فهرست مطالب

Veterinary Medicine - Volume:16 Issue: 3, Summer 2022

Iranian Journal of Veterinary Medicine
Volume:16 Issue: 3, Summer 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/04/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • غلامرضا نیکبخت بروجنی*، پویا هوشمند، عاطفه اسماعیل نژاد، فاطمه عباس آبادی صفحات 211-227
    با توجه به تهدیدات ناشی از مشکلات واکسیناسیون و مقاومت آنتی بیوتیکی، طرح روش های جدید جهت پرورش حیوانات مقاوم ضروری به نظر میرسد. این روش ها هم اکنون نیز در حوزه پرورش دام های بزرگ، پرندگان و ماهی ها به کار برده می شوند. در طول سده گذشته، سازوکارهای پرورش حیوانات، که عمدتا بر اساس ویژگی های ظاهری و فنوتیپی بوده، سبب افزایش نرخ رشد و تولید و بهره اقتصادی بیشتر شده است. با وجود مزایای این سازوکار، پرورش حیوانات تنها با توجه به ویژگی های ظاهری می تواند منجر به بروز طیف وسیعی از ناهنجاری های فیزیولوژیک و کاهش توانایی عملکرد سیستم ایمنی در نتاج شود. این موضوع لزوم توجه به عوامل ژنتیکی دخیل در پرورش حیوانات را یادآور می شود. یکی از مهم ترین خوشه های ژنی شناسایی شده در حیوانات، مجتمع عمده پذیرش بافتی (MHC) است. این مجموعه ژن نقشی حیاتی در عملکرد مطلوب سیستم ایمنی و شناسایی مولکول های خودی از غیرخودی ایفا می کند. مطالعات اخیر نشان داده اند که برخی از مناطق موجود در خوشه ژنی MHC دارای تنوع آللی گسترده ای هستند. همچنین، ارتباط معناداری بین آلل های مختلف MHC و حساسیت/مقاومت به انواعی از بیماری های عفونی شناخته شده است. این مقاله مروری است بر پژوهش های انجام شده در حوزه شناسایی تنوع آللی MHC و ارتباط آن ها با پاسخ های ایمنی در حیوانات اهلی.
    کلیدواژگان: مجتمع عمده پذیرش بافتی، تنوع آللی، شاخص انتخاب، پاسخ ایمنی، حیوان ایمن
  • کنچوکو توبچوکو اونوواما*، جیمز اولیور نزالاک، دزندا تاورشیما، جوزف همبولو، سلامی اولاویه سلیمان صفحات 228-238
  • سید مصطفی پیغمبری*، عباس نوری، رضا برزگری، امیر قربانی صفحات 239-248
    زمینه مطالعه

    آوی باکتریوم پاراگالیناروم باعث ایجاد کوریزای عفونی می شود که بیماری مهمی در طیور است که با عفونت حاد تنفسی فوقانی، کاهش رشد، افزایش تعداد وازده ها، کاهش قابل توجه تولید تخم مرغ و هچ همراه است. کوریزای عفونی در سراسر نقاط جهان که دارای صنعت پرورش طیور است از جمله ایران گزارش شده است.

    هدف

    این مطالعه برای جداسازی آوی باکتریوم پاراگالیناروم از موارد کوریزای عفونی در مرغان بومی و تخم گذار تجاری در استان های تهران، البرز و قزوین، تعیین خصوصیات جدایه ها با روش های مولکولی و تعیین حساسیت ضد میکروبی جدایه ها انجام شد.

    روش کار

    نمونه های سواب از ترشحات چشم و حفره دهان از پنج مزرعه تخم گذار تجاری (25 نمونه) و مرغان بومی (20 نمونه) مشکوک به کوریزای عفونی در استان های تهران، البرز و قزوین تهیه شد. این نمونه ها با روش های استاندارد باکتری-شناسی و بیوشیمیایی برای جداسازی و شناسایی آوی باکتریوم پاراگالیناروم انجام گرفت. حساسیت ضد میکروبی جدایه ها با روش آگار دیسک دیفیوژن تعیین شد. برای تایید آوی باکتریوم پاراگالیناروم، از HPG-2 PCR از پرایمرهای اختصاصی N1 و R1 استفاده شد که منجر به تولید فراورده ای با 500 جفت باز می شود. ژن hmtp210 جدایه ها با استفاده از پرایمرهای اختصاصی با روش PCR افزوده سازی شدند و فراورده ای یا اندازه 6/1 کیلوباز تولید نمودند که با روش توالی یابی استاندارد سنگر تعیین توالی و مورد تجزیه و تحلیل فیلوژنتیکی قرار گرفتند.

    نتایج

    در مجموع، سه نمونه آوی باکتریوم پاراگالیناروم از تمامی نمونه های کشت شده به دست آمد. حساسیت ضدمیکروبی نشان داد که هر سه نمونه به آموکسی سیلین، اکسی تتراسایکلین، استرپتومایسین، آمپی سیلین و کلیستین مقاوم و همگی به سفالکسین، سفتریاکسون، فلورفنیکل، جنتامایسین، لینکواسپکتین، نیومایسین و داکسی سیکلین حساس بودند. در آنالیز فیلوژنتیک، دو ژنوتیپ مختلف آوی باکتریوم پاراگالیناروم مشخص شد.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که از نظر ژنوتیپی جدایه های آوی باکتریوم پاراگالیناروم بدست آمده از مرغان تخم گذار تجاری به سویه های سرووار C بسیار نزدیک بودند در حالیکه جدایه بدست آمده از مرغان بومی به سویه های سرووارB ارتباط نزدیک داشتند. حساسیت ضدمیکروبی در مقایسه با مطالعات مشابه بسیار متنوع بود. مطالعات آینده برای توسعه استراتژی های ایمنی زایی بهتر و در نهایت واکسن های جدید برای کنترل بیماری و کاهش خطر عفونت به جدایه های با مقاومت چند گانه آوی باکتریوم پاراگالیناروم مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: آوی باکتریوم پاراگالیناروم، آنالیز فیلوژنتیک، ژن hmtp210، کوریزای عفونی، طیور
  • حمید توانایی منش*، سیروس صادقیان چالشتری، حمیدرضا موسویان، امید ذابح جزی صفحات 249-256
    زمینه مطالعه

    چاقی یک چالش مهم در پرورش اسب ها است که متاسفانه توسط مالکین دست کم گرفته می شود. سندرم متابولیک اسب (EMS) یکی از عوارض چاقی است که می تواند باعث لامینیتیس، فشار خون بالا، ناباروری و غیره شود. اختلال در تنظیم انسولین (ID) ویژگی اصلی EMS است که از مقاومت به انسولین ناشی می شود.

    هدف

    هدف از این مطالعه بررسی نقش مدیریت تغذیه در چاقی و بروز EMS می باشد

    روش کار

    در این مطالعه 570 اسب مورد بررسی قرار گرفتند. آنها بر اساس سن، جنس، نژاد، فعالیت ورزشی و نوع تغذیه به گروه هایی تقسیم می شوند..

    نتایج

    2 درصد از 570 اسب EMS داشتند و 14 درصد چاق بودند، اما بروز چاقی در اسب هایی که در مرتع چرا می کردند (25 درصد) در مقایسه با اسب هایی که دسترسی به چرا نداشتند (9 درصد) بیشتر بود.

    نتیجه گیری نهایی

    نتایج نشان داد که شیوع EMS در مدیریت های مختلف تغذیه تفاوت معنی داری دارد. برای پیشگیری از این موضوع مهم مدیریتی، مدیریت تغذیه و ورزش روزمره بهترین راهکار است.

    کلیدواژگان: اسب، EMS، ورزش، تغذیه، پیش گیری، چاقی
  • نوید داداش پور دواچی*، ابراهیم نوروزی، مسعود دیدارخواه، محمد اسلام پناه، محمدحسن حبل الورید صفحات 257-264
    زمینه مطالعه

    میمون گریوت (Chlorocebus aethiops)، که یک پستاندار غیرانسانی (NHP) به شمار می رود، به دلیل شباهت هایش با انسان، نقش قابل توجهی به عنوان یک مدل حیوانی در مطالعات سیستم های بیولوژیکی را عهده دار می باشد.

    هدف

    این مطالعه به منظور به منظور انجام بلوغ آزمایشگاهی (IVM) تخمک های مرحله ژرمینال-وزیکول، لقاح آزمایشگاهی (IVF) و کشت جنین آزمایشگاهی (IVC) میمون گریوت طراحی شده است.

    روش کار

    10 میمون نر بالغ و 4 میمون زن بالغ پس از بیهوشی مناسب برای به دست آوردن اندام های تناسلی مورد استفاده قرار گرفتند. فولیکول های تخمدان با روش آسپیراسیون یا با استفاده از بازیابی تخمک با سانتریفیوژ (ORC) آسپیره شدند. برای بازیابی اسپرم، اپیدیدیم از بیضه جدا شد و دم اپیدیدیم در محیط شستشوی اسپرم خرد شد و به مدت 15 دقیقه انکوبه شد. در زمان تلقیح، بخشی از اسپرم انکوبه شده (10 میکرولیتر) به 90 میکرولیتر محیط لقاح حاوی حدود 20 تخمک بالغ وارد شد.

    نتیجه

     داده های ثبت شده در مورد نرخ بازیابی اووسیت و نرخ بلوغ برون تنی اووسیت ها به ترتیب نشان دهنده ی افزایش قابل توجهی در نرخ اووسیتهای بازیابی شده و موفقیت در حصول بلوغ برون تنی از طریق تکنیک (9.8±0.41, 90.90%) ORC در مقایسه با اووسیتهای بازیابی شده با استفاده از روش آسپیراسیون (32/0±45/4، 00/80%) می باشد. همچنین نتایج نشان داد که میزان موفقیت در انجام لقاح برون تنی و رسیدن به مرحله کلیواژ در هر دو گروه اووسیت های بازیافت شده از طریق ORC و آسپیراسیون مشابه بود (71%). در حالی که نرخ رشد جنین تا مرحله بلاستوسیست در گروه ORC (43%) در مقایسه با گروه آسپیراسیون (33.33٪) به میزان قابل توجهی بالاتر بود.

    نتیجه گیری نهایی

     بررسی نتایج این مطالعه مشخص نمود که تکنیک بازیابی تخمک از نظر تاثیر بر کیفیت اووسیتها در تولید جنین آزمایشگاهی در NHP اهمیت زیادی دارد. همچنین مشخص شد که با استفاده از محیط های کشت بلوغ، لقاح و کشت برون تنی رویان که به صورت تجاری برای مباحث درمانی در انسان استفاده می شود می توان از این محیط های کشت استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بازیافت اسپرم، مجموعه ی کمولوس-اووسیت، پرایمت های غیر انسان، لقاح برون تنی
  • نیوشا نیکجوی، احمد اصغری*، شاهین حسن پور، فرنوش ارفعی صفحات 265-273
    زمینه مطالعه

    درد یک تجربه ناخوشایند است که به عنوان مکانیسم برای بقا مطرح هست و توسط سیستم عصبی مرکزی و سیستم عصبی محیطی میانجی گری می شود. ترنجبین که به اسامی دیگری از جمله مان ایرانی و مان گیاه خارشتر نیز شناخته می شود، خواص دارویی متفاوتی در طب سنتی ایران دارد.

    هدف

    در مطالعه حاضر اثرات ضد دردی عصاره ترنجبین و مسیرهای عصبی آن در موش سوری بررسی شد.

    روش کار

    آزمایش اول به منظور تعیین دوز موثر عصاره اتانولی ترنجبین صورت گرفت. در این آزمایش دوز mg/kg100 ، mg/kg200 و mg/kg400 و مورفین (mg/kg5) به صورت داخل صفاقی به موش ها تزریق شد. در آزمایش های 2-5 برای شناسایی مسیرهای عصبی از تزریق دوز موثر عصاره ترنجبین همراه آنتاگونیست های مختلف استفاده شد و در هر آزمایش از تزریق زیرپوستی فرمالین در کف پای راست به منظور تست درد استفاده شد و مدت زمان لیسیدن و جویدن پا ثبت شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، نتایج حاصل توسط آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و برای بررسی مقایسات میانگین بین گروه ها در سطح معنی داری(P≤0. 05) از تست چند دامنه ای توکی استفاده گردید.

    نتایج

    براساس نتایج به دست آمده ترنجبین باعث کاهش پاسخ درد به صورت وابسته به دوز می شود. تزریقات ترنجبین همراه آنتاگونیست های ذکر شده به طور معنی داری موجب کاهش اثر ضد دردی ترنجبین و افزایش مدت زمان جویدن و لیسیدن کف پا در موش ها شدند.

    نتیجه گیری نهایی

     با توجه به نتایج به دست آمده، عصاره اتانولی ترنجبین اثر ضد دردی وابسته به دوز دارد و باعث کاهش هر دو فاز اول و دوم درد می شود و اثر ضد دردی خود را از مسیرهای اپیوییدرژیک، هیستامینرژیک، نیترارژیک و سروتونرژیک میانجی گری می کند.

    کلیدواژگان: درد، عصاره
  • مازیار کاوه باغبادرانی، جلیل مهرزاد، مهدی وجگانی*، علیرضا خسروی، وحید اکبری نژاد صفحات 274-287
    زمینه مطالعه

    بروز بیماری ها در گاوهای شیری در دوره پس از زایش زیاد است و این امر منجر به کاهش سودآوری گله های گاو شیری و افزایش نیاز به مصرف آنتی بیوتیک ها می گردد. با توجه به این امر، ایده بهبود سلامت و کاهش مصرف آنتی بیوتیک ها در طب گاو شیری با بهبره بردن از ترکیبات زیست فعال موجود در عصاره های گیاهی رو به گسترش می باشد.

    هدف

    هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر اضافه نمودن عصاره گیاهی آبی ایمونوفین (شرکت پارس ایمن دارو) به خوراک آن ها در دوره کلوزآپ بر فیزیولوژی طبیعی، سلامت بالینی و پارامترهای بیوشیمیایی و هماتولوژیک گاوهای تازه زا می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه، طی دوره کلوزآپ ایمونوفین به خوراک گاوهای تیمار (10 راس) اضافه شد در حالی که گاوهای گروه شاهد (10 راس) جیره ایی مشابه را با دارونما دریافت کردند. سلامت بالینی گاوها و شاخص های بیوشیمایی و هماتولوژیک بین دو گروه مقایسه شد.

    نتایج

    نرخ بروز جفت ماندگی و متریت در گاوهای گروه تیمار کمتر از گروه شاهد بود (0.01 =P) به علاوه غلظت اسیدهای چرب غیر استریفیه در گروه درمان پایینتر از گروه کنترل بود (0.001 >P). گاوهای گروه تیمار لمفوسیت ها و لوکوسیت های کمتری را در خون خود داشتند (0.0001 >P) در حالی که وزن متوسط هموگلوبین گویچه ایی و حجم متوسط گلبول های قرمز در آن ها بیشتر بود (0.0001 >P).

    نتیجه گیری نهایی

    اضافه نمودن ایمونوفین به جیره دوره کلوزآپ گاوها نه تنها اثری منفی بر سلامت بالینی آن ها ندارد بلکه می تواند برخی از شاخص های بالینی، بیوشیمیایی و هماتولوژیک گاوهای تازه زا را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: سلامت بالینی، ایمونوفین، وضعیت متابولیک، عصاره گیاهی، دوره انتقال
  • حسن مروتی*، رحیم عبدی صفحات 288-297
    زمینه مطالعه

    آبزی پروری به صورت فشرده همواره با غلظت بالای آلاینده های نیتروژن همراه است، که این امر می تواند منجر به افزایش خسارت اقتصادی و اتلاف انرژی و افزایش مرگ و میر ماهی ها شود.

    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی هیستومورفومتری پوست و شاخص های استرس ماهی تیلاپیای نیل طی مواجهه با غلظت های مختلف آمونیاک انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه ماهیان جوان تیلاپیا نیل تهیه و برای سازگاری، هوادهی و تغذیه در وان نگهداری شدند. آزمایش محدوده یابی بر روی ماهی ها برای یافتن محدوده کشنده آمونیاک انجام شد. سپس آزمایش سمیت حاد بر روی ماهی تیلاپیا به مدت 96 ساعت انجام گرفت. برای مطالعات سمیت تحت کشنده، 120 قطعه بچه ماهی تیلاپیا نیل به 4 گروه شامل: سه گروه بر اساس درصدهای مختلف LC50 96h (10، 20 و 30 درصد LC50 96h) و یک گروه کنترل تقسیم شدند. گروه ها به مدت 14روز در محیطی با دمای ثابت و pH کنترل شده در معرض آمونیاک قرار گرفتند. در نهایت مطالعات بافتی و فاکتورهای استرس بر روی ماهیان انجام گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که غلظت بالاتر آمونیاک منجر به آسیب بافتی از جمله تغییر رنگ و سیاه شدن پوست و تغییرات رفتاری از جمله بلع هوا از سطح آب، کاهش اشتها،کاهش تحرک و در نهایت منجر به مرگ ماهی شد (P≤ 0.05). بالاترین و کمترین میزان گلوکز به ترتیب برای گروه کنترل و تیمار 7/2 میلی گرم در گزارش شده که پس از مواجهه با آمونیاک به طور معنی داری افزایش یافت (P≤ 0.05). همچنین شاخص های استرس در گروه های آزمایشی بویژه در مقادیر بالا به طور معنی داری افزایش یافت (P≤ 0.05).

    نتیجه گیری نهایی

    داده های به دست آمده از این مطالعه نشان داد که افزایش میزان آمونیاک می تواند منجر به آسیب غیرقابل برگشت بافتی به ساختار پوست و سایر بافت ها شود. علاوه بر این، افزایش استرس در تیلاپیا نیل به دلیل افزایش آمونیاک که منجر به ضایعاتی در این ماهی ها شد.

    کلیدواژگان: آمونیاک، هیستومورفومتری، تیلاپیا نیل، پوست، استرس
  • رامین خرمی، مهرداد پویانمهر*، محمدابراهیم نوریان سرور، صیاد غلامی صفحات 298-310
    زمینه مطالعه

    مایکوتوکسین ها متابولیت های ثانویه ای هستند که توسط قارچ ها به ویژه آسپرژیلوس روی دانه ها و خوراک حیوانات تولید می شوند. مهمترین مایکوتوکسین ها آفلاتوکسین ها هستند. چهار جزء اصلی آفلاتوکسین شامل B1 ، B2 ، G1 و G2 است.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان وجود آفلاتوکسین (B1، B2، G1 و G2) در ترکیبات خوراک دام و طیور و بررسی تاثیر فصل، تغییرات مکانی آلودگی به آفلاتوکسین انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه پس از جمع آوری 93 نمونه مواد اولیه خوراک از سه کارخانه بزرگ استان کرمانشاه در چهار فصل مختلف، مقادیر آفلاتوکسین در آن ها با استفاده از HPLC تعیین شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 با روش مدل خطی عمومی (GLM) بر اساس طرح بلوک های کامل (نمونه ها و فصل) تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    از 93 نمونه، 6 نمونه از نظر آفلاتوکسین B1 مثبت بودند. نمونه های مثبت عمدتا در فصول سرد سال بود. همچنین تفاوت معنی داری بین نمونه های مثبت و منفی از نظر آفلاتوکسین (B1، B2، G1، G2 و Total) مشاهده نشد.

    نتیجه گیری نهایی

     سطوح AFB1 در خوراک کنسانتره حیوانات در طول فصول بارانی در مقایسه با فصل تابستان بالاتر بود. انتقال AFB1 از محصولات دام و طیور در فصول مختلف ممکن است منجر به آلودگی بالای محصولات دام و طیور در سطوح بالاتر از حد تحمل شود. بنابراین، نظارت مستمر بر آفلاتوکسین در خوراک دام برای کاهش مواجهه دام و در نتیجه انسان ضروری است.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین، مواد تشکیل دهنده خوراک، HPLC، دام، طیور
  • محمد ملازم*، آرزو رمضانی، سارنگ سروری، زهرا جعفری گیو، سارا شکرپور، اورس گیسبولر صفحات 311-337

    سلول های عصبی غدد درون ریز (NE) به طور جنینی از روده منشاء می گیرند و به طور گسترده در چندین بافت مانند سقف طاق بینی، پانکراس، کبد، درخت تراکووبرونشیال و سیستم ادراری تناسلی توزیع می شوند. کارسینوم نورواندوکرین بویایی در حیوانات کوچک نادر است. یک سگ چهار ساله ماده مخلوط نژاد در حالت بی حالی با سابقه کاهش وزن، کاشکسی، پاروکسیسم، خونریزی از بینی، عدم وجود رفلکس نور در چشم چپ و لنگش درجه 4 در اندام جلویی چپ ارجاع شد. در تصاویر تصویربرداری تشدید مغناطیسی، یک ضایعه توده ای فضای گیر خارج مغزی که از حفره بینی تا حباب بویایی لوب قدامی مغزی همراه با تخریب صفحه کریبریفرم مشاهده شد. تشخیص اولیه نیوپلازی نازوکرانیال درجه بالا در نظر گرفته شد. یافته های هیستوپاتولوژیک کارسینوم نورواندوکرین بویایی با درجه بالا را تایید کرد. بر اساس ویژگی های MRI نسبتا مشابه ضایعات نیوپلاستیک مختلف نازوکرانیال، نویسندگان معتقدند که کارسینوم NE بویایی باید به عنوان یکی از تشخیص های افتراقی تصویربرداری تشخیصی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: ام ار ای، بینی، سگ، عصب بویایی، کارسینوما، نورواندوکرین
|
  • Gholamreza Nikbakht *, Pouya Houshmand, Atefeh Esmailnejad, Fatemeh Abasabadi Pages 211-227
    Due to the threat of vaccination problems and antibiotic resistance, more appropriate approaches are desired to breed disease resistance animals that are now practiced in cattle, sheep, chicken, and fish farming. Over the recent century, breeding programs based on the productive characteristics have increased animals' overall growth rate and produc-tivity. Despite the benefits, livestock breeding with this method has caused many physiological disorders as well as a reduction in overall immunocompetence. This issue highlights the importance of genetic considerations during the process of breeding. One of the most crucial gene clusters identified in animals is the major histocompatibility complex (MHC), which plays a crucial role in the immune system to distinguishing self from non-self. Recent studies have demonstrated that some MHC regions are highly polymorphic. Also, a significant association between different MHC alleles and susceptibility/ resistance to various diseases has been found. This review summarizes the recent research on MHC polymorphism and its association with immune responses in domestic animals
    Keywords: Allelic polymorphism, immune response, Immunocompetent animal, Marker-assisted selection, MHC
  • Kenechukwu Onwuama *, James Nzalak, Tavershima Dzenda, Joseph Hambolu, Salami Suleiman Pages 228-238
    BACKGROUND
    Developmental anatomy is a prerequisite for a real understanding of gross anatomy and teratol-ogy. It is concerned with the sequential stages of embryonic and fetal development, beginning with fertilization. Moreover, it helps to describe developmental changes and abnormalities, heredity, sexing, and the appearance of vestigial structures. Powerful advancements in molecular genetic manipulation and assisted reproductive technolo-gies are employed during embryo and fetal development, and these efforts have had profound impact on animal production worldwide.
    OBJECTIVES
    The present study was carried out to investigate the onset and stages of osteogenesis in rabbit (Oryctolagus cuniculus).
    METHODS
    Forty mature rabbits (33 does and 7 bucks) with a mean weight of 2 kg were included in this study. They mated twice at a ratio of three does to one buck on day zero (0). Mounting was carefully observed to ensure mating occurred and was confirmed by the physical examination of the vulva for swelling and redness, while preg-nancy diagnosis was confirmed by ultrasonography and abdominal palpation. Embryos and fetuses were extracted via a ventral incision on the abdominal and uterine walls of one pregnant doe each day after euthanization with thiopental sodium at the dose of 31 mg/kg body weight intravenously. Diaphonisation was employed in studying osteogenesis.
    RESULTS
    Osteogenesis began at fetal day 21 (F21) using diaphonisation. In the skull, the bones of the splanchnocranium appeared before the neurocranium. The centrum and transverse processes were the first identifi-able features of all different types of bone in the vertebral column to be ossified. The spinous process and the fusion of the sacrum and sternum were not detected throughout the gestation period. It was also observed that the epiphys-eal and articular ends of none of the bones, neither in the fore nor hind limbs were ossified throughout gestation. Specifically, while the primary ossification centers of the middle phalanges were the last to appear in the manus and pes, all the carpals were absent, and only the calcaneous was evident in the tarsal bones.
    CONCLUSIONS
    We recorded the onset of osteogenesis and subsequent development throughout the gestation period of rabbits, which has added some valuable information to the documented literature on the bone development of this species.
    Keywords: Bones, Diaphonization, Ossification, Osteogenesis, Rabbit
  • Seyed Mostafa Peighambari *, Abbas Nouri, Reza Barzegari, Amir Ghorbani Pages 239-248
    BACKGROUND

    Avibacterium paragallinarum causes infectious coryza that is an important disease of chickens associated with an acute upper respiratory infection, growth retardation, marked drop in egg production, reduced hatchability, and increased number of culls. Infectious coryza has been reported from all around the world including Iran where chickens are raised.

    OBJECTIVES

    This study was conducted to isolate Avibacterium paragallinarum from the suspected cases of infectious coryza in the backyard and commercial layer chickens in three provinces of Tehran, Alborz, and Qazvin in Iran, to characterize the isolates by molecular methods and to determine their antimicrobial susceptibility profile.

    METHODS

    Swab samples from eye secretions and mouth cavity were provided from five commercial laying farms (25 samples) and backyard chickens (20 samples) suspected of infectious coryza in Tehran, Alborz, and Qazvin provinces of Iran. Standard bacteriological and biochemical procedures were performed for the isolation and identification of Av. paragallinarum. The antimicrobial susceptibility of the recovered isolates was determined by the agar disk diffusion method. HPG-2 PCR was used to confirm Av. paragallinarum using the specific primers of N1 and R1, resulting in a 500 bp amplicon. PCR-amplified hmtp210 gene with the amplicon size of 1.6 kb was subjected to sequencing with the standard Sanger sequencing method and phylogenetically analyzed.

    RESULTS

    Three Av. paragallinarum isolates were obtained from all the cultured samples. Antimicrobial sensi-tivity test revealed that all three isolates were resistant to amoxicillin, oxytetracycline, streptomycin, ampicillin, and colistin while they were susceptible to cephalexin, ceftriaxone, florfenicol, gentamicin, linco-spectin, neomycin, and doxycycline. In phylogenetic analysis, two different genotypes of Av. paragallinarum were found.

    CONCLUSIONS

    In this study, Av. paragallinarum isolates recovered from layer flocks were genotypically closely related to the strains from serovar C while the isolate recovered from backyard chickens was closely related to serovar B strains. Our results showed that the antimicrobial susceptibility is highly variable among the Av. para-gallinarum isolates compared to previous studies. Future studies are required to develop better immunogenic strategies and eventually novel vaccine candidates to control the disease and reduce the risk of infection with multi-drug resistant Av. paragallinarum isolates.

    Keywords: Avibacterium paragallinarum, hmtp210 gene, Infectious coryza, Poultry, Phylogenetic analysis
  • Hamid Tavanaeimanesh *, Sirous Sadeghian Chaleshtori, Hamidreza Moosavian, Omid Zabeh Jazi Pages 249-256
    BACKGROUND

    Obesity is a major problem in horses, unfortunately many times underrated by owners. Equine metabolic syndrome (EMS) is one of the obesity complications that can cause laminitis, hypertension, subfertility, and so on. Insulin dysregulation (ID) is the main feature of EMS that results from insulin resistance.

    OBJECTIVES

    The aim of this study was to evaluate the role of feeding management in obesity and EMS occur-rence.

    METHODS

    Five hundred seventy horses were evaluated in this study. They were divided into the groups based on age, gender, breed, exercise activity, and feeding type. Glucose and insulin were measured using an AutoAna-lyzer device and ELISA kit, respectively.

    RESULTS

    Out of 570 horses, 2% had EMS while 14% were fat but obesity occurrence was higher in horses grazed in pasture (25%) compared to the horses that had not access to pasture (9%).

    CONCLUSIONS

    Results showed that prevalence of EMS under different feeding strategies is significantly dif-ferent. For the prevention of this important welfare issue, feeding management and routine exercise are the best ways.

    Keywords: EMS, exercise, Feeding, Horse, Obesity, Prevention
  • Navid Dadashpour Davachi *, Ebrahim Norouzi, Massod Didarkhah, Mohammad Eslampanah, MohammadHasan Hablolvarid Pages 257-264
    BACKGROUND

    The grivet monkey (Chlorocebus aethiops), a non-human primate (NHP), has contributed sig-nificantly as an animal model in a variety of biological systems due to its similarities with human.

    OBJECTIVES

    This study was designed to establish a detailed procedure for in vitro maturation (IVM) of germi-nal-vesicle stage oocytes, in vitro fertilization (IVF) and in vitro embryo culture (IVC) of grivet monkey.

    METHODS

    The reproductive organs were obtained from10 adult male and 4 adult female grivet monkeys after the proper anesthesia. The ovarian follicles were aspirated by aspiration technique or by the means of oocyte recov-ery with centrifugation (ORC). For the sperm recovery, the epididymides were dissected from the testicles and the tails of the epididymides were minced in the sperm washing medium and incubated for 15 min. At the time of insemination, a portion of the pre-incubated spermatozoa (10 μL) was introduced into 90 μL of fertilization medium containing about 20 matured oocytes.

    RESULTS

    The data on the oocyte recovery rate and IVM showed significant increase (P<0.05) in the COCs recovered via ORC technique (9.8±0.41 and 90.90%) comparedto the recovered COCs using aspiration (4.45±0.32, 80.00%). The results showed similarity in the rate of cleavage in both groups (ORC and aspiration) (71%). The rate of embryo development to the blastocyst stage was significantly higher in the ORC group (43%) compared to the aspiration group (33.33%).

    CONCLUSIONS

    It is concluded that the oocyte recovery technique is of great importance in terms of non-human primates' COCs competence in the in vitro embryo production (IVEP). On the other hand, it is well documented in the current research that the commercial ART medium used in the human infertility clinics is well applicable for the grivet monkey IVEP.

    Keywords: Cumulus oocyte complex, in vitro fertilization, in vitro maturation, Non-human primate, Sperm recovery
  • Niusha Nikjooy, Ahmad Asghari *, Shahin Hassanpour, Farnoosh Arfaee Pages 265-273
    BACKGROUND

    Pain is an unpleasant experience that serves as a survival mechanism and is mediated via the central and peripheral nervous systems. Manna of hedysarum, also called Persian Manna or Taranjebin, is known to have medical properties in Persian traditional medicine.

    OBJECTIVES

    The main purpose of the current paper is to determine the possible antinociceptive effect of Manna of hedysarum as well as the neurotransmitter systems involved, in mice.

    METHODS

    The first experiment was designed to reveal the effective dose of Manna of hedysarum. Adult male albino mice were injected with Manna of Hedysarum (100, 200, and 400 mg/kg) Ethanolic Extract (MHEE) or morphine (5 mg/kg). In experiment 2, MHEE (400 mg/kg), naloxone (2 mg/kg), and MHEE (400 mg/kg) plus naloxone (2 mg/kg) were injected. Experiments 3-5 were similar to experiment 2, except that naloxone was replaced with L-NG-Nitro Arginine Methyl Ester (10 mg/kg), cimetidine (12.5 mg/kg), and cyproheptadine (4 mg/kg). Then the formalin test was performed, and the paw licking time was measured.

    RESULTS

    Based on the findings, MHEE reduced the pain response in a dose-dependent manner (P<0.05). The co-injections of MHEE with mentioned antagonists significantly decreased the antinociceptive effect of MHEE on the licking and biting time of the injected paw (P<0.05).

    CONCLUSIONS

    These findings suggest that MHEE has an antinociceptive effect in mice and possibly acts on opioidergic, nitrergic, histaminergic and serotonergic systems

    Keywords: Anti-nociceptive, Histaminergic, Manna of hedysarum, mice, Nitrergic, Opioidergic, Sero-tonergic system
  • Maziar Kaveh Baghbadorani, Jaleel Mehrzad, Mahdi Vodjgani *, Alireza Khosravi, Vahid Akbarinejad Pages 274-287
    BACKGROUND

    The incidence of diseases among dairy cows is high in the postpartum period, which reduces dairy enterprise and higher demands for antibiotics. Considering this, the notion of promoting heath and reducing antibiotic application in dairy cow medicine by taking advantages of bioactive phytochemicals in herbal extracts is emerging.

    OBJECTIVES

    This study's main purpose was to investigate the effects of supplementing Holstein dairy cows' ration in the close-up period by Immunofin® polyherbal aqueous extract on the normal physiology, clinical health, and hematological and biochemical parameters of postpartum dairy cows.

    METHODS

    In this experiment, the herbal extract was supplemented in a close-up period diet for cows in the treatment group (n=10). However, cows in the control group (n=10) received precisely the same ratio as the placebo. The clinical health of cows was assessed, and some of their biochemical and hematological parameters were com-pared between the two groups.

    RESULTS

    Cows in the treatment group had a lower incidence of retained fetal membrane and metritis (P=0.01). In addition, cows in the treatment group had a lower concentration of serum nonesterified fatty acid (P<0.001), and a lower number of peripheral blood leukocytes and lymphocytes count among cows in the treatment group (P<0.0001). In contrast, their mean corpuscular hemoglobin and mean corpuscular volume were higher (P<0.0001).

    CONCLUSIONS

    In conclusion, Immunofin® supplementation in a close-up period had no negative impacts on prepartum cows' clinical health and could desirably alter some of the clinical, biochemical and hematological pa-rameters.

    Keywords: Clinical health, Immunofin, Metabolic status, Polyherbal extract, Transition period
  • Masuomeh Rahmati, Hassan Morovvati *, Rahim Abdi Pages 288-297
    BACKGROUND

    Intensive aquaculture, which is always associated with high concentrations of nitrogen pollu-tants, can lead to increased economic damage and energy loss, and increased fish mortality.

    OBJECTIVES

    This study aimed to investigate the histomorphometry of the skin and stress indices of the Nile tilapia on exposure to different concentrations of ammonia.

    METHODS

    In this study, Nile tilapia fingerlings were prepared and kept in the tub for adaptation, oxygenation, and feeding. A Range Finding test was performed on the fishes to find the ammonia killing range. Then, an acute toxicity test was performed on tilapia fish for 96 hours. For sub-lethal toxicity studies, 120 Nile tilapia fry were divided into 4 groups, including three groups based on different percentages of LC50 96 h (10, 20, and 30% LC50 96h) and a control group. The groups were exposed to ammonia for 14 days in an environment with constant tem-perature and pH control. Finally, histological examination and stress indices were performed on fish.

    RESULTS

    The results showed that a higher concentration of ammonia resulted in tissue damage, including dis-coloration and skin blackening, and behavioral changes, including swallowing air from the water surface, decreased appetite and decreased mobility which finally resulted in death in these animals (P≤0.05). The highest and lowest glucose levels were reported for the control group and 2.7 mg/L. In addition, stress indices were significantly in-creased in experimental groups (P≤0.05).

    CONCLUSIONS

    The data obtained from this study showed that increasing the amount of ammonia can lead to irreversible tissue damage to the structure of the skin and other tissues. In addition, the increase in oxidative stress in the Nile tilapia was due to the increase in ammonia, which led to lesions in these fish

    Keywords: ammonia, histomorphometry, Nile tilapia, Skin, Stress
  • Ramin Khorrami, Mehrdad Pooyanmehr *, MohammadEbrahim Nooriyan Soroor, Sayad Gholami Pages 298-310
    BACKGROUND

    Mycotoxins are secondary metabolites produced by fungi, especially Aspergillus spp, on grains and animal feeds. The most important mycotoxins are aflatoxins, including aflatoxin B1, B2, G1, and G2.

    OBJECTIVES

    The present study was conducted to determine the occurrence of aflatoxins (B1, B2, G1, and G2) in the feed ingredients of livestock and poultry and to evaluate the effect of the season and spatial variation on aflatoxin contamination.

    METHODS

    Ninety-three feedstock samples were collected from three major factories in Kermanshah province, Iran, during four seasons. The samples were analyzed by HPLC, and values for aflatoxins were determined. The sum of the aflatoxins was determined as the total for each sample. Data were analyzed using the SPSS software version 23 using general linear model (GLM) based on complete block design (samples and seasons).

    RESULTS

    Six out of 93 samples were positive for aflatoxin B1. Positive samples were mainly related to cold seasons. Moreover, no significant difference was found between the positive samples in terms of aflatoxins (B1, B2, G1, G2, and total).

    CONCLUSIONS

    The aflatoxin B1 levels in animal feed were found higher during rainy seasons compared to the summer season. The aflatoxin B1, carried over from feed to livestock and poultry products in different seasons, may cause high contamination in livestock and poultry products at levels over the tolerance limit. Therefore, continuous surveillance of aflatoxins is required in animal feeds to reduce animal and consequently human exposure

    Keywords: Aflatoxin, Feed Ingredients, HPLC, Livestock, Poultry
  • Mohammad Molazem *, Arezoo Ramezani, Sarang Soroori, Zahra Jafari Giv, Sara Shokrpoor, Urs Geissbuehler Pages 311-337

    A post-mortem examination is an important part of evidence-based medicine to understand the deterioration of clinical signs or causes of death in euthanized or deceased individual animals or even populations.Post-mortem analysis is aimed at improving clinical treatment and therapy, confirming a suspected diagnosis, man-aging breeding strategies, and clarifying the forensic cases (e.g., neglect or animal abuse). In analogy to virtopsy in human medicine, diagnostic imaging modalities have been applied in post-mortem veterinary medicine, which we call vetvirtopsy.We hypothesize that vetvirtopsy can be used as a method to answer certain clinical/post-mortem questions to im-prove the diagnosis reliability. In some questions, vetvirtopsy actually can replace conventional necropsy. This overview study aims to compare vetvirtopsy with conventional necropsy for variable causes of death in animals and to define its possibilities and limitations.Deceased or euthanized pets and wild animals were collected. The imaging techniques, such as post-mortem digital radiography, post-mortem ultrasound, post-mortem computed tomography, and post-mortem magnetic resonance tomography combined with image-guided tissue sampling, were used to address the open questions about clinical symptoms or causes of their death.The case series in this project showed that diagnostic imaging techniques are feasible in answering distinct ante-mortem and post-mortem clinical and forensic questions. However, there is an interdisciplinary collaboration between diagnostic imaging and sampling under imaging guidance

    Keywords: Computed tomography, Magnetic resonance tomography, Radiography, Ultrasound, Virtopsy