فهرست مطالب

زنان مامائی و نازائی ایران - سال بیست و پنجم شماره 2 (اردیبهشت 1401)

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و پنجم شماره 2 (اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسن ضابطیان، محمد رحمانیان، محمدحسن دم شناس، احمد رستگاریان، مهسا نبیپور، ناصر حاتمی، فریده مقرب، نوید کلانی* صفحات 1-12
    مقدمه

    اداره صحیح زایمان و روش بیهوشی مناسب جهت ایجاد بی دردی و حفظ سلامت مادر و جنین طی عمل سزارین، مسا‍‍‍ له ای بسیار مهم و حیاتی است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر افزودن پتدین به بوپی واکایین 5/0% و روپی واکایین 5/0% بر روی شدت بروز درد در زنان مراجعه کننده به بیمارستان مطهری تحت عمل جراحی سزارین الکتیو با بی حسی نخاعی انجام شد.

    روش کار

     این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده دوسویه کور در سال 1400 بر روی 60 نفر از بیماران تحت عمل جراحی سزارین الکتیو مراجعه کننده به بیمارستان مطهری شهرستان جهرم انجام گرفت. بیماران به طور تصادفی و با استفاده از جدول اعداد تصادفی به دو گروه بوپی واکایین- پتدین و روپی واکایین- پتدین تقسیم شدند. میزان درد بیماران در هنگام ورود به ریکاوری، خروج از ریکاوری، 2، 6، 12 و 24 ساعت بعد از عمل مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و آزمون های آماری تی تست، من ویتنی و کای اسکویر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بین گروه های پتدین+روپی واکایین و پتدین+بوپی واکایین از لحاظ درد در زمان های مختلف (05/0<p)، شدت درد پس از سزارین در زمان های ریکاوری و بعد از عمل (05/0<p) و از نظر مصرف مخدر در 12 ساعت بعد از عمل، تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

     بین گروه های پتدین+روپی واکایین و پتدین+بوپی واکایین از لحاظ شدت درد تفاوت معنی داری وجود نداشت. متخصص بیهوشی می تواند با توجه به شرایط بیمار هر یک از دو داروی روپی واکایین و بوپی واکایین را در بی حسی نخاعی مورد استفاده قرار دهد.

    کلیدواژگان: بوپی واکائین، پتدین، درد، روپی واکائین، سزارین
  • سیما نظرپور، فهیمه رمضانی تهرانی*، مریم رحمتی، فریدون عزیزی صفحات 13-24
    مقدمه

    ارتباط بین هیپوتیروییدی تحت بالینی (SCH) و دیابت بارداری (GDM) موضوع بحث برانگیزی است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه دیابت بارداری در زنان مبتلا به هیپوتیروییدی تحت بالینی با زنان یوتیرویید انجام شد.

    روش کار

     در این مطالعه آینده نگر، از داده های به دست آمده از 1026 زن باردار (شامل 683 یوتیرویید و 343 زن مبتلا به SCH) در مطالعه کوهورت تیرویید و بارداری تهران استفاده شد. سطح سرمی تیروتروپین (TSH)، تیروکسین (T4)، T3-uptake و آنتی بادی پراکسیداز تیرویید (TPOAb) در اولین ویزیت سه ماهه اول بارداری مورد بررسی قرار گرفت و بر این اساس، زنان یوتیرویید و مبتلا به هیپوتیروییدی تحت بالینی مشخص گردیدند. این دو گروه از نظر دیابت بارداری مورد مطالعه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار STATA (نسخه 13) انجام شد. متغیرهای پیوسته با استفاده از آزمون تی مستقل و من ویتنی و متغیرهای رسته ای  با استفاده از آزمون کی دو یا آزمون دقیق فیشر بین دو گروه مقایسه شدند. به منظور شناسایی اثر SCH و مصرف لووتیروکسین بر GDM از مدل لگ باینومیال استفاده گردید میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    تفاوت معنی داری در دیابت بارداری در افراد مبتلا به هیپوتیروییدی تحت بالینی در مقایسه با گروه کنترل چه در مدل تعدیل نشده و چه بعد از تعدیل اثر ریسک فاکتورها مشاهده نشد. همچنین تفاوت معنی داری در دیابت بارداری بین گروه هیپوتیروییدی تحت بالینی باTPOAb+ ، گروه هیپوتیروییدی تحت بالینی با TPOAb- و افراد یوتیرویید وجود نداشت. ریسک دیابت بارداری در گروه TPOAb+ تفاوت معنی داری با ریسک دیابت بارداری در گروه TPOAb+ منفی نداشت. سطح سرمی TSH (9/0=p)، T4 (8/0=p)، T3-uptake (7/0=p) و TPOAb (4/0=p) نیز در دو گروه مبتلا و غیرمبتلا به دیابت بارداری تفاوت معنی داری نداشتند.

    نتیجه گیری

     اگرچه در این مطالعه ارتباط معنی داری بین دیابت بارداری و هیپوتیروییدی تحت بالینی مشاهده نشد، اما به نظر می رسد با توجه به عوامل مختلف موثر بر بروز هیپوتیروییدی تحت بالینی و دیابت بارداری از جمله معیارهای تشخیصی و مقادیر مرجع مختلف، اثبات این موضوع نیازمند مطالعات بیشتری است.

    کلیدواژگان: تیروئید، حاملگی، دیابت بارداری، مقاومت به انسولین، هیپوتیروئیدی
  • مرضیه بیگم خضری، عزت السادات حاجی سید جوادی*، فریده موحد، آیدا زینعلی، علی امامی، سیمین دخت مولاوردیخانی صفحات 25-34
    مقدمه

     کورتاژ یکی از اعمال جراحی شایع زنان است. عارضه آن درد است که سبب افزایش نارضایتی در بیماران می شود، لذا یافتن راه درمان این عارضه امری ضروری است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر سه روش مصرف ژل موضعی لیدوکایین در سرویکس، تزریق داخل رحمی لیدوکایین و ترکیب دو روش بر کاهش درد حین انجام کورتاژ انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1396 بر روی 120 بیمار کاندید کورتاژ در بیمارستان کوثر قزوین انجام گرفت. بیماران به صورت تصادفی در سه گروه ژل موضعی لیدوکایین در سرویکس، تزریق داخل رحمی لیدوکایین و ترکیب این دو روش قرار گرفتند و داروهای مورد نظر قبل از کورتاژ تجویز شد. علایم حیاتی و درد در بیماران ثبت و سایر اطلاعات لازم از طریق تکمیل پرسشنامه جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری (نسخه 22) و آزمون های کای اسکویر و آنوا انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در این مطالعه تجویز داخل رحمی و داخل سرویکس لیدوکایین (72/0±3/0) و در درجه بعد تجویز داخل سرویکس لیدوکایین (84/0±45/0) به تنهایی به طور معناداری سبب کاهش درد در هنگام کورتاژ در زنان شد (04/0=p). از طرفی تغییرات شدید همودینامیکی نیز در این بیماران مشاهده نشد. هیچ موردی از عوارض از جمله تهوع و استفراغ و بی ثباتی علایم حیاتی در هیچ یک از گروه ها مشاهده نشد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    از روش تجویز داخل رحمی به همراه اضافه کردن ژل موضعی لیدوکایین به سرویکس می توان به عنوان یک روش ساده، کم هزینه و بی خطر در کنترل درد حین و بعد از کورتاژ استفاده نمود.

    کلیدواژگان: درد، کورتاژ، لیدوکائین
  • الهام شهرکی*، سمیه کردی تودزیل، بتول تیموری صفحات 35-43
    مقدمه

    شیوع نارسایی حاد کلیه در دوران بارداری، در کشورهای مختلف متفاوت است. هرچند وقوع آن طی سال های اخیر کاهش یافته است، ولی یکی از علل مهم مرگ ومیر مادران باردار می باشد. با توجه به این که در استان سیستان و بلوچستان در این زمینه آماری دقیقی وجود ندارد، مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع نارسایی حاد کلیه و علل بروز آن در زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان علی بن ابیطالب زاهدان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- مقطعی و گذشته نگر بر روی پرونده 15397 زن باردار مراجعه کننده به بیمارستان علی ابن ابیطالب زاهدان در سال های 97-1396 انجام شد. پرونده بیمارانی که کراتینین حداقل 2 نوبت بالاتر از 87/0 و یا اولیگوآنوری بیشتر از 12 ساعت داشتند، مورد بررسی قرار گرفت. از این تعداد، 318 مورد با تشخیص نارسایی حاد کلیه وارد بررسی شدند و علل مختلف نارسایی حاد کلیه در بارداری مورد مطالعه قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون های تی دانشجویی و من ویتنی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    از 15397 تولد زنده طی مدت 1 سال، 318 مورد (065/2%) نارسایی کلیه و 39 بیمار (26/12%) نیاز به دیالیز داشتند و 20 مورد (28/6%) مرگ مادر گزارش شده بود. شایع ترین علل نارسایی حاد کلیه به ترتیب پره اکلامپسی (34%)، سپسیس (6/18%) و شوک هموراژا یک (8/13%) بود.

    نتیجه گیری

    نارسایی حاد کلیه در مادران باردار بیمارستان علی ابن ابیطالب زاهدان شیوع بالایی دارد. مهم ترین آن پره اکلامپسی، سپسیس و شوک هموراژیک بود و در این بین، درصد قابل ملاحظه ای نیاز به دیالیز داشته و مرگ مادران باردار نیز نسبتا بالا است. با توجه به نرخ بالای زادوولد در این استان و خطر نارسایی حاد کلیه، افزایش کنترل بهداشتی زنان باردار باید با دقت و توجه بیشتری انجام شود.

    کلیدواژگان: بارداری، پره اکلامپسی، مرگ مادر، نارسایی حاد کلیه
  • سمیه عطاریان، ژاله فیضی، جمشید جمالی، محبوبه فیروزی* صفحات 44-51
    مقدمه

     خودکارآمدی زایمان، نقش مهمی در افزایش توانایی سازگاری مادر با زایمان طبیعی و کاهش تمایل به انجام سزارین دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر انگیزه و توانایی انتخاب نوع زایمان بر خودکارآمدی زایمان در زنان سزارین قبلی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی دوگروهه در سال 1399 بر روی 62 زن باردار سزارین قبلی مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت مشهد انجام شد. افراد در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. در گروه مداخله، مشاوره فردی مبتنی بر مدل فوگ در هفته های 30-28 بارداری ارایه گردید. دو گروه فرم مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه پژوهشگر ساخته انگیزه و توانایی مدل فوگ و پرسشنامه خودکارآمدی زایمان را در ابتدا و 2 هفته بعد از پایان مداخله تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 25) و آزمون های تی مستقل، تی زوجی و من ویتنی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین نمره سازه های مدل فوگ (انگیزه و توانایی) در هفته 36-34 بارداری در دو گروه مداخله (52/0±79/2) و کنترل (31/0±33/2) اختلاف آماری معنی داری را نشان داد (001/0<p). میانگین نمره خودکارآمدی زایمان در گروه مداخله قبل (08/2±17/4) و بعد از مداخله (10/2±92/4) اختلاف آماری معنی داری داشت (012/0=p).

    نتیجه گیری

    افزایش سطح انگیزه و توانایی انتخاب نوع زایمان، باعث افزایش خودکارآمدی زایمان می شود.

    کلیدواژگان: انگیزه، توانایی، خودکارآمدی زایمان، سزارین، مدل فوگ
  • ناهید براتی، مریم علی کمالی، مهلا سالارفرد*، اسما نیکخواه بیدختی، بهاره زارعی، ناهید قنبرزاده صفحات 52-59
    مقدمه

     تست بدون استرس، پرکاربردترین روش اولیه برای ارزیابی سلامت جنین است. شرایط روحی و روانی مادر بر الگوی ضربان قلب جنین موثر است. در هنگام افزایش اضطراب مادر، حرکات جنین و تغییرپذیری ضربه به ضربه جنین کاهش می یابد. طب فشاری موجب ترشح انکفالین ها مانند سروتونین و اندورفین شده و باعث کاهش سطح استرس و اضطراب مادر می شود، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر طب فشاری نقطه H7 دست بر الگوی ضربان قلب جنین در تست بدون استرس انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده در سال 1400-1399 با مشارکت 60 مادر نخست زا با سن حاملگی 42-37 هفته در بیمارستان ولیعصر (عج) بیرجند انجام گرفت. افراد به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و طب فشاری کاذب قرار گرفتند. در گروه مداخله، طب فشاری نقطه H7 در هر دست به مدت 5/2 دقیقه و در گروه کنترل نیز نقطه ای کاذب در دست لمس می شد. تست بدون استرس به مدت 20 دقیقه قبل و بعد از مداخله انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های آماری کای اسکویر، تی مستقل، تی زوجی، من ویتنی و ویلکاکسون انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بعد از مداخله متغیرهای تعداد موارد واکنشی تست بدون استرس، تعداد افزایش ضربان قلب جنین، تعداد حرکات جنین و تغییر پذیری ضربه به ضربه در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل و همچنین نسبت به قبل از مداخله در گروه مداخله اختلاف معنی داری داشت (001/0<p)، اما میانگین متغیر ضربان پایه قلب جنین در دو گروه بعد از مداخله نسبت به قبل اختلاف معنی داری نداشت (732/0=p).

    نتیجه گیری

    طب فشاری می تواند تست بدون استرس جنین و پارامترهای آن را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: تست بدون استرس جنین، طب فشاری، نقطه H7
  • زهره یگانه، زهره شیخان*، نورالسادات کریمان، پرستو حاجیان، ملیحه نصیری صفحات 60-66
    مقدمه

     شایع ترین سرطان شناخته شده در جهان که سبب مرگ ومیر گسترده در زنان می گردد، سرطان پستان می باشد. یکی از عوامل خطر کمتر شناخته شده در زنان مبتلا به سرطان پستان، هیپرانسولینمی است. از آنجایی که شناسایی عوامل خطر به پیشگیری اولیه و تشخیص زودرس سرطان پستان کمک می کند، مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط دیابت بارداری با سرطان پستان در زنان مراجعه کننده به بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقایسه ای در سال 1396 بر روی 450 زن (150 نفر گروه مورد و 300 نفر گروه شاهد) مراجعه کننده به بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه شهید بهشتی شهر تهران انجام گرفت. گروه مورد، زنان مبتلا به سرطان پستان بر اساس گزارش پاتولوژی و تشخیص پزشک متخصص که حداکثر یک سال از ابتلاء آنها به بیماری گذشته بود و گروه شاهد در همان مراکز، زنان مراجعه کننده به سایر درمانگاه ها بودند که به سرطان پستان مبتلا نبودند. گردآوری داده های مطالعه از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 24) و آزمون های تی مستقل، کای دو، نسبت شانس و رگرسیون لجستیک انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 30 نفر (20%) از گروه مورد و 17 نفر (7/5%) از گروه شاهد سابقه دیابت بارداری داشتند. ارتباط آماری معنی داری بین سرطان پستان با دیابت بارداری (43/7-78/1، 001/0>p، 95%=CI، 64/3=OR)، شاخص توده بدنی (18/1-04/1، 001/0>p، 95%=CI، 11/1=OR) و سن (16/1-09/1، 001/0>p، 95%=CI، 13/1=OR) مشاهده شد. در زنان با سابقه دیابت بارداری، خطر ابتلاء به سرطان پستان 64/3 برابر بیشتر از سایر زنان بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    دیابت بارداری می تواند یک عامل خطر جهت ابتلاء به سرطان پستان محسوب گردد. پیشنهاد می شود از دیابت بارداری به عنوان یک نشانگر زودرس برای شناسایی سرطان پستان استفاده شود.

    کلیدواژگان: دیابت بارداری، سرطان پستان، مطالعه مورد شاهدی
  • سکینه قاسمی صداقت، غزاله اسلامیان*، سیده ندا کاظمی، بهرام رشیدخانی، ربابه طاهری پناه، الهه نعمتی فرد صفحات 67-78
    مقدمه

     اندومتریوز، یک بیماری چندعلتی است. مطالعات محدودی در مورد رابطه عوامل تغذیه ای با اندومتریوز انجام شده است، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط دریافت های غذایی و شاخص های تن سنجی با ابتلاء به اندومتریوز انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مورد- شاهدی در سال 1400-1399 بر روی 317 نفر از زنان 49-18 ساله شهر تهران انجام شد. تشخیص ابتلاء به اندومتریوز با روش لاپاراسکوپی انجام و بر این اساس افراد به دو گروه مورد (107=n) و شاهد (210=n) تقسیم شدند. با پرسشنامه بسامد خوراک نیمه کمی روا و پایا، شامل 168 ماده غذایی، دریافت غذایی افراد تعیین و با نرم افزار تغذیه ای N4 آنالیز شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون رگرسیون لوجستیک انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    احتمال اندومتریوز برای افراد در بالاترین سهک شاخص توده بدنی به طور معنی داری کمتر از افراد در سهک اول بود (001/0>p، 92/0-20/0:CI، 5/0=OR). در مدل تعدیل شده، احتمال اندومتریوز برای افراد در بالاترین سهک دریافت سبزی ها، میوه ها، ماهی، حبوبات، مغزدانه های روغنی و روغن های مایع به طور معنی داری کمتر از گروه دریافت کننده در سهک اول بود (05 / 0>p). در مقابل احتمال اندومتریوز برای افراد در بالاترین سهک دریافت لبنیات، گوشت قرمز، گوشت های فرآوری شده، امعاء و احشاء، و روغن ها و چربی های جامد به طور معنی داری بیشتر از گروه دریافت کننده در سهک اول بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    ارتباط معکوس و معنی داری بین دریافت سبزی ها، میوه ها، ماهی، حبوبات، مغزدانه های روغنی و روغن های مایع با اندومترویز مشاهده شد. دریافت لبنیات، گوشت قرمز، گوشت های فرآوری شده، امعاء و احشاء و روغن ها و چربی های جامد با اندومتریوز رابطه مستقیم و معنی داری داشت.

    کلیدواژگان: اندومتریوز، شاخص توده بدنی، گروه های غذایی، مواد مغذی، مطالعه مورد- شاهدی
  • هانا سهرابی، رویا کریمه، گلبهار قادرخانی، روناک شاهویی* صفحات 79-89
    مقدمه

    درد زایمان یکی از شدیدترین دردهایی است که یک زن در طی زایمان خود تجربه می کند. با توجه به اهمیت کاهش درد زایمان و انجام زایمان طبیعی، مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر مصرف خوراکی شربت زعفران عسل با شربت خرما بر درد زایمان زنان نخست زا انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده در سال 1398 بر روی 180 نفر از زنان نخست زای مراجعه کننده به بخش زایمان بیمارستان بعثت شهر سنندج انجام شد. افراد به صورت تصادفی به سه گروه شربت زعفران عسل، شربت خرما و گروه دارونما تقسیم شدند. معیارهای ورود به مطالعه شامل: زنان نخست زا، دیلاتاسیون 4 سانتی متر سرویکس، سن 35-18 سال، بارداری تک قلو بود. ارایه مایعات فوق در بدو ورود به مطالعه (دیلاتاسیون 4 سانتی متر) و سپس هر 60-30 دقیقه یک بار تا پایان فاز فعال مرحله اول زایمان بر اساس تمایل بیمار تمدید شد. به منظور بررسی شدت درد زایمان از خط کش سنجش درد استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 24) و آزمون های آنالیز واریانس، کای اسکویر و اندازه های تکراری انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    سه گروه قبل از انجام مداخله از نظر میانگین شدت درد در ابتدای فاز فعال، اختلاف آماری معنی داری نداشتند (690/0=p)، ولی بعد از مداخله، در پایان فاز فعال (001/0<p)، مرحله دوم (001/0<p) و سوم زایمان (001/0<p) میان سه گروه اختلاف آماری معنی داری وجود داشت. همچنین شدت درد در مرحله دوم زایمان در گروه شربت خرما در مقایسه با گروه شربت زعفران عسل کمتر بود (015/0=p)، ولی در پایان فاز فعال (928/0=p) و مرحله سه زایمان (652/0=p) بین دو گروه مداخله اختلاف آماری معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    مصرف شربت زعفران عسل و شربت خرما هر دو در کاهش درد زایمان موثر است، ولی شربت خرما در مرحله دوم زایمان موثرتر از شربت زعفران عسل می باشد و از آن می توان به جای مداخلات دارویی جهت کاهش درد زایمان بهره برد.

    کلیدواژگان: خرما، درد زایمان، زعفران، عسل
  • امیرحسین فتحی، سید ساسان آریانژاد، احسان مستاجران، اولدوز زمانی اهری، سید محدثه اسدی نژاد* صفحات 90-100
    مقدمه

     مطالعات بسیار محدودی در زمینه ارتباط بیماری های پریودنتال و تاثیر آن بر نتایج بارداری انجام شده اند؛ لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی همراهی بیماری های پریودنتال با وزن کم هنگام تولد، زایمان زودرس، زایمان زودرس به همراه وزن کم هنگام تولد و پره اکلامپسی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مروری با جستجوی مقالات چاپ شده در بازه زمانی 2020-2000 با جستجوی کلیدواژه های بارداری، نتیجه، نامطلوب، وزن کم، تولد، سقط جنین، زایمان زودرس، پره اکلامپسی و پریودنتال در پایگاه های داده های Pubmed، Scopus، Science Direct، Cochrane، Google Scholar و Embase به زبان انگلیسی (عدم وجود مقاله فارسی) انجام شد.

    یافته ها

    تعداد 47 مقاله وارد مرحله نهایی شدند و مشخص شد که بیماری های پریودنتال با وزن کم هنگام تولد، زایمان زودرس، زایمان زودرس به همراه وزن کم هنگام تولد و پره اکلامپسی ارتباط دارند و می توانند خطر این عوارض را افزایش دهند.

    نتیجه گیری

    ابتلاء به بیماری های پریودنتال می تواند خطر وزن کم هنگام تولد، زایمان زودرس، زایمان زودرس به همراه وزن کم هنگام تولد و پره اکلامپسی را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: بارداری، پریودنتال، عوارض
  • سمیه علیرضایی، رباب لطیف نژاد رودسری* صفحات 101-112
    مقدمه

     تلفیق نتایج کارآزمایی ها با عملکرد بالینی چالش محسوب می شود. نقد این مطالعات به تصمیم گیری کمک می کند. به این منظور مطالعه حاضر با هدف ارزیابی نقادانه کارآزمایی های بالینی منتشر شده در زمینه "تاثیر فرآورده های گیاهی بر استریای بارداری" انجام شد.

    روش کار

    در این مرور نقادانه متون، مقالات کارآزمایی بالینی منتشر شده در بازه سال های 2017-1972 در رابطه با تاثیر استفاده از فرآورده های گیاهی بر کاهش استریای بارداری در پایگاه های اطلاعاتیWeb of Science ، PubMed، Embase،Scopus ، Google Scholar، SID، Magiran و با استفاده از کلمات کلیدی (Striae gravidarum OR Striae OR Stretch Marks)، (Prevention OR Treatment OR Control)، (Cream OR Gel OR Oil) (استریا یا استریای بارداری یا خطوط حاملگی)، (پیشگیری یا درمان یا کنترل) و (کرم یا ژل یا روغن) بررسی شدند. در ارزیابی مقالات از آخرین ویرایش چک لیست کانسورت (2018) استفاده شد. محدوده امتیازدهی مقالات 45-0 بود. مقالات بر اساس امتیاز کسب شده به سه دسته ضعیف، متوسط و خوب طبقه بندی شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) انجام شد.

    یافته ها

    از 14 مقاله مورد بررسی، میزان انطباق کلی کیفیت مقالات مورد بررسی با معیار کانسورت (2018)، 46% برآورد شد. در مجموع بیشترین نقص در قسمت مشارکت ذی نفعان و بعد از آن روش کار بود. میانگین کلی نمرات مقالات 18/7±86/20 از حداقل و حداکثر 33-9 بود.

    نتیجه گیری

    کیفیت گزارش کارآزمایی های بالینی بررسی شده در زمینه تاثیر استفاده از فرآورده های گیاهی بر کاهش استریای بارداری در حد مناسب و مطلوبی نمی باشد. از آنجایی که بیشترین نقص در قسمت روش کار بود، توصیه می شود با استفاده از متخصصین آمار و متدولوژی و ابزارهای استاندارد مانند کانسورت، جهت خودارزیابی مقالات، این مشکلات رفع شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی نقادانه، استریای بارداری، کارآزمایی بالینی تصادفی
  • اشرف صابر، علی عابدی، باقر مرادی* صفحات 113-125
    مقدمه

     لیستریوز، بیماری است که در زنان باردار ممکن است علایم غیراختصاصی ایجاد نماید و اگر عفونت به موقع تشخیص داده نشود، جنین و نوزادان می توانند در معرض خطر قرار بگیرند. مطالعه حاضر با هدف شناخت دقیق لیستریوز از جمله یافته های بالینی، تشخیص آزمایشگاهی، نوع درمان در مادران باردار و نوزادان انجام شد تا به افزایش آگاهی در سیستم های مراقبت بهداشتی و درمانی و کاهش میزان سقط و مرده زایی در جامعه کمک نماید.

    روش کار

    در این مطالعه جهت یافتن مقالات مشابه، پایگاه های اطلاعاتی علمی مانند PubMed، Scopus، Google Scholar و ISI با استفاده از کلمات کلیدی Health Care System، Newborn،Pregnant Women و Listeriosis جستجو شدند. مقالات انگلیسی و فارسی با موضوع عفونت لیستریوز در زنان باردار و نوزادان تا سال 2021 جستجو شدند. سپس بر اساس معیارهای ورود و خروج مطالعه، مقالات انتخاب شدند.

    یافته ها

    بر اساس مطالعات انجام شده، اثرات لیستریوز بر زنان باردار شامل: تب، علایم شبه آنفلوانزا، اختلالات گوارشی، ادراری تناسلی و اثرات لیستریوز بر روی جنین به ترتیب به صورت سقط، مرده زایی و تولد نوزادان نارس، عفونت تنفسی و مننژیت بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این تحقیق، لیستریوز عوارض شدیدی بر روی جنین و نوزادان دارد، لذا آگاهی در مورد علایم و عوارض آن در بارداری حایز اهمیت بوده و می تواند قدم مهمی در راستای افزایش سطح بهداشت باروری و پیشگیری از سقط، مرده زایی و بیماری نوزادان در جامعه محسوب شود.

    کلیدواژگان: بارداری، زنان، سیستم های مراقبت بهداشتی، لیستریوز، نوزاد
|
  • Hasan Zabetian, Mohammad Rahmanian, MohammadHasan Damshenas, Ahmad Rastgarian, Mahsa Nabipour, Naser Hatami, Farideh Mogharab, Navid Kalani * Pages 1-12
    Introduction

    Proper management of labor and proper anesthesia is very important in order to create pain relief and maintain the health of mother and fetus during cesarean section. Therefore, this study was performed aimed to compare the effect of adding pethidine to 0.5% bupivacaine and 0.5% bupivacaine on pain intensity in women undergoing elective cesarean section with spinal anesthesia referred to Motahhari Hospital.

    Methods

    This double-blind randomized clinical trial study was performed in 2021 on 60 patients undergoing elective cesarean section referred to Motahhari Hospital in Jahrom. Using the random number table, the patients were randomly divided into two groups: bupivacaine-pethidine and ropivacaine-pethidine. Patients' pain was assessed during entry into recovery, exit from recovery, 2, 6, 12 and 24 hours after the surgery. Data were analyzed using SPSS software (version 21) and T-test, Mann-Whitney and Chi-square test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    There was no significant difference between pethidine + ropivacaine and pethidine + bupivacaine groups in terms of pain at different times (P> 0.05), pain intensity after cesarean section during recovery and postoperative periods (P >0.05), and opiate use in 12 hours after the surgery (P >0.05).

    Conclusion

    There was no significant difference between the groups of pethidine + ropivacaine and pethidine + bupivacaine in terms of pain intensity. The anesthesiologist can use either ropivacaine or bupivacaine in spinal anesthesia, depending on the patient's condition.

    Keywords: Bupivacaine, Cesarean section, Pain, Pethidine, Ropivacaine
  • Sima Nazarpour, Fahimeh Ramezani Tehrani *, Maryam Rahmati, Fereidoun Azizi Pages 13-24
    Introduction

    The association between subclinical hypothyroidism (SCH) and gestational diabetes (GDM) is controversial. This study was performed with aim to compare the incidence of GDM in women with SCH and euthyroid women.

    Methods

    In this prospective study, data obtained from 1026 pregnant women (including 683 cases of euthyroid and 343 women with SCH) participating in the cohort study of Tehran thyroid and pregnancy (TTP) was used. Serum levels of thyrotropin (TSH), thyroxine (T4), T3-uptake, and thyroid peroxidase antibody (TPOAb) were measured at first visit of the first trimester of pregnancy; based on this, euthyroid and SCH women were identified. These two groups were evaluated for gestational diabetes. Data were analyzed using STATA software (version 13). The continuous variables were compared between the two groups using independent t-test and Mann-Whitney test, and categorical variables using chi-square test or Fisher's exact test. Log-binomial model was used to identify the effect of SCH and levothyroxine on GDM. P< 0.05 was considered statistically significant

    Results

    There was no significant difference in the incidence of GDM in SCH women compared to the control group either in the unadjusted model or after adjusting for the effective risk factors. Also, there was no significant difference in the incidence of GDM between SCH with TPOAb+, SCH with TPOAb-, and euthyroid groups. The risk of GDM in the TPOAb positive group was not significantly different from TPOAb negative group. Serum TSH (p=0.9), T4 (p=0.8), T3-uptake (p=0.7), and TPOAb (p=0.4) levels were not significantly different between the GDM and non-GDM groups.

    Conclusion

    Although no significant association was found between GDM and SCH in this study, however, it seems that due to various factors affecting the incidence of SCH and GDM, such as different diagnostic criteria and reference values, proving this issue requires further studies.

    Keywords: Gestational diabetes, Hypothyroidism, insulin resistance, pregnancy, Thyroid
  • Marzieh Beigom Khezri, Ezzatalsadat Haji Seyed Javadi *, Farideh Movahed, Aida Zeinali, Ali Emami, Simin Dokht Molaverdikhani Pages 25-34
    Introduction

    Curettage is one of the most common gynecological surgeries in women. Its complication is pain which increases dissatisfaction in patients. Therefore, it is necessary to find a way to treat this complication. This study was performed with aim to compare the effects of three methods of using lidocaine gel in the cervix, intrauterine injection of lidocaine, and a combination of two methods to reduce pain during curettage.

    Methods

    This clinical trial study was performed in 2017 on 120 patients candidates for curettage in Qazvin Kosar Hospital. Patients were randomly divided into three groups of topical lidocaine gel in the cervix, intrauterine injection of lidocaine and a combination of these two methods, and the drugs were prescribed before curettage. Vital signs and pain were recorded in patients and other information was collected by completing the questionnaire. Data analysis was performed using statistical software (version 22) and chi-square and ANOVA tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The intrauterine and intra cervical injection of lidocaine (0.3±0.72) and then injection of intra cervical lidocaine (0.45±0.84) alone significantly reduced pain during curettage in women (P=0.04). On the other hand, no severe hemodynamic changes were observed in these patients. No complications such as nausea and vomiting and no instability of vital signs were observed in any of the groups (P>0.05).

    Conclusion

    Intrauterine administration along with addition of topical lidocaine gel to the cervix can be used as a simple, low-cost, and safe method as to control pain during and after curettage.

    Keywords: Curettage, Lidocaine, Pain
  • Elham Shahreki *, Somayeh Kordi Todzil, Batool Teimoori Pages 35-43
    Introduction

    The prevalence of acute renal failure during pregnancy varies from country to country. Although the prevalence of acute kidney injury (AKI) during pregnancy has decreased in recent years, it is still one of the most leading causes of mortality in pregnant women. Due to the lack of accurate data in this field in Sistan and Baluchestan province, this study was performed aimed to investigate the causes and prevalence of AKI in pregnant women referred to Ali Ibn Abitaleb Hospital in Zahedan.

    Methods

    This cross-sectional descriptive and retrospective study was performed on 15397 files of pregnant women referred to Ali Ibn Abitaleb Hospital in Zahedan in 2017-2018. The files of patients with at least 2 times of creatinine higher than 0.87 and/or oligoanuria longer than 12 hours were evaluated. Among them, 318 cases diagnosed with AKI entered the study; meanwhile, various causes of AKI in pregnancy were studied. Data were analyzed using SPSS software (version 20) and student t-test and Mann-Whitney test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Among 15397 live births during one year, 318 cases of AKI (2.065%) and 39 patients (12.26%) required dialysis; in addition, 20 (6.28%) cases of death were reported. The most common causes of renal failure were preeclampsia (34%), sepsis (18.6%) and hemorrhagic shock (13.8%).

    Conclusion

    The prevalence of AKI in pregnant women in Ali Ibn Abitaleb Hospital of Zahedan was high. The most important causes were preeclampsia, sepsis and hemorrhagic shock and a significant number of them needed dialysis. The maternal mortality rate was also relatively high. Due to the high rate of birth in this province and the risk of AKI, health control of pregnant women should be performed with more accuracy and attention.

    Keywords: Acute renal failure, Maternal Death, Preeclampsia, pregnancy
  • Somayeh Attarian, Zhaleh Feyzi, Jamshid Jamali, Mahboobeh Firoozi * Pages 44-51
    Introduction

    Labor self-efficacy has an important role in increasing the ability of mother to adapt to childbirth and decreasing the tendency for cesarean section. This study was performed aimed to determine the effect of motivation and ability to select mode of delivery on labor self-efficacy in previous cesarean section mothers.

    Methods

    This two-group clinical trial study was performed in 2020 on 62 pregnant women with previous cesarean section referred to Mashhad Comprehensive Health Centers. The subjects were randomly divided into intervention and control groups. In the intervention group, individual counseling based on Fogg model was performed at 28-30 weeks of pregnancy. The two groups completed the demographic characteristics form and the researcher-made questionnaire on motivation and ability of the Fogg model and the delivery self-efficacy questionnaire at the beginning and two weeks after the end of the intervention. Data were analyzed by SPSS software (version 25) and independent t-test, paired t-test and Mann-Whitney test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    There was a statistically significant difference in the mean score of motivation and ability in 34-36 weeks of pregnancy in the intervention (2.79±0.52) and control (2.33±0.31) groups (p <0.001). There was a statistically significant difference in the mean score of labor self-efficacy in the groups of intervention before (4.17±2.08) and after (4.92±2.10) the intervention (p =0.012).

    Conclusion

    Increasing the level of motivation and the ability to choose mode of delivery increases the labor self-efficacy.

    Keywords: Ability, Cesarean section, Fogg model, labor self-efficacy, Motivation
  • Nahid Barati, Maryam Alikamali, Mahla Salarfard *, Asma Nikhhah Bidokhti, Bahareh Zarei, Nahid Ghanbarzadeh Pages 52-59
    Introduction

    Non-stress test is the most widely used primary method for assessing fetal health. The mother's mental state affects the fetal heart rate pattern. As maternal anxiety increases, fetal movements and beat to beat variability decrease. Acupressure releases enkephalins such as serotonin and endorphins and reduces maternal stress and anxiety levels. Therefore, this study was performed aimed to determine the effect of H7 point acupressure on fetal heart rate pattern in stress-free test.

    Methods

    This randomized clinical trial study was performed in 2020-2021 on 60 nulliparous mothers with gestational age of 37-42 weeks in Birjand Valiasr Hospital. The subjects were randomly assigned to two groups of intervention and pseudoacupressure. In the intervention group, point H7 acupressure was touched in each hand for 2.5 minutes and in the control group, a false point in the hand was touched. Non-stress test was performed for 20 minutes before and after the intervention. Data were analyzed using SPSS software (version 16) and Chi-square, Independent t-test, paired t-test, Mann-Whitney and Wilcoxon tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    After the intervention, the variables of number of non-stress test cases, number of fetal heart rate increase, number of fetal movements, and beat to beat variability were significantly different in the intervention group compared to the control group and also compared to before the intervention (p<0.001). But the mean variable of fetal heart rate in the two groups after the intervention was not significantly different than before the intervention (P = 0.732).

    Conclusion

    Acupressure can improve fetal non-stress test and its parameters.

    Keywords: Acupressure, H7 point, Non-stress test
  • Zohreh Yeganeh, Zohre Sheikhan *, Nourossadat Kariman, Parastoo Hajian, Malihe Nasiri Pages 60-66
    Introduction

    The most common cancer known worldwide that causes widespread mortality of women is breast cancer. One of the less known risk factors in women is hyperinsulinemia. Since identifying the risk factors help primary prevention and early detection of breast cancer, this study was performed aimed to determine the relationship between gestational diabetes and breast cancer in women referred to the hospitals of Tehran Shahid Beheshti University of Medical Sciences.

    Methods

    This comparative study was conducted on 450 women (n=150 in case group, n=300 in control group) referring to the hospitals of Tehran Shahid Beheshti University of Medical Sciences. Case group consisted of women with breast cancer based on pathologic record and physician diagnosis that at least one year has passed from their disease and control group were women without breast cancer who referred to other clinics in the same centers. Women were collected through interview and completing the questionnaire. Data were analyzed by SPSS software (version 24) and Independent t-test, Chi-square, chance ratio and logistic regression. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    In case group, 30 (20%) and control group 17 (5.7%) had history of gestational diabetes. There was significant relationship between breast cancer and gestational diabetes (OR=3.64, CI= 95%, P<0.001,1.78-7.43), body mass index(OR=1.11,CI= 95%, P<0.001, 1.04-1.18) and age (OR=1.13, CI= 95%, P<0.001, 1.09-1.16). In women with a history of gestational diabetes, the risk of breast cancer was 3.64 times higher than the other of women (P<0.05).

    Conclusion

    Gestational diabetes can be regarded as a risk factor for breast cancer. It is suggested that gestational diabetes be used as an early indicator in the detection of breast cancer.

    Keywords: Breast Cancer, Case -control study, Gestational diabetes
  • Sakine Ghasemi Sedaghat, Ghazaleh Eslamian *, Seyyedeh Neda Kazemi, Bahram Rashidkhani, Robabeh Taheripanah, Elahe Nematifard Pages 67-78
    Introduction

    Endometriosis is a multifactorial disease. Limited studies have been published on the relationship between nutritional factors and endometriosis. This study was performed with aim to determine the association between dietary intake and anthropometric indices with endometriosis.

    Methods

    This case-control study was performed in 2020-2021 on 317 women aged 18 to 49 years in Tehran. Endometriosis was diagnosed using laparoscopy and women were divided into case (n=107) and control (n=210) groups. Food intake was assessed using a semi-quantitative and reliable food frequency questionnaire including 168 food items and analyzed with N4 nutrition software. Data were analyzed using SPSS software (version 22) and logistic regression test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The probability of endometriosis was significantly lower for women in the highest tertile of body mass index than in the first tertile (OR=0.5, CI: 0.20-0.92, P <0.001). After adjusting for confounding variables, women in the upper tertile of intake for vegetables, fruits, fish, legumes, seeds and nuts and liquid oils had a lower likelihood of endometriosis (P <0.05). However, women in the upper tertile of intake for dairy products, red meat, processed meats, organ meats, and solid oils and fats were significantly more likely to be suffering from endometriosis (P <0.05).

    Conclusion

    A significant inverse relationship was observed between endometriosis and intakes of vegetables, fruits, fish, legumes, seeds and nuts and liquid oils. However, intake of dairy products, red meat, processed meats, organ meats, and solid oils and fats had a significant direct association with endometriosis.

    Keywords: Body mass index, Case-control study, Endometriosis, Food groups, Nutrients
  • Hana Sohrabi, Roya Karimeh, Golbahar Ghaderkhani, Roonak Shahoei * Pages 79-89
    Introduction

    Labor pain is one of the most severe pains which a woman experiences during childbirth. Therefore, due to the importance of reducing labor pain and performing normal vaginal delivery, the present study was conducted aimed to compare the effect of oral consumption of honey-saffron syrup with date syrup on labor pain in nulliparous women.

    Methods

    This randomized clinical trial study was performed in 2019 on 180 primiparous women referring to the maternity ward of Besat Hospital in Sanandaj. The subjects were randomly divided into three groups: honey saffron syrup, date syrup and placebo group. Inclusion criteria were: nulliparous women, 4 cm dilatation of the cervix, age 18-35 years, and singleton pregnancy. The above fluids were given at the beginning of the study (dilatation of 4 cm) and then every 30-60 minutes until the end of the active phase of the first stage of labor according to the patient's desire. Pain assessment line was used to evaluate the severity of labor pain. Data were analyzed using SPSS software (version 24) and analysis of variance, Chi-square and Repeated Measurement tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    There was no statistically significant difference between the three groups in terms of mean pain intensity at the beginning of the active phase before the intervention (P=0.690). After the intervention, there was a statistically significant difference between the three groups at the end of the active phase (P<0.001), the second stage (P<0.001) and the third stage of labor (P<0.001). Also, pain intensity in the second stage of labor was lower in the date syrup group compared to the honey-saffron syrup group (P=0.015. But, there was no statistically significant difference between the two intervention groups at the end of the active phase (P=0.928) and the third stage of labor (P=0.652).

    Conclusion

    Consumption of honey-saffron syrup and date syrup are both effective in reducing labor pain, but date syrup in the second stage of labor is more effective than honey-saffron syrup and it can be used instead of drug interventions to reduce labor pain.

    Keywords: Date, Honey, Labor pain, Saffron
  • Amir Hossein Fathi, Seyed Sasan Aryanezhad, Ehsan Mostajeran, Ulduz Zamani Ahari, Seyedeh Mohadeseh Asadinejad * Pages 90-100
    Introduction

    Very limited studies have been performed on the relationship between periodontal disease and its effect on pregnancy outcomes; therefore, this study was performed aimed to investigate the relationship between periodontal disease and low birth weight, preterm delivery, preterm delivery with low birth weight and preeclampsia.

    Methods

    This review study was performed by searching for the articles published in the period 2000 to 2020 with searching for the keywords of pregnancy, outcome, adverse, low weight, birth, abortion, preterm delivery, preeclampsia and periodontal in Pubmed, Scopus, Science Direct and Cochrane and Google Scholar and Embase in English language (lack of Persian article).

    Results

    A total of 47 articles entered the final stage and found the relationship between periodontal disease and low birth weight, preterm delivery, preterm delivery with low birth weight and preeclampsia that can increase the risk of these complications.

    Conclusion

    Periodontal diseases can increase the risk of low birth weight, preterm delivery, preterm delivery with low birth weight and preeclampsia

    Keywords: Complications, Periodontal, pregnancy
  • Somayeh Alirezaei, Robab Latifnejad Roudsari * Pages 101-112
    Introduction

    Combining research results with clinical practice has become a challenge. The critical appraisal helps make decisions. For this purpose, this study was performed aimed to critical evaluate the published clinical trials on "the effect of herbal medicine on striae gravidarum".

    Methods

      In this critical review, the clinical trials articles published between 1972 and 2017 about the effect of herbal medicine on striae gravidarum were searched in the electronic scientific databases including Web of Science, PubMed, Embase, Scopus, Google Scholar and Persian articles in SID, Magiran, Goggle Scholar, using the keywords (Striae gravidarum OR Striae OR Stretch Marks) AND (Prevention OR Treatment OR Control) AND (Cream OR Gel OR Oil) and (Striae or pregnancy striae or pregnancy lines) and (prevention or treatment or control) and (Cream or gel or oil). The lasted edition of the CONSORT checklist (2018) was used. The scoring range was 0-45. The articles based on the scores were classified into three categories: poor, moderate and good. Data were analyzed by SPSS software (version 22) and descriptive statistics.

    Results

    Out of the 14 articles reviewed, the overall compliance of the quality of the reviewed articles was estimated 46% with the Consort 2018 criteria. In general, the biggest shortcoming was in the participation of stakeholders and then the method of work. The overall mean score of the articles was 20.86±7.18 from a minimum and a maximum of 9-33.

    Conclusion

    The quality of the clinical trial reports on the effect of using herbal products on reducing pregnancy striae is not appropriate and desirable. Since the biggest shortcoming was in the method, it is recommended to solve these problems by using statistics and methodology experts and standard tools such as consort for self-evaluation of articles.

    Keywords: Critical appraisal, Randomized controlled trial, Striae gravidarum
  • Ashraf Saber, Ali Abedi, Bagher Moradi * Pages 113-125
    Introduction

    Listeriosis is an infection if not be diagnosed in time, fetuses and newborns can be affected. So the aim of this study was to identify the features of listeriosis accurately, including clinical findings, laboratory diagnosis, and type of treatment in pregnant women and infants, in order to increase the awareness of health care system to help reduction of abortions and stillbirth’s rates in the community.

    Methods

    Searching was started using scientific databases such as PubMed, Scopus, Google Scholar, ISI and using the keywords Listeriosis, Pregnant Women, Newborn, Health Care System. English and Persian articles on listeriosis infection in pregnant women and infants by 2021 were searched. Then, based on the inclusion and exclusion criteria, the articles were selected.

    Results

    According to this study most common effects of listeriosis on pregnant women were included: fever, flu-like symptoms, gastrointestinal and urinary disorders respectively. In addition, the effects of listeriosis on fetus were abortion, stillbirth, and in newborns, premature birth, respiratory infection and meningitis were most important effects.

    Conclusion

    According to the results of this study, listeriosis has severe effects on fetuses and infants, so knowledge about its symptoms and complications in pregnancy is important and can be an important step towards increasing reproductive health indexes and preventing abortion, stillbirth and Infant disease in the community.

    Keywords: Listeriosis, pregnancy, Women, Newborn, Health Care Systems