فهرست مطالب

انتظار موعود - سال بیست و یکم شماره 73 (تابستان 1400)

فصلنامه انتظار موعود
سال بیست و یکم شماره 73 (تابستان 1400)

  • 172 صفحه، بهای روی جلد: 900,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • روح الله شاکری ‎زواردهی، زهرا عواطفی صفحه 5

    یکی از کارآمدترین حوزه‌های تاثیرگذار بر نظام آموزشی و تعلیم جوامع شیعی، بهره‌مندی از «آموزه انتظار»، به‌عنوان یکی از آموزه‌های اعتقادی و اصل بنیادین است که می‌تواند بر هدایت و رشد جامعه علمی تاثیرگذار باشد. ازجمله کارکردهای اخلاقی آموزه انتظار در فضای تعلیم و تعلم، سه مولفه شناختی، گرایشی و کارکردی، عقل‌مداری، محبت و عدالت‌محوری است. با توجه به این‌که از طرفی این عناصر سه‌گانه در متن ظهور و انتظار مطلوب نهفته و از سویی نظام‌های آموزشی مترقی و متعالی، وامدار این سه حوزه مهم اخلاقی‌اند؛ تحلیل کارکردهای این سه مولفه به‌عنوان اهداف تعلیمی و آموزشی می‌تواند نظام آموزشی را پویا، توانمند و تربیت‌محور و اهداف جامعه اسلامی را در مقام علم و عمل محقق کند. در این مقاله سعی شده است مبتنی بر روش توصیفی-تحلیلی و با الگوگیری از وضعیت مطلوب نظام آموزشی حکومت مهدوی، وضعیت موجود نظام آموزشی، در بهترین نحو سامان یابد و متناسب با اهداف هریک از حوزه‌های شناختی، گرایشی و کارکردی، بیش‌ترین استفاده و همخوانی با جامعه هدف رقم خورد. مهم‌ترین دستاورد چنین بازنگری، محقق کردن هدف متعالی تزکیه و تربیت الاهی است که نتیجه نهایی آن، سعادت و قرب الاهی است.   

    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، آموزه انتظار، تعلیم و تعلم، کارکردهای اخلاقی، عقلانیت، محبت، عدالت
  • زینب السادات حسینی، نصرت نیل ساز، فرشته سقا صفحه 25

    دسته‌ای از روایات آخرالزمانی اسلامی از فردی به نام «ابن‌ صیاد» نام برده‌اند. محدثان و دانشمندان درباره دجال بودن یا نبودن ابن ‌صیاد از گذشته تا حال به مناقشه پرداخته‌اند. دیوید‌ کوک یکی از آخرالزمان شناس‌های اسلامی، روایات در مورد ابن‌ صیاد را چرخه فرعی روایات دجال عام قرار داده و با روش تاریخ‌گذاری بر مبنای یافت ‌شدن در جوامع حدیثی، به این نتیجه رسیده است که تاریخ این روایات باید در نیمه دوم قرن سوم هجری باشد. این پژوهش با استفاده از همه روش‌های تاریخ‌گذاری مستشرقان، شامل تاریخ‌گذاری بر مبنای کهن‌ترین منبع، سندی و متنی- سندی، به تحلیل و نقد تاریخ‌گذاری کوک بر این روایات پرداخته و با بررسی گزارش‌های تاریخی و روایی، دیدگاه کوک درباره دجال بودن ابن‌صیاد را نقد می‌نماید. نتیجه آن که، روش تاریخ‌گذاری کوک برای روایات پربسامد درباره ابن‌صیاد، کارآیی لازم را ندارد و در بررسی تاریخی و روایی مشخص‌گردید که با فرض وجود تاریخی، ابن ‌صیاد دجال نیست.

    کلیدواژگان: تاریخ گذاری، روش های تاریخ گذاری، دیویدکوک، روایات آخرالزمانی، ابن صیاد
  • مسلم کامیاب صفحه 51

    «بررسی‌جریان‌های انحرافی مهدویت»، از جمله پرسمان‌‌های فربه و اندیشه خیز در عرصه مطالعاتی مهدویت است. با وجود رویکرد فراگیر به مسیله انحرافات در زمینه مهدویت، کاوش‌‌ها در مورد زمینه‌های‌گرایش به این جریان‌ها اندک است. بررسی‌های این مقاله، مقدمه‌ای است برای پاسخ دادن به این پرسش که زمینه‌‌های روانشناسی پذیرش ادعای مدعیان دروغین مهدویت کدام هستند. شناخت این زمینه ها و تلاش برای رفع خلاء‌‌های موجود بستر ساز، از جمله ضرورت‌‌های پرداختن به این مقوله‌ است. همچنین می‌توان از پیامدهای منفی‌ بر شمار اعتقادی، مانند فرقه‌گرایی، هدردادن ظرفیت‌های جامعه شیعی و تخریب اندیشه نجات‌گرایانه مهدویت جلو‌گیری کرد. نوشتار پیش رو، با روش توصیفی-تحلیلی با استناد به منابع مکتوب، منتشر شده و غیر مکتوب نظیر فایل‌‌های صوتی، تصویری و پرونده‌‌های قضایی برخی از مدعیان دروغین مهدوی؛ در صدد بازنمود برخی از زمینه‌‌های روان شناسی موثر بر ادعای دروغین مهدویت است. نتایج تحلیل و ترکیب داده‌های جمع‌آوری شده نشان می‌دهد که برخی از زمینه‌‌ها در میان مریدان موجود است، مانند «ضعف عزت نفس»، «ساده انگاری» و «انگیزه پیشرفت مریدان» «قدرت طلبی» و «اختلال شخصیت». برخی از مریدان، بر ایجاد بسترهای جذب مدعیان تاثیرگذار است؛ و این‌ها افزون بر عواملی است مانند «ارتباط گیری  موثر  و شخصیت کاریزماتیک مدعی». که خود، بر این فرایند مرید و مریدپروی بسیار موثر است.

    کلیدواژگان: مهدویت، مدعیان دروغین، زمینه های روانشناسی، ایران معاصر
  • مهراب صادق نیا صفحه 71

    «مسیحانمایی» چون کابوسی موعودباوری را تهدید می‌کند. نهاد دین همواره خود را با تهدید پیدایش جریان‌های مدعی مسیحا روبه‌رو دیده و معمولا از آن به عنوان جریان‌های انحرافی و بدعت‌آمیز یاد شده است. با ورود به دنیای جدید، جریان‌های مسیحانما به دلیل تاثیری که صورت‌بندی‌های اجتماعی داشتند، به موضوع مورد علاقه اندیشمندان علوم انسانی و به ویژه جامعه‌‌شناسان تبدیل شدند. این مقاله کوشیده است با رجوع به ادبیاتی که شماری از جامعه‌شناسان در این زمینه تولید کرده‌اند، نشان دهد که از دیدگاه آنان، مهم‌ترین دلایل پیدایش مسیحانمایان چیست. رویکرد این مقاله کیفی و اکتشافی است و با تحلیل محتوای عرفی نظریه‌های ارایه شده، به نظم‌دهی عوامل پیدایش مسیحاهای دروغین از منظر اندیشمندان پرداخته است. بر اساس آنچه در نتیجه‌گیری آمده است، این عوامل را می توان در سه دسته‌ «عوامل تعیین کننده»، «اثرگذار» و «شتاب‌دهنده» بخش‌بندی کرد. در این تحقیق، بی‌سامانی اجتماع به مثابه عامل تعیین‌کننده معرفی شده است و نیز ناکارآمدی سیستم، نارضایتی عمومی، فقدان دولت، بی‌سامانی توده، محقق نشدن آرمان‌های جمعی، گذار ارزشی، افتراق ارزشی، و چالش‌های فراگیر به عنوان عوامل اثرگذار معرفی شده‌اند.           

    کلیدواژگان: مسیحانمایان، هزاره گرایی، مسیحاهای دروغین، جامعه شناسی مسیحاباوری، پیدایش مسیحاباوران
  • مهدی یوسفیان، عبدالقادر احمدی صفحه 99

    «مهدویت»، از باورهای ‌اسلامی است که در روایات پیامبر؟صل؟ ریشه دارد. بیش تر اهل‌سنت بر این باورند که مهدی مژده داده شده در روایات متواتر،‌ هنوز به دنیا نیامده است و فرد مشخصی نیست؛ بلکه هرکسی از نسل پیامبر؟صل؟ و از فرزندان حضرت زهرا؟عها؟ که بتواند به عدالت قیام کند، می‌تواند مصداق مهدی باشد. بر این رویکرد، «مهدویت نوعی» اطلاق می گردد. این‌دسته، ابعاد دیگری از مسیله مهدویت را در کلام پیامبر؟صل؟، نادیده گرفته‌اند؛ مانند لزوم وجود حجت زنده بر زمین در هر زمان و وجوب معرفت و شناخت مصداق عینی امام زمان؟عج؟ که مصداق آن در سخنان پیامبر؟صل؟ به عنوان نهمین فرزند از نسل امام حسین(ع) بیان گردیده است.
    این پژوهش‌، با روش توصیفی-تحلیلی، به بررسی و نقد رویکرد «مهدویت نوعی» در اهل‌سنت معاصر، پرداخته و نشان می‌دهد که ادعاها و دلایل آنان براساس مبانی مورد پذیرش خودشان، مخدوش می‌باشد و رویکردشان، بیش تر بر تعصبات مذهبی استوار است تا تحقیقی علمی.

    کلیدواژگان: مهدویت، مهدویت نوعی، مهدویت شخصی، اهل سنت معاصر، بررسی و نقد
  • کاظم استادی صفحه 127

    توقیعات منسوب به امام عصر؟عج؟، همه به دوره غیبت صغرا متعلق هستند. در این میان، دو یا سه توقیع منسوب به شیخ مفید، با تاریخ‌های 410 و 412ق، در نسخه کتاب الاحتجاج منسوب به طبرسی، گزارش شده؛ که به عصر غیبت کبرا مربوط هستند. برخی از اندیشمندان، در انتساب و اعتبار آن ها، تشکیک کرده‌اند. از سوی دیگر، تحقیقات جدید نشان می‌دهند که این توقیعات از امام زمان؟عج؟ و برای شیخ مفید نیستند. با توجه به عدم انتساب و اعتبار توقیعات منسوب به شیخ مفید به امام عصر؟عج؟؛ این سوال به وجود می‌آید که اگر این توقیعات موجود در کتاب احتجاج، از امام زمان؟عج؟ و برای شیخ مفید نیستند؛ برای چه کسانی هستند؟ چگونه می‌توان این نامه‌ها را به شخص دیگری استناد داد؟ یا چه دلایلی و قراینی وجود دارند که نشان دهند، این توقیعات به شخص بخصوصی متعلق هستند؟ پژوهش حاضر، با ذکر مقدماتی، به شواهدی می‌پردازد که نشان می‌دهد این توقیعات، به احتمال بسیار قوی، نامه‌های رد و بدل شده میان ناصر کبیر اطروش و ابن‌نعمان، حاکم ساریه طبرستان، هستند؛ که به واقعه فتنه حسن بن قاسم، و کمک‌ رسانی لیلی بن نعمان به بازگشت ناصر للحق به حکومت مربوط هستند.

    کلیدواژگان: غیبت کبرا، الاحتجاج، توقیعات امام زمان؟عج؟، شیخ مفید، ناصر اطروش، لیلی بن نعمان
  • صفحه 158
|
  • Rouhollah Shakeri Zawardehi, Zahra Avatefi Page 5

    One of the most effective areas affecting the education system of Shiite communities is benefiting from the “doctrine of awaiting”, as one of the belief teachings and fundamental principles that can influence the guidance and growth of the scientific community. Among the ethical functions of the creed of awaiting in the atmosphere of education are the three cognitive, tendency and functional components of rationalism, kindness tendencies and justice orientations. Considering the fact that these three elements are concealed in the context of the desired appearance and awaiting and on the other hand, advanced and transcendent educational systems are indebted to these three important areas of ethics; analyzing the functions of these three components as the goals of teaching can make the educational system dynamic, capable and education-oriented and achieve the goals of Islamic society at the level of knowledge and action. In this article, based on the descriptive-analytical method and by modeling the optimal situation of the educational system of Mahdavi government, the current situation of the educational system is organized in the best way and in accordance with the goals of each cognitive, orientation and functional areas, maximum use and consistency with the target community. The most important achievement of such review is the realization of the transcendental goals of purification and Devine training the result of which is Devine prosperity and closeness.

    Keywords: Islamic morals, the doctrine of awaiting, the ethical functions, rationality, kindness, justice
  • Zeynab Sadat Husseini, Nosrat Niel Saaz, Fereshteh Sagha Page 25

    A group of Islamic apocalyptic narrations have mentioned a person named "Ibn Sayyad". Narrators and scholars have debated whether Ibn Sayyid would be the Antichrist or not from the past to the present. David Cook, one of the apocalyptic Islamic scholars, has considered the narrations about Ibn Sayyad as a sub-cycle of the narrations of the Antichrist and by the method of dating based on being found in the hadith collections has concluded that the history of these narrations should be in the second half of the third century AH. Using all methods of Orientalist historiography, including dating based on the oldest source, document and text-document, this study analyzes and criticizes Cook's historiography on these narrations and examines Cook's view on Ibn Sayyid being the antichrist by examining historical and narrative reports. As a result, Cook's method of historiography is not effective for the most frequent narrations about Ibn Sayyid, and in the study of history and narration, it was determined that Ibn Assyad is not the Antichrist, assuming his historical existence.

    Keywords: dating, dating methods, David Cook, apocalyptic narratives, Ibn Sayyad
  • Moslem Kamyab Page 51

    "Study of deviant movements of Mahdism" is one of the great and thought-provoking questions in the field of Mahdism studies. Despite the pervasive approach to the issue of deviations in the field of Mahdism, there is little research on the grounds of inclination to these movements. The reviews in this article are a prelude to answering the question of what are the psychological grounds for accepting the false claims of Mahdism. Knowing these areas and trying to fill the existing gaps paving the ground for it are among the necessities to address this issue. It is also possible to avoid the numerous numbers of negative consequences on beliefs, such as sectarianism, wasting the capacities of the Shiite community and destroying the salvific idea of Mahdism. The following article, with descriptive-analytical method with reference to written, published and unwritten sources such as audio, video files and court cases of some false claimants of Mahdavi, seeks to represent some areas of psychology affecting the false claim of Mahdism. The results of analyzing and combining the collected data show that some areas exist among the disciples, such as "low self-esteem", "simplification" and "motivation for the progress of the disciples", "power-seeking" and "personality disorder". Some followers influence the establishment of platforms for attracting claimants; and these are in addition to factors such as "effective communication and charismatic personality of the claimant,” which, in itself, is very effective in this process of discipleship and disciple-training.

    Keywords: Mahdism, false claimants, psychological fields, contemporary Iran
  • Mehrab SadeghNiay Page 71

    "False christianity" threatens the faith in the promised like a nightmare. The institution of religion has always faced the threat of the emergence of movements claiming to be Messiah and has often been referred to as deviant and heretical movements. Entering the new world, the false Christian movements became the subject of interest of humanities thinkers, especially sociologists, because of the influence they had over social formulations. This article has tried to show what the most important reasons for the emergence of false Christs in their view, referring to the literature produced by a number of sociologists in this field. The approach of this article is qualitative and exploratory and by analyzing the customary content of the presented theories, it has regulated the factors of the emergence of false Christs from the perspective of thinkers. Based on what is concluded, these factors can be divided into three categories: "determining factors", "effective factors" and "accelerator factors". In this study, social disorder has been introduced as a determining factor and also system inefficiency, public dissatisfaction, lack of government, mass disorder, failure to achieve collective ideals, value transition, value differentiation, and pervasive challenges have been introduced as influential factors.

    Keywords: false Christs, millennialism, false Messiahs, sociology of beliefs on Christs, origin of Christianity
  • Mahdi Yousofiyan, Abd Alghader Ahmadi Page 99

    "Mahdism" is one of the Islamic beliefs which has its roots in the narrations of the Prophet (pbuh). Most Sunnis believe that the Mahdi promised in successive narrations has not yet been born and is not a specific person; rather, everyone from the generation of the Prophet (pbuh) and from the children of Hazrat Zahra (a.s) who can rise to justice can be an example of the Mahdi. This approach is called "a typical Mahdism". In this regard, other aspects of the issue of Mahdism have been ignored in the words of the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him); like the necessity of having a living proof on earth at any time and the necessity of knowing and recognizing the objective example of the Imam of the Age (a,s), the example of which in the words of the Prophet (a.s) is mentioned as the ninth child of the generation of Imam Hussein (a.s). This descriptive-analytical study examines and criticizes the approach of "typical Mahdism" in contemporary Sunnis and shows that their claims and reasons are distorted based on their own accepted principles and their approach is based more on religious prejudices rather than scientific research.

    Keywords: Mahdism, typical Mahdism, personal Mahdism, contemporary Sunni, review, critique
  • Kazem Ostadi Page 127

    The inscriptions attributed to Imam al-Asr (as) all belong to the period of minor occultation. In the meantime, two or three inscriptions attributed to Sheikh Mufid, dated 410 and 412 AH, have been reported in the copy of the book Al-Ihtijaj attributed to Tabarsi, which are related to the era of greater occultation. Some thinkers have been skeptical of their attribution and validity. On the other hand, new research shows that these inscriptions from the Imam of the Age (a.s) for the Sheikh Mufid. Due to the lack of attribution and validity of the inscriptions attributed to Sheikh Mufid written to Imam of the Age (a.s), the question arises that if these inscriptions in the book of Al-Ihtijaj are not from the Imam of the Time (a.s) to the sheikh, whom are they for? How can these letters be cited to someone else? Or what are the reasons and evidences to show that these petitions belong to a certain person? The present study, mentioning a preliminary introduction, deals with the evidences that show that these inscriptions are most likely the letters exchanged between Nasser Kabir Atroush and Ibn Numan, the ruler of Sariyeh Tabarestan, which are related to the sedition of Hassan ibn Qasim, and the assistance of Lily ibn Nu'man to the return of Nasser al-Lahaq to the government.

    Keywords: greater occultaion, Al-Ihtijaj, Imam of the Time’s (a.s) inscriptions, Sheikh Mufid, Nasser Atroush, Lily Ibn Numan