فهرست مطالب

مدیریت بازاریابی - پیاپی 56 (پاییز 1401)

مجله مدیریت بازاریابی
پیاپی 56 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد یونسی، فریز طاهری کیا*، علیرضا روستا، سیاوش احمدی چهره برق صفحات 1-16
    پژوهش حاضر به دنبال ارایه مدلی است که بتواند عوامل گوناگون موثر در تداوم خرید سازمانی محصولات صوتی و تصویری مشابه اصل را به خوبی نشان دهد. روش تحقیق حاضر از نوع کاربردی- توسعه ای و از حیث شیوه اجرا از نوع تحقیقات کمی است. ابزار جمع آوری داده پرسش نامه است. به همین منظور در ابتدا به منظور جمع آوری داده ها، پس از بررسی ادبیات و پیشینه تحقیقات انجام شده، نمونه آماری تحقیق را 386 نفر از خریداران سازمانی و تولیدکنندگان محصولات صوتی و تصویری مشابه اصل در داخل و خارج از کشور تشکیل می دهند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از حداقل مربعات جزیی (PLS) استفاده شد. تحلیل داده های تحقیق حاکی از نقش موثر دو گروه عوامل مرتبط با خریدار شامل عوامل مبتنی بر سازمان خرید؛ عوامل مبتنی بر محیط؛ واکنش خریدار؛ عوامل مرتبط با اعتبار توزیع کننده و عوامل مرتبط با اعتبار توزیع کننده شامل توانایی مدیریتی، توان بازاریابی و فروش، قدرت مالی توزیع کننده، پوشش بازار و خط محصول بر تداوم خرید محصولات مشابه اصل در سطح سازمانی است.
    کلیدواژگان: تداوم خرید، محصولات مشابه اصل، خرید سازمانی، صنعت محصولات صوتی و تصویری
  • فرانک خدایاری*، بهزاد خانجانی صفحات 17-39

    هدف از پژوهش حاضر چگونگی تاثیر بکارگیری دانش مشتری در نوآوری و کارآیی محصول جدید می باشد. روش پژوهش بر حسب هدف کاربردی و بر اساس نحوه جمع آوری داده ها، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری، کارکنان شرکت های عضو هلدینگ سماسامانه بوده که تعداد 90 نفر از آنان بصورت تصادفی ساده انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسش نامه استاندارد استفاده شده که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته است. نتایج نشان دادند مدل ارایه شده می تواند در حد قوی و با ضریب 80% متغیر کارآیی محصول جدید را پیش بینی کند. ماهیت دانش مشتری بر نوع درگیری مشتری در فرایند توسعه محصول جدید تاثیر دارد. در این مدل سه نوع درگیری مشتری (مشتری به عنوان منبع اطلاعات، مشتری به عنوان همکار نوآور و مشتری به عنوان نوآور) از هم تفکیک شد و نتایج نشان دادند که نوع درگیری مشتری بر کارایی توسعه محصول جدید تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش مشتری، استراتژی مدیریت دانش، درگیری مشتری، مشارکت مشتری، توسعه محصول جدید، کارآیی محصول جدید
  • سید هادی سیادتی، سید سپهر قاضی نوری*، منوچهر منطقی صفحات 41-64
    مقدمه

    بازار داروهای زیستی در جهان به سرعت در حال رشد بوده و در کشور ما نیز سهم این نوع داروها در حال افزایش است. تحقیق، توسعه، تولید و فروش این نوع داروها دارای ریسک و هزینه بالا و نیازمند زمان طولانی است. از همین رو، شرکت های جهانی به سمت همکاری های فناورانه و نوآورانه روی آورده اند. در ایران اما، موضوع همکاری های میان شرکت های داروساز زیستی جا نیفتاده است.

    روش پژوهش: 

    به منظور شناسایی شیوه های همکاری بازیگران این صنعت در طول زنجیره ارزش، پژوهش حاضر تلاش کرده است با روش مطالعه دو موردی در دو شرکت سیناژن و روناک دارو، به ترسیم بازیگران در هر یک از حلقه های زنجیره بپردازد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و در پارادایم تفسیری انجام گرفته است به نحوی که با استفاده از استراتژی مطالعه چند موردی، تلاش شده است شیوه های همکاری فناورانه میان بازیگران مختلف در طول زنجیره ارزش شناسایی شوند. مصاحبه های انجام گرفته با هر یک از مصاحبه شوندگان مشتمل بر 13 سوال اصلی و در قالب مصاحبه نیمه ساختار یافته بوده است.

    یافته ها:

     نتایج این تحقیق نشان می دهد هر چند همکاری های مناسبی میان بازیگران این صنعت برای تولید دارو شکل گرفته است. لکن این همکاری ها بیش از آن که در راستای توسعه فناوری و ارتقاء توانمندی های تحقیقاتی و توسعه داروی جدید باشد، در جهت توسعه بازار یا تولید داروهای بیوسیمیلار بوده است. همچنین علی رغم شکل گیری معدودی همکاری های فناورانه میان شرکت ها در این صنعت، که کمبود شرکت های تخصصی مانند شرکت های متخصص کارآزمایی بالینی و شرکت های کوچک زیست فناور، نقایص قانونی مانند ضعف های قانون تجارت برای ادغام و اکتساب شرکت ها و ضعف استفاده از ابزارهای توسعه صادرات، از جمله مهم ترین مشکلات پیش پای ارتقاء همکاری های فناورانه میان شرکت های این صنعت هستند.

    نتیجه گیری:

     شرکت های داروساز زیستی ایرانی عموما دانش تولیدی خود را از مسیر مهندسی معکوس و برای تولید داروهای بیوسیمیلار کسب نموده و تا مراحل توزیع و خدمات پس از فروش را نیز خود انجام می دهند.

    کلیدواژگان: نوآوری باز، داروهای زیستی، زنجیره ارزش، مطالعه چند موردی
  • آزاده تاج امیر، لیلا آندرواژ*، محمد حسین پور صفحات 65-83
    مقدمه

    ظرفیت بازاریابی سازوکاری است که سازمان ها را در اجرای راهبردهای خود در محیط رقابتی توانمند می کند. با استفاده از این ظرفیت ها، سازمان ها می توانند با استفاده از منابع فیزیکی و دارایی های فکری و استراتژیک خود در فضای رقابتی امروز عملکرد خود را بهبود بخشند. هدف از این پژوهش ارایه مدل ظرفیت های بازاریابی در صنعت فولاد خوزستان و تاثیر آن بر عملکرد شرکت در جهت توسعه نوآوری باز می باشد.

    روش

    روش پژوهش حاضر ترکیبی است که طی دو مرحله کیفی و کمی با استفاده از نظریه داده بنیاد انجام شد. داده های مرحله کیفی از طریق انجام مصاحبه با 15 نفر از خبرگان و کارشناسان حوزه بازاریابی که از طریق روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، جمع آوری و با نرم افزار تحلیل داده های کیفی مکس.کیودی. ای تحلیل شد.

    یافته ها:

    نتایج بدست آمده از تحلیل مبانی نظری و مصاحبه های پژوهش، منجر به الگوی نهایی ظرفیت های بازاریابی شد که دارای10 مقوله اصلی محصول، شبکه توزیع، بازار، مشتری، تجزیه و تحلیل رقبا، تبلیغات، برند، راهبردهای مدیریتی، راهبردهای فناورانه و آموزش می باشد. تجزیه و تحلیل رقبا، مشتری و محصول در نقش «عوامل زمینه ای» بازار در نقش «شرایط محیطی»، تبلیغات، برند، شبکه توزیع، راهبردهای مدیریتی، راهبردهای فناورانه و آموزش در نقش «راهبردها و استراتژی ها» و ظرفیت های بازاریابی در نقش «مقوله اصلی» و عملکرد شرکت در نقش «پیامد» شناسایی شده است. به منظور برازش الگوی مذکور، تعداد 200 نفر از کارکنان صنعت فولاد خوزستان که به روش نمونه گیری تصادفی ساده و براساس نرم افزار G*power انتخاب شدند، به پرسش نامه محقق ساخته ظرفیت های بازاریابی که منتج از نتایج بخش کیفی بود و در بخش کمی با توجه به اهمیت نوآوری باز برای پیشرو بودن در بازار در صنعت فولاد عملکرد شرکت بر اساس نوآوری باز سنجیده شدکه داده های مربوطه با استفاده از نرم افزار لیزرل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها حاکی از برازش مطلوب مدل پیشنهادی بود.

    کلیدواژگان: ظرفیت های بازاریابی، عملکرد مالی، صنعت فولاد
  • هاشم رشیدی چقاخور*، علی رضاییان صفحات 85-101

    پژوهش حاضر، با هدف تاثیر هوش تجاری بر عملکرد مالی با نقش میانجی گری ارزش برند و خلاقیت بانک های خصوصی استان خوزستان انجام شد. پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی - پیمایشی بود. جامعه آماری در این پژوهش کلیه کارکنان بانک های خصوصی استان خوزستان را تشکیل می دهند که تعداد 1000 نفر از کارکنان به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شد و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعداد 287 نفر از کارکنان انتخاب شد؛ و با استفاده از روش تصادفی ساده می باشد؛ و پرسش نامه های استاندارد عملکرد مالی (قرانفله و همکاران، 2010)، پرسش نامه هوش تجاری (پوپوویج و همکاران، 2020)، پرسش نامه ترزش برند (سین و ورما، 2017) و پرسش نامه خلاقیت (دوریجی و همکاران، 2001) روی آنان به اجرا در آمد؛ و با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ پایایی پرسش نامه عملکرد مالی (0/86)، پرسش نامه هوش تجاری (0/85)، پرسش نامه ارزش ویژه برند (0/85) و پرسش نامه خلاقیت (0/86) به دست آمد. داده های جمع آوری شده با استفاده نرم افزار spss نسخه24 و از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار و...) و برای معادلات ساختاری از نرم افزار AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت نتایج نشان داد. هوش تجاری بر عملکرد مالی بانک های خصوصی تاثیر دارد. همچنین هوش تجاری با نقش میانجی ارزش ویژه برند و خلاقیت بر عملکرد مالی بانک های خصوصی استان خوزستان تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: هوش تجاری، عملکرد مالی، ارزش برند، خلاقیت، بانک های خصوصی استان خوزستان
  • ناصر سیف اللهی*، محمد بهادری نژاد صفحات 103-121
    مقدمه و هدف

    امروزه در بازار رقابتی، تمامی محصولات دارای مزیت های رقابتی هستند و یافتن تفاوت میان محصولات، کاری سخت و دشوار است یکی از راه های دستیابی به این تفاوت ها استفاده از روش هایی است که تمرکز بیشتری بر مشتریان دارد. در بازاریابی ویروسی، سازمان با استفاده از ارتباط میان مشتریان، پیام خود را به دیگران ارسال می کند. بازاریابی ویروسی با تبدیل شبکه اینترنتی مشتریان به ماشین عظیمی که خبرها را دهان به دهان پخش می کنند، شرکت را در معرض دید همه قرار می دهد و با توجه به هزینه های بسیار پایین این روش بازاریابی، می توان از آن به عنوان مکمل یا حتی جایگزین روش های سنتی به خصوص در حوزه ی ارایه خدمات و صنعت استفاده کرد و با بررسی عوامل موثر بر آن بازاریان قادر به ترغیب هرچه بیشتر مشتریان به انجام آن می شوند. پس، هدف این مطالعه، شناسایی عوامل موثر بر ایجاد قصد رفتار بازاریابی ویروسی در مشتریان و اولویت بندی آن ها است.

    روش پژوهش:

     در این مطالعه، برای شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر به ترتیب از روش تحلیل اسنادی و روش AHP با رویکرد فازی استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل اسنادی نشان داد که عوامل اصلی تاثیرگذار شامل 5 دسته اصلی بازاریابی دهان به دهان، رضایت مشتری، برنامه های وفاداری، دریافت کنندگان و عناصر ویروسی می باشند. هر یک از این معیارهای اصلی شامل معیارهای فرعی بوده که در مجموع 30 زیرمعیار نیز شناسایی گردید. در ادامه نتایج AHP فازی نشان داد که بیشترین وزن نهایی متعلق به معیار "برنامه های وفاداری" و کم ترین وزن متعلق به معیار "بازاریابی دهان به دهان" می باشد.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان می دهد که رضایت مشتری او را به سمت خریدهای بیشتر از آن شرکت و ارایه رفتار بازاریابی ویروسی هدایت می کند. برنامه های وفاداری مشتری بر ایجاد قصد بازاریابی ویروسی اثر معنی داری دارد و با افزایش وفاداری مشتری، انگیزه او برای بازاریابی ویروسی بیشتر می شود.

    کلیدواژگان: بازاریابی ویروسی، رفتار بازاریابی ویروسی، بازاریابی دهان به دهان، رضایت مشتری، برنامه های وفاداری
  • وحیده علیپور*، محمد باشکوه اجیرلو، عاطفه مهری بازقلعه، انیس مهری بازقلعه صفحات 123-139

    ارتباطات بانکی موثر می تواند روابط با مشتریان را بهبود بخشد و تقویت کند تا به سطح مطلوبی از عملکرد برسند. اگرچه در دهه های اخیر بانک ها و خدمات ارایه شده توسط آن ها پیشرفت کرده اند، اما رضایت مشتری از نظر ارتباطات بانکی هنوز نگران کننده است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر اثربخشی ارتباطات بر رضایت مشتری با نقش میانجی ارزش درک شده، کیفیت درک شده و اعتماد مشتریان است. پژوهش از حیث هدف کاربردی و بر مبنای روش، یک تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مشتریان بانک شهر در استان قزوین است. حجم جامعه مورد نظر نامحدود و طبق جدول کرجسی و مورگان برابر با 384 نفر در نظر گرفته شد. پرسش نامه به صورت الکترونیکی در بین جامعه آماری پخش گردید و در نهایت تعداد 384پرسش نامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. روش نمونه گیری در دسترس برای جمع آوری داده ها انتخاب شد و گردآوری داده های مورد نیاز در این پژوهش با استفاده از پرسش نامه 21 سوالی انجام گرفت. نتایج مطالعه نشان داد که اثربخشی ارتباطات بر رضایت مشتری، اعتماد مشتری، ارزش درک شده و کیفیت درک شده تاثیر مثبت و معنی داری دارد. همچنین اثربخشی ارتباطات به صورت غیرمستقیم از طریق اعتماد، ارزش درک شده و کیفیت درک شده منجر به رضایت مشتریان می شود. سایر نتایج در قالب بحث و نتیجه گیری در پژوهش آمده است.

    کلیدواژگان: اثربخشی ارتباطات، رضایت مشتریان، اعتماد مشتریان، کیفیت درک شده، ارزش درک شده
|
  • Mohammad Younesi, Fariz Taheri Kia *, Alireza Rousta, Siavash Ahmadi Chehreh Bargh Pages 1-16
    The present study examines and analyzes the key sensitivities effective factors in repeated patronage of Counterfeit products at the organizational level and seeks to provide a model that can improve the various conditions and factors affecting the process of repeated patronage of Counterfeit audio and video products. The method of the present research is applied-development type and in terms of implementation method is quantitative type. The data collection tool is a questionnaire. For this purpose, in order to collect data, after reviewing the literature and research background, the statistical sample of research consists of 386 corporate buyers and producers of counterfeit audio and video products in the country and abroad. Partial least squares (PLS) were applied to analyze the data. Analysis of data factors based on the and repeated patronage of counterfeit products at the organizational level. The findings of the research indicate the effective role of two groups of factors related to the buyer (including purchasing organization; Environmental factors; Buyer reaction and Factors related to distributor credit including variables of managerial ability, marketing and sales ability, distributor financial strength, market coverage and product line on the repeated patronage of purchasing Counterfeit products at the organizational level.
    Keywords: Repeated Patronage, Counterfeit Products, Industrial Purchasing, Audio, Video Products Industry
  • Faranak Khodayari *, B. khanjani Pages 17-39

    In this paper, we have studied the impact of utilizing the customer knowledge on the innovation and new products’ performance in Sama Samaneh Software Co. Theoretical foundations and similar researches’ literature was reviewed to design a research model. Three types of customer engagement are identified (customer as the information source, customer as the innovative colleague, and customer as innovative) and their correlation with other variables are proposed as the main hypotheses. Ninety Sama Samaneh holding employees and managers were randomly chosen for the descriptive survey method. A questionnaire consisting of seven-level Likert scale closed questions was designed to measure the main variables. Validity and reliability of the questionnaire was measured as very good, and the data was analyzed using SPSS and PLS software. The results show that the proposed model can predict the performance of new products in 80% of the cases. They also show that the nature of customer’s knowledge impacts their type of engagement in developing new products, and the performance of new product development relies on customer’s engagement type.

    Keywords: Customer Knowledge Management, knowledge management strategy, Customer Engagement, Customer participation, New product development, new product efficiency
  • Seyed Hadi Siyadati, Seyed Sepehr Ghazinoory, Manoochehr Manteghi Pages 41-64
    Introduction

    The market of biopharmaceuticals in the world is growing rapidly and in our country the share of these drugs is increasing. Research, development, production and sale of these drugs have high risk and cost and require a long time. Hence, global companies are turning to technological and innovative collaborations. In Iran, however, the issue of cooperation between biopharmaceutical companies has not been addressed.

    Research Method

    In order to identify the ways in which the actors of this industry cooperate along the value chain, the present study has tried to draw the actors in each of the links of the chain by studying two cases in Sinagen and Ronak Daroo companies. The present study is an applied type and interpretive paradigm in a way that using a multi-case study strategy, attempts have been made to identify ways of technological cooperation between different actors along the value chain. The interviews with each of the interviewees consisted of 13 main questions and were in the form of a semi-structured interview.

    Findings

    The results of this study show that although good cooperation has been formed between the actors of this industry for the production of medicine. But these collaborations have been more about developing the market or producing biosimilars than on developing technology and upgrading research capabilities and developing new drugs. Also, despite the formation of few technological collaborations between companies in the industry, the lack of specialized companies such as clinical trial companies and small biotechnology companies, legal shortcomings such as the weakness of the commercial law for mergers and acquisitions and the weakness of use Export development tools are among the most important problems facing the promotion of technological cooperation between companies in this industry.

    Conclusion

    Iranian biopharmaceutical companies generally acquire their production knowledge through reverse engineering and for the production of biosimilars and perform the distribution and after-sales service themselves.

    Keywords: open innovation, Biopharmaceuticals, Value Chain, Multi-Case Study
  • Azadeh Taj Amir, Leila Andervazh *, Mohammad Hosseinpour Pages 65-83
    Introduction

    Marketing capacity is a mechanism that enables organizations to implement their strategies in a competitive environment. Using these capabilities, organizations can improve their performance in today's competitive environment by using their physical resources and intellectual and strategic assets. The purpose of this study is to present a model of marketing capacity in the Khuzestan steel industry and its impact on the company's performance in developing open innovation.

    Method

    The method of the present study is a combination that was performed in two qualitative and quantitative stages using data theory of the foundation. Qualitative stage data were collected through interviews with 15 experts in the field of marketing who were selected through purposive sampling and analyzed with Maxqda software. Qualitative data analysis software.

    Results

    The results obtained from the analysis of theoretical foundations and research interviews, led to the final model of marketing capacity, which has 10 main categories of product, distribution network, market, customer, competitor analysis, advertising, brand, management strategies, and technological strategies. And training. Analysis of competitors, customers and products in the role of "underlying factors" of the market in the role of "environmental conditions", advertising, brand, distribution network, management strategies, technological strategies and training in the role of "strategies and strategies" and marketing capacity in the role of the "main category" and the company's performance in the role of "consequence" have been identified. The researcher-made marketing capacities that resulted from the results of the qualitative sector and in the quantitative sector, considering the importance of open innovation to be a market leader in the steel industry, the company's performance was measured based on open innovation. Was analyzed. Findings indicated a good fit of the proposed model.

    Keywords: Marketing capacity, Financial Performance, Steel Industry
  • Hashem Rashidi Goghakhor *, Ali Rezaian Pages 85-101

    The present study was conducted with the aim of the effect of business intelligence on financial performance with the mediating role of brand value and creativity of private banks in Khuzestan province. The research was applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of method. The statistical population in this study consists of all employees of private banks in Khuzestan province that 1000 employees were considered as the statistical population and the sample size was selected using the Cochran's formula of 287 employees; And is simple using the random method; And standard financial performance questionnaires of Qaranfleh et al. (2010), Popovij et al. (2020) business intelligence questionnaire, Sin and Verma brand sharpening questionnaire (2017) and Doriji et al. (2001) creativity questionnaire were performed on them; Using Cronbach's alpha test, the reliability of financial performance questionnaire (0.86), business intelligence questionnaire (0.85), brand equity questionnaire (0.85) and creativity questionnaire (0.86) were obtained. The collected data were analyzed using SPSS software version 24 and from descriptive statistics (mean, standard deviation, etc.) and for structural equations from AMOS software, the results showed. Business intelligence affects the financial performance of private banks. Also, business intelligence with the mediating role of brand equity and creativity has a positive and significant effect on the financial performance of private banks in Khuzestan province.

    Keywords: business intelligence, Financial Performance, brand value, Creativity, private banks of Khuzestan province
  • Naser Seifollahi *, Mohmmad Bahadorinejad Pages 103-121
    Introduction and Objective

    Today, in a competitive market all products have competitive advantages and it is not easy to find the difference between the products. One of the ways to achieve these differences is using methods that focus more on customers. In viral marketing, the organization sends its message to others using communication between customers. By turning the internet network of customers and subscribers into a huge machine that spreads mouth to mouth, viral marketing subjects the company to everyone. Due to its low cost, this marketing method possibly complements or even alternatives to traditional methods, especially in services and industry, and Marketers can persuade more customers and users by examining the effective factors. Therefore, this study aims to identify the factors affecting the intention of viral marketing behavior in customers and their prioritization.

    Methods

    In this study, documentary analysis and the AHP method with fuzzy approach were used to identify and prioritize the effective factors.

    Findings

    According to the documentary analysis results, five main categories of mouth-to-mouth marketing, customer satisfaction, loyalty programs, recipients, and viral elements are cited among the main influential factors. Each of these main criteria included a total of 30 sub-criteria. Based on the fuzzy AHP results, the loyalty programs criterion has the highest, and mouth-to-mouth marketing has the lowest final weight.

    Conclusion

    According to the results, customer satisfaction is responsible for persuading customers to buy more from that company and showing individual viral marketing behavior. Customer loyalty programs significantly affect viral marketing intent, and their motivation for viral marketing increases when customer loyalty increases.

    Keywords: viral marketing, Viral Marketing Behavior, Mouth to Mouth Marketing, Customer Satisfaction, Loyalty Programs
  • Vahideh Alipoor *, Mohammad Bashokouh Ajirlo, Atefeh Mehri Bazghaleh, Anis Mehri Bazghaleh Pages 123-139

    Effective banking communications can improve and strengthen customer relationships to achieve the desired level of performance. Although banks and the services they provide have improved in recent decades, customer satisfaction with banking communications is still a concern. The purpose of this study is to investigate the effect of communication effectiveness on customer satisfaction with the mediating role of perceived value, perceived quality and customer trust. The research is a descriptive correlational research in terms of applied purpose and method. The statistical population of this study includes all customers of Bank Shahr in Qazvin province. The size of the target population was unlimited and according to Krejcie and Morgan table was equal to 384 people. The questionnaire was distributed electronically among the statistical population and finally 384 questionnaires were analyzed. The available sampling method was selected for data collection and the required data were collected in this study using a 21-item questionnaire. The results of the study showed that the effectiveness of communication has a positive and significant effect on customer satisfaction, customer trust, perceived value and perceived quality. Also, the effectiveness of communication indirectly leads to customer satisfaction through trust, perceived value and perceived quality. Other results are presented in the form of discussion and conclusions in the research.

    Keywords: Communication Effectiveness, Customer trust, Customer Satisfaction, perceived quality, Perceived Value