فهرست مطالب

روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی - پیاپی 69 (پاییز 1400)

فصلنامه روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی
پیاپی 69 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نیکو پیشکاری، زهرا عبدخدایی * صفحات 3-21

    این پژوهش باهدف توصیف و مقایسه تجربه زیسته بزرگسالان در دو پیک اول و دوم پاندمی کوید -19 انجام شد. این بررسی کیفی و با شیوه پدیدارشناسی توصیفی اجرا شد. 14 شرکت کننده به روش نمونه برداری هدفمند انتخاب شدند و در دو مرحله و طی دو پیک ابتا به کرونا در کشور مورد مصاحبه عمیق قرار گرفتند. داده های به دستآمده از مصاحبه ها به روش کالیزی تحلیل شد و با مصاحبه 12 نفر به اشباع رسید و برای اطمینان بیشتر تا 14 نفر ادامه یافت. نتایج پیک اول در 6 خوشه اصلی و 17 خوشه فرعی گردآوری شد. خوشه های اصلی شامل مواجهه با کرونا، نگرانیها، بازخوردها و ارزیابی تجربه کرونا، راهبردهای مواجهه، آثار کرونا و قرنطینه، کرونا و خانواده بود. خوشه های پیک دوم مشابه پیک اول بود و فقط خوشه فرعی "اولین مواجهه با کرونا" در پیک دوم حذف شد. در پیک اول افراد ضمن تجربه ترس و درگیری با چالشهای فردی و اجتماعی، از راهبردهای هیجان محورتر برای سازگاری با بحران استفاده کردند. اما با گذر زمان، قرنطینه به فرصتی برای ایجاد سبک زندگی جدید تبدیل شد و این مهمترین دستاورد افراد بود که برای تغییر و رشد فردی به کار گرفته شد.

    کلیدواژگان: کوید -19، تجربه زیسته، پاندمی، قرنطینه
  • مریم یوسفی، معصومه پورمحمدرضای تجریشی *، عنایت الله بخشی صفحات 23-36

    هدف از انجام این پژوهش تعیین شیوع اختلال یادگیری غیرکلامی در دانش آموزان دختر بود. پژوهش حاضر از نوع توصیفی و مقطعی بود و نمون ه ها شامل 354 دختر در پایه تحصیلی چهارم، پنجم، و ششم ابتدایی در شهر کرج بودند که به شیوه تصادفی طبقه ای نمونه برداری شد و با مقیاس ک متوان یهای یادگیری غیرکلامی کودکان (گلدشتاین، 2002)ارزیابی و از میان آنها، 13 نفر را،که نمره 30 و بالاتر در مقیاس به دست آوردند به عنوان افراد مشکوک به اختلال شناسایی کردیم. آ نها به مقیاس سومین ویرایش هوشی وکسلر کودکان (ولگر، 2002) پاسخ دادند و با توجه به کسب هوشبهر کلی 85 و بالاتر و اختلاف 10 نمره و بیشتر بین هوشبهر کلامی و عملی، 3 نفر از دانش آموزان دختر(1 نفر از هر پایه تحصیلی) تشخیص اختلال یادگیری غیرکلامی دریافت کردند. داد ه ها با استفاده از آزمون یومان-ویتنی تحلیل شد و نتایج نشان داد که میزان شیوع اختلال یادگیری غیرکلامی در دانش آموزان دختر % 85 / 0 است و بنابر شواهد پژوهش حاضر میتوان نتیجه گرفت با توجه به شیوع نسبتا بالای اختلال یادگیری غیرکلامی در دانش آموزان دبستانی میتوان با اجرای برنام ه های مداخل های بهنگام از مشکل تحصیلی، رفتاری و شغلی آنها در سا لهای آتی جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: ابتدایی، اختلال یادگیری غیرکلامی، شیوع
  • فرحناز فرد، شهلا پاکدامن *، اصغر مینایی صفحات 37-50

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی والدگری ذه نآگاهانه و والدگری آزادمنشانه مبتنی بر نظریه آدلر بر بهزیستی روان شناختی مادران انجام شد. 175 مادر نوجوانان 13 تا 15 سال از یک دبیرستان متوسطه دوره اول به شیوه دردسترس انتخاب و با استفاده از مقیاس بهزیستی روان شناختی (ریف، 1989) و مقیاس راهبردهای تعارض (موری اشتراوس، 1979) سنجش و 54 نفر از آنان، که بالاترین نمره تعارض و کمترین نمره بهزیستی روان شناختی را کسب کردند و ملاکهای ورود به پژوهش را داشتند، به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به شیوه تصادفی در سه گروه 18 نفری - دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه - جایگزین شدند. گروه های آموزشی در خلال هشت جلسه 120 دقیق های تحت مداخله آموزشی قرار گرفتند و در سه مرحله با مقیاس بهزیستی روانشناختی (ریف، 1989) آزمون شدند. نتایج تحلیل طرح آمیخته نشان داد نمره های بهزیستی روا نشناختی هر دو گروه آزمایشی در پس آزمون در مقایسه با گروه گواه به طور معنادار افزایش یافت و در پیگیری دوماهه نیز همچنان بالا بود. همچنین مشخص شد بین اثربخشی والدگری آزادمنشانه و والدگری ذهن آگاهانه بر بهزیستی روا نشناختی مادران تفاوت معنادار وجود ندارد

    کلیدواژگان: والدگری آزادمنشانه، والدگری ذهن آگاهانه، بهزیستی روانشناختی
  • صدیقه حیدری *، مجید برزگر، مهرناز آزادیکتا صفحات 51-61

    هدف این پژوهش بررسی مقدماتی ساختار عاملی نسخه فارسی مقیاس تنیدگی کووید_ 19 در دانشجویان بود . روش این پژوهش توصیفی و مقطعی بود و نمونه ها شامل 540 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسامی واحد الکترونیکی در نیمسال دوم تحصیلی 98 - 99 بودند که با استفاده از مقیاس تنیدگی کووید_ 19 (تیلور و دیگران، 2020) و با روش دردسترس، داده ها از بین مشارکت کنندگان گردآوری شد. با در نظر گرفتن تاثیرپذیری از فرهنگ ایرانی، دو ماده (ماده های 15 و 24) حذف شدند و نتایج نشان دادند، این مقیاس 5 عامل تحت عنوان ترس و خطر آلودگی، ترس از پیامدهای اقتصادی، بیگانه هراسی، بررسی اجباری و اطمینان خاطر و علایم تنیدگی آسیب زا در مورد کووید_ 19 را پوشش داده و شاخصهای برازش این مدل 5 عاملی در سطح مطلوب بوده است. از این رو ساختار عاملی نسخه فارسی مقیاس تنیدگی کووید_ 19 مطلوب گزارش می شود. بنابراین میتوان این ابزار را به عنوان ابزار معتبر برای سنجش تنیدگی کووید_ 19 در افراد با تحصیات دانشگاهی به کار برد.

    کلیدواژگان: تنیدگی، کووید 19، ساختار عاملی، دانشجویان
  • محمد سوری، کیومرث فرح بخش *، ابراهیم نعیمی صفحات 63-75

    هدف این پژوهش بررسی تجارب زیسته خانوادگی ایرانیان ساکن کانادا بود. در سال 1398 تعداد 16 نفر از ایرانیان ساکن کانادا که حداقل 18 سال سن و یک سال اقامت داشتند، به روش نمونه برداری هدفمند انتخاب و مصاحبه عمیق شدند. روش این پژوهش کیفی بود و با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و مشاهده و استفاده از روی آورد داده بنیاد، تحلیل داد ه ها به سه روش کدگذاری باز، محوری و گزینشی انجام شد و از میان مفاهیم اولیه 57 کدباز، 5 کد محوری (خانواده گریزی، شکاف بین نسلی، جدایی، چالشهای نو، خودیابی) و 2 کد گزینشی (ساختارگریزی، استقلال و رشد فردی) انتخاب شد. یافت ه ها نشان داد مجموعه شرایطی مانند نوع رفتار خانواد ه های مهاجر درگذشته و اختاف بین سبک زندگی و بازخورد نسلها، به ارتباط بین نسلی آسیب می زند و افراد را از ساختار خانواده گریزان میکند. از سویی تجربه دوری از کشور مبدا، ممکن است بازخورد افراد را به زندگی عمی قتر کند و در تحول شخصیت و استقلال رای آنها در تصمیمات زندگیشان قاب لتوجه باشد.

    کلیدواژگان: ایرانیان ساکن کانادا، خانواده، مهاجرت
  • سعیده طوفانی اصل *، امیر امین یزدی، حسین کارشکی صفحات 77-90

    این پژوهش با هدف تعیین مدل تحولی تفاوتهای فردی مبتنی بر ارتباط و سبکهای پردازش حسی در کودکان پی شدبستانی 6- 3 ساله انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه پژوهش کودکان پیش دبستانی شهر مشهد در سال 2019 بود. تعداد 300 کودک مقطع پیش دبستانی به شیوه دردسترس و داوطلبانه از میان مهدکودکهای منطقه 10 و 11 شهر مشهد انتخاب شدند و تحول مبتنی بر تفاو تهای فردی و ارتباط و نیمرخ تیپهای حسی آنها با دو پرسشنامه هیجان کارکردی (گرینسپن، 2007) و پروفایل پردازش حسی دان (وینی دان، 1999) ارزیابی شد. نتایج پژوهش نشان داد بین مدل تحولی با سب که ای پردازش حسی همبستگی وجود دارد و اثر سبکهای پردازش حسی بر تحول معنادار است و 8درصد واریانس تحول را سب که ای پردازش حسی تبیین می کند. از بین چهار سبک پردازش حسی (ثبت پایین حسی، اجتنابگر حسی، حساسیت حسی و جست و جو گر حسی) سبک ثبت پایین حسی بیشترین اثر را بر تحول داشته است. این نتایج نشان داد نمر ه غالب حسی کودکان و مقایسه نمره های چها ر سبک حسی و نقاط ضعف و قوت هر یک از سبکها، پاسخهای رفتاری کودکان را در موقعی ته ای مختلف پیش بینی می کند. آگاهی از سبک غالب حسی به والدین در امر والدگری و به معلمان در فرایند یادگیری کودکان برای طراحی مداخله های موثر کمک می کند.

    کلیدواژگان: تحولی، تفاوتهای فردی، مدل مبتنی بر ارتباط، پردازش حسی
  • مهرداد عبدالله زاده *، ناهید حیدری صفحات 91-102

    هدف این پژوهش بررسی تجارب معنوی افراد با ملالت جنسیتی بود. روش پژوهش کیفی از نوع پدیدارنگری بود و در حوزه پزشکی قانونی در جنوب کشور انجام شد. شرکت کنندگان 10 فرد با ملالت جنسیتی (6 نفر مذکر بیولوژیک و 4نفر مونث بیولوژیک) بودند که به روش هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند و مورد مصاحبه عمیق و نیمه ساختارمند قرارگرفتند. داده ها به روش تحلیل محتوای یکفی تحلیل شد. در کدگذاری محوری، ضمن مقایسه مقوله ها و کدها، ارتباط آنها بررسی و درنهایت از تحلیل داده ها مضمون اصلی میل به معنویت و طبقه های کلی توسل، پذیرش، تقدیر الهی و آرامش استخراج شد. نتایج نشان داد تجارب معنوی افراد با ملالت جنسیتی طیف گستر های از اصول را شامل می شود. افراد شرکت کننده در پژوهش احساس ناامنی، ترس ازتنهایی و یافتن هویت را دلایل اصلی خود برای توجه به معنویت عنوان کردند. می توان نتیجه گرفت که عاوه بر نیاز جسمی، بعد معنوی زندگی افراد با ملالت جنسیتی باید ب هدقت مورد توجه قرار گیرد تا سامت فردی و اجتماعی آنان تضمین شود.

    کلیدواژگان: پدیدارنگری، ملالت جنسیتی، معنویت، هویت جنسی
  • خدیجه فولادوند * صفحات 103-114

    هدف این پژوهش تعیین نقش مولفه های افسردگی و فراشناخت بدشکلی بدن در اختلال خوردن بود. طرح این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود.. 324 دانش آموز دختر از دبیرستانهای دخترانه استان لرستان به روش نمونه برداری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش شامل آزمون بازخوردهای خوردن (گارنر، اولستد، بوهر و گارفینکل، 1982) پرسشنامه فراشناخت بدشکلی بدن (ربیعی، صالحیان، بهرامی و پالاهنگ، 2011) و سیاهه افسردگی کودکان (کواکس و بک، 1977) بود. نتایج نشان داد مولفه های افسردگی (خلق منفی، مسایل بین فردی، ناکارآمدی، بیلذتی و حرمت خود منفی) و فراشناخت بدشکلی بدن (کنترل فراشناختی، درآمیختگی افکار- عمل، باورهای مثبت و منفی فراشناختی و رفتارهای ایمنی بخش) با اختلال خوردن رابطه مثبت معنادار دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد خلق منفی، حرمت خود منفی و مهار فراشناختی توانایی پیش بینی اختلال خوردن را دارد. در نظر گرفتن مولفه های افسردگی و فراشناخت بدشکلی بدن نقش بالینی مهمی در فرایندهای پیشگیری و درمان اختلال خوردن دارد.

    کلیدواژگان: اختلال خوردن، افسردگی، فراشناخت بدشکلی بدن
|
  • Nikoo Pishkari, Zahra Abdekhodaie* Pages 3-21

    This study aimed to describe and compare the lived experience of adults in the first and second peaks of Covid-19 pandemic. The research design was descriptive with qualitive phenomenological approach. 14 participants were selected by purposive sampling method. They were interviewed in depth at two stages and during two peaks of coronavirus infection in Iran. Results were analyzed by using Colaizzi’s method and data were collected after 12 interviews but it was continued to 14 people to ensure. The results related to first peak were summarized in 6 main clusters and 17 sub-clusters. Main clusters included exposure to Corona, individuals’ concerns, attitudes and evaluations of Corona experience, coping strategies, Corona and quarantine effects, and Corona and family. The clusters related to the second peak were similar to the first peak, and only the “first exposure to Corona” sub-cluster was eliminated in second peak. Results showed that in the first peak, people used more emotional strategies for coping with crisis while they experienced fear and conflict with individual and social challenges. However, through time, quarantine was turned into an opportunity for creating of a new lifestyle this was the most important achievement and was used for individual change and growth.

    Keywords: Covid-19, lived experience, pandemic, quarantine
  • Maryam Yousefi, Masoume P.Tajrishi*, Enayatollah Bakhshi Pages 23-36

    This study aimed to determine the prevalence of nonverbal learning disorders in female students. The research method was descriptive and cross-sectional. Participants comprised 354 female students from fourth, fifth, and sixth grades in elementary schools in Karaj and were selected by stratified random sampling using the Children Nonverbal Learning Disabilities Scale (Goldstein, 2002). 13 students who got ≥30 points on the Scale were diagnosed at-risk to a nonverbal learning disorder. Then, they answered to Wechsler Intelligence Scale for Children-3rd revision (Woolger, 2001). 3 students were diagnosed as having a nonverbal learning disorder according to their total intelligence quotient equals to ≥85, ≥10 point difference between their verbal intelligence quotient and practical intelligence quotient. Data were analyzed by The Mann-Whitney U test. The results indicated that 0.85% of female students had a nonverbal learning disorder. The findings suggested that regarding the almost high prevalence of nonverbal learning disorders in elementary students, we can accomplish early intervention programs to prevent their academic, behavioral, and occupational problems in the future.

    Keywords: elementary, nonverbal learning disorder, prevalence
  • Farahnaz Fard, Shahla Pakdaman *, Asghar Minaei Pages 37-50

    This study aims to determine and compare the effectiveness of training mindfulness-based parenting and Adler-based democratic parenting on increasing the psychological well-being of mothers of adolescents aged 13 to 15 years old. 175 mothers of one high schools were selected by available method and assessed through the Reef’s psychological well-being (1989) and Murray Strauss conflict questionnaire (1979). 54 mothers who received the lowest score of psychological well-being, and had the criteria to enter the research, were selected as research sample and were replaced accidentally into three groups of 18 people - two experimental groups and one control group. The training groups underwent training sessions during eight 120-minute sessions. Subjects in three steps were tested by Reef’s psychological well-being (1989). The results of the mixed design analysis showed the psychological well-being scores of both the experimental and control groups did not differ in the pretest stage, but later from the educational interventions, the scores of both experimental groups increased significantly compared to the control group in the posttest and continued to pursue for two months follow-up. It was also found that there is no significant difference between the effectiveness of democratic parenting and mindfulness-based Parenting on mothers’ psychological well-being.

    Keywords: democratic parenting, mindfulness-based parenting, psychological well-being
  • Sedigheh Heydari *, Majid Barzegar, Mehrnaz Azadyekta Pages 51-61

    This study aimed to a preliminary survey of the factor structure of the Persian version of the Covid-19 Stress Scale among students. The research method was descriptive and cross-sectional and the participants comprised 540 students of the Islamic Azad University of the electronic unit in the second semester of the academic year of 2019-2020 selected by convenience sampling using the Covid-19 Stress Scale (Taylor et al, 2020). Considering the influence of Iranian culture, two items (item number 15 and 24) were removed and results showed that this scale included 5 factors fear of danger, contamination, fear of socio-economic consequences, xenophobia, compulsive checking, reassurance, and traumatic stress symptoms in the case of COVID-19, covered the fit factors of this 5-factor model at the desired level. These findings indicated that, the factor structure of the Persian version of the Covid-19 Scale is a valid tool to measure Covid-19 stress in people with university education.

    Keywords: students, structure factor, 19-covids
  • Mohammad Soory, Kiumars Farahbakhsh *, Ebrahim Naeimi Pages 63-75

    This study aimed to investigate the familial lived experiences of Iranian living in Canada. In 2019, 16 Iranians living in Canada who were at least 18 years old and resided for one year were selected by purposive sampling method and in-depth interviews were conducted. The study design was qualitative using semi-structured interview and observation method and analysis was performed by grounded theory approach through method of open, axial, and selective coding among the basic concepts of 57open codes, 5 axial codes (family avoidance, intergenerational gap, separation, new challenges, and self-actualization) and 2 selective codes (deconstructionism, independence, and individual growth) were selected. The findings showed that a set of conditions such as the type of behavior of immigrant families in the past and the difference between lifestyles and attitudes of generations can damage the intergenerational relationship and make people avoid the family structure. On the other hand, experiences of being away from home, can deepen people’s attitudes toward life, and can be significant in the development of their personality and independence in their life decisions.

    Keywords: Iranians living in Canada, family, immigration
  • Seyed Amir Aminyazdi, Saeedeh Toufani Asl*, Hossein Kareshki Pages 77-90

    The aim of this study was to evaluate the relationship between Developmental, Individual-difference, Relationship-based model, and Sensory processing patterns of preschools, ages of 3 to 6 of Mashhad city. 300 voluntaries were selected by convenience method from kindergartens of 10 and 11 urban areas of Mashhad were collected. Social-Emotional Scaled (Greenspan, 2007) and a sensory profile of Dunn (Vein Dunn, 1999) questionnaire were used for scaling developmental individual relationship model and sensory profile of Dun. The data were analyzed by descriptive, correlation method. Results showed a significant relationship between DIR model and sensory processing types. (P<0.01). 0.8 percent of DIR variance, could be predicted by sensory profile. Among four sensory types (Low sensory registration, Avoiding sensory, Sensitive sensory, and Seeking sensory), Low sensory registration type was significant. Also for each participant, there was at least one dominant sensory processing type. Comparing scale of four sensory types and weakness or strength of each sensory types could predict behavior of children in different situations. Awareness of, dominant sensory processing type in preschools, could lead parents and teachers design more sufficient learning and adaptations interventions for behavioral problems

    Keywords: covid-19, lived experience, pandemic, quarantine
  • Mehrdad Abdullahzadh*, Nahid Heidari Pages 91-102

    This study aimed to investigate the spiritual experiences of people with gender dysphoria The search method was descriptive
    phenomenography in the forensic field of the south of Iran. 10 participants with Gender Dysphoria (4 biological
    females and 6 biological males) were selected by purposeful snowballing and were interviewed in-depth and semi-structured.
    Data were analyzed using the qualitative content analysis technique. In axial coding, while comparing categories and codes
    with each other, their relationship was examined, and finally, the main theme of desire for spirituality followed by general categories
    titled Resort, Acceptance, Destiny, and Relaxation was extracted from data analysis. Results showed that the spiritual experiences of
    transgender people cover a wide range of principles. The participants in the study cited the feelings of insecurity, fear of loneliness,
    and Finding identity as their main reasons for paying attention to spirituality. Findings suggest that in addition to the physical need,

    Keywords: phenomenology, gender dysphoria, spirituality, gender identity
  • Khadijeh Fooladvand * Pages 103-114

    This study aimed to investigate the role of depression and body dysmorphic metacognition components in eating disorders. This research method was descriptive- correlational. 324 girls students in Lorestan high school province were selected by multi-stage cluster sampling method. The participants completed the Eating Attitudes Test (Garner, Olmsted, Bohr & Garfinkel, 1982), the Body Dysmorphic Metacognition Questionnaire (Rabiei, Salahian, Bahrami & Palahang, 2011), and the Child Depression Inventory (Kovacs & Beck, 1977). The Pearson Correlation and Concurrent Regression were used for analysis. The results showed that the components of depression (negative mood, interpersonal problems, ineffectiveness, anhedonia, and negative self-esteem) and the components of body dysmorphic metacognition (metacognitive control, thought-action fusion, metacognitive negative and positive beliefs, and safety behaviors) had a significant and positive relationship with an eating disorder. In addition, the results of regression analysis showed that negative mood, negative self-esteem, and metacognitive control could predict eating disorders. Based on findings considering the components of depression and body dysmorphic metacognition may have an important clinical role in the processes of prevention and treatment of the eating disorder.

    Keywords: eating disorder, depression, body dysmorphic metacognition