فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ادبی و بلاغی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نقد کلیله و دمنه نصرالله منشی با تاکید بر مکتب کلاسیسم
    محمد خسروی شکیب، یوسف علی بیرانوند*، محمدرضا جوادی صفحه 1

    مکتب کلاسیسم از جمله مکاتب قدیمی اروپاست که بیش از 2300 سال سیطره خود را بر ادبیات آنجا حفظ کرد. از جمله اصول این مکتب نگاه به گذشته، تقلید از طبیعت، عقل گرایی، اخلاق گرایی و... است. کلیله و دمنه ترجمه نصرالله منشی اگرچه در محدوده جغرافیایی مکتب کلاسیسم قرار ندارد؛ ولی اصول این مکتب را می توان در آن جست و بررسی کرد. هدف این پژوهش آن است که به روش توصیفی- تحلیلی، اصول مکتب کلاسیسم را در کلیله و دمنه نصرالله منشی مورد بررسی قرار دهد. نتایج به دست آمده از این قرار است: 1- نصرالله به کتاب های گذشتگان نظر دارد و بعضا مضامین و روش آن ها را مورد تقلید قرار می دهد. 2- نویسنده با حفظ تناسبات لفظی و با حفظ ارسال معنی به تقلید از طبیعت می پردازد. 3- کلیله و دمنه، جنبه خوشایند و آموزنده بودن را در خود دارد؛ به عنوان مثال هم به تناسبات لفظی و معنوی توجه دارد و هم علوم مختلف را آموزش می دهد. 4- کلیله و دمنه، اگرچه از زبان حیوانات است؛ از آنجا که ویژگی های پذیرفتنی برای حیوانات بیان می کند، حقیقت نما است. 5- کلیله و دمنه دارای رویکردهای اخلاق دینی، غیردینی و اخلاق با تکیه بر فرهنگ هندوییسم است.

    کلیدواژگان: کلاسیسم، کلیله و دمنه، نصرالله منشی، تقلید از طبیعت، اخلاق
  • حافظ و مکاشفه ی جاودانگی اشعارش
    محمد کشاورز بیضایی* صفحه 2

    شعر حافظ، حاوی مصادیق قابل تامل و گوناگونی از تعابیر پیشگویانه، مکاشفه و خبر دادن از اسرار غیبی است. مکاشفه و پیشگویی وی از جاودانگی اشعارش، نمونه ی بارز و قابل درنگی از این مدعاست. در واقع حافظ از معدود شاعران ادبیات ایران و جهان به شمار می رود که در طی حیاتش، بی آنکه به گردآوری و ضبط و ثبت اشعارش مبادرت ورزد و یا این مهم را به دیگری بسپارد، از جاودانگی آن، به شکلی ایضاحی و تلویحی سخن رانده است. زمینه ها و عوامل کشف و شهود شاعرانه حافظ، به ویژه؛ آگاهی وی از ابدی بودن اشعارش، موضوع قابل-درنگی است که به آن چندان پرداخته نشده است. از این رو، این جستار با روش توصیفی تحلیلی درصدد پاسخگویی به این سوال برآمده که زمینه ها و عوامل مکاشفات حافظ؛ خصوصا آگاهی وی از جاودانگی اشعارش چه بوده است؟ یافته ها نشان می دهدکه: از منظر جهان بینی مکاتب توحیدمحور، وحی مقوله ای است مشکک و تشکیک پذیر و دریافت آن در نظام آفرینش، نوعی قابلیت و توانمندی است. توانمندی حافظ در امر دریافت مکاشفات شاعرانه به مثابه ی یکی از سطوح و سلسله مراتب وحیانی، تهذیب نفس، صبر و مجاهدت در برابر مصایب روزگار، بهره گیری از علوم قرآنی به عنوان منبعی لایزال و الهام بخش، شب زنده داری و دعای صبحگاهی، از جمله ی زمینه ها و عواملی است که منجر به دریافت مکاشفات شاعرانه ی وی شده و وقوف او بر ابدیت پسینی و پیشینی اشعارش را، امکان پذیر ساخته است. همچنین نشان می دهد که وحی در سطوح مختلف به شکلی ازلی در عالم وجود داشته و محدود به زمان و جغرافیایی خاصی نبوده است.

    کلیدواژگان: جاودانگی شعر حافظ، الهام و مکاشفه، عوامل و زمینه ها، دیوان حافظ شیرازی
  • «تطبیق» معیاری برای برتری شعر و شاعر از دیدگاه ناقدان بنی احمر
    سبحان کاوسی* صفحه 3

    شیوه نقد قدیم در ادب عربی مبتنی بر تطبیق میان دو شاعر بود، به گونه ای که نتیجه آن نقد غالبا منجر به ترجیح شاعر قدیمی تر می شد. این نوع از نقد به دلیل اختلاف ذوق ها و اختلاف معیارهای نقدی، چندان مطلوب نبود و به هدف اصلی نقد دست نمی یافت. بعد ازآن سعی شد تا با تکیه بر روش های نقدی جدید که برگرفته ازنظرها و روش های متفاوت است، نقدی نوین به وجود آید. این روال نقدی در دوره های مختلف تاریخ ادبیات عربی (جاهلی، صدر اسلام و اموی و عباسی) ادامه داشت تا اینکه نقد عربی به نقطه ای از مغرب زمین در سرزمین اندلس می رسد که جنبشی آشکار پیرامون رونق ادبیات و نقد در مراحل مختلف را بر ادبیات عرضه کرد. هدف از این پژوهش بررسی معیار تطبیق بین شاعران و شعر برتر است تا نشان دهد برتری از دیدگاه ناقدان بنی احمر بر اساس چه معیارهایی است و پس از بررسی این پژوهش به شیوه تحلیلی و توصیفی حاصل گردید که نمی توان زمان را ملاک برتری شعر یا شاعر قرار داد بلکه عواملی همچون ملکه ذهنی و زیبایی هنری، دین و سحر می توانند هر کدام به نوبه خود عامل برتری شعر باشند.

    کلیدواژگان: تطبیق، شعر برتر، نقد، بنی احمر، برتری
  • صنایع لفظی در ارتقیات صفی الدین حلی
    صیاد پناهی*، علی قهرمانی صفحه 4

    بی تردید، فهم اشعار و ابیات به کار رفته در دیوان شاعران هنرورز و سخن سنج بدون تدقیق در هنرنمایی آنها در به کارگیری صنایع لفظی امکان پذیر نخواهد بود، استفاده از صنایع بدیعی در دوره انحطاط تقریبا شامل همه شاعران این دوره است، در بین آنها گروهی معنا را رها کرده و بازی با الفاظ و بالاخص استفاده از جناس را پیشه خود ساخته اند و گروهی دیگر از جمله صفی الدین حلی معانی زیبایی با بهره گیری از صنایع لفظی پدید آورده اند. شاعر هنرمند ما، حلی در سال 677 هجری در حله دیده به جهان گشود. در عنفوان جوانی به خاندان بنی ارتق پیوسته و در 29 قصیده ای که به «ارتقیات» شهرت یافته و خود آنها را «درر النحور فی امتداح الملک المنصور» نامیده است، منصور نجم الدین ابوالفتح غازی را مدح نموده است.نوشتار حاضر در پی آن است که زیبایی های لفظی این قصاید را نشان داده و تبیین نماید که بکار گیری فراوان صنایع گوناگون (بسامد آنها جدول مشخص شده است) بر معنا غالب نگشته ، بلکه معانی زیبا در قالب الفاظ زیبا نمایان شده است.

    کلیدواژگان: صفی الدین حلی، صنایع بدیعی، ارتقیات، بنی ارتق
  • بازتاب مبانی عرفانی ابن عربی در مکاتب عرفانی پس از او
    بابک سوداگر* صفحه 5

    عرفان نظری به مثابه یک نظام معرفتی و جهان بینی مخصوص، به وسیله محیی الدین بن عربی تاسیس شد. با پیدا شدن ابن عربی ناگهان نظری کامل با وسعت عظیم، چه از لحاظ الهیات جهان شناسی، و چه از لحاظ علم النفس و مردم شناسی، درباره تصوف ابراز می شود. محیی الدین عقاید متصوفه را که تا زمان وی به صورت ضمنی در گفته های شیوخ طریقت مندمج بود، با صراحت تمام و در چهارچوبی علمی تنظیم و تنسیق نمود. او به عنوان عالی ترین شارح عرفان اسلامی چنان تاثیری بر مکاتب و مسالک باطنی پس از خود گذاشت که عملا هیچ گاه نظریه و اعتقادی از تصوف بعد از ابن عربی در کسوت مکتبی بدیع و مسلکی بکر عرضه نشده است که به طریقی تحت تاثیر طریقت عرفانی وی نبوده باشد. در این نوشته بازتاب عناصر عرفانی ابن عربی (احدیت و واحدیت، انسان کامل و کلمه، فیض اقدس و مقدس، تجلی، عقل اول و لوح محفوظ، اعیان ثابته و...) در آثار برخی از شارحان و تابعان طریقت او مانند «صدرالدین قونوی، فخرالدین عراقی، عبدالرحمن جامی، شیخ محمود شبستری، سیدمحمدنور بخش، شمس مغربی، ملاصدرای شیرازی و عده ای از اندیشه وران شیعی» با روش تحلیلی تطبیقی و با استفاده از منابع کتابخانه ای مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. نتیجه نوشته آن است که ابن عربی با رویکردی معناگرا و با بنیاد نهادن نوعی استدلال گرایی شهودی که با ابزارهایی نظیر رمزاندیشی، تاویل، اصطلاح پردازی و استعاره گرایی پشتیبانی می شد، بسیاری از مفاهیم عرفان پیشین را در نظامی نظری منطبق بر اندیشه «وحدت وجود» طبقه بندی کرد.

    کلیدواژگان: ابن عربی، وحدت وجود، انسان کامل، فیض اقدس، فیض مقدس
  • بررسی تطبیقی مولفه های مکتب وقوع در غزل های وحشی بافقی و محمدعلی بهمنی
    حسنا محمدزاده* صفحه 6

    مکتب وقوع از مکتب های شعر فارسی است که در آن به عشق واقعی پرداخته می شود. مهمترین ویژگیهای شعر شاعران این مکتب عبارت است از: گزارش حال، بدیهه سرایی، سادگی سخن، راستی سخن، بیان جزییات عاشقی و عشق ورزی با جمال بشری. پیشگامی در مکتب وقوع به شاعرانی مانند بابافغانی شیرازی، لسانی شیرازی و شهیدی قمی نسبت داده شده است. وحشی بافقی از بزرگترین شاعران آن است. گرایش به وقوع گویی تا امروز ادامه دارد و حتی شعر شاعران غزل نو از جمله محمدعلی بهمنی را در بر گرفته است. مقاله حاضر با روش تحلیلی به مقایسه مولفه های مکتب وقوع در غزل وحشی و بهمنی می‎پردازد و نتیجه می گیرد که غزل وقوعی امروز برخلاف گذشته، از نظر صوری آراسته به انواع هنرمندی های بیانی است. آراستگی های غزل بهمنی عبارتند از: 1. نوگرایی در حوزه زبان با کاربرد کلمات و افعال امروزی 2. استفاده از اصطلاحات روزمره 3. بازتاب فرهنگ عامه در شعر 4. کاربرد ترکیبات ابداعی و نو 5. روایت گری با بیانی جزیی نگرانه به کمک تجربیات زیستی و بومی شاعر 6. استفاده از تصاویر و تخیلات نو. علاوه بر تحولات صوری، تحولاتی در حوزه محتوا نیز رخ داده، که عبارت است از: 1. مونث بودن معشوق بهمنی در مقایسه با معشوق مذکر قرن دهم 2. فراتر رفتن روابط عاشقانه امروز از نظربازی های پنهانی و توجه به تن و لذت های جسمانی 3. توجه به زیبایی های روحی معشوق در کنار زیبایی های جسمانی 4. عدم حضور رقیب و بزم های شبانه در غزل امروز؛ جدا از موارد ذکر شده، غزل های وحشی و بهمنی در سایر مولفه های تغزلی با هم اشتراکات فراوانی دارند.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها:، مکتب وقوع، غزل، عشق، وحشی بافقی، محمدعلی بهمنی
|
  • The Classicism Analysis of Nasorllah Monshi's Kalila wa Dimna
    Mohammad Kosravishakib, Yosofali Beiranvand *, Mohammadreza Javadi Page 1

    Classicism is one of the oldest literary schools which dominated more than 2300 years over European literature. The major principles of this literary school include looking at the past, imitating nature, rationalism, moralism, and teaching with enjoyment. Though the Persian literary work namely Kelile and Demne is not included in geographical domain of this literary school, the prominent features of the school can be applied to it. In a descriptive-analytical method, the study attempts to investigate classist principles of the Kelile and Demne. The prominent results include the followings: 1. Kelile and Demne of Nasrallah Monshi consider the classic works of the past and sometimes imitate their themes and style. 2. It imitates nature and social experiences. 3. It attempts to teach pleasurably. For example, it considers proportions in form and meaning and teaches different sciences. 4. Kelile and Demne narrates some fables which seem to be real if we consider their cultural backgrounds. It is a technique that is called verisimilitude. 5. In bringing moral contents and themes, Kelile and Demne encompasses Islamic morality, humanistic morality, and Indian morality. Hence, Kelile and Demne can be generally categorized as moral classic work of literature.

    Keywords: Classicalism, Kalila, Demna, Nasrollah Monshi, Imitation of nature, Ethics
  • Hafiz and Revelation of Immortality in his Poems
    Mohammad Keshavarz Beyzai * Page 2

    Hafiz’s poems are replete with predictive interpretations, revelations and announcement of unseen secrets. Revelation and prediction of the immortality in the poems are the clear examples of those aforementioned assertions. Actually, Hafiz is one of the poets in the area of Persian and World literature who mentioned immortality in his poem implicitly without any attempts for registering and collecting his poems by himself and the others. The backgrounds and factors behind his poetical intuition and revelation particularly his awareness about immortality of the poems is a considerable issue but with few attention. So, this paper with its descriptive-analytic methods aims to answer this question: what are the backgrounds and factors behind Hafiz’s revelations particularly his awareness about poem’s immortality. The findings refer to the worldviews perspectives of Monotheism-oriented schools and show that the elements of doubts in the revelations, so its reception in this world is kind of capability. Hafiz’s capability in reception of poetical revelation is one of the Hierarchy in revelation, patience and struggle againt the sufferings, Utilizing Quranic sciences as everlasting and inspiring resources, vigilance and morning prayer are the backgrounds and factors behind reception of hi poetical revelation as well as Hafiz’s awareness about priori and posteriori immortality poems’ immortality. It is also showed that the revelations are presented in different hierarchy without time an geographical limitations.

    Keywords: immortality of Hafez poetry, inspiration, revelation, factors, contexts, Divan of Hafez Shirazi
  • 'Matching' the Criterion for Poetry and Poet From the Point of View of the Bani Ahmar Critics
    Sobhan Kavousi * Page 3

    The old method of criticism in Arabic literature was based on a comparison between two poets. As a result of that criticism, it often led to the preference of the older poet. This type of criticism was not so favorable because of the differences in tastes and the criterion of criticism and it did not achieve the main purpose of criticism. Thereafter, it was attempted to create a new critique by relying on new methods of criticism based on different views and methods. This criticism continued in different periods of the history of Arabic literature (Jahilia, pre-Islamic and Umayyad and Abbasid). Until Arabic criticism reaches a point in the west of Andalusia which presented a clear movement around the boom of literature and criticism of literature at various stages. The purpose of this study is to investigate the matching criteria between the best poets and poetry to show. The purpose of this study is to examine the criterion of "matching" between the best poets and poetry to show Excellence In terms of Critics Bani Ahmar According to What are the criteria? After analyzing this research through analytical and descriptive method, it was obtained that the time cannot be a criterion of the superiority of poem or poetry but factors like the queen of mind and the beauty of art, religion and magic each can in turn be a factor in the superiority of poetry.

    Keywords: Matching, Superior Poetry, criticism, Bani Ahmar, Superiority
  • lLiteral Figures inHelli’ s Ortoghiyat - Safiaddin
    Sayyad Panahi *, Ali Ghahramani Page 4

    verses used in artist and fluent poets’ works would be impossible without care in their playfulness in using literal figures. Using speech of figures in extinction period includes nearly all the poets of the period. Among them some group has left the meaning and they have made playing with words especially using alliteration their career.Other group such as Hilli Safi al-Din have created beautiful meanings by literal and semantic figures. Our artist poet Hilli was born in Helle in 677 .He joined Bani Ortogh family in his young age and in 29 poems that has become famous with the title of Ortoghiyat he himself has named it »Dorar Al-nohoor fi Amtedah Al-malek Al-mansour«.He has preached Mansour Naj Al-Din Abolfath Ghazi .The current thesis attempts to show those literal and semantic beauties of those verses and to determine that using different various figures (which have been represented by tables and graphs)has not also dominated the meaning but beautiful meanings have appeared in beautiful words frames.

    Keywords: Safi al-Din Hilli, Speech of Figures, Ortoghiyat, Bani ortegh
  • The reflection of Ibn Arabi's mystical foundations in the mystical schools after him
    Babak Sodagar * Page 5

    The reflection of Ibn Arabi's mystical foundations in the mystical schools after himTheoretical mysticism, as a particular epistemic system and worldview, was founded by Mohiuddin bin Arab. With the emergence of Ibn al-Arabi, a full-scale theory, both in terms of cosmological theology, and in terms of soul science and anthropology, suddenly emerges. Mohiuddin has explicitly regulated and disseminated the Sufi beliefs, which until then were implicit in the words of the Sheikhs of Tariqat. As the supreme exponent of Islamic mysticism, he had such an impact on esoteric schools and practices that there was virtually no Sufi doctrine and belief, after Ibn 'Arabi, presented in a pristine school of thought that was in no way influenced by his mystical method. This essay reflects Ibn 'Arabi's mystical elements (unity and unity, perfect man and the word, holy and sacred grace, manifestation, first intellect and reserved discipline, fixed lords, etc.) in the works of some of his commentators and followers, such as Sadr al-Din Qunawi. , Fakhroddin Araghi, Abdolrahman Jami, Sheikh Mahmoud Shabestari, Seyyed Mohammad Noorbakhsh, Shams Maghreb, Mulla Sadra Shirazi and a number of Shiite thinkers are discussed in a comparative-analytic way using library resources. The result is that Ibn Arabi, with a semantic approach and by establishing a kind of intuitive reasoning that was supported by tools such as cryptic thinking, interpretation, idiom and metaphorism, put many of the concepts of the former mysticism into a theoretical system based on the notion of "pantheism".

    Keywords: Ibn ', Arabi, unity of being, perfect man, Holy Grace
  • Study elements of outbreak school in Vahshi Bafghi's and Mohammad Ali Bahmani's sonnets
    Hosna Mohammadzade * Page 6

    Outbreak school is of Persian poem schools in which pays to real love. The most important characteristics of poets of the school are as follows: reporting biography, improvisation, easy speeches, honesty in speeches, briefly explaining love and adoration with lovers' face. Being pioneer is referred to poets such as Baba Faghani Shirazi, Lesani Shirazi, and Shahidi Qomi and Vahshi Bafghi is the greatest poet. Tendency to outbreak is still continues and it even includes the poems of new poets. Among the poems, there is Mohammad Ali Bahmani. Presented research is performed with the analytic method and compared the elements of outbreak school in poems of Vahshi Bafghi and Bahmani. And he concludes that today's ghazal, unlike in the past, is formally adorned with a variety of expressive artists. The formations of Bahmani lyric poetry are: 1. Modernity in the field of language with the use of modern words and verbs 2. Use of everyday terms 3. Reflection of popular culture in poetry 4. Use of innovative and new combinations 5. Narrative expression with the help of biological and ecological experiences Poet 6. Using new images and imaginations. In addition to the formal changes, there have been changes in the field of content, which are: 1. The avalanche lover is feminine compared to the tenth-century male lover. Beloved soul along with physical beauties 4. Absence of rival and night parties in today's lyric; Apart from the above, wild and avalanche sonnets have many commonalities in other lyrical components.

    Keywords: outbreak school, Sonnet, love, vahshi Bafghi, Mohammad Ali Bahmani