فهرست مطالب

طب مکمل - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1400)

فصلنامه طب مکمل
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پوران وروانی فراهانی*، داود حکمت پو، هادی جعفری منش، پگاه مطوری پور، مهدی هرورانی، مرضیه رنجبران صفحات 292-302
    هدف

     دست به عنوان یکی از مهم‌ترین راه انتقال عامل عفونت مطرح است و تاکید زیادی در مورد بهداشت دست صورت گرفته است. در همین راستا، هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر روغن درخت چای و اسطوخودوس بر نمونه‌های باکتریایی دست پرستاران بود.

    روش ها

     این مطالعه نیمه‌تجربی است و روی پرستاران شاغل در بخش‌های ICU انجام شد. نمونه‌ها به روش نمونه‌گیری غیر‌احتمالی آسان انتخاب شدند. بعد از تمایل افراد برای شرکت در مطالعه و کسب رضایت آگاهانه، پرسش‌نامه جمعیت‌شناختی و فرم کشت توسط کارشناس آزمایشگاه تکمیل شد. در مرحله آزمایش، در روز اول در گروه آزمایش اول، دو قطره روغن اسطوخودوس، در روز دوم دو قطره روغن درخت چای و در روز سوم دو قطره آب مقطر کف دست پرستاران ریختند، سپس آن‌ها دست‌ها را به مدت ده ثانیه ماساژ دادند. قبل و بعد از آزمایش در هر گروه نمونه کشت گرفته شد. در این پژوهش از محیط کشت با محلول حاوی مصنوعی جامد آگاردار استفاده شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 25 و آزمون کای‌اسکویر، تی زوجی و آنووا در سطح معنا‌داری (0/05<p)> 

    یافته ها

     شایع‌ترین ارگانیسم‌های جدا‌شده در ابتدای مطالعه عبارت‌اند از: استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس (76/8 درصد)، استافیلوکوکوس اوریوس (8/8 درصد)، کلبسیلا (7/9 درصد)، اشریشیاکولی (6/5 درصد) بودند. استفاده از روغن اسطوخودوس و درخت چای در کاهش بار میکروبی کف دست تاثیر داشته است. ماساژ دست با روغن اسطوخودوس در کاهش میکروب‌ها تاثیر کمتری داشته (0/003=‌P)‌، اما روغن درخت چای سبب کاهش معنادارتر عوامل پاتوژن شده است (0/001=‌P).

    نتیجه گیری

     روغن اسطوخودوس و درخت چای باعث کاهش بار میکروبی دست پرستاران شد. به عبارت دیگر، هر دو روش اثربخش بود، ولی میزان تاثیر روغن درخت چای بیشتر بود؛ بنابراین استفاده از آن‌ها در شست‌وشوی دست جهت از بین بردن باکتری‌های کف دست در بخش‌های ویژه توصیه می‌شود.</p)>

    کلیدواژگان: روغن اسطوخودوس، روغن درخت چای، شست وشوی دست، پرستاران
  • سید امیرحسین لطیفی، محمدحسن حاجی رحیمیان طسوجی*، محمدرضا رجب نژاد، محمدحسین اسدی، سید عبدالله محمودی صفحات 304-314
    هدف

     اعراض نفسانی یا رویدادهای روانی، یکی از اصول سته ضروریه به ‌شمار می‌رود. این عامل، آثار بسیار سریع، شدید و قدرتمندی بر جسم انسان پدید می‌آورد. درواقع، مهم‌ترین عاملی که موجب پایداری سلامت شده یا به ایجاد بیماری می‌انجامد، وساطت ارواحی است که در ناحیه بخارگونه، بسیار لطیف و سیال اخلاط به‌وجود‌آمده، قوا و افعال را به ‌سرعت تمام تحت‌ تاثیر قرار می‌دهند. 

    روش ها

     در این پژوهش، علاوه ‌بر بررسی آخرین مقالات مرتبط با موضوع نفس و اعراض نفسانی، منابع مرتبط با محتوای تحقیق از دیدگاه دانشمندانی نظیر محمدبن زکریای رازی (251ه. ق، 313ه. ق)، علی ‌بن عباس ‌اهوازی (318ه. ق، 384ه. ق)، بوعلی سینا (370ه. ق، 427ه. ق) و سید اسماعیل جرجانی(531-434 ق) بررسی شده است؛ بنابراین در پژوهش حاضر، واژگان مربوط به اعراض نفسانی از امهات کتب مولفان یادشده (الحاوی، طب روحانی، کامل‌الصناعه‌الطبیعه، قانون فی‌الطب، ذخیره خوارزمشاهی و برخی از کتاب‌ها و وب‌گاه‌های معتبر) جست‌وجو شده است.

    یافته ها

     امروزه نفس، اعراض نفسانی، تزکیه نفس و نقش آن‌ها در سلامت و بیماری مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. زکریای رازی کتاب مستقلی به ‌نام طب روحانی را به رشته تحریر درآورده و علی ‌بن عباس اهوازی نیز در کامل‌الصناعه‌الطبیعه به همه شاخه‌های پزشکی پرداخته است. همچنین کتاب القانون فی‌الطب، منظم‏ترین و روشمندترین کتابی است که درباره پزشکی مزاجی تالیف شده و ذخیره خوارزمشاهی هم یک کتاب جامع پزشکی است که اعراض نفسانی از مهم‌ترین ارکان آن محسوب می‌شود. 

    نتیجه گیری

     درحقیقت، دانشمندان طب ایرانی، هریک به ‌نحوی اعراض نفسانی را مورد توجه ویژه قرار داده، تدبیر این اعراض را جهت حفظ و ارتقای سلامت روح و جسم ضروری دانسته‌اند. از آنجا که رویدادهای روانی از ارزشمندترین مباحث اسباب تندرستی و بیماری است، لازم است با دور داشتن بیمار از اعراض نفسانی به تقویت قوای او پرداخت. همچنان ‌که اعراض نفسانی دارو را از اثرگذاری باز‌می‌دارد، مزاج انسان به‌ شدت از حالات روحی و روانی تاثیر می‌پذیرد.

    کلیدواژگان: اعراض نفسانی، سته ضروریه، الحاوی، کامل الصناعه الطبیعه، قانون فی الطب، ذخیره خوارزمشاهی
  • مریم اسدی مبارکه، مرضیه ضیایی راد* صفحات 316-328
    هدف

     اضطراب پس از جراحی، از جمله جراحی ترمیمی عروق کرونر به عنوان یکی از فشار های روانی شایع در این گروه از بیماران است که می تواند سلامت جسم و روان آن ها را به خطر اندازد. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر رایحه درمانی با اسانس شمعدانی و لیموترش بر اضطراب موقعیتی و شاخص های فیزیولوژیک بیماران پس از آنژیوپلاستی کرونری طراحی شد.

    روش ها

    در این مطالعه، کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده با دارونما، 150 بیمار تحت آنژیوپلاستی کرونری با روش نمونه گیری در دسترس و با کسب رضایت نامه آگاهانه کتبی انتخاب شدند و به روش تصادفی سازی در سه گروه اسانس شمعدانی، اسانس لیموترش و گروه کنترل قرار گرفتند. اضطراب بیماران با استفاده از پرسش نامه اضطراب موقعیتی و شاخص های فیزیولوژیک آنان قبل و بعد از انجام آزمایش اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی (آزمون آنالیز کوواریانس و کراسکال والیس) و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.

    یافته ها

    تاثیر رایحه درمانی با اسانس شمعدانی در کاهش اضطراب (8/64±35/94) بیماران به طور معناداری بیشتر از رایحه درمانی با اسانس لیموترش (8/72±44/16) و روغن بادام (5/08±41/14) بود (0/001>P). منتها بین تاثیر رایحه درمانی با روغن بادام (5/08±41/14) و اسانس لیموترش (8/72±44/16) در کاهش اضطراب بیماران تفاوت معناداری وجود نداشت (0/141=P). همچنین تاثیر رایحه درمانی با اسانس شمعدانی در کاهش تعداد نبض و فشار خون سیستولیک بیماران به طور معناداری بیشتر از رایحه درمانی با اسانس لیموترش بود (0/001>P)

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر مبنی بر تاثیر رایحه درمانی بر اضطراب بیماران به دنبال آنژیوپلاستی توصیه می شود جهت کاهش اضطراب این گروه از بیماران، از رایحه درمانی به عنوان یک درمان مکمل و کم خطر استفاده شود.

    کلیدواژگان: رایحه درمانی، آنژیوپلاستی، اضطراب، شمعدانی، لیموترش
  • ندا سیستانی کرم پور، محمدجواد باقری، لعیا سادات خرسندی، زینب دهقان محمدی، مریم سله چه*، هومن هنرمن صفحات 330-345
    هدف

     آثار درمانی گرده گل زنبور عسل در مطالعات مختلف به اثبات رسیده، ولی مطالعات سمیت در این زمینه محدود است؛ بنابراین در این مطالعه آثار سمیت احتمالی عصاره هیدروالکلی گرده گل روی بافت‌های کبد، کلیه و پانکراس موش صحرایی نر بررسی شد. 

    روش ها

     چهارده سر موش صحرایی نر به دو گروه هفت‌تایی تقسیم شدند: گروه اول 800 میلی‌گرم بر کیلوگرم عصاره هیدروالکلی گرده گل زنبور عسل و گروه دوم 100 گرم بر 5/0 میلی‌گرم نرمال سالین به صورت درون صفاقی به مدت یک روز دریافت کردند. سپس بیومارکرهای کبدی، کلیوی، پانکراتیک و بیومارکرهای استرس اکسیداتیو بررسی شد. علاوه بر این، بخشی از بافت‌های کبد، کلیه و پانکراس نیز از نظر هیستوپاتولوژیکی بررسی شد.

    یافته ها

     آنزیم‌های نیتروژن اوره خون (0/0212=‌P) و آسپارتات آمینوتراسفراز (0/0344=P) و بیومارکر مالون‌دی‌آلدیید (0/018=P) بافت کلیه در گروه عصاره هیدروالکلی گرده گل زنبور عسل در مقایسه با گروه کنترل از لحاظ آماری کاهش و بیومارکر گلوتاتیون ‌بافت کلیه در این گروه نسبت به گروه کنترل افزایش معنادار نشان داد (‌0/0031=P) سایر پارامترهای مورد سنجش بین دو گروه معنادار نبود (‌0/05<p)‌.> 

    نتیجه گیری

     گرده گل زنبور عسل ویژگی‌های درمانی دارد و به عنوان یک ماده مغذی می‌تواند با افزایش محتوای گلوتاتیون و ظرفیت آنتی‌اکسیدانتی بدن برای انسان مفید و اثربخش باشد. این ماده در این پژوهش هیچ اثر سمیتی روی اندام‌های کبد، کلیه و پانکراس ایجاد نکرد و حتی توانست ارگان‌های حیاتی را در شرایط استرس اکسیداتیو حفاظت کند. هرچند برای رد کردن سمیت این ماده ارزشمند و اطمینان از ایمنی آن تحقیقات بیشتری ضروری است.</p)‌.>

    کلیدواژگان: گرده گل زنبور عسل، استرس اکسیداتیو، هیستوپاتولوژی، موش صحرایی
  • نینا جوادی، سمانه پارچه بافیه*، زهرا مشتاق عشق صفحات 346-357
    هدف

     امروزه استفاده از موسیقی‌درمانی در درمان بیماری‌های مزمن، از‌جمله سرطان کاربرد دارد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر موسیقی‌درمانی بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان معده مراجعه‌کننده به بیمارستان منتخب وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی اردبیل در سال 1399 بود. 

    روش ها

     این پژوهش یک مطالعه تجربی است که روی 74 نفر از بیماران مبتلا به سرطان معده بیمارستان امام خمینی (ره) شهر اردبیل بر اساس رضایت کتبی آگاهانه انجام شد. نمونه‌ها به صورت تصادفی ساده در دو گروه و به مدت سی دقیقه در پنج روز تحت آزمایش موسیقی‌درمانی قرار گرفتند. داده‌ها از طریق دو پرسش‌نامه اطلاعات جمعیت‍شناختی و کیفیت زندگی 36-SF جمع‌آوری و با استفاده از آزمون تی مستقل و تی زوجی با نرم‌افزار SPSS نسخه 22 و در سطح معناداری 0/05 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

     میانگین و انحراف معیار سن در گروه کنترل 14/00±53/38 و در گروه آزمایش 11/95±53/86 بود. بین میانگین نمرات کیفیت زندگی نمونه‌ها در گروه موسیقی‌درمانی قبل17/66±35/41 و بعد از آزمایش 14/35±53/51 ارتباط معنادار بود ((P<0/001. ابعاد جسمانی با میانگین و انحراف معیار 14/41±53/78 (0/001=P)، روانی17/31±44/88 (0/001=P) و اجتماعی 17/96±48/04 (0/003=P) گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل در پرسش‌نامه ابزار نظرسنجی فرم کوتاه 36 موردی به شکل معناداری افزایش یافته بود.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج مطالعه، استفاده از موسیقی‌درمانی به عنوان روش غیر‌دارویی در کنار سایر آزمایشات درمانی می‌تواند بر ابعاد کیفیت زندگی بیماران تاثیرگذار باشد؛ بنابراین پیشنهاد می‌شود مراکز بهداشتی و درمانی از این روش درجهت ارتقای کیفیت زندگی بیماران سرطانی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، موسیقی درمانی، سرطان، پرستاری، انکولوژی
  • امیر خسروی، پریسا خسروی، سعید دانشیار، وحید ولی پور دهنو* صفحات 358-371
    هدف

     تمرینات هوازی و زعفران تاثیرات مفیدی بر واکنش‌های التهابی دارند. تحقیق حاضر به منظور تعیین اثر تعاملی یک دوره تمرین هوازی و مصرف عصاره زعفران بر پروتیین واکنش‌گر C و فاکتور نکروز‌دهنده تومور آلفا سرم موش‌های صحرایی متعاقب فعالیت هوازی حاد وامانده‌ساز انجام شد.

    روش ها

     در این مطالعه تجربی، 48 سر رت نژاد ویستار به ‌صورت تصادفی به چهار گروه مساوی: کنترلواکنش‌گر C، عصاره زعفران، تمرین هوازی و تمرین هوازی + عصاره زعفران تقسیم شدند. تمرین هوازی به مدت هشت هفته (پنج روز در هفته) انجام شد. عصاره زعفران روزانه صد میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت گاواژ خوراکی استفاده شد. در پایان تحقیق نیمی از موش‌ها بلافاصله پیش و نیمی ‌دیگر بلافاصله پس از وامانده شدن روی نوار گردان، قربانی شدند. میزان واکنش‌گر C و فاکتور نکروز‌دهنده تومور آلفا سرم با استفاده از روش الایزا سنجیده شدند. داده‌ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس یک‌طرفه در سطح معناداری 0/05 تجزیه ‌و تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد اگرچه متعاقب وامانده‌سازی میزان واکنش‌گر C و فاکتور نکروز‌دهنده تومور آلفا سرم تمام گروه‌ها به‌طور معناداری افزایش یافت (0/05<p).> 

    نتیجه گیری

     به نظر می‌رسد تمرین هوازی به‌تنهایی و توام با مصرف عصاره زعفران منجر به کاهش واکنش‌های التهابی متعاقب یک وهله فعالیت وامانده‌ساز می‌شود.
    </p).>

    کلیدواژگان: ورزش، وامانده ساز، پروتئین واکنش گر C، فاکتور نکروزدهنده تومور آلفا، زعفران، عصاره
  • معصومه نوروزی ضامنجانی، کبری راهزانی، نیلوفر براتی، مهدی هرورانی، مسعود حیدری، مولود فرمهینی فراهانی* صفحات 372-382
    هدف

     فعالیت‌های بدنی باعث افزایش سلامت روانی، تقویت احساس ارزشمندی، کاهش افسردگی و افزایش قدرت ذهنی می‌شود. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر ورزش بر عزت نفس و شادکامی دانشجویان اتاق عمل انجام شد.

    روش ها

     این پژوهش، مطالعه‌ای نیمه‌تجربی است. مشارکت‌کنندگان، هشتاد نفر از دانشجویان کارشناسی اتاق عمل دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی اراک بودند که پس از اخذ رضایت‌نامه کتبی به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به‌طور تصادفی ساده (قرعه‌کشی) به دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه چهل نفر) تقسیم شدند. گروه آزمایش طی هشت هفته به مدت سی دقیقه در روز پیاده‌روی فردی داشتند. عزت نفس و شادکامی هر دو گروه قبل و بعد از آزمایش با استفاده از پرسش‌نامه استاندارد عزت نفس روزنبرگ و پرسش‌نامه شادکامی آکسفورد سنجیده شد. داده‌ها با استفاده از آزمون تی مستقل و تی زوجی در نرم‌افزار SPSS نسخه 16 تجزیه‌و‌تحلیل شدند.

    یافته ها

     میانگین نمرات عزت نفس و شادکامی قبل از آزمایش در گروه آزمایش به ترتیب 3±4/23 و 19/01±43/08 و در گروه کنترل 3/47±4/30 ‌و‌ 19/48±39/40 و بعد از آزمایش در گروه آزمایش‌3/85±6 و 19/28±52/16 و در گروه کنترل3/97±4/75 و 18/80±41/05 بود. نتایج اختلاف معناداری را در گروه آزمایش نشان داد (P<0/05)، در حالی که در گروه کنترل، قبل و بعد از آزمایش تفاوت معناداری مشاهده نشد (P>0/05).

    نتیجه گیری

     ورزش می‌تواند در افزایش عزت نفس و شادکامی دانشجویان نقش موثری داشته باشد و از این طریق موجب ارتقای سلامت روان و بهبود کیفیت زندگی آن‌ها شود؛ بنابراین توصیه می‌شود تا برنامه‌های ورزشی در راستای ارتقای شادکامی و افزایش عزت نفس دانشجویان در دانشگاه برگزار شود.

    کلیدواژگان: ورزش، شادکامی، عزت نفس، دانشجو
  • لیلا سلطانیان، علیرضا آقا بابا، مقصود نبیل پور*، یعقوب مهری الوار صفحات 384-394
    هدف

    بیماری همه‌گیر کرونا، قرنطینه و محدودیت‌های دولتی مرتبط با آن در بسیاری از جنبه‌های زندگی انسان، ازجمله فعالیت بدنی و خلق‌وخو تاثیر داشته است. مطالعه حاضر با هدف ارتباط فعالیت بدنی و اختلالات روانی در دوران قرنطینه عمومی طی شیوع ویروس کرونا انجام شده است.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی-همبستگی بود. تعداد 196 ورزشکار راکتی (123 نفر مرد و 73 نفر زن) در مطالعه شرکت کردند. شرکت‌کنندگان از فروردین تا خرداد سال 1399 از طریق نمونه‌گیری در دسترس و از طریق شبکه اجتماعی از سراسر ایران دعوت به همکاری شدند. با استفاده از پرسش‌نامه استاندارد گروه بین‌المللی کووید-19 و ورزش، میزان فعالیت بدنی از نظر شدت، زمان و تواتر فعالیت بدنی قبل و هنگام دوران قرنطینه گزارش کردند. همچنین از پرسش‌نامه ارزیابی خلق برونل برای ارزیابی خلق شرکت‌کنندگان استفاده شد. به ‌منظور تجزیه ‌و تحلیل داده‌ها از روش‌های آماری کای دو، آنووا و آزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. داده‌ها با نرم‌افزار آماری SPSS نسخه 22 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تعداد جلسات تمرینی در هفته و مدت ‌زمان تمرین در دوران قرنطینه نسبت به قبل قرنطینه در ورزشکاران راکتی زن و مرد کاهش یافته است (P<0/05). این کاهش مدت و تعداد جلسات تمرین با حالات خلقی ارتباط منفی و معناداری دارد (P=0/001).

    نتیجه گیری

    فعالیت ورزشی بر حالات خلقی مثبت، تاثیر مثبتی دارد. با این حال، شدت تمرینات ورزشی به نسبت مدت این تمرینات می‌تواند حالت خلقی را بیشتر تحت تاثیر خود قرار دهد. در واقع، هرچه شدت تمرینات افزایش داشته است، حالات خلقی منفی بیشتری خواهد داشت.

    کلیدواژگان: کرونا، قرنطینه، حالات خلقی، ورزش های راکتی، اختلالات روانی
|
  • Pouran Varvani Farahani *, Davood Hekmatpou, Hadi Jafarimanesh, Pegah Matoripour, Mehdi Harorani, Marziyeh Ranjbaran Pages 292-302
    Objective

     One of the most typical ways of transmitting the infection is by hand; thus, much emphasis has been placed on hand hygiene. In this regard, this study aimed to determine the effect of tea tree oil and lavender on bacterial samples found in nurses’ hands.

    Methods

     This quasi-experimental study was performed on all nurses working in ICU wards. The samples were selected by an easy non-probability sampling method. The research tools were demographic information questionnaires and a bacterial culture registration form. In the intervention phase, on the first day in the first experimental group, 2 drops of lavender oil, on the second day, 2 drops of tea tree oil, and on the third day, 2 drops of distilled water were poured on the nurse’s palm, and their hands were massaged for 10 seconds. Before and after the intervention, culture samples were taken from each group. The obtained data were analyzed with the Chi-square test, paired t test, and ANOVA in SPSS software v. 20 at a significant level of less than 0.05.

    Results

     The most common organisms isolated at the beginning of the study were Staphylococcus epidermidis (76.8%), Staphylococcus aureus (8.8%), Klebsiella spp. (7.9%), and Escherichia coli (6.5%). The use of lavender oil and tea tree has been effective in reducing the microbial load of the palm. Hand massage with lavender oil had less effect on reducing germs (P=0.003), but tea tree oil had a more significant reduction of pathogens (P=0.001).

    Conclusion

     Lavender and tea tree oil reduced the microbial load of nurses. Both methods have been effective, but the effect of tea tree oil was more significant. Therefore, their use in handwashing is recommended to eliminate palm bacteria in ICU staff.

    Keywords: Lavender oil, Tea tree oil, Hand wash, Nurses
  • Seyyed Amir Hosein Latifi, Mohammad Hasan Haji Rahimian Tasuji *, Mohammad Reza Rajabnejad, Mohammad Hosein Asadi, Seyed Abdollah Mahmoodi Pages 304-314
    Objective

     Among the Setah Zaroriah, psychological events, they produce very fast and powerful effect on the human body. The most important factor to maintaining  health or creating disease is mediation spirits that is created from steamy, very delicate, and fluid, which influences to power and verbs fastly.

    Methods

     In this review study, available resources related to the subject of research from in Iranian physicans Mohammad ebn Zakaria Razi, Ali ebn Abbas Ahwazi, boAli Sina  and Seyed Esmaeel Jorjani was investigated. Therefore, the vocabulary related to the psychological events were searched from the books of such writers such as al-Hawi, tebe rohani, Kamel Alsanaa Altabyh, Ghanoun fe alteb and Zakhireye Kharazmshahy 

    Results

     Zakari Razi has written an independent book called , Tebe Rohani. Ali ebn Abbas Ahwazi has studied all branches of medicine in al-Sinachr (‘39’)a al-Tebeye. Al-Qanoonchr (‘39’)s book is the most systematic book writed to temperamental medicine, and the book of  Zakhireye Kharazmshahy is a comprehensive medical book, which is Aaraze Nafsani the most important part of these books.

    Conclusion

     The scientific scholars of Iranian medicine have considered is Aaraze Nafsani and to treat the illnesses caused by this Aaraze Nafsani differently from the treatment Physical illnesses. Aaraze Nafsani are signs of peoplechr (‘39’)s appearance, and these signs are some of a sign of health and some signs of a disease. Must be strengthened his strength, he must be strengthened by forces hemfar off the patient from Aaraze Nafsani.

    Keywords: Aaraze Nafsani, Setah Zaroriah, Al-Hawi, Kamel Alsanaa Altabyh, Ghanoun fe Alteb, Zakhireye Kharazmshahy
  • Maryam Asadi Mobarakeh, Marzieh Ziaeirad* Pages 316-328
    Objective

     Postoperative anxiety, such as coronary artery bypass graft surgery, is one of the most common stressors in this group of patients, which can endanger their physical and mental health. This study aimed to compare the effect of aromatherapy with geranium and lemon essential oil on situational anxiety and physiological indices of patients after coronary angioplasty.

    Methods

     In this placebo-controlled randomized clinical trial study, 150 patients undergoing coronary angioplasty were selected by convenience sampling method and obtained their informed written consent. They were randomly divided into three groups: geranium essential oil, lemon essential oil, and the control group. The patients’ anxiety was measured using a situational anxiety questionnaire before and after the intervention. Also, the physiological indices of patients were measured before and after the intervention. Data analysis was performed at descriptive and inferential levels (analysis of covariance and the Kruskal-Wallis test) in SPSS version 22.

    Results

    The effect of aromatherapy with geranium essential oil on reducing anxiety (35.94±8.64) in patients was significantly greater than aromatherapy with lemon essential oil (44.16±8.72) and almond oil (41.14±5.08) (P<0.001). There was no significant difference between the effect of aromatherapy with almond oil (41.14±5.08) and lemon essential oil (44.16±8.72) in reducing patients’ anxiety (P = 0.241). Also, the effect of aromatherapy with geranium essential oil on reducing pulse rate and systolic blood pressure was significantly greater than aromatherapy with lemon essential oil (P <0.001).

    Conclusion

     According to the results of the present study on the effect of aromatherapy on anxiety in patients after angioplasty, it is recommended to use aromatherapy as a complementary and low-risk treatment to reduce anxiety in this group of patients.

    Keywords: Aromatherapy, Angioplasty, Anxiety, Geranium, Lemon oil
  • Neda Sistani Karampour, Mohammad Javad Bagheri, Laya Sadat Khorsandi, Zeinab Dehghan Mohammadi, Maryam Salehcheh *, Hooman Honarmand Pages 330-345
    Objective

     The therapeutic effects of bee pollen have already been proven in various studies, but toxicity studies in this field are limited. Therefore, in this study, the possible toxicity effects of hydroalcoholic extract of flower pollen on liver, kidney, and pancreatic tissues of male rats are investigated.

    Methods

     Fourteen male rats were divided into two groups of seven: the first group received 800 mg/kg hydroalcoholic extract of bee pollen, and the second group received 0.5 mL/100 g normal saline intraperitoneally for 1 day. Then, their livers, kidney, pancreas, and oxidative stress biomarkers were evaluated. In addition, pieces of liver, kidney, and pancreatic tissues were examined histopathologically.

    Results

     Blood urea nitrogen (BUN) (P =0.0212), aspartate aminotransferase (AST) enzymes (P =0.0344), and malondialdehyde (MDA) biomarker (P =0.018) of kidney tissue were significantly decreased in the hydroalcoholic extract of bee pollen group compared to the control group. The glutathione (GSH) biomarker of kidney tissue showed a significant increase in this group compared to the control group (P =0.0031). The other evaluated parameters were not significantly different between the two groups (P> 0.05). Histopathologically, no deleterious and toxicity effects were observed in the tissues.

    Conclusion

     Bee pollen has therapeutic properties and, as a nutrient, can be useful and effective for humans. In this study, this substance did not have toxicity effects on the liver, kidney, and pancreas and even protected vital organs in oxidative stress conditions. However, more research is needed to prove the toxicity of this valuable substance and to ensure its safety.

    Keywords: Bee pollen, Oxidative stress, Liver, Kidney, Pancreas, Histopathology, Rat
  • Nina Javadi, Samaneh Parche Bafie *, Zahra Moshtagh Eshgh Pages 346-357
    Objective

     Today, music therapy is used to promote the quality of life of patients with chronic diseases such as cancer. This study aimed to investigate the effect of music therapy on patients’ quality of life with gastric cancer referred to a selected hospital affiliated with Ardabil University of Medical Sciences, Ardabil City, Iran, in 2019.

    Methods

     This study is an experimental study performed on 74 patients with gastric cancer at Imam Khomeini Hospital in Ardabil City. The patients provided their informed written consent before the study. The samples were randomly divided into two groups of control and music therapy. The music therapy was held for one month, five days a week, 30 minutes each day. The study data were collected through two questionnaires of demographic information and quality of life (36-SF) and analyzed in SPSS version 22.

    Results

     The Mean±SD ages of the study patients were 53.38±14.00 years in the control group and 53.86± 11.95 years in the intervention group. There was a significant difference between the mean scores of quality of life of the samples in the music therapy group before (35.41±17.66) and after the intervention (53.51±14.35) (P˂0.001). Physical dimensions with mean and standard deviation of 53.78±14.41 (P= 0.001), psychological (44.88±17.31) (P=0.001) and social (48.04±17.96) (P=0.003) group. The intervention was significantly increased compared to the control group in the 36-SF questionnaire.

    Conclusion

     According to the results of the study, music therapy as a non-pharmacological method, along with other treatment methods, can affect the quality of life of patients. Therefore, it is suggested that health centers use this method to improve the quality of life of cancer patients.

    Keywords: Quality of life, Music therapy, Cancer, Nursing, Oncology
  • Amir Khosravi, Parisa Khosravi, Saeed Daneshyar, Vahid Valipour Dehnou * Pages 358-371
    Objective

     Aerobic exercise and Saffron has beneficial effects on inflammatory response. The present study aims to investigate the effect of aerobic exercise combined with saffron extract supplementation on serum levels of Tumor Necrosis Factor-α (TNF-α) and C-Reactive Protein (CRP) in rats following an aerobic exercise until exhaustion

    Methods

     This is an experimental study. Forty eight Wistar male rats were assigned into four groups: control (C), supplementation) SE), training (AT), and training+supplementation (AT+SE). Aerobic exercise was performed for 8 weeks (five sessions a week). supplementation was done by administrating 100 mg/kg/day saffron extract by oral gavage. At the end of experiment, half of the rats was killed immediately before exhaustion and the remaining immediately after performing an acute aerobic exercise until exhaustion by running on the treadmill. Serum CRP and TNF-α levels were measured by ELISA method. The data were analyzed using one-way ANOVA, considering the significance level of P< 0.05. 

    Results

     Following an exhausting exercise, serum levels of CRP and TNF-α in the AT+SE group significantly lower than in groups C (PCRP = 0.001; PTNF-α=0.001), SE (PCRP=0.001; PTNF-α=0.001) and AT (PCRP= 0.021; PTNF-α =0.046). These markers in the AT group significantly lower than in groups C (PCRP=0.004; PTNF-α=0.039) and SE (PCRP= 0.014; PTNF-α=0.043). There was no significant difference between the other groups. 

    Conclusion

     Aerobic exercise alone and in combination with the use of saffron extract may reduce the inflammatory responses following an exhausting exercise.

    Keywords: Aerobic exercise, Exhaustion, C-Reactive Protein, Tumor Necrosis Factor-alpha, Crocus extract
  • Masoomeh Noruzi Zamenjani, Kobra Rahzani, Niloofar Barati, Mehdi Harorani, Masoud Heidari, Moloud Farmahini Farahani* Pages 372-382
    Objective

     Physical activity increases mental health, enhances feelings of worth, reduces depression, and increases mental strength. This study aimed to determine the effect of exercise on the self-esteem and happiness of operating room students.

    Methods

     This research is a quasi-experimental study. The Participants were 80 undergraduate students in the operating room of Arak University of Medical Sciences. After obtaining written consent, the subjects were selected by convenience sampling and randomly assigned to the experimental and control groups (40 students in each group). The experimental group walked 30 minutes per day for eight weeks. The self-esteem and happiness of both groups were measured before and after the intervention using the Rosenberg self-esteem questionnaire and the Oxford happiness questionnaire. The obtained data were analyzed using an independent t test and paired t test in SPSS v.16 software. 

    Results

     The mean scores of self-esteem and happiness before the intervention in the experimental group were 3 ±4.23 and 43.08±19.01, and in the control group were 3.47±4.30 and 39.40±19.48, respectively. After the intervention, The mean scores of self-esteem and happiness were 6 ± 3.85 and 52.16±19.28 in the experimental group and 3.97±4.75 and 41.05±18.80 in the control group. The results showed a significant difference in the experimental group (P <0.05), while in the control group, no significant difference was observed before and after the intervention (P> 0.05).

    Conclusion

     Exercise can play an influential role in increasing students’ self-esteem and happiness, thereby promoting their mental health and improving their quality of life. Therefore, it is recommended that sports programs be held at the university to promote happiness and increase students’ self-esteem.

    Keywords: Exercise, Happiness, Self-esteem, Student
  • Leila Soltanian, Aliraza Aghababa, Maghsoud Nabilpour *, Yaghoub Mehri Alvar Pages 384-394
    Objective

     The COVID-19 disease and related restrictive measures such as quarantine have affected many aspects in human life, including physical activity and mood. The present study aims to investigate physical activity and mental states of athletes in racket sports during general quarantine due to the COVID-19 pandemic.

    Methods

     This is a descriptive correlational study. participants were 196 athletes in racket sports (123 males and 73 females). Their physical activity was measured by Cho’s 5-item physical activity questionnaire surveying the type, frequency and intensity of training (from low to very high) before and during the COVID-19 pandemic. To evaluate their mood states, we used the short form of Brunel Mood Scale. Chi-square test and one-way ANOVA were used to analyze data in SPSS v. 22 software.

    Results

     The number of training sessions per week and the duration of training decreased during quarantine compared to pre-quarantine period in both male and female racket players (P<0.05). This reduction in duration and number of training sessions was negatively and significantly related to mood states (P= 0.001). 

    Conclusion

     Training has a positive effect on the mood states of athletes in racket sports during the COVID-19 pandemic. The intensity of training can affect their mood more than the duration of training. with the increase of training intensity, their negative moods decrease

    Keywords: Covid-19, Quarantine, Mood, Racket-sports, Psychological Disorders