فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات میان فرهنگی
پیاپی 49 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لیلا سنگی صفحات 9-30

    نگرش افراد ترکیبی از باورها، اصول، ارزش‌ها و برداشت‌هایی است که فرد را آماده می‌نماید تا دیگران، اشیاء یا امور پیرامون خود را مورد قضاوت قرار دهد و نگاه مثبت یا منفی نسبت به آن‌ها پیدا نماید. از این‌رو نگرش‌سنجی ابزاری ارزشمند و کارآمد برای ارزیابی وضعیت موجود و نوع نگاه افراد به پیرامون خود است. سنجش نگرش دانشجویان ساکن خوابگاه‌های دانشگاه تهران به برنامه‌های فرهنگی با هدف بررسی تعامل دانشجویان با برنامه‌های فرهنگی و چگونگی گذران اوقات فراغت آنان در خوابگاه‌ها با حضور 158 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی در پاییز 1400 انجام گرفت. مهمترین یافته این پیمایش بر اساس روش تحقیق کمی، وابستگی بیش از پیش دانشجویان به فضای مجازی است که اولویت اول و اصلی دانشجویان برای گذران اوقات فراغت خود است که ماحصل آن انزوای بیشتر افراد، کم‌شدن احساس مسیولیت، خودخواهی و کم‌شدن حس همکاری و همدلی در بین افراد است. نوع نگرش و دغدغه‌های فرهنگی دانشجویان خوابگاهی، مشابهت‌های زیادی با اقشار جامعه دارد که از آن جمله می‌توان به مشکلات عدیده اخلاقی در جامعه، کم شدن احترام افراد نسبت به یکدیگر، کاهش سطح تحمل افراد و کم‌شدن احترام به نظرات دیگران اشاره نمود.

    کلیدواژگان: دانشجو، فضای مجازی، سبک زندگی، نگرش فرهنگی، خوابگاه
  • ایمان خاکی، تورج مجیبی، غلامرضا معمارزاده طهران صفحات 31-59

    با نگاهی به وضعیت کشور در طی سال های اخیر از لحاظ تولید دانش، می‌توان دریافت با این که دانش زیربنای توسعه و ثروت است وبر خلاف توانمندی‌های فراوان در تولیدات علم، بیشتر آنها در زمینه ی تجاری سازی موفق عمل نمی کنند. در پژوهش حاضر سعی می گردد مدل سیستمی و راهبردی تجاری سازی دانش در مراکز آموزش عالی با توجه به فاکتور فرهنگی طراحی شود. این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی و توسعه ای و ازنظر روش، جزء تحقیقات توصیفی-پیمایشی است. داده های این پژوهش شامل مستندات دریافت شده از جستجو کلیدواژه در پایگاه های علمی معتبر و انجام مصاحبه می باشد. در این پژوهش ابتدا با استفاده از روش تحلیل مضمون و پیاده‌سازی آن در نرم‌افزار 2020MAXQDA و انجام کدگذاری باز و محوری مولفه ها شناسایی و تلخیص گردید و سپس با استفاده از کدگذاری گزینشی چارچوب نهایی شکل گرفت. در ادامه برای بررسی اعتبار مدل تعداد 24 پرسشنامه در میان نمونه آماری توزیع و با نرم افزار SmartPLS تحلیل گردید. یافته های پژوهش نشان از آن دارد که خروجی تحلیل مضمون تعداد 26 مولفه در 5 بعد (فرایند تجاری سازی دانش، منافع، محیط، منابع و سازمان) شناسایی گردید و خروجی تحلیل عاملی تاییدی نیز نشان از تایید 48 شاخص نهایی در آزمون های روایی و پایایی داشت و مدل نهایی با 5 بعد و 22 مولفه ارایه گردید. مدل سیستمی ارایه شده در این تحقیق می تواند فرایند تبدیل ایده به فناوری و انتقال دانش را با توجه به عوامل فرهنگی به خوبی مورد بررسی قرار داده و از محیط و سازمان بهره گرفته تا برون داد و منافع مناسبی ایجاد نماید. با توجه به نتایج ارایه شده، به تصمیم گیرندگان در دانشگاه ها پیشنهاد می شود، ایده های خام اولیه را به سرعت اجرایی نکنند و یک فرایند مشخص برای ارایه و ارزیابی ایده های موجود مشخص نمایند. همچنین پیشنهاد می شود به نقش ارزش های فرهنگی نیز توجه بیشتری شود زیرا تجاری سازی دانش هرچند یک فعالیت مادی در نظر گرفته می شود اما زیربنای آن باید فرهنگ و ارزشهای سازمانی درست باشد.

    کلیدواژگان: تجاری سازی دانش، مراکز آموزش عالی، دانشگاه آزاد اسلامی، عامل فرهنگی
  • نسیم السادات محبوبی شریعت پناهی، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، لیلا فلاحتی صفحات 61-87

    امروزه سازمان‌های مردم‌نهاد به‌عنوان رکن سوم جامعه و نماینده جامعه‌ی مدنی نقشی اساسی در دسترسی گروه‌های طرد شده اجتماعی از جمله زنان به‌حقوق شهروندی خود دارند. مهمترین بعد شهروندی، شهروندی اجتماعی است که ارتباط تنگاتنگی با حوزه عمومی دارد. به‌ نظر می‌رسد این سازمان‌ها نقش مهمی در تسهیل دسترسی زنان به ‌شهروندی خود دارند، هر چند در مسیر تحقق این هدف عوامل متفاوتی می‌تواند موثر باشد. هدف از این پژوهش بررسی رابطه عوامل موثر در مشارکت سمن‌ها در دسترسی زنان به حقوق شهروندی بوده است. این پژوهش با رویکرد کمی و تکنیک پیمایش صورت گرفته و ابزار مورد استفاده پرسشنامه محقق ساخته بوده است. داده‌های این مطالعه از بین سه گروه شامل 30 نفر از خبرگان علمی و اجرایی، 10 نفر از مدیران سمن‌ها و 319 نفر از مخاطبان سمن‌ها جمع ‌آوری شده است. داده‌ها از طریق، آزمون‌های همسبتگی اسپیرمن و رگرسیون چند متغیره به‌وسیله نرم‌افزار (2020) SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها نشان داد که عوامل اجتماعی درونی و بیرونی بر مشارکت سازمان‌های مردم‌نهاد در دسترسی زنان به شهروندی در ایران از اهمیت بالایی برخوردارند و درآمد سمن‌ها و درآمد زنان بر مشارکت سازمان‌های مردم‌نهاد در دسترسی زنان به شهروندی در ایران از اهمیت بالایی برخوردارند.

    کلیدواژگان: سازمان های مردم نهاد، زنان، حقوق شهروندی، عوامل اجتماعی، عوامل اقتصادی
  • سید یاسین حسینی، حسن محدثی گیلوایی، محمدباقر تاج الدین صفحات 89-132

    تضاد در جوامع مساله‌‌ای فراگیر است که در ابعاد مختلف اقتصادی، سیاسی، علمی و دینی متجلی می‌‌شود، دین علارغم آنکه غالبا انسجام‌‌بخش است اما نمی‌‌توان تضادهای مبتنی بر آن را انکار کرد. بر همین اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی تضادهای اجتماعی مبتنی بر دین در نیم‌‌ قرن اخیر در استان کردستان است. رویکرد پژوهش کیفی بوده و از دو روش تاریخی که ابزار آن اسناد تاریخی شامل زندگی نامه‌‌ها، کتاب‌‌ها و روزنامه‌‌ها و تاریخ شفاهی که این بخش نیز مصاحبه با افراد مطلع در کردستان بوده است و روش قوم نگاری که محقق با دو شیوه‌ی مشاهده و گفت‌وگو در باره‌ی تجارب زیسته‌‌ی جامعه مورد مطالعه (افراد دیندار در فرقه‌های گوناگون مذهبی)، به کاوش تضادهای احتماعی مرتبط با دین پرداخته است. یافته‌‌های حاصل از آن، از نظر جغرافیایی و توزیع تضادها در بین گروه‌‌های مختلف شناسایی شده است. هفت شیوه از تضادهای اجتماعی مبتنی بر دین در کردستان در قالب «دین به‌مثابه از بین‌برنده‌ی تضادها»، «دین به‌مثابه پوشاننده و پنهان‌کننده‌ی تضادها»، «دین به‌مثابه انعکاس‌دهنده و بازنمایی‌کننده‌ی تضادها»، « دین به‌مثابه تداوم‌بخش تضادها»، «دین به‌مثابه تقویت‌کننده و تشدید‌کننده‌ی تضادها»، «دین به‌مثابه منبع و منشا تضادهای اجتماعی» و «دین به‌مثابه تضعیف کننده‌‌ی تضادها» استخراج شده است. هر یک از تضادهای مذکور، گاهی بین افراد یا بین گروه‌های فکری با سلایق متفاوت دینی یا گروه‌‌های مذهبی با گرایش فکری سکولار بوده است. گاهی این تضادها به صورت فکری و در قالب کشاکش در عقاید، و گاهی این تضادها به صورت فیزیکی و نیروهای قهری نمایان شده است. همچنین گاهی این تضادها توسط دین، به صورت فرایندی و در بلند مدت تقویت یا تضعیف شده است، و گاهی در کوتاه مدت و یا آنی بوده است.

    کلیدواژگان: تضاد اجتماعی، دین، کردستان، سکولاریسم، ایدئولوژی
  • سیده فاطمه قلی‎زاده شاوون، فیض الله نوروزی، حسین دهقان صفحات 133-156

    هدف این تحقیق مطالعه ارتباط شبکه‌های اجتماعی مجازی با تمایل به مشارکت در حفظ محیط زیست در بین شهروندان تهرانی است. مشارکت محیط زیستی به عنوان متغیر وابسته بر اساس رفتار و همکاری زیست محیطی عملیاتی گردیده است. چارچوب نظری مبتنی بر نظریه شبکه ولمن و نظریه کاشت گربنر روش تحقیق مورد استفاده کمی- پیمایشی و ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته است. شیوه نمونه‎گیری، خوشه‌ای چند مرحله‏ای است و حجم نمونه پس از حذف داده‎های پرت 384 نفر به دست آمد.نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین تمایل به مشارکت در حفظ محیط زیست و میزان استفاده از شبکه‌های اجتماعی مجازی (0.492=r)، اعتماد به شبکه‌های اجتماعی مجازی (0.339=r)، فعالیت در شبکه‌های اجتماعی مجازی (0.348=r) و دانش زیست محیطی (0.348=r) رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. در واقع مشارکت در فعالیت های زیست محیطی تابعی از اعتماد و عملکرد آگاهانه کاربران در فضای مجازی با محوریت زیست محیطی است و با نتایج آزمون تحلیل واریانس با 0.000=Sig و 22.91=F ،کاربرانی که به منظور کسب اطلاعات جدید از فضای مجازی استفاده می‌کنند، تمایل بیشتری به مشارکت در حفظ محیط زیست دارند و نسبت به محیط زیست خود بیشتر احساس مسیولیت می‌کنند و درفعالیت‌های زیست محیطی همکاری بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، مشارکت در حفظ محیط زیست، اعتماد، سواد زیست محیطی، دانش زیست محیطی
  • بهرام نیک بخش صفحات 157-187

    ماهیت ارتباط بین سرمایه‌ی اجتماعی آنلاین و سلامت اجتماعی- روانی تحت تاثیر بسیاری از عوامل مهم مانند انگیزشهای هویتی و راهبردهای خودنمایی، قرار دارد. علاوه بر این، استفاده از شبکه‌های اجتماعی اینترنتی می‌تواند منجر به تغییرات درون ‌فرهنگی شود. در این راستا، مساله اصلی پژوهش این است که عوامل سرمایه اجتماعی آنلاین چه پیامدهای اجتماعی و روانی را در یک محیط یینا فرهنگی به همراه دارد و به چه میزان روابط سرمایه اجتماعی آنلاین در بین کاربران اینترنت متفاوت هستند. مشارکت کنندگان از شهرستان های آبادان و مسجد سلیمان در استان خوزستان به تعداد 740 نفر بوده که، پرسش‌نامه‌هایی دارای سنجش‌های مقطعی از سرمایه‌ی اجتماعی آنلاین و جنبه‌های اجتماعی- روانی را تکمیل کردند. در نتیجه، سرمایه‌ی شبکه ای آنلاین به وضوح در روابط خود با انگیزه‌های هویتی برای کاربران مسجد سلیمان در مقایسه با کاربران آبادان، برجسته‌تر بود. به نظر می‌رسد که برای کاربران آبادان سرمایه‌ی پیوندی آنلاین با انگیزه‌های هویتی، دارای ارتباط مستقیم است و این‌ها واسطه‌ای برای ایجاد پیوند به تنهایی، خوشحالی و رضایت از زندگی بودند. همچنین، سرمایه‌ی اجتماعی آنلاین از نظر میان‌فرهنگی متفاوت است، به ویژه از منظر اینکه چگونه انواع مختلف منابع اجتماعی آنلاین با واسطه می تواند بر منابع سلامت اجتماعی- روانی تاثیر گذار باشد.

    کلیدواژگان: سرمایه ی اجتماعی آنلاین، انگیره های هویتی، تنهایی، خوشحالی، رضایت از زندگی
|
  • Leila Sangi Pages 9-30

    People's attitudes are a combination of beliefs, principles, values and perceptions that prepare a person to judge others, objects or things around him and find a positive or negative view of them. Therefore, attitude measurement is a valuable and effective tool to assess the current situation and the way people look around. The cultural attitude survey of students living in dormitories of the University of Tehran was conducted with the aim of examining students' interaction with cultural programs and how they spend their leisure time in dormitories with the presence of 158 graduate students in the Fall of 1400. The most important finding of this survey is the increasing dependence of students on cyberspace, which is the first and main priority of students to spend their leisure time, which results in more isolation, less sense of responsibility, selfishness and less sense of cooperation and empathy among people. The type of attitude and cultural concerns of dormitory students also have many similarities with the community. Among them, we can mention the moral problems in society, the decrease of people's respect for each other, the decrease of people's tolerance, the decrease of respect for the opinions of others.

    Keywords: student, Cyberspace, lifestyle, Cultural Attitude, Dormitory of Tehran University
  • iman khaki, Toraj Mojibi, Gholamreza Memarzadeh Tehran Pages 31-59

    Looking at the situation of the country in recent years in terms of knowledge production, it can be seen that although knowledge is the basis of development and wealth, despite the many capabilities in science production, most of them are not successful in commercialization. In the present study, a systematic and strategic model of knowledge commercialization in higher education centers is designed according to the cultural factor. This research is an applied research in terms of purpose and descriptive survey in terms of method. The data of this research include documents received from keyword searches in reputable scientific databases and conducting interviews. In this research, first, using the content analysis method and its implementation in 2020MAXQDA software and performing open and axial coding, the components were identified and summarized, and then the final framework was formed using selective coding. Then, to check the validity of the model, 24 questionnaires were distributed among the statistical sample and analyzed with SmartPLS software. The findings show that the output of content analysis of 26 components in 5 dimensions (knowledge commercialization process, benefits, environment, resources and organization) was identified and the output of confirmatory factor analysis also showed the approval of 48 final indicators. It had validity and reliability tests and the final model was presented with 5 dimensions and 22 components. The system model presented in this research can study the process of turning ideas into technology and knowledge transfer with respect to cultural factors and use the environment and organization for creating appropriate output and benefits. Based on the presented results, decision makers in universities are advised not to implement the initial raw ideas quickly and instead they have to specify a specific process for presenting and evaluating existing ideas. It is also suggested to pay more attention to the role of cultural values, because the commercialization of knowledge, although considered a material activity, must be based on the right organizational culture and values

    Keywords: knowledge commercialization, Higher Education Centers, Islamic Azad University, Culture Factor
  • nasi, osadat mahbobishariyatpanahi, abdolreza eftekhari, leila falahati Pages 61-87

    Todays, NGOs, as the third pillar of society and the representative of civil society, play a crucial role in accessing socially excluded groups, including women, to their citizenship rights. The most important dimension of citizenship is social citizenship, which is closely linked to the public sphere. It seems that these organizations play an important role in facilitating women's access to their citizenship, although different factors can be effective in achieving this goal.The main aim of present study was to examine the effect of factors influencing the contribution of non-governmental organizations (NGOs) in women's access to social rights in Iran. This research employed a quantitative approach and survey technique using questionnaire tools to assess the assumptions. The data were collected from three groups including 30 executive gender experts, 10 NGO's managers, and 319 audiences of NGOs who were selected through stratified sampling. A descriptive-correlation approach using Spearman correlation tests and multivariate regression by SPSS software (2020) were employed for data analysis. Findings revealed that social and economic factors affect the participation of non-governmental organizations in women's access citizenship in Iran.

    Keywords: Non-Governmental Organizations (NGO’s), Women, Social Citizenship Rights, Economic factors, Social Factors
  • seyed Yasin Hosseini, hassan mohaddesi, mohamadbagher tajoldin Pages 89-132

    Conflict in societies is a pervasive issue that manifests itself in various economic, political, scientific and religious dimensions. Religion, although often cohesive, cannot be denied the contradictions based on it. Accordingly, the aim of this study is to investigate the social conflicts based on religion in the last half century in Kurdistan province. This research aims to investigate religious-based social conflicts in Kurdistan over the past half century. The research has a qualitative approach to the subject and uses two historical methods via historical documents including biographies, books, papers and oral history. In this way, informed people in Kurdistan are also interviewed. The second method includes ethnography which the researcher uses the observation and conversation techniques to debate the lived experiences of the studied population (religious people of various religious sects). In the meantime, these experiences are used to address relevant social conflicts. The findings suggest that the distribution of conflicts between groups are identified from a geographical point of view. Seven categories of religion-based social conflicts in Kurdistan including “religion as the eliminator of conflicts”, “religion as the concealer of conflicts”, “religion as the representer of conflicts”, “religion as the perpetuator of conflicts”, “religion as strengthener and intensifier of conflicts”, “religion as source and origin of social conflicts” and “religion as underminer of conflicts” are extracted. Each of the said conflicts has arisen between intellectual groups with different religious attitudes or religious groups with secular thinking attitudes. These conflicts have sometimes been embodied in the form of conflicting views, and sometimes in the form of physical and force majeure. These conflicts are sometimes strengthened and undermined by religion in the form of a process and long term, or are immediate and short term.

    Keywords: Social Conflict, Religion, Kurdistan, secularism, Ideology
  • seyed fatemeh gholizade, Faizullah nourozi, Hossein dehqan Pages 133-156

    The purpose of this study is to study the relationship between virtual social networks and the desire to participate in environmental protection among Tehran citizens. Environmental participation has been implemented as a dependent variable based on environmental behavior and cooperation. The theoretical framework based on Wellman's network theory and Gerbner implantation theory is a research method used quantitatively and the research tool is a researcher-made questionnaire. The sampling method is a multi-stage cluster and the sample size was obtained after deleting the outdated data of 384 people. The research results indicate that between the desire to participate in environmental protection and the use of social networks There is a positive and significant relationship between virtual (r = 0.492), trust in virtual social networks (r = 0.339), activity in virtual social networks (r = 0.348) and environmental knowledge (r = 0.348). In fact, participation in environmental activities is a function of the trust and conscious performance of users in cyberspace with an environmental focus, and with the results of analysis of variance with Sig = 0.000 and F = 22.91, users who use cyberspace to obtain new information. They are more willing to participate in environmental protection, feel more responsible for their environment, and cooperate more in environmental activities.

    Keywords: Virtual social networks, Participation in Environmental Protection, Trust, Environmental literacy, environmental knowledge
  • BAHRAM NIKBAKHSH Pages 157-187

    The nature of the relationship between online social capital and Psycho-Social health is influenced by many important factors such as identity motivations and ostentation strategies. In addition, the use of Internet social networks can lead to intercultural change. In this regard, the main issue of the research is what are the social and psychological consequences of online social capital factors in a cultural environment and how different are the online social capital relationships among Internet users. The participants were 740 people from Abadan and Masjed Soleiman counties in Khuzestan province, who completed questionnaires with cross-sectional measurements of online social capital and socio-psychological aspects. As a result, online network capital was clearly more prominent in its relationship with identity motivations for Masjed Soleiman users than Abadan users. It seems that for Abadan users, online link capital has a direct connection with identity motivations, and these were the means to create a link alone, happiness and life satisfaction. Also, online social capital is culturally different, especially in terms of how different types of online mediated social resources can affect socio-mental health resources.

    Keywords: Online social capital, Identity Ideas, loneliness, happiness, life satisfaction