فهرست مطالب

نشریه پژوهش های علوم و فنون دریایی
سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بابک طالبی، نوشین سجادی، ترانه شارمد صفحات 1-14

    شناسایی منابع آب آشامیدنی مناسب، وابسته به روش هایی است که بایستی همواره انتخاب صحیح و منطقی را به همراه داشته باشد. یکی از این روش ها تحلیل سلسله مراتبی (AHP) است که تلفیق آن با سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، از جمله ابزارهای ارزیابی برای مدیریت آب های زیرزمینی به شمار می رود. هدف اصلی در این مطالعه سنجش کیفیت آب زیرزمینی برای مصارف آشامیدن در منطقه دشت قزوین می باشد. برای تهیه نقشه کیفیت آب زیرزمینی این منطقه در سال 1392، از پارامترهای کیفی 17 حلقه چاه شامل کل ذرات جامد محلول، سختی کل، سدیم، کلرو سولفات نمونه برداری شد. ابتدا نقشه پهنه بندی پارامترهای مذکور با استفاده از روش درون یابی مجذور عکس فاصله (IDW) رسم شده و پس از آن طبقه بندی نقشه ها براساس روش شولر صورت گرفت. سپس وزن دهی پارامترهای مربوطه با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی انجام شد. در مرحله آخر نقشه های طبقه بندی شده در وزن هایشان ضرب و با یکدیگر تلفیق و در نهایت نقشه کیفیت آب زیرزمینی منطقه مورد مطالعه ایجاد گردید. نتایج بیانگر آن است که حدود 83 درصد منطقه مورد مطالعه در محدوده خوب و قابل قبول قرار دارد و حدود 17 درصد در محدوده نامناسب و بد قرار دارد. این نتایج نشان می دهد که قسمت عمده آب منطقه مورد مطالعه در دشت قزوین وضعیتی مطلوب و مناسب دارد و قسمت های شرقی و مرکزی از لحاظ مصارف شرب قابل قبول می باشند.

    کلیدواژگان: آب آشامیدنی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، AHP، دشت قزوین
  • حمید قزوینی، عبدالرحیم وثوقی، عباس متین فر صفحات 15-23

    در این تحقیق اثر پوست سبز گردو بر روی رنگ ماهی کوی (Cyprinus carpio) مورد مطالعه قرار گرفته است. تعداد 60 عدد ماهی کوی با میانگین وزن 06/0 ±50/1 گرم و میانگین طول 48/1±00/53 میلی متر در قالب 3 تیمار و یک گروه شاهد و هر کدام با سه تکرار تقسیم شدند. 12 عدد آکواریوم به ابعاد 40×33×50 سانتی متر آماده و 5 قطعه ماهی به هر کدام اضافه شد. گروه شاهد با غذای فاقد افزودنی (غذای پایه) تغذیه گردید. تیمار اول با غذای حاوی 1/0 درصد، تیمار دوم با 2/0 درصد و تیمار سوم با غذای حاوی 3/0 درصد پودر سبز گردو تغذیه گردیدند. مدت 8 هفته (56 روز) دوره پرورش به طول انجامید. هر 20 روز یک بار زیست‎سنجی شامل وزن سنجی و طول سنجی انجام گردید. پس از پایان دوره پرورش از هر تیمار تعداد 3 عدد ماهی به صورت تصادفی انتخاب گردید و برای ارزیابی میزان تغییر رنگ ایجاد شده از سیستم رنگ سنجی L*a*b* با استفاده از دستگاه CHROMA METER CR-40 استفاده شد. در نتایج بدست آمده از نظر هر سه مولفه تفاوت معنی داری مشاهده نشد. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که استفاده از پوست سبز گردو در جیره ماهی کوی سبب تاثیر معنی داربر روی شاخص های رنگ ظاهری نشده است (05/0≤P).

    کلیدواژگان: پوست سبز گردو، رنگ، کوی (Cyprinus carpio)
  • شیرین زرین کمر مجد، پری سیما کتیرایی بروجردی صفحات 24-39

    تغییر اقلیم و پیامدهای آن از مهم ترین موضوعات زندگی بشر در دهه های اخیر است. تغییر در توزیع درون سالانه بارش و فصل پذیری می تواند نمودی از تغییر اقلیم باشد. علاوه بر آن تغییر در فصل پذیری و تاخیر یا تقدم بارش های فصلی برای تصمیم گیری های کلان در زمینه های کشاورزی و هیدرولوژی تاثیرزیادی دارد. در پژوهش حاضر برای بررسی چگونگی توزیع درون سالانه بارش به صورت کمی، ابتدا شاخص فصل پذیری و همچنین ناهنجاری های نرمال شده بارش فصلی در 33 ایستگاه سینوپتیک در سراسر ایران محاسبه و چگونگی توزیع مکانی و فصل پذیری ایستگاه ها در ایران مطالعه و سپس روند تغییرات آن طی دوره 1977 الی 2006 با استفاده از آزمون من-کندال بررسی شده است.نتایج نشان می دهد که ایستگاه گرگان در جنوب شرق دریای خزر کوچکترین و ایستگاه بندرعباس در جنوب و کنار خلیج فارس بزرگترین فصل پذیری را دارند. طی دوره آماری مورد بررسی در اغلب ایستگاه ها تمایل به تمرکز بارش در بعضی ماه های خاص وجود دارد (روند افزایشی تنها در سه ایستگاه معنی دار است). از طرفی بیشینه فصل پذیری در اغلب ایستگاه ها پس از دهه 1990 در ایران مشاهده شده است. روند ناهنجاری های بارش فصلی در هر چهار فصل در مناطق شمال غربی منفی است اما در مناطق مرکزی و غربی روند تغییرات ناهنجاری ها در اکثر ایستگاه ها مثبت است. بیشترین تعداد روند معنی دار مربوط به فصل زمستان است.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، ناهنجاری بارش، شاخص فصل پذیری، روند فصل پذیری، روند ناهنجاری بارش
  • مهناز سادات صادقی، مژگان امتیازجو، مریم مطیعیان نجار صفحات 40-48

    به منظور بررسی و مقایسه میزان تجمع دو فلز سنگین سرب و کادمیوم در ماهی گیش خال سفیدCarangoides malabaricusدر آب های خلیج فارس (محدوده استان هرمزگان) طی فصل سرد (بهمن ماه 1390) و فصل گرم (مرداد ماه 1391) نمونه برداری از ماهی مذکور در حد فاصل بندرتیاب تا شهر بندرعباس در استان هرمزگان صورت پذیرفت. بعد از زیست سنجی نمونه ها، بافت های کبد و عضله جداسازی و توسط روش Microwave digestionآماده و سپس توسط دستگاه جذب اتمی کوره ای میزان تجمع فلزات سنگین فوق در بافت ها اندازه گیری گردید. براساس نتایج به دست آمده حداکثر میانگین تجمع فلزات در بافت های کبد و عضله متعلق به سرب به ترتیب با 0235/0± 1470/0 و 0125/0± 0399/0 میکروگرم بر گرم و حداقل آن در بافت های کبد و عضله متعلق به کادمیوم به ترتیب0105/0±0297/0 و0005 /0± 0036/0 میکروگرم بر گرم بود. مقایسه میانگین غلظت سرب و کادمیوم بین بافت های کبد و عضله تفاوت معنی داری را نشان می دهد (05/0P<). میانگین غلظت سرب و کادمیوم در بافت های کبد و عضله بین دو فصل تفاوت معنی داری نداشت (05/0≤P). مقایسه نتایج این تحقیق با استانداردهای جهانیWHO وEPA نشان دهنده پایین تر بودن میزان تجمع این فلزات از حد مجاز جهانی می باشد.

    کلیدواژگان: سرب، کادمیوم، خلیج فارس، استان هرمزگان، ماهی گیش خال سفید Carangoides malabaricus
  • آیین محمدرضایی، سورنا ابدالی، ایوب یوسفی جوردهی، زهرا سالاری صفحات 49-63

    به منظور تعیین سمیت حاد فلز سنگین مس بر برخی شاخص های خون تاسماهی شیپ، 120 قطعه ماهی در مجاورت غلظت های صفر (شاهد)، 1 ، 5 و 10 میلی گرم در لیتر نیترات مس (Cu(NO3)2) قرار گرفتند. در غلظت های 5 و 10 میلی گرم در لیتر همه ماهی ها بعد از 24 ساعت تلف شدند و فقط در گروه شاهد و تیمار 1 میلی گرم در لیتر همه ماهی ها تا 96 ساعت زنده ماندند. نتایج نشان داد که سطوح هموگلوبین (Hb) با افزایش غلظت مس و با گذشت زمان به طور معنی داری افزایش یافت (05/0 > P). تعداد گلبول های قرمز (RBC) در غلظت های 5 و 10 میلی گرم در لیتر در 24 ساعت کاهش معنی داری نشان داد (05/0 > P). درصد هماتوکریت (Hct) از 4/3 ± 33/22 درصد در تیمار شاهد به 4/4 ± 45 درصد در غلظت 10 میلی گرم در لیتر مس در 24 ساعت افزایش یافت (05/0 > P). تعداد گلبول های سفید (WBC) کاهش معنی داری نسبت به گروه شاهد داشت (05/0 > P). حجم متوسط گلبول قرمز (MCV) از 3/5 ± 6/148 فمتولیتر در گروه شاهد به 1 ± 274 فمتولیتر در غلظت 10 میلی گرم در لیتر در 24 ساعت رسید (05/0 > P).میانگین هموگلوبین ذره ای (MCH) در گروه شاهد 20 ± 8/31 گرم در دسی لیتر بود و به 30 ± 4/50 گرم در دسی لیتر در تیمار 10 میلی گرم در لیتر در زمان 24 ساعت رسید (05/0 > P). میانگین غلظت هموگلوبین ذره ای (MCHC) به بیشترین میزان(9/4 ± 03/50 پیکوگرم) در تیمار 1 میلی گرم در لیتر در زمان 96 ساعت رسید. تعداد لنفوسیت ها از 1 ± 66/62 درصد در گروه شاهد به 2/1 ± 70 درصد در تیمار 5 میلی گرم در لیتر در زمان 24 ساعت کاهش در غلظت 1 میلی گرم در لیتر به طور معنی داری افزایش (5/2 ± 82 درصد) در زمان 48 ساعت داشت (05/0 > P). تعداد مونوسیت ها از 5/1 ± 66/3 درصد در گروه شاهد به کمترین میزان (5/0 ± 66/0 درصد) در تیمار 1 میلی گرم در لیتر رسید (05/0 > P). از نتایج تحقیق انجام شده می توان دریافت که گرچه مس یک فلز ضروری برای انجام بسیاری از فرآیندهای فیزیولوژیکی است؛ ولی غلظت بیش از حد مجاز آن اثرات سمی شدیدی بر بچه ماهی شیپ نشان داد.

    کلیدواژگان: مس نیترات، شاخص های خونی، بچه تاسماهی شیپ (Acipenser nudiventris)
  • بابک کرمی، یزدان مرادی، عباس مطلبی، مهدی سلطانی، سپیده حسینی، سید ابراهیم حسینی صفحات 64-87

    در این پژوهش اثر انجماد کند و تند بر روی ترکیبات تقریبی (proximate composition) ، میزان آبچک (Drip)، خصوصیات حسی (sensory properties) و تغییرات بافت (Microstructure) ماهی تیلاپیای قرمز مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور فیله های ماهی تیلاپیا قرمز (Oreochromis niloticus) به دو روش انجماد کند و تند منجمد، بسته بندی و در دمای 18- درجه سانتی گراد به مدت شش ماه نگهداری شدند. تغییرات پروتیین، چربی، خاکستر، رطوبت، مقدار آبچک و خصوصیات حسی فیله ها به صورت ماهانه مورد بررسی قرار گرفت. همچنین تغییرات بافتی هر دو ماه یک بار با میکروسکوپ الکترونی SEM بررسی شد. نتایج نشان داد که مقدار رطوبت، خاکستر، پروتیین و چربی در فیله تیلاپیای قرمز تازه به ترتیب 06/78، 38/1، 26/20، 68/1درصد بود که مقدار آن ها در زمان انجماد دچار تغییرات گردید. تغییر ترکیبات تقریبی در نمونه های منجمد شده به روش انجماد تند به طور معنی داری کمتر از نمونه های با انجماد کند بود (05/0<p). به طوریکه میزان رطوبت، خاکستر، پروتیین و چربی در تیمارهای حاصل از انجماد کند به ترتیب به میزان 56/73، 76/2، 56/17، 73/0 درصد و برای نمونه های حاصل از انجماد تند به ترتیب به 31/76، 89/1، 01/18، 18/1 درصد رسید. محاسبه مقدار آبچک نشان داد که نمونه های منجمد شده به روش کند، آبچک بیشتری از نمونه های منجمد شده به روش تند بودند و این میزان برای نمونه های حاصل از انجماد کند و تند به ترتیب 4/11 و 1/6 درصد بود. از نظر ارزیابی حسی نمونه های انجماد تند از امتیاز بیشتری نسبت به انجماد کند برخوردار بود. بررسی عکس های میکروسکوپ SEM از ساختمان داخلی نیز نشان داد که با افزایش مدت زمان نگهداری، تخریب ساختمان داخلی فیله ها افزایش می یابد. این تخریب در نمونه های منجمد شده به روش انجماد تند کمتر از نمونه های انجماد کند بود.

    کلیدواژگان: تیلاپیای قرمز (Oreochromis niloticus)، انجماد تند، انجماد کند، ارزش غذایی، میکروسکوپ الکترونی
  • محمد ولایت زاده صفحات 88-100

    تحقیق حاضر در سال 1391 با هدف تعیین فلزات سنگین آهن، روی و مس در عضله هشت گونه ماهی بومی شامل شیربت (Barbus grypus)، بنی (Barbus sharpeyi)، گتان (Barbus xanthopterus)، برزم (Barbus pectoralis)، حمری (Carasobarbus luteus)، بیاه (Liza abu)، انزه (Barbus esocinus) و شلج (Aspius vorax) انجام شد. 72 نمونه ماهی از تالاب هورالعظیم استان خوزستان تهیه شد. جهت استخراج فلزات از بافت های مورد مطالعه، از روش هضم تر استفاده شد و تعیین غلظت فلزات سنگین به وسیله دستگاه جذب اتمی Perkin Elmer 4100صورت پذیرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS.17 و به کمک آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) انجام شد که وجود یا عدم وجود اختلاف معنی دار در سطح معنی داری 5 درصد تعیین گردید. میانگین میزان آهن، روی و مس در عضله ماهیان به ترتیب 26/0±39/11، 38/0±94/12 و 04/0±62/0 میلی گرم در کیلوگرم وزن تر به دست آمد. نتایج نشان داد که میزان آهن در عضله ماهیان مختلف مورد مطالعه اختلاف معنی داری نداشت (05/0≤P). میزان عنصر روی در عضله ماهی شیربت نسبت به سایر ماهیان اختلاف معنی داری داشت (05/0>P). میزان مس در عضله ماهیان مورد مطالعه اختلاف معنی داری داشت (05/0>P). میانگین میزان روی و مس در عضله ماهیان پایین تر از آستانه مجاز استاندارد سازمان بهداشت جهانی (WHO) بود.

    کلیدواژگان: ماهی، عضله، فلزات سنگین، تالاب هورالعظیم، استان خوزستان
  • ارمغان دامغان پور، رضوان موسوی ندوشن، منصور شریفیان صفحات 100-115

    هدفاز انجام این تحقیق بررسی عملیات بیمه گری و شناسایی منابع و عوامل خطرآفرین (Risk Factors) در سطح مزارع پرورشی و ارزیابی مخاطره و ریسک های برخاسته از عوامل مدیریتی به عنوان خطاهایمدیریتی ناشی از مدیریت نادرست (Mismanagement) می باشد. این تحقیق به شیوه میدانی و با استفاده از تکمیل پرسشنامه به صورت مصاحبه از پرورش دهندگان 22 مزرعه منفرد پرورش ماهیان قزل آلای رنگین کمان استان قزوین در سال 1393 صورت پذیرفت. در تحقیق حاضر، با مشخص کردن سهم هر یک از عوامل با توجه به درصد وقوع و برآورد میزان خسارت وارده در بازه زمانی بیست ساله 1373 تا 1393 الگوی بیمه پذیری مزارع سردابی این استان، با توجه به ضرایب بدست آمده از آنالیز آماری پرسشنامه ها به روش توصیفی و با استفاده از آزمون فاکتور (FA) با روش استخراج مولفه های اصلی (PCA) تعیین گردید. نتایج نشان داد که مخاطرات ناشی از عوامل مدیریتی در این استان بیشتر از عوامل ناشی از رخدادهای طبیعی در بروز خسارت نقش دارند، این در حالی است که در سبد پوشش بیمه ای سهم عوامل مدیریتی بسیار ضعیف و کمرنگ است و لازم است نحوه پوشش بیمه ای مربوطه مورد تجدید نظر و اصلاح قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بیمه آبزیان، عوامل مدیریتی، عوامل قهری، ماهیان سردآبی، قزل آلای رنگین کمان
|
  • B. Talebi, N. Sajadi, T. Sharmad Pages 1-14

    Identifying acceptable drinking water sources depend on the methods which always incorporate the correct and logical choices. One of these methods is combination of Analytical Hierarchy Process (AHP) and Geographic Information System (GIS), which is one of the appropriate assessment tools for groundwater management. The main objective of this study is to evaluate groundwater quality for drinking purposes in Qazvin plain. In order to build the groundwater quality map of this area, water quality parameters of 17 wells including total dissolved solids, hardness, sodium, chloride and sulfate during 2013 was measured. At the first step, the zoning map parameters were drawn by Interpolation method, Inverse Distance Weighted (IDW), then classifications of maps were prepared based on Schoeller method. Afterwards the weights of the parameters were determined with the help of AHP. In the final stage, groundwater quality map of the study area was created by multiplying their combined weights to related zones. The results showed that about 83 percent of the area water quality is good and acceptable and about 17 percent is inappropriate. It could be concluded that most of the water in the study area in the Qazvin plain has good quality while central and eastern parts have more drinkable water sources.

    Keywords: drinking water, Geographic Information System, AHP, Qazvin Plain
  • H. Ghazvini, A. Vosoughi, A. Matinfar Pages 15-23

    In this study the effect of oral administration of green skin of walnuts on the growth and color of Koi fish (Cyprinus carpio) has been studied in 60 Koi fishof average weight of 1.50±0.06g and average length of 53.00±1.48mm in 3 treatments and 1 control and each with 3 replicates.Twelve aquariumsof 33×40×50 dimension were used. The control group had no food additives (basic food was fed). First treatment with food containing 0.1 percent, second treatment with food containing 0.2 per cent, third treatment with food containing 0.3 percent green skin of walnut was fed for 8 weeks (56day) breeding period. Every 20 days once, biometry including gravimetric and length measurement was done. Also, at the end of the period from each treatment, 3 fish were selected at to random.To asses the color change, the colorimetric system L*a*b* was used, using device CHROMA METER CR_40. There was no significant difference regarding all three factors. Generally, it can be concluded that the use of green skin of walnuts to fish food ration, cause no impact on some growth factors and as well as survival rate and food conversion rate, but the apparent color index impact was significanot(P≥0.05)

    Keywords: Green skin of walnuts, Koi fish (Cyprinus carpio), coloration parameters
  • S. ZarrinkamarMajd, P. S. Katiraie-Boroujerdy Pages 24-39

    Rainfall change as a result of climate change is one of the important issues of recent decades. Climate change can be represented as changes in the inter-annual precipitation distribution and seasonality. Furthermore, the seasonality changes and the transposition of the seasonal precipitation are very important for agricultural and hydrological domains decision makings. In this paper, in order to quantitatively investigat the inter-annual distribution of precipitation, at first the seasonality index and the normalized seasonal precipitation anomaly are calculated. For this purpose the monthly rainfall of 33 synoptic stations are used over Iran. The spatial distribution of the seasonality index average and also the year occurrence of maximum and minimum index for each station are identified. Then the significant trends of seasonality indices and also the normalized seasonal precipitation anomaly are examined using Mann-Kendall test for the period 1977-2006.The results show the minimum seasonality index for Gorgan station in the south east of the Caspian Sea, and the maximum seasonality index for Bandarabas station in the south of the country (the coast of the Persian Gulf). The precipitation tends to be concentrated in few months of the year in most stations for the study period (only three stations show significant trends). The maximum seasonality index is observed after 1990 in most stations. However, the trends of seasonal rainfall anomalies for all four seasons in the northwest parts of Iran are negative, but in the central and western regions changes in anomaly trends are positive. This means that seasonal rainfall year to year variations are reduced in the northwest of the country. Highest number of significant trends is observed in winter precipitation.

    Keywords: Climate Change, precipitation anomaly, seasonality index, seasonality trend, precipitation anomaly trend
  • M. S. Sadeghi, M. Emtiazju, M. Motieiannajar Pages 40-48

    To survey and compare heavy metal (Pb, Cd) accumulation in Carangoides malabaricus in Persian Gulf waters (Hormozgan Province), sampling of this fish catches was done seasonally from Tiab port to Bandar Abass city during winter and summer of 2012. After biometry of the fish, muscle and liver tissues were separated. The amount of Pb and Cd were measured by an atomic absorption instrument (Varian - model GTA 100).The results of lead concentration in liver and muscle tissues were 0.1470±0.235 and 0.0399±0.0125 µg/g, respectivelyand Cd levels in liver and muscle tissues were 0.0297±0.0105 and 0.0036±0.0005 µg/g respectively.. The difference between the average concentration of Pb and Cd in liver and muscle tissues was significant (p<0.05). Average concentrations of Pb and Cd in liver and muscle tissues were not difference significantly between two seasons (p≥0/05). The comparison of the results with permissible limits of WHO, EPA and UK showed that the concentrations of these metals are lower than international permissible limits.

    Keywords: Pb, Cd, Persian Gulf, Hormozgan province, Carangoides malabaricus
  • A. Mohamadrezayei, S. Abdali, A. Yousefi Jourdehi, Z. Salari Pages 49-63

    To study the effect of copper toxicity on some hematological indices of Acipenser nudiventris, a group of 120 fish were exposed to different concentrations of copper nitrate (Cu(NO3)2) (0, 1, 5, 10 mg/lit). The results showed that the level of hemoglobin (Hb) was increased with the increase in the concentration of copper and also time (P < 0.05). For the concentrations of 5 and 10 mg/lit, the numbers of red blood cells (RBC) were considerably reduced after 24 hours (P < 0.05). After 24 hours, the percent of hematocrit (Hct) was increased and the number of white cells (WBC) was decreased, and the volume of red blood cells (MCV) was considerably increased for all concentrations (P < 0.05). The average of hemoglobin concentration (MCHC) did not change and was the same in all concentrations after 24 and 48 hours (P ≥ 0.05) but was increased considerably after 72 and 96 hours (P < 0.05). The average of hemoglobin concentration (MCH) was increased considerably in 10 mg/lit concentration after 24, but was increased considerably in 1 mg/lit after 72 and 96 hours (P < 0.05). The results of differentiation counting of leucocytes showed that with increase in copper concentration and time, the number of lymphocytes in the 5 and 10 mg/lit concentrations were decreased considerably after 24 hours, but were increased in 1 mg/lit concentration after 48 hours (P < 0.05). The number of monocytes was considerably decreased after 24 and 48 hours in all concentrations, but was considerably increased in 1 mg/lit after 72 hours (P < 0.05). The number of eutrophil was considerably increased in 5 and 10 mg/lit after 24 hours, but was considerably decreased in 1 mg/lit after 48 and 72 hours (P < 0.05). The study showed that although the copper is an essential element for most of physiologic processes but it showed severe toxic effects on the Acipenser nudiventris,

    Keywords: Copper nitrate, Blood indices, Acipenser nudiventris
  • B. Karami, Y. Moradi, A. Motalebi, M. Soltani, S. Hosseini, S. E. Hosseini Pages 64-87

    The aim of this study was to investigate the effects of slow and quick freezing on proximate compositions, drip loss, sensory properties changes, and microstructure of Red Tilapia (Oreochromis niloticus × Tilapia mosambicus) fillets. For this reason, skinned and deboned tilapia fillets were frozen by slow and quick frozen methods. The samples were packed and storedat -18 °C for six months. Proximate composition, drip loss, and sensory evaluation of the samples were determined every month. Microstructure of the samples was studied using Scanning Electron Microscopy (SEM) every two months. Results indicated that fresh tilapia fillets had 1.68, 20.26, 1.38, 78.06 percentage of fat, protein, ash and moisture content, respectively. The proximate compositions were changed during the storageperiod. Quick frozen samples had significantly (P<0.05) lower changes than the slow frozen samples. The amount of moisture, ash, protein and fat for samples with slow freezing were 73.56, 2.76, 17.56 and 0.73 percentage and for samples with quick freezing were 76.31, 1.89, 18.01 and 1.18 percentage, respectively. The percentage of the drip in the slow frozen samples was significantly higher than quick frozen samples (P<0.05). The amount of drip was 11.4 and 6.1 percentage for slow and quick freezing samples after six month. SEM micrographs also showed that the changes in the microstructure of the samples were different in the slow and frozen samples. Slow freezing methods caused higher damage in the microstructure of the sample than quick freezing methods. Sensory evaluation of the samples indicated that there was a better acceptability in the quick frozen samples than slow frozen sample (P<0.05).

    Keywords: Tilapia, quick freezing, slow freezing, proximate composition, Scanning Electron Microscope (SEM)
  • M. Velayatzadeh Pages 88-100

    gbbggbThis study was conducted to determine and comparetrace elements, Fe, Zn and Cu in muscle of 8 species of endemic fish, Barbus grypus, Barbus sharpeyi, Barbus xanthopterus, Barbus pectoralis, Carasobarbus luteus, Liza abu, Barbus esocinus and Aspius vorax, in 2012.Seventy two samples of fishes were collected from Horolazim wetland in Khuzestan province.Concentration of heavy metals, following wet digestion,were measured by Perkin Elmer 4100 atomic absorption spectrometer. Data were analyzed by ANOVA using SPSS17 software at significant level of 5% (P=0.05). Concentration of Fe in muscle of fishes were not significantlydifferent (P>0.05). The zinc content in muscle of Barbus grypuscompared to other fishes were significantly different (P<0.05). Copper levels in muscle of fishes studied were significantly different (P<0.05). The mean concentration of Fe, Zn and Cu in muscle of fishes were 11.39±0.26, 12.94±0.38 and 0.62±0.004 mg kg-1, respectively. Also, the highest concentration of Cu was calculated in muscle of Barbus xanthopterus (mg Kg-1). The average concentration of Zn and Cu in muscle of fishes were lower than WHO permissible levels.

    Keywords: fish, Muscle, Heavy metals, Horolazim wetland, Khuzestan province
  • A. Damghanpour, R. Mousavi Nadoshan, M. Sharifian Pages 100-115

    The current research, as a field study, was conducted by questionnaires that were filled through interviews with 22 individual rainbow trout farmers in Qazvin province. The present research aimed to assess the insurance operations, identify the risk factors in fish farms, followed by the assessment of the risks rising from mismanagement aspects. Considering the occurrence percentage of above factors and the level of damage they have imposed in a 20-year period, from 1994 to 2014, the impact of above factors was obtained and then insurability pattern of freshwater farms of the province was calculated using the coefficients obtained fromdescriptive statistical analysis of questionnaires and using factor analysis (FA) with the extracted principal components analysis (PCA).The results of the present study showed that damages imposed by mismanagement factors had a greater share than natural disaster factors, while this aspect has been almost overlooked and underestimated in insurance coverage lots.

    Keywords: Aquaculture Insurance, Management Factors, Natural disaster factors, Cold water fish, Rainbow trout