فهرست مطالب

پژوهشنامه نقد ادب عربی - سال یازدهم شماره 23 (پاییز و زمستان 1400)

پژوهشنامه نقد ادب عربی
سال یازدهم شماره 23 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شهرام احمدی*، محبوبه پارسایی، بهروز قربان زاده صفحات 7-27
    آب در نماد شناسی اسطوره های جهان، یکی از پر اهمیت ترین نماد های طبیعی است. نماد آب در چکامه های سیمین بهبهانی و نازک الملایکه یکی از واژه ای پر بسامد و چند معنا است. از اینرو، اشعارشان پژواکی از بحران های انسان معاصر است. هدف پژوهش حاضر، بررسی پیوند نماد آب و پدیده وارونگی آن در شعر سیمین بهبهانی و نازک الملایکه نگارندگان در این جستار، کوشیده اند؛ تا به خوانش و تحلیل تازه ای از نماد وارونگی آب در سروده های سرایندگان مدنظر دست یازند. این پژوهش، با رویکردی توصیفی - تحلیلی در صد آن است، تا نماد وارونگی آب را در شعر سیمین بهبهانی و نازک الملایکه بررسی نماید. یافته های اساسی این پژوهش نشان می دهند؛ دو شاعر با توجه به بحران های سیاسی و اجتماعی جامعه عصر خویش نگاهی بدبینانه و یاس آلودی به زندگی خویش داشته اند. در سروده های سیمین بهبهانی و نازک الملایکه نماد آب حکایت از ترسیم جلوه هایی بسان یاس و نا امیدی، شکست، غربت، تنهایی و مرگ اندیشی دارد.
    کلیدواژگان: ادبیات معاصر، سیمین بهبهانی، نازک الملائکه، وارونگی، نماد آب
  • علی اسودی، مریم اطهری نیا* صفحات 29-53

    از منظر معناشناسان شناختی استعاره، منحصر در زبان و واژگان نیست بلکه مفهومی فراگیر می یابد و به صورت استعاره مفهومی - که در آن یک حوزه مفهومی بر اساس حوزه مفهومی دیگر فهمیده می شود- نمود می یابد. در استعاره مفهومی، بسیاری از مفاهیم، به خصوص مفاهیم انتزاعی، از طریق انطباق استعاری اطلاعات و انتقال دانسته ها نظم می یابد و دایره گسترده ای از مفاهیم با بیانی جدید در اختیار مخاطب قرار می گیرد. یکی از مهم ترین آموزه های دینی قرآن کریم که مفاهیم انتزاعی را با ساختار استعاری، مفهوم سازی نموده، مساله تجسم اعمال است که تحلیل و بررسی آیات  مربوط به آن می تواند زوایای نهفته محتوایی و تناظرها و برجستگی های موجود در آن را فرادید مخاطب قرار دهد. این نوشتار با روش توصیفی- تحلیلی و با رویکرد شناختی، استعاره های مفهومی را در آن دسته از آیاتی که به طور صریح بر تجسم اعمال دلالت دارند و منطبق با الگوهای استعاری مطرح شده از سوی لیکاف و جانسون هستند، بر مبنای طبقه بندی استعاره های عینی به ذهنی در سه حوزه؛ ساختار بنیاد، شی ء بنیاد و جاندار بنیاد، مورد بررسی قرار داد و به این نتایج دست یافت که؛ بازنمایی آیات دال بر تجسم اعمال با حوزه های مبدا؛ کالا، غبار پراکنده، غل و زنجیر و... با نام نگاشت هایی چون؛ عمل، کالا است، عمل مجرمان، غبار پراکنده است، عمل کافران، غل و زنجیر است و... سبب شده مفاهیم موجود در آنها ملموس تر و قابل فهم تر به مخاطب منتقل شود.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، تجسم اعمال، معناشناسی شناختی، استعاره مفهومی، استعاره عینی به ذهنی
  • مائده اکبرکرکاسی*، مسعود فکری صفحات 56-81

    تولید کلام با دو مشخصه «فشردگی» و «گستردگی» همراه است. ایجاز و فشرده گویی از جمله سبک های انتقال پیام است که یکی از صنایع پرکاربرد در قرآن به شمار می رود. انتقال صرف این فن کلامی به زبان مقصد، پیام نهفته در متن اصلی را انتقال نخواهد داد و مخاطب را در دریافت پیام دچار مشکل می کند. مقاله پیش رو با توجه به این مهم در نظر دارد ضمن بررسی آیاتی از سوره انفال و توبه با ترجمه الهی قمشه ای و رضایی اصفهانی، به سنجش عملکرد مترجمان در ترجمه مواضع فشرده گویی بپردازد. برای این منظور 6 مورد از مواضع فشرده گویی انتخاب شد که عبارتند از: 1. مفاهیم و اصطلاحات 2. تشریح لفظ عام 3. بیان ارجاعات شخصی 4. تشریح اسم موصول 5. توجه به سیاق آیه 6. گسترش فشردگی اسم های اشاره بدون مشارالیه. در پایان پس از بررسی نمونه ها مشخص شد که مترجمان به منظور گسترده سازی، بیشتر راهبرد ارجاع به مابعد را به کار گرفته اند. همچنین باید گفت که بسامد کاربست راهبرد گسترده سازی در ترجمه قمشه ای به نسبت قابل ملاحظه ای بالاتر از مترجم دیگر بوده و رضایی با رعایت احتیاط، از این راهبرد بهره گرفته است اما قمشه ای  با نگاه تفسیری به ترجمه، مرزی بین ترجمه و تفسیر قایل نبوده و با شرح و بسط زیاد در موارد غیر ضروری، سبب دوری از ترجمه و انحراف مخاطب از فحوای اصلی سخن شده است.

    کلیدواژگان: فشردگی و گستردگی کلامی، ترجمه قرآن، ترجمه سوره انفال و توبه، الهی قمشه ای، رضایی اصفهانی
  • سمیه سادات حسینی زاده*، عبدالله رادمرد صفحات 83-108

    در میان آرای نحویان درباره عامل اعراب کلمات دو نظریه مشهور با نام های نظریه لفظی و معنوی وجود دارد؛ اما می توان دیدگاه های دیگری را نیز استخراج کرد. در میان این دیدگاه ها، نظریه تعلیق که خاستگاهش آرای عبدالقاهر جرجانی است، از اهمیتی ویژه برخوردار است. قوت دیدگاه او در موشکافی و ریشه یابی مسایل نحوی و اعرابی و نیز فراتر بردن  نظریه تعلیق از ساحت صحت نحوی به ساحت فنی و بیانی است؛ دیدگاهی که بر مطابقت تام تعلیق کلمات به یکدیگر با مقصود متکلم متکی است. هدف از این پژوهش، افزون بر معرفی دیدگاه های مربوط به نظریه عامل و معمول، تفسیر نظریه عامل و معمول در پرتو نظریه نظم جرجانی یا همان نظریه تعلیق است. در این پژوهش از روش توصیفی تحلیلی و تحقیق کتابخانه ای سود جسته ایم. ابتدا دیدگاه های مختلف درباره عامل و معمول را استخراج کرده و ضعف های هر نظریه را بیان کرده ایم. سپس به تفسیر عامل و معمول بر اساس نظریه نظم پرداخته و ضعفش را گفته ایم. در ادامه به بیان قوت این نظریه در مقایسه با دیگر نظریات عامل و معمول پرداخته ایم. در پایان نتیجه گرفته ایم که نظریه تعلیق عبدالقاهر جرجانی به دلیل اینکه بر قصد متکلم در ارتباط اجزای جمله با یکدیگر تاکید می کند و نیز موشکافانه به تحلیل علل و عوامل نحوی می پردازد و نظریه عامل را از ساحت صحت نحوی به ساحت بیانی ارتقا می دهد، قوتی فزون تر از دیگر نظریات عامل و معمول دارد.

    کلیدواژگان: عامل و معمول، نظریات عامل، نظریه نظم، نظریه تعلیق، عبدالقاهر جرجانی
  • احمد خاتمی* صفحات 109-150

    از شاخص ترین متون نثر فارسی مصنوع کتاب تجزیه الامصار و تزجیه الاعصار مشهور به تاریخ وصاف تالیف شرف الدین (شهاب الدین) شیرازی معروف به وصاف الحضره (م. 730 ه.ق.) است. این کتاب که بنابر رسم معهود و نانوشته مولفان و مورخان بعد از قرن ششم، مشحون به آیات قرآن، احادیث و اشعار و امثال عربی است. استشهاد به احادیث و استخدام آن ها از سوی نویسنده دانشمند برای اثبات مطالب کتاب از برجستگی خاصی برخوردار است که قطعا خوانندگان کتاب و علاقه مندان به مطالعه متون فنی و مصنوع ناگزیرند این احادیث را دریابند و با اطمینان از صحت و وثوق آن ها اعتماد بیشتری به کتاب و مولف آن پیدا کنند. این مقاله مفصل بر آن است تا با ماخذشناسی احادیث و اعتبار سنجی آن ها احادیث معتبر را از اخبار و روایات سست و نادرست تمیز دهد و خواننده متن وصاف را در درک بهتر یاری رساند. نتیجه تحقیقات نشان می دهد که ده ها حدیث در تاریخ وصاف وارد است که غالب آن ها در منابع معتبر روایی شیعه و اهل سنت آمده و بعضا حتی در مواضعی که مولف کتاب به حدیث بودن آن ها تصریح کرده است فاید ماخذ قابل اعتمادند.

    کلیدواژگان: نثر فارسی، تاریخ وصاف، سبک شناسی نثر، مآخذشناسی احادیث وصاف
  • حسن دادخواه تهرانی، پروین خلیلی، مسعود باوان پوری* صفحات 151-173

    تعتبر قضیه المراه وحقوقها والقضایا التی تدور حولها من الموضوعات التی تحظی باهتمام المعاصرین والفکر الحدیث، رغم ان الدفاع عن حقوقها یعود إلی قرون ماضیه، إلا ان هذه القضیه ما زالت جدیده فی الاوساط الثقافیه والاجتماعیه. تدور المناقشات حول حقوق المراه غالبا حول المساواه مع الرجل فی جمیع الحقوق علی المستویین الفردی والاجتماعی، فضلا عن حریه المراه من جمیع القیود الاجتماعیه والفردیه. محمد براده (1987 م.) وهو روایی مغربی یتناول فی روایاته قضایا المجتمع المغربی. ومن اهم روایاته فی هذا المجال روایه امراه النسیان وهی موضوع دراستنا. نعتمد فی هذه الدراسه علی المنهج الوصفی والتحلیلی لمعالجه قضیه المراه وحقوقها فی الروایه. ویشیر بعض النتایج إلی ان الکاتب حاول تقدیم وجهه نظره المولمه عن المراه فی المجتمع المغربی خلال کلمات شخصیه ف. ب؛ فقدت المراه هویتها وعانت من الإلهاء والضیق النفسی الذی کانت تعیشه فی الداخل. یصور الکاتب التناقض بین المراه الجدیده والمراه التقلیدیه بالنسبه لنا، کما یصور لنا الطلاق وآلام المراه المطلقه لان الطلاق مخیف بالنسبه للمراه لانها تعتبر الطلاق عنوانا للعهر فی المجتمع. فانفصال المراه عن الرجل یجعلها عاهره فی المجتمع واعین افراد الاسره. وهکذا یدافع الراوی عن حقوق المراه وحریاتها وینتقد الشذوذ الجنسی فی مجتمعه وکذلک وجود الظلم والعنف فی المجتمع الذکوری.

    کلیدواژگان: الروایه المعاصره، حقوق المراه، محمد براده، إمراه النسیان
  • منیر زیبائی* صفحات 175-199

    شناخت سبک و زبان هر اثری در فهم و درک بن مایه های آن اثر کمک بسیاری خواهد کرد، به ویژه وقتی اثر مورد بررسی شعر باشد؛ چرا که زبان شعری در بیشتر موارد از شکل معیار خارج می شود. صفی الدین حلی یکی از بزرگترین شاعران دوره انحطاط است و مدح پیامبر اکرم (ص) در دیوان وی جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده است. سروده قافیه ی حلی با 50 بیت، یکی از مدایح نبوی شاعر است که با موضوع تولد پیامبر (ص) و بیان وجد و سرور هستی و طبیعت از این رخداد خجسته و مبارک آغاز می شود و شاعر، میلاد حضرت را پایانی بر عمر ستم طاغوت و سرآغاز سرنگونی استبداد و حکومت کفر معرفی می کند و در ادامه به بیان فضایل پیامبر (ص) و ستایش ایشان می پردازد. مقاله پیش رو بر آن است تا به روش توصیفی تحلیلی و از دریچه سبک شناسی، سروده مذکور را در سه لایه آوایی، نحوی و بلاغی معنایی مورد تحلیل قرار دهد تا از طریق کشف ظرایف سبکی و زبانی این سروده و نقش آن در آفرینش معنا، نشان دهد که شاعر تا چه اندازه در قالب این ساختار شعری توانسته ارادت و محبت و عاطفه خویش را نسبت به ساحت مقدس پیامبر (ص) به نمایش بگذارد. نتایج مقاله، حاکی از آن است که شاعر برای زیباسازی ابیات و افزایش بار موسیقایی قصیده، از جناس بهره فراوان برده است. در حوزه نحوی نیز بسامد استفاده از جملات فعلیه و جملات خبری به ترتیب از جملات اسمیه و انشاییه به مراتب بیشتر است و تقسیم مقاطع آوایی از ویژگی های سبکی مدحیه مورد بررسی وی به شمار می رود. در حوزه بلاغی معنایی نیز دو عنصر تشبیه و استعاره از بسامد بسیار بالایی برخوردارند. سبک به کار رفته در این سروده به خوبی در خدمت پویایی گفتمان شعری بوده و در ترسیم عاطفه و احساس شاعر نسبت به پیامبر (ص) موفق عمل نموده است.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، لایه های زبانی، انحطاط، مدح، صفی الدین حلی
  • امیر فرهنگ نیا*، علی پورحمدانیان صفحات 201-232

    تعد السوسیونصیه من الدراسات النابعه عن المنهج الاجتماعی للنقد الادبی والتی رات النور فی القرن العشرین. ساعد التحلیل السوسیونصی علی تناول العمل الادبی من حیث الإیدیولوجیا والطوابع الثقافیه والسیاسیه. بما ان الروایه الحدیثه اخذت علی عاتقها تصویر وتخلید الآلام والازمات التی یعانیها الإنسان ویواجه ها علی مر الزمن وخاصه الواقعیه منها ظهرت الکثیر من الدراسات التی نظرت إلی الروایه من المنظور السوسیونصی. روایه خان الخلیلی من اشهر روایات نجیب محفوظ الواقعیه التی بدات بتصویر الحیاه والواقع الاجتماعی المعاش، والملامح الثقافیه والسیاسیه للشعب المصری فی فتره الحربین العالمیتین. وبما ان هذه الروایه بمثابه السجل الذی دون فیه معلومات تاریخیه واجتماعیه قیمه تساعد القاری علی التوصل إلی فکره کلیه وعامه بالنسبه إلی تلک الظروف المعاشه بإمکانها ان تکون ماده خصبه للتحلیل السوسیونصی. حاول هذا المقال تسلیط الضوء علی السوسیونصیه فی هذه الروایه وفقا للمنهج الوصفیالتحلیلی وبناء علی الطابع الاجتماعی للنقد والتحلیل بهدف التوصل إلی اهم میزات الحیاه الاجتماعیه فی المجتمع المصری وکیفیه ظهورها فی الروایه. تسلطی الضوء علی الاصوات الرواییه وخطاب الشخصیات الایدیولوجی ودراسه الامکنه الهامه فی الروایه من اهم الموضوعات الفرعیه التی انتقاها هذا المقال. ومن النتایج التی وصل إلیها هی ان هناک اصواتا وافکارا عدیده، تشابهت وتناقضت حتی وصلت إلی شیء من الغموض الذی یحکی عن عدم التراتیبیه والضوضاء التی خیمت علی المجتمع المصری وعلی مدی مستویات الانظمه الاجتماعیه والثقافیه والسیاسیه آنذاک وان روایه خان الخلیلی لم تدع شارده ونافره من الحیاه الاجتماعیه إلا وعبرت عنها ویمکن القول بان جمالیه هذه الروایه تتمثل فی نمط التعبیر عن الازمات والواقع المعاش وکذلک الحفاظ علی الطابع الادبی وجاذبیه الروایه حتی تبقی صادقه وتجعل القیمه الفنیه هی الغایه والهدف.

    کلیدواژگان: السوسیونصیه، النقد الاجتماعی، الروایه المصریه، نجیب محفوظ، خان الخلیلی
  • علیرضا کاهه* صفحات 233-254
    طه حسین، ادیب و ناقد معاصر عرب، از پیشگامان جنبش نوگرایی در مصر بود و در ادبیات معاصر عرب، از جایگاه خاصی برخوردار گشت. طه حسین، آثار اجتماعی و تاریخی بسیاری نوشته و به دلیل مصاحبت با قرآن کریم، تحت تاثیر اسلوب قرآن کریم قرار گرفته و جلوه های مختلف این تاثیرپذیری را در شیوه ی نویسندگی خود به ودیعه گذارده است. بی‏گمان این تاثیرپذیری، سبک داستانی او را پویا، استوار و آهنگین ساخته است. از جمله آثار طه حسین که اقتباس از قرآن کریم در آن نمودی خاص یافته، مجموعه داستانی «المعذبون فی الارض» است که با تاملی اندک در ساختار این کتاب، می توان بینامتنیت قرآنی را در آن ملاحظه کرد. این مقاله با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی، با تحلیل و واکاوی واژگانی و ساختاری مجموعه «المعذبون فی الارض» و تاثیر پذیری این مجموعه از قرآن کریم بر مبنای نظریه بینامتنیت می پردازد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می‏دهد که: الف) نویسنده در این مجموعه داستانی، به گونه‏های مختلفی از متن قرآن کریم الهام گرفته است که از آن جمله می توان به تاثیر واژگانی، فواصل آیات، ساختار آیات بلند و اسالیب متنوع بیانی قرآن کریم اشاره کرد. ب) جلوه های بینامتنیت قرآنی این مجموعه داستانی را می توان در نوع نفی جزیی یا اجترار و نیز در نوع نفی کلی یا حواری که ادبی تر و دارای نوآوری بیشتری است یافت.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، بینامتنیت، ساختار، المعذبون فی الارض، طه حسین
  • حسین کیانی*، خاطره احمدی، شهلا جعفری صفحات 255-280
    نقد جامعه شناختی به بررسی رابطه اثر ادبی با جامعه و تاثیر متقابل آنها می پردازد. از آنجا که متن ادبی به عنوان کلیتی معنادار با جامعه، تاریخ، سیاست و اقتصاد رابطه دیالکتیکی برقرار می سازد؛ بنابراین بررسی جامعه شناختی متون ادبی نیازمند روشی است که قابلیت تبیین رابطه میان ساخت و محتوای اثر ادبی با ساختار اجتماعی را داشته باشد. بدین ترتیب پژوهش حاضر بر آن است تا با روش تحلیل محتوای کیفی و با رویکرد ساخت گرایی تکوینی گلدمن، ابتدا ساختار اثر ادبی و اساسی ترین عناصر آن، مانند درونمایه، جهان بینی و شخصیت قهرمان رمان «العوده إلی المنفی» (در راستای مولفه های نظریه ساختگرایی تکوینی) و سپس زیرساخت های مهم جامعه مصر در زمان «ابوالمعاطی ابوالنجا» را در دو سطح دریافت و تشریح، مورد  نقد و تحلیل قرار دهد. نتایج پژوهش بیانگر آن است که ابوالمعاطی از طریق درونمایه فساد سیاسی، فاصله طبقاتی، ظلم اجتماعی و فقر اقتصادی را به تصویر کشیده و زمینه کشف ارتباط بین ساختار اثر ادبی خویش و ساختار جامعه مصر در بازه زمانی 1859 تا 1877 را فراهم ساخته است. همچنین جهان بینی نویسنده در قالب آگاهی جمعی طبقه متوسط نمود یافته است که قهرمان پروبلماتیک این آگاهی جمعی را به سمت آگاهی ممکن سوق داده است. در مرحله تشریح نیز جهت فهم پذیر کردن متن ادبی، رابطه اثر ادبی و ساختارهای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی تبیین گردید و این امر حکایت از آن دارد که بین ساختار معنادار رمان ابوالمعاطی با ساختار سیاسی، اجتماعی و اقتصادی جامعه مصر در بازه زمانی پیش گفته تطابق و هماهنگی وجود دارد.
    کلیدواژگان: ساخت گرایی تکوینی، ساختار معنادار، گلدمن، ابوالمعاطی ابوالنجا، العوده إلی المنفی
  • رضا ناظمیان، یسرا شادمان* صفحات 281-316

    اگر وسایل ارتباط جمعی، کلمات جدیدی را خلق کند، واژگان بسیاری وارد  زبان می شود. ازجمله واژگان عامیانه و بیگانه مهاجم. شکی نیست مطبوعات سهم قابل توجهی از تاثیر جغرافیا را بر دوش دارد و با ویژگی های منطقه ای متمایز و شناخته می شود. پژوهش حاضر در نظر دارد به بررسی دو دسته از مطبوعات کشورهای عربی که دارای رویکرد سنتی و متجدد هستند بپردازد. کشورهایی که به دلیل حاکمیت گسترده نهادهای دینی، رویکرد سنتی دارند و از رسانه های غربی تاثیر کمتری پذیرفته اند و هنوز از منابع دینی سنتی و فرهنگ دینی سیراب می شوند و رابطه بیشتری با متون کلاسیک عربی دارند. مانند عربستان، لیبی و اردن؛ و مطبوعات کشورهایی که به تجدید و نوگرایی گرایش بیشتری دارند. مانند الجزایر، تونس، سودان، فلسطین، عمان و لبنان. پژوهش حاضر می کوشد با روش توصیفی - تحلیلی، ساختارشکنی موجود در متون خبری را یافته و در اختیار پژوهشگران قرار دهد تا اصحاب رسانه را وادارد با غنی سازی ظرفیت های زبان عربی و بهره مندی از تمامی امکانات آن، زمینه های رشد و بالندگی مطبوعات عربی را فراهم آورند. نتایج به دست آمده نشان می دهد آن دسته از زبان مطبوعاتی که به زبان عربی معیار یا زبان فصیح قدیم با محوریت قرآن کریم گرایش دارند، خطای نحوی کمتری داشته و میل به کاربست واژگان عامیانه و سبک بیگانه در آن ها کم تر است.

    کلیدواژگان: زبان عربی معیار، دستور زبان عربی، زبان مطبوعات سنتی، زبان مطبوعات متجدد، الگوهای انحراف از زبان معیار
  • مهران نجفی حاجیور* صفحات 318-340
    احساس گرایی، تخیل و رویاپردازی، درون نگری، غم گرایی، عشق و فردگرایی را می توان مبانی اساسی رمانتیسم به شمار آورد. حال اگر نویسنده ای رمانتیک با ویژگی هایی که ذکر شد بخواهد به محیط، اجتماع، ملت، میهن، مردم و مقولاتی از این قبیل توجه نشان دهد، شاخه ای از رمانتیسم با نام رمانتیسم اجتماعی شکل خواهد گرفت. ادبیات عربی به عنوان یکی از حوزه های پویا در عرصه ادبیات جهان، همواره شاهد تغییرات متنوعی در طول دوره های مختلف بوده است. در دوره معاصر نیز، پابه پای تحولات جهانی هرچند با تاخیر، پذیرای آموزه های مکتب رمانتیسم شد. مولفه های رمانتیسم در راستای بیان مضامین اجتماعی در ادبیات داستانی تا امروزه ادامه داشته است تا جایی که نویسنده ای چون احلام مستغانمی را باید به حق یکی از سرآمدان این مکتب ادبی دانست. «ذاکره الجسد» یکی از موفق ترین آثار داستانی این نویسنده زن الجزایری است. این پژوهش با روشی تحلیل محتوا به بررسی و تحلیل دقیق مولفه های رمانتیسم اجتماعی در رمان «ذاکره الجسد» پرداخته است. مستغانمی با استفاده از چهارچوب رمانتیسم و با به کارگیری شیوه های زبانی هوشمندانه توانسته است دردها و دغدغدغه های اجتماعی خود و جامعه را به عنوان یک روشنفکر معاصر به مخاطب ارایه دهد. او در رمان «ذاکره الجسد»، ملی گرایی، مسایل اجتماعی-سیاسی، نابرابری، فساد دستگاه سیاسی حاکم بر الجزایر، فقر اقتصادی و فرهنگی موجود در جامعه، سرخوردگی از انقلاب استقلال طلبانه الجزایر و امید نداشتن به نسل بعد از انقلاب را با تصاویر و توصیف هایی عاشقانه و غنایی به تصویر می کشد و از آن جا که همه این مولفه ها را در سیر روایی عاشقانه ای به خواننده القاء می کند، می توان ذاکره الجسد را نمونه ای عالی از تلفیق احساس و اجتماع به حساب آورد.
    کلیدواژگان: رمانتیسم اجتماعی رمان، الجزائر، ذاکره الجسد، احلام مستغانمی
|
  • Shahram Ahmadi *, Mahboubeh Parsaei, Behrouz Ghorbanzade Pages 7-27
    Sociology of text is a branch of the social approach of literary criticism that occurred in the twentieth century. While relying on the literary text, the sociology of text seeks to fill the gaps that the audience encounter in the literary work and its relation to society, whether in the cultural, social, or political spheres. The new novel, especially the realistic one, illustrates and immortalizes the pains and crises that human beings suffer from and face over time. Khan al-Khalili is one of Najib Mahfouz's most famous realistic novels, depicting his life and social reality, as well as the cultural and political aspects of the Egyptian nation during the First and Second World Wars. Since this novel is valuable as a book full of historical and sociological information and helps the reader to get a general idea about those lived conditions, this paper aims at using a descriptive-analytical method and relying on the social nature of criticism and analysis to study its text. Reading narrative voices, an ideological discourse of the characters, and studying the obvious settings of the novel are important topics investigated in this article. One of the most important results is that the different voices and ideas in the novel are sometimes similar, sometimes contradictory, and sometimes reach that point of ambiguity which indicates the disorder and chaos in Egyptian society and social, cultural, and political systems. Moreover, the novel Khan al-Khalili did not take anything away from the social life of that period and it can be said: the aesthetics of this novel lies in the way of expressing problems, crises, and lived realities while preserving its literary aspects at the same time.
    Keywords: contemporary literature, Simin Behbahani, NaZik AL-Malaika. Inversion, Water Symbol
  • Ali Aswadi, Maryam Atharinia * Pages 29-53

    in consideration of cognitive semantics, Metaphor is Not limited to language and vocabulary it finds a pervasive meaning and is expressed as a conceptual metaphor Where one conceptual domain is understood based on another conceptual domain in conceptual metaphor, Many abstract concepts find order through metaphorical adaptation of information and transfer of knowledge and available to the reader a wide range of concepts with a new expression. One of the most important religious teachings of the holy Quran conceptualized abstract concepts with metaphorical structure, is a matter of embodying actions and can Show to the reader review the verses related to it the hidden angles of the content and the correspondences and highlights in it. This article is a descriptive-analytical method and with a cognitive approach examined conceptual metaphors in those verses indicate the embodiment of deeds explicitly which corresponds to metaphorical patterns by Lycaf and Johnson and Based on the classification of objective and subjective metaphors and achieved in three areas; foundation structure, the object of the foundation and the living thing of the foundation. the results that represent the above verses with areas of origin, commodity, scattered dust, shackles and with metaphorical expressions such as, action is a commodity, the action of the criminals are scattered dust, the action of the disbelievers is shackles and... caused concepts in them transferred to the reader more tangible and understandable.

    Keywords: The Holy Quran, Embodiment of deeds, Cognitive semantics, conceptual metaphor, Objective to mental metaphor
  • Maedeh Akbarkarkasi *, Masoud Fekri Pages 56-81

    Speech production is associated with two characteristics: "condensation" and "expansion". condensation is one of the most-used industries in the Qur'an, which is one of the most-used industries in the Qur'an. transmitting this verbal technique to the target language will not convey the message contained in the original text and will make it difficult for the recipient to receive the message. Because of this, the present article intends to examine the verses of Surah Anfal and Tawbah with the divine translation of Ghomshei and Rezaei Isfahani and to test the translators' performance in translating compact positions. For this purpose, 6 items of compression positions were selected, which are: 1. Concepts and terms 2. Explanation of general word 3. Expression of personal references 4. Explanation of relative pronoun 5. Paying attention to the context of verse 6. Expanding the compression resulting from the allusions. Finally, after reviewing the samples, it was found that translators have used most of the reference cataphoric to expand. It should also be noted that the strategy of extension in Ghomshei translation is higher than other translators, and Rezaei has used this strategy with caution. Yet, with an interpretive view of translation, Ghomshei does not distinguish between translation and interpretation, and with a lot of elaboration in unnecessary cases, has caused the audience to stay away from the main content of the speech

    Keywords: Theological condensation, expansion, Translation of the Quran, Translation of surah Anfal, Tawbah, Elahi Ghomshei, Rezaei Isfahani
  • Somayesadat Hosseinizade *, Abdollah Radmard Pages 83-108

    Among the syntactic views on the words' diacritic factor, there are two well-known theories called verbal and semantic theories. But other views also could be extracted in their works. the theory of Ta’liq, which originates from the views of Abdul Qahir Jorjani, is of particular importance. The strength of his view lies in scrutinizing syntactic issues as well as in transcending the theory of Ta’liq from the realm of syntactic correctness to technical and expressive realm; A view that relies on the complete correspondence of the relation of the words to each other with the intention of the speaker. The purpose of this study, in addition to introducing a variety of perspectives on the theory of agent and derivateive, is to interpret the theory of agent and derivative in the light of Jorjani’s theory of poetry, or rather, the Ta’liq theory. This study, using the descriptive analytical and research library method, first has extracted different views about agent and derivative, expressing the weaknesses of each theory; Then it has interpreted agent and derivative based on the theory of poetry and showed its weaknesses. Subsequently, the strength of this phenomenon in comparison with other common theories has been shown. In the end, we have concluded that, in addition to the two well-known verbal and semantic theories, other theories can be extracted from literature. But Abdul Qahir Jorjani's theory of Ta’ligh is more powerful than other common theories because it emphasizes the speaker's intention to relation of the sentence components together.

    Keywords: Agent, Derivative, Agent Theories, Poetry Theory, Ta’ligh Theory, Abdul Qahir Jorjani
  • Ahamd Khatami * Pages 109-150

    Tajziyah-al-Amsar Va Tazjiyah-al-A’sar, known as Tarikh-al-Wassaf, is considered to be one of the prominent instances of Persian figurative prose. This work is authored by Sharaf-al-Din (also remembered as Shahab-al-Din) Shirazi (ca. 730) who is known as Wassaf-al-Hizrah. This book has observed the unwritten but prevalent principle of the authors and historians of the twelfth century, and therefore, referred and alluded to verses from the Holy Quran, the Hadith, and Arabic poems and proverbs. This book’s allusions, references and utilizations to the Hadith for supporting its arguments are unique. Due to these allusions and references, readers of this work – and in general those who study figurative prose – need to have a fairly good knowledge of the Hadith so that they can acknowledge the work’s verity in utilizing these references and allusions. The present study will distinguish authentic instances of the Hadith from the inauthentic and the fabricated in its bibliographic analysis of the work, and by doing this, give readers of Tarikh-al-Wassaf a better comprehension of the text. The study’s results indicate that while most instances of the Hadith in this work have solid roots in authentic Shia and Sunni religious sources, there are instances which do not have proper bibliographic support despite the author’s vehement insistence on their authenticity

    Keywords: Persian Prose, Tarikh-al-Wassaf, Prose Stylistics, Bibliographical Study of the Hadith in Tarikh-al-Wassaf
  • Hassan Dadkhah Tehrani, Parvin Khalili, Masoud Bavanpouri * Pages 151-173

    The subject of women and their rights and related issues are among the topics that have been considered by modern thinkers and thinkers; Although the defense of women's rights dates back centuries, this issue is still new in cultural and social circles. Discussions about women's rights often revolve around equality with men at all individual and social levels, as well as their freedom from all social and individual constraints. Mohammad Baradeh (1987) is a Moroccan novelist who deals with the problems of his society in his novels. Among his important novels in this field is the novel Emreaat el-Nesian, which is the subject of the present study. The present study is based on a descriptive-analytical method on the subject of women and their rights in the novel. Some results state that the author has tried to express his miserable view of women in Moroccan society through the words of F. B offer; The woman loses her identity and suffers from inner suffering and unhappiness. The author depicts the conflict between contemporary and traditional women for the reader, as it depicts divorce and the pain of a divorced woman because divorce is scary for women and people consider divorce a title for prostitution in society. The separation of a woman from a man makes her a prostitute in society and the eyes of family members. Thus, the author defends women's rights and freedoms and criticizes homosexuality as well as the existence of injustice and violence in Moroccan patriarchal society.

    Keywords: Contemporary novel, Women's Rights, Moroccan novel, Mohammad Baradeh, Emreaat ul-Nesian
  • Monir Zibayi * Pages 175-199

    Knowing the style and language of each work will help a lot in understanding the themes of that work, especially when the work is studied as poetry because the language of poetry in most cases goes beyond the standard form. Safi al-Din Hali is one of the greatest poets of the period of decline and the praise of the Holy Prophet (PBUH) has a special place in his divan. Hali rhyme poem with 50 verses is one of the poet's prophetic praises that begins with the subject of the birth of the Prophet and the expression of the server of existence from this blessed event and the poet introduces the birth of the Prophet as the end of the tyranny of tyranny and the beginning of the overthrow of tyranny. And then expresses the virtues of the Prophet and praises him. The present article intends to study and analyze one of his prophetic praises in three phonetic, syntactic, and rhetorical-semantic layers through a descriptive-analytical method and the stylistic perspective, by discovering the stylistic and linguistic nuances of this poem and its role in creating meaning, to show how much the poet in the form of this poetic structure has been able to show his devotion, love, and affection for the sacred field of the Prophet. The results of the article indicate that the poet has used a lot of puns to beautify the verses and increase the musical load of the ode. In the field of syntax, the frequency of using current sentences and news sentences is much higher than noun and essay sentences, and the division of phonetic sections is one of the stylistic features of Madhiyeh's study. In the field of rhetoric-semantics, the two elements of simile and metaphor have a very high frequency. The style used in this poem has served the dynamics of poetic discourse well and has been successful in depicting the poet's emotion and feeling towards the Prophet.

    Keywords: stylistics, Language layers, Decline, Praise, Safiuddin Hali
  • Amir Farhangnia *, Ali Purhamdanian Pages 201-232

    Sociology of text is a branch of the social approach of literary criticism that occurred in the twentieth century. While relying on the literary text, the sociology of text seeks to fill the gaps that the audience encounter in the literary work and its relation to society, whether in the cultural, social, or political spheres. The new novel, especially the realistic one, illustrates and immortalizes the pains and crises that human beings suffer from and face over time. Khan al-Khalili is one of Najib Mahfouz's most famous realistic novels, depicting his life and social reality, as well as the cultural and political aspects of the Egyptian nation during the First and Second World Wars. Since this novel is valuable as a book full of historical and sociological information and helps the reader to get a general idea about those lived conditions, this paper aims at using a descriptive-analytical method and relying on the social nature of criticism and analysis to study its text. Reading narrative voices, an ideological discourse of the characters, and studying the obvious settings of the novel are important topics investigated in this article. One of the most important results is that the different voices and ideas in the novel are sometimes similar, sometimes contradictory, and sometimes reach that point of ambiguity which indicates the disorder and chaos in Egyptian society and social, cultural, and political systems. Moreover, the novel Khan al-Khalili did not take anything away from the social life of that period and it can be said: the aesthetics of this novel lies in the way of expressing problems, crises, and lived realities while preserving its literary aspects at the same time.

    Keywords: Sociology of Text, Egyptian Novel, Najib Mahfouz, Khan Al-Khalili
  • Alireza Kahe * Pages 233-254
    Taha Hussein the contemporary Arab writer and critic is considered one of the pioneers of the renaissance of transformation in Egypt and occupied a prominent place in contemporary Arabic literature. He wrote many social and historical monuments, and because of the inseparability of the Holy Qur’an, he was influenced by his style, and we find the manifestations of this influence in the style of his writing in his some works, this made his narrative style more active, lively and rhythmic. His collection of stories entitled “The tortured on earth” is considered one of the books in which the quotation from the contents and structure of the Qur’an appears, and those who contemplate the style of this group find the Qur’anic character in it. This study, according to the theory of intertextuality, aims to study the extent to which the “tortured on earth” group is affected by the Holy Qur’an. And explaining the structural similarities between it and the Noble Qur’an, through the descriptive and analytical approach. Among the most important findings of the research are: A) The aspects of this influence are represented in the quotation of vocabulary from the Noble Qur’an, the similarity with the Qur’anic commas, the style of long Qur’anic verses, and the similarity with the styles contained in the Qur’anic verses. b) The features of the Qur’anic intertextuality appear in this book in the type of partial negation and also more in the type of general negation or dialogue, which is more effective and creative
    Keywords: The Holy Quran, Intertextuality, structure, the tortured on earth, Taha Hussein
  • Hosein Kiani *, Khatere Ahmadi, Shahla Jafari Pages 255-280
    Sociological criticism examines the relationship between a literary work and society and their interplay. Whereas the literary text, as a meaningful whole, establishes a dialectical relationship with society, history, politics, and economics; So, the sociological study of literary texts requires a method that can explain the relationship between the construction and content of the literary work and the social structure. Thus, the present study intends to use the method of qualitative content analysis to criticize the structure of a literary work and its most basic elements including theme, worldview, the hero character in the novel " Return to Deportation "(Based on the Developmental Constructivism Theory) and then important infrastructure of Egypt society at the time of Egyptian author, Abu al-Muati Abu al-Naja. This novel was based on Goldman's developmental constructivist theory at two levels of perception and interpretation. The results of the research show that Abu al-Muati, by theme depicting political corruption, class distance, social oppression, and economic poverty, has provided the ground for discovering the relationship between the structure of his literary work and the structure of Egyptian society in the period 1859-1877. The author's worldview is also reflected in the collective consciousness of the middle class, which the problematic hero of this collective consciousness has led to possible consciousness. On the other hand, in the interpretation stage, to make the literary text comprehensible, the relationship between the literary work and social, political, and economic structures was explained. And this indicates that there is harmony and accommodation between the meaningful structure of Abu al-Muati's novel with the political, social, and economic structure of Egyptian society in the foregoing period
    Keywords: Sociology of Literature, Developmental Constructivism, Goldman, Abu al-Muati Abu al-Naja, Return to the Deportation
  • Reza Nazemian, Yasra Shadman * Pages 281-316

    If the media creates new terms, they will add many words to the dictionary of people's lives, including foreign and slang words. There is no doubt that the press has a large share of the influence of geography and is distinguished by its regional characteristics. The present study intends to examine two categories of newspapers in Arabic countries that have a traditional and modern approach country far from the West, such as Saudi Arabia, Libya, and Jordan, have a traditional view, and newspapers with a new, pro-Western approach such as Algeria, Tunisia, and Palestine and Lebanon. The importance of this research is to find the deconstructions in the news texts and provide them to other researchers to force the media to enrich the capacities of the Arabic language and take advantage of all the possibilities of this language, the grounds for the growth and development of the Arabic press. Provide. The results of this study show that the language of newspapers that have a tendency to traditional style and standard language and are geographically far from Western countries, unlike modern newspapers in Arab countries that are spatially close to Western countries. The more, the fewer syntactic errors are seen in them, and also the desire for slang words and foreign style is less expressed in them. The research findings indicate that the influence of countries such as Algeria, Tunisia, and Sudan from Western countries is a product of their geographical proximity to the West.

    Keywords: Standard Arabic languages, Arabic grammar, Traditional Press Language, Modern Press Language, Patterns of deviation from the standard language
  • Mehran Najafi Hajivar * Pages 318-340
    Romanticism, imagination and dreaming, looking insight, sadness, love, and individualism can be considered as the fundamental elements of romanticism. Thus if a romance writer with all the above-mentioned features wants to pay attention to matters such as environment, society, nation, country, and people, a new branch in romanticism as social romanticism will be created. Arabic literature as a dynamic field in the world literature always has experienced a variety of changes through different periods. Also in the current era keep up with the changes of the world and with a bit of delay received the instructions of romanticism school. The elements of romanticism remain in the fiction till now, to declare social concept, so we can consider Ahlam Mostaghanemi as pioneers of this literary school. “Body memory” is one of the most successful stories of this Algerian female writer. This study uses an analysis - documentary method to check and analyze the elements of social romanticism in “Body memory”. Mostaghanemi as a contemporary intellectual used the framework of romanticism and new methods of fiction such as settings, characters, choosing a smart point of view to express all those pains and concerns which belong to her and society in this novel to an audience. She illustrated nationalism, social and political issues, inequality, the corruption in the ruling political system of Algeria, and disappointment in the next generation of revolution in the “Body memory” novel with the rich and romantic images and descriptions and since she expresses all these elements to an audience in a romantic narration, we can consider “Body memory” as an ideal example of a combination of sense and society.
    Keywords: social romanticism, Body memory, Ahlam Mostaghanemi, novel, Algeria