فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 53 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سارا محمدی کله سرلو*، رئوف سید شریفی صفحات 5-29

    شوری یکی از مهم ترین عوامل غیر زیستی است که می تواند رشد و عملکرد گیاهان زراعی را محدود نماید ولی کاربرد کودهای زیستی و نانوسیلیکون قادر است اثرات شوری را تعدیل نماید. در این راستا به منظور بررسی اثر شوری، کودهای زیستی و نانوسیلیکون بر محتوای کلروفیل و مولفه های پرشدن دانه تریتیکاله، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی در سال زراعی 1400 اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی شامل سطوح شوری (عدم اعمال شوری به عنوان شاهد، شوری 30 و 60 میلی مولار با نمک NaCl)، کاربرد کودهای زیستی (عدم کاربرد به عنوان شاهد، کاربرد ورمی کمپوست، مایکوریزا، کاربرد هم زمان ورمی کمپوست و مایکوریزا) و محلول پاشی نانوسیلیکون (محلول پاشی با آب به عنوان شاهد و محلول پاشی 30 و 60 میلی گرم در لیتر نانوسیلیکون) در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که کاربرد هم زمان ورمی کمپوست، مایکوریزا ومحلول پاشی 60 میلی گرم در لیتر نانوسیلیکون تحت شرایط عدم اعمال شوری، وزن و حجم ریشه (به ترتیب 82/34 و 92/12 درصد)، محتوای کلروفیل a، b، کلروفیل کل و کاروتنویید (به ترتیب 22/80، 32/90، 82/88 و 96/80 درصد)، شاخص سطح برگ (96/132 درصد) را نسبت به شرایط عدم کاربرد کودهای زیستی و نانوسیلیکون تحت شرایط شوری 60 میلی مولار افزایش داد. همچنین کاربرد هم زمان ورمی کمپوست، مایکوریزا و محلول پاشی 60 میلی گرم در لیتر نانوسیلیکون تحت شرایط عدم اعمال شوری، حداکثر وزن دانه، طول دوره و دوره موثر پرشدن دانه را (به ترتیب 07/40، 69/25 و 93/44 درصد) و عملکرد دانه را (88/88 درصد) نسبت به شرایط عدم کاربرد کودهای زیستی و نانوسیلیکون تحت شرایط شوری 60 میلی مولار خاک افزایش داد. به نظر می رسد که کاربرد کودهای زیستی و نانوسیلیکون می تواند با بهبود شاخص سطح برگ، وزن و حجم ریشه، محتوای کلروفیل و مولفه های پر شدن دانه، عملکرد دانه تریتیکاله را تحت شرایط شوری افزایش دهد.

    کلیدواژگان: شاخص سطح برگ، ورمی کمپوست، وزن خشک ریشه و مایکوریزا
  • سید محمدامین سبحانی، مجتبی علوی فاضل*، محمدرضا اردکانی، عادل مدحج، شهرام لک صفحات 31-48

    این پژوهش به منظور بررسی اثر مقادیر متفاوت نیتروژن، بیوچار و میکوریزا بر عملکرد و برخی صفات مرفوفیزیولوژیکی در گندم طی سال های زراعی 1395-96 و 1396-97 در شهرستان امیدیه واقع در جنوب غربی ایران انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل مقادیر مصرف نیتروژن خالص در چهار سطح از کود اوره (46 درصد نیتروژن) به ترتیب شامل عدم مصرف کود، 50، 100 و 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار، قارچ میکوریزا در دو سطح شامل عدم استفاده و استفاده از گونه Glomus intradiaces و مقادیر بیوچار حاصل از زیست توده گیاهی و ضایعات کشاورزی به عنوان اصلاح کننده خاک در سه سطح عدم کاربرد و کاربرد چهار و هشت تن در هکتار بود. بره م کنش سه گانه مقادیر متفاوت نیتروژن با بیوچار و میکوریزا بر عملکرد زیستی، عملکرد دانه، طول ریشک، طول ساقه، شاخص کلروفیل و درصد کربوهیدرات در سطح احتمال یک درصد معنی دار گردید. در این تحقیق مصرف بیوچار به همراه کود نیتروژن در گیاهان تلقیح شده با قارچ میکوریزا اثرهای بهتری را بر کلیه صفات تحقیق نسبت به مصرف بیوچار، کود نیتروژن و میکوریزا به تنهایی داشت. بیش ترین عملکرد دانه (27 درصد)، کربوهیدرات (15 درصد)، شاخص کلروفیل (34 درصد) و طول ساقه (28 درصد) از کاربرد مقادیر 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار همراه با مقادیر چهار و هشت تن در هکتار مصرف بیوچار و مصرف میکوریزا به دست آمد. نتایج نشان داد که بیش ترین درصد پروتیین از کاربرد میکوریزا حاصل شد که نسبت به گیاهان شاهد پنج درصد افزایش معنی دار نشان دادند. به طورکلی براساس نتایج، کاربرد 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و چهار تن در هکتار بیوچار در گیاهان تلقیح شده با قارچ میکوریزا به عنوان بهترین تیمار آزمایشی انتخاب گردید.

    کلیدواژگان: درصد پروتئین، شاخص کلروفیل، طول ریشک، عملکرد زیستی وگندم
  • محمدمهدی زنگنه، محمد اقبال قبادی*، محمود خرمی وفا صفحات 49-64

    به منظور بررسی اثر نیتروژن و تنش خشکی بر عملکرد، اجزای عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیکی کینوا رقم سانتاماریا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، در سال 1399 اجرا گردید. فاکتورها شامل سطوح تنش خشکی (بدون تنش، تنش های ملایم و شدید) با افزایش دور آبیاری و مقادیر نیتروژن (0، 50، 100، 150، 200 و 250 کیلوگرم در هکتار) از منبع اوره بودند. نتایج نشان داد که عملکردهای زیست توده و دانه در شرایط بدون تنش و مصرف 200 کیلوگرم در هکتار نیتروژن در بیش ترین مقدار به ترتیب 87/42 و 20/17 گرم در بوته و در شرایط تنش شدید و مصرف 250 کیلوگرم در هکتار نیتروژن در کم ترین مقدار به ترتیب 49/9 و 14/2 گرم در بوته بودند. میزان کاهش عملکرد دانه در تمام سطوح نیتروژن در شرایط تنش ملایم در دامنه بین 1/80-9/32 درصد و در تنش شدید بین 9/87 - 0/73 درصد نسبت به تیمار بدون تنش خشکی (شاهد) و 200 کیلوگرم در هکتار نیتروژن بودند. با افزایش تنش خشکی سایر صفات از جمله وزن هزار دانه، شاخص برداشت، ارتفاع بوته، محتوای نسبی آب برگ و آنتی اکسیدان سوپراکسید دیسموتاز کاهش، اما آنتی اکسیدان پراکسیداز افزایش یافت. با افزایش نیتروژن صفات محتوای نسبی آب برگ، پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز افزایش داشت. نتایج این آزمایش نشان داد که در کینوا رقم سانتاماریا، اثر نیتروژن به میزان آب در دسترس بستگی دارد و با افزایش تنش خشکی اثر میزان نیتروژن کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان ها، محتوای نسبی آب برگ و رنگیزه های فتوسنتزی
  • معصومه غلامی گل افشان، حمید مدنی*، حسین حیدری شریف آباد، قربان نورمحمدی، اسماعیل یساری صفحات 65-82

    استفاده از کودهایی که افزایش عملکرد را هم زمان با حفظ منابع تولید و افزایش بهره وری نهاده های تولید مورد توجه قرار دهد، امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. از مهم ترین مسایل موثر بر سلامت محیط زیست و پایداری تولید غذا، کاربرد کودهای آلی به جای کودهای شیمیایی می باشد. این آزمایش به صورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، با سه تکرار در شهرستان ساری ودر دو سال 97-1396 انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل ترکیب اسید هیومیک و اسید فولویک با نسبت مساوی به عنوان عامل اصلی در چهار سطح صفر، سه، شش و نه گرم در لیتر، ترکیب محلول اسید فسفریک و مونوآمونیوم فسفات به عنوان عامل فرعی در چهار سطح صفر، پنج، 10 و 15 گرم در لیتر و تاریخ کاشت به عنوان عامل فرعی فرعی در سه سطح 25 فروردین ماه، چهار و 14 اردیبهشت ماه بودند. صفات ارتفاع بوته، تعداد پنجه بارور، طول پانیکول، تعداد دانه در خوشه، وزن دانه در بوته، وزن هزار دانه و وزن خشک بوته مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد تیمار ترکیب اسید هیومیک و اسید فولیک و تغذیه نشاء با مقادیر مختلف ترکیبات فسفردار باعث افزایش وزن دانه در بوته شد. بیش ترین وزن دانه در بوته از مصرف سه گرم در لیتر اسید هیومیک و اسید فولیک حاصل گردید که نسبت به شاهد 09/28 درصد افزایش نشان داد. حداکثر وزن دانه در بوته را تیمار پنج گرم در لیتر تغذیه نشاء با مقادیر مختلف ترکیبات فسفردار دارا بود که حاکی از افزایش 98/28 درصدی وزن دانه در بوته بود. وزن دانه در بوته درتاریخ های کشت چهارم (5/13 درصد) و 14 اردیبهشت (20 درصد)، نسبت به تاریخ کاشت 25 فروردین بهتر بود. همبستگی مثبت و معنی دار بین عملکرد دانه و کلیه صفات اندازه گیری شده در سطح یک درصد مشاهده شد. بر اساس نتایج به دست آمده کاربرد اسید هیومیک و اسید فولویک همراه با تغذیه نشاء با مقادیر مختلف ترکیبات فسفردار در تاریخ های کشت مختلف موجب بهبود عملکرد دانه شد. تاریخ به هنگام، توانست با استفاده مطلوب تر از عوامل محیطی و بهبود ویژگی رویشی و تخصیص مواد فتوسنتزی بیش تر برای دانه، عملکرد بیش تری دارا باشد.

    کلیدواژگان: اسید هیومیک، اسید فولویک، ترکیبات فسفردار و عملکرد
  • نورالله زیدی طولابی، عیسی خمری*، علیرضا سیروس مهر، ماشاالله دانشور، محمد گلوی، مهدی دهمرده صفحات 83-99

    گیاهان علوفه ای جهت تعلیف دام ها اغلب به صورت تک کشتی مورد کشت وکار قرار می گیرند که این روند موجب کمبود علوفه و دانه به ویژه در فصل زمستان می شود، براین اساس به منظور بررسی کود زیستی ازتوبارور1 و ماده سوپرجاذب بر برخی صفات کمی و کیفی دانه در کشت مخلوط ماشک و جو در شرایط دیم خرم آباد، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان در سال زراعی 97 - 1396 به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتور اول: در پنج سطح شامل: 1- کشت خالص ماشک (100 درصد) 2- کشت خالص جو (100 درصد) 3- ترکیب (25 درصد ماشک + 75 درصد جو) 4- ترکیب (50 درصد ماشک + 50 درصد جو) 5- ترکیب (75 درصد ماشک + 25 درصد جو) به روش جایگزینی و فاکتور دوم در چهار سطح شامل: 1- (شاهد) 2- ازتوبارور1 (بذرمال و محلول پاشی) 3- سوپرجاذب 4- ازتوبارور1 (بذرمال و محلول پاشی) + سوپرجاذب منظور گردید. در این آزمایش بیش ترین مجموع عملکرد کمی و کیفی بذر از تیمار (50 درصد ماشک + 50 درصد جو)، بیش ترین تعداد غلاف در ماشک و سنبله در جو (متر مربع) از کشت خالص و بیش ترین وزن هزاردانه ماشک و جو از جزء 25 درصدی مخلوط مشاهده گردید. بنابراین، چنین استنباط شد که هم زیستی ماشک با جو در روند افزایش کمی و کیفی بذر اثرگذار بود، از طرفی کود زیستی ازتوبارور1 از نظر اقتصادی نسبت به کودهای شیمیایی نیتروژن دار مقرون به صرفه بود و توانست با کم ترین مقدار (100 گرم در هکتار) به عنوان جایگزینی مطمین برای کودهای شمیمیایی نیتروژن دار عمل نماید. هم چنین تلفیق ازتوبارور1 با ماده سوپرجاذب (جذب و ذخیره کننده آب باران)، موجب افزایش عملکرد کمی و کیفی در بذر ماشک و جو شد.

    کلیدواژگان: کشاورزی پایدار، بیولوژیک و شاخص برداشت
  • علی نصیری، مهرداد یارنیا*، داوود حسن پناه، فرهاد فرح وش، ابراهیم خلیل وند صفحات 101-119

    جهت بررسی موثرترین تغییرات صفات براثر تیمارها در بین ارقام سیب زمینی، دو آزمایش جداگانه طی دو سال زراعی 98-1397 و 99-1398 در گلخانه و مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل انجام شد. آزمایش اول برای بررسی کاربرد و عدم کاربرد کود شیمیایی و ترکیب سه نوع باکتری (ازوسپررلیوم لیپوفرم، سودموناس پوتیدا، ازتوباکتر کروکوکوم) روی گیاهچه های سه رقم سیب زمینی (آگریا، کایزر و بانبا) به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در سیستم هوا کشت به اجرا درآمد .در سال دوم در مزرعه برای سنجش اثر مصرف و عدم مصرف باکتری های ازوسپررلیوم، سودموناس، ازتوباکتر در چهار سطح روی مینی تیوبرهای تولیدشده در سیستم هواکشت از سه رقم آگریا، کایزر، بانبا به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار عملیاتی شد. نتایج تجزیه عاملی براساس صفات موردمطالعه در آزمایش هواکشت نشان داد. صفات وزن، تعداد مینی تیوبر، تعداد ساقه، تعداد استولون با کاربرد کود شیمیایی و صفات ارتفاع بوته و طول استولون در اثر مصرف کود بیولوژیکی افزایش یافته اند. در بین ارقام؛ رقم بانبا بیش ترین عملکرد (تعداد و وزن مینی تیوبر 162 ،1135 گرم) را با کاربرد کود شیمیایی نشان داده است. با توجه به نتایج تجزیه عاملی آزمایش مزرعه ای، مصرف باکتری ازوسپررلیوم باعث افزایش معنی داری در صفات تعداد و وزن غده، تعداد ساقه و شاخص های رشد وزن خشک کل، وزن خشک غده، سرعت رشد محصول، سرعت رشد غده و سطح برگ شده و مصرف باکتری ازتوباکتر اثر افزایشی روی صفات ارتفاع بوته و تعداد استولون داشته است. در آزمایش مزرعه ای بیش ترین عملکرد (تعداد و وزن غده 24 ،800 گرم) با توجه به صفات و شاخص های رشد در رقم اگریا با کاربرد باکتری آزوسپرلیوم به دست آمد. با توجه به نتایج این پژوهش، تغذیه با کود شیمیایی در سیستم هوا کشت و استفاده از باکتری ازوسپررلیوم لیپوفرم در مزرعه می تواند سبب افزایش عملکرد سیب زمینی شود.

    کلیدواژگان: باکتری های تسریع کننده رشد، مینی تیوبر و هواکشت
|
  • Sara Mohammadi Kale Sarlo*, Raouf Seyd Sharifi Pages 5-29

    Salinity is one of the most important abiotic stresses that can limit the growth and yield of crops, but application of  bio fertilizers and nano silicon  can moderate the effects of salinity. So, in order to study the effects of salinity, bio fertilizers and nano silicon on chlorophyll content and grain filling components of triticale, an experiment was conducted as factorial based on randomized complete block design with three replications in greenhouse research of Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili during 2021. Factors experiment were included salinity levels (no application of salinity as control, salinity of 30 and 60 mM by NaCl), application of bio fertilizers (no application as control, application of vermicompost, mycorrhiza, both application of vermicompost and mycorrhiza), and nano silicon foliar application (foliar application with water as a control, foliar application 30 and 60 mg.L-1 nano silicon). The results showed that both application of vermicompost, mycorrhiza and foliar application of 60 mg.L-1 nano silicon under no salinity conditions increased root weight and volume (34.82 and 12.92%, respectively), chlorophyll a, b, total chlorophyll and carotenoids content (80.22, 90.32, 88.82 and 80.96%, respectively) and leaf area index (132.96%) compared to no application of bio fertilizers and nano silicon under 60 mM salinity conditions. Also, both application of vermicompost, mycorrhiza and foliar application of 60 mg.L-1 nano silicon under no salinity conditions increased maximum of grain weight, grain filling period and effective grain filling period (40.07, 25.69 and 44.93% respectively) and grain yield (88.88%) compared to no application of bio fertilizers and nano silicon under 60 mM salinity conditions. It seems that the application of bio fertilizers and nano silicon can increase grain yield of triticale under salinity conditions due to improve leaf area index,  root weight and volume, chlorophyll content and grain filling components.

    Keywords: leaf area index, mycorrhiza, root dry weight, vermicompost
  • Pages 31-48

    Present study was carried out to evaluate the effects of different amounts of nitrogen, biochar and mycorrhiza on yield and some morphophysiological traits in wheat in 2016-17 and 2017-18 crop years in Omidiyeh city insouthwestern of Iran. The experiment was conducted as a factorialin a randomized complete block design withfour replications. Experimental factors was included using of pure nitrogen amount at four levels of urea fertilizer  (46% nitrogen), respectively, no fertilizer, 50, 100 and 150 kg N ha-1, mycorrhizal fungi at two levels including use and non-use of Glomus intradiaces and biochar obtained from plant biomass and agricultural wastes as soil modifiers at three levels of non-use and 4 and 8 ton ha-1. Triple interaction of different amounts of nitrogen with biochar and mycorrhiza on biological yield, grain yield, radicle length, stem length, chlorophyll index and carbohydrate percentage were significant at 1% probability level. In this study, biochar application with nitrogen fertilizer in plants inoculated with mycorrhizal fungi had better effects on all traits than biochar application, nitrogen fertilizer and mycorrhiza alone. The highest grain yield (27%), carbohydrate (15%), chlorophyll index (34%) and stem length (28%) were obtained from application of 150 kg N/ha with 4 and 8 t ha-1 biochar and mycorrhizal application. The results showed that the highest percentage of protein was obtained from mycorrhiza application, which showed a significant increase of 5% compared to control plants. Generally, based on the results, application of 150 kg N/ha and 4 ton/ha biochar in plants inoculated with Mycorrhiza was selected as the best experimental treatment.

    Keywords: Biological yield, chlorophyll index, protein content, radicle length, wheat
  • Pages 49-64

    In order to investigate the effects of drought stress and nitrogen on yield, yield components and some physiological characteristics of Quinoa (Santamaria cultivar), a factorial experiment was conducted in a completely randomized design (CRD) in the Campus of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran in 2020. Factors including drought stress levels (control, moderate and severe stresses) by increasing the frequency of irrigation and nitrogen (0, 50, 100, 150, 200 and 250 kg ha-1) were from the urea source. The results showed that the highest biomass (42.87 g plant-1) and grain (17.20 g plant-1) yields were in control and 200 kg ha-1 of nitrogen and the lowest in severe stress and 250 kg ha-1 of nitrogen 9.49 and 2.14 g plant-1, respectively. The amount of reduction of grain yield under the moderate stress at nitrogen levels were in the range between 32.9-80.1% and in the severe stress between 73.0-87.9% compared to the control and 200 kg ha-1 nitrogen. Increasing drought stress decreased other traits such as 1000-seed weight, harvest index, plant height, relative water content and superoxide dismutase, but increased peroxidase. Ascending the nitrogen descended the relative water content (up to 100 kg ha-1), peroxidase, superoxide dismutase and catalase. In non-drought stress condition increasing nitrogen went up chlorophyll a, b, carotenoids, soluble proteins, chlorophyll fluorescence and stomatal conductance but went down in drought stress conditions (moderate and severe). The results of this experiment showed that in Quinoa (the Santamaria cv.), the effect of nitrogen depends on the amount of water available and with increasing drought stress decreases the effect of nitrogen.

    Keywords: Antioxidants, Relative water content, Photosynthetic pigments
  • Masoumeh Ghilami Gol Afshan, Hamid Madani*, Hosein Heydari Sharif Abad, Ghorban Nor Mohammadi, Smaeil Yassari Pages 65-82

    The use of fertilizers that consider increasing yield while preserving production resources and increasing the productivity of production inputs is necessary and inevitable. One of the most important issues affecting environmental health and food production sustainability is the use of organic fertilizers instead of chemical fertilizers. This experiment was carried out in the form of split split plots in a randomized complete block design with three replications in Sari, Iran, region in the in the two years(2017 and 2018). Experimental factors include the combination of humic acid and fulovic acid with equal proportions as the main factor in four levels of zero (control), 3, 6 and 9 g/l, the combination of phosphoric acid solution and mono ammonium phosphate as a secondary factor in four levels (Control), 5, 10 and 15 g/l and planting date as a sub-factor in three levels were 25 April, 4 and 14 May. The results showed that the combination of humic acid and fulovic acid increased grain yield per plant, feeding seedlings with different amounts of phosphorus compounds increased the grain yield. The highest grain yield was obtained from the consumption of 3 g/l humic acid and folic acid, which showed an increase of 28.09% compared to the control. The highest grain yield was obtained by treatment of 5 g/l of seedling feed with different amounts of phosphorus compounds, which indicated a 28.98% increase in grain yield. The highest grain yield was obtained by treatment of 5 g/l of seedling feed with different amounts of phosphorus compounds, which indicated a 28.98% increase in grain yield. Grain yield  in sowing date of 4 and 14 May was better than 25 April. Grain yield had positive significant correlation with all off measured traits at %1 level. Based on the results, the use of humic acid and folvic acid along with feeding the seedlings with different amounts of phosphorus compounds in different planting dates improved grain yield. The suitable sowing date could be more effective by making better use of environmental factors and improving vegetative properties and allocating more photosynthetic material to the seed.

    Keywords: Humic acid, Fulovic acid, phosphorus compounds, yield
  • Pages 83-99

    Forage plant often cultivated individually to feed livestock, which leads to a shortage of forage and seeds, especially in winter. In order to investigate the effects of biofertilizer Aztobarvar-1 and superabsorbent on some quantitative and qualitative traits of grain in vetch and barley intercropping in dryland conditions of Khorramabad, an experiment was conducted at the research farm of Lorestan University, Faculty of Agriculture, in the 2017-18 crop year as a factorial based on a randomized complete block design with three replications.The first factor was implemented in 5 levels including: 1- Pure cultivation of vetch (100% vetch) 2- Pure cultivation of barley (100% barley) 3- intercropping(25% vetch + 75% barley) 4- intercropping(50% vetch + 50% Barley 5- intercropping(75% vetch + 25% barley) by alternative method and the second factor was implemented in 4 levels including: 1- (control) 2- Azotobar-1 (seed and foliar spraying) 3- Superabsorbent 4- Azotobar-1 (Seed and foliar spraying) + superabsorbent. In this experiment, the highest quantitative and qualitative seed yield was obtained from the treatment (50% vetch + 50% barley), the highest number of pods in vetch and spike in barley (m2) was observed in pure cultivation.In addition, the highest thousand grain weight of vetch and barley was observed in 25% of the intercropping. So, it was concluded that the coexistence of vetch with barley was effective in increasing the quantity and quality of seeds.On the other hand, Aztobarvar-1 biofertilizer was more economical than nitrogen-containing chemical fertilizers.And also, this fertilizer was able to act as a safe alternative to nitrogenous chemical fertilizers with the lowest amount (100 g/ha). In addition, the combination of this fertilizer with superabsorbent material (absorber and storage of rainwater) increased the quantitative and qualitative yield in vetch and barley seeds.

    Keywords: Sustainable Agriculture, Biologic, Harvest Index
  • Ali Nasirii, Mahrdad Yarnia*, Davoud Hassanpanah, Farhad - Farahvash, Ebrahim Khalilvand Pages 101-119

    The present study was conducted at the Research Farm and Greenhouse of Agricultural and Natural Resources Center of Ardabil during two successive years (2018-2019). For the aeroponic system an experiment was set up as factorial based on completely randomized design with three replicates. There were three experimental treatments viz: seedlings of three potato cultivars (Agria, Caeser, and Banba), chemical fertilizer (fertilizer application and no fertilizer application), and three bacterial combined inoculants (without inoculation as control, Pseudomonas putida, Azospirillum lipoferum, and Azetobacter chroococcum). In the second year, a trial was set up under field conditions as factorial based on RCBD (completely randomized block design) using two factors in three replications. These factors included mini-tubers of potato cultivars (Agria, Caeser and Banba) produced in aeroponic culture and PGPRs (without PGPRs and PGPRs inoculation including Pseudomonas, Azospirillum, and Azetobacter). The results of factor analysis based on studied traits in in the aeroponic culture experiment showed that in weight and number of mini tubers, number of stems, number of stolon increased by application of chemical fertilizer and plant height and stolon length due to biological fertilizer application. Among cultivars, cv. Banba showed the highest yield (number and weight of minitubers 162,1135 g,)  with chemical fertilizer application. According to the results of factor analysis of field experiment, the use of A. lipoferum significantly increased the number of tuber, tuber weight, number of stems and growth indices of total dry weight, tuber dry weight, crop growth rate, tuber growth rate and leaf area, and A. chroococcum had an increasing effect on plant height and number of stolon.In field experiment, the highest yield (number and weight of tuber were 24,800 g,) according to traits and growth indices in Agria cultivar with application of A. lipoferum bacteria. Based on the current research findings, chemical fertilizers application in aeroponic cultivation and treating with A. lipoferum in field improve potato yield.

    Keywords: Aeroponic, PGPR, Minituber