فهرست مطالب

مجله روان شناسی فرهنگی
سال پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمود خلیلیان شلمزاری* صفحات 1-24
    توصیف، شناسایی مولفه های مفاهیم دینی گام پیشین در سنجش و طراحی بسته های کاربردی مبتنی بر آن هاست. هدف پژوهش حاضر استخراج مولفه های امید از آیات قرآن کریم و تدوین مدل مفهومی آن است. در این پژوهش به منظور استخراج مولفه های مفهوم امید از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شد. جامعه متنی پژوهش کتاب مقدس قرآن و نمونه متنی آیات با محتوای واژه «رجا»، «یاس» و «قنوط» و مشتقات آن هاست که به صورت هدفمند انتخاب شداند. یافته های پژوهش نشان داد که امید آگاهی غیرقطعی در دست یابی به اهداف مطلوب در آینده است و لازمه آن علاوهگ بر اعتماد به جایگاه بیرونی، احساس خوشایند کنونی است که انگیزه کافی در انجام اعمال لازم برای دست یابی به اهداف را تامین می کند. امید در آیات قرآن از چهار ویژگی مهم «هدف»، «تکیه گاه»، «اسباب امید (مادی و فرامادی)»، و «تلاش و تحمل سختی ها» برخوردار است. همچنین، مولفه های روان شناختی امید عبارت اند از: «عاملیت اعتمادزا»، «عاملیت سبب ساز» و «عاملیت نیروبخش». این بررسی نشان داد با رویکرد بین رشته ای از طریق خوانش روان شناختی آیات قرآن، مفهوم امید دارای تعریف، سه مولفه روان شناختی و مدل مفهومی است.
    کلیدواژگان: تعریف امید، مولفه های امید، امید در قرآن، مدل مفهومی امید
  • رضا شباهنگ، فرزین باقری شیخانگفشه*، عادله یوسفی سیاکوچه، محمدعلی مهربخش مرخالی صفحات 25-42

    مفهوم تعامل فرااجتماعی به منظور توضیح چگونگی ارتباط طرفداران با افراد مشهور مطرح شده است. در این بین، اعتبار منبع و گسستگی فرااجتماعی می توانند در سطوح مختلف درآمیختگی فرااجتماعی متفاوت باشند. در این مطالعه علی مقایسه ای، جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان مدارس متوسطه دوره اول ناحیه یک شهر رشت در سال تحصیلی 13981399 بود. از این بین، 200 دانش آموز دختر و پسر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها، از مقیاس تعامل فرااجتماعی با فرد مشهور، مقیاس اعتبار منبع، و مقیاس گسستگی فرااجتماعی استفاده شد. تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار اس.پی.اس.اس. نسخه 24 با استفاده از روش تحلیل واریانس چندمتغیری انجام گرفت. نتایج نشان می دهند نوجوانان با سطح بالای تعامل فرااجتماعی با افراد مشهور مورد علاقه شان در مقایسه با نوجوانان با سطح پایین تعامل فرااجتماعی با افراد مشهور مورد علاقه شان، نمرات بالاتری در اعتبار منبع و گسستگی فرااجتماعی کسب کردند. طبق یافته ها، در سطوح بالای تعامل فرااجتماعی، نوجوانان اعتبار زیادی برای افراد مشهور موردعلاقه شان قایل هستند و در واکنش به گسستگی، رفتارها و احساسات پس از گسستگی بیشتری همچون جست وجوی اطلاعات و ناراحتی را تجربه می کنند. پژوهش حاضر نشان دهنده اهمیت اعتبار منبع و گسستگی فرااجتماعی در شکل گیری و ماندگاری تعامل فرااجتماعی با افراد مشهور موردعلاقه است.

    کلیدواژگان: تعامل فرااجتماعی، اعتبار منبع، گسستگی فرااجتماعی، نوجوانان
  • سمیه شاهمرادی*، الهه زنده دل کلاتی، فائزه روشن صفحات 43-62
    ازدواج همواره یکی از ابعاد مهم و جزیی جدایی ناپذیر از زندگی انسان ها بوده و در طول تاریخ دستخوش تغییرات مختلف و متاثر از عوامل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جوامع بوده است. امروزه ازدواج هم زمان با تحصیل در زندگی برخی از دانشجویان مشاهده می شود. بنابراین، درک تجربه زیسته این افراد از این هم زمانی، به منظور ارایه اطلاعات مناسب برای کشف و بررسی نقاط قوت و آسیب ها و طراحی مداخلات مربوط و قابل قبول موردنیاز است. مطالعه حاضر با هدف تبیین تجارب زیسته دانشجویان از هم زمانی تحصیل و ازدواج انجام شد. در این مطالعه کیفی با رویکرد پدیدارشناسی، 14 دانشجوی متاهل دانشگاه تهران برای شرکت در مطالعه با نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختار یافته استفاده و سپس از روش تحلیل مضمون برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که هم زمانی تحصیل و ازدواج دارای چهار مقوله اصلی شامل پیش نیازها، ابعاد مثبت و رشدیافتگی، چالش ها و راهکارها بود. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که هم زمانی ازدواج و تحصیل دارای جنبه های مثبتی است که می تواند کمک کننده و رشد دهنده باشد. از طرفی، این هم زمانی چالش هایی را نیز در بر داشته که حمایت زوجین از یکدیگر و وجود شبکه حمایتگر در زندگی آن ها می تواند بار آن را کم تر کرده و به جوانان در غلبه بر مشکلات و چالش ها کمک کند.
    کلیدواژگان: ازدواج، تحصیل، دانشجویان متاهل، مطالعه پدیدار شناسی، تجربه زیسته، دانشگاه
  • محسن نوبخت* صفحات 63-77

    هدف مقاله حاضر بررسی تاثیر آشنایی فرهنگی و زبانی با یک متن و نقش آن در درک خواندن، درک شنیدن و مدت زمان خواندن آن متن است. الگوی نظری مورداستفاده در این بررسی الگوی طرح‏واره است که به دانش پیشین فرد از جهان اشاره دارد. این الگو ابتدا توسط کانت مطرح شد، اما این بارتلت بود که آن را رشد داد و به کار گرفت. بنابر این مفهوم، پردازش متن به‏ واسطه دانش پیشین انباشت‏شده در ذهن خواننده/شنونده (الگوهای ذهنی) تسهیل می‏شود. برای بررسی این موضوع، سه متن از کتاب ریدینگ آیلتس مربوط به سال 2021 از بخش تاریخ بیشه‏ زار در بریتانیا در اختیار سه گروه (کنترل، آشنا با طرح‏واره زبانی و آشنا با طرح‏واره فرهنگی، هر گروه 30 نفر و درمجموع 90 نفر) قرار گرفت. گروه کنترل هیچ آشنایی با طرح‏واره‏ های زبانی و فرهنگی متن نداشت. گروه دوم با طرح‏واره‏ های زبانی متن و گروه سوم با طرح‏واره‏ های فرهنگی متن آشنایی داشتند. به منظور بررسی نقش طرح‏واره‏ها بر فرایند فهم خواندن، فهم شنیدن و مدت زمان خواندن و نیز مقایسه تفاوت این سه گروه با هم، سه آزمون روی این سه گروه انجام شد. نتایج حاکی از آن است که گروه کنترل در هر سه آزمون نمرات پایین‏تری نسبت به دو گروه دیگر به دست آورد. نتایج گروه آشنا با طرح‏واره زبانی هم بهتر از گروه آشنا با طرح‏واره فرهنگی متن بود.

    کلیدواژگان: طرحواره، زبانی، فرهنگی، فهم
  • عبدالرسول شاکری*، مسعود فرهمندفر، ناصر آقابابائی صفحات 79-96
    با اینکه روان شناسی مطالعه عموم بشر است، دانش و الگوهای کنونی به طرز بی تناسبی بر شواهدی از کشورهای غربی و صنعتی استوارند که تنها حدود 12 درصد از جمعیت جهان را دربر می گیرند. الگوهای تعمیم پذیرتر نیازمند داده ها از سراسر دنیا خواهند بود. دانش درباره ویژگی های جهانی در برابر ویژگی های خاص فرهنگی ضروری است تا سوگیری های فرهنگی در سنجش را ازبین برد و برای اینکه بدون تحمیل امپریالیستی الگوهایی که مناسب بافت غیرمعرف جهانی اند، پژوهش های میان فرهنگی را تسهیل کرد. زبان که یکی از عناصر فرهنگ است آینه اندیشه، نگرش، ساختارهای ذهنی مردم استفاده کننده از آن است. بازنمایی از ابعاد شخصیت و عشق از بازنمایی های مهم در زبان طبیعی هستند. زبان شعر عاشقانه فارسی نزدیک ترین زبان شعری به زبان عشق الاهی دانسته شده و زبان عشق زمینی برای بیان تجربیات عشق الاهی به کار رفته است. در این مقاله، غزل «ماه و ماهی» از جهت فرهنگی در ارتباط با سنت ادبی کلاسیک و فرهنگ معاصر ایرانی تحلیل شد. بررسی حاضر نشان داد که در این غزل نظام زبانی و نشانه شناسی شعر عرفانی برای بیان تجربه های عاشقانه به کار گرفته شده است. کاربست زبان در غزل یادشده و تحلیل رابطه بازتاب یافته در آن و توصیف های شخصیت و سایر ویژگی های معشوق، همگی توصیفی از بی رابطگی در میان عاشق و معشوق است تا وجود رابطه که این امر تداوم سنت ادبی و فرهنگ عرفانی در دوران معاصر در جامعه ایرانی را نشان می دهد. تحلیل های این چنینی در کنار پژوهش های واژگانی شخصیت به شناخت ساختار روانی فارسی زبانان کمک می کند.
    کلیدواژگان: عشق، سنت ادبی، فرهنگ، عرفان، غزل فارسی
  • حسین کشاورز افشار، فهیمه باهنر، زهرا جهانبخشی*، نیلوفر عبدلی ناصر صفحات 97-117
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه پیمان شکنی زناشویی برمبنای روابط بین شخصی و خودتنظیمی عاطفی با نقش میانجی عزت نفس انجام گرفت. روش پژوهش، هم بستگی و روش جمع آوری داده ها، پیمایشی بود. تمام دانشجویان متاهل شهر تهران در سال 1398، جامعه آماری پژوهش حاضر را تشکیل دادند. نمونه شامل 391 دانشجوی  متاهل بود که به صورت پیمایش اینترنتی و دردسترس انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسش نامه های نگرش نسبت به پیمان شکنی زناشویی، پرسش نامه سبک های عاطفی، عزت نفس و روابط بین شخصی جمع آوری شد. داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون  چندمتغییره در نرم افزار اس.پی.اس.اس.  تحلیل شدند. نتایج ضریب هم بستگی پیرسون نشان دادکه فقط بین سبک عاطفی تحمل با نگرش به خیانت رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین تمایل به روابط بین شخصی با عزت نفس رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، ولی عزت نفس در ارتباط بین تمایل به روابط بین شخصی سبک های عاطفی با نگرش به خیانت نقش میانجی ندارد. در نتیجه، روان شناسان می توانند با آموزش مدیریت روابط بین شخصی و خودتنظیمی عاطفی از بروز پیمان شکنی پیشگیری کنند.
    کلیدواژگان: واژگان کلیدی:پیمان شکنی زناشویی، روابط بین شخصی، خودتنظیمی عاطفی، عزت نفس
  • حمیدرضا غریبی*، رضا پورحسین، نیما قربانی، مرضیه عالی صفحات 119-141
    با فراگیر شدن زبان روان شناختی برای فهم اشخاص، تامل انتقادی در آن موردتوجه اندیشمندان قرار گرفته است. در پژوهش حاضر با بهره جویی از آرای استوارت هال بازنمایی «انسان» در قالب دو نظام معنایی شخصیت و خود موردتوجه قرار گرفت. لذا از پایان نامه های دفاع شده در دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران، استفاده شد. بدین منظور از تحلیل گفتمان انتقادی، برای استخراج نحوه بدیهی سازی و کلیشه سازی بهره بردیم. لذا از میان 627 پایان نامه حدود 170 پایان نامه، که در عنوانشان از استعاره های «شخصیت» و «خود» برای ارجاع به انسان استفاده کرده بودند، انتخاب شدند. تحلیل محتوای عنوان های پایان نامه به منظور استخراج هم نشینی مفاهیم مرتبط با این دو مفهوم نشان داد با دو نظام معنایی متفاوت روبه رو هستیم. از اواخر دهه 1380 «نظام معنایی شخصیت» رو به افول گذاشته و جایش را به «نظام معنایی خود» داده است. در نظام معنایی  شخصیت با صفت/رگه به مثابه مفهومی زیستی روبه رو ایم و در نظام معنایی خود با کارکرد و نقش به منزله مفهومی شناختی اجتماعی مواجه ایم. سپس نقش علوم شناختی در این چرخش زبانی از مفهومی زیستی به سوی مفهومی شناختی اجتماعی برجسته شد. درادامه به شباهت ها پرداخته شد: به طور کلی رویکرد شیءانگارانه مهم ترین شباهت های این دو نظام معنایی، برای فهم انسان هستند.
    کلیدواژگان: بازنمایی، تحلیل گفتمان انتقادی، نظام معنایی شخصیت، نظام معنایی خود
  • شکوفه متقی دستنائی*، نسیم شاه سیاه صفحات 143-167
    مدیریت مبتنی بر دانش بدون مرز امروزی، با تمرکز بر سازمان های یادگیرنده و خالق، حامل پیام های جدید و متفاوتی به مدیران و کارکنان در اداره مسیر شغلی آنان است و توسعه شغلی می تواند بر انگیزش و عملکرد سازمانی کارکنان اثرگذار باشد. ازاین رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی جهت گیری انگیزشی در ارتباط بین ابعاد شخصیت و مشاغل بدون مرز انجام شد. این پژوهش  به لحاظ هدف کاربردی، به لحاظ رویکرد و ماهیت پژوهش علی معلولی، به لحاظ روش جمع آوری داده توصیفی پیمایشی و به لحاظ نوع داده کمی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام کارمندان دانشگاه اصفهان بود که 212 نفر به شیوه نمونه گیری دردسترس جهت انجام پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه بوتون و همکاران، بریسکو و همکاران و پنج عاملی نیو بود. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از روش تحلیل عاملی و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته ها نشان داد که شخصیت بر مسیر شغلی بدون مرز و جهت گیری انگیزشی تاثیر مستقیم معناداری داشت. همچنین، جهت گیری انگیزشی بر مسیر شغلی بدون مرز تاثیر مستقیم معنادار و شخصیت از طریق جهت گیری انگیزشی بر مسیر شغلی بدون مرز تاثیر غیرمستقیم معناداری نشان داد. بنابراین، ابعاد شخصیت با میانجی گری جهت گیری انگیزشی نقش مهمی بر مشاغل بدون مرز داشتند.
    کلیدواژگان: جهت گیری انگیزشی، جهت گیری عملکرد، جهت گیری یادگیری، پنج خصوصیت بزرگ شخصیت، مسیر شغلی بدون مرز
  • فاطمه مرادی*، قاسم عسکری زاده، مسعود باقری صفحات 169-185
    باتوجه به اینکه جمعیت کشور رو به پیری می رود، بررسی کارکردهای شناختی مرتبط با افزایش سن قابل توجه است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای فراشناخت در رابطه سرگشتگی ذهنی و نارسایی شناختی انجام شد. طرح پژوهش توصیفی از نوع هم بستگی و جامعه آماری، تمام میان سالان شهر شیراز در سال 1399 بود. نمونه پژوهش 228 میان سال بودند که با استفاده از پرسش نامه سرگشتگی ذهنی، مقیاس فراشناخت و پرسش نامه نارسایی شناختی به صورت اینترنتی و از طریق شبکه های مجازی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد سرگشتگی ذهنی با فراشناخت و نارسایی شناختی رابطه مثبت معناداری دارد. بین فراشناخت و نارسایی شناختی نیز رابطه مثبت معناداری مشاهده شد. همچنین نتایج تحلیل مسیر حاکی از آن بود که فراشناخت در رابطه سرگشتگی ذهنی با نارسایی شناختی نقش واسطه ای دارد. بنابراین، باتوجه به نتایج پژوهش حاضر با فراهم کردن مداخلات درمانی مبتنی بر کاهش سرگشتگی ذهنی و باورهای فراشناختی منفی می توان میزان نارسایی شناختی میان سالان را کاهش داد و بدین طریق در جهت پیشگیری یا کنترل زوال شناختی در دوران میان سالی و سالمندی اقدام کرد.
    کلیدواژگان: سرگشتگی ذهنی، فراشناخت، نارسایی شناختی، میانسالی
  • مهدیه تیموری*، مهدی زارع بهرام آبادی صفحات 187-212
    پژوهش حاضر با هدف مدل یابی دگرگون سازی شغلی برمبنای سرمایه روانشناختی و رسالت شغلی با میانجیگری حمایت سازمانی انجام گرفت. روش پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان یک هلدینگ ایرانی بودند که از بین آنها 293 نفر به شیوه غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند. در این پژوهش پرسشنامه های دگرگون سازی شغلی، سرمایه روانشناختی، رسالت شغلی، و پرسشنامه حمایت سازمانی مورد استفاده قرار گرفتند. داده های حاصل از پرسشنامه ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزار ایموس تحلیل شدند. مولفه های سرمایه روانشناختی، رسالت شغلی و حمایت سازمانی با مولفه های دگرگون سازی شغلی همبستگی مثبت و معناداری داشتند.  برازش مدل اندازه گیری با داده های گردآوری شده قابل قبول بود و مجموع مجذور همبستگی های چندگانه برای متغیر دگرگون سازی شغلی 62/0 بود. براساس این یافته ها، سرمایه روانشناختی و رسالت شغلی و حمایت سازمانی درمجموع 62 درصد از واریانس دگرگون سازی شغلی را تبیین کردند  .همچنین نتایج مبین اثر مستقیم سرمایه روانشناختی و رسالت شغلی و اثر غیرمستقیم آنها با میانجیگیری حمایت سازمانی بر دگرگون سازی شغلی است. باتوجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که با ارتقای حمایت سازمانی، رسالت شغلی و سرمایه روانشناختی کارکنان می توان دگرگون سازی شغلی کارکنان را ارتقا داد.
    کلیدواژگان: دگرگون سازی شغلی، سرمایه روانشناختی، رسالت شغلی، حمایت سازمانی
|
  • Mahmood Khaliliyan Shalamzari * Pages 1-24
    Description and identification Components of religious concepts is the first step in measurement and design applied packages based on them. The aim of this study is to extract the components of hope and to formulate its conceptual model from the verses of the Holy Quran. Inferential content analysis method was used to extract the components of the hope. The textual population includes Holy Quran and dictionaries and The textual sample includes all the verses with the word "Raja", "Yas",''Qanoot", and theys derivatives that have been purposefully selected. Findings showed that hope is an uncertain awareness in achieving the desired goals in the future and in addition to the confidence in the great external position, it indicates the current pleasant feeling Which provides sufficient motivation to take the necessary actions to achieve the goals. Hope in the verses of the Quran also have Four important characteristics: "purpose", "support", "causes of hope (material and metamaterial)", and "effort and endurance of hardships". Also, the psychological components of hope are: "Trust-creating agency", "causality-creating agency" and "power-creating agency". This study showed that with an interdisciplinary approach through psychological reading of Quranic verses, the concept of hope has a definition, three psychological components and a conceptual model.
    Keywords: Definition of hope, components of hope, hope in the Quran, conceptual model of hope
  • Reza Shabahang, Farzin Bagheri Sheykhangafshe *, Adeleh Yousefi Siahkoucheh, MohammadAli Mehrbakhsh Markhali Pages 25-42

    Parasocial interaction is a concept used to explain how fans interact with celebrities. Meanwhile, source credibility and parasocial breakup can be different in distinct levels of parasocial interaction. In this causal-comparative study, the statistical population of the study consisted of high school students in district one of Rasht city during the academic year 2019-2020. Among them, 200 male and female students were selected by convenience sampling method. In order to collect data, the Celebrity Parasocial Interaction Scale (Bocarnea & Brown, 2007), Source Credibility Scale (Ohanian, 1990), and Parasocial Breakup Scale (Cohen, 2003) were used. Data were analyzed by SPSS24 software using multivariate analysis of variance. The results indicate adolescents with high level of parasocial interaction with their favorite celebrities got higher scores in source credibility and parasocial breakup compared to adolescents with low level of parasocial interaction with their favorite celebrities (p < 0/01). According to the results, at high levels of parasocial interaction, adolescents place a high value on their favorite celebrities and adolescents also experience more post breakup feelings and behaviors such as seeking information and discomfort in response to breakup. The present study highlights the importance of source credibility and parasocial breakup in development and maintain of parasocial interaction with favorite celebrity.

    Keywords: parasocial interaction, source credibility, parasocial breakup, adolescents
  • Somayeh Shahmoradi *, Elahe Zendedel Kalati, Faeze Roshan Pages 43-62
    Marriage has always been one of the most important and Inseparable aspects of human life and has undergone various changes throughout history and is influenced by social, economic and cultural factors of societies. Today, marriage is seen in the lives of some students while studying. Therefore, understanding the lived experience of these people is needed in order to provide appropriate information to discover and examine the strengths and weaknesses and design appropriate and acceptable interventions. The aim of this study was to explain the lived experiences of students from the simultaneous study and marriage. In this qualitative study with phenomenological approach, 14 married students of the University of Tehran were selected to participate in the study by available sampling. To collect data, semi-structured interviews were used and then content analysis method was used to analyze the data. The results showed that the experience of "education at the same time as marriage" had four main categories including: prerequisites, positive dimensions and development, challenges and solutions. The results of the present study showed that the simultaneity of marriage and education has positive aspects that can be helpful and growth. On the other hand, this coincidence also includes challenges that couples' support for each other and the existence of a support network in their lives can reduce its difficulty and help young people to overcome problems and challenges.
    Keywords: Marriage, Education, Married students, phenomenological study, lived experience, university
  • Mohsen Nobakht * Pages 63-77

    The aim of this article is addressing the effect of cultural and linguistic familiarity with a text on the reading and listening comprehension and the duration of reading the text. In this study, Schema theory was adopted as a theoretical model which refers to our existing knowledge of the world. This theory was posed at first by Kant, but it was Bartlett who developed and applied it. According to schema theory, processing the text is facilitated by this existing knowledge accumulated in the mind of reader/listener (mental models). To do this, three texts of the 2021 IELTS READING RECENT ACTUAL TESTS book from the section of The history of woodland in Britain were given to three groups (control group, the group with any familiarity linguistic schemata of the texts, and the group familiar with cultural schemata of the texts), each comprised of 30 people. To investigate the effect of schemata on reading comprehension, listening comprehension and reading duration, and to compare these group to each other, the three groups participated in three tests. The results show that control group obtained lower score than the two other groups. The group that was familiar with linguistic schemata of texts got better score than the group familiar with cultural schemata of the text.

    Keywords: schemata, linguistic schemata, cultural schemata, Text Comprehension
  • Abdolrasoul Shakeri *, Masoud Farahmandfar, Naser Aghababaei Pages 79-96
    From the very beginning to the 6th century AH, Persian love poetry was largely devoted to sketching an earthly and objectivist love. In later periods when Persian poetry was influenced by mysticism, the earthly love was replaced by a heavenly and mystical love, and this conversion created crisis in the representation of such experiences, since mysticism was not well-equipped to capture general experience in clear words. Under such circumstances, the language of Persian love poetry was considered to be the closest poetic language for expressing the divine love. Therefore, for a long period, from the sixth century to the Constitutional era, Persian ghazals were influenced by mysticism, and even in the expression of earthly love, it was more influenced by literary tradition than the lived experience. The present article examines a contemporary ghazal, titled “Māh-o-Māhi” (“The moon and the goldfish”), by Alireza Badie', in order to reveal its intricate relationship with classical literary tradition and contemporary Iranian culture. The poem uses the semiotics of mystical poetry in order to express experiences of earthly love. It shows the continuation of an inveterate literary tradition and also mysticism in contemporary Iranian society.
    Keywords: earthly love, literary tradition, culture, mysticism, Persian Ghazal
  • Hossein Keshavarzafshar, Fahimeh Bahonar, Zahra Jahanbakhshi *, Niloofar Abdolinaser Pages 97-117
    The aim of this study was to investigate the relationship of marital affairs based on interpersonal relationships and emotional self-regulation with the mediating role of self-esteem. The research method was correlation and the data collection method was survey. All married students in Tehran in 1398, the statistical population of the present study. The sample consisted of 391 married students who were selected by online and available survey. Data were collected through the Marriage Breach Attitude Questionnaire, Emotional Styles Questionnaire, Self-Esteem Questionnaire, and Interpersonal Relationships. Data were analyzed using multivariate regression analysis in SPSS software. The results of Pearson correlation coefficient showed that there is only a positive and significant relationship between the emotional style of tolerance and attitudes toward infidelity. There is also a positive and significant relationship between the desire for interpersonal relationships and self-esteem, but self-esteem has no mediating role in the relationship between the desire for interpersonal relationships of emotional styles and attitudes toward infidelity. As a result, psychologists can prevent contract breaches by teaching them how to manage interpersonal relationships and emotional self-regulation.
    Keywords: marital affairs, interpersonal relationships, Emotional Self-Regulation, Self esteem
  • Hamidreza Gharibi *, Reza Pourhosein, Nima Ghorbani, Marziye Aali Pages 119-141
    With the pervasiveness of psychological language for understanding individuals, critical reflection on it has come to the attention of thinkers. In the present study, using Stuart Hall's views, the representation of "human" in the form of two semantic systems of personality and self was considered. Therefore, the defended dissertations in the Faculty of Psychology and Educational Sciences, University of Tehran, were used. For this purpose, we used critical discourse analysis to extract the way of naturalizing and stereotyping. Therefore, out of 627 dissertations, about 170 dissertations were selected, which used the concepts of "personality" and "self" to refer to a human in their titles. Analyzing the content of dissertation titles in order to extract sitting the concepts together related to these two key concepts showed that we are facing two different semantic systems. First, since the late 1380s, the "Personality semantic system" has been declining and given way to its "Self semantic system". Second, in the Personality semantic system, we encounter trait as a biological concept, and in the Self semantic system, we encounter function and role as a cognitive-social concept. Then we tried to highlight the role of the cognitive science movement in this linguistic shift from a biological concept to a cognitive-social concept. We then turn to the similarities: Overall, reification-based approaches are the most important similarities between these two semantic systems for understanding human.
    Keywords: Representation, Critical Disvource Analysis, Personality semantic system, Self semantic system
  • Shekoofeh Mottaghi *, Nasim Shahsiah Pages 143-167
    Today's knowledge-based management without borders, with a focus on learning and creative organizations, carries new and different messages to managers and employees in managing their career path, and Career development can affect employee motivation and organizational performance. Therefore, the present study aimed to investigate the mediating role of motivational orientation in the relationship between personality dimensions and borderless Careers. The present study was applied in terms of purpose, in terms of approach and nature of causal research, in terms of descriptive-survey data collection method and in terms of quantitative data type. The statistical population of the study included all employees of the University of Isfahan that 212 people were selected by available sampling method for the research. The research instruments included Button et al.'s questionnaire, Brisco et al.'s questionnaire and five neo-factors. Factor analysis and structural equation modeling were used to analyze the research data. Findings showed that personality had significant direct effect on career path without borders and motivational orientation. In addition, motivational orientation had a significant direct effect on the career path without borders and personality had a significant indirect effect on the career path without borders through motivational orientation. Thus, personality dimensions mediated motivational orientation and play an important role in borderless Careers.
    Keywords: Motivational Orientation, Performance Orientation, Learning Orientation, Five-factor model of personality, Careers without Borders
  • Fateme Moradi *, Ghasem Askarizadeh, Masoud Bagheri Pages 169-185
    Given that the population of the country is aging, the study of cognitive functions related to aging deserves attention. The aim of this study was to investigate the mediating role of metacognition in the relationship between mind wandering and cognitive failure. The research design was descriptive-correlational and statistical population consisted of all middle-aged in Shiraz in 2020. In order to collect data, questionnaires of mind wandering, metacognition and cognitive failure were used. The research sample was 228 middle-aged through online recall and via social network and were assessed with questionnaires of mind wandering, metacognition and cognitive failure were used. The results of data analysis showed that mind wandering has a significant positive relationship with metacognition and cognitive failure. There was a significant positive relationship between metacognition and cognitive failure. Also the results of path analysis indicated that metacognition has a mediating role in the relationship between and mind wandering and cognitive failure. Therefore, according to the results of the present study, by providing therapeutic interventions based on reducing mind wandering and negative metacognitive beliefs, the rate of cognitive failure in middle-aged people can be reduced and thus to prevent or control cognitive decline in middle age and elderly.
    Keywords: Mind wandering, metacognition, Cognitive failure, middle age
  • Mahdieh Teimouri *, Mahdi Zare Bahramabadi Pages 187-212
    The research was administered with the aim of modeling job crafting based on psychological capital and career calling mediated by organizational support. The research method was correlation and the statistical population of the study was all employees of an Iranian holding, among them 293 persons were selected by non-randomly available methods. In this study, the job crafting questionnaires of Tims et al. (2012), the psychological capital of Luthans et al. (2007), the career calling of Dik et al. (2012) and the organizational support questionnaire of Eisenberger et al. (1986) were used. The data obtained from the questionnaires were analyzed using structural equation modeling in Amos software. The components of psychological capital, career callings and organizational support had a positive and significant correlation with the components of job crafting. The fit of the measurement model with the collected data was acceptable and the sum of the squares of multiple correlations for the job crafting variable was 0.62. Based on these findings, psychological capital and career calling and organizational support explained a total of 62% of the variance of job crafting. The results also show the direct effect of psychological capital and career calling and their indirect effect through organizational support on job crafting. According to the research findings, it can be concluded that by improving organizational support, career calling and psychological capital of employees upgrade the job crafting of employees.
    Keywords: job crafting, psychological capital, career calling, organizational support