فهرست مطالب

نشریه مطالعات بین رشته ای ادبیات، هنر و علوم انسانی
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • آزرم مرکزی*، محمدرضا شریف زاده صفحات 1-20

    متفکران مسلمان ایرانی در سده های نخست هجری با برپاساختن نوعی عرفان، در جهت دریافت ادراک ایرانی از مفاهیم دینی حرکت می کردند و امام محمد غزالی از جریان سازترین این اندیشمندان است. یکی از تجربیات عارفانه که وی آن را راهی برای دریافت حقیقت برمی شمارد "سماع" است که درباره شرایط، انواع، حالات سماع کنندگان و درجات آن در کتاب احیاء علوم الدین، به تفصیل صحبت کرده است. این تجربه خاص عارفانه، نحوه ای از ادراک حقیقت است که با سیر اندیشه غربی متفاوت است. هانس گیورگ گادامر، فیلسوف معاصر نیز که با نقد سوبژکتیویسم در جهت ارایه رویکردی جدید از فلسفه باستان حرکت می کند، با بیان آنچه در فهم هنر رخ می دهد سعی می کند تا نحوه فهم و ادراک از راه هنر تاتر را شرح دهد. اگرچه مفهوم هنر به معنی امروزین در نزد فقیه مسلمان قرن ششم مطرح نبوده؛ اما هدف از این پژوهش که با توجه به رویکرد هرمنوتیکی گادامر و مقایسه توصیفی و تحلیلی این تجربیات زیباشناسانه با یکدیگر انجام شده، تلاش برای خوانشی جدید از اندیشه های یکی از برجسته ترین متفکرین ایرانی در مقایسه با یک فیلسوف معاصر است؛ زیرا شناخت همواره بر اساس مقایسه و تطبیق صورت می پذیرد.

    کلیدواژگان: غزالی، تجربه زیباشناختی، سماع، گادامر، هرمنوتیک، بین رشته ای، ادبیات تطبیقی
  • سید رحیم موسوی نیا*، آلا باورصاد صفحات 21-39
    این مقاله به بررسی روان کاوانه ی رمان همزاد اثر فیودور داستایوسکی می پردازد و در پی آن است که بر اساس نظریه های زیگموند فروید، نیروها و انگیزه های ناخودآگاه شخصیت اول داستان را مورد بحث قرار دهد. هدف از بررسی روان کاوانه در داستان، این است که اعمال و افکار شخصیت اول بهتر درک شود و مشخص شود گرفتاری های روانی او از چه عواملی نشات می گیرد. شخصیت اصلی داستان، آقای گالیادکین، کارمند میان رده ای است که آرزوی پیشرفت به درجات بالاتر را در سر می پروراند. در مسیر تلاش های مزورانه اش برای رسیدن به مطلوب و همچنین در میان افکار و احساسات پریشانش، به تدریج دنیای واقعیت برای او مبهم می شود. گالیادکین رفته رفته گرفتار دنیایی مملو از توقعات واهی می شود و شخصیتش دو پاره می گردد. گالیادکین دغل باز داستان برای رفتارهای مکارانه اش کالبدی جدید می سازد و اعمال این فرد نوظهور را بی ارتباط با خود می پندارد. این گسست شخصیتی در ابتدا بر اساس نظریه ی رانه های مرگ و زندگی فروید مورد بحث قرار می گیرد. رانه ی زندگی در او برای بالابردن احتمال بقا، در آغاز، باعث تسریع در گسست شخصیتی اش می شود. در ادامه، رانه ی مرگ نیرو می گیرد تا "خود" ضعیف و شکست خورده اش را از میان ببرد. همچنین، روابط گالیادکین با دیگران و انتظار و تصوری که از آن ها دارد بر اساس مفهوم عقده ی ادیپ و نقش والدین در ایجاد الگوهای ذهنی در فرد بررسی می شود. او در ذهن آشفته و بیمار خود به دنبال تکرار دنیای خیالی دوران کودکی است. علاوه بر این موضوع، رفتار و افکار گالیادکین بر اساس نشانگان مالیخولیا تحلیل می شود.
    کلیدواژگان: تحلیل روان کاوانه، شخصیت گسسته، داستان همزاد، رانه، ناخودآگاه، اید آل
  • محمدکاظم نظری قره چماق* صفحات 39-57

    تلفیق روش سنتی تدریس با شیوه های نوین مبتنی بر کاربرد فناوری دیداری و شنیداری،  افزون بر روان سازی فرآیند یادگیری و تعمیق آن، می تواند اهداف حیطه عاطفی را نیز برآورده سازد. پژوهش بینارشته ای حاضر براساس «تلفیق» و«تعامل» حوزه های تعلیم و تربیت، روان شناسی، سینما و ادبیات نوشته شده است که از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پایه یازدهم دوره متوسطه دوم شهر تربت جام است که از این بین تعداد 60 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری شامل نمایش  فیلم عروسکی «افسانه ماردوش» در تدریس درس «کاوه دادخواه» از کتاب فارسی پایه یازدهم و پرسشنامه محقق ساخته است. پرسشنامه در سه حیطه تنظیم شده است: طبقه A  که یادگیری حیطه های شناختی و مهارتی در تدریس را می سنجند، طبقه B پرسش هایی که حیطه عاطفی و انگیزشی و الگوگیری را ارزیابی می کنند و طبقه C پرسش هایی که امکانات و توانایی های سمعی و بصری فیلم را در یادگیری مورد ارزشیابی قرار می دهند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در حیطه های شناختی و عاطفی، نمایش فیلم در تکمیل و ثبات یادگیری، آشنایی دانش آموزان با شاهنامه، رغبت آنان نسبت به کسب هویت ایرانی، الگوپذیری از شخصیت های شاهنامه و حس وطن دوستی تاثیر بالایی دارد. بیشترین تاثیردر علاقه دانش آموزان به استفاده از نام ها و واژه های اصیل ایرانی است و کمترین اقبال مربوط به جلوه های سمعی و بصری فیلم است.

    کلیدواژگان: تدریس، شاهنامه و سینما، فیلم و آموزش ادبیات، اهداف رفتاری، نظریه الگوگیری
  • کیانا وکیلی رباطی*، مسعود فرهمندفر صفحات 59-77
    بررسی مکان در ادبیات داستانی همواره از مسایل حایز اهمیت در ارزیابی های ادبی بوده است. این دغدغه از زمان ارسطو مطرح بوده و امروزه نیز مهم تر و مبسوط تر شده است. در مطالعات فضای ادبی، همیشه نام چارلز دیکنز در مقام رمان نویسی آگاه به کارکرد شهر می درخشد. به طور خاص، در رمان آرزوهای بزرگ، دقت به شهر و مدرنیته و بازگویی مشکلات اجتماعی زمانه، در قالب داستانی عاشقانه، موضوع این رمان را بسیار نزدیک به تهران مخوف مشفق کاظمی می سازد. پس از اثبات میان رشته ای بودن ادبیات تطبیقی از اصل و اساس چه در نظریه و چه در کاربرد، این مقاله با رویکرد تطبیقی، انتقادات اجتماعی و فرهنگی ای را نمایان می کند که این دو اثر به شهر و شهرنشینی در دوران زندگی پرسرعت مدرنیته وارد می سازند. اهمیت این مقاله، افزون بر معاصربودن دغدغه پژوهش در حوزه فضای ادبی، ارایه درکی بهتر از تاریخ شهری و بافت اجتماعی رمان های برگزیده است که به زمان حاضر نیز بسط داده می شود.
    کلیدواژگان: شهر، فضای اجتماعی، مدرنیته، آرزوهای بزرگ، تهران مخوف
  • بهنام میرزابابازاده فومشی* صفحات 79-93
    پروین اعتصامی (1285 1320)، شاعر نامدار معاصر، در شعرهایش از منابع متعددی بهره برده است؛ اما نکته جالب توجه این است که او در تمام این برداشت های ادبی، اشعار خود را کاملا از آثار پیشین متمایز می کند. پروین عناصری را که از آثار دیگران وام گرفته است هنرمندانه با عناصر شعر خود و سنت ادبی فارسی درمی آمیزد و آن را از آن خود می کند؛ به گونه ای که در برخی از موارد، ردیابی منابع پیشین بسیار دشوار است. همان طور که یوسف اعتصام الملک با ترجمه آثار از زبان های بیگانه به فارسی تلاش می کرد تا عناصر فرهنگی و ادبی دیگر فرهنگ ها را در دل فرهنگ ایرانی و زبان فارسی بومی سازی کند، دخترش نیز با پذیرش خلاق ادبیات جهان، در همین مسیر قدم برمی داشت. پژوهش پیش رو با تمرکز بر شعر «جولای خدا»، سروده پروین و شعر «عنکبوتی ساکت و صبور»، سروده والت ویتمن، شاعر نامور آمریکایی، زوایای پنهان پذیرش خلاق پروین از ویتمن را آشکار می کند و با پیشنهادهایی درباره بازخوانی رابطه سنت و نوآوری و همچنین رابطه شعر معاصر فارسی و ادبیات جهان، به پایان می رسد.
    کلیدواژگان: پروین اعتصامی، والت ویتمن، پذیرش خلاق، شعر معاصر، ادبیات جهان، سنت ادبی
  • ثمین بهرامی*، مرضیه بلیغی صفحات 95-113
    در قرن نوزده میلادی، امیل زولا با نگارش رمان ژرمینال، برای نخستین بار در تاریخ ادبیات فرانسه، طبقه ی کارگر را به عنوان قهرمان و محرک داستان وارد رمان کرد. وی تاثیر فراوانی بر روی نویسندگان رمان های با محوریت انقلاب های کارگری برجای گذاشت. ماکسیم گورکی نیز از جمله نویسندگانی است که این مفهوم را دستمایه ی نگارش آثار خود، از جمله مادر کرده است. این جستار کوشیده است با رویکردی تطبیقی مفهوم انقلاب را در دو اثر یادشده، مورد بررسی قرار دهد. چگونگی پرداخت حوادث در دو اثر یادشده، عوامل ضروری در وقوع و پیشبرد اهداف انقلاب را از دیدگاه این دو نویسنده بر ما روشن می کند: فقر به عنوان قوه محرکه و آگاهی، رهبری، اتحاد و از خودگذشتگی، به عنوان مولفه های اصلی در پیشبرد اهداف انقلاب، نقاط مشترک هر دو اثر است. این اشتراکات در نقاطی همچون شخصیت پردازی و واقع گرایی دچار انفصال می شوند. در پایان، این دو نویسنده با نوید آینده ای بهتر، بذر امید را دل مبارزان راه عدالت می کارند.
    کلیدواژگان: امیل زولا، ماکسیم گورکی، ژرمینال، مادر، انقلاب
  • بهارک ولی نیا* صفحات 115-134

    در این جستار، به منظور بررسی و تبیین چگونگی گره خوردن شعر با فضا، با رویکرد بین رشته ای برگرفته از نقد جغرافیایی، به بررسی وطن سروده های مهدی اخوان ثالث و عبدالوهاب البیاتی پرداخته شده و انگاره وطن در شعرشان تحلیل شده است. نگارنده در این پژوهش، درحقیقت کوشیده است به پاسخ این پرسش ها دست یابد که نمودهای فراوان وطن در شعر البیاتی و اخوان ثالث، چه نسبتی با واقعیت (های طبیعی، سرزمینی و جغرافیایی) دارد؟ مراد آن ها از وطن مشخصا چیست و کجاست؟ آیا وطن آفریده شده در شعر آن ها، تعین مادی و بیرونی دارد؟ بررسی ها نشان می دهد که: 1. در شعر اخوان ثالث و البیاتی، وطن فضایی است که قبل از هر چیز، دارای نمود فرهنگی و انسانی است و نه فقط صحنه ای منفعل و قطعه ای از خاک یا بریده ای از جغرافیای طبیعی که کوه و آب و دریا و دشت دارد؛ وطن = مکان + انسان. 2. نگاه آن ها به وطن، گاه رمانتیک می شود: آنجا که شاعر چنان به وطن و هرآنچه بدان تعلق دارد عشق می ورزد که آن را از معشوق و یا فرزند بازنمی شناسد؛ یا آنجا که وطن غم زده را، با اندوه، "باغ بی برگی" یا "مزارآباد" یا "شهر سنگستان" می بیند. 3. آنچه از وطن، در شعر اخوان ثالث و البیاتی می بینیم، یک انگاره است، انگاره وطن. 4. شکل و گونه این انگاره، در شعرشان تماما یکسان نیست؛ انگاره وطن، در شعر البیاتی پدیداری گسترده و سیال است؛ اما در شعر اخوان، معنای چندان گسترده ای ندارد و او آن گاه که از وطن سخن می گوید، تنها متوجه ایران است.

    کلیدواژگان: شعر معاصر فارسی و عربی، رویکرد بین رشته ای، اخوان ثالث، البیاتی، نقد جغرافیایی
  • حمیده لطفی نیا* صفحات 135-155
    آنچه در این مقاله می آید نگاهی به تصویرشناسی در ادبیات تطبیقی است. نگارنده، پس از مقدمه ای کوتاه از سابقه تصویرشناسی در فرانسه، به تعریف و انواع آن می پردازد. تصویرشناسی یکی از مباحث مهم و ریشه ای در ادبیات تطبیقی است چرا که بنای ادبیات تطبیقی در فرانسه بر آن نهاده شده است و تاثیر و تاثر که آغاز نگاه فرانسوی ها به ادبیات خارجی است در گرو شناخت تصویری از دیگری است. قسمت مهمی از این شناخت متعلق به فرهنگ « ناظر » است که چگونه به تصویر دیگری می نگرد و در این نگاه، فرهنگی را که در آن زیسته است، دخیل می کند. در این راستا به معرفی تصویرهای اگزوتیک و کلیشه هایی که در ادبیات از خلال نگاه دیگری به وجود آمده است، پرداخته خواهد شد و در پایان با بررسی چند سفرنامه، به پژوهش در سفرنامه ها در حوزه ادبیات تطبیقی اشاره می شود. با این بررسی و بیان مثال درصدد هستیم که به بدفهمی هایی که از این موضوع در حوزه پژوهش در ایران شده است، توجه کنیم و با تحلیل و نقد مثال ها بر این امر تاکید می کنیم که هر پژوهشی که در آن مقایسه تصویر صورت بگیرد در حوزه ادبیات تطبیقی نمی گنجد.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، تصویرشناسی، خود، دیگری، اگزوتیسم، کلیشه، سفرنامه
  • الهام فرزام*، مسعود روحانی، فرزاد بالو، احمد غنی پور ملکشاه صفحات 157-181

    آثاری که ذیل مکتب ریالیسم سوسیالیتی در روسیه و ایران نوشته شده اند، هم به سبب تفاوت زبان و هم از نظر برخورد تاریخی در ادبیات دو کشور، قابلیت بررسی و تطبیقی را دارند. در این مقاله می کوشیم تا با روش تطبیقی، با محوریت شاخه فرانسوی آن و با بهره گیری از ابزار کتابخانه ای، به بحث تاثیر ریالیسم سوسیالیستی روسیه بر ادبیات ایران با تامل بر چهار رمان معروف ادبیات روسی و فارسی؛ یعنی رمان های مادر از ماکسیم گورکی، چگونه فولاد آبدیده شد؟ از استراوسکی، همسایه ها از احمد محمود و چشم هایش از بزرگ علوی بپردازیم. بر اساس نتایج این پژوهش، مهم ترین مولفه های مکتب ریالیسم سوسیالیستی در دو رمان ایرانی عبارت اند از: توجه به توده و خیزش طبقه فرودست، حزبی نویسی، تیپ آفرینی و دگردیسی شخصیت های رمان و دین گریزی؛ مولفه هایی که تا پیش از ظهور حزب توده و آشنایی نویسندگان ایرانی با افکار چپ، در رمان های فارسی وجود و نمود ندارد.

    کلیدواژگان: رئالیسم سوسیالیستی، مادر، چگونه فولاد آبدیده شد؟، همسایه ها، چشم هایش
  • مریم اسماعیلی* صفحات 183-207
    یکی از حوزه های پژوهش در ادبیات تطبیقی مطالعه ارتباط میان ادبیات و سینماست. این پژوهش از منظر ادبیات تطبیقی و با رویکردی بینارشته ای به بررسی چگونگی فرایند اقتباس از داستان "تک درخت ها" (نوشته هوشنگ مرادی کرمانی) و اقتباس فیلمی این داستان (به کارگردانی سعید ابراهیمی فر) می پردازد. هدف مقاله، بررسی و تحلیل تغییراتی است که در فرایند اقتباس رخ داده است. چارچوب نظری این تحقیق براساس نظریه اقتباسی از لیندا هاچن است. از نظر هاچن اقتباس فرایندی کنش گرانه و معنا آفرین است که اقتباس گر در جایگاه خواننده با متن وارد تعامل می شود. برایند این خوانش، تفسیری خلاقانه است که برساخته ذهنیت اقتباس گر است. بر این اساس، معیار ارزیابی اقتباس سینمایی، وفاداری نیست. در این مقاله نشان می دهیم چرایی و چگونگی روایت خاص سعید ابراهیمی فر در مقام کارگردان و اقتباس گر، اثری مستقل از داستان "تک درخت ها"ی مرادی می آفریند که تفاوت های چشمگیری با متن نوشتاری مبدا دارد.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، مطالعات بینارشته ای، اقتباس، لیندا هاچن، تک درخت ها، مرادی کرمانی، خلاقیت
  • مصطفی حسینی* صفحات 209-230
    جستار حاضر از دو بخش؛ یکی اصلی و دیگری فرعی، تشکیل شده است. بخش اصلی نگاهی است انتقادی به سیر ادبیات تطبیقی در ایران از آغاز تا امروز. بخش فرعی شامل یک ضمیمه است: سرفصل ادبیات تطبیقی دانشگاه تهران در دهه پنجاه شمسی. جستار پیش رو می کوشد تا نشان دهد چون این رشته در ایران هیچ گاه به طور پیوسته، نظام مند و مبتنی بر نظریه های ادبیات تطبیقی تدریس و تشکیل نشده و فاقد الزامات اولیه؛ مانند گروه آموزشی مستقل، درسنامه های نظری و عملی مناسب، انجمن علمی، نشریه تخصصی و استادان متخصص بوده، نتوانسته است به درستی تشکیل شود و در مسیر درست حرکت کند. به علاوه، چیستی و تعریف ادبیات تطبیقی در ایران در ادوار مختلف دچار کج فهمی های بسیار شده است؛ از درک ناقص و نادرست از ادبیات تطبیقی، چارچوب های نظری و روش شناسی آن گرفته تا عدم آشنایی با نظریه ها و رویکردهای جدید آن. از آنجا که ادبیات تطبیقی در همه جای دنیا کار گروهی و جمعی (جمعی از تحصیل کردگان این رشته و سایر رشته ها؛ اعم از ادبیات ملی و خارجی) است، برای رهایی از این بن بست، افزون بر تهیه و تدارک الزامات ضروری این رشته، متخصصان این رشته و دیگر رشته های مرتبط، باید سرفصلی تهیه کنند که ماهیت بینارشته ای داشته باشد و امر آموزش محدود به حضور متخصصان یک یا دو گروه آموزشی نباشد و از استادان متخصص گروه های مختلف آموزشی، برای تدریس دروس این رشته استفاده کنند.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی در ایران، سرفصل، گی یار، مکتب فرانسه
  • سمیرا استواری*، علی اکبر محمدی صفحات 233-254

    افسانه ی هزار و یک شب در میان فرهنگ ملت ها اهمیت ویژه ای دارد؛ به گونه ای که آثار زیادی در قالب داستان، شعر، نمایشنامه و فیلمنامه از آن الگو گرفته اند و هریک با توجه به اقتضای نگاه نویسنده به زندگی و نیازهای روانی و اجتماعی، هنرمندانه به بازآفرینی ساختار و محتوای اصل داستان پرداخته اند. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی و با مقایسه تطبیقی، کوشیده است نمایشنامه  شهرزاد توفیق الحکیم (درگذشته:1987) و فیلم نامه شهرزاد تهمینه میلانی (زاده:1339) را با رویکردی بین رشته ای و بر پایه ی نظریه شخصیت شناسی و روان کاوی اریک فروم (1900 1980) مورد بررسی قرار دهد. یافته های پژوهش نشان می دهد که بر اساس نظریه ی اریک فروم، بیشترین تیپ شخصیتی موجود در دو اثر، جهت گیری پذیرا (ثمربخش) است. با آنکه شهرزاد دارای تیپ شخصیتی پذیرا و بازاری است؛ اما تیپ پذیرا بر تیپ بازاری او غلبه دارد. هر چند نمایشنامه شهرزاد توفیق الحکیم با نگاهی فلسفی و هستی شناسانه در پی کشف حقیقت، با ارایه ایده ی تلفیق عقل محض و قلب است و با نوع روایت میلانی متفاوت است، هر دو اثر با موضوع و تم مشترک و کاربست شخصیت های محوری داستان، دارای مشابهت هایی هستند. نوع سفر پادشاه در دو اثر با هم تفاوت بنیادینی دارد؛ به گونه ای که نوع سفر شهریار در نمایشنامه توفیق الحکیم فلسفی عرفانی و در فیلم نامه میلانی، سفری معمولی به شمار می آید.

    کلیدواژگان: هزار و یک شب، توفیق الحکیم، تهمینه میلانی، رویکرد بین رشته ای، نظریه های شخصیت، اریک فروم
  • عبدالرسول شاکری* صفحات 255-264

    کتاب معرفی ادبیات تطبیقی: گرایش ها و کاربردهای نوین نوشته سزار دومینگز (دانشیار ادبیات تطبیقی و صاحب کرسی ژان مونه، اسپانیا)، هان ساسی، (استاد دانشگاه در گروه ادبیات تطبیقی دانشگاه شیکاگو)، و داریو ویلانوا، (استاد ادبیات و ادبیات تطبیقی در دانشگاه سانتیاگو دو کامپوستلا، اسپانیا) در انتشارات راتلج (2015) منتشر شده است. این کتاب در سال 1399 با ترجمه مسعود فرهمندفر و روشنک اکرمی با عنوان درآمدی بر ادبیات تطبیقی در انتشارات سیاهرود در تهران انتشار یافته است. در ادامه، به معرفی کتاب پرداخته می شود و پس از آن، با بحثی فشرده درباره چالش های مطالعات مربوط به ادبیات تطبیقی و فعالیت های صورت گرفته در این زمینه در کشورمان، بر اساس کتاب مورد بحث، پیشنهادها و راه کارهایی ارایه می شود. عمده چالش های ادبیات تطبیقی در ایران در دو بخش خلاصه می شود، یکی ناآشنایی با نظریه ها و دیگری تعریف نشدن سیستم و نظام استاندارد علمی و دانشگاهی برای این رشته. آشکار است که نخستین مرحله آشنایی با نظریه ها از طریق ترجمه میسر می شود. در نتیجه نخستین راه کار برای بهبود و گسترش ادبیات تطبیقی در ایران به راه افتادن جنبش ترجمه به شکلی نظام مند و از طریق ترجمه متون اصلی در این زمینه خواهد بود.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، درآمدی بر ادبیات تطبیقی، مطالعات میان رشته ای، چالش ها، راهکارها
  • مصطفی حسینی* صفحات 265-270

    کتاب شکسپیر، ایران و شرق اثری در زمینه ادبیات تطبیقی با تکیه بر قلمرو انگلیسی و فارسی است. بی تردید این اثر جامع ترین کتابی است که در این زمینه نوشته شده است. موضوع اصلی کتاب حاضر چگونگی علاقه مندی شکسپیر به شرق خاصه ایران ایران زمانه اش و کسب شناختی درباره آن است. این کتاب دارای یک مقدمه، ضمیمه (گزیده ای از ترجمه های آثار نمایشی شکسپیر به چند زبان شرقی: فارسی، ترکی، عربی، و هندی)، کتاب نامه، نام نامه و پنج فصل است: 1. زندگینامه مختصر ویلیام شکسپیر، 2. خاندان تیودر (هنری هفتم، هنری هشتم، ادوارد ششم، ماری، و الیزابت) و خاندان صفوی (تاریخ مختصر ایران، سلسله صفوی، شاه عباس اول، و زوال سلسله صفوی)، 3. سفر سیاحان به ایران و روابط تجاری (ونیز و پرتغال، و تجارت انگلستان با ایران) 4. شکسپیر و ساوت همپتون؛ اسکس و عزیمت برادران شرلی به ایران (ارل اسکس، و برادران شرلی) و 5. تلمیحات ایرانی و شرقی در نمایشنامه های شکسپیر.

    کلیدواژگان: شکسپیر، ایران، شرق، صفویه، برادران شرلی
|
  • Azarm Markazi *, MohammadReza Sharifzadeh Pages 1-20

    In the early centuries(A.H), Persian Muslim thinkers were proceeding(Their Philosophy) through inauguration some sort of mysticism in order to grasp an appreciation a Persian perception from religious concepts, and in that respect Imam Mohammad Al Ghazali was one of the most influential among those philosophers. One of the mystical experiences that he accounts which shall be a way in which the truth is taken is samaa,(singing and dancing) which he later talks in detail about the conditions, types, states of the listeners and its levels in his book Ahya al-Uloom al-Din. However This particular and mystical experience which to some extent is a way of perceiving truth is different and far away from the course of Western discipline;yet, Hans George Gadamer, a contemporary philosopher who critiques subjectivism in order to give presentation of a new approach to ancient philosophy, by delivering an expressivity of what will be happened when art is going to be understood tries to explain how art can be figured out through the art of theater. Though the concept of art in the modern sense has not been a problematic matter to sixth century Muslim jurists, but the purpose of this essay, which is based on Gadamer's hermeneutic account and performed in a descriptive and analytical comparison of these aesthetic experiences with each other, is to try to grasp a new reading of one of the most prominent Persian thinkers Compared to a contemporary philosopher; Because fulfillment of cognition is always based on analogy and comparison.

    Keywords: al-Ghazali, aesthetic experience, sama, Gadamer, Hermeneutics
  • Sayyed Rahim Moosavinia *, Ala Bavarsad Pages 21-39
    Using a psychoanalytical approach, this paper studies Fyodor Dostoyevsky’s The Double to have a better understanding of the main character’s inner complexities. Goliadkin, the main character, is a government clerk who gradually separates from reality. The argument in this research is based on Sigmund Freud’s theories. An important cause of his disruption of identity can be figured out through Freud’s theory about the two primary drives. According to him, there are two types of drive that control every individual’s psychic apparatus. The life drive influences his strategies for surviving. Goliadkin’s feelings of insufficiency cause the death drive to thrive; consequently, the creation of an aggressive double follows. Also, Freud’s theory of Oedipus complex is important in the discussion about the character’s dualistic tendencies, his abnormal way of dealing with social circumstances and his fantasies about love. Moreover, Goliadkin’s behavior and thoughts are psychoanalytically studied according to the symptoms of melancholia.
    Keywords: Psychoanalysis, unconscious, ideal, imagination, reality
  • MohammadKazem Nazari Ghare Chomagh * Pages 39-57

    Combining the traditional teaching approach with the new audio-visual teaching methods can, apart from smoothing out the learning process, meet the hitherto less-considered objectives in the emotional area. The present interdisciplinary is of an applied characteristic in objective, and descriptive-evaluative in nature and method. The statistical sample includes all the 11-grade students in secondary schools in Torbat-e Jám from among whom 60 were selected within a cluster sampling framework. The measurement was done by means of screening the puppet play "The Legend of the Snake-Shouldered" (Afsanehe-Mardoosh) in teaching the lesson "Kaveh the Justice Seeker" (Kaveh-e Dadkhah) in the Persian textbook of the 11th grade of the secondary schools and a questionnaire which was organized into three categories: Category A, the completion and stability of the learning process in the cognitive and skill areas in teaching; category B, the emotional, motivational, and modeling areas; and category C, questions that assess the film's audio-visual capabilities in the course of learning the lesson. The data were analyzed through T-single sample. The results obtained show that the screening of the film has a high impact on students' desire to and interest in familiarity with the Shahnameh, gaining Iranian identity, modeling the characters in the Shahnameh. The greatest effect is on the students' desire to use pure Iranian names and words. The film screening has a high impact on the completion and stability of students' learning and skills; but the audio-visual effects of the film are not of high quality.

    Keywords: teaching, Shahnameh, cinema, film, literature teaching, behavioral goals, modeling theory
  • Kiana Vakili Robati *, Masoud Farahmandfar Pages 59-77
    Setting in literature has long been a prominent issue in literary evaluations. The systematic concern with setting and space dates back to the time Aristotle first discussed the concept of "spectacle" in his Poetics, deeming it essential to the formation of a proper tragedy. Today, spatial studies frequently acknowledge Charles Dickens as one of the greatest observers of the operation of the city in the novel. His foremost novel, Great Expectations, depicts modernity and the social hardships of the time in the form of a love story bringing the plot in close proximity with Morteza Moshfeq Kazemi’s novel Tehran-e Makhuf .This article focuses on the scrutinizing of the creation of social spaces in these two novels through the utilization of Henri Lefebvre’s theory of space as an active production of each society. The concern with space and city and their function is further reflected in the section “City, Space, and Society,," followed in more detail in the section “The City.” In the section “Society, and the Background of the Author,” and the one after, “The Portrayal of the Two Cities and Social Space,” the cities envisioned are observed apropos of the image created, its relationship to the narrative, and social relations. Consequently it is proposed that the cities produced by these two novels are not essentially objects, but rather, the city is a product of that society-- dominating and producing the society itself through its active production by the witnesses,
    Keywords: City, Social Space, Modernity, Great Expectations, Tehran-e Makhuf
  • Behnam Fomeshi * Pages 79-93
    In her poetry Pravin Etesami (1907-1941) has freely borrowed from multiple sources, including Aesop's and La Fontaine’s Fables, her father’s translations of foreign literatures, as well as Persian classical poetry. However, the resulting work remained distinctly her own. A number of critical studies have investigated the relationship between Etesami's poem "God's Weaver" and various texts that inspired or influenced it. Such studies argue that the poem “is based” on a translation into Persian of an editorial by Arthur Brisbane. However, the present paper examines “God’s Weaver” in relation to Walt Whitman’s “A Noiseless Patient Spider” to shed light on Etesami's yet unexplored creative reception of Whitman. The paper ends with suggestions on revisiting the relation between tradition and modernity in Persian poetry as well as the relation between Persian poetry and world literature.
    Keywords: Creative Reception, God's Weaver, Parvin Etesami, Walt Whitman, World Literature
  • Samin Bahrami *, Marzieh Balighi Pages 95-113
    By writing Germinal in the 19th century, Emil Zola brought the working class into the novel writing world as the motive and the hero of the stories for the first time in the French literature history. He had a significant impact on the writers who constantly wrote about revolution. Maxim Gorky is also among those who had taken this into sober consideration in his work, Mother. This comparative study aims to discover the concept of revolution in both of the above-mentioned works. The chains of events in both works illuminate for us the necessary elements for a revolution to occur. Poverty, as the main reason along with awareness, leadership, and sacrifice as the main factors are among the motives of progress with revolution in both novels. Such similarities are separated when it comes to characterization and realism. In the end the both authors give hope to the fighters by depicting a better future for them.
    Keywords: Emil Zola, Maxim Gorky, Germinal, Mother, Revolution
  • Baharak Valineya * Pages 115-134

    In this study, in order to investigate how the poetry is connected to a place or, in a more unequivocal way, to the space, the patriotic poems of Mehdi Akhavan-Sales and Abd al-Wahhab Al-Bayati were studied and the analysis of the homeland’s image in their poetry was conducted employing an interdisciplinary approach utilizing the theoretical foundations and the research method of geocriticism. the analysis shows that: 1. in the poems of Akhavan-Sales and Al-Bayati, the home land is a space that essentially holds a cultural and anthropomorphic representation, not merely a passive scene and a piece of land or a fragment of natural geography with mountains and water and sea and plain; the home land = place + human. 2. Their view toward the homeland is sometimes romantic: when the poet is so passionate about the homeland—and whatever belongs to it—that he cannot tell them apart, or when he recognizes his helpless and forlorn homeland as “the leafless garden” or “grave land” or “stone land city” with a deep sadness. What we find as the homeland in Akhavan-Sales and Al-Bayati Poetry is an image, the homeland’s image. 4. The form and the variation of this image is not identical in their poem; the homeland image in Al-Bayati’s poem is a broad and flowing presentation, while in Akhavan-Sales’ poem it is not that broad and when he talks about the homeland, he only refers to Iran.

    Keywords: contemporary Persian poetry, contemporary Arabic poetry, interdisciplinary analysis, Akhavan-Sales, Al-Bayati, Geocriticism
  • Hamideh Lotfinia * Pages 135-155
    Imagology in Comparative Literature: Knowing the Self from the Other's Perspective   Abstract:   The present paper examines imagology in comparative literature. Imagology is one of the most important and rooted areas in comparative literature since it is the foundation of comparative literature in France. Impression and influence which form the beginning of the French views of foreign literature depend on the pictorial knowledge of the other. An important part of this knowledge belongs to the culture of the "observer" and the ways in which he or she looks at another's image and in this view involves the culture in which he or she has inhabited. Thus, the present paper deals with the exotic images and literary stereotypes that have been created through the perspective of another. In the end, the paper draws on research on travel writing in the field of comparative literature by analyzing several travelogues. The paper will demonstrate that, at times, there has been misunderstandings about the subject in Iran. By analyzing and critiquing these examples, we emphasize that not every research in which there is a comparing of images belongs in the field of comparative literature.   Keywords: Comparative Literature, Exoticism, Imagology, Other, Self, Stereotype, Travelogue.
    Keywords: Comparative literature, Exoticism, Imagology, Other, Self, Stereotype, Travelogue
  • Elham Farzam *, Masood Rouhani, Farzad Baloo, Ahmad Ghanipour Malekshah Pages 157-181

    Persian and Russian socialist realist literary works can be comparatively studied for their differences in language as well as the historical encounter between literatures of the two countries. The goal of this paper is to draw on the French school of comparative literature to study the influence of the Russian socialist realism on Persian literature with a focus on four famous Persian and Russian novels, that is, Maxim Gorki's Mother (1906), Nikolai Ostrovsky's How the Steel Was Tempered (1936), Bozorg Alavi's Her Eyes (1952) and Ahmad Mahmoud's Neighbors (1974). According to the results, the most important elements of socialist realism in the two Persian novels are: attention to the masses and the rise of the lower class, partisanship, typification, metamorphosis of the characters and apostasy, elements that did not exist in Persian novels before the emergence of Tudeh Party of Iran and the familiarity of Iranian writers with leftist ideas.

    Keywords: Her Eyes, How the Steel Was Tempered, Neighbors, socialist realism
  • Maryam Esmaili * Pages 183-207
    One of the areas of research in comparative literature is the study of the relationship between literature and cinema. This research analyses the adaptation process of “Lonesome Trees” (by Houshang Moradi Kermani) in its cinematic adaptation (directed by Saeed Ebrahimifar), from the perspective of literary adaptation. The goal of this paper is to study and analyze the changes that have taken place during the adaptation process. The theoretical framework of this research is based on A Theory of Adaptation by Linda Hutcheon. Hutcheon believes that adaptation is an active and meaning making process in which the adapter interacts with the text as a reader. The result of this reading is a creative interpretation which is the product of the adapter’s mindset. Therefore, loyalty is not the evaluation criterion for a cinematic adaptation. In this paper, we demonstrate how and why, as a director and an adaptor, Saeed Ebrahimifar creates a unique narrative independent from Moradi Kermani’s “Lonesome Trees” a work which has significant differences from the original text.
    Keywords: adaptation, Cinema, Comparative literature, Creativity, Interdisciplinary Studies, Linda Hutcheon, Lonesome Trees, Modari Kermani
  • Mostafa Hosseini * Pages 209-230
    The present paper is comprised of two parts, a main part and a subsidiary one. The main part deals with the critical study of the development of the discipline of comparative literature in Iran from the start to the present time. The subsidiary part includes an appendix i.e., the University of Tehran's curriculum of the comparative literature in 1350s. The present paper tries to show that comparative literature has never been established and taught in a sustained and systematic manner based on the theories of comparative literature. It has been deprived of the primary necessities such as independent departments, a proper curriculum, scientific associations, professional journals and expert professors. In different periods of time, the nature and the meaning of comparative literature in Iran has been troubled with a number of misunderstandings from theoretical frameworks and methodology to a lack of familiarity with new theories and approaches. Since everywhere in the world comparative literature involves teamwork (comprised of experts in comparative literature as well as scholars of national and foreign literatures), to get rid of the present dead-end, more than providing what is essential to the discipline, experts of the comparative literature and related disciplines aught to design a curriculum with an interdisciplinary nature and teaching would not be limited to the presence of experts from one or two departments.
    Keywords: Comparative Literature in Iran, Curriculum, French School, Guyard
  • Samira Ostovari *, AliAkbar Mohammadi Pages 233-254

    One Thousand and One Nights is of great significance among many different nations in a way that many works in various genres have been inspired by it.  Each of these works has artistically recreated the structure and content of the original story based on the author's views towards life and psychosocial needs. The present paper is a descriptive analytical research and offers a comparative study of the play Shahrzad by Tawfiq al-Hakim (1898-1987) and the screenplay Shahrzad (the Woman of One Thousand and One Nights) by Tahmineh Milani (1960-) based on Erich Fromm's (1900-1980) theory of personality. The findings indicate that according to Fromm's theory of character, character orientations in both works are mostly of Receptive type, even though Shahrzad has both Receptive and Marketing orientations, the Receptive orientation dominates the Marketing one. Tawfiq al-Hakim's play has a philosophical and ontological viewpoint and searches for the discovery of truth by combining pure wisdom and insight (heart) and, in this respect, is different from Milani's narrative. However, both these works have similarities in their subject matters, themes and their central characters. The king's journey is fundamentally different in these works, in a way that Shahriar's journey in Tawfiq al-Hakim's play is philosophical -mystical in nature, while in Milani's screenplay it is a literal, ordinary trip.

    Keywords: one thousand, one nights, Tawfiq al-Hakim, Tahmine Millani, psychological theory of personality, Erich Fromm
  • Abdolrasoul Shakeri * Pages 255-264

    Introducing Comparative Literature: New Trends and Applications, César Domínguez, Haun Saussy, and Darío Villanueva. New York: Routledge, 2015. £24.99. ISBN: 9780415702683. Persian translation by Masoud Farahmand-far and Roshanak Akrami, Siahroud Publishing in Tehran, Iran.The Introducing Comparative Literature: New Trends and Applications by César Domínguez ( Associate Professor of Comparative Literature and Jean Monnet Chair at the University of Santiago de Compostela, Spain), Haun Saussy (Professor in the Department of Comparative Literature at the University of Chicago) and Darío Villanueva (Professor of Literary Theory and Comparative Literature at the University of Santiago de Compostela, Spain), Routledge (2015), was translated in Persian by Masoud Farahmandfar and Roshanak Akrami and Published by Siahroud Publishing in Tehran. In this article, the book is introduced and then, with an intensive discussion about the challenges of comparative literature studies and activities in this field in Iran, based on the book, suggestions and solutions are presented.

    Keywords: Comparative literature, Introducing Comparative Literature, Interdisciplinary Studies, Challenges, Solutions
  • Mostafa Hosseini * Pages 265-270

    Shakespeare, Persia and the East is a slim book of Comparative Literature. Its main emphasis is on English and Persian literatures and cultures. Without doubt this is the most comprehensive book which is written in this area so far. Shakespeare, Persia and the East, as the title signifies, is about Shakespeare's knowledge and interest in Persia and the East. The book has an introduction, an index (a selection of translations of the works of Shakespeare in several Eastern languages), a bibliography, and an index of authors. It consists of five chapters: 1) a brief biography of Shakespeare, 2) the Tudors and the Safavids,3) Travelers to Persia and Commercial Relations, 4) Shakespeare and the Earl of Southampton and 5) Persian and other Eastern references in Shakespeare's plays. The first four initial chapters serve as an introduction to the last chapter which is the most important and somehow innovative part of the book.

    Keywords: Shakespeare, Persia, East, Safavids, Sherleys