فهرست مطالب

توانمندسازی کودکان استثنایی - سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1401)

نشریه توانمندسازی کودکان استثنایی
سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا سپهری نسب، سجاد بشرپور*، سیف الله آقاجانی، نادر حاجلو صفحات 1-15

    هدف از پژوهش حاضر مدل یابی علی نشانه های اختلال کم توجهی/ بیش فعالی کودکان بر مبنای ویژگی های شخصیتی منش و تکانشگری مادران با نقش واسطه ای سبک های فرزندپروری بود. در این پژوهش، از روش توصیفی نوع همبستگی با استفاده از روش های مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. جامعه آماری شامل 1324 مادر دانش آموز دوره ابتدایی دارای نشانه های کم توجهی/ بیش فعالی شهر تهران در سال تحصیلی 99- 98 بود که 480 مادر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. چهار پرسشنامه کانرز والدین (CAARS)، مقیاس تکانشگری لینهام (UPPS- S)، مقیاس سرشت و منش کلونینجر (TCI) و پرسشنامه سبک های فرزندپروری بامریند (PSI) توسط مادران تکمیل گردید و جهت تحلیل داده ها، علاوه بر آمار توصیفی از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل 85/8 استفاده شد. یافته ها نشان داد که صفات شخصیتی منش و تکانشگری مادران با نشانه های کم توجهی/ بیش فعالی کودکان رابطه معنادار داشت. بنابر نتایج یافته ها می توان نتیجه گرفت که برخی از ویژگی های آسیب زای مادران می تواند نشانه های کم توجهی/ بیش فعالی کودکان را پیش بینی کند. یافته های پژوهش بیانگر آن بودند که در درمان کودکان مبتلا به کم توجهی/ بیش فعالی، توجه به ویژگی های شخصیتی و سبک فرزندپروری والدین می تواند در روند درمان اثرگذار باشد.

    کلیدواژگان: اختلال کم توجهی، بیش فعالی، تکانشگری، سبک های فرزندپروری، ویژگی های شخصیتی منش
  • انسیه بابایی*، داود درویشی، معصومه یاراحمدی، طاهره گلستانی بخت صفحات 16-26
    این پژوهش با هدف بررسی نقش مهارت حل مسیله در پیش بینی انگیزش ریاضی و خودکارآمدی ریاضی در کودکان با اختلال یادگیری ویژه از نوع ریاضی شهر تهران انجام شد. روش تحقیق، به صورت توصیفی از نوع همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری ریاضی دوره ی اول دبستان های شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 که به دلیل شرایط کرونا در دسترس بودند و تعداد آن ها 120 نفر بود. 90 دانش آموز مبتلا به اختلال یادگیری ریاضی با روش نمونه گیری در دسترس، برای نمونه مورد انتخاب قرار گرفتند. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه های مهارت حل مسیله هپنر (PSI)، خودکارآمدی ریاضی (MS-E)،  انگیزش ریاضی کورتر (MM)، آزمون ریاضی ایران کی مت (IKM) و ماتریس های پیش رونده ریون (RPM) انجام شد. داده های حاصل از اجرای پرسشنامه ها از روش آماری رگرسیون تجزیه و تحلیل و یافته ها نشان داد، بین مولفه های اعتماد به حل مسیله، سبک گرایش- اجتناب و کنترل شخصی با انگیزش ریاضی و خودکارآمدی ریاضی رابطه مثبت و معنادار وجود داشت. همچنین، مهارت حل مسیله پیش بینی کننده قوی برای انگیزش ریاضی و خودکارآمدی ریاضی است. با توجه به نقش مهارت حل مسیله در ایجاد و بروز انگیزش ریاضی و خودکارآمدی ریاضی در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ویژه از نوع ریاضی، می توان با شناسایی به موقع آن ها برای پیشگیری از اختلال یادگیری ویژه از نوع ریاضی اقدام کرد.
    کلیدواژگان: اختلال یادگیری ریاضی، انگیزش ریاضی، حل مسئله، خودکارآمدی ریاضی
  • زهرا حیدری دارانی، غلامرضا منشئی* صفحات 27-37
    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش ذهن آگاهی کودک محور بر شادکامی و اضطراب اجتماعی کودکان کم شنوا انجام گرفت. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری 45 روزه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام کودکان کم شنوا 8 تا 11 سال شهر اصفهان در سال تحصیلی 98-1397 در مناطق 2، 3، 5 و 6 به تعداد 86 نفر بودند. در این پژوهش تعداد 30 کودک کم شنوا با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 15 کودک). گروه آزمایش مداخله ذهن آگاهی کودک محور (بوردیک، 2014) را طی دو ماه و نیم در 10 جلسه 75 دقیقه ای دریافت نمودند. در این پژوهش از پرسشنامه شادکامی (HQ) و مقیاس چندبعدی اضطراب کودکان (MSCA) استفاده شد. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزار آماری 23-SPSS  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که آموزش ذهن آگاهی کودک محور بر شادکامی و اضطراب اجتماعی کودکان کم شنوا تاثیر معنادار داشت (001/0P<). بدین صورت که این مداخله توانسته منجر به افزایش شادکامی و کاهش اضطراب اجتماعی این کودکان شود. بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که آموزش ذهن آگاهی کودک محور با بهره گیری از فنونی همانند افکار، هیجانات و رفتار آگاهانه و بودن در زمان حال می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت بهبود شادکامی و کاهش اضطراب اجتماعی کودکان کم شنوا مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، آموزش ذهن آگاهی کودک محور، شادکامی، کودکان کم شنوا
  • مرضیه میردامادی، سعید حسن زاده*، مسعود غلامعلی لواسانی، سمیرا وکیلی صفحات 38-45
    هدف مقاله حاضر بررسی نتایج پژوهش های انجام شده در حوزه فرزندپروری در مادران کودکان دارای اختلال کم توجهی/ بیش فعالی بود. با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی شامل اسکوپوس، اریک، پاب مد و گوگل اسکولار، 92 مقاله با موضوع فرزندپروری در مادران کودکان دارای اختلال کم توجهی/ بیش فعالی به دست آمد. بر اساس پروتکل مطالعه مروری نظامدار، متن کامل 11 مقاله نهایی برای این مطالعه مدنظر قرار گرفت. سپس متن کامل مقالات منتخب به صورت کامل مرور و اطلاعات مورد نظر استخراج شد. این اطلاعات شامل مشخصات شناسنامه ای پژوهش، روش پژوهش (جامعه، نمونه و روش نمونه گیری) و سپس تعیین فرزندپروری بود. نتایج نشان داد که والدین کودکان دارای اختلال کم توجهی/ بیش فعالی بیشتر از سبک فرزندپروری مستبدانه استفاده می کردند. مادران این گروه از کودکان، بیشتر فرمان دهنده وکمتر پاداش دهنده می باشند. همچنین،  این مادران تعامل کمتری با فرزندان خود داشتند. با توجه به اینکه احتمالا کودکان با اختلال کم توجهی/ بیش فعالی دارای مشکلات رفتاری، تحصیلی و بی توجهی هستند؛ رفتارهای منفی، تقاضامندانه و انتقادی والدین به عنوان واکنش نسبت به این اختلال بیشتر از والدین دارای فرزند بهنجار بود و بیشتر از شیوه های فرزندپروری مستبدانه استفاده کردند.
    کلیدواژگان: اختلال کم توجهی، بیش فعالی، فرزندپروری، مرور نظامدار
  • فرزانه بیات شهبازی، علی اکبر ارجمندنیا* صفحات 46-56
    هدف پژوهش حاضر تاثیر مداخله حافظه فعال دیداری- فضایی بر عملکرد آینه نویسی کودکان پیش دبستانی بود. در این پژوهش از طرح شبه آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری شامل تمام کودکان است که در مراکز پیش دبستانی و مهدکودک های شهر تهران (منطقه 14) در سال تحصیلی 96-1395 مشغول به تحصیل  بودند و 20 نفر (13 دختر و 7 پسر) توسط معلم، تشخیص آینه نویسی داده شدند. از بین جامعه هدف هر 20 دانش آموز دارای عملکرد آینه نویسی از طریق نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایش (هر گروه 10 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمایش طی 12 جلسه 60 دقیقه ای به مدت سه ماه (12 هفته) در دوره درمانی حافظه فعال شرکت کردند. به منظور سنجش عملکرد آینه نویسی، از آزمون محقق ساخته تشخیص آینه نویسی و جهت سنجش هوش مقیاس هوش آزمای تهران- استنفورد- بینه (T-SB) استفاده شد. داده های حاصل از پژوهش نیز با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-22 و به کارگیری آزمون t مستقل به روش نمرات افزوده، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از تست محقق ساخته تشخیص آینه نویسی نشان داد که گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، پس از شرکت در مداخله، در نتایج آزمون از نظر آماری تفاوت معناداری دارند (P<0.001). نتایج پس آزمون نشان داد تعداد خطاهای آینه نویسی در کودکان پیش دبستانی (گروه آزمایش) به صفر رسیده و مداخله حافظه فعال دیداری-فضایی منجر به بهبود عملکرد آینه نویسی کودکان پیش دبستانی شده است. با توجه به نتایج تحقیق می توان اینگونه نتیجه گرفت که مداخله حافظه فعال دیداری- فضایی می تواند بر عملکرد آینه نویسی کودکان پیش دبستانی موثر باشد و می توان از مداخلاتی شبیه به این برنامه، برای کاهش خطای آینه نویسی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آینه نویسی، اختلال نوشتن، حافظه فعال دیداری - فضایی، کودکان پیش دبستان
  • نفیسه عابدی، لیلا کاشانی وحید*، الهام حکیمی راد، مریم اساسه صفحات 57-66
    هدف از این پژوهش، بررسی اثربخشی بسته آموزش هوش های چندگانه بر مهارت های اجتماعی کودکان آهسته گام بود. این مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون، با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری پژوهش را 150 دانش آموز آهسته گام شاغل به تحصیل در سال تحصیلی 98-99 در مدرسه  استثنایی حضرت فاطمه (س) شهر کرج تشکیل دادند. از میان آن ها 20 دانش آموز پسر به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 10 نفر) گمارش شدند. به منظور ارزیابی مهارت های اجتماعی از نظام درجه بندی مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت (SSRS) نسخه معلم استفاده شد. بسته آموزش هوش های چندگانه برای گروه آزمایش، به صورت گروهی طی 10 جلسه 45 دقیقه ای ارایه شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که برنامه مداخله در افزایش مهارت های همکاری، جرات ورزی، خودکنترلی و به طور کلی مهارت های اجتماعی (05/0>P)، دانش آموزان گروه آزمایش موثر بوده و تفاوت میانگین های نمرات دو گروه به لحاظ آماری معنادار بود (05/0>P). بر اساس این یافته ها می توان بیان کرد که آموزش با استفاده از هوش های چندگانه می تواند بر مهارت های اجتماعی کودکان آهسته گام موثر باشد. در نهایت، می توان پیشنهاد داد تا از بسته آموزش هوش های چندگانه در مراکز بهزیستی و کلینیک های توان بخشی، استفاده شود.
    کلیدواژگان: آهسته گام، بسته آموزش هوش های چندگانه، مهارت های اجتماعی
  • مریم ویسمه، مهناز استکی*، نوید میرزاخانی صفحات 67-78
    هدف پژوهش، مقایسه اثربخشی آموزش کارکردهای اجرایی مبتنی بر بازی های رایانه ای با آموزش تمرینات یکپارچگی حسی بر علایم خواندن و درک مطلب دانش آموزان نارساخوان بود. روش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با کنترل و پیگیری در نظر گرفته شد. جامعه آماری، دانش آموزان با اختلال یادگیری دوره ابتدایی منطقه 2 و 5 تهران (128 نفر) در سال 1400-1399 بود. تعداد 30 دانش آموز 8 تا 11 ساله نارساخوان (19پسر، 11 دختر) به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی ساده در سه گروه 10 نفری قرار داده شدند. گروه های آزمایش، مدت 20 جلسه 30 دقیقه ای تحت مداخله قرار گرفتند. گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. سپس مراحل پیش آزمون، پس آزمون انجام شد. بعد 4 ماه آزمون پیگیری اجرا شد. ابزار سنجش، نسخه چهارم هوش وکسلر کودکان (WISC-4)، آزمون خواندن و نارساخوانی(نما)، ان بک (N-back)، پرسشنامه نیمرخ حسی2 (SP2) بود. داده ها با استفاده از روش آنوای دو عاملی آمیخته توسط نرم افزار SPSS-23 تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد نمره خواندن کلمات، بین گروه های آزمایشی رایانه و یکپارچگی حسی تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0P>).  نمره درک متن، بین گروه های آزمایشی رایانه و یکپارچگی حسی تفاوت معناداری وجود دارد (001/0P <). بر اساس نتایج، هر دو مداخله اثربخش بوده، پایداری اثر داشتند، اما بین اثربخشی این مداخله ها بر علایم خواندن و درک مطلب دانش آموزان نارساخوان تفاوت معنادار وجود داشت (001/0P <). در پیگیری 4 ماهه، مداخله تمرینات یکپارچگی حسی پایدارتر بود و می تواند به عنوان مداخله ای سودمند برای کمک به دانش آموزان نارساخوان در مدارس ابتدایی و مراکز مشکلات یادگیری استفاده شوند.
    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، کارکردهای اجرایی، نارساخوانی، یکپارچگی حسی
  • سیمین حسینیان*، رقیه نوری پور، اسماعیل سلیمانی، عباس عبداللهی، حسین ایلانلو صفحات 79-90
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی ذهن آگاهی بر انعطاف پذیری و تعاملات والد- کودک مادران دارای کودک با کم توجهی بیش فعالی می باشد. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی مادران دارای کودک مبتلا به اختلال کم توجهی بیش فعالی شهر تهران بود که از میان آن ها 30 مادر دارای کودک با اختلال کم توجهی بیش فعالی از طریق نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش مداخلات درمانی هشت جلسه ای مربوط به ذهن آگاهی را طی دو ماه به صورت هفته ای یک جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. پس از پایان جلسات از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی CFI)) و مقیاس رابطه والد-کودک (PCRS) استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره و نرم افزارSPSS-20  تحلیل گردید. نتایج پژوهش نشان داد که ذهن آگاهی به افزایش معنادار انعطاف پذیری (P<0.01) و تعاملات والد- کودک (P<0.01) در بین مادران دارای کودک با اختلال کم توجهی بیش فعالی منجر گردید. با توجه به یافته های پژوهش، استفاده از ذهن آگاهی در جهت ارتقاء انعطاف پذیری و تعاملات والد- کودک مادران دارای کودک مبتلا به اختلال کم توجهی بیش فعالی با هدف ارتقاء سلامت روان آن ها پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اختلال کم توجهی بیش فعالی، انعطاف پذیری، تعاملات والد-کودک، ذهن آگاهی
  • نفیسه خدادادی، احمد غضنفری*، شهرام مشهدی زاده، طیبه شریفی صفحات 91-101

    هدف پژوهش حاضر، بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس فارسی انعطاف ناپذیری رفتاری لکاوالیر در کودکان اوتیسم بود. روش پژوهش توصیفی پیمایشی از نوع استانداردسازی ابزار بود. جامعه ی آماری، 1400 کودکان اوتیسم 3 تا 12 سال شهر اصفهان بودند که 450 نفر از آنان به طور تصادفی ساده انتخاب شدند و با توجه به ملاک ورود و خروج پژوهش430 نفر وارد تحلیل آماری شدند. در تحلیل عامل اکتشافی از 230 نفر و تحلیل عامل تاییدی از 200 نفر کودک اوتیسم 3 تا 12 سال به طور مجزا استفاده شد. ابزار پژوهش مقیاس تشخیصی علایم اوتیسم گارز GARS)) و مقیاس انعطاف ‏ناپذیری رفتاری لکاوالیر (BIS) بود. داده ها با نرم افزارهای SPSS-26، AMOS-24 و به روش ضریب همبستگی، تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی تحلیل شدند. طبق نتایج تحلیل عامل اکتشافی شش عامل پاسخ به تغییر، روتین ها و تشریفات، تمایل به محدودیت، پاسخ به موارد و موقعیت های جدید، پاسخ به عدم اطمینان و حساسیت بیش ازحد به حوادث محیط با مقادیر ویژه بالاتر از یک توانسته اند 986/55 درصد از کل واریانس سازه انعطاف ناپذیری رفتاری را تبیین کنند. طبق نتایج تحلیل عامل تاییدی مرتبه اول تمام شاخص های 851/0=PCFI، 809/0=PNFI، 876/1=CMIN/DF، 051/0=RMSEA، 954/0=IFI، 954/0=CFI و 920/0 GFI= تاییدکننده برازش مناسب مدل نهایی بودند. بنابراین، عامل های به دست آمده از مقیاس مناسب بودند. ثبات درونی مولفه های مقیاس انعطاف ناپذیری رفتاری بالاتر از 7/0 بود که نشان دهنده ی همسانی قابل قبول مولفه های سازه مورد نظر بود. روایی همگرای مقیاس های مدل پیشنهادی (60/0<CR) و روایی واگرا (AVE > ASV و MSV) مناسب بودند. به طورکلی نسخه فارسی مقیاس انعطاف ناپذیری رفتاری لکاوالیر روایی و پایایی قابل قبولی دارد و 6 عامل را می سنجد.

    کلیدواژگان: انعطاف ناپذیری رفتاری، اوتیسم، ویژگی های روان سنجی
  • الهه ذکایی آشتیانی، سیامک سامانی*، نادره سهرابی، بنفشه امیدوار صفحات 102-113

    پژوهش حاضر با هدف تبیین اثربخشی بازی درمانی تعاملی محور بر کیفیت روابط دلبستگی کودک با والد انجام گرفت. روش تحقیق در این پژوهش آزمایشی از نوع تک آزمودنی با طرح AB بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان 5 تا 8 سال با آسیب های دلبستگی بود که در سال تحصیلی 1400- 1399 در مراکز روانشناسی شهر تهران حضور داشتند؛ تعداد این کودکان 10 نفر بود . از بین آن ها تعداد 3 کودک (دو پسر و یک دختر) بر اساس ملاک های ورود و خروج و به شیوه نمونه گیری هدفمند گزینش شدند. مداخله بازی درمانی تعاملی محور برای هر کودک بر اساس دستورالعمل بوث و جرنبرگ (2010)، به صورت 2 جلسه (45 دقیقه ای) در هفته، طی 10 هفته (21 جلسه) و به مدت دو و نیم ماه اجرا گردید. ابزارهای پژوهش شامل فرم روش تعاملی مارشاک (MIM) و چک لیست رفتاری تراپلی (محقق ساخته) بود. تحلیل دیداری داده ها در دو سطح درون موقعیتی و بین موقعیتی بر اساس سه شاخص سطح یا طراز، روند و تغییرپذیری انجام گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که مداخله بازی درمانی تعاملی محور بر کیفیت روابط دلبستگی کودک با والد تاثیر معناداری داشت (05/0P<). مطابق با یافته های پژوهش اثربخشی مداخله بازی درمانی تعاملی محور بر روی بهبود کیفیت روابط دلبستگی کودک با والد به تایید رسید. بنابراین، این روش را می توان به عنوان یکی از درمان های مفید و کاربردی برای کودکان در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، تعاملی محور، کیفیت روابط دلبستگی
|
  • Zahra Sepehrinasab, Sajjad Basharpoor *, Seifoallah Aghajani, Nader Hajloo Pages 1-15

    The aim of this study was reaching the causative modeling of Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHA) symptoms based on the character traits and impulse control of mothers with the mediating role of parenting styles. The method of the present study was descriptive-correlational with using of structural equation modeling method. The statistical population included 1324 mothers of elementary school students with symptoms of ADHD in Tehran in the academic year 2019-2020, of which 480 mothers were selected by purposive sampling. Four questionnaires including Connerss Parents (Connerss, 1999), Impulsivity Scale (Lynham, 2006), Temperament- Character Inventory (Cloninger, 1994) and Parenting Styles Questionnaire (Bumrind, 1972) were completed by mothers and for data analysis in addition to descriptive statistics, the structural equations method bu utilizing LIZREL 8/85 software was used. The results showed that mothers' personality characters and impulsivity have a significant relationship with the symptoms of ADHD in children. According to the results, it can be concluded that some harmful characteristics of mothers can predict the symptoms ADHD in children. Findings showed that in the treatment of children with ADHD, attention to the personality traits and parenting style of parents can be effective in the treatment process.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Impulsivity, parenting styles, Character personality traits
  • Ensiyeh Babaie *, Davood Darvishi, Masoomeh Yarahmadi, Tahereh Golestani Bakht Pages 16-26
    The aim of this study was to investigate the role of problem-solving skills in predicting mathematical motivation and mathematical self-efficacy in children with Special Learning Disorders such as mathematics in Tehran. The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the study consisted of all students with learning disabilities in the first year of elementary school in Tehran in the academic year 2020. For the research sample, 90 students with math learning disabilities were selected by convenience sampling method. Data were collected through Hepner Problem Solving Skills Questionnaires (1988), Usher & Pajares Mathematical Self-Efficacy (2009), Corter Mathematical Motivation (2005) and Iran Mathematical Test by K Matt Grenus, Naji Man and Pritchett (1976). The data obtained from the implementation of the questionnaires were analyzed by regression statistical method. Findings showed that there is a positive and significant relationship between the components of problem-solving confidence, attitude-avoidance style and personal control with mathematical motivation and mathematical self-efficacy. The results of regression analysis also showed that problem solving skills are strong predictors of mathematical motivation and mathematical self-efficacy. Considering the role of problem-solving skills in creating and expressing mathematical motivation and mathematical self-efficacy in students with special learning disabilities such as math, it is possible to prevent math-specific learning disabilities by identifying them in a timely manner.
    Keywords: problem solving, math motivation, Math Self-Efficacy, math learning disorder
  • Zahra Heydari Darani, Gholamreza Manshaei * Pages 27-37
    The present study was conducted to investigate the effectiveness of child-based mindfulness training on the happiness and social anxiety in hearing-impaired children. the present study was quasi-experimental with pretest, posttest, control group and forty-five-day follow-up design. The statistical population included all 86 eight-to-eleven-year-old hearing-impaired children in academic year 2018-19 in zones 2, 3, 5, and 6. 30 hearing-impaired children were selected through purposive sampling method and were randomly accommodated into experiment and control groups (each group consisted of 15 children). The experiment group received ten seventy-five-minute child-based mindfulness intervention sessions during two-and-a-half months. The applied questionnaire in this study included Happiness Questionnaire (HP) and Multidimensional Scale of Children's Anxiety (MSCA). The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA via SPSS23 software. The result showed that child-based mindfulness training has significant effect on the happiness and social anxiety in hearing-impaired children (p<0.001) in a way that this intervention led to the increase of happiness and decrease of social anxiety in these children. according to the findings of the present study it can be concluded that training child-based mindfulness can be applied as an efficient therapy to improve happiness and decrease social anxiety in hearing-impaired children through employing techniques such as mindful thoughts, emotions and behaviors and being present in the moment.
    Keywords: social anxiety, child-based mindfulness training, hearing-impaired children
  • Marzieh Mirdamadi, Saeid Hassanzadeh *, Masood Gholam Ali Lavasani, Samira Vakili Pages 38-45
    Attention Deficit /Hyperactivity Disorder (ADHD) is a neurodevelopmental disorder that affects parenting styles as well as parent-child interaction. The present study aimed to investigate the parenting styles among the mothers of children with ADHD. For this purpose, a search of internal databases including Scopus, Eric, PubMed and Google Scholar databases engine obtained 92 articles with parenting style in mothers of ADHD children. Based on the systematic review study protocol, the full text of the 11 final papers that were selected for meta-analysis. Then, the full text of the selected articles was fully reviewed and the related information was extracted. This information included the characteristics of the research identity card, the research method (community, sample and sampling method) and then the determination of parenting. Mothers of children with ADHD are more commanding, less rewarding, and less likely to interact with their children. Negative, demanding, and critical parental behaviors in response to ADHD are more common than the parents with normal children and use more authoritarian parenting practices given that children with this kind of disorder may have academic behavioral problems and inattention.
    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, parenting, Systematic review
  • Farzaneh Bayat Shahbazi, Ali Akbar Arjmandnia * Pages 46-56
    The objective of this study was to examine effectiveness of visual-spatial working memory intervention on mirror writing performance of  pre-school children. This was a quasi-experimental study with pre-test, post-test design and a control group. The statistical population of the present study consisted of 20 students (13 girls and 7 boys) who were studying in preschool centers and kindergartens in Tehran (District 14) in 1395-96 school year and they were diagnosed with mirror writing by their teachers. From amont them 20 students with mirror writing performance were selected through purposive sampling method and were randomly divided into control and experiment groups (each group n=10). The experiment group participated in 12 therapy sessions of visual-spatial working memory program, each session took 60 minutes for 3 month (12 weeks). Tehran-Staford-Binet Intelligence Scale (T-SB(  was used to assess IQ and Researcher-made mirror writing test was used to assess mirror writing. The data resulting from the study were analyzed by SPSS22 and t-Test. The analysis of the data resulted from researcher- made mirror writing test showed that experiment group participants compared to control group have significant difference in the results of the test after participating in the intervention (Mean Difference =2/5, N =10, p = 0/001). It can be concluded that visual-spatial working memory program lead to performance improvement of the student’s mirror writing. Regarding the findings of the current study, the interference of the spatial-visual working memory may impact on mirror writing performance of pre-school children and it can use to decrease the mirror writing errors
    Keywords: working memory, mirror writing, dysgraphia
  • Nafiseh Abedi, Leila Kashani Vahid *, Elham Hakimi Rad, Maryam Asaseh Pages 57-66
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of multiple intelligence training package on social skills of slow-paced boys. This quasi-experimental study was performed with pre-test and post-test design and a control group. The statistical population of the study consisted of 150 slow-paced children, who were studying in exceptional school of Hazrat Fatemeh in Karaj in the 2020 academic year. among them, 20 students were selected and randomly assigned to two experimental and control groups (10 boys in each group). The Gersham and Elliott Social Skills Rating System (SSRS) was used to assess social skills. Multiple intelligences training package for the experimental group was presented as a group in 10 sessions of 45 minutes. Data were analyzed using Analysis of Covariance. The results showed that there was a significant difference between the mean scores of the two groups (05 / 0> p), and the intervention program was effective in impoving cooperation, assertiveness, self-control and general social skills for the students in the experimental group (p <0.05). Based on the findings, it can be concluded that the multiple intelligences training package can be used to increase the social skills of slow-paced children.
    Keywords: Slow-paced children, multiple intelligences training package, social skills
  • Maryam Vismeh, Mahnaz Estaki *, Navid Mirzakhani Pages 67-78
    The aim of this study was to compare the effectiveness of executive functions training based on computer games with the training of sensory integration exercises on word reading and text comprehension symptoms in dyslexic students.The study method was quasi-experimental with pre-test, post-test design and a control group and follow-up stage. The statistical population included all students with elementary school learning disability in districts 2 and 5 of Tehran (128 persons) in 2020-2021. 30 dyslexic students in the age of 8-11 (19 boys, 11 girls) were selected by available sampling and randomly assigned to three groups of 10 people. The experimental groups underwent intervention for 20 sessions of 30 minutes. The control group did not receive any intervention. Pre-test and post-test were performed, then after 4 months the follow-up test was performed again. Assessment tools included the Wechsler Intelligence Scale for Children-Revised- Forth Edition (WISC-4), Reading & Dyslexia Test (NEMA), N-back Test, Sensory Profile 2 (SP2). Data were analyzed by Two-factor mixed ANOVA method using SPSS23 software. The results showed that there was no significant difference in word reading score between computer experimental groups and sensory integration (p>.05). There is a significant difference between the comprehension scores of these two groups (p<.001). Based on the results, both interventions were effective, but there was a notable difference between the effectiveness of these interventions on reading symptoms and comprehension of dyslexic students (p<.001). In a 4-month follow up the Sensory integration practice intervention had a lasting effect that could be used as a useful intervention to help dyslexic students in learning disabilities centers.
    Keywords: Computer Games, dyslexia, Executive Functions, sensory integration
  • Simin Hosseinian *, Roghieh Nooripour, Esmaeil Soleimani, Abbas Abdollahi, Hossein Ilanloo Pages 79-90
    This study aimed to determine the effectiveness of mindfulness on flexibility and parent-child interactions in mothers of a child with ADHD. The present study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and a control group. The statistical population included all mothers of a child with ADHD in Tehran, from among whom 30 mothers of a child with ADHD were selected by available sampling method as a research sample and were randomly divided into experimental and control groups (15 people in each group). The experimental group received eight sessions of mindfulness-related therapeutic interventions and a 90-minute session per week for two months. The control group did not receive any intervention. At the end of the sessions, post-test was taken from all two groups. Cognitive Flexibility Questionnaire (CFI) and Parent-Child Relationship Scale (PCRS) were used to collect data. Data were analyzed using Multivariate Analysis Of Covariance (MANCOVA) by SPSS20 software. The results showed that mindfulness led to a significant increase in flexibility (P <0.01) and parent-child interactions (P <0.01) among mothers of a child with ADHD. According to the research findings, the use of mindfulness to promote flexibility and parent-child interactions of mothers of a child with ADHD is recommended to promote their mental health.
    Keywords: ADHD, flexibility, parent-child interactions, Mindfulness
  • Nafiseh Khodadadi, Ahmad Ghazanfari *, Shahram Mashhadizadeh, Tayebeh Sharifi Pages 91-101

    The aim of this study was to investigate the psychometric properties of Lecavalier Behavioral Inflexibility Scale in autistic children. Research method was descriptive survey of instrument standardization type. The statistical population consisted of 1400 autistic children aged 3 to 12 years in Isfahan, from among whom 450 children were randomly selected and 430 of them were included in statistical analysis according to inclusion and exit criteria of the study. In exploratory factor analysis, 230 individuals and confirmatory factor analysis 200 autistic children aged 3 to 12 years were included separately. Research instruments were GARS Autism Symptoms Diagnostic Scale and Lecavalier Behavioral inflexibility Scale. Data were analyzed with SPSS26 and AMOS24 software using correlation coefficient, heuristic and confirmatory factor analysis. Results of exploratory factor analysis showed six factors respond to changes, which were routines and rituals, tendency to be restrictive, response to novelty, response to uncertainty, oversensitivity to ambient events with specific values ​​higher than one that 55.986% of  total variance of structure explain behavioral inflexibility. Results of first-order confirmatory factor analysis showed all indices were PCFI = 0.851, PNFI = 0.809, CMIN / DF = 1.876, RMSEA = 0.051, IFI = 0.954, CFI = 0.954, GFI =0.920 confirmed proper fit of final model so factors obtained from the scale were appropriate. Internal stability of components of Behavioral Inflexibility Scale was higher than 0.7, indicating acceptable consistency of components of structure. Convergent validity of proposed model scales (CR >0.60), divergent validity (AVE> ASV and MSV) were appropriate. Persian version of Lecavalier Behavioral Inflexibility Scale had acceptable validity and reliability and measures 6 factors.

    Keywords: Behavioral Inflexibility, autism, Psychometric properties
  • Elahe Zakai Ashtiani, Siamak Samani *, Nadereh Sohrabi, Banafsheh Omidvar Pages 102-113

    Disorder in attachment relationships by distrust can lead to psychocognitive disorders in child. The aim of this study was to explain the effectiveness of  interactive Theraplay play therapy on child's quality of attachment relationships with the parent. Research method in this study was experimental of a single-subject with AB designs. The study population consisted of children 5 to 8 years old with attachment pathologies that attended psychological centers in Tehran in the academic year 2020-2021 and the number of children was 10. From among them, 3 children (two boys and one girl) were selected based on entry and exit criteria and by purposive sampling. The intervention of theraplay for each child was done according to the instructions of Booth and Jernberg (2010), performed in 2 sessions (45 minutes) per week for 10 weeks (21 sessions) during two and a half months. The research instruments were Marschak Interaction Method (MIM) and Theraplay Behavioral Checklist (made by a researcher). Data were analyzed using visual analysis at both within-condition and between-condition levels based on three indicators of level, trend and stability. The findings showed that intervention of oriented theraplay- focused play therapy had a significant effect on child' quality of attachment relationships with parents (P<0.05). According to the findings of the study, was confirmed the effectiveness of intervention of oriented theraplay- focused play therapy on improving child' quality of attachment relationships with parents. Therefore, this method can be considered as one of helpful and applicational treatments for these children.

    Keywords: Play therapy, Interactive, quality of attachment relationships