فهرست مطالب

محیط زیست و توسعه فرابخشی - پیاپی 75 (بهار 1401)

مجله محیط زیست و توسعه فرابخشی
پیاپی 75 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی نجاتی، زین العابدین صادقی، محمدعلی عرب پور* صفحات 1-17

    افزایش انتشار گازهای گلخانه ای در سالیان اخیر باعث نگرانی های زیادی برای بسیاری از جوامع و دوستداران محیط زیست شده است؛ یکی از این گازهای گلخانه ای مهم، دی اکسید کربن (CO2) می باشد. در این پژوهش با استفاده از متغیرها و شاخص های مهم اقتصادی و مجموعه داده های سری زمانی سال 1970-2018 که آن ها را به 5 گروه مجزا به همراه یک گروه کل داده ها، تقسیم و به پیش بینی میزان انتشار CO2 در ایران پرداخته شد. برای این موضوع از مدل های یادگیری عمیق زیرمجموعه یادگیری ماشین استفاده شده است. این موضوع یک مسیله چند متغیره و یک مجموعه هدف بود که مقدار انتشار CO2 برای 5 سال آینده (5 سال بعد از سال 2018) پیش بینی و در انتها برای راستی آزمایی پیش بینی ها مقدار پیش بینی سال های 2019 و 2020 با CO2 واقعی این سال ها مقایسه شد. نتایج به دست آمده برای هر 6 گروه مورد آزمایش نشان می دهد که مقدار انتشار CO2 در ایران برای سالیان آینده یک روند صعودی را در پی خواهد داشت و برای سال 2023 مقدار انتشار CO2 به محدوده 850 الی 900 میلیون تن خواهد رسید که می تواند یک فاجعه زیست محیطی و خطری برای انسان ها باشد. لذا پیشنهاد می شود دولت از یک برنامه بلندمدت با تاکید بر گروه های مهم، فرهنگ سازی در جامعه و وضع قوانین خاص تر برای کنترل مقدار انتشار CO2 استفاده نماید.

    کلیدواژگان: پیش بینی انتشار CO2، یادگیری عمیق، شبکه های عصبی مصنوعی، آلودگی هوا
  • محمدابراهیم فاضل ولی پور*، هانیه سادات حسینی صفحات 18-28

    با توجه به اهمیت آلودگی منابع خاک و آب و تاثیر آنها برسلامت انسان و زنجیره غذایی، تحقیق حاضر به نقش فلزات سنگین در خاک و آب منطقه عبدالله گیو واقع درجاده قوچان- نیشابور، استان خراسان رضوی می پردازد. در این تحقیق تعداد10 نمونه از منبع آبی و20 نمونه ازخاک های سطحی منطقه از عمق 10 تا 20 سانتی متری برداشت گردید و پس ازآماده سازی و آنالیز از لحاظ غلظت فلزات سنگین مورد مطالعه قرارگرفت. نتایج مطالعه نشان دادکه در آبهای منطقه بیشترین غلظت مربوط به عنصر استرنسیم و کمترین غلظت مربوط به عنصر کادمیوم است ولی غلظت تمامی عناصر کمتر از حد استاندارد بهداشت جهانی می باشد. نتایج حاصل از غلظت فلزات سنگین در خاک منطقه و مقایسه آن با استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست درخاکهای قلیایی نشان داد که مقدار فلزات سنگین کروم و نیکل درخاک منطقه بیشتر ازحد استاندارد است. وجود سنگهای آذرین بازالتی درمنطقه می تواند در این امر نقش داشته باشد. مطالعات حاکی ازآن است که به سمت غرب تمرکز فلزات سنگین در منابع آب و خاک منطقه افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: عبدالله گیو، خاک، آب، فلزات سنگین، آلودگی
  • رسول زمانی احمدمحمودی*، احسان فتحی، سمیرا بیاتی، زینب اکبری صفحات 29-39
    به منظور ارزیابی مناسب بودن کیفیت آب برای مصارف شرب و کشاورزی شاخص های مختلفی استفاده می شوند. هدف از این مطالعه بررسی کیفیت آب رودخانه های حوزه آبخیز بهشت آباد برای اهداف آبیاری است. برخی پارامترهای کیفی آب در 4 ایستگاه انتخابی به طور ماهیانه طی فصول بهار و تابستان 1392 و 1398 با استفاده از روش استاندارد اندازه گیری شدند. سپس نسبت جذب سدیم، کل جامدات محلول و سدیم کربنات باقی مانده، درصد سدیم محلول، نسبت کلی، شاخص نفوذپذیری و نسبت جذب منیزیم محاسبه شدند. طبق نتایج، کیفیت آب ایستگاه ها از نظر شاخص نفوذپذیری با مقادیر کمتر از 80 میلی گرم بر لیتر در وضعیت خوب، از نظر نسبت کلی با مقادیر کمتر از یک و از نظر درصد سدیم محلول با مقادیر کمتر از 200 در وضعیت مناسب بودند. از نظر سختی کل آب رودخانه ها سخت، از نظر کل مواد محلول در آب، شیرین و از نظر نمایه های سدیم کربنات باقی مانده، درصد سدیم محلول، نسبت کلی، شاخص نفوذپذیری و نسبت جذب منیزیم وضعیت مناسبی داشتند. کیفیت آب طبق شاخص های کیفیت آب در سال 1398 نسبت به سال 1392 تغییری نداشت. طبق نمودار ویلکاکس آب این رودخانه ها در طبقه C2S1 و مناسب برای مصرف کشاورزی و طبق نمودار پایپر در گروه بی کربنات- منیزیم- کلسیم و رده آب های با سختی موقت قرار داشتند. به طور کلی کیفیت آب این رودخانه ها از نظر کشاورزی تقریبا قابل قبول و برای آبیاری مناسب بودند.
    کلیدواژگان: پایپر، درصد سدیم محلول، شاخص نفوذپذیری، نسبت کلی، ویلکاکس
  • فرشاد رزم آور*، مسلم سواری صفحات 40-57
    بحران منابع آبی خصوصا در بخش کشاورزی به عنوان یک نگرانی مهم برای سیاست گذاران کشورهای در حال توسعه ظاهر شده است. این در حالیست که امروزه کمبود آب یکی از عمده ترین عوامل بازدارنده در تولید محصولات کشاورزی است و نقش مهمی در عدم تحقق امنیت غذایی دارا می باشد. از این رو، هدف اصلی مطالعه حاضر شناسایی موانع حفاظت آب و طراحی سازوکارهای حفاظت از آب در بخش کشاورزی می باشد. با توجه به کاربرد رویکرد کیفی در این مطالعه، از مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 17 نفر از کشاورزان شهرستان دشتستان به‏عنوان یکی از مناطق کشاورزی با اقلیم خشک آسیب دیده از خشکسالی های اخیر در جنوب ایران استفاده گردید. جهت تحلیل نتایج این مطالعه، از مدل پارادایمی استراوس و کوربین جهت طراحی سازوکار مناسب برای خروج از این بحران، استفاده شده است. بر اساس تجزیه و تحلیل نتایج عواملی همچون کشت محصولات آب بر توسط کشاورزان، افزایش سطح زیر کشت، عدم تخصیص بودجه و اعتبارات کافی به بخش کشاورزی، گرمی هوا طی سال های اخیر، کاهش میزان بارش طی سال های اخیر، خشکسالی های اخیر، سیستم آبیاری سنتی (غرقابی)، عدم ارایه تسهیلات (مانند وام جهت تغییر سیستم آبیاری)، حفر چاه های غیرمجاز در منطقه و فرهنگ نادرست مصرف آب به عنوان مهمترین موانع حفاظت آب از دیدگاه کشاورزان بودند. بنابراین جهت خروج از این مشکل عوامل شناسایی شده در قالب 6 سازوکار انسانی، ذهنی، محیطی، حمایتی، نظارتی و قانونی و اقتصادی دسته بندی و تحلیل شدند.
    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، گرندد تئوری، کمبود آب، حفاظت از آب، شهرستان دشتستان
  • امیدعلی عادلی* صفحات 58-67

    اگرچه رشد و توسعه اقتصادی در کشورهای مختلف باعث افزایش رفاه اقتصادی شده است اما در کنار آن  آلودگی های محیط زیستی زندگی بشر را تهدید می نمایند. هدف مطالعه حاضر بررسی عوامل موثر بر آلودگی هوا با تاکید بر انتشار گاز دی اکسیدکربن  در بین کشورهای منطقه اکو طی سال های 2000 تا 2018 با تاکید بر توسعه مالی است. برای بررسی اثر توسعه مالی بر آلودگی های محیط زیستی از روش اقتصادسنجی داده های ترکیبی (Panel Data) استفاده شده و ضرایب مدل با نرم افزار Eviews 10 تخمین زده شده اند. متغیر وابسته تحقیق میزان انتشار گاز دی اکسید کربن بر حسب تن در سال و متغیر مستقل شاخص ترکیبی توسعه مالی است. دو متغیر کنترل شامل تولید ناخالص داخلی و میزان مصرف انرژی نیز در مدل لحاظ شده اند. در بلندمدت اثر توسعه مالی بر انتشار گاز دی اکسید کربن در کشورهای منطقه اکو مثبت و معنی دار است هم چنین اثرات تولید ناخالص داخلی و مصرف انرژی  بر انتشار گاز دی اکسید کربن مثبت و معنی دار هستند. ضریب تعیین مدل برابر با 99 درصد  است که بیان گر قدرت توضیح دهندگی بالای مدل است. هر چند افزایش سطح فعالیت های اقتصادی باعث افزایش رفاه در جوامع مختلف می شود، اما با توجه به این که افزایش سطح فعالیت های اقتصادی به ویژه فعالیت های صنعتی، باعث افزایش انتشار گاز دی اکسیدکربن و آلودگی های محیط زیستی در کشورهای عضو اکو می شود، سیاست گذاران اقتصادی این کشورها باید با همکاری همدیگر سیاست ها و راه کار های لازم جهت کنترل و کاهش میزان انتشار گاز دی اکسیدکربن و سایر آلاینده های محیط زیستی را به کار گیرند.

    کلیدواژگان: توسعه مالی، انتشار گاز دی اکسید کربن، اکو، آلودگی هوا
  • محمد بهرامی سیف آباد*، جواد عزیزی، سجاد حجت دوست صفحات 68-80
    کسب و استفاده از منابع دانش برای شرکت ها برای پیاده سازی مدیریت زنجیره تامین سبز عاملی ضروری می باشد و به شرکت ها در درک اطلاعات بازار، سیاست های دولت و نیازهای مشتری و انجام نوآوری های فناوری و طراحی و توسعه محصول برای حفظ مزیت های رقابتی خود کمک می نماید. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر جستجوی دانش و خلق دانش بر مدیریت زنجیره تامین سبز با نقش تعدیل کننده به کارگیری دانش و نقش میانجی خودکارآمدی سبز انجام شده است. پژوهش حاضر در بین 135 شرکت از شرکت های شهرک های صنعتی شهر یاسوج انجام شده است. نتایج نشان می دهد که جستجوی دانش و تولید دانش با ضرایب مسیر 0/316 و 0/368 تاثیر مثبتی بر  مدیریت زنجیره تامین سبز  داشته و شرکت ها را به پیاده سازی مدیریت زنجیره تامین سبز ترغیب کند. خودکارآمدی سبز نقش میانجی بین جست و جوی دانش با ضریب مسیر 0/175 و تولید دانش با ضریب مسیر0/338 و مدیریت زنجیره تامین سبز دارد. همچنین تولید و کاربرد دانش با ضرایب مسیر 0/650 و  0/584 نقش تعدیل کننده ای در رابطه بین جست و جوی دانش و خودکارآمدی سبز داشته است.
    کلیدواژگان: بکارگیری دانش، جستجوی دانش، خلق دانش، خودکارآمدی سبز، مدیریت زنجیره تامین سبز
  • سولماز سلیمانی، آرش قادری، مرتضی یوسف زادی*، مریم معزی صفحات 81-94

    تقاضای روزافزون برای استفاده از فناوری نانو در سال های اخیر منجر به انتشار نانومواد در محیط زیست شده است. هدف از مطالعه حاضر، سنتز نانوذرات مبتنی بر اکسیدگرافن با استفاده از عصاره آبی جلبک دریایی سبز و ارزیابی سمیت آن ها در مقابل ریزجلبک Chaetoceros muelleri به عنوان یک خوراک زنده مهم در پرورش آبزیان است. در مطالعه آزمایشگاهی حاضر، ابتدا فرایند سنتز زیستی نانوذرات گرافن با استفاده از عصاره آبی جلبک سبز Ulva flexuosa انجام شد و در ادامه ارزیابی فعالیت ضدجلبکی و تعیین میزان رنگدانه های فتوسنتزی و پروتیین ریزجلبک صورت پذیرفت. نتایج مربوط به آنالیزهای مشخصه یابی، احیا اکسیدگرافن به کمک عصاره آبی جلبک سبز U. flexuosa و تبدیل آن به گرافن را تایید کرد. ارزیابی فعالیت ضدجلبکی نمونه های مورد مطالعه نشان داد که اکسیدگرافن احیا شده دارای فعالیت ضدجلبکی بالاتری نسبت به اکسیدگرافن است. هم چنین نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نانوذرات سنتز شده میزان رنگدانه های فتوسنتزی و پروتیین کاهش یافت. اثرات سمی نانوذرات آزاد شده می تواند به ذخایر C. muelleri به عنوان یک خوراک زنده مهم در پرورش آبزیان آسیب برساند.

    کلیدواژگان: جلبک دریایی سبز، نانوذرات، سنتز زیستی، کلروفیل، سمیت
  • پریسا کوشکی، رومینا سیاح نیا* صفحات 95-109

    امروزه با رشد سریع اقتصاد و توسعه جوامع شهری، تعارض بین منابع مورد استفاده و انسان تشدید شده است لذا آگاهی از ظرفیت منابع موجود در راستای تحقق اهداف برنامه ریزی و توسعه یک ضرورت غیرقابل انکاراست. در این پژوهش سعی شده است از یک سو ظرفیت برد منابع آبی استان و فشاری که به آن وارد می گردد و از سوی دیگر روند افزایشی آلاینده ها در کاهش این ظرفیت مورد توجه قرار گیرد. معیارهای مورد نظر  در این پژوهش به دو گروه حامل و بار تقسیم بندی شده اند. حامل ها از سه بعد تاسیسات آب، تامین آب و محیط زیست و بار ناشی از فعالیت انسان در چهار بخش آب مصرفی و فاضلاب تولیدی، اقتصادی-اجتماعی و آلودگی شامل پسماند و هوا مورد بررسی قرار گرفته است. جهت وزن دهی به شاخص ها از روش آنتروپی شانون استفاده شده است. در نهایت  با استفاده از تعامل بارها نسبت به حامل ها، ظرفیت برد منابع آبی استان تهران برآورد شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد در حامل تامین آب که به عنوان عامل کلیدی در این مطالعه مورد توجه قرار گرفته است، شاخص منابع آب زیرزمینی با وزن 0.0086 بیشترین اهمیت را دارد. همچنین طبق نتایج  مربوط به تعامل بار به حامل به ترتیب حامل منابع آب با مقدار 23.748 بیشترین ظرفیت موجود، سپس حامل محیط زیست میزان6.5663 و در نهایت حامل تاسیسات آبی به عنوان پایین ترین ظرفیت مربوط به استان تهران از بین سه حامل با مقدار 3.7092 می باشد. در نهایت مقدار عددی ظرفیت برد کلی استان تهران براساس شاخص های تعیین شده  34.0235 بدست آمده است. در مطالعات آتی در صورت تکمیل داده ها و اطلاعات مربوط به سایر استان ها با اجرای روش مورد استفاده در این مطالعه برای سایر استان ها، امکان مقایسه بین مقادیر ظرفیت برد، در سطح ملی مهیا می گردد، که نتایج آن می تواند به بهبود روند برنامه ریزی بر مبنای مقایسه بین استان ها، کمک شایانی نماید.

    کلیدواژگان: ظرفیت برد شهری، منابع آبی، حامل، بار، استان تهران، پایداری توسعه
|
  • Mehdi Nejati, Zein Al-Abedin Sadeghi, Mohammad Ali Arabpour * Pages 1-17

    The increase in greenhouse gas emissions in recent years has caused great concern to many communities and environmentalists; one of these important greenhouse gases is carbon dioxide (CO2). In this study, using important economic variables and indicators and time series data series of 1970-2018, which were divided into 5 separate groups with a set of data, and predicted the amount of CO2 emissions in Iran. For this subject, deep learning models of machine learning subset have been used. It was a multivariate issue and a set of objectives that predicted the amount of CO2 emissions for the next 5 years (5 years after 2018) and finally compared the forecasts for 2019 and 2020 with the actual CO2 of these years to verify the forecasts. The results obtained for all 6 experimental groups show that the amount of CO2 emissions in Iran will follow an upward trend in the coming years and by 2023 the amount of CO2 emissions will reach 850 to 900 million tons, which could be an environmental and dangerous disaster. Be for humans. Therefore, it is suggested that the government use a long-term plan with emphasis on important groups, culture building in the community and the establishment of more specific laws to control the amount of CO2 emissions.

    Keywords: CO2 emission Forecasting, Deep Learning, Artificial Neural Networks, Air pollution
  • Mohammad Ibrahim Fazel Valipour *, Hanieh Sadat Hosseini Pages 18-28

    Considering the importance of soil and water pollution and their impact on human health and food chain, the present study deals with the role of heavy metals in soil and water in Abdullah Giv area located on Quchan-Neishabour road, Khorasan Razavi province. In this study, 10 samples from water source and 20 samples from surface soils of the region were taken from a depth of 10 to 20 cm and after preparation and analysis were studied in terms of heavy metal concentrations. The results of the study showed that in the waters of the region, the highest concentration is related to Sr and the lowest concentration is related to Cd, but the concentration of all elements is less than the global health standard. The results of the concentration of heavy metals in the soil of the region and its comparison with the standard of the Environmental Protection Organization in alkaline soils showed that the amount of heavy metals Cr and Ni in the soil of the region is more than the standard. The presence of basaltic igneous rocks in the area can play a role in this. Studies show that to the west, the concentration of heavy metals in the region's water and soil resources is increasing.

    Keywords: Abdullah Giv, Soil, Water, heavy metals, Pollution
  • Rasool Zamani-Ahmadmahmoodi *, Ehsan Fathi, Samira Bayati, Zeinab Akbari Pages 29-39
    Various indices are used to assess the suitability of water quality for drinking and agricultural uses. The aim of this study is to investigate the water quality of rivers in Beheshtabad watershed for irrigation purposes. Some water quality parameters were measured in 4 selected stations monthly during spring and summer 2013 and 2019 with using the standard methods. Then, SAR, RSC, SSP, KR, PI and MAR indices were calculated. According to the results, the water quality of the stations was in good condition in terms of PI with values less than 80 mg/l, was in good condition in terms of KR with values less than one and in terms of SSP with values less than 200. The water of the studied rivers was hard in terms of total hardness, sweet in terms of total dissolved solids, and had a good condition in terms of permeability index, residual sodium carbonate, soluble sodium percentage, Kelly’s Ratio, magnesium adsorption ratio indices. According to water quality indices, water quality did not change in 2019 compared to 2013. According to the Wilcox diagram, the water of these rivers were in class C2S1, suitable for agricultural use, and according to the Piper diagram were located in Bicarbonate-Magnesium-Calcium group, in the category of water with temporary hardness. In general, evaluation of water quality of these rivers showed that the water of these rivers did not have limitation in terms of agriculture and were almost acceptable and suitable for irrigation.
    Keywords: Kelly’s Ratio, Permeability Index, Piper, Soluble Sodium Percentage, WilCox
  • Farshad Razmavar *, Moslem Savari Pages 40-57
    The water crisis, especially in the agricultural sector, has emerged as a major concern for policymakers in developing countries. Today, however, water scarcity is one of the main deterrents in agricultural production and plays an important role in the lack of food security. Therefore, the main purpose of this study is to identify barriers to water protection and design water protection mechanisms in the agricultural sector. Due to the application of the qualitative approach in this study, Semi-structured interview with 17 farmers in Dashtestan as one of the agricultural areas with a dry climate affected by the recent drought in southern Iran were used. To analyze the results of this study, the paradigm model of Strauss and Corbin has been used to design an appropriate mechanism to overcome this crisis. Based on the analysis of the results of factors such as cultivation of irrigated crops by farmers, increasing area under cultivation, lack of budget and sufficient funds to the agricultural sector, warm weather in recent years, reduced rainfall in recent years, recent droughts, traditional irrigation system (flooding) Lack of facilities (such as loans to change the irrigation system), digging illegal wells in the area and improper water consumption culture were the most important obstacles to water protection from the perspective of farmers. Therefore, in order to get out of this problem, the identified factors were classified and analyzed in the form of 6 mechanisms: human, mental, environmental, supportive, regulatory, legal, and economic.
    Keywords: agricultural sector, Grounded theory, water shortage, Water Protection, Dashtestan County
  • Omidali Adeli * Pages 58-67

    Although economic growth and development in different countries has increased economic prosperity, but also environmental pollution threatens human life. The purpose of this study is to investigate the factors affecting air pollution by emphasizing the emission of carbon dioxide in among the countries of the ECO region from 2000 to 2018 with an emphasis on financial development. To investigate the effect of financial development on environmental pollution, the Panel Data econometric method has been used and the model coefficients have been estimated with Eviews 10 software. The dependent variable of the research is the amount of carbon dioxide emissions in terms of tons per year and the independent variable is the combined index of financial development. Two control variables including GDP and energy consumption are also included in the model. In the long run, the effect of financial development on carbon dioxide emissions in the ECO countries is positive and significant. Also, the effects of GDP and energy consumption on carbon dioxide emissions are positive and significant. The coefficient of determination of the model is equal to 98%, which indicates the high descriptive power of the model. Although increasing the level of economic activity increases welfare in different societies, but given that increasing the level of economic activity, especially industrial activity, increases the emission of carbon dioxide and biodegradation. یEnvironment in ECO member countries, economic policy makers of these countries should work together to implement the necessary policies and strategies to control and reduce emissions of carbon dioxide and other environmental pollutants.

    Keywords: Financial Development, Carbon Dioxide Emission, Echo, Air pollution
  • Mohammad Bahrami Saif Abaf *, Javad Azizi, Sajad Hojatdoost Pages 68-80
    Acquiring and using knowledge resources is essential for companies to implement green supply chain management and help companies understand market information, government policies and customer needs, and perform technological innovations and product design and development to maintain their competitive advantage. The aim of this study was to investigate the effect of knowledge search and knowledge creation on green supply chain management with the moderating role of knowledge utilization and the mediating role of green self-efficacy. The present study was conducted among 135 companies in Yasuj industrial towns. The results show that knowledge search and knowledge production with path coefficients of 0.316 and 0.368 have a positive effect on green supply chain management and encourage companies to implement green supply chain management. Green self-efficacy plays a mediating role between knowledge seeking with a path coefficient of 0.175   and knowledge production with a path coefficient of 0.338 and green supply chain management. Also, knowledge production and application with path coefficients of 0.650 and 0.584 has a moderating role in the relationship between knowledge seeking and green self-efficacy.
    Keywords: knowledge application, knowledge search, knowledge creation, green self-efficacy, Green Supply Chain Management
  • Soolmaz Soleimani, Arash Ghaderi, Morteza Yousefzadi *, Maryam Moezzi Pages 81-94

    The growing demands for nanotechnology in recent years have resulted in the environmental release of nanomaterials. The aim of the present study was to synthesize graphene oxide-based nanoparticles using an aqueous extract of green macroalgae and evaluate their toxicity against Chaetoceros muelleri microalgae as an important live feed in mariculture. In a laboratory study, first, the biosynthesis process of graphene nanoparticles was performed using the aqueous extract of the green alga Ulva flexuosa and then the anti-algae activity was evaluated and the content of photosynthetic pigments and microalgae protein was determined. The results of characterization analyses of graphene oxide reduction with the aqueous extract of the green alga U. flexuosa and its conversion to graphene were confirmed. Evaluation of the anti-algae activity of the studied samples showed that the reduced graphene oxide has a higher anti-algae activity than graphene oxide. The results also showed that with increasing the concentration of synthesized nanoparticles, the content of photosynthetic pigments and proteins decreased. The toxic effects of the released nanoparticles can damage the stocks of C. muelleri as an important live feed in mariculture.

    Keywords: Green macro-algae, graphene oxide, Green synthesis, Chlorophyll, Toxicity
  • Parisa Kooshki, Romina Sayahnia * Pages 95-109

    Today, with the rapid growth of the economy and the development of urban communities, we are witnessing an intensification of the conflict between the resources used by humans. Therefore, awareness of the capacity of available resources in order to achieve the goals of planning is an undeniable necessity. On the other hand, the increasing trend of pollutant production is a major challenge in the planning process. Therefore, in this study, in addition to examining the resources available at the urban level, human-produced pollutants are also considered. Among these, water resources and the pressure applied to water resources are considered as a key factor. This helps to form strategies for achieving sustainable development. This helps to form strategies for achieving sustainable development. In this research, we try to describe the range of Urban environment carrying capacity Condition the province based on resources as a basis for construction and management of residential areas, which means sustainable housing. In fact, assessing the carrying  capacity of urban environment resources leads to awareness of sustainability and increases the link between human activities and urban sustainability. Due to the high importance of resources in the issue of sustainability and the existing and increasing problems of Tehran province, in this study we have tried to estimate the carrying capacity of the province with emphasis on water resources of the province. In this study, the criteria are divided into two groups of carrier and load. Carriers have been studied from three dimensions of water facilities, water supply and environmental and the load caused by human activity in the sectors of water consumption and production wastewater, socio-economic and pollution in the two sectors of waste and air. Shannon entropy method has been used to weight the indices. Finally, using the interaction of loads to carriers, the carrying  capacity of Tehran province was estimated. According to the obtained results and with the available reports related to the existing conditions in Tehran province, it was determined that among the indicators related to water supply carrier, which has been considered as a key factor in this study, The groundwater resources index, the value of which is determined by the weight of 0.0086, is the most important. According to the results of the carrying capacity related to the interaction of loads with carriers, respectively, carriers of water resources with the amount of 23.748 the highest available capacity, then carriers of the environment of 6.5663 and finally carriers of water facilities as the lowest capacity of Tehran province. There are three carriers with a value of 3.7092.Finally, the numerical value of the total carrying capacity of Tehran province based on the specified indicators is 34.0235. In future studies, if the data and information related to other provinces are completed by implementing the method used in this study for other provinces, it will be possible to compare the values of carrying capacity at the national level, The results can help to improve the planning process based on comparisons between provinces.

    Keywords: Urban Carrying Capacity, Water resources, Carrier, Load, Tehran Province, Sustainable Housing