فهرست مطالب

دانشکده دندانپزشکی مشهد - سال چهل و ششم شماره 2 (پیاپی 121، تابستان 1401)

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال چهل و ششم شماره 2 (پیاپی 121، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • طاهره نصرت زهی*، فاطمه اربابی کلاتی، مریم صانعی صفحات 88-92
    مقدمه

    لیکن پلان، یک بیماری التهابی مزمن با پایه ایمونولوژیک با درگیری پوستی مخاطی است. اما علت و آسیب شناسی این بیماری هنوز ناشناخته است. روی، یکی از ضروری ترین عناصر مورد نیاز بدن است که به عنوان تثبیت کننده غشای سلولی عمل میکند و برای تقویت سیستم ایمنی ضروری است. به علت تناقص مطالعات موجود، مطالعه حاضر جهت مقایسه سطح سرمی روی، در بیماران مبتلا به لیکن پلان دهانی اروزیو و آتروفیک، با افراد سالم انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه موردی- شاهدی، 20 بیمار با لیکن پلان دهانی اروزیو و آتروفیک و 20 فرد سالم (از بین داوطلبین سالم که از لحاظ سن و جنس با گروه مورد، مشابه بودند)، انتخاب شدند. افراد جهت بررسی میزان روی موجود در خون، به سازمان انتقال خون ارجاع داده شدند. سپس نتیجه آزمایش بررسی و به بیمارتحویل داده شد. جهت تحلیل داده ها از آزمون من-ویتنی استفاده شد.

    یافته ها

    متوسط سن افراد شرکت کننده در گروه های لیکن پلان دهانی اروزیو و آتروفیک، 9/16±7/46 سال و در گروه کنترل 1/10±5/41 سال بود که از لحاظ آماری تفاوت معنی داری با هم نداشتند.056/0=P در دو گروه مورد 6 نفرمرد و بقیه زن بودند؛ درگروه کنترل 5 نفر مرد و بقیه زن بودند. در این مطالعه متوسط سطح سرمی روی در گروه کنترل 6/19±21/84 µg/dl و درگروه مورد 8/20±9/76 µg/dl بود که با تست من-ویتنی، تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد.(2/0=P)

    نتیجه گیری

    علیرغم پایین تر بودن سطح سرمی روی در بیماران لیکن پلان دهانی اروزیو و آتروفیک، این عنصر همچنان در محدوده طبیعی است و به نظر نمی رسد در پاتوژنز بیماری نقشی داشته باشد.

    کلیدواژگان: لیکن پلان دهانی، روی، سرم، پاتوژنز
  • عبدالرحیم داوری*، محمدعلی مقدم، هاله داودی صفحات 93-102
    مقدمه

    با توجه به اهمیت ریزنشت ترمیم های کامپوزیت خلفی در عود پوسیدگی، حساسیت دندان، بعد از ترمیم و آسیب پالپ دندان این مطالعه با هدف ارزیابی میزان ریزنشت ترمیم های کامپوزیت CL II با استفاده از دو روش Open Sandwich و Snowplow انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 64 دندان پرمولر با حفره کلاس II با مارجین 1 میلی متر پایین تر از محل اتصال مینا و سمان تهیه گردید و به دو گروه تقسیم شد. در گروه اول یک لایه گلاس آیونومر رزین مادیفاید با ضخامت 1 میلیمتر در کف جینجیوال گذاشته و کیور شد. سپس حفره با ژل اسید فسفریک، اچ گردید و بعد از شستشو، باندینگ اعمال شد. سپس حفرات با رزین کامپوزیت Z250 3M ESPE  به صورت لایه لایه ترمیم شدند. در گروه دوم، بعد از تراش و آمادگی حفره در کف جینجیوال به ضخامت 1 میلیمتر کامپوزیت قابل سیلان (Filtek Z350 3M) بدون کیور کردن قرار داده و بعد از پک کردن 1 میلیمتر رزین کامپوزیت هیبرید، با هم کیور گردید. جهت ارزیابی ریزنشت دندان ها، پس از3000 مرتبه ترموسایکلینگ به مدت 72 ساعت در متیلن بلو قرار گرفتند و در ادامه، به صورت مزیودیستالی از وسط برش داده شدند. نمونه ها زیر استریو میکروسکوپ بررسی شدند. میانگین ریزنشت میان دو گروه با استفاده از آزمون من-ویتنی مقایسه گردید.

    یافته ها

    در گروه اول با روش Open Sandwich میانگین میزان ریزنشت بر اساس میزان نفوذ رنگ برابر 66/10% نمونه ها و درگروه دوم با روشSnowplow برابر 25/5% بود . همچنین در روشOpen Sandwich 4/34% نمونه ها درجه صفر، 5/12% درجه یک،4/34 % درجه دو و 8/18% درجه سه نفوذ رنگ را نشان دادند. در روش SnowPlow در 9/46% دندانها درجه صفر، 25% درجه یک، 25% درجه دو و1/3% درجه سه نفوذ رنگ مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    استفاده از روش Snowplow و Open Sandwich نمی تواند ریزنشت ترمیم های کامپوزیت خلفی را به طور کامل حذف کند. میزان ریزنشت بین ماده ترمیمی و ساختار دندان در ترمیم های کلاس II با استفاده از روش Open Sandwich به طور معناداری بیش از روش Snowplow می باشد.

    کلیدواژگان: ریزنشت، ساندویچ باز، اسنو پلو، کامپوزیت رزین
  • جواد سرآبادانی، امیررضا مشرقی، ارمغان صالحی*، مائده شکری، عبدالله رشید جوان صفحات 103-111
    مقدمه

    در سال های اخیر ایده استفاده از لیزر در دندانپزشکی به خصوص در جراحی های بافت نرم به صورت فراگیری مورد استقبال قرار گرفته و جراحی به کمک لیزر به امر شایعی بدل گشته است. هدف ما در این مطالعه، بررسی عوارض و میزان رضایت مندی بیماران پس از جراحی حذف ضایعات اگزوفیتیک به روش جراحی با لیزر بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 12 نفر از بیماران نیازمند جراحی ضایعات اگزوفیتیک محیطی، مانند: هایپرپلازی راکتیو و موکوسل انتخاب شدند. میزان درد پیش و پس از جراحی، توسط سیستم VAS و رضایتمندی، یک هفته پس از جراحی به وسیله چک لیست رضایتمندی بررسی شد. همچنین میزان بهبود زخم پس از سه هفته، با معاینه توسط دندانپزشک، مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    جراحی با لیزر Co2 رضایت حداکثری بیماران (٪84) را کسب کرده بود و (٪7/91) بیماران، شکایتی از درد پس از جراحی نداشتند. پس از سه هفته محل زخم در تمام بیماران بهبود یافته بود. یک مورد عود مجدد موکوسل مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به عدم وجود درد، رضایت حداکثری بیماران و التیام زخم در تمام مراجعین، موفقیت جراحی ضایعات اگزوفیتیک محیطی با لیزر کاملا مشهود است. با این حال این روش نیاز به ارزیابی کامل  تری دارد.

    کلیدواژگان: لیزر co2، ضایعات اگزوفیتیک، عوارض جراحی، رضایتمندی مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد، سال 1401 دوره 46، شماره 2 : 11 - 103
  • سید شجاع الدین شایق، سید محمدرضا حکیمانه، هدیه درخشی* صفحات 112-134
    مقدمه

    پرینت سه بعدی یک روش ساخت لایه لایه است که برای ساخت مدل سه بعدی ساختار های پیچیده استفاده می شود. این تکنولوژی دارای روش ها، مواد و تجهیزات متعدد است. هدف از این مطالعه مروری، بررسی کاربرد پرینترهای سه بعدی در ساخت پروتزهای دندانی است؛ که در آن انواع روش های پردازش، متریال و دقت هرکدام را ارزیابی کردیم.

    مواد و روش ها

    از یک روش استاندارد جستجو در پایگاه های اطلاعاتیPubMed وGoogle scholar استفاده شد. معیار ورود مطالعه، مقالات چاپ شده به زبان انگلیسی، در زمینه ساخت پروتز و کاربرد روش افزایشی در مراحل کار، در محدوده سال های 2015 تا 2020 بود.

    یافته ها

    در مجموع 2250 مقاله از طریق جستجو در پایگاه های اطلاعاتی، به دست آمد. با توجه به معیارهای خروج، 27 مقاله (3 مقاله مروری، 2 مطالعه کلینیکی و 22 مطالعه آزمایشگاهی) مربوط به تکنولوژی پرینت سه بعدی در پروتز انتخاب شد. تاکنون در پروتزهای دندانی از روش های استریولیتوگرافیStereolithography (SLA) ، ذوب لیزری Selective Laser Melting (SLM)، جوش افزایشی Fused Deposition Modeling(FDM) و تزریق مواد Material jetting (inkjet) برای ساخت راهنمای جراحی، ایمپلنت، کست، تری اختصاصی، پروتز متحرک، الگوهای ریختگی، فریم های فلزی و پروتز های ثابت استفاده شده است.

    نتیجه گیری

    ظهور تکنولوژی سه بعدی و دیجیتال تاثیر به سزایی روی بازسازی دندان ها و کارهای پروتزی داشته است. کیفیت قطعات  پروتز های ساخته شده با استفاده از این تکنولوژی در اکثر مواقع از نظر کلینیکی قابل قبول می باشد و می تواند جایگزین روش های متداول شود. روش های پرینت و مواد مورد استفاده در دندانپزشکی، هر روز پیشرفت می کند. برای کاربرد موفق این روش، نیازمند آشنایی کامل و به روز با روش کاربرد مواد، محدودیت ها و مزایای این تکنیک جدید هستیم.

    کلیدواژگان: پرینت سه بعدی، تولید افزودنی، کاربرد دندانپزشکی، پروتزهای دندانی
  • سپیده صفری، میثم مهابادی*، رضا دارابی صفحات 135-147
    مقدمه
    در سالهای اخیر استفاده از آلیاژهای فلزی در دندانپزشکی به خصوص در پروتزهای دندانی رو به گسترش است. با توجه به ضرر های این آلیاژها برای سلامتی انسان، نیاز به تحقیق بیشتری در رابطه با میزان آزاد شدن یونهای این آلیاژها احساس می شود. هدف از این تحقیق بررسی و مقایسه میزان آزاد سازی یونهای کروم _کبالت و مولیبدن در آلیاژ سینترون، در دو PH مختلف با و بدون شبیه سازی سیکل پخت پرسلن به روش اسپکتروسکوپی جذب اتمی بود.
    مواد و روش ها
    در این آزمایش از 20 نمونه و دو محیط اسیدی با PH 2/4 و5/6 استفاده شد. نیمی از نمونه ها بدون شبیه سازی پخت پرسلن و نیمی دیگر بعد از شبیه سازی پخت، به مدت 7 روز در دمای37 درجه در یک محیط بسته تیوب سانتریفیوژ استریل شامل 5/7 میلی لیتر محلول اسیدی با PH 2/4 و 5/6 انکوبه شدند. در نهایت، محلول برای بررسی میزان یونهای آزاد شده از آلیاژ سینترون با روش اسپکتروسکوپی آنالیز شد. به کمک روش آنالیز واریانس دوطرفه و نرم افزار SPSS تحلیل نتایج صورت گرفت.
    یافته ها
    در نمونه های قرار گرفته در محلول با PH 2/4 و 5/6، مقدار آزاد شدن یونهای کروم، کبالت و مولیبدن با پخت، بیشتر از حالت بدون پخت بود و این تفاوت معنی دار بود. همچنین نتایج نشان داد که در نمونه های بدون شبیه سازی پخت، مقدار آزاد شدن یونها در محلول با PH 5/6 کمتر از آزاد شدن یون در محلول با PH 2/4 بود؛ در صورتی که در نمونه های با پخت، مقدار آزاد شدن یونها در محلول با PH 5/6 بیشتر از آزاد شدن یون در محلول با PH 2/4 بود، درحالی که این تفاوت معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که پخت پرسلن باعث تغییراتی در آلیاژها شده که منجر به آزادسازی بیشتر یونهای کروم، کبالت و مولیبدن شد. همچنین اسیدی تر شدن محیط میتواند باعث آزاد شدن بیشتر این یونها از آلیاژ در حالت بدون پخت شود، در حالی که در نمونه های با پخت یونها در محیط اسیدی تر کمتر آزاد شدند.
    کلیدواژگان: آلیاژ سینترون، آزاد شدن یون، اسپکتروسکوپی
  • عاطفه طاهری بروجنی، معصومه بهداروندی*، زهرا ساجدی صفحات 148-158
    مقدمه

    اسکواموس سل کارسینوما شایع ترین بدخیمی در حفره ی دهان است .تعداد و توزیع ماست سل ها بر پاتوژنز اسکواموس سل کارسینومای دهانی تاثیر دارد. از جمله آنزیم هایی که ماست سل ها می توانند تولید کنند، ماتریکس متالوپروتییناز-9 (MMP9) است که ممکن است رشد و رفتار تهاجمی این سرطان را تحت تاثیر قرار دهد. مطالعه حاضرتعداد ماست سل هاو بروز ایمونوهیستوشیمی MMP9 را در ضایعات اسکواموس سل کارسینومای دهانی بررسی می کند.

    مواد و روش ها

    تعداد 10 بلوک پارافینی از ضایعه ی اسکواموس سل کارسینومای دهانی از آرشیو بخش پاتولوژی دهان و فک و صورت دانشکده دندانپزشکی دانشگاه جندی شاپور اهواز و بیمارستان امام اهواز انتخاب شدند. از بلوک های پارافینی مربوط به این ضایعات برش هایی به ضخامت 4 میکرون تهیه شد و به روش ایمونوهیستوشیمی برای MMP9 و تولوییدن بلو برای ماست سل رنگ آمیزی شدند. بروز MMP9 در اپی تلیوم و بافت همبند بررسی و تعداد ماست سل ها درHPF 5 (High power field) شمرده شد و متوسط تعداد آن ها گزارش شد.

    یافته ها

     MMP9 در 8 نمونه در اپی تلیوم و 9 نمونه در بافت همبند (بالای 50٪) بروز پیدا کرد. در 1 نمونه MMP9 در اپی تلیوم بروز پیدا نکرد، ارتباط معناداری بین بروز ایمونوهیستوشیمی MMP9 و متوسط تعداد ماست سل در بافت همبند اسکواموس سل کارسینومای دهانی یافت نشد. به دلیل آن که یکی از نمونه ها از نظر بافت تومور بسیار اندک بود، از مطالعه ی ما خارج شد.

    نتیجه گیری

    بروز MMP9 در بافت همبندی تمام نمونه ها ممکن است در رفتار تهاجمی اسکواموس سل کارسینومای دهانی تعیین کننده باشد؛ اما این حضور ممکن است با تعداد ماست سل ها مرتبط نباشد و یا ممکن است با حضور تعداد بالای ماست سل ها در تضاد باشد.

    کلیدواژگان: اسکواموس سل کارسینوما، حفره ی دهان، ماست سل، ماتریکس متالوپروتئیاز
  • فرشاد عسکری، راشین گیتی* صفحات 159-167
    مقدمه

     تطبیق رنگ رستوریشن سرامیکی با بیس زیرکونیا و دندان طبیعی، یک چالش بالینی رایج است. هدف این مطالعه آزمایشگاهی بررسی تاثیر تعداد دفعات پخت و ترانسلوسنسی کور زیرکونیا بر ثبات رنگ و خشونت سطحی دو سیستم سرامیکی بر پایه زیرکونیا بود.

    مواد و روش ها

    60 نمونه زیرکونیا به شکل دیسک (1 × 10 میلی متر) با ترانسلوسنسی بالا و پایین (30 عدد در هر گروه) تهیه شد و با لایه های سرامیکی 1 میلی متری ونیر شدند. سپس در سه زیرگروه (n=10) تحت 3، 5 و 7 بار پخت قرار گرفتند. ثبات رنگ (∆E) پس از غوطه ور سازی نمونه ها در محلول قهوه و پارامتر خشونت سطحی (Ra (µm)) به ترتیب با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر و پروفیلومتر اندازه گیری شد. داده ها به کمک تست دوطرفه ANOVA و آزمون تعقیبی Tukey تحلیل شدند (0.05=α).

    یافته ها

    در هر دو سیستم زیرکونیا، تعداد دفعات پخت بر مقدار Ra موثر بود (P<0.001)، اما در تغییر رنگ تاثیری نداشت (P= 0.253) با افزایش دفعات پخت از 3 به 5 و 3 به 7 بار، سطح به طور معناداری صاف تر شد(P<0.001). نوع کور زیرکونیا تاثیر قابل توجهی بر ثبات رنگ پس از قرارگرفتن در قهوه داشت (P<0.001) اما تاثیری بر خشونت سطحی نداشت (P= 0.189). زیرگروه های کور زیرکونیا با ترانسلوسنسی بالا، رنگ پایدارتری نسبت به نمونه های ترانسلوسنسی پایین داشتند.

    نتیجه گیری

    پخت های متعدد پرسلن ونیر کننده تاثیری بر ثبات رنگ این دو سیستم سرامیکی با بیس زیرکونیا ندارند، اما ثبات رنگ سیستم کور زیرکونیا با ترانسلوسنسی پایین به طور قابل توجهی کمتر از کور زیرکونیا با ترانسلوسنسی بالا می باشد. با افزایش تعداد پخت پرسلن ونیر کننده، خشونت سطحی هر دو نوع رستوریشن با کور زیرکونیا به طور قابل توجهی کاهش می یابد، اما ترانسلوسنسی کور زیرکونیا تاثیری بر خشونت سطحی رستوریشن ها ندارد.

    کلیدواژگان: پایداری رنگ، پخت، ترانسلوسنسی، خشونت سطحی، زیرکونیا، سرامیک
  • سیاوش موشخیان، نصیر خیرآبادی، علی کاظمیان، مریم فرقانی راد* صفحات 168-175
    مقدمه
    در دوران پاندمی کرونا مهمترین استراتژی برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری، حفظ فاصله اجتماعی است. در روش های سنتی آموزش دندانپزشکی، تماس نزدیک بین استاد و دانشجوها غیر قابل اجتناب است. بنابراین باید از روش های جدیدتری استفاده نمود که در عین تداوم آموزش، از تماس های غیر ضروری جلوگیری شود. هدف از این مطالعه، بررسی روش آموزشی با بهره گیری از کلاس های آنلاین و فیلم های آموزشی در پره کلینیک اندودانتیکس از دیدگاه اساتید گروه اندودانتیکس و دانشجویان بود.
    مواد و روش ها
    آموزش درس مبانی عملی اندودانتیکس برای 67 دانشجوی دوره دکترای عمومی (31 دانشجو در واحد مبانی یک و 36 دانشجو در واحد مبانی دو)  به این روش انجام شد. به این ترتیب که در هر جلسه ابتدا فیلم آموزشی تهیه شده که حاوی توضیحات بود، نمایش داده می شد، حین و پس از تماشای فیلم های آموزشی نکات اصلی توسط استاد بیان شده، سپس به سوالات دانشجویان قبل از شروع کار عملی پاسخ داده می شد. دانشجویان مبانی 2 در ترم گذشته درس مبانی 1 خود را به روش سنتی گذرانده بودند، بنابراین امکان مقایسه روش سنتی و روش جدید آموزشی وجود داشت.
    یافته ها
    تعداد 67 دانشجو و 12 عضو هیات علمی پرسشنامه را تکمیل کردند. میزان توافق بین سه گروه (دانشجویان مبانی 1، دانشجویان مبانی 2 و اساتید) در مورد 6 سوال از 7 سوال مشترک از نظر آماری تفاوت معنادار داشت (p<.05). به طور کلی دانشجویان مبانی 2 و اساتید امتیاز بالاتری به این سوالات داده بودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، دستاوردهای این روش آموزشی عبارت بودند از رضایت مندی دانشجویان از رعایت مناسب نکات کنترل عفونت در زمان پاندمی و موثر بودن این روش تدریس. بر اساس نظر اساتید، این روش در یادگیری دانشجویان اثر مثبت داشته و خطاهای حین کار دانشجویان کاهش پیدا کرده بود.
    کلیدواژگان: کووید 19، آموزش اندودانتیکس، آموزش سنتی
  • سمانه همتی، رضا سلیمانی، سید جابر موسوی، اعظم نحوی* صفحات 176-183
    مقدمه

     اوتیسم یک اختلال تکاملی، روانی- عصبی است که در ابتدای دوران کودکی بروز می نماید. اختلال طیف اوتیسم با ناتوانی در تعاملات و ارتباطات اجتماعی، الگوهای محدود رفتاری و حساسیت های حسی غیر معمول همراه است. با توجه به اینکه در رابطه با مشکلات دندانی بیماران اوتیسم مطالعات اندک و نتایج مطالعات در تناقض هستند، مطالعه حاضر با هدف مقایسه dmft در کودکان 3 تا 12 سال مبتلا به اوتیسم و کودکان سالم در شهر ساری انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه موردی شاهدی، 70 کودک مبتلا به اوتیسم و 70 کودک سالم با دامنه سنی 3تا12 سال در شهر ساری در سال 1399 مورد ارزیابی قرار گرفتند. سن، جنس، تحصیلات والدین و تعداد فرزندان در هردو گروه ثبت شد. در نهایت dmft کودکان مبتلا به اوتیسم و کودکان سالم با یکدیگر مقایسه شدند. برای آنالیز داده ها از آزمون های آماری Chi_Square و Mann_Whitney استفاده شد. P <0/05 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    طبق نتایج مطالعه میزان تحصیلات والدین (تحصیلات مادر P=0.279، تحصیلات پدر P=0.295)، سن (P=0.832)، جنس (P=1.00) و تعداد فرزندان (P=0.397)در دو گروه دارای تفاوت معناداری نبود ولی شاخص های d و dmft  P<0.001  در گروه کودکان مبتلا به اوتیسم بطور معناداری بیشتر از گروه کودکان سالم بود.

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج مطالعه فوق، میزان شاخص dmft در کودکان مبتلا به اوتیسم بطور معناداری بیشتر از کودکان سالم بود. انجام برنامه های پیشگیری در خانه و کلینیک برای بهبود سلامت دهان کودکان مبتلا به اوتیسم ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: اوتیسم، کودکان، پوسیدگی
  • نفیسه قدیری مقدم*، مجید عشق پور، مژگان کاظمیان صفحات 184-187
    مقدمه

    خارج سازی دندان و ریشه های باقیمانده، یکی از جراحی های شایع دندانپزشکی است که گاهی همراه با عوارضی مانند جابجایی ریشه به فضاهای آناتومیک مجاور است. هدف از این مقاله، ارایه یک مورد نادر از جابجایی ریشه دندان به ناحیه پیریفورم است.

    گزارش مورد

    بیمار خانم 56 ساله ای بود که به دنبال خارج سازی ریشه دندان پرمولر فک بالا، به روش بسته و فشار نابه جای دندانپزشک، ریشه دندان به بافت نرم ناحیه پیریفورم بینی جابجا شده و به دانشکده دندانپزشکی مشهد ارجاع شده بود.

    نتیجه گیری

    رعایت اصول  پیشگیری، انتخاب دقیق بیمار، تکنیک مناسب برای خارج کردن هر دندان و نیز انتخاب وسایل مناسب برای خارج کردن دندانها  لازم می باشد. در صورت به کار نگرفتن روش درست جراحی و تجربه ناکافی جراح، احتمال بروز خطا و عوارض حین کار افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: جابجایی ریشه دندان، دندان پره مولر بالا، عوارض، پیریفورم بینی
|
  • Tahereh Nosratzehi *, Fateme Arbabi-Kalati, Maryam Sanei Pages 88-92
    Introduction

    Lichen planus is a chronic inflammatory disease with an immunological base involving mucosal skin. However, the etiology and pathogenesis of this disease are still unknown. Zinc is one of the most essential elements needed by the body that acts as a cell membrane stabilizer and is necessary for boosting the immune system. Due to very limited studies with conflicting results, the present study was performed to compare serum zinc levels in patients having erosive and atrophic oral lichen planus with healthy individuals.

    Materials and Methods

    This case-control study was conducted on two groups (n=20 each), including patients with erosive and atrophic oral lichen planus and healthy volunteer subjects being similar in age and gender to the case group. After selecting patients based on the criteria for admission and obtaining informed consent from the candidates, individuals were referred to the Blood Transfusion Organization for the evaluation of zinc levels in the blood. The test results were then examined and delivered to the patient. Mann-Whitney test was used to analyze the data.

    Results

    The mean age scores of the participants in the case and control groups were obtained as 46.7±16.9 and 41.5±10.1 years, respectively, which was not statistically significant (P=0.056). In the case and control groups, 6 and 5 individuals were men, respectively, and the rest participants were women in both groups. The mean serum zinc levels were estimated at 84.21±19.6 and 76.9±20.8 µg/dl in the case and control groups, respectively, which did not show a statistically significant difference with the Mann-Whitney test (P=0.2).

    Conclusion

    Despite lower serum zinc levels in patients with erosive and atrophic oral lichen planus, this element was still within normal limits and appeared not to play a role in the pathogenesis of the disease.

    Keywords: Oral Lichen Planus, Pathogenesis, Serum, zinc
  • Abdolrahim Davari *, Mohamadali Moghadam, Haleh Davoudi Pages 93-102
    Introduction

    Considering the importance of microleakage in posterior composite restorations for recurrent caries and pulpitis in formerly repaired teeth, this study aimed to evaluate and compare the microleakage rate of class II composite restorations in two methods Open sandwich and Snowplow.

    Materials and Methods

    In this study, a total of 64 premolar teeth with a class II cavity whose margins were extended 1 mm below dentin and cement joint were prepared and divided into two groups. In the first group, a layer of 1 mm thick resin-modified glass ionomer (RMGI Fuji II LC) was placed on the gingival floor and cured. The cavity was then etched with phosphoric acid gel, washed, and a bonding agent was applied. Then resin composite (Z250 3M ESPE) was incrementally applied in the cavities. In the second group, the cavity preparation was performed in the same way as that in group A. Afterward, 1 mm thick flowable composite (Filtek Z350 3M) was placed on the gingival floor, without curing. A layer of 1 mm thick resin composite was then added and packed. Both layers were then cured at once. The prepared teeth underwent 3000 times thermocycling and were placed in methylene blue for 72 h for evaluation of microleakage rate. The teeth were then cut mesiodistally. The samples of both groups were examined under a stereomicroscope, and the mean microleakage in both groups was compared using the Mann-Whitney test.

    Results

    In the first group, based on the degree of dye penetration, the average amount of microleakage was observed in 10.66% of the samples. In the second group, the average amount of microleakage was 5.25%, using the Snowplow technique. Moreover, in the Open sandwich technique, dye penetration level in 34.4%, 12.5%, 34.4%, and 18.8% of samples was zero, one, two, and three, respectively. Moreover, in the Snowplow group, dye penetration level in 46.9%, 25%, 25%, and 3.1% of samples was zero, one, two, and three, respectively. The level of significance was set at 0.05.

    Conclusion

    Based on the obtained results, Snowplow and Open sandwich techniques are not effective for complete elimination of the microleakage of posterior composite restorations. The rate of microleakage in tooth restoration interface in class II restorations using the Snow-plow technique was more compared to the Open sandwich technique.

    Keywords: Microleakage, Open Sandwich, resin composite, Snowplow
  • Javad Sarabadani, Amirreza Mashreghi, Armaghan Salehi *, Maede Shokri, Abdollah Rashid Javan Pages 103-111
    Introduction

    In recent years, laser-assisted surgery has become commonplace in dentistry, especially in soft tissue surgeries. The present study aimed to investigate the complications and patient satisfaction after removing exophytic lesions by laser surgery.

    Materials and Methods

    A total of 12 patients requiring removal of peripheral exophytic lesions such as reactive hyperplasia and mucosal surgery were examined to participate in the present study.

    Results

    This surgical procedure had the maximum patient satisfaction (84%) and almost all patients (91.7%) had no postoperative pain. After three weeks, the wound site healed in all patients, although a case of mucosal recurrence was observed in this study.

    Conclusion

    Laser surgery is quite successful due to the absence of pain, maximum patient satisfaction, and wound healing in all patients which is consistent with the results of previous studies, although this method requires a more complete evaluation.

    Keywords: CO2 laser, exophytic lesions, Satisfaction, surgical complications
  • Seyed Shojaedin Shayegh, Seyed MohammadReza Hakimaneh, Hedie Derakhshi * Pages 112-134
    Introduction

    Three-dimensional (3D) printing is a layer-by-layer fabrication method used to manufacture 3D models of complex structures. This technology has multiple methods, materials, and equipment. The present study aimed to investigate the use of 3D printers in manufacturing dental prostheses, various processing methods, materials, and the accuracy of each.

    Materials and Methods

    A standard search method was used in PubMed and Google scholar databases. The inclusion criterion was articles published in English in the field of manufacturing dental prostheses by additive methods between 2015 and 2020.

    Results

    A total of 2,250 articles were retrieved from databases, using the keywords "3D printing" OR "Additive manufacturing" OR "Rapid prototyping" AND "Dental prostheses" OR "Dental Prosthetics" OR "Digital dentistry".According to the exclusion criteria, 27 articles (3 review, 2 in vivo, and 22 in vitro studies) related to 3D printing technology in prostheses were selected. 3D. In dentistry, stereolithography (SLA), Selective Laser Melting (SLM), Fused Deposition Modeling (FDM), and Material jetting (inkjet) have been so far used to make surgical guides, implants, casts, special trays, removable prostheses, casting patterns, metal frameworks, and fixed prostheses.

    Conclusion

    The advent of 3D and digital technology has had a significant impact on the reconstruction of teeth and prosthetic works. The quality of prostheses made by this technology is clinically acceptable; therefore, they can replace conventional methods. The printing methods and materials used in dentistry are improving every day, and for the successful application of this technique, we need a complete and up-to-date familiarity with the method of using the materials, limitations, and benefits of this new technique.

    Keywords: additive manufacturing, dental applications, dental prostheses, 3D printing
  • Sepide Safari, Meysam Mahabadi *, Reza Darabi Pages 135-147
    Introduction
    In recent years, using metal alloys has been expanding in dentistry, especially in dentures. Further research is needed on ion release in these alloys considering the potential harm to human health.
    Materials and Methods
    A total of 20 disk-shaped samples and two acidic environments with pH of 4.2 and 6.5 were used in the present study. Half of the samples without simulation of porcelain firing and the other half after the simulation were incubated for 7 days at 37 ° C in a closed sterile centrifuge tube containing 7.5 ml of acidic solution with pH of 4.2 and 6.5. Finally, the solution was analyzed by spectroscopic method to evaluate the amount of ions released from the Cintron alloy. The results were analyzed using ANOVA by SPSS software.
    Results
    In the samples placed in solutions with pH of 4.2 and 6.5, the amount of released ions after firing was significantly higher than that without the firing process. Furthermore, the amount of released ions in a solution with a pH of 6.5 is significantly less than that in pH of 4.2 in samples without firing simulation. However, the amount of released ions in a solution with a pH of 6.5 is significantly higher than that in pH of 4.2 in the samples after firing.
    Conclusion
    The results demonstrate that porcelain firing changes the nature of alloys leading to the release of more chromium, cobalt, and molybdenum ions. Also, increasing the acidity of the environment before firing causes more ions to be released, while after firing, the ions are released less in a more acidic environment.
    Keywords: Cintron alloy, Ion release, Spectroscopy, PH value
  • Atefeh Taheri Boroujeni, Masoumeh Behdarvandi *, Zahra Sajedi Pages 148-158
    Introduction

    Squamous cell carcinoma is one of the most common malignancies in the oral cavity. The number and distribution of mast cells affect the pathogenesis of oral squamous cell carcinoma (OSCC). Mast cells can produce enzymes, such as matrix metalloproteinase-9 (MMP-9) that can affect OSCC growth and the aggressive behavior of tumors. This study investigated the mast cell density and immunohistochemical expression of MMP9 in OSCC.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, 10 paraffin blocks of OSCC were selected from the pathology department archive in the Dentistry College of Jundishapur University of Medical Sciences and Imam Khomeyni Hospital in Ahvaz, Iran. Afterward, 4-µm sections were cut from paraffin blocks and stained using the immunohistochemical method for MMP9 expression and using toluidine blue for mast cell count. The expression of MMP9 in the epithelium and connective tissue was investigated, and the number of mast cells was counted in five high-power fields.

    Results

    In this study, MMP9 was expressed (over 50%) in eight cases in the epithelium and nine cases in connective tissue. In one case, MMP9 was not expressed in the epithelium. No statistically significant association was observed between immunohistochemical expression of MMP9 in connective tissue and the mean number of mast cells in OSCC connective tissue. One of the specimens was excluded from this study due to the low amount of tumor tissue.

    Conclusion

    Expression of MMP9 in the connective tissue of all cases may indicate the aggressive behavior of OSCC; however, this expression may not be related to mast cell density or may be suppressed with a high number of mast cells.

    Keywords: Squamous cell carcinoma, oral cavity, Matrix metalloproteinase-9, Mast cell
  • Farshad Askari, Rashin Giti * Pages 159-167
    Introduction

    Color matching between a zirconia-based ceramic restoration and a natural tooth is a common clinical challenge. This in-vitro study aimed to assess the effects of the number of firing cycles and zirconia core translucency on the color stability and surface roughness in two zirconia-based ceramic systems.

    Materials and Method

    A total of 60 disk-shaped zirconia specimens (10×1 mm) were prepared in high and low translucencies (n=30 per group), veneered with 1mm ceramic layers, and subjected to 3, 5, and 7 firing cycles in three respective subgroups (n=10). Color stability (∆E) and surface roughness (Ra(µm)) parameters were measured after soaking the specimens in coffee solution and using a spectrophotometer and profilometer, respectively. Data were analyzed using two-way ANOVA and Tukey’s post hoc test (α=0.05).

    Results

    The number of firing cycles affected the Ra value in both zirconia-based ceramic systems (P<0.001); however, it did not affect the color change (P=0.253). The surface became significantly smoother by increasing the number of firing cycles from 3 to 5 and from 3 to 7 (P<0.001). Zirconia core type significantly affected the color stability after soaking in coffee solution (P<0.001); however, it did not affect the surface roughness (P=0.189). High-translucency zirconia core sub-groups had a more stable color, compared to samples in low-translucency groups.

    Conclusions

    Multiple firings of veneering porcelain did not affect the color stability of the two zirconia-based ceramic systems; however, the color stability in the zirconia core system with low translucency was significantly lower than that in the high-translucency zirconia core system. The surface roughness in both zirconia core systems was reduced with increasing the number of firing cycles. However, zirconia core translucency had no effect on the surface roughness of restorations.

    Keywords: Ceramic, color stability, firing, surface roughness, Translucency, Zirconia
  • Siavash Moushekhian, Nasir Kheirabadi, Ali Kazemian, Maryam Forghanirad * Pages 168-175
    Introduction
    The most effective strategy to prevent the transmission of Covid-19 is social distancing. Close contact between professor and student is inevitable in traditional methods of dental education. Therefore, newer methods should be used to avoid unnecessary contacts while continuing the training. The present study aimed to evaluate the educational method using online classes and videos on preclinical endodontics from the perspective of professors and undergraduate students.
    Materials and Methods
    The Practical Principles of Endodontics course was taught to 67 undergraduate students on two levels P1 and P2 (31 students in P1 and 36 students in P2). In each session, students watched a professionally produced demo video with a verbal explanation. The main points were stated by the instructor during and after watching the videos. Then the students' questions were answered before the practice. The students of P2 had passed their P1 course in the traditional method in the previous semester; therefore, comparing traditional and new teaching methods was possible.
    Results
    A total of 67 students and 12 professors completed the questionnaire. The degree of agreement in three groups (students of P1, students of P2, and professors) was statistically different in 6 of 7 similar questions (P<0.05). In general, students of P2 and professors gave higher scores to these questions.
    Conclusion
    According to the results of the present study, the achievements of this educational method included students' satisfaction with the proper observance of infection control protocols during the pandemic and the effectiveness of this teaching method. According to the professors, this method positively affects the performance of the students and reduces their iatrogenic errors.
    Keywords: COVID-19, endodontics training, traditional education
  • Samaneh Hemmati, Reza Soleymani, Seyed Jaber Mousavi, Azam Nahvi * Pages 176-183
    Introduction

    Autism is a neurodevelopmental disorder whose symptoms appear during infancy or early childhood. Autism spectrum disorder is characterized by impairments in social interaction and communication, restricted behavioral patterns, and unusual sensory sensitivities. Few studies have been conducted to investigate the dental problems of autistic children, rendering conflicting results. Regarding this, the present study aimed to compare 3-12-year-old autistic with normal children in terms of the decayed, missing, and filled teeth (DMFT) index in Sari city.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on autistic and healthy children (n=70 each) in the age range of 3-12 years old in 2020. The age and gender of the participants, the educational level of parents, and the number of children were recorded in both groups. The DMFT index was compared in children with autism and healthy children. The data were analyzed using the Mann-Whitney U and Chi-square tests. A p-value less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    According to the results of the study, the educational level of parents (maternal education P=0.279, paternal education P=0.295), age (P=0.832), gender (P=1.00), and the number of children (P=0.397) were not significantly different between the two groups; however, d and DMFT indices (P<0.001) were significantly higher in the group of children with autism than in the group of healthy children.

    Conclusion

    The DMFT index was significantly higher in autistic children than in healthy children. Therefore, it is essential to implement preventive programs at home and in the clinics to improve the oral health of children with autism.

    Keywords: Autism, Caries, Children
  • Nafiseh Ghadirimoghaddam *, Majid Eshghpour, Mozhgan Kazemian Pages 184-187
    Introduction

    Removal of teeth and residual roots is one of the most common dental surgeries which is sometimes accompanied by complications such as root displacement to adjacent anatomical spaces. The present study aimed to report a rare case of tooth root displacement to the pyriform area.

    Case report

    The patient was a 56-year-old woman who was referred to Mashhad School of Dentistry following extraction of the maxillary premolar root by closed method and improper pressure by the dentist which transferred the root to the soft tissue of the pyriform sinus.

    Conclusion

    Observing the principles of prevention, selecting a qualified patient, and appropriate techniques and devices for tooth extraction are important The possibility of errors and complications increases during work if the correct surgical method is not used and the surgeon has insufficient experience.

    Keywords: Complications, nasal pyriform, Root displacement, upper premolars