فهرست مطالب

نشریه مهندسی سازه و ساخت
سال نهم شماره 2 (پیاپی 55، اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احسان تیموری، سعید عباسی*، امیرجواد مرادلو صفحات 5-24

    تانک های ذخیره سیالات سازه های بسیار مهمی برای ذخیره ی انواع سیالات در حوزه های شهری و صنعتی می باشند. از این رو طراحی، ساخت و ارزیابی عملکرد آن ها برای شرایط مختلف بسیار حایز اهمیت می باشد. در این مطالعه رفتار تانک های فولادی با تغییر در نسبت ارتفاع به قطر سازه تحت اثر زلزله های میدان دور و نزدیک مورد آنالیز و مطالعه قرار گرفته است. بدین منظور و جهت آنالیز بهتر این سازه ها 4 مدل تانک فولادی با نسبت ارتفاع به قطر متفاوت و در حالات خالی و 90% پر با استفاده از نرم افزار المان محدود ANSYS مدلسازی شده تحت آنالیز لرزه ای قرار گرفته اند. برای بررسی بهتر روند تاثیرات لرزه ای بر تانک های فولادی، زلزله های میدان دور و نزدیک انتخاب شده به مقیاس یکسان g5/0 اسکیل شده اند. نتایج نشان داد که در حالات خالی تانک با افزایش نسبت ارتفاع به قطر تانک های فولادی به بیش از مقدار 1، مقادیر ماکزیمم تغییرمکان ها در زلزله های میدان دور و نزدیک به یکدیگر نزدیک می گردند. همچنین نتایج نشان از اهمیت فوق العاده افزوده شدن آب بر پاسخ تانک های فولادی تحت اثر زلزله های میدان دور برای نسبت ارتفاع به قطر بیش از 1 دارد. در اکثر موارد با افزوده شدن نسبت ارتفاع به قطر سازه و نیز سیال به آنالیز مقادیر تنش اصلی اول و ماکزیمم عکس العمل تکیه گاهی افقی در دو حالت تحلیل تحت اثرات زلزله ی میدان دور و نزدیک به هم نزدیک می گردد. نتایج نشان می دهد که برای آنالیز و بررسی تانک های فولادی تحت اثر زمین لرزه بایستی زلزله های میدان دور علاوه بر زلزله ی میدان نزدیک مورد مطالعه و تحلیل قرار گیرند.

    کلیدواژگان: مخازن فولادی، آنالیز دینامیکی، اندرکنش آب و سازه، زلزله ی میدان دور و نزدیک، روش المان محدود
  • محمد اکبری*، داوود اکبری، فاطمه نجیبی، وحید حاجی زاده صفحات 25-43

    با توجه به اهمیت روزافزون مدیریت زمان، هزینه و منابع مصرفی، سازمان ها را بر این می دارد که پایگاه دانشی متشکل از تمامی دانش-های فراگرفته شده در طول یک پروژه تشکیل شود و با قراردادن آن در کنار دانش های قبلی بتوان بازده کار را بالا ببرند. هدف از این تحقیق بررسی اثر مدیریت دانش بر تاخیرات و موفقیت پروژه های راهسازی در سازمان پروژه محور می باشد. تحقیق حاضر پس از تبیین مفهوم مدیریت دانش و شناسایی عوامل تاخیر در پروژه های راهسازی، از طریق روش مطالعاتی پرسشنامه ای به بررسی مولفه های مدیریت دانش و میزان تاثیر هرکدام از آن ها برکاهش تاخیر زمان پروژه ها راهسازی پرداخته و در نهایت ارتباط هر یک از زیر معیارهای عوامل تاخیر و میزان تاثیرپذیری آن از مدیریت دانش بررسی گردید. بدین منظور یک جامعه آماری متشکل از کارفرمایان، مشاوران و پیمانکاران فعال در بخش راهسازی استان خراسان جنوبی در نظر گرفته شد و برای تحلیل های استنباطی از آزمون های پارامتریک استفاده گردید. یافته ها نشان می دهد که بین مدیریت دانش و کاهش تاخیر زمان انجام پروژه ها رابطه معنی دار دوطرفه مثبتی وجود دارد این بدان معنی است که هر چه بیشتر مدیریت دانش در پروژه های راهسازی بکار گرفته شود کاهش تاخیر بیشتری در پروژه ها شاهد خواهیم بود. از بین مولفه های دانش، خلق دانش بیشترین تاثیر (42/17%) را بر کاهش تاخیرات داشته و بر اساس نتایج محاسبه شده می توان گفت که حدود 8/96 درصد تغییرات تاخیر در پروژه ها توسط مدیریت دانش قابل کنترل است. همچنین و با توجه به آمار توصیفی به دست آمده در حالت کلی می توان گفت مهم ترین عامل تاثیرگذار بر تاخیرات، پیمانکاران به میزان 35/21% و پس از آن کارفرمایان به میزان 76/20% هستند.

    کلیدواژگان: راهسازی، مدیریت دانش، تاخیرات پروژه، سازمان های پروژه محور، خراسان جنوبی
  • علی نبی زاده*، مهدی حسینی، سحر دانشور، مینوفر افشاری صفحات 44-64

    خاک-سیمان مخلوطی است از سیمان،آب و خاک که توسط عمل تراکم و هیدراسیون سیمان،اجزاء آن بهم چسبیده و یک ترکیب با نفوذ پذیری بسیار پایین ، با دوام و مقاوم در برابر سایش را پدید می آورند. نظر به این که کاربرد های اصلی خاک-سیمان به عنوان لایه اساس در روسازی راه ، المان آب بند در سد های خاکی و بتنی و بهسازی پی به شمار می آید و از آنجایی که در سال های اخیر افزودن انواع سیمان بر پارامتر های مکانیکی و فیزیکی خاک-سیمان مورد پژوهش قرار گرفته است، در این تحقیق به تاثیر افزودن درصد های وزنی مختلف الیاف کنف ،پلی پروپیلن و نانوسیلیس به خاک-سیمان قبل و پس از چرخه های متوالی ذوب و یخبندان در پارامتر های مقاومت برشی و رفتاری پرداخته شد. در این تحقیق از خاک نمونه منطقه شهرک صنعتی نظر آباد کرج استفاده شد. پارامتر های اندازه گیری در این تحقیق،تنش های محصور کننده متفاوت، زمانهای عمل آوری متفاوت ، درصد های وزنی متفاوت الیاف کنف ، پروپیلن و نانوسیلیس و پس از سیکلهای متوالی ذوب و یخبندان می باشد.این پژوهش در دستگاه سه محوری تحکیم نیافته ی زهکشی نشده انجام شد.نتایج حاکی از بهبود پارامتر های رفتاری و مقاومتی در تمام مصالح و افزایش دوام پس از چرخه های متوالی ذوب و یخبندان در نمونه های حاوی نانوسیلیس می باشد.

    کلیدواژگان: خاک-سیمان، مقاومت برشی، نانوسیلیس، کنف، پروپیلن
  • پوریا طالب صفا، امید رضاییفر*، حسین نادرپور صفحات 65-82

    آنالیز مودال عملیاتی در حالت معمول نیاز به اتصال فیزیکی حسگر برای اندازهگیری ارتعاش سازه دارد. این حسگرها معمولا به تعداد محدود در نقاط مختلف به صورت گسسته نسبت به هم روی سطح سازه جایابی میشوند که باعث کاهش قدرت تفکیکپذیری برای مکانیابی خرابی و همبستگی و بههنگامسازی مدل در مقیاسهای بزرگ خواهد شد. بهعنوان یک روش غیر تماسی، دوربینهای دیجیتال نسبتا کمهزینه، سریع بوده و دارای قابلیت ارایه تفکیکپذیری مکانی بالا، اندازهگیری و شبیهسازی همزمان نیز هستند. هدف این پژوهش شناسایی خواص دینامیکی سازه ها)فرکانس و نسبتهای میرایی(با استفاده از اندازهگیری ویدیویی و پردازش تصویر)فقط بر اساس خروجی(مبتنی بر فاز تصویر است که بدین منظور در این ایده جدید تماما از گوشی هوشمند همراه برای شناسایی خواص مودال مورد استفاده قرار گرفته است. از حسگر شتابسنج موجود در 3 گوشی هوشمند برای برداشت اطلاعات ارتعاشی استفاده شدهاست. ضبط ویدیو توسط گوشی همراه دیگر همزمان با تحریک بهمنظور اندازهگیری ویدیویی جهت شناسایی خواص مودال انجام شدهاست. برای اندازهگیری ویدیویی فیلتر هرمی قابل هدایت بر روی قابهای تصویر ویدیویی حاصل از ارتعاش سازه اعمال میشود تا فازهای محلی پیکسلهای کدگذاری شده در تصویر استخراج شوند. سپس با اعمال تکنیک جداساز کور منابع روی فاز تصاویر و با استفاده از روش های تجزیه مقادیر منفرد و تبدیل فوریه و کاهش لگاریتمی، فرکانسهای مودال و نسبتهای میرایی استخراج شدهاست. بدین ترتیب برای اعتبارسنجی روش پیشنهادی از 2 نمونه ساندویج پانل دیواری شامل یک نمونه بتنی و یک نمونه کاهگلی که از قبل تحت بارگذاری قرارگرفته بودند و سختی آنها بهطور میانگین 90 % کاهشیافته، استفادهشدهاست. نتایج نشان داد که روش پیشنهادی توانسته است فرکانسها و نسبتهای میرایی پانلها را در ارتعاش آزاد با خطای کمتر از 2% برای هر دو نمونه استخراج نماید. با بهینهسازی روش اندازهگیری ویدیویی میتوان از این روش برای تعیین مشخصات دینامیکی در سازه ها استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آنالیز مودال، پانل های ساندویچی 3 بعدی، جداساز کور منابع، پردازش تصویر، اندازه گیری ویدیویی
  • مریم تقی زاده، منصور قلعه نوی* صفحات 83-103

    اعضاء بتن مسلح ساختار اصلی یک سازه را تشکیل می دهند. خطر خوردگی میلگرد به عنوان یک عامل تاثیرگذار در تعیین عمر این سازه ها به شمار می رود بنابراین شناخت و بررسی عوامل مخرب آن از اهمیت زیادی برخوردار است به ویژه خوردگی میلگردهای طولی؛ زیرا ضعف بتن در کشش، احتمال ایجاد ترک خوردگی بتن کششی و شکل گیری بستری برای شروع فرآیند خوردگی را در میلگردهای طولی افزایش می دهد. آغاز فرآیند خوردگی منجر به کاهش سطح مقطع میلگرد و افزایش فرآورده های خوردگی می شود؛ این افزایش حجم ناشی از فرآورده ها، باعث اعمال تنشی به اطراف میلگردها می شود که در نهایت ایجاد ترک در بتن، کاهش چسبندگی بین بتن و میلگرد، لایه لایه شدن سطح بتن و کاهش مقاومت فشاری بتن را به همراه دارد. با توجه به اینکه اثرات نامطلوب پدیده ی خوردگی میلگرد، کمتر در تیرهای عمیق بتن مسلح مورد مطالعه قرار گرفته است، در این پژوهش اثر خوردگی میلگردهای طولی با اعمال عناصری همچون: کاهش سطح مقطع، کاهش مقاومت تسلیم میلگرد، کاهش مقاومت فشاری بتن، کاهش چسبندگی و پیوستگی بین بتن و میلگرد در نرم افزار اجزاء محدود ABAQUS، بر سختی و مقاومت تیرهای عمیق بتن مسلح مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاکی از آن است که با روند افزایشی درصد خوردگی میلگردهای طولی، مقاومت و سختی تیرهای عمیق، به مقدار قابل توجهی کاهش می یابد طوری که در هنگام رسیدن میلگردهای طولی به خوردگی 50%، 38/51 درصد از مقاومت خود را از دست می دهد و کاهش 57/43 درصدی سختی را به همراه دارد. رفتار تیر نیز در اثر اعمال خوردگی، از برشی به خمشی تغییر یافته است و نمودار تنش - کرنش، کاهش تنش و کرنش را با افزایش درصد خوردگی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: تیر عمیق بتن مسلح، خوردگی میلگرد، اجزاء محدود، کاهش چسبندگی و پیوستگی بین بتن و میلگرد، کاهش سطح مقطع میلگرد، ترک خوردگی بتن
  • روح الله محسن زاده، حمیدرضا عباسیان جهرمی*، علیرضا لرک صفحات 104-121

    مهمترین مسیله در کشورهای در حال توسعه فقدان زیرساخت های مناسب به منطور تسهیل سطح رفاهی جامعه و مقابله با مشکلات به صورت مطلوب می باشد اجرای چنین پروژه هایی به دلیل ماهیت زیرساختی آنها نیازمند تامین مالی قابل توجه بوده که به خصوص در کشورهای در حال توسعه، دولت ها توان مورد نیاز برای تامین مالی این دسته از پروژه ها را ندارند، لذا بایستی توجه اساسی به سمت استفاده از روش های نوین برای تامین مالی پروژه ها با ملحوظ داشتن ریسک های مترتب و موجود جلب گردد. از اینرو استفاده از روش ها و یا مدل هایی که بتواند روش تامین مالی مناسب را برای هر سازمان با توجه به سطح ریسک پذیری آن تعیین کند الزامی به نظر میرسد. پژوهش حاضر در نظر دارد تا چارچوبی به منظور تعیین سطح ریسک روش های تامین مالی براساس به منظور انتخاب روش مناسب در هر پروژه ارایه دهد. در فاز اول چارچوب پیشنهادی با استفاده از روش تحلیل مضمون ، کدگذاری مصاحبه های صورت گرفته با خبرگان و به کارگیری روش Fuzzy AHP ، 7 معیار اصلی شامل هزینه های تامین مالی، ریسک تامین به موقع منابع، ساختار بازپرداخت، ریسک نوسانات نرخ بهره، ریسک نوسانات نرخ ارز، ریسک عدم تحقق به موقع درآمد های پروژه و ریسک متغیرهای کلان اقتصادی شناسایی و وزن دهی گردید. در فاز دوم با استفاده از سیستم خبره فازی مدلی به منظور پیش بینی سطح ریسک روش های تامین مالی ارایه شد. نتایج تحقیق در قسمت شناسایی معیارها نشان داد که ریسک عدم تحقق به موقع درامدهای پروژه، ریسک های فرایندی در اقتصاد و هزینه تامین مالی دارای بیشترین اولویت در ریسک روش های تامین مالی پروژه بودند. همچنین در قسمت سیستم خبره فازی ، اولا در توسعه مدل از روشی نوین جهت محدود کردن تعداد قوانین در پایگاه دانش استفاده شد و ثانیا مطابق صحت سنجی انجام شده دقت مدل 88% تعیین گردید

    کلیدواژگان: تامین مالی، ریسک، سیستم خبره فازی، صنعت ساخت و ساز، اولویت بندی
  • مهران زینلیان*، عادل مقاره عابد صفحات 122-142

    استفاده از سازه های سرد نورد شده فولادی (LSF) در طی سالهای اخیر در کشور گسترش یافته و در پروژه های بزرگ انبوه سازی مورد استفاده قرار گرفته اند. با وجود محاسن بسیار بالای این سیستم ساختمانی، از جمله سرعت بالای اجرا و سبکی، عدم استفاده صحیح از آ ن ها در مراحل مختلف طراحی، اجرا، ساخت و بهره برداری باعث بروز مشکلاتی در استفاده از این سیستم ها شده است؛ و بیم این می رود که این فرصت به تهدیدی برای صنعت ساختمان کشور تبدیل شود. با انجام این مطالعه تلاش شده تا موانع و مشکلات استفاده از این سیستم سازه ای در کشور شناسایی شود؛ و امید می رود با برنامه ریزی دقیق و تلاش مسیولان امر، این مشکلات به حداقل ممکن برسد. در پژوهش حاضر، ضمن انجام مطالعه موردی بر تعداد زیادی از ساختمان های اجرا شده با سیستم LSF ، با بررسی های میدانی و مصاحبه با مجریان، مهندسان، اساتید دانشگاه و بهره برداران، با استفاده از روش فرآیند تحلیل شبکه ای و دیمتل، عوامل موثر در پایین آمدن کیفیت سازه های LSF رتبه بندی و عوامل با اهمیت بیش تر، شناسایی شده اند. در نهایت راهکارهایی برای بهبود کیفیت این سیستم ارایه شده است. با توجه به نتایج بدست آمده، معیار مدیریتی، اثرگذارترین معیار، و معیار کیفیت مصالح، اثرپذیرترین معیار در پایین آمدن کیفیت ساختمان های LSF شناسایی شد.

    کلیدواژگان: سیستم قاب سبک فولادی LSF، صنعتی سازی، روش فرآیند تحلیل شبکه ای، روش دیمتل، مشکلات بهره برداری
  • علی قربانی* صفحات 143-151

    مهندسی ارزش یکی از موارد مهم و موثر در زمینه بهینه سازی هزینه و زمان در پروژه های عمرانی و صنایعی نظیر نفت و گاز می باشد به طوری که در کشورهای درحال توسعه از جمله ایران که با تجهیزات و منابعی محدود نیز مواجه می باشند، این مقوله و مدیریت هزینه و زمان از اهمیت بسیاری برخوردار شده است. شایان ذکر است که در برخی از پروژه ها به دلیل موانعی، مهندسی ارزش انجام نمی شود و در بعضی علی رغم انجام آن، در زمان اجرا به مواردی از جمله افزایش هزینه برخورد می گردد که بخشی از دلایل آن به اجرای نامناسب مهندسی ارزش برمی گردد. در راستای موارد ذکر شده، در این پژوهش با استفاده از مصاحبه ای نیمه ساختاریافته به شناسایی فاکتورهای مهندسی ارزش در زمینه مزایا، موانع، راهکارها و ارتقاء آن پرداخته شده است که پایایی حاصله و آلفای کرونباخ آن برابر با 0.834 محاسبه گردید. همچنین از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف برای نرمال و غیر نرمال بودن داده ها و آزمون فریدمن برای رتبه بندی داده ها نیز استفاده گردیده است. نتایج به دست آمده در زمینه ی مزایای مهندسی ارزش، حذف کارکردهای غیرضروری و ارتقاء پروژه های عمرانی و بهبود طرح های اجرایی بیش ترین امتیاز را به خود اختصاص داده اند. در بخش موانع مهندسی ارزش، مقاومت در مقابل تغییر به دلیل ریسک های آن و عدم آگاهی کارگزاران و فرهنگ سازی، مهم ترین عوامل و در بخش راهکارهای موثر بر ارتقاء مهندسی ارزش، میزان حمایت مدیریت از پیشنهادات و عملکرد مهندسی ارزش و استفاده از مشاوران تخصصی رتبه بندی شده، بیش ترین امتیاز و تاثیر را از منظر و بررسی جامعه آماری و مطالعه موردی در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، به منظور شناسایی و رتبه بندی مزایا و موانع موجود در پیاده سازی و ارتقاء مهندسی ارزش در پروژه های عمرانی را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: مهندسی ارزش، مزایا و موانع، فرهنگ سازی، صنایع نفت و گاز، پروژه های عمرانی
  • امید نورعلیزده، سپیده رحیمی، محمد حسین زاده، مهدی عبادی جامخانه* صفحات 152-171

    زلزله های اخیر نشان داد که درکنار نیروهای لرزه ای، اندرکنش بین گسلش و سازه می تواند منجر به خسارت زیادی به سازه های سطحی و زیرزمینی شود. در این مطالعه، مدل المان محدود سه بعدی در برنامه اجزاء محدود آباکوس به منظور مطالعه رفتار یک سازه 9 طبقه فولادی با سیستم قاب خمشی متکی بر سه نوع پی گسترده، گروه شمع و دیواره دیافراگمی واقع بر خاک ماسه ای مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل بکار گرفته شده در این مطالعات از نوع استاتیکی غیرخطی و نوع بارگذاری به صورت کنترل تغییرمکان در بستر خاک می باشد. عملکرد سیستم سازه-پی با در نظر گرفتن اهداف عملکردی سازه ای و ژیوتکنیکی نظیر نسبت دریفت طبقات، تغییرمکان پی و توزیع لنگر خمشی و نیروی برشی در طول بدنه شمع و پی مورد ارزیابی قرار گرفت. در این مطالعه، موقعیت پی نسبت به خط اثر گسل و نوع پی به عنوان پارامترهای کلیدی در نظر گرفته شدند. نتایج تحلیل نشان داد بهترین عملکرد در کاهش نسبت دریفت ماندگار طبقات مربوط به سازه با سیستم دیواره دیافراگمی در پی است که در وضعیتی که لبه پی به محل خط اثر گسل مماس باشد، این مقدار به 62/1 درصد می رسد. همچنین در اکثر حالات، در مقادیر کوچک بالاآمدگی گسل، سیستم پی گسترده دارای نشست تفاضلی کمتری نسبت به سایر پی های مورد بررسی در این مطالعه بود.

    کلیدواژگان: اندرکنش خاک و سازه، گسل نرمال، زاویه تمایل گسل، سازه فولادی، نسبت دریفت ماندگار
  • مهدی میرزا گل تبار روشن، محمدهادی علیزاده الیزیی*، رضا اسمعیل آبادی صفحات 172-197

    یکی از موارد مصرف مجدد ضایعات بدون داشتن اثرات مخرب زیست محیطی، استفاده در صنعت بتن می باشد .از این رو، بررسی اثرگزاری مولفه های طرح اختلاط در مطالعات آزمایشگاهی و ارایه مدل های محاسباتی جهت ارزیابی خواص مکانیکی بتن رو به گسترش می باشد. از جمله تحقیقات به روز در این مورد، توسعه مدل های رگرسیونی محاسباتی جهت ارزیابی خواص بتن های سازگار با محیط زیست حاوی ریزدانه های پلی اتیلن ترفتالات (پت) بازیافت شده با استفاده از روش های هوش مصنوعی می باشد. مدل های توسعه داده شده می تواند به عنوان جایگزین فرایند آزمایشگاهی در ارایه پیش طرح اختلاط ها و صرفه جویی های اقتصادی و زیست محیطی شود. در این تحقیق، روش-های هوش مصنوعی مارس و ماشین یادگیری سریع با الگوریتم ازدحام ذرات تجمیع شده تا مدل هایی با دقت بالا و جامع برای تخمین خواص بتن ارایه شود. مدل های مبتنی بر روابط محاسباتی جهت تخمین مقادیر خواص بتن سازگار با محیط زیست حاوی پت با استفاده از مدل های هوشمند، توسعه یافته و کیفیت مدل ها در جهت تخمین مشخصه-های بتن و بررسی مولفه های طرح اختلاط این بتن بررسی شد. نتایج مدل های هوشمند نشان داد، استفاده از الگوریتم در روند بهینه یابی ضرایب و وزن های روش های مورد استفاده، عملکرد مد ل های محاسباتی را با دقت قابل توجهی مواجه کرده است. پیش بینی رفتار مقاومتی مدل ها در مدل تلفیقی مارس بهینه شده (% 5/3 RSE=836/4 RMSE=،902/0R=) در مقایسه با دیگر مدل ها در این مطالعه دقت قابل توجهی را بیان نموده است. همچنین جهت بررسی مولفه های اثرگزار در مقادیر خواص مقاومتی تحلیل حساسیت انجام و نتایج نشان داد ریزدانه با درصد 30/20 % بیشترین اثرگزاری را در بررسی مولفه های طرح اختلاط دارا بوده است. در نهایت عدم قطعیت مدل ها با استفاده از شبیه سازی مونت کارلو نشان داد مدل تلفیقی مارس با درصد عدم قطعیت 42/14 کمترین میزان عدم قطعیت را در بین مدل های توسعه داده شده کسب نموده است.

    کلیدواژگان: بتن پایدار، پلی اتیلن ترفتالات (پت)، هوش مصنوعی، روش مارس، روش یادگیری ماشینی سریع، الگوریتم مونت کارلو
  • سید فتح الله ساجدی*، مهران ذوالفقای حموله، احمد دالوند صفحات 198-214

    در این تحقیق ظرفیت، گسیختگی و شکل پذیری ستون های بتن مسلح دایره ای شکل که با استفاده از غلاف لوله های پلاستیکی تقویت شده با الیاف شیشه و دورپیچ الیاف پلیمری تقویتی کربنی ، تقویت شدند، تحت نیروی خارج از مرکز، بررسی گردید. اثرات خارج از مرکزیت، غلاف، دورپیچ و تعداد لایه های آن بر رفتار ستون ها ارزیابی شدند. 18 ستون دایره ای با و بدون غلاف و به ترتیب با قطر و ارتفاع 150 و 600 میلی متر، تحت بار محوری با خروج از مرکزیت های 20 و 50 میلی متر قرار گرفتند و اثرات GRP و CFRP به عنوان عوامل محصور کننده ستون ها بررسی شدند. نتایج نشان داد که کاربرد دورپیچ و غلاف به صورت جداگانه و همزمان باعث افزایش قابل-توجه در ظرفیت فشاری ستون ها می شوند. افزودن یک لایه و دو لایه دورپیچ به طور متوسط و به ترتیب در ستون های بدون غلاف و غلافدار، سبب افزایش ظرفیت آنها به میزان %24، %34 ، %3/6 و %12 شدند. تعداد لایه های دورپیچ اثر زیادی بر ظرفیت فشاری نهایی در ستون های غلافدار نداشت؛ در حالی که غلاف به طور متوسط موجب افزایش 5/3 برابری ظرفیت فشاری ستون ها شد. گسیختگی در ستون های بدون غلاف اکثرا به صورت موضعی و به تدریج، و در ستون های غلافدار کامل اتفاق افتاد؛ علت آن را می توان در میزان بسیار زیاد محصوریت ناشی از غلاف دانست. کاربرد غلاف باعث افزایش شکل پذیری ستون های بتن مسلح به مقدار زیادی شد، به گونه ای که میانگین افزایش تغییرمکان محوری در ستون های غلافدار نسبت به ستون های مشابه بدون غلاف، %399 بود.

    کلیدواژگان: ستون دایره ای بتن مسلح، بار خارج از مرکز، غلاف GRP، دورپیچ CFRP، ظرفیت، گسیختگی، شکل پذیری
  • مجید پاسبانی خیاوی*، مرتضی علی قریانی، آرش قائد رحمتی صفحات 215-229

    بخش زیادی از نیروی دینامیکی اعمالی بر سد ناشی از نیروی هیدرودینامیکی تولید شده در مخزن در اثر اندرکنش سد و مخزن می باشد. ماهیت و نحوه اعمال این نیرو در رکوردهای میدان دور و نزدیک زلزله بر سازه ها متفاوت بوده و سازه های مختلف در برابر هریک از انواع رکوردهای مذکور رفتار متفاوتی دارند. یکی از راهکارهای کنترل لرزه ای سد بتنی وزنی استفاده از میراگرهای لاستیکی در مرز سد و مخزن جهت کاهش فشار هیدرودینامیکی وارده بر سد می باشد. لذا در این تحقیق برای بررسی تاثیر میراگرلاستیکی بر نمایش لرزه ای سد بتنی وزنی از دو رکورد میدان نزدیک و دو رکورد میدان دور زلزله برای تحلیل ها استفاده شده است. پاسخ های خروجی مورد بررسی شامل مقادیر حداکثر تغییر مکان افقی تاج سد و تنش کششی اصلی در پاشنه می باشد که به عنوان پاسخ های بحرانی انتخاب شده اند. برای مدل سازی و تحلیل از نرم افزار انسیس که مبتنی بر روش اجزای محدود می باشد، استفاده شده و برای حل معادلات دینامیکی از روش نیومارک استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل تاثیر مثبت لایه ایزولاسیون را در کاهش پاسخ های لرزه ای وارده بر سد در هر دو میدان دور و نزدیک زلزله، نشان می دهد. علاوه بر این می توان گفت میراگرلاستیکی در میدان نزدیک عملکرد بهتری نسبت به میدان دور دارد.

    کلیدواژگان: سد بتنی وزنی، میراگر لاستیکی، اندرکنش، کنترل لرزه ای، میدان نزدیک و دور
|
  • Ehsan Teymouri, Saeed Abbasi *, AmirJavad Moradloo Pages 5-24

    Liquid storage tanks are very important structures for storing various types of fluids in urban and industrial areas. Therefore, designing, manufacturing, and evaluating their performance for different conditions is very important. In this study, the behavior of steel tanks with changes in the ratio of height to diameter of the structure under the effects of far and near field earthquakes has been analyzed and studied. For this purpose and for better analysis of these structures, 4 models of steel tanks with different height to diameter ratios and in empty and 90% full states have been subjected to seismic analysis using modeled ANSYS finite element software. To better investigate the trend of seismic effects on steel tanks, selected far and near-field earthquakes have been scaled to the same amount of 0.5g. The results showed that in empty tank conditions, by increasing the ratio of height to diameter to more than 1, the maximum values of displacement in the far and near-field earthquake are close to each other. The results also show the extraordinary importance of adding water to the response of steel tanks due to far-field earthquakes for a height to diameter ratio of more than 1. In most cases, by increasing the ratio of height to diameter of the structure and adding the fluid to the analysis, the values of the first main stress and the maximum reaction of the horizontal abutment in the two modes of analysis under the effects of the far and near-field earthquakes get closer to each other. The results show that in order to analyze and investigate steel tanks affected by earthquakes, in addition to near field earthquakes, far-field earthquakes should be studied and analyzed.

    Keywords: Steel Tank, Far-Field Earthquake, Near-Field Earthquake, Finite element method, Water-structure interaction, seismic analysis
  • Mohammad Akbari *, Davood Akbari, Fatemeh Najibi, Vahid Hajizadeh Pages 25-43

    Given the increasing importance of time, cost, and resource management, organizations are pushing for a knowledge base consisting of all the knowledge acquired during a project, and with the prior knowledge being put in place to maximize productivity. The purpose of this research is to investigate the effect of knowledge management on the delays of road construction projects in project-oriented organizations. The present study, after explaining the concept of knowledge management and identifying the causes of delays in road construction projects, examines the components of knowledge management and the impact of each of them on reducing the time latency of road construction projects through a questionnaire study method. Then, one of the sub-criteria of delay factors and its effectiveness from knowledge management was investigated. For this purpose, a statistical population consisting of active employers, consultants and contractors in the road construction sector of Southern Khorasan province was considered and parametric tests were used for inferential analysis. Findings show that there is a significant positive two-way relationship between knowledge management and reducing project time latency. This means that the more knowledge management is used in road construction projects, the greater reduction in project latency we will see. Among the components of knowledge management, knowledge creation has the greatest effect (17.42%) on reducing delays and based on the calculated results, it can be said that about 96.8% of delays in projects can be controlled by knowledge management. Also, according to the descriptive statistics obtained in the general case, it can be said that the most important factor affecting the delays are the contractors at the rate of 21.35% and then the employers at the rate of 20.76%.

    Keywords: Road, Knowledge Management, Project Delays, Project-Based Organizations, South Khorasan
  • Ali Nabizadeh *, Mehdi Hosseini, Sahar Daneshvar, Minoofar Afshari Pages 44-64

    Soil-cement is a mixture of cement, water and soil that by compaction and hydration of cement , its components are joined together to form a compound with very low permeability , durable and abrasion resistant . Considering that the main applications of soil-cement as a base layer in road paving are sealing elements in earthen and concrete dams and foundation improvement, and since in recent years the addition of cement on mechanical parameters and The soil-cement physics has been investigated . In this study , the effect of adding different weight percentages of hemp fibers, polypropylene fibers and nanosilica to the soil-cement before and after successive melting and freezing cycles in shear and behavioral strength parameters . In this research, the sample soil of Nazarabad industrial town of Karaj was used . The measurement parameters in this research are different enclosing stresses, different processing times, different weight percentages of hemp fibers, propylene fibers and nanosilica and after successive melting and freezing cycles . This study is in Unreinforced non-drained triaxial test . The results indicate the improvement of behavioral and resistance parameters in all materials and increased durability after successive cycles of melting and freezing in samples containing nanosilica .

    Keywords: Soil-cement, Shear strength, nanosilica, Hemp, Propylene
  • Pourya Talebsafa, Omid Rezaifar*, Hossein Naderpour Pages 65-82

    Operational modal analysis typically requires the physical attachment of a sensor to measure the structure vibration. As a non-contact method, digital cameras are relatively inexpensive, fast, and providing high spatial resolution results. The aim of this study is to identify the dynamic parameters of structures (frequency and damping ratio) by using video measurement (output only) based on the phase. For this purpose, it was only used mobile smartphones to identify modal parameters. The accelerometer sensor in the 3 attached smartphones was used to extract vibrational information. Video recorded by another mobile smartphone simultaneously identifies the dynamic parameters. In video measurement, the steerable pyramid transform is applied to frames that were extracted from the video to identify the local phases encoded in the image. After that, blind source separation (complexity pursuit) and single value decomposition techniques were applied to the image phase. Frequencies and damping ratios are extracted by the Fourier transform and logarithmic reduction technique. Thus, to validate the proposed method, two samples of 3D wall sandwiches panel, including a concrete sample and a straw sample that were already loaded and their stiffness was reduced by an average of 90%, were used. The results showed that the proposed method was able to extract the frequencies and damping ratios of the panels with an error of less than 2%.

    Keywords: Modal analysis 3D, sandwich panel, Blind source separation, Image processing, Video measurement
  • Mansour Ghalehnovi *, Maryam Taghizadeh Pages 83-103

    Reinforced concrete members form the main structure of a structure. The risk of corrosion of rebar is considered as an effective factor in determining the life of these structures, so identifying and investigating its destructive factors is very important, especially corrosion of longitudinal rebar; Because the weakness of concrete in tensile increases the possibility of cracking of tensile concrete and the formation of a bed to start the corrosion process in longitudinal rebar. The beginning of the corrosion process leads to a decrease in the cross-sectional area of the rebar and an increase in the corrosion products; This increase in volume due to the products causes tension around the rebar, which ultimately creates cracks in the concrete, reduces the adhesion between the concrete and the rebar, exfoliates the concrete surface and reduces the compressive strength of the concrete. Due to the fact that the adverse effects of rebar corrosion have been less studied in deep reinforced concrete beams, in this study, the corrosion effect of longitudinal rebar by applying elements such as: reduced cross section, reduced rebar yield strength, reduced concrete compressive strength, reduced adhesion The connection between concrete and rebar in ABAQUS finite element software on the stiffness and strength of deep reinforced concrete beams has been investigated. The results show that with the increasing percentage of corrosion of longitudinal rebar, the strength and stiffness of deep beams are significantly reduced so that when the longitudinal rebar reach 50% corrosion, it loses 51.38% of its strength and A reduction of 43.57% is difficult. Beam behavior has also changed from shear to bending due to corrosion and the stress-strain diagram shows the decrease in stress and strain with increasing corrosion percentage.

    Keywords: Reinforced concrete deep beam, Corrosion of rebar, Finite elements, Reduction of adhesion, connection between concrete, rebar, Reduction of rebar cross section, Concrete cracking
  • Rouhollah Mohsenzadeh, Hamidreza Abbasianjahromi *, Alireza Lork Pages 104-121

    The most important issue in developing countries is the lack of proper infrastructures to facilitate the welfare of society and deal with problems in a desirable way. Due to the nature of infrastructures, the implementation of such projects requires significant funding, which, especially in developing countries, governments do not have enough capacity, so we must pay close attention to attract the new methods to finance projects. Therefore, it is necessary to use methods or models to determine the appropriate financing method for each organization according to its risk endurable level. The present study intends to provide a framework for determining the level of risk of financing methods in order to select the appropriate method in each project. In the first phase of the proposed framework be developing the qualitative method called content analysis, coding of interviews with experts and applying the Fuzzy AHP method, 17 risk criteria in the form of 7 main criteria including financing costs, risk of timely provision of resources, repayment structure The risk of interest rate fluctuations, the risk of exchange rate fluctuations, the risk of non-timely realization of project revenues and the risk of macroeconomic variables were identified and weighted. In the second phase, a fuzzy expert system was presented to predict the level of risk of financing methods. The results of the research in identifying the criteria showed that the risk of non-realization of project revenues in a timely manner, the economy risks and financing costs had the highest priority in the risk of project financing methods. Also, in the part of fuzzy expert system, firstly, in the development of the model, a new method was used to limit the number of rules in the knowledge base, and secondly, according to the validation performed, the accuracy of the model was determined to be 88%.

    Keywords: Financing, risk, fuzzy expert system, Construction Industry, priority
  • Mehran ZEYNALIAN *, Adel Mogharehabed Pages 122-142

    During the recent years, the use of cold formed steel structures has expanded all over the country in housing industry, and they are employed in mass constructions and great projects. Apart from the advantages of this construction system, like high speed execution and lightness, lack of proper performances in different construction’s stages of design, constructions and installations have caused many difficulties and problems in use of this modern structural system. Hence, there is a concern that this opportunity would be converted to a threat for the country’s construction industry. In this paper, an attempt is made to identify the barriers and problems existing in cold formed steel constructions. It is hoped that by precise planning and the efforts of the authorities, these problems will be minimized.In the present study, while conducting a case study on a large number of buildings which constructed by LSF, interview with some expert executives, engineers, professors and beneficiaries were performed. The answered questionnaires then analyzed by network analysis process, Dematel and Delphi methods. After that, the most effective factors in lowering quality of this kind of structural systems were identified and ranked. Finally, some suggestions were made in order to improve the quality of this system.

    Keywords: Light Steel Frame System, Industrialization, Network analysis process, DEMATEL method, Operational problems
  • Ali Ghorbani * Pages 143-151

    Value engineering is one of the most important and effective items in the field of cost and time optimization in construction projects and industries such as oil and gas. As in developing countries such as Iran, which also face limited equipment and resources, this issue and cost and time management have become essential. It is worth noting that in some projects, due to obstacles, value engineering is not done. In some projects, despite doing so, issues such as cost increases are encountered at the time of implementation, part of which is due to improper implementation of value engineering. In line with the above, in this study, using semi-structured interviews, value engineering factors in the field of benefits, obstacles, solutions, and promotion have been identified. The obtained reliability and Cronbach's alpha have been calculated equal to 0.834. The Kolmogorov-Smirnov test was also used to normalize the data, and the Friedman test was used to rank the data. The results obtained in the field of value engineering benefits, elimination of unnecessary functions and upgrading of construction projects, and improvement of executive plans have the highest score. In the field of value engineering obstacles, resistance to change due to its risks and lack of awareness of brokers and culture, the most important factors and in the field of effective solutions to upgrading value engineering, the level of management support for value engineering proposals and performance and the use of specialized consultants, have the highest score and impact from the statistical community and a case study in engineering and development gas company of Iran in order to identification and classification of existing benefits and obstacles of implementation of value engineering upgrades in civil projects.

    Keywords: Value engineering, Benefits, Obstacles, culture, Oil, gas industry, civil projects
  • Omid Nooralizadeh, Sepideh Rahimi, Mohamad Hoseinzadeh, Mehdi Ebadi Jamkhaneh * Pages 152-171

    Recent earthquakes have shown that, besides the seismic forces, the interaction between faults and structures could cause extensive damage to the surface and underground structures. Field observations showed that the need for design measures and regulations for fault loading due to fault movement in areas with active faults seems necessary. In this study, the three-dimensional finite element model in Abaqus finite element program to study the behaviour of a 9-story steel structure with a moment frame system based on three types of mat foundations, piles group, and diaphragm walls was used on sandy soil. The performance of the structural-foundation system was evaluated taking into account the structural and geotechnical performance goals such as the drift ratio of floor levels, displacement of the foundation and distribution of bending moment and shear force along with the pile and foundation. In this study, the position of the foundation relative to the fault line and the foundation type were considered as key parameters. The results of the analysis showed that the best performance in reducing the ratio of the permanent drift ratio of the floors related to the structure with the diaphragm wall system. This was in the case that the edge of the foundation is tangent to the fault line, this value reaches 1.62%. Also, in most cases, in small amounts of fault movements, the mat foundation system had a smaller difference than the other considered foundation system in this study.

    Keywords: Soil-structure interaction, normal fault rupture, fault angle, steel structure, permanent drift ratio
  • Mahdi Mirzagoltabar Roshan, Mohammadhadi Alizadeelizei *, Reza Esmaeilabadi Pages 172-197

    In this research, optimized intelligent models were developed to design optimal sustainable concrete containing recycled Polyethylene Terephthalate (PET). For this aim, evolutionary Artificial Intelligence (AI) approach was implemented based on the integration of the Multivariate Adaptive Regression Splines (MARS) and Extreme Learning Machine (ELM) integrated with particle swarm optimization algorithm to investigate the strength behavior of sustainable concrete containing recycled polyethylene terephthalate-based fine aggregate. The experimental database consisting 273 records comprising mixture components at different ages are collected from published papers and optimal variables are identified using principal component analysis. The capability and efficiency of proposed model are validated through standalone MARS and ELM. Performance metrics indicated that proposed evolutionary formula-based models (MARS-PSO and ELM-PSO with the ((R= 0.902, RMSE=4.836 MPa and RSE=3.5) and (R= 0.900, RMSE=4.881 MPa and RSE=2.24), respectively) outperformed than other standalone AI models for CS prediction. Uncertainty analysis of the standalone and hybridized models is also applied using Monte-carlo simulation to prove that the hybridized multiscale model has less uncertainty in the prediction of the compressive strength compared to those benchmark models. The findings of the present paper presented the superiority of the model’s development in constructing reasonable and robustness evolutionary Model for formulation of CS of eco-friendly concrete containing recycled PET.

    Keywords: Sustainable concrete Polyethylene terephthalate (PET), Artificial intelligence, MARS, Extreme learning machine, Monte-Carlo simulation
  • Seyed Fathollah Sajedi *, Mehran Zolfaghari Hamooleh, Ahmad Dalvand Pages 198-214

    In this study, the capacity, rupture and ductility of circular reinforced concrete columns reinforced with glass-fibre reinforced plastic pipes and carbon- fibres reinforced plastic, under eccentric load was checked. The effects of eccentricity, casing, twist and number of layers on the behaviour of the columns were evaluated. Eighteen circular columns with and without casings, with diameters and heights of 150 and 600 mm, respectively, were subjected to axial loads with eccentricity of 20 and 50 mm, and the effects of GRP and CFRP as the enclosing factors of the columns were investigated. The results showed that the use of casing and twist separately and simultaneously causes a significant increase in the compressive capacity of the columns. On average, the addition of one layer and two twisted layers with and without casing, increased their capacity by 24%, 34%, 6.3% and 12%, respectively. The number of twisting layers did not have much effect on the ultimate compressive capacity in the columns with casing; while the casing increased the compressive capacity of the columns by 3.5 times on average. Rupture occurred in columns without casing mostly locally and gradually, and in columns with casings completely; the cause can be attributed to the very high degree of enclosure caused by the casing. The use of casing increased the ductility of reinforced concrete columns by a large amount, so that the average increase in axial displacement in columns with casing compared to similar columns without casing, was 399%.

    Keywords: Reinforced concrete circular column, eccentric load, GRP casing, CFRP twist, Capacity, Rupture, Ductility
  • Majid Pasbani Khiavi *, Mortaza Ali Ghorbani, Arash Ghaed Rahmati Pages 215-229

    A large part of the dynamic force applied to the dam is the hydrodynamic force generated in the reservoir due dam and reservoir interaction. The nature and method of applying this force in near and far fault earthquake records on structures was different and structures behave differently against each of these types of records. One of the solutions to control the seismicity of the concrete gravity dam is to use seismic dampers at the interface of the dam and the reservoir to reduce the hydrodynamic pressure on the dam. Therefore, in this study to investigate the effect of damping on the seismic performance of a concrete gravity dam, two near fault and two far fault earthquake records were used for the analysis. Output responses including maximum response of dam crest displacement and 1st principle stress at heel have been selected as critical responses. Ansys software, based on finite element method, was selected for dam modeling and seismic analysis and Newmark method has been used to solve the dynamic equation. The results of the analysis show the positive effect of the isolation layer in reducing the seismic responses to the dam in both far and near earthquake fields. In addition, it can be said that rubber damper performs better in the near fault than in the far fault.

    Keywords: Concrete gravity dam, Rubber damper, Interaction, Seismic control, Near, far fault