فهرست مطالب

مطالعات کتابداری و علم اطلاعات - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1400)

نشریه مطالعات کتابداری و علم اطلاعات
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ساخت و اعتبارسنجی پرسشنامه یادگیری الکترونیکی دانشجویان
    شهناز خادمی زاده* صفحات 1-20

    این پژوهش به لحاظ هدف از نوع مطالعات کاربردی و از نظر روش یک تحقیق کمی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید چمران اهواز است که تعداد آن ها بر اساس اعلام دانشگاه 4443 نفر برای سال تحصیلی 1400 - 99 می باشد. این پژوهش 200 نفر به عنوان نمونه پژوهش مشارکت داده شدند. پرسشنامه یادگیری الکترونیکی ساخته شده در این پژوهش حاصل مطالعات کتابخانه ای و بررسی الگوهای یادگیری مجازی است که با الهام از الگوی سالمون (2004) با تاکید بر یادگیری الکترونیکی دانشجویان طراحی شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22؛ و تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار LISREL (نسخه 8*8) استفاده است.نتایج آزمون های پژوهش نشان داد پایایی پرسشنامه یادگیری الکترونیکی با ضریب آلفای کرونباخ کلی 97/0 و ضرایب آلفای کرونباخ مولفه ها بین 88/0 تا 96/0 مناسب و رضایت بخش است. به منظور تحلیل عاملی شاخص کفایت نمونه گیری و مقدار آزمون کرویت بارتلت محاسبه شد. علاوه بر کفایت نمونه گیری، اجرای تحلیل عاملی بر پایه ماتریس مورد مطالعه نیز قابل توجیه بود، بنابراین پرسشنامه یادگیری الکترونیکی از ساختار عاملی مناسبی برخوردار است. تمام 36 گویه پرسشنامه با هم همبستگی دارند همبستگی بین سازه های پرسشنامه یادگیری الکترونیکی دانشجویان معنادار بوده و می توان گفت پرسشنامه طراحی شده از روایی افتراقی مطلوبی برای سازه ها برخوردار است؛ همچنین، نتایج پژوهش نشان داد که الگوی 4 عاملی، برازش قابل قبولی با داده های پژوهش دارد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر گویه های طراحی شده در زمینه ارزیابی یادگیری الکترونیکی پرسشنامه ای روا و پایا می باشد که می تواند در مطالعات آینده با استفاده از این ابزار قدمی در جهت تعیین دقیق و جامع یادگیری الکترونیکی در بین دانشجویان برداشت .

    کلیدواژگان: الگوی سالمون، یادگیری الکترونیکی، اعتبارسنجی پرسشنامه، دانشجویان
  • اشاره در اسناد سیاستی به عنوان سنجه ای برای ارزیابی علم و فناوری: مطالعه موردی ایران، ترکیه، و فلسطین اشغالی
    فیروزه دوخانی*، شیما مرادی صفحه 2
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی وضعیت دگرسنجی نشریات موجود در دو نمایه نامه علوم و علوم اجتماعی در سه کشور ایران، ترکیه و فلسطین اشغالی و نیز شناسایی موضوعات، اسناد سیاستی و کشورهایی است که تا انتهای سال 2018 میلادی، از بروندادهای علمی و فناوری این سه کشور بهره برده اند.

    روش

    پژوهش کاربردی است و با روش توصیفی و بهره گیری از شاخص های علم سنجی و دگرسنجی با بهره گیری از فهرست نشریات نمایه شده در نمایه استنادی علوم و علوم اجتماعی وب آف ساینس و نیز گزارش های استنادی نشریات به تفکیک ایران، ترکیه و فلسطین اشغالی انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد بیشترین تعداد مقالات نمایه شده در نمایه نامه علوم و علوم اجتماعی متعلق به ایران است و در میان سه کشور، ایران بالاترین امتیاز دگرسنجی نشریات در نمایه علوم و علوم اجتماعی را دارد. همچنین، در هر سه کشور نشریات موجود در نمایه نامه علوم، بیشترین میزان توجه را در رسانه های اجتماعی دارند. کمتر از نیمی از نشریات مربوط به کشورهای ایران، ترکیه و فلسطین اشغالی در هر دو نمایه، در اسناد سیاستی مورد استفاده قرار گرفته اند و اشاره به نشریات ترکیه در این اسناد بیشتر از دیگر کشورها بوده است. همچنین موضوعات پزشکی و محیط زیست در این سه کشور بیشتر مورد توجه اسناد سیاستی بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت بهره گیری بروندادهای علمی در اسناد سیاستی در بیان اثرگذاری پژوهش ها، طراحی و انجام اقداماتی برای توجه بیشتر به کیفیت و پوشش گسترده تر اسناد سیاستی توسط خدمات رسان های دگرسنجی احساس می شود.

    کلیدواژگان: دگرسنجی، سیاست پژوهی، سند سیاستی، نمایه استنادی علوم، علوم اجتماعی
  • بررسی رفتار اطلاع‏ یابی بومیان دیجیتال: مورد مطالعه دانش ‏آموزان 15 تا 18 ساله مدارس هوشمند شهر تهران
    الهه ناصری، مریم صراف زاده*، علیرضا نوروزی صفحه 4
    هدف پژوهش

    بومی دیجیتال به فردی گفته می‏شود که زاده عصر دیجیتال است؛ و رایانه ‏ها، تلفن همراه و به طور کلی فناوری‏های نوین زندگی آن‏ها را احاطه کرده‏اند. بومیان دیجیتال در استفاده از فناوری، راحت‏تر بوده و مهارت بهتری نسبت به نسل‏های قبلی خود دارند. وابستگی به فناوری و به تبع آن، استفاده از رسانه‏های دیجیتال باعث شده که تغییرات چشمگیری در جنبه ‏های مختلف زندگی بومیان دیجیتال ایجاد شود که شیوه ‏های کسب اطلاع یکی از آن‏هاست. این پژوهش با هدف شناسایی رفتار اطلاع‏یابی بومیان دیجیتال در مدارس هوشمند شهر تهران انجام شد.

    روش پژوهش

     این پژوهش بر مبنای هدف، کاربردی و برحسب رویکرد، کیفی است. در این پژوهش به منظور گردآوری داده‏ها از مطالعه کتابخانه‏ای، پرسشنامه و مصاحبه استفاده شد. واحد مطالعه در پژوهش حاضر دانش آموزان پایه های دهم و یازدهم دبیرستان دخترانه فایزون است. ابتدا با استفاده از ابزار پرسشنامه به صورت نمونه‏ گیری هدفمند 12 نفر از دانش‏آموزان برای انجام مصاحبه انتخاب شدند. پس از آن، داده‏ها به وسیله مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری و به روش کدگذاری تحلیل شدند.

    یافته ‏ها

    از نظر منابع اطلاعاتی مورد استفاده بومیان دیجیتال، یافته ها نشان داد که گوگل، پرسش از دوستان، کتاب الکترونیکی، کتاب چاپی و ویکی‏پدیا بیشترین استفاده را داشته‏اند؛ اما به کتابخانه به عنوان منبع اطلاعاتی توجه چندانی ندارند و به آن مراجعه نمی‏کنند. از لحاظ فرایند اطلاع‏یابی، یافته ‏ها نشان داد که جستجوی اطلاعات در این نسل غیرخطی است و تمامی آن‏ها از یک الگوی خاص پیروی نمی‏کنند. از آنجا که بومیان دیجیتال دسترسی خوبی به ابزارهای اطلاعاتی دارند و ساعت بالایی صرف حضور در رسانه‏ های دیجیتالی می‏کنند؛ بنابراین، معمولا از فضای مجازی برای رفع نیازهایشان استفاده می‏کنند. موانع احتمالی در دسترسی به اطلاعات از دید بومیان دیجیتال شامل: فیلترینگ، ضعف زبان انگلیسی، ضعف مهارت سواد اطلاعاتی، سرعت پایین اینترنت، هزینه بالای اینترنت و عدم دسترسی به محتوای با کیفیت به زبان فارسی است. سایر یافته ‏ها در خصوص ارزیابی منابع اطلاعاتی نشان داد که بومیان دیجیتال در ارزیابی منابع آموزشی در سطح خوبی قرار دارند؛ اما در ارزیابی منابع غیرآموزشی به طور مثال، در فضای رسانه ‏های اجتماعی عملکرد ضعیفی دارند.

    نتیجه ‏گیری

     بومیان دیجیتال در مهارت جستجوی اطلاعات عملکرد ضعیفی داشته و تلاش و وقت چندانی صرف آزمودن روش های مختلف جستجو برای بازیابی اطلاعات مناسب نمی کنند. همچنین، آنان در ارزیابی مطالب منتشر شده در رسانه های اجتماعی عملکرد ضعیفی داشته و اهمیتی برای اعتبارسنجی پیام ها قایل نیستند. با توجه به اهمیت موارد پیش گفته، پیشنهاد می‏شود که برگزاری کارگاه ها و دوره های آموزشی مرتبط با سواد دیجیتال و سواد رسانه ای در دستور کار آموزش و پرورش قرار داده شود.

    کلیدواژگان: اطلاع‏یابی، رفتار اطلاع ‏یابی، بومیان دیجیتال، دانش ‏آموزان، مدارس هوشمند
  • ساخت و هنجاریابی مقیاس سنجش میزان استفاده از اینترنت اشیاء
    خاطره اسمعیلی رنجبر، نجلا حریری*، مژده سلاجقه، فهیمه باب الحوائجی صفحه 5
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش تهیه و هنجاریابی یک مقیاس اندازه گیری برای پژوهش هایی است که میزان استفاده از اینترنت اشیا را مورد مطالعه قرار می دهند.

    روش شناسی

     این پژوهش از نظر هدف از نوع توصیفی- توسعه ای و از نظر روش شناسی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری آن، شامل 8700 نفر از صاحب نظران بخش اینترنت اشیاء با سابقه فعالیت در شرکت های دانش بنیان را در سال 1397، است. با استفاده از فرمول کوکران برای جوامع نامحدود تعداد 490 نفر به عنوان نمونه با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای از نیمه اول اردیبهشت تا نیمه اول خرداد 1397 انتخاب شدند.

    یافته ها

    بر اساس معیارهای کیفی و کمی تحقیق، ابزار تدوین شده شامل 35 نشانگر برای ارزشیابی 5 مولفه بود. سوالات آزمون بر اساس ادبیات نظری تهیه شد. آزمون سنجش میزان استفاده از اینترنت اشیا محقق ساخته از پنج بخش (آموزش، پژوهش و تولید علمی، کارهای اجرایی، اختراعات و نوآوری و بازاریابی و فروش) تشکیل شده است؛ روایی محتوایی آن توسط اساتید تایید و سپس بر روی نمونه آماری اجرا گردید. بر اساس محاسبات انجام شده ضریب همسانی درونی خرده مقیاس های آموزش، پژوهش و تولید علمی، کارهای اجرایی، اختراعات و نوآوری و بازاریابی و فروش به ترتیب 83/0، 93/0، 96/0، 89/0 و 82/0 و نمره کل آزمون 95/0 است. برای تعیین روایی سازه و مولفه های تشکیل دهنده آزمون از روش تحلیل مولفه های اصلی با چرخش واریماکس استفاده شد. همچنین برای تعیین روایی عاملی از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به میزان پایایی و روایی به دست آمده، آزمون استفاده از اینترنت اشیا ابزاری است که می تواند مورد استفاده پژوهش-های مرتبط با اینترنت اشیاء قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ساخت، هنجاریابی، دانش بنیان، اینترنت اشیاء
  • امکان سنجی به کارگیری سیستم های الکترونیکی حفاظت و نگهداری در کتابخانه های عمومی شهر کرمان
    فریبرز درودی*، محمدمهدی مهدیان، آمنه سلیمانی صفحه 6
    هدف

    پژوهش حاضر به منظور بررسی امکان سنجی به کارگبری سیستم های الکترونیکی حفاظت و نگهداری در کتابخانه های عمومی شهر کرمان انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش از نوع پیمایشی بوده، جامعه آماری آن را 7 باب کتابخانه عمومی شهر کرمان تشکیل می دهند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ای محقق ساخته که پایایی و روایی آن در اجرای مقدماتی تایید گردید، استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که کتابخانه های عمومی شهر کرمان از نظر برخورداری از سیستم های الکترونیکی حفاظت و نگهداری، در حد متوسطی قرار دارند. آشنایی و تخصص نیروی انسانی نسبت به سیستم های الکترونیکی حفاظت و نگهداری در کتابخانه های عمومی شهر کرمان در سطحی مطلوب و قابل قبول می باشد. کتابخانه های عمومی این شهر جهت استفاده از سیستم های الکترونیکی حفاظت و نگهداری، از بودجه لازم برخوردار نیستند. کیفیت نگرش مدیریتی نسبت به سیستم های الکترونیکی حفاظت و نگهداری با میانگین 349/3 در سطح نسبتا مطلوب ارزیابی می شود.

    نتایج

    همچنین نتایج پژوهش نشان داد که اتخاذ تدابیری در حوزه تامین تجهیزات سخت افزاری، تصویب قوانین راهگشا جهت تامین بودجه ها و ارایه آموزش های موثر برای کارکنان ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: امکان سنجی، حفاظت و نگهداری، سیستم های الکترونیکی، کتابخانه های عمومی
  • بررسی عوامل، موانع و راهکارهای موثر بر برونداد علمی کتابداران استان کرمانشاه
    صالح رحیمی*، محمد محمدی، محمود مرادی صفحه 8
    هدف پژوهش

     هدف از انجام این پژوهش، شناسایی عوامل موثر و دخیل بر برونداد علمی کتابداران کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه است.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به روش پیمایشی است. جامعه پژوهش شامل 235 نفر کتابداران شاغل در کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه است. نمونه پژوهش بر اساس فرمول کوکران 146 نفر محاسبه گردید. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ی ابگبولام و جاکینتا (2016) است که پس از اعتباریابی میان نمونه پژوهشی توزیع گردید. در این پژوهش از روش نمونه‏گیری تصادفی ساده استفاده شده است. جهت تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی (میانگین، فراوانی و انحراف استاندارد) و استنباطی (آزمون یومان ویتنی و کروسکال والیس) استفاده شده است.

    یافته ها

    میزان پژوهش های انجام گرفته در بین کتابداران در حد پایینی است. پاسخ دهندگان در بخش عوامل انگیزشی؛ به‏ترتیب "تمایل به ارتقا و پیشرفت خود در حوزه فعالیت های شغلی" و "علاقه شخصی به انجام پژوهش"، را مهم ترین عوامل انگیزشی اعلام کرده اند. در بخش عوامل موثر بر افزایش میزان پژوهش؛ "تمایل به ارتقا و پیشرفت" و "تمایل به بهبود عملکرد خود در محیط کار"، را از مهم ترین عوامل موثر بیان کرده اند. برای موانع انجام پژوهش؛ "عدم انگیزه کتابداران برای انجام پژوهش" و "عدم تسلط و آشنایی با زبان های خارجی"، مهم ترین موانع بودند. همچنین؛ "تخصیص بودجه پژوهشی به کتابداران" موثرترین راهکار افزایش تولیدات علمی کتابداران تعیین شدند.

    نتیجه گیری

     فراهم کردن برنامه های ترغیبی و تشویقی برای پژوهش های کتابداران، ایجاد تسهیلات برای ادامه تحصیل آن ها و تشکیل گروه های پژوهشی با محوریت کتابداران، برای برنامه ریزی جهت توسعه توان علمی و پژوهشی کارکنان پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: تولیدات علمی، پژوهش کتابداران، کتابخانه های عمومی کرمانشاه
  • پشتیبانی محیط رابط کاربر پایگاه های اطلاعاتی از مدل رفتار اطلاع یابی مهو و تیبو
    زهره افشار، صفیه طهماسبی لیمونی*، میترا قیاسی صفحه 10
    هدف

    از آن جا که رفتارهای اطلاع یابی، انعکاسی از نیازهای کاربران هستند، شناسایی و درک صحیح آن ها، اهمیت زیادی در طراحی رابط کاربر مناسب دارد. بنابراین، هدف پژوهش، تعیین میزان پشتیبانی محیط رابط پایگاه های اطلاعاتی از مدل اطلاع یابی مهو و تیبو است.

    روش شناسی

    از حیث هدف کاربردی و از حیث نحوه گردآوری داده ها وب سنجی با رویکرد ارزیابی مکاشفه ای است. جامعه آماری شامل100 نفر از دانشجویان دکترای دانشگاه علوم پزشکی مازندران و روش نمونه گیری از نوع سرشماری بوده لذا، کل جامعه بعنوان نمونه انتخاب شدند. گردآوری داده ها براساس سیاهه وارسی منطبق بر الگوی مهو و تیبو، در محیط رابط 4 پایگاه اطلاعاتی وایلی، اشپرینگر، ساینس دایرکت و کلینیکال کی انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد، میزان پشتیبانی محیط رابط پایگاه های ساینس دایرکت و کلینیکال از مدل مهو و تیبو به ترتیب با میانگین (08/2، 07/2) بیشتر ازحد متوسط (2) است، درحالی که میزان پشتیبانی محیط رابط پایگاه های اشپرینگر، متوسط (01/2) و وایلی کمتر از متوسط (79/1) گزارش شده اند. نتایج رتبه بندی میزان پشتیبانی محیط رابط پایگاه های مذکور از عناصر مدل مهو و تیبو نشان داد که پایگاه ساینس دایرکت، کلینیکال، اشپرینگر و وایلی با کسب امتیاز 91/2، 84/2، 55/2، 71/1 رتبه اول تا چهارم را کسب کرده اند.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، میزان پشتیبانی رابط کاربر پایگاه های اطلاعاتی از مدل فوق در حد متوسط است. بنابراین، استفاده از این عناصر در طراحی محیط رابط می تواند تاثیر زیادی بر بهینه شدن محیط رابط پایگاه های اطلاعاتی داشته باشد.

    کلیدواژگان: الگوی مهو وتیبو، رابط کاربر، پایگاه اطلاعاتی، رفتار اطلاع یابی
  • بررسی رابطه بین محیط علمی، تجربه پژوهشی و کیفیت برون داد های پژوهشی: یک مطالعه موردی
    اورانوس تاج الدینی*، محمدباقر نگهبان، حمید خواجه صفحه 12
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین محیط علمی و تجربه پژوهشگران با کیفیت برون داد های پژوهشی در دانشگاه شهید باهنر کرمان انجام شده است.

    روش شناسی

    این پژوهش بر اساس هدف کاربردی بوده که با رویکرد علم سنجی انجام شده است. جامعه این پژوهش شامل مقالات منتشر شده پژوهشگران دانشگاه شهید باهنر کرمان در مجلات نمایه شده در پایگاه استنادی اسکوپوس بوده است. جهت تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش از نرم افزار SPSS21 استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد که تجربه پژوهشگران توان پیش بینی معنی دار برای کیفیت برون داد های پژوهشی پژوهشگران را داراست و محیط علمی متغیر مناسبی جهت پیش بینی کیفیت برون داد های پژوهشی نمی باشد. به عبارتی با افزایش تجربه پژوهشگران دانشگاه شهید باهنر کرمان، کیفیت برون داد های پژوهشی آن ها افزایش می یابد. یافته های دیگر این پژوهش حاکی از آن است که بین محیط علمی پژوهشگران و کیفیت برون داد های پژوهشی آن ها در دانشگاه شهید باهنر کرمان رابطه وجود ندارد. بررسی رابطه بین تجربه پژوهشگران و محیط علمی آن ها در دانشگاه شهید باهنر کرمان نیز نشان داد که بین این متغیر ها رابطه معناداری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش می توان گفت که جهت افزایش کیفیت برون داد های پژوهشی باید دوری از کمی گرایی مورد توجه قرار گیرد. ارزش نهادن دو چندان از سوی سازمان های مادر پژوهشگران به پژوهش هایی که بیشتر مورد استناد قرار می گیرند، می تواند اهرم مشوقی برای افزایش کیفیت پژوهش ها باشد. دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی با ایجاد جو پژوهشی مناسب و فراهم کردن امکانات پژوهشی از قبیل امکانات مکانی، تجهیزات ابزاری (کتابخانه های مجهز، آزمایشگاه ها و فن آوری های روز) می توانند بستر پژوهشی مناسب جهت بهبود کیفیت محیطی را مد نظر قرار دهند تا تبعا هدف بهبود کیفیت تجارب پژوهشی و در نتیجه ارتقاء کیفیت برون داد های پژوهشی موجبات ترقی و تعالی کشور در عرصه ها و زمینه های مختلف را فراهم آورده و در نهایت تحقق اهداف آرمانی توسعه همه جانبه کشور فراهم گردد.

    کلیدواژگان: کیفیت برون داد های پژوهشی، تجربه پژوهشگر، محیط علمی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، اسکوپوس
  • بررسی رابطه اشتیاق شغلی با اشتراک دانش با میانجی گری رفتار شهروندی سازمانی در میان کارکنان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز
    پرستو پارسایی محمدی*، فریدون آزاده، سید اسماعیل هاشمی، ابتسام سواری صفحات 21-40
    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی رابطه اشتیاق شغلی با اشتراک دانش با میانجی گری رفتار شهروندی سازمانی در میان کارکنان غیر بالینی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز است.

    روش شناسی

     پژوهش حاضر توصیفی است و به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل 1182 نفر از کارکنان غیربالینی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال 1396 بودند. حجم نمونه 280 نفر بود که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. گردآوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های اشتراک دانش Chennamaneni, Teng & Raja, 2012، اشتیاق شغلی (Schaufeli, Bakker & Salanova, 2006)، و رفتار شهروندی سازمانی (Podsakoff, MacKenzie, Paine & Bachrach, 2000) انجام شد. آزمون الگوی پیشنهادی پژوهش، از طریق مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار AMOS-21 انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته ها بیانگر ارتباط مثبت و معنادار بین اشتیاق شغلی و رفتار شهروندی سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی و اشتراک دانش، و اشتیاق شغلی با اشتراک دانش است. همچنین بین اشتیاق شغلی و اشتراک دانش از طریق رفتار شهروندی سازمانی رابطه غیرمستقیم مثبت و معنادار وجود دارد.

    نتیجه گیری

    در یک سازمان باید کارکنان توانمند و دارای اشتیاق شغلی بالا شناسایی شوند؛ زیرا احتمال بروز رفتارهای شهروندی سازمانی در چنین کارکنانی بیشتر است. در این صورت سازمان می تواند اشتراک دانش میان کارکنان را در جهت نیل به اهداف خود، افزایش دهد.

    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، اشتراک دانش، رفتار شهروندی سازمانی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، کارکنان
  • ارزیابی نرم افزارهای کتابخانه ای درون سازمانی (پند، پروان، اوراکل تهران، سیماد و ماوا) از لحاظ شاخص های عملکردی براساس دیدگاه کتابداران
    سحر حبیبی*، محسن حاجی زین العابدینی، امیررضا اصنافی صفحات 41-61

    هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی نرم افزارهای کتابخانه ای درون سازمانی از لحاظ شاخص های عملکردی از دیدگاه کتابداران است. جامعه پژوهش حاضر شامل 131 نفر از کتابداران است. روش پژوهش پیمایشی-ارزیابانه است. یافته ها نشان داد که در بخش امانت نرم افزارهای پند، سیماد، پروان، اوراکل تهران، ماوا به ترتیب با کسب امتیاز 64/64 ، 50/89 ، 08/70 ، 22/56 ، 76 در وضعیت مطلوبی قرار دارند. بخش فراهم آوری و سفارشات، در نرم افزارهای تهران، پند، پروان در نظر گرفته نشده است و در نرم افزار ماوا عملا از آن استفاده نمی شود. تنها در نرم افزار سیماد کتابداران به طور عملی استفاده می کنند و طبق نظر آنها 11/36 درصد در وضعیت مطلوبی قرار دارد. در بخش ذخیره و بازیابی نرم افزارهای پند، سیماد، پروان، اوراکل تهران، ماوا به ترتیب با کسب امتیاز 64/41 درصد، 71/34 درصد، 61/24 درصد، 69/37 درصد، 38/40 درصد، در وضعیت مطلوبی قرار دارند همچنین در بخش گزارشگیری نرم افزارهای پند، سیماد، پروان، اوراکل تهران، ماوا به ترتیب با کسب امتیاز 12/24 درصد، 20/53 درصد، 91/18درصد، 07/32 درصد، 08/56 درصد، در وضعیت مطلوبی قرار دارند. نتایج نشان داد که تنها نرم افزار سیماد به بخش سفارشات توجه داشته است که نیاز به توجه بیشتری در این بخش است. همچنین نرم افزارها در بخش امانت، ذخیره و بازیابی دارای ضعفهایی هستند و از نظر کتابداران بخش گزارشات نرم اقزارها نیز انعطاف پذیری کامل و جامعی ندارد. در واقع نرم افزارهای کتابخانه ای درونسازمانی توانسته اند تا حدودی پاسخگوی نیازهای روزانه کتابداران این بخشها باشند، ولی با توجه به پیشرفت فناوری چنان که شایسته است، قادر نبوده توقعات آنها را پوشش دهند.

    کلیدواژگان: نرم افزارهای کتابخانه ای، نرم افزارهای درون سازمانی، مدیریت گردش اطلاعات، مدیریت ذخیره و بازیابی اطلاعات، گزارشگیری
  • سنجش عوامل موثر بر پذیرش کتاب الکترونیک توسط دانش آموزان متوسطه دوره اول شهر اصفهان بر اساس مدل پذیرش فناوری 3
    میترا پشوتنی زاده*، هاجر قدمی حسبن آبادی، مظفر چشمه سهرابی صفحات 62-81
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین عوامل موثر بر پذیرش کتاب الکترونیک توسط دانش آموزان متوسطه دوره اول شهر اصفهان بر مبنای عوامل سازنده مدل پذیرش فناوری3 است.

    روش/رویکرد پژوهش

    این پژوهش از نظر ماهیت و اساس شیوه انجام آن، توصیفی- پیمایشی است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته، و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای اس پی اس اس نسخه 23 و ایموس نسخه 22 استفاده شد. روایی و پایایی ابزار پژوهش مورد تایید قرار گرفت. مشارکت کنندگان 460 نفر از دانش آموزان متوسطه دوره اول شهر اصفهان بودند، که به روش تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند.

    یافته ها

    تحلیل مسیر داده های پژوهش نشان داد که تمامی مسیرهای تعیین شده در مدل مفهومی پژوهش به جز تاثیر مستقیم "نتیجه کسب شده" بر "درک سودمندی" معنادار بوده و مدل از برازش کلی قابل قبولی برخوردار است. متغیر تعدیلگر "تجربه" تنها رابطه بین "هنجارذهنی" و "قصدرفتاری" را توانست تحت تاثیر قرار دهد. به این معنی که هرچه تجربه نوجوانان در استفاده از فناوری بیشتر باشد، بر قصد رفتاری آنان در استفاده از کتاب الکترونیک تاثیر بیشتری می گذارد. هیچ یک از متغیرهای تعدیلگر داوطلبانه و تجربه نتوانستند اثری بر دیگر روابط مدل داشته باشند.

    نتیجه گیری

    بسیاری از کشورهای توسعه یافته کتاب الکترونیک را به عنوان قالبی جدایی ناپذیر در کتابخانه ها، مدارس، آموزشگاه ها و بسیاری از مراکز، پذیرفته و از مزایای آن در حال بهره مندی هستند. نتایج این پژوهش که بر روی گروه نوجوان و دانش آموز بر اساس مدل TAM3 انجام شد نیز نشان داد با گام های مشخص و دقیق می توان بسیاری از فعالیت ها و سرمایه های خود را در راستای استفاده هرچه بیشتر از این فناوری هماهنگ کرده و به عنوان یک رفتار فرهنگی مثبت به جامعه معرفی نمود.

    کلیدواژگان: کتاب الکترونیک، مدل پذیرش فناوری 3، پذیرش فناوری، دانش آموز، متوسطه دوره اول
  • شناسایی عوامل موثر روانشناختی بر رفتار اطلاع یابی کاربران اطلاعاتی: مطالعه مرور نظام مند
    فرشاد پرهام نیا* صفحات 82-105
    هدف

     یکی از عوامل مهمی که در رفتار اطلاع یابی افراد نقش اساسی ایفا می کند، عوامل روانشناختی است. هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر روانشناختی بر رفتار اطلاع یابی کاربران اطلاعاتی با استفاده از مرور نظام مند می باشد.

    روش شناسی

     روش پژوهش این مطالعه، با استفاده از روش مرور نظام مند انجام گردید. در این مطالعه با استفاده از چارچوب آرکسی و اومالی (2005) به عنوان راهنمای اصلی در نظر گرفته شد. این راهنما شامل مجموعه ای از دستورالعمل های ساختارمند و دقیق برای طراحی، اجرا و گزارش نتایج در مطالعات مرور نظام مند است. این مراحل شامل تعیین سوال؛ شناسایی مطالعات مرتبط؛ معیار انتخاب مطالعات؛ استخراج داده ها؛ خلاصه سازی و گزارش یافته ها است. پس از جستجو در پایگاه اطلاعاتی پژوهشگاه علمی جهاد دانشگاهی و پورتال جامع علوم انسانی تعداد 484 مقاله بررسی شد که پس از حذف تکرار و اعمال معیارهای انتخاب مقاله در مجموعه 25 مقاله جهت تحلیل انتخاب شدند.

    یافته ها

    یافته های نشان داد از 25 مقاله، 20 مقاله به روش پیمایشی، 3 مقاله تجربی و 2 مقاله از نوع کتابخانه ای بودند. همچنین 18 مقاله، جامعه آماری آن ها مربوط به دانشجویان به ویژه دانشجویان تحصیلات تکمیلی، 2 مقاله مربوط به دانش آموزان دبیرستان ها، 1 مقاله مربوط به کتابخانه های عمومی، 1 مقاله مربوط به حوزه های علمیه و 1 مقاله مربوط به به اعضای هیات علمی بودند. از طرف دیگر 2 مقاله فاقد جامعه آماری بودند. همچنین یافته های پژوهش نشان داد مهمترین عوامل موثر روانشناختی بر رفتار اطلاع یابی شامل سه مولفه اصلی و 16 متغیر بود که این مولفه ها و متغیرها شامل عوامل اجتماعی-تربیتی (مشاوره اطلاعاتی و خودکارآمدی)، عوامل شناختی (سبک های تفکر، تفکر انتقادی، خلاقیت، کنجکاوی و هنجارهای ذهنی، باورهای انگیزشی، سبک های شناختی، راهبردهای شناختی و فراشناختی، باورهای معرفت شناختی، یادگیری خودراهبر و خودتنظیمی) و عامل اختلالات روانی و شخصیت (اضطراب، هیجان و شخصیت) طبقه بندی شد.

    نتیجه گیری

    عوامل روانشناختی نقش مهمی در رفتار اطلاع یابی کاربران اطلاعاتی در جوامع مختلف دارند و جامعه ایرانی هم از این قاعده مستثنی نیست. با این وجود در مقالات منتشر شده در حوزه رفتار اطلاع یابی بیشتر به محمل های اطلاعاتی پرداخته شده و کمتر به ویژگی های روانشناختی افراد که نشات گرفته از روان و ذهن انسان بوده، توجه شده است. بنابراین ضروری است که برنامه ریزان بتوانند با تمرکز بر این عوامل در راستای ارتقاء و بهبود کیفیت اطلاع یابی گام های مهمی بردارند. همچنین این اثر این امکان را برای پژوهشگران فراهم می آورد تا با اطلاع از خلاءهای موجود در زمینه عوامل موثر روانشناختی بر رفتار اطلاع یابی را در پژوهش های آتی با آگاهی بیشتری مورد مطالعه قرار دهند.

    کلیدواژگان: عوامل شناختی، عوامل اجتماعی-تربیتی، عوامل اختلالات روانی و شخصیت، رفتار اطلاع یابی، مرور نظام مند
|
  • Construction and validation of students' e-learning questionnaire
    Shahnaz Khademizadeh * Pages 1-20

    This research is an applied studies in terms of purpose and a quantitative research in terms of method. The statistical population of the study includes all graduate students of Shahid Chamran University of Ahvaz, whose number according to the announcement of the university is 4443 people for the academic year 1400-99. This study involved 200 people as a sample of the study. The e-learning questionnaire developed in this study is the result of library studies and review of virtual learning patterns, which was designed inspired by Salmon (2004) model with emphasis on students' e-learning. To analyze the data from the exploratory factor analysis test using SPSS software version 22; And confirmatory factor analysis using LISREL software (version 8 * 8). The results of research tests showed that the reliability of the e-learning questionnaire with overall Cronbach's alpha coefficient of 0.97 and Cronbach's alpha coefficients of the components between 0.88 to 0.96 is appropriate and satisfactory. Sampling adequacy index and Bartlett sphericity test were calculated for factor analysis. In addition to the adequacy of sampling, the implementation of factor analysis based on the studied matrix was also justified, so the e-learning questionnaire has a suitable factor structure. All 36 items of the questionnaire are correlated. The correlation between the constructs of the students' e-learning questionnaire is significant and it can be said that the designed questionnaire has a good differential validity for the structures; Also, the results the present research showed that the 4-factor model has an acceptable fit with the research data. In general, according to the results of the present study, the designed items of the present questionnaire in the field of e-learning evaluation are valid and reliable questionnaires that can be used in future studies using this tool to determine the exact and comprehensive e-learning among students.

    Keywords: salmon pattern, E-Learning, questionnaire validation, student
  • Evaluating the Political Impact of Scientific Journals Using Altmetrics: A Case Study of Iran, Turkey, and occupied Palestinian
    Firoozeh Dokhani *, Shima Moradi Page 2
    Background and Objectives

    this survey was conducted to study the altmetrics status of journals in three countries of Iran, Turkey, and occupied Palestinian in two science citations and social science citation indexes. Moreover, the identification of those policy documents derived from these outputs was the other objective of the current study.

    Methodology

    This was applied research conducted with a descriptive method utilizing scientometrics and altmetrics indicators. journals indexed in the Science and Social Sciences Citation Indexes of the Web of Science was extracted using the citation reports for all three mentioned countries separately on 2018.

    Findings

    The results showed that Iran had the highest number of articles indexed in the science and social sciences indexes, as well as the highest indexed journals. Furthermore, in all countries, the indexed journals in Science have received the most attention in social media. Less than half of the Iranian publications, Turkey and occupied Palestine in both indexes have been referred to in policy documents, while Turkish got more mentions. The medical and environmental related subjects were at the main concentration of the most policy documents in the mentioned countries.

    Discussion

    Given the importance of referring to scientific publication/outputs in policy, documents are really important to express the impact of research, designing and taking action which leads to the higher quality and wider coverage of policy documents by altmetrics providers.

    Keywords: altmetrics, Policy Research, Policy Document, Citation Index of Science, Social Sciences
  • Investigation of digital natives’ information behavior: A case of students between 15 and 18 Years at the Faezun High School in Tehran
    Elahe Naseri, Maryam Sarrafzadeh *, Alireza Noruzi Page 4
    Purpose

    A digital native is someone who is born in the digital age. Computers, mobile phones, and in general, the new technologies have surrounded their lives. Natives are more comfortable using technology, and more skilled than their predecessors. The dependence on technology and hence the use of digital media has led to significant changes in various aspects of the lives of digital natives, one of which is the way information is acquired. This study aimed to investigate the information seeking behavior of digital natives in smart schools in Tehran. 

    Method

    This research is an empirical research with the qualitative approach. Methods used included literature review and library study, questionnaire and interview. The study unit in the present study is the students of 10th and 11th grade students of Faezun School. At first, 12 students were selected by purposeful sampling method for interview. The data were then collected by semi-structured interviews and analyzed by coding method. 

    Results

    Findings showed that the most used sources were databases, Google search, friends, e-books, print books and Wikipedia. But the library is not that important for them as an information source and they don't use it. In terms of the information-seeking process, the findings showed that the search for information in this generation is non-linear and not all follow a specific pattern. Since digital natives have good access to information tools and spend most of their time in digital media, they usually use cyberspace to meet their needs. Possible barriers to accessing information from a digital natives’ perspective include filtering, poor English, poor information literacy skills, low Internet speed, high cost of Internet, and lack of access to quality content in Persian. Other findings regarding the evaluation of information resources showed that digital natives perform well in the evaluation of educational resources but perform poorly in evaluating non-educational resources, for example in the social media space.

    Conclusion

    The results revealed that digital natives have poor performance in information searching and content assessment skills in social media; considering the importance of the above in information seeking behavior, it is suggested that holding workshops and training courses set it on the agenda related to the items listed.

    Keywords: Information seeking, Information Seeking Behavior, Digital natives, students, smart schools
  • Construction and Standardization of measurement scale of Internet Of Things usage
    Khatereh Esmaeeli Ranjbar, Nadjla Hariri *, Mozhdeh Salajegheh, Fahimeh Babalhavaeji Page 5
    Objective

    The aim of this research is to study the Construction and Standardization of measurement scale for studies that study the use of Internet Of Things.

    Methodology

    Combination of descriptive developmental method used in this research. Statistical population of this research includes 8700 specialists of Internet Of Things with activity experience in companies of knowledge foundation in 2018, Of this community, 490 people have been selected as the sample using the Cochran formula. Statistical sample selected by cluster sampling method since first half of may unit first half of June in 2018.

    Findings

    Based on qualitative and quantitative criteria of the research, collected tools include 35 markers for the evaluation of 5 components. Test questions prepared based on theoretical literature. Test of measurement scale of Internet Of Things usage includes 5 parts: (training, research and scientific production, executive works, innovation, marketing and scales), and its content – related validity confirmed by professors and implemented on statistical sample. Based on implemented calculations of interior similarity coefficient, rate of micro scales of training, research and scientific production executive works, innovation, marketing and scales are respectively 0/83, 0/93, 0/96, 0/89, 0/82, and total test score is 0/95. Analysis method with varimax rotation used to determine structure validity and test components.

    Discussion

    With respect to obtained validity and reliability, test of Internet Of Things usage is a tool that may be used for centers related to Internet Of Things research.

    Keywords: Construction, standardization, Knowledge foundation, Internet Of Things
  • The feasibility of using electronic systems protection and maintenance of public libraries in Kerman
    Faraborz Doroudi *, MohammadMehdi Mahdyan, Ameneh Soleymani Page 6
    Purpose

    The present study has been conducted in order to investigate the feasibility of the preservation and maintenance systems in public libraries of Kerman.

    Methodology

    To develop the study the sample of study including seven libraries in Kerman were selected

    Findings

    The results are as follows: The public libraries of Kerman enjoy an average level of using electronic systems of preservation and maintenance, and information and communication technology. Familiarity and proficiency of the employees with the electronic systems of protection and maintenance were of a desirable and acceptable level. The public libraries of Kerman don’t have the necessary budget in order to take advantage of electronic systems of preservation and maintenance. The quality of the management approach toward the electronic systems of protection and maintenance shows an average of 3.349 which is evaluated as pretty desirable.

    Results

    Regarding the findings of the study, the necessity of devising some plans for affording hardware equipments, passing helpful rules in order to supply the budget, and also providing the employees with necessary educations seem necessary.

    Keywords: feasibility, electronic systems, Public Library, protection, maintenance
  • Factors affecting and inhibiting scientific Outputs of Public Librarians in Kermanshah Province
    Saleh Rahimi *, Mohammad Mohammadi, Mahmood Moradi Page 8
    Objective

    The aim of this study was to identify the effective factors involved in the scientific outputs of public librarians in Kermanshah Province.

    Methodology

    The research was applied in a survey method. The research population included 235 librarians of public libraries in Kermanshah province. The research sample was 146 librarian based on Cochran's formula. The data gathering tool was Ebegbulam and Jacintha (2016) questionnaire, which after validation was distributed among the research sample. Simple random sampling method was used. Descriptive statistical methods and inferential were used to analyze the data.

    Findings

    Findings showed that the research outoput among librarians was low. Responses in the motivational sector, have declared "the desire to promote themselves in the field of occupational activity" and "personal interest in research" as the most important motivational factors, respectively. In section of factors influence the increase in research, the " The desire to upgrade and progress" and "the desire to improve their performance in the workplace" are the most important factors. The barriers of doing research, the "lack of motivation for librarians to do research" and " Lack of fluency in foreign languages" were the most important obstacles. Also, "allocation of research funding to librarians" was the most effective way of increasing the scientific production of librarians.

    Conclusion

    Providing incentive programs for librarians to do research, preparing facilities for their education continuing and setting up research groups based on librarians, is proposed to plan for the development of scientific and research capabilities of the them.

    Keywords: scientific output, Research Librarians, Kermanshah Public libraries
  • Support of Meho & Tibbo model information seeking behavior from the elements of the user interface environment of Databases
    Zohreh Afshar, Safiyeh Tahmasebi Limooni *, Mitra Ghiasi Page 10
    Purpose

    Since information search behaviors are a reflection of the needs of users, it is important to identify and understand them in the design of the proper user interface. Therefore, the purpose is to determine the level support for environment of the user interface of databases from the Meho and Tibbo model.

    Method

    This is an applied research. The method was performed using Webometrics with an Heuristic Evaluation Method. The statistical population consisted of 100 Ph.D. students of Mazandaran University of Medical Sciences and a census sampling method. Data Collection tools the check list consists of four elements derived from the Meho and Tibbo model.

    Findings

    showed, Support the user interface for the Science direct and Clinical Key databases in Meho and Tibbo model is higher than the average (2.08, 07.07) (2).The interface environment support for the Sprinter has been reported to be modest (2/01) and the Wiley is less than average (1.79). The ranking of the support these Databases from the model showed that, the Databases Science Direct, Clinical key, Springer, and Wiley won the first to fourth place with a score of 2.91, 2.84, 2.55, 1.71., the database user interface support for the Meho and Tibbo models is moderate.

    Results

    the use of these elements in the design of the interface environment can have a great impact on the optimization of the interface of the database.

    Keywords: Mehoo & Tibbo model, User interface, Database, Information Seeking Behavior
  • Is there any relation between the scientific environment and the experience of researchers with the quality of research? Case study
    Oranus Tajedini *, M. Bagher Negahban, Hamid Khaje Page 12
    Objective

    The purpose of the present study was to investigate the relationship between academic environment, researchers' experiences and the quality of research output at Shahid Bahonar University of Kerman (SBUK), Iran.

    Methodology

    This research was applied in purpose and conducted using a scientometric approach. The research population included articles by researchers from SBUK, which were published in journals indexed in the Scopus citation database. SPSS software (version 21) was used for data analysis in this study.

    Findings

    The findings of this study showed that the researchers' experiences have the potential to significantly predict the quality of research outputs, and an academic environment is not a suitable variable for predicting the quality of research outputs. In other words, it is the growing experience of researchers at SBUK that paves the way for the rising quality of their research outputs. Other findings of this study indicate that there is no relationship between the academic research environment and the quality of research output at SBUK. The analysis of the relationship between researchers' experience and their academic environment also showed that there is no significant relationship between these variables at SBUK.

    Conclusion

    Based on the results of this study, in order to raise the quality of research activities, less emphasis should be placed on the quantity of research output. To provide an incentive for scholars to improve the quality of their research endeavors, academic institutions should stress the importance of the most highly cited research articles. By providing adequate research facilities and equipment (up-to-date libraries, well-equipped laboratories and advanced technologies), universities and institutes of higher education can create the ideal context for optimizing the productivity of research environments. Accordingly, any development in research experiences and the subsequent improvement in the quality of research outputs will enhance the country’s progress and excellence in various scientific fields. In this sense, the ideal goals for the comprehensive development of the country will be ultimately realized.

    Keywords: Research’s Quality, Researcher’s Experience, Scientific Environment Shahid Bahonar university of Kerman, Scopus
  • Investigating the Relationship between Work Engagement with Knowledge Sharing by Mediating Organizational Citizenship Behavior among Employees of Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz
    Parastoo Parsaei- Mohammadi *, Fereydoon Azadeh, Seyed Esmaeil Hashemi, Ebtesam Savari Pages 21-40
    Background and Objectives

    Nowadays, organizations have too much attention to organizational knowledge management for achieving superiority among organizations. Organizations must provide the ground for sharing the knowledge amongst employees and develop behaviors to convince them that they should act beyond the requirements of their formal roles and responsibilities (organizational citizenship behavior). Another important factor facilitating knowledge sharing is the motivation of employees to participate in sharing knowledge (Work engagement). Therefore, the purpose of this study was to investigate the relationship between work engagement and knowledge sharing by mediating organizational citizenship behavior among non-clinical staff of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences.

    Methodology

    The present study was applied in terms of its practical purpose, information gathering methods, correlation through structural equation modeling (SEM), time and cross-section perspective (in 2018), and the type of data used is qualitative. The research population was consisted of 1182 non-clinical staff of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences. The sample size was determined by Cochran formula and 280 members were selected by stratified random sampling. The data collection tools included three questionnaires, including Knowledge Sharing questionnaire (Chennamaneni, Teng & Raja; 2012), work engagement questionnaire (Schaufeli, Bakker & Salanova; 2006), and the organizational citizenship behavior questionnaire (Podsakoff, MacKenzie, Paine & Bachrach; 2000). The proposed model test was performed using the structural equation model using AMOS-21 software.

    Findings

    The results indicated a positive and significant relationship between work engagement and organizational citizenship behavior (r= 0.48), organizational citizenship behavior and knowledge sharing (r = 0.47), and work engagement with knowledge sharing (r = 0.54) which is meaningful in P

    Keywords: work engagement, Knowledge sharing, organizational citizenship behavior, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Employees
  • Evaluation of intra-organizational of the library software in section Functional Indicators
    Sahar Habibi *, Mohsen Hagizanolabedini, Amir Reza Asnafi Pages 41-61

    The purpose of this study was to evaluate in-house library software in terms of performance indicators based on the view of librarians. The study population included 131 librarians. The researcher-evaluated research method and the method of collecting the researcher-made. The results showed that 64/64 of software in circulation advice, Symad software 50/89 percent, 08/70 percent Parwan software, software Tehran 22/56 percent, 76 percent have a favorable condition sojourn software. The procurement and ordering section does not exist in the software of Tehran, Pand, Parwan. And although it's designed, it's not actually used in Mava software. Only in the Simmand software librarians actually use this section and 36.1% of them are in good condition. In storage and retrieval of 41.64% of software, 34.71% of Simmand software, 24.61% of Parwan software, 37.69% of software in Tehran, 40.38% of Mova software are in good condition. In the reporting section, 24.24% of the software is Pand, 53.20% of the software, 18.19% of the software in Parwan, 32.77% of the software in Tehran, 56.08% of the software in Mova is a desirable situation. The results showed that only Simmand software has paid attention to the orders section, which requires more attention in this section. Also, the software is lagging behind in various subdivisions , there are weaknesses,In fact, intra-house library software has been able to some extent meet the daily needs of librarians in these sectors, but, given the advancement of technology, it has not been able to meet their expectations

    Keywords: Library Software, intra-organizational software, Information flow management, . Data storage, retrieval management, . Reporting
  • Determining the Effective Factors on E-Book Acceptance by 1st-period high school students of Isfahan Based on the Technology Acceptance Model 3 (TAM3)
    Hajar Ghadami Hossein Abadi, Mozafar Cheshmaeh Sohrabi Pages 62-81
    Purpose

    The purpose of this study is to determine the factors that affect the acceptance of e-books by 1st-period high school students of Isfahan city based on the constructive factors of the Technology Acceptance Model 3 (TAM3).

    Methodology

    This research is a descriptive research and was performed using surveys and correlation analysis. A researcher-made questionnaire was used to collect data and SPSS23 and Amos22 software were used to analyze the data. The validity and reliability of the questionnaire was confirmed. The participants were 460 1st-period high school students from the of Isfahan city, who were randomly selected by randomized cluster sampling.

    Finding

    Path Analysis of the research data showed that all the determined paths in the conceptual research model, except the direct effect of the "result demonstrability" on the "perceived usefulness", are significant and the model has an acceptable overall fit. The mediator variable, "experience", could only affect the relationship between "subjective norms" and "intention to use ". This means that the more experience that a teenager has about the use of technology, the greater impact on their intention to use e-books. None of the voluntariness and experience mediating variables could have an effect on other relationships of the model.

    Conclusion

    Many developed countries have accepted e-books as an inseparable format form the libraries, schools, colleges, and many centers. So, they are taking advantage of them. The results of this study, which was performed based on a group of teenagers and students with the TAM3 model, showed that with clear and precise steps, many of activities and investments can be coordinated to use this technology as much as possible also introduce in society as a positive cultural behavior.

    Keywords: Electronic book, Technology Acceptance Model3 (TAM3), technology acceptance, students, 1st-period high school
  • Identifying Psychological Factors Affecting Users' Information-seeking Behavior: A systematic review study
    Farshad Parhamnia * Pages 82-105
    Objective

    The aim of this study is to identify the psychological factors affecting the information-seeking behavior of information users employing a systematic review.

    Methodology

    In the present study, a systematic method was used as the research method. In order to investigate the research process, the framework suggested by Arksey & O’malley (2005) was used as the main guide. This framework includes a set of structured and detailed guidelines for designing, implementing, and reporting results in systematic review studies. These steps include:The first step was to ask a research question. At this stage, the researcher addresses two questions. The second step was to identify studies full text related to information-seeking behavior. The third step was to select articles. The primary criterion for entering the study was the relationship between articles and psychological factors in information-seeking behavior in the two databases of the Scientific Information Database and Institute of Humanities and Cultural Studies, Comprehensive Portal of Human Sciences. The fourth step was to extract data from selected articles. At this stage, all articles related to the selected topic were then transferred to the data extraction form based on Excel software, which was designed in accordance with the purpose of the research. The fifth step was data collection, summarization, and reporting.

    Findings

    Finding showed three main components and 16 variables have been effective on information-seeking behavior. The main psychological factors include socio-educational factors (information counseling, and self-efficacy); cognitive factors were comprised of (thinking styles, critical thinking, creativity, curiosity and mental norms, motivational beliefs, cognitive styles, cognitive and metacognitive strategies, epistemological beliefs, self-directed learning and self-regulation); and finally the factors which result in mental and personality disorders (anxiety, excitement, and personality).

    Discussion

    Psychological factors seem to play an important role in the information-seeking behavior of information users in different societies, and Iranian society is no exception. However, in the published articles in the field of information-seeking behavior, more attention has been paid to information content and less attention has been paid to the psychological characteristics of individuals that originated from the human psyche and mind. In other words, information seekers' information-seeking behaviors rely heavily on psychological factors and personal characteristics.

    Keywords: cognitive factors, Socio-educational factors, Personality disorders, Information Seeking Behavior, Systematic Review