فهرست مطالب

پژوهشنامه مالیات - سال بیست و نهم شماره 100 (زمستان 1400)

پژوهشنامه مالیات
سال بیست و نهم شماره 100 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا عباسی*، منصور عشق پور صفحات 7-23

    دیوان عدالت اداری بخشنامه صادره از سوی سازمان امور مالیاتی در زمینه وجوه پرداختی به مستخدمین بابت کمک هزینه های مهد کودک، غذا، ایاب و ذهاب و غیره را که مشمول مالیات بر حقوق دانسته، ابطال نمود و آن را مشمول مالیات ندانست. در این تحقیق که به روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته، شمول یا عدم شمول مالیات نسبت به  وجوه مذکور از نظر حقوق مالیات ها مورد مطالعه قرار گرفته است. دیوان عدالت اداری بیان نموده است که وجوه مذکور «مزایای مربوط به شغل» نبوده بلکه مزایای مربوط به شاغل است. این تعبیر ضمن اینکه مبهم بوده، قابل تامل به نظر می رسد، چرا که هر وجه یا هزینه ای به شاغل داده می شود، در مقابل شغل وی است، و الا پرداختی های مذکور بی مبنا محسوب می گردد. حتی اگر فرض کنیم که وجوه مذکور از بابت شغل آنها نبوده باشد، به استناد بند (2) ماده (1) قانون مالیات ها که همه درآمدهای شخص حقیقی را مشمول مالیات دانسته است، مشمول مالیات می گردد. در این صورت اگر فرض کنیم مبالغ مذکور بدون عوض بوده باشد، مشمول مالیات بر درآمد اتفاقی یعنی ماده (119) قانون مالیات ها خواهد بود، والا به استناد ماده (93) - اینکه اگر درآمدی مشمول فصول دیگر نگردد، مالیات مشاغل فرض می شود- مشمول مالیات مشاغل می گردد.

    کلیدواژگان: مزایای شغل، مزایای شاغل، مالیات بر درآمد حقوق، دیوان عدالت اداری، سازمان مالیاتی
  • محمداسمعیل خباززاده، آزیتا جهانشاد*، زهرا پورزمانی صفحات 25-52

    نظام مالیات بر ارزش افزوده در ایران به دلیل نوپا بودن، به تازگی مورد توجه قرار گرفته است و بالتبع هنوز بسیاری از جنبه های کیفیت حسابرسی مالیاتی و راهبردهای دستیابی و ارتقای آن، تبیین نگردیده است. هم چنین ارزیابی ریسک مالیاتی مودیان مالیات بر ارزش افزوده به منظور تدوین طرح موثر انتخاب مودیان برای حسابرسی مالیاتی با هدف افزایش کارایی و اثربخشی نظام مالیات بر ارزش افزوده کشور از اهمیت برخوردار است. لذا این پژوهش با هدف بررسی ضرورت حسابرسی در سیستم مالیات بر ارزش افزوده و نیز بررسی عوامل موثر بر ریسک حسابرسی در سیستم مالیات بر ارزش افزوده به بررسی سیستم حسابرسی مالیاتی مبتنی بر ریسک و تکنیک های حسابرسی جهت استقرار طرح های حسابرسی قوی و اثربخش که قادر به شناسایی به موقع موارد عدم تمکین و تخلفات مالیاتی باشد، پرداخته است. در این پژوهش برای تعیین نمونه آماری، از روش حذف سیستماتیک استفاده شده است و درنهایت نمونه ای شامل 80 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای بازه زمانی 1395 و 1396 مورد بررسی قرار گرفت. برای آزمون فرضیه های پژوهش، از تحلیل رگرسیون چندگانه غیرخطی به روش لاجیت استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد؛ از بین عوامل موثر بر ریسک حسابرسی مالیاتی، سابقه مالیاتی مودی و ثبت نام به موقع در مهلت مقرر در طرح ارزش افزوده با ریسک حسابرسی ارتباط معنی دار و معکوسی وجود دارد؛ همچنین بین اندازه مودی و استرداد مالیاتی، و درخواست های با مانده اعتبار منفی مالیاتی از سوی مودیان با ریسک حسابرسی ارتباط معنی دار و مستقیمی وجود دارد و هم چنین نتایج بیانگر عدم وجود رابطه معنی دار بین رسیدگی علی الراس مودی با ریسک حسابرسی مودی می باشد.

    کلیدواژگان: مالیات بر ارزش افزوده، حسابرسی مالیاتی، ریسک مودی، مالیات
  • حمیدرضا فرزین مهر، محمد لشکری*، صادق بافنده ایمان دوست صفحات 54-78

    مقابله با مصرف بی رویه نوشیدنی های گازدار و قندی به سبب ایجاد پیامدهای درونی و بیرونی در بسیاری از کشورهای جهان دنبال می شود. تغییر قیمت از طریق ابزار مالیاتی یکی از مهم ترین این سیاست ها است که موفقیت آن تا حد زیادی به جایگاه نوشابه ها در بین افراد هر جامعه وابسته است. با توجه به اینکه در قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده نرخ بالاتر از استاندارد برای نوشابه ها به عنوان یک کالای آسیب رسان سلامت در نظر گرفته شده است، هدف این پژوهش ارزیابی پتانسیل تاثیر سیاست های مالیاتی بر مصرف نوشابه ها است. جهت دستیابی به این هدف با روش رگرسیون های به ظاهر نامرتبط در قالب سیستم تقاضای تقریبا ایده آل درجه دوم و استفاده از داده های ترکیبی مخارج خانوارهای شهری ایران روی چهار گروه کالایی طی سال های 1385 تا 1397، تابع تقاضای نوشابه برآورد و سپس کشش های قیمتی و درآمدی محاسبه شد. نتایج نشان می دهد که نوشابه ها در سبد مصرفی تمامی دهک های خانوارهای شهری، کالایی با کشش و غیرضروری (لوکس) محسوب می شوند. همچنین بررسی آثار رفاهی با استفاده از معیار تغییرات جبرانی نشان می دهد که افزایش نرخ مالیات تاثیر زیادی بر کاهش رفاه مصرف کنندگان ندارد و خانوارهای دهک های بالای درآمدی، متحمل بیشترین زیان رفاهی می شوند. بنابراین اعمال سیاست های مالیاتی پیش بینی شده در قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده می تواند اثر مثبت و معناداری بر کنترل مصرف نوشابه ها داشته باشد.

    کلیدواژگان: سیاست های مالیاتی، سیستم تقاضای تقریبا ایده آل درجه دوم، کشش قیمتی، آثار رفاهی، دهک های درآمدی
  • فرزاد ایوانی*، زهرا طاهر آبادی، حدیث عبدی، فرهاد شاه ویسی صفحات 79-107

    توجه به نظام مالیاتی چه در زمینه قوانین و چه در زمینه سازماندهی موردنیاز با هدف تاثیرگذاری بر جهت گیری بلندمدت اقتصادی، تامین مخارج دولت و درنهایت کمک به تحقق استراتژی توسعه اقتصادی، لازم و ضروری است. در این میان، بهره گیری موثر از عنصر منابع انسانی شاخصه ای است که توسعه اقتصادی بدون آن امکان پذیر نیست و با توجه به عوامل سازمانی می توان کشور را با تکیه بر درآمدهای مالیاتی به طور مناسب اداره نمود. در واقع بهره وری نیروی انسانی سازمان ها یکی از ویژگی های جوامع پیشرفته امروزی است. در این بین صلاحیت و رضایت شغلی می تواند یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در عملکرد سازمانی باشد. با توجه به اهمیت نیروی انسانی در موفقیت سازمان های امروزی، این پژوهش با هدف بررسی اثر صلاحیت فردی و رضایت شغلی ممیزان مالیاتی بر قدرت مالیات ستانی سازمان امور مالیاتی کشور و همچنین بررسی این اثر در حضور فشار زمانی صورت گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل کل ممیزان مالیاتی در سال 1399 می شود که به صورت تصادفی انتخاب شده اند و درنهایت 348 نمونه به منظور آزمون فرضیه ها انتخاب گردیده و با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار PLs مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داده است که صلاحیت فردی ممیزان مالیاتی بر قدرت مالیات ستانی اثر معنادار و مثبت دارد. همچنین به طور مشابه قدرت مالیات ستانی با افزایش رضایت شغلی ممیزان مالیاتی افزایش می یابد. درحالی که صلاحیت فردی و رضایت شغلی ممیزان مالیاتی در حضور محدودیت (فشار) زمان بر قدرت مالیات ستانی اثر معناداری ندارد.

    کلیدواژگان: صلاحیت فردی، رضایت شغلی، ممیزان مالیاتی، فشار زمانی، قدرت مالیات ستانی
  • محمد خیرالله پورسرائی، غلامعلی حاجی*، محمدحسن فطرس صفحات 109-130

    هدف این مقاله بررسی نااطمینانی نرخ ارز و نرخ تورم در اقتصاد ایران و تاثیر آن بر درآمدهای مالیاتی می باشد. با توجه به اینکه اقتصاد ایران به دلایل ساختاری همانند وابستگی به درآمد نفتی، تورم بالا،کسری بودجه سالانه و تلاطم های ارزی، همواره با نااطمینانی و نوسان همراه بوده است، این سوال مطرح می شود که: آیا درآمدهای مالیاتی متاثر از  آثار سوء این نااطمینانی ها بوده است؟ برای دستیابی به هدف پژوهش ابتدا نااطمینانی متغیرها  با استفاده از الگوی خودرگرسیونی واریانس ناهمسانی شرطی تعمیم یافته (GARCH) بر مبنای داده های فصلی سال های 1398 - 1369 بررسی گردیده سپس تاثیر آن ها بر درآمدهای مالیاتی در قالب یک مدل تصریح شده مورد سنجش قرار گرفت. یافته های تحقیق حاکی از تایید نااطمینانی متغیرها بوده و نشان می دهد درآمدهای مالیاتی به صورت معنی داری متاثر از تغییرات نرخ ارز و تورم می باشد. ضرایب برآوردی دو متغیر نااطمینانی، منفی است و نشان می دهد که با افزایش نااطمینانی نرخ ارز و نرخ تورم میزان حقیقی درآمدهای مالیاتی کاهش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: نااطمینانی، نرخ تورم، نرخ ارز، درآمد مالیاتی، الگوی GARCH
  • جلال دودکانلوی میلان، روح الله صدیقی* صفحات 136-156

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر بدهی و جریان های نقد آزاد بر اجتناب مالیاتی با تاکید بر نقش مالکیت نهادی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از سال 1393 تا سال 1398 بوده که در این میان با استفاده از مدنظر قرار دادن معیارهای مشخص، تعداد 77 شرکت حایز شرایط شناخته شده و به عنوان جامعه مورد بررسی در نظر گرفته شده است. داده های آماری برای آزمون فرضیه ها بر اساس بانک های اطلاعاتی سازمان بورس اوراق بهادار تهران، از سایت کدال و نرم افزار ره آورد نوین جمع آوری شده است. برای آزمون فرضیه های تحقیق از مدل رگرسیون به روش داده های تابلویی و نرم افزار 10Eviews استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که میزان بدهی بر اجتناب مالیاتی تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین جریان نقد آزاد بر اجتناب مالیاتی تاثیری ندارد. علاوه بر این نتایج نشان داد که مالکیت نهادی به عنوان متغیر تعدیلگر رابطه بدهی با اجتناب مالیاتی و همچنین رابطه جریان نقد آزاد با اجتناب مالیاتی را تعدیل نمی کند.

    کلیدواژگان: بدهی، جریان نقد آزاد، اجتناب مالیاتی، مالکیت نهادی
|
  • MohammadReza Abbasi*, Mansour Eshghpour Pages 7-23

    The Administrative Justice Court annulled the directive that was issued by the Iranian National Tax Administration. According to the directive, kindergarten, food, commuting, … subsidies are not exempt from the payroll tax. In this research, which is conducted with the descriptive-analytical approach, the exemption or the lack of exemption of the subsidies is studied with regard to the tax law. The Administrative Justice Court stated that the aforesaid subsidies are not considered “job-related benefits”. Rather, they are considered employee-related benefits. This definition is not only vague but also questionable because any payment made to the employees is for doing their job; otherwise, the aforementioned payments are baseless. However, assuming the aforesaid payments do not originate from the job and are ex gratia payments, they are subject to the incidental income tax due to the article 119 of the Tax Law, by virtue of indent 2 of article 1 of the Tax Law, whereby the incomes of natural persons are considered to be entirely subject to taxation, but if these payments are not assumed to be ex gratia payments, they are subject to the payroll tax, i.e. article 93.

    Keywords: Fringe Benefits, Employee Benefits, Payroll Tax, Administrative Justice Court, Iranian National Tax Administration
  • MohamadEsmaeel Kabazzadeh, Azita Jahanshad*, Zahra Pourzamani Pages 25-52

    The value-added tax system in Iran has recently been focused due to its infancy, and consequently many aspects of its auditing quality, and strategies for achieving and improving the quality have not been explained. Also, it is important to asses VAT taxpayers risks in order to formulate an effective plan for selecting taxpayers for tax audit with the aim of increasing efficiency and effectiveness. So, this study has aimed at not only reviewing the necessity of audit risk in the VAT system, but also factors affecting an audit risks model to establish strong and effective audit plans that are able to timely identify cases of non-compliance and tax violations. In order to determine the statistical sample, the method of systematic elimination has been used and finally a sample of 80 companies listed on the Tehran Stock Exchange for the period of 2016 and 2017 was examined. To test the research hypotheses, non-linear multiple regression analysis using logit method has been used. The results of this study show that among the effective factors on tax audit risk, taxpayer history and timely registration within the deadline set in the value added plan have a significant and inverse relationship with audit risk; Also, there is a significant and direct relationship between the size of taxpayer and tax refund, and requests with negative tax credit balance by taxpayers with audit risk, and also the results indicate that there is no significant relationship between taxpayer's top-level audit and taxpayer audit risk.

    Keywords: Value Added Tax, Tax Audit, Taxpayer Risk, Tax
  • HamidReza Farzin Mehr, Mohammad Lashkary, Sadegh Bafandeh Imandoust Pages 54-78

    Countering the excessive consumption of carbonated and sugary drinks is pursued due to internal and external consequences in many countries of the world. Price change through tax tools is one of the most important of these policies, the success of which depends to a large extent on the position of beverages among the people of any society. The purpose of this study is to evaluate the potential impact of tax policies on beverages consumption, considering that in the new VAT law the rate is higher than the standard for beverages as a health hazardous commodity. To achieve this goal by seemingly unrelated regression method in the form of an almost ideal quadratic demand system and the use of combined data on the expenditures of Iranian urban households on four commodity groups from 2006 to 2016, the beverage demand function is estimated and then price and income elasticities is Calculated. The results show that beverages in the consumption basket of all deciles of urban households are considered as a product elastic and unnecessary (luxury). Also, the study of welfare effects using the criterion of compensating variation shows that increasing the tax rate does not have much effect on reducing the welfare of consumers and households in high-income deciles suffer the most welfare losses. Therefore, the implementation of tax policies provided for in the new VAT law can have a positive and significant effect on controlling the consumption of beverages.

    Keywords: Tax Policies, Quadratic Almost Ideal Demand System, PriceElasticity, Welfare Effects, Income Deciles
  • Farzad Eivani, Zahra Taher Abadi, Hadis Abdi, Farhad Shahveisi Pages 79-107

    It is necessary to pay attention to the tax system, both in terms of laws and in terms of organization, with the aim of influencing the long-term economic orientation, financing the government, and ultimately helping to realize the economic development strategy. Meanwhile, effective use of human resources is an indicator without which economic development is not possible and according to the organizational factors, the country can be properly managed by relying on tax revenues. In fact, the productivity of human resources in organizations is one of the characteristics of today’s advanced societies. In the meantime, competence and job satisfaction can be one of the most important and influential factors in organizational performance. Considering the importance of human resources in the success of today’s organizations, this study aims at investigating the effect of individual competence and job satisfaction of tax auditors on the taxable power of the tax administration and also to examine this effect in the presence of time pressure. The statistical population of this study includes all tax auditors in 2020 who were randomly selected and finally 348 samples were selected to test the hypotheses and they were analyzed using structural equation modeling in PLS software. The results of testing the hypotheses have shown that the individual competence of the tax auditor has a significant and positive effect on the taxable power. Similarly, the power of taxation increases with the job satisfaction of tax auditors. While individual competence and job satisfaction of tax auditors in the presence of time constraints (pressure) has no significant effect on the power of taxation.

    Keywords: Individual Competence, Job Satisfaction, Tax Auditors, TimePressure, The Power of Taxation
  • Mohammad Kheirollahporsaraee, Gholamali Haji*, Mohammadhasan Fotros Pages 109-130

    Given that Iran's economy has always been accompanied by uncertainties and fluctuations due to the structural reasons such as dependence on oil revenues, high inflation, annual budget deficit and currency fluctuations, the main question is whether tax revenues have been able to neutralize or control the adverse effects of these uncertainties as a powerful financial instrument? So, we used the specified model and the Generalized Autoregressive Conditional Heteroskedastisity model (GARCH) based on quarterly data from 1990-2019 . The findings of the study confirm the uncertainty of the variables and show that tax revenues have been significantly affected by exchange rate fluctuations and inflation.

    Keywords: Uncertainties, Inflation Rate, Exchange Rate, Tax Revenue, GARCH
  • Jalal Dudkanluy Milan, Ruhollah Siddiqui* Pages 136-156

    The present study aimed at investigating the effect of debt and free cash flows on tax avoidance by emphasizing the role of institutional ownership in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The statistical population of the study includes all companies listed on the Tehran Stock Exchange from 2013 to 2019. The statistical data for testing hypotheses based on the databases of Tehran Stock Exchange Organization have been collected from Kedal website and Novin Rahavard software. To test the research hypotheses, the regression model was used using panel data method and Eviews 10 software. The findings showed that the amount of debt has a negative and significant effect on tax avoidance. Furthermore, the free cash flow has no effect on tax avoidance.

    Keywords: Debt, Free Cash Flow, Tax Avoidance, Institutional Ownership