فهرست مطالب

پژوهشنامه تمدن ایرانی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 5، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی بازوند*، آرش امرایی صفحات 1-28
    سرچشمه مرگ را هم زمان با منشا حیات باید جست وجو کرد. در فرهنگ اساطیری و باستانی ایران به مساله مرگ و اعتقاد به سرای باقی و بهشت و دوزخ اشاره شده است. مطالعه پیشینه انسان ناظر بر آمیختگی مرگ و زندگی است و به تبع آن دیدگاه های متفاوتی در پیوند میان مرگ و زندگی وجود دارد. برخی مرگ و زندگی را مانند شب و روز جز ذات جدایی ناپذیر طبیعت دانسته اند و گروهی دیگر مرگ را در مقابل زندگی قرارمی دهند و اعتقاد دارند که تقابل و تضاد میان این دو پدیده، بنیادی ترین تضادی است که در انسان و سایر موجودات وجود دارد. به هر حال، مرگ و زندگی چه در کنار هم و چه در تقابل با هم باشند، همراهان جدایی ناپذیر یکدیگرند. جدایی ناپذیری مرگ و زندگی از اصول بنیادی هستی است. زندگی با مرگ به نتیجه می رسد و از طریق همین مرگ است که زندگی معنا و مفهوم پیدا می کند. تنها در سایه مرگ است که می توان به شناخت زندگی دست یافت؛ زیرا با مرگ، حقیقتی که آن را زندگی می دانیم به صورتی منطقی و معین پایان می پذیرد؛ بنابراین می توان گفت چون هستیم می میریم؛ زیرا جوهر زندگی در کنار مردن قابل تشخیص است. در این مقاله برآنیم با تکیه بر شاهنامه فردوسی، به بررسی مرگ و چگونگی برپایی مراسم سوگ، مدت سوگواری و آداب و رسوم مرتبط با آن و به چگونگی تدفین مردگان پرداخته می شود و در ادامه به صورت گذرا به پدیده مرگ در باور مذاهب باستانی رایج در ایران باستان اشاره می شود.
    کلیدواژگان: مرگ، آیین، سوگ، ایران، شاهنامه
  • مهدی ذوالفقاری*، ابوذر عمرانی، علی غلامعلی صفحات 29-58
    بی ثباتی سیاسی از مشخصات پایدار حیات سیاسی ایران در دوره معاصر بوده است. یکی از دوره های بی ثبات در تاریخ سیاسی ایران دوره مشروطیت است. انقلاب مشروطه با پشتیبانی بخش های زیادی از مردم و طبقات اجتماعی به پیروزی رسید، اما سیر حوادث نشان داد که نه تنها امنیت و قانون تحکیم نیافت، بلکه دوره ای طولانی از هرج و مرج و بی ثباتی سیاسی به وجود آمد. صاحبنظران شکاف های اجتماعی مختلف مانند شکاف دین و دولت، شکاف نسل ها و شکاف های قومیتی را از علل مهم بی ثباتی های این دوره ذکر کرده اند. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش شکاف دین و دولت بر بی ثباتی سیاسی دوره مشروطه است. در این راستا این سوال مطرح می شود که شکاف دین و دولت چه تاثیری بر بی ثباتی سیاسی عصر مشروطه داشته است؟ در ادامه این فرضیه مطرح می شود که شکاف دین و دولت با بار شدن با شکاف نسل ها و شکاف های قومیتی، یکدیگر را تقویت کرده و به صورت متراکم در آمده است، از این رو باعث ایجاد بی ثباتی های سیاسی مهمی در این مقطع شده است. مقاله حاضر در نظر دارد با روش تبیینی- تحلیلی و با استفاده از داده های تاریخی، ضمن اشاره به شکاف نسل ها و شکاف های قومیتی، به بررسی نقش این شکاف در بروز بی ثباتی های دوره مشروطه بپردازد.
    کلیدواژگان: عصر مشروطه، دوره قاجاریه، شکاف دین و دولت، بی ثباتی سیاسی
  • فاطمه رستمی، کنیزرضا آخوندی صفحات 59-97

    سرزمین ایران با داشتن تمدن بزرگ و گسترده، سرشار از نمادهاست که بازگوکننده باورهای ایرانیان می باشد. یکی از نمادهای بر جای گذشته از کهن ایران زمین و تاریخ اساطیری آن، نماد خورشید است که ریشه در باورها و عقاید مذهبی آن روزگار دارد. نشان یاد شده، پس از اسلام کاربرد دوباره پیدا کرد و عهد ایلخانی اهمیت و کاربرد این نماد به شیوه های مختلف مورد بازبینی قرار گرفت. دستاورد پژوهش حاضر نشان می دهد که  در دوره ایلخانان، پیوند خورشید با مهر، ناهید، گل ها، گیاهان، حیوانات، پرندگان و اشکال هندسی نمود چشمگیری پیدا کرده است. همچنین در این دوره، با توجه به ریشه های اساطیری، خورشید جاندار محسوب شده و به بسیاری از اعمال و مشخصات انسانی از جمله زیبایی، پادشاهی و... نسبت داده شده است. مقاله پیشرو به روش توصیفی - تحلیلی به بررسی نماد خورشید و مفاهیم مرتبط با آن در منابع دوره ایلخانی پرداخته است.

    کلیدواژگان: نماد، خورشید، ایلخانان، مهر
  • بابک شاه پسندزاده صفحات 99-130

    سهروردی، پایه گذار حکمت اشراق و بنیان گذار وحدتی در قلمرو نور بود که آن را «وحدت حقیقت» و نور را «حقیقت واحد» نام نهاد. براساس این دیدگاه تمام کثرت های عالم، با سلسله مراتبی از عوالم نورانی، در احاطه همین حقیقت واحد می باشند. از آنجاکه حکمت و هنر، هر دو به زبان رمز بیان می شوند و سرچشمه ای واحد دارند و حکمت اشراق به عنوان فلسفه ای نور محور، بنیاد هنر اسلامی- اشراقی به شمار می آید؛ از این رو دیدگاه سهروردی در خصوص رمز وحدت در مراتب نور (وحدت معنا)، حاوی ظرایفی است که می توان بر پایه آن ها به اصولی در خصوص حضور اصل وحدت در نشانه های کالبدی (وحدت صورت) معماری اسلامی دست یافت. به بیانی دیگر، نور در حکمت اشراق،  به عنوان حقیقت واحد، رمزی است که می تواند به مثابه مظهر سلسله مراتب عوالم نورانی و با واسطه عالم نورانی مثال، آثار معماری را در قالب جلوه گاه حضور حقیقت، به نشانه هایی برای رمزگشایی معانی نهفته در لایه هایی متحد فضاها بدل نماید. از این رو در میان آثار معماری دوران اسلامی، از یک سو معماری مساجد با توجه به قابلیت های نمادین خود، می توانند محملی برای رمزگذاری و رمزگشایی مفاهیم وحدت آفرین نور (حقیقت واحد)  باشند و از سوی دیگر یکی از بهترین شیوه های درک رموز و معانی مستتر در کالبد فضاها روش شناخت نشانه هاست. از این رو تحلیل نشانه شناختی فضا و عناصر معماری مسجد امام اصفهان (نمونه موردی تحقیق)، به عنوان «محمل نور»، معرف این مهم است که نور منشا وحدت و تالیف تمام زیبایی ها و قابلیت های ادراکی - مفهومی در این اثر است و معمار آن توانسته با دریافت وجوه کیفی جایگاه متعالی و وحدت آفرین نور و بهره گیری از وجوه نشانه (عمدتا نمادین)، اتحاد میان جهان نورانی (معنوی) و جسمانی (مادی) را به واسطه عالم مثال (خیال) ارایه دهد. رویکرد این تحقیق کیفی، گردآوری داده های مورد نیاز، به روش اسنادی و کتابخانه ای بوده و در سامان دهی داده ها ، ضمن استفاده از روش توصیفی، با شیوه تجزیه و تحلیل تطبیقی، یافته ها مورد ارزیابی و تفسیر قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: سهروردی، حکمت اشراق، وحدت، عالم خیال، رمز و نشانه، مسجد امام اصفهان
  • منصور طرفداری صفحات 132-157

    ملی گرایی در چارچوب تعاریف نو و متاثر ازغرب جزو گفتمان های مهم اندیشه سیاسی و اجتماعی ایران معاصر به شمار می رود که طی سده نوزدهم و عمدتا از عصر ناصری به بعدتوسط اندیشه ورزان غرب آشنا موردتوجه واقع شد و در عهد پهلوی کاملا نمایان گشت. ملی گرایی در دوره مورد بحث از عناصر و اشکال مختلفی برخورداراست، ازجمله می توان به باستان گرایی اشاره کرد که با نوعی تعلق خاطر شدید نسبت به مواریث ایران پیش از اسلام توام است. براین اساس، واکاوی ارتباط بین باستان گرایی وملی گرایی ودر چشم اندازی کلی تر ملی گرایی مبتنی بر باستان گرایی و تفاوت آن با دیگر اشکال ناسیونالیسم وپیامدهای آن مسئله اصلی این نوشتار به حساب می آید. بدین ترتیب، پژوهش پیش رو کوشش کرده با تحلیل محتوای منابع مرتبط به شیوه کتابخانه ای، با پاسخ دادن به پرسش های اساسی تحقیق در زمینه پیوند باستان گرایی و ملی گرایی، ابعاد موضوع را روشن سازد. یافته های تحقیق از یکسو نشان می دهد که علاوه بر نخبگان غرب آشنا، پارسیان هند نیز در شکل گیری اندیشه باستان گرایی وتلفیق آن با ملی گرایی نقش مهمی ایفا کرده اند. از سوی دیگر، اساسا باستان گرایی باعث تمایز دو گفتمان ملی گرایی معطوف به حال و واقعیت های موجود و ملی گرایی نسبتا عاطفی وگذشته گرا در این دوره شده است.

    کلیدواژگان: قاجار، پهلوی اول، پارسیان هند، ملی گرایی، باستان گرایی
  • اکرم کرمعلی*، مجتبی ذهابی، سهم الدین خزایی صفحات 159-184

    به دنبال فتح ایران توسط مسلمانان و گرویدن اکثریت ایرانیان به اسلام، به طور نسبی در دو سده ی اول ه. ق فرهنگ ایرانی دچار تغییراتی شد. با وجود این بخش چشم گیری از آداب و سنن ایران پیش از اسلام ، حیات خود را در کنار ارزش های دینی جدید حفظ کرد . تحولات سیاسی و دینی در ایران باعث شد برخی از این سنت ها به فراموشی یا کنار نهاده شد . اما بعد از گذشت دو سده از فتح ایران و به دنبال روی کار آمدن حکومت های محلی تلاش های برای بازیابی و گسترش دوباره ی سنت های باستانی صورت گرفت . در این میان آل بویه از جمله سلسله هایی بود که در این زمینه نقش برجسته ای داشت و زمامداران این سلسله ی محلی ایرانی، گام های اساسی برای حفظ آداب و رسوم و آیین های ملی و احیاء آن برداشتند. این پژوهش در صدد پاسخ دادن به این سوال است که هدف حاکمان آل بویه از احیای فرهنگ ایران باستان چه بوده است؟ نتایج تحقیق حاکی از آن است که فرمانروایان آل بویه به منظور کسب مشروعیت و بهتر پذیرفته شدن حکومتشان توسط مردم در صدد برآمدند تا به پاره ای از عناصر و مولفه های سیاسی و فرهنگی ایران باستان عطف توجه نشان دهند.در این پژوهش تلاش بر آن است تا با استخراج  اطلاعات و داده های تاریخی از منابع دست اول و با استفاده از رویکرد تاریخی به روش توصیفی- تحلیلی به پاره ای تلاش های فرمانروایان آل بویه در زمینه توجه به فرهنگ ایران باستان بپردازد.

    کلیدواژگان: آل بویه، فرهنگ، ایران باستان، ساسانیان
|
  • Ali Bazvand *, Arash Amrai Pages 1-28
    The origins of death should be investigated by the origin of death at the same time. In ancient Persian mythology and culture death ,believing in other world, paradise and hell have been mentioned as a phenomenon. The Study of human history shows a mixture of life and death, and consequently there are different views about life and death. In some cases ,death and life have been considered as an integrated part of each other like day and night and some others believed that the conflict between these two phenomena is a fundamental contradiction between humans and other creatures. However, life and death being together or in opposition, are inseparable companions. The inseparability of life and death is one of the fundamental principles of the world. Life ended in death and it can be meaningful by death. Comprehending life can only be achieved in the shadow of death. Since the reality of life ended in death rationally and punctually. Thus we can say that we die because we live and exist, so the reality of life is distinguished through the death. The present study relies on the book of the Shahnameh to the attitudes and beliefs of our ancestors about death and its rituals and comparison the Iranian people's rituals of the Earth in the face of death, before Islam and after Islam.
    Keywords: Death, ceremony, Mourning, religions, Iran
  • Mahdi Zolfaghari *, Abouzar Omrani, Ali Gholamalipor Pages 29-58
    The divide between religion and government and the political instability of the constitutional era Political instability has been an enduring feature of Iranian political life in the contemporary era. One of the unstable periods in Iranian political history is the constitutional period. The constitutional revolution succeeded with the support of many people, but the events showed that not only security and law were not consolidated, but also a long period of chaos and political instability. Experts have cited various social divisions, such as the divide of religion and the state, generational divisions and ethnic divisions as important causes of instability during this period. The purpose of this study is to investigate the role of religion and state in the political instability of the constitutional period. Does the question arise as to how the divide between religion and government has affected the political instability of the constitutional age? It is further hypothesized that the divide between religion and the state, reinforcing each other through generational divisions and ethnic divisions, will create political instability at this time. The paper intends to study the role of this gap in the constitutional period instability by using explanatory-analytical method and using historical data while referring to generational and ethnic divisions.
    Keywords: Constitutional Era, Qajar Period, Divide between State, Government, Political Instability
  • Fatemeh Rostami, Kanizreza Akhondi Pages 59-97

    The land of Iran, with its vast and vast civilization, is full of symbols that reflect Iranian beliefs. One of the symbols of ancient Iranian past and its mythological history is the symbol of the sun, which has its roots in religious beliefs. The symbol was re-used after Islam and represents one of the most important epochs of the Ilkhanid era, which was very important during that time. In this descriptive-analytic study, the symbol of the sun was studied in the Ilkhanid period sources and using historical sources it was concluded that in the Ilkhanid period, the symbol of the sun first grew with religious motivation and then with the national motivation. It was further added that in this period the national and religious aspect of the aforementioned allegory was emphasized, and with this constant motive and association with the religion of different ages, it easily entered the next period and became a symbol of new beliefs.

    Keywords: symbol, Sun, Ilkhanids, Seal
  • Babak Shahpasandzadeh Pages 99-130

    Sohrevardi was the founder of unity in the realm of light. He called unity ‘the unity of truth’ and light ‘the unified truth’. His enlightenment wisdom is the foundation of Islamic-enlightenment art, and since wisdom and art are expressed in code language, both can be considered to have a single source. Based on Sohrevardi's view on the code and sign of light, principles can be found regarding the presence of unity in the body of Islamic architecture. The light in the wisdom of enlightenment, with the transcendence of the sublime works of architecture, is a sign that can be the manifestation of the secrets hidden in the layers of the realities of existence. Explaining his cryptic attitude towards the unifying effects of light and examining the dimensions of cryptography in Islamic architecture, this research analyzes examples of the position of this attitude in the architecture of Imam Mosque in Isfahan. The analysis of the architectural space of this mosque shows that light is the source of all the beauties, and perceptual capabilities and the Muslim architect has been able to present the unity between the luminous (spiritual) and material worlds by receiving qualitative aspects and a little of his transcendent position. In this research, in order to analyze the physical unity of the spaces of Imam Mosque of Isfahan and with a semiotic approach to Sohrevardi's philosophical system, data collection will be done by documentary-library method and their analysis and judging will be done through a descriptive-analytical method.

    Keywords: Sohrevardi, Wisdom of Ishraq, Unity, The world of Imagination, The code, sign, Imam Mosque of Isfahan
  • Mnsour Tarafdari Pages 132-157

    Nationalism in the framework of new definitions and influenced by the West is one of the important discourses of contemporary Iranian political and social thought, which was considered by familiar Western thinkers during the 19th century and mainly from the Nasserite era onwards and became quite apparent in the Pahlavi era. Nationalism has various elements and forms in the period under discussion, including archeology, which is associated with a strong attachment to the heritage of the pre-Islamic Iran. Accordingly, the analysis of the relationship between archaism and nationalism and in the more general perspective of nationalism based on archaism and its differences with other forms of nationalism and its consequences is the main issue discussed in this article. Thus, the present study has tried to clarify the dimensions of the subject by analyzing the content of resources related to the library method, by answering the basic research questions in the field of the connection between archeology and nationalism. On the one hand, the research findings show that in addition to the elites of the familiar West, the Persians of India also played an important role in shaping the idea of ​​Archaism and combining it with nationalism. On the other hand, archaism has basically distinguished between the two discourses of nationalism focused on the present and the existing realities and relatively emotional and past nationalism in this period.

    Keywords: Qajar, First Pahlavi period, Indian Persians, nationalism, Archaism
  • Akram Karamali *, Mojtaba Zahabi, Sahm Addin Kozaee Pages 159-184

    Following the conquest of Iran by Muslims and the conversion of the majority of Iranians to Islam, in the first two centuries AH, The Iranian culture underwent changes. Despite this significant part of the pre-Islamic Iranian customs and traditions, it maintained its life alongside new religious values. Political and religious developments in Iran caused some of these traditions to be forgotten or discarded. However, two centuries after the conquest of Iran and following the establishment of local governments, efforts were made to restore and expand ancient traditions. Al-Buwayh, meanwhile, was one of the leading figures in the field, and the rulers of this local Iranian dynasty took fundamental steps to preserve and revive national customs and rituals. This study seeks to answer the question of what was the purpose of Al-Buwayh in reviving the culture of ancient Iran? The results of the study show that by paying attention to some of the cultural and political elements of ancient Iran, the rulers of Al-Buwayh sought to gain legitimacy and be better accepted by the people. In this study, an attempt was made to extract historical information and data from first-hand sources and using a historical approach in a descriptive-analytical way to pay attention to some of the efforts of Al-Buwayh rulers in paying attention to the culture of ancient Iran.

    Keywords: Al Buyehe, culture, Ancient Iran, Sassanids