فهرست مطالب

مطالعات کتابداری و علم اطلاعات - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 36، تابستان 1400)

نشریه مطالعات کتابداری و علم اطلاعات
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 36، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/09
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فراتحلیل مطالعات کاربران کتابخانه های عمومی از منظر پیشینه پژوهی: مروری نظامند
    محمد حسن زاده*، زینب غیوری صفحات 1-21
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف فراتحلیل مطالعات کاربران کتابخانه های عمومی ایران و دستیابی به فهمی دقیق از یافته های پژوهش های پیشین در این زمینه انجام گرفته است.

    روش

    در این مطالعه از روش جستجوی پایگاه های اطلاعاتی با استفاده از کلیدواژه های user studies", "user study" , "public library user studies" " ," The importance of user studies" در بین پایگاه های اطلاعاتی خارجی Google Scholar, Scopus, JSTOR, Science Direct و کلیدواژه های مطالعات کاربران، مطالعات کاربران کتابخانه های عمومی، کاربران کتابخانه های عمومی، جذب مخاطب در بین پایگاه های داخلیSID, Magiran, Noormags کار جستجو انجام پذیرفت. در نهایت، 18 منبع انگلیسی و 38 مقاله فارسی وارد مطالعه شد. سیر تحول مطالعات کاربران در دو دوره زمانی قبل و بعد از دهه1980 شناسایی و تحلیل شده است.

    یافته ها

    یافته‎ ها نشان داد در مطالعات خارجی توزیع فراوانی حوزه های مطالعه شده در مطالعات کاربران، «عوامل و موانع استفاده از کتابخانه عمومی و خدمات کتابخانه»، بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده اند،. خدمات، مکان و منابع کتابخانه، دسترس پذیری و راحتی محیط کتابحانه، و کارکنان با بیشترین فراوانی به عنوان زیرمولفه های مطرح شده در این مطالعات بوده اند. رابطه بین درآمد، تحصیلات، جنسیت، سن، میزان اوقات فراغت و همچنین استفاده از اینترنت بر استفاده از کتابخانه عمومی مورد تایید قرار گرفته است. در مطالعات انجام شده در ایران، فضا و معماری کتابخانه، مناسبت منابع با نیاز اعضاء، نگرش سنجی در خصوص کتابخانه عمومی، تمرکز بر سنجش رضایت افراد بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: مطالعات کاربران، کتابخانه عمومی، پیشینه پژوهی، مروری نظامند
  • وب سایت موبایلی در کتابخانه های دانشگاهی ایران: ارزیابی کیفیت خدمات
    علی اکبر خاصه، لیلا زمانی، فرامرز سهیلی* صفحه 3
    هدف

    هدف از این پژوهش ارزیابی کیفیت خدمات در وب سایت موبایلی برخی از کتابخانه های دانشگاهی ایران است.

    روش تحقیق

    این پژوهش به روش تحلیل محتوای کمی انجام شده است. جامعه پژوهش را کتابخانه های دانشگاه های زیرنظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) و دانشگاه های آزاد اسلامی تشکیل داده است که به روش نمونه گیری هدفمند از هر گروه تعداد 20 دانشگاه که بالاترین رتبه را در پایگاه استنادی جهان اسلام داشتند انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها سیاهه وارسی استانداردی است که توسط تورس-پرز (2016) طراحی شده و کیفیت خدمات را ارزیابی می کند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که کیفیت خدمات وب سایت موبایلی دانشگاه های وابسته به وزارت عتف در وضعیت متوسط رو به بالا، و دانشگاه های آزاد در وضعیت متوسط روبه پایین قرار دارند. در رتبه بندی کیفیت خدمات، دانشگاه های تهران، آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، فردوسی مشهد، و مازندران بهترین رتبه ها را کسب کردند. همچنین نتایج به دست آمده نشان داد که بین رتبه بندی براساس کیفیت خدمات کتابخانه های دانشگاهی دانشگاه های مذکور و رتبه بندی آن ها در پایگاه استنادی جهان اسلام همبستگی وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    باتوجه به طیف وسیع و متنوع کاربران، به نظر می رسد توجه به کیفیت خدمات در طراحی وب سایت موبایلی کتابخانه های دانشگاهی سبب مراجعه بهتر کاربران به آن، استفاده بیشتر از خدمات کتابخانه، و در نهایت افزایش کارآیی خدمات این کتابخانه ها می شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی، کیفیت خدمات، وب سایت موبایلی، وب سایت کتابخانه، کتابخانه های دانشگاهی
  • شناسایی مولفه های الگوی خلاقیت پلسک در ادبیات کودکان گروه سنی «ب» با استفاده از تحلیل محتوا
    احمد زندوانیان*، فاطمه سادات میرحسینی نیری، مریم کیان صفحه 4
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی مولفه های الگوی خلاقیت پلسک در کتاب های داستانی کودکان گروه سنی "ب" در شهر یزد تعیین شد.

    روش

    از روش توصیفی- پیمایشی و تحلیل محتوا استفاده شد. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر و پسر پایه های اول، دوم و سوم ابتدایی (گروه سنی ب) در سال تحصیلی 96-1395 بودند (12933 نفر) که از این تعداد، نمونه ای 1000 نفری به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شد. سپس پرخواننده ترین کتاب های کودکان از طریق نظرسنجی از این افراد استخراج شد که در نهایت، بیست کتاب داستان را شامل شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته و چک لیست خلاقیت پلسک بود.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که داستان «سفیدبرفی» دارای بالاترین میزان فراوانی مطالعه در بین کودکان، و «زندگی نامه ی حضرت فاطمه (س)» دارای پایین ترین میزان فراوانی مطالعه در میان کودکان است. همچنین در متن کتاب های داستانی شناسایی شده، از میان مولفه های الگوی خلاقیت پلسک، مولفه ی «جلب توجه» در تمامی کتاب ها به کار گرفته شده است ولی برخی مولفه های دیگر مانند «کوچک نمایی» و «معکوس سازی» کمتر مورد توجه بوده است. به علاوه، در کتاب های داستانی یاد شده، مولفه ی «تقویت» مطلقا استفاده نشده است. در مجموع، در کتاب های داستانی، به عنصر «تغذیه خیال» در راستای زمینه سازی رشد تخیل کودک توجه شده و لزوم توجه بیشتر به سایر عناصر مغفول خلاقیت در کتاب های یاد شده، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ادبیات کودکان، کتاب داستان، الگوی خلاقیت پلسک، روش پژوهش تحلیل محتوا
  • بررسی تاثیر رضایت شغلی بر رابطه بین توانمندسازی کارکنان و کیفیت خدمات اطلاعاتی در کتابخانه های دانشگاهی استان خوزستان
    محمدرضا فرهادپور*، نجمه پوستی زاده، فریبرز فروتن صفحه 6
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تاثیر رضایت شغلی بر رابطه بین توانمندسازی کارکنان و کیفیت خدمات اطلاعاتی در کتابخانه های دانشگاهی استان خوزستان است.

    روش شناسی

    تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و با روش توصیفی- پیمایشی با رویکرد علی همبستگی انجام شده است. نمونه مطالعه 132 نفر با روش نمونه گیری تصادفی از مجموع 200 نفر کارکنان کتابخانه های دانشگاهی استان خوزستان انتخاب شد. داده ها از طریق پرسشنامه های استاندارد رضایت شغلی مینه سوتا، توانمندسازی اسپریتزر و میشرا (1997) و پرسشنامه کیفیت خدمات مقیمی و رمضان (1390) جمع آوری و با استفاده از آزمون معادلات ساختاری با نرم افزار لیزرل8/8 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج آزمون معادلات ساختاری نشان داد که روابط خطی بین متغیرهای پژوهش وجود دارد و نتایج تحلیل مسیر نشان داد که، متغیر توانمندسازی بیشترین تاثیر را بر کیفیت خدمات اطلاعاتی دارد. این تاثیر به صورت مستقیم و غیرمستقیم می باشد. یعنی با وجود متغیر میانجی (رضایت شغلی) تاثیر متغیر توانمندسازی بر کیفیت خدمات اطلاعاتی به صورت غیرمستقیم افزایش می یابد.

    نتیجه گیری

    این که بین رضایت شغلی، توانمندسازی و کیفیت خدمات اطلاعاتی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد؛ به نحوی که بر اساس ضریب تعیین، حدود 40 درصد از میزان کیفیت خدمات اطلاعاتی و توانمندسازی کارکنان به رضایت شغلی آنها بستگی دارد و توانمندسازی به مراتب سهم بیشتری در مقایسه با سایر متغیرها در پیشگویی کیفیت خدمات اطلاعاتی دارد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، رضایت شغلی، کیفیت خدمات اطلاعاتی، کتابخانه های دانشگاهی
  • رابطه چندگانه خرده مقیاس های سواد اطلاعاتی با تفکر انتقادی در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید چمران اهواز
    زینب محمدی*، زاهد بیگدلی، منیجه شهنی ییاق صفحه 7
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی روابط چندگانه استانداردهای سواد اطلاعاتی با تفکر انتقادی در بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش تمامی دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید چمران اهواز است که تعداد 4552 نفر بودند و از این تعداد، 204 نفر از آنان با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از دو پرسشنامه سواد اطلاعاتی Khalil Dezfuli (2018) و آزمون تفکر انتقادی کالیفرنیا فرم ب (1998) جمع آوری و با استفاده از نرم افزار spss نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها با استفاده از رگرسیون چند متغیری با روش (ENTER) نشان داد مولفه های سواد اطلاعاتی (نیاز به اطلاعات، دسترسی به اطلاعات، ارزیابی اطلاعات، استفاده از اطلاعات) تفکر انتقادی را پیش بینی می‎ کنند و مولفه "ارزیابی اطلاعات" قوی ترین پیش بین کننده ی تفکر انتقادی است. همچنین، ضریب همبستگی چندگانه (R) برابر با 42/0 شد که مقدار قابل توجهی می باشد، مقدار ضریب تعیین (R2) برابر 18/0 شد. این بدان معنی است که متغیرهای پیش بین 18 درصد واریانس تفکر انتقادی را تبیین می کنند. همچنین، تحلیل داده ها نشان داد استاندارد "حقوق معنوی و حق مالکیت" تاثیری بر افزایش تفکر انتقادی ندارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده در پژوهش حاضر، سواد اطلاعاتی به عنوان مهارتی نشان داده شد که قابلیت پیش بین کنندگی تفکر انتقادی را دارد. توجه به این دو مهارت می تواند در پیشبرد اهداف آموزش عالی کارساز باشد. علاوه براین، به کارگیری چارچوب استانداردهای سواد اطلاعاتی می تواند زیر ساخت و بنیان را برای تفکر انتقادی و یادگیری مستقل فراهم آورد.

    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، تفکر انتقادی، ارزیابی اطلاعات، حقوق معنوی و حق مالکیت، دانشگاه شهید چمران اهواز
  • بررسی نگرش کاربران نسبت به استقرار کتابخانه‏ ی عمومی موبایلی فارس
    سید نورالدین انواریان*، غلامرضا حیدری، زهیر حیاتی صفحه 8
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف دستیابی به ویژگی‏های کاربر- محوری «کتابخانه‏‏ی عمومی موبایلی فارس» انجام شد.

    روش

    با توجه به هدف پژوهش، انتظارها و خواسته‏های کاربران از «کتابخانه‏ی عمومی موبایلی فارس» از طریق پرسشنامه ‏ی بررسی قرار گرفت؛ همچنین میزان توافق کاربران با خصوصیات و ویژگی‏هایی که این نوع از کتابخانه‏ ها باید داشته باشند مورد ارزیابی قرار گرفت. جامعه ‏ی آماری پژوهش را اعضای کتابخانه ‏های عمومی استان فارس تشکیل داد که تعداد آن‏ها بالغ بر 129215نفر بود. برای تعیین جمعیت نمونه از فرمول کوکران استفاده شد که تعداد 384 نفر به‏ دست آمد.

    یافته ‏ها

    انتظارها و خواسته‏های کاربران از کتابخانه‏ی عمومی موبایلی فارس توسط 52 گویه در دو بعد «رابط کاربری» (23 گویه) و «ویژگی‏های خدمات و برنامه‏های کتابخانه‏ی عمومی موبایلی فارس» (29 گویه) بررسی شد. نتایج نشان داد کاربران در حد بسیار زیادی با ویژگی‏های «رابط کاربری» و «خدمات و برنامه‏ های کتابخانه‏ ی عمومی موبایلی فارس» موافق هستند.

    نتیجه‏ گیری

    نتایج حاصل از پژوهش به شناسایی ویژگی‏های مورد انتظار کاربران از «کتابخانه‏ی عمومی موبایلی فارس» منجر شد.

    کلیدواژگان: کتابخانه ‏ی عمومی موبایلی، ویژگی‏های کتابخانه ‏ی عمومی موبایلی فارس، کتابخانه‏ های عمومی
  • بررسی میزان رعایت اصول و مولفه های طراحی ترغیبی در وب سایت کتابخانه مرکزی دانشگاه های وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران در سال 1397
    زیور صباغی نژاد، فریدون آزاده، نسرین صفرزاده* صفحه 10
    هدف

    مقاله حاضر با هدف بررسی میزان رعایت مولفه های طراحی ترغیبی و ارایه راهکارهای مناسب برای مدیریت بهتر وب سایت کتابخانه مرکزی دانشگاه های وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور می باشد.

    روش

    پژوهش از نظر هدف کاربردی بوده و به روش پیمایشی به ارزیابی محتوای وب سایت ها پرداخته است. جامعه مورد مطالعه، وب سایت کتابخانه مرکزی دانشگاه های علوم پزشکی ایران است و رتبه بندی آن ها براساس نتایج آخرین ارزشیابی پژوهشی دانشگاه های علوم پزشکی کشور در سال 1395 می باشد.

    یافته ها

    تحلیل های این پژوهش مبین آن است که ازنظر دارا بودن مولفه های طراحی ترغیبی، وب سایت های کتابخانه مرکزی دانشگاه های تبریز رتبه اول، علوم بهزیستی و توانبخشی رتبه دوم و شهید بهشتی، اهواز، بوشهر و بابل رتبه سوم جدول رتبه بندی دانشگاه ها قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از بررسی 8 بعد طراحی ترغیبی در وب سایت های مورد بررسی نشان داد که طراحان وب سایت های دانشگاهی ایرانی در طراحی توجه بیشتری به جذابیت در وب سایت کرده اند. همچنین، با توجه به نتایج این پژوهش، به نظر می رسد کم ترین توجه طراحان وب سایت ها معطوف مسایلی نظیر امکاناتی است که باعث درگیر شدن و تعامل بیشتر کاربر با سایت کتابخانه همچنین قابلیت شخصی سازی، بوده است.

    کلیدواژگان: طراحی ترغیبی، فناوری ترغیبی، وب سایت، وب سایت کتابخانه مرکزی، دانشگاه های علوم پزشکی ایران
  • ارزیابی کیفی وبگاه های مراکز استانی تابعه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بر اساس شاخص های فائو
    هوشنگ حکیمی* صفحات 27-45
    هدف

    هدف پژوهش تعیین کیفیت وبگاه های مراکز استانی تابعه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بر اساس شاخص های فایو است.

    روش پژوهش 

    این پژوهش از نوع کاربردی است که به روش توصیفی پیمایشی با رویکرد وب سنجی، عوامل محتوایی و ساختاری 38 وبگاه مراکز استانی تابعه سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی را بر اساس سیاهه وارسی استاندارد بین المللی سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فایو) شامل 121 شاخص کیفی در قالب 4 شاخص کلی مورد ارزیابی قرار داد.

    یافته ها

    وبگاه ها در شاخص «کیفیت محتوا» با امتیاز متوسط، در شاخص «دسترس پذیری، کاربردپذیری و بهینه بودن موتور جستجو» مطلوب، در شاخص «رابط کاربری و کیفیت فنی» متوسط، در شاخص «نظارت و مرور منظم» متوسط و در میانگین کل امتیازهای جامعه نسبت به شاخص های فایو متوسط ارزیابی گردیدند. در کل هیچ کدام از مراکز نتوانستند به سطح شاخص های فایو برسند. عمده مشکلات وبگاه ها، عدم توجه به رعایت استاندارد در طراحی وبگاه، نبود مستندات علمی، نبود زبان دوم برای ارتباط و تبادل علمی با مراکز و پژوهشگران مجامع بین المللی، وجود پیوندهای گسسته و صفحات تهی، وجود اشکالات قالبی (فرمتی) و عدم درج حق مولف بوده است.

    نتیجه گیری

    حد متوسط میانگین کل امتیازهای جامعه نسبت به شاخص های فایو به ویژه با توجه به وجود برخی اشکالات اساسی مطلوب نیست و نیاز به اصلاح با استفاده از مدیران کارآمد و طراحان خبره و بازطراحی وبگاه های مراکز بر مبنای استاندارد معتبر می باشد.

    کلیدواژگان: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، وب سنجی، شاخص های فائو
  • الگوی پارادایمی توزیع کتاب در ایران: مبتنی بر رویکرد گراندد تئوری
    منیژه ترابی الموتی، داریوش مطلبی*، فهیمه باب الحوائجی، نجلا حریری صفحات 46-67
    هدف

    هدف اصلی، ارایه الگوی کیفی توزیع کتاب در ایران است. شناسایی چگونگی وضعیت، مسایل و مشکلات، عوامل و عناصر تاثیرگذار و راهکارهای ارتقای توزیع کتاب از اهداف فرعی مقاله به شمار می رود.

    روش پژوهش

    پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر رویکرد کیفی و از نظر روش اجرای پژوهش، نظریه داده بنیاد (گراندد تیوری) است. داده ها با انحام مصاحبه های نیمه-ساختاریافته گردآوری شده است. جامعه پژوهش، 10 نفر از صاحب نظران توزیع کتاب در ایران بودند. 2 نفر از صاحب نظران توزیع به طور هدفمند شناسایی و به روش گلوله برفی از طریق آنها افراد بعدی معرفی شدند، و از نرم افزار MAXQDA برای تعیین مفاهیم، مقوله ها و ویژگی ها استفاده شد. در نهایت با پارادایم، زمینه ها، شرایط علی، راهبردهای اصلی، مداخله گرها و پیامدهای توزیع کتاب در ایران مشخص شد.

    یافته ها

    مهمترین مسایل و مشکلات توزیع کتاب، غیرحرفه ای بودن توزیع، پایین بودن تقاضا برای خریدکتاب و قاچاق کتاب؛ مهمترین عوامل تاثیرگذار بر توزیع شامل تداخل صنفی نشر و توزیع، میزان تقاضا و شناخت نیاز جامعه؛ و مهمترین راهکارهای ارتقای توزیع کتاب، تدوین قوانین و مقررات مناسب، جلوگیری از تداخل صنفی و طراحی و اجرای الگوی مناسب شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    یکی از دلایل ضعف حوزه توزیع، نوپا بودن این حرفه است که نیاز به حمایت دارد، تاثیر سیاست های کلی دولت و نهادهای دولتی به خصوص وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در رفع موانع، مسایل و مشکلات توزیع بسیار راه گشاست. حمایت، نظارت و عدالت دولت نه تنها حوزه توزیع، بلکه صنعت کتاب را در تمام بخش ها (تولید، توزیع، فروش) رونق می بخشد، ولی این حمایت بایستی ناظر بر ایجاد زیرساخت های مرتبط با کتاب باشد.

    کلیدواژگان: توزیع کتاب ایران، الگوی کیفی، حرفه توزیع کتاب، پخش کتاب
  • مقایسه اثربخشی آموزش به وسیله کتاب الکترونیک، کتاب چاپی و آموزش سنتی بر مهارت های سواد اورژانسی(اولیه) کودکان پیش دبستانی
    سحر پژوه نیا*، زویا آبام، رویا برادر صفحات 68-84

    مهارت های سواد اورژانسی، شامل مجموعه مهارت های اولیه برای آموختن سواد مدرسه ای کودکان است پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش به وسیله کتاب الکترونیک، کتاب چاپی و آموزش سنتی بر مهارت های سواد اورژانسی کودکان پیش دبستانی انجام شد.روش پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی است که با روش آزمایشی انجام شده است. پژوهش متشکل از دو گروه آزمایش (آموزش به وسیله کتاب الکترونیک و کتاب چاپی) و یک گروه کنترل (آموزش سنتی) بود.جامعه هدف متشکل از سه مهدکودک در ناحیه متوسط شهر بود که به روش در دسترس انتخاب شدند و نمونه پژوهش به روش تصادفی ساده از میان کودکان دوره سنی 5/4 تا 6 سال انتخاب شد.. داده های به دست آمده از پژوهش به وسیله نرم افزار آماری SPSS و با روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.یافته های پژوهش نشان داد که نمره‏های پس آزمون کودکان، بعد از انجام مداخله، در سه گروه آموزش به وسیله کتاب الکترونیکی، کتاب چاپی و آموزش سنتی باهم متفاوت است.بطور کلی مقایسه آموزش به وسیله کتاب چاپی و آموزش سنتی، نتایج متفاوت اما نزدیک به هم را نشان داد اما مقایسه آموزش به وسیله کتاب الکترونیکی با کتاب چاپی و آموزش سنتی متفاوت و معنادار بود.نتیجه گیری: یافته‏های پژوهش حاضر نشان داد آموزش به وسیله کتاب‏های الکترونیکی و چاپی به عنوان آموزشی فوق‏برنامه می تواند تاثیر معناداری در کسب یا افزایش مهارت های سواد اورژانسی کودکان پیش دبستانی ایجاد نماید. از این رو، مهدکودک‏ها، مراکز پیش‏دبستانی، کتابخانه‏های کودکان و نوجوانان می‏توانند در پیوند با سایر فعالیت‏های آموزشی و در کنار متخصصان تعلیم و تربیت مهارت‏ها و سواد اولیه را در کودکان و قبل از ورود به مدرسه تقویت نمایند.

    کلیدواژگان: کودکان پیش دبستانی، کتاب الکترونیک، کتاب چاپی، آموزش سنتی، مهارت های سواد اورژانسی
  • بررسی کاربرد فن آوری های وب معنایی در سیستم های آموزش الکترونیکی
    ژاله نریمیسایی* صفحات 85-109
    هدف

    در سال های اخیر وب معنایی که یکی از برجسته ترین موضوعات در هوش مصنوعی و همچنین جامعه وب است توجه محققان بسیاری را در حوزه ی آموزش الکترونیکی به خود جلب کرده است. برهمین اساس، هدف از انجام این پژوهش، مرور معماری وب معنایی، مرور مفاهیم کلیدی در آموزش الکترونیکی و دسته بندی و بررسی کاربرد مهم ترین مفاهیم وب معنایی (اعم از؛ پیشکارهای هوشمند، مدل داده ای چارچوب توصیف منبع، نقشه مفهوم، هستی شناسی ها (آنتولوژی ها) و داده های پیوندی) در انواع سیستم های آموزش الکترونیکی (شامل دروس مبتنی بر وب، سیستم های مدیریت محتوای یادگیری و سیستم های آموزش مبتنی بر وب هوشمند وسازگار) است.

    روش تحقیق

    پژوهش حاضر مروری تحلیلی است و به منظور جمع آوری و بررسی اطلاعات از روش تحقیق کتابخانه ای استفاده شده است.

    یافته ها

    پس از دسته بندی و بررسی مفاهیم متفاوت وب معنایی و کاربرد آن ها در سیستم های آموزش الکترونیکی، ملاحظه شد بیشتر پژوهش های انجام شده به ایجاد مخزن منابع آموزشی معنادار و قابل استفاده مجدد، طراحی معنادار کل مولفه های سیستم، ارزیابی مهارت های دانش ورزان و راهنمایی آن ها، پیشنهاد مواد آموزشی سازگار براساس رفتار یادگیری دانش ورزان، تولید و نمایش معنادار دانش، یافت سریع تر منابع مناسب، ایجاد سیستم های مدیریت محتوای یادگیری (LCMS) مشارکتی و تعامل پذیر و بهبود پرس وجو در آن ها، پرداخته اند.

    نتیجه گیری

    با توجه به بررسی های انجام شده، ادغام آموزش الکترونیکی و وب معنایی باعث بهبود کیفیت آموزش و ارتقاء عملکرد سیستم های آموزشی می شود.

    کلیدواژگان: سیستم های آموزش الکترونیکی، وب معنایی، آنتولوژی، مدل داده ای چارچوب توصیف منبع، پیشکارهای هوشمند
|
  • Meta-Analysis of public library users' studies from the perspective of research background: A Systematic Review
    Mohammad Hasanzadeh *, Zeinab Ghayouri Pages 1-21
    Introduction

    The term "user studies" refers to the investigations on topics related to the users who deal with a type of user information. The range of studies for general users of the library is extensive and varied, and is associated with the methods and tools used to search for the information required by the user, the use of information obtained, user consent or disagreement with the information obtained, the flow of information, and so on. The purpose of public library users' studies is to increase the dynamic interaction between the information source and the user and serve as a tool for systematically reviewing the characteristics and behavior of users in using public library systems and services and in direct connection with the effectiveness of service information and assessment the needs of User’s information. Studies in Iran show that the focus has been on issues and barriers and factors of using public library, library location and library services. Despite the various studies in Iran, there is still no light and adaptive between studies inside and outside the country and there is no study of the causes of the differences in focusing on subjects in internal and foreign studies; therefore, systematic reporting can play a significant role in this field. Therefore, the present study aims to summarize and report systematically and structurally the results of various studies conducted in the field of user studies for efficient and effective planning and policy making.

    Method

     This research is in the field of library research. It’s purpose is to measure the research in the field of user studies. Information needed in the first step is to use the keyword search for user studies, user study, public library user studies, and the importance of user studies among Google Scholar, Scopus, JSTOR, and Science Direct databases and Keywords for user studies, public library users, users of public libraries, audience engagement among SIDs, Magiran's public databases, and the topic of research from the site of the Quarterly Journal of Research on Information Science and Public Libraries In order to identify and cover most of the published articles and documents, a certain timeframe for search was not selected. The criteria for entering the study include all studies conducted, including books, articles presented at conferences, as well as articles published in both Farsi and English. All articles were evaluated by two evaluators using existing checklist after extraction from the databases using the mentioned keywords. Among the foreign article, after the removal of items that had a weak relationship with the study objectives, 18 English articles were identified and 69 Persian sources were identified. Finally, 38 Persian articles were studied. After the study, the extracted information was summarized and analyzed manually. Table 1 and 2 show an overview of the articles under review.  

    Findings

    The findings of the review of the studies are presented in four sections, a. Distribution of the areas studied in user studies, b. Components and Sub-Components of User Studies, c. The relationship between variables and d. evolution of user studies.  A. Research areas for user studies, Research areas of user studies in 14 areas of barriers to library use, factors of library use and reasons for inclining the library, library service and studies, user satisfaction, introducing effective methods of research into user studies, library resources, studying information needs, bibliography and introduction. The study of published studies, the identification of the local library community, the history of user studies, the study of non-users of the library, the analysis of the use of the library, the habits of studying individuals, the priority of users in the use of information channels were identified. B. Components in user studies The components of foreign history in the form of 16 components, library services, library resources, library location, accessibility Convenience and attractiveness of the library environment, librarians and staff, personal reasons, equipment, space, hours of library use, membership The needs of the audience, need assessment, digitization and technology infrastructure, the use of other types of cadres instead of public libraries, the establishment of user education courses, resource management training, organizational rules and regulations.  C. Related variables affecting the use of public libraries Significant relationships reported in the studies were as follows: The relationship between income and the use of public libraries The relationship between education and the use of public libraries The relationship between Gender and the use of public libraries The relationship between age and the use of public library The relationship between leisure time and library use The relationship between the use of the Internet and the use of public libraries The Impact of Educational Institutions (University and School) "and" The Impact of the Family and the Use of the Public Library "on the use of the Library  D. The evolution of user studies The evolution of user studies in the two periods before and after 1980 has been grouped among foreign backgrounds. The findings showed that the subjects, the statistical population was studied, the approaches and methods of research used in the period before and after the 1980s were different. In fact, the 1980s have been a turning point in the changes that have occurred in the field of user studies.

    conclusion

    Findings about the relationship between variables in the internal and external studies show great differences, including in the internal studies, there is a negative relationship between increasing age, education, increasing leisure time and using public libraries. By increasing these components, Decreases the use of public library that the public library did not provide adequate resources and services for the elderly, and the people with a high level of education. Also, with increasing leisure time, fewer people go to the public library, which indicates the lack of attractiveness of the library for spending leisure time in the public library. While in foreign studies, with increasing age, the use of public libraries increases. Also, people with higher education are more likely to use the library (indicates the availability of appropriate resources and services for this group of people). Also, in foreign studies, people in their leisure time use more than a public library, and consider the library as a place to spend a quiet day, and also after having a busy day, it is preferable to go to the public library for relaxation elsewhere.

    Keywords: User Studies, Public Library, Background Research, Systematic Review
  • Mobile Web Adoption in Iranian Academic Libraries: An Evaluation of Quality of Services
    Ali Akbar Khasseh, Laila Zamani, Faramarz Soheili * Page 3
    Purpose

    This paper aims to evaluate the quality of services provided by mobile websites of Iranian academic libraries.Research

    method

    This research uses a quantitative content analysis methodology. In this research, using a purposive sample, 20 top universities affiliated to the Ministry of Science Research and Technology (MSRT), and 20 top Islamic Azad Universities (IAU) listed in ISC have been chosen. Data gathering tool is a standard checklist by Torres-Pérez (2016) which evaluates the quality of services.

    Findings

    The results indicated that the quality of services in mobile websites of MSRT is higher than average, and IAU’s are lower than average. In the ranking of service quality, Tehran University, Islamic Azad University, Science and Research Branch, Ferdowsi University of Mashhad, and University of Mazandaran acquired highest scores. Also, the results revealed that there is no correlation between rankings based on the quality of academic libraries' services and their university ranking in the ISC.

    Conclusion

    Considering the wide range of users, it seems that paying attention to the quality of services in the design of the mobile website of academic libraries makes it easier for users to visit it, use more library services, and eventually increase the efficiency of library services.

    Keywords: Evaluation, Quality services, Mobile website, University libraries, Library website
  • Identification of Plesk's creativity model elements in the literature ofage group "B” children, using content analysis
    Ahmad Zandvanian *, Fatemeh Sadat Mirhosseini Niri, Maryam Kian Page 4
    Purpose

    The purpose of this study was to identify the components of Plesk's creativity model in the story books of age group “B” children in Yazd city.

    Method

    Descriptive-survey method and content analysis were used. The statistical population consisted of all boy and girl students of the first, second and third grade elementary schools (age group B) in the academic year of 2017-2018 (12933 students), of which 1000 samples were selected using Cluster randomization. Then the most readable children's books were extracted through a survey, which ultimately included twenty story books. The research tools included a researcher-made questionnaire and the Plesk creativity checklist.

    Findings

    The findings showed that the "snowy white" has the highest frequency of studying among children, and "Hazrat-e- Fatemeh" has the lowest frequency. Also, in the text of the story books, among the components of the Plesk creativity model, the component of "attention" has been used in all the books, but some other components, such as "narrowing the concept" and "Inversion" has been less considered. In addition, in the story books, the "reinforcement" component is not absolutely used. In general, in story books, the element "nutrition of fantasy" is considered in order to pave the way for the growth of child's imagination, and the need to pay more attention to other neglected elements of creativity in these books seems necessary.

    Keywords: children's literature, story book, Plesk creativity model, content analysis method
  • Investigate the Effect of Job Satisfaction on the Relationship between Employee Empowerment and the Quality of Information Services in Academic Libraries of Khuzestan province
    Najmeh Poustizadeh, Fariborz Foroutan Page 6
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the effect of job satisfaction on the relationship between employee empowerment and the quality of information services in academic libraries of Khuzestan province.

    Methodology

    The research method was descriptive survey with a causal approach. Using simple random sampling method 132 of employees was selected from a total of 200 employees of academic libraries. Data were gathered through Minnesota's standard job satisfaction questionnaire, Spritzer and Mishra empowerment questionnaire (1997), and the quality of services provided by Moghimi and Ramadan (2011). Data were analyzed using structural equation analysis with LISREL 8.8 software.

    Findings

    The results of the structural equation test showed that there was a linear relationship between the research variables and the path analysis results showed that empowerment variable has the significant impact (directly and indirectly) on the quality of information services. In spite of the mediator variable (job satisfaction), the effect of the empowerment variable on the quality of information services increases indirectly.

    Conclusion

    Results showed that there is a positive and significant relationship between job satisfaction, empowerment and the quality of information services. So, based on the determination coefficient, about 40% of the quality of information services and empowerment of employees depends on their job satisfaction; and the empowerment is far more contributing to comparing with other variables in predicting the quality of information services.

    Keywords: Empowerment, Job Satisfaction, Information Service Quality, Academic libraries
  • Multiple Relationship of Information Literacy Subscales with Critical Thinking among Graduate Students of Shahid Chamran University of Ahvaz
    Zeinab Mohammadi *, Zahed Bigdeli, Manigeh Shehniyailagh Page 7
    Objective

    The aim of this study was to investigate the multiple relationships between information literacy standards and critical thinking among graduate students of Shahid Chamran University of Ahvaz.

    Methodology

    The present study is a descriptive correlational study. The statistical population of this study is all graduate students of Shahid Chamran University of Ahvaz, which was 4552 people, of which 204 were selected by simple random sampling. Data were collected using two questionnaires of information literacy Khalil Dezfuli (2018) and California Critical Thinking Test Form B (1998) and analyzed using SPSS software version 22.

    Results

    Data analysis using multivariate regression by ENTER method showed that the components of information literacy (need for information, access to information, evaluation of information, use of information) predict critical thinking and the component of "information evaluation" is the strongest. It predicts critical thinking. Also, the multiple correlation coefficient (R) was equal to 0.42, which is a significant value, the value of the coefficient of determination (R2) was equal to 0.18. This means that predictive variables explain 18% of the variance of critical thinking. Also, data analysis showed that the standard of "intellectual property and property rights" has no effect on increasing critical thinking.

    Conclusion

    Therefore, according to the findings of the present study, information literacy was shown to be a skill that can predict critical thinking. Paying attention to these two skills can be effective in advancing the goals of higher education. In addition, applying the framework of information literacy standards can provide the foundation for critical thinking and independent learning. It is recommended to hold workshops to acquaint all students with information literacy skills and to teach them these skills so that in the future, people can be delivered to the community who are at a high level in terms of information literacy and critical thinking skills. Appeared.

    Keywords: Information literacy, Critical thinking, Information evaluation, Intellectual property rights, property rights, Chamran martyr of Ahwaz University
  • A survey of users' attitudes toward the establishment of Fars mobile public library.
    Seyednooroddin Anvariyan *, Gholamreza Haidari, Zouhayr Hayati Page 8
    Objectives

    This study aimed to identify and measure features and characteristics of mobile libraries on the bases of users' wiewpoints.

    Method

    According to the objective of the study the expectations and demands from “Fars Mobile Public Library” were assessed. The degree of users' agreement with these indicators was also measured. The research population were all public library users in Fars province of Iran, which were over 129215 people. The sample size was determined by applying Cochrane’s formula, which returned 384 users.

    Findings

    Users' demands and expectations were assessed against 52 items in two sections of users' interface (23 items) and programs and services (29 items) of the Fars Moblie Public Library. The results revealed that users agreed with all items of these two sections to a very good extent.

    Conclusion

    The results of the study lead to identification of characteristics and features which Fars Moblie Public Library should have on the bases of users's expectations and demands.

    Keywords: features, characteristics of mobile libraries, mobile public library, Fars Public Library
  • Investigating the Observance of persuasive Design Principles and Components on the Central Library Website of Universities Affiliated to the Ministry of Health and Medical Education of Iran in 1397
    Zivar Sabaghinejad, Fereydon Azadeh, Nasrin Safarzadeh * Page 10
    Purpose

    The purpose of this paper is to investigate the observance of persuasive design elements and provide appropriate strategies for better management of the central library website of universities affiliated to the Ministry of Health and Medical Education of the country.

    Method

    The research is an applied and has conducted by website evaluation method. The population under study is the website of the Central Library of Iran Medical Sciences Universities and ranked according to the latest research results of medical universities of Iran in 1395.

    Results

    The results of this study indicated that the Tabriz University of Medical Sciences websites ranked first among the University of Social Welfare and Rehabilitation and Shahid Beheshti, Ahvaz, Bushehr and Babol, ranking third in the rankings of universities.

    Conclusion

    The results of the 8-dimensional study of persuasive design on the websites under review indicate that designers of Iranian university websites have paid more attention to the attractiveness of the website. Also, according to the results of this study, it seems that the designers of the websites are least focused on issues such as the possibilities that engender and engage the user more with the library site, as well as the ability to personalize.

    Keywords: persuasive design, persuasive Technology, Website, Central Library Website, Iran University of Medical Sciences
  • Websites quality evaluation of subordinate provincial centers of Agricultural Research, Education and Extension Organization based on FAO criteria
    Hooshang Hakimi * Pages 27-45
    Purpose

    Quality evaluation of the provincial centers’ websites affiliated to Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO) based on FAO indices

    Methodology

    This is an applied research that used a descriptive survey with a webometrics approach to evaluate content and structural factors of 38 websites of the provincial centers affiliated to Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO) by Web Quality Assurance Checklist of the United Nations Food and Agriculture Organization (FAO), containing 121 indices under 4 general indices.

    Findings

    The evaluation showed "average" score in content quality, "good" in accessibility, usability and search engine optimization, "average" in Interface and technical quality, "average" in regular monitoring and review, and "average" in general. None of the centers’ websites could reach to the levels of FAO indices. The major problems were: the lack of attention to using standards in website design portal, lack of scientific citations, lack of second language for scientific communication and exchange with international scientific communities, existence of discrete links and blank pages, template bugs, and lack of inserting copy right.

    Conclusion

    Average level in general for the websites due to the existence of some essential problems is not desired and need to amend with expert designers, qualified managers and redesign with accredited website design standards.

    Keywords: Agricultural Research, Education, Extension Organization (AREEO), Scientometrics, FAO indices
  • The paradigm model of book Distribution in Iran: A Grounded Theory Approach
    Manizheh Torabi Alamuti, Dariush Matlabi *, Fahimeh Babalhavaeji, Nadjla Hariri Pages 46-67
    Objective

    The main purpose of this study is to provide a qualitative model of book distribution in Iran. Identifying how the situation, issues and problems, influential factors and elements and strategies to promote book distribution are among the sub-objectives of the research.

    Method

    This research is carried out with qualitative method, Grounded Theory approach using deep interviews with experts and experts in the field of book distribution. Data were collected through semi-structured interviews. The research population consisted of 10 book distribution experts in Iran. Two distribution experts were purposefully identified and then the next people were identified by the snowball method. MAXQDA software was used to determine the concepts, categories and features. Finally, with paradigm, the context, causal conditions, main strategies, interventions and consequences of book distribution in Iran were identified.

    Findings

    The most important issues and problems of book distribution in Iran are related to the unprofessional categories of distribution, low demand for book purchase and book smuggling. The most important factors and elements affecting the distribution are trade union interference, the amount of demand and knowledge of the needs of society and the most important strategies for promoting book distribution in Iran were appropriate laws and regulations codification, preventing trade union interference, appropriate model design and implementation.

    Conclusion

    One of the reasons for the weakness of the distribution sector is that it’s a new industry, hence needs support. The impact of the general policies of the government and government institutions, especially the Ministry of Culture and Islamic Guidance, on resolving the barriers, issues and problems of distribution is very instructive. Government support, oversight and justice promotes not only the distribution domain but also the book industry in all sectors (production, distribution, sales).But this support should oversee the creation of book-related infrastructure.Keywords: Book Distribution, Qualitative Model, Book Distribution Profession

    Keywords: Book Distribution, Qualitative Model, Book Distribution Profession, Iran Book Distribution
  • Comparison of Efficacy of Education by Electronic Books, Print Books and Traditional Training on Emergency Literacy Skills in Children aged 4/5-5 years old in Isfahan
    Sahar Pazhohnia *, Zoya Abam, Roya Baradar Pages 68-84

    Emergency literacy skills include a set of initial and prerequisite skills to teach children's school literacy. Emergency literacy skills include two areas of reading and writing .Emergency literacy skills are assessed at five levels: visual knowledge, phonetics knowledge, alphabetic knowledge, vocabulary knowledge, and Oral language skills.The aim of this study was to compare the effectiveness of teaching to approach e-book, printed books and traditional education on preschool children's emergency skills.The research was applied in terms of purpose, which is done by experimental method. The data were collected using a questionnaire, consisting of the materials of the Wechsler pre-school Intelligence sensing test, the Metropolitan Academic Readiness Test and the Learning Disorders Treatment. The research consisted of two experiment groups (teaching by e-books and printed books) and one control group (traditional teaching).After selecting the sample, the research intervention was done through training through an e-learning book, a printed book and traditional teaching.Then, scoring versions were collected and investigated for statistical analysis. The obtained data from this research were analyzed by SPSS software and in approach covariance analysis method. According to the research tools that included the questionnaire and the obtained scores, first the scores of each questionnaire were analyzed and then, the pre-test and post-test scores of each child were compared with the child himself.Findings of the present study showed that education through e-books and printed books as extracurricular education can have a significant effect on acquiring or increasing the emergency literacy skills of preschool children.In explaining the general hypothesis of research on the significant effect of electronic and printing teaching method than traditional method, it can be said that preschool children's educational system is based on elementary educations and daily child care, which sometimes doesn't meet all children's educational needs.In the meantime, the entry of a wonderful program in the children's daily routine can have a double effect on their learning. In addition, e-learning can be helpful for learning because it is accompanied by attractive visual and auditory stimuli, the use of a variety of colors and sounds, and as a new tool and experience.

    Keywords: pre-school children, Electronic book, print book, traditional education, emergency literacy skills
  • A Survey on Application of Semantic Web Technologies in E-learning Systems
    Jale Narimisaei * Pages 85-109
    Purpose

    One of the hottest topics in recent years in the Artificial Intelligence community, as well as in the web community, is the Semantic Web. It has gained the attention of many researches in e-learning field. Thus, the purpose of paper is to review the architecture of the Semantic Web, to review key concepts in e-learning and to categorize and examine the application of the most important concepts of semantic Web (such as Intelligent Agents, Resource Description Framework (RDF), Concept Map, Ontologies, and Linked Data) in a variety of e-learning systems (including web-based courses, learning content management systems (LCMS) and Adaptive and intelligent web-based educational systems).

    Methodology

    This is an analytical review (systematic) and the library research methods have been used to collect and analyze the information.

    Findings

    After categorizing and examining different concepts of the semantic web and their application in e - learning systems, it was observed some studies have been conducted to create a repository of meaningful and reusable learning resources, The meaningful design of the whole components of the educational system, to assess students' skills and guide them, to propose adaptive course materials based on the learning behavior of students, knowledge construction and representation in a meaningful way, to find the right resources at a faster pace, to build collaborative and interoperability learning content management systems (LCMS) and improve queries in them.

    Conclusion

    According to the studies, integration of e-learning and semantic web improve the quality of learning and enhance the performance of learning systems.

    Keywords: E-learning systems, Semantic Web, Ontology, Resource Description Framework (RDF) data model, Intelligent Agents