فهرست مطالب

مدیریت منابع انسانی پایدار - پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه مدیریت منابع انسانی پایدار
پیاپی 5 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عباسعلی حاجی کریمی، فاطمه کریمی جعفری*، گلناز نمازی صفحات 7-32

    هدف مقاله بررسی تاثیر نیروهای محرکه نوآوری سبز شامل اخلاق زیست محیطی شرکت، دیدگاه ذینفعان و تقاضای بازار برای محصول سبز بر عملکرد با نقش میانجی نوآوری سبز و نقش تعدیل کننده تعهد مدیریت، آموزش و اقدامات مدیریت منابع انسانی بر این روابط است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل مدیران و کارکنان شرکت فروسیلیس ایران است که مشتمل بر 200 نفر می باشند. به منظور انتخاب نمونه از روش نمونه گیری تصادفی ساده و فرمول کوکران استفاده شده است که براساس این فرمول تعداد نمونه آماری 126 نفر برآورد گردید. این پژوهش از نظر نوع هدف، کاربردی و از نظر نوع ماهیت، توصیفی- پیمایشی است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و بررسی فرضیات پژوهش از نرم افزار PLS استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از تایید فرضیات تاثیر نیروهای محرکه نوآوری سبز بر نوآوری سبز و عملکرد، تاثیر نوآوری سبز بر عملکرد، اثر تعدیل کننده تعهد مدیریت در رابطه بین نیروهای محرکه نوآوری سبز و نوآوری سبز، اثر تعدیل کننده تعهد مدیریت در رابطه بین نوآوری سبز و عملکرد و همچنین اثر تعدیل کننده آموزش و اقدامات مدیریت منابع انسانی در رابطه بین نوآوری سبز و عملکرد و عدم تایید اثر تعدیل کننده آموزش و اقدامات مدیریت منابع انسانی در رابطه بین نیروهای محرکه نوآوری سبز و نوآوری سبز می باشد. نتایج حاکی از آن است که نیروهای محرکه نوآوری سبز با ضریب مسیر 686/0 بیشترین تاثیر را بر نوآوری سبز دارد و کمترین تاثیر نیز مربوط به اثر تعدیل کننده آموزش و اقدامات مدیریت منابع انسانی در رابطه بین نیروهای محرکه نوآوری سبز و نوآوری سبز با ضریب مسیر 011/0 می باشد.

    کلیدواژگان: نیروهای محرکه نوآوری سبز، نوآوری سبز، عملکرد، آموزش و اقدامات مدیریت منابع انسانی، تعهد مدیریت
  • زهره خسروی لقب*، عبدالمجید مصلح، حبیب الله سالارزهی صفحات 45-69

    صنعت نفت از صنایع مهم در کشور ما می باشد و نقش منابع انسانی در آن از اهمیت زیادی برخوردار است؛ در این پژوهش تلاش شده است تا نقش شایستگی های منابع انسانی به عنوان یک عامل کلیدی در موفقیت اتحادهای راهبردی فناورانه بین المللی در صنعت نفت مورد بررسی قرار گیرد؛ به همین منظور، از روش پژوهش آمیخته در این پژوهش استفاده شده است؛ پس از مطالعه ی ادبیات نظری و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی اولیه ی موضوع پرداخته شده است؛ سپس با استفاده از روش پژوهش کیفی تحلیل محتوا و مصاحبه با 14 نفر از خبرگان، به استخراج مفاهیم و مقوله های اثرگذار شایستگی های منابع انسانی به عنوان عاملی در موفقیت این اتحادها پرداخته شده است. مقوله های مهم شناسایی شده در این پژوهش، شایستگی های فردی، شایستگی های میان فردی و شایستگی سازمانی می باشد. در گام بعد، پرسشنامه ای در خصوص نقش شایستگی های منابع انسانی به عنوان متغیر تعدیلگر در رابطه بین انگیزه ورود به اتحادهای راهبردی فناورانه و موفقیت اتحادها تدوین شد و در اختیار افراد صاحبنظر قرار گرفت و نتایج به دست آمده با استفاده از تحلیل های آماری و روش مدلسازی معادلات ساختاری در نرم افزار پی ال اس تحلیل شد. نتایج نشان داد شایستگی های منابع انسانی نقش تاثیرگذاری بر موفقیت اتحادها دارد.

    کلیدواژگان: اتحاد، شایستگی، نفت
  • حیدر احمدی*، ابراهیم رجب پور، سارا احمدی دوقزلو صفحات 71-84

    سازمان ها برای رسیدن به موفقیت پایدار، به مسیری راهبردی و مشخص نیاز دارند و اگر رویکردهای صحیح به شکلی موثر اجرا شوند، سازمان به نتایج مورد انتظار خود خواهد رسید؛ بنابراین نقش مدیران استراتژیک در موفقیت سازمان ها از ارزش های اصلی برخوردار هستند. ازاین رو پژوهش حاضر به بررسی نقش مدیریت استراتژیک در ایجاد سازگاری و رفاه کارکنان برای تعالی سازمان پرداخته است.

    روش شناسی

    جامعه آماری شامل کلیه کارکنان و مدیران سازمان تامین اجتماعی بوشهر بوده که تعداد آنان 116 نفر است که همه اعضای جامعه به پرسشنامه پاسخ دادند. روش پژوهش، با توجه به ماهیت پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است. برای بررسی پایایی پرسش های پرسشنامه، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده که برابر با 90% به دست آمده و برای سنجش روایی ابزار گرداوری داده های پژوهش، از روایی محتوایی استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه بوده و برای آزمون فرضیه های پژوهش، از نرم افزار اسمارت پی. ال. اس استفاده شده است.

    یافته ها و نتایج

    نتایج معادلات ساختاری نشان داد که مدیریت استراتژیک به طور مستقیم بر متغیرهای سازگاری کارکنان، رفاه کارکنان و تعالی سازمان و متغیر سازگاری کارکنان به طور مستقیم بر تعالی سازمان و رفاه کارکنان تاثیر می گذارد؛ اما رفاه کارکنان بر تعالی سازمان تاثیر معناداری ندارد. همچنین سازگاری کارکنان نقش میانجی در رابطه مدیریت استراتژیک با تعالی سازمان ایفا می کند.

    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک، رفاه کارکنان، سازگاری کارکنان و تعالی سازمان
  • ملیحه سیاوشی*، طیبه عباس نژاد، کیانوش جوکار صفحات 85-105

    امروزه از سازمان ها انتظار می رود در مسیر دستیابی به منافع مالی خود، نسبت به مسیولیت هایی که در مقابل هر یک از ذینفعان سازمان دارند هوشیار و حساس باشند. کارکنان، یکی از مهم ترین ذینفعانی هستند که سازمان باید نسبت به آنها مسیولیت پذیر باشد؛ و بنابراین باید بداند چه مسیولیت هایی نسبت به آنها دارد. اما عمده مطالعات انجام شده در زمینه مسیولیت پذیری اجتماعی شرکتی، بر ذینفعان خارج از سازمان مانند مشتریان و جامعه متمرکزشده اند و کمتر به مسیولیت های سازمان در قبال کارکنان پرداخته شده است.مطالعه حاضر، یک پژوهش چندمرحله ای است که با هدف شناسایی ابعاد و شاخص های مسیولیت پذیری اجتماعی شرکتی نسبت به کارکنان، انجام شده است. ابتدا با مطالعه اسنادی مبانی نظری، ابعاد و شاخص های مسیولیت پذیری اجتماعی شرکتی نسبت به کارکنان از ادبیات تحقیق استخراج شدند. سپس ابعاد و شاخص های شناسایی شده در اختیار یک گروه 9 نفره از خبرگان شرکت برق منطقه ای هرمزگان که به صورت هدفمند انتخاب شده بودند قرار گرفت و نظرات آن ها راجع به تناسب شاخص ها با عملکرد شرکت برق و نحوه سنجش آن ها جمع آوری شد. در انتها، در شاخص های شناسایی شده، عملکرد شرکت برق منطقه ای هرمزگان مورد ارزیابی قرار گرفت.7 بعد شامل استخدام، روابط مدیریت و کارکنان، ایمنی و بهداشت حرفه ای، آموزش وپرورش، فرصت های برابر و عدم تبعیض، ایجاد شرایط کاری شایسته و منصفانه، و آزادی مشارکت در اتحادیه ها و مذاکرات؛ با مجموع 15 شاخص شناسایی شدند. نتایج ارزیابی عملکرد شرکت برق منطقه ای هرمزگان در شاخص های شناسایی شده، همراه با پیشنهاد هایی برای بهبود شرایط نیز ارایه شده اند.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکتی، CSR، گزارش پایداری جهانی، GRI، کارکنان
  • زهره پورکریمی، مهرداد حسینی شکیب*، عباس خمسه صفحات 107-130
    به منظور مطالعه رفتار کارکنان در هنگام بحران، پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی تاب آوری منابع انسانی در صنعت بانکداری در دوران کووید19 با استفاده از روش آمیخته انجام گرفت.  این پژوهش، ازنظر نحوه گردآوری داده ها، اکتشافی-توصیفی و ازنظر هدف، توسعه ای-کاربردی است. مشارکت کنندگان بخش کیفی 14 نفر از خبرگان حوزه مدیریت و صنعت بانکداری بودند که با روش هدفمند، انتخاب شدند و با آنان مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. در بخش کمی گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه از 196 نفر از مدیران و کارکنان بانک ملت استان البرز که به شیوه تصادفی انتخاب شدند، صورت گرفت. به منظور ارایه مدل کیفی، از تیوری داده بنیاد و نرم-افزار MAXQDA بهره گرفته شد و برای اعتبارسنجی مدل، از روش مدلسازی معادلات ساختاری و نرم افزار PLS استفاده شد. نتایج حاصل از کدگذاری باز و محوری، به استخراج 4 عامل (فردی و شخصیتی، زیرساخت و فناوری، اجتماعی و فرهنگی، سیاسی و قانونی)، 9 زیرمولفه و 33 شاخص منجر شد. یافته های بخش کمی نشان داد 28 شاخص از 33 شاخص، مورد تایید است و هر چهار عامل شناسایی شده تاثیر مثبت معناداری بر تاب آوری منابع انسانی دارند. مقایسه ضرایب تعیین نشان داد عامل فردی و شخصیتی، عامل زیرساخت و فناوری، عامل اجتماعی و فرهنگی و عامل سیاسی و قانونی به ترتیب بیش ترین تاثیر را بر تاب آوری منابع انسانی بانک ها داشته اند. نتایج مطالعه، این امکان را به مدیران بانک ها می دهد تا با شناسایی نقاط اساسی و مولفه های تاب آوری نیروی انسانی، راهبرد و طرحی منسجم برای بهبود شرایط موجود جهت مقابله با بحران ها و حوادث داشته باشند.
    کلیدواژگان: تاب آوری منابع انسانی، الگوی تاب آوری، کارکنان بانک، کووید 19، رویکرد آمیخته
  • سپیده حاتمی*، آرمین رجب زاده صفحات 131-167
    با وقوع بحران کووید-19 در اواخر سال 2019 تقریبا تمامی سازمان ها و کارکنان مجبور شدند شیوه های عادی کار خود را تغییر دهند. هدف این پژوهش شناسایی قواعد جدید مدیریت منابع انسانی در طی بحران کووید-19 است. روش پژوهش به صورت کیفی است. برای جمع آوری اطلاعات از پیشینه پژوهی و مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شده است. جامعه آماری شامل تمامی پایگاه های اطلاعاتی معتبر برای پیشینه پژوهی از سال 2019 تاکنون (2021) و 25 نفر از خبرگان دانشگاهی و سازمان های دولتی زیرمجموعه وزارت نفت برای مصاحبه است. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون با نرم افزار مکس کیودا نسخه 10 استفاده شده است. پس از طراحی الگو با استفاده از نظرات 20 نفر از خبرگان یافته های الگو اعتبارسنجی شده و با تکنیک دلفی فازی تحلیل گردید. مدل اولیه پژوهش با 65 مضمون پایه، 18 سازمان دهنده و 4 فراگیر ترسیم شد. بعد از اعتبار سنجی مدل با استفاده از روش دلفی فازی در دو دور، 64 مضمون پایه، 18 سازمان دهنده و 4 فراگیر  تایید شد. طبق نتایج ابعاد مدل به ترتیب اهمیت؛ آموزش، ارزیابی عملکرد، جبران خدمات و استخدام شناسایی شد. در استخدام؛ مولفه مجازی شدن فرایند استخدام، در آموزش؛ مولفه نیازهای آموزشی، در جبران خدمات؛ ایمنی کارکنان و در ارزیابی عملکرد؛ معیار ارزیابی با وزن بیشتری نسبت به سایر مولفه ها شناسایی شدند. در این مطالعه مهم ترین ابعاد مدیریت منابع انسانی بررسی و نتایج آن در شناخت و برنامه ریزی اقدامات مدیریت منابع انسانی می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: بحران، کووید-19، قواعد جدید، چالش ها، مدیریت منابع انسانی
  • منصور خیرگو*، زینب شکری صفحات 155-173

    امروزه سازمان های پیشرو به اهمیت آماده سازی مستمر و توسعه شاغلان خود برای رشد آتی سازمان پی برده اند. آگاهی و تشخیص سازمان ها و نیاز به مدیریت جانشین پروری سبب شده است ضرورت جانشن پروری در سازمان ها بیش از پیش مورد تاکید قرار گیرد. هدف پژوهش حاضر طراحی و تبیین الگوی جانشین پروری منابع انسانی می باشد. در این راستا پژوهش بر شناسایی ابعاد و مولفه های الگوی جانشین پروری در سازمان های دولتی تمرکز دارد. روش پژوهش مبتنی بر رویکرد کیفی است که داده های مورد نیاز پژوهش بر اساس ابزار مصاحبه نیمه ساختار یافته با 17 تن از خبرگان جامعه علمی و با استفاده از شیوه نظریه داده بنیاد گردآوری شده است. بر اساس یافته های پژوهش، الگوی جانشین پروری در سازمان های دولتی، شامل پنج بعد کلی استعداد یابی منابع انسانی، تشکیل بانک اطلاعات جانشینی، جانشین گزینی و آموزش و توسعه جانشین منتخب می باشد. الگوی مذکور، به دلیل جامع بودن قابلیت تعمیم پذیری بالایی دارد.

    کلیدواژگان: منابع انسانی، جانشین پروری، استعداد، شایستگی، نظریه داده بنیاد
  • علیرضا جاوری، حسن دهقان دهنوی*، ناهید امراللهی، شهناز نایب زاده، حسین اسلامی صفحات 175-201

    پژوهش حاضر با هدف ارایه چارچوبی به منظور کسب مزیت رقابتی پایدار با محوریت سرمایه روان شناختی مثبت انجام شده است. این پژوهش بر پایه پژوهش های آمیخته به صورت کیفی و کمی در پارادایم پراگماتیسم است که از نظر هدف کاربردی و از حیث ماهیت و روش، توصیفی پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش مدیران و کارشناسان شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکت های فعال در این صنعت بودند که بر اساس روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. در بخش کیفی داده های حاصل از مصاحبه نیمه ساختار یافته با 17 نفر از خبرگان استخراج و با روش تحلیل محتوای کیفی و نرم افزار AtlasTi.8 مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت، مفاهیم، مقولات و الگوی مفهومی استخراج شد. سپس در بخش کمی، اطلاعات با استفاده از ابزار پرسشنامه گردآوری و با بهره گیری از مدل معادلات ساختاری (SEM)، مدل نهایی پژوهش، تدوین، ارزیابی و مورد تایید قرارگرفت. نتایج تحلیل مدل معادلات ساختاری از طریق نرم افزار AMOS26 نشان داد که سرمایه روان شناختی مثبت به صورت مستقیم و غیر مستقیم از طریق متغییرهای سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی، سرمایه فکری (رابطه ای)، رفتار شهروندی سازمانی، مدیریت دانش و رفتارکاری نوآورانه بر مزیت رقابت پایدار موثر است. درنتیجه برای دستیابی به مزیت رقابتی پایدار، سرمایه روان شناختی مثبت به عنوان عامل محوری برای سایر سرمایه های مرتبط با حوزه منابع انسانی عمل می کند و سرمایه اجتماعی نیز بعد از آن مهم ترین متغییر است. نتایج پژوهش در برگیرنده شاخص ها و مولفه های دستیابی به مزیت رقابتی پایدار و ارایه مدل کسب مزیت رقابتی پایدار با محوریت سرمایه روان شناختی مثبت در شرکت صنایع پتروشیمی ایران است.

    کلیدواژگان: مزیت رقابتی پایدار، سرمایه روان شناختی مثبت، تحلیل محتوای کیفی، معادلات ساختاری، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران
  • سحر مهدی پور پیچا، محسن علیزاده*، محمود یحیی زاده فر صفحات 203-217

    تمام سازمان ها به دنبال بهبود عملکردشان هستند و مدیریت منابع انسانی می تواند ابزاری برای مزیت رقابتی محسوب شود و بر نتایج و عملکرد سازمانی تاثیر بگذارد. هدف این مقاله بررسی رابطه ارزش منابع انسانی و پیش بینی ورشکستگی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. بدین منظور فرضیه ارزش منابع انسانی با پیش بینی ورشکستگی رابطه دارد تدوین شد و برای آزمون آن، روش آماری رگرسیون خطی به کار رفته است. اطلاعات 73 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1390 تا 1399 گردآوری شده است. همچنین برای اندازه گیری ریسک ورشکستگی از مدل آلتمن، و برای اندازه گیری ارزش منابع انسانی از فرمول کارایی سرمایه انسانی پالیک استفاده شد. تحلیل داده ها نیز به وسیله نرم افزار Excle و Eviews انجام گردیده است. نتایج حاصل از تحلیل نشان می دهد که رابطه منفی معناداری بین ارزش منابع انسانی و ریسک ورشکستگی شرکت ها وجود دارد. با توجه به رابطه منفی بین ارزش منابع انسانی و ریسک ورشکستگی می توان نتیجه گرفت که منابع انسانی، عامل حیاتی در بهبود عملکرد مالی و سازمانی هستند و به عنوان مولفه کلیدی خلق ارزش، عملکرد را افزایش و در نهایت منجر به عملکرد مالی بهتر می شوند.

    کلیدواژگان: ارزش منابع انسانی، پیش بینی ورشکستگی، بورس اوراق بهادار تهران
  • احمد سلیمانی کلهرودی، میرعلی سیدنقوی*، مقصود امیری، سید مهدی الوانی صفحات 213-228

    امروزه تاثیر مدیریت منابع انسانی در رشد و بقای سازمان ها بر کسی پوشیده نیست اما کارکردهای مدیریت منابع انسانی در سازمان ها، متفاوت و پیچیده است و لذا سازمان ها نیازمند قابلیت های جدیدی جهت مواجهه با پویایی های منابع انسانی و تغییرات محیطی می-باشند. دوسوتوانی سازمانی، مفهومی است که در سالیان اخیر مورد توجه اندیشمندان قرار گرفته و به عنوان قابلیت اثربخش برای مواجهه با تفاوت ها، پیچیدگی ها و پویایی های سازمانی و محیطی مطرح می باشد. بر این اساس، هدف از انجام این تحقیق، شناسایی و اولویت بندی سازمان دوسوتوان بر اساس کارکردهای مدیریت منابع انسانی است که در بانک توسعه صادرات ایران انجام شده است. تحقیق حاضر به روش آمیخته اکتشافی در دو گام کیفی و کمی انجام شد. در گام کیفی تحقیق، مصاحبه هایی با 13 نفر از خبرگان انجام شد و بر اساس روش تحلیل تم؛ کدها، مقولات، تم های فرعی و تم های اصلی شناسایی شدند. نتایج تحلیل این گام از تحقیق منجر به شناسایی 312 کد اولیه شد که این کدها در قالب 86 شاخص در 28 تم فرعی در 7 تم اصلی دسته بندی شدند. در مجموع می توان نتایج گام کیفی پژوهش را در قالب الزامات دوسوتوانی برای سازمان و همچنین فرآیندهای منابع انسانی در قالب جذب و استخدام، آموزش، ارزیابی عملکرد، ارتقاء، حقوق و مزایا، و مشارکت در دو حوزه دوسوتوانی (اکتشاف و بهره برداری) ارایه نمود. سپس برای اولویت بندی شاخص های احصاء شده، از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد و در انتهای تحقیق نیز پیشنهادهایی با هدف دستیابی به سازمان دوسوتوان در حوزه منابع انسانی در این بانک ارایه شد.

    کلیدواژگان: دوسوتوانی، سازمان دوسوتوان، مدیریت منابع انسانی، بانک توسعه صادرات ایران
  • محبوبه عرب کلمری*، ندا طهماسبی روشن، علی اکبر تقی زاده گنجی، فاطمه علیگلی فیروزجایی صفحات 219-233

    شرکت های ارایه دهنده خدمات دانشی همچون صنعت فناوری اطلاعات، برای بقای خود نیازمند جذب و نگهداری نیروهای دانشی هستند. شناخته شدن و شهرت سازمان بعنوان یک کارفرمای خوب می تواند تاثیر مثبتی بر جذب و نگهداری این کارکنان حرفه ای داشته باشد. برای تحقق این امر، مدیریت منابع انسانی پایدار اخیرا به عنوان پاسخی به تغییرات در سطح اجتماعی، بازار کار و روابط شغلی معرفی شده است.پژوهش حاضر با بررسی تاثیر مدیریت منابع انسانی پایدار بر شهرت سازمانی، اهمیت این موضوع را به مدیران سازمان ها نشان می دهد. این تحقیق در زمره تحقیقات کاربردی و ازلحاظ ماهیت توصیفی از نوع پیمایشی و به صورت مقطعی است. جامعه آماری پژوهش شامل شرکت های مهندسی حفاظت الکترونیک واقع در استان مازندران است. با توجه به اینکه سطح تحلیل پژوهش حاضر سازمان می باشد، پرسشنامه بصورت تمام شمار بین 24 شرکت توزیع و توسط مدیران این شرکتها تکمیل شد که در نهایت تعداد 23 پرسشنامه قابلیت تحلیل را داشت. برای سنجش متغیرهای پژوهش از سه پرسشنامه استاندارد شهرت سازمانی ، نوآوری و مدیریت منابع انسانی پایدار استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل پژوهش از طریق معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که مدیریت منابع انسانی پایدار بر شهرت سازمانی تاثیر مستقیم مثبت و معناداری ندارد ولی از طریق متغیر نوآوری بعنوان میانجی کامل، بر متغیر شهرت سازمانی تاثیر گذار بوده است. سهم علمی پژوهش حاضر، شفاف کردن نحوه تاثیر مدیریت منابع انسانی پایدار بر متغیرهای مورد تاکید سازمان ها همچون شهرت سازمانی می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی پایدار، شهرت سازمانی، نوآوری
  • شهناز اکبری امامی صفحات 229-250

    منابع انسانی به قدرتمندترین منبع مزیت رقابتی در فضای کسب وکار امروزه تبدیل شده است. به همین جهت پژوهش‌گران، مدیران ارشد و همچنین کارشناسان منابع انسانی همواره بر اهمیت موضوع مدیریت منابع انسانی تاکید دارند. ظهور و توسعه مفهوم جدید مدیریت منابع انسانی پایدار از جمله مفاهیمی است که سازمان را در راستای توسعه پایدار قرار می‌دهد. از این رو، مدیریت منابع انسانی پایدار به عنوان یک حوزه مطالعاتی برای تسهیل درک روابط سازمان و ذینفعان تکامل یافته است. اگرچه تعاریف زیادی در ادبیات مدیریت منابع انسانی پایدار وجود دارد، اما مجموعه مشخصی از ویژگی‌های موثر در شکل‌گیری مدیریت منابع انسانی پایدار وجود ندارد. از آنجایی که عملیاتی کردن استراتژی پایداری سازمانی با استفاده از منابع انسانی به عنوان محور اصلی هر کسب و کاری از جایگاه خاصی برخوردار است، براین اساس هدف پژوهش حاضر شناسایی و دسته‌بندی راهبردهای مدیریت منابع انسانی پایدار با استفاده از روش‌شناسی کیو می‌باشد. به این منظور، درگام اول مقالات و پژوهش‌های مرتبط و مورد تایید بررسی و فیش‌برداری شد. علاوه براین، با خبرگان اجرایی و دانشگاهی مصاحبه‌های عمیق صورت گرفت. در گام دوم، شناسایی ذهنیت‌ها با روش کمی و به کمک تکنیک تحلیل عاملی کیو انجام گرفت. برای تعیین الگوهای ذهنی از متخصصان موضوع و خبرگان اجرایی - دانشگاهی استفاده شد. یافته‌ها و تحلیل آن‌ها حاکی از وجود 5 الگوی ذهنی در خصوص راهبردهای موثر بر شکل‌گیری مدیریت منابع انسانی پایدار شامل تعامل‌گرایی، عقلانیت‌گرایی، انتقاد‌پذیری، تنوع پذیری و عدالت‌گرایی می‌باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی استراتژیک، مدیریت منابع انسانی پایدار، الگوهای ذهنی، روش شناسی کیو
|
  • Abbasali Hajikarimi, Fatemeh Karimi Jafari *, Golnaz Namazi Pages 7-32

    the main purpose of this study is to investigate the impact of driving forces for green innovation including corporate environmental ethics, stakeholder view and market demand for green product on performance with the mediating role of green innovation and the moderating role of management commitment, training and HRM practices on these relationships. Data collected from a sample of 126 respondents working in Iran Ferrosilice Company were used to test the proposed relationships. PLS software has been employed in order to analyze the data and test the hypotheses. The final results of the research indicate that all the hypotheses except one of them are confirmed. Effect of the driving forces for green innovation on green innovation and performance, an effect of green innovation on performance, the moderating role of management commitment on the relation between green innovation and performance and also the moderating role of training and HRM practices on the relation between green innovatin and performance were confirmed. The moderating role of training and HRM practices on the relation between driving forces for green innovation and green innovation was rejected. Based on the path coefficients, the results showed that the driving forces for green innovation have the chief effect on green innovation and the lowest one is related to the moderating effect of green innovation and performance by training and HRM practices.

    Keywords: Driving forces for green innovation, Green innovation, Performance, Training, HRM practices, Management commitment
  • Zohre Khosravilaghab *, Abdolmajid Mosleh, Habibollah Salarzehi Pages 45-69

    The oil industry is one of the most important industries in our country and the role of human resources in it is very important; In this research, have been attempted to examine the role of human resource competencies as a key factor in the success of the international technological strategic alliances in the oil industry; For this purpose, the mixed research method has been used in this research. After studying theoretical literature and using the library method, a preliminary study of the subject has been made; Then using the method of qualitative research of content analysis and interviewing experts, the extraction of the concepts and categories affecting the competencies of human resources as a factor in the success of these alliances has been addressed. The important categories identified in this research are individual competencies, interpersonal competencies, and organizational competence. In the next step, A questionnaire on the role of human resource competencies as a moderating variable in the relationship between motivation to enter technological strategic alliances and the success of alliances was developed and provided to experts and the results obtained using statistical analysis and method Structural equation modeling was analyzed in PLS software. The results showed that human resource competencies have an impact on the success of alliances.

    Keywords: Alliance, Competency, oil
  • Heidar Ahmadi *, Ebrahim Rajabpour, Sara Ahmadi Doghezlo Pages 71-84

    Organizations need a strategic and specific path to achieve sustainable success, and if the right approaches are implemented effectively, the organization will achieve its expected results. Therefore, the role of strategic managers in the success of organizations have core values. Therefore, the present study examines the role of strategic management in creating employee Adjustment and well-being for organizational excellence.

    Methodology

    The statistical Society included all employees and managers of Bushehr Social Security Organization, whose number is 116 people, all members of the Society answered the questionnaire. The research method is descriptive-survey according to the nature of the research. To evaluate the reliability of the questionnaire questions, Cronbach's alpha coefficient was used, which was equal to 90%, and content validity was used to assess the validity of the research data collection tool. The data collection tool in this study was a questionnaire and smart PLS software was used to test the research hypotheses.

    Results

    The results of structural equations showed that strategic management directly affects the variables of employee adjustment, employee well-being and organizational excellence and employee adjustment variable directly affects organizational excellence and employee well-being; However, employee well-being does not have a significant effect on organizational excellence. Employee compatibility also plays a mediating role in the relationship between strategic management and organizational excellence.

    Keywords: Strategic management, Employee Well-being, Employee Adjustment, Organizational Excellence
  • Malihe Siyavooshi *, Tayebeh Abbasnejad, Kianoosh Jokar Pages 85-105

    Organizations are expected to be sensitive and conscious of their responsibilities to each of the organization's stakeholders in the pursuit of their financial benefits. Employees are one of the most important stakeholders for which the organization should be responsible and so must know what responsibilities it has towards them. However, most studies on corporate social responsibility(CSR) have focused on external stakeholders such as customers and the community, and less attention has been paid to the organization's responsibilities to employees.The present study is a multi-stage study that has been conducted with the aim of identifying the dimensions and indicators of CSR towards employees. First, by studying the theoretical foundations, dimensions and indicators of CSR towards employees were extracted from the research literature. Then, the identified dimensions and indicators were given to a group of 9 experts of Hormozgan Regional Electricity Company who were purposefully selected and their opinions on the appropriateness of indicators with the performance of the electricity company and how to measure them were collected. Finally, the performance of Hormozgan Regional Electricity Company was evaluated in the identified indicators.7 Dimensions including employment, management and staff relations, occupational safety and health, education and training, equal opportunities and non-discrimination, creation of decent and fair working conditions, and freedom to participate in unions and collective bargaining, with total of 15 indicators were identified. The results of evaluating the performance of Hormozgan Regional Electricity Company in the identified indicators are also provided along with suggestions for improving the situation.

    Keywords: Corporate Social Responsibility, CSR, Global Reporting Initiative, GRI, Employee
  • Zohreh Pourkarimi, Mehrdad Hosseini Shakib *, Abbas Khamseh Pages 107-130
    In order to study the behavior of employees during the crisis, the present study was conductedwith the aim of providing a model of human resource resilience in the banking industry duringthe Covid 19 period, which was done using qualitative and quantitative methods in a mixedapproach. This research is exploratory-descriptive based on the method of data collection andnature and development-applied in terms of purpose. Participants in the qualitative sectionwere 14 experts in the field of management and banking industry who were selected based ona purposeful method and they were interviewed semi-structured. In the quantitative part, datawere collected using a questionnaire from 196 managers and employees of Mellat Bank inAlborz province who were randomly selected. In order to present the qualitative model, thegrounded theory and MAXQDA software were used, and to validate the model, the structuralequation modeling method and SMART PLS software was used. The results of open and axialcoding led to the extraction of 4 categories (individual and personality, infrastructure andtechnology, social and cultural, political and legal factors), 9 sub-categories, and 33 indicators.The findings of the quantitative section showed that 28 out of 33 indicators are statisticallyconfirmed and all four identified factors have a positive and significant impact on the humanresource resilience of Mellat Bank in the Covid-19 era. Comparison of coefficients ofdetermination also showed that individual and personality, infrastructure and technology,social and cultural, and political and legal factors had the greatest impact on the resilience ofbank’s human resources, respectively. The results of this study allow bank managers to havean integrated plan to improve the existing conditions to deal with crises and accidents in orderto increase these factors in their organization, by identifying the basic points dimensions, andcomponents of human resilience.
    Keywords: Human resource resilience, resilience pattern, bank staff, Covid 19, mixed approach
  • Sepideh Hatami *, Armin Rajabzadeh Pages 131-167
    With the outbreak of the Covid-19 crisis in late 2019, almost all organizations and employees were forced to change their normal work methods. The purpose of this study is to identify the new rules of human resource management during the Covid-19 crisis. The research method is qualitative. Background research and semi-structured interviews were used to collect information. The statistical population includes all valid databases for background research from 2019 until now (2021) and 25 academic experts and government organizations under the Petroleum Ministry for interviews. To analyze the data, the Thematic analysis method was used with MaxQDA software version 10. After designing the model, using the opinions of 20 experts, the findings of the model were validated and analyzed by fuzzy Delphi technique. The initial model of the research was drawn with 65 basic, 18 organizing and 4 global themes. After validation of the model using fuzzy Delphi method in two rounds, 64 basic, 18 organizing and 4 global themes were confirmed. According to the results, the dimensions of the model in order of importance; Training, performance appraisal, compensation and employment are identified. In employment; The virtualization component of the employment process, in education; Component of educational needs, in compensation; Employee safety and performance appraisal; Evaluation criteria with more weight than other components were identified. In this study, the most important aspects of human resource management have been investigated and its results can be useful in recognizing and planning human resource management actions.
  • Mansour Kheirgoo *, Zeinab Shokri Pages 155-173

    Today, leading organizations have realized the importance of continuous preparation and development of their employees for the future growth of the organization. Awareness and recognition of organizations and the need for succession management has caused the need for succession in organizations to be emphasized more than ever. The purpose of this study is to design and explain the pattern of human resource substitution. In this regard, the research focuses on identifying the dimensions and components of the succession model in government organizations. The research method is based on a qualitative approach in which the data required for the research are collected based on semi-structured interview tools with 17 experts in the scientific community and using the Grounded theory approach. Based on the research findings, the succession model in government organizations includes five general dimensions of human resource talent identification, succession database formation, succession selection, and training and development of selected successors. The mentioned model has a high generalizability due to its comprehensiveness.

    Keywords: human resources, Succession, talent, Competence, grounded theory
  • Alireza Javeri, Hassan Dehghan Dehnavi *, Nahid Amrollahi, Shahnaz Nayebzadeh, Hossein Eslami Pages 175-201

    The present study aimed to offer a model to gain sustainable competitive advantage on the basis of positive psychological capital. The approach in the study is a mix of quantitative and qualitative with a pragmatic paradigm approach. From purpose view, it is an applied research and the method selected for the study is descriptive survey. Participant of the survey were managers and elites of National Iranian Petrochemical Company (NIPC) and some other companies active in petrochemical industry and were selected using nonrandom sampling method. In qualitative section of the study, data collected from semi-structured interviews with 17 elites in the industry were analyzed, using qualitative content analysis method in AtlasTi.8, and all conceptual model and concepts were extracted. In quantitative section, data were collected using questionnaires and the final research model was evaluated and prepared using Structural Equation Modeling (SEM) method. SEM results in AMOS26 software showed that positive psychological capital affects sustainable competitive advantage through direct and indirect impact on other variables, as social capital, human capital, intellectual capital, organizational citizenship behavior (OCB), knowledge management and innovative work behavior. So, to achieve sustainable competitive advantage, positive psychological capital plays the pivotal role comparing other human resource capitals. Social capital is the second most important variable in this regard. The study findings include different indices and factors effective in achieving sustainable competitive advantage and present of an optimized model to reach sustainable competitive advantage on the basis of positive psychological capital in NIPC.

    Keywords: Sustainable Competitive Advantage, positive psychological capital, Qualitative content analysis, structured equations, National Iranian Petrochemical Company
  • Sahar Mehdipour Picha, Mohsen Alizadeh *, Mahmoud Yahyazadehfar Pages 203-217

    All organizations seek to improve their performance, and human resource management can be considered as a tool for competitive advantage and affect organizational results and performance. The purpose of this article is to investigate the relationship between the value of human resources and predicting the bankruptcy of companies listed on the Tehran Stock Exchange. For this purpose, the hypothesis of human resources value is related to the prediction of bankruptcy developed and to test it, the statistical method of linear regression has been used. Information of 73 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the period 2011 to 2020 has been collected. The Altman model was also used to measure bankruptcy risk, and the Pulic's human capital efficiency formula was used to measure the value of human resources. Data analysis was also performed by Excle and Eviews software. The results of the analysis show that there is a significant negative relationship between the human resources value and the risk of corporate bankruptcy. Given the negative relationship between the human resources value and bankruptcy risk, it can be concluded that human resources are a vital factor in improving financial and organizational performance and as a key component of value creation, increase performance and ultimately lead to better financial performance.

    Keywords: Human Resources Value, Bankruptcy Forecast, Tehran Stock Exchange
  • Ahmad Soleimani Kalahroudi, Mirali Seyednaghavi *, Maghsoud Amiri, Seyed mahdi Alvani Pages 213-228

    Today, the impact of human resource management on the growth and survival of organizations is not hidden from anyone, but the functions of human resource management in organizations are different and complex, and therefore organizations need new capabilities to deal with human resource dynamics and change. They are environmental. Organizational ambidexterity is a concept that has been considered by thinkers in recent years and is considered as an effective ability to deal with differences, complexities and organizational and environmental dynamics. Accordingly, the purpose of this study is to identify and prioritize the two-dimensional organization based on human resource management functions performed in the Export Development Bank of Iran. The present study was conducted by heuristic mixed method in two qualitative and quantitative steps. In the qualitative step of the research, interviews were conducted with 13 experts and based on the theme analysis method; Codes, categories, sub-themes and main themes were identified. The results of the analysis of this step of the research led to the identification of 312 primary codes, which were categorized in the form of 86 indicators in 28 sub-themes in 7 main themes. In general, the results of the qualitative step of the research can be in the form of ambidexterity requirements for the organization as well as human resource processes in the form of recruitment, training, performance appraisal, promotion, salaries and benefits, and participation in two domains of ambidexterity (exploration and exploitation). Presented. Then, in order to prioritize the indicators, the AHP method was used .

    Keywords: Ambidexterity, ambidexterity Organization, Human Resources Management, Export Development Bank of Iran
  • Mahboobeh Arab Kalmeri *, Neda Tahmasbi Roshan, Aliakbar Taghizadeh Ganji, Fatemeh Aligoli Firoozjai Pages 219-233

    Companies providing knowledge services, such as the information technology industry, need to attract and retain knowledge personnel to survive. Reputation of the organization as good employer can have positive impact on attracting and retaining professional employees. Therefore, sustainable human resource management has recently been introduced as response to changes in social, labor market and job relationships. The present study examines the impact of sustainable human resource management on organizational reputation. This research is applied research, descriptive and a cross-sectional survey. The statistical population of the study includes electronic protection engineering companies in Mazandaran province. Considering that the level of analysis of the present research is organization, the questionnaire was distributed among 24 companies and was completed by the managers of these companies, which finally had the ability to analyze 23 questionnaires. Three standard questionnaires of organizational reputation, innovation and sustainable human resource management were used to measure research variables. It has been used to analyze the research through structural equations. The results of study show that sustainable human resource management does not have a direct and significant positive effect on organizational reputation, but through the innovation mediator variable, it has affected the organizational reputation variable. In other words, the innovation variable plays the role of a complete mediator in the relationship between sustainable human resource management and organizational reputation. The contribution of the present study is to clarify how the impact of sustainable human resource management on the variables emphasized by organizations such as organizational reputation.

    Keywords: Sustainable Human Resource Management, Organizational Reputation, Innovation
  • shahnaz akbari emami Pages 229-250

    Human resources have become the most powerful source of competitive advantage in the business environment today. Therefore, researchers, senior managers as well as human resource experts always emphasize the importance of human resource management. Emergence and development of a new concept of sustainable human resource management is one of the concepts that put the organization in the direction of sustainable development. Hence, sustainable human resource management has evolved as a field of study to facilitate the understanding of the relationship between the organization and stakeholders. Although there are many definitions in the literature of sustainable human resource management, but there is no specific set of effective features in the formation of sustainable human resource management. Since the characteristics of sustainable human resource management to implement the organizational sustainability strategy using human resources as the main axis of any business has a special place, therefore, the purpose of this study is to identify and categorize the characteristics of sustainable human resource management using methodology. For this purpose, in the first step, related and approved articles and researches were analyzed. In addition, in-depth interviews were conducted with executive and academic experts. In the second part, the identification of mentalities was done quantitatively using the Q-factor analysis technique. Subject matter experts and executive experts were used to determine mental patterns. Findings and their analysis indicate the existence of 5 mental models regarding the characteristics that affect the formation of sustainable human resource management, including interactionism, rationalism, criticism, diversity and justice.

    Keywords: Strategic human resource management, sustainable human resource management, mental models, Q methodology