فهرست مطالب

مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی - پیاپی 58 (بهار 1401)

مجله مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی
پیاپی 58 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/15
  • تعداد عناوین: 20
|
  • طاهره قائمی راد، عباس علیمحمدی* صفحات 1-17

    رشد شهرنشینی به خصوص در کشورهای در حال توسعه منجر به ایجاد پراکنده رویی شهری شده است. پراکنده رویی شهری در تهران منجر به ایجاد چالش های متعددی در تحقق توسعه پایدار گردیده است. در این پژوهش، پراکنده رویی شهری در زون های ترافیکی (TAZ) شهر تهران در یک دوره بیست ساله (2020-2001) با استفاده از شاخص گسترش وزندار شهری (WUP) به صورت مکانی بررسی شده است. سپس، کمترین فاصله دسترسی هر TAZ تا مراکز بیمارستانی با استفاده از تحلیل شبکه محاسبه و رابطه میان پراکنده رویی و دسترسی بررسی شده است. نهایتا، منحنی لورنز و ضریب جینی جهت تعیین میزان برابری شهروندان در دسترسی به بیمارستان ها محاسبه شده اند. نتایج نشان می دهند که پراکنده رویی طی دو دهه گذشته در تهران کاهش قابل توجهی داشته است. لذا به دلیل رابطه مستقیم میان پراکندگی و فاصله دسترسی، بیشترین فاصله تا نزدیکترین بیمارستان ها نیز حدود 3 کیلومتر کاهش یافته است. با این وجود، ضریب جینی دسترسی به بیمارستان ها در سال 2020 افزایش 10% را نشان می دهد. به طوریکه در سال 2001، %90 از فرصت های بیمارستانی در میان %29 از شهروندان توزیع شده بود که این میزان در سال 2020 به %7 رسیده است. نتایج نشان می دهند کاهش پراکنده رویی شهری می تواند منجر به ارتقاء استانداردها و کاهش نابرابری دسترسی به سرویس ها شود. با این وجود، کاهش نابرابری در دسترسی علاوه بر کاهش پراکنده رویی شهری به توجه ویژه به متغیرهای اجتماعی-اقتصادی و مدیریت صحیح شهر نیز بستگی دارد.

    کلیدواژگان: پراکنده رویی شهری، شاخص گسترش وزندار شهری (WUP)، دسترسی، کلانشهر تهران
  • سکینه دهقان، علی اکبر تقیلو*، رشید سعید آیبادی صفحات 19-31

    رویکردهای متفاوتی به موضوع امنیت وجود دارد. یکی از آنها، رویکرد اجتماعی است. در این رویکرد به نقش زنان اهمیت زیادی داده می شود. براین اساس، هدف تحقیق این است که نقش زنان در ایجاد امنیت پایدار اجتماعی در روستای 24 هزار نفری باغ معروف چگونه است. روستای باغ معروف یکی از مسئله ساز ترین روستا در آذربایجان شرقی است و از این رو مطالعه امنیت آن دارای اهمیت زیادی است. روش تحقیق در مطالعه توصیفی- تحلیلی است و زنان بالای 20 سال جامعه آماری آن را تشکیل می دهد و روش نمونه گیری نیز بصورت تصادفی بوده و حجم نمونه بوسیله فرمول کوکران 353 نفر انتخاب گردیده است. در این تحقیق بزار جمع آوری اطلاعات پرسنامه بوده است. مدل ساختاری و آزمون آماری خی دو روش های تجزیه و تحلیل اطلاعات می باشند. از نتایج بدست آمده، علاوه بر تقویت مبانی نظری تحقیق، می توان به متغیرهای موثر ایجاد احساس امنیت از طریق زنان در روستا با مقدار آماره کای اسکویر 72.96 و ایجاد محیط امن اجتماعی توسط زنان در جامعه روستایی باغ معروف با مقدار 44.91 با سطح معنی داری صفر اشاره نمود که بیشترین و قوی ترین رابطه مستقیم را نسبت به سایر مولفه ها با امنیت روستا دارد.

    کلیدواژگان: امنیت پایدار، زنان، روستای باغ معروف، تبریز
  • حسن حکمت نیا، میرنجف موسوی*، نوبخت سبحانی، سینا سلمان زاده صفحات 33-47

    زیست پذیری یکی از رویکردهای جدید در راستای کاهش مشکلات زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی شهرها بر مبنای ظرفیت ها و نیازهای آن است. ازآنجا بافت های فرسوده با مشکلات اقتصادی، کالبدی، زیست محیطی و... مواجه اند، توجه به رویکرد زیست پذیری و استانداردهای آن در کاهش مشکلات فوق و ارتقای کیفیت زندگی و کارآمدی مدیریت شهری موثر است. پژوهش حاضر باهدف، تحلیل شاخص های زیست پذیری در بافت فرسوده شهر شاهین دژ تدوین شده است. این مقاله از نوع روش توصیفی-تحلیلی و ازلحاظ هدف کاربردی است. این پرسشنامه بین 25 نفر به صورت تصادفی ساده بین متخصصان و مدیران شهری در دسترس، توزیع گردید و پنج عامل از عوامل موثر بر زیست پذیری شهر شاهین دژ (اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی، کالبدی و مدیریتی) مورد بررسی قرار گرفتند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش ای اچ پی فازی استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که در بخش اجتماعی، شاخص میزان مشارکت (229/0)؛ در بخش اقتصادی، میزان درآمد و هزینه خانوار (211/0)، در بخش مدیریتی، ایجاد تسهیلات مالی برای ساکنان بافت (185/0)؛ در بخش کالبدی، میزان فشردگی و ریزدانگی ساختمان ها در بافت (138/0) و در بخش زیست محیطی شاخص کمیت و توزیع پراکنش فضای سبز در سطح بافت های فرسوده (230/0) از اهمیت بیشتری قرار دارند و نشان دهنده میزان اهمیت هر یک از آن ها در زیست پذیری بافت های فرسوده است. در پایان نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها پیش روی زیست پذیری شهر شاهین دژ موردمطالعه قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، بافت فرسوده، توسعه پایدار، شاهین دژ
  • سعید حاجی بابایی، کرامت الله زیاری*، کیانوش ذاکرحقیقی صفحات 49-62

    توسعه شهرنشینی و مهاجرت های بی رویه جمعیت روستایی به مناطق شهری از پدیده های قابل توجهی است که موجب تخریب اراضی کشاورزی، مناظر طبیعی و فضاهای باز عمومی گردیده است. پژوهش حاضر رشد شهر همدان را از سال 1375 تا 1398 ارزیابی و سپس تا سال 1420 شبیه سازی می نماید. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و از مدل اتوماسیون سلولی جهت شبیه سازی توسعه کالبدی، از رگرسیون لجستیک برای تحلیل تاثیر متغیرهای مختلف در رشد کالبدی و از زنجیره مارکوف جهت تحلیل تغییرات کاربری بهره گرفته شده است. صحت سنجی تصاویر ماهواره لندست نیز با توجه به میزان کاپا و میزان دقت کلی قابل قبول ارزیابی شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد متغیر مرکزیت شهر و اراضی کشاورزی به ترتیب با میزان ROC، 873/0 و 881/0 دارای بیشترین تاثیر در رشد شهری همدان طی 23 سال اخیر داشته است. مساحت مناطق ساخته شده (شهری) در سال 1375 در مقایسه با 1390 بیش از دو برابر شده است و در مقایسه با سال 1398 تقریبا 5/2 برابر شده است. از طرف دیگر رشد جمعیت در طول این 23 سال 48/1 برابر شده است. این مساله نشان می دهد نسبت رشد مناطق ساخته شده (شهری) از نسبت رشد جمعیت در شهر همدان به شدت پیشی گرفته است. نتایج حاصل از ارزیابی مدل نشان گر این است که مدل تلفیقی موردنظر قادر است درک دقیقی از فرآیندها و تحولات شهری از قبیل ارزیابی توسعه های گذشته و پیشبینی جهات و میزان توسعه کالبدی آتی فراهم آورد.

    کلیدواژگان: توسعه کالبدی، اتوماسیون سلولی، رگرسیون لجستیک، زنجیره مارکوف، شهر همدان
  • محمدتقی حیدری*، سجاد خانمرادی، مریم رحمانی صفحات 63-76

    نوسازی بافت فرسوده در اثر اقدامات سرمایه گذاری توسط دولت با گروه های محلی به عنوان یک رویکرد توسعه درونزا روی می دهد. یکی از مهمترین اقدامات نوسازی، اقدامات اعیان سازی با مشارکت گروه ها و کنشگران متعددی بصورت بخش عمومی، خصوصی و حتی تعاونی می باشد. لذا، تبیین نقش و چگونگی عملکرد کنشگران در اعیان سازی بافت فرسوده، تاثیر قابل توجهی در ساماندهی پروژه های نوسازی دارد.این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی، بدنبال تحلیل نقش کنشگران تاثیرگذار در توسعه اعیان سازی بافت فرسوده شهری با مدل مکتور در شهر زنجان است. گردآوری داده ها با روش کتابخانه ای و میدانی انجام شد. جامعه آماری با روش نمونه گیری گلوله برفی، 30 نمونه انتخاب شد. برای تحلیل داده ها از رویکرد تحلیل اثرات متقابل ساختاری و مدل چندموضوع-چندبازیگر با کمک نرم افزارهای MIC MAC و Mactor استفاده شد.نتایج تحقیق نشان داد که30 عاملی اصلی در ابعاد مختلف بر اعیان سازی بافت فرسوده در شهر زنجان تاثیر مستقیم دارند. و پیشرانهای کلیدی اعیان سازی بافت فرسوده شامل «مساحت مسکن؛ استحکام مسکن؛ تعهدپذیری؛ وضعیت کاربری معابر؛ تناسب مسکن با نیاز ساکنین؛ سیمای ساختمانها؛ سرزندگی؛ تناسب هزینه و درآمد؛ سرانه کاربری خدماتی؛ کاربری های ناسازگار و مزاحم؛ وامنیت» است. طبق مدل چندموضوع-چندبازیگر، عامل اصلی اعیان سازی در شهر زنجان، مثلث روابط بین شهرداری-بخش خصوصی و اداره عمران و بهسازی است و محوریت اصلی نیز با بخش خصوصی می باشد. لذا برای تقویت نوسازی بافت فرسوده، افزایش استحکام مسکن؛ ایجاد شورای هماهنگی؛ و نظارت بر قراردادهای مشارکتی ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: کنشگران، اعیان سازی، مکتور، بازآفرینی، شهر زنجان
  • محمد امیری میکال، عیسی پور رمضان*، تیمور آمار، آتوسا بیگدلی صفحات 77-88

    هدف مقاله حاضر تحلیل فضایی کیفیت زندگی با تاکید بر بعد نهادی در روستاهای شهرستان لاهیجان است. لذا ابتدا به سابقه مدیریت روستایی و دهیاری پرداخته سپس با تعیین 11 گویه برگرفته از وظایف ابلاغی دهیاران بعنوان عناصر واسط بین دولت و مردم مورد ارزیابی قرار داده و نقش آنان در کیفیت زندگی مردم روستا تبیین شده است. تحقیق حاضر بر مبنای روش توصیفی - تحلیلی و بر اساس هدف از نوع مطالعات کاربردی می باشد.جامعه آماری مورد مطالعه شامل 182روستای شهرستان لاهیجان می باشد. که 12 روستا در سه سطح جغرافیایی ساحلی ، جلگه و کوهپایه مورد مطالعه قرار گرفته اند. تعداد نمونه ها با بهره گیری از فرمول مورگان، تعداد 385 خانوار به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده از پرسش نامه به وسیله نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون ضریب همبستگی اسپرمن صورت گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از وضعیت نسبتا خوب شاخص های کیفیت زندگی از بعد نهادی در روستاهای شهرستان لاهیجان دارد. از اینکه دهیاریها توانسته اند در روستاهایی که فاقد مدیریت بوده اند با انجام کارهای عمرانی مانند آسفالت و نامگذاری معابر و تامین پاکیزگی محیط و... رضایت نسبی را کسب کنند. و این میزان رضایت برای سازمانی که تقریبا 15 سال از فعالیت آن می گذرد در خور توجه است.

    کلیدواژگان: روستا، کیفیت زندگی، بعد نهادی، شهرستان لاهیجان
  • صادق صیدبیگی*، پری موسی پور میاندهی، شهرام ملانیا جلودار، مریم مالمیر صفحات 89-106

    اگرچه رشد شهری پدیده ای مرسوم است، اما الگوها و عوامل محرک آن نسبتا نامعلوم است و مجموعه عوامل جامعی که بتوانند فرآیند رشد شهری را شرح دهند، به دلیل منحصر به فرد بودن خصوصیات شهرها وجود ندارد. هدف از پژوهش حاضر شناسایی عوامل کلیدی توسعه شهری در ساری با رویکرد آینده پژوهی بوده است که روش تحقیق به لحاظ ماهیت توصیفی- تحلیلی بوده و به لحاظ هدف کاربردی می باشد. برای جمع آوری داده ها از اسناد و مطالعات کتابخانه ای و برداشت های میدانی استفاده شده است در مرحله دوم با استفاده از تکنیک تاثیرات متقابل (روش تحلیل ساختاری) امتیازدهی و در محیط نرم افزار MICMAC مورد تحلیل قرار گرفت و در نهایت عوامل پیشران و کلیدی توسعه شهری با توجه امتیاز تاثیرگذاری و تاثیرپذیری مستقیم انتخاب شد. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که سیستم توسعه شهری ساری، سیستمی پایدار بوده است و عوامل "سازمان های مشارکت کننده در مدیریت و توسعه شهری" و "سیاست های به کار رفته برای یارانه ها و کنترل قیمت ها که هرچند تصمیم گیری در این خصوص بر عهده دولت است، ولی به شدت توسعه شهری را دستخوش تحول می کند" اصلی ترین عوامل تاثیرگذار توسعه شهر ساری می باشند. همچنین عامل "ساماندهی محورهای ویژه گردشگری با استفاده از کیفیت های محیطی و کریدورهای دید و منظر" اصلی ترین عامل در موقعیت ریسک شهر ساری بوده و اصلی ترین مولفه اهرمی ثانویه، "میزان رشد ترافیک" است که می-تواند به عنوان محرک توسعه مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توسعه شهری، آینده پژوهی، تحلیل ساختاری، میک مک
  • مهدی چراغی، معصومه محمدلو* صفحات 107-118

    اعتیاد در جوامع روستایی رو به گسترش است ولی با این وجود اغلب مطالعات اعتیاد در خصوص نواحی شهری صورت گرفته است، نیاز است پژوهش ها درخصوص شناسایی عوامل موثر بر اعتیاد در نواحی روستایی انجام شود. پژوهش حاضر به بررسی عوامل موثر بر گسترش اعتیاد در نواحی روستایی پرداخته است. نوع تحقیق کاربردی و ماهیت تحقیق توصیفی - تحلیلی می باشد. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه) ، روش تجزیه و تحلیل به صورت توصیفی و استنباطی (آزمون تحلیل عاملی) می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل خانوارهای روستایی دهستان قره پشتلوی بالا می باشد، به علت تعداد بالای روستاها و جهت مطالعه دقیق 12 روستای دهستان از طریق نمونه گیری خوشه ای و بر مبنای تعداد جمعیت، تعداد نمونه هر طبقه جمعیتی مشخص شد. یافته های تحقیق نشان می دهد، عامل اقتصادی مهمترین عامل موثر در گسترش اعتیاد در نواحی روستایی مورد مطالعه می باشد. مقدار ویژه این عامل 756/7 می باشد که به تنهایی قادر است 96/13 درصد واریانس را محاسبه و توضیح دهد. در این عامل 16 متغیر بارگذاری شده است. از میان 16 متغیر مورد بررسی در این عامل متغیر پایین بودن قیمت مواد مخدر با بار عاملی 785/0، بیکاری با بار عاملی 710/0 و متغیر پایین دسترسی آسان به مواد مخدر با بار عاملی 716/0، در عامل اقتصادی، فردی و زیرساختی به عنوان مهمترین عوامل موثر بر گسترش اعتیاد شناخته شدند.

    کلیدواژگان: بزهکاری، اعتیاد، موادمخدر، شهرستان زنجان
  • طیبه قائمی راد، حسین حاتمی نژاد*، کرامت الله زیاری، احمد پوراحمد صفحات 119-130

    شهرها به دلیل دارا بودن جاذبه های طبیعی، فرهنگی و انسان ساخت همواره به عنوان مقاصد گردشگری مورد توجه بوده اند. گردشگری نیز مانند هر فعالیت دیگری دارای آثار و پیامدهای متعدد بر فضای بوم شناختی شهرها است. شهر رشت به علت موقعیت کانونی خود و برخورداری از جاذبه های طبیعی، فرهنگی و انسان ساخت سالانه پذیرای گردشگران بسیاری است. هدف این پژوهش بررسی وضعیت فضای بوم شناختی شهر رشت در روند گردشگری است و پاسخ به این پرسش که آیا این فضا توان پاسخ گویی به نیازهای فعلی گردشگری شهری را دارد یا خیر؟ پژوهش بر پایه روش توصیفی-تحلیلی و استفاده از مدل جای پای اکولوژیک انجام پذیرفت. جامعه آماری پژوهش تعداد گردشگران شهر رشت در نظر گرفته شد از این رو 384 پرسشنامه بر اساس مدل کوکران از طریق دو روش نمونه گیری منظم و اتفاقی بین گردشگران توزیع گردید. در نهایت جای پای اکولوژیک گردشگری 908224 هکتار محاسبه گردید که با توجه به مساحت 13600 هکتاری شهر رشت می توان میزان فشار وارده بر فضای زیست محیطی شهر را مشاهده نمود. از این رو برنامه ریزی برای حفظ محیط زیست شهر در کنار توجه به گردشگری امری حیاتی محسوب می شود.

    کلیدواژگان: وضعیت زیست محیطی، گردشگری شهری، جای پای اکولوژیک، شهر رشت
  • طاهره صادقلو*، ریحانه سعادتی، فاطمه اکبری صفحات 131-144

    اجرای طرح صدور سند اماکن روستایی یکی از اهداف دولت در رسیدن به توسعه و از بین بردن محرومیت روستاهای کشور در چارچوب برنامه توسعه است. در این راستا اجرای طرح صدور سند با اثر گذاری بر کیفیت محیط و زیست پذیر نمودن سکونت گاه-های روستایی، زمینه ماندگاری در روستاها را فراهم نموده است. بر این اساس، پژوهش حاضر، با هدف سنجش میزان اثرگذاری طرح صدور سند بر زیست پذیری سکونت گاه های روستایی انجام شد. برای رسیدن به هدف پژوهش از روش شناسی توصیفی- تحلیلی و از طریق شیوه مطالعه اسنادی و پیمایشی(پرسشنامه محقق ساخته) استفاده شد. جامعه نمونه پژوهش 140 خانوارهای روستایی برخرودار ایز این طرح می باشند که از طریق روش کوکران تعیین شده اند. تعداد خانوار برخوردار از این طرح مبنای انتخاب روستاهای مورد مطالعه بوده است. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که اجرای طرح صدور سند بر ارتقای تمامی ابعاد اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و کالبدی زیست پذیری نقش داشته است. بیشترین میانگین این تغییر نیز مربوط به مولفه کالبدی-زیرساختی با مقدار 459/3 است. میزان تاثیرگذاری اجرای طرح با فاصله زمانی از اجرای طرح رابطه معنادار و مستقیمی داشته است. نتایج رگرسیون خطی نیز موید این مطلب است که مولفه کالبدی-زیرساختی زیست پذیری بیش ترین تاثیرپذیری از متغیر سابقه اجرای طرح را داشته است. با استفاده از آزمون کروسکال والیس به بررسی تفاوت یا عدم تفاوت ناشی از اثرات صدور سند بر زیست پذیری سکونت گاه هایمورد مطالعه پرداخته شد که روستای باغشن در میان روستاهای مورد مطالعه در رتبه اول قرار گرفت.

    کلیدواژگان: طرح صدور سند، زیست پذیری، سکونتگاه های روستایی، دهستان زبرخان، شهرستان نیشابور
  • مجید پورعیسی چافجیری، نصرالله مولائی هشجین*، تیمور آمار صفحات 145-159

    مقاله حاضر دارای هدف کاربردی و با روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است. در این مقاله برای رتبه بندی دهستان ها از روش ویکور، تحلیل پهنه ای خدمات از روش بیضی انحراف معیار، برای تحلیل خوشه ای و تمرکز تسهیلات از روش موران و برای تحلیل ارتباط بین متغیرها از روش همبستگی چند متغیره استفاده شده است. نمونه های موردی تحقیق روستاهای استان خراسان شمالی که در مقیاس دهستان تجمعیع یافته شده اند با توجه به نتایج به دست آمده از رتبه بندی روش ویکور دهستانهای آلاداغ و بدرانلو در طبقه بندی کاملا برخوردار، دهستان های اترک، گرمخان، آذری، رویین، جرگلان و جیران سو در گروه نسبتا برخوردار، دهستان های آلمه، حصارچه، شیرین سو، گیفان، باباامان، سیوکانلو، زیارت، حومه، شاه جهان، فاروج، بام و صفی آباد در گروه متوسطو بقیه دهستان ها در گروه نسبتا نابرخوردار ونابرخوردار طبقه بندی شده اند. با بررسی نتایج می توان دریافت دهستان هایی که در نزدیکی مرکز استان قرار دارند جزء دهستان های برخوردار محسوب می شوند و دهستان های با فاصله از مرکز استان در طبقه بندی نابرخوردار قرار گرفتند. همچنین تحلیل همبستگی چندمتغیره نشان می دهد که بین نزدیکی به مرکز استان با میزان برخورداری رابطه معکوس وجود دارد، بدین صورت که هر چقدر از مرکز استان فاصله زیاد شود میزان برخوداری روستاها کمتر شده است. در مورد ارتباط بین جمعیت و میزان برخورداری نشان دهنده همبستگی مستقیم و مثبت می باشد که هر چقدر تعداد جمعیت روستا افزایش یابد میزان برخورداری دهستان ها نیز بیشتر می شود

    کلیدواژگان: نظام سیاستگذاری، برنامه ریزی روستایی، برخورداری، عدالت فضایی، خراسان شمالی
  • شهرام شهابی، نرگس دل افروز*، علی قلی پور سلیمانی، محمد طالقانی صفحات 161-173

    امروزه در جهان توسعه یافته، شهرها به صورت شرکت های رقیب عمل می کنند و تلاش دارند تا سهم بیشتری از بازار سرمایه، استعدادهای برجسته و توجه جهانی را به خود اختصاص دهند. برند آفرینی شهری ابزاری برای دستیابی به مزیت رقابتی، افزایش سرمایه گذاری درونی، و گردشگری است. در برندآفرینی شهری همواره سعی می شود با ایجاد و ترکیب منسجم از ویژگی های احساسی و کارکردی آن شهر، تصویری متمایز و منحصر بفرد در ذهن مخاطبان ایجاد گردد. از اینرو هدف از تحقیق حاضر تعیین مولفه های تاثیرگذار در برند آفرینی شهری برای شهر پره سر استان گیلان است. از لحاظ روش شناسی، طرح تحقیق آمیخته اکتشافی و در دو مرحله انحام شده است؛ در مرحله اول از روش پژوهش کیفی داده بنیاد، و در مرحله دوم از روش کمی توصیفی - پیمایشی و معادلات ساختاری استفاده شد. در ابتدا با 15 نفر از نخبگان دانشگاهی و اجرایی که بصورت هدفمند و براساس شاخص اشباع نظری انتخاب شده بودند و با شهر آشنایی کامل داشتند مصاحبه های نیمه ساختاریافته و اکتشافی صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده های کیفی به روش داده بنیاد و تجزیه و تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه به روش تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی بوده است. جامعه آماری مرحله کمی این پژوهش، شامل مردم یا افرادی بودند که از شهر دیدار کردند و تعداد نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر بود. برای تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های تحقیق از روش مدلسازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزارهای SmartPLS و spss21 استفاده شد.

    کلیدواژگان: برند آفرینی شهری، مولفه های تاثیر گذار، پره سر
  • پیام محمدپناهی سلسله، مظفر یکتایار*، رحیم رمضانی نژاد، مژگان خدامرادپور صفحات 175-190

    مشتریان مراکز تفریحی و ورزشی همواره به دنبال خدمات کیفی و رضایت بخش هستند، و به همین علت حفظ رضایت مشتریان و ادامه حضور آنها که حیاتی ترین هدف هر سازمان است، باید مورد توجه قرار گیرد. از این رو، هدف تحقیق حاضر شناسایی و اولویتبندی عوامل موثر بر رضایتمندی مشتریان مراکز تفریحی و ورزشی شهر تهران بود. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی بود که به روش میدانی اجرا شد. جامعه آماری تحقیق را کلیه مراجعه کنندگان به مراکز تفریحی و ورزشی در مناطق 22 گانه تهران تشکیل داده بودند که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان برای جامعه نامعلوم تعداد 384 نفر به عنوان نمونه و به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه محقق ساخته ای بود که پس از بررسی دقیق متون و پیشینه تحقیق تهیه شد و روایی صوری و محتوی آن نیز پس از اعمال نظرات 10 متخصص، و همچنین پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ (80/0=α) تایید شد. از روش های ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد علل خدمات رفاهی، دسترسی، پرسنل، طراحی کالبدی، فضای فیزیکی و عامل نگهداری در رضایتمندی مشتریان به مراکز تفریحی و ورزشی شهری دخیل هستند. بنابراین می توان گفت برای حفظ و توسعه رضایتمندی مشتریان از مراکز تفریحی و ورزشی و پررنگ کردن نقش این مراکز در افزایش فعالیت بدنی و سلامت و نشاط افراد جامعه مسیولین امر در جهت بهبود عوامل شناسایی شده برنامه ریزی و اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: اماکن تفریحی و ورزشی، رضایتمندی، مشتری
  • منصور رحمتی* صفحات 191-204

    شهر گردشگری سرعین دارای پتانسیل های بالای گردشگری است، ولی هنوز آنچنان که باید، نتوانسته منجر به توسعه صنعت گردشگری شود. از این رو، هدف اصلی این تحقیق، ارایه برنامه ریزی راهبردی توسعه گردشگری شهر سرعین می باشد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی بوده و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری این تحقیق را کارشناسان امر گردشگری تشکیل می دهند که به روش گلوله برفی تعداد 30 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شده و از طریق پرسشنامه داده های مورد نیاز از آنها به دست آمده و با استفاده از مدل مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان داده که عوامل آب های درمانی و آب و هوای مناسب به لحاظ باارزش بودن، تقلیدناپذیری و تناسب سازمانی، مهمترین عوامل توسعه گردشگری سرعین هستند که لازم است به آنها توجه ویژه ای داشت. همچنین عامل نوسان ارز و عدم توجه جدی دولت به صنعت گردشگری به همراه تورم و افزایش هزینه ها و تحریم های بین المللی، بیشترین تناسب با اهداف توسعه گردشگری سرعین را دارند که توجه بیشتر به آنها ضروری می-باشد. مهمترین پتانسیل های شهر سرعین عوامل طبیعی و خدادادی است و هرچند که نسبت به رقبای پیرامون خود از وضعیت گردشگری بهتری برخوردار است اما جای توسعه برای آن بسیار بالاست و نیاز است تا برخی از محدودیت ها و تهدیدهای محلی، ملی و بین المللی کنترل شده و برای از بین بردن اثرات منفی ناشی از آنها برنامه ریزی هایی صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: گردشگری، برنامه ریزی راهبردی، مدل Meta SWOT، شهر سرعین
  • تینا سادات صدرالغروی، مهناز محمودی زرندی*، فاطمه مهدیزاده سراج صفحات 205-218

    افزایش روزافزون جمعیت و احداث ساختمان های بلند، وجود آلاینده های محیطی درشهرها را چند برابر کرده است. از طرفی افرادبرای رفع نیازهای زیستی خود بیش ازگذشته از محیط های بازشهری استفاده می کنند. دراین راستا عوامل مختلفی همچون فرم وارتفاع ساختمانها، وحضور سبزینگی در فضاهای شهری همچون نمای سبز، درجریان مستمرباد میتواند نقش قابل توجهی ایفاکرده و بر پراکنش ذرات آلاینده موثر باشد. مطالعه حاضر دراین زمینه و باهدف بررسی تاثیر فرم وارتفاع و نیز نمای سبز ساختمان های بلند بر چگونگی پراکنش ذرات آلاینده، باشناخت جریان هوای طبیعی منطقه یک شهرتهران انجام شده است. دراین پژوهش بااستفاده از روش های توصیفی-تحلیلی و مقایسه منطقی با بکارگیری تکنیک شبیه سازی با استفاده ازنرم افزارهای ENVI-met و ANSYS CFX به بررسی و تحلیل رفتارباد پیرامون بنا و پراکنش آلاینده ها پرداخته شده است. روش گردآوری اطلاعات ازطریق مطالعات کتابخانه-ای و برداشت میدانی صورت گرفته است. نتایج به انتخاب گزینه بهینه باتوجه به مدلسازی انجام شده ازبین 9 مدل متفاوت ساختمان بلندمرتبه با سه تیپ فرم پلانی گوناگون وسه دسته ارتفاع متفاوت، بدست آمد. تغییر فرم و ارتفاع ساختمان ها تاثیر چشم-گیری بر جریان هوای طبیعی و سرعت باد پیرامون بنا دارد از این میان گزینه بهینه با نمای سبز نیز بررسی گردید تا تاثیر نمای سبز بر پراکندگی آلاینده ها مشخص گردد. مکان یابی نادرست و غیراصولی ساختمانهای بلند باعث تغییر الگوی طبیعی وزش باد و درنتیجه موجب بروز اثرات ثانویه ناشی از رکود یا تشدیدجریان باد خواهدشد ولذا بر پراکنش ذرات معلق آلاینده موثر است. دراین پژوهش نتایج حاصل از مدلسازی انجام شده میزان ماندذرات معلق آلاینده را دراطراف 9مدل ساختمان بلند نشان می دهد که ازاین میان فرم مربع با20طبقه ارتفاع درموقعیت مشخص شده مناسب تر ازسایرگزینه ها می باشد.

    کلیدواژگان: مشخصات کالبدی ساختمان های بلند، پراکنش ذرات معلق آلاینده، جریان هوای طبیعی، EnviMET، ANSYS
  • روح الله کریمیان حسین آباد، آیت الله کرمی*، علی شمس الدینی صفحات 219-234

    موضوع مهاجرت های روستایی همواره مورد توجه اندیشمندان علوم اجتماعی، جغرافیدانان و اقتصاد دانان بوده است. در دهه های گذشته، تحولات اقتصادی، اجتماعی حاکم بر کشور موجب حرکات شدید مهاجرتی گردیده است که این جابجایی در بعضی مناطق کشور با شدت بیشتری همراه بوده است. هدف از این پژوهش بررسی عوامل اقتصادی و اجتماعی موثر بر مهاجرت روستا-شهر بخش مرکزی شهرستان بویراحمد و ارایه راهکارهایی برای جلوگیری از مهاجرت روستا به شهر است. روش تحقیق پژوهش توصیفی-تحلیلی و پیمایشی می باشد. برای گردآوری اطلاعات از منابع مختلفی مانند آمارنامه، نقشه ها ، منابع کتابخانه ای بهره گرفته شد. جامعه آماری این پژوهش شامل 165 نفر سرپرست خانوارهای مهاجر روستاهای بالای 20 خانوار بخش مرکزی شهرستان بویراحمد با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و جدول مورگان معین شد و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ساختار مند و محقق ساخته استفاده شد و روایی آن توسط اساتید متخصص و پس از انجام اصلاحات مورد تایید قرار گرفت و برای تعیین پایایی آن از آلفای کرونباخ بهره گرفته ، که این ضریب بین715/0 تا 819/0 برآورد شد و نشان از بهینه گی پرسش نامه داشت. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار spss مورد تجزیه قرار گرفتند و یافته های تحقیق نشان می دهد که عوامل اجتماعی دارای اولویت اول مهاجرین می باشد و در بین عوامل اجتماعی دسترسی آسان تر به ادارات و نهادهای دولتی و کم توجهی مسیولان به مشکلات روستا از بقیه مهم ترند.

    کلیدواژگان: عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی، مهاجرت، روستا-شهر، بویراحمد
  • آزاده اربابی سبزواری* صفحات 235-248

    این پژوهش با هدف ارزیابی و سنجش شرایط و عوامل اقلیمی در فرایندهای گردشگری با تاکید بر رضایتمندی گردشگران، در کنار داده های اقلیمی و شاخص های اقلیم گردشگری، تدوین شده است تا ارزیابی نتایج این شاخص ها، به دلیل وجود تفاوتهای طبیعی و انسانی بین مقاصد گردشگری و ویژگی های خاص گردشگران، تغییراتی را در روند ارزیابی شرایط اقلیمی برای گردشگران، اعمال و نتایج جدیدی را ارایه نماید. برای این منظور، شهر بندرچابهار در کشور ایران به عنوان مطالعه موردی جهت این ارزیابی، انتخاب شد. بندرچابهار به دلیل موقعیت مهم سیاسی، اقتصادی و گردشگری و شرایط خاص اقلیمی، مورد توجه گردشگران داخلی و بین المللی است. برای نیل به این هدف، شاخص های اقلیم آسایش یا اقلیم گردشگری TCI، PMV و CIT جهت ارزیابی ترکیبی در بازه زمانی 30 ساله (1985-2014) انتخاب شدند. نتایج پژوهش نشان دهنده این مسئله بود که بر اساس شاخص CIT، کلیه ماه ها و مقاطع زمانی در یک شبانه روز بندرچابهار، برای گردشگران، مطلوب یا قابل قبول است که این مسئله کمی با واقعیت موجود فاصله داشت.در ارزیابی شرایط اقلیمی، این پژوهش، با اعمال تغییراتی جزیی در شاخص CIT و ترکیب نتایج شاخص PMV با میزان رضایتمندی گردشگران از شرایط احساس حرارتی مختلف، به نتایج متفاوتی دست یافت که نشان از تاثیرگذاری بیشتر داده های میدانی در نظرات کارشناسانه بود. با توجه به روحیات متفاوت گردشگران نسبت به ساکنان مقاصد و تمایل آنها به کسب تجربه های خاص گردشگری، مطلوبیت اقلیم برای گردشگران ممکن است الزاما با نتایج علمی و کارشناسانه سازگاری نداشته باشد

    کلیدواژگان: گردشگری، بندر چابهار، شاخص CIT، عوامل اقلیمی
  • رویا تیموری، مهری اذانی*، مهدی مومنی، حمید صابری صفحات 249-260

    تحقیق حاضر با هدف تبیین مدل ساختاری تاثیر هویت شهری در پایداری محله های بافت قدیم و جدید مناطق 3 و 7 شهر اصفهان صورت پذیرفته است. این تحقیق بر اساس هدف از نوع کاربردی و بر اساس ماهیت از نوع توصیفی - تحلیلی می باشد. جهت جمع آوری داده های مربوط به پایداری و هویت محله های موجود در بافت قدیم و جدید مناطق 3 و 7 از روش میدانی (پرسشنامه) استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش؛ کلیه متخصصین، اندیشمندان، صاحب نظران، دانشگاهیان و مسیولان بافت قدیم و جدید مناطق سه و هفت شهر اصفهان می باشند. حجم نمونه نیز 100 نفر در نظر گرفته شده است که به روش تصادفی ساده نمونه گیری شده است. به جهت مدلسازی روابط بین متغیرها، از مدل معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی (PLS) و با استفاده از نرم افزار Smart PLS استفاده گردیده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که بین مولفه های مکانی (انسانی، طبیعی) هویت و پایداری بافت قدیم و جدید محله های منتخب مناطق 3 و 7 با ضریب مسیر 963/0 و آماره آزمون 311/290 و نیز با سطح خطای کمتر از 05/0 ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. بر این اساس مشخص گردید که مولفه های انسانی با ضریب همبستگی 967/0 بیشترین تاثیر را در پایداری محلات مناطق 3 و 7 شهر اصفهان دارد.

    کلیدواژگان: هویت شهری، پایداری، مناطق 3 و7 شهر اصفهان
  • محمدباقر باقرزاده، صدیقه حسنی مهر*، رفعت شهماری اردجانی، حسین اصغری صفحات 261-275

    از میان ابعاد و زمینه های متعدد توسعه، توسعه روستایی به دلیل نقش محوری روستاها در تعادل زیستی و جمعیتی جوامع بخش قابل توجهی از مطالعات و طرح های توسعه را به خود اختصاص داده و محققان بسیاری ثابت نموده اند نواحی روستایی یکی از بهترین عرصه ها برای استفاده موثر از فن آوری ارتباطات می باشد. به همین دلیل پژوهش حاضر بر آن است در روستاهای رودسر شاخص های موثر رسانه ملی را بر اساس دیدگاه ساکنان این محدوده کشف و بررسی نماید و با ارایه راهکارهای مناسب این ارتباط را تقویت نماید. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است. پس از مطالعات اسنادی، استفاده از تکنیک طوفان مغزی و در نهایت بومی سازی 4 مولفه (میزان آگاهی، تغییرات سبک زندگی، علاقه به تحصیل و آموزش و کارآفرینی) شناسایی و برای هر کدام تعدادی متغیر در نظرگرفته شد. سپس اطلاعات مورد نیاز به کمک ابزارپرسشنامه و خانوارهای روستایی (382 نفر) جمع آوری و مراحل شاخص سازی طی شد. با در نظر گرفتن رویکرد روستاییان مشخص شد متغیرهای انتخابی تاثیر مثبتی بر رسانه ملی داشته اند. پس از طی مراحل شخص سازی و به کمک آزمون تی تک نمونه رابطه 27 شاخص یافت شده و رسانه ملی سنجیده و مشخص شد یک ارتباط دوسویه بین رسانه ملی و شاخص ها وجود دارد. در نهایت می توان ادعا نمود مدیران محترم با استفاده از شاخص های اثرگذار رسانه ملی می توانند کاستی های موجود در این رسانه را کمرنگ و بر مزیتهای آن بیافزایند.

    کلیدواژگان: شاخص، اثرگذار، رسانه ملی، نواحی روستایی، رودسر
  • فهیمه زحمتکش، تیمور آمار* صفحات 277-289

    هدف این مقاله به بررسی کار آفرینی در مناطق روستایی با رویکرد اقتصاد مقاومتی با تاکید بر نقش بسیج سازندگی در ناحیه مرکزی گیلان پرداخته است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات به صورت اسنادی و میدانی است. جامعه آماری تحقیق کارآفرینان تحت حمایت بسیج در روستاهای شهرستان های رشت، انزلی و رودبار می باشند. جامعه نمونه در بخش کوهستانی برطبق جدول مورگان در روستاهای جلگه ای 200 و در روستاهای کوهستانی 70 کارآفرین می باشند. نتایج بررسی در مناطق جلگه، کارآفرینی تفاوت هایی را با مناطق کوهستانی دارد؛ بطوریکه تنوع فعالیت ها در این بخش بیشتر است. وجود بازارهایی مانند رشت و منطقه آزاد موجب رواج تولید پوشاک و خیاطی توسط روستاییان شده یکی دیگر از فعالیت هایی که در مناطق روستایی بخش جلگه وجود دارد صنایع دستی حصیری بافی می باشد که مواد اولیه آن نوعی گیاه است که در این منطقه می روید. این فعالیت مورد توجه بسیاری از روستاییان بوده و با توجه به آنکه مواد آن در محیط یافت می شود مورد استقبال و دارای سود آوری بوده است. در واقع بسیج با تلاش و کوشش خود در بخش جلگه ای شهرستان های رشت و انزلی 69 درصد و در بخش کوهستانی 72 درصد از کارآفرینان را تحت حمایت قرار داده است. باتوجه به نوع فعالیت ها در بخش کوهستانی 90 درصد از فعالیت ها به کشاورزی و 10 درصد به خدمات و در بخش جلگه ای نیز 30 درصد به فعالیت های کشاورزی، 22/5 درصد به خدمات و 47/5 درصد به صنعت اختصاص یافته است.ب

    کلیدواژگان: کار آفرینی، روستا، اقتصاد مقاومتی، بسیج سازندگی، ناحیه مرکزی گیلان
|
  • Tahereh Ghaemi Rad, Abbass Alimohammadi * Pages 1-17

    Increasing trend of urbanization particularly in developing countries has led to urban sprawl. Urban sprawl in Tehran has led to several challenges in achieving sustainable development. A spatial analysis on urban sprawl in traffic area zones (TAZ) of Tehran has been investigated for the past two decades (2001-2020) using the Weighted Urban Proliferation (WUP) method. Then, the minimum access distance between each pair of TAZ-hospital has been calculated using Network Analysis and the relation between sprawl determinants and accessibility has been investigated. Finally, the Lorenz curves and Gini coefficients have been calculated. Results show that the sprawl level has decreased significantly in Tehran over the past two decades. Consequently, because of the direct relationship between dispersion and access distance, the maximum distance to the nearest hospitals has been reduced about 3 kilometers. However, the calculated Gini coefficients show a 10% growth over the study period; in a way that, in 2001, 90% of hospital opportunities were distributed among 29% of population, while in 2020 the same share of opportunities are distributed among only 7% of population. Results indicate that urban sprawl reduction can only increase accessibility standards and promoting equity of accessibility requires proper attention and management of socio-economic variables along with urban sprawl.

    Keywords: urban sprawl, Weighted Urban Proliferation (WUP), accessibility, Tehran mega city
  • Sakineh Dehghan, Rashid Saeed Abadi, Ali Akbar Taqhilou * Pages 19-31

    There are different approaches to security. One of them is the social approach. The role of women is very important in this approach. Therefore, the purpose of the research is to find out what the role of women is in creating sustainable social security in the 24,000 Village- Bagh Maroof-. One of the most problematic villages in East Azerbaijan is The Bagh Maroof village and therefore the study of its security is of great importance. The research method in this study is descriptive-analytical and women over 20 years are the statistical population. The sampling method is random and the sample size is selected by Cochran formula 353 persons. In this study, the data collection tool was a questionnaire. Structural model and Chi-square test are two methods of data analysis. From the results, in addition to reinforcing the theoretical foundations of the research, we can find the effective variables of creating a sense of security through women in the village with a chi-square statistic of 72.96 and the creation of a secure social environment by women in the Bagh Maroof rural community of 44.91 whit a significant level of Zero noted that it had the most and strongest direct relationship with other components of village security.

    Keywords: Security, Female, Bagh Maroof, agriculture, Tabriz
  • Hassan Hekmat nia*, Mirnajaf Mousavi, Nobakht Sobhani, Sina Salmanzadeh Pages 33-47

    Liveability one of the new approaches to reducing environmental, economic and social problems of cities is based on their capacities and needs. Since worn-out textures face economic, physical, environmental and other problems, paying attention to the biodiversity approach and its standards is effective in reducing these problems and improving the quality of life and efficiency of urban management. The purpose of this study was to analyze the bioaccumulation indices in the worn-out texture of Shahindez city. This paper is a descriptive-analytical and applied purpose study. The questionnaire was distributed among 25 people by simple random sampling and five factors affecting the viability of Shahdinjeh city (social, economic, environmental, physical and managerial) were investigated. Data analysis was performed using FAHP method. The findings show that in the social sector, the rate of participation (0.229); in the economic sector, the rate of income and household expenditure (0.211), in the management sector, providing financial facilities for tissue residents (0.185); Buildings are more important in texture (0.138) and in the environmental section of the quantity and distribution index of green space at the surface of worn textures (0.230), indicating the importance of each of them in the viability of worn textures. At the end, the strengths, weaknesses, opportunities, and threats to the viability of Shahindezh were studied.

    Keywords: Liveability, Worn Texture, Sustainable Development, Shahindezh
  • Keramatollah Ziari *, Kianoosh Zakerhaghighi Pages 49-62

    Urban development and irregular migration of rural population to urban areas are significant phenomena that have damaged agricultural lands, natural landscapes, and public open spaces. This issue doubles the need for informed guidance and spatial organization to better understand the processes of urban development for future planning. The present study aimed to evaluate the growth of Hamedan city from 1996 to 2019 and then simulate until 2041. The research method is descriptive-analytical, and the cellular automation model was used to simulate physical development, and logistic regression was applied to analyze the impact of different variables on physical growth and the Markov chain was used to analyze user changes. The validity of Landsat satellite images is also evaluated with respect to the kappa value and acceptable overall accuracy. The results indicate that city center and agricultural land variables with ROC of 0.873 and 0.881, respectively, had the most impact on Hamadan urban growth during the last 23 years. The area of urban areas in 1996 was doubled compared to the year 2011, and almost 2.5 times more than in 2019. On the other hand, population growth increased 1.48 times over the past 23 years. This indicates that the growth rate of urban areas exceeded the population growth rate in Hamadan. The results of the model evaluation indicate that the integrated model is able to provide a precise understanding of urban processes and developments such as evaluating past developments and predicting directions and rates of future physical development.

    Keywords: physical development, cellular automata, Logistic regression, Markov chain, Hamedan
  • MOHAMADTAGHI HEYDARI *, Sajad Khanmoradi, Maryam Rahmani Pages 63-76

    Reconstruction of Texture Verification as a result of government investment measures with local groups occurs as an endogenous development approach. One of the most important measures of renovation is to Gentrification with numerous groups and actors in the public, private and even cooperative sectors. Therefore, explaining the role and function of actors in the Gentrification the Urbanized Texture Verification has a significant impact on the organization of renovation projects.This paper is a descriptive-analytical study to analyze the role of influential actors in the development of Gentrification the Urbanized Texture Verification using a vector model in Zanjan. Data collection was done by library and field method. The statistical population was selected by snowball sampling method. To analyze the data, Structural Interaction Analysis approach and multi-player multi-player model with MIC MAC and Mactor software were used.The results showed that 30 main factors in different dimensions have direct effect on the Gentrification the Urbanized Texture Verification in Zanjan. Key Proponents of Gentrification the Urbanized Texture Verification include "Housing Area; Housing Strength; Commitment; Road Use; Housing Proportional; Residential Properties; Buildings; Vitality; Cost and Income Appropriateness. According to the multi-disciplinary model, the main factor in the Gentrification of Zanjan city is the triangle of relations between the municipality-private sector and the Department of Civil Development and Rehabilitation and the main focus is on the private sector. Therefore, it is necessary to enhance renovation of Texture Verification, enhance housing strength, establish a coordination council, and monitor cooperative contracts.

    Keywords: Actors, Gentrification, mector, recreation, Zanjan city
  • Mohammad Amiri Mikal, Eisa Pourramzan *, Tiemor Amar, Atosa Bigdeli Pages 77-88

    The goal of this essay is to analyze the spatial quality with emphasis on institutional life in villages of Lahijan city. So this essay first paid the management of rural and VA (village assistant) and then with VA issued a set of 14 items from duties as elements of the interface between government and people evaluated and their role in determining the quality of life in villages. This research is based on analytic-descriptive and applied study is based on objective. The study population included 182 Villages in Lahijan. The number of samples using the Morgan formula, 385 families has been randomly selected for sampling. Analysis of data obtained from questionnaires by SPSS software and using Spearman test has been conducted. The results indicate relatively good quality of life from an institutional dimension in rural area in Lahijan city.The VA could entice the relative satisfaction by doing the civil works like asphalt, naming the passages and supplying the environment cleaning and so on in the villages in which there isn't any management. And the satisfaction of its activity to an organization that almost 15 years ago is striking.

    Keywords: village, the quality of life, institutional aspect, Lahijan city
  • Sadegh Seidbeigi *, Pari Mosapour Miyandehi, Shahram Mollania, Maryam Malmir Pages 89-106

    Although urban growth is a common phenomenon, patterns and stimulus factors are relatively unknown and the set of comprehensive factors that can explain the urban growth process is not due to the uniqueness of the characteristics of cities. the aim of this study is to identify key factors of urban development in sari with the future approach, which the research method is descriptive - analytical and is applicable in terms of practical purpose. in order to collect data from documents and library studies, library and field surveys have been used. The second stage was scored using the interaction technique (structural analysis method) and analyzed in the software MICMAC environment. Finally, the driving and key factors of urban development were selected according to the impact score and direct impact. the results of this study indicate that the urban development system is a stable system and the factors participating in urban management and development, and the policies used for subsidy and price control, which, although decision - making in this regard, are subject to the government, are the main influencing factors in the city of Sari. it is also the factor for organizing special tourism axes using environmental quality and vision corridors and aspect of the main factor in the risk situation in sari city and the main secondary leverage component is "traffic growth" that can be used as development driver.

    Keywords: Urban Development, Futures studies, Structural analysis, MICMAC
  • Mehdi Cheraghi, Masumeh Mohammadlo * Pages 107-118

    Addiction in rural communities is growing. However, most studies have been done addiction in urban areas, Research is needed on the factors affecting the drug to be done in rural areas. The present study investigated factors affecting the spread of addiction in rural areas. Research method is applied and the nature of the research is descriptive - analytic. The data collection tool for library field (questionnaire), for descriptive and inferential analysis (factor analysis) is. The study consisted of rural families is High Gharaposhtloo, Due to the large number of villages and 12 villages of the district to a detailed study by cluster sampling based on population, the number of samples per class population was found. The findings show that the most important factor of economic development in rural areas of study drug. Special value of this factor is 7.756, which alone is able to calculate and explain 13.96% of the variance. The variable load factor was 16. Of the 16 variables studied in this variable lower drug prices with coefficient of 0.785, unemployment loadings 0.710 and variable low, easy access to drugs with coefficient of 0.716, the economic factor, individual and infrastructure as the most important factors the spread of addiction were identified.

    Keywords: crime, Addiction, drugs, Zanjan Township
  • Tayebeh Ghaemi Rad, Hossein Hataminejad *, Keramatollah Ziari, Ahmad Pourahmad Pages 119-130

    Cities have always been regarded as a tourism destination for having natural, cultural, and human _made attractions. Tourism, like any other activity, does have many consequences on the ecological environment of cities. The city of Rasht attracts many tourists every year due to its central location and for having natural, cultural, and man-made attractions. The aim of current study is to investigate the environmental status of tourism on the ecological environment of Rasht. This research also intends to respond this question if this space capable of meeting the current needs of urban tourism? The research is based on the descriptive-analytical method and using ecological foot print model. The statistical population of the study consisted of the number of tourists in Rahst city. Therefore, 384 questionnaires were distributed among the tourists according to the Cochran model through two regular and random sampling methods. Eventually, the ecological footprint of tourism was calculated to be 908224 hectares. Considering the area of 13600 hectares of Rasht, the incoming pressure on the city’s environment can be observed clearly. Thus, planning to the persevere ecosystem of the city along with the attention to the tourism is a vital issue.

    Keywords: Environmental status, Urban Tourism, Ecological footprint, Rasht City
  • Tahereh Sadeghloo *, Reyhaneh Saadati, Fatemeh Akbari Pages 131-144

    Implementation of the Rural Land Documentation Plan is one of the government's goals in achieving development and removing the deprivation of rural areas within the framework of the development plan. In this regard, implementation of the document issuance plan by affecting on quality of the environment and making the rural settlements sustainable, has provided a villagers stability and sense of belonging to place in rural communities. Accordingly, the present study was conducted to evaluate the impact of the document issuance plan on the livability of rural settlements. The statistical population of the study was 140 rural households, which was obtained by Cochran method (with error 0.1). The number of households benefiting from this plan implementation were the basis for the selection of the case study villages. The findings of this study indicate that implementation of the document issuance plan has contributed to the promotion of all aspects of economic, social, environmental and physical livability. The highest mean of this change was related to the physical-infrastructure component with 3.459 average mean. The effect of project implementation had a significant and direct relationship with the time interval of project implementation. The results also indicate that the physical-infrastructural component of livability had the greatest impact on the variable of project implementation history. Kruskalwalis test was conducted to investigate the advantages or disadvantages of the effects of document issuance on the viability of the settlements in the study that based on the result, Baghshan village had first position among other studied villages.

    Keywords: Document Issuance Plan, livability, Rural settlements, Zebrkhan rural district, Neishabour township
  • Majid Poorisa Chafjiry, Nasrollah Molaei Hashjin *, Teimour Amar Pages 145-159

    The present article investigates the extent of North Khorasan province's rural areas and the distribution of rural services, analysis of the correlation between variables in the analysis of planning failure of North Khorasan Province planning system. This paper has an applied purpose and has been done by descriptive-analytical method. In this paper, Vikor method, standard deviation ellipse method for service ranking, for cluster analysis and facility concentration, Moran method and multivariate correlation method were used to analyze the relationship between variables. Case studies of North Khorasan Province villages that are aggregated at the rural scale and the indices used to classify the villages are: employment, agriculture, housing quality, ownership, literacy, population, education, network, health facilities, Tourism, Technology and Communications, Facilities and Equipment, each with different subfields. The results showed that the districts located near the center of the province are among the most favored ones and the districts located far from the center of the province are classified as unaffected. Also, multivariate correlation analysis shows that there is an inverse relationship between proximity to the center of the province, so that the greater the distance from the center of the province, the less is the occupancy of the villages. On the relationship between population and enjoying level, it indicates direct and positive correlation. The more the village population grows, the more the rural population enjoying occurs.

    Keywords: Policy Making System, Rural planning, Enjoyment, Spatial justice, North Khorasan
  • Sharam Shahabi, Narges Delafrooz *, Ali Gholipour Soleimani, Mohammad Taleghani Pages 161-173

    In today's developed world, cities act as competitors and strive to capture more capital market share, outstanding talent, and global attention. Urban branding is a tool for gaining a competitive advantage, increasing domestic investment, and tourism. In urban branding, it is always tried to create a distinctive and unique image in the minds of the audience by creating and combining the emotional and functional characteristics of that city. Therefore, the purpose of this study is to determine the effective components in urban branding for the city of Parehsar in Guilan province. Methodologically the research design is an exploratory mix in two stages; In the first stage, was used the Foundation's data qualitative research method, and in the second stage, the descriptive-survey quantitative method and structural equations were used. Initially, semi-structured and exploratory interviews were conducted with 15 academic and executive elites who were purposefully selected based on the theoretical saturation index and were fully acquainted with the citiy. Analysis of qualitative data by foundation data method and analysis of data obtained from the questionnaire by confirmatory and exploratory factor analysis. The statistical population of the quantitative stage of this research included people or individuals who visited two cities and the number of statistical samples was 384 people for each city separately, with using Cochran's formula. Structural equation modeling using SmartPLS and SPSS21 software was used to analyze the data and test the research hypotheses.

    Keywords: Urban Brand Creation, Effective Components, ParehSar
  • Payam Mohammadpanahi, Mozafar Yektayar *, Rahim Ramezaninezhad, Mozhgan Khodamoradpor Pages 175-190

    Customers at leisure and sports centers are always on the lookout for quality and satisfying services, so keeping customer satisfaction and staying present is the most vital goal of any organization. Therefore, the purpose of this study was to identify and prioritize the factors affecting customer satisfaction in recreational and sports centersin Tehran.The research method was descriptive-analytical which was implemented by field method and was applied in terms of purpose. The statistical population consisted of those who referred to recreational and sports centers in 22 districts of Tehran, using Morgan table for unknown population, 384 persons were selected as the sample of the study through available sampling method. Research measurement instrument was including a self-made questionnaire which its face validity and content validity with exact considering of study literature and asking experts and authorities on the topic (10 persons), questionnaire reliability was measured by the Cranach’s alpha (α =0/80). Pearson's correlation coefficient, exploratory factor analysis, and second-order confirmatory factor analysis were used to analyze the data. The results showed that the causes of welfare services, access, personnel, physical design, physical space and maintenance factor are involved in customer satisfaction in recreational and sports centers. Therefore, it can be said that in order to maintain and develop the satisfaction of clients in recreational and sports centers and to highlight the role of these centers in enhancing physical activity and health and vitality of the community, authorities should plan and act to improve the identified factors

    Keywords: Customer, Recreational, sporting places, satisfaction
  • Mansor Rahmati * Pages 191-204

    Nowadays; Strategic planning is one of main subjects about tourism development. Sarein city has high tourism potentials, but it doesn’t reach to tourism industry development. So, the main goal of current study is presenting Strategic planning about Sarein city tourism future. Current study is applied according to aim and it is analytical- descriptive according to nature and method. Study statistical society were obtained through requirement data questionnaire and they were analyzed by using Meta-SWOT Model. Study results showed that, treatment water, proper climate according to value, non- mimic case and organizational proportion against Sarein tourism development parameters are main and important factors that, they need to special attendance. Currency fluctuation and lack of government attendance to tourism industry with inflation, costs rising and international prohibitions have the most highest proportion with Sarein tourism development aims and we need to more pay attention them. Sarein city main potentials include natural and event factors and it has better tourism position against another competitors; but it needs to high development and it is necessary to control some limitations; local, national and international threats and we must implement plans to remove negative effects and consequences.

    Keywords: Tourism, Strategic Planning, Meta SWOT Model, Sarein City
  • Tinasadat Sadrolgharavi, Fatemeh Mehdizadeh Seraj Pages 205-218

    The increasing population and the construction of high-rise buildings have multiplied the environmental pollution in cities. On the other hand, people are more likely to use open urban environments to meet their biological needs. In this regard, various factors such as forms, heights and green facade of buildings and the presence of continuous stream of wind can play a significant role in the distribution of pollutant particles. The present study aimed to investigate the effect of the forms and heights of high-rise residential buildings on the distribution of pollutant particles, by recognizing district one of Tehran's urban air flow. To this, a library research method was used to collect information, analytical-descriptive as well as computer simulation with Envi-met software and ANSYS to select the appropriate model. According to the modeling done for the nine different types of building with different forms and heights, it was concluded that changing these factors in residential building on the air flow Natural and wind speeds affect thus affect the distribution of particulate matter. In this study, the results of modeling show the residual amount of particulate matter around 9 tall building models, of which the square shape with 20-degree height in the specified position is more suitable than other options.

    Keywords: : Physical Characteristics of High rise Buildings, Distribution of Particulate Matter, Natural Air Flow, EnviMET, ANSYS
  • Roohollah Karimian Hossein Abad, Ayatollah Karami *, Ali Shamsoddini Pages 219-234

    Migration is a continuous process that has been the subject of political debate worldwide. Migration is considered as the movement of people from one geographic region to another, which may be on temporary or permanent basis. The statistic population of this research consisted of 165 migrant households head villages with more than 20 households of central district of Boyar-Ahmad County were determined using random sampling and Morgan table and a structured and researcher-made questionnaire was used to collect data and its validity was confirmed by expert professors after some modifications. To determine its reliability, Cronbach's alpha was used, which was estimated between 0.715 and 0.819, indicating the optimization of the questionnaire. The collected data were analyzed and the findings suggest that social factors are the first priority of immigrants and among the social factors, easier access to offices and government institutions and less attention of officials to the problems of rural are more important than others. The results showed that social factors were the first priority of immigrants and among the social factors, easier access to offices and government institutions and less attention of officials to the problems of rural were more important than others And the economic factor was at the next level. Among the economic factors, lack of jobs in the village and low income in the village were of higher importance and the infrastructure factors was in the last rank of Factors Affecting the Immigration of the Village-City of the Central District of Boyar-Ahmad County.

    Keywords: Village-City Migration, Economic-Social Factors, Central District of Boyar-Ahmad County
  • Azadeh Arbaby Sabzevari* Pages 235-248

    This study has been compiled with the aim of evaluating and measuring climatic conditions and factors in tourism processes with emphasis on tourist satisfaction, along with climate data and tourism climate indicators, to evaluate the results of these indicators, due to natural and human differences between destinations. Tourism and special characteristics of tourists, changes in the process of assessing the climate for tourists, apply and provide new results. For this purpose, Bandar Chabahar city in Iran was selected as a case study for this evaluation. Chabahar port is considered by domestic and international tourists due to its important political, economic and tourism situation and special climatic conditions. To achieve this goal, the Comfort Climate or Tourism Climate Indicators TCI, PMV and CIT were selected for combined evaluation over a period of 30 years (1985-2014). The results showed that according to the CIT index, all months and periods of time in a day and night in the port of Chabahar, is desirable or acceptable for tourists, which was a little far from reality. In assessing the climatic conditions, this study By applying minor changes in the CIT index and combining the results of the PMV index with the level of tourists' satisfaction with different thermal sensation conditions, different results were achieved, which showed the greater impact of field data on expert opinions. Due to the different attitudes of tourists towards the residents of destinations and their desire to gain specific tourism experiences, the desirability of the climate for tourists may

    Keywords: Tourism, Chabahar port, CIT index, Climatic factors
  • Roya Teymouri, Mehri Azani *, Mahdi Momeni, Hamid Saberi Pages 249-260

    the present study aims to explain the structural model of the impact of urban identity on the sustainability of old and new neighborhoods of Isfahan's 3rd and 7th districts. The method of this research is descriptive-analytical and survey type. It is also considered as a practical research in addition to its purpose. Field method has been used to collect data on the stability and identity of neighborhoods in the old and new contexts of district 3 and 7. The statistical population of the study is consist of all specialists, thinkers, experts, academics and officials of the old and new contexts of the third and seventh districts of Isfahan. The sample size is 100 people, which was sampled by simple random sampling. In order to model the relationships between the variables, the structural equation model has been used by the partial least squares (PLS) method and using Smart PLS software. The results showed that there was a positive and significant relationship between spatial components of identity (human, natural) and old and new neighborhoods stability of district 3 and 7 with a path coefficient of 0.963 and test statistics 290.311 also with an error level of less than 0.05. Based on this, it was investigated that human components with a correlation coefficient of 0.967 have the greatest impact on the sustainability of neighborhoodsof district 3 and 7 of Isfahan.

    Keywords: urban identity, Sustainability, districts 3, 7 of Isfahan
  • MohammadBaqher Baqherzade, Sedigheh Hassanimehr *, Rafat Shahmari, Hossein Asghari Pages 261-275

    Among the various dimensions and contexts of developments, rural development is a significant part of studies and development plans due to the main role of villages in the biological and demographic balance of communities and many researchers have demonstrated that rural areas are one of the best areas for effective use of communication technology. For this reason, the present study aims to discover and study the effective indices of the national media in Rudsar villagers based on the residents’ perspective in this area and to strengthen this relationship by providing appropriate solutions. Research method is descriptive analytical. After documentary studies, using the brainstorming technique and finally localization, 4components were identified and a number of variables were considered for each of them. Then, required data were collected through using questionnaire and rural households (38 numbers) and the indexing process was completed. Considering the villagers’ approach, it was found that the selected variables had a positive effect on the national media. After the personalization process and with the help of one sample t_test, the relationship between 27 indicators was found and the national media was measured and it was determined that there is a two-way relationship between the national media and the indices. Finally, it can be claimed that respected managers can use the effective indices of the national media to immigrate the shortcomings of this media and increase its advantages.

    Keywords: Indices, Effective, National media, Rural Areas, Rudsar
  • Fahimeh Zahmatkesh, Teymour Amar * Pages 277-289

    An investigation about Entrepreneurship in the Rural regions considering Resistant Economy Approach emphasizing the Role of Sazandagi-Baseej in Central Parts of Gilan is aim of the article. The method of the investigation is Descriptive analytic and the method of the Information Collection is the Field Documentary. Entrepreneurs of the Statistical Society of the investigation is under the protection of the Baseej of the Rurals of Rasht,Anzali and Rudbar.The Sampling Community of the Mountainous Partition according to the Morgan Table in the plain of Rurals which contains 200 entrepreneurs and in the mountainous Rurals 70 ones.The investigation about entrepreneurship considering the activities in the plain regions differs from the mountainous region. existence of markets in Rasht and Anzali makes the products of clothing and tailoring more prevalent by Rurals. Matting handicrafts industry is the other activity which is prevalent in the villages of the plain partition in which raw materials is a kind of the plants which belongs to the region.The Rurals are interested in the activities and it is because of its profitableness. Generally speaking, 69% Entrepreneurs of plain regions of Rasht and Anzali and 72% of them from the mountainous region are under the protection of Baseej. Considering the kinds of the activities in the mountainous region 90% them belong the agriculture and%10belongs to services ones and most prevalent activities of the plain regions are as following: %30 of the activities belong to the agriculture, 22/5% of them belong to services and %47/5 of them belong to the industry.

    Keywords: entrepreneurship, village, Resistance Economics, Building Mobility, Central District of Guilan