروی، به دلیل دارا بودن ماهیت فرهنگی، ظرافت و پیچیدگی خاصی دارد. مواجهه امیرالمومنین(ع) با خرده فرهنگ خوارج، به دلیل عصمت جایگاه امامت و شباهت نمونه خوارج با بسیاری از خرده فرهنگ های عصر حاضر، می تواند الگوی مناسبی برای مواجهه با خرده فرهنگ های عصر حاضر باشد. لذا راهبرد این مقاله، پاسخ به مساله ای معاصر یعنی تبدیل تهدید خرده فرهنگی های کجرو به فرصت، با مراجعه به یک نمونه تاریخی در صدر اسلام، یعنی جریان خوارج است. روش تحقیق از جهت گردآوری اطلاعات، استنادی و از جهت پردازش، تحلیل محتوا است. براساس این بررسی، شرط استفاده از فرصت خرده فرهنگ های کجرو، رویه رسمی اصلاح همنشینی در خرده فرهنگ های کجرو و مدارا و رواداری در مقابل آن ها و اتخاذ شیوه های نرم مانند بحث و مناظره علمی برای اصلاح آن ها است. به کار بردن روش های سخت و خشن، جزدر مواقع اضطرار، می تواند این فرصت ها را به تهدید تبدیل کند.
    کلیدواژگان: سیره امام علی(ع)، خوارج، خرده فرهنگ های کجرو
  • زهرا آبیار*، شهلا آبیار صفحات 123-140
    از آسیب های اجتماعی که خانواده ها را با چالش جدی مواجه کرده، وجود دختران در معرض آسیبی است که به علت فقدان حمایت خانوادگی، در خانه های سلامت نگهداری می شوند. بازیابی و جلوگیری از شکنندگی هویت زنانگی این افراد از دغدغه های اصلی این مراکز است؛ مراکزی که دختران در معرض آسیب اجتماعی و فاقد حمایت های خانوادگی و اجتماعی را زیرپوشش قرار داده و با ارایه خدماتی زمینه استقلال اقتصادی، اجتماعی و توانمندسازی آن ها را مهیا می کنند تا بار دیگر با آسیب های جدی تری مواجه نشوند. این پژوهش با هدف پاسخ به این سوال است که چه عواملی بر افول هویت زنانگی دختران خانه های سلامت تاثیرگذار بوده، صورت پذیرفته است. رویکرد این پژوهش کیفی است و از روش پدیدارشناسی برای واکاوی این مسئله استفاده شده است. برای گردآوری داده های تحقیق با 8 نفر از دختران و زنان خانه های سلامت شهر اصفهان که به روش نمونه گیری هدفمند گزینش شده اند، مصاحبه نیمه ساختارمند انجام شده است. تحلیل داده ها نشان می دهد «کلیشه های بسته بندی شده»، با کدهای تفسیری معطوف بودن به گذشته، دیریابی نسلی، جنسیت محوری محیطی، تنبیه های تک جنسیتی، هم چنین کد تبیینی «خود پنداره القایی» با کدهای تفسیری انزوای شخصی، فقدان خودباوری، تقلیدپذیری از همسالان، هیجان خواهی نارس و کد تبیینی «خود تفسیری انگاره باورها» با کدهای تفسیری چرخش در باورمندی ها، جبرگرایی و نارسایی مذهبی نقش تعیین کننده ای در شکنندگی هویت زنانگی این افراد در سال های ترک خانه داشته است.
    کلیدواژگان: هویت زنانگی، دختران، خانه سلامت، زنان، جنسیت
  • زینب آورکانی*، اعظم راودراد صفحات 141-158
    تغییرات اجتماعی حاصل از انقلاب جنسی آمریکا و اروپا، موجب تغییرات بسیاری در سبک زندگی و قوانین در جهان شده اند. نگاه جامعه ایران به این انقلاب، در کشورهای اروپایی و آمریکا و همچنین تحلیل اثرات این انقلاب در ایران، پرسش مهمی است که تا مدت ها تابو به نظر می رسید، اما در طی سال های اخیر به دغدغه ای تبدیل شده که برخی افراد را وادار به ساخت مستندهایی در این حوزه کرده است. در این مطالعه سعی داشتیم با تحلیل دو نمونه از این مستند ها، به تفاوت ها و اشتراکات در نگاه جامعه ایران به انقلاب جنسی در اروپا و آمریکا و همچنین مقایسه شرایط اجتماعی ایران و کشورهای دچار انقلاب جنسی، از زاویه این مستندات به عنوان آینه ای از جامعه، بپردازیم. چهارچوب نظری منتخب در این مطالعه، نظریه سورلن در مورد فیلم به عنوان آینه ای از جامعه است و همچنین روش مورد استفاده در این تحلیل، روش نشانه شناختی طبق دیدگاه سوسور است. از بین مستندات ساخته شده در حوزه مرتبط با انقلاب جنسی، در این مطالعه به ارزیابی و قیاس دو مستند "ایکسونامی" اثر محسن آقایی و "انقلاب جنسی1" اثر حسین شمقدری پرداخته ایم که هر دو از مستندات پر بازدید و جنجالی در این حوزه بودند. به علاوه در انتهای تحلیل، با طرح دیدگاه های اسلامی، سعی شده است همخوانی یا تعارض ادعاها و بازنمایی های دو مستند با اسلام نیز مورد قیاس قرار گیرند.
    کلیدواژگان: انقلاب جنسی، جامعه شناسی فیلم، مستند ایکسونامی، مستند انقلاب جنسی1، اخلاق جنسی در اسلام
  • محمدرضا خاکی قراملکی* صفحات 159-178
    پژوهش حاضر درصدد تحلیل علل و عوامل آسیب های اجتماعی در فرهنگ عمومی جامعه اسلامی است که به تدریج جوامع دینی را به وضعیت بحرانی سوق می دهد. بررسی علل و عوامل اجتماعی، این تحقیق با تکیه بر برخی داده های تحلیلی و توصیفی نظریه پردازان اجتماعی و نظریه های توسعه اجتماعی، نسبت به وضعیت بحرانی جوامع توسعه یافته و درحال گذار، تلاش می کند به عوامل زیرساختی آسیب ها بپردازد.البته این وضعیت بحرانی وتبعا نوع تحلیل ها از آسیب ها دراین دوجامعه به نحویکسان نمی باشد. مسئله ی جدی در پیدایش آسیب ها و ناهنجارهای اجتماعی این که آیا فاعلیت و اختیار و انتخاب سوء کنشگران اجتماعی و مشارکت هوشمندانه و فعالانه آن ها، نقش اصلی را بازی می کند؟ یا اساسا عاملیت و الزامات جبرگونه ای ساختارالگوهای اجتماعی متغیراصلی در آسیب ها بوده و فاعلیت ارادی انسان ها در این بستر نقش فرعی دارد؟ روش شناسی این تحقیق، مبتنی برگردآوری داده ها از طریق مطالعات کتابخانه ای وتحلیل کیفی متن است.نتایج این روش نشان میدهد که نقش عاملیت ساختارهای نظری و عینی برآمده از شبکه علوم سکولار و نظام کارشناسی غرب را که امروزه در قالب نظریه ها ومدل های توسعه اجتماعی عرضه می شود ازآنجا که سکولار و مبتنی بر نظام سرمایه داری است، طبعا الگوی تولید،توزیع،مصرف،درحوزه قدرت،ثروت،دانش، با مکانیزم طبقاتی صورت می گیرد که در انحطاط و تخریب سبک زندگی فردی و اجتماعی نقش اساسی دارد، که الزامات و نتایج مثبت و منفی آن را، به وضوح می توان در تغییر اخلاق اجتماعی، امنیت و ثبات اجتماعی یا سلب آن شاهد بود.
    کلیدواژگان: آسیب اجتماعی، الگوی توسعه، اخلاق اجتماعی، سبک زندگی، کارشناسی سکولار
  • محمدعارف محبی* صفحات 179-192
    الگویی ازدواج تابع نظام فرهنگی است. ورود فرهنگ مدرن در جهان اسلام، خانواده های اسلامی را با مشکلات جدی مواجه ساخته است. برخی سعی دارند میان تجدد و خانواده اسلامی، آشتی ایجاد نمایند اما واقعیت این است که مدرنیته تعارض مبنایی با اسلام و نهاد خانواده دارد. بی خانمانی دنیای غرب، محصول تمدن مدرن است و نوگرایی، جهان اسلام را در تمام عرصه ها، بخصوص در حوزه خانواده دچار آسیب و مشکلات نموده است. آسیب دیدگی الگویی ازدواج از عناصر مبنایی این آسیب ها محسوب می شود. برای توضیح این مسیله؛ نخست تصویری کلی از خانواده در اسلام، باورهای بنیادین و شاکله شخصیتی انسان مدرن ارایه شده است. آنگاه با ارجاع به الزامات فرهنگ مدرن، آسیب های ازدواج در قالب مفاهیمی: کامجویی جنسی، ناهمگونی شخصیتی، آرمان زدگی، ناتوانی در انجام وظایف و کاهش آستانه صبر و سازش، منطق سازی گردیده است. کلیت تحقیق نشان می دهد که ریشه های مشکلات چیست و چگونه می توان با مواجهه آگاهانه با تجدد، خانواده مستحکم اسلامی را تمهید نموده و ساخت بخشید.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: تجدد، اسلام، ازدواج، خانواده، بحران هویت، ناسازگاری، فروپاشی خانواده
  • محسن محمدی خانقاهی*، صفیه رضایی صفحات 193-206
    مدیریت بومی فضای مجازی و اعمال حاکمیت در قلمرو سایبری کشور از نیمه دوم دهه 80 در دستور کار قرار گرفته است و به ویژه از اوایل سال 1385 بحث طراحی شبکه ملی اطلاعات طرح گردید که مهم ترین دلیل پیاده سازی این شبکه، کاهش وابستگی به شبکه جهانی اینترنت اعلام شد. با این وجود، کماکان مدیریت بومی فضای مجازی از طریق شبکه ملی اطلاعات محقق نشده است و این وضعیت چالش های فرهنگی، سیاسی و... را برای جمهوری اسلامی ایران تولید کرده است. از این جهت هدف اصلی این پژوهش، آسیب شناسی مدیریت فضای مجازی در جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر شبکه ملی اطلاعات است. بر این اساس، سوال اصلی پژوهش عبارت است از مدیریت فضای مجازی در جمهوری اسلامی ایران از طریق شبکه ملی اطلاعات، با چه آسیب ها و چالش هایی مواجه بوده است؟ بر اساس یافته های پژوهش، اصلی ترین آسیب ها، فقدان اجماع نظری پیرامون شبکه ملی اطلاعات در میان متولیان، توسعه نامتوازن، ضعف پیوست اجتماعی و غلبه نگاه سیاسی بوده است. آنچه اکنون به عنوان شبکه ملی اطلاعات عملیاتی و شناخته می شود، عمدتا متمرکز بر بعد زیرساختی بوده و دو بعد سرویس و محتوا مورد غفلت قرار گرفته است و این امر نمی توانند تامین کننده حاکمیت سایبری جمهوری اسلامی ایران و مدیریت بومی فضای مجازی باشد.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، مدیریت، شبکه ملی اطلاعات، آسیب شناسی، جمهوری اسلامی ایران
  • حبیب داستانی بنیسی*، حسن غفاری فر صفحات 207-234
    جذابیت های متعدد بازی های دیجیتالی (اعم از: بازی های رایانه ای، اندرویدی، و...) و دسترسی آسان به آن ها، موجب توجه روزافزون اقشار مختلف جامعه به این رسانه جدید شده است، به گونه ای که امروزه بخش عمده ای از شبانه روز بسیاری از کودکان، نوجوانان و جوانان به استفاده از بازی های دیجیتالی اختصاص می یابد.تمایل فراوان مردم جهان و ایران به این مقوله نو رسانه ای، سبب توجه و سرمایه گذاری فراوان صاحبان اندیشه و سرمایه در این صنعت گردیده است تا بتوانند ضمن درآمدزایی سرشار از آن، به ترویج و نهادینه سازی تفکرات خود بپردازند و در حقیقت، بازی دیجیتالی، یکی از بهترین و پربازده ترین راهکنش های قابل انتخاب با بالاترین سطح تاثیرگذاری در مخاطبین است.بهره گیری از تکنیک های مختلف فنی و پیچیده (فارغ از سطوح: راهبرد، راهکنش، و اهداف موضوعی) در راستای مقاصد توسعه دهندگان بازی های دیجیتالی و افراد پشت پرده تولید، از مهم ترین دلایل تاثیرگذاری بازی ها بر روی بازی بازان می باشد، که به شدت مورد غفلت پژوهش گران قرار گرفته است، و هیچ گونه آسیب شناسی تخصصی در این زمینه صورت نپذیرفته است.«رنگ» به عنوان یکی از پرکاربردترین تکنیک های مورد استفاده در بازی های دیجیتالی، دارای ابعاد فنی و محتوایی فراوانی است که در این مقاله تلاش می شود ضمن ارایه این پژوهش بینارشته ای برای نخستین بار، به بررسی روش های استفاده از رنگ در بازی ها و تبیین روش های تاثیرگذاری آن و آسیب شناسی این موضوع از منظر اسلام و روان شناسی بپردازد.در این مقاله، از روش های توصیفی تحلیلی تبیینی و کیفی مانند تحلیل محتوا و نشانه شناسی، و در مباحث دینی از روش مطالعات کتابخانه ای و نرم افزاری استفاده شده است.
    کلیدواژگان: بازی های دیجیتالی، رنگ، القای محتوا، آسیب اجتماعی، آموزه های اسلام
|
  • Fatemeh Vafaei Sadr *, Mounes Sayyah Pages 1-18
    One of the most important challenges of the first century of the third millennium (the century of aging of the world's population) is the weakening of family and intergenerational relations, which in the past has functioned strongly to support the elderly members of families. The possibility of generational differences and conflicts in the future and with the formation of family centers, consisting of wife and spouse and children, creates less opportunity and possibility to protect the elderly and meet their essential needs. In Iran, too, the country is predicted to face an aging tsunami in the next two decades. Therefore, examining old age with a family approach is necessary as an opportunity or threat. In this article, we intend to study the lifestyle and common and objective conditions of old age in the current era with the help of library and documentary, descriptive and analytical-rational methods. Mention family relationships. Findings indicate that the possibility of caring for the elderly in the family is directly related to the interaction and collective responsibility of the family, which makes larger families more in crisis and less stress. Also, according to activity theory, there are solutions that can improve the quality of interaction with the elderly in the family. On the other hand, religious, scientific and accurate explanation of aging and its effects on the family can reduce the harm of aging in the family to some extent. Therefore, it should always be kept in mind that looking at the elderly at home is in fact an optimistic view of the not-too-distant future. With this view, we can look at childbearing from a futuristic perspective and examine the challenges and opportunities of children.
    Keywords: : Requirements of religion, family, population crisis, Social Harm, elderly in Islam
  • Mehri Imani * Pages 19-42
    Nowadays, the issue of education and recognition of the damages caused by wrong education is one of the main concerns of committed parents. Proper education of children is very important due to their mental and physical sensitivities. Parents of children, as the most influential people in the child's life, need to be fully aware of the basic needs of the child and try to meet those needs. One of the most important needs of a child is emotional need, one of its examples is the need for affection, peace, security. Parental disregard for emotional needs will have undesirable effects on the child's personality during childhood and adulthood, such as fear, mistrust, rotation, lack of confidence and negligence are some of these undesirable effects that affect a person's childhood and adulthood. Parents who live in their educational methods of extremes, violence, discrimination and comparison, impatience and time to talk and play children with this kind of behavior that show themselves to be an effective factor in causing these problems. Therefore, it is necessary for parents to learn and use principles in their educational style. Principles such as teaching and strengthening religious beliefs, observing justice, positive thinking, understanding parents' behavior, patience and tolerance, by applying these codes of behavior, meet their emotional needs and provide them with a life full of peace and security.
    Keywords: Emotional needs, Parents, affection, Solutions, Injuries
  • Zahra Shahyari Heidarloo *, Esmaeel Cheraghi Pages 43-58
    AbstractThe Islamic government has different duties before the people. One of the most vulnerable segments of society is widows, for whom the Islamic ruler has special duties, as in hadiths, the Prophet (s) and Imam Ali (a) have been mentioned as the refuge of widows. This article tries to study the islamic government's duties toward widows from the perspective of verses and hadiths, and then examine the Islamic model in terms of implementation of Iranian law. The research method is descriptive-analytical and based on the data collected in library intermediary resources. According to the findings of this study, from the perspective of verses and hadiths, providing economic needs of widows and creating justice is one of the most important duties of the Islamic ruler, and the ruler should also reduce social harms such as slander, humiliations and psychological harms of widows by creating and creating facilities for quickly addressing widows' complaints and preparing conditions for facilitating communication with counselors. In a comparative study of the Islamic model with Iranian laws toward widows, the findings show that the laws Iran has enacted regarding widows are related to the provision of economic needs of widows of non-working women, which is the responsibility of the welfare and relief committee to enforce these laws. Also, by placing counselors in these two institutions, the government has addressed the problems of widows in the social, economic, law, etc. Gives free advice. However, the problems caused by society's misguided cultures and attitudes, including suspicion, slander and humiliation of widows and sexual harassment, have also been ignored. In this regard, optimal culture building by public media, establishment of associations for consulting, welfare, financial and empowerment services These women, as well as publications and websites to investigate and address the problems of widows, including housekeeping as jobs, the creation of government kindergartens with appropriate facilities and the number needed, and most importantly, putting officers in place to inspect widows and address their complaints are proposals to alleviate the problems of widows.
    Keywords: : Islamic Government, Social Damage, Widow, Islamic Model, Women Headed by Family, Unaccompanied Women
  • Mahmoudreza Haghighat * Pages 59-80
    With the sudden change of the country's education system from virtual to virtual, the occurrence of injuries in the presence of students in cyberspace was not far from the mind. Of course, if education had moved according to the Fundamental Transformation Document, it would not have been launched into cyberspace all at once under coronary conditions, because according to this document, it was obliged to plan for virtual education. With the expansion of students' presence in cyberspace, the fear of destroying moral-social foundations and lack of psychological-cultural security due to contaminated and destructive information in cyberspace has been felt more than ever, Art education is a process that brings about the flourishing and development of intellectual and cognitive skills and the production of new ideas in students. In this way, art education helps students to achieve cognition and self-awareness; In addition, it will play an important role in promoting their creativity, which is also used in various areas of life. Art education can be a factor for the growth and development of students that will lead to no deviation in cyberspace. The purpose of this study is to investigate the role of art education that can help students in the proper use of cyberspace. The results of the research are the recognition of the most important harms of cyberspace and the role of art education in reducing it among students. The research method was descriptive-analytical and data collection was in the form of libraries and documentary review.
    Keywords: : Art, Art Education, Students, cyberspace, Cyberspace Injuries
  • Fatemeh Farhadyan *, Narges Afahar Pages 81-108
    According to data published by various demographic organizations, fertility rates are decreasing in many countries around the world, including Iran. This can be due to a number of reasons. However, cultural transformations over the past few decades, among other changes, are the most self-explanatory. The growth of individualism and humanist thoughts, changes in beliefs and attitudes, the growth of secularism, changes in family values and transformation are among the most important developments related to fertility. The aim of this study was to study the factors affecting fertility in individual, familial and social domains and to explain a model for family in fertility based on valid evidence and relying on religious teachings. Brinasas, the research method in this study, is qualitative and meta-analysis. The results showed that there is a significant relationship between individualism, modernization, religiosity, secularism and family values in families and fertility, meaning that the more commitment to family religious beliefs, the lower the levels of secularism and individualism, and the higher the attention to family values, the higher the fertility rate in those families. In the meantime, modernization and its impacts on the family, especially women, have contributed greatly to changing attitudes. Therefore, the most important principle is changes in attitude, belief, value and action in three levels of individual, family and society. Attitudes are formed over time and a transformational process, and then they are transformed into beliefs and values and eventually into action, and when they are formed, it is simply not possible to change them, so effective measures should be taken in this regard.
    Keywords: : Fertility Pattern, Quranic Citations, Meta-analysis, Attitude, Action, Value
  • Mohammad Ghsempour Ghazi Mahalleh * Pages 109-122
    The present work explores the opportunities and threats of subcultures. Confronting this type of crime and crookedness, due to its cultural nature, has a certain elegance and complexity. Amir al-Momenin's (AS) encounter with Khawarij subculture, due to the infallibility of the position of imamate and the similarity of Khawarij's example with many subcultures of the present era, can be a suitable model for encountering with the subcultures of the present era. Therefore, the strategy of this paper is to respond to the contemporary problem of turning the threat of Kejru subculturals into opportunities by referring to a historical example in the early days of Islam, the Khawarij movement. The research method for data collection is citation and content analysis in terms of processing. Based on this study, the condition for using the opportunity of kejro subcultures is the official method of reforming companionship in subcultures of Kejru and tolerance and toleration against them and adopting soft methods such as scientific debate and debate to correct them. Using harsh methods, except in emergencies, can make these opportunities a threat.
    Keywords: Imam Ali, Khawarij, Kajru subcultures
  • Zahra Abyar *, Sahla Abyar Pages 123-140
    One of the social harms that has seriously challenged families is the presence of vulnerable girls who are kept in health homes due to lack of family support. Recovering and preventing the fragility of the feminine identity of these people is one of the main concerns of these centers; Centers that cover girls at risk of social harm and lack family and social support, and provide services that provide them with economic and social independence and empowerment so that they do not face more serious harm again. The aim of this study is to answer the question of what factors have influenced the decline of femininity identity of girls in health centers, Has taken place. The approach of this research is qualitative and phenomenological method has been used to investigate this issue. Semi-structured interviews were conducted with 8 girls and women of health centers in Isfahan who were selected by purposive sampling to collect research data. Data analysis shows "packaged stereotypes" with interpretive codes of retrospect, generational dating, environmental gender orientation, monogamous punishments, as well as explanatory code of "induced self-concept" with interpretive codes of personal isolation, lack of self-confidence, imitation of peers. , Immature arousal and the explanatory code of "self-interpreting beliefs" with interpretive codes of rotation in beliefs, determinism and religious inadequacy have played a decisive role in the fragility of the feminine identity of these people in the years of leaving home.
    Keywords: : Femininity identity, Girls, health house, women, Gender
  • Zeinab Avarkani *, Azam Ravadrad Pages 141-158
    The social changes resulting from the American and European sexual revolutions have led to many changes in lifestyles and laws around the world. The view of Iranian society on this revolution, in European countries and the United States, as well as the analysis of the effects of this revolution in Iran, is an important question that seemed taboo for a long time, but in recent years has become a concern that has forced some people to made documentaries in this field. In this study, we tried to analyze two examples of these documentaries, the differences and commonalities in the view of Iranian society on the sexual revolution in Europe and the United States, as well as comparing the social conditions of Iran and countries with sexual revolution, from the perspective of these documents as a mirror From the community, let's pay. The theoretical framework chosen in this study is Sorrell's theory of film as a mirror of society, and also the method used in this analysis is the semiotic method according to Saussure's view. Among the documents made in the field related to the sexual revolution, in this study, we have evaluated and compared the two documentaries "Xonami" by Mohsen Aghaei and "Sexual Revolution 1" by Hossein Shamaqdari, both of which were the most visited and controversial documents in this field. In addition, by proposing Islamic views, an attempt has been made to compare or contrast the representations of the two documentaries with Islam.
    Keywords: Sexual Revolution, Sociology of film, Xonami Documentary, Sexual Revolution1 Documentary, Sexual ethics in Islam
  • Moohamadreza Khakigaramalki * Pages 159-178
    The present study seeks to analyze the causes and factors of social harms in the general culture of Islamic society, which gradually leads religious communities to a critical situation. Investigating the causes and social factors, this study, based on some analytical and descriptive data of social theorists and theories of social development, tries to deal with the critical factors of injuries in relation to the critical situation of developed and transitional societies. Are not the same in these two societies. A serious issue in the emergence of social ills and abnormalities is whether the agency and choice of social actors and their intelligent and active participation play a major role? Or is it basically the agency and deterministic requirements of the structure of social patterns that are the main variable in injuries and the voluntary activity of human beings has a secondary role in this context? The methodology of this research is based on data collection through library studies and qualitative analysis of the text. The results of this method show that the role of the theoretical and objective structures of the secular science network and the Western expert system that today in the form of social development theories and models Since it is secular and based on the capitalist system, the pattern of production, distribution, consumption, in the field of power, wealth, knowledge,
    Keywords: Social Harm, pattern of development, social ethics, Lifestyle, secular bachelor
  • Mohammad Aref Mohebbi * Pages 179-192
    A pattern of marriage is subject to the cultural system. The arrival of modern culture in the Muslim world has made Islamic families face serious problems. Some try to reconcile modernity and the Islamic family, but the reality is that modernity has a fundamental conflict with Islam and the institution of the family. Homelessness in the Western world is the product of modern civilization and modernism has damaged the Islamic world in all areas, especially in the family. Pattern injury of marriage is one of the basic elements of these injuries. To explain this issue, first, a general picture of the family in Islam, the fundamental beliefs and personality of modern human beings is presented. Then, by referring to the requirements of modern culture, the harms of marriage have been rationalized in the form of concepts: sexual commodification, personality heterogeneity, idealization, inability to perform tasks and lowering the threshold of patience and compromise. The totality of the research shows the roots of the problems and how to build a strong Islamic family by consciously confronting modernity.
    Keywords: Modernity, Islam, marriage, family, Identity crisis, Incompatibility, Family Breakdown
  • Mohsen Mohammadi Khameghahi *, Safiyyeh Rezaei Pages 193-206
    Indigenous cyberspace management and governance in the country's cyber territory has been on the agenda since the second half of the 1980s, and especially since early 2006, the discussion of designing a national information network has been discussed. . However, the indigenous management of cyberspace through the national information network has not yet been achieved, and this situation has produced cultural, political, etc. challenges for the Islamic Republic of Iran. Therefore, the main purpose of this study is the pathology of cyberspace management in the Islamic Republic of Iran with emphasis on the national information network. Accordingly, the main research question is: What harms and challenges has cyberspace management in the Islamic Republic of Iran faced through the national information network? According to the research findings, the main disadvantages were the lack of theoretical consensus on the national information network among those in charge, unbalanced development, weak social attachment and the dominance of political views. What is now known as the National Operational Information Network is mainly focused on the infrastructure dimension and the two dimensions of service and content have been neglected, and this can not provide the cyber sovereignty of the Islamic Republic of Iran and the local management of cyberspace.
    Keywords: cyberspace, Management, National Information Network, Pathology, Islamic Republic of Iran
  • Habib Dastani Benisi *, Hassan Ghafari Far Pages 207-234
    Numerous fascinations of digital games (computer games, Android games, etc.) and easy access to them, have led to increasing attention of different segments of people to this new media, so that today a major part of the daily lives of many children, adolescents. And young people are dedicated to using digital games.The Abundant desire of the people of the world and Iran for this new category of media has caused the attention and investment of thinkers and capitalists in this industry to be able to promote and institutionalize their ideas while generating rich incomes, and in fact, the digital game is one of The best and most productive solutions can be selected with the highest level of impact on the users.The use of various techniques in purposes of digital game developers and peoples who are in behind of the production, is one of the most important reasons for the impact of games on players, which is highly neglected by researchers, and no specialized pathology has been performed in this field."Color" as one of the most widely used techniques in digital games, has many technical and content dimensions that this article tries to present this interdisciplinary research for the first time and explain the methods of using color in games and its effective methods and pathology of them from the perspective of Islam and psychology.In this article, descriptive-analytical and qualitative analytical methods such as content analysis and semiotics, and library studies for religious discussions have been used.
    Keywords: Digital games, color, content induction, social pathology, Islamic teachings