فهرست مطالب

انسان و محیط زیست - سال بیستم شماره 1 (پیاپی 60، بهار 1401)

نشریه انسان و محیط زیست
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 60، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/02
  • تعداد عناوین: 20
|
  • صدیقه عبداللهی*، علیرضا ایلدرمی صفحات 1-18
    زمینه و هدف

    نوع بشر همواره برای حفظ بقای خود نیازمند کالاها و خدمات اکوسیستمی است، اما مشکل نبود بازار برای ارزش گذاری این خدمات و رایگان پنداشتن آنها همواره وجود داشته است. مطالعه ارزش گذاری خدمات اکوسیستمی دانش ما نسبت به ارزش بوم سازگان ها را به طور قابل توجهی افزایش می دهد. ارزش گذاری خدمات اکوسیستمی می تواند به عنوان پرسش در مورد ارزش جریان جاری سودمندی های موجود در بوم سازگان و یا ارزش سودمندی های آینده بوم سازگان و هم چنین به عنوان ارزش حفظ بوم سازگان به جای تبدیل آن به برخی استفاده های دیگر تفسیر شود. ارزش گذاری فعالیتی یک طرفه و سوال به ظاهر ساده ای در مورد ارزش مادی یک بوم سازگان نیست. از آنجا که خدمات اکوسیستمی به طور کامل در بازارهای تجاری قابل داد و ستد نیستند یا به گونه ای که قابل مقایسه با خدمات اقتصادی و سرمایه تولیدی باشند، کمی سازی نمی شوند و اغلب اهمیت بسیار کمی در سیاست گزاری ها دارند، نیاز به روش هایی برای ارزش گذاری آن ها می باشد. با توجه به این که شناخت اصول و کاربرد درست روش های ارزش گذاری می تواند به سیاست گزاران و برنامه ریزان برای طراحی مناسب و موثر سیاست های توسعه پایدار در مواجه با مشکلات محیط زیست یاری رساند.

    روش بررسی

    این مطالعه با استفاده از مرور منابع علمی و به کارگیری پایگاه داده های اینترنتی به بررسی موضوع پرداخته است و سعی دارد تا با بررسی مفاهیم و روش های ارزش گذاری خدمات اکوسیستمی، به این پرسش مهم پاسخ دهد که چگونه ارزش گذاری خدمات اکوسیستمی برنامه ریزهای محیط زیستی را تحت تاثیر قرار می دهد.

    یافته ها

    مفاهیم کلیدی در رابطه با خدمات اکوسیستمی بیان شد و انواع ارزش های کالاها و خدمات اکوسیستم و رویکردهای ارزشگذاری آن ها همچون رویکرد ارزش گذاری مستقیم و ترجیحات آشکار شده و ترجیحات ابراز شده و کاستی های آن ها معرفی و بررسی شد.

    بحث و نتیجه گیری

    ارزش گذاری اقتصادی اکوسیستم، با برآورد ارزش کمی کارکردها، کالاها و خدمات اکوسیستمی، اطلاعات سودمندی برای برنامه ریزی حفاظت و بهره برداری پایدار منابع طبیعی در اختیار برنامه ریزان و مدیران اجرایی، اجتماعی و اقتصادی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: روش های ارزش گذاری، بوم سازگان، کالاها و خدمات اکوسیستمی، اقتصاد محیط زیست
  • کیومرث حیدری، مسعود کسرائی نژاد* صفحات 19-36
    زمینه هدف

    پس از هشدار مجامع علمی، در کنوانسیون تغییر آب وهوای ملل متحد، اصولی برای جلوگیری از انتشار گازهای آلاینده مورد توافق قرار گرفت که در پیمان کیوتو تحت عنوان سازوکار توسعه پاک به اجرا گذاشته شد. در این مقاله ضمن مروری بر ابعاد این سازوکار، وضعیت صنعت برق ایران از آن منظر مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    در این مقاله، پس از بررسی وضعیت انتشار گازهای گلخانه ای در ایران، مروری بر ارکان مکانیسم توسعه پاک شامل سیر تاریخی، مزایا و موانع، جنبه های اقتصادی، روش شناسی و الگوهای ارزیابی زیست محیطی نیروگاه های برق انجام شد. در ادامه به بررسی مخاطرات زیست محیطی صنعت برق و موقعیت ایران در خصوص آن پرداخته شد.

    یافته ها

    رشد سرانه کربن دی اکسید ناشی از مصرف انرژی و ناشی از تولید برق و حرارت در کنار سیستم برق رسانی مرکزی و عدم تمرکز کافی بر تولید پراکنده برق، هشدار دهنده آینده‏ای نه چندان روشن در صنعت برق از منظر شاخص های زیست محیطی در ایران است که البته این مهم در سالیان اخیر مورد توجه سیاستگذاران حوزه انرژی و محیط‏زیست بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    جهت توسعه برق پاک این مقاله، نوسازی سیستم ها، تمرکز بر مولدهای پراکنده و تولید برق منطقه ای، سرمایه گذاری بر آموزش مسایل مکانیسم توسعه پاک و گسترش نیروگاه های تولید هم زمان (به عنوان یک تجربه موفق در افزایش کارایی و کاهش آلایندگی در فرآیند تولید برق در سایر کشورها) را توصیه می نماید.

    کلیدواژگان: نیروگاه برق، گازهای گلخانه ای، برق پاک، ملاحظات زیست محیطی نیروگاه، CDM، CHP
  • مهسا محمدزاده، فروزان قاسمیان رودسری، اکبر حسنی*، عباسعلی زمانی صفحات 37-61
    زمینه و هدف

    آنتی بیوتیک های حوزه دام و طیور به طور گسترده ای در ایران و سایر نقاط جهان برای مقابله با بیماری های دام و طیور و به دلیل افزایش تقاضا برای گوشت و لبنیات در جامعه مورد استفاده قرار می گیرند. بخش عمده ی این آنتی بیوتیک ها توسط ادرار و مدفوع دام و طیور دفع شده و این فضولات به عنوان کود دامی توسط کشاورزان در مزراع و باغات استفاده می شوند. این روند، نگرانی هایی را در مورد انتشار آنتی بیوتیک ها در محیط زیست ایجاد نموده است. افزایش غلظت این ترکیبات در محیط های کشاورزی ممکن است منجر به بروز باکتری ها و ژن های مقاوم به آنتی بیوتیک شود و در نهایت روی سلامت خاک، گیاه و انسان تاثیرگذار باشد.

    روش بررسی

    در این مقاله به طور خلاصه مقدار مصرف آنتی بیوتیک در جهان و ایران، راه های انتشار آن در محیط زیست توسط کودهای دام و طیور، تاثیر آن بر جامعه میکروبی خاک، تجمع آنتی بیوتیک ها در اندام های خوراکی گیاهان و تاثیر آن بر سلامت جوامع انسانی مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین تاثیر کمپوست نمودن کودهای دام و طیور قبل از ورود آن به مزراع و باغات به عنوان یک راهکار نسبتا مناسب برای جلوگیری از ورود این ترکیبات به خاک نیز مورد بررسی قرار گرفته است. در نهایت شکاف های تحقیقاتی موجود و پیشنهاداتی جهت فهم دقیق تر این موضوع در کشور ایران بیان شده است.

    یافته ها

    اغلب آنتی بیوتیک های دامی که به زمین های کشاورزی اضافه می شوند، توسط ریشه گیاهان قابل جذب هستند. این موضوع منجر به تجمع زیستی آنها در بافت های گیاهی و ایجاد سمیت برای گیاهان می شود. نوع تیمارهایی که قبل از ورود کود دامی به مزرعه انجام می شود، تعیین کننده غلظت نهایی آنتی بیوتیک وارد شده به محیط زیست می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    شکاف های تحقیقاتی قابل توجهی در زمین انتشار آنتی بیوتیکها در محیط زیست وجود دارد. در کشور ایران باید غلظت انواع آنتی بیوتیک ها در کود دامی و طیور و همچنین سرنوشت آنها در خاک، گیاه و انسان مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک های دام و طیور، خاک کشاورزی، کود حیوانی، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • حمید عباسی تبار*، عیسی سلگی، کامران شایسته، ثمر مرتضوی صفحات 63-76
    زمینه و هدف

    خاک یکی از مهمترین اجزاء اکوسیستم است که محیطی مناسب برای ذخیره عناصر غذایی و انجام فرآیندهای بیولوژیکی و شیمیایی می باشد و به عنوان یک فیلتر طبیعی با نگهداری و انتقال آلاینده ها، اثرات مضر آنها را کاهش می دهد. این پژوهش با هدف بررسی منابع، ساختار شیمیایی و اثرات بهداشتی و محیط زیستی برخی فلزات سنگین موجود در خاک انجام گرفت.

    روش بررسی

    روش تحقیق به صورت نظری و استفاده از منابع کتابخانه ای بود. در ابتدا منابع و سپس ساختار و اثرات بهداشتی و محیط زیستی فلزات سنگین در خاک بررسی گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که فلزات سنگین بر خلاف آلوده کننده های آلی، تغییر ناپذیر و غیر قابل تجزیه و دارای اثرات فیزیولوژی بر موجودات زنده می باشند و در غلظت های کم حایز اهمیت می باشد. فلزات سنگین به طور طبیعی در خاک بر اثر فرآیندهای پدوژنیک ایجاد می شوند. عواملی انسانی همچون توسعه مناطق صنعتی، پسماندهای معدنی، استفاده از کودهای شیمیایی، آفت کشها، لجن فاضلاب و آبیاری زمینهای کشاورزی با فاضلاب، باقی مانده های ناشی از سوختن زغال سنگ، پتروشیمی ها و رسوبات اتمسفری می توانند غلظت این فلزات را افزایش داده و باعث آلودگی خاک به فلزات سنگین شوند.

    بحث و نتیجه گیری

    خاک نقش بسیار مهمی در تامین غذا برای انسان و دیگر موجودات دارد و آلوده شدن آن توسط فلزات سنگین می تواند اثرات جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. شناخت کافی از غلظت، منابع، ساختار شیمیایی و پتانسیل خطرات بهداشتی و محیط زیستی فلزات سنگین، برای پیشگیری از آلودگی و انتخاب روش مناسب جهت اصلاح و بازسازی خاک ضروری است. ایجاد منابع قابل دسترس برای تولیدات کشاورزی و افزایش امنیت غذایی از اهداف اصلاح خاک های آلوده می باشد.

    کلیدواژگان: آلودگی خاک، عناصر سنگین، منابع، ساختار شیمیایی، اثرات بهداشتی - محیط زیستی
  • فرزانه قرجه لو، یونس خسروی*، عبدالحسین پری زنگنه، عباسعلی زمانی صفحات 77-92
    زمینه و هدف

    تفکیک زباله ها به عنوان نخستین مرحله از برنامه مدیریتی کارآمد جهت کاهش اثرات تخریبی پسماندهای شهری است. لذا هدف از این پژوهش، بررسی وضعیت تفکیک از مبدا پسماند های شهری و ارایه راهکار هایی در جهت افزایش مشارکت مردم در نظر گرفته شد.

    روش بررسی

    جامعه آماری، شهروندان منطقه های سه گانه شهر زنجان می باشند. بدین منظور 450 پرسش نامه تهیه و براساس نمونه گیری خوشه ای تصادفی توزیع به صورت مصاحبه حضوری تکمیل گردید. داده ها در جداول فراوانی خلاصه و به کمک روش های آماری توصیفی و تحلیلی دانکن(Duncan) و مان ویتنی (Mann Whitney)، کای اسکوار(Chi-square)، رابطه ها و تفاوت بین متغیرها مشخص گردید. در تحلیل داده ها از نرم افزارهای اس پی اس اس(SPPS20) و اکسل(Excel) استفاده شده است.

    یافته ها

    داده های مطالعه حاضر نشان می دهد که حدود 70% از شهروندان در شهر زنجان برای اجرای طرح تفکیک از مبدا اعلام آمادگی دارند، درصورتی که در حال حاضر فقط در 38% از جامعه ی آماری مورد مطالعه تفکیک صورت می گیرد. مهم ترین دلیل شهروندان برای انجام این طرح، افزایش نظافت شهر و حفاظت از محیط زیست (60%) و مهم ترین دلیل عدم انجام تفکیک، نبود امکانات لازم درسطح شهر (50%) عنوان شد. سطح آموزش دریافتی90 % از مردم ضعیف یا بسیارضعیف، و رضایت در 7% از جامعه از آموزش و اطلاع رسانی رسانه ها در خصوص طرح تفکیک می باشد که نشان از عمکلرد ضعیف مدیریت بازیافت است.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاکی از وجود عامل هایی است که در میزان آگاهی از طرح تفکیک افراد جامعه تاثیرگذار می باشند. از جمله عامل های تاثیرگذار سطح سواد، میزان درآمد، منطقه سکونت است. هم چنین بین عامل های جنسیت افراد، وضیعت تاهل و سن رابطه معناداری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: تفکیک زباله از مبدا، پسماند تر و خشک، پرسش نامه، زنجان
  • مرضیه علی خواه اصل*، داریوش ناصری صفحات 93-104
    زمینه

    کاربری/پوشش اراضی، از دیرباز به منظور برنامه ریزی و مدیریت منابع طبیعی مد نظر قرار گرفته است و تکنیک های سنجش از دور، بهترین وسیله برای تهیه نقشه های بهنگام کاربری و پوشش اراضی می باشد و روش های مختلفی برای تهیه نقشه کاربری اراضی وجود دارد.

    هدف

    هدف از این تحقیق، تهیه نقشه پوشش اراضی حوزه آبخیز قوری چای با استفاده از پردازش و طبقه بندی تصاویر ماهواره ای می باشد که از مهمترین حوزه های استان اردبیل محسوب می شود.

    روش بررسی

    بدین منظور، تصاویر ماهواره ی لندست 8 مربوط به خرداد ماه سال 1394 با استفاده از روش های طبقه بندی نظارت شده ی حداکثر احتمال و فازی طبقه بندی شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که به ترتیب اراضی مرتعی، بایر، کشت دیم و مسکونی (روستا) بیشترین سطح از منطقه را تشکیل می دهند. برای ارزیابی صحت و دقت طبقه بندی های انجام شده، صحت کلی و ضریب کاپا تعیین گردید و نتایج نشان داد که روش طبقه بندی حداکثر احتمال با ضریب کاپا  82/0 و صحت کلی 88%  نسبت به روش فازی با ضریب کاپا 81/0 و صحت کلی 87%  از دقت بیشتری در فرایند طبقه بندی برخوردار است.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده از این تحقیق، علی رغم قابلیت بالای تصاویر ماهواره ای در تهیه نقشه کاربری اراضی، بایستی به منظور افزایش دقت طبقه بندی، از پارامترهای جانبی نیز استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پوشش اراضی، طبقه بندی حداکثر احتمال، طبقه بندی فازی، قوری چای
  • سید محمدمعین صادقی*، ناصح میری صفحات 105-116
    زمینه و هدف

    شاخص سطح برگ (LAI) از مهم ترین مشخصه های ساختاری در بوم سازگان های کشاورزی، مرتعی و جنگلی است که بیش ترین تاثیر را در تغییرات انرژی، آب و گاز دارد. با توجه به نوپا بودن مطالعات مقادیر LAI در داخل کشور، هدف از این مقاله، بررسی انواع روش های زمینی مستقیم تعیین مقدار LAI است.

    روش بررسی

    این پژوهش با استفاده از مرور منابع علمی و به کارگیری پایگاه داده های اینترنتی به بررسی موضوع پرداخته است. روش های اندازه گیری مقدار LAI به دو دسته روش های زمینی و سنجش از دور تقسیم می شوند که روش های زمینی نیز به دو زیردسته روش های مستقیم و غیرمستقیم (برآوردی) دسته بندی می شوند.

    یافته ها

    با وجود اینکه در دو دهه اخیر، گرایش به استفاده از روش های غیرمستقیم زمینی و سنجش از دور در برآورد مقدار LAI افزایش یافته است، اما به دلایلی هم چون نیاز به دستگاه های نیمه پیشرفته و پیشرفته و عدم دسترسی به تصاویر ماهواره ای به صورت رایگان در بیش تر نقاط دنیا، سبب شده است که هنوز روش های زمینی مستقیم محاسبه مقدار LAI کاربرد وسیعی داشته باشد. هم چنین دقت و صحت بالای روش های زمینی مستقیم در مقایسه با روش های غیرمستقیم زمینی و سنجش از دور، دلیل دیگر بر ارجح بودن روش های مستقیم زمینی در اندازه گیری مقدار LAI است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این بررسی نشان داد که روش تله لاشبرگ، می تواند به عنوان کاراترین روش به دلیل صحت و دقت بالا که درجه تخریب آن به طبیعت بسیار اندک است، در پژوهش های پیش رو مورد استفاده پژوهشگران قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: رابطه ی وزن برگ به سطح برگ، روش پلانی متر، روش تله لاشبرگ، روش درخت مدل، روش کوادرات نقطه ای
  • منصور جهان تیغ*، معین جهان تیغ صفحات 117-128
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش بررسی خصوصیات فیزیکی شیمیایی خاک های مناطق بیابانی با پوشش گیاهی متفاوت می باشد. این پژوهش در دو منطقه تاسوکی و ترش آب (جاریکا) واقع در جنوب غرب سیستان که دارای  دو پوشش گیاهی متفاوت گز و تاغ هستند صورت پذیرفت.

    روش بررسی

    برای اجرای این تحقیق، ابتدا با استفاده از نقشه توپوگرافی محدوده مورد مطالعه مشخص و با استفاده از GPS کنترل گردید. با توجه به شرایط اکولوژیکی و فیزیوگرافی منطقه 4 نمونه خاک از هر محل (عمق 45-0 سانتی متر) برداشت و خصوصیات، pH، EC، مواد آلی، کربن آلی، ازت، کربنات کلسیم، درصد رطوبت اشباع، درصد رطوبت خاک، کلسیم، پتاسیم، سدیم، فسفر، منزیم، مقدار نسبت جذب سدیم، کلر و بافت خاک اندازه گیری شد. همچنین پوشش گیاهی منطقه مورد شناسایی قرار گرفت. داده ها با استفاده از برنامه آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین ویژگی های pH، ازت، فسفر، رطوبت، منزیم و سیلت نمونه های خاک دو منطقه مورد مطالعه در سطح 05/0  اختلاف معنی داری وجود ندارد. (05/0>P) ولی بین مواد آلی، کربن آلی، کربنات کلسیم، کلسیم، پتاسیم، سدیم، کلر، نسبت جذب سدیم، رس و شن در سطح 01/0 اختلاف معنی داری وجود دارد (01/0<P).

     بحث و نتیجه گیری

    نتیجه گیری می شود خاک های دو منطقه مورد بررسی دارای محدودیت برای توسعه پوشش گیاهی نمی باشند.

    کلیدواژگان: خصوصیات‎ ‎فیزیکی‎ ‎شیمیایی، ‎ ‎‏ مناطق بیابانی، نمونه های خاک، جنوب غرب سیستان‏
  • جابر اعظمی*، ناصر کیانی مهر، سعید تاران، مریم شاهقولی صفحات 129-142
    زمینه و هدف

    این مقاله برای شناسایی جمعیت گاوماهی دمگرد melanostomus Neogobius در آب‏های ایران جهت آشنایی با خصوصیات زیستی این گونه، می باشد. گونه melanostomus Neogobius (NM) یکی از گونه‏های مهاجم ماهی با گستردگی زیاد در روی زمین است؛ که غاالبا در آبهای کم عمق زیست می‏کند.

    روش بررسی

    در این مطالعه، ریخت‏شناسی، تاریخچه زندگی، تولیدمثل، عملکرد در زیستگاه، میزان مقاومت محیطی، انگل‏ها، اثرات محیطی و استراتژی‏های نمونه برداری، بررسی می گردد.

    یافته‏ ها

    اندازه خاص هر سن در گونه‏ی مذکور، یک خاصیت وابسته به ناحیه زندگی است. توانایی سازگاری با منابع غذایی مختلف، توانایی زیست در نقاط متفاوت، رشد سریع و توانایی تاب‏آوری بیشتر نسبت به تغییرات شرایط محیطی از جمله موارد تهاجمی این گونه است.

    بحث و نتیجه گیری

    گاوماهیان در شرایط سخت محیطی به خوبی بقای خود را حفظ می‏کند که این امر هم به افزایش برتری این گونه بر گونه‏های بومی منجر شده و باعث ازبین بردن گونه های بومی می‏شود. با توجه به شرایط خاص اکوسیستم‏های آبی، باید خصوصیات زیستی و اکولوژیکی گونه‏های مهاجم از جمله گاوماهی مطالعه و بررسی شود و نسبت به مدیریت آن اقدام گردد.

    کلیدواژگان: گاوماهی، مهاجم، محیط زیست
  • سجاد شمشیری* صفحات 143-157
    زمینه و هدف

    رشد گسترده افقی شهرها دارای پیامدهای زیست محیطی است، این فرآیند منجر به تخریب منظر و باغ ها حاشیه شهرها می گردد. باغ ها سراب قنبر در جنوب شهر کرمانشاه نیز به دلیل رشد گسترده شهری در معرض تخریب گسترده ای قرار دارد.

    روش بررسی

    با استفاده از سنجه های اکولوژی سیمای سرزمین تحولات محدوده مورد بررسی قرار گرفته است. در مرحله بعد براساس برداشت میدانی انواع لکه ها و کریدورها مشخص شده است.

    یافته ها

    با توجه به کارکرد این فضاها از لحاظ عملکرد اکولوژیک، عناصر ساختاری محدوده در چهار گروه از راهبردهای حمایتی، تدافعی، تهاجمی و فرصت طلبانه طبقه بندی شده اند. این طبقات شامل لکه ها و کریدورهای طبیعی، اختلالی، مکان و نحوه ی قرارگیری آن ها بر روی بستر سرزمین می باشد. با درنظر گرفتن اهداف طراحی و این طبقات، طرح راهبردی محدود ارایه شد.

    بحث و نتیجه گیری

    گسترش بستر شهر منجر به ایجاد لکه های اختلالی در سطح محدوده شده و از سوی دیگر لکه های طبیعی گرایش به خردشدن پیدا کرده اند. کریدورهای طبیعی با چالش های جدی مواجه اند. در حالی که گسترش کریدورهای اختلالی منجر به تغییر در ساختار سیمای سرزمین شده و گسست اکولوژیک را تشدید کرده است. تداوم این روند منجر به نابودی این اراضی خواهد شد و تبعات بسیاری را به دنبال خواهد داشت. طراحی محیطی متناسب می تواند چارچوب مناسبی را با استفاده از مبانی پایه اکولوژی سیمای سرزمین فراهم ساخته و با تعریف کارکردهای متناسب نیاز شهری، این عرصه های طبیعی را حفاظت نماید.

    کلیدواژگان: اکولوژی سیمای سرزمین، حفاظت، باغ، سراب قنبر کرمانشاه
  • سید تاج الدین منصوری*، اسماعیل ضرغامی صفحات 159-181
    زمینه و هدف

    پیچیدگی موضوع طراحی فضای معماری و شهری به سبب ابعاد ناشناخته و وجود الگوهای رفتاری متنوع انسان، به حدی است که نمی توان بر اساس مبانی یک نظریه به طراحی محیط پرداخت. هدف از انجام این پژوهش بررسی و نقد مبانی نظریه نحو فضا، به عنوان یکی از ابزارهای اصلی طراحی فضا، در تبیین مطلوب الگوهای رفتاری انسان - محیط می باشد.

    روش بررسی

    درروش پژوهش حاضر، راهبرد ترکیبی مورداستفاده قرارگرفته است. داده های اولیه با نگرشی کیفی، بر اساس مطالعات کتابخانه ای جمع آوری شده اند. برای دسته بندی داده ها، راهبرد طبقه بندی بکار رفته است. این راهبرد به وسیله مرتب کردن و ساختار دادن به داده در یک سامانه مبتنی بر مشخصه های کلی، الگوها، رفتارها و مضمون ها، دانش جدیدی را به وجود می آورد و می تواند با سایر راهبردهای پژوهش ترکیب شود. برای دستیابی به نتایج، داده های به دست آمده با راهبرد تفسیری مبتنی بر استنتاج تبیین گردیده اند. در دستیابی و تبیین نتایج، نگرشی انتقادی مدنظر بوده است تا بتوان نقاط قوت و ضعف نظریه نحو فضا و راه حل های نظری و عملی برای رفع ضعف های این نظریه ارایه گردد.

    یافته ها

    پس از بررسی توانایی های تحلیل نظریه نحو فضا در ادراک فضا، یافته ها نشان می دهند که این نظریه در تبیین رابطه انسان - محیط دارای نقاط ضعفی است که می توان این کاستی های را در چهار عامل بصری، ساختاری (هندسی)، رفتاری و محیطی دسته بندی نمود.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند که در حوزه عوامل بصری، خوانایی؛ در حوزه عوامل ساختاری (هندسی)، خوانایی و پیکربندی؛ در حوزه رفتاری و محیطی، تبیین قرارگاه های رفتاری؛ و در حوزه عوامل محیطی، عوامل اقلیمی، تاثیرگذارترین کاستی های نظریه نحو فضا در تبیین رابطه انسان - محیط می باشند. بنابراین در طراحی مطلوب محیط و کاستن ضعف های نظریه نحو فضا، می بایست از مبانی نظریه های پوششی در حوزه های بیان شده، استفاده نمود.

    کلیدواژگان: نحو فضا، انسان - محیط، معماری، شهر
  • محمد فاریابی*، روح الله شجاع حیدری صفحات 183-197
    زمینه و هدف

      آب زیرزمینی مهم ترین منبع تامین آب در مناطق خشک و نیمه خشک است. به همین دلیل حفاظت کمی و کیفی آن نقش مهمی در توسعه این مناطق دارد. هدف این تحقیق این  است که از پارامترهای کیفی آب زیرزمینی جهت ارایه شاخص کیفیت آب زیرزمینی استفاده نماید. 

    روش بررسی

    در این مقاله کیفیت آب زیرزمینی دشت جیرفت با استفاده از شاخص کیفیت آب زیرزمینی  (GWQI) بررسی شده است. ابتدا نحوه محاسبه شاخص بحث شده و سپس کیفیت آب زیرزمینی توسط آن مورد بررسی قرار گرفته است. در این مطالعه علاوه بر کاتیون ها و آنیون های اصلی آب زیرزمینی از پارامترهایی مانند نیترات و فسفات و آرسنیک نیز استفاده شده است.

    یافته ها

    الگوی پراکندگی مکانی یون های اصلی تحت تاثیر زمین شناسی منطقه و جهت جریان آب زیرزمینی قرار دارد. غلظت یون های اصلی و فرعی در اغلب نقاط دشت پایین تر از حد استاندارد است.

    نتیجه گیری

    آب زیرزمینی در بخش وسیعی از دشت جیرفت دارای کیفیت مناسبی برای شرب است.تغذیه آب زیرزمینی توسط مخروط افکنه های حاشیه دشت مهمترین عامل ایجاد کیفیت مناسب آب زیرزمینی است. مقایسه نقشه پهنه بندی شاخص کیفیت آب زیرزمینی و کلاس بندی نمونه های آب توسط روش شولر نشان دهنده مفید بودن شاخص کیفیت آب زیرزمینی جهت ارزیابی کیفیت آبخوان است.

    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، پارمترهای شیمیایی، شاخص کیفیت آب، دشت جیرفت
  • سمیه موسویان* صفحات 199-214
    زمینه و هدف

    محیط فیزیکی سبب می شود تا انسان واکنش های پیچیده ای در قالب احساس، برخورد، ارزش، علاقه و تمایل نشان دهد. همین واکنش ها به طرز خاصی فرآیندهای شناختی و ادراکی انسان نسبت به محیط را در قالب ارزش های زیبایی شناسی شکل می دهند. مفهوم زیبایی شناسی محیطی، مفهومی پیچیده است و این اصطلاح در انواع مطالعات نظری و تجربی، به صورت گسترده ای مطرح شده اند؛ اما چگونگی تاثیرگذاری محرکهای محیطی بر تجربه خوشآیندی انسان از محیط، همچنان به عنوان موضوعی مبهم به نظر می رسد. لذا با توجه به سطوح مختلف ادراک تجربی فضا و احساس مطلوبیت حاصل از آن، تحلیل دقیق نگرش های مختلف روانشناسی محیطی از این منظر به عنوان یک ضرورت احساس می شود، تا در جهت بازخوانی و همگرایی بیشتر مولفه های این حوزه نظری در جهت ارتقاء کیفیت محیط زیست به آن پرداخته شود. بر این مبنا این سوالات مطرح می شوند که در مدل های نظری روانشناسی محیطی چه ویژگی هایی موجب شکل گیری ادراک زیبایی شناسی محیط از طریق تجربه می گردند؟ و چه مولفه هایی، عناصر اصلی تجربه زیبایی محیط را تشکیل می دهند؟

    روش بررسی

    پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و به صورت توصیفی-تحلیلی به واکاوی مدل های اصلی این حوزه در جهت بازشناسی رویکردهای کلیدی مرتبط با مفهوم تجربه در زیبایی شناسی پرداخته است، تا سازوکارهای زیربنایی آن ها را شناسایی کند.

    بحث و نتایج

    می توان سه مولفه اصلی را به عنوان ابعاد ساختاری ادراک زیبایی شناسی از طریق تجربه محیط معرفی کرد:1- آگاهی کنشی پیوسته از طریق تعامل و توجه محیطی؛ 2- آگاهی حسی-حرکتی بواسطه انگیختگی و هیجان و 3- آگاهی کالبدی فعال از طریق مشارکت و رفتار محیطی.

    کلیدواژگان: روانشناسی محیطی، زیبایی شناسی، تجربه تجسم یافته، ادراک تجسم یافته
  • امین رئیسی*، حسام الدین مهرفر، عباسعلی علی اکبر ی بیدختی صفحات 215-227
    زمینه و هدف

    پیچک های میان مقیاس نه تنها به جهت دینامیکی اهمیت دارند، بلکه از نظر اقلیم شناسی، برهمکنش هوا-دریا و محیط زیست نیز از اهمیت ویژه ای برخوردارند. از آنجاکه خلیج فارس به دلیل وجود میدان های نفتی در معرض آلودگی های نفتی می باشد، تجزیه و تحلیل نقش عواملی مانند پیچک های میان مقیاس در انتشار آلودگی در خلیج فارس بسیار مهم است.

    روش بررسی

    در این تحقیق از داده های ارتفاع سطح دریا مربوط به سری داده های آنالیز شده مرجعAviso  (سال های 2010 تا 2014) استفاده شد و پیچک های میان مقیاس براساس روشی مبتنی بر ارتفاع سطح دریا مورد شناسایی و ردیابی قرار گرفتند و نقشه های مربوطه رسم شد. این روش موثرتر از دیگر روش های رایج ردیابی پیچک ها می باشد.

    یافته ها

    با مطالعه  محل شکل گیری پیچک ها، ضریب پخش پیچکی نیز محاسبه گردید و نتایج حاصل از مقادیر محاسبه شده نشان داد که پیچک های ایجاد شده در فصل بهار دارای پهنه ای بزرگ و سرعت بالا می باشند اما پیچک های متولد شده در فصل زمستان دارای پهنه ای کوچک و سرعتی کم هستند.

    بحث و نتیجه گیری

    پیچک های واقع در شمال و جنوب خلیج فارس به ترتیب به سمت غرب و شرق خلیج فارس حرکت کرده و این مهم منطبق بر نتایج دیگر پژوهش ها است. محدوده بیشترین فعالیت پیچک ها در بخش های ورودی خلیج فارس از سمت تنگه هرمز و متمایل به سواحل ایران و همچنین شمال غربی خلیج فارس می باشد و در فصل های تابستان و زمستان بیشترین تعداد پیچک و فصل های بهار و پاییز کمترین تعداد پیچک حضور دارند.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، پیچک میان مقیاس، ضریب پخش پیچکی، ارتفاع سطح دریا
  • میرمهرداد میرسنجری*، فوزیه بیگ محمدی، فاطمه محمدیاری، فریبا هدایت زاده صفحات 229-245
    زمینه و هدف

    سواد محیط زیست توان درک نظام های طبیعی است که زندگی ما را بر روی سیاره زمین ممکن می سازد، بنابراین در یک جامعه برخوردار از سواد محیط زیستی، جامعه ای پایدار است که می داند حیاتش وابسته به محیط زیست است. در مطالعه حاضر میزان سواد محیط زیستی (آگاهی، نگرش و عملکرد) دانشجویان دانشگاه ملایر در خصوص جنبه های مختلف محیط زیست مورد ارزیابی قرار گرفت.

    روش بررسی

    روش این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری کلیه دانشجویان در حال تحصیل در نیمسال دوم تحصیلی سال 1397 -1396 می باشد که در 7 دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، علوم پایه، فنی مهندسی، ادبیات و علوم انسانی، علوم ریاضی و آمار، کشاورزی و عمران و معماری مشغول به تحصیل هستند. اهمیت و اولویت بندی شاخص های سواد محیط زیستی با استفاده از مدل تصمیم گیری تحلیل سلسله مراتبی بررسی شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج دانش، نگرش و عملکرد دانشجویان نسبت به محیط زیست در سطح نسبتا مطلوبی قرار دارد اما در بین دانشکده ها همسان نیست. بالاترین میزان دانش در دانشجویان دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست و سپس دانشکده کشاورزی بود. بر اساس نتایج از بین سه معیار اصلی دانش، نگرش و عملکرد، بیشترین اولویت با معیار دانش با وزن 69/0 بود. همچنین معیار عملکرد با وزن 23/0 و نگرش با وزن 07/0 به ترتیب اولویت های دوم و سوم را از دید دانشجویان داشته اند.

    بحث و نتیجه گیری

    در بین سه معیار دانش، نگرش و عملکرد معیار دانش بالاترین اهمیت را دارد. بالابودن وزن دانش محیط زیستی دانشجویان و اگاهی داشتن از عوامل تخریب محیط زیست و درک اینکه کدام عامل در جامعه امروزی محیط زیست را بیشتر تهدید می کند نویدی برای داشتن محیط زیست سالم و رسیدن به توسعه پایدار است. همچنین این نتیجه که دانشجویان حوزه های علوم محیطی، درک بهتری نسبت به محیط زیست و مسایل مربوط به آن دارند، لزوم گنجاندن آموزش محیط زیست کارآمد را در کل مراکز آموزش عالی برجسته تر می سازد. لذا دانشگاه ها می توانند با آموزش و افزایش سطح سواد محیط زیستی دانشجویان در تربیت نیروی انسانی متخصص و مسوول در قبال محیط زیست گام موثری در جهت تحقیق اهداف توسعه پایدار بردارند.

    کلیدواژگان: سواد محیط زیستی، توسعه پایدار، آموزش محیط زیست، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، دانشگاه ملایر
  • مریم رفعتی*، حمید فرشادفر صفحات 247-256
    زمینه و هدف

    مدیریت محیط زیستی پساب عملیات استخراج و فراورش نفت خام به دلیل حجم و آلودگی قابل توجه آن، چالشی جدی در صنایع نفت بشمار می رود. تخلیه این پساب ها به محیط پذیرنده یا استفاده مجدد و بازیابی آنها، مستلزم تامین استانداردهای محیط زیستی می باشد. بنابراین بررسی روش های مختلف تصفیه پساب ها از اهمیت به سزایی برخوردار است.

    روش بررسی

    در این پژوهش، فرایندهای مختلف تصفیه پساب تولید شده در واحدهای صنعت نفت شامل روش تصفیه مرحله اول،  و مرحله دوم (روش های فیزیکی و شیمیایی) و تصفیه مرحله سوم (روش زیستی) به صورت مروری مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    روش تصفیه مرحله اول به عنوان پرکاربردترین روش تصفیه، برپایه اختلاف وزن آب، مواد نفتی و ماسه استوار است و بزرگترین عیب آن، عدم قابلیت جمع آوری ذرات روغن کوچکتر از 150 میکرون است. روش تصفیه مرحله دوم شامل روش های رسوب گیری و شناور کردن به وسیله هوا است که بازده آنها برای آب هایی که آلودگی مواد نفتی زیاد دارند، تا 95 درصد خواهد بود و از جمله معایب این روش ها می توان به هزینه های بالای نگهداری و تامین موادشیمیایی آنها اشاره کرد. روش تصفیه مرحله سوم یا تکمیلی، روش زیستی است که بیشترین بازده را در تصفیه پساب های نفتی دارد. از جمله معایب روش های زیستی می توان نیاز به تجهیزات برقی و مکانیکی نسبتا زیاد ، بالا بودن هزینه ها به واسطه مصرف انرژی زیاد و مشکلات بهره برداری از قبیل ایجاد کف و بالا آمدن و حجیم شدن لجن را نام برد.

    بحث و نتیجه گیری

    به صورت یک جمع بندی می توان اظهار داشت که ترکیب روش های مرحله دوم یا سوم با روش مرحله اول، به عنوان کارامدترین روش های تصفیه در عملیات استخراج و فراورش نفت خام معرفی می شوند.

    کلیدواژگان: پساب نفتی، تصفیه، تصفیه زیستی. آلودگی آب
  • سهراب مرادی*، صالح محمودی صفحات 257-271
    زمینه و هدف

    امروزه، ارزیابی منظم منافع تفرجی و غیربازاری منابع محیط زیستی جهت ترکیب جنبه های مثبت آن در سیاست و تصمیمات برنامه ریزی شده، امری ضروری است. هدف اصلی این پژوهش ارزش گذاری اقتصادی - تفرجی پارک جنگلی کوهستان شهر کرمانشاه با استفاده از روش هزینه سفر منطقه ای است.

    روش بررسی

    جمع آوری اطلاعات و داده های کمی و کیفی، بازدید از پارک، تنظیم پرسشنامه ها و تجزیه و تحلیل یافته ها با استفاده از نرم افزار Excel، مبانی اصلی روش بررسی این تحقیق بوده است. روایی پرسشنامه توسط اعضای هیات علمی دانشگاه پیام نور و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید گردید.

    یافته ها: 

    بررسی سطح درآمد ماهانه بازدیدکنندگان نشان داد که میان این متغیر و تعداد روزهای بازدید از تفرجگاه و نیز تمایل به پرداخت ورودیه، همبستگی بالایی وجود دارد. نتایج همچنین نشان داد که سطح تحصیلات نیز نقش مهمی در جذب گردشگران به پارک جنگلی کوهستان داشت؛ چنانکه بیشترین تعداد بازدیدکنندگان باسواد بودند. بررسی مطالعات انجام شده در پارک جنگلی کوهستان نشان داد که بیشترین تعداد بازدیدکنندگان (48 درصد) در محدوده سنی 35 - 20 سال قرار داشتند. ارزش تفرجی بالای پارک جنگلی کوهستان که در بهار و تابستان 1395 محاسبه شد، برابر با مقدار 727045380 ریال بدست آمد.

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج نشان دهنده لزوم توجه بیشتر و تدوین طرح جامع توسعه گردشگری استان برای پارک های جنگلی است که می تواند به عنوان ابزاری موثر در برنامه ریزی و مدیریت طرح های توسعه ای مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تفرج- ارزش گذاری اقتصادی، تفرجی- روش هزینه سفر- پارک جنگلی کوهستان- کرمانشاه
  • اخترالسادات موسوی*، حسن خاتمی، سید محمود طباطبایی هنزایی، سید کاظم موسوی صفحات 273-281
    زمینه و هدف

    پساب صنایع رنگرزی به علت وجود فلزات سنگین دارای آلودگی بالا می باشد و به همین دلیل، روش های متعددی جهت کاهش آثار زیست محیطی پساب این صنایع توسعه یافته است. هدف از این تحقیق استفاده از تکنیک پلاسما به عنوان فرایندی سریع، کم هزینه و دوستدار محیط زیست است که با مصرف بسیار کم مواد شیمیایی و عدم استفاده از دندانه های معدنی، کمترین اثر بر آلودگی محیط زیست را دارد.

    روش بررسی

    در این بررسی مشخصه های رنگی نمونه های پشمی رنگرزی شده تحت سیستمCIE (L*a*b*) مورد ارزیابی و مقایسه رنگ قرار گرفت. و در نهایت تغییرات فیزیکی و شیمیایی الیاف خام و پلاسما شده بعد از رنگرزی با استفاده از تست SEM و FTIR انجام شد.

    یافته ها

    بررسی ها حاکی از آن است که عملیات پلاسما به مدت 3 دقیقه و توان 180 وات می تواند بر روی فلس های سطحی الیاف پشم تاثیر گذاشته و باعث بهبود جذب رنگ در الیاف بدون استفاده از دندانه های معدنی گردد.

    بحث و نتیجه گیری

     با توجه به اینکه صنعت به دنبال روش های ارزان و مناسب برای جذب رنگ و حذف فلزات است، استفاده از روش فوق در مقایسه با سایر روش های متداول در نساجی بسیار سریع تر، کم هزینه تر و پاک تر است. ضمن اینکه خواص با ارزش الیاف حفظ شده و خواص جدید نیز به صورت دلخواه به آن افزوده می شود.

    کلیدواژگان: پلاسما، پساب، رنگرزی، آلودگی
  • علیرضا میکائیلی تبریزی*، نرگس عرب، مریم یعقوب زاده، محمد حسنی صفحات 283-297
    زمینه و هدف

    اغلب خدمات اکوسیستم ها، کالا ها یا دارایی های عمومی هستند که نمی توان و یا نباید بصورت خصوصی در نظر گرفته شوند.  ضوابط ارزش پولی این خدمات بوسیله مزایای آن ها برای جامعه تخمین زده می شود که اگر از دست داده شود، این خدمات یا سود آن ها از بین می رود. در میان اکوسیستم های مختلف، تالاب ها از مولدترین اکوسیستم ها در این سیاره هستند و این موضوع نه تنها در ارتباط با تنوع زیستی زیاد آن ها بلکه ناشی از نقش مهمی است که در حفظ تعادل زمین دارند و زندگی را در آن امکان پذیر می سازند.

    روش بررسی

    در این مطالعه، مراحل تعیین معیارهای انتخاب اطلاعات در ارزش گذاری اقتصادی خدمات اکوسیستمی تالاب ها، شامل فرایندهای زیر است: 1) تهیه اطلاعات دست اول از مناطق مورد مطالعه؛ 2) ارزش گذاری پولی برای خدمات اکوسیستم ها، بطوریکه بتوان آنها را برای یک بیوم خاص و در زمان خاص ضمیمه کرد؛ 3) فراهم نمودن اطلاعات در مورد سطح مناطق (در مورد اینکه کدام یک از خدمات اکوسیستم قابل تبدیل به ارزش پولی در هر هکتار را است؛ 4) فراهم نمودن اطلاعات در مورد روش ارزیابی مورد استفاده؛ 5) فراهم نمودن اطلاعاتی در مورد محل مطالعه، مساحت منطقه و مقیاس مطالعه  (بومی، محلی ، منطقه ای، قاره ای و جهانی).

    یافته ها

    تالاب ها در حال حاضر یکی از اکوسیستم هایی هستند که بواسطه افزایش فعالیت های انسانی، تغییر در استفاده از بخش های عظیمی از اراضی و سواحل پیرامون آن و تخلیه آلودگی شهری و همچنین فعالیت های کشاورزی، بسیار تحت تاثیر قرار گرفته اند. استمرار استفاده بیش از حد از اکوسیستم ها  بدین منوال هزینه و مخارج معیشت را افزایش داده و نسل آینده را دچار فقر می کند.  بعد از تغییرات استفاده از سرزمین، بسیاری از اثرات مثبت خارجی اکوسیستم ها از بین رفته یا شدیدا کاهش یافته است و بهتر شدن کالاها و خدمات عمومی از طریق اکوسیستم هایی که وضعیت وخیمی دارند امکان پذیر است و این امر به تصمیم گیری قاطع درباره بهبود آن ها برای حفاظت از تنوع زیستی و مدیریت پایدار اکوسیستم ها نیاز دارد.

    بحث و  نتیجه گیری

      ارزیابی اقتصادی خدمات اکوسیستم به بهترین وجه به عنوان مکمل چارچوب های تصمیم گیری مرسوم هستند که در آن اثرات خارجی مثبت و منفی استفاده و یا از دست دادن بسیاری از کالاها و خدمات محیط زیستی که بطور کافی شناخته شده نیست، حایز اهمیت هستند. ارزش پولی می تواند از طریق مشخص کردن اثرات خارجی و افزایش بینش ما در مورد نقش و اهمیت اقتصادی طبیعت از طریق اندازه گیری های کمی و کیفی کمک کند. بنابراین ارزش گذاری اقتصادی خدمات اکوسیستمی از این جهت برای جامعه اهمیت دارد که می تواند ابزارهای ارتباطی نیرومند و قابل استناد را برای آگاهی دادن بهتر، تصمیم گیری متعادل تر در زمینه تجارت و مرتبط با استفاده از منابع و سرزمین در اختیار قرار دهد.

    کلیدواژگان: خدمات اکوسیستم، ارزش گذاری اقتصادی، تالاب
  • جهانبخش بالیست، فائزه چهرآذر، حمیدرضا جعفری صفحات 299-311
    زمینه و هدف

     ایمنی راه آهن یک موضوع بسیار پیچیده است، که عوامل مختلفی در آن دخیل می باشند. بسیاری از تکنیک های ارزیابی ریسک که در راه آهن در حال حاضر مورد استفاده قرار می گیرند، تکنیک های تقریبا قدیمی هستند. در این مطالعه از روش ارتقاء یافته YAPP استفاده شده است.

    روش بررسی

     در این روش، از سه شاخص به منظور برآورد میزان ریسک هر آلترناتیو استفاده می شود. ریسک مربوط به طول هر آلترناتیو راه آهن، ریسک مربوط به تراکم جمعیت و تعداد ساکنین اطراف هر آلترناتیو و ریسک مربوط به وضعیت زمین شناسی و نقاط عطف هر آلترناتیو. جهت تکمیل ارزیابی گزینه ها از روش FAHP برای اولویت بندی آنها بر اساس شاخص ها و زیرشاخص های YAPP استفاده شده است.

    یافته ها

     در این مطالعه سه آلترناتیو برای راه آهن شیراز وجود دارد، یک، کازرون- فراشبند، دوم، کازرون - کوار و سوم شیراز-نورآباد. نتیجه مطالعه نشان می دهد که آلترناتیو سوم ایمن ترین آلترناتیو با مقدار ریسک 779/127 در مقایسه با دو آلترناتیو دیگر با مقادیر ریسک 277 و 298 است. بر اساس نتایج اولویت بندی با روش FAHP نیزگزینه سوم به عنوان گزینه برتر شناخته شد.

    بحث و نتیجه گیری

     روش YAPP با در نظر گرفتن عوامل طبیعی و انسانی در ارزیابی ریسک مسیرهای راه آهن روش کارایی می باشد که می تواند در انتخاب مسیر بهینه و ایمن در مرحله طراحی و برنامه ریزی پروژه ها مورد استفاده قرار بگیرد. با بهره گیری از روش های تصمیم گیری چندمعیاره همراه با روش YAPP انتخاب گزینه نهایی آسان تر و علمی تر انجام می شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی محیط زیست، ارزیابی ریسک، کمی- مکانی، YAPP-FAHP
|
  • Sedighe Abdollahi *, Alireza Ildoromi Pages 1-18
    Background and Objective

    Mankind always need to ecosystem services and goods to survive, but there has been the problem of no market to valuation of this services and assume those being free. Ecosystem services valuation studies have considerably increased our knowledge of the value of ecosystems. Ecosystem services valuation can be interpreted as asking about the value of the current flow of benefits provided by that ecosystem, or about the value of future flows of benefits and also, be asking about the value of conserving that ecosystem rather than converting it to some other use. Valuation is not a single activity, and the seemingly simple question ‘how valuable is an ecosystem?’ Because ecosystem services are not fully negotiable in commercial markets, or they are not quantifying so that comparable to financial services and productive investment and they often little importance in politics, there are need to methods for their valuation. Given that understanding the principal and proper use of valuation methods, can help to policy makers and planners in order to design appropriate and effective Sustainable development policies related to environmental problems.

    Materials and Methods

    This study has studied the subject through literature review and applying internet databases, and is trying to answer to this important question, how ecosystem services valuation affected environmental planning using to consider the concepts and methods of valuation of ecosystem services. 

    Results

    Key concepts about ecosystem services were stated and the different types of of ecosystem goods and services values and their valuation approaches such as direct valuation approach and revealed preferences and expressed preferences and their shortcomings were introduced and investigeted.

    Discussion and Conclusions

    Ecosystem economic valuation, provides useful information for planning, conservation and sustainable use of natural resources to planners and executives, social and economic managers by estimating the quantitative value of ecosystem functions, goods and services.

    Keywords: Valuation methods, Ecosystem, Ecosystem goods, services, Economics of Environment
  • Kioumars Heydari, Masoud Kasraee Nezhad * Pages 19-36
    Background and Objective

    After the scientific community warning, in the united nation framework convention on climate change, principles to avoid emissions was agreed and under the Kyoto protocol was accomplished as the Clean Development Mechanism. In this paper, while reviewing the dimensions of this mechanism, the situation of Iran's electricity industry was examined from its perspective.
    Analysis

    methodology

    In this, after reviewing Iran’s situation in the greenhouse gas emissions the elements of CDM including the history, benefits and barriers, economic aspects, methodology and patterns of environmental assessment power plant was reviewed.  Then environmental risks of power industry and Iran’s position in that were discussed.

    Findings

    Per capita CO2 emission growth caused by energy consumption, electricity and heat production, in addition central electricity system and the lack of sufficient focus on distributed generation represents not so bright future of power industry from the perspective of environmental indicators in Iran, which of course has been considered by energy and environmental policymakers in recent years.

    Discussion and Conclusions

     To develop clean electricity, this paper recommends: updating systems, focusing on distributed generation and regional power generation, investing in education Clean Development Mechanism and the development of cogeneration power plants (as a successful experiment in increased efficiency and lower emissions in the power generation process in other countries).

    Keywords: Power plant emissions, clean electricity, environmental considerations plants, CDM, CHP
  • Mahsa Mohammadzadeh, Forouzan Ghasemian Roudsari, Akbar Hassani *, Abbasali Zamani Pages 37-61
    Background and Objective

    Veterinary Antibiotics are widely used in Iran and elsewhere in the world to deal with livestock and poultry diseases, due to increased demand for meat and dairy products in the community. Most of these antibiotics are excreted in the urine and feces of livestock and poultry and these excrements are used as manure by farmers in fields and gardens. This issue has raised concerns about the release of antibiotics in the environment. Increasing the concentration of these compounds in agricultural environments may lead to antibiotic-resistant bacteria and genes, and ultimately affect the health of soil, plant, and humans.

    Method

    In this article, a brief overview of the use of antibiotics in the world and Iran, ways to release it in the environment by livestock and poultry manure, its effect on the microbial community of the soil, the accumulation of antibiotics in the edible parts of plants and its impact on the health of human has been studied. Also, the effect of composting livestock and poultry manure before entering the fields and gardens as a suitable strategy to prevent the occurrence of these compounds into the soil has also been studied. Finally, existing research gaps and suggestions for a more accurate understanding of this issue in Iran has been declared.

    Findings

    Most Veterinary antibiotics added to agricultural land are absorbed by plant roots. This leads to their bioaccumulation in plant tissues and toxicity to plants. The type of treatments performed before the introduction of livestock manure into the field determines the final concentration of antibiotics introduced into the environment.

    Discussion and Conclusions

    There are significant research gaps in the release of antibiotics into the environment. In Iran, the concentration of various antibiotics in manure and poultry as well as their fate in soil, plants and humans should be investigated.

    Keywords: Veterinary antibiotics (VAs), Agricultural soil, Manure fertilizer, Antibiotic resistance
  • Hamid Abbasitabar *, Eisa Solgi, Kamran Shayesteh, Samar Mortazavi Pages 63-76
    Background and Purpose

    Soil is one of the most important components of the ecosystem, which is a suitable environment for storing nutrients and performing biological and chemical processes, and as a natural filter by storing and transporting pollutants, reduces their harmful effects. The aim of this study was to investigate the sources, chemical structure and health and environmental effects of some heavy metals in the soil.

    Material and Methodology

    The research method was theoretically and using library resources. First, the sources and then the structure and health and environmental effects of heavy metals in the soil were studied.

    Results

    Results show that heavy metals, unlike organic pollutants, are immutable and non-biodegradable and have physiological effects on living organisms and thus are important in low concentrations. Heavy metals are formed naturally in the soil by pedogenic processes. Human factors such as the development of industrial areas, mining waste, use of chemical fertilizers, animal, pesticides, Sewage sludge and irrigation of agricultural lands with sewage, residues resulting from the burning of coal, petrochemical and atmospheric deposition can increase the concentration of these metals and cause soil contamination with heavy metals.

    Discussion and Conclusion

    Soil plays a very important role in providing food for humans and other organisms, and its contamination by heavy metals can have irreversible effects. Adequate knowledge of the concentration, sources, chemical structure and potential health and environmental hazards of heavy metals is essential to prevent pollution and to select the appropriate method for soil remediation. Creating accessible resources for agricultural production and increasing food security is one of the goals of improving contaminated soils.

    Keywords: Soil pollution, Heavy Metals, Sources, Chemical structure, health, environmental effects
  • Farzaneh Gharajelou, Younes Khosravi *, Abdolohossein Pari Zanganeh, Abbasali Zamani Pages 77-92
    Background and purpose

    Human progress and increasing growth of population increase municipal waste production. According to this issue, for decreasing the destructive effects of municipal wastes, efficient management plan are need that it is first phase of wastes separation. Therefore, the main goal of this research is survey on the status separation of municipal waste source and introducing methods that increase public participation.
    Analysis

    method

    The statistical society of this research is the citizens of triple areas of Zanjan city. For this purpose, 450 questionnaires were prepared based on random cluster sampling of distribution.  Mixing both interview and questionnaire method were used in this study. Data were summarized in frequency tables and relations and differences between variables were determined using descriptive and analytical statistical methods like Dunck and Mann Whitney, Chi square. SPSS 20 and Excel software’s have been used in data analysis.

    Results and Discussion

    Data of this study show that approximately 70% of citizens in Zanjan city are volunteers for implementing of waste source separation plan. Now the municipal waste source separation is done only in 38% of statistical society in this case study. The most important reason of citizens for fulfill this plan was the increase of the cleanliness of the city and the environmental protection (66%). The most important reason for lack of waste source separation was the lack of necessary facilities in the city (50%). The level of received training of 90% of statistical society is poor or very poor, and 7% of societies are satisfied from instructions and notices of media about separation plan, that shows the poor performance of recycle management.

    Conclusion

    The results of research indicate that there are factors that are effective in the level of awareness of society about waste source separation plan. Among the affecting factors, education level, family income and residential area were more evident. Also, it hasn't been seen any relationship between gender, marital status and age and environmental awareness.

    Keywords: Waste source separation, Wet, dry hysteresis, Questionnaire, citizens, Zanjan
  • Marzieh Alikhah-Asl *, Dariush Naseri Pages 93-104
    Background

    Land use/land cover has long been considered for natural resource planning and management and remote sensing techniques are the best tools to produce land use/cover maps. There are various methods for preparing land use maps.

    Objective

    The purpose of this study is to prepare a land cover map of Ghoorichay watershed using processing and classification of satellite images, which is one of the most important watersheds of Ardabil province.

    Materials and Methods

    For this purpose, Landsat 8 satellite images related to June 2015 were classified using supervised maximum likelihood and fuzzy classification methods.

    Results

    The results showed that rangelands, bare lands, dry lands, and residential lands (village) are the major land uses in the area, respectively. According to the results, maximum likelihood method with kappa coefficient of 0.82 and overall accuracy of %88 is more accurate than fuzzy classification method with kappa coefficient of 0.81 and overall accuracy of %87.

    Discussion and Conclusion

    Based on the results of this study, despite the high capability of satellite images in the preparation of land use map, in order to increase the accuracy of classification, peripheral parameters should be used.

    Keywords: land cover, Maximum Likelihood Classification, Fuzzy method, Ghoorichay
  • Seyed Mohammad Moein Sadeghi *, Naseh Miri Pages 105-116
    Background and Objectives

    Leaf Area Index (LAI) is one of the most important structural parameters in agricultural, range and forest ecosystems and variation of energy, water, and gases are tightly coupled to LAI. According to the novelty of LAI research in Iran, this study aimed to evaluate different direct ground-based methods for determining LAI.

    Material and Methodology

    This research has been done by literature reviews by using internet databases. There are two main categories of procedures to measure LAI: ground-based and remote sensing methods, and ground-based methods divided into direct and indirect (estimation) methods.

    Findings

    Although, in the past two decades, the tendency to use indirect ground-based as well as remote sensing methods for estimating g LAI has increased, but for reasons such as needing semi-sophisticated and sophisticated instruments and lack of free access to satellite images in the greater part of the world, caused the direct ground-based methods for calculating LAI has been widely used. Moreover, the high precision and accuracy of direct ground-based methods compared to direct ground-based and remote sensing methods is another reason for preferring direct ground-based methods.

    Discussion and Conclusion

    The results of this study showed that the Litter Trap method could be the most efficient method for measuring LAI, and we proposed this method in future research, concerning very less destruction to nature as well as high accuracy and precision.

    Keywords: Litterfall Collection Method, Model Tree Method, Planimeter, Leaves Weight to Leaves Area Ratio, Point Quadrat Method
  • Mansour Jahantigh *, Moien Jahantigh Pages 117-128
    Objective

    The objective of the study was to compare the desert environments soil physical and chemical characteristics with different vegetation types. This study has done in southwestern of Sistan region (Tasoki and Torsh Ab).
    Study

    Method

    The study areas were distinguished based on geologic maps in scales of 1:50,000 and field observations, and global positioning system (GPS). Four soil samples were taken from the 0-45 cm depth at each location and analyzed for pH, EC, organic matter, organic carbon, nitrogen, CaCO3, ESP, potassium, moisture, sodium, phosphorus, magnesium, calcium, sodium adsorption ratio, chlorine and texture. Dates were analyzed using SPSS software. 

    Findings

    The data indicated that there are no statistically significant differences between soil properties including: pH, nitrogen, phosphorus, moisture, magnesium, and silt, at the 0.05 levels (p> 0.05). But, there are statistically significant differences between soil properties including: organic matter, organic carbon, CaCO3, ESP, potassium, sodium adsorption ratio, calcium, clay and sand were statistically significant at the 0.05 levels (p< 0.01).

    Concluded

    Concluded that the study area soil no limits to incrase of vegetation cover. The studies concluded that there were no soil limite for incrase of vegetation cover in study area.

    Keywords: desert environments, soil physical-chemical characteristics, soil samples ‎
  • Jaber Azami *, Naser Kiani-Mehr, Saeid Taran, Maryam Shahgholi Pages 129-142
    Background and aim

    The aim of this research was an introduce and identification of biotic characterizes of round goby (Neogobius melanostomus). The species was an exotic species with a large distribution in the world and often lived on shallow waters.

    Material and methods

    Morphology, life history, reproduction, habitat preferences, environmental tolerances, parasites, environmental effects and sampling strategies were also discussed in this study.

    Results

    Special size in each age on the species is depended to environmental condition in each area. The use ability of different food resources, the live ability of different regional, fast growth and resilient ability in environmental changes are some aggressive cases of this species.

    Discussion and Conclution

    With regarding to special condition of freshwater ecosystems in Iran, we have to study the ecological and biological characterizes of exotic species such as Gobiidae and then we manage the population growth to conserve the important ecosystems.

    Keywords: Gobiidae, Exotic. Environment
  • Sajjad Shamshiri * Pages 143-157
    Background and Objective

    Sprawl growth of the cities has different environmental impacts. This process leads to destruction of suburban agricultural land and marginal orchards. The devastation of suburb area not only influenced the area, but also it has different impacts on whole city. Sarab Qanbar gardens which located in the southern city of Kermanshah, is largely degraded as a result of urban Sprawl growth. While area protection is compulsory necessity due to the ecological services which provided by this area.

    Method

    Landscape ecology framework were used to develop the area in order to achieve the mentioned goal. Therefore, first the appropriate landscape metrics were used. In the next stage, patches and corridors have been identified and analyzed based on field surveys. Ecological redesign was the final stage.

    Findings

    The strategic design plan of the area was designed, which has been done based on strategic planning. Strategies were classified in four groups of protective, defensive, offensive and opportunistic. Each class determined based on patch and corridors characteristics and their interaction with context.  Finally, actions and strategic plan were purposed protection and development of the area.

    Discussion and conclusion

    The expansion of the city has led to the creation of disturbance patches in the region, On the other hand, natural patches tend to be crushed, Natural corridors face serious challenges. While the spread of disturbing corridors leads to changes in the structure of the landscape and the ecological fracture has intensified. The continuation of this process will lead to the destruction of these lands, which will have many consequences. Effective environmental design can be providing a proper framework based on the landscape ecology by defining the city's proper functions, it will protect these natural arenas.

    Keywords: Landscape Ecology, Protection, gardens, Sarab Qanbar Kermanshah
  • Seyed Tajedin Mansoori *, Esmaiel Zarghami Pages 159-181
    Background and Aim

    The complexity of the subject of architectural and urban space design due to unknown dimensions and the existence of various human behavioral patterns, is such that it is not possible to design the environment based on the principles of a theory. The purpose of this study is to review and critique the foundations of space syntax theory, as one of the main tools of space design, in the optimal explanation of human-environment behavioral patterns.

    Methods

    In the present research method, a hybrid strategy has been used. The initial data were collected with a qualitative approach, based on library studies. To classify the data, a classification strategy is used. This strategy creates new knowledge by arranging and structuring data in a system based on general characteristics, patterns, behaviors, and themes, and can be combined with other research strategies. To achieve the results, the obtained data are explained with an interpretive strategy based on inference. In achieving and explaining the results, a critical approach has been considered in order to provide the strengths and weaknesses of the theory of space syntax and theoretical and practical solutions to address the weaknesses of this theory.

    Findings

    After examining the capabilities of space syntax theory analysis in space perception, the findings show that this theory has weaknesses in explaining the human-environment relationship that can be addressed in four factors: visual, structural (geometric), behavioral and Categorized environment.

    Discussion and Conclusion

    The results showed that in the field of visual factors, readability; In the field of structural (geometric) factors, readability and configuration; In the field of behavior and environment, explanation of behavioral camps; And in the field of environmental factors, climatic factors are the most influential shortcomings of neophyte theory in explaining the human-environmental relationship. Therefore, in the optimal design of the environment and reducing the weaknesses of neohospatial theory, the basics of cover theories in the expressed areas should be used.

    Keywords: Syntax of space, human - environment, architecture, City
  • Mohammad Faryabi *, Rouhollah Shojaheidari Pages 183-197

    Aim and scope: 

    Groundwater is the most important source of water supply in arid and semi-arid regions. For this reason, its quantitative and qualitative protection plays an important role in the development of these areas. This study aimed to use groundwater quality parameters to develop a groundwater quality index.

    Methodology

    The groundwater quality of Jiroft plain was studied using the groundwater quality index (GWQI). First, the calculation process of mentioned index was discussed and then the quality of groundwater was investigated by it. In this study, parameters such as nitrate, phosphate and arsenic were also assessed in addition to the main cations and anions of groundwater.

    Finding

    The spatial distribution pattern of the main ions is influenced by the geological units and the direction of groundwater flow. The concentration of major and minor ions is lower than permissible limits in most parts of the plain.

    Conclusion

    According to the results, the groundwater has good quality for drinking water in the most parts of the Jiroft plain. Groundwater recharge by surrounding alluvial fans is the main cause of the good quality of groundwater. Comparison of the map of groundwater quality index zonation with classification of groundwater samples using Schuller method shows the usefulness of groundwater quality index for evaluating the quality of groundwater.Key Words: Groundwater, Chemical parameters, Water quality index, Jiroft plain.

    Keywords: Groundwater, Chemical parameters, Water quality index, Jiroft plain
  • Somayeh Moosavian * Pages 199-214
    Background and Aim

    The physical environment causes man to reveal complicated reactions in the form of feelings, feedback, value, interests and desires. These reactions specifically form the human’s cognitive and perceptual process of the environment in the form of aesthetics values such as feeling of environmental desirability. The concept of environmental aesthetics is a complex one and has been widely discussed in different theoretical and empirical studies; however, the effects of environmental stimuli and characteristics on the human’s desirable experience of the environment still looks a vague subject. Thus, in the view of the various levels of experiential perception of the space and resulting feeling of desirability, it is imperative to perform various accurate analyses of environmental psychology, as this will help recognize theoretical components to improve the quality of the environment. Accordingly, the following questions are raised: Which characteristics in theoretical models of environmental psychology do form perception of the environmental aesthetics through experience? Which components do constitute the main elements of experiencing the environmental aesthetics? 

    Methods

    The present research has a qualitative approach and uses descriptive-analytical method to review the main models to recognize the key approaches related with the concept of experiential aesthetics so that their underlying mechanisms are determined. In this connection, the process and relationship between the variables of the theoretical models is examined via content analysis.

    Discussion and Conclusion

    Results indicated that three main components can be regarded as the structural dimensions of aesthetics dimensions through experience: 1. Continuous action consciousness through interaction with and attention to the environment; 2. Sensory-motor consciousness by arousal and emotions, and 3. Structural consciousness through participation in the environment and environmental behavior.

    Keywords: Environmental Psychology, Aesthetics, Embodied experience, Embodied Perception
  • Amin Raeisi *, Hesameddin Mehrfar, Abbasali Aliakbaribidokhti Pages 215-227
    Background and objectives

    Meso-scale eddies are not only dynamically important, but also climatologically, environmentally, as well as in terms of air-sea interaction are of special importance. Due to the existence of oil and gas fields, the Persian Gulf is exposed to oil pollution, analyzing the role of factors such as meso-scale eddies in the spread of pollution in the Persian Gulf is very important.

    Methods

    In this study, sea level data related to the analyzed Aviso reference data series (2010-2014) were used and meso-scale eddies were identified and tracked using a method based on sea level, and the relevant maps were drawn. This method is more effective than other common methods of tracking eddies.

    Findings

    By studying the location of formation of eddies, eddy distribution coefficient was also calculated and the results indicated that eddies created in spring have a larger scale and higher speed, while eddies created in winter have a smaller scale and lower speed.

    Discussion and Conclusion

    The eddies located in the north and south of the Persian Gulf have moved to the west and east of the Persian Gulf, respectively, which is consistent with the results of other studies. The range of the most eddy activity in the entrance parts of the Persian Gulf is from the Strait of Hormuz and inclined to the coast of Iran as well as northwest of the Persian Gulf. The maximum number of eddies is observed in summer and winter and the least number of eddies is observed in spring and autumn.

    Keywords: Persian Gulf, meso-scale eddies, eddy diffusion coefficient, sea surface height
  • Mir Mehrdad Mirsanjari *, Fouzieh Beigmohammadi, Fatemeh Mohammadyari, Fariba Hedayatzadeh Pages 229-245
    Background and Objective

    Environmental literacy is the ability to understand the natural systems that make our lives on planet possible, so in an environmentally literate society, there is a sustainable society that knows that its life depends on the environment. In this study, the level of environmental education (knowledge, attitude and practice) of students of Malayer University regarding different aspects of the environment was evaluated.

    Method

    The method of this research is applied in terms of purpose and in terms of data collection is descriptive-survey research. The statistical population of all students is studying in the second semester of 2016 -2017. In 7 faculties of Natural and Environmental Sciences, Basic Sciences, Engineering, Literature and Humanities, Mathematics and Statistics, Agriculture, Civil Engineering and Architecture Studying. The importance and prioritization of environmental literacy indices were investigated using the hierarchical analysis decision making model.

    Findings

    Based on the results of students' knowledge and attitude about the environment, they are at a relatively good level but it's not the same in faculties. The highest level of knowledge was in the students of the Faculty of Natural Resources and Environmental Sciences and then at the Faculty of Agriculture. Then, the importance and prioritization of environmental literacy indicators were studied. To this end, a hierarchical analysis decision making model was used. Based on the results of the three main criteria of knowledge, attitude and practice, the highest priority was the knowledge standard with a weight of 0.69. Also, the performance criterion with weight of 0.23 and attitude with weight of 0.07 respectively had second and third priorities in terms of students.

    Discussion and Conclusion

    Among the three criteria of knowledge, attitude and practice of knowledge criterion are the most important. Raising the weight of students' environmental knowledge and understanding of environmental degradation factors and understanding which factors are most threatening the environment in today's society are promising for having a healthy environment and achieving sustainable development. Also, the result is that students in the environmental sciences have a better understanding of the environment and related issues, Emphasizes the need to incorporate efficient environmental education throughout higher education institutions. Therefore, universities can increase the level of environmental education of the students in the training of human resources specialists and responsible for the environment to take effective steps to research the goals of sustainable development

    Keywords: Environmental education, Sustainable development, AHP, Malayer University
  • Maryam Rafati *, Hamid Farshadfar Pages 247-256
    Background and Objective

    Due to its significant volume and pollution, the extracting and processing of wastewater from crude oil is a serious challenge in oil industries. The discharge of these wastewaters to the acceptor environment or to reuse them requires the provision of environmental standards. Therefore, the study of different wastewater refine methods is of great importance. 

    Materials and Methods

    In this study, the different processes of wastewater refinery produced in oil industry units included the first, second (physicochemical methods), and third stages of refinery methods (biological) were studied.

    Results

    The first refinery stage is used as the most widely used method based on water weight dispute, oil, and sand, and its biggest drawback is the lack of gathering particles smaller than 150 microns. The second refinery stage included flocculation and air flotation methods and the efficiency of this method for water polluted by oil is 95%, and one of the most disadvantages of this method are high costs of chemical supplies and maintenance. The third refinery stage is the biological method which has the highest efficiency in wastewater refinery, and disadvantages of this method including high electrical and mechanical equipment, and also high costs due to high energy consumption.

    Discussion and Conclusions

    The second and third refinery stages are expensive and one can be stated that the combination of the second or third method with the first stage is achieved as the most efficient method in extracting and processing of crude oil.

    Keywords: Biological refinery, Water pollution, Oil wastewater, Refine
  • Sohrab Moradi *, Saleh Mahmoudi Pages 257-271
    Background and Objective

    Nowadays, regular evaluation of recreational and non-market benefits of environmental resources is necessary so that those positive aspects be combined into politics and planned decisions. The main goal of this research is economic-recreational valuation of Koohestan forest park-Kermanshah using the zonal travel cost method.

    Materials and Methods

    Collecting quantitative and qualitative data, visiting the park, preparing questionnaires and analysis of the findings using Excel software have been the main principles of the related research. Validity and reliability of the questionnaires were approved by the scientific board members of Payame Noor University and Cronbach alpha coefficient respectively.

    Results

    Investigating the monthly income level of visitors showed that there is a high correlation between this variable in one hand and the number of days of visiting the promenade and also willingness to pay the entrance fee on the other hand. The results also showed that the level of education also plays an important role in attracting tourists such that the largest number of visitors was literate people. Reviewing of the carried out studies over Koohestan Forest Park showed that the highest number of visitors (48%) were in the age range of 20-35 years.The high recreational value of Koohestan forest park, which was calculated in the spring and summer of 2016, was equal to 727045380 rials.

    Discussion and Conclusions

    The results indicate the need for more attention and the development of a comprehensive plan of tourism development for forest parks that can be an effective tool in planning and managing developmental projects.

    Keywords: Recreation, Economic-Recreational valuation, Travel Cost Method, Koohestan forest park, Kermanshah
  • Akhtar Sadat Mousavi *, Hassan Khatami, Seyed Mahmood Tabatabaei Hanzaei, Seyed Kazem Mousavi Pages 273-281

    Background and scope: dyeing industry wastewater has a high rate of contamination due to the presence of heavy metals and therefore, several methods have been developed to reduce the environmental impact of wastewater in this industry. The aim of this study is to use plasma technique as a rapid, low-cost and environmentally friendly process which has the ability of removing metal mordants by using low amounts of chemical compounds with minimal impact on the environment pollution.

    Methods

    In this study, color features of wool dyed samples were evaluated and compared under CIE (L* a* b*). And finally, chemical and physical changes of row fiber and plasma after dyeing were performed using SEM and FTIR analysis.

    Findings

    The research shows that plasma treatment for 3 minutes and 180 W has affected the wool fiber surface and improves the uptake of dye in the fiber without the use of metal mordants.

    Conclusion

    Due to the fact that the industry is demanding cheap and convenient methods for dye adsorption and removal of metals, using the mentioned method compared to other conventional methods in textile industry is much faster, cheaper and cleaner. Moreover, the valuable properties of fibers are maintained and new properties are added selectively.

    Keywords: plasma, Wastewater, dyeing, Pollution
  • Ali Reza Mikaeili –T. *, Narges Arab, Maryam Yaghobzadeh, Mohammad Hasani Pages 283-297
    Background and Purpose

    Most ecosystem services are public goods or assets that cannot or should not be considered private. In principle monetary value of these services are estimated by benefits for society and if the services are lost, profits will be lost accordingly. Among different ecosystems, wetlands are the most productive ecosystems on the planet and this is not only associated with high biodiversity, they also play an important role in maintaining the balance of life on Earth and make it possible.

    Materials and Methods

    In this study, the steps of determining information selection criteria in the economic valuation of wetland ecosystem services include the following processes: 1) Providing first-hand information from the studied areas; 2) Monetary valuation for ecosystem services, so that they can be attached to a particular biome at a specific time; 3) providing information about the surface of the regions (about which ecosystem services can be converted to monetary value per hectare; 4) providing information about the evaluation method used; 5) providing information about the study site, area and study scale (native, local, Regional, continental and global).

    Results

    wetlands are now one of the ecosystems that were influenced by increasing human activities, changes in land use of large parts of the surrounding beaches and urban pollution discharges and also agricultural activities. Continued overuse of ecosystems has increased cost of living and future generations will suffer from poverty. After the change in land use, many of the foreign positive effects of ecosystems are destroyed or severely reduced and improvement of public goods and services is possible through ecosystems that are in serious situation and this needs a firm decision to improve them for conserving environmental diversity and sustainable management of ecosystems.

    Discussion & Conclusions

    Economic valuation of ecosystem services in the best way is a supplement for traditional decision-making framework in which positive and negative external effects or losing of many environmental goods and services that are not known is significant. Monetary value can help us by determining external effects and increasing our insight of the role and economic importance of nature through qualitative and quantitative measurements. The economic valuation of ecosystem services is therefore important for society and can provide us strong and reliable communication tool for informing a better and more balanced decision-making in the field of trade and related land resources.

    Keywords: Ecosystem services, Economic valuation, Wetland
  • Jahanbakhsh Balist, Faeze Chehrazar, HamidReza jafari Jafari Pages 299-311
    Background and Aim

    Rail safety is a very complex subject, with various factors involved. Many of the risk assessment techniques currently used in railroads are routine techniques. In this study, the YAPP upgraded method was used.

    Method

     In this method, three indicators are used to estimate the risk of each alternative. The risk associated with the length of each railway alternative, the risk of population density and the number of residents around each alternative, and the risks associated with the geological situation and the milestones of each alternative. To complete the evaluation of options, the FAHP method is used to prioritize them based on the YAPP indexes and sub-indicators.

    Findings

     In this study, there are three alternatives for Shiraz railway, one, Kazeroon-Farashband, Second, Kazeroon-Quar and Shiraz-Noorabad. The study results show that the third alternative is the safest alternate with a risk value of 127.779 compared to two other alternatives with risk values ​​of 277 and 298. Based on the results of the FAHP prioritization, the third option was also identified as the preferred option.

     Discussion and Conclusion

     The YAPP method, taking into account natural and human factors in assessing the risk of railroads, is an efficient method that can be used to select optimal and safe paths in the design and planning phase of the projects. Using the multi-criteria decision-making methods along with the YAPP method, the choice of the final option is made easier and more scientifically.

    Keywords: quantitative- spatial, risk assessment, environmental assessment YAPP-FAHP