فهرست مطالب

اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1401)

نشریه اکوفیتو شیمی گیاهان دارویی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سپیده پارسافر، قاسم اقلیما، محمدحسین میرجلیلی، صمد نژادابراهیمی، جواد هادیان صفحات 1-14

    به منظور بررسی تاثیر روش‌های مختلف خشک کردن بر گیاه دارویی Solidago virgaurea L.، آزمایشی بر پایه طرح کاملا تصادفی با شش تیمار و سه تکرار در سال 1397 در آزمایشگاه اکوفیزیولوژی پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی دانشگاه شهیدبهشتی تهران اجرا شد. در این مطالعه از اندام‌های هوایی گیاه S. virgaurea L. که از رویشگاه طبیعی سنگده واقع در استان مازندان که در مرحله‌گلدهی کامل برداشت شده بود، استفاده گردید. تیمارهای مورد آزمایش شامل خشک کردن طبیعی (خشک کردن در سایه و آفتاب)، خشک کردن در آون (40 و 50 درجه‌سانتی‌گراد) و خشک کردن در مایکروویو (توان 550 و 1000 وات) بودند. در روش‌های مختلف، خشک کردن تا رسیدن محتوای رطوبت به 10 درصد (بر پایه وزن تر گیاهی) ادامه یافت. از نمونه‌های خشک شده جهت استخراج عصاره متانولی به‌منظور اندازه‌گیری برخی متابولیت‌های ثانویه شامل میزان فنل کل، فلانوییدکل و لیوکارپوزاید استفاده گردید. محتوای فنل کل، فلاونویید کل و مقدار لیوکارپوزاید[1] به‌ترتیب به روش فولین سیوکالتو، آلومینیوم کلراید و آنالیز کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا اندازه گیری شدند. کم‌ترین (7 دقیقه) و بیشترین (60 ساعت) مدت زمان خشک شدن به ترتیب مربوط به تیمارهای خشک کردن با توان 1000 وات مایکروویو و خشک کردن در سایه بود. بالاترین محتوای فنل کل (30 میلی‌گرم گالیک اسید در یک گرم ماده خشک) در تیمار خشک کردن در سایه و بیشترین محتوای فلاونویید کل (95/7 میلی‌گرم روتین در یک گرم ماده خشک) و لیوکارپوزاید (07/3 میلی‌گرم بر یک گرم ماده خشک) در تیمار آون با دمای 40 درجه سانتی‌گراد مشاهده گردید. به علاوه با افزایش توان مایکروویو و دمای آون میزان متابولیت های فعال کاهش یافت. در مجموع گزینش صحیح روش خشک کردن به عوامل متعددی بستگی دارد و در این میان استفاده از روشی بر مبنای مصرف بهینه انرژی و صرفه جویی در هزینه نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ترکیبات فنلی، روش و زمان خشک کردن، علف طلایی، لئوکارپوزاید
  • مریم رحیمی، جواد علی صوفیان، زینب محکمی، علی قربانی رنجبری، فاطمه بیدرنامنی صفحات 15-26

    گیاه دارویی چریش (A.Juss Azadirachta indica) متعلق به خانواده سنجد تلخ (Meliaceae) با عملکرد موثر در درمان بیماری های پوستی، هیپوگلیسمی، فشار خون، سرطان و ایدز است. در این تحقیق به منظور بررسی بررسی اثر حلال‌های مختلف برکمیت و کیفیت خصوصیات فیتوشیمیایی چریش جمع آوری شده از منطقه باهوکلات در شهرستان چابهار، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سال 1400 اجرا گردید. عصاره های اتانولی، متانولی، ان- هگزانی و استونی برگ و میوه چریش به روش خیساندن  سرد تهیه و محتوای فنل کل  به روش معرف فولین- سیوکالتو، فلاونویید کل به روش رنگ‌سنجی کلرید آلومینیوم و فعالیت آنتی اکسیدانی به روش مهار رادیکال های آزاد دی فنیل پیکریل هیدرازیل (DPPH) اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که تاثیر نوع اندام، نوع حلال و اثر متقابل آن ها بر تمام صفات اندازه گیری شده معنی دار بود. در تحقیق حاضر بیشترین میزان فنل کل (22/48 میلی گرم گالیک اسید/گرم وزن خشک) در عصاره استونی برگ و کمترین میزان (76/2 میلی گرم گالیک اسید/گرم وزن خشک) در عصاره هگزانی میوه گزارش گردید. همچنین بیشترین میزان فلاونویید کل در عصاره استونی میوه و برگ (به ترتیب با مقادیر 71/4 و 61/4 میلی گرم کویرستین/گرم وزن خشک) و کمترین میزان (22/3 میلی گرم کویرستین/ گرم وزن خشک) در عصاره هگزانی میوه مشاهده گردید. بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی (77/94 درصد) در عصاره اتانولی برگ سنجش گردید و کمترین فعالیت آنتی اکسیدانی (02/12 درصد) در عصاره استونی میوه ملاحظه شد. بر اساس نتایج این تحقیق برگ چریش به عنوان منبع مفیدی از ترکیبات فنلی و آنتی اکسیدان های طبیعی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، استخراج، حلال، فنل و فلاونویید، چریش
  • شهرام یزدی فر، حسنعلی نقدی بادی، علی مهرآفرین، سپیده کلاته جاری، الهام دانائی صفحات 27-46

    در این تحقیق به‌منظور بررسی و مقایسه صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی گیاه دارویی Artemisia sieberi، سرشاخه‌های هوایی و گلدار گیاه به‌صورت تصادفی از 20 منطقه مختلف استان قم جمع‏آوری گردید. صفات مورد بررسی شامل: ارتفاع گیاه، وزن خشک برگ و ساقه، درصد خاکستر برگ، طول و عرض برگ، وزن خشک اندام‎هوایی، میزان کلروفیل، قندهای محلول، پرولین، فنول، فلاونویید و میزان اسانس جمعیت های مختلف بانضمام شرایط اکولوژیکی و ترکیبات خاک در هر منطقه مورد ارزیابی قرار گرفت. با توجه به تنوع اکولوژیکی رویشگاه‎های استان قم و بر اساس تجزیه به مولفه‎های اصلی[1] برای خصوصیات اکومورفولوژیکی و فیتوشیمیایی جمعیت‎های درمنه دشتی، بیشترین تنوع خصوصیات و بار عاملی به ترتیب در صفات میزان کلروفیل a، b و مقدار وزن خشک اندام ‎هوایی به عنوان مهم‌ترین خصوصیات متمایزکننده جمعیت‎های درمنه دشتی مشاهده شد. نتایج حاصل از تجزیه‎خوشه‎ای[2] جدایی جمعیت‎های درمنه دشتی را در 2 گروه اصلی به‌ترتیب با 13 و 7 جمعیت در دندروگرام سلسله مراتبی نشان داد. نتایج حاصل از همبستگی صفات نشان داد که وزن خشک با میزان کلرفیل و درصد اسانس ارتباط معنی‌دار مثبت داشته است. به‌طورکلی میزان پرولین، قندهای محلول، فنول و فلاونویید، ارتباط معنی‌داری با صفات اکولوژیکی، دمایی و میزان بارندگی در هر منطقه دارد. ارتفاع هر منطقه با میزان پرولین دارای همبستگی منفی و با درصد اسانس همبستگی مثبت داشته است، به‌طورکلی با افزایش ارتفاع میزان پرولین کاهش و درصد اسانس افزایش می‌یابد که جمعیت ونان با بیشترین ارتفاع، بیشترین درصد اسانس را نشان داده است. به‌طورکلی میزان بارندگی و ارتفاع محیط بر شکل ظاهری و میزان ترکیبات گیاه موثر است.

    کلیدواژگان: اسانس، درمنه دشتی، پرولین، فنول، کلروفیل
  • محمد فتاحی، زهرا نجاری صفحات 47-62

    گونه‌های مختلف گوش‌بره (Phlomis sp.) به‌دلیل داشتن ترکیبات ترپنوییدی و فلاونوییدی ضدالتهاب و آنتی اکسیدان در اسانس حایز اهمیت می‌باشند. در این مطالعه اندامهای  هوایی گلدار سه گونه از گوش‌برهolivieri Benth.  Phlomis،Phlomis persica Boiss. و Phlomis herba-venti در خرداد ماه 1396 از رویشگاه‌های طبیعی واقع در آذرشهر (1671 متری)، ارومیه (1598 متر) و تویسرکان (354 متری) جمع‌آوری گردید . ترکیبات اسانس و برخی خصوصیات فیتوشیمیایی عصاره‌ ها  مورد ارزیابی قرار گرفت. اسانس‌گیری به روش تقطیر با آب (طرح کلونجر) و آنالیز اسانس توسط دستگاه GC و GC-MS صورت پذیرفت. عصاره‌گیری با استفاده از دستگاه التراسونیک انجام و شاخص‌های فیتوشیمیایی بر‌‌اساس محتوای فنل کل (روش فولین سیکاتیو)، فلاونویید کل (روش آلومینیوم کلراید) و فعالیت آنتی‌اکسیدانی (DPPH[1]) ارزیابی شدند. تعداد  38 ترکیب در اسانس سه گونه‌ گیاه شناسایی شد که ترکیبات اصلی گونهolivieri  Ph. شامل دی‌اکتیل‌فتالات (71/69 درصد)، گاما-المن (93/7 درصد) و ژرماکرون-دی (44/7 درصد) بودند و دیگر ترکیبات: نپتالاکتون (24/45 درصد)، بیس (2-اتیل هگزیل) فتالات (72/32 درصد) و ژرماکرون-دی (59/5 درصد) اجزای اصلی اسانس گونه‌ Ph. herba-venti، معرفی شدند. همچنین در اسانس گونه Ph. persica، دی‌اکتیل‌فتالات (74/49 درصد)، آلفا-مورولن (18/16 درصد) و هگزا‌هیدرو‌فارنسیل‌استون (82/7 درصد) عمده‌ترین ترکیبات را شامل شدند. مقایسه ترکیبات شناسایی شده در اسانس سه گونه‌ نشان‌دهنده درصد بالاتر ترکیب‌ دی‌اکتیل‌فتالات در Ph. olivieri (71/69 درصد)، نسبت به دو گونه دیگر بود. بالاترین میزان فنل کل (34/136 میلی‌گرم گالیک‌اسید بر گرم وزن خشک)، فلاونویید کل (29/49 میلی‌گرم کویرسیتین بر وزن خشک) و فعالیت آنتی‌اکسیدانی (68/48 درصد) مربوط به گونه Ph. Persica بود.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، اسانس، دی اکتیل فتالات، شمال غرب، فنل، فلاونوئید، گوش بره
  • پویا آروین، رعنا فیروزه صفحات 63-98

    اتنوبوتانی یا قوم گیاه‌شناسی، دانشی مبنی بر مستندسازی اطلاعات غیرمکتوب سنتی به‌منظور بهره‌برداری بهینه از منابع و حفاظت موثر از تنوع زیستی و اطلاعات فرهنگی می‌باشد. با توجه به تنوع پوشش گیاهی و تجربیات کهن استفاده های دارویی آن در استان خراسان شمالی، در سال 1399 مطالعه‌ای جهت اتنوبوتانی گیاهان دارویی منطقه مانه و سملقان انجام گرفت. اطلاعات مربوط به جنبه های مختلف گیاهان از قبیل خواص دارویی و مصارف سنتی، نحوه استفاده و زمان جمع آوری نمونه‌های گیاهی از افراد بومی منطقه، با تهیه پرسشنامه و در قالب مصاحبه حضوری و مشاهده مشارکتی گردآوری شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد، از تعداد 106 گونه گیاه دارویی، 18 گونه به تیره نعناییان (Lamiaceae) تعلق داشته و پس ‌از آن تیره‌های آفتابگردان (Asteraceae) با 17 گونه و تیره چتریان (Apiaceae) با 12 گونه در رتبه‌های بعدی قرار گرفتند. گونه دارویی‌ شیرین‌بیان[1] با 385 گزارش جهت رفع مشکلات گوارشی و تنفسی، گیاه کاسنی[2] با 366 گزارش به منظور درمان بیماری های گوارشی و پوستی و گیاه پنیرک[3] با 358 گزارش با هدف درمان بیماری های عمومی و تنفسی به‌ترتیب بالاترین میزان شاخص گزارش استفاده (UR[4]) را نشان دادند. همچنین گیاه‌ شیرین‌بیان با 98/0، کاسنی با 95/0 و آویشن با 93/0 به‌ترتیب بیشترین میزان شاخص فراوانی نسبی ثبت (RFC[5]) را نیز به خود اختصاص دادند. ازنظر فرم زیستی 48 گونه همی کریپتوفیت، 21 گونه فانروفیت، 17 گونه تروفیت، 12 گونه کامفیت و 8 گونه ژیوفیت در منطقه شناسایی شد. یافته های این تحقیق نشان می دهد که اطلاعات اتنوبوتانیکی مردم این منطقه می تواند زمینه مناسبی برای شناسایی اثرات درمانی جدید گیاهان، استفاده بهتر از گیاهان دارویی و فرآورده های آن ها را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: اتنوبوتانی، گزارش استفاده (UR)، شاخص فراوانی نسبی ثبت (RFC)، شاخص اجماع مطلعین (ICF)، خراسان شمالی
  • علی پزشکی، حسن نورافکن، مهدی اورعی، ناصر محب علی پور، اسد اسدی صفحات 99-113

    گیاه دارویی عروسک پشت پرده (Physalis alkekengi L.)، متعلق به تیره Solanacae است که به طور گسترده در طب سنتی از میوه آن برای درمان بیمارهایی نظیر سنگ کلیه و مجاری ادراری، نقرس و هپاتیت استفاده می شود. از آنجایی که استفاده از محرک های زیستی در کشاورزی می تواند در ارتقای کمی و کیفی مواد موثره گیاهان دارویی و بهبود عملکرد آنها موثر باشد، در این تحقیق اثر محلول پاشی اسید سالیسیلیک و اوره بر خصوصیات مورفولوژیکی و ترکیبات فیتوشیمیایی این گیاه در قالب طرح کاملا تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه در سال 1398 مورد بررسی قرار گرفت. محلول پاشی ‏اسید سالیسیلیک (001/0، 0025/0، 005/0 و 01/0 میلی‏مولار) و اوره (25/0 ،5/0، 1 و 2 درصد) در سه مرحله با فاصله 10 روز یکبار در سه تکرار اعمال گردید. عصاره گیری اواسط شهریور ماه همزمان با برداشت به روش خیساندن انجام شد و میزان ترکیبات فیتوشیمیایی در اندام هوایی با استفاده از دستگاه HPLC تعیین گردید. بر طبق نتایج تجزیه واریانس اثر تیمار محلول‌پاشی بر روی همه صفات مورفولوژیکی اندام هوایی (به جز عرض برگ)، صفات مورفولوژیکی ریشه و همچنین صفات عملکردی معنی دار بود. افزایش غلظت اوره و ‏اسید سالیسیلیک در بیشتر صفات اندازه گیری شده اثر مثبتی نشان داد و بیشترین افزایش در صفات مذکور عمدتا مربوط به کاربرد غلظت‏های اوره 1 و 2 درصد و اسید سالیسیلیک‏ 01/0 میلی مولار بود. استفاده از غلظت‏های اوره 1 درصد و اسید سالیسیلیک‏ 01/0 میلی مولار در مقایسه با تیمار شاهد موجب افزایش تعداد میوه (به ترتیب 8/76 و 6/64 درصد)، قطر میوه (به‌ترتیب 3/17 و 7/25 درصد)، طول میوه (به‌ترتیب 07/15 و 4/33 درصد)، وزن تر اندام‏هوایی (به‌ترتیب 9/29 و 4/56 درصد) و وزن خشک اندام‏هوایی (به‌ترتیب 4/28 و 4/61 درصد) شد. به علاوه با افزایش غلظت اسید سالیسیلیک‌ میزان ترکیبات لوتیولین، کویرستین، کامفرول، اسید فرولیک و اسید کلوروژنیک در مقایسه با تیمار شاهد افزایش یافت.

    کلیدواژگان: اسید فرولیک، ریزوم، عروسک پشت پرده، لوتئولین، میوه، وزن خشک
  • حبیب الله فرخی، احمد اصغرزاده، ملیحه کاظمی صمدی صفحات 114-129

    زعفران به عنوان با ارزش ترین محصول کشاورزی و دارویی جهان ، جایگاه ویژه ای در بین محصولات صنعتی و صادراتی ایران، دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تغییرات صفات کمی، کیفی، فیزیولوژیکی و تجمع فلزات سنگین در نمونه های کشت شده زعفران در سه استان مهم تولید این گیاه دارویی، خراسان های شمالی (شهرستان شیروان)، رضوی (شهرستان تربت‌حیدریه) و جنوبی (شهرستان قاین) به‌صورت طرح آزمایشی بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی 99-1398 انجام شد. در این پژوهش صفات کمی (عملکرد گل و کلاله)، کیفی (محتوای سافرانال، پیکروکروسین و کروسین به روش آبی استخراج و اندازه‌گیری با اسپکتوفتومتری)، صفات فیزیولوژیک (آنتوسیانین، فلاونویید، فنل کل، و فعالیت آنتی اکسیدانی به روش الکلی استخراج و اندازه گیری با اسپکتوفتومتری) و میزان تجمع فلزات سلنیوم، سرب و نیکل (استخراج به روش اسیدی و اندازه گیری با جذب اتمی) بررسی شد. همچنین تاثیر پارامترهای اقلیمی بر عملکرد کمی و کیفی آن بررسی شد. نتایج نشان داد که نمونه‌های کشت شده در سه استان خراسان های شمالی، رضوی و جنوبی از نظر صفات کمی، کیفی، فیزیولوژیکی و تجمع فلزات تفاوت معنی داری دارند. استان خراسان شمالی و رضوی با بالاترین عملکرد گل و کلاله و همچنین محتوای سافرانال و کروسین، بیشترین کمیت و کیفیت را داشتند. همچنین بیشترین محتوای آنتوسیانین، فلاونویید، فنل کل، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و سرب در نمونه های استان خراسان شمالی مشاهده شد. دو پارامتر اقلیمی محتوای رطوبت نسبی و میانگین بارش سالیانه همبستگی بالایی با عملکرد کمی و کیفی داشتند و از عوامل محیطی تاثیرگذار بر کمیت و کیفیت زعفران محسوب می گردد. به‌طور کلی، استان خراسان شمالی و رضوی از نظر عملکرد کمی و کیفی زعفران از مزیت قابل توجهی در مقایسه با استان خراسان جنوبی برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، اقلیم، سافرانال، رطوبت نسبی، زعفران، فلزات سنگین
  • سید امیرحمزه بهاری میمندی، امید علیزاده، شهرام شرف زاده، فرود بذرافشان، بهرام امیری صفحات 130-145

    استفاده مداوم از علف کش ها باعث افزایش مقاومت علف های هرز و همچنین کاهش کیفیت خاک و آب های زیرزمینی شده است .در این تحقیق که با هدف بررسی اثر اسانس رازیانه بر میزان جوانه زنی و رشد گیاهچه های علف های هرز پنیرک و سلمه‌تره در شرایط آزمایشگاهی، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سال 1399 در آزمایشگاه تحقیقاتی بنیاد تعاون شهرستان رودان استان هرمزگان اجرا شد، به‌ترتیب بذرهای گیاه رازیانه توسط دستگاه کلونجر و با روش تقطیر با آب اسانس گیری و ترکیبات اسانس با استفاده از دستگاه های GC و GC-MS شناسایی گردید که بالاترین درصد اجزای تشکیل‌دهنده اسانس میوه، به‌ترتیب مربوط به ای- آنتول (92/66 درصد)، متیل کاویکول (54/14 درصد)، فنکون (01/7 درصد) و لیمونن (84/6 درصد) بود. بذر علف های هرز پس از ضدعفونی با هیپوکلراید سدیم و سپس خشک شدن، تحت تاثیر غلظت‌های 0 (آب مقطر)، 200، 400، 600، 800 و 1000 میکرولیتر بر لیتر اسانس رازیانه در شرایط مناسب نوری و دمای 25 درجه‌سانتی‌گراد قرار داده شدند. نتایج نشان داد که اسانس رازیانه باعث کاهش درصد و سرعت جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و ساقه‌چه علف های هرز پنیرک و سلمه تره شد. با افزایش غلظت اسانس، درصد و سرعت جوانه‌زنی بذر آن‌ها نیز به طور معنی‌داری کاهش یافت. به طور کلی واکنش علف‌های هرز مورد بررسی به اسانس رازیانه متفاوت بود، به نحوی که حساسیت پنیرک نسبت به سلمه تره بیشتر بود و بیشترین اثر بازدارندگی اسانس بر روی جوانه‌زنی بذر پنیرک و سلمه تره در غلظت 1000 میکرو لیتر در لیتر اسانس بود، به نحوی که در مورد پنیرک، جوانه‌زنی به‌طور کامل متوقف گردید. شاخص آللوپاتی در غلظت 1000 میکرو لیتر در لیتر اسانس رازیانه برای پنیرک و سلمه تره به‌ترتیب برابر با 1- و 83/0- بود. با توجه به نتایج مربوطه، کاربرد اسانس رازیانه به میزان 1000 میکرو لیتر در لیتر برای کنترل علف های هرز پنیرک و سلمه تره توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: آلفا آمیلاز، آللوپاتی، آنتول، اسانس، پنیرک، جوانه زنی، رازیانه، سلمه تره، متیل کاویکول
|
  • Sepideh Parsafar, ghasem eghlima, Mohammad Hossein Mirjalili, Samad Nejad Ebrahimi, Javad Hadian Pages 1-14

    To investigate the effect of different drying methods on the Solidago virgaurea L., an experiment based on a completely randomized design with six treatments and three replications was conducted in 2018 in the Ecophysiology Laboratory of Shahid Beheshti University of Tehran. In this study, aerial parts of S. virgaurea L. was harvested from Sangdeh natural habitat located in Mazandan province at full flowering stage. The drying methods were shade and sun-drying (natural drying), oven-drying (40 and 50 °C), and microwave-drying (550 and 1000 watt). In all methods, drying of the plant materials was continued until the moisture content reached 10% (based on plant fresh weight). Methanolic extract was obtained from the dried samples and some secondary metabolites including content of total phenol, total flavonoid and leiocarposide were measured by Folin-Ciocalteu method, aluminum chloride method, and high-performance liquid chromatography (HPLC), respectively. The minimum (7 minutes) and maximum (60 hours) drying times were related to 1000 watt microwave drying and shade drying methods, respectively. The highest content of total phenol (30 mg Gallic acid /g DW) in shading drying treatment and the highest content of total flavonoids (7.95 mg Rutin/g DW) and leiocarposide (3.07 mg/g DW) was observed in the oven at 40 °C. In addition, active metabolites content decreased with increasing microwave power and oven temperature. In general, the correct choice of drying method depends on several factors, and among them, the type of active ingredient, optimal energy consumption and cost savings should also be considered.

    Keywords: Drying, Leiocarposide, Phenolic compounds, Solidago virgaurea L
  • Maryam Rahimi, Javad Ali Soufiyan, Zeynab Mohkami, Ali Ali Ghorbani Ranjbari, Fatemeh Bidarnamani Pages 15-26

    Neem (Azadirachta indica) that belongs to the Meliaceae family has many medicinal properties such as treatment of skin diseases, hypoglycemia, hypertension, cancer, and AIDS. In this study, to investigate the effect of different solvents on the quantity and quality of phytochemical properties of neem collected from Bahoklat area in Chabahar city, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design in 2021. Ethanol, methanolic,
    n-hexane and acetone extracts of neem leaves and fruits were prepared by cold maceration method. Total phenol content, total flavonoid and antioxidant activity were measured by folin-cicalto reagent, aluminum chloride colorimetric and diphenylpicrylhydrazyl free radical scaving (DPPH) methods, respectively. The results showed that the effect of organ type, solvent type and their interaction on all measured traits was significant. Based on the results, the highest amount of total phenol (48.22 mg Gallic acid / g dry weight) was reported in acetone leaf extract, and the lowest amount (2.76 mg Gallic acid / g dry weight) was reported in hexane extract of fruit. In addition, the highest amount of total flavonoids was observed in acetoin fruit and leaf extracts (4.71 and 4.61 mg Quercetin / g dry weight, respectively) and the lowest amount (3.22 mg quercetin / g dry weight) was obtained in the hexane extract of fruit. The highest and the lowest antioxidant activity was detected in ethanolic leaf extract (94.77%) and acetone extract of fruit (12.02%), respectively. Therefore, neem leaf is suggested as a useful source of phenolic compounds and natural antioxidants.

    Keywords: Antioxidant activity, extraction methods, total flavonoeids, total phenols, medicinal plants
  • Shahram Yazdi Far, Hassanali Naghdi Badi, Ali Mehrafarin, Sepideh Kalateh Jari, Elham Danaee Pages 27-46

    In this study, in order to study and compare the morphological and phytochemical traits of Artemisia sieberi Besser., aerial parts of the plant at the full flowering stage were collected randomly from 20 different regions of Qom province. Morph physiological and phytochemical traits including plant height, leaf dry weight, stem dry weight, leaf ash percentage, leaf and width length, shoot dry weight, as well as chlorophyll content, soluble sugars, proline, phenol, flavonoid, and essential oil percentage of different populations, were measured. In addition, ecological conditions and soil composition in each area were assessed. Due to the ecological diversity of habitats in Qom province and based on the analysis of the main components for ecomorphological and phytochemical traits of Artemisia sieberi populations, the highest diversity of characteristics and factor load was observed in chlorophyll a, b and aerial dry weight as the most important distinguishing feature of A. sieberi populations, respectively. The results of cluster analysis showed the separation of A. sieberi populations in two main groups with 13 and 7 populations in a hierarchical dendrogram, respectively. The results of correlation of traits showed that aerial dry weight had a significant positive relationship with chlorophyll and essential oil content. In general, the amount of proline, soluble sugars, phenols and flavonoids had a significant relationship with ecological traits, temperature and rainfall in each region. In addition, the altitude of each region was negatively correlated with the amount of proline and positively correlated with the percentage of essential oil, so that the population of Vanan with the highest altitude had the highest percentage of essential oil. In general, the amount of rainfall and the height of the environment affect the appearance and amount of plant compounds.

    Keywords: Artemisia sieberi Besser, Essential oil, Qom province, Proline, phenol
  • Miohammad Fattahi, zahra najjari Pages 47-62

    Different species of Phlomis are important for terpenoid compounds and anti-inflammatory and antioxidant flavonoids in their essential oils. In the present study, three species of Phlomis including Ph.  olivieri Benth, Ph. persica Boiss, and Ph. herba-venti were collected from the natural habitats located in Azarshahr (elevation 1671 m), Urmia (elev. 1598 m) and Tuyserkan (elev. 1598 m) at the full-flowering stage in June 2017. Then, their essential oil constituents and some phytochemical properties the extracts were evaluated. The essential oils were extracted by the hydro-distillation method (Clevenger apparatus). CG and CG-MS were used to analyze chemical constituents. Extraction was performed using an ultrasonic device and phytochemical indices were evaluated in terms of total phenol content, total flavonoid, and antioxidant activity (%DPPH). A total of 38 compounds were identified in the essential oils of three plant species, which among them, Diisooctyl phthalate (69.71%), γ-Elemene (7.93%), and Germacrene D (7.44%) in Phlomis olivieri Benth. and Nepetalactone (45.24%), Bis (2-ethylhexyl) phthalate (32.72%), and Germacrene D (5.59%) in Phlomis herba-venti were the main compounds. Diisooctyl phthalate (49.74%), t-muurolol (16.18%) and Hexahydrofarnesyl acetone (7.82%) were identified as major compounds of Ph. persica Boiss. Comparison of identified compounds among the three species showed a higher percentage of Diisooctyl phthalate (69.71%) in Ph. Olivieri. Also, the highest amount of total phenol (136.34 GAE/g DW), total flavonoid (49.29 mg Qu. g-1 DW) and antioxidant activity (68.48%) were related to Plomis persica Boiss.

    Keywords: Antioxidant, Essential oils, Diisooctyl phthalate, Extract, Phlomis
  • Pooya Arvin, Rana Firouzeh Pages 63-98

    Ethnobotany or botanical ethnography is the knowledge of documenting of traditional unwritten information in order to make optimal use of resources and effeectively protect of biodiversity and cultural information.Due to the diversity of vegetative cover in North Khorasan province and also many traditional and scientific sources, a study in 2020 was carried out to identify the medicinal plants of Maneh and Semelghan regions and use of the knowledge and experience of the indigenous people  to introduce the properties and unknowns dimension of medicinal plants. Information about various aspects of plants such as traditional uses and how to use and sampling time of plants by preparing a questionnaire in the form of face-to-face interview and participatory observation were collected from experienced natives. The results of the present study showed that out of 106 species of medicinal plants, 18 species belonged to the Lamiaceae family, followed by the Asteraceae family with 17 species and the Apiaceae family with 12 species respectively. Liquorice (Glycyrrhiza glabra L.) with 385 reports to relieve digestive and respiratory problems and Chicory (Cichorium intybus L.) with 366 reports for treatment of digestive and skin diseases and Mallow (Malva sylvestris L.) with 358 reports to treat systematic and respiratory diseases showed the highest Use of Report, respectively. Also Glycyrrhiza glabra with 0.98, Cichorium intybus with 0.95 and Thymus transcaspicus with 0.93 had the highest rate of Relative Frequency of Citation index, respectively. In terms of biological form, 48 species of Hemicryptophytes, 21 species of Phanerophytes, 17 species of Therophytes, 12 species of Chameophytes and 8 species of Geophytes were identified in the region. The findings of this study show that the ethnobotanical information of the people of this region can provide a good basis for identifying the new therapeutic effects of plants, better use of medicinal plants and their products.

    Keywords: Ethnobotany, Use of Report Index (UR), Relative Frequency of Citation (RFC), Informant Consensus Factor (ICF), North Khorasan
  • Ali Pezeshki, Hassan Nourafcan, Mehdi Oraei, Naser Mohebalipour, Asad Asadi Pages 99-113

    Physalis alkekengi L. belongs to the Solanacae family and its fruit is widely used in traditional medicine to treat diseases such as kidney and urinary tract stones, gout and hepatitis. Since the use of biostimulants in agriculture can be effective in improving the quantity and quality of active ingredients of medicinal plants and improving their yield, in this study, to evaluate the effect of salicylic acid and urea foliar application on morphological characteristics and phytochemical composition of this plant an experiment in a completely randomized design in research greenhouse of Islamic Azad University, Miyaneh Branch in 2019 was conducted. Spraying salicylic acid (0.001, 0.0025, 0.005 and 0.01 mM) and urea (0.25, 0.5, 1 and 2%) was applied in three stages with an interval of 10 days in three repetitions. Extraction was performed simultaneously with harvest (mid-September) by soaking method and the amount of phytochemical compounds in the shoot was determined using HPLC. Based on the results of variance analysis, the effect of foliar application on all morphological traits of shoots (except leaf width), root morphological traits and yield traits was significant. Increasing the concentration of urea and salicylic acid in most of the measured traits showed a positive effect. The highest increase in the mentioned traits was mainly related to the concentrations of 1% and 2% urea and salicylic acid 0.01 mM. Compared to the control, concentrations of 1% urea and 0.01 mM salicylic acid increased the number of fruits (76.8% and 64.6%, respectively), fruit diameter (17.3% and 25.7%, respectively), fruit length (15.07 and 33.4%, respectively), fresh weight of shoots (29.9 and 56.4%, respectively) and dry weight of shoots (28.4 and 61.4%, respectively). In addition, with increasing salicylic acid concentration the amount of luteolin, quercetin, campferol, ferulic acid and chlorogenic acid increased compared to the control treatment.

    Keywords: Foliar application, Urea, Salicylic acid, Physalis alkekengi L, Phytochemical
  • Habibioallah Farokhi, Ahmad Asgharzadeh, Maliheh Kazemi Samadi Pages 114-129

    Saffron (Crocus sativus L.) the most valuable agricultural and pharmaceutical product in the world, has a special place among Iran's industrial and export products. The aim of this study was to study the changes in quantitative, qualitative, physiological traits, and heavy metals accumulation in cultivated saffron samples in three important saffron producing provinces, North Khorasan (Shirvan city), Razavi Khorasan (Torbat-Heydariyeh city), and South Khorasan (Ghaen city), based on a randomized complete block design with three replications in 2019-2020 crop year.In this study, quantitative traits (flower and stigma yield), qualitative traits (safranal, picrocrocin, and crocin content extracted by aqueous method and measured by spectrophotometry), physiological characteristics (anthocyanin, flavonoid, total phenol, and antioxidant activity extracted by alcohol andmeasured by spectrophotometry) and the selenium, lead, and nickel metals accumulation (by acid extraction and atomic absorption measurements) were investigated. Also, the effect of climatic parameters on quantitative and qualitative yield was investigated. The results showed that the samples cultivated in these provinces had significant differences in terms of quantitative, qualitative, physiological, and metal accumulation characteristics. North and Razavi Khorasan provinces with the highest flowers and stigmas yield, as well as safranal and crocin content, had the highest quantity and quality.In addition, the highest anthocyanins, flavonoids, and total phenol content, antioxidant activity, and lead content was obtained in North Khorasan province. The two climatic parameters of relative humidity content and average annual rainfall had a high correlation with quantitative and qualitative yield and are the most influential environmental factors on the quantity and quality of saffron. In general, North and Razavi Khorasan provinces had a significant advantage in terms of quantitative and qualitative yield of saffron compared to South Khorasan provinces.

    Keywords: Antioxidant activity, Climatic parameters, Crocus sativus L, Relative humidity content, Safranal
  • Sayed Amir Hamzeh Bahari Meymandi, Omid Alizadeh, shahram sharafzadeh, Forud Bazrafshan, Bahram Amiri Pages 130-145

    Continued use of herbicides has increased the resistance of weeds to them and also reduced the quality of soil and groundwater. Due to the herbicidal properties of plant essential oils, the aim of this study was to investigate the effect of fennel essential oil on seed germination and seedling growth of common mallow and white goosefoot in laboratory conditions, which was performed as a factorial in a completely randomized design in the research laboratory of the Cooperative Foundation of Rudan city, Hormozgan province, in 2016 . The essential oils were extracted from Fennel seeds by hydrodistillation by using a clevenger apparatus and were analyzed by GC and GC-MS. The results showed that the highest percentages of seeds essential oil components were related to e-anethole (66.92%), methyl chavicol (14.54%), fenchone (7.01%) and limonene (6.84%), respectively. Weed seeds after disinfection with sodium hypochlorite and then drying, exposed to concentrations of 0 (distilled water), 200, 400, 600, 800 and 1000 μl/l of fennel essential oil in suitable light conditions at 25 °C. Based on the results the Fennel essential oil reduced the percentage and speed of seed germination, root and shoot length of common mallow and white goosefoot. With increasing the concentration of essential oil, the percentage and speed of seed germination also decreased significantly. In general, the response of the studied weeds to fennel essential oil was different; In a way, the common mallow was more sensitive to white goosefoot. The greatest inhibitory effect on the germination of common mallow and white goosefoot seeds was related to the concentration of 1000 μl/l of essential oil, so that in the case of common mallow, germination stopped completely. Allelopathy index at a concentration of 1000 μl/l fennel essential oil for common mallow and white goosefoot was -1 and -0.83, respectively.According to the results, the use of 1000 μl/l fennel essential oil is recommended to control common mallow and white goosefoot.

    Keywords: Allopathy, Alpha amylase, Anethole, Chenopodium album, Essential oil, Fennel, ermination, Malva sylvestris