فهرست مطالب

نشریه انسان پژوهی دینی
پیاپی 21-22 (پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1389/01/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علیرضا صابریان صفحات 3-22
    شرط امری است مربوط به آینده که حدوث یا زوال تعهد منوط به آن است. نه تنها اموری که در متن عقد به آن تصریح شده است لزوم وفا دارد بلکه مواردی که از جهت عرف لازمه عقد است و با استنباط از اوضاع و احوال و قراین و امارات در چارچوب تراضی دو طرف عقد می گنجد نیز لازم الوفا است. شرط بنایی در فقه امامیه مورد تدقیق عمیق واقع شده و در ارزش گذاری گفتگوهای پیش از عقد جایگاه خاصی را برای آن در نظر گرفته است. شرط تبانی یا بنایی شرطی است که قبل از عقد، طرفین بر التزام به آن توافق کرده و عقد را بر اساس آن واقع می کنند ولی در متن عقد بدان تصریح نمی شود. تحقیق در این مقام این است که فرقی بین شرط بنایی و شرط ضمنی و شرط مذکور در متن عقد نیست. در طبیعت شرط وقتی می توان گفت که ضمن عقد است که در عالم قصد و در افق نفس ایجاد شود، در این صورت، شرط مطلقا وجوب وفا دارد و عقد مبنی بر این شرط واقع شده است.
    کلیدواژگان: شرط، شرط بنایی، شرط تبانی، شرط ضمنی
  • مرتضی شیرودی صفحات 23-38

    جدال 150 ساله مفاهیم مدرن سیاسی با مفاهیم سنتی، هنوز پایان نیافته است لذا انسان ایرانی معاصر، در هاج و واج روی آوری به این (مفاهیم مدرن) یا آن (مفاهیم سنتی) قرار دارد و از این رو، در حل دوگانگی حاکم بر حیات سیاسی- اجتماعی خود درعرصه مفاهیم، ناتوان مانده است. (مساله) چه باید کرد؟ در نیل به راه حلی در این زمینه، نحوه مواجهه عالمان دینی (سیوال اصلی) و در گام نخست، چگونگی روش بومی سازی عالمانی چون سیدجمال الدین اسدآبادی را مورد بررسی قرار می دهد. (سیوال فرعی) البته به نظر می رسد روش بومی سازی سیدجمال، با استدلال حفظ اصالت، متمرکز بر تحمیل معانی سنتی بر مفاهیم مدرن سیاسی است.(فرضیه) برای پاسخ گویی به بخشی از سیوال اصلی و به منظورجواب دهی به سیوال فرعی و جهت سنجش فرضیه مذکور، ابتدا رهیافت سنتی عرضه می شود. البته این رهیافت از رهیافت های رایج در روش شناسی علوم سیاسی نیست اما گمان ما بر این است که تنها رهیافتی است که بیشترین هم پوشانی را با روش بومی سازی مفاهیم مدرن سیاسی در نزد سیدجمال دارد. گام بعدی، استخراج مفاهیم مدرن سیاسی در گفته ها و نوشته های سیدجمال و کشف مواجهه وی با این مفاهیم است. آزمایش درستی و نادرستی فرضیه، بخش پایانی مقاله را در برمی گیرد.

    کلیدواژگان: سید جمال الدین اسدآبادی، بومی سازی مفاهیم، مفاهیم مدرن، روش شناسی مفاهیم
  • علیرضا میرزایی صفحات 39-57

    پنج فیلسوف و حکیم شاخص در جهان اسلام، ابواسحاق کندی، فارابی، ابن سینا، ابن رشد و صدرالدین شیرازی که جریان فلسفی عقل گرا را از ابتدای نهضت ترجمه تا تکوین حکمت متعالیه نمایندگی می کنند، با وجود توغل در حکمت و فلسفه، تعلق خاطر عمیقی به شریعت و آموزه های دین و مقام شامخ پیامبر اکرم (ص) داشته و در آثار خود به قدر معتنابهی به آن تصریح کرده اند.آنان بین حکمت و شریعت، اندیشه ورزی و عبودیت، آزاداندیشی و متشرع بودن منافاتی قایل نبودند. خردورزی آنان، عقال عقل و مانع و رادع دین باوری آنان نشد. با وجود غوطه ور شدن در دریای عقل فلسفی و حکمی از سرچشمه زلال وحی و شرع سیراب گشتند و به مقام دل سوخته با عقل پخته نایل شدند.

    کلیدواژگان: شریعت، حکمت، عقل، دین، کندی، فارابی، ابن سینا، ابن رشد، ملاصدرا
  • نرجس عبدیایی صفحات 59-76

    در نوع رهبری امام باقر (ع) تمام شاخصه های ذاتی و اکتسابی ایشان، سبک های رهبری آمرانه، مشارکتی، متقاعد کننده و تفویضی به گونه ای منظم دخیل است. علاوه بر آن، موقعیت درون سیستم رهبری شونده یعنی تشیع، بر نوع رهبری امام باقر (ع) تاثیر داشته است. در این نوع رهبری علاوه بر نقاط مشترک، شاخصه های متمایزی از سبک رهبری ایشان با الگو های نظری مطرح نیز وجود دارد. این شاخصه ها در برخی ویژگی های شخصیتی نظیر علم و عصمت، خط مشی ها و اصول حاکم بر سبک های آمرانه و تفویضی رهبری ایشان، در توجه به موقعیت بیرون از سیستم تشیع، علاوه بر وضعیت درون نظام  رهبری حضرت و... قابل بررسی است.  گویا وجود این شاخصه های متمایز در اصول رهبری و مواردی از جزییات، به تفاوت دو مفهوم یا واژه «رهبری» و «ولایت» مرتبط است.

    کلیدواژگان: امام باقر(ع)، نظام تشیع، سبک آمرانه، سبک تفویضی، سبک مشارکتی، سبک متقاعد کننده، موقعیت
  • مریم السادات موسوی صفحات 77-90

    برهان «معقولیت اعتقاد» از براهین اثبات وجود خداست. این برهان در غرب به شرطی پاسکال شهرت دارد اما بنیاد آن را می توان در سخنان گهربار امام علی (ع) در نهج البلاغه یافت و با توجه به متاثر بودن پاسکال از غزالی، عنوان «معقولیت اعتقاد» برای این برهان شایسته تر است. برهان «درجات کمال» نیز برهانی است که متالهان مغرب زمین آن را در اثبات خدا به کار می برند؛ این برهان بر قاعده امکان اشرف قابل انطباق است و می توان آن را از برخی تعابیر نهج البلاغه استنتاج نمود. هم چنین سخنانی از امام با صراحت بر برهان حرکت دلالت دارد.

    کلیدواژگان: معقولیت اعتقاد، نهج البلاغه، درجات کمال، برهان حرکت، شرطی پاسکال
  • علی اکبر علیزاده صفحات 91-104
    پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 57 باعث تحول عمیق و اساسی در روابط ایران و آمریکا شد و به یکباره آمریکا را به عنوان فعال ترین کشور در سیاست خارجی ایران، از صحنه روابط بین المللی ایران کنار زد این تغییر نمی تواند امری فی البدایه باشد و قطعا دارای سوابق و ریشه هایی است که برخی ریشه های آن را با استفاده از بیانات حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری و بازکاوی تاریخ انقلاب و حوادث قبل و بعد از آن تحت عنوان ریشه های منازعه بین ایران و آمریکا بررسی می نماییم.
    کلیدواژگان: ایران و آمریکا، انقلاب اسلامی، روابط بین الملل، تاریخ انقلاب اسلامی
  • احمد عزیزخانی صفحات 105-134

    بنیادگرایی جنبشی مذهبی است که بازگشت به اصول و بنیادها را مفروض گرفته و عمدتا خواستار عبور از مدرنیسم و بازگشت به سنت هاست. تصلب، تاکید بر جامعیت دین، مخالفت با سکولاریسم و تاکید بر خشونت جهت پیش برد اهداف، از وی‍‍‍ژگی های اصلی جریان های بنیادگرا و از جمله بنیادگرایی مسیحی است. جنبش های بنیادگرا با چنین رویکردی درصدد تاثیرگذاری بر محیط پیرامون خود بوده اند. تحقیق حاضر به بررسی تاثیر آموزه های بنیادگرایی مسیحی بر سیاست ایالات متحده آمریکا در دو حوزه سیاست خارجی و سیاست داخلی خواهد پرداخت.

    کلیدواژگان: بنیادگرایی مسیحی، سکولاریسم، ایالات متحده آمریکا
  • مهدی جلالوند صفحات 135-144
    از گذشته همواره در کنار علم حصولی نوع دیگری از معرفت که از آن به علم حضوری یا شهودی تعبیر می شود مطرح بوده است. در میان فلاسفه گروهی معتقدند که شهود تنها به وسیله عقل صورت می گیرد و گروهی دیگر بر این باورند که شهود توسط نفس انسانی صورت می گیرد که یقین آور است و غیر از این طریق معرفت، بقیه قابل اعتماد نیستند. افلاطون یکی از فلاسفه ای است که طریق معرفت صحیح را شهود می داند ولی همواره در بین فلاسفه بعد از او این سوال مطرح بوده که شهود مورد نظر او عقلی بوده یا عرفانی؟ با رجوع به آثار افلاطون و استخراج ویژگیهای شهود او و مقایسه آن با خصوصیات مکاتب عرفانی و تجربه های دینی این فرضیه که منظور وی از شهود، قسم عرفانی آن بوده قوت می گیرد هر چند که مخالفین این نظر نیز دلایل مستحکمی برای بیان خود دارند.
    کلیدواژگان: افلاطون، شهود عرفانی، شهود عقلانی
  • محمدعلی مشایخی پور صفحات 145-159

    اسلام دین خاتم است و این امر مستلزم ظرفیت این دین آسمانی در پاسخ به نیازهای بشر در همه زمان ها، مکان ها و شرایط مختلف است. بخش عظیمی از این ظرفیت معلول اصل مهم مصلحت حکیمانه و منطبق با فطرت است. در سیره و سخنان امام علی (ع) این اصل مهم از جایگاه ویژه ای برخوردار است به گونه ای که با استناد به آن می توان به رهیافت های نوینی در این باره نایل شد. مصلحت شامل مصالح دین و جامعه هر دو می شود. شیوه مصلحت یابی حضرت از طریق مشورت، نصیحت، امر به معروف و نهی از منکر و بهره گیری از تجربه و دانش متخصصان انجام می گیرد. مصالح عامه، حکومتی و قانونی، سازمانی و حرفه ای و مصالح شخصی، انواعی از مصلحت است که آن حضرت مورد توجه و تاکید قرار داده است.

    کلیدواژگان: مصلحت حکیمانه، تدبیر امور، امام علی(ع)، مصلحت دین، مصلحت جامعه
  • عبدالحمید غلامی نیا صفحات 161-171
    پژوهشگر در این مقال بر این باور است که سرشت انسان همواره میل به اعمال نیک و پسندیده دارد، لذا شناخت صحیح حقیقت وجودی انسان باعث می شود تا شهروند رفتار و اعمال خود را به گونه ای تنظیم کند که با سرشت پاک او سازگار باشد و موجب سعادت و نیک بختی او شود. از آنجایی که اخلاق از ضروری ترین نیازهای جامعه انسانی است و بسیاری از مشکلات فردی و اجتماعی ریشه اخلاقی دارد، می توان اصلاح اخلاق را زیربنای اصلاح جامعه دانست.
    کلیدواژگان: اخلاق اجتماعی، اخلاق شهروندی، انسان شناسی، اصلاح جامعه
|
  • Alireza Saberian Pages 3-22
    The condition is related to future and occurrence or under taking decline depends upon it. Affairs are in contract keep promise, as well as, in some contracts. Common is necessary and It is elicited, conditions situations and rules have to performed by both of parties. Masonry conditions In Imamiyeh religious jurisprudence are thought deeply and they have to be discussed to value discussion of before contract. Before contracting Masonry conditions or collusion condition is a greed by parties before contracting, It is contracted but it isn´t stipulated in the contract. The study wants to indicate there isn´t difference between. Masonry condition and implicit condition when it can be said the condition relies on the contract it will be in the intention world and It   must be keep promise and the contract is according to it.
    Keywords: condition, Masonry condition, collusion condition, implicit condition
  • Morteza Shiroodi Pages 23-38

    Not after 150 years, has the conflict between political modern concepts and traditional ones got over, therefore, for the contemporary Iranian people, once encountering with such concepts, nothing but confusion is resulted and they are impotent in solving the governing dichotomy on their socio-political life. What should be done? To achieve a solution in this context, the way how religious scholars exposure to this problem (the main question), mainly Seyed Jamal Asadabadi, with his localization methods, (Subsidiary Question) will be considered. It, of course, seems his method, based on maintaining authenticity, imposes the traditional meanings on modern political concepts. (Hypothesis) So that the main question partially and, the subsidiary one totally to be answered and the hypothesis to be accessed, the traditional approach is going to be offered. Although this approach is not of the common approach in the methodology of political sciences, it, in our opinion, is the only approach that possesses most overlap with the localization method of modern political concepts in Seyed Jamal`s view. Extracting the modern political concepts in the sayings and writings of Sayed Jamal and discovering his way of encountering with these concepts is the next step taken in this paper and, at last, Correctness and incorrectness of the hypothesis will be tested.

    Keywords: modern concepts, political concepts, Seyed Jamal
  • Alireza Mirzayi Pages 39-57

    In the Muslim world, there are five wise philosophers, Abu Es`haq Kandi, Farabi, Ibn Sina, Ibn Rushd, and Sadr al-Din  Shirazi, that rational philosophical movement, from the beginning till the  evolution  of Transcendental Wisdom had been introduced by them., They, despite of deep understanding in wisdom and philosophy , deeply attached to the law and teachings of religion and the Prophet (s) and have stated in their works no contradiction between religious law and wisdom ,thinking and worshiping, , free thinking and being versed in law of religion. Their wisdom seeking did not prevent them from having belief in religion. Despite of being immersed in the sea of reasoning based on of philosophy and wisdom, they drank from the pure spring of revelation and religion.

    Keywords: Shari'ah, Wisdom, Intellect, Religion, Kandi, FARABI, Ibn Sina, Ibn Rushd
  • Narjes Abdiayi Pages 59-76

    The optimal type of leadership, in the various factors, has been raised by theories related to leadership style. Some people believe, a leader is successful due to his characteristics, as intrinsic or acquired, whereas, others consider it as his behavioral characteristics.  In some comments, it is said that a leader with regard to characteristics of his followers can apply the optimal leadership style. But recent theories believe, in addition to all these factors, the optimal leadership style depend on the situation and condition within the leadership system and all of them together create ideal and efficient leadership. All the above cases, both innate and acquired characteristics, authoritative, participative, persuasive, and consigning leadership style, in a well-ordered form, as well as the leading position within the system, as Shiism, had formed the type in the leadership of Imam Baqir (AS). In addition to the common points, his leadership style is differentiated from the existing theoretical model. These indicators in some of his distinct personality such as science, infallibility, policies, principles dominated on his authoritative and consigning leadership style, and according to the position outside the Shiite system, in addition to the position within the system of leadership of Imam, …. are going  to be investigated. It seems that these distinguishing characteristics in leadership principles and some details of the case are related to the differences between the two titles of the leadership and the guardianship.

    Keywords: Imam Baqer, Leadership, Shiite, system, authoritative method, participative style, persuasive style, consigning style
  • Maryam Al-Sadat Moosavi Pages 77-90

    The argument of "reasonableness" is of the ways which proves the existence of God. This argument, in the West, is known as" Pascal conditioning", however, its foundation can be found in the precious speech of Imam Ali (AS) in Nahj al-Balagha. Since Pascal was affected by Ghazali, the title of "reasonableness" for this argument is more worthy. The argument of "degrees of perfection" is also a proof taken by the Western thinkers to prove God.  This argument is adaptable with the bases of "the highest contingent”   and can be extracted from some of the speeches of Imam Ali in Nahj al-Balagha. The remarks of the Imam, moreover, clearly imply on the argument of the movement.

    Keywords: Reasonableness, Nahj al-Balagha, degrees of perfection, argument of the movement, Pascal wager
  • Ali Akbar Alizade Pages 91-104
    Great and major changes in Iran and America's relationships are what to be brought up after the Islamic Revolution in 1357, which led to setting American, the most active country in Iran's foreign policy, aside of the international interactions. These changes had not happen by chance. They, surely, possessed basis and backgrounds which in this paper, based on the Imam Khomeini and our honorable leader's speech as well as inquiring the history of revolution and the pre and post happenings of it are to be studied.
    Keywords: Iran, America, Islamic Revolution, international interaction
  • Ahmad Azizkhani Pages 105-134

    Being a religious movement, fundamentalism has presumed returning to principles and fundamentals and sought to across from modernism and back to traditions. Atherosclerosis, emphasizing on the centrality of religion, opposing with secularism and emphasizing on violence to reach to the goals are the main features of any form of fundamentalism, including Christian fundamentalism. Such approach leads the fundamentalist movements toward having influence on their surroundings. The effect of the teachings of Christian fundamentalism on American's policy in the field of foreign policy and internal policy is to be studied in this paper.

    Keywords: Christian fundamentalism, Secularism, USA
  • Mehdi Jalalvand Pages 135-144
    Alongside with acquired knowledge, in a long run, another type as presence or intuitive knowledge has been introduced. Among the group of philosophers, some believe intuition takes place only by means of intellect, whereas, some hold it as a result of human soul which causes certainty, while the rest are not worthy of trust. Plato is of the philosophers that give accuracy to intuition, but always this question has been raised by the philosophers after him that the intuition, in his opinion, was of rational or mystical kind. With reference to the works of Plato and extracting the characteristics of his intuition and comparing it with those of mystical schools and religious experiences, this assumption is verified that it would be of the mystical. However, the opponents of this opinion express their own strong reasons.
    Keywords: Plato, mystical intuition, intellectual intuition
  • MohammadAli Mashaykhi Poor Pages 145-159

    Islam is the Seal of religions, therefore, it is of the necessary capacity needed to respond all human needs at all times, places and different conditions. Large part of this potentiality is affected by the important principle of wise expediencies and having consistency with the nature. This important principle has a special place in the conduct and speeches of Imam Ali (a. s.) so that, a new approach in this regard can be attained. Expediencies include both religious and social ones. The Imam's method of grasping expediency was through consultation, advice, ordering the good and preventing the bad, as well as getting benefits from the experience and knowledge of the specialists of the filed. Public, governmental and legal expediencies as well as organizational, professional and personal expediencies are of various kind being paid attention and emphasized by Imam Ali (a.s.).

    Keywords: wise expediency, managing affairs, Imam Ali (a.s.), expediency of religion, community expediency
  • Abdolhamid Gholaminiya Pages 161-171
    In the paper, it has been argued that human nature inclines toward good and reasonable actions. A full and true knowledge of one's own nature would lead to appropriate conduct and, finally, to one's happiness. As morality is counted among the most vital needs of society of which many social and individual problems originate, ethical education is necessarily taken as the unique foundation for the improvement of society.
    Keywords: Social Ethics, citizen morality, Self-knowledge, social improvement