فهرست مطالب

پژوهشنامه مکتب های ادبی - پیاپی 15 (پاییز 1400)

پژوهشنامه مکتب های ادبی
پیاپی 15 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نعیمه آرنگ*، قدسیه رضوانیان صفحات 7-25
    زیبایی شناسی زنانه نگر، در ذات خود زیبایی شناسی تقابلی است که در برابر زیبایی شناسی سنتی مطرح می شود که واجد سلسله مراتب جنسیتی است. این زیبایی شناسی گر چه از آغاز بروز و ظهور خود از سده هیجدهم تا امروز، سیاست ها و نظرگاه های انتقادی متغیری را اتخاذ کرده است و با گذار به پسافمینیسم از هویت دوگانه به هویت چندگانه گذر کرده است اما همچنان در موضع پرسشگری قرار دارد و همچنان یکی از محمل های نمود آن، شعر است. در ایران همزمان با چرخش پارادایمی عصر مشروطه، زیبایی شناسی شعر فارسی دچار دگرگونی بنیادی شد و در پی موج آگاهی بخشی در مورد حقوق زنان، کمیت و کیفیت شعر زنان نیز با دگردیسی جدی مواجه شد؛ چنان که زنان شاعر- در سطح نخبگان سیاسی و طبقاتی- نیز باب جدیدی در این عرصه گشودند و در گفتمان جدید، در تقابل با سنت چندصدساله شعر فارسی، به تدریج زیبایی شناسی نوینی را رقم زدند. یکی از این زنان، ژاله قایم مقامی، شاعر اواخر عصر قاجار و پهلوی اول است که نخستین بار آشکارا از حقوق زنان گفت، به نقد سلسله مراتب جنسیتی پرداخت و با زبانی طنزآمیز، سنت زیبایی شناسی مسلط را به چالش کشید و سلسله-مراتبی را که خود یکی از آماج های منتقدان و فیلسوفان فمینیست بوده است، وارونه سازی کرد. این پژوهش، به روش تحلیل محتوای کیفی و با گزینش از میان مجموعه اشعار او، به بررسی نمود های غالب زیبایی شناسی شعر او؛ با محوریت زنانه نگری، شامل نمود تقابلی- انتقادی، اندرزی، جسم آگاهی، فلسفی و پارادوکس یاس و امید می پردازد.
    کلیدواژگان: ژاله قائم مقامی، شعر زنان، زیبایی شناسی زنانه نگر، تقابل های دوگانه
  • تقیه زنگنه*، فاطمه کوپا، مصطفی گرجی، فرهاد درودگریان صفحات 27-45

    سورریالیسم، اساس کار خود را برتداعی آزاد ، معانی و افکار و تصاویر و نوعی خلسه و رویا می گذارد و می کوشد تا به خلاقیت هنری، جنبه خود به خود بدهد؛ اما برخلاف آنچه هنرمند سورریالیست می پندارد، تداعی آزاد معانی و دنیای رویا ها هیچ یک در حقیقت ، آزاد و بی قانون نیست و در آفرینش های هنری، هیچ چیز صرفا خود به خود ،به وجود نمی آید.یکی از آثاری که امکان لمس و ادراک فضایی کاملا سورریال را برای مخاطب فراهم می سازد، رمان سالمرگ ریکاردو ریش اثر ژوزه ساراماگو است.رمانی درونی با فضای کاملا سورریال که می توان این فضا را به خوبی در آن لمس کرد.متافیزیک مسلط بر فضای این داستان،گاه امر درونی آدم هاست که بیرون فرافکنی می شود و گاه ناشی از ویژگی اقلیم و روابط و شرایط اجتماعی است که به صورت مجهولی سهمناک، روال زندگی عادی را به هم می ریزد.در این تحقیق، سعی می شود تا علاوه بر معرفی مکتب سورریالیسم در ادبیات غرب و همچنین نمود این مکتب در ادبیات داستانی ایران،به روش توصیفی-تحلیلی، به بررسی،جرح و نقد سورریالیسم در رمان سالمرگ ریکاردو ریش اثر ژوزه ساراماگو، پرداخته شود و به این مهم دست یابد که سالمرگ ریکاردو ریش، نقطه اوج پروژه های ادبی ژوزه ساراماگو، به سبک سورریالیسم است.

    کلیدواژگان: ساراماگو، سالمرگ ریکاردو ریش، سوررئالیسم، رمان
  • محمدامیر مشهدی، حسن بساک، صغری مرادیان* صفحات 47-65

    اساطیر و نقش آن در شکل گیری بنیان های فکری جوامع مختلف بشری و نیز ضرورت تعمق انسان در هریک از جلوه های آن در طول زندگی، به ویژه دوره معاصر- که عصر ظهور تکنولوژی و فناوری است - بر کسی پوشیده نیست. اسطوره در شعر شاعران معاصر نیز به دو صورت اسطوره سازی و اسطوره پردازی نمود یافته و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است تا اصالت فرهنگ و هنر ریشه دار ایرانی حفظ شود.تاثیر نگاه رمانتیک بر نوع و میزان توجه شاعران معاصر به اسطوره و چگونگی بهره گیری آنها از روایت های اسطوره، از مسایل مهمی است که باید درباره آن پژوهش شود. اسطوره و البته اسطوره سازی در شعر رمانتیک، جایگاه خاصی دارد؛ علاوه بر جنبه زیباشناختی اسطوره، ایجاد روحیه انقلابی و مبارزه گری و نیز دگرگونی خواهی و تحول طلبی در میان مردم را می توان از دلایل رویکرد شاعران رمانتیک به اسطوره دانست. سیاوش کسرایی نیز با توسل به اسطوره سازی از جنبه رمانتیک در شعر خود، سعی در به تصویر کشیدن زمان و مکانی آرمانی دارد که انسان، در آن هم به یک احساس ناب آرمانگرایانه، دست یابد و همه آرزوهای خود را، تحقق یافته تلقی نماید.

    کلیدواژگان: اسطوره، رمانتیسم، شعر کسرایی، اسطوره سازی رمانتیک
  • فرشید نوروزی روشناوند*، محمد غفاری صفحات 67-91
    در چند دهه اخیر، جنبش فمینیسم محل مناقشه های گوناگون بوده است، از جمله در ساحت آفرینش و نقد آثار ادبی. یکی از برجسته ترین نظریه پردازان فمینیسم در ادبیات الن سیکسو است، که غالبا او را به مفهوم پسامدرنیستی «نوشتار زنانه» می شناسند. جستار حاضر ابتدا به شرح چهار ویژگی اصلی فمینیسم پسامدرنیستی سیکسو و مفهوم نوشتار زنانه می پردازد، که عبارت اند از منطق گریزی، شعرگونگی و آشنایی زدایی، محاکات ستیزی، و دیگری آگاهی. نگارندگان نشان می دهند که، برخلاف برخی برداشت های نادرست رایج، نوشتار زنانه فقط به آثار نویسندگان زن منحصر نمی شود، بلکه آثار نویسندگان مرد خلاق نیز ممکن است محمل مناسبی برای تحقق نوشتار زنانه باشند. سپس، داستان کوتاه «روز اسبریزی» اثر بیژن نجدی درچارچوب این پیوند فمینیسم و پسامدرنیسم تحلیل می شود. داستان کوتاه «روز اسبریزی» اثر بیژن نجدی از این جهت برای تحلیل انتخاب شده است که اولا هم به لحاظ فرم و ساختار روایت و هم به لحاظ موضوع و محتوا داستانی پیش رو و منحصربه فرد محسوب می شود و ثانیا مضمون های بدیعی در این داستان پسامدرن یافت می شوند که در پژوهش های قبلی به آن ها اشاره ای نشده است، حال آنکه در چارچوب فمینیسم پسامدرنیستی می توان آن ها را شناسایی، توصیف، و تحلیل کرد. نتیجه حاصل از این پژوهش آن است که می توان متن نجدی را به سبب سبک نامتعارف، خلاقانه، و منحصربه فردش، که ناشی از عناصر برشمرده است، یکی از نمونه های بارز نوشتار زنانه در ادبیات داستانی معاصر ایران به شمار آورد.
    کلیدواژگان: «روز اسبریزی»، فمینیسم، پسامدرنیسم، نوشتار زنانه، الن سیکسو
  • مصطفی مرتضی ئی کمری*، مهدی شریفیان صفحات 93-115

    میشل فوکو (1926-1984م.) متفکر، تاریخدان و فیلسوف تبارشناس معاصر فرانسوی است که در یک نگاه کلی، مرزهای اصلی جهان اندیشه او را «پدیدارشناسی، تبارشناسی، دیرینه شناسی، اخلاق، هرمونتیک، ساختارگرایی و مارکسیسم» تشکیل می دهند. از آن جایی که دیدگاه سعدی مبتنی بر دیدگاه اسلامی است، خواه ناخواه در بررسی دیدگاه سعدی، شواهدی از دیدگاه اخلاق اسلامی (قرآن و روایات ایمه علیه السلام) را هم بیان می نماییم. در این پژوهش به بررسی نظریه اخلاقی فوکو با تکیه بر بوستان و گلستان سعدی پرداخته و اخلاق از دیدگاه هر دو، مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج به دست آمده حکایت از آن دارد که الف. تربیت اخلاقی فوکو، تکثرگرایانه و نسبی گرا است اما تربیت اخلاقی سعدی مبتنی بر مفروضات متافیزیکی و مطلق گرا است. ب. تربیت اخلاقی فوکو، فاقد بنیان های ثابت و جهانی (عام) است اما تربیت اخلاقی سعدی مبتنی به بنیان های ثابت و مقدم است. پ. تربیت اخلاقی مورد نظر فوکو مخالف عقل‏گرایی و انسان‏گرایی است اما تربیت اخلاقی سعدی عقلانی و شهودی است. ت. تربیت اخلاقی مورد نظر فوکو دموکراتیک و غیر اقتدارگرایانه ‏است اما تربیت اخلاقی سعدی اقتدارگرا و الگو محور است. ث. تربیت اخلاقی فوکو اساسا مبتنی بر گفتمان است اما تربیت اخلاقی سعدی مبتنی بر عمل و عینیت است. ج. غایت تربیت اخلاقی فوکو لذات مادی اما غایت تربیت اخلاقی سعدی قرب الی الله و رسیدن به معبود است.

    کلیدواژگان: میشل فوکو، بوستان و گلستان سعدی، اندیشه های فوکو، نظریه ی اخلاقی فوکو
  • فاطمه تسلیم جهرمی* صفحات 117-137
    طنز های سیاه، یکی از ویژگی های آثار سورریالیستی است و درباره ی وضعیت ها و موضوعاتی است که اغلب جدی تر، ترسناک تر و غم انگیزتر از آن هستند که بتوان به آن ها خندید. این نوع فکاهی با نگاهی استهزآمیز به موقعیت های بیمارگونه و هولناک و موحش، اغلب با مرگ، نفرت، رنج، ترس، اندوه و پوچی همراه است. این مقاله با روشی توصیفی-تحلیلی، بر آن است تا پس از تعریف طنز سیاه و ویژگی های آن، برخی مشابهت یا همپوشانی آن ها را در ادبیات فارسی با ذکر نمونه هایی از کتاب «هزار و یک شب» نشان دهد. بر اساس نتایج این پژوهش، بیشترین مشخصات طنز سیاه در این کتاب، ویژگی هایی چون: تضاد و تناقض، اغراق و مبالغه، توصیفات سورریالیستی، مسخ و تشبیه به حیوانات، تراژدی-کمدی و... هستند که در نثر بیش از شعر دیده می شوند. برتون، طنز سیاه را خنده ای خالی از وقار و نقاب نومیدی توصیف کرده، اما در طنزهای سیاه «هزارویک شب«، نفرت و تقدیر کور بر انسان و عشق و ایمان، چیرگی مطلق ندارد.
    کلیدواژگان: طنز سیاه، سوررئالیسم، طنز، هزار و یک شب، عبداللطیف طسوجی
|
  • Naeimeh Arang *, Ghodsieh Rezvanian Pages 7-25
    Feminine aesthetics is, in essence, a contrasting aesthetic as opposed to traditional aesthetics, which has a gendered hierarchy. Although this aesthetics, from the beginning of its emergence from the eighteenth century until today, has adopted changing policies and critical views, and has passed from dual identity to multiple identity with the transition to post-feminism, But it is still in the position of questioning, and still one of its manifestations is poetry. In Iran, at the same time as the paradigm shift of the constitutional era, the aesthetics of Persian poetry underwent a fundamental change. Following the wave of awareness-raising about women's rights, the quantity and quality of women's poetry also underwent a serious transformation. As women poets - at the level of political and class elites - also opened a new chapter in this field and in the new discourse, in contrast to the centuries-old tradition of Persian poetry,They created the special aestatics.One of these women is ZHaleh Ghaem Maghami, a poet of the late Qajar and Pahlavi eras who first spoke openly about women's rights, criticized the gender hierarchy and challenged, with humorous language, Challenged the dominant aesthetic tradition And reversed the hierarchy that has been one of the targets of feminist critics and philosophers. This research, by means of qualitative content analysis and by selecting from among her collection of poems, examines the dominant aesthetic manifestations of her poetry; It focuses on feminism, including confrontational-critical manifestation, counseling, body consciousness, philosophical, and despair.
    Keywords: Jaleh Ghaem Maghami, Feminist aesthetics, Women's poetry
  • Taghieh Zanganeh *, Fatemeh Koupa, Mostafa Gorji, Farhad Doroudgarian Pages 27-45

    Surrealism bases its work on free association, meanings, thoughts, images, and a kind of ecstasy and dream, and tries to give artistic creativity its own aspect; But contrary to what the surrealist artist thinks, the free association of meanings and the world of dreams is in fact free and lawless, and in artistic creations nothing comes into being by itself.One of the works that allows the audience to touch and perceive a completely surreal space is the novel Jose Saramago's the year of the death of Ricardo Reis by Jose Saramago. An inner novel with a completely surreal space in which this space can be touched well.Metaphysics dominates the atmosphere of this story, sometimes it is the inner thing of people that is projected outwards and sometimes it is due to the characteristics of climate and social relations and conditions that disruptively disrupt the normal routine of normal life.In this research, in addition to introducing the school of surrealism in Western literature and also the manifestation of this school in Iranian fiction, in a descriptive-analytical way, examines, critiques surrealism in the novel Jose Saramago's the year of the death of Ricardo Reis by Jose Saramago and It is important to note that the death of Ricardo Reis, the culmination of Jose Saramago's literary projects, is in the style of Surrealism

    Keywords: novel, Saramago, Surrealism, the year of the death of Ricardo Reis
  • Mohamadamir Mashhadi, Hassan Bassak, Soghra Moradian * Pages 47-65

    It is obvious that myth has a fundamental role in formation the intellectual foundation indifferent human pay societies and it is essential that human pay attention to each of it effect throughoutlife especially the contemporary era of advent of technology. Myth can be see and analzed in the poetry of contemporary poets in the form of Myth making and mythology to preserve the originality of deep – rooteairanain culture Art. The influence of romantic viev on the type and extent of contemporary poets attention to myth and how they use myth narratives is one of the important issues that should be researched .myth – making have a spead place in romantic potry . in addition to aesthetic aspect of the myth. creation of revolutionary and militant spirit .change and transformation among the people can beconsidered as one of the reason for the approach 0f romantic poets. Siavash kasraei by resorting to myth – making from the romantic aspect his poem tries to portray anideal time and place in which man achieves a pare idealistic and full fills his desires.

    Keywords: Myth, Romanticism, Kasraei poetry, Romantic mythology
  • Farshid Nowrouzi Roshnavand *, Mohammad Ghaffary Pages 67-91
    Over the past decades, the feminist movement has been a point of controversy, especially in the fields of literary creation and criticism. One of the most prominent feminist literary critics is Hélène Cixous, who is mostly famous for her postmodern concept of écriture feminine. The present article first elaborates on four main features of Cixousian feminist postmodernism and écriture feminine: deviations from logical norms, poeticality and defamiliarization, anti-representationalism, and other-consciousness. The results of the study show that contrary to common misconceptions, écriture féminine is not exclusive to the works of female writers and that the works of creative male writers. Then, Bijan Najdi’s short story “The Day of Horsepouring” will be analyzed in the light of the similarities between feminism and postmodernism. This story has been chosen because it is unique in terms of form, narrative structure, content, and postmodern themes, which can be interpreted based on postmodern feminism. The results also demonstrate that Najdi’s unconventional and creative writing style can be considered as a prime example of écriture feminine in contemporary Persian literature.
    Keywords: “The Day of Horsepouring, ” Postmodernism, Feminism, écriture féminine, Hélène Cixous
  • Mostafa Mortezayikamari *, Sharifian Sharifian Pages 93-115

    Michel Foucault moral theory criticism and study based on boostan and GolestanMehdi sharifian*Mostafa mortezayikamari**AbstractMichel Foucault (1926-1984) is a reflective, historian and heraldry philosopher contemporary French. In a general glance, the main frontiers of the world are thought of as phenomenology, genealogy, paleontology, morality, hermeneutics, structuralism and Marxism. Since point of view sadi is from the Islamic point of view, we will declare inevitably point to the view of Islamic ethics as preparation. In this research, Foucault moral theory to study paid on based on Sadi Boostan and Golestan and ethics resolutd and analyzed from both perspectives. The results indicate that:A. Foucault moral education is pluralistic, but Sadi moral education is based on metaphysical theories.b. Foucault moral education lacks a fixed and universal foundation, but sadi moral education is based on a fixed and preceded foundation.c. The moral education of Foucault is disagree with rationalism and humanism, but sadi moral education is rational and observational.d. The moral education of Foucault is democratic and non-authoritarian, but sadi moral education is authoritative and model axial.e. The Foucault moral education is fundamentally based on discourse, but sadi moral education is based on action and objectivity.

    Keywords: Michel Foucault, Sadi Boostan, Golestan, Foucault thoughts, Foucault moral theory
  • Fathemeh Taslim Jahromi * Pages 117-137
    Black satire is a feature of surrealist works and is about situations and subjects that are often more serious, frightening, and sad than can be laughed at. This type of humor is often accompanied by death, hatred, suffering, fear, sorrow, and emptiness, with a sarcastic look at morbid, horrific, and horrific situations. This article, with a descriptive-analytical method, intends to show some of their features in Persian literature by mentioning examples from the book "One Thousand and One Nights" after defining black humor and its features. According to the results of this study, the most characteristic features of black humor in this book are features such as: contradiction and contradiction, exaggeration and exaggeration, surrealist descriptions, metamorphosis and animals, tragedy-comedy, etc., which can be seen in prose more than poetry. . Burton describes black humor as a dignified laugh and a mask of despair, but in the black satire of "Thousand and One Nights", blind hatred and destiny have no absolute dominance over man and love and faith.
    Keywords: Black humor, Surrealism, humor, a thousand, one nights, Abdellatif Tasouji