فهرست مطالب

علوم اعصاب شفای خاتم - سال دهم شماره 2 (پیاپی 51، بهار 1401)

فصلنامه علوم اعصاب شفای خاتم
سال دهم شماره 2 (پیاپی 51، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/13
  • تعداد عناوین: 13
|
  • اکبر حاجی زاده مقدم*، رضا براری، صدیقه خانجانی جلودار، وحید حسن تبار صفحات 1-9
    مقدمه

    استرس اکسیداتیو نقش کلیدی در پاتوفیزیولوژی اسکیزوفرنی که یک بیماری روانی ناتوان کننده است، دارد. سیلی مارین یک فلاونویید با خواص آنتی اکسیدانی است که در گیاه خار مریم یافت می شود. با این حال، فراهمی زیستی سیلی مارین به دلیل حلالیت کم در آب، ضعیف است. هدف از این مطالعه بررسی اثر حفاظت عصبی نانوذرات چیتوسان-سیلی مارین  بر اختلالات شناختی و آسیب های اکسیداتیو ناشی از کتامین در هیپوکامپ است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، 35 موش نر به پنج گروه تقسیم شدند؛ کنترل و چهار گروه کتامینی که به ترتیب با سالین، آریپیپرازول، سیلی مارین و نانوذرات چیتوسان-سیلی مارین در دوزهای 20 میلی گرم برکیلوگرم به مدت30 روز تحت درمان قرار گرفتند. در گروه های بیمار، حیوانات کتامین را با دوز 20 میلی گرم برکیلوگرم روزانه از روز 16 تا 30 به صورت درون صفاقی دریافت کردند. اختلالات شناختی با استفاده از آزمون شناسایی شی   جدید مورد ارزیابی قرار گرفت و نشانگرهای استرس اکسیداتیو در ناحیه هیپوکامپ ارزیابی شد.

    یافته ها

    نتایج ما نشان داد که کتامین به طور معنی دار شاخص تبعیض و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی کاتالاز، سوپراکسیددیسموتاز و گلوتاتیون ردوکتاز در مقایسه با گروه کنترل کاهش داد. نتایج این پژوهش نشان داد که درمان با سیلی مارین و نانوذرات چیتوسان-سیلی مارین باعث کاهش اختلالات شناختی و افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون ردوکتاز و کاهش سطح مالون دی آلدهید در گروه های تحت درمان می شود.

    نتیجه گیری

    نانوذرات چیتوسان-سیلی مارین می تواند فراهمی زیستی سیلی مارین را بهبود بخشد و اثرات حفاظت عصبی قوی تری را در برابر اختلالات شناختی ناشی از کتامین و آسیب های اکسیداتیو هیپوکامپ ایجاد کند.

    کلیدواژگان: کتامین، سیلیمارین، اسکیزوفرنی
  • حجت الله نجفی خرم آباد، حمداله جایروند*، فاطمه سادات مرعشیان صفحات 10-21
    مقدمه

    هدف از این مطالعه مقایسه اثربخشی آموزش نظریه خودتعیین گری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب و قلدری سایبری در دانش آموزان پسر با اختلال بازی اینترنتی با و بدون همبودی اختلال کمبود توجه/ بیش فعالی بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و ارزیابی دوره پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، تمامی دانش آموزان 12 تا 14 ساله با اختلال بازی اینترنتی در سال 1399 شهرستان خرم آباد، ایران بود. تعداد نمونه 42 نفر بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل گماشته شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل آزمون اختلال بازی اینترنتی- 20، پرسشنامه علایم کودکان-4، پرسشنامه اضطراب بک، و پرسشنامه تجربه قلدری و قربانی قلدری سایبری بود. گروه های مداخله تحت 9 جلسه دو ساعته برنامه مداخل های آموزش نظریه خودتعیین گری (گروه مداخله 1) و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (گروه مداخله 2) قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که تفاوت معنی داری در اثر بخشی بین دوگروه مداخله آموزش نظریه خودتعیین گری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در اضطراب و قلدری سایبری وجود نداشت. همچنین تعامل دو متغیر عضویت گروهی و گروه همبودی کمبود توجه/ بیش فعالی در اضطراب و قلدری سایبری معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    هر دو روش آموزش نظریه خودتعیین گری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، به یک اندازه بر اضطراب و قلدری سایبری دانش آموزان با اختلال بازی اینترنتی تاثیر معنی دار دارند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اضطراب، قلدری سایبری، اختلال اعتیاد اینترنتی
  • نیلوفر میکائیلی*، متینه عبادی صفحات 22-32
    مقدمه

    ناباروری یکی از شایع ترین معضلات در جهان است که می تواند افراد مبتلا را در معرض اختلالات روانی گوناگون قرار دهد. لذا، پژوهش حاضر با هدف تدوین معادلات ساختاری آشفتگی رابطه زناشویی براساس بازشناسی بیان چهره ای هیجان: نقش میانجی پرخاشگری ارتباطی در زنان نابارور انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش توصیفی و معادلات ساختاری بود. جامعه‏ آماری پژوهش شامل کلیه زنان نابارور مراجعه کننده به مراکز ناباروری و مراکز پزشکی زنان و زایمان شهر تهران در تابستان سال‏ 1400 بود و 300 نفر به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و از طریق پرسشنامه آنلاین در پژوهش شرکت کردند. داده ‏ها با استفاده از پرسشنامه خودگزارشی زناشویی تاکسون ویزمن و همکاران (2009)، آزمون بازشناسی بیان چهره ای هیجان اکمن و فرایزن (1976) و پرسشنامه پرخاشگری ارتباطی پنهان نلسون و کارل (2006) جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مدل علی رابطه بین بازشناسی بیان چهره ای هیجان، پرخاشگری ارتباطی و آشفتگی رابطه زناشویی در زنان نابارور براساس شاخص های مختلف برازش تایید شد، بازشناسی بیان چهره ای هیجان و پرخاشگری ارتباطی بر آشفتگی رابطه زناشویی اثر مستقیم دارند؛ علاوه بر این بازشناسی بیان چهره ای هیجان از طریق پرخاشگری ارتباطی بر آشفتگی رابطه زناشویی در زنان نابارور تاثیر غیرمستقیم دارد.

    نتیجه گیری

    بازشناسی بیان چهره ای هیجان و پرخاشگری ارتباطی نقش مهمی در آشفتگی رابطه زناشویی در زنان نابارور دارند و هدف قراردادن این دو مولفه در درمان های روانشناختی، می تواند در کاهش آشفتگی رابطه زناشویی موثر باشد.

    کلیدواژگان: ناباروری، بازشناسی بیان چهره ای، پرخاشگری، زنان
  • سعید پیرمرادی* صفحات 33-45
    مقدمه

    آنزیم مونوآمین اکسیداز (MAO-A) A و مهارکننده های MAO-B در درمان برخی از بیماری های سیستم عصبی نقش دارند و بیان ژن های سیتوکین های مرتبط با التهاب و بیماری های مختلف را تنظیم می کنند.

    مواد و روش ها

    پس از انتخاب ترکیب مرجع بازدارنده MAO-A با کمک ابزارهای بیوانفورماتیکی مانند ZINC15 و ZINCPHARMER برای جستجوی مجازی از طریق خواص ساختاری و فارماکوفریک ترکیب بازدارنده مرجع، چندین لیگاند جدید به دست آمد. سپس مقایسه بین لیگاندها با فرآیند اتصال MAO-A انجام شد و لیگاندهای برتر منتخب از نظر سمیت، آلرژی، سمیت و پیش بینی ADME با ابزارهایی مانند molsoft، PKCSM، way2drug swiss MADE مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    در بین چهار لیگاند نهایی به دست آمده، LIG52 بالاترین برهمکنش را با باقیمانده های مختلف و با انرژی اتصال اتصال بالاتر (وینا امتیاز= 9/7-) نسبت به بقیه داشت و پس از آن LIG48 و LIG54 قرار گرفتند. در میان باقیمانده های موثر برهم کنش، Trp128، ASN125، و GLU492 به MAO-A در لیگاندهای برتر، مانند ترکیب مرجع، متصل شدند. آن ها همچنین توانایی مورد نظر برای تعامل با باقی مانده های درگیر در انتخاب بستر و فعالیت کاتالیزوری، مهار و اختلال در فعالیت MAO-A را داشتند.

    نتیجه گیری

    لیگاندهای به دست آمده در این مطالعه توانستند برهمکنش های متفاوتی با تعداد مناسب پیوندهای قابل چرخش بر روی ویژگی های فیزیکوشیمیایی و جهت گیری فضایی در محل اتصال به MAO-A داشته باشند. علاوه بر این، نتایج به دست آمده از سرورهای مختلف که خواص مولکولی و شباهت دارویی سمیت و جذب متابولیسم، ترشح و آزادسازی ترکیبات لیگاند بازدارنده را بررسی کردند، به دست آمد. بنابراین می توان آن ها را پس از بررسی های بیشتر در شرایط آزمایشگاهی و بالینی به عنوان ترکیبات دارویی احتمالی در سیستم های بیولوژیکی در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: لیگاند، مونوآمین اکسیداز، سیستم عصبی، طراحی دارو
  • طاووس ضیائی بیگدلی، مقصود پیری*، محمدعلی آذربایجانی صفحات 46-56
    مقدمه

    روغن های سرخ شده عمیق (DFO) روشی رایج در تهیه بسیاری از خوراکی ها می باشد. دمای بالا ترکیبات تشکیل دهنده DFO را تغییر می دهد که برای سلول های مختلف به ویژه سلول های عصبی مضر است. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر تمرین هوازی و اکتاپامین بر بیان ژن های دوپامین، سروتونین، نوراپی نفرین، a5-HT ، پروتیین دوپامین، تعداد سلول های پورکینژ و درصد سلول های آپوپتوتیک در بافت مخچه موش های صحرایی دریافت کننده DFO بود.

    مواد و روش ها

    30 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با میانگین سنی20 هفته و وزن 350-300 گرم بطور تصادفی به 5 گروه کنترل سالم، کنترل دریافت (DFO)، (DFO)- اکتاپامین، (DFO)- تمرین هوازی، (DFO)- اکتاپامین- تمرین هوازی تقسیم شدند. درآغاز هفته اول موش های صحرایی با  DFO تغذیه شدند. اکتاپامین به مدت 4 هفته و 5 روز در هفته به صورت درون صفاقی به موش های صحرایی تزریق شد. تمرین هوازی دویدن به مدت 4 هفته، پنج روز در هفته و 20 دقیقه در روز با سرعت 26 متر در دقیقه بر روی گروه های تمرین انجام شد. پس از 4 هفته آنالیزهای شیمیایی با Real Time PCR برای اندازه گیری بیان ژن و وسترن بلات برای اندازه گیری بیان پروتیین، روی نمونه های فیکس شده مخچه انجام شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که دریافت DFO به طور معنی داری بیان ژن های دوپامین، سروتونین، نوراپی نفرین، a5-HT، پروتیین دوپامین و تعداد سلول های پورکینژ مخچه را کاهش و درصد سلول های آپوپتوتیک را افزایش داد. دریافت اکتاپامین و تمرین هریک به تنهایی منجر به افزایش بیان ژن های دوپامین،سروتونین،نوراپی نفرین،a5-HT ،پروتیین دوپامین و تعداد سلول های پورکینژ و کاهش درصد سلول های آپوپتوتیک شدند. تعامل تمرین و اکتاپامین تاثیر هم افزایی معنی داری بر افزایش بیان ژن های دوپامین،سروتونین،نوراپی نفرین، a5-HT،پروتیین دوپامین و تعداد سلول های پورکینژ نداشت اما درصد سلول های آپوپتوتیک را به طور معنی داری کاهش داد.

    نتیجه گیری

    تغذیه با غذای پرچرب موجب اختلال در مسیرهای دوپامینرژیک و سرتونرژیک می شود. تمرین هوازی و اکتاپامین می توانند اثر محافظتی دربرابر اثرات سمی DFO بر بافت مخچه داشته باشند.

    کلیدواژگان: ورزش، اکتاپامین، مخچه
  • هدی مجدی، مهدی آذرنوش*، مجید قشونی، وحیدرضا سبزواری صفحات 57-67
    مقدمه

    تشخیص فعالیت های ذهنی در سیستم های واسط مغز- رایانه مبتنی بر تصور حرکتی، توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده است. گراف پدیداری روش قدرتمندی جهت تحلیل عملکرد و ارتباطات نواحی مختلف مغزی می باشد. هدف این پژوهش، بهبود و توسعه روش گراف پدیداری برای تحلیل رفتار مغز و تشخیص تصور حرکتی می باشد.

    مواد و روش ها

    ابتدا سیگنال های مغزی شامل چهار کلاس تصور حرکتی دست چپ، دست راست، دو پا و زبان به سه نوع گراف پدیداری تبدیل و ویژگی های مهم گراف ها استخراج گردیده است. سپس جهت کاهش ویژگی ها از روش تحلیل واریانس استفاده شده است. برای طبقه بندی کلاس های تصور حرکتی از ماشین بردار پشتیبان استفاده گردیده است. در اکثر تحقیقات برای استخراج اطلاعات و وزن دهی گراف از توزیع درجه گراف استفاده شده است. اما در پژوهش حاضر، از توزیع اختلاف دامنه بهره گرفته شده، بنابراین سری های زمانی کوتاه تری مورد نیاز است. برای تحلیل عملکرد و ارتباطات نواحی مختلف مغزی و بدست آوردن جهت جریان اطلاعات، روش جدیدی به نام گراف پدیداری افقی وزن دار- آنتروپی انتقال، ارایه شده است.

    یافته ها

    افزایش مقدار کاپا در مقایسه با تحقیقات دیگر، نشان می دهد که گراف پدیداری افقی وزن دار روش مناسبی جهت پردازش سیگنال های مغزی مبتنی بر تصور حرکتی است. مقایسه گراف های مغزی و جهت جریان اطلاعات در چهار کلاس تصور حرکتی، تفاوت معنی دار بین آن ها را نشان داد.

    نتیجه گیری

    شبکه های زمانی، درک بهتری درمورد دینامیک های مغزی در سیستم های واسط مغز- رایانه مبتنی بر تصور حرکتی را ارایه می دهند.

    کلیدواژگان: الکتروانسفالوگرافی، واسط های مغز- رایانه، نقشه برداری مغز
  • مرضیه سادات ابراهیمی، فیروزه زنگنه مطلق*، ذبیح پیرانی صفحات 68-81
    مقدمه

    هدف این پژوهش ایجاد مدلی از احساس تنهایی و همچنین اضطراب مرگ بر اساس ویژگی های شخصیتی و تنظیم شناختی هیجان با نقش میانجی اضطراب کرونا بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه شهروندان استان قم می باشد. 400 نفر به روش نمونه گیری موردی و پرسشنامه پنج عامل شخصیت، تنظیم شناختی هیجان، اضطراب کرونا، احساس تنهایی و اضطراب مرگ انتخاب شدند.

    یافته ها

    یافته های ما نشان داد که ویژگی های شخصیتی و تنظیم شناختی هیجان، 14 درصد از واریانس ابتلا به اضطراب کرونا را تشکیل می دهند. علاوه بر این، ویژگی های شخصیتی، تنظیم شناختی هیجان و بیماران مبتلا به بیماری های ویروسی اضافی، 40 درصد از واریانس احساس تنهایی و 29 درصد از واریانس اضطراب مرگ را تشکیل می دهند.

    نتیجه گیری

    اضطراب کرونا ویروس می تواند میانجی ویژگی های شخصیتی (روان نژندی)، تنظیم شناختی (راهبردهای انطباقی)، احساس تنهایی و اضطراب مرگ باشد.

    کلیدواژگان: شخصیت، تنظیم هیجان، احساس تنهایی، اضطراب، کووید-19
  • حدیث محمودی، بهروز ابراهیمی*، ایوب صباغی صفحات 82-90
    مقدمه

    نابالیدگی عصبی- حرکتی یکی از اختلالات دوران کودکی می باشد که ارتباط آن با اختلالات رفتاری مشاهده شده است و اثرات نامطلوب آن می تواند تا دوران بزرگسالی نیز ادامه یابد. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین نابالیدگی عصبی- حرکتی با شدت اختلال های بیش فعالی و اوتیسم در کودکان بود.

    مواد و روش ها

    نمونه تحقیق حاضر شامل 388 کودک 8-10سال بود. میزان شدت اوتیسم و بیش فعالی با استفاده از پرسشنامه والدین کانرز و پرسشنامه مقیاس انجام شد و بازتاب انقباض نامتقارن گردن (ATNR)، بازتاب انقباض متقارن گردن (STNR)، بازتاب لابیرنتین (TLR) و بازتاب مورو نیز بررسی شد. به منظور بررسی ارتباط بین مولفه های نابالیدگی عصبی و دو نوع اختلال بیش فعالی و اوتیسم، ابتدا با استفاده از آزمون همبستگی، همبستگی خطی بین متغیرها سنجیده شد. بعد از بررسی همبستگی خطی، به منظور بررسی چگونگی تاثیر مولفه های نابالیدگی عصبی بر دو نوع اختلال بیش فعالی و اوتیسم، از تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بازتاب های Moro, ATNR, STNR با علایم بیش فعالی و بازتاب های  Moro, STNRو TLR با علایم اوتیسم ارتباط مثبت معنی داری دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاضر، به نظر می رسد سنجش ماندگاری بازتاب های به کار رفته در پژوهش حاضر بتواند به عنوان یک راهکار تشخیصی جهت مداخلات سودمند زودهنگام در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: اختلال اوتیسم، رفلکس، نظرسنجی و پرسشنامه
  • محمد شاهوردی شهرکی، زهرا سورانی، فاطمه بهداروند، مصطفی مدرس موسوی، صادق شیریان* صفحات 91-103
    مقدمه

    بیماری های نورودژنراتیو یا تحلیل برنده عصبی، گروهی از بیماری های عصبی همراه با آسیب به نورون نامیده می شوند که در بیشتر موراد درمان موثری برای آن وجود ندارد. تشخیص به موقع و دقیق بیماری های نورودژنراتیو اهمیت زیادی دارد. تشخیص نادرست یا دیرهنگام این بیماری ها می تواند منجر به درمان اشتباه و افزایش هزینه بیمار شود. از آنجایی که درمان بیماری های نورودژنراتیو باید در مراحل بدون علامت بیماری شروع شود، در سال های اخیر محققین تشویق به شناسایی بیومارکرهایی برای تشخیص زودهنگام بیماری های مختلف از جمله بیماری های نورودژنراتیو شده اند. این بیومارکرها شامل انواع ژنتیکی، مبتنی بر سیالات زیستی و مبتنی بر تصویربرداری هستند. جهش های ژنتیکی که باعث یک بیماری نورودژنراتیو خاص می شوند، بیومارکرهای ژنتیکی هستند که بیشترین کاربرد را دارند. DNA و RNA نیز با اشکال خانوادگی بیماری های نورودژنراتیو مرتبط است. بیومارکرهای مایع مغزی- نخاعی و خونی به طور گسترده برای بیماری های نورودژنراتیو استفاده می شوند. بیومارکرهای مبتنی بر تصویر برداری پبشرفت بسیاری داشته اند و به بیومارکرهای تشخیصی اولیه کمک بسیاری می کنند.

    نتیجه گیری

    انتخاب چند بیوماکر مناسب با هم در توسعه دارو و آزمایش های بالینی برای بیماری های نورودژنراتیو به تشخیص به موقع و بررسی اثربخشی دارو در بیماری های نورودژنراتیو کمک می کند. این مقاله مروری بر انواع و کاربرد بیومارکرها در بیماری آلزایمر و بیماری پارکینسون تمرکز کرده است.

    کلیدواژگان: بیماری های تحلیل‎برنده سیستم عصبی، بیماری پارکینسون، بیماری آلزایمر، نشانگرهای زیستی
  • طاهره کریمی شایان، اسدالله اسدی، آرش عبدالملکی* صفحات 104-110
    مقدمه

    صرع نوعی اختلال عصبی است که تحریک بیش از حد نورون ها باعث بروز آن می شود. این اختلال عصبی در نواحی هیپوکامپ یا قشر مغز ایجاد می شود و نورون های تحریکی منطقه CA1 هیپوکامپ را بیشتر از مناطق دیگر تحت تاثیر قرار می دهند. بر این اساس مطالعاتی در ارتباط با استفاده از روش های جدید تجویز دارو برای درمان این بیماری انجام گرفته است. روش های نوین در مقایسه با داروهای خوراکی ضد صرع ، اثربخشی را افزایش داده و سمیت را کاهش می دهد. هدف از روش های تجویز، رساندن غلظت بهینه دارو به کانون تشنج است.

    نتیجه گیری

    افراد مبتلا به صرع به درمان دارویی طولانی مدت نیاز دارند، بنابراین، شناسایی داروهای ایمن، قابل تحمل و موثر، به ویژه در زمینه درمان مهم است.

    کلیدواژگان: صرع، تشنج، روش ها
  • فاطمه بهداروند، محمد شاهوردی شهرکی، زهرا سورانی، مصطفی مدرس موسوی، صادق شیریان* صفحات 111-125
    مقدمه

    ضایعات سیستم عصبی مرکزی با آثاری گسترده ازجمله تخریب گسترده و مرگ سلول های عصبی به دنبال عللی همچون ضربات، خونریزی، ادم و التهاب ایجاد می شوند که درنهایت منجر به عدم هماهنگی در حرکات ارادی و اندام ها، از دست رفتن حواس یا حتی مرگ می شوند. امروزه پژوهشگران تلاش های زیادی در جهت یافتن راهکار و شیوه درمانی موثر برای درمان بیماری های تحلیل برنده عصبی کرده اند که از این میان سلول های بنیادی توانسته اند جایگاه ارزشمندی را به دست بیاورند. اگرچه در سال های اخیر این محققین گام های مهمی در زمینه درمان آسیب های سیستم عصبی پیموده اند ولی درمان قطعی تا به اکنون برای این بیماری ها یافت نشده است. در این مطالعه نقش سلول های بنیادی در درمان بیماری های تحلیل برنده عصبی مورد بررسی قرارگرفته است. در این مقاله مروری با بررسی تحقیقات انجام شده، در مورد انواع سلول های بنیادی مختلف، مزایا و معایب هرکدام در درمان بیماری های تحلیل برنده عصبی و نحوه عملکرد آن ها مورد بحث قرارگرفته است.

    نتیجه گیری

    در حال حاضر انواع مختلف سلول های بنیادی با قابلیت های بالا در رفع مشکلات سیستم عصبی می توانند امید به استفاده از روش های درمانی جدید برای درمان بیماری های تحلیل برنده عصبی را به شکل چشم گیری افزایش دهند. هزینه بالای درمان و عوارض جانبی احتمالی، چالش های اصلی در درمان مبتنی بر سلول های بنیادی است و تحقیقات بیشتری برای بهبود کارایی سلول های بنیادی در محیط های بالینی موردنیاز است.

    کلیدواژگان: بیماری های تحلیل برنده عصبی، درمان، سلول های بنیادی
  • حامد قضاوی، سجاد سحاب نگاه، علی گرجی، فرزانه وفائی، فاطمه فروزانفر* صفحات 126-132
    مقدمه

    صرع یکی از شایع ترین اختلالات عصبی در دنیا با ابتلای بیش از پنجاه میلیون نفر می باشد که بیش از هشتاد درصد این بیماران در کشورهای در حال توسعه زندگی می کنند. درمان های دارویی و جراحی صرع در طول سالیان اخیر پیشرفت های قابل توجهی داشته اند. با این حال، بیماری صرع چالش منحصر به فردی را برای فرد و خانواده وی به وجود می آورد. انگ یک مسیله اصلی برای بیماران مبتلا به صرع است که می تواند افراد را از جستجوی درمان منصرف کند و منجر به شرم و ناامیدی شود به نحوی که در نهایت با گوشه گیری و کنارهگیری و انزوا از اجتماع، از خود محافظت کرده و این روند در انتها منجر به محروم شدن وی از حقوق فردی، اجتماعی و شهروندی میگردد.

    نتیجه گیری

    یک وظیفه و مسیولیت بزرگ ارایه دهندگان خدمات به افراد داری صرع به خصوص پزشکان، پرستاران و کارکنان بهداشت عمومی درک اهمیت تاثیر مخرب استیگما بر وضعیت عمومی بیمار مبتلا به صرع و روند بهبودی او می باشد. افزایش آگاهی جامعه در این رابطه و تقویت اعتماد به نفس در بیماران مبتلا به صرع یک ضرورت مهم و انکار ناپذیر در مقابله با استیگما می باشد.

    کلیدواژگان: داغ زدگی اجتماعی، صرع، تشنج، شرم
  • جواد مومنی، سجاد سحاب نگاه* صفحات 133-148
    مقدمه

    تشخیص بیان پروتیین در بافت ها و سلول های عصبی برای آزمایشگاه های مدرن علوم اعصاب و آزمایشگاه هایی که رویکردهای تشخیصی را انجام می دهند ضروری است. بدین منظور، ما یک مقاله مروری جامع در مورد مراحل و چالش های وسترن بلات (WB) جمع آوری کردیم. WB نتایج کیفی خوبی برای تعیین محتوای پروتیین هدف در یک نمونه ارایه می دهد و به ویژه برای تجزیه و تحلیل پروتیین های نامحلول مفید است. این فرآیند را می توان به طور کلی به پنج مرحله تقسیم کرد: 1. استخراج پروتیین، 2. الکتروفورز، 3. انتقال غشا، 4. ایمونودیتکشن، و 5. ظهور و تجزیه و تحلیل. این فرایندها شامل انتقال الگوهای پروتیینی از ژل به غشایی با منافذ ریز است. انتقال پروتیین و به دنبال آن ایمونودیتکشن ابزاری عالی برای شناسایی بسیاری از پروتیین ها است، به ویژه پروتیین هایی که فراوانی کمتری دارند. انتقال کارآمد پروتیین ها از یک ژل به یک غشاء جامد و ایمونودیتکشن خاص تا حد زیادی به پارامترهای مختلف بستگی دارد.

    نتیجه گیری

    برای کاهش چالش ها و افزایش آگاهی نسبت به تغییرات جدید در WB، این مقاله مروری، نمایی از روش ها، مواد و دستگاه ها در روش WB را فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: علوم اعصاب، آزمایشگاه ها، ایمونوبلاتینگ
|
  • Akbar Hajizadeh Moghaddam*, Reza Barari, Sedigheh Khanjani Jelodar, Vahid Hasantabar Pages 1-9
    Introduction

    Oxidative stress plays a key role in the pathophysiology of schizophrenia, a debilitating mental illness. Silymarin (SM) is a flavonoid with antioxidant properties found in Silybum marianum. However, the bioavailability of SM is rather low due to poor water solubility. The purpose of this study was to investigate the effect of neuroprotective of silymarin-loaded chitosan nanoparticles (SM-CS-NPs) on ketamine-induced cognitive disorders and hippocampal oxidative damages.

    Materials and Methods

    In this study, 35 male mice were divided into five groups; control and four ketamin groups treated with saline, aripiprazole, SM, and SM-CS-NPs at doses of 20 mg/kg/30 days, respectively. In the experimental groups, animals received ketamine (20 mg/kg/day) from the 16th to the 30th day intraperitoneally. Cognitive deficits were evaluated employing a novel object recognition test (NORT). Furthermore, various oxidative stress markers in the hippocampal area were assessed.

    Results

    Our results revealed that ketamine significantly reduced the discrimination index and catalase, superoxide dismutase, and glutathione reductase enzyme activity compared with the control group. Moreover, treatment with SM and SM-CS-NPs reduced cognitive impairments, increased the activity of the antioxidant enzymes catalase, superoxide dismutase as well as glutathione reductase, and reduced malondialdehyde levels in the treatment groups.

    Conclusion

    SM-CS-NPs may improve SM bioavailability and exert stronger neuroprotective effects against ketamine-induced cognitive deficits and hippocampal oxidative damages.

    Keywords: Ketamine, Silymarin, Schizophrenia
  • Hojatollah Najafi Khorramabad, Hamdollah Jayervand*, Fatemah Sadate Marashian Pages 10-21
    Introduction

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of self-determination theory (SDT) training and acceptance and commitment therapy (ACT) on anxiety and cyberbullying in male students with Internet gaming disorder (IGD) with and without comorbidity of attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD).

    Materials and Methods

    This study was a quasi-experimental study with a control group including pre-test, post-test, and follow-up test procedures. The statistical population consisted of all students aged 12 to 14 years with IGD in Khorramabad, Iran; from which 42 children were selected by purposive sampling method and randomly assigned to two experimental groups and one control group. The instruments used included IGD-20 Test, the Child Symptom Inventory-4, the Beck anxiety inventory, and the Cyber-bullying/victimization experiences questionnaire. The intervention groups underwent 9 two-hour sessions of SDT training (intervention group 1) and ACT (intervention group 2). The intervention groups also underwent 9 sessions of two-hour of SDT training (intervention group 1) and ACT (intervention group 2).

    Results

    The results of the data analysis showed no significant difference between the effect of two intervention programs with SDT and ACT training on anxiety and cyberbullying. Moreover, the interaction of the two variables of group membership and comorbidity of ADHD groups on cyberbullying was significant.

    Conclusion

    Both methods of SDT training and ACT can equally benefit students with IGD with a significant impact on anxiety and cyberbullying.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Anxiety, Cyberbullying, Internet Addiction Disorder
  • Niloofar Mikaeili*, Matineh Ebadi Pages 22-32
    Introduction

    Infertility is one of the most common problems in the world that can expose affected people to various psychological disorders. Therefore, the present study was performed to develop structural equations for marital relationship distress based on facial emotion recognition: the mediating role of relational aggression in infertile women.

    Materials and Methods

    The research method was descriptive and structural equations. The statistical population of the study included all infertile women who were referred to infertility centers and obstetrics and gynecology medical centers in Tehran in the summer of 2021. 300 subjects were selected via a convenient sampling method and participated in the research through online questionnaires. Data were collected using the Marital Self-Report Questionnaire of Taxon Wisman et al. (2009), the Facial Emotion Recognition Test of Ekman and Friesen (1976), and the Covert Relational Aggression Questionnaire of Nelson-Carroll (2006). Data analysis was performed using structural equation modeling.

    Results

    The results showed that the causal model of the relationship between facial emotion recognition, relational aggression, and marital relationship distress in infertile women was confirmed based on different fit indices. Facial emotion recognition and relational aggression have a direct effect on marital distress. Moreover, facial emotion recognition through relational aggression has an indirect effect on marital distress in infertile women.

    Conclusion

    Facial emotion recognition and relational aggression play an important role in marital distress in infertile women, and targeting these two components in psychological therapies can be effective in reducing marital distress.

    Keywords: Infertility, Facial Recognition, Aggression, Women
  • Saeed Pirmoradi* Pages 33-45
    Introduction

    Monoamine oxidase A-enzyme (MAO-A) and MAO-B inhibitors are involved in the treatment of some diseases of the nervous system and regulate the expression of cytokine genes associated with inflammation and various diseases.

    Materials and Methods

    After selecting the inhibitory reference compound of MAO-A with the help of bioinformatic tools, such as ZINC15 and ZINCPHARMER, for virtual search through the structural and pharmacophoric properties of the reference inhibitory compound, several new ligands were obtained. Then, compariosn between the ligands with MAO-A docking process was performed and the selected top ligands in terms of toxicity, allergy, toxicity, and ADME prediction with tools, such as molsoft, PKCSM, way2drug swiss MADE, were examined.

    Results

    Among the top four final ligands obtained, LIG52 had the highest interaction with different residues and with higher docking binding energy (vina score = -9.7) than the others, followed by IG48 and LIG54. Among the effective interacting residues, Trp128, ASN125, and GLU492 were bound to MAO-A in superior ligands, such as the reference compound. They also had the desired ability to interact with residues involved in substrate selectivity and catalytic activity, inhibition, and disruption of MAO-A activity.

    Conclusion

    The ligands obtained in this study were able to have different interactions with the appropriate number of rotatable bonds on physicochemical properties and spatial orientation at the site of binding to MAO-A. Furthermore, the results obtained from different servers that investigated the molecular properties and drug similarity of toxicity and absorption of metabolism, secretion, and release of inhibitory ligand compounds were obtained. Therefore, they can be considered as possible drug compounds in biological systems after further studies in laboratory and clinical conditions.

    Keywords: Ligands, Monoamine Oxidase, Nervous System, Drug Design
  • Tavoos Ziaie Bigdeli, Maghsoud Peeri*, Mohammad Ali Azarbayjani Pages 46-56
    Introduction

    Using deep frying oil (DFO) in preparing various foods. High temperature alter the constituents of DFO, which mav be harmful for different cells, paerticularly neural cells.  It seems that physical activity and phytochemical compounds can reduce the negative effects of consuming DFO. However, their definite effect is not known. The aim of this study was to determine the effect of aerobic exercise and octopamine on gene expression of dopamine, serotonin, norepinephrine, 5-HT, and dopamine, as well as the number of Purkinje cells and the percentage of apoptotic cells in the cerebellum of rats fed with DFO.

    Materials and Methods

    Thirty male Wistar rats with a mean age of 20 weeks and weight of 300-350 g were divided into five groups: healthy control, DFO, DFO + exercise, DFO + octopamine, and DFO + exercise + octopamine. At the beginning of the first week, rats were fed with DFO. The rats received the intraperitoneal injection of octopamine for 4 weeks, 5 days per week.  The training was done for 4 weeks, 5 days a week, and 20 minutes per day at a speed of 26 m/minute aerobic exercises. After 4 weeks, chemical analyzes were performed by Real-time PCR to measure gene expression and Western blot to measure protein expression on samples fixed cerebellum.

    Results

    The results showed that DFO uptake significantly decreased the expression of dopamine, serotonin, norepinephrine, 5-HT, dopamine, and cerebellar Purkinje cells and increased the percentage of apoptotic cells. Octopamine intake or exercise increased the expression of dopamine, serotonin, norepinephrine, 5-HT, dopamine, and the number of Purkinje cells and decreased the percentage of apoptotic cells. The co-application of  of octopamine and exercise had no significant effect on increasing the expression of dopamine, serotonin, norepinephrine, 5-HT, dopamine protein, and number of Purkinje cells, but significantly reduced the percentage of apoptotic cells.

    Conclusion

    Consumption of high-fat food disrupts dopaminergic and serotonergic pathways. Aerobic exercise and octopamine protective effect against DFO toxic effects on cerebellum tissue.

    Keywords: Exercise, Octopamine, Cerebellum
  • Hoda Majdi, Mahdi Azarnoosh*, Majid Ghoshuni, Vahidreza Sabzevari Pages 57-67
    Introduction

    Recognition of mental activities in brain-computer interface systems based on motor imagery has attracted the attention of many researchers. A visibility graph is a powerful method for analyzing the function and connectivity of different areas of the brain. The aim of this study is to improve and develop the visibility graph method for analyzing brain behavior and detecting motor imagery.

    Materials and Methods

    First, brain signals including four motor imagery classes of left-handed, right-handed, foot, and tongue were transformed into three types of visibility graphs, and important features of these graphs were extracted. Then, to reduce features, the method of analysis of variance was used. To classify the motor imagery classes, the support vector machine was used. In most investigations, graph degree distribution has been used to extract information and graph weighting. In the present study, amplitude difference distribution has been used so shorter time series are required. To analyze the function and connectivity of different areas of the brain and to obtain the direction of information flow, a new method called weighted horizontal visibility graph-transfer entropy has been proposed.

    Results

    Increasing the kappa value compared to other studies showed that a weighted horizontal visibility graph is a suitable method for processing brain signals based on motor imagery. A comparison of brain graphs and the direction of information flow in the four classes of motor imagery showed a significant difference between them.

    Conclusion

    Temporal networks provide a better understanding of brain dynamics in brain-computer interface systems based on motor imagery.

    Keywords: Electroencephalography, Brain-Computer Interfaces, Brain Mapping
  • MARZEH SADAT EBRAHIMY, Firozeh Zanganeh Motlagh*, ZABIH PIRANI Pages 68-81
    Introduction

    The aim of this study was to develop a model of loneliness as well as death anxiety based on personality traits and emotional cognitive regulation with the mediating role of coronavirus anxiety.

    Materials and Methods

    The present study was a correlational study and the statistical population included all citizens of Qom province. 400 people were selected through the case-sampling method and questionnaire on the Five Factors of Personality, Emotional Cognitive Regulation, Coronavirus Anxiety, and loneliness and death anxiety questionnaire.

    Results

    Our findings indicated that personality traits and cognitive emotion regulation account for 14% of the variance in getting coronavirus anxiety. Furthermore, personality traits, cognitive-emotional regulation, and patients with additional viral diseases account for 40% of the variance of feeling lonely and 29% of the variance of the death anxiety.

    Conclusion

    Coronavirus anxiety could mediate personality traits (neuroticism), cognitive regulation (adaptive strategies), loneliness, and death anxiety.

    Keywords: Personality, Emotional Regulation, Loneliness, Anxiety, COVID-19
  • Hadis Mahmodi, Behrooz Ebrahimi*, Ayoob Sabaghi Pages 82-90
    Introduction

    Neuromotor Immaturity is one of the childhood disorders that has been associated with behavioral disorders and its adverse effects can continue into adulthood. The aim of the study was to investigate the relationship between neuromotor immaturity with the severity of hyperactivity and autism in children.

    Materials and Methods

    The study included 388 children aged between eight to fifteen. The severity of autism and hyperactivity were assessed using the Conners Parents Questionnaire and Scale Questionnaire, Asymmetrical tonic neck reflex (ATNR), Symmetric tonic neck reflex (STNR), Labyrinthine reflex (TLR), and Moro reflex. In order to examine the relationship between neuromotor immaturity and hyperactivity as well as autism disorders, the linear correlation between variables was measured. Multiple regression analysis was used in order to investigate the effects of neuromotor immaturity on hyperactivity and autism disorders.

    Results

    There was a significant association between the reflections of STNR, ATNR, and MORO tests with the symptoms of hyperactivity. Furthermore, STNR, Moro, and TLR responses were associated with the symptoms of autism.

    Conclusion

    The results suggest that the reflections sustainability measurement in the present study can be considered as a diagnostic approach for beneficial early interventions.

    Keywords: Autistic Disorder, Reflex, Surveys, Questionnaires
  • Mohammad Shahverdi Shahraki, Zahra Sourani, Fatemeh Behdarvand, Mostafa Modarres Mousavi, Sadegh Shirian* Pages 91-103
    Introduction

    Neurodegenerative diseases (NDs) are a range of neurologic conditions associated with neuron death, mostly with no effective treatment. The early and accurate diagnosis of NDs is very important. Late and/or inaccurate diagnosis of NDs leads to making a mistake in treatment and increasing the patient’s cost. The clinical challenge of NDs includes the inability to make a definitive diagnosis in the early stages of the disease and difficulties in predicting disease progression. In recent years, several attempts have been made to identify and confirm the biomarkers of NDs, including genetic, biofluid, and imaging-based variants. Most often employed genetic biomarkers are genetic mutations that induce a specific neurological illness. DNA and RNA biomarkers are associated with detecting familial forms of NDs. Blood and cerebrospinal fluid indicators are commonly utilized to diagnose NDs. It is noteworthy that imaging-based biomarkers have made significant advances and can be enormously useful for early diagnosis.

    Conclusion

    Choosing several suitable biomarkers concurrently in pharmaceutical research and clinical trials for NDs help to accelerate the identification and evaluation of treatment efficacy in NDs. The present study has focused on the types and applications of biomarkers in Alzheimer's disease and Parkinson's disease.

    Keywords: Neurodegenerative Diseases, Parkinson Disease, Alzheimer Disease, Biomarkers
  • Tahereh Karimi Shayan, Asadollah Asadi, Arash Abdolmaleki* Pages 104-110
    Introduction

    Epilepsy is a neurological disorder in which neuronal hyperexcitability causes seizures. This neurological disorder occurs in the hippocampus or cerebral cortex, and the neuronal network excitability affect the CA1 region of the hippocampus more than any other areas. Accordingly, studies have been conducted on the use of new methods of prescribing drugs to treat this disease. Novel methods increase effectiveness and reduce toxicity compared to oral antiepileptic drugs. The purpose of these new methods is to bring the optimal concentration of the drug to the epileptogenic zone.

    Conclusion

    People with epilepsy need long-term drug treatment. Therefore, it is important to identify safe, tolerable, and effective drugs.

    Keywords: Epilepsy, Seizures, Methods
  • Fatemeh Behdarvand, Mohammad Shahverdi Shahraki, Zahra Sourani, Mostafa Modarres Mousavi, Sadegh Shirian* Pages 111-125
    Introduction

    Central nervous system (CNS) lesions are created by the destruction of nerve cells and neural tissue following trauma, bleeding, and inflammation, which can lead to permanent paralysis disability, or death. Many researchers are trying to find effective approaches for the treatment of neurodegenerative disease (ND) through the application of various stem cells. Although they have recently made important advancements in treating CNS injuries, no definite cure has been found for ND. In the present study, the role of stem cells in the treatment of ND has been reviewed. An overview is provided of the types and characteristics of various stem cells as well as their advantages and disadvantages in treating ND.

    Conclusion

    Different types of stem cells with high potential for resolving neural system problems are currently increasing the hope of using new therapies to treat ND. Despite the high cost of treatment and potential side effects, stem cell treatments face numerous challenges, and further research is needed to improve stem cell efficiency in clinical environments.

    Keywords: Neurodegenerative Diseases, Therapeutics, Stem Cells
  • Hamed Ghazavi, Sajad Sahab Negah, Ali Gorji, Farzaneh Vafaee, Fatemeh Forouzanfar* Pages 126-132
    Introduction

    Epilepsy is one of the most common neurological disorders, affecting more than 50 million people, and more than 80% of these patients live in developing countries. There has been significant progress in pharmacological and surgical treatments of epilepsy in recent years. However, epilepsy poses a unique challenge to patients and their families. Stigma is a major issue for patients with epilepsy, which can discourage subjects from seeking therapies and lead to shame and frustration. To compensate for this discrimination, patients try to protect themselves through social withdrawal, resulting in the deprivation of many social and citizenship rights.

    Conclusion

    It is the great responsibility of those who provide services to people with epilepsy, especially physicians, nurses, and public health workers, to understand the importance of the devastating effect of stigma on the progression and recovery of epileptic patients. Increasing public awareness and strengthening self-esteem and confidence in patients with epilepsy is an essential and undeniable necessity in dealing with stigma.

    Keywords: Social Stigma, Epilepsy, Seizures, Shame
  • Javad Momeni, Sajad Sahab Negah* Pages 133-148
    Introduction

    The detection of protein expression in tissues and nerve cells is necessary for the modern neuroscience research laboratory and laboratories making diagnostic approaches. To this point, we collected a comprehensive review article on steps and troubleshooting of Western blotting (WB). WB provides good qualitative results for determining a sample containing a target protein and is particularly useful for analyzing insoluble proteins. This process basically can be divided into five steps: (I) the protein extraction, (II) electrophoresis, (III) membrane transfer, (IV) immunodetection, and (V) visualization and analysis. These processes involve the transfer of protein patterns from gel to microporous membrane. Protein transfer with subsequent immunodetection is a great tool to identify a multitude of proteins, especially those proteins that are of low abundance. The efficient transfer of proteins from a gel to a solid membrane and specific immunodetection depend greatly on different parameters.

    Conclusion

    For reducing the troubleshooting and enhancing awareness of the new developments in WB, this review summaries a representative of methods, reagents, and devices in the WB procedure.

    Keywords: Neurosciences, Laboratories, Immunoblotting