فهرست مطالب

پژوهش های علوم تاریخی - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1400)

نشریه پژوهش های علوم تاریخی
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یعقوب تابش* صفحات 1-24

    موضوع اصلی کتاب تحفهالعالم اثر ابوطالب فندرسکی بیان ویژگی های شاه سلطان حسین و رویدادهای دو سال آغازین حکومت او است. یکی از سویه های واکاوی این اثر که به نظر می رسد می تواند در فهم تبارشناسی محتوای آن کمک کند مقایسه ویژگی های چهارده گانه منسوب به شاه سلطان حسین در تحفهالعالم با شایستگی های فرمانروای مطلوب ایرانی در کتاب آرمان شهریاری ایران باستان اثر ولفگانگ کناوت است. این نوشتار با به کارگیری روش کتابخانه ای در گردآوری داده ها و روش توصیفی- تحلیلی و مقایسه ای در پردازش آن ها، درصدد پاسخگویی به این پرسش است که صفات چهارده گانه که فندرسکی برای فرمانروای ممدوح خود (شاه سلطان حسین) ذکر کرده چه شباهتی با شایستگی های شاه آرمانی در کتاب کناوت دارند؟یافته های این پژوهش نشان می دهد از میان صفات چهارده گانه، شایستگی هایی نظیر عدالت، شجاعت و مهارت های رزمی، بخشندگی، زیبایی چهره و برازندگی اندام، بردباری و کنترل خویشتن، خرد و دانش ذیل عناوین مشابه در هر دو کتاب برجسته شده اند. برخی صفات مثل دین داری، فرهمندی و اقبال مندی، اخلاق خوش و سخنوری هرچند در کتاب کناوت ذیل یک عنوان مشخص نیامده اند ولی پیرامون آن ها، ذیل گفتارهای دیگر مطالبی بیان شده که به طور نسبی با صفات مذکور هم گرایی دارند. دسته آخر صفاتی همچون صله رحم، پرهیز از شتاب زدگی، عفت و عصمت، ساده زیستی هستند که کناوت به طور پراکنده اشاره هایی کوتاه به آن ها کرده است.

    کلیدواژگان: فرمانروای شایسته، هم گرایی، تحفهالعالم، فندرسکی، آرمان شهریاری در ایران باستان، کناوت
  • حسن زندیه*، حمیده شهیدی صفحات 25-42

    اختلافات قضایی جامعه در دوره مشروطه شامل دعاوی حقوقی و کیفری، بیانگر واقعیاتی است که در بستر اجتماعی، اداری و سیاسی جامعه در ایران، ایجاد شده بود. این نوشتار بر آن است، به روش توصیفی - تحلیلی دعاوی و شکایت های قضایی مردم تهران در حوزه حقوقی، از میان منابع به ویژه اسناد عدلیه به جای مانده از آن دوران، استخراج و بررسی نماید. در حوزه دعاوی حقوقی در این زمان می توان به اختلافات ملکی، مالی، ارث و وقف اشاره کرد. یافته ها نشان می دهد که در این حوزه بیشترین چالش میان افراد، مسایل مالی بوده است. رژیم نوپای مشروطه نیز از همان بدو تاسیس دچار بحران های فزاینده مالی بود. این امر علل زیادی داشت که بیشتر از عملکرد ناصحیح حکومت پیشین قاجاریه در مواجهه با مشکلات اقتصادی ناشی می شد. در این دوره ارزش پول ایران در قبال ارزهای معتبر خارجی بسیار تنزل کرد. از سوی دیگر نقدینگی موجود کشور هم به رغم نوسانات شدید پولی تا مدت مدیدی نمی توانست پاسخ گوی نیازهای داخلی کشور باشد. این وضعیت بر مردم هم تاثیر گذاشته و عمده شکایت های قضایی آنان در حوزه مسایل مالی بود.

    کلیدواژگان: ایران، تهران، مشروطه، نظام قضایی، دعاوی حقوقی
  • فخری زنگی آبادی، علی ناظمیان فرد* صفحات 43-64
    منحصربه فرد خود، به خلق آثار فراوانی در عرصه مطالعات تاریخی توفیق یافته است. گرچه او در این آثار، از سبک رایج دانشگاهی پیروی نکرده و تاریخ را با دانش های کمکی به هم درآمیخته است؛ اما در خلال مندرجات آثار گوناگون او مواردی را - به تصریح یا تلویح- می توان یافت که از تاملات نظری و مبانی فکر تاریخی وی مایه می گیرند. در اندیشه باستانی پاریزی، مولفه های وجودی تاریخ کدم اند و چه سهمی را در تاریخ شناسی به خود اختصاص می دهند؟ در نگرش وجود شناسانه او، عناصر سه گانه زمان، مکان و کنشگران، در حکم سازه های بنیادینی هستند که شاکله تاریخ را پدید می آورند. ماهیت هر یک از عناصر یادشده و همبستگی آنها در آفرینش رویدادهای تاریخی، عمده ترین محورهایی هستند که در کانون توجه این پژوهش جای دارند. یافته های این مطالعه که مبتنی بر روش توصیفی تحلیلی است، نشان می دهد که در اندیشه باستانی پاریزی، مکان گرچه می تواند به مثابه عاملی برای تشخص و تعین کنشگران عمل کند و زمینه را برای کامیابی و ناکامی آنها فراهم سازد، اما نادیده گرفتن عنصر زمان می تواند کنش کنشگران و بستر جغرافیایی آن را از عرصه تاریخی به ساحت اسطوره ای پس براند.
    کلیدواژگان: باستانی پاریزی، سازه های بنیادین تاریخ، زمان، مکان، کنشگران
  • حسین عبدالله پور، حبیب الله سعیدی نیا* صفحات 67-98

    بلوک حیات داود به محدوده ای جغرافیایی در ساحل خلیج فارس و در استان فعلی بوشهر گفته می شود که از اواسط دوره زندیه تا اواخر دوره پهلوی دو بندر تاریخی گناوه و ریگ و جزایر خا رگ و خار گو را شامل می شده است. تاریخ معاصر و پرفرازونشیب این بلوک از حدود اوایل حکومت صفویه که مقصد گروهی از طایفه لر و مهاجر «حیات غیبی» قرار می گیرد، آغاز و تا پایان حکومت پهلوی ادامه داشته است. جای نام این منطقه متاثر از نام اجداد حکمرانان آن یعنی خوانین حیات داودی هست. با عنایت به اهمیت موقعیت جغرافیایی این منطقه در سواحل و جزایر خلیج فارس و همچنین رخدادهای تاریخی آن به ویژه در دوره های موردنظر؛ پژوهش حاضر درصدد مطالعه جغرافیای تاریخی این مکان، سیر حکمرانی خوانین حیات داودی و بررسی نقش آن ها در تحولات سیاسی و اقتصادی این بلوک هست که به نوعی هدف این تحقیق نیز محسوب می شود. سوالات مطرح شده در این خصوص عبارت اند است از: وجه تسمیه حیات داود چیست؟ علل و عوامل تاثیرگذار بر اوضاع سیاسی و اقتصادی این منطقه در دوره های قاجار و پهلوی چه بوده و سرانجام خوانین و ضابطین آنچه شده است؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که احیاء و تاسیس بلوک حیات داود به وسیله اجداد خوانین حیات داودی و از اواسط دوره صفویه بوده و سبب نام گذاری این منطقه هم برگرفته از نام دو تن از بزرگان این قوم هست. این پژوهش تاریخی به روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر اسناد به دست آمده و همچنین مطالعات کتابخانه ای و تاریخ شفاهی انجام شده است.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، بلوک حیات داود، خانعلی خان، مهاجرت، حکومت قاجار و پهلوی
  • شهرام غلامی* صفحات 99-120
    گسترش شبکه راه های ارتباطی داخلی و داشتن راه دریایی مهم ترین مزیت نسبی برای ثبات اقتصادی و سیاسی یک کشور به حساب می آید. دسترسی به راه دریایی ضمن ایجاد تنوع بازار مقصد برای عرضه کالا، از وابستگی به کشورهای همسایه می کاهد. با این حال، در ایران دوره قاجار توجه چندانی به این موضوع نشد. در دوره رضاشاه تحول گسترده ای در زمینه راه سازی انجام گرفت که برخی از آن به عنوان «به هم بافتن ایران»(1) یاد کرده اند. حال، پرسش اساسی این است که سیاست راه سازی ایران دوره رضاشاه تحت تاثیر چه عواملی بود؟ این جستار با بهره گیری اسناد و منابع دست اول و به روش توصیفی - تحلیلی می کوشد تا پاسخ این پرسش را بر اساس نظریه توسعه وابسته و مدل نظام اقتصاد جهانی مرکز- پیرامون، تبیین و ارزیابی نماید. پیش فرض این جستار آن است که رشد اقتصاد کشاورزی ایران، به ویژه استان های شمالی در دهه های پایانی دوره قاجار تحت تاثیر توسعه اقتصادی کشور نیمه پیرامونی روسیه بود. یافته های پژوهش نشان می دهد که روس ها با آگاهی کامل از وابستگی شدید اقتصادی ایران در بعد صادرات و ترانزیت کالا به این کشور، از آن به عنوان اهرمی برای پیشبرد اهداف سیاسی و اقتصادی خود بهره برداری می کردند. بنابراین، بخش مهمی از سیاست راه سازی ایران برای کاهش فشارهای بازرگانی روسیه بر ایالات شمالی کشور بود. بخش مهمی از سیاست راه سازی این دوره برخلاف نظریه رایج که آن را صرفا طرحی امنیتی می پندارند، برای راه یابی به خلیج فارس و رفع محاصره اقتصادی ایالت های شمالی کشور بود. ساخت راه تبریز- رواندوز به سمت سوریه و دریای مدیترانه می توانست به سلطه اقتصادی روسیه بر ایالات شمال و غرب ایران پایان دهد.
    کلیدواژگان: اقتصاد کشاورزی ایران، توسعه وابسته، روسیه، راه سازی، ترانزیت کالا، رواندوز، تبریز
  • محسن مرسلپور* صفحات 121-140
    ادریس بدلیسی از دیوانیان دربار آق قویونلو بود که پس از روی کار آمدن حکومت صفویان، به عثمانی و دربار سلطان بایزید دوم پناهنده شد. وی مناصب مهمی در عثمانی بر عهده گرفت و آثاری ادبی، تاریخی، دینی و حتی طبی از خود برجای گذاشت. یکی از آخرین آثار بدلیسی «قانون شاهنشاهی» در اخلاق و آداب سلطانی بود که آن را برای سلطان سلیم نگاشت. «قانون شاهنشاهی» بایستگی ها و کارکردهای نهاد شاهی در ایران را در قالب مواهب وهبی و مکتسب عرضه نموده و الگوی مطلوبی از پادشاهان دادگر و دین مدار ایرانی برای سلطان عثمانی ترسیم کرد. هدف مقاله حاضر بررسی تحلیلی اندیشه سیاسی ادریس بدلیسی و تاثیر سنت اندرزنامه نویسی با محوریت الگوی ملکداری ایرانی بر کتاب «قانون شاهنشاهی» می باشد. از این روی مقاله حاضر با رویکرد تحلیلی و با بهره گیری از روش تحلیل محتوا بر پایه این پرسش ها سامان یافته که ادریس بدلیسی از چه اندیشه و منابعی متاثر بوده و چگونه الگوی ملکداری ایرانی را در  «قانون شاهنشاهی» مطرح  نموده است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که بدلیسی «قانون شاهنشاهی» را به سیاق آثار اخلاق سیاسی تدوین نموده لکن از نظر محتوا و اندیشه ی سیاسی با بهره گیری از اندرزنامه های سلف چون سیاست نامه و نصیحت الملوک و اقتباس اندیشه سیاسی آنها، سنت اندرزنامه نویسی را بر محور الگوی ملکداری ایرانی در عثمانی امتداد بخشید
    کلیدواژگان: ادریس بدلیسی، قانون شاهنشاهی، اندرزنامه نویسی، الگوی ملکداری ایرانی
|
  • Yaqub Tabesh * Pages 1-24

    The main subject of Abu Talib Fenderski's book, Tohfat ol-Alam, is to describe the characteristics of King Sultan Hussein and the events of the first two years of his rule. One of the aspects of the analysis of this work that seems to be able to help understand the genealogy of its content is the comparison of the 14 characteristics attributed to Shah Sultan Hussein in Tohfat ol-Alam with the merits of the desired Iranian ruler in Wolfgang Knauth's book the ideal king of Ancient Iran. Using a library method in data collection and a descriptive-analytical and comparative method in processing them, this article seeks to answer the question of what similarities Fenderski mentioned for his praiseworthy ruler (Shah Sultan Hussein) with the merits of an ideal king Do they have in the book Knauth? The findings of this study show that among the fourteen traits, competencies such as justice, courage and combat skills, generosity, facial beauty and body fit, tolerance and self-control, wisdom, and knowledge are highlighted under similar titles in both books. Some attributes such as religiosity, benevolence and good fortune, good morals, and eloquence, although not given a specific title in the book of Knauth, about them, other statements have been made that are relatively convergent with the mentioned attributes. The last category of attributes such as mercy, avoidance of haste, chastity, and infallibility, is simple biology to which Knauth has occasionally made brief

    Keywords: The ideal king, Integration, Tohfat ol-Alam, Fenderski, The ideal king in Ancient Iran, Knauth
  • Hassan Zandieyh *, Hamideh Shahidi Pages 25-42

    Judicial disputes of the society in the Constitutional period including legal and criminal lawsuits represent events which occurred in the social, administrative and political context in Iran.This analytic-descriptive study seeks to explore the lawsuits and legal claims among the sources especially the judicial documents left from the people of Tehran in the Constitutional period. Property and financial disputes, inheritance and endowment are mentioned in the field of litigation of that period.The findings prove that financial issues were the most problematic ones for the people. The fledgling constitutional regime had growing financial crises since its inception.Among the many reasons for this was the improper performance of the former Qajar government facing economical problems. The value of Iran's currency fell severely in comparison to the other credible foreign currencies.Furthermore, despite the severe monetary fluctuation, the existing liquidity of the country could not meet the domestic needs of the country. This situation affected people and led to many financial lawsuits and legal claims.Furthermore, despite the severe monetary fluctuation, the existing liquidity of the country could not meet the domestic needs of the country. This situation affected people and led to many financial lawsuits and legal claims.Furthermore, despite the severe monetary fluctuation, the existing liquidity of the country could not meet the domestic needs of the country. This situation affected people and led to many financial lawsuits and legal claims

    Keywords: : Qajar period, Zemmeh, Zemmehnameh, Physical Structure, content structure
  • Fakhri Zangiabadi, Ali Nazemianfard * Pages 43-64
    Mohammad Ebrahim Bastani Parizi (1304-1393) is one of the most famous Iranian scholars who, with his unique style, has succeeded in creating many works in the field of historical studies.  Although he did not follow the usual academic style in these works, he combined history with auxiliary sciences; But in the contents of his various works, one can find - explicitly or implicitly - things that stem from his theoretical reflections and the foundations of his historical thought. In his opinion, what are the existential components of history and what is their role in historical studies? In his ontology, the three elements of time, place and actors are the basic structures that create the formation of history. The nature of these elements and their correlation in the creation of historical events are the main axes which are in the focus of this research. The findings of the current study, which is based on a descriptive-analytical method, show that- in Bastani Parizi thought- although space can act as a factor for the identification and determination of actors, and provides the basis for their success and failure, ignoring the element of time can drive back the action of actors and its geographical context, from the historical arena to the mythical realm
    Keywords: Bastani Parizi, The basic structures of history, time, place, agents
  • Hossein Abdollah Por, Habibollah Saeedinia * Pages 67-98

    The territory of Hayat Davoud is a geographical district alongside the Persian Gulf which is now located in Bushehr Province. By the middle of Zandiye era to the end of Pahlavi kingdom, Genaveh and Rig; two historical ports, and also Kharg and Khargou islands made up this block. The adventuresome history of the territory roots in the beginning of Safavid dynasty when a group of migrant Lors called [Hayat Gheybi] resided there and comes to end by the Pahlavi`s fall. The new comers assigned their ancestors` title to the area; Hayat Davoud.Considering the importance of this district alongshore the Persian Gulf and its islands and also its political events during the time limit of this study, the research aims to investigate the geographical history of the area, the landlords of Hayat Davoud and their governing history and finally those governor's` roles in political and economic up and downs of the territory which can be considered as the main objective of the study. By doing this research, the following questions are going to be answered: the etymology of Hayat Davoud? What are the influential factors evolving the territory politically and economically during the Qajar and Pahlavi era? And, what happened to the landlords and executive officers of the Hayat Davoud block? This historical research is done on a descriptive-analytic method and the historical documents, library resources and oral history have been applied as the material of the study

    Keywords: the Persian Gulf, Hayat Davoud Territory, KhanAli Khan, Migration, Qajar, Pahlavi Kingdom
  • Shahram Gholami * Pages 99-120
    Expanding of the transport routes and having a sea route is the most important comparative advantage for the economic and political stability of a country and reduces dependence on neighboring countries. However, during the Qajar period, little attention was paid to this issue. During Reza Shah's reign, there was an extensive development in the road construction, that some have been referred it as "Knitting Iran together". Now, the main question is what factors influenced the extensive road construction policy of Iran during the Reza Shah period? This paper wants to answer this question based on the theory of dependent development and the model of the central-peripheral world economic system. The premise of this paper is that the growth of Iran's agricultural economy, especially the Northern provinces in the last decades of the Qajar period was influenced by the economic development of the semi-peripheral country of Russia. Research findings Shows that this dependence continued during the reign of Reza Shah and the Russians aware of Iran's economic dependence on this country, used it as leverage to apply their political and economic goals. Thus, an important part of Iran's road-building policy was to reduce Russian trade pressures on the northern provinces. The government expanded its road construction policy to south and the west of the country with the aim of access to the Persian Gulf and the Mediterranean ports. Construction of Tabriz-Ruwanduz road to the Mediterranean Sea could end Russia's economic domination of the northern and western provinces of Iran
    Keywords: Agricultural Economy, dependent development, Russia, Road construction, transit of goods, Ravanduz, Tabriz
  • Mohsen Morsalpour * Pages 121-140
    Idris Bitlisi was one of the Bureaucrats of the Aq Quyunlu’s curt who took refuge in the Ottoman Empire and in the court of Sultan Bayezid II after the Safavid rule came to power. He held important government official in the Ottoman Empire and left literary, historical, religious and even medical Books. One of the last ecclesiastical works was "Qanoon-e-Shahanshahi" in the ethics and customs of the Sultan, which he wrote for Sultan Selim. The "Qanoon-e-Shahanshahi" presented the requirements and functions of the Kingdom institution in Iran in the form of Gods gift and drew a favorable model of the Persian kings of justice and religion for the Ottoman sultan. The purpose of this article is to analyze the political thought of Idris Bitlisi and the influence of the tradition of writing Andarznameh with a focus on the Iranian Governmental model on the "Qanoon-e- Shahanshahi". Therefore, the present article is organized with an analytical approach and using the content analysis method based on these questions, from what ideas and sources Idris Bitlisi was influenced and how he proposed the model of Iranian Government in the "Qanoon-e-Shahanshahi". Findings show that Bitlisi has compiled the "Qanoon-e-Shahanshahi" in the context of the works of political ethics, but in terms of content and political thought by using the Andarznameh of predecessors such as the Siasatnameh and Nasihat-al-Muluk and the adaptation of thought Their political extension extended the tradition of writing Andarznameh on the axis of the Iranian Governmental model in the Ottoman Empire.
    Keywords: Idris Bitlisi, Qanoon-e-Shahanshahi, Iranian Governmental model, Andarznameh, Ottomans